Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ ο νέος Γερμανός Υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας

Published

on

© ΚΕΔΕ

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης,  συναντήθηκε με τον νέο Γερμανό υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Νόρμπερτ Μπάρτλε, ενόψει της 8ης Συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί από 1-3 Νοεμβρίου στην Κρήτη. Στη συνάντηση μετείχε και ο  Γερμανός Πρέσβης στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ.

Ο κ. Πατούλης εξήρε το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι επί θητείας τους οι διμερείς σχέσεις θα ενδυναμωθούν περαιτέρω. Με αφορμή την 8η Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, τόνισε ότι θα δώσει το έναυσμα ώστε μέσα από αποφάσεις και καίριες συνεργασίες, το όραμα για την Ευρώπη να γίνει πράξη.

Σε δηλώσεις του επισήμανε τα εξής: «Είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση με τον νέο εντεταλμένο της γερμανικής κυβέρνησης σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης. Είμαι βέβαιος ότι η πολύ καλή συνεργασία που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια εισέρχεται σε νέα τροχιά ανάπτυξης με ορατά τα οφέλη και θα συνεχιστεί με τους ίδιους εποικοδομητικούς ρυθμούς. Προτεραιότητά μας είναι να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης μέσα από συνέργειες με τις Αυτοδιοικήσεις άλλων χωρών της Ευρώπης, με στόχο να οικοδομήσουμε από κοινού ένα καλύτερο μέλλον για τις τοπικές μας κοινωνίες και τις επόμενες γενιές».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υφυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του σχετικά με τη σύσφιγξη των δεσμών μεταξύ των αυτοδιοικητικών των δύο χωρών αλλά και το ενδιαφέρον του να διευρυνθεί το πεδίο συνεργασίας και σε άλλους τομείς. Μεταφέροντας το μεγάλο ενδιαφέρον από μέρους της γερμανικής πλευράς από αυτοδιοικητικούς και άλλους παράγοντες αλλά και σε επίπεδο εκπροσώπησης της ανώτατης ηγεσίας του γερμανικού κράτους, ο κ. Μπάρτλε, χαρακτήρισε την Ελληνογερμανική Συνέλευση «όχημα» για την προώθηση μίας περαιτέρω εποικοδομητικής συνεργασίας.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση, τη χαρακτήρισε το νέο βήμα προς τη διεύρυνση της συνεργασίας και σε άλλα πεδία, στη βάση της προσέγγισης και με την κεντρική ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση μίας καλύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στη διάρκεια της συνάντησης γνωριμίας συζητήθηκαν, επίσης, θέματα επικαιρότητας με επίκεντρο τις τελευταίες φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα, με τους εκπροσώπους της γερμανικής πλευράς να εκφράζουν τη συμπάθειά τους και την ευχή σύντομα η χώρα να επανέλθει στην κανονικότητα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολυετής έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ερημοποίηση των δασών της Μεσογείου

Published

on

Από

Φωτογραφία από την έρευνα στην περιοχή Τενάγη Φιλίππων. Πηγή φωτογραφίας: Andreas Koutsodendris

Η περιοχή Τενάγη Φιλίππων, στην ανατολική Μακεδονία, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα σημεία αναφοράς για την κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο, δίνοντας πληροφορίες για τις αλλαγές που σημειώθηκαν στην περιοχή για πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια.

Μια ομάδα ερευνητών από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ελλάδας μελέτησε απολιθωμένη γύρη που συνέλεξε στο σημείο αυτό και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή ερημοποίηση που απειλεί τα δάση της Μεσογείου.

Ο τυρφώνας (έλος) στα Τενάγη Φιλίππων είναι μοναδικός. Είναι ο βαθύτερος σε παγκόσμιο επίπεδο, με πάχος περίπου 170 μέτρα που αντιστοιχούν σε μια απόθεση της τύρφης τα τελευταία 1.300.000 χρόνια.

Αποτελεί λοιπόν ένα σπάνιο κλιματικό αρχείο, ένα από τα λίγα σημεία αναφοράς για τα χερσαία περιβάλλοντα σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έλληνας ερευνητής του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, Ανδρέας Κουτσοδενδρής, παρομοιάζει τα Τενάγη Φιλίππων με ένα μεγάλο βιβλίο Ιστορίας, όπου κάθε εκατοστό της τύρφης αντιστοιχεί σε μια σελίδα με πληροφορίες για αλλαγές στη βλάστηση και στο κλίμα της περιοχής.

«Οι πιο πολλές περιοχές μάς δίνουν πληροφορίες για μερικές εκατοντάδες ή λίγες χιλιάδες χρόνια. Το μοναδικό της περιοχής Τενάγη Φιλίππων είναι ότι έχουμε ένα κλιματικό αρχείο που πηγαίνει πίσω σε βάθος χρόνου και είναι μοναδικό. Αφορά στην Ιστορία που έχει καταγραφεί εκεί τα τελευταία 1,3 εκατομμύρια χρόνια», λέει χαρακτηριστικά.

Μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και τον κ. Κουτσοδενδρή, διεξάγει στην περιοχή έρευνα για σχεδόν 20 χρόνια, έχοντας ως στόχο να καταγράψει τις αλλαγές στο οικοσύστημα της περιοχής σε βάθος χρόνου, πληροφορίες πολύτιμες και για τη βιωσιμότητά της στο μέλλον.

Η επιλογή της περιοχής αυτής έγινε και για έναν ακόμα λόγο.

Το κλίμα στα Τενάγη Φιλίππων είναι αντιπροσωπευτικό για τις ξηρές περιοχές της Μεσογείου, δηλαδή για τα δύο τρίτα της λεκάνης της Μεσογείου που υπολογίζονται σε περίπου 76 εκατομμύρια εκτάρια.

Οπότε οι εκτιμήσεις των ερευνητών για τις αλλαγές στο κλίμα εδώ αφορούν και στο μεγαλύτερο ποσοστό των οικοσυστημάτων της Μεσογείου.

Αντικείμενο μελέτης αποτέλεσε η γύρη, που, όπως εξηγεί ο κ. Κουτσοδενδρής, αν βρεθεί στο κατάλληλο περιβάλλον, μπορεί να διατηρηθεί για εκατομμύρια χρόνια μέσα στα ιζήματα και να δώσει σημαντικές πληροφορίες για τη βλάστηση και άρα το κλίμα του παρελθόντος.

Η ερευνητική ομάδα εστίασε στα ανώτερα 90 μέτρα της τύρφης, που αντιστοιχούν περίπου στα τελευταία 500.000 χρόνια ιστορίας της περιοχής.

Αφού έκαναν γεωτρήσεις για τη συλλογή ιζημάτων, οι επιστήμονες μελέτησαν περίπου 2.500 δείγματα γύρης που διατηρήθηκαν σε ιζήματα διαφορετικού βάθους για να εντοπίσουν τις διακυμάνσεις του κλίματος και της βλάστησης κατά την περίοδο αυτή.

Τα δείγματα που επιλέχθηκαν έχουν χρονική απόσταση μεταξύ τους περίπου 200 χρόνια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η χρονική διαφορά είναι μόλις 80 χρόνια, προκειμένου η βλάστηση και οι αλλαγές της κατά τη διάρκεια αυτών των 500.000 χρόνων να μπορεί να μελετηθεί με μεγάλη ακρίβεια.

Τα δεδομένα από τη μελέτη της γύρης συσχετίστηκαν με γεωχημικές αναλύσεις της τύρφης, η χημική σύσταση της οποίας αλλάζει ανάλογα με το κλίμα της κάθε εποχής, καταγράφοντας με λεπτομέρεια τις μεταβολές στα επίπεδα βροχόπτωσης.

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν καταδεικνύουν ότι στο παρελθόν, μόλις οι βροχοπτώσεις έπεσαν σε χαμηλά όρια, τα μεσογειακά δάση μετατράπηκαν σε στέπες ταχύτατα, μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες.

Επίσης, διαπίστωσαν ότι η ποσότητα των βροχοπτώσεων στην περιοχή της Μεσογείου επηρεάστηκε από τις αλλαγές στην περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε διοξείδιο του άνθρακα, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό σήμερα που, όπως εξηγεί ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θεωρείται η μεγαλύτερη των τελευταίων 4,5 εκατομμυρίων χρόνων.

«Επειδή τα μεσογειακά δάση είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην κλιματική αλλαγή, η ανησυχία για την επιβίωσή τους αυξάνεται υπό το πρίσμα των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της συνακόλουθης υπερθέρμανσης του πλανήτη», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουτσοδενδρής.

Οι παραπάνω πληροφορίες σε συνδυασμό με τα εξειδικευμένα κλιματικά μοντέλα που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες προειδοποιούν για μια δραματική μείωση των βροχοπτώσεων και άρα πιθανή ερημοποίηση των δασών της Μεσογείου στο εγγύς μέλλον.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η εξαφάνιση των δασών της Μεσογείου δεν θα γίνει σταδιακά αλλά με πολύ γρήγορους ρυθμούς, γι’ αυτό και χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις διαχείρισης των δασών ώστε αυτά να γίνουν πιο ανθεκτικά.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communications», συμμετέχει μια μεγάλη ομάδα ερευνητικών φορέων. Από την Ελλάδα συμμετέχει το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με τον καθηγητή Κίμωνα Χρηστάνη. Επίσης, παίρνουν μέρος το Ινστιτούτο Εξελικτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ με τον Έλληνα ερευνητή, Βασίλη Δάκο, η Σχολή Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, το Τμήμα Μοριακής Βοτανολογίας του Πανεπιστημίου του Χόχενχαϊμ, το Ινστιτούτο Γεωλογίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Ρόγιαλ Χόλογουεϊ του Λονδίνου, το Κέντρο Βιοποικιλότητας και Κλιματικής Έρευνας Σένκενμπεργκ στη Φρανκφούρτη και η Σχολή Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημιουργίες μαθητών και μαθητριών απ’ όλη την Ελλάδα με θέμα την κλιματική κρίση

Published

on

Από

Η ομαδκή αφίσα από το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Πατρών με τίτλο: «Σπίτι μας είναι εκεί, που το περιβάλλον είναι γεμάτο ζωή».
Πηγή φωτογραφίας: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χρησιμοποιώντας μολύβια, ξυλομπογιές, πινέλα και μπογιές, μαθητές και μαθήτριες νηπιαγωγείων, γυμνασίων και λυκείων απ’ όλη την Ελλάδα προσπάθησαν να αποτυπώσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον.

Περισσότεροι από 1.800 μαθητές και μαθήτριες όλων των ηλικιών, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά πρόσφυγες, έλαβαν μέρος στον 26ο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας που διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με θέμα «Το αύριο είναι τώρα! Κλιματική κρίση και αναγκαστικός εκτοπισμός».

Σκίτσα, αφίσες, κολλάζ και κόμικς μαθητών και μαθητριών από Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Λαμία, Σέρρες και Χαλκιδική, ήταν τα έργα που διακρίθηκαν και προσπάθησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα για την κλιματική αλλαγή και τις δράσεις που χρειάζονται, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που αυτή φέρει.

Σε σκούρο φόντο και με χρώματα όπως το γκρι, το κόκκινο και το μαύρο, ο μαθητής της Γ’ Λυκείου, Shahram Alami, που παράλληλα με το σχολείο του παρακολουθεί τα μαθήματα του SolidarityNow στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Σερρών με το σκίτσο «Πυρκαγιά» προσπάθησε να αναδείξει τις δασικές πυρκαγιές ως μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Έμπνευση για εκείνον αποτέλεσαν οι εικόνες από τις δασικές πυρκαγιές που προέβαλλαν οι ειδήσεις το προηγούμενο καλοκαίρι.

«Σπίτι μας είναι εκεί που το περιβάλλον είναι γεμάτο ζωή», ήταν το μήνυμα της αφίσας που δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Αρσακείου νηπιαγωγείου Πατρών, θέλοντας να στείλουν το μήνυμα ότι όσοι μεταναστεύουν κουβαλούν μαζί τους τα όνειρα και τις ελπίδες τους για μια καλύτερη ζωή. Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η νηπιαγωγός Μαρία Κανελλοπούλου, στην αρχή τα παιδιά έπρεπε να κατανοήσουν τι είναι η κλιματική αλλαγή, πώς επηρεάζει το περιβάλλον και πώς συνδέεται με τη μετανάστευση.

«Κλείσαμε τα μάτια και ονειρευτήκαμε ένα περιβάλλον που είναι υγιές, που δεν θα έχει μόλυνση. ‘Αρχισαν τα παιδιά και έλεγαν διάφορες ιδέες για το πώς θα αποτυπώσουμε σε μια αφίσα ένα περιβάλλον που θα έχει πράσινο και θα είναι χαρούμενο, κι ένα άλλο περιβάλλον που θα είναι θλιβερό. Αναλύσαμε τι είναι αυτό που κάνει κακό στο περιβάλλον μας. Μετά πήγαμε στο δεύτερο θέμα που αφορά την μετανάστευση», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κανελλοπούλου.

«Το αύριο είναι τώρα!», είναι ο τίτλος του σκίτσου της μαθήτριας της Α’ Τάξης στο 4ο Γυμνάσιο Πολίχνης Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνας Τσαχουρίδου, που μοιράζεται το βραβείο με την Ειρήνη Καρμάλη, μαθήτρια της Γ’ Τάξης στο 5ο Γυμνάσιο Λαμίας. 

Στο σκίτσο της, η 13χρονη Κωνσταντίνα Τσαρουχίδου απεικονίζει μία αρκούδα εγκλωβισμένη μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι, πάνω σε έναν πάγο που λιώνει, την ίδια ώρα που από κάτω υπάρχουν σκουπίδια. Η μαθήτρια της πρώτης γυμνασίου, προσπάθησε να αναδείξει τον κίνδυνο και την απειλή που διατρέχει ο πλανήτης λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την αβεβαιότητα που υπάρχει για το μέλλον.

Για το νικητήριο κόμικ της με τίτλο «Μία ανάκλαση του κόσμου μας», η Ειρήνη Καρμάλη εμπνεύστηκε από το ποίημα του Robert Frost “Nothing Gold Can Stay” και εξηγεί: «Με βάση το ποίημα, προσπάθησα να αποδώσω τον πλανήτη μας προσωποποιημένο ως μια γυναίκα, έχοντας πάνω της μια ποικιλία από οργανισμούς που ακμάζουν, δηλαδή στην χρυσή εποχή του. Όπως ο κόσμος μας παρακμάζει από την κλιματική αλλαγή, έτσι και ο κήπος της Εδέμ, από το έντονο χρυσό χάνει τα φύλλα του».

Παίρνοντας κούτες που βρήκαν πεταμένες από τα σούπερ μάρκετ, καθώς και πλαστικές σακούλες, οι συμμετέχοντες από την Στ’ τάξη του δημοτικού σχολείου Πευκοχωρίου Χαλκιδικής, έφτιαξαν το ομαδικό κολλάζ «Μια θάλασσα όλο θλίψη». Τα παιδιά, αφού είδαν διάφορα βίντεο από το διαδίκτυο, καθώς και μια ταινία για όσα βιώνουν οι κάτοικοι των νησιών Μάρσαλ, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το κολλάζ απευθύνοντας ουσιαστικά κάλεσμα σε όλες τις κυβερνήσεις να εργαστούν πραγματικά για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης της γης.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπαιδευτικός και διευθύντρια του σχολείου, Βικτωρία Παντελίδου, «αυτό που τους εντυπωσίασε είναι ότι συνειδητοποίησαν ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι μία ανθρωπογενής ενέργεια και ότι χρειάζεται ο άνθρωπος να κάνει πολλές αλλαγές στη ζωή του για να σώσει το περιβάλλον».

Αναλυτικότερα τα έργα που διακρίθηκαν είναι τα εξής:

Ομαδική συμμετοχή, Αφίσα – Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Πατρών. Δημιουργία: Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Μπαλτουμάς, Αλέξης Καρκούλιας, Φοίβος Παναγόπουλος, Ανδρέας – Οδυσσέας Μαζαράκης, Αντώνης – Μάριος Κωνσταντινίδης, ‘Αγγελος Κανελλόπουλος, Ευαγγελία Κουλαξή, Μαριάμ Νικολοπούλου, Χάρις Μητρούλια, Αγγελική Βασιλοπούλου. Τίτλος έργου: «Σπίτι μας είναι εκεί, που το περιβάλλον είναι γεμάτο ζωή».

Ομαδική συμμετοχή, Κολλάζ – Δημοτικό Σχολείο Πευκοχωρίου Χαλκιδικής, ΣΤ’ Δημοτικού- Δημιουργία: Στυλιανός Μιτελούδης, Σαφαρίδης Κωνσταντίνος, Πάολο Σουμπάσι, Νικόλαος Καπουράνης. Τίτλος έργου: Μια θάλασσα όλο θλίψη

Ατομική συμμετοχή, Κόμικ – Δημιουργία: Ειρήνη Καρμάλη, Γ’ Γυμνασίου, 5ο Γυμνάσιο Λαμίας. Τίτλος έργου: Μία ανάκλαση του κόσμου μας

 Ατομική συμμετοχή, Σκίτσο. Δημιουργία: Κωνσταντίνα Τσαρουχίδου, Α’ Γυμνασίου, 4ο Γυμνάσιο Πολίχνης. Τίτλος έργου: Το αύριο είναι τώρα!

Ατομική συμμετοχή, Σκίτσο. Δημιουργία: Alami Shahram, Γ’ Λυκείου, Solidarity Now, Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Σερρών. Τίτλος έργου: Πυρκαγιά

Στον διαγωνισμό, που διεξήχθη ηλεκτρονικά με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, συμμετείχαν μαθήτριες και μαθητές από σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και δομές μη κυβερνητικών οργανώσεων για την υποστήριξη της εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων.

Όπως τονίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού είχε το δύσκολο έργο να κρίνει όλα τα έργα με βάση τη συνάφεια, την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητά τους, καταλήγοντας στις νικητήριες συμμετοχές ανά σχολική βαθμίδα.

Τα έργα των παιδιών που διακρίθηκαν, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα https://www.unhcr.org/gr/student-contest-22

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Θεσσαλονίκη η Διεθνής Έκθεση CRAFTHUB με περισσότερα από 100 έργα σύγχρονων δημιουργών

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: OECON GROUP

Ο εμβληματικός Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ υποδέχεται τη διεθνή έκθεση «CraftHub, Investigating craft practices across Europe», από 7 έως 21 Ιουνίου 2023.

Η Έκθεση παρουσιάζει μια σειρά επιλεγμένων έργων Ευρωπαίων και Ελλήνων σύγχρονων χειροτεχνών που βασίστηκαν στη βαθιά κατανόηση των υλικών και των διαδικασιών τους.

Μοιράζονται – μέσω της έκθεσης – τη σύλληψη και τη δημιουργία αντικειμένων σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων και εφαρμογών κεραμικής, κοσμήματος, ραπτικής, γλυπτικής, υφαντικής και μεικτών τεχνικών.

Η επιλογή των έργων έγινε από διεθνή κριτική επιτροπή μέσα από ανοικτό κάλεσμα.

Έργο του Βασίλη Καρκατσέλη, Εκλεγμένου Απόφοιτου. Πηγή φωτογραφίας: OECON GROUP

Η έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται την Τεταρτη 7 Ιουνίου και ώρα 18:30, σε συνεργασία με τον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ και διοργανώνεται στην Θεσσαλονίκη από την ΟECON Group, υπό την επιμέλεια των Βασίλη Καρκατσέλη και Εβίτας Σταύρου, θα πλαισιωθεί με διάφορες παράλληλες δραστηριότητες και διαδραστικά δωρεάν εργαστήρια (Εργαστήριο εικαστικού κοσμήματος, Εργαστήριο κατασκευής πιλήματος-feltingprocess), σκιτσορεπορτάζ, ξεναγήσεις στην έκθεση και την περιοχή καθώς  και liveart παρουσιάσεις, στις οποίες θα διερευνηθούν οι στόχοι και ο αντίκτυπος του έργου Crafthub σε τρία σημαντικά και επίκαιρα ζητήματα: κυκλική οικονομία, κοινωνική ένταξη και ενδυνάμωση.

Έργο του Θοδωρή Λάλου. Πηγή φωτογραφίας: OECON GROUP

Σημειώνεται ότι τα έργα έχουν εκτεθεί ήδη σε Ιταλία και Γερμανία, και μετά την Ελλάδα, θα ταξιδέψουν σε Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ουαλία και Νορβηγία.

Την παραγωγή της έκθεσης ανέλαβαν η CUBE Ngo και το CrafTopia Hub, και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής & Marketing του Νομού Θεσσαλονίκης, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Έργο της Μαρίας Παπατζέλου – Nukumori washi art kimono.
Πηγή φωτογραφίας: OECON GROUP

Η μοναδική αυτή έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Crafthub, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Creative Europe και είναι μια σύμπραξη εννέα ευρωπαϊκών οργανισμών από διάφορους τομείς εμπειρογνωμοσύνης, όλοι αφοσιωμένοι στο όραμα της προώθησης της χειροτεχνίας σε νέο κοινό, νέες αγορές, υποστηρίζοντας παράλληλα ανερχόμενους δημιουργούς.

Έργο του Θανάση Ράπτη – Φωτοχαρακτική. Πηγή φωτογραφίας: OECON GROUP

Σύμφωνα με τους διοργανωτές “το έργο Crafthub γεννήθηκε από ένα κοινό πάθος για την χειροτεχνία, την κληρονομιά, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, την πρακτική, τα υλικά, την καινοτομία και τον πειραματισμό της.

Η συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας έδωσε τη δυνατότητα να παραδώσουμε ένα ευρύ πρόγραμμα δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει: τη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης υλικών, καλλιτεχνικές διαμονές, εργαστήρια ενδυνάμωσης ανερχόμενων κατασκευαστών, δημιουργία εκπαιδευτικών βίντεο,
συνεντεύξεις δημιουργών, μία περιοδεύουσα έκθεση, ένα συνέδριο, ένα φεστιβάλ και πολλά άλλα”.

Έργο της Κωνσταντίνας Σούρα – Σπείρα. Πηγή φωτογραφίας: OECON GROUP

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ, Ελένης Ζωγράφου 3, στη Θεσσαλονίκη, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ώρες λειτουργίας: Από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 14:00, Τετάρτη 10:00-20:00. Σημειώνεται ότι οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα.

Έργο της Μερόπης Βερβέρη – The Interlacement Silkline.
Πηγή φωτογραφίας: OECON GROUP

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Διεθνή Έκθεση CRAFTHUB, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στο τηλέφωνο 2314054506, στα Emails info@craftopia.gr & info@oecon.gr αλλά και στις ιστοσελίδες oecon.gr και crafthub.eu.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμμόρφωση της Ελλάδας με τους κανόνες φορολογίας των αυτοκινήτων ζητά η ΕΕ

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ για τη φορολογία των αυτοκινήτων.

Με μια συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή προς την Ελλάδα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι δεν εφαρμόζει ορθά τους ενωσιακούς κανόνες για τα μεταχειρισμένα οχήματα που αγοράζονται σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Μια πρώτη προειδοποιητική επιστολή εστάλη στην Ελλάδα στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 σχετικά με το τέλος ταξινόμησης και τον περιβαλλοντικό φόρο για τα εν λόγω οχήματα. Έκτοτε, η Ελλάδα έχει επεκτείνει την εφαρμογή του περιβαλλοντικού φόρου σε νέες κατηγορίες οχημάτων.

Ο εν λόγω περιβαλλοντικός φόρος εισάγει διακρίσεις μεταξύ των μεταχειρισμένων οχημάτων που αγοράζονται και ταξινομούνται στην Ελλάδα και των μεταχειρισμένων οχημάτων που αγοράζονται σε άλλα κράτη μέλη και στη συνέχεια ταξινομούνται στην Ελλάδα.

Κατά συνέπεια, η Επιτροπή επεκτείνει τώρα το πεδίο εφαρμογής της παράβασης λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τροποποιήσεις που εισήχθησαν στην ελληνική νομοθεσία.

Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στη συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή. Αν η Ελλάδα δεν λάβει μέτρα εντός των επόμενων δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Meteo: Ο πιο ψυχρός Μάιος των τελευταίων 14 ετών ήταν ο φετινός

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών τον φετινό Μάιο κυμάνθηκε χαμηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, ενώ σε ορισμένες περιοχές ο φετινός Μάιος ήταν ο πιο ψυχρός των τελευταίων 14 ετών.

Τα παραπάνω προκύπτουν από το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα.

Οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας σε όλη την Ελλάδα καταγράφηκαν μεταξύ 10-13 Μαΐου.

Στη Θεσσαλία καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται περίπου 3.2°C κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Για τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη ήταν ο πιο ψυχρός Μάιος από το 2010.

Για τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου ήταν ο δεύτερος πιο ψυχρός μήνας μετά το 2011, και για τη Δυτική Ελλάδα ήταν ο τέταρτος πιο ψυχρός μήνας τα τελευταία 14 χρόνια.

Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και οι 31 ημέρες του μήνα ήταν ψυχρότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019. Στη Θεσσαλονίκη, στη Σπάρτη και στο Ρέθυμνο σημειώθηκαν 29 ημέρες αρνητικών αποκλίσεων της θερμοκρασίας.

Στην Αθήνα η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν -2,5°C, με 27 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι ψυχρότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη η μέση μέγιστη θερμοκρασία κυμάνθηκε 3.2°C χαμηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Εξαιρετικά βροχερός ο Μάιος

Έπειτα από έναν φτωχό χειμώνα σε βροχές και μια σχετικά άνυδρη άνοιξη για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας (με εξαίρεση τα δυτικά), ο Μάιος του 2023 παρουσίασε ένα εξαιρετικά βροχερό πρόσωπο.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr μεγάλα ύψη βροχόπτωσης σημειώθηκαν στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ σε αρκετές περιοχές το πλήθος των ημερών βροχόπτωσης ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από το 2008.

Συγκεκριμένα, στη Φλώρινα και στα Τρίκαλα σημειώθηκαν 20 ημέρες βροχοπτώσεων, στα Ιωάννινα 19, στο Κιλκίς 18, στη Δράμα 17, στη Θεσσαλονίκη, στην Αμφίκλεια και στην Τρίπολη 15 ημέρες. Επίσης, στη Λειβαδιά, τον Πύργο και τη Σπάρτη σημειώθηκαν 11 ημέρες βροχοπτώσεων.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επισημαίνει ότι ο Μάιος είναι ένας μήνας κατά τον οποίο είναι φυσιολογικό να σημειώνονται αρκετές βροχές και καταιγίδες με τη μορφή αστάθειας, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Είναι ενδεικτικό ότι μεγάλα κατά τόπους ύψη βροχής και μεγάλος αριθμός ημερών βροχόπτωσης είχαν παρατηρηθεί επίσης το 2007, το 2011, το 2016, το 2017 και το 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστήμονες αποκαθιστούν αρχαίους ελληνικούς παπύρους που κάηκαν στην έκρηξη του Βεζούβιου

Published

on

Από

Αν και η αρχαία αίγλη της πόλης δεν μπορεί να αναπαρασταθεί, τα ερείπια στην ιστορική τοποθεσία του Ερκολάνο εξακολουθούν να είναι πανέμορφα για να τα επισκεφτεί κανείς. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να αποκαταστήσουν τους αρχαίους ελληνικούς παπύρους που κάηκαν το 79 μ.Χ. μετά την έκρηξη του Βεζούβιου στη Νότια Ιταλία.

Υπάρχουν περισσότεροι από 1.800 πάπυροι, που μερικές φορές αναφέρονται ως πάπυροι του Ερκολάνο (στα ελληνικά Ηράκλειο ή Ηράκλεια, Herculaneum στα λατινικά), με κείμενα κρυμμένα στο πίσω μέρος τους. Αυτά εντοπίστηκαν από Ευρωπαίους επιστήμονες τον 18ο αιώνα.

Η αποκρυπτογράφησή τους ήταν, ωστόσο, δύσκολη μέχρι σήμερα, καθώς απανθρακώθηκαν κατά την έκρηξη του ηφαιστείου. Όμως, σήμερα, οι νέες τεχνολογίες έκαναν επιτέλους το αδύνατο δυνατό και βοήθησαν στην αποκωδικοποίηση του περιεχομένου τους.

Το Herculaneum σύμφωνα με τον μύθο ιδρύθηκε το 1243 π.Χ. από τον Ηρακλή (ιταλ.: Ercole, λατ.: Hercules), όταν επέστρεφε από την Ιβηρική χερσόνησο.

Πιθανώς ιδρύθηκε από τους Όσκους τον 12ο αι. π.Χ., ή από τους Ετρούσκους μεταξύ του 10ου και 8ου αι. π.Χ. Στο δεύτερο μισό του 5ου αι. π.Χ., περί το 479 π.Χ., ιδρύθηκε μια ελληνική αποικία, μία από τις πολλές ελληνικές πόλεις διάσπαρτες στη Νότια Ιταλία.

Στη συνέχεια περιήλθε πρώτα στην κυριαρχία των Σαμνιτών και μετά των Ρωμαίων.

Οι κάτοικοί του, οι Σαμνίτες, ήταν ένας από τους ιταλικούς λαούς που συμμάχησαν με τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου κατά τη διάρκεια του Πυρρικού Πολέμου.

Αφού ο Πύρρος έφυγε για τη Σικελία, οι Ρωμαίοι εισέβαλαν στο Σάμνιο και ο λαός του συνετρίβη στη μάχη των λόφων της Κράνιτα. Καθώς δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν μόνοι τους τους Ρωμαίους στρατιώτες μετά την ήττα του Σαμνίτη βασιλιά, παραδόθηκαν στη Ρώμη.

Από το 89 π.Χ. και μετά, η πόλη σταδιακά μετατράπηκε σε παραθαλάσσιο θέρετρο για την (νέα) αριστοκρατία της Ρώμης.

Στην αρχαιότητα, ήταν ένα θέρετρο που συχνά αναφερόταν ως «η άλλη Πομπηία», όπου μερικοί από τους πλουσιότερους πολίτες της Ρώμης περνούσαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Το 62 ή 63 μ.Χ. ο σεισμός που έπληξε το Ερκολάνο προξένησε σοβαρές ζημιές στην πόλη. Και ενώ τα έργα αποκατάστασης ήταν ακόμη σε εξέλιξη, διακόπηκαν το 79 μ.Χ., όταν εξερράγη ο Βεζούβιος.

Η πόλη καλύφθηκε από πυκνά στρώματα ηφαιστειακών υλικών. Σε αντίθεση με τη γειτονική Πομπηία, που καλύφθηκε από ελαφρόπετρα και τέφρα, οι κάτοικοι του αρχαίου Ηρακλείου πέθαναν από θερμικό σοκ, λόγω των διαδοχικών υπέρθερμων πυροκλαστικών εκρήξεων και των ροών λάβας.

Μετά την έκρηξη του Βεζουβίου το 79 μ.Χ., σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, επιζώντες κάτοικοι του Ερκολάνο κατέφυγαν στην αρχαία πόλη της Νεάπολης (η τωρινή Νάπολη), όπου κατοίκησαν στη «συνοικία των Hρακλήνων» (Regio Herculanensis) που σχηματίστηκε εκεί.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η «αναβίωση» των παπύρων με τη βοήθεια της επιστήμης

Τον 18ο αιώνα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια αξιοθαύμαστη βιβλιοθήκη από καμένους παπύρους που είχαν απανθρακωθεί. Ήταν οι πρώτοι ελληνικοί πάπυροι που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές. Πριν από αυτό, οι μόνοι ελληνικοί πάπυροι που είχαν μελετηθεί, προέρχονταν από τη μεσαιωνική εποχή.

Αρχικά, οι επιστήμονες προσπάθησαν να ξετυλίξουν τους παπύρους και, ως αποτέλεσμα των βιαστικών προσπαθειών τους, τους κατέστρεψαν καθώς βρίσκονταν ήδη σε εύθραυστη κατάστασή. Ωστόσο, πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία συνεργάστηκαν με «σύμμαχο» την προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία.

Στη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι «χρησιμοποιώντας την τεχνική απεικόνισης με υπερήχους στο βραχύ υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος (1.000 έως 2.500 νανόμετρα), μπόρεσαν να δουν ”τμήματα του ελληνικού κειμένου που ήταν κρυμμένα πίσω από τον πάπυρο PHerc. 1691/1021».

Μπόρεσαν να δουν τα κομμάτια με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, μη επεμβατικών μεθόδων απεικόνισης και διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για αρχαία ελληνικά κείμενα που ήταν κρυμμένα πίσω από έναν από τους διάσημους καμένους παπύρους του Ηρακλείου. Επιπλέον, χάρη στη νέα τεχνική, το κρυμμένο κείμενο ήταν ακόμη πιο καθαρό από εκείνο της μπροστινής, ορατής πλευράς, πράγμα που σημαίνει ότι η χαμένη ιστορία του είχε αναβιώσει με επιτυχία.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Επιπλέον, η εργασία τους άνοιξε το δρόμο για την εκτίμηση παρόμοιων απανθρακωμένων παπύρων από την ίδια ή άλλες συλλογές, γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά τους μελετητές του παπύρου, ιδίως εκείνους που είναι αφοσιωμένοι στην ανάγνωση τέτοιων παπύρων, αποκαθιστώντας τη φιλολογία και την αρχαία φιλοσοφία που περιέχουν στο παγκόσμιο αρχείο.

Οι ανασκαφές που έφεραν στο φως αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα πραγματοποιήθηκαν στο Ερκολάνο της Καμπανίας που καταχώθηκε στη γη κατά την έκρηξη του Βεζουβίου το 79 μ.Χ.

Στη συνέχεια ανακαλύφθηκε εκ νέου και εξερευνήθηκε από υπόγειες σήραγγες στις δεκαετίες του 1750 και 1760. Η τοποθεσία εκταφιάστηκε εν μέρει στις δεκαετίες του 1990 και στις αρχές του 2000.

Αυτό που αποκάλυψαν οι αρχαιολογικές αυτές εργασίες ήταν μια μοναδική βιβλιοθήκη με παπύρους, πολύχρωμα μάρμαρα, ψηφιδωτά δάπεδα, τοιχογραφίες και μια μεγάλη συλλογή χάλκινων και μαρμάρινων αγαλμάτων.

Ο κύριος όγκος των 1.840 παπύρων φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης και στο Ινστιτούτο της Γαλλίας στο Παρίσι. Ο πιο διάσημος πάπυρος της συλλογής περιέχει κείμενο από την ”Ιστορία της Ακαδημίας” (του Πλάτωνα), η οποία αποτελεί μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου έργου του επικούρειου φιλοσόφου Φιλόδημου.

Αν και η αρχαία αίγλη της πόλης πριν από την καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη δεν μπορεί να αναπαρασταθεί, τα ερείπια στην ιστορική τοποθεσία του Ερκολάνο στην Ιταλία εξακολουθούν να είναι πανέμορφα για να τα επισκεφτεί κανείς.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ6 ώρες ago

Ένα «σχεδόν φεγγάρι» ανακαλύφθηκε να περιστρέφεται γύρω από τη Γη

ΕΛΛΑΔΑ7 ώρες ago

Απευθείας σύνδεση Πρέβεζα – Λάρνακα με δύο εβδομαδιαίες πτήσεις της Cyprus Airways

ΕΙΔΗΣΕΙΣ19 ώρες ago

Πολυετής έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ερημοποίηση των δασών της Μεσογείου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Δημιουργίες μαθητών και μαθητριών απ’ όλη την Ελλάδα με θέμα την κλιματική κρίση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Πανσέληνος Ιουνίου: Ορατό σήμερα το «Φεγγάρι της Φράουλας»

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Έντονη η παρουσία του τσακαλιού στο Εθνικό Πάρκο της λίμνης Κερκίνης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Στη Θεσσαλονίκη η Διεθνής Έκθεση CRAFTHUB με περισσότερα από 100 έργα σύγχρονων δημιουργών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Οι διαφορές στα ελαστικά μεταξύ ηλεκτρικών και συμβατικών αυτοκινήτων

ΥΓΕΙΑ2 ημέρες ago

Εγχείρημα ανίχνευσης 50 τύπων καρκίνου με εξέταση αίματος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 ημέρες ago

Συμμόρφωση της Ελλάδας με τους κανόνες φορολογίας των αυτοκινήτων ζητά η ΕΕ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Εβδομάδα 4 ημερών, το μέλλον της εργασίας;

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Τα εκλογικά τμήματα στην Γερμανία για τις βουλευτικές εκλογές της 20ης Μαΐου 2023».

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ7 ημέρες ago

Ενθαρρύνοντας την ειλικρίνεια στα παιδιά

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Προς απλοποίηση η απόκτηση γερμανικής υπηκοότητας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία προς τιμήν του Αγίου Χριστοφόρου στο Μπόχουμ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Το χωριό Χάλστατ ύψωσε φράχτη για να εμποδίζει τους τουρίστες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Αύξηση του κόστους κατασκευής θα επιφέρει η εφαρμογή του Euro 7 στα οχήματα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024 θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Στο Κρέφελντ η έκθεση «1821. Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση»

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βερολίνο για την ψήφο των Αποδήμων

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis