Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο γενικός διευθυντής Απόδημου Ελληνισμού, Μιχάλης Κόκκινος, στον «EUROPOLITIS»: «Ζητούμενο η συμμετοχή»

Published

on

Συνέντευξη στον Βασίλη Βούλγαρη

Τα προβλήματα, την κατάσταση και τις προτάσεις των Ελλήνων της διασποράς είχε την ευκαιρία να δεχθεί ο νέος γενικός διευθυντής Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος που πριν από μερικές ημέρες βρέθηκε στη Γερμανία και επισκέφθηκε πολλές εστίες ελληνισμού στη χώρα.

Ο απόδημοι Έλληνες στη δύσκολη αυτή συγκυρία για την πατρίδα, μπορούν και επιθυμούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Αυτό ήταν το μήνυμα που έλαβε ο κ.Κόκκινος κατά τις επαφές που είχε με φορείς και συλλόγους. Παράλληλα, του τέθηκαν τα σημαντικά ζητήματα της ομογένειας, όπως είναι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση, το φορολογικό σύστημα αλλά και θέματα στις σχέσεις με την κεντρική κυβέρνηση.

Ο «Europolitis» συνάντησε τον κ.Κόκκινο στη Νυρεμβέργη και του έθεσε όλα τα καυτά ζητήματα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, αλλά αγαπούν και ποτέ δεν ξεχνούν την πατρίδα…

– Βρεθήκατε για αρκετές ημέρες στη Γερμανία. Ποιες είναι οι εντυπώσεις που αποκομίσατε;
«Είναι συγκλονιστική εμπειρία να βρίσκομαι με τους Έλληνες της Γερμανίας, και ακολουθεί μια άλλη, μια συγκλονιστική στιγμή, της ανάληψης της θέσης μου μετά από πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και την αποδοχή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Το ταξίδι στη Γερμανία έφερε εμένα και τους συνεργάτες μου σε επαφή με τους Έλληνες της διασποράς, γνωρίσαμε όσους περισσότερους μπορούσαμε, γιατί χωρίς προσωπική επαφή δε νοείται γενική γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού».

– Ποιος είναι ο στόχος για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ);
«Πριν το ταξίδι που πραγματοποιήσαμε τώρα, η γενική γραμματεία προετοίμαζε το νομοσχέδιο για το ΣΑΕ, ένα συμβούλιο που ξεκίνησε με όλες τις καλές προθέσεις, αλλά σταμάτησε να λειτουργεί το 2012. Ο στόχος είναι να εισηγηθούμε στον υπουργό Εξωτερικών ένα νομοσχέδιο που θα είναι βιώσιμο, θα καλύψει τα λάθη του παρελθόντος, αλλά και θα δώσει μια διαφορετική λογική. Θέλουμε ένα ΣΑΕ που  δε θα εξαρτάται από κανέναν, θα είναι ανεξάρτητο, θα είναι διεκδικητικό και προς τις δύο πλευρές και προς την Ελλάδα και προς τον υπόλοιπο κόσμο και θα βρεθεί σε κάθε μορφή δικτύωσης Έλληνα της διασποράς. Κάποτε ήταν οι ομοσπονδίες και οι κοινότητες. Τώρα, πρέπει να απευθυνθούμε στις κοινότητες νεολαίας, τους εθνικοτοπικούς συλλόγους, τους συλλόγους νέων επιστημόνων, και όπου μαζεύονται Έλληνες της διασποράς και συγκεντρώνεται ο ελληνισμός. Αυτό ακριβώς, σημαίνει ότι στους σκοπούς του Συμβουλίου θα πρέπει να υπάρχουν τα κίνητρα εκείνα τα οποία θα δώσουν το ερέθισμα στους ανθρώπους να συμμετέχουν. Είναι στοίχημα η συμμετοχή. Θέλουμε, επιπρόσθετα, να λειτουργεί κι ένα ανεξάρτητο σώμα το οποίο θα αφορά τις προσωπικότητες και τους φιλέλληνες ώστε να βάλει μέσα αναγνωρισμένες προσωπικότητες με τις προτάσεις της ελληνικής διασποράς, της ελληνικής κυβέρνησης και διακομματικές. Υπάρχουν τέτοιοι φιλέλληνες, τους συναντήσαμε τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ιταλία και μας συγκίνησαν. Ένα τέτοιο όργανο, που θα είναι μικρότερο και ευέλικτο, θα είναι πολύ δυναμικό στις διεκδικήσεις του εντός κι εκτός Ελλάδας».

– Για να φτάσετε στο στόχο αυτό, θα πρέπει να καταγράψετε την ελληνική διασπορά και τη δυναμική που έχει.
« Το θέτετε σωστά. Σήμερα μαζεύουμε στοιχεία που θα έπρεπε ήδη να είναι στη διάθεση της Ελλάδας, δυστυχώς δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. Αυτό ήταν από τα σφάλματα της ελληνικής Πολιτείας. Αυτό έχει ξεκινήσει και σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Τύπου που είχε πολύ καλά στοιχεία πάνω σε αυτή τη βάση. Βοηθά και η δική μας προσωπική επαφή και οι δυνατότητες άμεσης επικοινωνίας, κι αυτό κατοχυρώσαμε στα ταξίδια μας σε Γερμανία, Ιταλία και ΗΠΑ, προκειμένου να υπάρχει σωστή καταγραφή και εκπροσώπηση. Σωστή εκπροσώπηση σημαίνει ένα ευέλικτο όργανο με λιγότερα άτομα, αλλά που θα έχουν τη δυνατότητα όλοι να εκλέγουν και να εκλέγονται.

– Είναι προφανές πως η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού αλλάζει. Πόσο μπορεί να βοηθήσει αυτή η αλλαγή τους Έλληνες της διασποράς;
«Οι γραμμές και οι κατευθύνσεις που έχουμε λάβει από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών είναι να μπορέσουμε μέσα από την ανεξαρτησία και την αυτονομία που έχουμε, όπως το γεγονός πως έχουμε δικό μας προϋπολογισμό, να μπορέσουμε να παίξουμε διεκδικητικό ρόλο, να μεταφέρουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ομογενείς και να διεκδικούμε τις λύσεις άμεσα, να διευκολύνουμε την καθημερινότητά τους. Ήταν, παραδείγματος χάρη, λάθος να κλείσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης, λόγω της ύφεσης και της κατάστασης στην Ελλάδα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν. Έχουμε έρθει σε επαφή με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών, κάναμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, και τώρα ετοιμάζουμε έγγραφο προς την ΚΕΔΕ ώστε τους καλοκαιρινούς μήνες να υπάρχει ένας τουλάχιστον υπάλληλος στα ΚΕΠ, που θα μπορεί να ασχολείται με θέματα των αποδήμων που επισκέπτονται την πατρίδα. Το επόμενο βήμα, ακόμη πιο φιλόδοξο, είναι να εγκαταστήσουμε ΚΕΠ μέσα στα Προξενεία και τις Πρεσβείες. Όσο και αν φαίνεται δύσκολο, δεν είναι, αφού χρειάζεται επαφή και συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, με ένα πρόγραμμα που ήδη τρέχει το υπουργείο. Έτσι, ο απόδημος Έλληνας θα μπορεί να κάνει πράγματα της καθημερινότητάς του μέσα από τα ΚΕΠ, που μέχρι σήμερα δυσκολευόταν. Επειδή έχει αναφερθεί και από προκατόχους μου, αυτό που έχουμε εγώ και οι συνεργάτες μου να πούμε, είναι πως δε θα μείνουμε στον ξύλινο λόγο, ζητάμε συμμετοχή, ζητάμε συμπαράσταση».

kokkinos
– Ο ελληνισμός της διασποράς ζητά να συμμετέχει ισότιμα στις εκλογές στην Ελλάδα όποτε γίνονται αυτές. Ποια η θέση της γενικής γραμματείας;
«Οι πρώτες κινήσεις για το θέμα αυτό έχουν γίνει ήδη και ήρθαμε σε επαφή με το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, που ήδη είχε κάνει τις πρώτες σκέψεις για τη νέα νομοθεσία για το ζήτημα αυτό. Εμείς το υποστηρίζουμε τεχνικά και πολιτικά. Το υπουργείο Εσωτερικών το ερευνά από νομικής άποψης έτσι ώστε όταν το θέμα θα είναι ώριμο,  θα είμαστε έτοιμοι να το παρουσιάσουμε στο δικό μας υπουργό και στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό το σημείο είναι από αυτά που είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα θα το κάνει πράξη κι έχει πάρει το δρόμου του».

– Πήρατε μια πρώτη γεύση των προβλημάτων της ελληνόγλωσσης παιδείας στη Γερμανία και την ιδιαιτερότητα που υπάρχει σε κάθε κρατίδιο. Θα έπαιζε σημαντικό ρόλο αν οι οργανωμένοι φορείς της διασποράς είχαν άμεσο δίαυλο επικοινωνίας με την υπεύθυνη της γενικής γραμματείας για τα θέματα εκπαίδευσης ώστε να υπάρχει πιο ισχυρός συντονισμός διεκδίκησης από το υπουργείο Παιδείας.
«Ήδη υπάρχει μια άμεση συζήτηση με την κ.Κιάου, που είναι αρμόδια για τα θέματα αυτά και έχει την εμπειρία και τις γνώσεις για να συμβουλεύσει τον γενικό γραμματέα και τον υπουργό Παιδείας για να δοθούν λύσεις. Υπήρξε ένα νομοσχέδιο που δημιούργησε τεράστια προβλήματα και το αντιληφθήκαμε απ’ όσα μας μετέφεραν σε κάθε κρατίδιο. Οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων ήταν απόλυτα προετοιμασμένοι για τις συναντήσεις και μας παρουσίασαν ακριβή στοιχεία. Το αίτημα είναι ένα και είναι κοινό, να κρατήσουμε την ελληνόγλωσση εκπαίδευση σε κάθε γωνιά της Γερμανίας, αυτό που είχε βληθεί από το προηγούμενο νομοσχέδιο, που δημιούργησε προβλήματα. Πρώτος στόχος είναι η ανάκληση των άρθρων εκείνων που σταματάνε την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη διασπορά. Έχει μεγάλη σημασία να καταργήσουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και να φτιάξουμε νέες βάσεις γιατί ταιριάζει και με τη δική μας κοσμοθεωρία και με τον τρόπο που θέλουμε να λειτουργήσουμε την γενική γραμματεία. Να βοηθήσει να γυρίσει η Ευρώπη σελίδα με βάση τον πολιτισμό, την ανθρωπιά και τις ελληνικές αξίες. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Θα επεξεργαστούμε και θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας στο υπουργείο Παιδείας».

– Είναι μεγάλη δαπάνη η ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Αυτόν τον σκόπελο θα μπορέσουμε να τον ξεπεράσουμε;
«Διαπίστωσα, με τη συζήτηση που είχαμε με τους φορείς, πως υπάρχουν έξυπνοι τρόποι που μπορείς να εκμεταλλευτείς τη νομοθεσία του κάθε κρατιδίου για την ξενόγλωσση εκπαίδευση. Υπάρχει έδαφος που θα μπορεί η Ελλάδα να κατοχυρώσει την εκπαίδευση χωρίς πολλά έξοδα. Η θέση μας είναι καθαρή. Πέρα από τις δυνατότητες που δίνει το γερμανικό σύστημα υπάρχει μια σαφής ελληνική και πατριωτική αξία της κυβέρνησης, που είναι να στηριχθεί η παιδεία σε όλες τις μορφές της, το αμιγές ελληνικό σχολείο, τα ενταγμένα σχολεία και οι απογευματινές διδασκαλίες μετά το πέρας των μαθημάτων και μοντέλα όπως τα ευρωπαϊκά σχολεία. Το θέμα δεν είναι να καταστρέψεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που υπάρχει, αλλά να το ενισχύσεις και αυτός είναι ο στόχος. Θεωρώ, πως επειδή ζούμε σε μια Ευρώπη που το χρήμα δεν είναι πάνω απ’ όλα, η ελληνική Πολιτεία με σταθερή θέση για την εκπαίδευση των αποδήμων θα την στηρίξει».

– Ο Έλληνας μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση τη χώρα. Μέσα από τα ταξίδια που κάνατε το τελευταίο διάστημα, ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στους επιχειρηματίες;
«Στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει αρμόδια γραμματεία με τον Γιώργο Τσίπρα που ασχολείται με την προσπάθεια αυτή. Εμείς θα την ενισχύσουμε, γιατί τον Έλληνα της διασποράς τον θέλουμε όχι μόνο ως αγωνιστή που θα μιλά και θα ενισχύει τη χώρα στο εξωτερικό, αλλά τον θέλουμε και ως τουρίστα και ως επενδυτή. Υπάρχουν πάρα πολλοί που θέλουν να συμβάλλουν τη στιγμή αυτή και ο Έλληνας της διασποράς δε θα λείψει γιατί δε θέλει να λείψει. Αυτή την εικόνα έχω πάρει και αυτή θα μεταφέρω στον αρμόδιο γενικό γραμματέα».

– Θα απλουστευτεί η διαδικασία για το ΑΦΜ των πολιτιστικών συλλόγων; Γιατί η διαδικασία είναι τροχοπέδη με πολλή γραφειοκρατία.
«Πρέπει να επισημάνω πως ήδη είχαμε τα πρώτα αποτελέσματα και πρέπει να ευχαριστήσω την αρμόδια υπουργό, την κ.Βαλαβάνη και την ομάδα της που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για αλλαγή των αδικιών στο νομοσχέδιο για τους Έλληνες της διασποράς. Η συγκεκριμένη απαίτηση επιβάλλεται δυστυχώς από το ευρωπαϊκό δίκαιο, είμαστε υποχρεωμένοι να είναι εγγεγραμμένοι οι σύλλογοι στις ΔΟΥ των κατοίκων εξωτερικού ή στις ΔΟΥ του αντίκλητου στην Ελλάδα. Επειδή το ίδιο ισχύει και για τους συλλόγους εντός Ελλάδας, θα δημιουργούσε μια διάκριση που δε θα ήταν σωστή. Υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις, η πρώτη να υπάρχει πλήρης εκκαθάριση και λογαριασμοί για τα χρήματα που έχουν ξοδευτεί και στο αίτημα αυτό ανταποκρίθηκαν όλες οι κοινότητες άμεσα και τις ευχαριστώ, το δεύτερο να είναι ξεκάθαρο πού δίνουμε τα λεφτά για την ενίσχυση του πατριωτισμού των Ελλήνων».

– Πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει η γενική γραμματεία στην αναζήτηση προγραμμάτων μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ελληνικούς φορείς στην Ευρώπη για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα;
«Έχουμε δημιουργήσει ήδη ένα τμήμα με επικεφαλής τον κ.Πλευράκη για την αξιοποίηση προγραμμάτων και είναι άμεσος στόχος για εμάς. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε όλο και περισσότερους Έλληνες ώστε να συμμετέχουν και η συμμετοχή στους συλλόγους είναι ένα ζητούμενο και είναι σημαντικό να βρεθούν οι Έλληνες πάλι όλοι μαζί. Είναι σπουδαίο όμως να συμμετέχουν στην κοινωνική και πολιτική ζωή του κράτους που διαμένουν. Όταν συμμετέχουμε τότε μας υπολογίζουν. Είμαστε λαός με πνεύμα και διεισδυτικότητα και μπορούμε να πάμε ψηλά, να δείξουμε τη δύναμή μας, κερδίζοντας θέσεις ανεξαρτήτως κόμματος, που θα αναδείξουμε την Ελλάδα για να φύγει η Ευρώπη από τα αδιέξοδα και τα προβλήματά της. Αυτό το στοίχημα που πρέπει να θέσουμε και με τους Έλληνες της διασποράς σηκώνουμε τη σημαία ώστε η Ευρώπη να αλλάξει δρόμο. Αυτό που συμφωνήσαμε με φορείς τόσο εδώ στη Γερμανία, όσο και στην Ιταλία και στις ΗΠΑ είναι πως μια δυστυχισμένη κοινωνία δεν μπορεί να παράξει ένα επιτυχημένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Να φτιάξουμε, επομένως, ευτυχισμένες κοινωνίες».

kokkinos1

Το βιογραφικό του Μ.Κόκκινου

Ο Μιχάλης Ε. Κόκκινος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Μαρτίου, 1970.

Γιος του Μάνου και της Ελένης Κόκκινου, είναι Δικηγόρος Ρόδου από τον Δεκέμβριο του 1993. Σήμερα είναι Δικηγόρος LL.M. και Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.
Από το έτος 2006 είναι παντρεμένος με την Σμαράγδα Δημητρά, Ψυχολόγο και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Μάνο και τον Αριστοτέλη, 8 και 5 ετών, αντιστοίχως.
Ο Μιχάλης Κόκκινος τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στη Ρόδο και, συγκεκριμένα, το Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο της Ακαδημίας Ρόδου, καθώς και την Πρώτη Τάξη του Καζούλλειου Γυμνασίου στην Αστική Σχολή. Τα επόμενα εκπαιδευτικά του βήματα έγιναν στην Κέρκυρα όπου, ακολουθώντας την οικογένεια του κατά τη θητεία του πατέρα του ως Νομάρχη Κέρκυρας και Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, φοίτησε στο 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο Κέρκυρας, τελειώνοντας επιτυχώς τη Μέση Εκπαίδευση με βαθμό «Άριστα».
Κατά την ανώτατη εκπαίδευση του, εισήχθη στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε και έλαβε το πτυχίο του το έτος 1992. Προ της αποφοίτησής του, το έτος 1989, επέστρεψε με την οικογένειά του στην Ρόδο, όπου ο πατέρας του εξελέγη, στις εκλογές του έτους 1990, Δήμαρχος Ρόδου με τετραετή θητεία.
Το έτος 1992 μετέβη στις Βρυξέλλες όπου ξεκίνησε εξάμηνη άσκηση στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Γενική Διεύθυνση Ναυτιλίας και Αλιείας και, ειδικότερα, σε θέματα «Σύνταξης Ειδικού Νομοθετικού Πλαισίου για την Ίδρυση και Λειτουργία Ιχθυοκαλλιεργειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Στη συνέχεια, το έτος 1993, ακολούθησε Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Ολλανδόφωνο (Φλαμανδικό) Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, από όπου απέκτησε Μεταπτυχιακό Τίτλο «Master Degree in Law” – LL.M. με διάκριση.
Το έτος 1994 ξεκίνησε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ελληνικό Τμήμα της Σοσιαλιστικής Ομάδας, ως άμεσος επιστημονικός συνεργάτης του Ευρωβουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) και πρώην Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Στέλιου Παναγόπουλου. Στη θέση αυτή ήταν επιφορτισμένος με αρμοδιότητα επί θεμάτων «Μεταφορών Τουρισμού, Ενέργειας, Έρευνας, Τεχνολογίας και Προϋπολογισμού» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εγγράφεται το έτος 1995 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου ξεκίνησε την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής με θέμα «Ταξιδιωτικές Συμβάσεις και Προστασία του Καταναλωτή», έχοντας επιβλέποντα καθηγητή τον αείμνηστο Ονούφριο Φαρμακίδη, καταγόμενο από τη Σύμη. Πλην όμως, λόγω της παράλληλης ενασχόλησής του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και τον αιφνίδιο θάνατο του επιβλέποντος καθηγητή του, δεν ολοκλήρωσε την ως άνω Διδακτορική Διατριβή.
Τον Μάρτιο του 1998 παραιτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία, από όπου και απολύεται τον Νοέμβριο, 1999.
Από τον Νοέμβριο, 1999 έως τον Απρίλιο, 2002 ανέλαβε καθήκοντα Νομικού Συμβούλου, Προσωπάρχη, καθώς και Γραμματέα Διοικητικού Συμβουλίου στην «Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος».
Διετέλεσε ιδρυτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Επενδυτική Εταιρεία Κεφαλαίων και Συμμετοχών Α.Ε.».
Επίσης, διετέλεσε ιδρυτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «IBG Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Α.Ε.».
Από τον Νοέμβριο, 1999 έως και τον Δεκέμβριο, 2005 ανέλαβε την νομική υποστήριξη Ανωνύμων Εταιρειών, κυρίως σε θέματα Εξαγορών και Συγχωνεύσεων, όπως στην «BBA Επενδυτική», «PF Properties», καθώς και σε άλλες.
Έλαβε μέρος στην διαδικασία συγχώνευσης της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος με την MARFIN ΑΧΕΠΕΥ, συγχώνευση από την οποία προέκυψε η MARFIN BANK.
Τον Μάιο του 2002 ανέλαβε την θέση του Γραμματέα Δ.Σ. και την θέση του Προσωπάρχη της «ΠΕΡΣΕΥΣ Εταιρεία Εκμετάλλευσης και Λειτουργίας Φορέων Υγειονομικής Μέριμνας, Α.Ε.» η οποία ίδρυσε και, λειτουργεί, έως σήμερα, το “METROPOLITAN HOSPITAL” στην περιοχή του Νέου Φαλήρου. Από τη θέση αυτή άσκησε, παράλληλα, καθήκοντα Νομικού Συμβούλου σε θέματα Εργατικού Δικαίου και σε θέματα λειτουργίας του Δ.Σ. της, ιδιοκτήτριας του Νοσοκομείου, Ανωνύμου Εταιρείας.

Τον Οκτώβριο του 2004 ανέλαβε θέση Επιστημονικού Συνεργάτη στην Βουλή των Ελλήνων, συγκεκριμένα του, τότε, Βουλευτή Δωδεκανήσου και πρώην Δημάρχου κ. Κωνσταντίνο Καϊσέρλη, με αρμοδιότητα τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Τον Ιανουάριο του 2005 επέστρεψε μόνιμα στην Ρόδο και στη μαχόμενη δικηγορία, αναλαμβάνοντας, ως Νομικός Σύμβουλος, την νομική υποστήριξη των Συλλόγων Υπαλλήλων των, τότε, Καποδιστριακών Δήμων της Νήσου, καθώς και την υποστήριξη αρκετών Επαγγελματικών Σωματείων και Πολιτιστικών Συλλόγων.
Τον Απρίλιο του 2010 ορκίζεται στη θέση του Διοικητού Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ», θέση την οποία κατέχει έως και τον Ιανουάριο του 2012, οπότε και παραιτείται. Ο λόγος της παραίτησης είναι η εκφρασθείσα διαφωνία του με την, τότε, Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για την άρνησή της να τηρήσει τις υποσχέσεις της για την ενίσχυση των Νησιωτικών Νοσοκομείων με στελεχιακό δυναμικό και οικονομοτεχνικά μέσα.

Τον Μάρτιο του 2014 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του ως Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου με το ψηφοδέλτιο της κίνησης «Νησιώτικη Ανατροπή» στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με επικεφαλής τον κ. Μπενέτο Σπύρου και υποστηριζόμενος από τα Κόμματα «ΣΥΡΙΖΑ» και «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ», καθώς και άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις. Στις εκλογές του Μαΐου εξελέγη Περιφερειακός Σύμβουλος της Επαρχίας Ρόδου και, τον Σεπτέμβριο του 2014, εξελέγη Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.
Εργάζεται ως μαχόμενος Δικηγόρος στο Δικηγορικό Γραφείο «ΚΟΚΚΙΝΟΣ-ΚΙΟΥΡΤΖΗΣ & Συνεργάτες», το οποίο διατηρεί μαζί με τον συνεταίρο του και έξι συνεργάτες του Δικηγόρους στο κέντρο της Πόλης της Ρόδου.

Προσφάτως, την 1η Απριλίου, 2015 προβαίνει στην αναστολή της δικηγορικής του ιδιότητας προκειμένου να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ως Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καταγγελίες Ελλήνων του εξωτερικού για χρήση στοιχείων τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους ενόψει Ευρωεκλογών

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Μείζονα ερωτήματα προκύπτουν από τις δημόσιες καταγγελίες εκλογέων εξωτερικού ότι τα e-mail, που δήλωσαν στις ελληνικές διπλωματικές αρχές ανά την υφήλιο για τις εθνικές εκλογές, χρησιμοποιήθηκαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους από ευρωβουλευτή, προκειμένου να διανείμει προεκλογικό υλικό, κατά πιθανή παραβίαση του Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR).

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την αποστολή email σε απόδημους Έλληνες του εξωτερικού από την ευρωβουλευτή της Ν.Δ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ειδικότερα,ανακοίνωση της Αρχής αναφέρει: «Προς απάντηση ερωτημάτων που έχουν τεθεί από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη φερόμενη αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας από ευρωβουλευτή σε απόδημους Έλληνες ενόψει των Ευρωεκλογών, η Αρχή ανακοινώνει ότι, κατόπιν και της υποβολής μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών, κίνησε άμεσα διαδικασία εξέτασης του θέματος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα έχουν γίνει σχετικές ερωτήσεις τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή καθώς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίκαιρη ερώτηση με θέμα «Βάσιμες ενδείξεις για διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων ψηφοφόρων από το Υπουργείο Εσωτερικών για ψηφοθηρική χρήση εκ μέρους της κας Ασημακοπούλου» κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώτα Πούλου.

Στην ερώτησή της προς την Υπουργό Εσωτερικών, η κα Πούλου αναφέρει ότι «την Παρασκευή 01/03/2024, κατόπιν δεκάδων επώνυμων καταγγελιών από απόδημους συμπολίτες μας, καθώς και σχετικών δημοσιευμάτων στον Τύπο, αποκαλύφθηκε ότι η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου απέστειλε στις διευθύνσεις των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων τους («e-mails»), μηνύματα με διαφημιστικό περιεχόμενο που αφορούσαν στην προσωπική προεκλογική εκστρατεία της για τις επικείμενες Ευρωεκλογές.

Οι καταγγέλλοντες επισημαίνουν ότι ουδέποτε είχαν δώσει στην κα Ασημακοπούλου στοιχεία επικοινωνίας τους (διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) αλλά ούτε και τη συγκατάθεσή τους για την επεξεργασία τους και για την αποστολή των εν λόγω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι επισημάνσεις αυτές τεκμηριώνονται και από το γεγονός ότι στο διαφημιστικό υλικό («newsletter») που έλαβαν οι καταγγέλλοντες, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η πρόσκληση να εγγραφούν στη λίστα αποδεκτών του “newsletter”, στοιχείο που επιβεβαιώνει το βάσιμο του ισχυρισμού τους ότι ποτέ δεν είχαν εγγραφεί σε αυτό. Ως εκ τούτων, προκύπτει μείζον ζήτημα κατάφωρης παραβίασης του “Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων” (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και του εθνικού νομοθετικού πλαισίου προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (ν. 4624/2019) από την πλευρά της κας Ασημακοπούλου και του πολιτικού γραφείου της».

Η κα Πούλου ερωτά την υπουργό Εσωτερικών Ν. Κεραμέως:

(α) Υπήρξε διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων ψηφοφόρων για την εξυπηρέτηση της προεκλογικής εκστρατείας της κας Ασημακοπούλου; Αν όχι, πώς δικαιολογείται η χρήση τους από την κα Ασημακοπούλου;

(β) Ποια μέτρα θα λάβει για την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών καθώς και για τη συνολική διασφάλιση του αδιάβλητου χαρακτήρα των Ευρωεκλογών στη χώρα μας, που φαίνεται να δέχεται ισχυρό πλήγμα, και ποιος θα αναλάβει την πολιτική και πιθανές διοικητικές ευθύνες;Ερώτηση με θέμα «Διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων» κατέθεσαν προς την υπουργό Εσωτερικών 24 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Επικρατείας, Π. Δουδωνή.

Στην ερώτησή τους, την οποία κοινοποιούν στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αναφέρουν ότι «την Παρασκευή 1/3/2024 και έκτοτε, είδαν το φως της δημοσιότητας πολλές καταγγελίες Ελλήνων εξωτερικού που είχαν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, ότι έλαβαν διαφημιστικό email από την νυν ευρωβουλευτή και υποψήφια ξανά της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, χωρίς ποτέ να έχουν δώσει σε αυτήν τα στοιχεία επικοινωνίας τους ή να έχουν συναινέσει στην επεξεργασία τους. Είναι ενδιαφέρον ότι τα διαφημιστικά emails δεν στάλθηκαν σε Έλληνες μόνο μιας ή κάποιων κοινοτήτων Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά η αποστολή τους είχε έναν μαζικό χαρακτήρα, γεγονός που εγείρει ερωτήματα και υποψίες για κεντρική μεθόδευση και απόκτηση των εν λόγω διευθύνσεων», σημειώνουν οι βουλευτές και προσθέτουν ότι αρκετές από τις καταγγελίες αυτές, αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο email το έδωσαν μόνο για να εγγραφούν στην πλατφόρμα για την ψήφο των αποδήμων «και πουθενά αλλού».

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ερωτούν την υπουργό:

 1. Πώς κατέληξαν τα στοιχεία που καταχώρησαν οι ψηφοφόροι εξωτερικού στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών στο πολιτικό γραφείο της ευρωβουλεύτριας της ΝΔ;
 2. Ποια τεχνικά και οργανωτικά μέτρα έχει λάβει το Υπουργείο σας ώστε να διασφαλίσει ότι η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εκλογέων είναι σύμφωνη με τον ΓΚΠΔ;
 3. Ποια μέτρα έχει λάβει το Υπουργείο σας για να διασφαλίσει ότι είναι δυνατή η εκ των υστέρων επαλήθευση και ο προσδιορισμός του εάν και από ποιον έχουν εισαχθεί, τροποποιηθεί ή αφαιρεθεί τα προσωπικά δεδομένα;
 4. Ποια μέτρα έχει λάβει το Υπουργείο σας για την ενδυνάμωση της ευαισθητοποίησης του προσωπικού που ασχολείται με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα;
 5. Ποια εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας δεδομένων έχουν λάβει οι χειριστές των εν λόγω δεδομένων;
 6. Γνωρίζει το Υπουργείο σας, ως οφείλει, πόσοι και ποιοι έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα (άτομα, είτε εταιρείες, είτε κρατικοί είτε ιδιωτικοί φορείς περιλαμβανομένων και των αναδόχων);
 7. Κάθε πρόσωπο ή εταιρεία που έχει κάποια εργασία σε σχέση με τους εκλογικούς καταλόγους, έχει πρόσβαση στο σύνολο των δεδομένων ή η πρόσβαση είναι διαβαθμισμένη;
 8. Η πληροφορία είναι διάσπαρτη σε πολλές βάσεις δεδομένων ή σε μία;
 9. Στην σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία έχει προβλεφθεί ρήτρα για την περίπτωση διαρροής προσωπικών δεδομένων;
 10. Εφόσον το Υπουργείο δεν μπορεί να διασφαλίσει καν το απόρρητο των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των ψηφοφόρων που εγγράφηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, πως μπορεί να διασφαλίσει το απόρρητο των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εκλογέων και την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας με επιστολική ψήφο;

Τέλος, ζητούν από την αρμόδια υπουργό να προσκομίσει τη σύμβαση με τον ανάδοχο δημιουργίας της πλατφόρμας για την επιστολική ψήφο.Ερωτήσεις στην Κομισιόν για το θέμα

«Πολλά και μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το αδιάβλητο των επικείμενων ευρωεκλογών, μέσα από τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, όπως και για το περιεχόμενο των σχετικών ευρωενωσιακών κανονισμών, τόσο για τα προσωπικά δεδομένα όσο και για την πολιτική διαφήμιση, γεννούν οι εκατοντάδες καταγγελίες Ελλήνων αποδήμων ψηφοφόρων που δέχτηκαν προπαγανδιστικό προεκλογικό email από την ευρωβουλευτή της ΝΔ και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ‘Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου» αναφέρει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ η οποία παρενέβη για το ζήτημα αυτό με κατεπείγουσα ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ερώτηση προς την Κομισιόν σχετικά με την διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων από το υπουργείο Εσωτερικών, παραβιάζοντας τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΓΚΠΔ), κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ/The Left και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) Κώστας Αρβανίτης.

Οι παραπάνω ζητούν ενημέρωση για τις άμεσες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος η Κομματική Επιτροπή Οργανώσεων του εξωτερικού του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για επιβεβαίωση των προειδοποιήσεων του ΚΚΕ για τους κινδύνους που απορρέουν από την επιστολική ψήφο.

“Η όλη υπόθεση αποδεικνύει στην πράξη ότι ο πολυδιαφημισμένος Γενικός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) της ΕΕ όχι μόνο δεν παρέχει καμία προστασία προσωπικών δεδομένων αντίθετα, μάλιστα, νομιμοποίησε την πλατιά και απρόσκοπτη συλλογή, διαβίβαση και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των λαών σε όλη την ΕΕ, από τα μονοπώλια, τα κράτη και την ίδια την ΕΕ, για εμπορικούς, πολιτικούς και άλλους σκοπούς” αναφέρει μεταξύ άλλων και προσθέτει:

“Το ΚΚΕ είχε επισημάνει έγκαιρα ότι η θέσπιση της επιστολικής ψήφου συνεπάγεται τεράστιους κινδύνους νόθευσης και χειραγώγησης της λαϊκής ψήφου, μέσα από μια διαδικασία που μόνο αδιάβλητη δεν είναι, ενώ ανοίγει το δρόμο για πολύμορφες πιέσεις. Αυτά ακριβώς επιβεβαιώνονται σήμερα!

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ που -προφανώς- μέσω μηχανισμών του κράτους διέρρευσε τα προσωπικά δεδομένα των αποδήμων που έλαβαν το συγκεκριμένο email. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των υπολοίπων αστικών κομμάτων που αρχικά συνέπραξαν με τη ΝΔ για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, παρά τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ και την πλούσια σχετική διεθνή πείρα.”

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

To Positively Different Short Film Festival ταξιδεύει στο Βερολίνο!

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: The Greek Film Festival in Berlin

Το PDSFF, το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους που φέρνει εδώ και πέντε χρόνια στο αθηναϊκό κοινό ιστορίες αθέατες, ταξιδεύει στο Βερολίνο και το Moviemento Cinema για να προβάλλει τις βραβευμένες ταινίες της φετινής διοργάνωσης!

Στη φετινή διοργάνωση, PDSFF24 – Love& Revolt, 41 ταινίες μικρού μήκους μας συστήνουν κόσμους δύσβατους αλλά και συναρπαστικούς και μας καλούν να χαθούμε μέσα τους.

Με χιούμορ, ευαισθησία, τόλμη και περιέργεια, δημιουργοί από 22 χώρες, εκφράζουν κοινά ερωτήματα και ανησυχίες, σε μια τετραήμερη γιορτή αφιερωμένη στη διαφορετικότητα, τον έρωτα και την ανατροπή, που θα λάβει χώρα από τις 7 έως τις 10 Μαρτίου στον κινηματογράφο Άστορ, στο κέντρο της Αθήνας.

Την τελευταία μέρα, Κυριακή 10 Μαρτίου, οι ταινίες που θα λάβουν τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Ελληνικής Παραγωγής από την κριτική επιτροπή, το Βραβείο Επιμελητικής Ομάδας, και το Βραβείο Κοινού, θα προβληθούν ταυτόχρονα σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Βερολίνο.Την Κυριακή 10 Μαρτίου, στις 19:00, είναι προγραμματισμένη η προβολή στο Kino Moviemento, Kottbusser Damm 22, 10967, στο Βερολίνο.

Σε ότι αφορά τα εισιτήρια, θα κοστίζουν 5€, ενώ τα μειωμένα 3€. Η προπώληση θα πραγματοποιείται μέσω του site του Moviemento και ξεκινά από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τo The Greek Film Festival in Berlin είναι υποστηρικτής της προβολής τoυ Positevely Different Short Film Festival στο Βερολίνο, ως WARM-UP του φεστιβάλ. 

Λίγα λόγια για το Possitively Different Short Film Festival:

Το φύλο, η σεξουαλικότητα, η φυλή, η τάξη, η εθνικότητα, η θρησκεία, η αρτιμέλεια – είναι παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν το παρόν και το μέλλον, τα εμπόδια και τις προοπτικές μας.

Το PDSFF εστιάζει στα σημεία τομής τους ακολουθώντας ιστορίες χαρακτήρων, ατόμων και κοινοτήτων που βιώνουν καταπίεση λόγω ταυτοτήτων που φέρουν. Φωτίζοντας πτυχές της διαδρομής ζωής των «άλλων» – άλλοτε με ρεαλισμό και χιούμορ κι άλλοτε με αφαίρεση και πειραματισμό – το φεστιβάλ φιλοδοξεί να δώσει χώρο στην από κοινού δημιουργία, τη δικτύωση και τη διαμόρφωση κοινών διεκδικήσεων.

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου: “Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος”!

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Σε κοινή ανακοίνωση προέβησαν τα Συμβούλια Γονέων Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης Μονάχου καταγγέλλοντας τη στάση των αρμοδίων καθώς και την ελλιπή ενημέρωση επί των εξελίξεων που αφορούν το «σχολικό συγκρότημα Αριστοτέλης».

Τα Συμβούλια Γονέων μεταφέρουν την αγωνία των γονέων για το μέλλον των παιδιών τους που έχει γίνει “μπαλάκι του πινγκ- πονγκ μεταξύ προξενείου και γραφείου εκπαίδευσης” και καλούν τους εμπλεκόμενους φορείς να κατέβουν “από το ά-λόγο, καταλάβετε επιτέλους ότι είστε υπάλληλοι αυτού του ελληνισμού και πρέπει να τον υπηρετείτε”, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ενημερώνουν πως θα αιτηθούν “τον ορισμό του ουδέτερου παρατηρητή της διαπραγμάτευσης έχοντας βέβαια κάθε έννομο συμφέρον”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Συμβουλίων Γονέων και Κηδεμόνων αναφέρει:

Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος

“Η αγωνία των γονέων για το μέλλον των παιδιών τους έχει γίνει μπαλάκι του πινγκ- πονγκ μεταξύ προξενείου και γραφείου εκπαίδευσης.  

Όλες οι διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει από την υφυπουργό κυρία Μακρή δεν ενισχύονται με τη στάση της υφιστάμενής της, αναπλ. Συντονίστρια Εκπαίδευσης κυρίας Σπυριδούλα Μπέση αλλά ούτε με τον εκπροσώπο του ελληνικού δημοσίου κύριο Γενικό Πρόξενο Βασίλειο Γκουλούση.

Όλες οι προσπάθειες μας για ενημέρωση επί των εξελίξεων παραμένουν και από τις δύο άνωθεν υπηρεσίες αναπάντητες.

Θεωρούν φέουδο τους, τον ελληνισμό του Μονάχου, όπου οι δύο δούκες τσακώνονται ποιος θα τους απαξιώσει περισσότερο.

Κύριοι κατεβείτε από το ά-λόγο, καταλάβετε επιτέλους ότι είστε υπάλληλοι αυτού του ελληνισμού και πρέπει να τον υπηρετείτε.

Απαιτούμε να ενημερωθούμε επί των εξελίξεων του θέματος «σχολικό συγκρότημα Αριστοτέλης» και να να επικυρώσετέ με τις κινήσεις σας τις διαβεβαιώσεις της υφυπουργού.

Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν ιδρώνει το αυτί σας ιδιαίτερα, όπως επίσης ότι το δέρμα σας είναι λίγο παχύτερο το φυσιολογικού κατά συνέπεια θα συνεχίσετε τον ίδιο ρυθμό ενημέρωσης δηλαδή κανένα.

Σας γνωστοποιούμε ότι θα αιτηθούμε τον ορισμό του ουδέτερου παρατηρητή της διαπραγμάτευσης έχοντας βέβαια κάθε έννομο συμφέρον.

Μην εκπλαγείτε όταν έρθετε αντιμέτωποι με την οργή των γονέων διότι εσείς την προκαλέσατε και εσείς τη συντηρείτε! Και φυσικά εσείς είστε οι μοναδικοί υπεύθυνοι!!!”

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα Συμβούλια γονέων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης Μονάχου αποτελούνται από: το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μονάχου, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μονάχου, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Μονάχου, το 1ο Γυμνάσιο Μονάχου, το 2ο Γυμνάσιο Μονάχου, τον Σύλλογο Γονέων Λυκείου Μονάχου καθώς και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου.

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟ

Published

on

Από

Ενημερωτικό Σημείωμα του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίαςσχετικά με την επιστολική ψήφο

Καθιερώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η επιστολική ψήφος με τον ν. 5083/2024 ως μέσο διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό άνοιγμα προς τον απανταχού ελληνισμό με την κατάργηση όλων των πρακτικών εμποδίων στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών από το εξωτερικό. Το μέτρο αυτό έρχεται σε συνέχεια της άρσης όλων των νομικών περιορισμών τον περασμένο Ιούλιο με τον ν. 5044/2023, με τον οποίο καταργήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις που ίσχυαν προηγουμένως (π.χ. υποβολή φορολογικής δήλωσης, διετής διαμονή στην Ελλάδα).

Η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο. Ειδικά για τους εκλογείς που βρίσκονται εκτός επικρατείας αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το εξωτερικό στις προσεχείς ευρωεκλογές, καθώς δεν θα υπάρξουν δηλαδή εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό.

Με την επιστολική ψήφο, εκσυγχρονίζεται ο τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος διασφαλίζοντας τις βασικές συνταγματικές αρχές της αμεσότητας, καθολικότητας και μυστικότητας της ψήφου. Δίνεται η δυνατότητα στους Έλληνες που κατοικούν ή διαμένουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας ή διαμονής τους, χωρίς να χρειαστεί να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, δαπανώντας χρόνο και χρήματα. Με αυτόν τον τρόπο βαθαίνει η Δημοκρατία.Σύνοψη διαδικασίας άσκησης του εκλογικού δικαιώματος μέσω επιστολικής ψήφου

 1. στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών στον σύνδεσμο epistoliki.ypes.gov.gr ως τις 29 Απριλίου 2024.
 2. στη διεύθυνση που έχω δηλώσει.
 3. Ψηφίζω και αποστέλλω τον φάκελό μου στην προσυμπληρωμένη διεύθυνση στην Ελλάδα, μεριμνώντας να έχει αφιχθεί στον προορισμό του έως τις 8 Ιουνίου 2024 στις 17:00 ώρα Ελλάδας.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εκλογείς του εξωτερικού για την επιστολική ψήφο

Πώς και με τι στοιχεία μπορώ να εγγραφώ στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου;

 • Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων άσκησης του εκλογικού δικαιώματος μέσω επιστολικής ψήφου στις προσεχείς ευρωεκλογές είναι η 29η Απριλίου 2024.
 • Ο εκλογέας του εσωτερικού μπορεί να συνδεθεί στην εφαρμογή epistoliki.ypes.gov.gr κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών taxisnet και επιβεβαιώνοντας το κινητό του τηλέφωνο και το email του με κωδικό μίας χρήσης (OTP).
 • Ο εκλογέας του εξωτερικού μπορεί να συνδεθεί στην εφαρμογή epistoliki.ypes.gov.gr:
  • Είτε κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών taxisnet,
  • Είτε κάνοντας χρήση συνδυασμού των στοιχείων του εν ισχύ ελληνικού διαβατηρίου του και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του αριθμού δημοτολογίου του (από πρόσφατο πιστοποιητικό γέννησης ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης),

και επιβεβαιώνοντας το κινητό του τηλέφωνο και το email του με κωδικό μίας χρήσης (OTP).

 • Εναλλακτικά, οι αιτήσεις δύνανται να υποβάλλονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή (πλατφόρμα) του Υπουργείου Εσωτερικών και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή των ελληνικών Προξενικών Αρχών (Έμμισθα Γενικά Προξενεία, Προξενεία, Προξενικά Γραφεία Πρεσβειών).

. Ο εκλογέας δηλώνει τη διεύθυνση κατοικίας ή διαμονής του και την επιθυμητή διεύθυνση παραλαβής του εκλογικού υλικού. Σημειώνεται ότι ο φάκελος της επιστολικής ψήφου θα αποσταλεί από το Υπουργείο Εσωτερικών τον Μάιο του 2024.Μπορώ να εγγραφώ αν δεν έχω κωδικούς taxisnet ή ΑΦΜ ή ελληνικό διαβατήριο σε ισχύ;

 • Ναι. Όλοι οι Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου εφόσον το επιθυμούν.
 • Οι εκλογείς που δεν μπορούν να συνδεθούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή με κάποιον από τους διαθέσιμους τρόπους μπορούν να απευθυνθούν, με φυσική παρουσία, στην αρμόδια ελληνική Προξενική Αρχή (Γενικό Προξενείο, Προξενείο ή Προξενικό Γραφείο Πρεσβείας), ή σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) εντός Ελλάδας, προκειμένου να τους συνδράμει να εγγραφούν, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου. Οι υπάλληλοι, αφού ταυτοποιήσουν τον εκλογέα με την επίδειξη νόμιμου ταυτοποιητικού εγγράφου, θα υποβάλουν αίτηση εγγραφής εκ μέρους του.

Μπορώ να εγγραφώ αν δυσκολεύομαι να χρησιμοποιήσω ηλεκτρονικό υπολογιστή;

 • Ναι. Οι εκλογείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορούν να απευθυνθούν σε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή στην αρμόδια ελληνική Προξενική Αρχή προκειμένου να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.

Μπορώ να εγγραφώ αν δεν έχω ελληνικό τηλέφωνο;

 • Ναι. Για την εγγραφή απαιτείται κινητό τηλέφωνο ελληνικής ή αλλοδαπής εταιρείας παροχής κινητής τηλεφωνίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΠώς θα παραλάβω τον φάκελο αν είμαι γνωστός με άλλο όνομα στον τόπο κατοικίας ή διαμονής μου από αυτό που αναγράφεται στο ελληνικό δημοτολόγιο;

 • Στην ηλεκτρονική εφαρμογή για την εγγραφή για την επιστολική ψήφο υπάρχει ειδικός χώρος για πρόσθετες πληροφορίες για την παράδοση του εκλογικού υλικού. Εκεί, ο εκλογέας μπορεί να κάνει τις απαραίτητες επισημάνσεις για να διευκολύνει την παράδοση του φακέλου από την ταχυμεταφορική εταιρεία.

Είχα ψηφίσει από το εξωτερικό στις εθνικές εκλογές του 2023. Πρέπει να ξανακάνω εγγραφή για την επιστολική ψήφο;

 • Οι ενεργές αιτήσεις εκλογέων του εξωτερικού μεταπίπτουν στην εφαρμογή αιτήσεων επιστολικής ψήφου. Οι εκλογείς αυτοί θα ενημερωθούν μέσω emailκαι θα πρέπει να συνδεθούν στην εφαρμογή της επιστολικής ψήφου, εφόσον επιθυμούν να ψηφίσουν με αυτό τον τρόπο, για να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία τους και να καταχωρίσουν τη διεύθυνση στην οποία θέλουν να παραλάβουν το εκλογικό υλικό προκειμένου να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.
 • Στις ευρωεκλογές δεν θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό. Άρα, η επιστολική ψήφος θα είναι ο μόνος τρόπος να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Έλληνες πολίτες που θα βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα των εκλογών.

Τι περιλαμβάνει ο φάκελος της επιστολικής ψήφου και πότε θα τον παραλάβω;

 • Ο φάκελος αποστέλλεται στους εκλογείς από το Υπουργείο Εσωτερικών το αργότερο 15 ημέρες πριν από τις εκλογές με υποχρέωση παραλαβής είτε από τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητή εξουσιοδότηση για την παραλαβή του, με θεώρηση γνησίου υπογραφής μέσω gov.gr ή από δημόσια αρχή, δηλαδή την αρμόδια ελληνική Προξενική Αρχή.
 • Ο εκλογέας ενημερώνεται με ηλεκτρονικό μήνυμα για την αποστολή του φακέλου και με σύνδεσμο για την παρακολούθηση της πορείας (tracking).
 • Ο φάκελος περιλαμβάνει:
 • φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου,
  • ψηφοδέλτιο,
  • φάκελο ψηφοφορίας,
  • έντυπο οδηγιών,
  • κατάλογο υποψηφίων,
  • αίτηση – υπεύθυνη δήλωση.
 • Οι φάκελοι ψηφοφορίας είναι πλήρως ανωνυμοποιημένοι και φέρουν ειδικό γνώρισμα γνησιότητας.


ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟ


Πώς είναι το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου;

 • Το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο και τυπώνεται με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών.
 • Στην πρώτη σελίδα, εμφανίζονται όλα τα κόμματα, συνδυασμοί και συνασπισμοί κομμάτων που είναι υποψήφια και ο εκλογέας βάζει σταυρό σε αυτό που επιλέγει. Σε αυτή την σελίδα υπάρχει και η διακριτή επιλογή «Δεν επιλέγω κανέναν από τους ανωτέρω – Ψηφίζω λευκό».
 • Στη δεύτερη σελίδα, εμφανίζεται πίνακας με αριθμούς από το 1 έως το 42. Ο εκλογέας επιλέγει από κανέναν (0) έως τέσσερεις (4) υποψηφίους ευρωβουλευτές του κόμματος ή συνδυασμού προτίμησής του σημειώνοντας ευδιάκριτα τον αριθμό που αντιστοιχεί στον κάθε υποψήφιο της επιλογής του, όπως αυτός αναγράφεται στον κατάλογο υποψηφίων. Στο τέλος, ο εκλογέας σημειώνει τον συνολικό αριθμό των υποψηφίων που έχει επιλέξει, δηλαδή 0 ή 1 ή 2 ή 3 ή 4.
 • Στην περίπτωση που ο εκλογέας κάνει λάθος επιλογή ή το ψηφοδέλτιο υποστεί φθορά, ο εκλογέας έχει τη δυνατότητα να εκτυπώσει ένα μόνο νέο ψηφοδέλτιο από την σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, να το συμπληρώσει εκ νέου και να το βάλει στον φάκελο ψηφοφορίας.

Πώς ψηφίζω;

 • Ο εκλογέας διαβάζει προσεκτικά το έντυπο των οδηγιών που του περιήλθε με τον φάκελο επιστολικής ψήφου. Συμπληρώνει την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση έγχαρτα ή ηλεκτρονικά μέσω gov.gr και γράφει τα στοιχεία του στον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου.
 • Επιλέγει τον συνδυασμό που επιθυμεί και τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές ή ψηφίζει λευκό.
 • Βάζει το ψηφοδέλτιο στον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας, τον κλείνει και τον βάζει στον φάκελο επιστροφής. Σε περίπτωση που έχει συμπληρώσει την αίτηση –υπεύθυνη δήλωση έγχαρτα την βάζει στον φάκελο επιστροφής, μαζί με φωτοαντίγραφο ελληνικής ταυτότητας, ελληνικού διαβατηρίου ή ελληνικού διπλώματος οδήγησης.
 • Αποστέλλει τον φάκελο προς την προσυμπληρωμένη διεύθυνση του κέντρου διαλογής επιστολικής ψήφου στην Ελλάδα.

Υπάρχει κόστος στις διαδικασίες παραλαβής και αποστολής των φακέλων;

 • Όχι. Η παραλαβή του φακέλου επιστολικής ψήφου από τον εκλογέα γίνεται δωρεάν αφού το κόστος αποστολής τους φακέλου επιστολικής καλύπτεται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η αποστολή του φακέλου επιστροφής επιστολική ψήφου από τον εκλογέα ενδέχεται να χρειάζεται πληρωμή από τον εκλογέα. Στην περίπτωση αυτή, θα προβλεφθεί η επιστροφή χρηματικού ποσού στον εκλογέα με σταθερή ισοτιμία.


Τι γίνεται στη συνέχεια, αφότου ψηφίσω και στείλω τον φάκελο;

 • Ο εκλογέας ενημερώνεται με μήνυμα κινητού τηλεφώνου και email, εφόσον το έχει δηλώσει, για την παραλαβή του φακέλου του από τα Εκλογικά Τμήματα Διαλογής Ψηφοδελτίων Επιστολικής Ψήφου στην Ελλάδα.
 • Ο φάκελος πρέπει να παραληφθεί μέχρι τις 5:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδας την παραμονή των εκλογών (8 Ιουνίου 2024) προκειμένου να προσμετρηθεί στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, διαφορετικά επιστρέφεται, χωρίς να ανοιχθεί, στον αποστολέα.
 • Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων γίνεται ταυτόχρονα με όλες τις υπόλοιπες ψήφους, το απόγευμα της Κυριακής των εκλογών.

Πού συγκεντρώνονται οι φάκελοι;

 • Οι φάκελοι επιστροφής επιστολικής ψήφου αποστέλλονται στην προσυμπληρωμένη διεύθυνση. Ο χώρος μπορεί να είναι σε δημόσιο ή ιδιωτικό κτίριο που μισθώνεται για τον σκοπό αυτό (π.χ. εκθεσιακός χώρος).
 • Ο χώρος που βρίσκονται οι κάλπες φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία, παρακολουθείται και καταγράφεται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Το υλικό καταγραφής φυλάσσεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
 • Τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές δικαιούνται να ορίσουν έναν τακτικό και έναν αναπληρωματικό εκλογικό αντιπρόσωπο για την παρακολούθηση της διαδικασίας.

Έχασα τον φάκελο ψηφοφορίας. Τι κάνω;

 • Ο φάκελος ψηφοφορίας, μαζί με το υπόλοιπο υλικό πρέπει να φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος. Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα εκ νέου αποστολής φακέλου, καθώς ο κάθε φάκελος είναι προσωπικός και η νέα εκτύπωση θα χρειαστεί χρόνο, ο οποίος δεν θα επιτρέψει την έγκαιρη παραλαβή της ψήφου.

Αν επέλεξα κατά λάθος άλλο κόμμα ή υποψήφιο από αυτόν που ήθελα;

 • Στην εξαιρετική αυτή περίπτωση, ο εκλογέας μπορεί να τυπώσει το ψηφοδέλτιο που θα υπάρχει στην σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, να το συμπληρώσει σωστά όπως επιθυμεί και να βάλει αυτό στον φάκελο ψηφοφορίας.

Πώς διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου;

 • Η ψήφος είναι μυστική. Η μυστικότητα της επιστολικής ψήφου επιτυγχάνεται με τον διαχωρισμό της υπεύθυνης δήλωσης από τον κλειστό φάκελο ο οποίος περιέχει το ψηφοδέλτιο και ο οποίος είναι αυτός που μπαίνει στην κάλπη ψηφοφορίας.
 • Η έγχαρτη αίτηση – υπεύθυνη δήλωση φυλάσσεται ξεχωριστά και δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να συνδυαστεί με το ψηφοδέλτιο. Το δε φωτοαντίγραφο του ταυτοποιητικού εγγράφου χρησιμοποιείται αποκλειστικά για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν ψήφισε κάποιος άλλος για λογαριασμό του εκλογέα.
 • Ο χώρος όπου βρίσκονται οι κάλπες φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία και παρακολουθείται και καταγράφεται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Το υλικό καταγραφής φυλάσσεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

#PsifizoMeEpistoliki

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υψηλό ενδιαφέρον για την επιστολική ψήφο από τις πρώτες μέρες λειτουργίας της πλατφόρμας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των Ελλήνων ψηφοφόρων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές μέσω επιστολικής ψήφου, όπως δείχνει το πλήθος των εγγραφών από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Στην εφαρμογή epistoliki.ypes.gov.gr, που ενεργοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, εγγράφονται οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το σπίτι τους.

Για τους Έλληνες του εξωτερικού η επιστολική ψήφος είναι ο μόνος τρόπος για να ψηφίσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Ήδη με το «καλημέρα» φάνηκε το υψηλό ενδιαφέρον για τη νέα μέθοδο ψηφοφορίας. Τις δύο πρώτες μέρες οι εγγραφές ήταν περισσότερες από 8.000 ενώ μέχρι το πρωί του Σαββάτου, έκτη μέρα εγγραφών, ο αριθμός των αιτήσεων έφτασε τις 11.300.

Αιτήσεις υποβλήθηκαν από την Ελλάδα και από 76 άλλες χώρες, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αίσθηση προκαλεί ότι ανάμεσα στους Έλληνες της Διασποράς που δήλωσαν επιθυμία να ψηφίσουν για το νέο ευρωκοινοβούλιο, συγκαταλέγονται και κάτοικοι από χώρες εκτός Ευρώπης με ισχνή ελληνική παρουσία και συγκεκριμένα από την Κένυα, το Καζακστάν, ακόμη και από την Παπούα – Νέα Γουινέα.Αν και το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές δεν είναι τόσο έντονο όσο για τις εθνικές εκλογές, ο αριθμός των Ελλήνων του εξωτερικού που επιθυμεί να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023, καθώς τότε ίσχυαν νομικοί περιορισμοί, ενώ το εκλογικό κέντρο μπορεί να απείχε εκατοντάδες ή και χιλιάδες χλμ. από τον τόπο κατοικίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι στις περσινές βουλευτικές εκλογές εγγράφηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους σχεδόν 23.000 απόδημοι, ενώ προσήλθαν στις κάλπες περίπου 18.000 τον Μάιο και 15.600 τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι προσβάσιμη μέσω του gov.gr και των ιστοσελίδων των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Η προθεσμία εγγραφής λήγει 40 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, δηλαδή την 29η Απριλίου 2024.

Οι εντός Ελλάδας εκλογείς εισέρχονται στην πλατφόρμα αποκλειστικά μέσω taxisnet κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Για τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και δεν έχουν κωδικούς taxisnet, υπάρχει η δυνατότητα να ολοκληρωθεί η πιστοποίησή τους με συνδυαστική χρήση στοιχείων του ελληνικού διαβατηρίου και της ελληνικής αστυνομικής ταυτότητας, (αρκεί και τα δύο να είναι σε ισχύ) ή του διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου.

Η διαδικασία εγγραφής είναι εύκολη, ενώ για τη διευκόλυνση των εκλογέων είναι αναρτημένο εγχειρίδιο χρήσης με κατατοπιστικές οδηγίες.

Εναλλακτικά, οι εντός Ελλάδας εκλογείς μπορούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ οι εκτός επικρατείας εκλογείς μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες ελληνικές Προξενικές Αρχές (Γενικά Προξενεία, Προξενεία, Προξενικά Γραφεία Πρεσβειών).Κατά τη συμπλήρωση της αίτησης, ο εκλογέας θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσει μια έγκυρη προσωπική του διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου, τα οποία θα πρέπει να πιστοποιηθούν με χρήση Κωδικού μιας Χρήσης (OTP), ώστε να είναι δυνατή η υποβολή της αίτησης.

Ο εκλογέας επίσης θα πρέπει να συμπληρώσει τη διεύθυνση κατοικίας του και τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό, εφόσον αυτή είναι διαφορετική από τη διεύθυνση κατοικίας του.

Αν για οποιοδήποτε λόγο ο εκλογέας επιθυμεί να τροποποιήσει κάποιο από τα στοιχεία επικοινωνίας ή διευθύνσεων τότε μπορεί να ξεκινήσει μια νέα αίτηση μεταβολής στοιχείων, να διορθώσει ό,τι στοιχεία επιθυμεί και να την υποβάλει.

Τυχόν απορίες απαντώνται στα πεδία «περισσότερες πληροφορίες» ή «αναφορά προβλήματος» στην πλατφόρμα, καλώντας στο +30 210 626 6222 όλο το 24ωρο ή επικοινωνώντας με τοπικό ΚΕΠ και για τους διαμένοντες στο εξωτερικό με την αρμόδια ελληνική Προξενική Αρχή.Η αποστολή του εκλογικού φακέλου θα γίνει από το υπουργείο Εσωτερικών τον Μάιο μετά την ανακήρυξη των συνδυασμών από τον ‘Αρειο Πάγο. Η παραλαβή τους γίνεται υποχρεωτικά είτε από τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητή εξουσιοδότηση για την παραλαβή του, με θεώρηση γνησίου υπογραφής μέσω gov.gr ή από δημόσια αρχή.

Ο εκλογέας ενημερώνεται με ηλεκτρονικό μήνυμα για την αποστολή του φακέλου και με ηλεκτρονικό σύνδεσμο για την παρακολούθηση της πορείας του (tracking).

Ο φάκελος θα περιλαμβάνει το φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, το ψηφοδέλτιο που θα είναι ενιαίο με όλα τα κόμματα, τον φάκελο ψηφοφορίας που θα είναι ανώνυμος, ένα έντυπο οδηγιών, τον κατάλογο υποψηφίων και μια αίτηση – υπεύθυνη δήλωση που είναι υποχρεωτικό να συμπληρωθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ο Ηνίοχος στον Κόσμο – 4η Συζήτηση : Γυναίκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Published

on

Από

Το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, συνεχίζει τον κύκλο συζητήσεων “ο Ηνίοχος στον Κόσμο“ με θέμα «Γυναίκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024 και ώρα Ελλάδας 17.00 – 19.00 (CE 16.00 – 18.00).

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν:

Χρύσα Αράπογλου, Δήμαρχος ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, Ελλάδα

Ευτυχία Κουρλός, Αντιδήμαρχος ÖSTERSUND, Σουηδία

Στέλλα Κυργιανέ Εφραιμίδου, Δημοτική Σύμβουλος WEINHEIM, Γερμανία

Αγλαΐα Ρεβελάκη, Δημοτική Σύμβουλος LAVAL, Καναδάς

Λίλιαν Στεφανάκη, Δήμαρχος ΓΑΥΔΟΥ, Ελλάδα Την εκδήλωση θα προλογίσει η Πρόεδρος της Σ.Ε. του Δικτύου, κα Ιωάννα Ζαχαράκη, Αντιδήμαρχος Δήμου SOLINGEN-Γερμανίας, και θα συντονίσει  ο Αντιπρόεδρος της Σ.Ε. του Δικτύου, κος Γεώργιος Κοντορίνης, Δημοτικός Σύμβουλος SOLNA-Σουηδίας 

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην On-Line πλατφόρμα ZOOM.  

και θα προβληθεί απευθείας στο κανάλι του YouTube της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. στο link, https://www.youtube.com/@anatoliki_sa Την οργανωτική υποστήριξη έχει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.

Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ56 λεπτά ago

Στο Γκίνες ένας 57χρονος ως ο ασθενής που έχει επιζήσει περισσότερα χρόνια έπειτα από μεταμόσχευση καρδιάς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 ώρες ago

Καταγγελίες Ελλήνων του εξωτερικού για χρήση στοιχείων τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους ενόψει Ευρωεκλογών

ΓΕΡΜΑΝΙΑ5 ώρες ago

Γερμανία: Νέα απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa

ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 ώρες ago

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αγροτικών κινητοποιήσεων στη Γαλλία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ23 ώρες ago

To Positively Different Short Film Festival ταξιδεύει στο Βερολίνο!

ΥΓΕΙΑ1 ημέρα ago

Έρευνα: Η θεραπευτική άσκηση βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των νεφροπαθών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Eurostat: Μείωση 2,6% του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Δύο συλλήψεις στο Βερολίνο στο πλαίσιο έρευνας για τον εντοπισμό πρώην μελών της RAF

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Ιταλία: Το άγαλμα του Τελαμώνα επέστρεψε στον Ναό του Δία του Ακράγαντα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου: “Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος”!

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Την καθιερωμένη βασιλόπιτα έκοψε η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Αμβούργο: Εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Απεργιακή κινητοποίηση στη Lufthansa την Τετάρτη

ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες ago

Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Copernicus: Ο θερμότερος στα χρονικά ήταν ο φετινός Ιανουάριος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Ψηφιακά έγγραφα: Τα επόμενα βήματα για το gov.gr wallet

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: “Εξτρεμιστική” οργάνωση η Νεολαία της AfD, σύμφωνα με δικαστική απόφαση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Μείωση πληθωρισμού στο 2,9% για τον Ιανουάριο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Νέα μέθοδος ανίχνευσης του καρκίνου των ωοθηκών από δείγματα ούρων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Σε διαβούλευση το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis