Χωρίς κατηγορία
20.000 δρομείς το νέο μεγάλο ρεκόρ για τον 10ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος»
Την Παρασκευή 13 Μαρτίου, ώρα 24.00 έληξε και η παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων συμμετοχής για τον 10ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ».
Ο τομέας εγγραφών της οργανωτικής επιτροπής εργάζεται ώστε εντός του επόμενου 48ωρου να ολοκληρωθεί το αρχείο των συμμετεχόντων σε όλους τους Δρόμους του Αγωνιστικού Προγράμματος, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να αγγίξει και ίσως να ξεπεράσει τις 20.000. Ο ακριβής αριθμός συμμετεχόντων δρομέων θα ανακοινωθεί σε δύο ημέρες.
Η Οργανωτική Επιτροπή του 10ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους όσους με την συμμετοχή τους θα τιμήσουν την διοργάνωση.
Σας περιμένουμε όλους την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Απριλίου 2015 στο κέντρο υποδοχής (Registration centre) στο περίπτερο 7 της ΔΕΘ-HELEXPO για την παραλαβή του αγωνιστικού σας εξοπλισμού.
Μετά 10 χρόνια Μαραθώνιας εμπειρίας, οι άνθρωποι της διοργάνωσης, η Οργανωτική και Τεχνική Επιτροπή της και οι 1700 εθελοντές της, υπόσχονται ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την υποδοχή και υποστήριξη των συμμετεχόντων δρομέων, οι οποίοι με την αθρόα συμμετοχή τους δημιούργησαν ένα ακόμα πολύ μεγάλο ρεκόρ.
Ο επετειακός 10ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» διοργανώνεται από τον Μ.Ε.Α.Σ. Τρίτων Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ., την AIMS και υποστηρίζεται από τους θεσμικούς πολιτειακούς φορείς, καθώς και τους εθελοντικούς φορείς υποστήριξης, όπως αυτοί φαίνονται στον επίσημο δικτυακό τόπο της διοργάνωσης www.alexanderthegreatmarathon.org και www.atgm.gr.
Η εφημερίδα «Europolitis» και η ιστοσελίδα «europolitis.eu» είναι χορηγοί επικοινωνίας της μεγάλης διοργάνωσης.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
H υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Κρυσταλλία Αρμενάκη κοντά στην ομογένεια της Γερμανίας 9 και 10 Μαΐου
H Κρυσταλλία Αρμενάκη μάχιμη Δικηγόρος και ενεργή πολίτης από τον ακριτικό Εβρο υποψήφια Ευρωβουλευτής επισκέπτεται τον απόδημο ελληνισμό της Γερμανίας.
Την Πέμπτη 9 Μαΐου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με μέλη του οργανωμένου Θρακιώτικού στοιχείου στην περιοχή της Βάδης Βυρτεμβέργης στην πόλη της Στουτγάρδης στις 13.00 και αργότερα θα πραγματοποιήσει πολιτική ομιλία στο πλαίσιο των ευρωεκλογών.
Την επόμενη ημέρα Παρασκευή 10 Μαΐου θα επισκεφτεί την περιοχή της Φρανκφούρτης και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις και πολιτική ομιλία στην πόλη του Kelsterbach την όμορφη κωμόπολη δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.
Αρμενάκη Κρυσταλλία: Η Κρυσταλλία Αρμενάκη γεννήθηκε στο Διδυμότειχο Έβρου και μεγάλωσε στην Κυανή του Δήμου Διδυμοτείχου. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ, είναι τελειόφοιτη του Π.Μ.Σ. Τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην «Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία» του τμήματος Ιατρικής Σχολής Δ.Π.Θ. Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Υπηρέτησε ως πληρεξούσια, κατ’ αποκοπήν, Δικηγόρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την έδρα της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης, το διάστημα 2014–2016 ως αναπληρωματική και το διάστημα 2016–2018 ως τακτική. Αποτέλεσε τακτική καθηγήτρια Δικονομικού Ποινικού Δικαίου στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου (2008–2012, 2016–2017). Μιλάει Αγγλικά, Ιταλικά και Ισπανικά. Διετέλεσε τακτικό μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Νομικών Ελλάδας (ELSA) – Παραρτήματος ELSA Komotini και υπεύθυνη αρμοδιότητας VP STEP / Πρόγραμμα ανταλλαγής Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Ελλάδας – λοιπών χωρών Ε.Ε., 2004 – 2008. Τακτικό μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης από 02/2011 έως 02/2014. Τακτικό μέλος του Δ.Σ. του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης από 31–05–2010 έως 01–11–2012 και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου – Φορέα Αλεξανδρούπολης από 23–09–2014 έως 21–12–2015. Στα φοιτητικά της χρόνια ήταν στέλεχος της ΠΑΣΠ Νομικής Κομοτηνής και μετέπειτα εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε εκπρόσωπος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλιστική Νεολαία (ECOSY) κατά τα έτη 2010 – 2013. Από τον Μάρτιο του 2018 είναι εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και από το 2022 Αναπληρώτρια Γραμματέας του Τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.
Παρακάτω τα καλέσματα των επιτροπών εκλογικού αγώνα ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής:
Πολιτική ομιλία με την Κρυσταλλία Αρμενάκη υποψήφια Ευρωβουλευτής
ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ ΠΕΜΠΤΗ 9 ΜΑΪΟΥ (Αργία)
GECKO
Restaurant and Eventlocation
Spvgg Cannstatt ( Stuttgart) – Hofener Str. 115 . 70372 Stuttgart
Συντρόφισσες- σύντροφοι,
φίλες και φίλοι, σας καλούμε στην συνάντηση και πολιτική ομιλία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Μαΐου και ώρα 14:30 στους χώρους του εστιατορίου GECKO Hofener Str. 115 . 70372 Stuttgart. Στην Συνάντηση θα παραβρεθεί το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Βασίλης Βούλγαρης κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Υποψήφια Ευρωβουλευτής Κρυσταλλία Αρμενάκη.
«Η Κρυσταλλία Αρμενάκη γεννήθηκε στο Διδυμότειχο Έβρου και μεγάλωσε στην Κυανή του Δήμου Διδυμοτείχου. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ, είναι τελειόφοιτη του Π.Μ.Σ. Τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην «Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία» του τμήματος Ιατρικής Σχολής Δ.Π.Θ
Από τον Μάρτιο του 2018 είναι εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και από το 2022 Αναπληρώτρια Γραμματέας του Τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.»
Για την επιτροπή εκλογικού αγώνα
Ο συντονιστής
Θωμάς Γιαννίκης
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ
18:00 Zum Grünen Baum
Restaurant- Hotel
Mainstraße 54, 65451 KELSTERBACH (Hessen)
Συντρόφισσες- σύντροφοι,
φίλες και φίλοι, σας καλούμε στην συνάντηση και πολιτική ομιλία που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Μαΐου και ώρα 18: 00 στους χώρους του εστιατορίου Zum Grünen Baum
Mainstraße 54, 65451 KELSTERBACH (Hessen).
Στην Συνάντηση θα παραβρεθεί το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Βασίλης Βούλγαρης κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Υποψήφια Ευρωβουλευτής Κρυσταλλία Αρμενάκη.
«Η Κρυσταλλία Αρμενάκη γεννήθηκε στο Διδυμότειχο Έβρου και μεγάλωσε στην Κυανή του Δήμου Διδυμοτείχου. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ, είναι τελειόφοιτη του Π.Μ.Σ. Τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην «Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία» του τμήματος Ιατρικής Σχολής Δ.Π.Θ
Από τον Μάρτιο του 2018 είναι εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και από το 2022 Αναπληρώτρια Γραμματέας του Τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.»
Για την επιτροπή εκλογικού αγώνα
Ο συντονιστής
Ιωάννης Καστλιάνος
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
ΟΕΚ: ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ
Πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου 2024 η πρώτη διαδικτυακή συνδιάσκεψη των προέδρων των Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, που είναι μέλη της ΟΕΚ, με βασικό θέμα την ενημέρωση και συζήτηση για την συμμετοχή των αποδήμων Ελλήνων στις επικείμενες Ευρωεκλογές με την επιστολική ψήφο.
Στην συνδιάσκεψη συμμετείχαν, εκτός από Προέδρους και εκπροσώπους των Κοινοτήτων και οι:
- Ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, κύριος Αθανάσιος Μπαλέρμπας.
- Ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κύριος Φίλιππος Φόρτωμας
- Τα μέλη της Επιτροπής, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αθανάσιος Παπαθανάσης και η Βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Κυριακή Μάλαμα, ενώ ευχαριστήρια επιστολή έστειλε ο κ. Σταύρος Παπασωτηρίου, Βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ.
- Οι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Κοινοτήτων
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΚ αποφάσισε ομόφωνα την ίδρυση ενός νέου θεσμού, στο πλαίσιο λειτουργίας της Ομοσπονδίας μας, ώστε να υπάρχει συνεχής επαφή και ανταλλαγή απόψεων για όλα τα τρέχοντα θέματα με τις Κοινότητες-μέλη της ΟΕΚ. Ο θεσμός αυτός, η «Παγγερμανική Συνδιάσκεψη των Προέδρων Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας», συστήνεται με μέλη τους/τις Προέδρους ή έναν αντιπρόσωπό τους. Οι συνδιασκέψεις θα πραγματοποιούνται διαδικτυακά ή με φυσική παρουσία σε τακτά χρονικά διαστήματα, μία ή δύο φορές τον χρόνο ή όποτε η τρέχουσα επικαιρότητα το καθιστά απαραίτητο, μετά από πρόσκληση της ΟΕΚΟ πρόεδρος της ΟΕΚ κ. Πάνος Δροσινάκης στον χαιρετισμό και μετά από μία σύντομη αναφορά στο ιστορικό της ΟΕΚ, επισήμανε τα πάγια αιτήματα της ομοσπονδίας, σε σχέση με την συμμετοχή των αποδήμων στις εκλογές, όπως:
- Να εξασφαλιστεί η εκλογή ικανού αριθμού διακριτών απόδημων βουλευτών μέσω εκλογικών περιφερειών εξωτερικού.
- Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια στον τόπο καταγωγής τους στην Ελλάδα, πρέπει να μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές.
- Καθιέρωση της επιστολικής ψήφου ή και της ηλεκτρονικής.
- Η ψήφος των αποδήμων να είναι ισότιμη και να προσμετράτε στο γενικό αποτέλεσμα.
Ο κύριος Μπαλέρμπας ενημέρωσε για όλα τα οργανωτικά και τα διαδικαστικά θέματα της επιστολικής ψηφοφορίας στις επικείμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, απαντώντας σε όλες τις διευκρινιστικές ερωτήσεις και τα θέματα που ετέθησαν από τους συμμετέχοντες.
Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού, κ. Φόρτωμα, καθώς και από όλα τα μέλη της επιτροπής.
Στην συζήτηση που ακολούθησε όλοι οι παρόντες αναφέρθηκαν με πάρα πολύ θετικά σχόλια για αυτήν την πρωτοβουλία της ΟΕΚ, της διαδικτυακής σύσκεψης εκπροσώπων των Ελληνικών κοινοτήτων και κυβερνητικών αξιωματούχων και πολιτικών της χώρας μας.
Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικές και πολύτιμες και συμβάλλουν στην ενίσχυση της επικοινωνίας και της συνεργασίας, μεταξύ των Ελληνικών κοινοτήτων και των αρμόδιων φορέων στην Ελλάδα.
Για την ΟΕΚ, παραμένει και επιμένει στο αίτημα η επιστολική ψήφος για τους απόδημους, να καθιερωθεί και για τις εθνικές εκλογές.
Έγινε αναφορά στις θετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθιερώνοντας το δικαίωμα συμμετοχής των αποδήμων Ελλήνων στις εκλογές μέσω επιστολικής ψήφου.
Είναι πράγματι μια σημαντική εξέλιξη για τους απόδημους, που με αυτόν τον τρόπο, έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους και να συμμετάσχουν στις εκλογικές διαδικασίες της χώρας μας και συμβάλλει στην ενίσχυση της δημοκρατίας και της συμμετοχής όλων των πολιτών στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν.
Επισημάνθηκε ακόμα, ότι ο αριθμός(23.600), των μέχρι εκείνη την στιγμή δηλωθέντων αποδήμων στους εκλογικούς καταλόγους είναι απελπιστικά χαμηλός.
Μία βασική και καθοριστική αιτία που επηρέασε αρνητικά, ήταν η πρόσφατη διαρροή των προσωπικών δεδομένων από το υπουργείο εσωτερικών.
Οι πολίτες πρέπει να έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στη διαδικασία της ψηφοφορίας και η προστασία των προσωπικών τους δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για να αποτραπεί στο μέλλον.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ
Ο Πόλεμος και ο φόβος: Σκιές στην ΕΕ ( Γράφει η Μαρία Τολίκα)
Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ – Παλαιστίνης στη Λωρίδας της Γάζας είναι περίπλοκη και μεταβάλλεται πολύ γρήγορα. Η πιθανότητα γενίκευσης του πολέμου, είτε με άμεση εμπλοκή περισσότερων χωρών, όπως προσφάτως το Ιράν, είτε μέσω οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων, γίνεται ολοένα και πιο ορατή. Αυτή η πιθανότητα προμηνύει μια σειρά από ανησυχητικές συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωπαϊκή αγορά.
Η διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας και η επιβολή κυρώσεων σε βασικούς παραγωγούς αγαθών και ενέργειας, όπως η Ρωσία, οδήγησε σε σημαντική αύξηση των τιμών. Αυτό τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, μειώνοντας περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και πλήττοντας τις επιχειρήσεις. Η ανησυχία και η αβεβαιότητα που επικρατούν καθώς και τα παιχνίδια των κερδοσκόπων, έχουν σαν αποτέλεσμα την αυξημένη μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές, με πτώσεις στις τιμές μετοχών και αύξηση του επιτοκίου.
Η σοβούσα κρίση και ύφεση αυξάνει τα ποσοστά φτώχειας, ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, την κοινωνική δυσαρέσκεια και οδηγεί σε κοινωνικές αναταραχές. Παράλληλα, η αναγέννηση της τρομοκρατίας με την έξαρση του φαινομένου των μοναχικών λύκων ενισχύει τον φόβο στους απλούς πολίτες του Δυτικού κόσμου, ενώ ταυτόχρονα η αναζήτηση ασφάλειας και καλύτερων συνθηκών διαβίωσης αυξάνει δραματικά τις μεταναστευτικές ροές προς χώρες με πιο σταθερές οικονομίες και πολιτικά συστήματα.
Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί στενή διεθνή συνεργασία και ισχυρή ηγεσία από τους κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες. Ωστόσο, η προετοιμασία της ΕΕ αυτή τη στιγμή δεν αφορά τη διαπραγμάτευση για τερματισμό των συρράξεων.
Αντιθέτως, η ΕΕ φαίνεται να εξοπλίζεται και να προετοιμάζεται για πιο ουσιαστική ανάμειξη στα πεδία των μαχών με αποστολή στατού κλπ. Χωρίς ενιαία πολιτική, χωρίς πολιτική βούληση για ειρήνευση και διαπραγματεύσεις –εξάλλου ούτε το διακύβευμα των διαπραγματεύσεων δεν έχει οριστεί ούτε πρόκειται να υπάρξει κοινό για τα κράτη μέλη-, άλλη μια φορά η ΕΕ ακολουθεί και δεν διαμορφώνει τις εξελίξεις.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα περισσότερο από ποτέ απομακρισμένοι από την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης και της παγκόσμιας ειρήνης, με εσωστρέφεια και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ενισχύουν τον ευρωσκεπτικισμό, και καλούν τους φοβισμένους Ευρωπαίους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στις ευρωεκλογές για ένα αβέβαιο ευρωπαϊκό μέλλον. Ειρωνεία και φόβος παράλληλα με φτώχεια και ανασφάλεια διαμορφώνουν στην Ευρώπη ένα σκηνικό πολύ διαφορετικό από όσα οραματίστηκαν οι ηγέτες της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Αν θυμηθούμε τα λόγια του Βίλι Μπραντ: «όσο γίνονται διαπραγματεύεσεις, δεν ακούγονται πυροβολισμοί».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Europolitis TV
Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα
Στην άρτια οργανωμένη δράση συνέβαλε η εθελοντική ομάδα δράσης της ενορίας, βοηθώντας τόσο στην διαμόρφωση του χώρου, όσο και την προετοιμασία και προσφορά ποτών και εδεσμάτων για του εθελοντές αιμοδότες και μέλη της αιμοδοσίας.
Περισσότεροι από 30 οι εθελοντές που μπόρεσαν και έδωσαν αίμα, γεμίζοντας με ικανοποίηση τους διοργανωτές για την συμμετοχή, μιας και ήτανε η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε.
Ο πρόεδρος του Genesis e.V Γιάννης Γιαννακόπουλος μας δήλωσε : « Σήμερα ολοκληρώσαμε μια δράση που θέλαμε πολλά χρόνια να κάνουμε, την εθελοντική αιμοδοσία και σήμερα πήρε αυτή η δράση σάρκα και οστά, είμαστε πολύ χαρούμενοι γι΄ αυτό. Είχαμε μια πολύ καλή προσέλευση από εθελοντές αιμοδότες, άρα είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Οφείλω να ευχαριστήσω τον πατέρα Θεοφάνη και την ενορία της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας για τον χώρο και την υποστήριξη αυτής της δράσης. Όπως και τους εθελοντές αιμοδότες και τους εθελοντές που πήρανε το αίμα γι αυτή τους την προσπάθεια. Νομίζω κάτι που πηγαίνει καλά αξίζει να το συνεχίσουμε.
Από την πλευρά του ο Α΄Αντιπρόεδρος του συλλόγου και υπεύθυνος προγραμματισμού Κανάκης Ιωάννης έκλεισε με ανοικτό κάλεσμα για συμμετοχή στις δράσεις: « Θα χαρούμε πάρα πολύ να δούμε και την δική σας συμμετοχή στην επόμενη εθελοντική αιμοδοσία που θα κάνουμε στο μέλλον και τις επόμενες δράσεις του συλλόγου μας ».
Ο Πάτερ Θεοφάνης Λάππας Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου και προϊστάμενος της ενορίας ευχαρίστησε τους εθελοντές για την παρουσία και προσφορά τους, δεν έκρυψε όμως την απογοήτευση του για την όχι μεγαλύτερη προσέλευση.
Η εθελοντική προσφορά στην σημερινή εποχή είναι πολύ σημαντική, πόσο περισσότερο όταν αυτή η προσφορά μπορεί να σώσει μια ζωή.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
- Schulung zum Arbeitsvertrag bei der Hellenischen Gemeinde zu Berlin e.V.
- Οι ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο σπίτι
- Eurostat: Στο 2,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο
- Νέο χαμηλό 60 ετών στην παγκόσμια παραγωγή οίνου λόγω καιρικών φαινομένων
- Παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS: Σιγά-σιγά, η κατάσταση βελτιώνεται
auf Deutsch
Warum sollten Sie den Strom- oder Gasanbieter wechseln?
Wer kann den Anbieter wechseln?
Sie können Ihren Stromanbieter frei wählen – auch als Mieter:in. Beim Gas sieht es etwas anders aus: Für jede Gaszentralheizung gibt es nur einen Lieferanten. Viele Mieter:innen können deshalb nicht selbst den Gasanbieter wechseln. Mieter:innen im Mehrfamilienhaus können deshalb in der Regel nur dann ihren Gasanbieter selbst wählen, wenn sie eine Gasetagenheizung haben. Ansonsten kann man aber als Mieter durchaus seinen Vermieter auffordern, den Gasversorger zu wechseln, insbesondere dann, wenn der Vermieter noch Verträge beim Grundversorger hat.
Sowohl beim Strom als auch beim Gas gibt es eine große Auswahl von Anbietern. Auch wer mit Strom heizt, kann den Anbieter wechseln.
Wie viel Geld spare ich mit einem Anbieterwechsel?
Das ist sehr unterschiedlich und hängt von dem Preisniveau ab, das man mit seinem aktuellen Anbieter vereinbart hat. In der Grundversorgung Strom zahlen Sie aktuell (Stand Februar 2024) durchschnittlich rund 40 Cent pro Kilowattstunde plus Grundpreis. Eine Familie, die in einen Tarif mit 30 Cent pro Kilowattstunde wechselt, spart in etwa 300 bis 400 Euro pro Jahr, je nach Verbrauch. Da es aber bei den Grundversorgern deutliche Preisunterschiede gibt, variiert auch die Ersparnis entsprechend.
Die Gasgrundversorgung kostet durchschnittlich in etwa 13 Cent pro Kilowattstunde plus Grundpreis. Am Markt gibt es bereits Tarife ab ca. 9 Cent pro Kilowattstunde. Eine Familie mit 20.000 Kilowattstunden Jahresverbrauch kann in diesem Beispiel 800 Euro pro Jahr sparen.
Quelle Verbraucherzentrale
- Schulung zum Arbeitsvertrag bei der Hellenischen Gemeinde zu Berlin e.V.
- Οι ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο σπίτι
- Eurostat: Στο 2,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο
- Νέο χαμηλό 60 ετών στην παγκόσμια παραγωγή οίνου λόγω καιρικών φαινομένων
- Παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS: Σιγά-σιγά, η κατάσταση βελτιώνεται
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ
ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917
Ενα ταξίδι στον χρόνο από τις έντυπες εκδόσεις του Ευρωπολίτη Νοεμβρίου & Δεκεμβρίου 2010
Görlitz” Καλοκαίρι 1917 Οι “φωνές αυτές από το παρελθόν ”, άρχισαν να μου “μιλάνε”
του Κωνσταντίνοu Ανδρικόπουλοu
Ο τίτλος του άρθρου μου, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και „Ένα τραγούδι συνδέει πολλές ανθρώπινες ιστορίες“! Τα τραγούδια που θα σας παρουσιάσω έχουν κάνει μεγάλα ταξίδια στον χώρο και στον χρόνο, έχουν συνοδέψει πολλά ανθρώπινα βιώματα κι έχουν εκφράσει πολλά συναισθήματα, μεταφέροντας σοφία ως τις μέρες μας, καταφέρνοντας να επιβιώσουν, σε αντίθεση με άλλα τραγούδια, τα οποία στηρίχτηκαν στις κατά καιρούς μόδες και στην ανθρώπινη ματαιοδοξία. Είναι παραδοσιακά τραγούδια, των οποίων η διάρκεια ξεπερνά κατά πολύ τη δική μας βιολογική διάρκεια, μας δίνουν και μας παίρνουν, ανανεώνονται, μας αφήνουν πίσω και συνεχίζουν το ταξίδι τους πιο σοφά από πριν. Έζησαν μαζί με τους προγόνους μας, θα ζήσουν και με τους απογόνους μας και θα συνεχίσουν να ζουν, όσο τα χρειαζόμαστε και μας εκφράζουν, όσο υπάρχει έρωτας, αγάπη, πόλεμος, αδικία, ταξίδι, ξενιτιά, χωρισμός, θάνατος…
Τα τραγούδια αυτά μοιάζουν με μηνύματα σε μπουκάλια που άφησαν ναυαγοί. Μηνύματα σαν αυτά των ονείρων της στέρησης (του τόπου, των συνηθειών, της γυναίκας που σε νιώθει, της ειρήνης, της αλήθειας, της δικαιοσύνης) ή των προφητικών ονείρων, όπως συμβαίνει στην πρώτη ιστορία μας, όπου οι στίχοι επαληθεύονται στο τέλος με τρόπο παράδοξο και εξωπραγματικό. Το σημαντικότερο όμως μήνυμα που μεταφέρουν τα τραγούδια αυτά, είναι η ελπίδα που μένει ζωντανή και οδηγεί τους ανθρώπους ακόμα κι όταν περνούν από τα πιο σκοτεινά μονοπάτια του πολέμου, της μοναξιάς, της αδικίας. Όχι η ελπίδα η οποία αποκοιμίζει, δικαιολογεί την απραξία και την αδράνεια, αλλά η ελπίδα της πίστης, του αγώνα και της τελικής νίκης της ζωής!
Ανακάλυψα αυτά τα τραγούδια στα τέλη του 2003 στο Lautarchiv του Βερολίνου και στις αρχές του 2004 κατάφερα να πάρω 23 ηχογραφήσεις μουσικού κυρίως περιεχομένου στα χέρια μου, σαν πρώτος Έλληνας ερευνητής. Να σημειώσω εδώ πως επίσημοι ελληνικοί φορείς, είχαν ενημερωθεί για την ύπαρξη των ηχογραφήσεων και προσωπικά από την Dr. Ziegler (Εθνολογικό Μουσείο του Βερολίνου) ήδη από την δεκαετία του ΄80 αλλά… δεν, ως συνήθως.
Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Τον Σεπτέμβρη του 1916 το Δ΄ Σώμα του Ελληνικού Στρατού, που ήταν σταθμευμένο στη Βόρεια Ελλάδα, παραδόθηκε στους Γερμανούς και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη μικρή πόλη Görlitz στα Γερμανοπολωνικά σύνορα. Οι 6.500 στρατιώτες και αξιωματικοί παρέμειναν εκεί μέχρι το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (Την ιστορία του Δ΄ Σώματος Στρατού περιγράφω με πολλές λεπτομέρειες, μέσα από μοναδικές μαρτυρίες και οπτικοακουστικό υλικό, που συνέλεξα και συλλέγω από το 2003, στην ιστοσελίδα μου : http://paradoxon-klangorchester.de
Την περίοδο 1915-1919, η Φωνογραφική Επιτροπή του Βασιλείου της Πρωσσίας επισκέπτεται τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και ηχογραφεί ξένες γλώσσες και μουσικές με σκοπό να ιδρύσει ένα Μουσείο Των Φωνών Των Λαών. Από 12 έως 17 Ιουλίου 1917 στο “Ελληνικό στρατόπεδο του Görlitz” ηχογραφεί 70 δίσκους των 78 στροφών με στρατιώτες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς του Δ΄ Σώματος Στρατού.
Η ιστορία των Ελλήνων του Γκοέρλιτς και των ηχογραφήσεων με μάγεψε από την πρώτη στιγμή για πολλούς λόγους. Κυρίως για το σχεδόν άγνωστο νεοελληνικό, ιστορικό πλαίσιο της εποχής, τη μουσικολογική και λαογραφική αξία των ηχογραφήσεων, τις ομοιότητες – τηρουμένων των αναλογιών – με τη δικιά μου ζωή (νεομετανάστης της δεκαετίας του ΄90 στη Γερμανία) και τα ενδιαφέροντά μου, σε σχέση με την παραδοσιακή, λαϊκή μας μουσική και την μελέτη της.
Ακούγοντας για πρώτη φορά αυτές τις ηχογραφήσεις, ανατρίχιασα, το κεφάλι μου γέμισε με χίλιες εικόνες και έντονα συναισθήματα με κυρίεψαν! Οι “φωνές αυτές από το παρελθόν ”, άρχισαν να μου “μιλάνε” και μου θέτουν αμέτρητες ερωτήσεις. Εντυπωσιασμένος και παράλληλα με τη μουσικολογική έρευνα (καταγραφή στίχων, κατηγοριοποίηση, κ.λ.π.), αναζητώ, ψάχνω και βρίσκω επαφή με κάποιες από τις οικογένειες των στρατιωτών και αξιωματικών που πήραν μέρος στις ηχογραφήσεις του ΄17, γυρεύοντας τις απαντήσεις. Γράφω γράμματα, στέλνω ηλεκτρονικά μηνύματα, τηλεφωνώ ασταμάτητα και ταξιδεύω για τον λόγο αυτό τρεις φορές στην Ελλάδα. Ορισμένα από αυτά τα τραγούδια θα σας παρουσιάσω μέσα από τις σελίδες του “Ευρωπολίτη”, συνδέοντάς τα με τις ανθρώπινες ιστορίες που τα συνοδεύουν και τη δική μου εμπειρία, δολιχοδρομώντας στο κατόπι τους μετά από σχεδόν έναν αιώνα.
Στις 12 Ιουλίου 1917 ο Μιχαήλ Ντούβας ετών 40 από το Σταυρί, δήμου Οιτύλου, νομού Λακωνίας, ηχογραφήθηκε τραγουδώντας δυο μυρολόγια*. Ογδονταεπτά χρόνια αργότερα, έχοντας φτάσει μαζί με την γυναίκα μου στο χωριό του μ΄ ένα παλιό αυτοκινούμενο, σημειώνω στο ημερολόγιο μου: „01.09.2004.
Είναι 3 μ.μ., γράφω μέσα στην Αργώ (έχει όνομα το αυτοκίνητό μου!) και βρισκόμαστε στο Σταυρί.
Στο Χωριό δεν βρίσκεις άνθρωπο. Έχουμε παρκάρει στο καφενεδάκι, δίπλα στην εκκλησούλα, στην είσοδο του χωριού.
Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πάω στο νεκροταφείο. Βρήκα δύο τάφους παλιούς.
Ο ένας είναι του Ντούβα Κ. Μιχαήλ και ο άλλος του Ντούβα Κ. Παναγιώτη. Ημερομηνία θανάτου για τον Μιχαήλ, δεν αναγράφεται. Αναγράφεται για τους δύο γιούς του, που πέθαναν κι οι δύο 23 ετών…
Πήγαμε με την Αργώ για διανυκτέρευση στο τέλος του δρόμου, μετά την Αγία Κυριακή , στο γκρεμό…“. Εκεί, μπροστά στο γκρεμό των εκατό μέτρων, ατενίζοντας το πέλαγος ανάμεσα στο ακρωτήριο Τηγάνι και το ακρωτήριο Δρόσος, αναρωτιόμουν… „ Είχε αποκτήσει κι άλλα παιδιά; Πώς πέθαναν οι δύο γιοί του τόσο νέοι; Ωραία, το νεκροταφείο μου έδωσε τις πρώτες πληροφορίες, πως να συνεχίσω τώρα;“
Η επαφή με τους ντόπιους δύσκολη. Κλειστός και δύσπιστος κόσμος. Μανιάτες με τ΄ όνομα!
Σιγά-σιγά όμως, με ευγένεια, ειλικρίνεια και υπομονή, έκανα τις πρώτες επαφές και γνώρισα τους πρώτους συγγενείς. Στο μικρό ξενοδοχείο του χωριού, τους έβαλα να ακούσουν τη φωνή του „παππού“ Μιχαήλ. Η συγκίνησή τους μεγάλη! Τέντωσαν τα αυτιά τους, το βλέμμα τους έγινε απλανές, άρχισαν να σιγανομυρολογούν, ακολουθώντας τη φωνή από το παρελθόν. Συμπλήρωνα τους στίχους με τις λέξεις που δεν είχα καταλάβει μέχρι τότε, σημείωνα κάθε πληροφορία που μου έδιναν! Η στιγμή ήταν οριακή για όλους μας! Ο πάγος έλιωσε, η δυσπιστία έφυγε και κει μαθαίνω για την εν ζωή κόρη του Μιχαήλ Ντούβα, τη γιαγιά Σοφία ( + ) ! ….
Στο Σταυρί και στα γύρω χωριά, είχε ήδη κυκλοφορήσει η είδηση και ο λόγος του ερχομού μου, το ταβερνάκι του χωριού γέμιζε τα βράδια και όλο και περισσότεροι με πλησίαζαν με ερωτήσεις αλλά και πληροφορίες για το θέμα.
Η συνάντηση με την γιαγιά Σοφία όμως, μόνο εύκολη δεν ήταν. Χρειάστηκαν μέρες επιμονής δικής μου αλλά και οι παρεναίσεις των συγγενών, ώστε να εμφανιστεί, να δεχτεί να φωτογραφηθεί μαζί μου και να μας επιτρέψει να την κινηματογραφήσουμε.
Από το στόμα της “Η ΠΕΤΡΙΝΗ ΓΙΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”!!! όπως την ονόμασα, δεν βγήκαν πάνω από δύο-τρεις προτάσεις. „Τι να πω ΄γω παιδί μου;“, „Άλλα χρόνια τότε!“.
Η μικροσκοπική, αδύνατη, βιβλική, μαυροφορεμένη, αμίλητη παρουσία της και τα εξωπραγματικά, θαλασσιά μάτια της, μου έδωσαν να καταλάβω περισσότερα. Οι ξακουστές τραγωδίες των Σοφοκλή, Αισχύλου και Ευριπίδη, ωχριούν μπροστά στην ιστορία της ζωής της και αυτήν του πατέρα της! Αν μιά εικόνα μπορούσε να περιγράψει τα μυρολόγια, που τραγούδησε ο πατέρας της Μιχαήλ στο Γκοέρλιτς, αυτή θα ήταν σίγουρα η δική της μορφή!
Τα μυρολόγια του ΄17, εκτός από το μεγάλο παρελθόν, είχαν ρίξει με τη σοφία τους και μια ματιά στο μέλλον, είχαν δει τη μορφή της πέτρινης γιαγιάς Σοφίας… Γι αυτήν τραγουδούσαν!
Οι δικοί της, συγγενείς και απόγονοι του Μιχαήλ, σαν τον χορό της αρχαίας τραγωδίας πάνω σε δωρικό ρυθμό, με σκηνικό τις πέτρες και τη κάψα του τοπίου που ρουφούσε κάθε υγρασία, ξεραίνοντας κορμί και σκέψη, μου διηγήθηκαν την ιστορία της.
Ο Μιχαήλ Ντούβας με την στρατιωτική στολή και το ξίφος του σε αναμνηστική φωτογραφία της εποχής
„Έχασε την μητέρα της και τον θείο της νωρίς. Τους δύο αδελφούς της 23 χρονών και μάλιστα τον έναν, λίγες μέρες πριν παντρευτεί!
Παντρεύτηκε στα είκοσι της χρόνια και μετά από ένα χρόνο έχασε τον άντρα της… Σαράντα μέρες μετά τον θάνατό του έχασε και το παιδί τους! Μια ζωή στα μαύρα ρούχα,….
Στη προσπάθειά μου να καταλάβω τα αίτια όλων αυτών των θανάτων, συναντούσα βλέμ-ματα που με διαπερνούσαν, κεφάλια που κουνιόντουσαν πάνω κάτω, μισόλογα για αρρώστιες και αντερωτήσεις του τύπου
„Ε, δε καταλαβαίνεις;“ ή „Τι να λέμε τώρα;“. Ο ακριβής λόγος των θανάτων πλανιόταν στον αέρα… Ένα αόρατο, αμολόγητο πέπλο κάλυπτε την σκληρή και ματωβαμμένη τοπική παράδοση.
Ο Μιχαήλ Ντούβας, πρωταγωνιστής της τραγικής αυτής ιστορίας, της προτραγουδισμένης απ΄ τον ίδιο, επαληθεύει αργότερα και τον τελευταίο στίχο του μυρολογιού. Μαθαίνοντας πως ο γιος του πριν πεθάνει, είχε αφήσει έγκυο μιά κοπέλλα στην Καλαμάτα, την βρίσκει και την πείθει να του δώσει το εγγόνι του για να το αναθρέψει αυτός. Οι εποχές ήταν πράγματι „άλλες“. Η ανύπαντρη, νεαρή μητέρα ήταν καταδικασμένη σε μιά τέτοια κοινωνία και το παιδί στιγματισμένο. Αυτόν τον Μιχαήλ Ντούβα και „τελευταίο των Μοϊκανών“ συνάντησα σε βαθιά γεράματα στον Πειραιά το 2004, περήφανο για τον παππού του και ευγνώμονα απέναντί του.
Του Αχουμακακου
Θεέ μου και Παναγία μου, να πέσ΄ αράπικη βλογιά,
να πέσ΄ αράπικη βλογιά εκεί στο πάνου μαχαλά.
Κι άντε να φύγει από κει, να πάει στο Πάνω Μπουλαριούς
να πάει στο Πάνω Μπουλαριούς, στου Αχουμακάκη του Θεριού.
Αχουμακάκο Θοδωρή, α βρε ρίξε βρεκόλακα,
Α βρε ρίξε βρεκόλακα όπου αγόρασες το Γκρας*,
όπου αγόρασες το Γκρας κι έκαμες χήρες μ΄ορφανά
κι έκαμες χήρες μ΄ορφανά και τ΄ορφανά αναστήνονται
και τ΄ορφανά αναστήνονται χήρες ματαπαντρεύονται…
Του Δημαρογγονα**
Καλώς τονε το Κύριακα, φίλε του Δημαρόγγονα,
φίλε του Δημαρόγγονα, που τις αμάδες παίζατε,
που τις αμάδες*** παίζατε και τονε καβαλίκευες
και τονε καβαλίκευες σα νάταν παλιογάϊδουρο.
του Κωνσταντίνοu Ανδρικόπουλοu
Πρωτοβουλία „Παράδοξον“
www.paradoxon.gr
www.paradoxon-klangorche.de
*Ο Γρας ή Γκρας ή Γράδα: Ήταν εμπροστόγεμο όπλο του Ελληνικού Στρατού στα τέλη του 19 αιώνα που πήρε τ΄ όνομά του από τον Γάλλο κατασκευαστή του Μπ. Γκρας.
** Το μυρολόι αυτό αναφέρεται έμμεσα στο Λία το Δημαρόγγονα που΄ταν φυγόδικος φονιάς και κεντρικό πρόσωπο σε πολλά μυρολόγια. Χαρακτηριστικό της περιοχής, η σύνθετη αυτή ονομασία (εγγονός του Δημαρά = Δημαρόγγονας)
*** Αμάδες: παιχνίδι με πέτρες (συχνά στοιχημάτιζαν και λεφτά)
*Δέχομαι σαν ορθή γραφή τη λέξη “μυρολόι”, τραγούδι δηλαδή που συνοδεύει το μύρομα του νεκρού και δεν έχει να κάνει με την μοίρα. Στην νεοελληνική μας ορθογραφία, έχει επικρατήσει το “μοιρολόι” (λέω/προβλέπω το μέλλον). Παραδόξως, στην ιστορία του Μ. Ντούβα το μυρολόι λειτούργησε και σαν μοιρολόι, προβλέποντας το μέλλον.
Το μανιάτικο μοιρολόι βασίζεται σε 16σύλλαβο στίχο
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
- Schulung zum Arbeitsvertrag bei der Hellenischen Gemeinde zu Berlin e.V.
- Οι ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο σπίτι
- Eurostat: Στο 2,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο
- Νέο χαμηλό 60 ετών στην παγκόσμια παραγωγή οίνου λόγω καιρικών φαινομένων
- Παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS: Σιγά-σιγά, η κατάσταση βελτιώνεται
You must be logged in to post a comment Login