Επικοινωνήστε μαζί μας

ΠΑΙΔΕΙΑ

Απόσπαση διοικητικών υπαλλήλων στα Συντονιστικά Γραφεία Εκπαίδευσης Εξωτερικού

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπογράφηκε από τον υπουργό Παιδείας Κ.Γαβρόγλου η απόφαση    για την απόσπαση διοικητικών υπαλλήλων στα Συντονιστικά Γραφεία Εκπαίδευσης Εξωτερικού για τρία (3) έτη με τις τακτικές τους αποδοχές και το ειδικό επιμίσθιο εξωτερικού.

Για να δείτε τα ονόματα πατήστε ΕΔΩ

ΠΑΙΔΕΙΑ

Παιδεία: Τιμωριτική για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς η νέα πρόταση μοριοδότησης(Επιστολή προτάσεων στο υπουργείο)

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Για ακόμη μια φορά  το Υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει την ελληνόγλωσση εκπαίδευση  στην διασπορά σαν τον παρακατιανό παιδί της.

 

 Η   αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων  δεν συμπεριλαμβάνει τις σχολικές μονάδες του εξωτερικού φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς.

 

Ο σύλλογος  Ελλήνων Εκπαιδευτικών Π.Ε Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας με επιστολή του στον Υπουργό καταθέτει προτάσεις για να αρθεί αυτή η αδικία.

 

Το περιεχόμενο της επιστολή:

 22.02.2018

 

Θέμα: «Αναμοριοδότηση και των σχολικών μονάδων του εξωτερικού».

Το Δ.Σ. τoυ Συλλόγου μας μετά από σχετική απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης και λαμβάνοντας υπόψη του την αναγκαιότητα να ικανοποιηθεί ένα χρόνιο αίτημα, που αφορά άμεσα τις υπηρεσιακές μεταβολές όλων των εκπαιδευτικών, και με δεδομένη την πρόθεση σας για αλλαγή των μονάδων συνθηκών διαβίωσης (Μ.Σ.Δ.) όσο αφορά τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών, προχωρά σε πρόταση που αφορά στην αναμοριοδότηση και των σχολικών μονάδων του εξωτερικού.

Δυστυχώς στο Π.Δ.111/2016 και στη νέα πρόταση μοριοδότησης των υπηρεσιών σας, δε λαμβάνονται καθόλου υπόψη οι σχολικές μονάδες του εξωτερικού παρότι η πρόταση αυτή  μπορεί και πρέπει κατά τη γνώμη μας να αποτελέσει βάση συζήτησης και βελτίωσης των δεδομένων.

Σας υπενθυμίζουμε ότι με βάση το Νόμο 4415/2016 (ΦΕΚ.159/Α/6-9-2016), όσοι εκπαιδευτικοί αποσπώνται πλέον στο εξωτερικό, «χάνουν» την οργανική τους θέση και όταν λήξει η απόσπασή τους και θα επιστρέψουν στην πατρίδα, θα υστερούν σημαντικά σε Μ.Σ.Δ. – με ότι συνέπειες έχει αυτό για τον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Άρα το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργεί καθαρά τιμωριτικά για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στο εξωτερικό!

Δεδομένου ότι είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να ληφθεί μέριμνα για κάθε σχολική μονάδα του εξωτερικού χωριστά και να γίνει μία πρόταση με βάση τη χιλιομετρική απόσταση, την λειτουργικότητα του σχολείου και σε συνδυασμό με τον αριθμό κατοίκων της πόλης που ανήκει το σχολείο, το υψόμετρο, τη συγκοινωνία κτλ. αλλά και με δεδομένο ότι σήμερα οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στην Ευρώπη, λαμβάνουν τα ελάχιστα μόρια που προβλέπονται, δηλαδή μία μόνο μονάδα δυσμενών συνθηκών διαβίωσης για κάθε έτος, προτείνουμε:

  1. Να ληφθεί ειδική μέριμνα και για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με απόσπαση στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.
  2. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες της Ευρώπης να μοριοδοτούνται με τρεις (3) Μ.Δ.Σ. για κάθε έτος και αντίστοιχα να μοριοδοτηθούν και οι σχολικές μονάδες στις άλλες Ηπείρους. π.χ. Ωκεανία με περισσότερες μονάδες και όχι με τρεις που είναι σήμερα!!!
  3. Κατάργηση της παρ. 4 του άρθρου 16 κεφ. Α΄ του ν. 4416/2016 που ανατρέχει σε σχετική διάταξη του άρθρου 16 παρ. 9 κεφ. Γ΄ του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167/85, τ. Α), ώστε οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί να διατηρούν τις οργανικές τους θέσεις στη δημόσια εκπαίδευση της Ελλάδας και κατά τη διάρκεια της απόσπασής τους να μπορούν να μετατεθούν ως εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών.

Σαφέστατα όμως χρειάζεται και αναθεώρηση του όλου νομοθετικού πλαισίου που ορίζει τις μεταθέσεις ώστε να αλλάξει η μοριοδότηση και στα επιμέρους κριτήρια (χρόνια υπηρεσίας, παιδιά, κλπ.), στην τροποποίηση του άρθρου 13 του ΠΔ50/96 για τις ειδικές κατηγορίες κλπ.

Ευελπιστούμε για την υιοθέτηση της κατεύθυνσης των προτάσεων μας.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γ. Γραμματέας                                                         

 Νικόλαος Βουδρισλής                                Νικόλαος Ράμμος

 

Συνέχεια

ΠΑΙΔΕΙΑ

«Τα όρια του λόγου μας, τα όρια του κόσμου μας: Του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη (Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης)

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Χρειαζόμαστε μια νέα προοδευτική αναγέννηση ύφους, ήθους και συμπεριφοράς, συνολικής και συλλογικής Ανάτασης…


 

   Έπρεπε να μας υπομνήσει την αξία, τη σημασία και την εμβέλεια της Ελληνικής Γλώσσας στη πρόσφατη επίσκεψη του ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και η σύζυγος του για να ξανασκεφτούμε τη στάση ή πιο ορθά την απόστασή μας από την Ελληνική Γλώσσα. «Η Γλώσσα είναι Πατρίδα» ακούγεται από το βάθος της ιστορίας και της διαχρονίας της ελληνικής γλώσσα η φωνή του Νίκου Καζαντζάκη, για όσους θέλουν να την ακούσουν.

   Χρειαζόμαστε μαζί με το κατά κεφαλήν εισόδημα να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις βελτίωσης της κατά κεφαλήν καλλιέργειας.

   Είμαστε ικανοποιημένοι από όσα έχουμε κάνει για την ελληνική γλώσσα μέχρι τώρα?

   Ισχυρίζομαι ότι η προοδευτική παράταξη δεν εξαντλεί τον προβληματισμό, τον αγώνα και την αγωνία της αποκλειστικά και μόνο στους δείκτες και τα ποσοστά επί του ΑΕΠ. Δεν είναι δηλαδή μόνο «τα της τσέπης» και ό,τι κυνικά η τρέχουσα πολιτική ορολογία ενσωματώνει στο ρήμα ‘’παντελονιάζω’’.

Ισχυρίζομαι ότι μαζί με τον αγώνα για τη θεραπεία των δεινών του μνημονιακού κανιβαλισμού και τη βελτίωση των όρων διαβίωσης των πολλών, η προοδευτική παράταξη είναι ταυτόχρονα και κατ’ εξοχήν κοσμοαντίληψη, αποτύπωμα νέου κώδικα αξιών, συμπεριφορών ηθικής και αισθητικής που όλα μαζί δένουν αρμονικά, δίνουν ώθηση, νοηματοδοτούν ΚΑΙ το χώρο της οικονομίας.

  Φοβάμαι ότι αυτή την τεράστια διαχρονική έγνοια για τη γλώσσα και τον πολιτισμό ως δρώσα και ζώσα κατάσταση δεν την εκφράσαμε ακόμη με πληρότητα.

  Φοβάμαι ότι έχουμε στενέψει και αφυδατώσει την παρουσία μας αποκλειστικά και μόνο στα οικονομικά μεγέθη, δικαιολογημένα ωστόσο στο βαθμό που η κυρίαρχη αγωνία μας αφορά την ανάταξη μιας πληγωμένης κοινωνίας.
Η προοδευτική παράταξη δεν ήταν ποτέ μόνο τα φράγκα. Ήταν και είναι ( ή θα έπρεπε να είναι) μαζί και ταυτόχρονα και η κουλτούρα και η συγκίνηση της ψυχής και η κινητοποίηση της ευαισθησίας και η ενεργοποίηση του φιλότιμου.
Χρειαζόμαστε μια νέα προοδευτική αναγέννηση ύφους, ήθους και συμπεριφοράς, συνολικής και συλλογικής Ανάτασης, της οποίας τα δυναμικά προτάγματα θα αφορούν τον αλλητροφοδοτούμενο κύκλο: γνώση- αμφισβήτηση-αναζήτηση-νέα γνώση, στις Τέχνες, τα Γράμματα, τον Κινηματογράφο, το Θέατρο, το Βιβλίο, τη Μουσική, τη Λογοτεχνία, σε κάθε έκφραση πολιτισμού, που στεγάζει τη καινοτομία και τον πειραματισμό, τα νέα ρεύματα και τους νέους καλλιτέχνες.

Η πρόταση μου να εστιάσουμε στην Ελληνική Γλώσσα ως όχημα παιδείας και πολιτισμού σε ένα κόσμο πολυπολιτισμικό μπορεί να αποτελέσει το όχημα μας για το μέλλον με ταυτότητα, συνέχεια και αυτοσυνειδησία.
Πιο απλά να απαντήσουμε καθαρά: Πού ακουμπάμε; Πού πατάμε; Πού πηγαίνουμε;

   Μας το είπαν ρητά , καθαρά, εύληπτα ο Γάλλος Πρόεδρος και η σύζυγος του, τι δεν καταλάβαμε; Είναι τυχαίο ότι η γαλλοφωνία (Francophonie )είναι ενταγμένη στο Υπουργείο Ανάπτυξης της Γαλλίας? «Υπουργείο Ανάπτυξης και Γαλλοφωνίας» ονομάζεται. Μιλάμε για τη γλώσσα που ανοίγει διαύλους, δρόμους και λεωφόρους για τη παιδεία, τον πολιτισμό και την οικονομία με συνεργασίες, συνέργειες και επενδύσεις.

Στις 6-10-2015 στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, σελ.340-342 των πρακτικών της βουλής είχα λάβει θέση:
«.. να καταθέσω την πρόταση συγκρότησης Διεθνούς Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την ενίσχυση και την προώθηση της Ελληνικής Γλώσσας, την προώθηση της Ελληνομάθειας, επιτροπής με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων(ο Κώστας Γαβράς μου έρχεται άμεσα στη σκέψη καθώς μετέχει στην επιτροπή προώθησης της γαλλοφωνίας) από τους χώρους των τεχνών, των γραμμάτων, των επιστημών, των media από την Ελλάδα και το εξωτερικό, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Θυμάμαι τον αείμνηστο δάσκαλο Χρήστο Τσολάκη που έλεγε: «τα όρια του λόγου μου, τα όρια του κόσμου μου. Φτωχαίνει ο λαός, φτωχαίνει και η γλώσσα».

  Αναρωτιέμαι: Τα όρια του λόγου μας , τα όρια του κόσμου μας, αρχίζουν και τελειώνουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το πρωτογενές πλεόνασμα και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων;

  Ισχυρίζομαι πως το αίνιγμα εξόδου από το μνημονιακό κανιβαλισμό, το αίνιγμα ζωής, προοπτικής και ελπίδας για εμάς και τα παιδιά μας, για την πατρίδα μας, απαιτούν το συλλογικό πολιτικό υποκείμενο να έχει τα χαρακτηριστικά του Διφυούς Οιδίποδα.

   Πρώτη όψη είναι η παρούσα Κυβέρνηση εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας να επιλύσει το αίνιγμα της σφίγγας, το αίνιγμα του μνημονίου, χωρίς να σκοτώσει τον πατέρα του, δηλαδή τις αξίες, τις αρχές και το πρόγραμμα της και χωρίς βεβαίως να παντρευτεί τη μάνα του, δηλαδή την εξουσία και την ιδιοτέλεια.

   Ο απολογισμός μετά από 33 μήνες είναι πως το στοίχημα ζωής, έστω και με απώλειες, παραμένει ακόμη ανοικτό, παραμένει ακόμη ζωντανό, γιατί συμβιβασμό κάναμε. Δεν είμαστε ούτε συμβιβασμένοι, ούτε υποταγμένοι.

   Η άλλη όψη του Οιδίποδα είναι οι πολίτες να είναι ενεργοί. Ανατροπή ντιλίβερι-διανομή κατ’ οίκον δεν υφίσταται. Η αξιοπρέπεια δεν δανείζεται, δεν χαρίζεται, δεν κληροδοτείται.
Η αυτενέργεια των πολιτών, η κριτική συμπόρευσή τους με την ένταξή τους σε συλλογικές μορφές πρωτοβουλιακής παραγωγικής δράσης, δημιουργικής αντεπίθεσης και εξόδου από τη διαχείριση της τρέχουσας μιζέριας καθιστούν το διάλογο ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ μονόδρομο. Αυτός ο δρόμος μας Αξίζει για να περάσουμε όλοι μαζί απέναντι.

 

Του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη
(Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης) Προέδρου της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής της Βουλής Του Ελληνισμού της Διασποράς

Συνέχεια

ΠΑΙΔΕΙΑ

Düsseldorf: Επιστολή στην ηγεσία του ΥΠ.ΠΕΘ για τα προβλήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΤΙΣΣΕΛΝΤΟΡΦ

ΠΡΟΣ: Υπουργό ΥΠ.ΠEΘ κ. Γαβρόγλου Κ. (διά μέσου ΣΔΕ Βερολίνου)
ΠΡΟΣ: Υφυπουργό ΥΠ.ΠΕΘ με αρμοδιότητα την ελληνόγλωσση
εκπαίδευση στο εξωτερικό κ. Ζουράρι Κ.
Düsseldorf, 20.11.2017

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
με ιδιαίτερη λύπη και απογοήτευση σας απευθύνουμε αυτήν την επιστολή ως μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου–Λυκείου Ντίσσελντορφ. Επιθυμούμε για μια ακόμη φορά να σας κοινοποιήσουμε τα αιτήματά μας, τα οποία, όπως με θλίψη διαπιστώσαμε είτε δεν έφτασαν στα αυτιά σας είτε θεωρήσατε πως δεν αξίζουν την προσοχή και τη μέριμνά σας.

Τα σχολεία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης σε όλη την περιοχή μας βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, όπως σας έχουμε επισημάνει επανειλημμένες φορές και με ποικίλες εναγώνιες εκκλήσεις. Τρείς μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς η υποστελέχωση σε βασικές ειδικότητες στερεί από τα παιδιά μας πολύτιμες διδακτικές ώρες, δημιουργώντας μαθησιακά κενά και εικόνα αναστάτωσης, υπολειτουργίας και συνολικής παρακμής. Οι μαθητές του Λυκείου δεν διδάσκονται πλήρως ούτε καν τα μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού τους, αναγκαζόμενοι να στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στο φροντιστήριο ή και πουθενά, εφόσον μιλάμε για πολλά παιδιά νέο-μεταναστών με τεράστιες οικονομικές δυσκολίες. Οι μεγάλοι αδικημένοι πάλι, οι μαθητές του Γυμνασίου μας, έρχονται στο σχολείο για να «απασχοληθούν» τρεις- τέσσερις ώρες κάθε μέρα, παρακολουθώντας για παράδειγμα δύο ώρες την εβδομάδα μαθηματικά, καθόλου φυσική και χημεία κ.ο.κ.

Τα «κουκιά είναι μετρημένα και λίγα» κ. Υπουργέ, και δυστυχώς «δεν βγαίνουν», όπως κι αν τα μοιράσουμε. Η ανεπάρκεια πόρων, και υλικών, αλλά κυρίως διδακτικού προσωπικού οδηγεί στην υποβάθμιση και πολύ φοβόμαστε στο μαρασμό και τη διάλυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης της Ομογένειας.

Δυστυχώς, όλες οι κινήσεις διαμαρτυρίας μαθητών και γονέων προς την πλευρά του Υπουργείου προσέκρουσαν μέχρι σήμερα σε έναν τοίχο άρνησης, αδιαφορίας ή αποποίησης ευθυνών. Συγκεκριμένες διατάξεις, όπως η πρόσφατη της απώλειας της οργανικής θέσης μετά από απόσπαση στο εξωτερικό ή της τριετούς αντί πενταετούς καταβολής του επιμισθίου, φαίνεται να αποθαρρύνουν νέους εκπαιδευτικούς να έρθουν ή παλιότερους να παραμείνουν στα σχολεία μας. Τα αποτελέσματα είναι πλέον ευδιάκριτα.

Κύριε Υπουργέ,
με δεδομένη και γνωστή την ευαισθησία σας πάνω στα θέματα του ελληνισμού της Διασποράς, εφόσον κι εσείς αποτελείτε τέκνο του:
Οι ελάχιστοι εκπαιδευτικοί που στάλθηκαν την τελευταία εβδομάδα ήταν σαν σταγόνα στον ωκεανό των τεράστιων ελλείψεων των σχολείων μας.
Μη στερήσετε από τα παιδιά μας, μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς, τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε ελληνικά σχολεία και να διατηρήσουν τους δεσμούς τους – γλωσσικούς και πολιτισμικούς- με τη μητέρα – πατρίδα!
Μην αφήσετε τα παιδιά των νέο- μεταναστών, που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν σε μια ξένη χώρα, χωρίς σχολείο -εστία , παρουσία και ελπίδα επιστροφής στην πατρίδα τους! Μην τα αναγκάσετε να αισθανθούν για δεύτερη φορά «απόβλητα»!
Μην αφήσετε να σβήσουν οι εστίες του ελληνισμού, οι δίαυλοι από τους οποίους διαχέεται σε όλο τον κόσμο η ελληνική παιδεία!
Η τεχνοκρατική λογική της «οικονομίας» πόρων και η μυωπική λογιστική «περικοπών δαπανών» δεν ταιριάζει σε μια ανθρωπιστική ιδεολογία, όπως αυτή που πρεσβεύετε εσείς και η παράταξή σας. Στείλτε μας, λοιπόν, διδάσκοντες! Καταργήστε τα οποιαδήποτε κωλύματα, νομικά ή γραφειοκρατικά! Αναμένουμε με αγωνία την άμεση και έμπρακτη ανταπόκρισή σας!

Άλλωστε, όπως έλεγε κι ο ποιητής:
Ελάχιστοι μας διαβάζουν ελάχιστοι ξέρουν τη γλώσσα μας μένουμε αδικαίωτοι κι αχειροκρότητοι σ’ αυτή τη μακρινή γωνιά όμως αντισταθμίζει που γράφουμε ελληνικάλληνικά.
Κ. Μόντης

Με εκτίμηση
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου-Λυκείου Ντίσσελντορφ

Συνέχεια

ΠΑΙΔΕΙΑ

Το Λύκειο και τα προβλήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Μόναχο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Λόγια προβληματισμού και αγωνίας από τους ομογενείς που ασχολούνται με την μαθητική κοινότητα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

 

Φέτος γιορτάζονται  τα 50 χρόνια ελληνικών σχολείων στο Μόναχο! Κι έχουμε έναν ιδιαίτερο λόγο να είμαστε προσεκτικοί κι επιφυλακτικοί διότι η κατάσταση γενικότερα των σχολείων αλλά και του Λυκείου  ειδικότερα, μόνο για γιορτές δεν είναι! Είναι ακριβώς αυτή η κατάσταση που θα έπρεπε να προβληματίσει και να προκαλέσει όλους εμάς που ζούμε  στην Γερμανία, αλλά κι αυτούς που είναι επιφορτισμένοι από την Ελληνική Πολιτεία με την αρωγή της Ομογενειακής Παιδείας στο σύνολο της.

 

Για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα αρκεί να παραθέσουμε έναν απλό συλλογισμό: το Μόναχο έχει περίπου 30.000 Έλληνες, ένας αριθμός που συνεχώς αυξάνεται, λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα μας. Θα περίμενε κανείς τα σχολεία μας και πιο συγκεκριμένα το Λύκειο ως κορωνίδα της Ελληνόφωνης Εκπαίδευσης να ακμάζουν και να υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός από μέρους τόσο των εδώ Πολιτειακών Φορέων όσο και της Πολιτικής Ηγεσίας στην Ελλάδα έτσι ώστε να επεκτείνουμε τον αριθμό τόσο των σχολικών συγκροτημάτων όσο και του Διδακτικού Προσωπικού αλλά και των μαθητών που φοιτούν σε αυτά!

Δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο: τα σχολεία συρρικνώνονται, οι μαθητές συνεχώς μειώνονται κι ο αριθμός των υπηρετούντων σε αυτά Λειτουργών δεν επαρκεί για μια παραγωγική διδακτική διαδικασία λόγω της αντιφατικής Πολιτικής που ακολουθείται από το Υπουργείο Παιδείας εδώ και πολλά χρόνια!

Γι΄ αυτό και το  Λύκειο Μονάχου  μην αποτελώντας την εξαίρεση στα παραπάνω αντιμετώπιζε κι αντιμετωπίζει προβλήματα που πέρσι απείλησαν ακόμα- ακόμα και την ίδια την εύρυθμη λειτουργία του. Ακόμα και την ίδια την στέγαση του. Όπως ίσως είναι γνωστό πέρσι το Λύκειο έπρεπε να είχε μετακομίσει την 01 Αυγούστου 2017 σε κάποιο κτίριο στο Obersendling όπως επίμονα είχε διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις το εδώ Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης. Κι αυτό πάλι ήταν αρκετά ομιχλώδες γιατί κανείς δεν αντιμετώπιζε με την απαιτούμενη διαφάνεια και σοβαρότητα το θέμα αυτό. Κι έτσι οι γονείς ήρθαν προ τετελεσμένων γεγονότων όταν το Μάιο 2017 το ίδιο το Συντονιστικό Γραφείο εκτέθηκε φανερώνοντας στους ενδιαφερόμενους γονείς ότι τελικά η μεταστέγαση του Obersendling ναυάγησε. Τώρα συμφωνήθηκε για φέτος το Λύκειο να μείνει εκεί που ήταν στην Schatzbogenstr. 29, και μετά τον Αύγουστο του 2018 να μεταφερθεί σε νέο κτίριο στην περιοχή του Giesing. Όπως εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί αυτό και μόνο το γεγονός της αστάθειας κι έλλειψης μιας σωστής στρατηγικής όσον αφορά τις κτιριακές υποδομές είναι αρκετό να αποθαρρύνει πολλούς Έλληνες γονείς από το να στείλουν τα παιδιά τους στην Ελληνόφωνη Παιδεία!

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος κ.Τάπας για το θέμα αυτό: «Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων  παρακολούθησε από κοντά κι εξακολουθεί να παρακολουθεί το θέμα και καλεί τους αρμόδιους Πολιτικούς Φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να διασφαλίσουν την ομαλή μεταστέγαση αλλά και την επίλυση όλων των προβλημάτων που συνδέονται κι εμποδίζουν την σωστή λειτουργία του μεγαλύτερου Λυκείου εκτός Ελλαδικού χώρου».

Ένα άλλο θέμα που ταλανίζει τους αποφοίτους του Λυκείου μας είναι η αναγνώριση του ελληνικού απολυτηρίου από τις γερμανικές αρχές! Κι εδώ έχουμε μια περίεργη κατάσταση: κάποιος απόφοιτος του Λυκείου Μονάχου που δίνει Πανελλαδικές κι εισάγεται σε κάποιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο αυτόματα παίρνει και abitour, που είναι το απαραίτητο απολυτήριο με το οποίο μπορεί κάποιος να εισαχθεί στα Γερμανικά Πανεπιστήμια,  διαρκείας 3 χρόνων, ενώ αν αποτύχει να εισαχθεί στα ελληνικά ΑΕΙ τότε το απολυτήριο του είναι απολυτήριο που με γερμανικούς όρους αντιστοιχεί στην κατώτατη βαθμίδα δηλ. σε hauptschuleabschlus. Κι αυτό την στιγμή που κάποιος μαθητής στην Ελλάδα, απόφοιτος ενός αντίστοιχου Λυκείου της χώρας μας, όταν αποφοιτά παίρνει απολυτήριο που αναγνωρίζεται από τους Γερμανούς ως abitour κανονικό και χωρίς χρονικό όριο. Και μιλάμε για σχολεία που έχουν το ίδιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, κάνουν τα ίδια  μαθήματα κι έχουν τον ίδιο κανονισμό λειτουργίας.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι-με τουλάχιστον επιεικείς όρους-η ακολουθούμενη Εκπαιδευτική Πολιτική που αναφέρεται στην Ομογένεια και σε μακροχρόνιο ορίζοντα είναι το λιγότερο αντιφατική κι οδηγεί σε απομόνωση του Ελληνικού Λυκείου από το υπόλοιπο εκπαιδευτικό σύστημα τόσο της Γερμανίας όσο και της Ελλάδας ειδικά σε περιπτώσεις που ο απόφοιτος δεν κατορθώνει την εισαγωγή του σε κάποιο Ελληνικό ΑΕΙ.

Χρειάζεται να δοθεί ένα άλλο πλαίσιο στο σύνολο της Ελληνόφωνης σχολικής Κατάρτισης κι ένα άλλο σκεπτικό. Κι αυτό πρέπει να γίνει πρώτα από την Ελληνική Παροικία, που θα πρέπει να διασαφηνίσει τους στόχους της και να απομακρύνει παρωχημένες πρακτικές που οδηγούν σε ομφαλοσκόπηση κι απομόνωση. Έπειτα κι η Ελληνική Πολιτεία από πλευράς της χρειάζεται να παρέξει στο Λύκειο Μονάχου όλα εκείνα τα εχέγγυα και τις πολιτικές που θα του επιτρέψουν να παράξει επιστήμονες κι εξειδικευμένους τεχνίτες κι έτσι να αναπτυχθεί και να αναπτύξει όλες τις πτυχές και τις δυναμικές του. Δυναμικές που θα ανάγουν την Ελληνική Παροικία του Μονάχου στο σημείο εκείνο, για να επιτελέσει τον ιστορικό της ρόλο ως γέφυρα και θεματοφύλακας της ανάπτυξης της ελληνογερμανικής συνεργασίας τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό ή/και πολιτικό επίπεδο!

Έτσι κι αλλιώς αυτό είναι απαίτηση των καιρών κι όχι πολυτέλεια!!!

 Π.Κ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

– Κραυγή αγωνίας από του μαθητές Φρανκφούρτης, Μονάχου και Νυρεμβέργης

– Λύκειο-Γυμνάσιο Ντίσελντορφ: Λύσεις τώρα ή θα ενταθούν οι αγώνες τους

– Δυναμικά και οι σύλλογοι, οι Κρητικοί του Μονάχου κοντά στη νέα γενιά

– Παιδεία Ομογενών: «Τα λίγα ελληνικά σχολεία, είναι τα μοναδικά σχολεία, που μορφώνουν πραγματικά τα παιδιά των μεταναστών»

 

 

Συνέχεια

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ KKE: Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τα προβλήματα στα σχολεία της Γερμανίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Στο πλαίσιο της αντικειμενικής και ουσιαστικής ενημέρωσης αναρτούμε την ερώτηση που κατατέθηκε από ομάδα Βουλευτών του ΚΚΕ  προς το Υπουργείο Παιδείας με θέμα  τις ελλείψεις εκπαιδευτικών. Είναι χαρά μας να βλέπουμε κοινοβουλευτικές ομάδες που για δεκαετίες είχανε πολιτική σημαία ΟΧΙ στα Ελληνικά σχολεία στην αλλοδαπή (τουλάχιστον για εδώ τη Γερμανία)  να στρατεύονται και να στηρίζουν την παρουσία τους τα τελευταία χρόνια.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:

 

Θέμα: Κενές θέσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία της Γερμανίας.

 

Μετά τις εξελίξεις στα Ελληνικά Σχολεία του Μονάχου, με την περιπέτεια αναζήτησης νέας στέγης, την – τουλάχιστον περίεργη – μη έγκαιρη ανανέωση των συμβολαίων των σχολείων, τις ξαφνικές αλλαγές δρομολογίων των σχολικών χωρίς έγκαιρη ενημέρωση των γονέων, η νέα σχολική χρονιά άνοιξε με κενά σε θέσεις διδασκόντων που ξεπερνούν το 60% σε κάποιες περιπτώσεις!

Όλα δείχνουν, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, συνεχίζοντας την απαξίωση και την εγκατάλειψη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης των μεταναστών, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στις οικογένειες των Ελλήνων εργαζόμενων στο εξωτερικό ώστε τελικά να τους σπρώξει στην χωρίς όρους και βίαιη ένταξη τους στο Γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα, χωρίς καμία πρόνοια για τη διασφάλιση της ουσιαστικής στήριξής τους μέσα σε αυτό.

Ταυτόχρονα, αγνοεί επιδεικτικά νόμους και διατάξεις (όπως ο ν.4415/2016 στο άρθρο 15) που προσωρινά θα έλυνε το πρόβλημα της υποστελέχωσης των σχολείων στη Γερμανία με εκπαιδευτικό προσωπικό άμεσα, παρέχοντας ταυτόχρονα και υποστήριξη στο δίγλωσσο πρόγραμμα που υπάρχει. Αντ’ αυτού, επιλέγει τη σιωπή και προσπαθεί να ξεγελάσει γονείς, καθηγητές και μαθητές, με καθησυχαστικές δηλώσεις, με μερικούς διορισμούς χωρίς στήριξη των εκπαιδευτικών (χαρακτηριστικά για την περιοχή του Μονάχου, 3μελής οικογένεια χρειάζεται τουλάχιστον 1000 € για δυάρι 55 τμ, την ίδια στιγμή που ο μισθός των εκπαιδευτικών που αποσπούνται για εκεί είναι λίγο παραπάνω από τα 1000 €), επιδεικνύοντας παντελή αδιαφορία για τους Έλληνες μετανάστες και τα παιδιά τους.

Στο σημείο αυτό, να τονισθεί ότι αποτελεί εξαιρετικό παράδοξο, τα σχολεία της ομογένειας να μην έχουν ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό σε δασκάλους και καθηγητές, ενώ την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Παιδείας, “μοιράζει” εκατομμύρια σε δαπάνες για ανέγερση σχολικών κτηρίων που τελικά δεν επιβλέπει και δεν υποστηρίζει, και ότι αυτό συνεπάγεται (δικαστικές προσφυγές κλπ).

Με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανο­μένης και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εξασφάλισαν δισεκατομμύρια ευρώ για τη διασφάλιση της κερδοφορίας του Τραπεζικού συστήματος και των επενδυομένων σε αυτό κεφαλαίων στην Ελλάδα, μέσω των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, έσπρωξαν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες στην οικονομική μετανάστευση, ιδιαίτερα σε κεντροευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και αλλού, μετέφεραν τα χρέη των καπιταλιστικών ομίλων στις πλάτες του Ελληνικού Λαού, περικόπτουν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες, εξαθλιώνοντας την Ελληνική κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα, κοροϊδεύουν με χαρακτηριστική ευκολία τους μετανάστες που ζητάνε ουσιαστική μόρφωση για τα παιδιά τους ώστε να μπορέσουν να σταθούν στις χώρες υποδοχής με αξιοπρέπεια και με τα κατάλληλα εφόδια στη νέα ζωή τους.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός αν προτίθεται η κυβέρνηση:

  • ΑΜΕΣΑ εντός της εβδομάδας να λύσει το πρόβλημα στελέχωσης των Δημοτικών Γυμνασίων και Λυκείων στη Γερμανία και πως;
  • Να δώσει μόνιμη και οριστική λύση σε βάθος 5ετίας τουλάχιστον για το παραπάνω πρόβλημα με στελέχωση των σχολείων με μόνιμο προσωπικό με αξιοπρεπείς μισθούς και στήριξη στην εγκατάσταση των εκπαιδευτικών ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες;
  • Να δώσει οριστική λύση στο κτηριακό πρόβλημα, αφήνοντας στην άκρη μεσάζοντες και καλοθελητές που ροκανίζουν τους προϋπολογισμούς που προορίζονται για την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση και να στεγάσει τα Ελληνικά Σχολικά συγκροτήματα σε σύγχρονες υποδομές αποκεντρωμένες ώστε όλοι οι μετανάστες να έχουν πρόσβαση σε αυτά, χωρίς προβλήματα μετακίνησης, αποκλεισμούς και άλλες αντιεκπαιδευτικές/αντιλαϊκές δικλείδες (δίδακτρα, αδυναμία πρόσβασης λόγω απόστασης, δημιουργία προβλημάτων στα σχολικά λεωφορεία κλπ).

  

Οι βουλευτές

 

Γιάννης Δελής,

Γιάννης Γκιόκας

Λιάνα Κανέλλη

Μανώλης Συντυχάκης

Συνέχεια

ΠΑΙΔΕΙΑ

Παιδεία Ομογενών: Το Υπουργείο απαντά στους συλλόγους

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

17-10-17 Απάντηση του Υπουργείου στους Συλλόγους Γονέων της Γερμανίας 

Με αφορμή την επιστολή διαμαρτυρίας   Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Γερμανίας για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα Ελληνικά Σχολεία, που δημοσιεύθηκε στο Τύπο, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων διευκρινίζει:

Το Υπουργείο και η αρμόδια υπηρεσία του εφαρμόζοντας τον Νόμο 4415 που ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο του 2016 προχώρησε στις αποσπάσεις 123 εκπαιδευτικών για τα σχολεία του Βερολίνου και του Μονάχου ενώ το αργότερο, μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την απόσπαση 44 εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά.

Με προηγούμενο Δελτίο Τύπου το Υπουργείο είχε εξηγήσει ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των αποσπάσεων οφειλόταν στην εξέταση των ενστάσεων ορισμένων εκπαιδευτικών.

Συνεπώς, οι άστοχες αιτιάσεις περί πολιτικής κλεισίματος των Ελληνικών Σχολείων στη Γερμανία και κυρίως οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων,  Κώστα Γαβρόγλου  «με ανεπίτρεπτες φράσεις, προφανώς εξυπηρετούν άλλους σκοπούς που δεν έχουν σχέση με την εκπαίδευση.»

 

Υπουργείο Παιδείας

Συνέχεια

Like us on Facebook