Connect with us

ΕΥΡΩΠΗ

Βρετανία: Τρεις νεκροί από σύγκρουση με τρένο στο Λονδίνο

Published

on

Τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους όταν τρένο σε  σιδηροδρομικό σταθμό του Νότιου Λονδίνου τους παρέσυρε όπως μεταδίδει το skynews.

Η αστυνομικές αρχές πληροφορήθηκαν λίγο μετά τις 7.30 το πρωί, ότι τρεις άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί στις ράγες του τρένου.

Οι τρεις νεκροί εκτιμάται ότι ήταν περίπου 20 ετών και ο θάνατός τους, σύμφωνα με την αστυνομία, αντιμετωπίζεται ως «ανεξήγητος».

Πληροφορίες βρετανικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι σύμφωνα με ανώνυμες πηγές των σιδηροδρόμων, κοντά στο σημείο όπου βρέθηκαν νεκροί οι τρεις νεαροί εντοπίστηκαν σπρέι με χρώματα και ότι η περιοχή είναι πολύ δημοφιλής για τους καλλιτέχνες γκράφιτι.

Αν και οι αστυνομικοί της σήμανσης έχουν φωτογραφίσει γκράφιτι στο σημείο θανάτου των τριών, τόνισαν ότι είναι πολύ νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Νέοι κανόνες για την καταπολέμηση των εισαγωγών νοθευμένου μελιού στην ΕΕ

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τις «οδηγίες για το πρωινό» και συγκεκριμένα την προσωρινή συμφωνία με το Συμβούλιο σχετικά με τους επικαιροποιημένους κανόνες για τη σύσταση, την ονομασία, την εμπορική σήμανση και την παρουσίαση ορισμένων τροφίμων πρωινού, με 603 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 10 αποχές.

Ειδικότερα, οι νέοι κανόνες στοχεύουν στην καταπολέμηση των εισαγωγών νοθευμένου μελιού από τρίτες χώρες, μέσω της υποχρεωτικής και ξεκάθαρης επισήμανσης της χώρας προέλευσης, ενώ θα δρομολογήσουν και τη δημιουργία ενός συστήματος καταγραφής της εμπορικής διαδρομής του προϊόντος.

Παράλληλα, θα υπάρχει και σαφέστερη σήμανση σχετικά με την περιεκτικότητα των χυμών φρούτων σε σάκχαρα, καθώς και για την ελάχιστη περιεκτικότητα σε φρούτα στις μαρμελάδες.

Ένα μεγάλο μέρος του μελιού που εισάγεται από χώρες εκτός ΕΕ είναι ύποπτα ότι είναι νοθευμένο με ζάχαρη και παραμένει απαρατήρητο στην αγορά της ΕΕ (Επιτροπή 2021).

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια τέτοια απάτη και να ενημερωθούν καλύτερα οι καταναλωτές, υπήρξε συμφωνία να είναι υποχρεωτικό να αναφέρονται με σαφήνεια στο ίδιο οπτικό πεδίο με το όνομα του προϊόντος, οι χώρες από τις οποίες προέρχεται το μέλι αντί μόνο εάν προέρχεται από την ΕΕ ή όχι, κάτι που ισχύει σήμερα για τα μείγματα μελιού. Πρέπει επίσης να αναφέρονται τα ποσοστά του μελιού που προέρχεται από τουλάχιστον τις τέσσερις πρώτες χώρες προέλευσης. Εάν αυτό δεν αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού μελιού, τα ποσοστά πρέπει να αναφέρονται για όλες τις χώρες.Έπειτα από μελέτες σκοπιμότητας και για τον περαιτέρω περιορισμό της απάτης, η Επιτροπή θα προτείνει έναν μοναδικό κωδικό αναγνώρισης ή παρόμοια τεχνική για να είναι δυνατή η ανίχνευση του μελιού στους μελισσοκόμους.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για τη συλλογή δεδομένων για τη βελτίωση των ελέγχων, την ανίχνευση νοθείας στο μέλι και για την παροχή συστάσεων για ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας της ΕΕ που επιτρέπει τον εντοπισμό του μελιού από τον παραγωγό ή τον εισαγωγέα που συγκομίζει.

Για τους χυμούς φρούτων και τις μαρμελάδες, η Επιτροπή θα συντάξει έκθεση που θα αξιολογεί την υποχρεωτική επισήμανση στη χώρα προέλευσης των φρούτων που χρησιμοποιούνται εντός 36 μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας συνοδευόμενη από νομοθετική πρόταση, εάν χρειάζεται.

Σήμανση περιεχομένου χυμών και μαρμελάδων

Για τις μαρμελάδες, ο γενικός κανόνας θα είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον 450 γραμμάρια φρούτων για την παραγωγή 1 κιλού μαρμελάδας.

Με βάση την πρόταση του Κοινοβουλίου, συμφωνήθηκε ότι η ετικέτα «περιέχει μόνο φυσικά σάκχαρα» θα πρέπει να επιτρέπεται για τους χυμούς φρούτων. Επιπλέον, για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, συμφωνήθηκε ότι οι αναδιαμορφωμένοι χυμοί φρούτων μπορούν να φέρουν την ετικέτα «χυμός φρούτων μειωμένης ζάχαρης» εάν έχει αφαιρεθεί τουλάχιστον το 30% των φυσικών σακχάρων.Ωστόσο, οι παραγωγοί ενδέχεται να μην χρησιμοποιούν γλυκαντικά για να αντισταθμίσουν την επίδραση της μείωσης της ζάχαρης στη γεύση, την υφή και την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Η νέα δέσμη κανόνων πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο, προτού δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα.

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να έχουν εφαρμόσει τους νέους κανόνες δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος τους.

Η αναθεώρηση των προτύπων εμπορίας της ΕΕ για τις «οδηγίες για το πρωινό» προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 21 Απριλίου 2023, αποσκοπώντας στην επικαιροποίηση των υφιστάμενων προτύπων που ορίστηκαν περισσότερα από 20 χρόνια πριν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από την Σαχάρα πλήττει την δυτική Ευρώπη

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Προειδοποίηση για ένα «εξαιρετικού χαρακτήρα» επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από την Σαχάρα προς την δυτική Ευρώπη, από το Σάββατο, εξέδωσε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus τονίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις για την ποιότητα του αέρα.

Το τρίτο σε διάστημα δύο εβδομάδων επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από την Σαχάρα προς την Ευρώπη είναι σε εξέλιξη από τις 6 Απριλίου και έχει δημιουργήσει υψηλές συγκεντρώσεις PM10 (μικροσωματιδίων) «στην Ιβηρική Χερσόνησο καθώς και σε ορισμένες περιοχές της Γαλλίας και της Γερμανίας», ξεπερνώντας ορισμένες φορές τον ημερήσιο ευρωπαϊκό μέσο όρο έκθεσης, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα (CAMS) του παρατηρητηρίου Copernicus

Οι συγκεντρώσεις αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες ημέρες λόγω των ευνοϊκών ατμοσφαιρικών συνθηκών που παρατείνουν την μεταφορά σκόνης, προειδοποιεί το CAMS.

«Αυτό το τελευταίο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από την Σαχάρα είναι το τρίτο στο διάστημα των τελευταίων δύο εβδομάδων και συνδέεται με τις μετεωρολογικές συνθήκες που δημιούργησαν ζεστό καιρό σε ολόκληρη την δυτική Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες», τονίζει ο Μαρκ Πάρινγκτον της CAMS.«Αν και δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, νέφη σκόνης από την Σαχάρα να φθάνουν στην Ευρώπη, η ένταση και η συχνότητα τέτοιων επεισοδίων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που πιθανόν να οφείλεται σε αλλαγές στα σχήματα ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η έκθεση σε αυξημένα επίπεδα PM10 μπορεί να έχουν διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, με την πυροδότηση κρίσεων άσθματος ή αλλεργιών και την επιδείνωση ορισμένων αναπνευστικών και καρδιαγγειακών νόσων, κυρίως στα ευάλωτα άτομα (έγκυοι, παιδιά, ηλικιωμένοι, ανοσοκατεσταλμένοι).Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη πηγή ορυκτής σκόνης και απελευθερώνει 60-200 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Αν τα μεγαλύτερα σωματίδια πέφτουν γρήγορα στο έδαφος, τα μικρότερα μπορούν μεταφερθούν σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων και να φθάσουν στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΕ: Οι επαρχιακοί δρόμοι πιο επικίνδυνοι για τροχαία ατυχήματα

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το 52% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα σημειώθηκαν σε επαρχιακούς δρόμους, έναντι 38% σε αστικές περιοχές και 9% σε αυτοκινητόδρομους το 2022.

Αυτό που προβληματίζει είναι ο αριθμός των ποδηλατών που σκοτώνονται στους δρόμους της ΕΕ, καθώς είναι η μόνη ομάδα χρηστών του οδικού δικτύου που δεν έχει σημειωθεί σημαντική μείωση των θανάτων κατά την τελευταία δεκαετία.

Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης κατάλληλων υποδομών και της μη ασφαλούς συμπεριφοράς όλων των χρηστών του οδικού δικτύου, όπως η υπερβολική ταχύτητα, η διάσπαση της προσοχής και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών.

Οι άνδρες ευθύνονταν για τρεις στους τέσσερις θανάτους από τροχαία ατυχήματα (77%). Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς αντιπροσώπευαν το 29% του συνόλου των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, ενώ αντιπροσωπεύουν το 21% του πληθυσμού.Ομοίως, οι νέοι ηλικίας 18-24 ετών αντιπροσώπευαν το 12% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, αλλά μόλις το 7% του πληθυσμού.

Οι επιβάτες αυτοκινήτων (οδηγοί και επιβάτες) αντιπροσώπευαν το 45% του συνόλου των θανάτων, ενώ οι πεζοί αντιπροσώπευαν το 18%, οι χρήστες μηχανοκίνητων δίκυκλων (μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα) το 19% και οι ποδηλάτες το 10%.

Ωστόσο η Επιτροπή δημοσίευσε ότι πέρυσι σκοτώθηκαν περίπου 20.400 άτομα σε τροχαία ατυχήματα στην ΕΕ, ποσοστό που συνιστά μικρή μείωση κατά 1% σε σύγκριση με το 2022.

Παρά τη σχετική μείωση από το 2019, λίγα κράτη μέλη βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ και του ΟΗΕ για μείωση κατά 50% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα έως το 2030.

Στην ΕΕ οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα το 2023 μειώθηκαν κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Δηλαδή υπήρχαν συνολικά 2.360 λιγότεροι θάνατοι σε σύγκριση με το 2019.Ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα έχει μειωθεί ελάχιστα στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ έχει αυξηθεί στην Ιρλανδία, τη Λετονία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία. Αντιθέτως, κατά την τελευταία τετραετία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Δανία, η Ουγγαρία και η Πολωνία βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου μείωσης κατά 50% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα και των σοβαρών τραυματισμών έως το 2030.

Οι ασφαλέστεροι δρόμοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Σουηδία (22 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους) και στη Δανία (27/εκατομμύριο).

Η Βουλγαρία (82/ εκατομμύριο) και η Ρουμανία (81/εκατομμύριο) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων το 2023, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 46 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εφαρμογή του “εισιτηρίου εισόδου” στην Βενετία από τις 25 Απριλίου

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η πιλοτική φάση εφαρμογής του “εισιτηρίου εισόδου” για ημερήσιους επισκέπτες στην Βενετία θα αρχίσει στις 25 Απριλίου.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Γαληνοτάτης, Λουίτζι Μπορουνιάρο, σε συνέντευξή του στην Ένωση Ξένου Τύπου της Ρώμης, η πιλοτική αυτή φάση θα διαρκέσει συνολικά 29 ημέρες, μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Το “εισιτήριο” θα έχει κόστος 5 ευρώ και θα μπορεί να το αγοράζει κανείς μέσω διαδικτύου, εξασφαλίζοντας ένα κωδικό QR, τον οποίο και θα επιδεικνύει σε τυχόν ελέγχους.

Εξαιρούνται από την πληρωμή οι μόνιμοι κάτοικοι, οι φοιτητές και όσοι επισκέπτονται την Βενετία για λόγους υγείας ή εργασίας.Όλοι όμως, σε περίπτωση που δεν πρόκειται να διανυκτερεύσουν στην πόλη, θα πρέπει να εγγράφονται στον ιστότοπο cda ve.it για να μπορούν να εισέρχονται στο ιστορικό της κέντρο κατά την πειραματική αυτή φάση χωρίς κίνδυνο να τους επιβληθεί πρόστιμο.

Ο Μπορουνιάρο πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτό η δημοτική αρχή θα μπορεί να προβλέπει έκτακτες ροές τουριστών, για ανάλογη εξυπηρέτηση ντόπιων και ξένων πολιτών.

“Όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη θέλουν να έρθουν στην πόλη μας, εμείς τους ανοίγουμε τις πόρτες μας, αλλά θέλουμε να αποφύγουμε την υπερβολική πίεση επισκεπτών σε μια μοναδική αρχιτεκτονική πραγματικότητα σαν την δική μας”, τόνισε ο δήμαρχος της Βενετίας.Ο ίδιος υπογράμμισε τέλος ότι δεν πρόκειται για κλειστό αριθμό διότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο επισκεπτών, ότι η πληρωμή “εισιτηρίου” θα είναι υποχρεωτική μόνον μέχρι τις 4 το απόγευμα και ότι πολλές άλλες πόλεις – στην Ευρώπη και όχι μόνο – έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο μέτρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΕ: Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αντικατασταθούν τα παλαιότερα οχήματα

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Παρά το γεγονός ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν σήμερα την τρίτη πιο δημοφιλή κατηγορία στο κομμάτι των πωλήσεων με μερίδιο αγοράς σχεδόν 15%, αντιπροσωπεύουν μόνο το 1,2% του συνόλου των οχημάτων στους δρόμους της ΕΕ.

Η ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, για να αντικατασταθούν παλαιότερα οχήματα από νεότερα τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με καθαρότερες και πιο πράσινες τεχνολογίες.

Αυτό αναφέρει η τελευταία έκθεση της Ένωσης Ευρωπαϊκών Κατασκευαστών Αυτοκινήτων με τίτλο «Οχήματα στους ευρωπαϊκούς δρόμους» που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ο στόλος των οχημάτων στους δρόμους της Ευρώπης.

Τα παλαιότερα οχήματα διαθέτουν συνήθως λιγότερο αποδοτικές τεχνολογίες, οι οποίες επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον σε περίπτωση που δεν αντικατασταθούν.Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι υπάρχουν τώρα περίπου 290 εκατομμύρια οχήματα στους δρόμους της ΕΕ και ότι η μέση ηλικία όλων των τύπων οχημάτων συνεχίζει να αυξάνεται.

Ο μέσος όρος της ηλικίας των αυτοκινήτων στην ΕΕ είναι 12,3 έτη, ενώ σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, τα αυτοκίνητα μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 17 χρόνια, όπως συμβαίνει στην χώρα μας και στην Εσθονία.

Στα φορτηγά ο μέσος όρος της ΕΕ ανέρχεται στα 13,9 έτη, ενώ ο μέσος όρος τόσο για λεωφορεία όσο και για φορτηγά είναι 12,5 χρόνια.

Από το 2018, η μέση ηλικία όλων των τύπων οχημάτων έχει αυξηθεί κατά περίπου ένα χρόνο, δείχνοντας την τάση ότι στην Ευρώπη πλέον κυκλοφορούν πολλά γερασμένα οχήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελληνικές εφαρμογές αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για την παρατήρηση της Γης

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Δύο εφαρμογές που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) για την παρατήρηση της Γης και για την πρόγνωση και διαχείριση δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα «Orion Lab» και διακρίθηκε στους διαγωνισμούς, όπου τις παρουσίασε.

Η διεπιστημονική ερευνητική ομάδα «Orion Lab» αποτελεί συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ασχολείται με την παρατήρηση της Γης κυρίως με δορυφορικά μέσα και με την αξιοποίηση των δεδομένων με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

«Δημιουργούμε εφαρμογές, όπου αξιοποιούμε δορυφορικά δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη για την παρακολούθηση του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής, την παρακολούθηση και διαχείριση φυσικών καταστροφών και την παρατήρηση του γήινου και θαλάσσιου περιβάλλοντος», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της ομάδας Γιάννης Παπουτσής, επίκουρος καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συνεργάτης ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ο κ. Παπουτσής επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη «έχει κατακλύσει τον ερευνητικό χώρο της παρατήρησης της Γης».

«Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξάγει κανείς πληροφορία. Επίσης, από τη στιγμή που παρακολουθούμε αδιαλείπτως τη Γη με τα δορυφορικά μέσα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να μοντελοποιήσουμε όλες αυτές τις πολύ σύνθετες και μη γραμμικές αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των φυσικών φαινομένων και να δημιουργήσουμε κάποιες συνδέσεις μεταξύ φυσικών φαινομένων, οπότε να δούμε μια αλληλουχία βημάτων και να μπορούμε να προβλέπουμε πότε θα συμβεί ένα μεγάλο γεγονός, όπως πυρκαγιά ή πλημμύρα», περιγράφει.Ένα… σύγχρονο μαντείο

Έχοντας ως στόχο την πρόσβαση του κοινού σε δορυφορικά δεδομένα, η ομάδα δημιούργησε το manteo.ai, ένα καινοτόμο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιώντας τέτοια δεδομένα παρέχει εύκολη πρόσβαση μέσω chat σε πληροφορίες για τη Γη.

Η εφαρμογή συνδυάζει μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (όπως το ChatGPT) με μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που είναι εξειδικευμένα για επεξεργασία και ανάλυση δορυφορικών δεδομένων.

Ο χρήστης μπορεί μέσω chat να θέσει ερωτήσεις και να λάβει απαντήσεις σχετικά με την παρατήρηση της Γης, ενώ το σύστημα αναλαμβάνει και σύνθετες εργασίες, όπως η εκτίμηση ρίσκου ακραίων φαινομένων, η χαρτογράφηση φυσικών καταστροφών και η παρακολούθηση οικοσυστημάτων και δεικτών κλιματικής αλλαγής.

Στην πιλοτική λειτουργία της εφαρμογής, οι ερευνητές έχουν εστιάσει στην καταγραφή των επιπτώσεων μιας πυρκαγιάς ή μιας πλημμύρας.

Το όνομα της εφαρμογής συνδυάζει την έννοια του μαντείου, που δίνει συμβουλές και προβλέπει το μέλλον, με την κατάληξη -eo, ακρωνύμιο για το Earth Observation, δηλαδή την παρατήρηση της Γης.

Η καινοτομία της εστιάζεται στο ότι δίνει την ευκαιρία σε χρήστες χωρίς εξειδικευμένη γνώση να τη χρησιμοποιήσουν για να αντλήσουν πληροφορία από δορυφορικά δεδομένα.«Orion Lab»

Η εφαρμογή παρουσιάστηκε στον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας «Cassini Challenges», που διεξάγεται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Διαστημικό Πρόγραμμα (EUSPA) και στοχεύει σε καινοτόμες ιδέες και προϊόντα που σχετίζονται με το Διάστημα. Περιλαμβάνει τρία ανεξάρτητα στάδια: διαγωνισμός ιδέας, διαγωνισμός πρωτοτύπου και διαγωνισμός προϊόντος.

Το manteo.ai κέρδισε ένα από τα 15 βραβεία στον διαγωνισμό ιδέας και συνεχίζει στα επόμενα στάδια με την ομάδα να έχει ήδη καταθέσει την πρόταση και στον διαγωνισμό πρωτοτύπου. Η ομάδα, στην οποία περιλαμβάνονται και οι ερευνητές Νίκος-Ιωάννης Μπούντος και Σπύρος Κονδυλάτος, θα συμμετέχει στις μέρες επιχειρηματικότητας του Cassini, αρχές Ιουνίου στην Πράγα, όπου θα γίνει η βράβευση και η επαφή με επενδυτές. Επόμενος στόχος της είναι να αξιοποιήσει την εφαρμογή και μέσω της δημιουργίας μιας νεοφυούς επιχείρησης (startup).

Διαχείριση κινδύνου πυρκαγιάς με το «Plato»

Η βράβευση στο «Cassini Challenges» έρχεται λίγο καιρό μετά τη διάκριση με το δεύτερο βραβείο του «Orion Lab» για μια άλλη εφαρμογή, το σύστημα «Plato», στον Διαγωνισμό Καινοτομίας του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το σύστημα αφορά στη διαχείριση κινδύνου πυρκαγιάς στην Ελλάδα με τεχνητή νοημοσύνη και αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ και τον καθηγητή Μανόλη Κουμπαράκη.

Στην ομάδα συμμετέχουν εκτός από τους κ. Παπουτσή και Κουμπαράκη και οι ερευνητές Ιωάννης Πράπας, Γεώργιος Σταμούλης, Σουζάνα Τουλουμτζή, Ηλέκτρα Καρασαντέ και Σπύρος Κονδυλάτος. Στην ανάπτυξή του συμμετείχε και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Το Plato είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα εκτίμησης κινδύνου και ρίσκου που προβλέπει και οπτικοποιεί τι θα απειληθεί από πυρκαγιά την επόμενη ημέρα, εστιάζοντας σε εκείνα τα γεγονότα που έχουν τη δυναμική να εξελιχθούν σε μεγάλες πυρκαγιές.Το σύστημα αποτελείται από τρεις βασικές υπηρεσίες. Η πρώτη αφορά στην εκτίμηση κινδύνου εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών για την επόμενη ημέρα για ολόκληρη την Ελλάδα (σε ανάλυση 1Χ1 χιλιόμετρο) αξιοποιώντας δορυφορικά, μετεωρολογικά και γεωχωρικά δεδομένα.

Επίσης, την επεξήγηση της πρόβλεψης κινδύνου με ιεράρχηση και ποσοτικοποίηση των σημαντικότερων παραμέτρων που οδήγησαν σε αυτή, μέσω εξηγήσιμης τεχνητής νοημοσύνης (explainable AI).

Τέλος, την εκτίμηση ρίσκου για υποδομές και περιοχές ενδιαφέροντος (όπως περιοχές Natura, νοσοκομεία, αρχαιολογικούς χώρους, οικισμούς και δασικές περιοχές), μέσω αναπαράστασης και αναζήτησης γεωχωρικών συνδεδεμένων δεδομένων.

Για να εντοπίσει τις περιοχές που έχουν υψηλή επικινδυνότητα για την έναρξη και εξάπλωση μιας πυρκαγιάς, το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και συγκεκριμένα νευρωνικά δίκτυα, που εκπαιδεύονται με ιστορικά δεδομένα διαφόρων μεταβλητών που συμβάλλουν στον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Το Plato χρησιμοποιείται ήδη πιλοτικά από το Πυροσβεστικό Σώμα, που αξιολογεί τη λειτουργία του.

Το σύστημα αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου «DeepCube», που χρηματοδοτείται από το Horizon 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ15 ώρες ago

Προβολή Νάξου και μικρών Κυκλάδων σε διεθνή ΜΜΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ17 ώρες ago

Προχωρά η αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών

ΓΕΡΜΑΝΙΑ21 ώρες ago

Γερμανία: Με απαγόρευση κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τα Σαββατοκύριακα “απειλεί” το υπ. Μεταφορών

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ22 ώρες ago

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 79 χρόνια από την απελευθέρωση του στρατοπέδου Ράβενσμπρουγκ

ΥΓΕΙΑ24 ώρες ago

Η διαβίωση κοντά σε χώρους πρασίνου συνδέεται με λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Ανίχνευση συμπτωμάτων καρδιακής ανεπάρκειας με χρήση smartphone

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Copernicus: Ρεκόρ θερμοκρασιών για δέκατο συνεχή μήνα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Η εργασιακή ανασφάλεια στους νέους ενήλικες συνδέεται με μετέπειτα αυξημένο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες ago

Γερμανία: Νομιμοποίηση της άμβλωσης εντός των πρώτων 12 εβδομάδων της κύησης εισηγείται Επιτροπή

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ2 ημέρες ago

Νέοι κανόνες για την καταπολέμηση των εισαγωγών νοθευμένου μελιού στην ΕΕ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΑΡΘΡΑ3 εβδομάδες ago

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Εξέταση αίματος ανιχνεύει με 83% ακρίβεια τον καρκίνο του παχέος εντέρου

BUSINESS-Kleinanzeigen4 εβδομάδες ago

EVERGETIKON at the BEAUTY exhibition
of DÜSSELDORF March 22-24

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

DÜSSELDORF: ΔΩΣΕ ΑΙΜΑ – ΣΩΣΕ ΖΩΕΣ (28 ΜΑΡΤΙΟΥ)

ΒΙΝΤΕΟ2 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Συνεχίζονται οι απεργίες στα αεροδρόμια

ΑΡΘΡΑ3 εβδομάδες ago

Απογοητευτικά τα νούμερα συμμέτοχής μέχρι τώρα από τους απόδημους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Η νομιμοποίηση της κάνναβης πέρασε και από την Bundestag

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ2 εβδομάδες ago

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

ΒΙΝΤΕΟ2 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV3 έτη ago

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis