Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο γενικός διευθυντής Απόδημου Ελληνισμού, Μιχάλης Κόκκινος, στον «EUROPOLITIS»: «Ζητούμενο η συμμετοχή»

Published

on

Συνέντευξη στον Βασίλη Βούλγαρη

Τα προβλήματα, την κατάσταση και τις προτάσεις των Ελλήνων της διασποράς είχε την ευκαιρία να δεχθεί ο νέος γενικός διευθυντής Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος που πριν από μερικές ημέρες βρέθηκε στη Γερμανία και επισκέφθηκε πολλές εστίες ελληνισμού στη χώρα.

Ο απόδημοι Έλληνες στη δύσκολη αυτή συγκυρία για την πατρίδα, μπορούν και επιθυμούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Αυτό ήταν το μήνυμα που έλαβε ο κ.Κόκκινος κατά τις επαφές που είχε με φορείς και συλλόγους. Παράλληλα, του τέθηκαν τα σημαντικά ζητήματα της ομογένειας, όπως είναι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση, το φορολογικό σύστημα αλλά και θέματα στις σχέσεις με την κεντρική κυβέρνηση.

Ο «Europolitis» συνάντησε τον κ.Κόκκινο στη Νυρεμβέργη και του έθεσε όλα τα καυτά ζητήματα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, αλλά αγαπούν και ποτέ δεν ξεχνούν την πατρίδα…

– Βρεθήκατε για αρκετές ημέρες στη Γερμανία. Ποιες είναι οι εντυπώσεις που αποκομίσατε;
«Είναι συγκλονιστική εμπειρία να βρίσκομαι με τους Έλληνες της Γερμανίας, και ακολουθεί μια άλλη, μια συγκλονιστική στιγμή, της ανάληψης της θέσης μου μετά από πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και την αποδοχή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Το ταξίδι στη Γερμανία έφερε εμένα και τους συνεργάτες μου σε επαφή με τους Έλληνες της διασποράς, γνωρίσαμε όσους περισσότερους μπορούσαμε, γιατί χωρίς προσωπική επαφή δε νοείται γενική γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού».

– Ποιος είναι ο στόχος για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ);
«Πριν το ταξίδι που πραγματοποιήσαμε τώρα, η γενική γραμματεία προετοίμαζε το νομοσχέδιο για το ΣΑΕ, ένα συμβούλιο που ξεκίνησε με όλες τις καλές προθέσεις, αλλά σταμάτησε να λειτουργεί το 2012. Ο στόχος είναι να εισηγηθούμε στον υπουργό Εξωτερικών ένα νομοσχέδιο που θα είναι βιώσιμο, θα καλύψει τα λάθη του παρελθόντος, αλλά και θα δώσει μια διαφορετική λογική. Θέλουμε ένα ΣΑΕ που  δε θα εξαρτάται από κανέναν, θα είναι ανεξάρτητο, θα είναι διεκδικητικό και προς τις δύο πλευρές και προς την Ελλάδα και προς τον υπόλοιπο κόσμο και θα βρεθεί σε κάθε μορφή δικτύωσης Έλληνα της διασποράς. Κάποτε ήταν οι ομοσπονδίες και οι κοινότητες. Τώρα, πρέπει να απευθυνθούμε στις κοινότητες νεολαίας, τους εθνικοτοπικούς συλλόγους, τους συλλόγους νέων επιστημόνων, και όπου μαζεύονται Έλληνες της διασποράς και συγκεντρώνεται ο ελληνισμός. Αυτό ακριβώς, σημαίνει ότι στους σκοπούς του Συμβουλίου θα πρέπει να υπάρχουν τα κίνητρα εκείνα τα οποία θα δώσουν το ερέθισμα στους ανθρώπους να συμμετέχουν. Είναι στοίχημα η συμμετοχή. Θέλουμε, επιπρόσθετα, να λειτουργεί κι ένα ανεξάρτητο σώμα το οποίο θα αφορά τις προσωπικότητες και τους φιλέλληνες ώστε να βάλει μέσα αναγνωρισμένες προσωπικότητες με τις προτάσεις της ελληνικής διασποράς, της ελληνικής κυβέρνησης και διακομματικές. Υπάρχουν τέτοιοι φιλέλληνες, τους συναντήσαμε τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ιταλία και μας συγκίνησαν. Ένα τέτοιο όργανο, που θα είναι μικρότερο και ευέλικτο, θα είναι πολύ δυναμικό στις διεκδικήσεις του εντός κι εκτός Ελλάδας».

– Για να φτάσετε στο στόχο αυτό, θα πρέπει να καταγράψετε την ελληνική διασπορά και τη δυναμική που έχει.
« Το θέτετε σωστά. Σήμερα μαζεύουμε στοιχεία που θα έπρεπε ήδη να είναι στη διάθεση της Ελλάδας, δυστυχώς δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. Αυτό ήταν από τα σφάλματα της ελληνικής Πολιτείας. Αυτό έχει ξεκινήσει και σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Τύπου που είχε πολύ καλά στοιχεία πάνω σε αυτή τη βάση. Βοηθά και η δική μας προσωπική επαφή και οι δυνατότητες άμεσης επικοινωνίας, κι αυτό κατοχυρώσαμε στα ταξίδια μας σε Γερμανία, Ιταλία και ΗΠΑ, προκειμένου να υπάρχει σωστή καταγραφή και εκπροσώπηση. Σωστή εκπροσώπηση σημαίνει ένα ευέλικτο όργανο με λιγότερα άτομα, αλλά που θα έχουν τη δυνατότητα όλοι να εκλέγουν και να εκλέγονται.

– Είναι προφανές πως η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού αλλάζει. Πόσο μπορεί να βοηθήσει αυτή η αλλαγή τους Έλληνες της διασποράς;
«Οι γραμμές και οι κατευθύνσεις που έχουμε λάβει από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών είναι να μπορέσουμε μέσα από την ανεξαρτησία και την αυτονομία που έχουμε, όπως το γεγονός πως έχουμε δικό μας προϋπολογισμό, να μπορέσουμε να παίξουμε διεκδικητικό ρόλο, να μεταφέρουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ομογενείς και να διεκδικούμε τις λύσεις άμεσα, να διευκολύνουμε την καθημερινότητά τους. Ήταν, παραδείγματος χάρη, λάθος να κλείσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης, λόγω της ύφεσης και της κατάστασης στην Ελλάδα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν. Έχουμε έρθει σε επαφή με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών, κάναμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, και τώρα ετοιμάζουμε έγγραφο προς την ΚΕΔΕ ώστε τους καλοκαιρινούς μήνες να υπάρχει ένας τουλάχιστον υπάλληλος στα ΚΕΠ, που θα μπορεί να ασχολείται με θέματα των αποδήμων που επισκέπτονται την πατρίδα. Το επόμενο βήμα, ακόμη πιο φιλόδοξο, είναι να εγκαταστήσουμε ΚΕΠ μέσα στα Προξενεία και τις Πρεσβείες. Όσο και αν φαίνεται δύσκολο, δεν είναι, αφού χρειάζεται επαφή και συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, με ένα πρόγραμμα που ήδη τρέχει το υπουργείο. Έτσι, ο απόδημος Έλληνας θα μπορεί να κάνει πράγματα της καθημερινότητάς του μέσα από τα ΚΕΠ, που μέχρι σήμερα δυσκολευόταν. Επειδή έχει αναφερθεί και από προκατόχους μου, αυτό που έχουμε εγώ και οι συνεργάτες μου να πούμε, είναι πως δε θα μείνουμε στον ξύλινο λόγο, ζητάμε συμμετοχή, ζητάμε συμπαράσταση».

kokkinos
– Ο ελληνισμός της διασποράς ζητά να συμμετέχει ισότιμα στις εκλογές στην Ελλάδα όποτε γίνονται αυτές. Ποια η θέση της γενικής γραμματείας;
«Οι πρώτες κινήσεις για το θέμα αυτό έχουν γίνει ήδη και ήρθαμε σε επαφή με το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, που ήδη είχε κάνει τις πρώτες σκέψεις για τη νέα νομοθεσία για το ζήτημα αυτό. Εμείς το υποστηρίζουμε τεχνικά και πολιτικά. Το υπουργείο Εσωτερικών το ερευνά από νομικής άποψης έτσι ώστε όταν το θέμα θα είναι ώριμο,  θα είμαστε έτοιμοι να το παρουσιάσουμε στο δικό μας υπουργό και στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό το σημείο είναι από αυτά που είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα θα το κάνει πράξη κι έχει πάρει το δρόμου του».

– Πήρατε μια πρώτη γεύση των προβλημάτων της ελληνόγλωσσης παιδείας στη Γερμανία και την ιδιαιτερότητα που υπάρχει σε κάθε κρατίδιο. Θα έπαιζε σημαντικό ρόλο αν οι οργανωμένοι φορείς της διασποράς είχαν άμεσο δίαυλο επικοινωνίας με την υπεύθυνη της γενικής γραμματείας για τα θέματα εκπαίδευσης ώστε να υπάρχει πιο ισχυρός συντονισμός διεκδίκησης από το υπουργείο Παιδείας.
«Ήδη υπάρχει μια άμεση συζήτηση με την κ.Κιάου, που είναι αρμόδια για τα θέματα αυτά και έχει την εμπειρία και τις γνώσεις για να συμβουλεύσει τον γενικό γραμματέα και τον υπουργό Παιδείας για να δοθούν λύσεις. Υπήρξε ένα νομοσχέδιο που δημιούργησε τεράστια προβλήματα και το αντιληφθήκαμε απ’ όσα μας μετέφεραν σε κάθε κρατίδιο. Οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων ήταν απόλυτα προετοιμασμένοι για τις συναντήσεις και μας παρουσίασαν ακριβή στοιχεία. Το αίτημα είναι ένα και είναι κοινό, να κρατήσουμε την ελληνόγλωσση εκπαίδευση σε κάθε γωνιά της Γερμανίας, αυτό που είχε βληθεί από το προηγούμενο νομοσχέδιο, που δημιούργησε προβλήματα. Πρώτος στόχος είναι η ανάκληση των άρθρων εκείνων που σταματάνε την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη διασπορά. Έχει μεγάλη σημασία να καταργήσουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και να φτιάξουμε νέες βάσεις γιατί ταιριάζει και με τη δική μας κοσμοθεωρία και με τον τρόπο που θέλουμε να λειτουργήσουμε την γενική γραμματεία. Να βοηθήσει να γυρίσει η Ευρώπη σελίδα με βάση τον πολιτισμό, την ανθρωπιά και τις ελληνικές αξίες. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Θα επεξεργαστούμε και θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας στο υπουργείο Παιδείας».

– Είναι μεγάλη δαπάνη η ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Αυτόν τον σκόπελο θα μπορέσουμε να τον ξεπεράσουμε;
«Διαπίστωσα, με τη συζήτηση που είχαμε με τους φορείς, πως υπάρχουν έξυπνοι τρόποι που μπορείς να εκμεταλλευτείς τη νομοθεσία του κάθε κρατιδίου για την ξενόγλωσση εκπαίδευση. Υπάρχει έδαφος που θα μπορεί η Ελλάδα να κατοχυρώσει την εκπαίδευση χωρίς πολλά έξοδα. Η θέση μας είναι καθαρή. Πέρα από τις δυνατότητες που δίνει το γερμανικό σύστημα υπάρχει μια σαφής ελληνική και πατριωτική αξία της κυβέρνησης, που είναι να στηριχθεί η παιδεία σε όλες τις μορφές της, το αμιγές ελληνικό σχολείο, τα ενταγμένα σχολεία και οι απογευματινές διδασκαλίες μετά το πέρας των μαθημάτων και μοντέλα όπως τα ευρωπαϊκά σχολεία. Το θέμα δεν είναι να καταστρέψεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που υπάρχει, αλλά να το ενισχύσεις και αυτός είναι ο στόχος. Θεωρώ, πως επειδή ζούμε σε μια Ευρώπη που το χρήμα δεν είναι πάνω απ’ όλα, η ελληνική Πολιτεία με σταθερή θέση για την εκπαίδευση των αποδήμων θα την στηρίξει».

– Ο Έλληνας μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση τη χώρα. Μέσα από τα ταξίδια που κάνατε το τελευταίο διάστημα, ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στους επιχειρηματίες;
«Στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει αρμόδια γραμματεία με τον Γιώργο Τσίπρα που ασχολείται με την προσπάθεια αυτή. Εμείς θα την ενισχύσουμε, γιατί τον Έλληνα της διασποράς τον θέλουμε όχι μόνο ως αγωνιστή που θα μιλά και θα ενισχύει τη χώρα στο εξωτερικό, αλλά τον θέλουμε και ως τουρίστα και ως επενδυτή. Υπάρχουν πάρα πολλοί που θέλουν να συμβάλλουν τη στιγμή αυτή και ο Έλληνας της διασποράς δε θα λείψει γιατί δε θέλει να λείψει. Αυτή την εικόνα έχω πάρει και αυτή θα μεταφέρω στον αρμόδιο γενικό γραμματέα».

– Θα απλουστευτεί η διαδικασία για το ΑΦΜ των πολιτιστικών συλλόγων; Γιατί η διαδικασία είναι τροχοπέδη με πολλή γραφειοκρατία.
«Πρέπει να επισημάνω πως ήδη είχαμε τα πρώτα αποτελέσματα και πρέπει να ευχαριστήσω την αρμόδια υπουργό, την κ.Βαλαβάνη και την ομάδα της που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για αλλαγή των αδικιών στο νομοσχέδιο για τους Έλληνες της διασποράς. Η συγκεκριμένη απαίτηση επιβάλλεται δυστυχώς από το ευρωπαϊκό δίκαιο, είμαστε υποχρεωμένοι να είναι εγγεγραμμένοι οι σύλλογοι στις ΔΟΥ των κατοίκων εξωτερικού ή στις ΔΟΥ του αντίκλητου στην Ελλάδα. Επειδή το ίδιο ισχύει και για τους συλλόγους εντός Ελλάδας, θα δημιουργούσε μια διάκριση που δε θα ήταν σωστή. Υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις, η πρώτη να υπάρχει πλήρης εκκαθάριση και λογαριασμοί για τα χρήματα που έχουν ξοδευτεί και στο αίτημα αυτό ανταποκρίθηκαν όλες οι κοινότητες άμεσα και τις ευχαριστώ, το δεύτερο να είναι ξεκάθαρο πού δίνουμε τα λεφτά για την ενίσχυση του πατριωτισμού των Ελλήνων».

– Πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει η γενική γραμματεία στην αναζήτηση προγραμμάτων μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ελληνικούς φορείς στην Ευρώπη για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα;
«Έχουμε δημιουργήσει ήδη ένα τμήμα με επικεφαλής τον κ.Πλευράκη για την αξιοποίηση προγραμμάτων και είναι άμεσος στόχος για εμάς. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε όλο και περισσότερους Έλληνες ώστε να συμμετέχουν και η συμμετοχή στους συλλόγους είναι ένα ζητούμενο και είναι σημαντικό να βρεθούν οι Έλληνες πάλι όλοι μαζί. Είναι σπουδαίο όμως να συμμετέχουν στην κοινωνική και πολιτική ζωή του κράτους που διαμένουν. Όταν συμμετέχουμε τότε μας υπολογίζουν. Είμαστε λαός με πνεύμα και διεισδυτικότητα και μπορούμε να πάμε ψηλά, να δείξουμε τη δύναμή μας, κερδίζοντας θέσεις ανεξαρτήτως κόμματος, που θα αναδείξουμε την Ελλάδα για να φύγει η Ευρώπη από τα αδιέξοδα και τα προβλήματά της. Αυτό το στοίχημα που πρέπει να θέσουμε και με τους Έλληνες της διασποράς σηκώνουμε τη σημαία ώστε η Ευρώπη να αλλάξει δρόμο. Αυτό που συμφωνήσαμε με φορείς τόσο εδώ στη Γερμανία, όσο και στην Ιταλία και στις ΗΠΑ είναι πως μια δυστυχισμένη κοινωνία δεν μπορεί να παράξει ένα επιτυχημένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Να φτιάξουμε, επομένως, ευτυχισμένες κοινωνίες».

kokkinos1

Το βιογραφικό του Μ.Κόκκινου

Ο Μιχάλης Ε. Κόκκινος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Μαρτίου, 1970.

Γιος του Μάνου και της Ελένης Κόκκινου, είναι Δικηγόρος Ρόδου από τον Δεκέμβριο του 1993. Σήμερα είναι Δικηγόρος LL.M. και Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.
Από το έτος 2006 είναι παντρεμένος με την Σμαράγδα Δημητρά, Ψυχολόγο και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Μάνο και τον Αριστοτέλη, 8 και 5 ετών, αντιστοίχως.
Ο Μιχάλης Κόκκινος τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στη Ρόδο και, συγκεκριμένα, το Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο της Ακαδημίας Ρόδου, καθώς και την Πρώτη Τάξη του Καζούλλειου Γυμνασίου στην Αστική Σχολή. Τα επόμενα εκπαιδευτικά του βήματα έγιναν στην Κέρκυρα όπου, ακολουθώντας την οικογένεια του κατά τη θητεία του πατέρα του ως Νομάρχη Κέρκυρας και Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, φοίτησε στο 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο Κέρκυρας, τελειώνοντας επιτυχώς τη Μέση Εκπαίδευση με βαθμό «Άριστα».
Κατά την ανώτατη εκπαίδευση του, εισήχθη στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε και έλαβε το πτυχίο του το έτος 1992. Προ της αποφοίτησής του, το έτος 1989, επέστρεψε με την οικογένειά του στην Ρόδο, όπου ο πατέρας του εξελέγη, στις εκλογές του έτους 1990, Δήμαρχος Ρόδου με τετραετή θητεία.
Το έτος 1992 μετέβη στις Βρυξέλλες όπου ξεκίνησε εξάμηνη άσκηση στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Γενική Διεύθυνση Ναυτιλίας και Αλιείας και, ειδικότερα, σε θέματα «Σύνταξης Ειδικού Νομοθετικού Πλαισίου για την Ίδρυση και Λειτουργία Ιχθυοκαλλιεργειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Στη συνέχεια, το έτος 1993, ακολούθησε Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Ολλανδόφωνο (Φλαμανδικό) Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, από όπου απέκτησε Μεταπτυχιακό Τίτλο «Master Degree in Law” – LL.M. με διάκριση.
Το έτος 1994 ξεκίνησε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ελληνικό Τμήμα της Σοσιαλιστικής Ομάδας, ως άμεσος επιστημονικός συνεργάτης του Ευρωβουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) και πρώην Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Στέλιου Παναγόπουλου. Στη θέση αυτή ήταν επιφορτισμένος με αρμοδιότητα επί θεμάτων «Μεταφορών Τουρισμού, Ενέργειας, Έρευνας, Τεχνολογίας και Προϋπολογισμού» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εγγράφεται το έτος 1995 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου ξεκίνησε την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής με θέμα «Ταξιδιωτικές Συμβάσεις και Προστασία του Καταναλωτή», έχοντας επιβλέποντα καθηγητή τον αείμνηστο Ονούφριο Φαρμακίδη, καταγόμενο από τη Σύμη. Πλην όμως, λόγω της παράλληλης ενασχόλησής του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και τον αιφνίδιο θάνατο του επιβλέποντος καθηγητή του, δεν ολοκλήρωσε την ως άνω Διδακτορική Διατριβή.
Τον Μάρτιο του 1998 παραιτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία, από όπου και απολύεται τον Νοέμβριο, 1999.
Από τον Νοέμβριο, 1999 έως τον Απρίλιο, 2002 ανέλαβε καθήκοντα Νομικού Συμβούλου, Προσωπάρχη, καθώς και Γραμματέα Διοικητικού Συμβουλίου στην «Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος».
Διετέλεσε ιδρυτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Επενδυτική Εταιρεία Κεφαλαίων και Συμμετοχών Α.Ε.».
Επίσης, διετέλεσε ιδρυτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «IBG Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Α.Ε.».
Από τον Νοέμβριο, 1999 έως και τον Δεκέμβριο, 2005 ανέλαβε την νομική υποστήριξη Ανωνύμων Εταιρειών, κυρίως σε θέματα Εξαγορών και Συγχωνεύσεων, όπως στην «BBA Επενδυτική», «PF Properties», καθώς και σε άλλες.
Έλαβε μέρος στην διαδικασία συγχώνευσης της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος με την MARFIN ΑΧΕΠΕΥ, συγχώνευση από την οποία προέκυψε η MARFIN BANK.
Τον Μάιο του 2002 ανέλαβε την θέση του Γραμματέα Δ.Σ. και την θέση του Προσωπάρχη της «ΠΕΡΣΕΥΣ Εταιρεία Εκμετάλλευσης και Λειτουργίας Φορέων Υγειονομικής Μέριμνας, Α.Ε.» η οποία ίδρυσε και, λειτουργεί, έως σήμερα, το “METROPOLITAN HOSPITAL” στην περιοχή του Νέου Φαλήρου. Από τη θέση αυτή άσκησε, παράλληλα, καθήκοντα Νομικού Συμβούλου σε θέματα Εργατικού Δικαίου και σε θέματα λειτουργίας του Δ.Σ. της, ιδιοκτήτριας του Νοσοκομείου, Ανωνύμου Εταιρείας.

Τον Οκτώβριο του 2004 ανέλαβε θέση Επιστημονικού Συνεργάτη στην Βουλή των Ελλήνων, συγκεκριμένα του, τότε, Βουλευτή Δωδεκανήσου και πρώην Δημάρχου κ. Κωνσταντίνο Καϊσέρλη, με αρμοδιότητα τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Τον Ιανουάριο του 2005 επέστρεψε μόνιμα στην Ρόδο και στη μαχόμενη δικηγορία, αναλαμβάνοντας, ως Νομικός Σύμβουλος, την νομική υποστήριξη των Συλλόγων Υπαλλήλων των, τότε, Καποδιστριακών Δήμων της Νήσου, καθώς και την υποστήριξη αρκετών Επαγγελματικών Σωματείων και Πολιτιστικών Συλλόγων.
Τον Απρίλιο του 2010 ορκίζεται στη θέση του Διοικητού Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ», θέση την οποία κατέχει έως και τον Ιανουάριο του 2012, οπότε και παραιτείται. Ο λόγος της παραίτησης είναι η εκφρασθείσα διαφωνία του με την, τότε, Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για την άρνησή της να τηρήσει τις υποσχέσεις της για την ενίσχυση των Νησιωτικών Νοσοκομείων με στελεχιακό δυναμικό και οικονομοτεχνικά μέσα.

Τον Μάρτιο του 2014 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του ως Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου με το ψηφοδέλτιο της κίνησης «Νησιώτικη Ανατροπή» στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με επικεφαλής τον κ. Μπενέτο Σπύρου και υποστηριζόμενος από τα Κόμματα «ΣΥΡΙΖΑ» και «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ», καθώς και άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις. Στις εκλογές του Μαΐου εξελέγη Περιφερειακός Σύμβουλος της Επαρχίας Ρόδου και, τον Σεπτέμβριο του 2014, εξελέγη Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.
Εργάζεται ως μαχόμενος Δικηγόρος στο Δικηγορικό Γραφείο «ΚΟΚΚΙΝΟΣ-ΚΙΟΥΡΤΖΗΣ & Συνεργάτες», το οποίο διατηρεί μαζί με τον συνεταίρο του και έξι συνεργάτες του Δικηγόρους στο κέντρο της Πόλης της Ρόδου.

Προσφάτως, την 1η Απριλίου, 2015 προβαίνει στην αναστολή της δικηγορικής του ιδιότητας προκειμένου να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ως Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τέλη Μαρτίου σηκώνει αυλαία το 8ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών στο Βερολίνο

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το 8ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών στο Βερολίνο «The Greek Film Festival in Berlin» θα σηκώσει αυλαία στον κινηματογράφο Babylon και θα διαρκέσει από τις 29/3 έως 2/4, έτοιμο να υποδεχτεί με ασφάλεια ξανά τους κινηματογραφιστές, τους καλεσμένους, τους σινεφίλ και τους αγαπημένους φίλους του στις σκοτεινές αίθουσες.

Ωριμότερο, ισχυρότερο, περνώντας σιγά σιγά τα όρια του Βερολίνου, ταξιδεύοντας σε άλλες γερμανικές πόλεις, το πρόγραμμα του φεστιβάλ προσανατολίζεται πλέον στην προώθηση και προβολή των πρωτοεμφανιζόμενων κινηματογραφιστών από την Ελλάδα στην Γερμανία.

Κωμωδία, σάτιρα ακόμη και στην πιο τραχιά της μορφή, dramedy, είναι είδη που συνθέτουν ένα σημαντικό μέρος του φετινού προγράμματος, στο οποίο κάνουν πρεμιέρα έξι διεθνείς, τρεις ευρωπαϊκές και δεκαοκτώ γερμανικές ταινίες.

Συνολικά τριανταπέντε ταινίες, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους, ειδικές προβολές θα απλωθούν στις πέντε ημέρες της διοργάνωσης με επαναλήψεις, ώστε να παρέχεται στο κοινό ευρύτερη δυνατότητα κράτησης θέσεων για τις προβολές.

Ταινία έναρξης του φεστιβάλ είναι η ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα «Εκεί που Ζούμε», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Χρίστου Κυθρεώτη. Ο σκηνοθέτης θα δώσει το παρών στην προβολή και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Πριν την ταινία έναρξης, τον κόσμο θα υποδεχθεί ένα σύντομο solo show – έκπληξη που θα κλειδώσει την μουσική με την κωμωδία.

Ταινία Λήξης είναι το «Dodo» του Πάνου Χ. Κούτρα, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο περσινό φεστιβάλ Καννών και τώρα προβάλλεται στο Βερολίνο.

Στο διαγωνιστικό τμήμα «Emerging Greeks Competition» συμμετέχουν Έλληνες σκηνοθέτες με πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους.

Πρόκειται για πέντε ταινίες, από τις οποίες οι τέσσερις σε γερμανική πρεμιέρα- «Άκουσέ με» της Μαρίας Ντούζα, «Βlack Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη, «Ησυχία 6-9» του Χρήστου Πασσαλή, «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση και η ταινία «Με Αξιοπρέπεια» του Δημήτρη Κατσιμίρη, σε διεθνή πρεμιέρα.

Όλοι οι σκηνοθέτες θα είναι παρόντες για να συζητήσουν με το κοινό στο τέλος των προβολών.

Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ στην διεύθυνση thegreekfilmfestivalinberlin.com.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

SOS: Αστεγη θα βρεθεί η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Published

on

Από

Μεγάλος κίνδυνος να χαθεί το Ελληνικό πολιτιστικό κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου, ένα κέντρο που για πολλές δεκαετίες ήτανε και είναι  σημείο αναφοράς του ελληνισμού της πόλης

Το Δ.Σ με ανακοίνωσή του ενημερώνει για την δεινή θέση που βρίσκεται ο σύλλογος. Μέσα από την ανακοίνωση δίνει απαντήσεις σε όλους όσους τα τελευταία χρόνια κατηγορούν κόμματα και παρατάξεις.

Απαντήσεις για το πόσο αναγκαίο είναι σε μια δημοκρατία  να έχουμε δομημένες πολιτικές σκέψεις και παρεμβάσεις και όχι να τρέχουμε ως επαίτες τελευταία στιγμή μόνο για αντιμετώπιση  προβλημάτων.

Ανακοίνωση Δ.Σ

Στις 30 Ιουνίου του 2022 ο ιδιοκτήτης του κτιρίου που στεγάζεται το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Βερολίνο μας ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει τη μίσθωση και προτίθεται πουλήσει ( στην τιμή τον 2.800.000,€) το κτίριο. Και μας είχε δώσει προθεσμία να αδειάσουμε τους χώρους μέχρι τις 31.12.2022.
(Να σημειωθεί με ότι αυτό συνεπάγεται, το πολιτιστικό κέντρο που φορέας του είναι η κοινότητα και μέσα σε αυτό έχουν την έδρα τους 14 Ελληνικοί Σύλλογοι βρίσκεται στο Steglitz δίπλα στην εκκλησία μας εδώ και 4 δεκαετίες)
Με άμεσες νομικές ενέργειες μπορέσαμε και σταματήσαμε προσωρινά την διαδικασία, και ο Ιδιοκτήτης μας έστειλε νέο Kündigung αυτή την φορά για τις 31.12.2023,

Συγχρόνως αρχίσαμε επαφές με τα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση του Βερολίνου με την ελπίδα να βρεθεί λύση σε πολιτικό επίπεδο, μεταξύ άλλων ίσως η αγορά του κτιρίου από την πόλη του Βερολίνου και παραχώρηση/ενοικίαση στην κοινότητα.

Στα πλαίσια των εκλογών για ανάδειξη κυβέρνησης στο Βερολίνο καλέσαμε υποψήφιους βουλευτές από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, Θέλουμε να ρωτήσουμε τους υποψηφίους τι θα κάνουν για να σώσουν την κοινότητά μας.
Καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους της κοινότητας να συμμετέχουν σε αυτή την πολύ σημαντική εκδήλωση.

Οι ακόλουθοι υποψήφιοι επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους: Franziska Brychcy (LINKE), Sebastian Czaja (FDP), Ina Czyborra (SPD), Christian Goiny (CDU) και Benedikt Lux (Bündnis 90 – Die Grünen).

Το ΔΣ της κοινότητας

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 στις 14:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας στη Mittelstrasse 33. 12167 Berlin

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

23ο Συνέδριο Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας.

Published

on

Από

Χαιρετισμό για τις εργασίες του συνεδρίου από τον Γ.Γ Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμου κ. Γιάννη Χρυσουλάκη europolitis

Με το σύνθημα Ομόνοια -Ενότητα -Καινοτομία το 23ο Συνέδριο

4 χρόνια πριν την συμπλήρωση 60 ετών από την ίδρυσή της και κάτω από τις αντίξοες συνθήκες των τελευταίων ετών (οικονομική κρίση, πανδημία) πραγματοποιήθηκε το 23ο Συνέδριο της Ο.Ε.Κ στην πόλη της Κολωνίας.

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας ιδρύθηκε το 1966, επειδή ο οργανωμένος Ελληνισμός στην Γερμανία διαπίστωσε την μεγάλη ανάγκη που υπήρχε, να οργανωθεί σε δευτεροβάθμιο, παγγερμανικό επίπεδο. 

Ήταν πολλά τα αιτήματα, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι Έλληνες της Γερμανίας, με τα οποία ασχολήθηκε η ΟΕΚ στα 56 χρόνια της ιστορίας της. Η ανάγκη παγγερμανικής εκπροσώπησης όχι μόνον δεν εξέλιπε, αλλά αντίθετα μεγάλωσε με την πάροδο του χρόνου. Η εξέλιξη της ευρωπαϊκής ενοποίησης και η θεσμοθέτηση δικαιωμάτων για τους Ευρωπαίους πολίτες στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η νέα μετανάστευση και το brain drain, η εξέλιξη της ενσωμάτωσης των ξένων στην Γερμανία και η αναγνώριση απο την γερμανική Πολιτεία της ανάγκης θεσμοθέτησης συμβουλευτικών οργάνων, επεκτείνουν τον ρόλο της Ομοσπονδίας , η οποία   καλείται  να παίξει τον σημαντικό  αυτο  ρόλο με αποτελεσματικό και εποικοδομητικό τρόπο.


Το 23ο Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε  αρχές Νοεμβρίου μετά από πολύχρονη καθυστέρηση μιας και η οικονομική κρίση όπως και η πανδημία δεν την άφησε ανεπηρέαστη. Η ατολμία και δυστοκία του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου αλλά και τον αρνητικό ρόλο στις διαδικασίες του πρώην προέδρου όπως καταγγέλθηκε στον συνέδριο από τα μέλη του Δ.Σ δεν συνέβαλαν στο να μπορέσουν να κρατήσουν τον θεσμό στο ύψος του.

Στο συνέδριο χαιρέτησαν εκπρόσωποι από τα ελληνικά κόμματα και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών φορέων Σουηδίας.

Στην πρώτη ημέρα υπήρχε έντονη διαμάχη ως προς την πιστοποίηση των κοινοτήτων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν βάση καταστατικού, κοινότητες όπως το Βαΐμπλιγκεν, Φίρσεν, Αουξσμπουργκ, Βερολίνου για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια διαμαρτυρήθηκαν έντονα και κατάγγειλαν την διεξαγωγή του συνεδρίου ζητώντας την μη πραγματοποίησή του με στόχο την δημιουργία επιτροπής που θα οδηγούσε το συνέδριο σε μελλοντικό χρόνο. Μια πρόταση που δεν μπορούσε να σταθεί καταστατικά μιας και για να παρθεί η όποια απόφαση έπρεπε να κηρυχθεί η έναρξη του συνεδρίου, με αποτέλεσμα η επιτροπή ενστάσεων να δώσει λύση με τις αποφάσεις της και να ολοκληρωθούν οι διεργασίες του συνεδρίου.

Στα μελανά σημεία της ιστορίας της Ο.Ε.Κ η μικρή συμμετοχή κοινοτήτων και συνέδρων, μια εικόνα που καλείτε το νέο Δ.Σ να ανατρέψει.

Μετά την πολύωρη και με ένταση διαδικασία της 1ης ημέρας που ολοκληρώθηκε και ο απολογισμός, προχώρησαν στις εκλογές νέου Δ.Σ.

Πηγή φωτογραφίας: Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας

Η ΟΕΚ οφείλει να ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του συνεδρίου, προχωρώντας στην εκκαθάριση του μητρώου μελών, στην ολοκλήρωση της προσπάθειας αλλαγής του καταστατικού και προσαρμογής του στα νέα δεδομένα, στην παροχή βοήθειας και τεχνογνωσίας προς τις Κοινότητες, που επιχειρούν να ανανεωθούν και να απαλείψουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, μέσα από διαφανή λειτουργία και με ενωτική διαδικασία, λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να υλοποιήσουμε το σύνθημα του συνεδρίου.

Αυτό φάνηκε  από την πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ που για 1η φορά στην ιστορία του εκλέγει προεδρείο ομόφωνα αν και προέρχονται από τρία διαφορετικά ψηφοδέλτια

Παναγιώτης Δροσινάκης (Αμβούργο) Πρόεδρος

Μανώλης Κοράκης (Όφενμπαχ) Αντιπρόεδρος

Νίκος Αθανασιάδης (Βερολίνο) Γραμματέας

Κοσμάς Λουτσόπουλος (Κολωνία) Ταμίας

Αριστοφάνης Οσμανλής (Ντίσελντορφ) Μέλος Προεδρείου

Τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι οι εξής:

Ιωάννης Μπουρσανίδης (Μπακνάνγκ)

Ιωάννης Βατάλης (Ντίσελντορφ)

Αλέξης Καραμανώλας (Στουτγάρδη)

Βασίλειος Νάστος (Βερολίνο)

Ελένη Μιχαηλίδου (Μπρουλ)

Χρήστος Τούσιας (Νυρεμβέργη)

Αχιλλέας Πεϊτσίδης (Βερολίνο)

Δημοσθένης Παπαδόπουλος (Αννόβερο)

Φοίβος Θεοδοσάκης (Ντίσελντορφ)

Γεώργιος Μπουκουβάλας (Ντίσελντορφ)

Στο μήνυμά του το Δ.Σ τόνισε:

«Παρά τις δυσκολίες, τις αντίξοες συνθήκες, τις διαφωνίες και τις προσπάθειες να μην πραγματοποιηθεί το συνέδριο, οι Ελληνικές Κοινότητες ήρθαν, συμμετείχαν και εξέλεξαν νέο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ προσθέτει πως, με την πρωτοφανή στα χρονικά της Ομοσπονδίας ομόφωνη εκλογή όλων των μελών του νέου Προεδρείου και με συμμετοχή προσώπων από όλα τα ψηφοδέλτια, “ενισχύσαμε τις στέρεες βάσεις στην συναινετική λειτουργία μας και τονίζουμε την αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε την ενότητα”.

“Θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και θα εφαρμόσουμε τις αποφάσεις του συνεδρίου, προχωρώντας συστηματικά και μεθοδικά στην προετοιμασία του 24ου Συνεδρίου, με την μέγιστη δυνατή συμμετοχή», τονίζει η Ομοσπονδία.

Ο Ευρωπολίτης από τις 20 Φεβρουαρίου θα ανεβάσει στην επίσημη ιστοσελίδα στις κατηγορίες ομογένεια και Video (αμοντάριστα) τα πλάνα της συνεδρίασης της 1ης ημέρας με τους διαπληκτισμούς και κατηγορίες ώστε να βγάλει ο κάθε ένας μόνος τα συμπεράσματα του. Και αποσπάσματα από τους χαιρετισμούς, στην επίσημη ιστοσελίδα μας www.europolitis.eu

ΤουΒασίλη Βούλγαρη voulgaris@europolitis.eu
Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνικό Σχολείο Νυρεμβέργης: Όλοι μαζί κατά της βίας

Published

on

Από

Μια αγκαλιά για όλους γιατί ο αθλητισμός ενώνει, δεν σκοτώνει.

Αυτό ήτανε το μήνυμα έδωσαν οι μαθητές και ο σύλλογος εκπαιδευτικών του ελληνικού σχολείου της Νυρεμβέργης, την ενέργεια τους αυτή ενέπνευσε ο άδικός χαμός του 19χρονου φίλαθλου του Αρη Θεσσαλονίκης Άλκη Καμπανού.

 

 Η δολοφονία του Άκη δεν ήταν το πρώτο περιστατικό εγκληματικής ομαδικής βίας στην Ελλάδα. Αντίστοιχα γεγονότα έχουν συμβεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η διαφορά όμως για εμάς τους εκπαιδευτικούς εστιάζεται στην προσπάθεια αντιμετώπισης των εγκλημάτων που οφείλονται στην υποκουλτούρα της ομαδικής βίας από τις κυβερνήσεις και τους αρμόδιους συλλογικούς φορείς μέσω της εν συναίσθησης, της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης.

 

Δεν ξέρουμε αν η δολοφονία του Άλκη από οργανωμένους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας είναι η τελευταία. Αυτό που όμως γνωρίζουμε καλά ζώντας σε ευρωπαϊκή χώρα είναι πως όσο οι πρόεδροι-επιχειρηματίες των ελληνικών ομάδων χρησιμοποιούν τους οργανωμένους οπαδούς ως προσωπικό στρατό για να εξασφαλίζουν οι ίδιοι ασυλία, είναι αναμενόμενο να έχουμε παρόμοια συμβάντα και στο μέλλον.

Όσο οι ψευτοδημοσιογράφοι των ομαδικών ΜΜΕ φανατίζουν τους οργανωμένους ατιμώρητα, σίγουρα θα έχουμε τα ίδια. Όσο οι υπόλοιποι οργανωμένοι ατιμώρητα συγκεντρώνονται για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους υπόδικους εγκληματίες, σίγουρα θα έχουμε τα ίδια, Κι όσο η διδακτέα ύλη του σχολείου περιορίζεται σε αναλυτικά προγράμματα απαρχαιωμένα, εκτός των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων, σίγουρα θα έχουμε τα ίδια.

Με την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει στην Ελλάδα και με την δέσμευση για τη δική μας συμβολή.

Οι Εκπαιδευτικοί των Ελληνικών Σχολείων της Νυρεμβέργης

Πηγή φωτογραφιών: Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ελληνικών Σχολείων της Νυρεμβέργης

Ελληνικό Σχολείο Νυρεμβέργης: Όλοι μαζί κατά της βίας
Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Ελληνόγλωσσή εκπαίδευση στην Γερμανία εκπέμπει SOS

Published

on

Από

Ημερίδα στο Mannheim με θέμα την ελληνόγλωσση παιδεία στο εξωτερικό φωτογραφία: Europolitis

 

Στο Mannheim της Βάδης Βυρτεμβέργης στην  Γερμανίας και με πρωτοβουλία των ελληνικών φορέων της περιοχής πραγματοποιήθηκε  ημερίδα με θέμα την ελληνόγλωσση παιδεία στο εξωτερικό.

 

«Η ημερίδα ήτανε ότι   πιο σημαντικό  μπορεί να παρουσιαστεί για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια στην Γερμανία από την ομογένεια.»

 

Με δυναμισμό, όραμα, αγώνες και αγωνίες των ελληνικών φορέων της περιοχής απέδειξαν στην ελληνική πολιτεία ότι όπου αδυνατεί αυτή οι Έλληνες πολίτες του εξωτερικού με αγάπη στην χώρα και τον πολιτισμό της μπορούν και το καλύψουν οι ίδιοι.

Στόχος της  σύμφωνα με τους διοργανωτές, ήτανε να αποτυπώσει τις διάφορες πτυχές της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Γερμανία, να δημιουργήσει προβληματισμούς και να προτείνει λύσεις στα  προβλήματα  ώστε  να αναδείξει τις προοπτικές για το μέλλον την ελληνόγλωσση εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

 

Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό ο Συντονιστής της Δρ. Δημητρίου Μπακόλα, ο Γενικός Πρόξενος της Στουτγκάρδης κος Συμεών Λιναρδάκης ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Γερμανίας και ο Πρόεδρος της Ημερίδας κος Αθανασίος Κήπας. Χαιρέτησαν επίσης ο Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Βάδης – Βυρτεμβέργης κος Νεόφυτος Ξενόπουλος

 

Οι ομιλίες άρχισαν  με την Prof. Havva Engin, PH Heidelberg, Institut für Erziehungswissenschaften, με θέμα (Από το προξενικό μοντέλο μητρικής γλώσσας, στη διδασκαλία γλωσσών προέλευσης υπό (γερμ.)-κρατική ευθύνη. Γιατί η αναπροσαρμογή πρέπει να εφαρμοστεί και στην Βάδη-Βυρτεμβέργη)

Η Hanna Klages Uni Heidelberg, Institut für Fremdsprachphilologie μίλησε για την σημαντικότητα της προώθησης της μητρικής-πρώτης  γλώσσας.

Στη συνέχεια η Δόμνα Κανέλη, στέλεχος στο Kultusministerium Hessen / Schulamt Frankfurt στο πρώτο μέρος της ομιλίας της αναφέρθηκε  για την διδασκαλία γλωσσών προέλευσης στο κρατίδιο της Εσσης και την πρακτική εφαρμογή τους . Ενώ στο δεύτερο θέμα που ανέπτυξε με θέμα την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο Κρατίδιο της Έσσης, αναφέρθηκε στις δυνατότητες αλλά και στις αδυναμίες με σημαντικότερη  την μη αντικατάσταση δασκάλων ελληνικής γλώσσας.

Ο κος Νίκος  Θεοδωρακόπουλος, Sem. für Klassische Philologie, Univ. Heidelberg μίλησε για την διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάνοντας αναφορά στο πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης.

 

Στον 2ο Κύκλο ομιλιών είχαμε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλία  από την εκπαιδευτικό κα Αλεξία Μυριούνη. Κάνοντας αναφορά στον αριθμό των εκπαιδευτικών μονάδων και μαθητών,  στην συνέχεια παρουσίασε την εκπαιδευτική μονάδα και τις δράσεις της οπου υπηρετεί στην πόλη του  Ντύσσελντορφ,  μία μονάδα πρότυπο που έχει την ελληνική γλώσσα στα κύρια μαθήματά της.

 

Η αναπλ. συντονίστρια, Συντονιστικού γραφείου Μονάχου κα Σπυριδούλα Μπέσυ  φορτισμένη και συγκινημένη  έκανε αναφορά για την εκπαίδευση στην Βαυαρία, αλλά και την δυνατότητα που δίνει το υπουργείο παιδείας για υλική υποστήριξη συλλόγων και εκπαιδευτικών μονάδων.

 

 Ο πρώην πρόεδρος την Συνομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας  κος Αθανάσιος Κήπας μίλησε για την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Για το κρατίδιο της Ρηνανίας – Παλατινάτου μίλησε η κα Αθανασία Μπαλαλίδου.

Το ελληνικό Υπουργείο παιδείας εκπροσώπησε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Γενικός Γραμματέας κος Αλεξανδρος Κόπτσης κάνοντας αναφορά για την ελληνική εκπαίδευση στην Γερμανία, τα προβλήματα αλλά και τις λύσεις που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση. Στην συζήτηση κάλεσε τους φορείς των γονέων να επικοινωνούν πιο συχνά μαζί του και ότι θα ανταποκρίνεται σε κάθε κάλεσμα.


Με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα χαιρέτησε την ημερίδα και η πρώην Υπουργός Εξωτερικών και νυν Βουλευτής  της ΝΔ κα Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης απεύθυναν τους χαιρετισμούς τους.

Ο Αναπληρωτής  Προέδρος  του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Καθηγητής Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ. κος Δημήτριος Κουτσογιάννης, μίλησε και ενημέρωσε για το ερευνητικό έργο με στόχο την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη διασπορά: από τη θεωρία και έρευνα στην πράξη .


Τα συμπεράσματα που κατέληξαν ήτανε:

 • Πραγματοποίηση ετήσιας ημερίδας κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη, κρατίδιο της Γερμανίας ή κράτος της Ευρώπης.

– Πανευρωπαϊκή συνεργασία σε εκπαιδευτικά θέματα και δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού φορέα για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση.

 • Διατήρηση και αναβάθμιση των εκάστοτε εκπαιδευτικών μοντέλων που λειτουργούν στα κρατίδια της Γερμανίας και της Ευρώπης.
 • Νέο Θεσμικό πλαίσιο για τα θέματα των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα σχολεία της ομογένειας, με αναθεώρηση:
 • Αύξηση των κονδυλίων για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.
 • Σύσταση μόνιμης επιτροπής, αποτελούμενη από τας θεσμικά όργανα των γονέων , για συναντήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα με το Υπουργείο Παιδείας.

 • Στενή συνεργασία με γερμανικά και άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και φορείς για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας με στόχο μακροπρόθεσμα την αναγνώριση της, ως γλώσσα διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία.

 

Περισσότερα και ποιο αναλυτικά μπορείτε να παρακολουθήσετε από της 15 Φεβρουαρίου στην κατηγορία Video στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφημερίδας www.europolitis.eu.

 

Ημερίδα στο Mannheim με θέμα την ελληνόγλωσση παιδεία στο εξωτερικό 2022
ΤουΒασίλη Βούλγαρη voulgaris@europolitis.eu
Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστών Βερολίνου: 2η στις εκλογές για την Κοινότητα

Published

on

Από

Διατήρηση της δεύτερης θέσης, με αύξηση ψήφων για την «Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστών», στις εκλογές της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 22 Ιανουαρίου.

Παρά τις προσπάθειες εκφυλισμού των διαδικασιών και της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου εν γένει, από το σύνολο των υπολοίπων σχημάτων, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστών» κατάφερε και αύξησε τις δυνάμεις της. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υποστηρικτές των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας κ.ά. συνασπίστηκαν στην παράταξη «Ανοικτοί Ορίζοντες – Νέα Πορεία», με επικεφαλής τον απερχόμενο πρόεδρο, ο οποίος με κάθε ευκαιρία επιδεικνύει τις στενές σχέσεις του με παράγοντες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) και υπόσχεται λύση σε προβλήματα της Ελληνικής Κοινότητας μέσω πολιτικών διασυνδέσεων, παραγοντισμού και φιλανθρωπίας. Από την άλλη, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, «Προοδευτική Συμμαχία», τιμωρήθηκε από τους Έλληνες μετανάστες  για το ψεύτικο εμπόριο ελπίδας που κάνει εδώ και πολλά χρόνια στο Βερολίνο.

Τα εκλογικά αποτελέσματα για το νέο ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου είναι:

 • Ψήφισαν: 280
 • Έγκυρα: 270
 • Άκυρα: 9
 • Λευκά: 1
 • «Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστών»: 60 ψήφοι, 2 έδρες,
 • «Ανοικτοί Ορίζοντες – Νέα Πορεία» (ΠΑΣΟΚ/SPD,ΝΔ, Πλεύση Ελευθερίας, κλπ.): 174 ψήφοι, 6 έδρες,
 • «Προοδευτική Συμμαχία» (ΣΥΡΙΖΑ): 35 ψήφοι, 1 έδρα.
 1. Στο νέο ΔΣ, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστών» θα συνεχίσει να παρεμβαίνει ενάντια στις λογικές που θέλουν την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου ένα εργαλείο υλοποίησης της αντιμεταναστευτικής πολιτικής και της ενσωμάτωσης που προωθεί συστηματικά η ΕΕ και το γερμανικό αστικό κράτος. Ενάντια στις λογικές που θέλουν τους μετανάστες θεατές, χειροκροτητές και φυσικά ψηφοφόρους μόνο σε εκλογικές διαδικασίες. Είναι αυτές οι λογικές που εκφυλίζουν την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων μεταναστών να μην επιθυμεί την συμμετοχή του σε αυτήν.
 2. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστών» θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της ελληνικής λαϊκής οικογένειας στο Βερολίνο, μέσα από την παρέμβασή της στο οργανωμένο μεταναστευτικό κίνημα, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στα ερευνητικά κέντρα και στις γειτονιές τους, από την αντιλαϊκή πολιτική του γερμανικού κράτους, τόσο ως κομμάτι της εργατικής τάξης της Γερμανίας όσο και ως μετανάστες με τα ιδιαίτερα προβλήματά τους και παλεύοντας για το παραμικρό μέτρο που θα τους ανακουφίσει.
 3. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστών» θα συνεχίσει να μάχεται για την μαζικοποίηση της κοινότητας, να διεκδικεί μόνιμη και σταθερή χρηματοδότησή της, τόσο από την ελληνική όσο και από την γερμανική πολιτεία. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την κάλυψη όλων των αναγκών των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας, την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στο Ελληνικό Προξενείο αλλά και την κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων που εκμεταλλεύονται τους νεοφερμένους μετανάστες.

Για την υλοποίηση των παραπάνω, αναγκαίος όρος είναι οι Έλληνες μετανάστες να οργανώσουν οι ίδιοι τον αγώνα τους, μαζικοποιώντας την Ελληνική Κοινότητα, και δίνοντάς της διεκδικητικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, μαζί με τους συναδέλφους τους Γερμανούς, Τούρκους, Ιταλούς κ.ά., να παλέψουν οργανωμένα για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και να φωτίζουν την πάλη για ριζικές αλλαγές ενάντια σε κυβερνήσεις, ΕΕ, και Κεφάλαιο.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η απάντηση που έδωσε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστών» όταν επιχείρησε φασιστική ομάδα με σχέσεις με το μόρφωμα του Κασιδιάρη να χρησιμοποιήσει τους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας. Απάντηση που υιοθετήθηκε, μετά από πρόταση της, από το απερχόμενο ΔΣ. Κύριο όμως γεγονός είναι ότι η απάντηση αυτή υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευσης 21/01/2023 της Ελληνικής Κοινότητας, ως απάντηση που θα δίνεται σε κάθε αντίστοιχη προσπάθεια φασιστικών μορφωμάτων στο μέλλον.

Το κείμενο της απόφασης έχει ως εξής:

« Προς τους εκπροσώπους του μορφώματος, 

Η ελληνική κοινότητα από ίδρυσης της, αποστρέφεται κάθε αντιδημοκρατικό και φασιστικό/ναζιστικό μόρφωμα. Άλλωστε πυρήνας για την ίδρυση της αποτέλεσαν και πολλοί πολιτικοί φυγάδες της στρατιωτικής δικτατορίας του 1967-74.
Μέχρι σήμερα οι χώροι της κοινότητας διατίθενται σε πολιτικά κόμματα και φορείς που εκπροσωπούν τους Έλληνες ή διατηρούν το ελληνικό στοιχείο ζωντανό στην χώρα που ζούμε. Αποκλεισμοί του παρελθόντος έχουν αρθεί και διατηρείται μια στάση που κάθε δημοκράτης έχει δικαίωμα λόγου. Η μόνη προϋπόθεση που διατηρείται και θα διατηρηθεί μέχρι την εξάλειψη του ανθρωπισμού, είναι ο πλήρης αποκλεισμός φασιστικών και ναζιστικών ομάδων και φωνών. Μια αρχή που δεν άλλαξε σε καμία αναμόρφωση του καταστατικού. 
Ένα φασιστικό μόρφωμα, με επικεφαλής καταδικασμένο για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, της ναζιστικής χρυσής αυγής, δεν έχει καμία δουλειά μέσα στους χώρους της ελληνικής κοινότητας. Ο χώρος της κοινότητας δεν διατίθεται σε φασίστες, υμνητές της χούντας, των ταγμάτων ασφαλείας, των δωσίλογων και των μαυραγοριτών. Όποια μετονομασία, όποια μορφή και να πάρουν τα μορφώματα σας, είστε και θα είστε ανεπιθύμητοι στους χώρους της κοινότητας και τις διαδικασίες της.

Χωρίς καμία εκτίμηση, 
Εκ του ΔΣ »

              Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστών Βερολίνου: 2η στις εκλογές για την Κοινότητα

Continue Reading

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24
Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ12 ώρες ago

Τέλη Μαρτίου σηκώνει αυλαία το 8ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών στο Βερολίνο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ14 ώρες ago

Οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν πολλές χειρονομίες των πιθήκων

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ18 ώρες ago

Έρευνα: Λιγότερο βίαιοι είναι όσοι παίρνουν φάρμακα β-αποκλειστές

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ19 ώρες ago

Πώς να απομακρύνουμε χωρίς πρόβλημα τον πάγο από τα τζάμια του αυτοκινήτου μας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ21 ώρες ago

Ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου αναγεννάται με πρότυπη αναδάσωση 15.000 φυτών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Φωτορύπανση: Οι συνέπειες στους ζωντανούς οργανισμούς και το περιβάλλον

ΥΓΕΙΑ2 ημέρες ago

Επιδράσεις του ψύχους στο καρδιαγγειακό: Τι προσέχουμε για να μην μας προδώσει η καρδιά μας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Με σχετικά αργούς ρυθμούς έγινε η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση το 2022

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Νέα “έξυπνη” εφαρμογή κινητού αναγνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Σαντορίνη: Το εκκλησάκι του Αγίου Στυλιανού και η πορεία του στο χρόνο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Σπουδές στη Γερμανία: Σε ποιες πόλεις δεν θα ξοδέψετε μία περιουσία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Οι πόλεις με το περισσότερο μποτιλιάρισμα στη Γερμανία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γνωρίστε την Γερμανία: Αυτό είναι το κάστρο που “πρωταγωνίστησε” σε ταινία της Walt Disney

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν μετακομίσετε στην Γερμανία

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο του Ντύσσελντορφ έκοψε Βασιλόπιτα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Οι ωραιότερες γερμανικές πόλεις για χειμερινές αποδράσεις

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Η Ελληνόγλωσσή εκπαίδευση στην Γερμανία εκπέμπει SOS

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Οι δέκα πόλεις με τη χειρότερη ποιότητα αέρα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ3 εβδομάδες ago

Αυστρία: Απευθείας πτήσεις σε 21 ελληνικούς προορισμούς από τον Μάρτιο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Επιστήμονες στη Γερμανία με επικεφαλής έναν Έλληνα δημιούργησαν το ταχύτερο ηλεκτρονικό σήμα

Advertisement Europolitis
Advertisement