ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12 χρόνια από τη συντριβή του «Ηλιος» στο Γραμματικό
Σαν σήμερα, στις 14 Αυγούστου 2005, σημειώθηκε το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα των Κυπριακών αερογραμμών Helios Airways όταν ένα Boeing 737-31S συνετρίβη στις 12:04 στο Γραμματικό Αττικής. Σκοτώθηκαν 115 επιβάτες και τα 6 μέλη του πληρώματος.
Στις 10:37 εισήλθε στο FIR Αθηνών αλλά δεν μπόρεσε να έρθει σε επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει επαφή με το αεροσκάφος ενεργοποιήθηκε η διαδικασία σύμφωνα με το σχέδιο για ανάλογες περιπτώσεις και διατάχτηκε από τον Αρχηγό Γ.Ε.Ε.Θ.Α. να απογειωθούν μαχητικά για να εντοπίσουν το αεροσκάφος. Στις 11:05 απογειώθηκαν από την Νέα Αγχίαλο δύο μαχητικά F-16 τα οποία ήρθαν σε οπτική επαφή με το αεροπλάνο στις 11:18 και διαπίστωσαν ότι ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους ήταν αναίσθητος, ο κυβερνήτης δεν ήταν στην θέση του και είχε ενεργοποιηθεί το σύστημα παροχής οξυγόνου με μάσκες. Το αεροσκάφος μέχρι εκείνη την στιγμή πετούσε με τον αυτόματο πιλότο. Κατευθυνόμενο προς Εύβοια σε κάποια στιγμή έστριψε νότια και στις 11:41 οι πιλότοι των μαχητικών είδαν τον αεροσυνοδό Ανδρέα Προδρόμου που είχε πτυχίο πιλότου να προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο του αεροπλάνου. Μετά από λίγο τα καύσιμα του αεροπλάνου τελείωσαν, σταμάτησε ο αριστερός (11:50) και ο δεξιός κινητήρας (12:00) και στις 12:05 συνετρίβη στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού στην βόρεια Αττική.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις υπήρξε απότομη αποσυμπίεση του εσωτερικού του αεροσκάφους, καθώς ανάμεσα στα πτώματα των επιβατών υπήρχαν πολλά που φορούσαν μάσκες οξυγόνου. Οι ειδικοί πάντως δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την πτώση από αυτήν μόνο την βλάβη και για ποιον λόγο δεν μπόρεσε ο κυβερνήτης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κατεβαίνοντας σε χαμηλό ύψος, όπως και γιατί δεν βρισκόταν στην θέση του1.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Με υψηλές θερμοκρασίες μπαίνει το φθινόπωρο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Ένα καλοκαίρι χωρίς τέλος φαίνεται να βιώνει η Ευρώπη, καθώς η Ιβηρική χερσόνησος μπαίνει στον Οκτώβριο με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, ενώ στην κεντρική Ευρώπη ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά.
Ισπανία και Πορτογαλία βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα νέο κύμα καύσωνα από την Παρασκευή, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά κατά τόπους τους 35°C.
Η θερμοκρασία είναι «ασυνήθιστα υψηλή για αυτήν την περίοδο του έτους», εξήγησε ο εκπρόσωπος της ισπανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας Aemet, Ρούμπεν δελ Κάμπο. Σε πολλές πόλεις του νότου το απόγευμα ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 35 βαθμούς.
Η κορύφωση του καύσωνα αναμένεται και σήμερα, αφού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 32-34 βαθμούς. Οι τιμές αυτές είναι υψηλότερες κατά 5 έως 15 βαθμούς σε σύγκριση με τις συνηθισμένες για την εποχή.
Στη γειτονική Πορτογαλία μέχρι και την Τρίτη τα θερμόμετρα θα δείχνουν θερμοκρασίες υψηλότερες των 30°C παντού, εκτός από τα παράλια.
Αν και αυτοί οι καύσωνες δεν είναι συγκρίσιμοι με εκείνους του καλοκαιριού, η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη κατά 5-8 βαθμούς σε σύγκριση με τη συνηθισμένη για την εποχή, εξήγησε το πορτογαλικό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ατμόσφαιρας (IPMA).
Υψηλές, γύρω στους 35 βαθμούς, θα είναι οι θερμοκρασίες και στη νότια Γαλλία, όπου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Météo-France, ο Σεπτέμβριος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα: σε σύγκριση με την περίοδο 1991-2020, οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες κατά 3,5-3,6 βαθμούς.
Παρόμοιες είναι οι διαπιστώσεις και άλλων μετεωρολογικών υπηρεσιών:
– Στη Γερμανία, θερμοκρασίες υψηλότερες κατά 3,9 βαθμούς σε σύγκριση με την περίοδο 1961-1990, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία DWD
– Στην Πολωνία, 3,6 βαθμοί πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή, σύμφωνα με το ινστιτούτο IMiGW
– Στην Ελβετία, θερμοκρασία αυξημένη κατά 3,8 βαθμούς σε σύγκριση με την περίοδο 1991-2020
– Στην Αυστρία, 3,2 βαθμοί υψηλότερη θερμοκρασία στα πεδινά, 4,2 βαθμοί υψηλότερη θερμοκρασία στα ορεινά, σύμφωνα με το ινστιτούτο GeoSphere Austria.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Υπάλληλος μουσείου πούλησε αυθεντικό πίνακα και έβαλε πλαστό στη θέση του

Ένας υπάλληλος μουσείου στη Γερμανία κατάφερε να αντικαταστήσει έναν αυθεντικό πίνακα με έναν πλαστό, πουλώντας τον πρώτο και διάγοντας πολυτελή ζωή, με Ρολς Ρόις και αντικείμενα αξίας, έως ότου αποκαλυφθεί η δράση του και συλληφθεί.
Ο 30χρονος, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί για λόγους ιδιωτικότητας, καταδικάστηκε για την κλοπή ακόμη τριών έργων τέχνης. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 21 μηνών με αναστολή και ποσό αποζημίωσης άνω των 60.600 ευρώ στο μουσείο.
Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου το Περιφερειακό Δικαστήριο Μονάχου, ως ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν αφενός η ομολογία του δράστη και αφετέρου η «ειλικρινής μεταμέλεια».
«Υποστήριξε πως έδρασε χωρίς να σκεφτεί. Σήμερα δεν μπορεί να ερμηνεύσει τη συμπεριφορά αυτή», αναφέρει η δικαστική απόφαση.
Το χρονικό
Ο άνδρας, ο οποίος εργαζόταν στο Deutsches Museum του Μονάχου, εργαζόταν στη διαχείριση συλλογών από τον Μάιο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2018.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κατάφερε να αποσπάσει από τη συλλογή του μουσείου το έργο «Das Märchen vom Froschkönig» του Φραντζ φον Στουκ, αντικαθιστώντας το με αντίγραφό του.
Ο ίδιος έβαλε σε δημοπρασία τον γνήσιο πίνακα, ισχυριζόμενος μάλιστα στον οίκο δημοπρασιών πως κάποτε το έργο αυτό ανήκε στους παππούδες ή τους προγόνους του.
Το έργο πουλήθηκε σε ελβετική γκαλερί έναντι 70.000 ευρώ, εκ των οποίων ο ίδιος έλαβε περί τα 50.000 σε μετρητά.
Ο 30χρονος έκλεψε άλλα τρία έργα τέχνης από τον αποθηκευτικό χώρο του μουσείου. Κατάφερε να πουλήσει τα δύο (το «Die Weinprüfung» του Εντουαρντ φον Γκρίτσνερ και το «Zwei Mädchen beim Holzsammeln» im Gebirge του Φραντς φον Ντεφρέγκερ), τα οποία του απέφεραν άλλες 11.490 ευρώ.
Με τα χρήματα αυτά κατάφερε να αποπληρώσει όλα τα χρέη του και να «χρηματοδοτήσει μια πολυτελή ζωή», σύμφωνα με το δικαστήριο.
«Ο εναγόμενος ανερυθρίαστα εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία πρόσβασης στους αποθηκευτικούς χώρους, πουλώντας πολύτιμα πολιτιστικά αντικείμενα προκειμένου να ζήσει πολυτελώς και να επιδεικνύεται» σημειώνεται στη δικογραφία.
Ο 30χρονος επιχείρησε μάταια να πουλήσει και το τέταρτο κλεμμένο έργο, το «Dirndl» επίσης από τον Φραντς φον Ντεφρέγκερ.
«Δεν ήταν εφικτό να αναγνωρίσουμε τα δημοπρατηθέντα έργα ως κλεμμένη ιδιοκτησία» αναφέρει ο εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών.
To μουσείο του Μονάχου κάνει προσπάθειες να ανακτήσει τα πουλημένα έργα, επαναφέροντάς τα στη συλλογή του.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Επιφυλακτικοί στην κατανάλωση οι Γερμανοί, προτιμούν να αποταμιεύουν

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι Γερμανοί καταναλωτές, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα προτιμούν να αποταμιεύουν, όπως διαπιστώνεται από την επιδείνωση του δείκτη καταναλωτικής πίστης.
Σύμφωνα με έρευνα της GfK, για τον Οκτώβριο ο δείκτης προβλέπεται στις 26,5 μονάδες – με πτώση 0,9 μονάδων σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.
«Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός έχει περιορίσει ακόμη περισσότερο τη διάθεση των καταναλωτών για έξοδα και δεν διαφαίνεται ανάκαμψη», επισημαίνεται στην έρευνα.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ακόμη ότι, αν και πρόσφατα σημειώθηκε ελαφρά ανάκαμψη στον δείκτη των οικονομικών προσδοκιών, ο οποίος έχει συρρικνωθεί στις – 3,4 μονάδες, και στον δείκτη προσδοκιών εισοδήματος, ο οποίος βρίσκεται στις – 11,3 μονάδες, «οι τιμές εξακολουθούν είναι πάρα πολύ χαμηλές», διευκρινίζει η GfK.
Την ίδια ώρα η τάση για αποταμίευση αυξήθηκε από τις 7,5 στις 8,0 μονάδες – στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011.
«Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες ενίσχυσης του καταναλωτικού κλίματος έχουν πέσει στο μηδέν τουλάχιστον για φέτος και η ιδιωτική κατανάλωση δεν θα συμβάλει θετικά στη συνολική οικονομική ανάπτυξη για φέτος», γράφει ο υπεύθυνος της έρευνας Ρολφ Μπουρκλ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα από αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε το Βερολίνο

Η Γερμανία θα εισαγάγει αυτή την εβδομάδα ενισχυμένους ελέγχους στα σύνορα με την Πολωνία και την Τσεχία για να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση, ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.
«Αν δεν καταφέρουμε να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα … τότε τα ανοικτά σύνορα μέσα στην ΕΕ βρίσκονται σε κίνδυνο», δήλωσε η Φέζερ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.
Η ενίσχυση των συνόρων θα έχει τη μορφή αστυνομικών ελέγχων «οι οποίοι θα είναι ευέλικτοι και μεταφερόμενοι σε σημεία τα οποία θα αλλάζουν» και θα τεθούν σε ισχύ «αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε η Φέζερ.
Η Γερμανία, η οποία υποδέχθηκε την περυσινή χρονιά περίπου 1 εκατομμύριο ουκρανούς πρόσφυγες, καταγράφει επίσης μεγάλη αύξηση των αιτούντων άσυλο από άλλες περιφέρειες.
Χιλιάδες μετανάστες, που ταξίδεψαν με πλοία από τη Βόρεια Αφρική, έφθασαν αυτό το μήνα στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.
Η Πολωνία, χώρα γειτονική της Γερμανίας, άρχισε από την Τρίτη, να διεξάγει ελέγχους σε μερικά οχήματα που διασχίζουν τα σύνορά της με τη Σλοβακία, με την υποψία ότι μπορεί να μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το Βρετανικό Μουσείο ζητά τη βοήθεια του… κοινού για να βρεθούν οι κλεμμένες αρχαιότητες

Το Βρετανικό Μουσείο ανάρτησε στο διαδίκτυο φωτογραφίες αντικειμένων που μοιάζουν με ορισμένα από τα εκατοντάδες τα οποία κλάπηκαν από τις συλλογές του και έκανε… έκκληση στο κοινό να βοηθήσει για τον εντοπισμό τους.
«Περίπου 2.000 αντικείμενα» κλάπηκαν από τις συλλογές του περίβλεπτου βρετανικού ιδρύματος τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Τζορτζ Όσμπορν.
Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε στην παραίτηση του διευθυντή του μουσείου, Χάρτγουικ Φίσερ, φέτος το καλοκαίρι.
Τα κλεμμένα αντικείμενα δεν παρουσιάζονταν στο κοινό αλλά φυλάσσονταν στις αποθήκες του μουσείου.
Τα περισσότερα από αυτά ήταν αρχαιότητες από την Ελλάδα και τη Ρώμη. Πρόκειται κυρίως για κοσμήματα, ημιπολύτιμους λίθους και υαλικά όμως, ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών το μουσείο δεν τα περιγράφει με ακρίβεια.
Για να ξαναβρεθούν οι κλεμμένες αρχαιότητες, το μουσείο έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες παρόμοιων αντικειμένων, από αυτά που έχει στις συλλογές του, όπως για παράδειγμα ένα χρυσό βραχιόλι, έναν σφραγιδόλιθο ή ένα περιδέραιο διακοσμημένο με αγκράφες σε σχήμα λεοντοκεφαλής.
Ζητά από όποιον «νομίζει ότι έχει ή είχε στην κατοχή του αντικείμενα που ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο ή όποιον διαθέτει οποιαδήποτε πληροφορία» που θα βοηθούσε στην ανάκτησή τους, να επικοινωνήσει με το ίδρυμα.
Μέχρι στιγμής «ανακτήθηκαν 60 αντικείμενα και άλλα 300 εντοπίστηκαν και πρόκειται να επιστραφούν σύντομα», υποστηρίζει το Βρετανικό Μουσείο στην ανακοίνωσή του. Ανέφερε επίσης ότι τα κλεμμένα αντικείμενα καταγράφηκαν στον Κατάλογο των απολεσθέντων έργων τέχνης, μια διεθνή βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται από συλλέκτες, ασφαλιστικές εταιρείες ή ακόμη και αστυνομικές αρχές.
Στα μέσα Αυγούστου το Μουσείο ανέφερε ότι απέλυσε έναν υπάλληλό του. Η βρετανική αστυνομία ανέκρινε έναν άνδρα, τον οποίο δεν κατονόμασε, αλλά προς το παρόν δεν έχει ασκήσει διώξεις για την υπόθεση αυτή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ελεγκτικό Συνέδριο: Οι οινοπαραγωγοί στην ΕΕ λαμβάνουν σημαντική στήριξη, χωρίς αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα

Η πολιτική της ΕΕ στον τομέα του κρασιού δεν βοηθάει ευθέως την ανταγωνιστικότητα των καλλιεργητών και δεν ανταποκρίνεται στους περιβαλλοντικούς στόχους. Αυτό επισημαίνεται σε έκθεση που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ).
Ο τομέας του κρασιού της ΕΕ υπόκειται σε αυστηρή ρύθμιση και λαμβάνει σημαντική στήριξη.
Οι αμπελοκαλλιεργητές λαμβάνουν από την ΕΕ περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων τους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Από το 2016, έχουν επίσης τη δυνατότητα να ζητούν άδεια για φύτευση επιπλέον αμπελώνων. Σκοπός του καθεστώτος αυτού είναι να καταστήσει δυνατή την ελεγχόμενη ανάπτυξη του παραγωγικού δυναμικού (με μέγιστη ετήσια αύξηση 1%), αποτρέποντας παράλληλα την υπερπροσφορά.
Το ΕΕΣ εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι, παρά το ύψος της σχετικής χρηματοδότησης, η πολιτική της ΕΕ για τον αμπελοοινικό τομέα ελάχιστα ευνόησε το περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, το μέτρο της αναδιάρθρωσης δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τους πράσινους στόχους. Στην πράξη, τα κονδύλια της ΕΕ δεν διοχετεύονται σε έργα που επιδιώκουν τη μείωση των επιπτώσεων της αμπελοκαλλιέργειας στο κλίμα ή/και στο περιβάλλον.
Μάλιστα, θα μπορούσαν να έχουν ακόμη και το αντίθετο αποτέλεσμα, όπως τη μεταστροφή σε ποικιλίες αμπέλου που χρειάζονται περισσότερο νερό. Ομοίως, η ετήσια αύξηση κατά 1% των αμπελουργικών εκτάσεων, η οποία παρατάθηκε κατά 15 επιπλέον χρόνια (μέχρι το 2045), δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από περιβαλλοντικής άποψης.
Επιπλέον, στη νέα κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ), οι περιβαλλοντικές φιλοδοξίες για τον αμπελοοινικό τομέα παραμένουν περιορισμένες.
Στο παρελθόν, το ΕΕΣ είχε εισηγηθεί οι ενισχύσεις προς τους γεωργούς – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που καταβάλλονται στους αμπελοκαλλιεργητές – να συνδέονται ρητά με περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Ωστόσο, υπό τη νέα ΚΓΠ, η χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης δεν εξαρτάται πλέον από τέτοιους όρους.
Επίσης, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον το 5% των κονδυλίων που προορίζονται για τον αμπελοοινικό τομέα σε δράσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα.
Το ΕΕΣ θεωρεί το ποσοστό αυτό μάλλον χαμηλό, αν ληφθεί υπόψη ότι, στο πλαίσιο μιας περισσότερο οικολογικής ΚΓΠ, το 40% του συνόλου των γεωργικών δαπανών αναμένεται να εξυπηρετεί την επίτευξη στόχων που σχετίζονται με το κλίμα.
Όσον αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αμπελοκαλλιεργητών, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΕΣ, η πολιτική της ΕΕ δεν είναι επιτυχημένη. Στις πέντε χώρες στις οποίες πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι, τα σχετικά έργα χρηματοδοτούνται ανεξάρτητα από το περιεχόμενο ή τις φιλοδοξίες τους και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη κριτήρια για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας.
Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός, καταναλωτής και εξαγωγέας οίνου παγκοσμίως. Το 2020, στην ΕΕ υπήρχαν 2,2 εκατομμύρια αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις και οι αμπελώνες κάλυπταν περίπου το 2% των καλλιεργούμενων γεωργικών εκτάσεων.
Περί το 80% του οίνου που παράγεται στην ΕΕ προέρχεται από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.
Οι αμπελοκαλλιεργητές και οι οινοποιοί είναι επιλέξιμοι για χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο της ΚΓΠ. Η χρηματοδότηση αυτή μπορεί να λαμβάνει τη μορφή ειδικής στήριξης στο πλαίσιο της κοινής οργάνωσης αγοράς του οίνου (κυρίως μέσω εθνικών προγραμμάτων στήριξης), αλλά και μέσω άμεσων ενισχύσεων, στήριξης μέτρων αγροτικής ανάπτυξης ή/και οριζόντιων μέτρων προώθησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ