ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μπλε πασχαλινό σοκολατένιο αυγό για τον αυτισμό
Ένα πασχαλινό σοκολατένιο αυγό μπορεί να είναι έργο τέχνης ή δημιουργία υψηλής ζαχαροπλαστικής, αλλά και να προωθεί έναν καλό σκοπό, όπως την κοινωνική ενσωμάτωση ατόμων με αυτισμό.
Η σοκολατοποιία – κοινωνική επιχείρηση Harry Specters άνοιξε τις πύλες της το 2012 στην πόλη Έλι στο Κέιμπριτζσαϊρ της Αγγλίας με στόχο την παροχή απασχόλησης, κατάρτισης, εργαστηρίων και δωρεάν καθοδήγησης για νέους με αυτισμό.
Για το φετινό Πάσχα, η ομάδα δημιούργησε το σοκολατένιο αυγό «Egg-ism» (Egg + autism) με στόχο να ευαισθητοποιήσει και να προάγει την ένταξη και αποδοχή των 700.000 ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο με αυτισμό.
Προσεκτικά ζωγραφισμένο στο χέρι με βούτυρο κακάο, με χρήση φυσικών βρώσιμων χρωμάτων, σε μια κρεμώδη λευκή σοκολάτα, το μπλε αυγό (το μπλε χρώμα αντιπροσωπεύει την ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό) είναι τυλιγμένο με κορδέλα και φέρει ειδική ετικέτα. Το 60% των εσόδων της εταιρείας προορίζεται για τους κοινωνικούς της στόχους.
Η Mona Shah ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Harry Specters με εμπειρία ως σύμβουλος εταιρικής διακυβέρνησης στην υπηρεσία ψυχικής υγείας του NHS και αγάπη για τη σοκολάτα είναι μητέρα ενός γιου με αυτισμό.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Απλοποιείται η καταχώριση ληξιαρχικών γεγονότων Ελλήνων του εξωτερικού
Απλοποιείται η διαδικασία καταχώρισης ληξιαρχικών γεγονότων Ελλήνων, τα οποία έχουν επισυμβεί στην αλλοδαπή, με τη χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας προέγκρισης του Ειδικού Ληξιαρχείου.
Με κοινή απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος και Βασίλης Σπανάκης αντίστοιχα, καθορίζεται η διαδικασία για την υποβολή της αίτησης καταχώρησης ληξιαρχικών γεγονότων (γεννήσεις, γάμοι, θάνατοι κ.λπ.) Ελλήνων του εξωτερικού.
Σύμφωνα με την απόφαση, μετά από τη θετική προέγκριση των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την καταχώριση των ληξιαρχικών γεγονότων μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Ειδικού Ληξιαρχείου, όπως αυτή προβλέφθηκε με τη με αριθμό 66587/18-12-2025 κοινή απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υφυπουργού Εσωτερικών, οι πολίτες που έχουν αυθεντικοποιηθεί ως χρήστες μέσω διαπιστευτηρίων taxisnet, και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι που έχουν αυθεντικοποιηθεί ως χρήστες μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, μπορούν πλέον να αιτούνται ψηφιακά την καταχώριση των ληξιαρχικών γεγονότων που τους αφορούν.
Ο αιτών έχει τη δυνατότητα να αποστείλει τα πρωτότυπα ή ακριβή αντίγραφα εκ των πρωτοτύπων, επικυρωμένα από Έλληνα δικηγόρο, δικαιολογητικά ως συστημένα μέσω υπηρεσιών ταχυμεταφοράς ή να τα προσκομίσει με φυσική παρουσία στην αρμόδια διεύθυνση Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης του υπουργείου Εσωτερικών.
Εφόσον διαπιστωθεί πλήρης ταύτιση των αποσταλθέντων δικαιολογητικών με τα εγκεκριμένα, μέσω της πλατφόρμας, δικαιολογητικά, αποστέλλεται ηλεκτρονική ειδοποίηση στον αιτούντα, προκειμένου να προβεί στην αίτηση καταχώρισης ληξιαρχικού γεγονότος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Απλοποιείται η καταχώριση ληξιαρχικών γεγονότων Ελλήνων του εξωτερικού
- Κυβερνοεπίθεση στην Πολωνία εκθέτει τα δεδομένα 19 εκατομμυρίων πολιτών
- Έως και 15 δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να κοστίσουν στη Γαλλία τα κύματα καύσωνα
- Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο του Δεκαπενταύγουστου
- Η Ισπανία ετοιμάζεται για την έκλειψη ηλίου στη… σκιά κινδύνου πυρκαγιών
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν συναισθήματα στα πρόσωπα ανθρώπων
Οι σκύλοι μπορεί να διακρίνουν τα συναισθήματα στα πρόσωπα των ανθρώπων, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιέννης, σε πρώτη απόδειξη μιας τέτοιας ικανότητας τους.
Στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μηχανική μάθηση για να αναλύσουν εγκεφαλογραφήματα 12 σκύλων καθώς τα ζώα έβλεπαν εικόνες ανθρώπινων προσώπων που δείχνουν διαφορετικά συναισθήματα, ανέφερε το πανεπιστήμιο σε δελτίο τύπου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με ανώτερες γνωστικές λειτουργίες και επεξεργασία ανταμοιβής – ο κροταφικός φλοιός και ο κερκοφόρος πυρήνας – ενεργοποιούνταν μόνο από εικόνες χαρούμενων ανθρώπων.
Ο θυμός, ο φόβος και η θλίψη δεν ενεργοποίησαν αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό iScience του Cell Press.
Ωστόσο, όταν οι ερευνητές εξέτασαν ολόκληρο τον εγκέφαλο, βρήκαν ξεχωριστά πρότυπα δραστηριότητας που διαφοροποιούσαν τον φόβο από τον θυμό και τη θλίψη, παρέχοντας την πρώτη απόδειξη ότι οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν συγκεκριμένες αρνητικές εκφράσεις του προσώπου.
Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν όλα κατοικίδια από στοργικές οικογένειες και προειδοποίησαν ότι τα σκυλιά εκτός τέτοιων περιβαλλόντων μπορεί να αντιδρούν διαφορετικά στα ανθρώπινα συναισθηματικά ερεθίσματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
- Απλοποιείται η καταχώριση ληξιαρχικών γεγονότων Ελλήνων του εξωτερικού
- Κυβερνοεπίθεση στην Πολωνία εκθέτει τα δεδομένα 19 εκατομμυρίων πολιτών
- Έως και 15 δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να κοστίσουν στη Γαλλία τα κύματα καύσωνα
- Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο του Δεκαπενταύγουστου
- Η Ισπανία ετοιμάζεται για την έκλειψη ηλίου στη… σκιά κινδύνου πυρκαγιών
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Απέτυχε η εκτόξευση του δορυφόρου ChinaSat-4B
Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η εκτόξευση του δορυφόρου ChinaSat-4B με πύραυλο Long March 7A απέτυχε, αφού ο πύραυλος παρουσίασε ένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια της πτήσης λίγο μετά την εκτόξευσή του σήμερα από το διαστημικό κέντρο εκτόξευσης Ουέτσαγκ.
Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 20:02 ώρα Πεκίνου (15:02 ώρα Ελλάδας), μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, προσθέτοντας ότι τα αίτια της αποτυχημένης εκτόξευσης αναλύονται.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι είδαν μια φωτεινή λάμψη ψηλά στον νυχτερινό ουρανό μετά την εκτόξευση, ακολουθούμενη από αυτό που φαινόταν να είναι πολλά φωτεινά θραύσματα.
Η αποστολή είναι η πρώτη γνωστή αποτυχία του Long March 7A μετά την πρώτη πτήση του πυραύλου τον Μάρτιο του 2020. Ο πύραυλος επέστρεψε σε λειτουργία το 2021 και στη συνέχεια ολοκλήρωσε μια σειρά από επιτυχημένες αποστολές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
- Απλοποιείται η καταχώριση ληξιαρχικών γεγονότων Ελλήνων του εξωτερικού
- Κυβερνοεπίθεση στην Πολωνία εκθέτει τα δεδομένα 19 εκατομμυρίων πολιτών
- Έως και 15 δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να κοστίσουν στη Γαλλία τα κύματα καύσωνα
- Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο του Δεκαπενταύγουστου
- Η Ισπανία ετοιμάζεται για την έκλειψη ηλίου στη… σκιά κινδύνου πυρκαγιών
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ερευνητές εντοπίζουν κενά στο ρυθμιστικό πλαίσιο των καλλυντικών για τα χείλη
Σημαντικά κενά στο ρυθμιστικό πλαίσιο και τις δοκιμές ασφαλείας των καλλυντικών προϊόντων για τα χείλη αποκαλύπτουν δύο νέες μελέτες, που εκπονήθηκαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ για λογαριασμό της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Lip Service Alliance», της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος.
Οι μελέτες δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Integrated Environmental Assessment and Management».
Τα καλλυντικά χειλιών περιλαμβάνουν κραγιόν, lip gloss, lip balm, έλαια χειλιών και μάσκες. Παρότι ταξινομούνται ως τοπικά καλλυντικά για εξωτερική χρήση, στην πράξη ένα μέρος τους καταπίνεται ακούσια και απορροφάται μέσω του ιστού των χειλιών, δημιουργώντας μια διπλή οδό έκθεσης του οργανισμού, την οποία τα ισχύοντα ρυθμιστικά πλαίσια δεν έχουν σχεδιαστεί να αξιολογούν.
Οι ερευνητές εξέτασαν πώς η απορρόφηση μέσω του ιστού των χειλιών και η ακούσια κατάποση αξιολογούνται βάσει κανονισμών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, την Κίνα και τη Νότια Κορέα. Επίσης, συνέκριναν το πώς αντιμετωπίζονται οι ίδιες οδοί έκθεσης στη νομοθεσία για τα καλλυντικά, τα τρόφιμα και τα φάρμακα.
Όπως διαπιστώνουν, στις περισσότερες χώρες οι κανονισμοί και οι δοκιμές δεν λαμβάνουν υπόψη την απορρόφηση των συστατικών των καλλυντικών χειλιών μέσω του δέρματος.
Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλα τα ισχύοντα κανονιστικά πλαίσια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα προϊόντα χειλιών ως καλλυντικά που παραμένουν στην εξωτερική επιφάνεια του σώματος. Ως αποτέλεσμα, τα προϊόντα χειλιών χρησιμοποιούν συνήθως συστατικά που δεν έχουν αξιολογηθεί για την ασφάλεια ως προς τη χρόνια κατάποση ή απορρόφηση στις σημερινές συνθήκες χρήσης.
Εν τω μεταξύ, η αγορά έχει αλλάξει ριζικά. Προϊόντα όπως οι μάσκες χειλιών, τα έλαια χειλιών και τα lip stains μεγάλης διάρκειας δεν υπήρχαν όταν θεσπίστηκαν οι ισχύοντες κανονισμοί.
Οι συγγραφείς διευκρινίζουν ότι οι μελέτες δεν καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τα προϊόντα χειλιών είναι ασφαλή ή επικίνδυνα. Υποστηρίζουν, όμως, ότι με τα σημερινά επίπεδα χρήσης οι κίνδυνοι από τη συνδυασμένη έκθεση μέσω απορρόφησης και κατάποσης δεν αξιολογούνται επαρκώς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Απλοποιείται η καταχώριση ληξιαρχικών γεγονότων Ελλήνων του εξωτερικού
- Κυβερνοεπίθεση στην Πολωνία εκθέτει τα δεδομένα 19 εκατομμυρίων πολιτών
- Έως και 15 δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να κοστίσουν στη Γαλλία τα κύματα καύσωνα
- Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο του Δεκαπενταύγουστου
- Η Ισπανία ετοιμάζεται για την έκλειψη ηλίου στη… σκιά κινδύνου πυρκαγιών
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μελέτη: 13 επιπλέον χρόνια χωρίς άνοια κερδίζουμε αποφεύγοντας 3 παράγοντες κινδύνου
Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση, η απουσία διαβήτη και η αποφυγή του καπνίσματος μπορούν να χαρίσουν σχεδόν 13 επιπλέον χρόνια ζωής χωρίς άνοια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Neurology Open Access» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
Στη μελέτη, με επικεφαλής την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, συμμετείχαν 12.409 άτομα, με μέση ηλικία τα 56 έτη, τα οποία δεν είχαν άνοια κατά την έναρξη της έρευνας. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τρεις βασικούς παράγοντες κινδύνου για άνοια: την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη και το κάπνισμα. Ως υψηλή αρτηριακή πίεση ορίστηκε τιμή μεγαλύτερη από 140/90 mmHg ή η λήψη φαρμάκων για τη μείωση της υπέρτασης.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 26 χρόνια κατά μέσο όρο. Στο διάστημα αυτό, 3.008 άτομα εμφάνισαν άνοια, ενώ 5.238 πέθαναν χωρίς να εμφανίσουν τη νόσο.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα άτομα που δεν είχαν κανέναν από τους τρεις παράγοντες κινδύνου έζησαν σχεδόν 13 χρόνια περισσότερα χωρίς άνοια σε σύγκριση με όσους είχαν και τους τρεις.
Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η αποφυγή αυτών των τριών αγγειακών παραγόντων κινδύνου προκαλεί την καθυστέρηση εμφάνισης της άνοιας, καταδεικνύει, ωστόσο, ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση. Επισημαίνουν επίσης ότι εξίσου σημαντικές είναι και άλλες υγιεινές συνήθειες, όπως η καλύτερη διατροφή και η περισσότερη σωματική δραστηριότητα.
Ως περιορισμό της μελέτης αναφέρουν ότι οι παράγοντες κινδύνου αξιολογήθηκαν μόνο μία φορά, στην αρχή της έρευνας. Ως εκ τούτου, η ανάλυση επικεντρώνεται στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της αρχικής αξιολόγησης και όχι στις πιθανές μεταβολές των παραγόντων κινδύνου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Απλοποιείται η καταχώριση ληξιαρχικών γεγονότων Ελλήνων του εξωτερικού
- Κυβερνοεπίθεση στην Πολωνία εκθέτει τα δεδομένα 19 εκατομμυρίων πολιτών
- Έως και 15 δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να κοστίσουν στη Γαλλία τα κύματα καύσωνα
- Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο του Δεκαπενταύγουστου
- Η Ισπανία ετοιμάζεται για την έκλειψη ηλίου στη… σκιά κινδύνου πυρκαγιών
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι υψηλές θερμοκρασίες του Αυγούστου δοκιμάζουν περισσότερο τα ελαστικά του αυτοκινήτου
Ο Αύγουστος αποτελεί διαχρονικά τον μήνα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στους ελληνικούς δρόμους. Εκατοντάδες χιλιάδες οδηγοί βρίσκονται ήδη στους προορισμούς των διακοπών τους, άλλοι ετοιμάζονται να φύγουν τις επόμενες ημέρες, ενώ αρκετοί προετοιμάζονται για την επιστροφή τους, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις με το αυτοκίνητό τους κάτω από ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες.
Υψηλές θερμοκρασίες, πολύωρη οδήγηση σε αυτοκινητοδρόμους, γεμάτα πορτμπαγκάζ, αυξημένο φορτίο και συχνές στάσεις δημιουργούν ένα περιβάλλον που καταπονεί σημαντικά τα ελαστικά. Και καθώς τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο επαφής του αυτοκινήτου με τον δρόμο, η κατάστασή τους επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια, το φρενάρισμα, τη σταθερότητα και την κατανάλωση καυσίμου.
Ένας σύντομος έλεγχος, σύμφωνα με την εταιρεία ελαστικών Continental, ακόμη και στη μέση των διακοπών μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Τις ημέρες μεγάλης ζέστης η θερμοκρασία της ασφάλτου μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερη από τη θερμοκρασία του αέρα. Αυτό σημαίνει ότι τα ελαστικά λειτουργούν κάτω από ιδιαίτερα υψηλά θερμικά φορτία, ειδικά όταν το όχημα είναι πλήρως φορτωμένο ή κινείται για πολλές ώρες με υψηλή ταχύτητα.
Σε αυτές τις συνθήκες, η σωστή πίεση των ελαστικών αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Η πίεση πρέπει να ελέγχεται πάντοτε όταν τα ελαστικά είναι κρύα και να ακολουθούνται οι προδιαγραφές του κατασκευαστή του οχήματος.
Η υποπίεση αυξάνει τη θερμοκρασία λειτουργίας, επιταχύνει τη φθορά και επηρεάζει αρνητικά τόσο την κατανάλωση καυσίμου όσο και την απόσταση φρεναρίσματος.
Οι οδηγοί πρέπει να αφιερώσουν λίγα λεπτά για έναν βασικό έλεγχο των ελαστικών τους, επιβεβαιώνοντας τη σωστή πίεση σύμφωνα με το φορτίο του οχήματος, το βάθος του πέλματος και τη γενικότερη κατάσταση των ελαστικών. Να αναζητήσουν τυχόν κοψίματα, εξογκώματα ή ζημιές που μπορεί να προκλήθηκαν από λακκούβες ή πεζοδρόμια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Απλοποιείται η καταχώριση ληξιαρχικών γεγονότων Ελλήνων του εξωτερικού
- Κυβερνοεπίθεση στην Πολωνία εκθέτει τα δεδομένα 19 εκατομμυρίων πολιτών
- Έως και 15 δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να κοστίσουν στη Γαλλία τα κύματα καύσωνα
- Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο του Δεκαπενταύγουστου
- Η Ισπανία ετοιμάζεται για την έκλειψη ηλίου στη… σκιά κινδύνου πυρκαγιών


















You must be logged in to post a comment Login