Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

29 Ιουλίου 2017

Published

on

Σαν σήμερα

1014…. Η μάχη στο Κλειδί: Ο Βασίλειος Β’ ο Βουλγαροκτόνος όχι μόνο συντρίβει τον τσάρο των Βουλγάρων, Σαμουήλ, αλλά τυφλώνει σχεδόν στο σύνολο τους τους 15.000 αιχμαλώτους του. Ανά 10 αφήνει έναν μονόφθαλμο, προκειμένου να οδηγήσει τους υπόλοιπους. Στη συνέχεια τους αφήνει ελεύθερους. Λέγεται ότι ο Σαμουήλ, βλέποντας το βασανισμό των στρατιωτών του από το σοκ παθαίνει καρδιακή προσβολή και πεθαίνει.

1588…. Ο ισπανικός στόλος, που έφερε τον τίτλο της αόρατης αρμάδας, ηττάται στα ανοιχτά του Γκραβελέν της Γαλλίας απ’ τον αγγλικό στόλο που διοικείται από τον λόρδο Τσαρλς Χάουαρντ και τον σερ Φράνσις Ντρέικ.

1829…. Ο Ιωάννης Καποδίστριας διανέμει σε ακτήμονες 200.000 στρέμματα εθνικής γης.

1900…. O βασιλιάς της Ιταλίας, Ουμβέρτος Α’ δολοφονείται στη Μόντσα από τον αναρχικό Αντζελο Μπρέσι. Στον θρόνο τον διαδέχεται ο γιος του, Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ’.

1907…. Ο σερ Ρόμπερτ Μπάντεν – Πάουελ ιδρύει το κίνημα των προσκόπων και την πρώτη κατασκήνωση προσκόπων στο Μπράουνσκ Άιλαντ, στο Περλ Χάρμπορ.

 1913…. Οι Μεγάλες δυνάμεις με τη Συνθήκη του Λονδίνου αναγνωρίζουν την Αλβανία ως ανεξάρτητο κράτος.

1921…. Ο Αδόλφος Χίτλερ γίνεται πρόεδρος του Εθνικοσοσιαλιστικoύ Κόμματος των Γερμανών Εργατών.

1948…. Ξεκινούν οι 14οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο και ολοκληρώνονται στις 14 Αυγούστου. Εξαιτίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δε διεξήχθησαν οι 12οι στο Τόκιο και οι 13οι στο Λονδίνο. Δεν προσκαλούνται Γερμανία και Ιαπωνία, ενώ η Σοβιετική Ένωση δε λαμβάνει μέρος.

1957…. Ιδρύεται στην Ουάσινγκτον η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για την προώθηση της ειρηνικής ανάπτυξης της ατομικής ενέργειας.

1958…. Ιδρύεται επίσημα από το Κογκρέσο των ΗΠΑ η NASA.

1981…. Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας, 32 ετών, παντρεύεται τη 19χρονη λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ στον Άγιο Παύλο του Λονδίνου. Τη γαμήλια τελετή παρακολουθούν πάνω από 750 εκατομμύρια τηλεθεατές σε 72 χώρες.

1991…. Η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνωρίζει επίσημα την ανεξαρτησία της Λιθουανίας.

1992…. Στρατιωτικό πραξικόπημα σημειώνεται στη Μαδαγασκάρη.

2001…. Η Κολομβία νικά το Μεξικό 1-0 στο στάδιο “El Campin” της Μπογκοτά και κατακτά πανηγυρικά το πρώτο Copa America της ιστορίας της. Οι ολονύχτιοι πανηγυρισμοί αμαυρώνονται ωστόσο από τον θάνατο 3 ατόμων, δυο εκ των οποίων είναι ανήλικα παιδιά.

2002…. Μεταφέρονται στις φυλακές Κορυδαλλού κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οι οκτώ από τους 13 κατηγορουμένους για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες της 17Ν, οι οποίοι κρατούνταν για 10 περίπου ημέρες στη Γενική Ασφάλεια Αττικής. Πρόκειται για τους Χριστόδουλο και Βασίλη Ξηρό, Διονύση Γεωργιάδη, Βασίλη Τζωρτζάτο, Ηρακλή Κωστάρη, Κώστα Καρατσώλη, Θεολόγο Ψαραδέλλη και Θωμά Σερίφη.

Σαν σήμερα το 1883 γεννήθηκε ο ιταλός δικτάτορας, Μπενίτο Μουσολίνι, το 1919 ο Μίλτος Σαχτούρης, ένας από τους σημαντικότερους έλληνες ποιητές της μεταπολεμικής γενιάς και το 1925 ο διακεκριμένος έλληνας συνθέτης από τη Χίο,  Μίκης Θεοδωράκης. Την ίδια μέρα το 1890 πέθανε ο ολλανδός ζωγράφος, Βίνσεντ Βαν Γκονγκ, δύο μέρες μετά τον αυτοπυροβολισμό του και το 2004 η μεγάλη κωμικός ηθοποιός, Ρένα Βλαχοπούλου.

 

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο σωστός σχεδιασμός των επαρχιακών δρόμων βασικός παράγοντας για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων

Published

on

Από

Σε επαρχιακούς δρόμους, η έξοδος από το οδόστρωμα και το χτύπημα ενός αντικειμένου στην άκρη του δρόμου είναι ένα κρίσιμο και συχνό σενάριο. Photo credits: Pexels / pixabay

Ο σωστός σχεδιασμός των επαρχιακών δρόμων είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες, που συμβάλλουν στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Οι επαρχιακοί δρόμοι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέλυσε η Ομάδα Διεθνών Δεδομένων και Ανάλυσης για την Ασφάλεια της Κυκλοφορίας (IRTAD) του Διεθνούς Φόρουμ Μεταφορών (ITF), περισσότεροι από τους μισούς θανάτους από τροχαία ατυχήματα το 2022 προκλήθηκαν σε αυτούς τους δρόμους. Μάλιστα στη Φινλανδία, την Ιρλανδία και τη Νέα Ζηλανδία, ο αριθμός των θανάτων στους επαρχιακούς δρόμους έφτασε σε ποσοστό άνω του 65%.

Στη Γερμανία, το ποσοστό ήταν 57% το 2022, ενώ στη Νότια Κορέα, την Ολλανδία, την Ιαπωνία και την Πορτογαλία οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης αποδείχθηκαν πιο επικίνδυνοι.

«Εκτός από τα μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας, όπως τα όρια ταχύτητας ή οι απαγορεύσεις προσπέρασης, οι βελτιώσεις στην οδική υποδομή είναι συχνά απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν τα ατυχήματα στους επαρχιακούς δρόμους», τονίζει ο ερευνητής ατυχημάτων της DEKRA, Markus Egelhaaf, αναφερόμενος στην Έκθεση Οδικής Ασφάλειας DEKRA 2024 με τίτλο «Περιβάλλοντα κυκλοφορίας για ανθρώπους».



Η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζει τον αυτοκινητόδρομο Bruce στην Αυστραλία, ως παράδειγμα επιτυχημένου επανασχεδιασμού. Σε απόσταση άνω των 1.000 μιλίων στην ανατολική ακτή της χώρας υπήρξαν βελτιώσεις στο δρόμο, όπου περιλάμβαναν διαχωριστικά μεταξύ των δύο κατευθύνσεων κυκλοφορίας, βελτιώσεις υποδομών στις διασταυρώσεις μέχρι και τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας σε κάποια σημεία ανά κατεύθυνση. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει μείωση των θανατηφόρων τροχαίων.

Σε επαρχιακούς δρόμους, η έξοδος από το οδόστρωμα και το χτύπημα ενός αντικειμένου στην άκρη του δρόμου είναι ένα κρίσιμο και συχνό σενάριο. Παρόλο που ο αριθμός των θανάτων σε ατυχήματα με δέντρα και στύλους έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των ατυχημάτων με δέντρα δεν έχει αλλάξει.

Για παράδειγμα, το ποσοστό των θανάτων σε αυτές τις περιπτώσεις στη Γερμανία ήταν 20% το 2010 και έγινε 17% το 2021. Αυτό δείχνει στις αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη των δρόμων, ότι πρέπει να φυτεύουν δέντρα σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τον δρόμο ώστε να μην υπάρχουν ανάλογα περιστατικά. Η στοχευμένη χρήση θάμνων θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική λύση στον σχεδιασμό των δρόμων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεπιστημονική μελέτη των μικροπλαστικών και των συνεπειών τους με ελληνική συμμετοχή

Published

on

Από

Δεν είναι μόνο τα ανθρωπογενή σωματίδια σε μικροκλίμακα, που εγκυμονούν κινδύνους. Στο επίκεντρο της μελέτης έχουν τεθεί κατά καιρούς και οι επιπτώσεις των σωματιδίων σε νανοκλίμακα. Photo credits: mrpixel000 / pixabay

Τα μικροπλαστικά, δηλαδή τα πλαστικά σωματίδια μικρότερα από πέντε χιλιοστά, αλλά και τα, ακόμα μικρότερα, νανοπλαστικά αποτελούν πεδίο προβληματισμού στην εποχή μας, καθώς αναδεικνύονται διαρκώς οι συνέπειες από την ευρεία χρήση τους, όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία.

Ερευνητές έχουν εντοπίσει μικροπλαστικά σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, από τα απομακρυσμένα παγωμένα νερά της Αρκτικής μέχρι τα βαθύτερα σημεία των ωκεανών, καθώς και στο αίμα και σε διάφορα όργανα του ανθρώπινου σώματος.

Έναν χρόνο πριν, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Environmental Chemistry», ο κύριος συγγραφέας, ερευνητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Ανδρέας Γόντικας, ανέδειξε μέσα από δειγματοληψία που έγινε σε μαρίνες σκαφών στη Σουηδία μια άλλη, λιγότερο γνωστή πτυχή της ρύπανσης από μικροπλαστικά στο περιβάλλον: η βαφή των πλοίων γίνεται με πλαστικά χρώματα, τα οποία λόγω της τοξικότητάς τους εγείρουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις της απελευθέρωσής τους στη θάλασσα.

Η ερευνητική ομάδα υπογράμμιζε στο άρθρο την ανάγκη παρακολούθησης των σχετικών δεδομένων από τις αρμόδιες αρχές.



Δεν είναι όμως μόνο τα ανθρωπογενή σωματίδια σε μικροκλίμακα, που εγκυμονούν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το οικοσύστημα. Στο επίκεντρο της μελέτης των επιστημόνων έχουν τεθεί κατά καιρούς και οι επιπτώσεις των σωματιδίων σε νανοκλίμακα.

Καθώς οι συνέπειες των μικροπλαστικών και των νανοπλαστικών είναι πολυεπίπεδες, αναδεικνύεται η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας ερευνητών από διαφορετικά πεδία, προκειμένου να μελετηθούν αυτές οι επιπτώσεις ολοκληρωμένα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γόντικας μαζί με άλλους τρεις νέους επιστήμονες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες δημιούργησαν το 2021 την πρωτοβουλία «Microplastics Workshop for Early Career Researchers», με στόχο να συμβάλουν στη διαμόρφωση της μελλοντικής γενιάς ερευνητών, που θα εξετάζει πολύπλευρα τα ζητήματα που προκύπτουν στο πεδίο αυτό.

Στην ιδρυτική ομάδα συγκαταλέγονται, επίσης, η Ντενίς Μιτράνο από το ETH Zurich στην Ελβετία, η Κάριν Μάτσον από το Gothenburg University στη Σουηδία και ο Στέφαν Βάγκνερ από το Hochschule Fresenius στη Γερμανία.

Οι δράσεις που οργανώνονται στο πλαίσιο του «Microplastics Workshop for Early Career Researchers», έχουν σχεδιαστεί γύρω από τρεις βασικούς πυλώνες: ομιλίες με θέματα, όπως η χημεία πολυμερών, η περιβαλλοντική επιστήμη, η ψηφιακή τεχνολογία και η τοξικολογία, από ειδικούς από πανεπιστήμια, βιομηχανίες, ρυθμιστικούς φορείς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, ανταλλαγή απόψεων και συνεδρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την προέλευση των μετεωριτών που έπεσαν στη Γη αποκαλύπτει μελέτη

Published

on

Από

Η Οικογένεια αστεροειδών Μασσαλίας, που σχηματίστηκε πριν από περίπου 40 εκατομμύρια χρόνια, ευθύνεται για το 37% των γνωστών μετεωριτών που έφτασαν στη Γη, σύμφωνα με τη μελέτη. Photo credits: Karim-Ulric / pixabay

Μετεωρίτες, θραύσματα βράχων που έφτασαν στη Γη από το διάστημα, μαστιγώνουν τον πλανήτη μας από τη γέννησή του, πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, μέχρι και σήμερα, συχνά προκαλώντας ελάχιστες ζημιές και, σπανίως, πυροδοτούν κατακλυσμιαία γεγονότα.

Όμως, από πού ακριβώς έρχονται αυτά τα ουράνια σώματα; Μια νέα έρευνα δίνει την απάντηση.

Μελετώντας τη σύνθεση των μετεωριτών που έχουν πέσει στη Γη και τους αστεροειδείς του ηλιακού συστήματός μας, οι αστρονόμοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περίπου το 70% των γνωστών «πληγμάτων» προήλθε από μόλις τρεις ομάδες αστεροειδών που βρίσκονται στην Κύρια Ζώνη αστεροειδών, μεταξύ των πλανητών Άρη και Δία.

Οι ερευνητές, σε τρεις διαφορετικές μελέτες, κατάφεραν να καταγράψουν την προέλευση των περισσότερων από τους δεκάδες χιλιάδες γνωστούς μετεωρίτες που «προσγειώθηκαν» στη Γη.

«Αν και είναι γνωστοί περισσότεροι από 70.000 μετεωρίτες, μόνο το 6% από αυτούς είχε ταυτοποιηθεί, λόγω της σύνθεσής τους, ότι προήλθαν από τη Σελήνη, τον Άρη ή την Εστία, έναν από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς της Κύριας Ζώνης. Η προέλευση των υπόλοιπων παρέμενε αδιευκρίνιστη», εξήγησε ο αστρονόμος Μίχαελ Μάρσετ, του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου της Χιλής.



Η Οικογένεια αστεροειδών Μασσαλίας, που σχηματίστηκε πριν από περίπου 40 εκατομμύρια χρόνια, ευθύνεται για το 37% των γνωστών μετεωριτών που έφτασαν στη Γη, σύμφωνα με τη μελέτη.

Από το Σμήνος Κάριν (5,8 εκατομμυρίων ετών) και την Οικογένεια της Κορωνίδας (7,6 εκατ. ετών) προήλθε άλλο ένα 33%. Άλλο ένα 8% των μετεωριτών προήλθε από τις Οικογένειες αστεροειδών 8 Χλωρίς (Flora) και Νύσα και το 6% από την Εστία.

Παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι λιγότερο από το 1% των μετεωριτών που έπληξαν τη Γη προήλθε από τον Άρη και τη Σελήνη.

Οι επιστήμονες ακόμη ερευνούν την προέλευση του υπόλοιπου 15% των γνωστών μετεωριτών.

Αυτοί οι διαστημικοί βράχοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ζωής στη Γη.

Οι νέες έρευνες δεν εξέτασαν την προέλευση εκείνου του μετεωρίτη που έπληξε τη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, εξαφάνισε τους δεινόσαυρους και επέτρεψε στα θηλαστικά να κυριαρχήσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Stellantis θα αναθεωρήσει το μέλλον των εμπορικών σημάτων της

Published

on

Από

Και οι 14 μάρκες αυτοκινήτων της Stellantis έχουν ένα στρατηγικό σχέδιο μέχρι το 2031, με πλήρη χρηματοδότηση εξασφαλισμένη μέχρι το 2026. Photo credits: Didgeman / pixabay

Στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis Κάρλος Ταβάρες, δήλωσε ότι οι μάρκες αυτοκινήτων που εκπροσωπεί η Stellantis έχουν χρηματοδότηση μόνο μέχρι το 2026.

Η Stellantis θα αναθεωρήσει το μέλλον των 14 εμπορικών σημάτων της έως το 2026, είπε ο κ. Ταβάρες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis ανακοίνωσε ότι ο όμιλος θα επανεξετάσει το χαρτοφυλάκιο των μαρκών που διαθέτει τα επόμενα 2-3 χρόνια.



Και οι 14 μάρκες αυτοκινήτων της Stellantis έχουν ένα στρατηγικό σχέδιο μέχρι το 2031, με πλήρη χρηματοδότηση εξασφαλισμένη μέχρι το 2026.

Οι 14 μάρκες υπό την ομπρέλα της Stellantis θα πρέπει να αποδείξουν την αξία τους έως το 2026, πέντε χρόνια νωρίτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Το 2021 που ιδρύθηκε η Stellantis είχε ανακοινωθεί επίσημα ότι υπάρχει μια 10ετής περίοδος χάριτος για όλες τις μάρκες αυτοκινήτων που εκπροσωπεί.

Η Stellantis ανακοίνωσε επίσημα ότι ο Κάρλος Ταβάρες θα αποσυρθεί όταν λήξει το τρέχον συμβόλαιό του, στις αρχές του 2026, στο πλαίσιο πολλών διοικητικών αλλαγών εντός του ομίλου.

Η Stellantis είναι ένας πολυεθνικός ευρωπαϊκός-αμερικανικός όμιλος κατασκευής αυτοκινήτων, που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2021 βάσει μιας διασυνοριακής συγχώνευσης 50%-50% μεταξύ του ιταλο-αμερικανικού ομίλου Fiat Chrysler Automobiles και του γαλλικού ομίλου PSA.

Η κύρια δραστηριότητα της Stellantis είναι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η κατασκευή και η πώληση αυτοκινήτων των εταιρειών (με αλφαβητική σειρά) Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Maserati, Mopar, Opel, Peugeot, Ram και Vauxhall.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το διαστημόπλοιο Europa Clipper εκτοξεύτηκε για να μελετήσει αν υπάρχει ζωή σε δορυφόρο του Δία

Published

on

Από

Το ρομποτικό, ηλιακό σκάφος αναμένεται ότι θα μπει στην τροχιά του πλανήτη Δία το 2030, αφού καλύψει μια απόσταση 2,9 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων. Photo credits: YourAveragePhotographer / pixabay

Θα μπορούσε άραγε το ηλιακό σύστημά μας να φιλοξενεί ένα δεύτερο ουράνιο σώμα ικανό να στηρίξει ζωή, πέρα από τη Γη;

Το διαστημόπλοιο Europa Clipper της NASA εκτοξεύτηκε σήμερα από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, με σκοπό να το διαπιστώσει.

Ο πύραυλος Falcon Heavy της εταιρείας SpaceX, που μεταφέρει το διαστημικό σκάφος, εκτοξεύτηκε με επιτυχία, έπειτα από την αναβολή της αποστολής, την περασμένη εβδομάδα, λόγω του κυκλώνα Μίλτον.

Το ρομποτικό, ηλιακό σκάφος αναμένεται ότι θα μπει στην τροχιά του πλανήτη Δία το 2030, αφού καλύψει μια απόσταση 2,9 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων σε ένα ταξίδι που θα διαρκέσει 5,5 χρόνια.

Το Europa Clipper είναι το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο που έχει κατασκευάσει η NASA για μια πλανητική αποστολή: έχει μήκος 30,5 μέτρα και πλάτος 17,6 μέτρα όταν οι κεραίες και τα ηλιακά πάνελ του αναπτυχθούν πλήρως – είναι δηλαδή μεγαλύτερο από ένα γήπεδο μπάσκετ. Ζυγίζει περίπου 6 τόνους.



Η αποστολή του είναι να διαπιστώσει εάν ένα από τα φεγγάρια του Δία, η Ευρώπη, μπορεί να φιλοξενήσει ζωή. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάτω από την παγωμένη επιφάνεια αυτού του δορυφόρου βρίσκεται ένας ωκεανός νερού σε υγρή κατάσταση.

Η αποστολή δεν θα αναζητήσει συγκεκριμένες ενδείξεις ζωής, αλλά στόχος είναι να απαντήσει στο φλέγον ερώτημα: Η Ευρώπη περιέχει εκείνα τα συστατικά που θα επέτρεπαν στη ζωή να αναπτυχθεί; Εάν η απάντηση είναι θετική, θα οργανωθεί άλλη αποστολή για να εντοπίσει αυτή τη ζωή.

Η ύπαρξη της Ευρώπης ήταν γνωστή από το 1610. Τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες του φεγγαριού αυτού τις τράβηξαν το 1979 τα θρυλικά διαστημόπλοια Voyager.

Σ’ αυτές διακρίνονταν μυστηριώδεις κοκκινωπές γραμμές να διατρέχουν την επιφάνειά της. Στη συνέχεια, τη δεκαετία του 1990, πέταξε κοντά της το διαστημόπλοιο Galileo, που επιβεβαίωσε την πιθανή ύπαρξη ενός ωκεανού.

Το Europa Clipper δεν θα είναι μόνο του «εκεί έξω». Παράλληλα, το διαστημόπλοιο Juice της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) θα μελετά δύο άλλα φεγγάρια του Δία, τον Γανυμήδη και την Καλλιστώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

WWF: Οι πληθυσμοί της άγριας πανίδας έχουν μειωθεί κατά 73% την τελευταία 50ετία

Published

on

Από

Ο ευρωπαϊκός βίσονας, που εξαφανίσθηκε στην άγρια κατάσταση το 1927, αριθμεί πλέον 6.800 άτομα το 2020 χάρη στην εκτεταμένη εκτροφή και την επιτυχημένη επανεισαγωγή. Photo credits: Krzysiek / pixabay

Οι πληθυσμοί των άγριων ζώων έχουν μειωθεί κατά 73% τα τελευταία 50 χρόνια, κυρίως εξαιτίας της ανθρωπότητας που με την σειρά της απειλείται από τον εκφυλισμό αυτόν των οικοσυστημάτων, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για την Φύση (WWF).

Η έκθεση δημοσιεύεται λίγες ημέρες πριν από την COP16 για την Βιοποικιλότητα στην Κολομβία.

Το συμπέρασμα αυτό της έκθεσης που φέρει τον τίτλο «Ζωντανός Πλανήτης» δεν σημαίνει ότι τα δύο τρίτα του αριθμού των άγριων ζώων του πλανήτη έχουν εξαφανισθεί, αλλά ότι το μέγεθος πληθυσμών (ομάδων ζώων του ιδίου είδους που ζουν στο ίδιο περιβάλλον) έχει μειωθεί κατά 73% κατά μέσον όρο κατά την διάρκεια της τελευταίας πεντηκονταετίας (1970-2020).

Στην προηγούμενη έκθεση του 2022, η τάση έδειχνε μείωση κατά 68%.



Συνολικά, περί τα 5.500 σπονδυλωτά (θηλαστικά, πτηνά, ψάρια, ερπετά και αμφίβια) που ζουν σε 35.000 πληθυσμούς στον κόσμο καταγράφονται με βάση τον «Δείκτη Ζωντανός Πλανήτης» που θεσπίσθηκε το 1998 από την Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL) και επικαιροποιείται κάθε δύο χρόνια.

Ο δείκτης αποτελεί διεθνές σημείο αναφοράς στην παρακολούθηση των φυσικών οικοσυστημάτων και την ανάλυση των επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου, την διατροφή και την κλιματική αλλαγή, παρά τις επίμονες επικρίσεις επιστημόνων για την μέθοδο υπολογισμού που θεωρείται ότι διογκώνει υπερβολικά το μέγεθος της μείωσης των πληθυσμών.

Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στους πληθυσμούς ειδών του γλυκού νερού (-85%), ακολουθούν τα χερσαία σπονδυλωτά (-69%) και τα θαλάσσια (-56%).

Από ήπειρο σε ήπειρο, η μείωση φθάνει το 95% στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ακολουθεί η Αφρική (-76%) και η Ασία-Ειρηνικός (-60%).

Η μείωση είναι λιγότερο θεαματική στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία (-35%) και στην Βόρεια Αμερική (-39%) μόνο και μόνο γιατί οι μεγάλες μεταβολές στην Φύση ήταν ήδη ορατές πριν από το 1970 στις περιοχές αυτές: ορισμένοι πληθυσμοί σταθεροποιήθηκαν ή αναπτύχθηκαν χάρη στις προσπάθειες διατήρησης και προστασίας και την επασεισαγωγή ειδών, σύμφωνα με την έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ52 λεπτά ago

Μ. Μυρογιάννη: Γέφυρα επικοινωνίας των Ελλήνων της Διασποράς με το μητροπολιτικό κέντρο η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 ώρες ago

Το ιστορικό μυθιστόρημα «Η Έξοδος των Θρακών» παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο Μόναχο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ18 ώρες ago

Περισσότερες από 6.000 αποβολές μαθητών λόγω χρήσης κινητού στα σχολεία!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ20 ώρες ago

Στην 9η θέση η Ελλάδα ως προορισμός ιατρικού τουρισμού στην Ευρώπη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ23 ώρες ago

Ο σωστός σχεδιασμός των επαρχιακών δρόμων βασικός παράγοντας για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα ago

Συνεργασία ΑΠΘ και Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας για την ενίσχυση των ελληνικών σπουδών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Εξέταση αίματος μπορεί να εντοπίσει τις έγκυες που διατρέχουν τον κίνδυνο προεκλαμψίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

41 αγροτοδασικές πυρκαγιές σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη την Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Διεπιστημονική μελέτη των μικροπλαστικών και των συνεπειών τους με ελληνική συμμετοχή

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες ago

Οι γερμανικές αρχές απέτρεψαν σχέδιο επίθεσης κατά της πρεσβείας του Ισραήλ στο Βερολίνο

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

70η Επέτειος ίδρυσης της Γερμανοελληνικής Εταιρείας Ντύσσελντορφ: 70 χρόνια δράσεων και ενίσχυσης της γερμανοελληνικής φιλίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ενημέρωση για τη λειτουργία των αμιγών σχολικών μονάδων και των αρμοδιοτήτων των Ομοσπονδιών στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Νέο είδος “καρχαρία φάντασμα” ανακαλύφθηκε στα ανοιχτά της Νέας Ζηλανδίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Το SPD κέρδισε τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο και άφησε δεύτερη την AfD

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Προσφυγή της ΕΕ σχετικά με την έρευνα αντιντάμπινγκ της Κίνας για τα γαλακτοκομικά προϊόντα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Ενώπιον διλήμματος το FDP για την παραμονή του στην κυβέρνηση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Έρευνα EY: Οι καταναλωτές επιστρέφουν στα φυσικά καταστήματα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Κρίσιμες εκλογές σήμερα στο Βρανδεμβούργο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Γυναικείο άγαλμα 2.000 ετών ανακαλύφθηκε στην αρχαία Βλαύνδο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Ερευνητικό πρόγραμμα «ασπίδα» προστασίας σημαντικών μνημείων από την κλιματική αλλαγή

Europolitis TV6 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV7 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV2 έτη ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV4 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch4 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch4 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch4 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV4 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV4 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis