Connect with us

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

«Θησαυρός» τα αρωματικά φυτά της Ελλάδας

Published

on

Τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά (ΑΦΦ) της Ελλάδας αποτελούν ένα πραγματικό θησαυρό, που μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί όσο πρέπει, τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μόσχος Πολυσίου, ομότιμος (από πέρυσι το φθινόπωρο) καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως λέει, «έχουμε ένα συγκριτικό και πολύτιμο πλεονέκτημα ως χώρα σε αυτά τα φυτά. Πρέπει να τα εκμεταλλευθούμε συστηματικά και να μην εισάγουμε αντίστοιχα ξένα προϊόντα». «Ο πολύς κόσμος δεν υποψιάζεται ότι τα αιθέρια έλαια κοινών φυτών μπορεί να έχουν τέτοιες χρήσιμες ιδιότητες, τόσο αμυντικές έναντι των ασθενειών των φυτών, όσο και γενικότερα αντιμικροβιακές» προσθέτει.

Ο κ.Πολυσίου, μαζί με τη συνεργάτη του στο πανεπιστήμιο δρα Δήμητρα Δαφερέρα, για δεύτερη συνεχόμενη φορά περιλήφθηκαν φέτος από τον διεθνή οργανισμό Thomson Reuters στους ερευνητές των οποίων οι δημοσιεύσεις είχαν την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως (ανάμεσα σε 3.000 ερευνητές από όλο τον κόσμο, η λίστα περιλάμβανε επτά της Ελλάδας για το 2015).

Λίγο μετά τη νέα διάκριση, το ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ κάλεσε για πρώτη φορά την ομάδα του κ.Πολυσίου να συζητήσουν για πειράματα που θα μπορούσαν να κάνουν, ώστε να δοκιμάσουν τη δράση των ΑΦΦ εναντίον των ιών.

Ο Μόσχος Πολυσίου γεννήθηκε το 1948 στο ακριτικό χωριό Πύθιο του Έβρου. Όταν έβγαλε το Λύκειο, ακολούθησε τους μετανάστες γονείς του στο Βέλγιο και σπούδασε Χημεία -με υποτροφία του βελγικού υπουργείου Παιδείας- στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, από όπου πήρε το διδακτορικό του το 1976. Επέστρεψε στην Ελλάδα και δίδαξε στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών (μετέπειτα Γεωπονικό Πανεπιστήμιο), όπου έγινε καθηγητής το 1998. Υπήρξε για χρόνια διευθυντής του Εργαστηρίου Γενικής Χημείας, πρόεδρος του Τμήματός του, καθώς και αντιπρύτανης. Έχει γράψει δύο βιβλία και πολυάριθμες ερευνητικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχοντας ενδιατρίψει στα ελληνικά φυτά.

Η κα Δαφερέρα έκανε το διδακτορικό της υπό την επίβλεψη του κου Πολυσίου, με τον οποίο έκτοτε συνεργάσθηκε ως ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό). Πολλές από τις δημοφιλείς διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις για τα ΑΦΦ συνυπογράφονται και από τους δύο. Η ομάδα τους, που περιλαμβάνει και άλλους ερευνητές, είναι η πρώτη που ξεκίνησε τη συστηματική μελέτη των ΑΦΦ στη χώρα μας.

Οι ελληνικές έρευνες για τα ΑΦΦ, ιδίως για τα αυτοφυή, προσελκύουν μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον από πολλές χώρες, τόσο ανεπτυγμένες, ιδίως στη Γαλλία με την εκτεταμένη γεωργία της, όσο και σε αναπτυσσόμενες χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, καθώς και της Ανατολικής Ευρώπης. Ο λόγος είναι ότι αρκετά ΑΦΦ έχουν αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική και πιθανώς αντικαρκινική δράση, ενώ γενικότερα θεωρούνται ότι προστατεύουν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Στα γνωστότερα ΑΦΦ της χώρας μας ανήκουν η ρίγανη, το θυμάρι, το θρούμπι, το φασκόμηλο, ο γλυκάνισος, ο μάραθος, το χαμομήλι, η δάφνη, η μέντα, ο δυόσμος, το φλησκούνι, η λεβάντα, το μελισσόχορτο, το τσάι βουνού, η μαντζουράνα, ο βασιλικός, η εχινάκεια, το δενδρολίβανο, ο δίκταμος, η καλέντουλα, η λουΐζα, ο κρόκος κοζάνης, η μαστίχα Χίου κ.α. Παράλληλα, στη χώρα μας έχουν αρχίσει -εκτός από τις παραδοσιακές- και βιολογικές καλλιέργειες περίπου 15 τέτοιων φυτών.

Τα φυτά αυτά αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως, είτε πρωτογενώς (αυτούσια), είτε δευτερογενώς (οι δραστικές ουσίες τους ή μεταβολίτες τους ως αιθέρια έλαια και υδατικά εκχυλίσματα), για ροφήματα, διαιτητικά συμπληρώματα, λειτουργικά τρόφιμα, φάρμακα (ομοιοπαθητικά, φυτικά φάρμακα, φυσικά αντιβιοτικά και άλλα), φυτοφάρμακα, εντομοαπωθητικά, καλλυντικά, έλαια αρωματοθεραπείας κλπ.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

ΕΡ: Πώς νιώθετε που είστε ξανά στη λίστα των Ελλήνων ερευνητών με την μεγαλύτερη επιρροή στις επιστημονικές δημοσιεύσεις διεθνώς;
Μ.Π.: Η ευχαρίστηση ήταν μεγάλη ακριβώς επειδή ήταν η δεύτερη φορά. Η εργασία πάνω στα ΑΦΦ έγινε με αφορμή το διδακτορικό της κας Δαφερέρα, όπου στο εργαστήριό μας δοκιμάσαμε τις βιολογικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων οκτώ κοινών αρωματικών φυτών.
Δ.Δ.: Είναι πράγματι μεγάλη τιμή για εμάς, που για δεύτερη φορά είμαστε στη λίστα. Η διαφορά από πέρυσι είναι ότι το γεγονός αυτό έγινε φέτος περισσότερο γνωστό στο ευρύτερο κοινό. Η συμπερίληψη σε αυτή τη λίστα βοηθά έναν ερευνητή, τού δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσει, γιατί είναι ένα επισφράγισμα μιας δουλειάς που έχει βγει με κόπο όλα αυτά τα χρόνια.

ΕΡ: Από πότε υπάρχει τόσο ενδιαφέρον για τις έρευνές σας;
Μ.Π.: Η διάκρισή μας αφορά μια σειρά πολλών σχετικών ερευνών για τα ΑΦΦ ήδη από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ μέχρι σήμερα συνεχίζουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον.

ΕΡ: Αρα μπορεί να διακριθείτε και του χρόνου…
Μ.Π.: Βεβαίως, δεν αποκλείεται, γιατί συνεχίζουμε με τον ίδιο ρυθμό τις έρευνές μας. Τα φυτά που μελετάμε, ευδοκιμούν σε πολλές χώρες της Μεσογείου και όσες έχουν αντίστοιχο κλίμα. Αφορούν έναν εύκολο τρόπο να πάρεις το υλικό αυτών των φυτών μέσα από απόσταξη ή εκχύλιση και να το εφαρμόσεις είτε στα ζώα, είτε στα φυτά. Οι περισσότερες ετεροαναφορές στο έργο μας προκύπτουν κυρίως απο ερευνητές χωρών, οι οποίοι ψάχνουν τέτοια προϊόντα. Όλη η λεκάνη της Μεσογείου δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον, ιδίως οι αραβικές, αλλά και η Γαλλία, η Ισπανία και πιο πρόσφατα οι χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι βιομηχανικές χώρες όμως θέλουν τα ΑΦΦ για άλλα πράγματα, όπως αφεψήματα για ανθρώπους.

ΕΡ: Παρόμοια έρευνα γίνεται και αλλού στην Ελλάδα;
Δ.Δ.: Υπάρχει σημαντική έρευνα πλέον για τα ΑΦΦ και σε άλλα ελληνικά πανεπιστήμια. Συνολικά, περίπου 20-30 Έλληνες ερευνητές ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο.

ΕΡ: Εσείς στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο γιατί ξεχωρίσατε;
Μ.Π. Αν και πριν από εμάς προηγήθηκαν άλλοι, ήμασταν οι πρώτοι που ασχοληθήκαμε πιο εντατικά με τα φυτά αυτά. Οι δικές μου εργασίες για τον κρόκο Κοζάνης τον ανέδειξαν πριν από 30 χρόνια και βοήθησαν να καθιερωθεί ως ο καλύτερος ποιοτικά παγκοσμίως. Βοηθήσαμε γενικότερα στην ελληνική επικράτεια τους Συνεταιρισμούς, οι οποίοι ασχολούνταν με τα ΑΦΦ. Εκείνα τα πρώτα χρόνια, δεν ήσαν πολλοί που είχαν ασχοληθεί.
Δ.Δ. Η έρευνά μας δεν ήταν μοναδική, αλλά ήταν από τις πρώτες που «πάντρεψε» τη χημεία με τη γεωπονική εφαρμογή. Μελετήσαμε τα αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα σε βάθος, αναλύοντας τους μεταβολίτες στη σύσταση και ποιότητά τους. Και, στη συνέχεια, δείξαμε ποιά αποτελέσματα θα μπορούσε να έχει αυτή η γνώση. Αυτό ήταν κάτι που άρεσε στο γεωπονικό πεδίο. Δεν είναι μια στείρα έρευνα μεμονωμένη μόνο στη χημική ανάλυση ή στη γεωπονική εφαρμογή, αλλά συνδυάζει και τα δύο.
Μ.Π.: Για παράδειγμα, πήραμε το αιθέριο έλαιο της ρίγανης και το δοκιμάσαμε στο εργαστήριο για να δούμε ποιούς φυτοπαθογόνους μικροοργανισμούς μπορούμε να καταπολεμήσουμε με αυτό στα αμπέλια, στα εσπεριδοειδή κ.α. Και είναι σημαντικό ότι ο μικροοργανισμός δεν μπορεί να αναπτύξει ανθεκτικότητα απέναντι στο αιθέριο έλαιο, όπως συμβαίνει με τα κοινά φυτοφάρμακα. Διαπιστώσαμε μάλιστα ότι το έλαιο της ρίγανης είναι ευρέος φάσματος στη δράση του κατά των μικροοργανισμών.

ΕΡ: Είναι ο τομέας των ΑΦΦ προνομιακός για να διακριθεί ένας Έλληνας ερευνητής;
Δ.Δ.: Δεν ξέρουμε αν είναι προνομιακός, είναι όμως άμεσα εφαρμόσιμος και έχει άμεσο πρακτικό ενδιαφέρον. Όλος ο κόσμος αναζητά κάτι που να καταπολεμά τους μικροοργανισμούς. Η έρευνά μας λύνει πρακτικά, απλά, καθημερινά προβλήματα.
Μ.Π. Κάτι σημαντικό είναι ότι σε άλλες χώρες τα ΑΦΦ δίνουν αυτούς τους δευτερογενείς μεταβολίτες σε ποσοστό 1%, ενώ στην Ελλάδα χάρη στο κλίμα της το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 7%. Η ελληνική φύση είναι ένα έτοιμο «εργοστάσιο», κάτι που ευνοεί και τον έλληνα ερευνητή.

ΕΡ: Πόσα είναι τα ΑΦΦ στην Ελλάδα και πόσα έχουν μελετηθεί;
Μ.Π.: Η Ελλάδα έχει γύρω στα 6.000 τέτοια φυτά, εκ των οποίων περίπου τα 1.700 είναι δικά μας, δηλαδή ενδημικά. Από αυτά, έχουμε μελετήσει μόνο 20-30, δηλαδή ένα ελάχιστο ποσοστό. Μάλιστα το κάθε φυτό, ανάλογα με την περιοχή, έχει διαφορετικό χημειότυπο. Για παράδειγμα, το τσάι του βουνού διαφέρει από βουνό σε βουνό και κάτι παρόμοιο συμβαίνει με το θυμάρι, το θρούμπι ή την κάππαρη. Γι’ αυτό, στοχεύουμε να μελετήσουμε τα υπο-είδη κάθε φυτού ανά περιοχή.

ΕΡ: Είναι αλήθεια ή υπερβολή ότι ορισμένα ΑΦΦ έχουν και αντικαρκινικές ιδιότητες; Έχει αυτό αποδειχθεί επιστημονικά;
Μ.Π.: Έχουμε μελετήσει κυρίως την αντικαρκινική δράση του κρόκου σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων, σε συνεργασία με εξειδικευμένο εργαστήριο της Γαλλίας. Αποδείχθηκε ότι τα κύρια συστατικά του κρόκου σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Υποψιαζόμαστε ότι τα περισσότερα ΑΦΦ έχουν έμμεσα αντικαρκινική ιδιότητα, πέρα από την κυρίως αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση τους, καθώς καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες.
Πρόσφατα -μετά τη νέα μας διάκριση- μάς προσέγγισε το ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ για να εξετάσουμε από κοινού ποιά πειράματα θα μπορούσαμε να κάνουμε σε οργανισμούς (in vivo), αναφορικά με τη δράση των συστατικών των ΑΦΦ κατά των ιών. Είναι η πρώτη φορά που μας καλούν για κάτι τέτοιο. Έχουμε ήδη κάνει δημοσιεύσεις για την καταπολέμηση μέσω ΑΦΦ των κουνουπιών που είναι φορείς ασθενειών. Έως τώρα όμως δεν έχουμε κάνει μελέτες για την πιθανή αξιοποίηση των ΑΦΦ στην ιατρική.

ΕΡ: Μήπως πάντως είναι κάπως πρόωρος ο όρος Φαρμακευτικά Φυτά;
ΑΠ: Έχετε δίκιο. Κάθε φορά που επισκέπτομαι τη Φαρμακευτική Σχολή, τονίζω ότι αυτά τα προϊόντα περισσότερο λειτουργούν για την πρόληψη. Δεν έχουμε φθάσει ακόμη να συζητάμε για πιθανή θεραπευτική δράση των φυτών αυτών, με τη χρήση υψηλών δόσεων. Πρέπει να προηγηθούν πειράματα σε ζώα και στον ίδιο τον άνθρωπο. Όμως, προληπτικά, χάρη στην αντιοξειδωτική δράση τους, είναι δεδομένο ότι προστατεύουν τα κύτταρά μας.

ΕΡ: Πόσο διαδεδομένες είναι οι γεωργικές καλλιέργειες των ΑΦΦ στην Ελλάδα;
Μ.Π. Σε κάθε νομό της χώρας μας υπάρχουν τουλάχιστον τρεις-τέσσερις συνεταιρισμοί ή ομάδες καλλιεργητών, γύρω στα 30-40 άτομα ανά νομό. Υπάρχουν ελληνικές φαρμακευτικές και άλλες εταιρίες (Λαβιφάρμ, Κορρές, Apivita κ.α.) που απορροφούν ένα μέρος αυτής της παραγωγής για διάφορα προϊόντά τους. Σε πολύ μικρές ποσότητες εξάγονται και στο εξωτερικό, όμως οι εισαγωγές τέτοιων φυτών είναι πολύ μεγαλύτερες. Οι πιο οργανωμένοι και καθετοποιημένοι παραγωγοί ΑΦΦ στην Ελλάδα, που κάνουν και εξαγωγές, είναι οι κροκοπαραγωγοί και οι μαστιχοπαραγωγοί.

ΕΡ: Είστε ικανοποιημένος από την πρακτική εφαρμογή και εμπορική αξιοποίηση της έρευνάς σας πάνω στα ΑΦΦ;
Μ.Π.: Το επόμενο βήμα δεν έχει γίνει ακόμη. Δυστυχώς στις λίγες προσπάθειες μεταποίησης που γίνονται, π.χ. για την απόσταξη αιθέριων ελαίων, δεν μας συμβουλεύονται εκ των προτέρων για να γίνει σωστή δουλειά, αλλά έρχονται εκ των υστέρων, όταν το προϊόν τους δεν είναι ποιοτικό, για να μπαλώσουμε τα πράγματα.
Χρειάζεται ένα σχέδιο εθνικής στρατηγικής και συνεννόησης, ώστε κάθε περιοχή να επικεντρωθεί στα δικά της αρωματικά φυτά, στα οποία πλεονεκτεί , προκειμένου να φθάσει μέχρι την μεταποίησή τους και να έχει επίσης κάποιες επαρκείς ποσότητες για να εξάγει. Το Υπουργείο Γεωργίας πρέπει να αναλάβει τον συντονισμό της όλης προσπάθειας. Έχει αρχίσει δειλά-δειλά να ασχολείται και με αυτό το θέμα, καθώς μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν καν επιδοτήσεις γι’ αυτά τα προϊόντα.
Είναι επίσης σημαντικό να γίνει σε κάθε περιοχή η κατάλληλη εκπαίδευση των γεωπόνων στα ΑΦΦ. Οι γεωπόνοι παίζουν ρόλο-κλειδί και πρέπει να αναδείξουν συστηματικά αυτά τα φυτά και να είναι δίπλα στους παραγωγούς, από την καλλιέργεια ως τη συσκευασία.

ΕΡ: Έρχονται ελληνικές εταιρείες στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για να ζητήσουν από εσάς συνεργασία στην έρευνα;
Μ.Π.: Δυστυχώς όχι. Μάλλον έχουν καλομάθει να περιμένουν τις έρευνες να διεξαχθούν με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, και να μην βάλουν οι ίδιες δικά τους χρήματα.

ΕΡ: Μήπως επαναπαύεστε κι εσείς στα κονδύλια των ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων όπου συμμετέχετε;
Μ.Π. Δεν είναι καθόλου επανάπαυση. Πρόκειται για πολύ ανταγωνιστικά προγράμματα, προκειμένου να καταφέρει να συμμετάσχει κανείς. Θα θέλαμε πάντως πραγματικά να συνεργαστούμε με εταιρείες για εφαρμογές της έρευνάς μας. Στο Γεωπονικό προσπαθούμε να είμαστε ανοιχτοί στον ιδιωτικό τομέα. Πιο εύκολα μέχρι στιγμής συνεργαζόμαστε με τους Συνεταιρισμούς, αν και μάς λένε συνεχώς ότι έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, οπότε ουσιαστικά προσφέρουμε δωρεάν τη συνεργασία μας.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Επιτυχημένη και η φετινή συμμετοχή της Great Exhibitions στην έκθεση βιολογικών τροφίμων Biofach

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Great Exhibitions

Η Great Exhibitions συμμετείχε με επιτυχία και φέτος στη Biofach, τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση στον κόσμο για βιολογικά τρόφιμα.

Η έκθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 14 – 17 Φεβρουαρίου στη Νυρεμβέργη, συγκέντρωσε περισσότερους από 2.700 εκθέτες, από 95 χώρες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις τελευταίες τάσεις και τις καινοτομίες του κλάδου των βιολογικών τροφίμων, ενώ την επισκέφθηκαν 36.000 διεθνείς αγοραστές από 135 χώρες.

Η Great Exhibitions συμμετείχε με 25 εταιρείες και σημαντικές Περιφέρειες (Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης και Κεντρικής Μακεδονίας μεταξύ άλλων), οι οποίες παρουσίασαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε ένα παγκόσμιο κοινό.

Πηγή φωτογραφίας: Great Exhibitions

Οι Έλληνες εκθέτες που συμμετείχαν μέσω της Great Exhibitions συγκαταλέγονται στις κορυφαίες εγχώριες εταιρείες, όπως οι Bio Agros, Cretan Mill Almpantakis, Helios Pasta, Kanakis Olive Oil, Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας, Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών και πολλές άλλες.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της έκθεσης η Great Exhibitions παρείχε ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών στους πελάτες της, όπως τον δημιουργικό σχεδιασμό και την κατασκευή περιπτέρων, υποστήριξη με ενέργειες μάρκετινγκ και προώθησης, διαχείριση logistics καθώς και δια ζώσης υποστήριξη. Υπηρεσίες οι οποίες βοήθησαν τους πελάτες της να μεγιστοποιήσουν την προβολή και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες τους στην έκθεση.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα περίπτερα με το εκθεσιακό brand «Truly Greece» είχαν για ακόμη μία φορά τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε ό,τι αφορά τα Ελληνικά προϊόντα και ανέδειξαν τους Έλληνες παραγωγούς.

Πηγή φωτογραφίας: Great Exhibitions

Ως αποτέλεσμα της συμμετοχής της, η Great Exhibitions συνέβαλε στη δημιουργία εκατοντάδων δυνητικών επαφών για τους πελάτες της, που δημιούργησαν πολύτιμες ευκαιρίες δικτύωσης με μεγάλη πιθανότητα επιτυχημένων επιχειρηματικών συμφωνιών.

Η Great Exhibitions συμμετείχε σε διάφορες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της Biofach, συνεισφέροντας με την τεχνογνωσία της σε συζητήσεις γύρω από βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές, ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και τάσεις της αγοράς.

Continue Reading

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φρέσκα Φρούτα και Λαχανικά σε πρώτο πλάνο στη Fruit Logistica 2023!

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Great Exhibitions

Η κορυφαία εμπορική έκθεση παγκοσμίως για τον κλάδο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών επέστρεψε στο Βερολίνο και το Berlin Expo Center, στις 8-10 Φεβρουαρίου 2023, στην πιο διεθνή έκδοσή της μέχρι σήμερα.

Συμμετείχαν περίπου 2.600 εκθέτες από 92 χώρες, με δραστηριότητα που απλώνεται σε όλη την αλυσίδα παραγωγής του κλάδου.

Παράλληλα τα 27 Halls της έκθεσης επισκέφθηκαν χιλιάδες εμπορικοί επισκέπτες από περισσότερες από 140 χώρες, για να ανακαλύψουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες, να ανανεώσουν επαγγελματικές σχέσεις και να συνάψουν επαγγελματικές συμφωνίες.

Η Great Exhibitions διοργάνωσε την παρουσία σημαντικών Ελληνικών Περιφερειών στην έκθεση, όπως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφέρεια Ηπείρου, οι οποίες συμμετείχαν με έναν σημαντικό αριθμό εκθετών, που παρουσίασαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ποιοτικά αγαθά της ελληνικής υπαίθρου.

Πηγή φωτογραφίας: Great Exhibitions

Ακόμη, ισχυρό παρών έδωσαν και ανεξάρτητες συμμετοχές του κλάδου των νωπών φρούτων και λαχανικών, μεταξύ των οποίων οι AnatoliSA, Biokarpos, HellenicLands, InaPlasticsSA, ProtofanousiFruits κ.ά., οι οποίες απέδειξαν για ακόμη μία φορά τη δυναμική τους στις διεθνείς αγορές, αναδεικνύοντας την ποικιλία και την ποιότητα των προϊόντων τους.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε τα προϊόντα των εκθετών της σε ένα πλούσιο Fruit Bar, με εξειδικευμένους σεφ, οι οποίοι παρασκεύαζαν εκλεκτά εδέσματα και μοναδικές συνταγές με βάση τα τοπικά προϊόντα.

Fruit punches, cocktails, fruit finger foods και πολλές άλλες γευστικές δημιουργίες απόλαυσαν οι εκατοντάδες επισκέπτες τού ειδικά κατασκευασμένου και άρτια εξοπλισμένου χώρου όπου διοργανώθηκε το event.

Πηγή φωτογραφίας: Great Exhibitions

Η παρουσίαση των ελληνικών προϊόντων κάτω από τη σκέπη της εκθεσιακής ταυτότητας «Truly Greece» της Great Exhibitions προώθησε αποτελεσματικά τα brands των Ελλήνων εξαγωγέων.

Η ποιότητα των εγχώριων προϊόντων, η οποία βασίζεται σε ορθές γεωργικές πρακτικές αλλά και στην μακραίωνη ελληνική διατροφική κουλτούρα, ξεχώρισε ανάμεσα στις δεκάδες συμμετοχές χωρών από όλο τον κόσμο και έγινε πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Οι εκθέτες πραγματοποίησαν σημαντικό αριθμό εμπορικών συναντήσεων και έδειξαν στους ξένους αγοραστές ότι η εκθεσιακή τους παρουσία και κουλτούρα έχει αναβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με τη συμβολή της Great Exhibitions.

Πηγή φωτογραφίας: Great Exhibitions

“Η επιτυχημένη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής από την Great Exhibitions οφείλεται στα υψηλής αισθητικής περίπτερα που κατασκευάζουμε, την άρτια προετοιμασία και τις προσκλήσεις σε διεθνείς αγοραστές, που λειτούργησαν ουσιαστικά, βοηθώντας τις συμμετέχουσες εταιρείες να βρουν νέα δίκτυα διανομών, αγοραστές, αλυσίδες Super Market, χονδρέμπορους κ.ά.

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από πολλά χρόνια υπήρξε γενική αναδιαμόρφωση των εκθεσιακών χώρων της Fruit Logistica και η Great Exhibitions εξασφάλισε προνομιακό χώρο στο HALL 7.2c, το οποίο αποτελεί πέρασμα για όλα τα HALLS της έκθεσης. Αυτό οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των επισκεπτών στο εν λόγω HALL και συντέλεσε στην αύξηση των επισκεπτών στα περίπτερα των εκθετών!”, αναφέρουν σχετικά οι διοργανωτές.

Πηγή φωτογραφίας: Great Exhibitions

Τους χώρους της Great Exhibitions επισκέφθηκε ο κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, Υφυπουργός Οικονομικών αλλά και ο κ. Θεόδωρος Ξυπολιάς, Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Β΄ στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο, καθώς και Περιφερειάρχες, πρόεδροι Επιμελητηρίων και άλλοι επίσημοι.

Επόμενη μεγάλη δράση της Great Exhibitions θα είναι στην Biofach, στις 14-17 Φεβρουαρίου, στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εκθεσιακό πλάνο της Great Exhibitions μπορείτε να επικοινωνήσετε στο e-mail info@greatexhibitions.gr και στο τηλέφωνο 210 7755080.

Continue Reading

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Πέντε δημοφιλή φαγητά που σίγουρα θέλετε να δοκιμάσετε

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η χώρα με τις “πλούσιες” αγορές τροφίμων, τους κήπους μπύρας, τα φεστιβάλ κρασιού, τα μουσεία τροφίμων και τα εστιατόρια υψηλής ποιότητας σας καλεί να γνωρίσετε την κουζίνα της.

#1 Currywurst

Πρακτικά συνώνυμο με τη γερμανική κουζίνα από το 1945, το currywurst αποδίδεται συνήθως στην Herta Heuwer, μια γυναίκα από το Βερολίνο που το 1949 κατάφερε να πάρει κέτσαπ και κάρυ σε σκόνη από Βρετανούς στρατιώτες, τα ανακάτεψε και σέρβιρε το αποτέλεσμα πάνω από ψητό λουκάνικο, δημιουργώντας αμέσως ένα κλασικό γερμανικό street food.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay


Σήμερα χρησιμοποιούνται βραστά και τηγανητά λουκάνικα και το currywurst παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή street food με βάση τα λουκάνικα στη Γερμανία, ειδικά στο Βερολίνο, την Κολωνία και το Ρήνο-Ρουρ, όπου συνήθως σερβίρεται με πατατάκια και κέτσαπ ή μαγιονέζα ή ψωμάκι.

#2 Käsespätzle

Τα Spätzle προέρχονται από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα είδος ζυμαρικού. Παραδοσιακά σερβίρεται ως συνοδευτικό σε πιάτα με κρέας ή μπαίνει σε σούπες. Μπορεί να γίνει πιο spicy αν προσθέσετε τυρί.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Μία εξαιρετικά δημοφιλής παραλλαγή στη νότια Γερμανία, ειδικά στη Σουηβία, τη Βαυαρία και την περιοχή Allgäu. Τα ζυμαρικά και το τριμμένο τυρί στρώνονται εναλλάξ και στο τέλος προστίθενται τηγανητά κρεμμύδια.

#3 Rouladen

Το Rouladen είναι ένα νόστιμο μείγμα από μπέικον, κρεμμύδια, μουστάρδα και τουρσιά τυλιγμένα σε μοσχαρίσιο κρέας.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα για χορτοφάγους ή για όσους επιθυμούν κάποιο άλλο είδος κρέατος αλλά η παραδοσιακή συνταγή είναι το rinderrouladen (μοσχάρι rouladen), ένα δημοφιλές πιάτο στη δυτική Γερμανία και την περιοχή του Ρήνου. Συνήθως σερβίρεται με πουρέ και κόκκινο λάχανο τουρσί.

#4 Schnitzel

Κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι το σνίτσελ είναι αυστριακό και όχι γερμανικό, αλλά η προέλευσή του είναι στην πραγματικότητα ιταλική. Ωστόσο, αυτή η διαμάχη δεν εμπόδισε τα παναρισμένα και τηγανητά κομμάτια κρέατος να γίνουν δημοφιλή παντού στη Γερμανία.

Ενώ το αυστριακό ή το σνίτσελ της Βιέννης παρασκευάζεται βάσει νόμου μόνο με μοσχαρίσιο κρέας, η γερμανική εκδοχή γίνεται με μαλακό χοιρινό ή γαλοπούλα και έχει γίνει βασικό στοιχείο των περισσότερων παραδοσιακών εστιατορίων.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ενώ το σνίτσελ της Βιέννης σερβίρεται σκέτο, οι Γερμανοί λατρεύουν να ρίχνουν μια ποικιλία από σάλτσες πάνω από το σνίτσελ τους. Το Jägerschnitzel συνοδεύεται από σάλτσα μανιταριών, το zigeunerschnitzel με σάλτσα πιπεριάς και το rahmschnitzel σερβίρεται με μια κρεμώδη σάλτσα. Όλα συνδυάζονται υπέροχα με τηγανητές πατάτες και κρύα lager.

#5 Sauerbraten

Το Sauerbraten θεωρείται ένα από τα εθνικά πιάτα της Γερμανίας και υπάρχουν πολλές τοπικές παραλλαγές στη Φραγκονία, τη Θουριγγία, τη Ρηνανία, το Σάαρλαντ, τη Σιλεσία και τη Σουηβία.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Αυτό το ψητό κατσαρόλας χρειάζεται αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί, αλλά πραγματικά το αποτέλεσμα αξίζει την προσπάθεια. Το Sauerbraten (κυριολεκτικά “ξινό ψητό”) παρασκευάζεται παραδοσιακά με κρέας αλόγου, αλλά στις μέρες μας το βοδινό και το ελάφι χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο.

Πριν το μαγείρεμα, το κρέας μαρινάρεται για αρκετές ημέρες σε μείγμα από ξύδι, κόκκινο κρασί, βότανα και μπαχαρικά. Το sauerbraten σερβίρεται παραδοσιακά με κόκκινο λάχανο, ντάμπλινγκ πατάτας ή βραστές πατάτες.

Πηγή: cnn.com

Continue Reading

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερα ελληνικά φαγητά στη λίστα με τα 50 καλύτερα πιάτα του κόσμου

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ποιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό από όλο τον κόσμο; Σύμφωνα με τη λίστα του TasteAtlas τέσσερα ελληνικά πιάτα βρίσκονται στην λίστα των 50 καλύτερων για το 2022.

Συγκεκριμένα στην 15η θέση βρίσκονται τα παϊδάκια ενώ ακολουθεί ο γύρος στην 31η, το γιουβέτσι στην 36η και ο μπακαλιάρος λίγες θέσεις μετά στην 41η θέση.

Το TasteAtlas, ένας από τους πιο δημοφιλείς οδηγούς για φαγητό, επισημαίνει ότι υπήρξαν κάποιες ενστάσεις για τα φαγητά αλλά και την τελική τους κατάταξη και με αναρτήσεις του στο Twitter εξήγησε πως έγινε η ψηφοφορία.

«Σε κανέναν δεν αρέσει αυτή η λίστα αλλά είναι μια αντανάκλαση της προτίμησης πραγματικών ανθρώπων. Μη μας μισείτε, εμείς απλά μετράμε ψήφους!» σημείωσε σχετικά με την τελική κατάταξη, μεταξύ άλλων, στο Twitter.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στην Ιαπωνία το «Kare» και στην 50η το βραζιλιάνικο παραδοσιακό πιάτο «Feijao Tropeiro» με φασόλια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ξέρετε τι είναι το Reibekuchen; Ελάτε να μάθουμε…

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το Reibekuchen είναι ένα τηγανητό κέικ πατάτας που παρασκευάζεται με αλεύρι, ψιλοκομμένες πατάτες και αυγά, και συνήθως καταναλώνεται στις περιοχές κοντά στον ποταμό Ρήνο που χωρίζει τη Γερμανία από το Βέλγιο.

Αυτές οι τηγανίτες πατάτας σερβίρονται ως συνοδευτικό με αλμυρά και γλυκά φαγητά. Το Reibekuchen σερβίρεται συνήθως τα Χριστούγεννα, αλλά τρώγεται επίσης ως σνακ όλο το χρόνο.

Συνήθως καλύπτονται με μια σάλτσα από καρυκευμένα βραστά μήλα παρόμοια με τη σάλτσα μήλου. Αυτό το πιάτο μπορεί επίσης να ονομαστεί Kartoffelpuffer.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Είτε σερβίρονται με αλμυρά είτε γλυκά πιάτα, τα reibekuchen σερβίρονται σχεδόν πάντα με apfelkompott, μια σάλτσα μήλου που παρασκευάζεται με καθαρισμένα βραστά μήλα, ζάχαρη και μπαχαρικά.

Το Apfelkompott μπορεί να μαγειρευτεί μέχρι τα μήλα να γίνουν μαλακά και χοντροκομμένα. Μπορεί να τοποθετηθεί με κουτάλι πάνω από τις τηγανίτες ή να σερβιριστεί στο πλάι ως ντιπ.

Το Reibekuchen πωλείται συχνότερα από πωλητές σε γερμανικές εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις στο δρόμο και καρναβάλια, αλλά αυτό το πιάτο φτιάχνεται συχνά και στο σπίτι.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Αν και οι τηγανίτες πατάτες τρώγονται όλο το χρόνο, καταναλώνονται επίσης σε ειδικές περιστάσεις, όπως τα Χριστούγεννα ή κατά τη διάρκεια ορισμένων τύπων νηστείας. Στις περιοχές του κόσμου όπου τα reibekuchen είναι δημοφιλή, τρώγονται συχνά από τους Καθολικούς τις Παρασκευές, που δεν κάνει να καταναλώσουν κρέας.

Πηγή: delightedcooking.com

Continue Reading

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Δοκιμάστε να φτιάξετε τέσσερις κλασικές και εύκολες γερμανικές σαλάτες

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι σαλάτες εκτός από συνοδευτικό πιάτο μπορούν να αποτελέσουν και κυρίως γεύμα. Οι παρακάτω συνταγές που σας προτείνουμε είναι εύκολες, γρήγορες στην παρασκευή και εξαιρετικά νόστιμες.

Πατατοσαλάτα vegan (Swabian)

Αν ψάχνετε για μια κλασική γερμανική πατατοσαλάτα που δεν είναι κρεμώδης, αυτή η συνταγή είναι για εσάς! Είναι γευστική, εύκολη στην παρασκευή και θα αρέσει και στους καλεσμένους σας.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Περιλαμβάνει λάδι και ξίδι και όχι μαγιονέζα. Κατάγεται από μια περιοχή στα νότια της Γερμανίας που ονομάζεται Σουηβία, αλλά παρόμοιες συνταγές υπάρχουν και σε άλλα μέρη της χώρας. Φυσικά, θα πρέπει να έχετε βράσει τις πατάτες και εκτός από λάδι και ξίδι να προσθέσετε κρεμμύδι και μουστάρδα.

Ντοματοσαλάτα (Tomatensalat)

Μια άλλη δημοφιλής συνταγή γερμανικής σαλάτας είναι μια κλασική σαλάτα ντομάτας. Αυτή η γερμανική σαλάτα ντομάτας είναι εξαιρετικά εύκολη στην παρασκευή της και απαιτεί λίγα μόνο υλικά όπως φρέσκια κόκκινη ντομάτα, κρεμμύδι και πολύ φρέσκο βασιλικό.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η ντοματοσαλάτα έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση και σερβίρεται καλύτερα κρύα. Είναι ένα δημοφιλές συνοδευτικό τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς είναι πολύ δροσιστική, αλλά φυσικά καταναλώνεται και τον υπόλοιπο χρόνο. Μπορείτε να προσθέσετε αυθεντική μοτσαρέλα ή φέτα αν θέλετε να κάνετε τη σαλάτα λίγο πιο χορταστική.

Σαλάτα Αγγούρι (Gurkensalat)

Αυτή η γερμανική σαλάτα αγγουριού είναι το τέλειο κρύο συνοδευτικό και μια ακόμη κλασική γερμανική συνταγή. Φτιαγμένη με φρέσκο άνηθο, κρεμμύδι και τη σωστή κρεμώδη υφή, σίγουρα θα τη λατρέψετε!

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές σαλάτας με αγγούρι – μερικές γίνονται μόνο με λάδι και ξύδι, ενώ άλλες (όπως αυτή) είναι ελαφρώς πιο κρεμώδεις. Σε αντίθεση με άλλες πραγματικά κρεμώδεις σαλάτες αγγουριού, αυτή η σαλάτα υποτίθεται ότι δεν είναι πολύ κρεμώδης ώστε να μην κρύβει πολύ τη γεύση του άνηθου. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε μόνο μια σχετικά μικρή ποσότητα κρέμας γάλακτος. Ωστόσο, μπορείτε να προσαρμόσετε την ποσότητα σύμφωνα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Εάν δεν έχετε φρέσκο άνηθο (το οποίο θα συνιστούσαμε), τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αποξηραμένα βότανα για σαλάτες, για παράδειγμα. Μια άλλη αλλαγή που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να προσθέσετε σκόρδο για να δώσετε στη σαλάτα λίγη περισσότερο «ένταση».

Σαλάτα καρότου

Είναι πολύ απλή στην παρασκευή της και τα μαλακά καρότα και τα κρεμμύδια δημιουργούν μια μοναδική γεύση που συνδυάζεται επίσης με χορταστικά πιάτα!

Η διαφορά σε σύγκριση με πολλές άλλες σαλάτες καρότου είναι ότι οι φέτες καρότου βράζονται για λίγα μόνο λεπτά – αυτό αλλάζει την υφή και τη γεύση ολόκληρης της σαλάτας.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Είναι ένα αγαπημένο οικογενειακό πιάτο, το οποίο μέχρι σήμερα το απολαμβάνουν τακτικά πολλές οικογένειες στην Γερμανία. Θα χρειαστείτε επίσης λίγο λάδι, λίγο ξίδι, ένα κρεμμύδι και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: recipesfromeurope.com

Continue Reading

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 ώρες ago

Ακόμα «ζωντανή» η Αφροδίτη: Τι ανακαλύφθηκε στον πλανήτη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 ώρες ago

Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για έκτη συνεχή φορά!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ9 ώρες ago

Συνάντηση Ν. Ανδρουλάκη με τον πρόεδρο του SPD: «Στενοί οι δεσμοί των κομμάτων μας»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ11 ώρες ago

Η Παλαιολιθική κληρονομιά της Λέσβου: ευρήματα και προοπτικές

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα ago

Εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου από την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να «μας αφήσει» το όχημά μας στο δρόμο

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Καβάλα: Το εντυπωσιακό φορητό ηλιακό ρολόι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα ago

Μαθητές του Γενικού Λυκείου Νυρεμβέργης και της τάξης Μ10 του Γυμνασίου τίμησαν τα θύματα των Τεμπών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Παγκόσμια Ημέρα στοματικής υγείας: Οι κανόνες της στοματικής υγείας από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ2 ημέρες ago

Thetravel.com: Η Ίος στην κορυφή των ιδανικών νησιών για πρώτη γνωριμία με την Ελλάδα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

«Η μητέρα του σταθμού»: Ιστορίες γυναικών που μετανάστευσαν στη Γερμανία το ’60 μέσα από το ντοκιμαντέρ της Κωστούλας Τωμαδάκη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ4 εβδομάδες ago

ΧΡΥΣΑ ΣΑΜΟΥ: ΟΙ ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΟΧΟΥ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ερώτηση στη Βουλή για την ταλαιπωρία των Ελλήνων της Γερμανίας στην προσπάθεια έκδοσης διαβατηρίου

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

KOFFERKINDER: Στις 24 Μαρτίου η πρεμιέρα της μεγάλου μήκους ταινίας της Ε.Κ.ΛΕ Νυρεμβέργης

ΥΓΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας για όσους κάνουν συχνή χρήση καθαρτικών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Παν. Θεσσαλίας: Τι αποκαλύπτει η ανάλυση DNA για τον πληθυσμό της καφέ αρκούδας σε Πίνδο, Πρέσπες και Ροδόπη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Το κέντρο της Γης είναι μια σιδερένια σφαίρα με ακτίνα 650 χλμ, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις

Διατροφή3 εβδομάδες ago

Διατροφικές συμβουλές για την Καθαρά Δευτέρα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Χωρίς πρόστιμο η υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis