Connect with us

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα 5 κορυφαία gadgets στο μεγαλύτερο συνέδριο κινητής τηλεφωνίας

Published

on

Τις καινοτομίες τους παρουσιάζουν αυτή την εβδομάδα, στο μεγαλύτερο συνέδριο κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, οι εταιρείες.

Η συλλογή των εταιρειών και των τεχνολογιών έχει γίνει όλο και πιο σημαντική και παρακολουθείται πιο στενά καθώς οι κινητές τεχνολογίες παίρνουν το μεγαλύτερο μερίδιο της ψηφιακής πίτας. Εταιρείες όπως η Cisco Systems Inc και η LG έως και η Samsung Electronics, ήταν όλες παρούσες. Μέσα σε αυτές και η Facebook Inc. και ο CEO Mark Zuckerberg που έκανε ακόμη και την εναρκτήρια ομιλία.

Δείτε παρακάτω μερικές από τις συσκευές που πρέπει να γνωρίσετε και ξεκίνησαν στο Mobile World Congress 2015 στη Βαρκελώνη, όπως γράφει το newmoney.gr.

IKEA έπιπλα με ενσωματωμένους φορτιστές

Η Ikea παρουσιάζει τη νέα σειρά επίπλων και συσκευών με ενσωματωμένους φορτιστές για κινητά, η οποία θα είναι διαθέσιμη στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη τον Απρίλιο και έως το τέλος του έτους σε όλο τον κόσμο.
Η Ikea χρησιμοποιεί την τεχνολογία Qi wireless και οι πελάτες της δεν θα χρειάζεται να συναρμολογήσουν μόνοι τους σταθμούς φόρτισης. Ωστόσο, θα έχουν δυνατότητα να αγοράζουν τους σταθμούς και να τους τοποθετούν σε έπιπλα Ikea που έχουν ήδη στην κατοχή τους.
Σε ό,τι αφορά το κόστος, δεν θα είναι μεγαλύτερο από 30 ευρώ για κάθε συσκευή. Το μειονέκτημα, όμως, είναι ότι δεν υποστηρίζει τη φόρτιση iPhone, αλλά κανονικά άλλων 80 συσκευών, όπως Samsung Galaxy, Nokia Lumia, Google Nexus και άλλες.

ikea

Ρολόι LG Urbane

Το ρολόι Urbane LTE ήταν το νέο προϊόν που ξεχώρισε στην παρουσίαση της LG στο φετινό Mobile World Congress, αφού πρόκειται για το πρώτο «έξυπνο» ρολόι της εταιρείας με αυτόνομη σύνδεση σε 4G δίκτυα. Με αυτό τον τρόπο, ο χρήστης του μπορεί, ανάμεσα σε άλλα, να πραγματοποιεί κλήσεις και να ανταλλάσσει μηνύματα χωρίς να χρειάζεται smartphone.

Το ρολόι θα κυκλοφορήσει και σε έκδοση χωρίς υποδοχή για κάρτα SIM, με το όνομα Watch Urbane. Τα δύο τηλέφωνα έχουν παρόμοιο ντιζάιν, με κυκλική οθόνη 1,3 ιντσών τεχνολογίας P-OLED, ενώ είναι επίσης αδιάβροχα και ανθεκτικά στη σκόνη. Στο εσωτερικό τους βρίσκεται ένας επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon 400.

roloi

Φωτογραφική μηχανή action Xiaomi

Η Xiaomi ανακοίνωσε σήμερα την Mi Pro Action Camera, την πρώτη της action camera για τους λάτρεις των σπορ και της δράσης. Η Xiaomi Mi Pro Action Camera φέρνει αισθητήρα 16 megapixel Exmor R BSI CMOS κατασκευασμένο από την Sony, με εργονομικό βάρος μόλις 72 γραμμάρια.

Η νέα action camera της Xiaomi εξοπλίζεται με διάφραγμα F/2.8 και ευρυγώνια λειτουργία φακού 155 μοιρών. Ο επεξεργαστής της κάμερας είναι ο Ambarella A7LS, ο οποίος έχει την δυνατότητα να υποστηρίξει εγγραφή βίντεο 1080p στα 60 fps, 720p στα 120fps, και 480p στα 240fps. Παρέχει συνδεσιμότητα μέσω WiFi, ενώ η μπαταρία που ενσωματώνει είναι στα 1010mAh. Ο αποθηκευτικός χώρος της συσκευής είναι 16GB, χάρη στην προεγκατεστημένη κάρτα μνήμης microSD 16GB που περιέχεται μαζί με την κάμερα, με την δυνατότητα φυσικά να την αλλάξετε.

Η κάμερα θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις, με τις τιμές να αποτελούν μια ευχάριστη έκπληξη που επιφύλαξε η Κινέζικη εταιρεία προς τους ενδιαφερόμενους. Η βασική έκδοση που περιλαμβάνει την κάμερα και την κάρτα μνήμης microSD βρίσκεται στην τιμή των 56 ευρώ, ενώ η έκδοση Travel η οποία περιλαμβάνει και ένα selfie kit κοστολογείται στα 60 ευρώ.
Θα κυκλοφορήσει επίσης σε δύο χρώματα, λευκό και lime-πράσινο.

Η Xiaomi Mi Pro Action Camera θα ξεκινήσει να διανέμεται αρχικά στην Κίνα, ενώ αργότερα μέσα στον χρόνο θα την δούμε σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτίες.

photo

Samsung Galaxy S6 και Samsung Pay

Ένα από τα βασικά νέα χαρακτηριστικά των Galaxy S6 και Galaxy S6 Edge είναι φυσικά το (όχι ακόμα ολοκληρωμένο) σύστημα mobile πληρωμών Samsung Pay. Η εταιρεία φιλοδοξεί ότι θα είναι έτοιμη το καλοκαίρι για το λανσάρισμα σε ΗΠΑ και Κορέα, ενώ έδωσε την ευκαιρία στους εκπροσώπους Τύπου να το δοκιμάσουν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο MWC 2015.

Όπως και στο Apple Pay, ο χρήστης μπορεί να καταχωρήσει μια πιστωτική κάρτα στο «πορτοφόλι» του συστήματος Samsung Pay σαρώνοντας την με την κάμερα του smartphone. Όμως, για να πραγματοποιήσει μια συναλλαγή σε συμβατό τερματικό μηχάνημα, θα πρέπει πρώτα να σύρει το δάκτυλο του στο κάτω μέρος της οθόνης του smartphone για να δοθεί έγκριση μέσω αναγνώρισης του δακτυλικού αποτυπώματος και στη συνέχεια να κρατήσει το smartphone κοντά στο τερματικό για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

smartpay

Lenovo Pocket Projector

Αυτή η μικρή συσκευή από τη Lenovo επιτρέπει στον χρήστη να κάνει streaming video από ένα τηλέφωνο σε έναν τοίχο ή άλλη επιφάνεια με μέγιστο πλάτος 110 εκατοστά. Διαθέτει δύο ενσωματωμένα ηχεία και μια μπαταρία που διαρκεί 2,5 ώρες.

Θα συνδέεται με μια συσκευή με ένα καλώδιο microUSB ή θα επικοινωνεί ασύρματα και έχει περίπου 4 εκατοστά μήκος και πλάτος και μια ίντσα. Η εταιρεία αναφέρει ότι η συσκευή δίνει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να ζήσουν μια έντονη εμπειρία ψυχαγωγίας. Θα βγει προς την πώληση το Μάιο για 250 δολάρια.

projector

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να «μας αφήσει» το όχημά μας στο δρόμο

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ένας από τους μεγαλύτερους αυτοκινητιστικούς οργανισμούς, η γερμανική ADAC, δημοσιοποίησε τους τρεις σημαντικότερους λόγους που οι οδηγοί μένουν στο δρόμο με το αυτοκίνητό τους και καλούν την οδική βοήθεια.

Η πιο συνηθισμένη αιτία ακινητοποίησης ενός αυτοκινήτου ήταν η μπαταρία, σύμφωνα με την έρευνα το 2022. Το 43,2% από τις συνολικές κλήσεις έδειξαν ότι η μπαταρία δεν είχε τη δύναμη να κινήσει τον κινητήρα και χρειάζονταν άμεσα αλλαγή.

Ωστόσο το ποσοστό των αιτιών το 2022 ήταν μικρότερο από τις αντίστοιχες κλήσεις που είχαν γίνει το 2021 (46,2%).

Η δεύτερη πιο συνηθισμένη αιτία ακινητοποίησης ενός αυτοκινήτου είναι η βλάβη στον κινητήρα (23,8%) και είχε να κάνει κυρίως με προβλήματα στην τροφοδοσία καυσίμου, (ψεκασμός, ανάφλεξη κ.ά.).

Σε ποσοστό 10,4%, ο τρίτος συχνότερος λόγος που απαιτούσε τη βοήθεια της οδικής βοήθειας ήταν το πρόβλημα με τη μίζα, καθώς αυτή δεν ήταν σε θέση να εκκινήσει τον κινητήρα, παρά το γεγονός ότι η μπαταρία ήταν σε πολύ καλή κατάσταση.

Η βοήθεια που πρόσφεραν στα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα αυξήθηκε αισθητά πέρσι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αφού για τις αντίστοιχες περιπτώσεις το 2021 η εταιρεία είχε 25.000 κλήσεις, ενώ το 2022 οι αντίστοιχες κλήσεις ήταν 52.000.

Οι υπεύθυνοι της γερμανικής εταιρείας αναφέρουν ότι ο λόγος που συνέβη κάτι τέτοιο είναι η μεγάλη αύξηση των πωλήσεων και της κυκλοφορίας των υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ η παλαιότητα οδηγεί αναπόφευκτα σε φθορές των ηλεκτρικών συστημάτων.

Σε ποσοστό πάνω από 50% κύρια αιτία για τα ηλεκτρικά οχήματα ήταν το σύστημα εκκίνησης, ενώ συγκεκριμένα εξαρτήματα όπως η μπαταρία, ο ηλεκτροκινητήρας ή η τεχνολογία φόρτισης σπάνια ευθύνονται για βλάβες και ακινητοποίηση ενός οχήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σταθερά ανοδική πορεία των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι ελληνικές επιστημονικές δημοσιεύσεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης παρουσιάζουν μια σταθερά ανοδική πορεία τη δεκαπενταετία 2006-2020, όπως προκύπτει από στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).

Συνολικά την περίοδο 2006-2020 εντοπίζονται 4.425 επιστημονικές δημοσιεύσεις σχετιζόμενες με την Τεχνητή Νοημοσύνη, παρουσιάζοντας έντονα αυξητική τάση.

Συγκεκριμένα κατά το έτος 2006 καταγράφηκαν μόλις 135 δημοσιεύσεις, οι οποίες έδωσαν τη θέση τους στις 444 δημοσιεύσεις το 2020, που αποτελεί και τη μέγιστη επίδοση της περιόδου αναφοράς που επικεντρώθηκε η παρούσα έρευνα.

Ειδικότερα, οι δημοσιεύσεις από 1.175 την πενταετία 2006-2010 (ετήσιος μέσος όρος 235 δημοσιεύσεις), αυξάνονται σε 1.411 την πενταετία 2011-2015 (ετήσιος μέσος όρος 282) και σε 1.839 την πενταετία 2016-2020 (ετήσιος μέσος όρος 368).

Τα παραπάνω δεδομένα προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία και τους δείκτες της νέας έκδοσης του ΕΚΤ «Εντοπισμός και ανάλυση των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης με τεχνικές Μηχανικής Μάθησης», που παρουσιάζει τον αριθμό των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης για την περίοδο 2006-2020, τους δείκτες απήχησης, τους κυριότερους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα και τα διεθνή δίκτυα συνεργασιών που έχουν αναπτύξει οι Έλληνες ερευνητές.

Αναφορικά με τους φορείς που παράγουν τις δημοσιεύσεις αυτές, τα πανεπιστήμια Πατρών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις.

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Τις υπόλοιπες θέσεις της κατάταξης καταλαμβάνουν το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Σε όρους συνεργασίας και δικτύωσης, συνολικά, οι χώρες με τις οποίες συνεργάζονται οι ελληνικοί φορείς στις σχετικές με την Τεχνητή Νοημοσύνη επιστημονικές δημοσιεύσεις της περιόδου 2006-2020, ανέρχονται στις 71.

Αξιοποιώντας τις γεωγραφικές διευθύνσεις (affiliations) των συγγραφέων, καταγράφεται ότι η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κίνα, η Κύπρος, η Ολλανδία και το Βέλγιο αποτελούν τις χώρες με τις οποίες είναι κυρίως συνδεδεμένοι ερευνητικά οι επιστήμονες των ελληνικών φορέων και ιδρυμάτων.

Όπως σημειώνει η Διευθύντρια του ΕΚΤ, Δρ. Εύη Σαχίνη, «το ΕΚΤ, για πρώτη φορά, συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε, με τεχνικές μηχανικής μάθησης, τα δεδομένα από όλες τις διεθνείς βιβλιομετρικές βάσεις και εντόπισε τις επιστημονικές δημοσιεύσεις των ελληνικών φορέων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η προετοιμασία του αυτοκινήτου την άνοιξη

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Τώρα την άνοιξη πρέπει να προετοιμάσουμε το αυτοκίνητό μας για τις πιο ζεστές ημέρες. Από το να επισκεφθούμε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων μέχρι να αφαιρέσουμε τα χειμερινά ελαστικά.

Είναι εργασίες που πρέπει να γίνουν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, πριν ανέβει περισσότερο η θερμοκρασία.

Ο άσχημος χειμωνιάτικος καιρός έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την βαφή του αυτοκινήτου, ενώ το αλάτι στους δρόμους την περίοδο του χιονιά συνεχίζει να διαβρώνει κυρίως το κάτω μέρος του αυτοκινήτου.

Ο οδηγός θα πρέπει να ξεπλύνει καλά το κάτω μέρος του αυτοκινήτου, να απομακρύνει την βρωμιά και την λάσπη από όλα τα σημεία, να καθαρίσει καλά όλα τα εμφανή σημεία ώστε να αποκαλυφθούν τυχόν γρατζουνιές στην βαφή που θα έχουν ως συνέπεια την αλλοίωση του χρώματος.

Ενεργός αφρός στο πλυντήριο βοηθάει την απομάκρυνση ακόμη και της πιο σκληρής βρωμιάς, ενώ το νερό με πίεση απομακρύνει βρωμιά και μικρά πετραδάκια που μπορούν να δράσουν σαν γυαλόχαρτο στο χρώμα.

Σε παλιότερα αυτοκίνητα το πλύσιμο στο κάτω μέρος του αμαξώματος θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα με τη διείσδυση υγρασίας στις κοιλότητες του δαπέδου του οχήματος.

Με αυτό τον τρόπο θα εντοπίσουμε το πρόβλημα, προκειμένου να το λύσουμε. Συνήθως από το σημείο που μπαίνει νερό, υπάρχει σκουριά που πρέπει να επισκευαστεί.

Θα πρέπει να καθαρίσουμε επιμελώς και το εσωτερικό, ώστε να φύγει όλο το φιλμ βρωμιάς, ειδικά στο παρμπρίζ. Τυχόν φθορές των υαλοκαθαριστήρων θα πρέπει να αντικατασταθούν, καθώς μπορεί να έχουν σχιστεί λόγω του χιονιού και του πάγου. Σε περίπτωση που τα πατάκια έχουν παλιώσει πρέπει να αντικατασταθούν.

Σε περίπτωση που έχουμε μπάρες για σκι θα πρέπει να τις αποσυναρμολογήσουμε, καθώς οι μπάρες αυξάνουν την κατανάλωση. Μετρήσεις έχουν δείξει ότι ανά 100 κιλά είναι έως και 0,3 λίτρα περισσότερο καύσιμο ανά 100 χιλιόμετρα.

Πρόσθετα φορτία, όπως αλυσίδες χιονιού ή άλλα αντικείμενα που τα έχουμε στον αποθηκευτικό χώρο και δεν είναι απαραίτητα τα βγάζουμε εκτός αυτοκινήτου, αφού εκτός από το βάρος πιάνουν και όγκο.

Μέχρι το Πάσχα είναι η ώρα για αλλαγή των χειμερινών ελαστικών. Βγάζουμε τα χειμερινά και βάζουμε τα καλοκαιρινά ελαστικά, αφού τα χειμερινά ελαστικά δεν είναι ιδανικά για χρήση τους καλοκαιρινούς μήνες, όχι μόνο γιατί είναι ακατάλληλα λόγω κακής πρόσφυσης, αλλά γιατί ανεβάζουν και την κατανάλωση καυσίμου.

Τέλος, ένας καλός έλεγχος των υγρών τους αυτοκινήτου (λάδια, υγρά φρένων, υγρό ψυγείου, υγρό υαλοκαθαριστήρων), είναι απαραίτητος, ενώ πρέπει να γίνει προσεκτικός έλεγχος όλων των φώτων (εμπρός και πίσω) του αυτοκινήτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Χαρτί από βακτήρια δημιούργησαν Έλληνες επιστήμονες!

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατάφεραν να φτιάξουν χαρτί από βακτήρια. Αξιοποίησαν τη γνώση από το Πανεπιστήμιο, τα εργαστήρια, αλλά και δικά τους πειράματα.

Ο βιολόγος Παναγιώτης Δημητρίου από την Χαλκίδα, που συνεχίζει τις σπουδές και είναι φοιτητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο βιολόγος Γιώργος Ζωχιός από την Σαντορίνη, που κάνει μεταπτυχιακό στην Βιοτεχνολογία στο ΕΚΠΑ, αναζητούσαν ένα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο για τη δημιουργία χαρτιού και πέτυχαν τον στόχο τους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Δημητρίου, αναφέρθηκε στις αναζητήσεις και τους προβληματισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Με τον Γιώργο Ζωχιό, γνωριστήκαμε, ως φοιτητές στο Βιολογικό Αθηνών. Ήμασταν συμφοιτητές για 2 χρόνια. Γίναμε αμέσως φίλοι και περνάγαμε τον χρόνο μας, κάνοντας πειράματα.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάποια στιγμή, κάτσαμε και σκεφτήκαμε, πόσα δέντρα κόβονται για χαρτί, που όλοι χρησιμοποιούμε και σκεφτήκαμε να βρούμε έναν πιο φιλικό τρόπο για το περιβάλλον. Τότε στον Γιώργο ήρθε η ιδέα να χρησιμοποιήσουμε βακτήρια».

Ωστόσο δεν παραλείπει να επισημαίνει πως καταστρέφονται δάση για την παραγωγή χαρτιού λέγοντας: «Όλοι μας γνωρίζουμε, πόσο σημαντικό είναι το χαρτί στην καθημερινότητα μας. Αυτό που όμως δεν γνωρίζουμε, είναι το πόσα δέντρα κόβονται για τη δημιουργία του. Ένα κιλό χαρτί, απαιτεί 3 φορές το βάρος του σε δέντρα. Φανταστείτε, ότι μόνο και μόνο για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι ετησίως κόβεται ένα δάσος, 10 φορές το μέγεθος της Πάρνηθας.

Σήμερα περίπου 15 δισεκατομμύρια δέντρα, κόβονται ή καίγονται κάθε χρόνο και από αυτά, μόνο τα 5 δισεκατομμύρια ξαναφυτεύονται ή ξαναφυτρώνουν μόνα τους. Έτσι, κάθε χρόνο εκτιμάται ότι υπάρχει καθαρή απώλεια 10 δισεκατομμυρίων δέντρων και μειώνεται κατά το 0,3% περίπου ο δασικός πλούτος της Γης».

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πειράματα ξεκίνησαν στο σπίτι του Γιώργου Ζωχιού στην Αθήνα.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δημητρίου, σε «γενικές γραμμές με απλά λόγια, η διαδικασία είναι η εξής: Αναπτύσσουμε τα βακτήρια σε ένα δοχείο, σε κατάλληλο θρεπτικό υλικό και αυτά παράγουν ένα μείγμα το οποίο περιέχει ινίδια κυτταρίνης. Τα ινίδια αυτά, τα συλλέγουμε, τα καθαρίζουμε από κυτταρικά υπολείμματα, και προσθέτουμε υλικά που καθορίζουν το χρώμα και την υφή.

Τα αφήνουμε να στεγνώσουν, ώστε να πάρουμε χαρτί, ίδιο με αυτό που χρησιμοποιούμε καθημερινά».

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Παναγιώτης Δημητρίου και ο Γιώργος Ζωχιός, συμμετέχουν ως ομάδα στον 1ο Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Μάλιστα έχουν φτάσει στην τελευταία φάση, αποτελώντας μία από τις δέκα τελικές ομάδες.

Πριν δύο χρόνια ο Παναγιώτης και ο Γιώργος, έφτιαξαν, την TrueMed, μια επιστημονική συγγραφική ομάδα υγείας, στην οποία μπορούν φοιτητές να γράφουν άρθρα, βασισμένα σε έγκυρες πηγές.

Ήδη μέσα σε δύο χρόνια περισσότεροι από 100 φοιτητές, έχουν γράψει άρθρα που στόχο έχουν να ενημερώσουν έγκυρα τον κόσμο για θέματα υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

WhatsApp: Δέσμευση για πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Έπειτα από διάλογο με τις αρχές προστασίας των καταναλωτών της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (δίκτυο CPC), το WhatsApp δεσμεύτηκε να είναι πιο διαφανές ως προς τις αλλαγές στους όρους παροχής υπηρεσιών του.

Επιπλέον, η εταιρεία θα διευκολύνει τους χρήστες να απορρίπτουν ενημερώσεις όταν διαφωνούν μαζί τους και θα εξηγεί ξεκάθαρα πότε μια τέτοια απόρριψη οδηγεί τον χρήστη να μην μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του WhatsApp.

Επίσης, το WhatsApp επιβεβαίωσε ότι τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών δεν κοινοποιούνται σε τρίτα μέρη ή άλλες εταιρείες Meta – συμπεριλαμβανομένου του Facebook – για διαφημιστικούς σκοπούς.

Ο διάλογος συντονίστηκε από τη Σουηδική Υπηρεσία Καταναλωτών και την Ιρλανδική Επιτροπή Ανταγωνισμού και Προστασίας των Καταναλωτών και διευκολύνθηκε από την Επιτροπή.

«Χαιρετίζω τις δεσμεύσεις του WhatsApp να αλλάξει τις πρακτικές του για συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ, να ενημερώνει ενεργά τους χρήστες για τυχόν αλλαγές στη σύμβασή τους και να σέβεται τις επιλογές τους, αντί να τους ρωτά κάθε φορά που ανοίγουν την εφαρμογή. Οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να κατανοήσουν σε τι συμφωνούν και τι συνεπάγεται συγκεκριμένα αυτή η επιλογή, ώστε να μπορούν να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα».

Το δίκτυο CPC έστειλε για πρώτη φορά επιστολή στο WhatsApp τον Ιανουάριο του 2022, έπειτα από ειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών (BEUC) και οκτώ από τις ενώσεις μέλη της σχετικά με εικαζόμενες αθέμιτες πρακτικές στο πλαίσιο των ενημερώσεων της WhatsApp στους όρους παροχής υπηρεσιών και την πολιτική απορρήτου τους.

Τον Ιούνιο του 2022, το Δίκτυο CPC έστειλε μια δεύτερη επιστολή στο WhatsApp, επαναλαμβάνοντας το αίτημά τους ότι οι καταναλωτές πρέπει να ενημερώνονται ξεκάθαρα για το επιχειρηματικό μοντέλο τoυ WhatsApp και, ειδικότερα, για το εάν το WhatsApp αντλεί έσοδα από εμπορικές πολιτικές που σχετίζονται με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Έπειτα από συζητήσεις μεταξύ του Δικτύου CPC, της Επιτροπής και του WhatsApp, η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι δεν μοιράζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών για διαφημιστικούς σκοπούς.

Επισκόπηση των δεσμεύσεων

Για τυχόν μελλοντικές ενημερώσεις πολιτικής, το WhatsApp θα:

* εξηγεί ποιες αλλαγές σκοπεύει να κάνει στις συμβάσεις των χρηστών και πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα δικαιώματά τους

* περιλαμβάνει τη δυνατότητα απόρριψης των ενημερωμένων όρων παροχής υπηρεσιών τόσο ευδιάκριτα όσο και τη δυνατότητα αποδοχής τους

* βεβαιώνει ότι οι ειδοποιήσεις που ενημερώνουν για τις ανανεωμένες ενημερώσεις μπορούν να παραβλεφθούν ή η αναθεώρηση των ενημερώσεων μπορεί να καθυστερήσει, καθώς και να υπάρχει σεβασμός στις επιλογές των χρηστών και να μην στέλνονται επαναλαμβανόμενες ειδοποιήσεις

Επόμενα βήματα

Το Δίκτυο Συνεργασίας για την Προστασία των Καταναλωτών (CPC) θα παρακολουθεί ενεργά τον τρόπο με τον οποίο το WhatsApp εφαρμόζει αυτές τις δεσμεύσεις κατά την πραγματοποίηση τυχόν μελλοντικών ενημερώσεων στις πολιτικές του και, όπου χρειάζεται, θα επιβάλλει τη συμμόρφωση – συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επιβολής προστίμων.

Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη της Επιτροπής και η τελευταία σάρωση του CPC σχετικά με τα «σκοτεινά μοτίβα» έδειξε ότι πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν «σκοτεινά μοτίβα», για παράδειγμα καθιστώντας πιο δύσκολη την απεγγραφή από μια υπηρεσία παρά την εγγραφή σε αυτήν. Το Δίκτυο CPC, με την υποστήριξη της Επιτροπής, θα συνεχίσει να εντείνει τις προσπάθειές του για την αντιμετώπιση τέτοιων παράνομων πρακτικών όπου εμφανίζονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε βήματα για μεγαλύτερη ασφάλεια στα έξυπνα ρολόγια και άλλα wearables

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Τα έξυπνα ρολόγια (smartwatches) και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που φοριούνται στο σώμα (wearables), γίνονται ολοένα πιο δημοφιλείς.

«Μπορεί η συνεργασία τεχνολογίας με τη μόδα να είναι αυτό που ελκύει κάποιους ανθρώπους σε αυτές τις συσκευές, όμως όλοι πρέπει να κατανοήσουμε τους κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση μίας τέτοιας συσκευής», τονίζουν οι ειδικοί της εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας ESET.

Τα wearables περιλαμβάνουν δαχτυλίδια ή ζώνες γυμναστικής που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των σφυγμών ή των επιπέδων οξυγόνου, γυαλιά που μπορούν να επαυξήσουν την πραγματικότητα με τεχνητά μέσα κ.ά.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η αγορά των wearables αναμένεται να μεγαλώσει κατά 12,9% από το 2023 έως το 2030, με το σημερινό μέγεθός της να ανέρχεται ήδη στα 71,91 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις αφορούν συσκευές που φοριούνται στο χέρι, στο κεφάλι και στα μάτια.

«Αυτές οι συσκευές παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους ασφαλείας από τα έξυπνα τηλέφωνα, όχι μόνο για τους καταναλωτές αλλά και για τις επιχειρήσεις», λένε οι ειδικοί από την ESET, καθώς οι κυβερνοεγκληματίες προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες σε αυτές ή μέσω αυτών των συσκευών.

Το γεγονός ότι αυτές οι συσκευές μπορούν να παρακολουθούν και να αναφέρουν τις μετρήσεις υγείας των ιδιοκτητών τους, αποτελεί μόνο μία από τις πολλές ανησυχίες.

Προηγουμένως, τα εν λόγω δεδομένα ήταν χρήσιμα μόνο στους ίδιους τους χρήστες ή στους γιατρούς τους. Σήμερα, όμως, μπορεί να καταλήξουν στα χέρια τρίτων, οι οποίοι πιθανώς θα πουλήσουν τις πληροφορίες ή θα τις αξιοποιήσουν για τη δημιουργία εξατομικευμένων διαφημίσεων. Ακόμη, μπορεί να γίνει κατάχρηση αυτών των δεδομένων για να παρακολουθείται με μεγάλη ακρίβεια η τοποθεσία που βρίσκεται το άτομο, οι συνήθειές του και άλλα στοιχεία.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ταυτόχρονα, η δυνητική σύνδεση των συσκευών wearables στα δίκτυα της εταιρείας μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την ασφάλεια των επιχειρήσεων, καθώς οι εν λόγω συσκευές συχνά μοιράζονται τις συνδέσεις τους με τα τηλέφωνα, δημιουργώντας έτσι έναν πιθανό φορέα για κυβερνοεπίθεση.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις επιθέσεις phishing, vishing ή smishing, που εξαπλώνονται στον ψηφιακό κόσμο και αποτελούν επίσης απειλή για τα «έξυπνα» ρολόγια, δεδομένου ότι συνήθως οι λειτουργίες τους πλησιάζουν πλέον εκείνες ενός τηλεφώνου.

Πολλοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας προειδοποιούν ότι τα έξυπνα ρολόγια πολύ συχνά δεν διαθέτουν επαρκείς μεθόδους ελέγχου ταυτότητας του χρήστη, καθώς δεν προτρέπουν τους χρήστες να δημιουργήσουν ισχυρούς κωδικούς PIN ή κωδικούς πρόσβασης για να ξεκλειδώσουν τις συσκευές τους. Αλλά ακόμη και αν το κάνουν, αυτά τα μέτρα είναι συχνά αδύναμα, καθώς οι εν λόγω συσκευές δεν προσφέρουν το ίδιο σύνολο επεξεργαστικής ισχύος για την παροχή σύνθετων μέτρων ελέγχου ταυτότητας, όπως τα τηλέφωνα.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και ένας απλός κωδικός πρόσβασης είναι καλύτερος από το να μην έχετε κανέναν κωδικό πρόσβασης.

Κάτι άλλο που προκαλεί ανησυχία είναι η αποθήκευση δεδομένων. Και αυτό, γιατί τα έξυπνα ρολόγια διαθέτουν πλέον τις δικές τους μονάδες δίσκων. Τα δεδομένα που αποθηκεύονται σε αυτά συχνά δεν διαθέτουν κρυπτογράφηση ή, ακόμη χειρότερα, χρησιμοποιούν λύσεις «νέφους» (cloud) για τη μεταφορά των εν λόγω δεδομένων, τα οποία θα μπορούσαν να παραβιαστούν σχετικά εύκολα από μία κυβερνοεπίθεση.

Κάτι τέτοιο ισχύει και για τη σύνδεση Bluetooth μεταξύ του ρολογιού και του τηλεφώνου, καθώς απλοί ανιχνευτές δεδομένων είναι σε θέση να υποκλέψουν τη μεταφορά δεδομένων από το ρολόι στο τηλέφωνο ή αντίστροφα.

Τι μπορείτε να κάνετε

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να γίνει η χρήση των «φορετών» συσκευών πιο ασφαλής. Πέντε βήματα προτείνουν οι ειδικοί της ESET:

1. Ελέγχετε τακτικά για ενημερώσεις λογισμικού και ασφαλείας στο ρολόι σας.

2. Ελέγξτε τα δικαιώματα των εφαρμογών σας.

3. Δημιουργήστε έναν κωδικό PIN ή έναν κωδικό πρόσβασης.

4. Προσέξτε τι αποθηκεύετε στη συσκευή σας.

5. Έχετε κατά νου ορισμένα βασικά μέτρα κυβερνοασφάλειας.

Συνολικά, αυτά τα πέντε βήματα προσφέρουν έναν οδικό χάρτη για τη βελτίωση της ασφάλειας, ωστόσο εξακολουθεί να συνιστάται προσοχή κατά τη χρήση οποιασδήποτε φορετής συσκευής.

Οι χρήστες συσκευών Android θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στη χρήση κάποιας αξιόπιστης κινητής εφαρμογής κυβερνοασφάλειας και να παραμένουν σε εγρήγορση κατά τη λήψη εφαρμογών από τρίτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ15 ώρες ago

Μια θαυμάσια θεατρική παράσταση στο Μόναχο με συμμετοχή Ελλήνων μεταναστών πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ18 ώρες ago

Δάση και χώροι πρασίνου μειώνουν τους κινδύνους για την υγεία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ21 ώρες ago

Γερμανία: Επιδρομή της αστυνομίας σε σπίτια υπόπτων για συμμετοχή στην οργάνωση “Πολίτες του Ράιχ”

ΕΙΔΗΣΕΙΣ23 ώρες ago

Λ. Αυγενάκης από την παρουσίαση του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας: Με το βλέμμα στο επόμενο πετάλι μας, πάμε την Ελλάδα ψηλά

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ1 ημέρα ago

Έντονη ζήτηση για τις προτάσεις εναλλακτικού τουρισμού του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής στη Διεθνή Έκθεση I.T.B.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα ago

Συναυλία του διεθνούς φήμης Έλληνα βαρυτόνου Άρη Αργύρη στη Βιέννη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Ακόμα «ζωντανή» η Αφροδίτη: Τι ανακαλύφθηκε στον πλανήτη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για έκτη συνεχή φορά!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Συνάντηση Ν. Ανδρουλάκη με τον πρόεδρο του SPD: «Στενοί οι δεσμοί των κομμάτων μας»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Η Παλαιολιθική κληρονομιά της Λέσβου: ευρήματα και προοπτικές

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

«Η μητέρα του σταθμού»: Ιστορίες γυναικών που μετανάστευσαν στη Γερμανία το ’60 μέσα από το ντοκιμαντέρ της Κωστούλας Τωμαδάκη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ4 εβδομάδες ago

ΧΡΥΣΑ ΣΑΜΟΥ: ΟΙ ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΟΧΟΥ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ερώτηση στη Βουλή για την ταλαιπωρία των Ελλήνων της Γερμανίας στην προσπάθεια έκδοσης διαβατηρίου

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

KOFFERKINDER: Στις 24 Μαρτίου η πρεμιέρα της μεγάλου μήκους ταινίας της Ε.Κ.ΛΕ Νυρεμβέργης

ΥΓΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας για όσους κάνουν συχνή χρήση καθαρτικών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Το κέντρο της Γης είναι μια σιδερένια σφαίρα με ακτίνα 650 χλμ, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις

Διατροφή3 εβδομάδες ago

Διατροφικές συμβουλές για την Καθαρά Δευτέρα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Χωρίς πρόστιμο η υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Τα αμπέλια άρχισαν να καλλιεργούνται πριν 11.000 χρόνια σε δύο διαφορετικά μέρη

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis