ΠΑΙΔΕΙΑ
Συνάντηση Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Β.Ρ.Β με την Υφυπουργό Παιδείας
Συνάντηση στα Ιωάννινα είχε ο Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών ΠΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας με την Υφυπουργό Παιδείας κ. Μερόπη Τζούφη.
Στη συνάντηση έγινε διεξοδική συζήτηση και τέθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν την πρωτοβάθμια ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό γενικότερα και τη Β.Ρ.Β. ειδικότερα. Παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν εκτενώς οι θέσεις του Συλλόγου των εκπαιδευτικών όπως έχουν αποτυπωθεί σε σχετικό υπόμνημα και δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις για το δίκαιο των αιτημάτων τους.
Η κ. Υφυπουργός επεσήμανε ότι ξεκινά μία προσπάθεια χαρτογράφησης που θα αποτυπώνει την κατάσταση αλλά και τις ανάγκες τις ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό μιας και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.
Επίσης, επεσήμανε ότι έχει ανακοινωθεί έγκαιρα η παράταση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών καθώς και οι νέες αποσπάσεις για το επόμενο σχολικό έτος, όμως δυστυχώς υπάρχει μεγάλος αριθμός ανακλήσεων απόσπασης από μέρος των εκπαιδευτικών.
Από την πλευρά του ο Σύλλογος εκπαιδευτικών τόνισε ότι αυτό αποτελεί ένα πολύ θετικό γεγονός. Οι υπηρεσιακές μεταβολές όμως θα πρέπει να ανακοινώνονται τρεις μήνες πριν την έναρξη των μαθημάτων.
Η χορήγηση επιμισθίου για τουλάχιστον 5 έτη θα συντελούσε στο να μην υπάρχουν αιτήματα ανάκλησης των αποσπάσεων διότι θα αποτελούσε ένα σημαντικό κίνητρο για να υπηρετήσει κάποιος εκπαιδευτικός στο εξωτερικό.
Η κ. Υφυπουργός τόνισε ότι κάτι τέτοιο δε μπορεί να γίνει τη νέα σχολική χρονιά, όμως θα καταβληθεί προσπάθεια από το Υπουργείο Παιδείας να εξεταστεί για την επόμενη σχολική χρονιά, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις στον νέο προϋπολογισμό.
Επίσης εγινε συζήτηση για τη στελέχωση των αμιγώς ελληνικών σχολικών μονάδων, με ποσόστωση, και από μόνιμους ομογενείς εκπαιδευτικούς διορισμένους στην Ελλάδα οι οποίοι αποσπούνται πέραν της 5ετίας και με μόνιμους εκπαιδευτικούς διορισμένους στην Ελλάδα οι οποίοι είναι παντρεμένοι με μόνιμο κάτοικο εξωτερικού και αποσπώνται πέραν της 5ετίας.
Για το θέμα της προσμέτρησης της άδειας ανατροφής τέκνου και λοχείας ως διδακτικό έργο και για τους εκπαιδευτικούς του εξωτερικού και τη χορήγηση του ειδικού επιμισθίου κατά τη διάρκεια της, η κ. Υφυπουργός δήλωσε ότι θα το εξετάσει.
Σε ότι αφορά τη λειτουργία Νηπιαγωγείων, η Υφυπουργός ανέφερε ότι εφόσον υπάρχουν σχετικά αιτήματα από την ομογένεια, χώροι διαθέσιμοι που δε θα επιβαρύνουν επιπλέον τον κρατικό προϋπολογισμό και νηπιαγωγοί που είναι διατεθειμένοι να αποσπαστούν, μπορεί να προχωρήσει στη λειτουργία τους.
Σχετικά με την ίδρυση ΤΕΓ σε πόλεις που οι γονείς θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, η Υφυπουργός εστίασε την προσοχή στη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών και στην πλήρη απασχόλησή τους.
Σχετικά με την εξέταση αιτημάτων για την λειτουργία ολοήμερων τμημάτων και πάλι η κ. Υπουργός τόνισε ότι για κάτι τέτοιο θα απαιτούνταν επιπλέον εκπαιδευτικοί και δε δόθηκε σαφής απάντηση. Σε αυτό το σημείο τονίστηκε από τα μέλη του Δ.Σ. ότι κάθε σκέψη για αναπληρωτές και συμβασιούχους δε βρίσκει τον εκπαιδευτικό κόσμο σύμφωνο, μιας και θα προκαλούσε επιπλέον προβλήματα. Τα σχολεία της ομογένειας θα πρέπει να είναι στελεχωμένα με μόνιμους εκπαιδευτικούς διορισμένους στην Ελλάδα, λόγω της ιδιαιτερότητάς τους και του χαρακτήρα τους.
Αναφορικά με τη σύσταση Ειδικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων στη Γερμανία, το αίτημα αυτό εξετάζεται και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υλοποιηθεί.
Η πρόταση του Σύλλογου εκπαιδευτικών για τη δημιουργία κινητών διεπιστημονικών ομάδων αξιολόγησης μαθητών με πιθανές μαθησιακές δυσκολίες, που θα λειτουργούν με προκαθορισμένα ραντεβού ανά σχολική μονάδα, θα εξεταστεί με ταυτόχρονη αναζήτηση άλλων πιθανών λύσεων.
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Η Ελληνόγλωσσή εκπαίδευση στην Γερμανία εκπέμπει SOS

Στο Mannheim της Βάδης Βυρτεμβέργης στην Γερμανίας και με πρωτοβουλία των ελληνικών φορέων της περιοχής πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα την ελληνόγλωσση παιδεία στο εξωτερικό.
«Η ημερίδα ήτανε ότι πιο σημαντικό μπορεί να παρουσιαστεί για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια στην Γερμανία από την ομογένεια.»
Με δυναμισμό, όραμα, αγώνες και αγωνίες των ελληνικών φορέων της περιοχής απέδειξαν στην ελληνική πολιτεία ότι όπου αδυνατεί αυτή οι Έλληνες πολίτες του εξωτερικού με αγάπη στην χώρα και τον πολιτισμό της μπορούν και το καλύψουν οι ίδιοι.
Στόχος της σύμφωνα με τους διοργανωτές, ήτανε να αποτυπώσει τις διάφορες πτυχές της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Γερμανία, να δημιουργήσει προβληματισμούς και να προτείνει λύσεις στα προβλήματα ώστε να αναδείξει τις προοπτικές για το μέλλον την ελληνόγλωσση εκπαίδευσης στο εξωτερικό.
Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό ο Συντονιστής της Δρ. Δημητρίου Μπακόλα, ο Γενικός Πρόξενος της Στουτγκάρδης κος Συμεών Λιναρδάκης ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Γερμανίας και ο Πρόεδρος της Ημερίδας κος Αθανασίος Κήπας. Χαιρέτησαν επίσης ο Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Βάδης – Βυρτεμβέργης κος Νεόφυτος Ξενόπουλος
Οι ομιλίες άρχισαν με την Prof. Havva Engin, PH Heidelberg, Institut für Erziehungswissenschaften, με θέμα (Από το προξενικό μοντέλο μητρικής γλώσσας, στη διδασκαλία γλωσσών προέλευσης υπό (γερμ.)-κρατική ευθύνη. Γιατί η αναπροσαρμογή πρέπει να εφαρμοστεί και στην Βάδη-Βυρτεμβέργη)
Η Hanna Klages Uni Heidelberg, Institut für Fremdsprachphilologie μίλησε για την σημαντικότητα της προώθησης της μητρικής-πρώτης γλώσσας.
Στη συνέχεια η Δόμνα Κανέλη, στέλεχος στο Kultusministerium Hessen / Schulamt Frankfurt στο πρώτο μέρος της ομιλίας της αναφέρθηκε για την διδασκαλία γλωσσών προέλευσης στο κρατίδιο της Εσσης και την πρακτική εφαρμογή τους . Ενώ στο δεύτερο θέμα που ανέπτυξε με θέμα την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο Κρατίδιο της Έσσης, αναφέρθηκε στις δυνατότητες αλλά και στις αδυναμίες με σημαντικότερη την μη αντικατάσταση δασκάλων ελληνικής γλώσσας.
Ο κος Νίκος Θεοδωρακόπουλος, Sem. für Klassische Philologie, Univ. Heidelberg μίλησε για την διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάνοντας αναφορά στο πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης.
Στον 2ο Κύκλο ομιλιών είχαμε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλία από την εκπαιδευτικό κα Αλεξία Μυριούνη. Κάνοντας αναφορά στον αριθμό των εκπαιδευτικών μονάδων και μαθητών, στην συνέχεια παρουσίασε την εκπαιδευτική μονάδα και τις δράσεις της οπου υπηρετεί στην πόλη του Ντύσσελντορφ, μία μονάδα πρότυπο που έχει την ελληνική γλώσσα στα κύρια μαθήματά της.
Η αναπλ. συντονίστρια, Συντονιστικού γραφείου Μονάχου κα Σπυριδούλα Μπέσυ φορτισμένη και συγκινημένη έκανε αναφορά για την εκπαίδευση στην Βαυαρία, αλλά και την δυνατότητα που δίνει το υπουργείο παιδείας για υλική υποστήριξη συλλόγων και εκπαιδευτικών μονάδων.
Ο πρώην πρόεδρος την Συνομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας κος Αθανάσιος Κήπας μίλησε για την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Για το κρατίδιο της Ρηνανίας – Παλατινάτου μίλησε η κα Αθανασία Μπαλαλίδου.
Το ελληνικό Υπουργείο παιδείας εκπροσώπησε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Γενικός Γραμματέας κος Αλεξανδρος Κόπτσης κάνοντας αναφορά για την ελληνική εκπαίδευση στην Γερμανία, τα προβλήματα αλλά και τις λύσεις που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση. Στην συζήτηση κάλεσε τους φορείς των γονέων να επικοινωνούν πιο συχνά μαζί του και ότι θα ανταποκρίνεται σε κάθε κάλεσμα.
Με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα χαιρέτησε την ημερίδα και η πρώην Υπουργός Εξωτερικών και νυν Βουλευτής της ΝΔ κα Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης απεύθυναν τους χαιρετισμούς τους.
Ο Αναπληρωτής Προέδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Καθηγητής Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ. κος Δημήτριος Κουτσογιάννης, μίλησε και ενημέρωσε για το ερευνητικό έργο με στόχο την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη διασπορά: από τη θεωρία και έρευνα στην πράξη .
Τα συμπεράσματα που κατέληξαν ήτανε:
- Πραγματοποίηση ετήσιας ημερίδας κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη, κρατίδιο της Γερμανίας ή κράτος της Ευρώπης.
– Πανευρωπαϊκή συνεργασία σε εκπαιδευτικά θέματα και δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού φορέα για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση.
- Διατήρηση και αναβάθμιση των εκάστοτε εκπαιδευτικών μοντέλων που λειτουργούν στα κρατίδια της Γερμανίας και της Ευρώπης.
- Νέο Θεσμικό πλαίσιο για τα θέματα των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα σχολεία της ομογένειας, με αναθεώρηση:
- Αύξηση των κονδυλίων για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.
- Σύσταση μόνιμης επιτροπής, αποτελούμενη από τας θεσμικά όργανα των γονέων , για συναντήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα με το Υπουργείο Παιδείας.
- Στενή συνεργασία με γερμανικά και άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και φορείς για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας με στόχο μακροπρόθεσμα την αναγνώριση της, ως γλώσσα διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία.
Περισσότερα και ποιο αναλυτικά μπορείτε να παρακολουθήσετε από της 15 Φεβρουαρίου στην κατηγορία Video στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφημερίδας www.europolitis.eu.


ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Ανοικτή επιστολή της Ελληνικής Κοινότητας Δρέσδης με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

Με την ευκαιρία της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας λάβαμε μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Βλάση, στο οποίο εξαίρεται η „διαχρονική συνεισφορά της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι“ και τονίζονται τα χαρακτηριστικά της ως „συναίσθημα“ και ως „στάση ζωής“. Θα προσυπογράφαμε αρκετές από τις διατυπώσεις του μηνύματος, αν δεν διαψεύδονταν από την πραγματικότητα που ζούμε ως Έλληνες μετανάστες και μετανάστριες στη Γερμανία.

Λογότυπο Ελληνικής Κοινότητας Δρέσδης
Η διαχρονικότητα, για την οποία γίνεται λόγος στο μήνυμα αναφορικά με την ελληνική γλώσσα, αφορά δυστυχώς και την αδιαφορία, με την οποία αντιμετωπίζεται από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις το ζήτημα της εκμάθησης των Ελληνικών στα παιδιά μας.
Οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά όχι μόνο δεν έχουν πάρει κανένα πρακτικό μέτρο επίλυσής του, όπως στη Δρέσδη, αλλά δυσχεραίνουν ή και διακόπτουν τη λειτουργία υφιστάμενων δομών σε μια σειρά άλλων γερμανικών πόλεων (Βερολίνο, Λούντβιχσμπουργκ, Νταχάου κ.α.)
Πάνω από δέκα χρόνια πλέον στερείται η δυνατότητα από τα ελληνόφωνα παιδιά της Δρέσδης να διδάσκονται την ελληνική γλώσσα από επαγγελματίες παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς, παράλληλα με την παρακολούθηση των μαθημάτων των γερμανικών σχολείων στα οποία φοιτούν.
Ως Ελληνική Κοινότητα Δρέσδης προσπαθούμε με τις πολιτιστικές, επιμορφωτικές και παιδαγωγικές δραστηριότητες που αναπτύσσουμε, χάρις στην ανιδιοτελή προσφορά των μελών μας, να κρατήσουμε ζωντανή την ελληνική γλώσσα, ιδιαίτερα για τα παιδιά των νέων οικογενειών. Δεν μπορούμε όμως να αναπληρώσουμε το κενό που δημιουργείται από την έλλειψη ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης σε επιστημονική βάση, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει μια ολόκληρη γενιά χωρίς ουσιαστικά γλωσσικά εφόδια.
Έτσι η κατακλείδα του μηνύματος του κ. Υφυπουργού, ότι „Η διδασκαλία της (ελληνικής γλώσσας) αποτελεί καθήκον όλων μας για τη διατήρηση και τη διάδοση του ελληνικού Πολιτισμού“ παραμένει ένα ευχολόγιο. Σε ό,τι αφορά την Κοινότητά μας, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε συλλογικά τη διασφάλιση του δικαιώματος για δημόσια και δωρεάν ελληνόγλωσση εκπαίδευση, με το απαραίτητο προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή, μέχρι που η „Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας“ να γίνει καθημερινό και όχι αποσπασματικό βίωμα για τα παιδιά μας και τα παιδιά των άλλων πόλεων, όπου ζουν Έλληνες μετανάστες και μετανάστριες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Δρέσδης
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Παράταση Αναπληρωτών Συντονιστών Εκπαίδευσης στο Εξωτερικό

Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, παρατείνεται από 1-4-2019 μέχρι 30-6-2019, η απόσπαση των κατωτέρω Αναπληρωτών Συντονιστών , οι οποίοι ήδη υπηρετούν στις έδρες:
- ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ
- ΣΟΦΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
- ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Επιστολή της ΕΛΜΕ Βαυαρίας για το επιμίσθιο

Επιστολή της ΕΛΜΕ Βαυαρίας για την εξαγγελθείσα 4-ετία με επιμίσθιο και τις νέες ρυθμίσεις Μάρτιος 2019
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,
Στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και των διατάξεων που αφορούν στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, συντάξαμε αυτή την επιστολή, όπως αυτή συνδιαμορφώθηκε σε πρόσφατη Γενική Συνέλευσή μας, με την οποία θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής:
Α. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε τις πρόσφατες δηλώσεις σας της 5ης Μαρτίου για παράταση του χρόνου απόσπασης των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού πέραν της τριετίας με επιμίσθιο.
Επιτέλους, έστω και μερικώς, φαίνεται να υλοποιείται η αύξηση του χρόνου χορήγησης του επιμισθίου κατά έναν επιπλέον χρόνο, αρχής γενομένης από το σχολικό έτος 2019-2020.
Να υπενθυμίσουμε ότι το πάγιο αίτημά μας ήταν και εξακολουθεί να είναι η χορήγηση επιμισθίου για πέντε συνολικά έτη απόσπασης των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού με στόχο την αύξηση του παραγωγικού χρόνου εργασίας των εκπαιδευτικών, την ομαλότητα και τη συνέχεια στην εκπαίδευση των μαθητών, την ορθολογικότερη στελέχωση των σχολείων και ως κίνητρο για νέες αποσπάσεις. Ως εκ τούτου ελπίζουμε στην υλοποίηση της 5-ετίας με επιμίσθιο από τον επόμενο χρόνο.
Παρ’ όλα αυτά, προκειμένου να μην υπάρξει θέμα άνισης μεταχείρισης που θα προκαλέσει αντιπαραθέσεις και διχασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα και προβλήματα στα σχολεία προτείνουμε η επικείμενη ρύθμιση για 4-ετία με επιμίσθιο να συμπεριλάβει, εκτός από κάθε νέο εκπαιδευτικό που θα αποσπάται στο εξωτερικό, και όλους τους εκπαιδευτικούς που αποσπάστηκαν στο εξωτερικό και δεν έχουν πάρει συνολικά πάνω από τρία χρόνια επιμίσθιο.
Β. Επιπλέον, με στόχο την πιο έγκαιρη στελέχωση των σχολείων μας θα θέλαμε να σας προτείνουμε οι παρατάσεις των αποσπάσεων χωρίς επιμίσθιο πέραν της 5-ετίας για τις ανάγκες της υπηρεσίας, που είναι εκτός της ρύθμισης των Μεταβατικών Διατάξεων του νόμου 4415/2016, να γίνονται αμέσως μετά την εξάντληση του αρχικού πίνακα των αποσπάσεων και πριν την προκήρυξη των συμπληρωματικών εγκυκλίων για παρατάσεις. Για τον σκοπό αυτό σας προτείνουμε την κατάρτιση πίνακα κατάταξης αυτών των εκπαιδευτικών με χρήση διαφανών και αντικειμενικών κριτηρίων, ώστε οι προς παράταση αυτοί εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν με βάση τα κενά που δεν καλύφθηκαν αν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν παράταση απόσπασης και ποια είναι η σειρά τους.
Γ. Θα θέλαμε, επίσης, να σας υπενθυμίσουμε το πάγιο αίτημά μας για την θεσμοθέτηση πενταμελών Ειδικών Μεικτών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ένα για κάθε Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης, με πρόεδρο ανά συμβούλιο τον Συντονιστή και μέλη δύο υπαλλήλους του γραφείου ή τους Διευθυντές των δύο μεγαλύτερων σχολείων, Πρωτοβάθμιας ο πρώτος και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο δεύτερος και δύο αιρετούς εκπαιδευτικούς, έναν από την Πρωτοβάθμια και έναν από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με αρμοδιότητες και λειτουργία κατά το πρότυπο της ημεδαπής.
Πιστεύουμε ότι η θέσπισή τους θα λύσει σημαντικά θέματα, όπως της διαχείρισης του προσωπικού και της κρίσης των στελεχών εκπαίδευσης. Για το ζήτημα αυτό σας έχουμε ήδη αποστείλει ολοκληρωμένη πρότασή μας, που αποτελεί εκτός των άλλων και κοινή πρόταση όλων των συνδικαλιστικών εκπαιδευτικών φορέων της Γερμανίας.
Δ. Επίσης, σύμφωνα με τον νόμο 4415/16, άρθρο 16, παράγραφο 12,το επιμίσθιο περικόπτεται στην περίπτωση συνεχόμενης άδειας πέραν των δύο μηνών. Καταργεί επομένως η παραπάνω διάταξη το νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ομαλής χρήσης των συγκεκριμένων αδειών (άδειες κύησης, λοχείας, ανατροφής τέκνου, αναρρωτικές) στο εξωτερικό. Προτείνουμε, λοιπόν, να καταργηθεί το συγκεκριμένο εδάφιο και να αποσυνδεθεί το επιμίσθιο από την παροχή διδακτικού έργου.
Ε. Ζητούμε ακόμη, την κατάργηση του άρθρου που δίνει το δικαίωμα στον εκάστοτε Συντονιστή να επιβάλει σε κάποιους αποσπασμένους στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς απλήρωτες υπερωρίες χωρίς την συγκατάθεση τους, καθώς και την πληρωμή κάθε υποχρεωτικής προσαύξησης ωραρίου, όπως ισχύει και στην Ελλάδα.
Ζ. Ολοκληρώνοντας, για τη σωστή διαχείριση των τοποθετήσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία της Βαυαρίας και την αρμονική και ισόνομη κάλυψη οργανικών-λειτουργικών κενών, προτείνουμε την τροποποίηση ή κατάργηση της ΚΥΑ 2/12870/ΔΕΠ/29-3-2016 (ΦΕΚ1740/Β/15-6-2016).
Η εν λόγω ΚΥΑ, όπως σας έχουμε τονίσει επανειλημμένα και σε προηγούμενες επιστολές μας, είναι αναχρονιστική, εκδόθηκε στις 29-3-2016 και εφαρμόζεται ακόμη, ειδικά ως προς τις τοποθετήσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού, μόνον στην Βαυαρία, καταστρατηγώντας έτσι κάθε έννοια ισονομίας με τον υπόλοιπο κόσμο και παραβλέποντας τον μεταγενέστερο Νόμο 4415/2016 που εκδόθηκε στις 06-9-2016, στον οποίον ούτε καν αναφέρεται.
Με στόχο πάντα την επίλυση των προβλημάτων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Βαυαρία, αλλά και γενικότερα στο εξωτερικό, προσβλέπουμε στη διατήρηση του καλού κλίματος και αναμένουμε την θετική ανταπόκρισή σας για το καλό των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και ειδικότερα των μαθητών μας.
Μετά τιμής
για την ΕΛΜΕ Βαυαρίας
Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Καλλέργης Νίκος Σκεύα Σοφία
ΠΑΙΔΕΙΑ
Παράταση αποσπάσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία του εξωτερικού

Δύο αποφάσεις παράτασης απόσπασης εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.
Οι παρατάσεις είναι για το σχολικό έτος 2018-2019 λόγω υπηρεσιακών αναγκών, χωρίς επιμίσθιο.
Για να δείτε τις αποφάσεις πατήστε στους συνδέσμους παρακάτω:
– Παράταση απόσπασης εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού
– Παράταση απόσπασης και απόσπαση εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού
ΠΑΙΔΕΙΑ
Τα θέματα των Εξετάσεων Ελλήνων Εξωτερικού στη Βιολογία

Με το μάθημα της Βιολογίας συνεχίστηκαν οι Πανελλαδικές Εισαγωγικές Εξετάσεις Ελλήνων Εξωτερικού.
Για να δείτε τα θέματα πατήστε, αντίστοιχα, παρακάτω: