ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Κολλημένοι με τα smartphones
Για τους περισσότερους αποτελούν την προέκταση του χεριού μας. Τα smartphones είναι σαν νέοι ελβετικοί σουγιάδες, που περιλαμβάνουν από μεταφραστή και τον προσωπικό μας γιατρό μέχρι τον… γραμματέα που κρατάει τα ραντεβού μας.
Μας ενημερώνουν, μας κρατούν συνδεδεμένους με τον κόσμο, μας διασκεδάζουν. Με τον ψυχαναγκασμό ενός τικ τσεκάρουμε μηνύματα, ηλεκτρονική αλληλογραφία και κοινωνικά δίκτυα έως και 32 φορές την ημέρα, και το κάνουμε παντού και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες – ενώ οδηγούμε, δουλεύουμε, πίνουμε ποτό, παρακολουθώντας ταινία, συναυλία ή περπατώντας…
Οπως γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα “Καθημερινή”, πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι ο μέσος χρήστης βρίσκεται πάνω από τη συσκευή του επί τρεις ώρες και δεκαέξι λεπτά την ημέρα – πάνω από ένα 24ωρο την εβδομάδα! Και παρότι αυτή η συνεχής σύνδεση έχει τη θετική της πλευρά, έρευνες αλλά και η καθημερινή εμπειρία μας αποδεικνύουν πως η υπερβολική χρήση προκαλεί πολλά προβλήματα.
1. Αντίο, συγκέντρωση!
Πότε διαβάσατε για τελευταία φορά ένα μεγάλο άρθρο ή παρακολουθήσατε μια ταινία χωρίς κανέναν περισπασμό; Οπως ανέφερε το Associated Press, η μέση διάρκεια συγκέντρωσης του μέσου ανθρώπου για το 2013 ήταν μόλις 8 δευτερόλεπτα – ένα δευτερόλεπτο μικρότερη από αυτήν ενός χρυσόψαρου! Η συνεχής και γρήγορη πληροφορία που λαμβάνουμε από τα smartphones έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτήν τη μείωση. Το 17% των ανθρώπων επισκέπτονται μια ηλεκτρονική σελίδα για μόλις 4 δευτερόλεπτα, ενώ μόνο το 4% μένει στην ίδια σελίδα για πάνω από 10 λεπτά.
Η κάθε μας δραστηριότητα πλέον, ακόμη και ο ύπνος, διακόπτεται συνεχώς από την ανάγκη μας να μείνουμε συνδεδεμένοι. Το συνεχές τσεκάρισμα του smartphone εξελίσσεται σε κάτι σχεδόν παθολογικό, σαν τικ που δημιουργεί αίσθηση έλλειψης ή απώλειας όταν δεν το έχουμε μαζί μας – σαν αυτή που έχουν οι καπνιστές όταν δεν μπορούν να καπνίσουν. Αίσθηση που αποσπά τη συγκέντρωση και δημιουργεί ένταση. Στατιστικές δείχνουν ότι το 43% των ατόμων κάτω των 25 ετών νιώθουν έντονη ενόχληση και άγχος όταν δεν έχουν τη δυνατότητα να τσεκάρουν το τηλέφωνό τους. Τόσο διαδεδομένο είναι το φαινόμενο, που πλέον υπάρχει και σχετικό σύνδρομο: το nomophobia (no-mobile-phone-phobia). Η φοβία δηλαδή του να είσαι χωρίς κινητό…
2. Υπνε που παίρνεις τα παιδιά
Σύμφωνα με έρευνες -μεταξύ των οποίων και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ-, οι αγαπημένες μας συσκευές μάς ξαγρυπνούν «λούζοντάς» μας στο μπλε φθορίζον φως τους, που μπερδεύει τη μελατονίνη μας, την ορμόνη που εκκρίνεται τη νύχτα και μας προκαλεί νύστα. Το φως τους μοιάζει πολύ με το φως της ημέρας και μπερδεύει τον οργανισμό. Αν ερχόμαστε σε επαφή μαζί του και κατά τη διάρκεια της νύχτας, δημιουργεί υπνικές διαταραχές, οδηγεί σε διακοπτόμενο ύπνο και μας κάνει να σηκωνόμαστε την επόμενη ημέρα κουρασμένοι. Σύμφωνα με έρευνες, το 66% των ανθρώπων κοιμούνται μαζί με τα τηλέφωνά τους και η πλειονότητα αυτών λαγοκοιμούνται ή έχουν διακοπτόμενο ύπνο…
3. Ο θάνατος της κοινωνικότητας
Το έχουμε ζήσει όλοι: μπαίνουμε στο ασανσέρ με καμιά δεκαριά ανθρώπους και όλοι βγάζουμε τα κινητά μας. Το ίδιο συμβαίνει στο μετρό, στην ουρά του σούπερ μάρκετ, στην αίθουσα αναμονής του γιατρού. Ακόμη χειρότερα, συμβαίνει μέχρι και στα ζευγάρια ή στις παρέες που τρώνε ή πίνουν έξω. Ολοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι, αλλά καθένας απορροφημένος στο smartphone του. Υπάρχει μάλιστα και νέος όρος γι’ αυτό, το phubbing: το σνομπάρισμα που κάνει κανείς στον συνομιλητή του, δίνοντας περισσότερη σημασία στο τηλέφωνό του (phone + snubbing). Καθένας από εμάς, πλέον, σε κάθε κοινωνικό τετ-α-τετ αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να φανεί πιο ενδιαφέρων από το smartphone του συνομιλητή του. «Ολοι συντονίζονται με το κινητό τους και κανείς δεν ασχολείται με τους υπολοίπους. Τα smartphones σκοτώνουν την κοινωνία μας», έγραφε πρόσφατα το ηλεκτρονικό περιοδικό Τechrepublic.
4. Μνήμη… χρυσόψαρου
Η αυξημένη χρήση των smartphones φαίνεται να οδηγεί και σε αδύνατη μνήμη. To μυαλό μας παραφορτώνεται με πληροφορίες και δεν μπορεί να συγκρατήσει όλες τις λεπτομέρειες. «Φρακάρει» από την πολλή πληροφορία και παράλληλα «καλομαθαίνει», καθώς το smartphone χρησιμοποιείται και ως εργαλείο υπενθύμισης. Δεν πασχίζουμε πλέον ποτέ να θυμηθούμε τίποτα… Το μυαλό μαθαίνει να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε δεν είναι πάντα εύκολο να ξεχωρίζει τη χρήσιμη πληροφορία από την άχρηστη, με αποτέλεσμα συχνά να ξεχνά τις σημαντικές λεπτομέρειες. Σε πείραμα που διεξήχθη στις ΗΠΑ, άτομα ηλικίας 70 ετών άκουσαν μια ιστορία και μετά τους ζητήθηκε να την ανακαλέσουν όσο πιο πιστά μπορούσαν. Στο ενδιάμεσο, οι μισοί αφέθηκαν να ξεκουραστούν για 10 λεπτά μην κάνοντας τίποτα και οι υπόλοιποι έπαιξαν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Εκείνοι που ξεκουράστηκαν θυμούνταν πολύ καλύτερα την ιστορία από εκείνους που έπαιξαν το ηλεκτρονικό παιχνίδι. Αυτό ήταν αποτέλεσμα του φαινομένου που λέγεται «ενοποίηση» (consolidation) και πρόκειται για μια αυτόματη διαδικασία για τον καθορισμό της μνήμης, που λαμβάνει χώρα σε έναν εγκέφαλο που ξεκουράζεται και όχι σε κάποιον που είναι θαμπωμένος από μια ηλεκτρονική συσκευή.
5. Προβλήματα στην όραση
Η συνεχής χρήση της μικρής οθόνης δεν βοηθάει τα μάτια μας. Σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων Βρετανών οφθαλμιάτρων σε πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC, αυτό που τα επιβαρύνει περισσότερο είναι η απουσία βλεφαρίσματος (ανοιγοκλεισίματος του ματιού) σε συνδυασμό με την κοντινή απόσταση από την οποία κοιτάμε τα smartphones – μικρότερη από αυτήν που συνήθως κοιτάμε τα υπόλοιπα αντικείμενα. Οι οφθαλμίατροι δεν μιλούν όμως μόνο για βραχυχρόνιες βλάβες – θόλωμα, ερεθισμό, ξηρότητα. Το μπλε φθορίζον φως που εκπέμπουν τα smartphones είναι δυνητικά επικίνδυνο και τοξικό για το πίσω μέρος των οφθαλμών, λένε. Η μακρόχρονη χρήση μπορεί να βλάψει σοβαρά τα μάτια, ακόμη και να οδηγήσει σε σύνδρομο ωχράς κηλίδας.
6. Εχθρός της παραγωγικότητας
Στα κόκκινα φανάρια, στα μικρά κενά οποιασδήποτε δραστηριότητας. Τότε που παλιότερα απλώς χαζεύαμε, σκεφτόμασταν ή χαλαρώναμε, τώρα συνδεόμαστε στο τηλέφωνό μας. Αντί να «αδειάζουμε» πού και πού το κεφάλι μας, τώρα το φορτώνουμε με λίγη ακόμη πληροφορία – τις περισσότερες φορές άχρηστη. Το να χαζεύει κανείς το smartphone του είναι σαν να τρώει τα νύχια του. Μόνο που η… ενασχόληση με τα νύχια, όσο αντιαισθητική κι αν είναι, δεν απασχολεί παρά ένα ελάχιστο τμήμα του εγκεφάλου, συχνά χαλαρώνει το μυαλό ή βοηθά στη συγκέντρωση σε κάποια άλλη δραστηριότητα, π.χ. το διάβασμα ενός βιβλίου. Το τικ του smartphone, αντίθετα, απασχολεί όλες τις αισθήσεις. Ταυτόχρονα ωθεί τον εγκέφαλο σε multitasking. Περπατάμε και στέλνουμε μήνυμα, τσεκάρουμε τα μέιλ ενώ οδηγούμε, διαβάζουμε νέα την ώρα που μιλάμε με τους φίλους μας. Σύμφωνα με τον δρα Ερλ Μίλερ, νευροεπιστήμονα από το ΜΙΤ, ο εγκέφαλός μας δεν είναι φτιαγμένος για να κάνει παράλληλες δραστηριότητες. Οπως λέει στον Guardian, «όταν οι άνθρωποι νομίζουν ότι κάνουν multitasking, ουσιαστικά απλώς περνούν από δραστηριότητα σε δραστηριότητα πάρα πολύ γρήγορα. Και κάθε φορά που το κάνουν αυτό, υπάρχει μεγάλο γνωστικό κόστος, μας στοιχίζει σε απόδοση». Αυτή η διαδικασία, επίσης, αυξάνει την παραγωγή της κορτιζόλης, ορμόνης που δημιουργεί το στρες, αλλά και της αδρεναλίνης, που οδηγεί στην υπερδιέγερση του εγκεφάλου. Το αποτέλεσμα; Μια νοητική θολούρα, πτώση της παραγωγικότητας, μείωση της δημιουργικότητας.
7. Αυχένας, πλάτη, καρποί τα πρώτα θύματα
Οι φανατικοί χρήστες smartphones παρουσιάζουν πόνους στον αυχένα και προβλήματα στην πλάτη -από το σκύψιμο πάνω από τη συσκευή-, καθώς και πόνους στους καρπούς ή ακόμη και τενοντίτιδες λόγω της χρήσης του πληκτρολογίου. Οπως συνέβη και με τους επιτραπέζιους υπολογιστές στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι παρενέργειες αυτές περνούν σε δεύτερη μοίρα για τους χρήστες.
8. Ρυτίδες και σακούλες
Μια νέα, απρόσμενη παρενέργεια της χρήσης των φορητών ηλεκτρονικών συσκευών είναι το ότι προκαλούν ρυτίδες και σακούλες, φαινόμενο που, όπως φαίνεται, χτυπά κυρίως τις γυναίκες. Σύμφωνα με δηλώσεις του δερματολόγου δρα Κρίστοφερ Ρόουλαντ Πέιν της Κλινικής του Λονδίνου στην εφημερίδα Telegraph, το συνεχές σκύψιμο πάνω από την οθόνη χαλαρώνει το δέρμα, σακουλιάζει τα μάγουλα και δημιουργεί μια χαρακτηριστική ρυτίδα πάνω από την κλείδα. Αυτό παρατηρείται κυρίως σε άτομα μεταξύ 18 και 39 ετών που διαθέτουν κατά μέσο όρο τρεις ψηφιακές συσκευές και σκύβουν πάνω απο την οθόνη τους γύρω στις 150 φορές την ημέρα… drakoulaki.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αυστραλία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που απαγορεύει την πρόσβαση παιδιών στα social media
Το κοινοβούλιο της Αυστραλίας έδωσε το «πράσινο φως» στο νομοσχέδιο με το οποίο θα απαγορευτεί η πρόσβαση των ανηλίκων κάτω των 16 ετών στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί τώρα στη Γερουσία.
Με βάση αυτήν την πρόταση, την οποία προώθησε ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, οι πλατφόρμες όπως το X, το TikTok, το Facebook και το Instagram θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να εμποδίσουν τους νέους κάτω των 16 ετών να αποκτήσουν πρόσβαση.
Εάν δεν τηρήσουν την υποχρέωσή τους θα τους επιβληθούν πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 31 εκατομμύρια ευρώ.
Πολλές πλατφόρμες κατήγγειλαν μια «βιαστική» απόφαση, εκφράζοντας «σοβαρές ανησυχίες» για τις «απρόβλεπτες συνέπειες» που μπορεί να έχει.
Η Αυστραλία ανήκει στην πρωτοπορία των χωρών που λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύσουν τα παιδιά στο διαδίκτυο.
Το όριο ηλικίας που προτείνεται είναι από τα αυστηρότερα παγκοσμίως, όμως ο τρόπος που θα εφαρμοστούν οι προτάσεις παραμένει ασαφής.
Το κείμενο, μετά την τροποποίησή του από το κοινοβούλιο, απαιτεί στο εξής από τους κολοσσούς της τεχνολογίας να ζητούν από τους νέους χρήστες τους ένα έγγραφο ταυτότητας που θα αποδεικνύει την ηλικία τους. Εάν εγκριθεί τελικά το νομοσχέδιο, οι εταιρείες θα έχουν περιθώριο ενός έτους για να εφαρμόσουν τα μέτρα.
Κάποιοι αναλυτές ωστόσο εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι τεχνικά δυνατή μια απαγόρευση πρόσβασης με βάση την ηλικία. Ο καθηγητής ψηφιακής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ Τέρι Φλιού είπε ότι ενδέχεται το νομοσχέδιο να καταλήξει μια «συμβολική κίνηση».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Schulung zum Arbeitsvertrag bei der Hellenischen Gemeinde zu Berlin e.V.
- Οι ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο σπίτι
- Eurostat: Στο 2,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο
- Νέο χαμηλό 60 ετών στην παγκόσμια παραγωγή οίνου λόγω καιρικών φαινομένων
- Παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS: Σιγά-σιγά, η κατάσταση βελτιώνεται
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για την HANNOVER MESSE 2025
Από 31 Μαρτίου έως 4 Απριλίου 2025 ανοίγει τις πύλες της η κορυφαία παγκοσμίως Διεθνής Έκθεση Βιομηχανικής Τεχνολογίας, HANNOVER MESSE 2025, την οποία αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Υπό το σύνθημα “Διαμορφώνοντας το Μέλλον με Τεχνολογία”, η HANNOVER MESSE αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 5.000 εταιρείες, οι οποίες θα παρουσιάσουν καινοτομίες που ανοίγουν το δρόμο για μια βιομηχανία με προοπτική για το μέλλον.
Η έκθεση θα εστιάσει εκτός των άλλων σε προηγμένες λύσεις για θέματα όπως η εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών και αυτοματισμού στη διαδικασία παραγωγής, τα ψηφιακά οικοσυστήματα, η ενεργειακή απόδοση και η βιωσιμότητα στον βιομηχανικό τομέα.
Οι εμπορικοί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν από πρώτο χέρι πώς τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική ή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα εξασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα του αύριο.
Παράλληλα, θα τους δοθεί η δυνατότητα να δικτυωθούν με επενδυτές, επαγγελματίες και εταιρείες του κλάδου, να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και να ενημερωθούν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις της βιομηχανίας.
Η προπώληση των εισιτηρίων για τη HANNOVER MESSE 2025 έχει ήδη ξεκινήσει και οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν τα εισιτήριά τους μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της έκθεσης: https://www.hannovermesse.de/en/for-visitors/tickets/index-2
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την HANNOVER MESSE 2025, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθύνεται στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, στο τηλ. 210 64 19 041, E-Mail: hannovermesse@ahk.com.gr ή να ανατρέξει στην ειδική ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου για τις εκθέσεις www.german-fairs.gr, καθώς και στην ιστοσελίδα της έκθεσης https://www.hannovermesse.de/de/.
- Schulung zum Arbeitsvertrag bei der Hellenischen Gemeinde zu Berlin e.V.
- Οι ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο σπίτι
- Eurostat: Στο 2,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο
- Νέο χαμηλό 60 ετών στην παγκόσμια παραγωγή οίνου λόγω καιρικών φαινομένων
- Παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS: Σιγά-σιγά, η κατάσταση βελτιώνεται
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Συμβουλές από τον Συνήγορο του Καταναλωτή για την Black Friday
Συμβουλές προς τους καταναλωτές, κατά τη διάρκεια των φετινών εκπτώσεων της Black Friday και της Cyber Monday, δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή “Συνήγορος του Καταναλωτή” και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας.
Αναφέρουν τα εξής:
Πολλά καταστήματα εμφανίζουν μεγάλες εκπτώσεις, χωρίς να είναι πάντα πραγματικές. Συνιστάται προσεκτικός έλεγχος και σύγκριση των τιμών των προϊόντων πριν και κατά την περίοδο των εκπτώσεων.
Καλό είναι η επιλογή καταστημάτων να γίνεται όχι μόνο με γνώμονα τις χαμηλές τιμές, αλλά επιπλέον με βάση την καλή φήμη και τη μακρόχρονη παρουσία τους στην αγορά.
Συνιστάται η αποφυγή συναλλαγών με ηλεκτρονικά καταστήματα που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά μέσω κοινωνικών δικτύων, χωρίς να διαθέτουν παράλληλα φυσική έδρα και χωρίς να γνωστοποιούν πλήρη στοιχεία επικοινωνίας (ταχυδρομική και ηλεκτρονική διεύθυνση, αριθμό σταθερού τηλεφώνου), καθώς επίσης αριθμό καταχώρισης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.).
Συνιστάται η επίσκεψη των καταναλωτών σε ασφαλείς ιστοσελίδες καταστημάτων, που ξεκινούν με “https” (με πιστοποιητικό SSL).
Καλό είναι να αποφεύγεται η αποθήκευση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όπως αριθμών πιστωτικών καρτών, σε ιστοσελίδες καταστημάτων με τις οποίες οι καταναλωτές δεν συναλλάσσονται συχνά, αλλά και η πραγματοποίηση ηλεκτρονικών αγορών κατά τη σύνδεση σε δημόσια Wi-Fi δίκτυα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το αρχικό κόστος ενός προϊόντος μπορεί να αυξηθεί σημαντικά με την προσθήκη επιπλέον χρεώσεων στο καλάθι αγορών, όπως εξόδων αποστολής, αντικαταβολής και ασφάλισης. Προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων ελέγχουμε πάντα πριν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής τη συνολική αξία κάθε αγοράς.
Συνιστάται η ιδιαίτερη προσοχή των καταναλωτών σε εμπορικές προσφορές που αποστέλλονται μέσω email από αγνώστους ή με πολύ ελκυστικές τιμές, καθώς μπορεί να αποτελούν παγίδες υποκλοπής (phising) ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων μέσω ανοίγματος κακόβουλων εξωτερικών συνδέσμων (links) ή συνημμένων αρχείων.
Κάθε εκπτωτικό γεγονός που υπόσχεται χαμηλές τιμές ενθαρρύνει την υπερβολική κατανάλωση. Προσπαθούμε πάντα να εστιάσουμε σε πραγματικές ανάγκες και σε αγορές που έχουν απόλυτη προτεραιότητα, κάνοντας σωστό προγραμματισμό με βάση τον προϋπολογισμό μας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Schulung zum Arbeitsvertrag bei der Hellenischen Gemeinde zu Berlin e.V.
- Οι ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο σπίτι
- Eurostat: Στο 2,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο
- Νέο χαμηλό 60 ετών στην παγκόσμια παραγωγή οίνου λόγω καιρικών φαινομένων
- Παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS: Σιγά-σιγά, η κατάσταση βελτιώνεται
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αστρονόμοι αποτυπώνουν την πρώτη κοντινή εικόνα άστρου έξω από τον Γαλαξία μας
Μια μεγεθυμένη εικόνα ενός ετοιμοθάνατου άστρου σε έναν γαλαξία, έξω από τον δικό μας, κατάφεραν να τραβήξουν αστρονόμοι, χάρη στην εντυπωσιακή ευκρίνεια που προσφέρει το τηλεσκόπιο VLTI (Very Large Telescope Interferometer) του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO).
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Astronomy & Astrophysics».
Ενώ οι αστρονόμοι έχουν τραβήξει μεγεθυμένες εικόνες άστρων στον Γαλαξία μας, αποκαλύπτοντας τις ιδιότητές τους, υπάρχουν αμέτρητα άλλα άστρα σε άλλους γαλαξίες, αλλά τόσο μακριά που η λεπτομερής παρατήρηση έστω και ενός από αυτά ήταν μέχρι τώρα εξαιρετικά δύσκολη.
Το αστέρι WOH G64 βρίσκεται σε απόσταση 160.000 ετών φωτός από εμάς, μέσα στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, γαλαξία που περιστρέφεται γύρω από τον δικό μας Γαλαξία. Καταγράφηκε να αποβάλλει αέριο και σκόνη, στα τελευταία στάδια πριν γίνει σουπερνόβα.
Οι αστρονόμοι γνώριζαν γι’ αυτό το αστέρι και το είχαν ονομάσει «αστέρι μεγαθήριο», καθώς έχει μέγεθος περίπου 2.000 φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο μας. Ωστόσο, για να έχουν την επιθυμητή εικόνα του, έπρεπε να περιμένουν την ανάπτυξη ενός από τα όργανα δεύτερης γενιάς του VLTI, του GRAVITY.
Στα τελικά στάδια της ζωής τους, κόκκινοι υπεργίγαντες, όπως το συγκεκριμένο αστέρι, αποβάλλουν τα εξωτερικά στρώματα αερίου και σκόνης σε μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χιλιάδες χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Schulung zum Arbeitsvertrag bei der Hellenischen Gemeinde zu Berlin e.V.
- Οι ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο σπίτι
- Eurostat: Στο 2,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο
- Νέο χαμηλό 60 ετών στην παγκόσμια παραγωγή οίνου λόγω καιρικών φαινομένων
- Παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS: Σιγά-σιγά, η κατάσταση βελτιώνεται
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει τα ατυχήματα στους δρόμους
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει όχι μόνο τα ατυχήματα στους δρόμους, αλλά και τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, αφού θα περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι αποζημιώσεις για τα ατυχήματα.
Παράλληλα, θα δίνεται η ευκαιρία ανάλυσης του τρόπου οδήγησης, καθώς και της συμπεριφοράς του οδηγού, διαμορφώνοντας ως ένα βαθμό το τελικό ασφάλιστρο.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει οφέλη, αρκεί να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ. Ωστόσο, θα μπορεί να κάνει χρήση του τρόπου οδήγησης και των συνηθειών του οδηγού, δημιουργώντας δεδομένα προγνωστικής ανάλυσης, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.
Από την άλλη τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS) που χρησιμοποιούν δεδομένα από κάμερες, ραντάρ και αισθητήρες, προειδοποιούν τους οδηγούς για πιθανούς κινδύνους.
Αναλύοντας τον τρόπο οδήγησης, όπως συνεχόμενες αναχωρήσεις από τη λωρίδα κυκλοφορίας και τον επικείμενο κίνδυνο σύγκρουσης, μπορεί να υπάρχουν ρυθμίσεις και να παρεμβαίνουν αυτόματα, όπως για παράδειγμα φρενάρισμα ή η αλλαγή διεύθυνσης για την αποφυγή ατυχήματος.
Μεγάλο μέρος της προσπάθειας για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης πραγματοποιείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θέλουν να μειώσουν σημαντικά τα ατυχήματα προκειμένου να απαλλαγούν από τις αποζημιώσεις.
Τέλος, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λάβει υπόψη ορισμένα καιρικά μοτίβα, οδικές συνθήκες και την κυκλοφορία του αυτοκινήτου σε ώρες αιχμής που δημιουργούν υψηλότερα επίπεδα κινδύνου για να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο οδήγησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Schulung zum Arbeitsvertrag bei der Hellenischen Gemeinde zu Berlin e.V.
- Οι ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο σπίτι
- Eurostat: Στο 2,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο
- Νέο χαμηλό 60 ετών στην παγκόσμια παραγωγή οίνου λόγω καιρικών φαινομένων
- Παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS: Σιγά-σιγά, η κατάσταση βελτιώνεται
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
4ο Φόρουμ Καινοτομίας: «Η καινοτομία πυλώνας της τεχνολογικής μετάβασης»
Στον εμπλουτισμό των ψηφιακών υπηρεσιών του δημοσίου, στο επερχόμενο σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της Πράξης “Data Governance Act” και στην πρόταση για τη δημιουργία “Ai Factory” στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τοποθετούμενος στην εκδήλωση.
Τρεις κομβικές προτάσεις επικεντρωμένες στις νεοτεχνολογικές επενδύσεις, στα προϊόντα προστιθέμενης αξίας και στη λειτουργία του δημοσίου, διατύπωσε το Μέλος Δ.Σ. και Ερευνητικός Διευθυντής του Γερμανικού Ιδρύματος Οικονομικών Ερευνών, Καθ. Αλέξανδρος Κρητικός, ως κεντρικός ομιλητής στο 4ο Φόρουμ Καινοτομίας με τίτλο η «Η καινοτομία πυλώνας της τεχνολογικής μετάβασης», μια Ελληνογερμανική Συνεργασία του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που πραγματοποιείται το διήμερο 13 και 14 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Ειδικότερα, ο κ. Κρητικός, αναφέρθηκε στα όσα πρέπει να υλοποιηθούν ώστε η Ελλάδα να επενδύσει ταχύτερα στον τομέα της καινοτομίας, διατυπώνοντας τρεις προτάσεις. Όπως είπε, καθίσταται αναγκαία η ενίσχυση της χρηματοδότησης ερευνητικών κέντρων προκειμένου οι νεοτεχνολογικές επενδύσεις να φτάσουν στο 3% του Α.Ε.Π. και παράλληλα να αναπτυχθούν δομές τυπού cluster, δομές εστιασμένες στις νέες τεχνολογίες.
Όπως ο ίδιος επεσήμανε, καθίσταται επίσης επιβεβλημένη η παραγωγή περισσότερων προϊόντων προστιθέμενης αξίας, εξωστρεφούς προσανατολισμού, με στόχο τη στήριξη των φιλόδοξων ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων.
Τέλος, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις με ποιοτικότερα χαρακτηριστικά, όπως και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας με στόχο οι υπηρεσίες να καταστούν αποδοτικότερες και η δημόσια διοίκηση να αποτελέσει έναν πάροχο ο οποίος θα λειτουργεί βάσει σύγχρονων προδιαγραφών.
Για το λόγο αυτό, ο ερευνητικός διευθυντής του Γερμανικού Ιδρύματος Οικονομικών Ερευνών χαρακτήρισε ως αναγκαία μια σειρά νέων επενδύσεων προσανατολισμένες στις υποδομές.
Στο μεταξύ, χαιρετίζοντας το πρώτο πάνελ της διοργάνωσης με τίτλο «Η τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί την καινοτομία στη βιομηχανία», ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ανέδειξε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα μέσα από την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει αλματώδη πρόοδο στην ψηφιοποίηση, με περισσότερες από 2.000 ψηφιακές υπηρεσίες διαθέσιμες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, με την επίδοση της χώρας στους ψηφιακούς δείκτες να ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη στρατηγική της χώρας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, υπογραμμίζοντας τη σημασία του επερχόμενου σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση της Πράξης “Data Governance Act” για τη διακυβέρνηση των δεδομένων και την αξιοποίησή τους με ηθικό και υπεύθυνο τρόπο.
Επίσης, μίλησε για την πρόταση για τη δημιουργία “AΙ Factory” στην Ελλάδα, ενός «εργοστασίου» ανάπτυξης τεχνολογιών AI, με έμφαση στις εφαρμογές που αξιοποιούν δημόσια δεδομένα και προσφέρουν λύσεις σε κρίσιμα θέματα, όπως η υγεία ή το περιβάλλον και η δημιουργία ενός ελληνικού γλωσσικού μοντέλου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ειδικά σε ζητήματα διατήρησης της γλωσσικής πολυμορφίας, και επεσήμανε τη σημασία και την αναγκαιότητα δημιουργίας ανοιχτών ευρωπαϊκών γλωσσικών μοντέλων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών.
Ο κ. Παπαστεργίου κλείνοντας τόνισε ότι οι επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στην εκπαίδευση νέων ταλέντων είναι κλειδί για τη μετάβαση της χώρας σε ένα βιώσιμο ψηφιακό μέλλον, ενώ συμπλήρωσε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και Γερμανίας μπορεί να επιταχύνει τη μετάβαση αυτή και να στηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών.
Νωρίτερα, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Andreas Kindl, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «δεν υπάρχει πιο κατάλληλη στιγμή για τη διεξαγωγή του Φόρουμ Καινοτομίας, μετά και την πολύ επιτυχημένη συμμετοχή της Γερμανίας στη ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα. Και όταν αντικρίζω το δυναμικό που έχει συγκεντρωθεί εδώ, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι θα καταφέρουμε να ξανακάνουμε τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ευρώπη έναν μοχλό καινοτομίας με παγκόσμια ακτινοβολία».
Ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Γούναρης, χαιρετίζοντας κι αυτός από την πλευρά του την εκδήλωση, στάθηκε στην αξία της καινοτομίας, σημειώνοντας ότι «όποιος σήμερα επενδύει ανάλογα αποκτά ταχύτερη “πρόσβαση“ στο μέλλον κι όποιος γνωρίζει πώς να “διαβάζει“ καλύτερα το μέλλον, αποκτά προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού. Αναδιαμορφώνει υπάρχουσες αγορές, ακόμη περισσότερο ανοίγει νέες αγορές, και εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή υπεραξία από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, επιστρέφοντας μέρος αυτής στην κοινωνία και την οικονομία».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, υπογράμμισε ότι «η στήριξη της καινοτομίας προϋποθέτει την άρτια διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την αγορά και, άρα, την εξασφάλιση της αναγκαίας διαθεσιμότητας ανθρώπινου δυναμικού σε τομείς αιχμής για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δράσεων. Προϋποθέτει επίσης τη δημιουργία περισσότερων startups, ή με άλλα λόγια τον εκθετικό πολλαπλασιασμό των πυρήνων ανάπτυξης σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων, προηγμένων υπηρεσιών, διαφοροποιημένων προϊόντων που απευθύνονταν κυρίως στις διεθνείς αγορές».
Σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις στο πλαίσιο του πρώτου πάνελ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens ΑΕ, Δρ. Βασίλης Χατζίκος, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδεικνύεται ως ο καταλύτης για μια νέα βιομηχανική επανάσταση, προσφέροντας εξαιρετικές δυνατότητες για αύξηση της παραγωγικότητας, βελτίωση της ποιότητας και δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων».
Από την πλευρά του ο Head of IT Innovation Center του Ομίλου OTE, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι «ο ΟΤΕ επενδύει ήδη εδώ και πολλά χρόνια στην τεχνητή νοημοσύνη, προς όφελος των υπηρεσιών που παρέχουμε στους πελάτες μας, καθώς η τεχνολογία βοηθάει στις εσωτερικές διαδικασίες της εταιρείας μας και στη γρήγορη αναζήτηση και σύνθεση πληροφοριών που απαιτούνται στη καθημερινότητά μας».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Robert Bosch ΑΕ, Ιωάννης Κάπρας, αναφερόμενος στην αξία της τεχνητής νοημοσύνης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «είναι καταλύτης για το μέλλον της Bosch, με κάθε προϊόν και λύση μας να περιέχει πλέον στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης ή να έχει αναπτυχθεί και παραχθεί με τη συμβολή της. Επιδιώκουμε τη δημιουργία ασφαλών και αξιόπιστων λύσεων, σύμφωνα με τον κώδικα ηθικής της Bosch», ενώ πρόσθεσε «πιστεύουμε ότι η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην τεχνολογική πρόοδο της χώρας».
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Jungheinrich Hellas, Έλενα Καλλονά, αναφερόμενη στην εταιρεία επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η Jungheinrich πρωτοστατεί στην τεχνολογική καινοτομία, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και τις νέες τεχνολογίες για να διαμορφώσει το μέλλον της βιομηχανίας».
Σημειώνεται, ότι τη συζήτηση συντόνισε ο Γρηγόρης Πελεκάνος, Πρόεδρος της Επιτροπής Μελών Νομικών Θεμάτων του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δικηγόρος, Senior Partner του Δικηγορικού Γραφείου Μπάλλας Πελεκάνος και Συνεργάτες.
Την ευθύνη του κεντρικού συντονισμού της εκδήλωσης ανέλαβε η Ειρήνη Αναστασοπούλου, Δημοσιογράφος, Μέλος της Ένωσης των Ξένων Ανταποκριτών Τύπου (VAP), Βερολίνο.
- Schulung zum Arbeitsvertrag bei der Hellenischen Gemeinde zu Berlin e.V.
- Οι ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο σπίτι
- Eurostat: Στο 2,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο
- Νέο χαμηλό 60 ετών στην παγκόσμια παραγωγή οίνου λόγω καιρικών φαινομένων
- Παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS: Σιγά-σιγά, η κατάσταση βελτιώνεται
You must be logged in to post a comment Login