ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πώς εκτυλίχθηκε η τρομοκρατική επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου
Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε χθες το βράδυ την ευθύνη για την επίθεση στο Λονδίνο ενώ οι αρχές έδιναν στη δημοσιότητα το όνομα του πρώτου από τα θύματα, της Κρίσι Άρτσιμπαλντ από τον Καναδά, γράφει σήμερα η βρετανική Daily Telegraph, η οποία περιγράφει σε δημοσίευμά της πώς εκτυλίχθηκε η επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου.
Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 48 τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση αυτή που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Είκοσι ένας από τους τραυματίες δίνουν μάχη για τη ζωή τους στο νοσοκομείο.
Δώδεκα πρόσωπα συνελήφθησαν σε σχέση με την επίθεση αυτή έπειτα από μια ένοπλη αστυνομική επιδρομή στο Μπάρκινγκ του ανατολικού Λονδίνου. Άλλη επιδρομή της αστυνομίας έγινε επίσης στο Ιστ Χαμ.
Νωρίτερα χθες είχε γίνει γνωστό πως η αστυνομία χρησιμοποίησε 50 σφαίρες για να σκοτώσει τους τρεις τρομοκράτες της Γέφυρας του Λονδίνου. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τόσες πολλές σφαίρες επειδή πίστευαν πως οι δράστες φορούσαν ζώνες καμικάζι, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.
Ο υπαρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου Μαρκ Ρόουλι δήλωσε πως ένας πολίτης τραυματίσθηκε επίσης κατά τον καταιγισμό των πυρών από τους οκτώ αστυνομικούς.
Χρήστες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος ανέφεραν πως η επίθεση στο Λονδίνο έγινε σε εκδίκηση για την αεροπορική επιδρομή «με αγάπη από το Μάντσεστερ» της βρετανικής RAF.
Μια φωτογραφία δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα που εικόνιζε μια βόμβα της RAF που είχε γραμμένο επάνω της το μήνυμα «με αγάπη από το Μάντσεστερ». Επρόκειτο να πλήξει στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Site που παρακολουθεί τους τζιχαντιστικούς ιστότοπους, ένας χρήστης του Twitter ανήρτησε τη φωτογραφία και έγραψε: «Αυτό είναι το εμπόρευμά σας και απόψε απαντήσαμε».
Νωρίτερα η Τερέζα Μέι μίλησε για την απειλή που αντιμετωπίζει η Βρετανία μετά τον φόνο επτά ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων από τρεις τρομοκράτες το βράδυ του Σαββάτου.
Ήταν η τρίτη τρομοκρατική επίθεση που έπληξε φέτος τη χώρα μετά τις επιθέσεις στο Ουεστμίνστερ και το Μάντσεστερ.
Μιλώντας έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Μέι δήλωσε πως, παρόλο που δεν υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στα τρία περιστατικά, «η τρομοκρατία εκτρέφει τρομοκρατία».
Νέα στοιχεία από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Αγγλίας δείχνουν πως 48 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο το βράδυ του Σαββάτου και 36 εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Λονδίνου.
Από αυτούς, 21 παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Υπάλληλος μουσείου πούλησε αυθεντικό πίνακα και έβαλε πλαστό στη θέση του

Ένας υπάλληλος μουσείου στη Γερμανία κατάφερε να αντικαταστήσει έναν αυθεντικό πίνακα με έναν πλαστό, πουλώντας τον πρώτο και διάγοντας πολυτελή ζωή, με Ρολς Ρόις και αντικείμενα αξίας, έως ότου αποκαλυφθεί η δράση του και συλληφθεί.
Ο 30χρονος, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί για λόγους ιδιωτικότητας, καταδικάστηκε για την κλοπή ακόμη τριών έργων τέχνης. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 21 μηνών με αναστολή και ποσό αποζημίωσης άνω των 60.600 ευρώ στο μουσείο.
Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου το Περιφερειακό Δικαστήριο Μονάχου, ως ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν αφενός η ομολογία του δράστη και αφετέρου η «ειλικρινής μεταμέλεια».
«Υποστήριξε πως έδρασε χωρίς να σκεφτεί. Σήμερα δεν μπορεί να ερμηνεύσει τη συμπεριφορά αυτή», αναφέρει η δικαστική απόφαση.
Το χρονικό
Ο άνδρας, ο οποίος εργαζόταν στο Deutsches Museum του Μονάχου, εργαζόταν στη διαχείριση συλλογών από τον Μάιο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2018.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κατάφερε να αποσπάσει από τη συλλογή του μουσείου το έργο «Das Märchen vom Froschkönig» του Φραντζ φον Στουκ, αντικαθιστώντας το με αντίγραφό του.
Ο ίδιος έβαλε σε δημοπρασία τον γνήσιο πίνακα, ισχυριζόμενος μάλιστα στον οίκο δημοπρασιών πως κάποτε το έργο αυτό ανήκε στους παππούδες ή τους προγόνους του.
Το έργο πουλήθηκε σε ελβετική γκαλερί έναντι 70.000 ευρώ, εκ των οποίων ο ίδιος έλαβε περί τα 50.000 σε μετρητά.
Ο 30χρονος έκλεψε άλλα τρία έργα τέχνης από τον αποθηκευτικό χώρο του μουσείου. Κατάφερε να πουλήσει τα δύο (το «Die Weinprüfung» του Εντουαρντ φον Γκρίτσνερ και το «Zwei Mädchen beim Holzsammeln» im Gebirge του Φραντς φον Ντεφρέγκερ), τα οποία του απέφεραν άλλες 11.490 ευρώ.
Με τα χρήματα αυτά κατάφερε να αποπληρώσει όλα τα χρέη του και να «χρηματοδοτήσει μια πολυτελή ζωή», σύμφωνα με το δικαστήριο.
«Ο εναγόμενος ανερυθρίαστα εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία πρόσβασης στους αποθηκευτικούς χώρους, πουλώντας πολύτιμα πολιτιστικά αντικείμενα προκειμένου να ζήσει πολυτελώς και να επιδεικνύεται» σημειώνεται στη δικογραφία.
Ο 30χρονος επιχείρησε μάταια να πουλήσει και το τέταρτο κλεμμένο έργο, το «Dirndl» επίσης από τον Φραντς φον Ντεφρέγκερ.
«Δεν ήταν εφικτό να αναγνωρίσουμε τα δημοπρατηθέντα έργα ως κλεμμένη ιδιοκτησία» αναφέρει ο εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών.
To μουσείο του Μονάχου κάνει προσπάθειες να ανακτήσει τα πουλημένα έργα, επαναφέροντάς τα στη συλλογή του.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Επιφυλακτικοί στην κατανάλωση οι Γερμανοί, προτιμούν να αποταμιεύουν

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι Γερμανοί καταναλωτές, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα προτιμούν να αποταμιεύουν, όπως διαπιστώνεται από την επιδείνωση του δείκτη καταναλωτικής πίστης.
Σύμφωνα με έρευνα της GfK, για τον Οκτώβριο ο δείκτης προβλέπεται στις 26,5 μονάδες – με πτώση 0,9 μονάδων σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.
«Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός έχει περιορίσει ακόμη περισσότερο τη διάθεση των καταναλωτών για έξοδα και δεν διαφαίνεται ανάκαμψη», επισημαίνεται στην έρευνα.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ακόμη ότι, αν και πρόσφατα σημειώθηκε ελαφρά ανάκαμψη στον δείκτη των οικονομικών προσδοκιών, ο οποίος έχει συρρικνωθεί στις – 3,4 μονάδες, και στον δείκτη προσδοκιών εισοδήματος, ο οποίος βρίσκεται στις – 11,3 μονάδες, «οι τιμές εξακολουθούν είναι πάρα πολύ χαμηλές», διευκρινίζει η GfK.
Την ίδια ώρα η τάση για αποταμίευση αυξήθηκε από τις 7,5 στις 8,0 μονάδες – στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011.
«Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες ενίσχυσης του καταναλωτικού κλίματος έχουν πέσει στο μηδέν τουλάχιστον για φέτος και η ιδιωτική κατανάλωση δεν θα συμβάλει θετικά στη συνολική οικονομική ανάπτυξη για φέτος», γράφει ο υπεύθυνος της έρευνας Ρολφ Μπουρκλ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα από αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε το Βερολίνο

Η Γερμανία θα εισαγάγει αυτή την εβδομάδα ενισχυμένους ελέγχους στα σύνορα με την Πολωνία και την Τσεχία για να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση, ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.
«Αν δεν καταφέρουμε να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα … τότε τα ανοικτά σύνορα μέσα στην ΕΕ βρίσκονται σε κίνδυνο», δήλωσε η Φέζερ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.
Η ενίσχυση των συνόρων θα έχει τη μορφή αστυνομικών ελέγχων «οι οποίοι θα είναι ευέλικτοι και μεταφερόμενοι σε σημεία τα οποία θα αλλάζουν» και θα τεθούν σε ισχύ «αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε η Φέζερ.
Η Γερμανία, η οποία υποδέχθηκε την περυσινή χρονιά περίπου 1 εκατομμύριο ουκρανούς πρόσφυγες, καταγράφει επίσης μεγάλη αύξηση των αιτούντων άσυλο από άλλες περιφέρειες.
Χιλιάδες μετανάστες, που ταξίδεψαν με πλοία από τη Βόρεια Αφρική, έφθασαν αυτό το μήνα στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.
Η Πολωνία, χώρα γειτονική της Γερμανίας, άρχισε από την Τρίτη, να διεξάγει ελέγχους σε μερικά οχήματα που διασχίζουν τα σύνορά της με τη Σλοβακία, με την υποψία ότι μπορεί να μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το Βρετανικό Μουσείο ζητά τη βοήθεια του… κοινού για να βρεθούν οι κλεμμένες αρχαιότητες

Το Βρετανικό Μουσείο ανάρτησε στο διαδίκτυο φωτογραφίες αντικειμένων που μοιάζουν με ορισμένα από τα εκατοντάδες τα οποία κλάπηκαν από τις συλλογές του και έκανε… έκκληση στο κοινό να βοηθήσει για τον εντοπισμό τους.
«Περίπου 2.000 αντικείμενα» κλάπηκαν από τις συλλογές του περίβλεπτου βρετανικού ιδρύματος τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Τζορτζ Όσμπορν.
Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε στην παραίτηση του διευθυντή του μουσείου, Χάρτγουικ Φίσερ, φέτος το καλοκαίρι.
Τα κλεμμένα αντικείμενα δεν παρουσιάζονταν στο κοινό αλλά φυλάσσονταν στις αποθήκες του μουσείου.
Τα περισσότερα από αυτά ήταν αρχαιότητες από την Ελλάδα και τη Ρώμη. Πρόκειται κυρίως για κοσμήματα, ημιπολύτιμους λίθους και υαλικά όμως, ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών το μουσείο δεν τα περιγράφει με ακρίβεια.
Για να ξαναβρεθούν οι κλεμμένες αρχαιότητες, το μουσείο έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες παρόμοιων αντικειμένων, από αυτά που έχει στις συλλογές του, όπως για παράδειγμα ένα χρυσό βραχιόλι, έναν σφραγιδόλιθο ή ένα περιδέραιο διακοσμημένο με αγκράφες σε σχήμα λεοντοκεφαλής.
Ζητά από όποιον «νομίζει ότι έχει ή είχε στην κατοχή του αντικείμενα που ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο ή όποιον διαθέτει οποιαδήποτε πληροφορία» που θα βοηθούσε στην ανάκτησή τους, να επικοινωνήσει με το ίδρυμα.
Μέχρι στιγμής «ανακτήθηκαν 60 αντικείμενα και άλλα 300 εντοπίστηκαν και πρόκειται να επιστραφούν σύντομα», υποστηρίζει το Βρετανικό Μουσείο στην ανακοίνωσή του. Ανέφερε επίσης ότι τα κλεμμένα αντικείμενα καταγράφηκαν στον Κατάλογο των απολεσθέντων έργων τέχνης, μια διεθνή βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται από συλλέκτες, ασφαλιστικές εταιρείες ή ακόμη και αστυνομικές αρχές.
Στα μέσα Αυγούστου το Μουσείο ανέφερε ότι απέλυσε έναν υπάλληλό του. Η βρετανική αστυνομία ανέκρινε έναν άνδρα, τον οποίο δεν κατονόμασε, αλλά προς το παρόν δεν έχει ασκήσει διώξεις για την υπόθεση αυτή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ελεγκτικό Συνέδριο: Οι οινοπαραγωγοί στην ΕΕ λαμβάνουν σημαντική στήριξη, χωρίς αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα

Η πολιτική της ΕΕ στον τομέα του κρασιού δεν βοηθάει ευθέως την ανταγωνιστικότητα των καλλιεργητών και δεν ανταποκρίνεται στους περιβαλλοντικούς στόχους. Αυτό επισημαίνεται σε έκθεση που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ).
Ο τομέας του κρασιού της ΕΕ υπόκειται σε αυστηρή ρύθμιση και λαμβάνει σημαντική στήριξη.
Οι αμπελοκαλλιεργητές λαμβάνουν από την ΕΕ περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων τους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Από το 2016, έχουν επίσης τη δυνατότητα να ζητούν άδεια για φύτευση επιπλέον αμπελώνων. Σκοπός του καθεστώτος αυτού είναι να καταστήσει δυνατή την ελεγχόμενη ανάπτυξη του παραγωγικού δυναμικού (με μέγιστη ετήσια αύξηση 1%), αποτρέποντας παράλληλα την υπερπροσφορά.
Το ΕΕΣ εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι, παρά το ύψος της σχετικής χρηματοδότησης, η πολιτική της ΕΕ για τον αμπελοοινικό τομέα ελάχιστα ευνόησε το περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, το μέτρο της αναδιάρθρωσης δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τους πράσινους στόχους. Στην πράξη, τα κονδύλια της ΕΕ δεν διοχετεύονται σε έργα που επιδιώκουν τη μείωση των επιπτώσεων της αμπελοκαλλιέργειας στο κλίμα ή/και στο περιβάλλον.
Μάλιστα, θα μπορούσαν να έχουν ακόμη και το αντίθετο αποτέλεσμα, όπως τη μεταστροφή σε ποικιλίες αμπέλου που χρειάζονται περισσότερο νερό. Ομοίως, η ετήσια αύξηση κατά 1% των αμπελουργικών εκτάσεων, η οποία παρατάθηκε κατά 15 επιπλέον χρόνια (μέχρι το 2045), δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από περιβαλλοντικής άποψης.
Επιπλέον, στη νέα κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ), οι περιβαλλοντικές φιλοδοξίες για τον αμπελοοινικό τομέα παραμένουν περιορισμένες.
Στο παρελθόν, το ΕΕΣ είχε εισηγηθεί οι ενισχύσεις προς τους γεωργούς – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που καταβάλλονται στους αμπελοκαλλιεργητές – να συνδέονται ρητά με περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Ωστόσο, υπό τη νέα ΚΓΠ, η χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης δεν εξαρτάται πλέον από τέτοιους όρους.
Επίσης, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον το 5% των κονδυλίων που προορίζονται για τον αμπελοοινικό τομέα σε δράσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα.
Το ΕΕΣ θεωρεί το ποσοστό αυτό μάλλον χαμηλό, αν ληφθεί υπόψη ότι, στο πλαίσιο μιας περισσότερο οικολογικής ΚΓΠ, το 40% του συνόλου των γεωργικών δαπανών αναμένεται να εξυπηρετεί την επίτευξη στόχων που σχετίζονται με το κλίμα.
Όσον αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αμπελοκαλλιεργητών, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΕΣ, η πολιτική της ΕΕ δεν είναι επιτυχημένη. Στις πέντε χώρες στις οποίες πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι, τα σχετικά έργα χρηματοδοτούνται ανεξάρτητα από το περιεχόμενο ή τις φιλοδοξίες τους και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη κριτήρια για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας.
Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός, καταναλωτής και εξαγωγέας οίνου παγκοσμίως. Το 2020, στην ΕΕ υπήρχαν 2,2 εκατομμύρια αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις και οι αμπελώνες κάλυπταν περίπου το 2% των καλλιεργούμενων γεωργικών εκτάσεων.
Περί το 80% του οίνου που παράγεται στην ΕΕ προέρχεται από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.
Οι αμπελοκαλλιεργητές και οι οινοποιοί είναι επιλέξιμοι για χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο της ΚΓΠ. Η χρηματοδότηση αυτή μπορεί να λαμβάνει τη μορφή ειδικής στήριξης στο πλαίσιο της κοινής οργάνωσης αγοράς του οίνου (κυρίως μέσω εθνικών προγραμμάτων στήριξης), αλλά και μέσω άμεσων ενισχύσεων, στήριξης μέτρων αγροτικής ανάπτυξης ή/και οριζόντιων μέτρων προώθησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Περικοπή των πόρων των κρατιδίων για κάλυψη των αναγκών των προσφύγων

Η Γερμανία σχεδιάζει να περικόψει στο μισό την ομοσπονδιακή βοήθεια που παρέχει στα κρατίδια για να καλύπτουν τις δαπάνες τους όσον αφορά την υποδοχή και την ενσωμάτωση των προσφύγων, στο πλαίσιο του σφιχτού προϋπολογισμού για το 2024, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλό πληθωρισμό έπειτα από χρόνια γενναιόδωρων παροχών, ανέφεραν πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.
Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο στη Γερμανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η στήριξή τους επιβαρύνει τους δήμους και τα 16 κρατίδια ζητούν περισσότερους ομοσπονδιακούς πόρους για να καλύψουν τις ανάγκες των προσφύγων την επόμενη χρονιά.
Δύο κυβερνητικές πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, είπαν ότι το Βερολίνο ενημέρωσε τα κρατίδια ότι θα χορηγήσει το μέγιστο 1,7 δισεκ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων το 2024, από 3,75 εκατ. ευρώ που έδωσε φέτος. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν υποσχέθηκε εξάλλου ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξήσει το ποσό στα επίπεδα του 2023.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα στη συνάντηση που είχαν αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων για το θέμα αυτό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters