Επικοινωνήστε μαζί μας

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κακόβουλο λογισμικό απειλεί τους υπολογιστές

Δημοσιεύθηκε

στις

Προσοχή για τους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου για την νέα έκδοση του κακόβουλου λογισμικού « Dharma », το οποίο είναι τύπου « Ransomware – Cryptoware » και μπορεί να επηρεάσει αρκετές εκδόσεις λειτουργικού συστήματος συνιστά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το κακόβουλο λογισμικό μολύνει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με δύο, κυρίως, τρόπους:

  • μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που εμπεριέχουν κακόβουλα επισυναπτόμενα αρχεία
  • μέσω επισφαλών ή «μολυσμένων» ιστοσελίδων.

Ειδικότερα, ως προς τα κακόβουλα αρχεία, πρόκειται συνήθως για αρχεία τύπου .docx και .pdf, στα οποία έχουν ενσωματωθεί κακόβουλες μακροεντολές, που εκτελούνται κατά το άνοιγμά τους και εγκαθιστούν το κακόβουλο λογισμικό στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, το ransomware κρυπτογραφεί – κλειδώνει ψηφιακά αρχεία, που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη που έχει μολυνθεί.

Για να ξεκλειδωθούν τα μολυσμένα αρχεία ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, ζητείται η καταβολή χρηματικού ποσού, με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin (BTC) ως «λύτρα», σε διαφορετική περίπτωση καθίστανται απροσπέλαστα για το χρήστη τους.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου και οι διαχειριστές δικτύων:

  • Να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης και να διατηρούνται εκτός δικτύου, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποκατάστασή τους.
  • Στις περιπτώσεις όπου λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν συνημμένα αρχεία, που περιέχονται στα μηνύματα αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπου ως αποστολέας φαίνεται να είναι κάποια υπηρεσία ή εταιρεία άγνωστη προς αυτούς.
  • Να πληκτρολογούν τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον φυλλομετρητή ιστοσελίδων (browser), αντί να χρησιμοποιούν υπερσυνδέσμους (links).
  • Να χρησιμοποιούν γνήσια λογισμικά προγράμματα, ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
  • Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.
  • Να απενεργοποιήσουν την εκτέλεση μακροεντολών και JavaScript στις εφαρμογές με τις οποίες ανοίγουν αρχεία τύπου .docx και .pdf.
  • Να φροντίζουν για την προστασία και των φορητών τους συσκευών ( tablet & έξυπνα κινητά τηλέφωνα). Περισσότερες οδηγίες και συμβουλές υπάρχουν στον ιστότοπο http://www.cyberalert.gr/mobile-malware/ .

Σημειώνεται ότι για περιστατικά μολύνσεων από κακόβουλο λογισμικό τύπου Ransomware – Cryptoware, η EUROPOL και το European Cybercrime Centre (EC3) έχουν θέσει σε λειτουργία τον ιστότοπο https://www.nomoreransom.org , όπου οι πολίτες μπορούν να βρουν συμβουλές προστασίας, αλλά και κλειδιά αποκρυπτογράφησης για ορισμένες μορφές κακόβουλου λογισμικού.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88

Στέλνοντας e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS – Αndroid: FEELSAFE E-COMMERCE

Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR

Advertisement
Σχολιάστε

Γράψτε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εργονομία ενός αυτοκινήτου αποτελεί σημαντικό κομμάτι του σχεδιασμού του

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Οι εσωτερικοί χώροι και η εργονομία παίζουν σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό ενός αυτοκινήτου. Η εξέλιξη είναι διαρκής και κάθε φορά οι σχεδιαστές προσεγγίζουν την συγκεκριμένη έννοια από διαφορετικό πρίσμα.

Η ιδέα της εργονομίας ως επιστήμη δημιουργήθηκε στη δεκαετία του ’60 και αφορούσε κυρίως την οργάνωση του χώρου της καμπίνας.

Όταν το αυτοκίνητο άλλαξε χαρακτήρα και μπήκαν παράγοντες όπως μακρινά ταξίδια, αλλά χρησιμοποιήθηκε και ως μέσο μεταφοράς στην εργασία, όπου ο οδηγός είναι αναγκασμένος να είναι στην καμπίνα πολλές ώρες την ημέρα, έπρεπε να δοθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για να προσφέρουν ευχαρίστηση στον οδηγό.

Έτσι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων άρχισαν να επικεντρώνονται στην ανάπτυξη εννοιών, οι οποίες θα πρόσφεραν αυξημένα επίπεδα άνεσης για να μπορέσουν να αποτρέψουν την κούραση του οδηγού.

Το ταμπλό άρχισε σταδιακά να αναβαθμίζεται, να μπαίνουν στοιχεία που ως σκοπό είχαν να ενημερώνουν και να αναβαθμίζουν την ποιότητα οδήγησης, αλλά και να προσφέρουν ευχαρίστηση και ψυχαγωγία.

Στην αρχή δόθηκε προσοχή στην οργάνωση του ταμπλό. Πρώτο μέλημα των σχεδιαστών ήταν η σωστή οργάνωση με τα σωστά χρώματα και τα χειριστήρια, χωρίς να είναι έντονα για να μην αποσπούν την προσοχή του οδηγού κατά την διάρκεια της οδήγησης.

Τα συστήματα, τα σχήματα και οι διαστάσεις των οθονών σήμερα δεν είναι τυχαία, αλλά προκύπτουν από μελέτες και δοκιμές καταναλωτών, αφού πρώτα τοποθετούν οι κατασκευαστές ανδρείκελα αυτοκινήτου πραγματικού μεγέθους, για να δουν την ασφάλεια των επιβατών.

Σήμερα τα σύγχρονα αυτοκίνητα δίνουν όλη την απαραίτητη πληροφόρηση στον οδηγό μπροστά στα μάτια του για να μην αποσπαστεί η προσοχή του.

Στις μέρες μας ένα αυτοκίνητο σταδιακά σταματά να είναι απλώς μέσο μεταφοράς και εργασιακού περιβάλλοντος, αλλά τείνει να γίνει άνετο όσο ένας χώρος διαβίωσης. Προσφέρει οδηγική ευχαρίστηση και κυρίως ασφάλεια.

Τα καθίσματα, από την άλλη, έχουν βελτιωθεί, έχουν γίνει πιο εργονομικά και στις πιο σπορ εκδόσεις υπάρχουν πλάγιες ενισχύσεις που δεν επιτρέπουν στο σώμα να μετακινηθεί δεξιά ή αριστερά στις κλειστές και γρήγορες στροφές.

Δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί ένα κάθισμα, που στοχεύει να προσφέρει υψηλά επίπεδα άνεσης και ασφάλειας. Τα παραδοσιακά συστήματα ρύθμισης καθίσματος δεν είναι πάντοτε επαρκή και χρειάζονται διαρκώς να γίνονται βελτιώσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι μηχανισμοί είναι πολύπλοκοι και μπορεί να ζυγίζουν αρκετά κιλά, αλλάζοντας κατά πολύ το βάρος του αυτοκινήτου. Τα καθίσματα έχει υπολογιστεί ότι αποτελούν περίπου το 6% του συνολικού βάρους.

Ένας εξίσου σημαντικός τομέας στον οποίο εργάζονται σκληρά οι κατασκευαστές είναι ο περιορισμός του επιπέδου θορύβου, καθώς και η επίτευξη ενός επιπέδου θερμοκρασίας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου που θα επιτυγχάνεται σύντομα.

Εδώ οι σχεδιαστές έπρεπε να αντιμετωπίσουν έναν συμβιβασμό, επειδή τα καλύτερα υλικά ηχομόνωσης είναι βαριά και ακριβά. Γεγονός που τα καλά υλικά συναντούνται – κυρίως – στα ακριβά αυτοκίνητα.

Τέλος, τα στοιχεία του δαπέδου ή του εσωτερικού του πορτμπαγκάζ συμβάλλουν στην ακουστική και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν μπορούν επίσης να μειώσουν αποτελεσματικά τους κραδασμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Facebook θα προσλάβει 10.000 εξειδικευμένους εργαζόμενους για την ανάπτυξη του “metaverse”

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

To Facebook ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στην επόμενη πενταετία με στόχο να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του λεγόμενου “metaverse”, ενός διαδικτυακού κόσμου όπου οι χρήστες θα συνυπάρχουν και θα επικοινωνούν σε εικονικούς χώρους.

«Η επένδυση (σε νέες θέσεις εργασίας) αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη δύναμη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τεχνολογίας και στο ευρωπαϊκό δυναμικό των τεχνολογικών ταλέντων. Η Ευρώπη είναι άκρως σημαντική για το Facebook και βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων μας για την ανάπτυξη του metaverse», σύμφωνα με την εταιρεία.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι αντιπρόεδροι Νικ Κλεγκ και Ξαβιέ Όλιβαν ανέφεραν ότι «το Facebook βρίσκεται στο ξεκίνημα ενός ταξιδιού για να χτίσει την επόμενη υπολογιστική πλατφόρμα. Εργαζόμενοι μαζί με άλλους, αναπτύσσουμε αυτό που συχνά αναφέρεται ως metaverse, μια νέα φάση διασυνδεμένων εικονικών εμπειριών με τη χρήση τεχνολογιών όπως η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η ιδέα ότι δημιουργώντας μια μεγαλύτερη αίσθηση ‘εικονικής παρουσίας’, η online αλληλεπίδραση θα έλθει πολύ πιο κοντά στην εμπειρία της αλληλεπίδρασης σε προσωπικό επίπεδο”.

Διευκρίνισαν ότι “καμία εταιρεία δεν θα έχει την ιδιοκτησία και δεν θα λειτουργεί μόνη της το metaverse. Όπως το Ίντερνετ, το βασικό χαρακτηριστικό του θα είναι η ανοικτή αρχιτεκτονική και η διαλειτουργικότητά του».

Τον Σεπτέμβριο το μεγαλύτερο στον κόσμο μέσο κοινωνικής δικτύωσης έκανε γνωστό ότι θα επενδύσει σε πρώτη φάση 50 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία του “metaverse”, ένα βήμα που ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ χαρακτήρισε σημαντικό για το μέλλον της εταιρείας.

Τον Ιούλιο είχε προηγηθεί η ανακοίνωση ότι το Facebook δημιουργεί μια ομάδα εργαζομένων του αφιερωμένη στην ανάπτυξη του “metaverse”, η οποία θα αποτελεί μέρος των Εργαστηρίων Πραγματικότητας, του τμήματος της εταιρείας που ήδη δουλεύει πάνω στην προώθηση της εικονικής (virtual) και της επαυξημένης (augmented) πραγματικότητας και των σχετικών εφαρμογών στο πλαίσιο των social media.

Το Facebook έχει ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τη δοκιμή μιας νέας εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας εξ αποστάσεως, η οποία επιτρέπει σε χρήστες της συσκευής Oculus Quest 2 να πραγματοποιούν εικονικές συναντήσεις μέσω ψηφιακών προσωπικοτήτων τους (αβατάρ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαραίτητες ενέργειες του οδηγού σε βροχερές ημέρες για την οδηγική ασφάλειά του

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Τα πρωτοβρόχια έχουν ξεκινήσει και πολλές φορές φέρνουν πολλά χιλιοστά βροχής, που «οδηγούν» σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Όμως αυτές οι καιρικές συνθήκες δεν περιορίζουν τις μετακινήσεις των οδηγών που στην καθημερινή τους οδήγηση θα συναντήσουν πολλές «παγίδες», ως αποτέλεσμα μιας βροχής. Ετσι είναι απαραίτητο να είναι απόλυτα προετοιμασμένοι για να φθάσουν στον τελικό τους προορισμό με ασφάλεια.

Ο οδηγός σε ημέρες με ακραία καιρικά φαινόμενα οφείλει να χρησιμοποιεί τον δρόμο που ξέρει καλύτερα, έτσι ώστε να γνωρίζει την διαδρομή και τις ιδιαιτερότητές της. Μπορεί στην πόλη οι έντονες καιρικές συνθήκες να μην προκαλούν μεγάλο πρόβλημα, όμως οι επαρχιακοί δρόμοι είναι απρόβλεπτοι και χρειάζονται μεγάλη προσοχή.

Η χαμηλή ταχύτητα σε συνθήκες βροχής είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οδηγός, κυρίως αν τα ελαστικά του βρίσκονται προς το τέλος της ζωής τους.

Τα ελαστικά είναι αυτά που παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο και θα πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση. Η φθινοπωρινή μέρα είναι μικρότερη και καλό είναι ο οδηγός να αποφασίσει να κάνει την διαδρομή όσο υπάρχει φως. Το σκοτάδι πέφτει νωρίτερα και οι «παγίδες» του δρόμου δεν εντοπίζονται εύκολα από τον οδηγό.

Ο οδηγός θα πρέπει να οδηγεί σε καθαρό δρόμο και να αποφεύγει να πατάει πάνω σε φύλλα που αυτή την περίοδο είναι πεσμένα στο πλάι του δρόμου ή σε νερά καθώς δεν γνωρίζει αν από κάτω υπάρχει λακκούβα που μπορεί να χαλάσει την ζάντα ή να του σκίσει το ελαστικό του. Αν η ταχύτητά του είναι μικρή τότε αποφεύγει πολλές τέτοιες κακοτοπιές και έχει περισσότερο χρόνο αντίδρασης.

Η οδήγηση κάτω από τέτοιες συνθήκες προϋποθέτει πολύ καλή ποιότητα φώτων.

Μπορεί τα σύγχρονα οχήματα να έχουν προβολείς LED με πολλές δυνατότητες το βράδυ, όμως ένα μεγάλο ποσοστό αυτοκινήτων είναι πάνω από 10 ετών και πρέπει οι προβολείς να είναι σε άριστη κατάσταση. Καλό είναι να μην είναι θαμπά τα κρύσταλλα που μειώνουν την φωτεινότητα. Από την άλλη η οδήγηση πρέπει πάντα να γίνεται με φώτα ημέρας ή αν δεν διαθέτει το αυτοκίνητο την ανάλογη τεχνολογία, ο οδηγός να ανάβει τα φώτα πορείας ακόμα και όταν είναι μέρα.

Επειδή αυτή την περίοδο υπάρχουν και περιοχές με ομίχλη, τότε καλό είναι να βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση τα φώτα ομίχλης, αλλά και τα πίσω φωτιστικά σώματα.

Πριν ξεκινήσει ο οδηγός οφείλει να κάνει έναν έλεγχο των φώτων περιμετρικά για να διαπιστώσει την κατάστασή τους. Σημαντικό είναι να ελεγχθούν και οι επιφάνειες πίσω από τις οποίες βρίσκονται οι αισθητήρες ενεργοποίησης των φώτων και της αυτόματης λειτουργίας των υαλοκαθαριστήρων.

Οι υαλοκαθαριστήρες είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας για την οδηγική ασφάλεια.

Η καλή ορατότητα είναι το πρώτο στοιχείο που θα πρέπει να εξετάζει ο οδηγός. Είναι καλό να ελεγχθεί η καλή κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων. Σε περίπτωση που δεν είναι καλοί πρέπει να αλλαχθούν.

Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι μετά από ζεστό καλοκαίρι είναι πιθανόν οι ελαστικές λεπίδες να έχουν αλλοιωθεί, να αφήνουν γραμμές στο παρμπρίζ ή να μην καθαρίζουν καλά. Στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να χαράξουν την γυάλινη επιφάνεια. Αυτό συμβαίνει κυρίως στους υαλοκαθαριστήρες των πίσω παραθύρων. Το κόστος της αντικατάστασης των υαλοκαθαριστήρων είναι άλλωστε μικρό.

Ένα θέμα που το συναντάμε συχνά είναι το θόλωμα των τζαμιών του αυτοκινήτου.

Η διαφορά της θερμοκρασίας που υπάρχει μέσα και έξω από το αυτοκίνητο, μαζί με την αύξηση της υγρασίας της ατμόσφαιρας έχει ως αποτέλεσμα το θόλωμα των τζαμιών. Ο κλιματισμός λύνει το πρόβλημα. Δεν θα πρέπει ποτέ να οδηγούμε με θολωμένα τζάμια, γιατί η ορατότητα του οδηγού είναι πολύ περιορισμένη, καθώς δεν μπορούμε να εντοπίσουμε ούτε εμπόδια, ούτε ενδεχόμενα έναν ποδηλάτη ή ένα μηχανάκι.

Νωρίτερα ένας ενδελεχής έλεγχος του κλιματιστικού είναι απαραίτητος. Επίσης οι αεραγωγοί πρέπει να είναι καθαροί. Στην επίσκεψή μας στο συνεργείο πρέπει να καθαρίσουμε ή να αλλάξουμε το φίλτρο καμπίνας, το οποίο συγκρατεί σκόνη που με την λειτουργία του κλιματισμού μπαίνει στην καμπίνα.

Τέλος, η επαρκής ποσότητα καυσίμου στο αυτοκίνητο θα δώσει σιγουριά στον οδηγό, που σε περίπτωση ακινητοποίησης του οχήματος και μέχρι να έρθει η οδική βοήθεια θα μπορεί να λειτουργεί ο κινητήρας, έτσι ώστε να λειτουργούν όργανα και στοιχεία του οχήματος, όπως για παράδειγμα ο κλιματισμός και το ραδιόφωνο χωρίς να αναγκαστεί να επιβαρυνθεί η μπαταρία που – αν είναι πολλών ετών – μπορεί να αποφορτιστεί τάχιστα, νεκρώνοντας το όχημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμβουλές για σωστή και ασφαλή ολοκλήρωση μιας στροφής κατά τη διάρκεια της οδήγησης

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Για πολλούς οδηγούς, οι στροφές στους δρόμους αποτελούν μια πρόκληση που δοκιμάζουν τις οδηγικές τους ικανότητες.

Όμως υπάρχει μια σειρά από ενέργειες που πρέπει να κάνει ο/η οδηγός για να μπορέσει να την ολοκληρώσει με απόλυτη ασφάλεια, ακόμη και αν θελήσει να την περάσει γρήγορα, ακολουθώντας πάντα τα προβλεπόμενα όρια ταχύτητας.

Η μείωση της ταχύτητας πρέπει να έχει ξεκινήσει πριν από τη στροφή. Επίσης η σωστή γωνία του μπροστινού τροχού και η επιτάχυνση μετά τη στροφή είναι τα κλειδιά για την ασφαλή διέλευσή της.

Φυσικά όλα αυτά εφαρμόζονται ανάλογα με την περίπτωση και τα συστήματα ασφαλείας που διαθέτει το αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με το διευθυντή οδηγικής ασφάλειας της Seat, Αngel Suarez πρέπει πρώτα να διαθέτουμε αυτοκίνητο «που να προσφέρει το καλύτερο κράτημα, τη σταθερότητα και τη μέγιστη απόδοση για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε με ασφάλεια μια στροφή».

Ο ίδιος δίνει επτά συμβουλές για αποτελεσματικό χειρισμό των στροφών.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να γνωρίζουμε το δρόμο και την ποιότητα του οδοστρώματος. Ο οδηγός πρέπει να κοιτάει όσο το δυνατόν πιο μπροστά για να έχει τον χρόνο να προετοιμαστεί για κάθε εμπόδιο που θα του παρουσιαστεί.

Πάντα να δίνει μεγάλη βαρύτητα στα σήματα κυκλοφορίας και να παίρνει υπόψη του τις απαραίτητες προειδοποιήσεις.

Αν απαιτείται φρενάρισμα ή αλλαγή ταχύτητας προς τα κάτω, ο χρόνος για να το κάνει ο οδηγός είναι πριν από την είσοδο στη στροφή, όταν ακόμη οι τροχοί του αυτοκινήτου είναι ακόμη ίσιοι. Τα αυτοκίνητα με χαμηλό προφίλ ελαστικού ή χαμηλωμένες αναρτήσεις βοηθούν σε αυτή την περίπτωση γιατί με αυτό τον τρόπο το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου βρίσκεται χαμηλά.

Η ταχύτητα και το φρενάρισμα πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν και να αλλάζουν ανάλογα. Ο τρόπος οδήγησης για παράδειγμα είναι διαφορετικός όταν η μέρα είναι ηλιόλουστη και διαφορετικός όταν βρέχει. Ούτε είναι το ίδιο όταν υπάρχει ομίχλη ή νύχτα.

Ο καλός φωτισμός σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητος.

Ο οδηγός για να ελαχιστοποιήσει τις στροφές όσο το δυνατόν περισσότερο, είναι σημαντικό να αξιοποιήσει στο έπακρο το χώρο του στη λωρίδα, κολλώντας στο εξωτερικό της στροφής στην αρχή της για να πάρει την καλύτερη δυνατή γωνία. «Στις στροφές αριστερά, αυτό θα μας δώσει επίσης καλύτερη ορατότητα» εξηγεί ο Suarez.

Καθώς το όχημα μπαίνει στην στροφή, ο οδηγός πρέπει να κινηθεί πιο κοντά στο εσωτερικό άκρο, αφήνοντας πάντα τον προβλεπόμενο χώρο μέχρι τη διαχωριστική λωρίδα.

Τα χέρια του οδηγού πρέπει να είναι πάντα σωστά τοποθετημένα στο τιμόνι, κρατώντας το και με τα δύο χέρια. Τα αυτοκίνητα που έχουν επιλογή οδήγησης «sport» έχουν σαφέστατο πλεονέκτημα.

Τέλος, μόλις ολοκληρωθεί η στροφή και όταν οι τροχοί είναι ξανά ίσιοι, η επιτάχυνση θα βοηθήσει το αυτοκίνητο να βγει με τη μέγιστη σταθερότητα για να έχει ο οδηγός όλο τον απαραίτητο χρόνο για να προετοιμαστεί για την επόμενη στροφή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτοκίνητο: Η εξέλιξη των συστημάτων ασφαλείας και οι καινοτομίες του παρελθόντος

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού στα σύγχρονα αυτοκίνητα σώζουν ζωές και αποτελούν απαραίτητο εξοπλισμό για όλα τα μοντέλα. Έχουν διεισδύσει σε μεγάλο βαθμό ακόμη και στα αυτοκίνητα της κατηγορίας Α, αυξάνοντας κατά πολύ τα επίπεδα ασφάλειας.

Ωστόσο, σήμερα όλα τα αυτοκίνητα, ακόμη και αυτά των προηγούμενων δεκαετιών έχουν μια σειρά από συστήματα που τα κάνουν ασφαλή. Με την πάροδο του χρόνου έχουν εξελιχθεί και κατάφεραν να σώσουν μέσα από τις καινοτομίες της εποχής εκατομμύρια ζωές.

Από το σύστημα που δεν αφήνει τους τροχούς να μπλοκάρουν την ώρα ενός βίαιου φρεναρίσματος (ABS) μέχρι και το πιο προηγμένο, που με την βοήθεια μιας κάμερας προειδοποιεί για επικείμενη σύγκρουση με το μπροστινό όχημα.

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν αξίζει να επισημάνουμε μερικά συστήματα που έχουν αλλάξει τη ζωή των οδηγών.

Ξεκινώντας από τους υαλοκαθαριστήρες που αν και υπήρχε ως επινόηση από το 1903 (γίνονταν μέχρι τότε μηχανικά), τη δεκαετία του 1920 εμφανίστηκαν οι πρώτοι ηλεκτρικοί υαλοκαθαριστήρες που απομάκρυναν το νερό από το παρμπρίζ. Αργότερα στο σύστημα ενσωματώθηκαν τα μπεκ πλυστικού υγρού.

Αρχικά ήταν στο πάνω μέρος του καπό, όμως σταδιακά εξελίχθηκαν και στα σύγχρονα οχήματα έχουν ενσωματωθεί στους βραχίονες.

Τα δισκόφρενα ήταν μια άλλη καινοτομία της εποχής. Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Citroen DS το 1955 και σήμερα θεωρούνται ο ιδανικότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος ακινητοποίησης ενός αυτοκινήτου.

Θεωρούνται άκρως αποτελεσματικά και πάνω σε αυτά έχουν προσαρμοστεί μια σειρά από συστήματα.

Ένα από αυτά τα συστήματα είναι το ΑΒS. Το περιβόητο σύστημα αντιμπλοκαρίσματος. Κάποιες δοκιμές είχαν ξεκινήσει το 1961, αλλά τελικά πιστώθηκε ως ηλεκτρονικά ελεγχόμενο από την Bosch στην Mercedes-Benz από το 1978.

Η σπουδαιότητά του στην ποιότητα του φρεναρίσματος είναι τέτοια που από το 2004 έγινε υποχρεωτικό σε όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη.

Μια ακόμη καινοτομία που αποδείχθηκε σωτήρια είναι η ζώνη ασφαλείας. Η πρώτη ζώνη τριών σημείων που παρουσιάστηκε σε επιβατικό αυτοκίνητο ήταν από την Volvo το 1959, ενώ από το 1963 αποτελούσε στάνταρ στοιχείο εξοπλισμού όλων των μοντέλων της.

Φυσικά σήμερα υπάρχουν σε όλα τα αυτοκίνητα και δεν πρέπει ένας οδηγός να διανύσει ούτε ένα μέτρο αν δεν την φορέσει. Αντίστοιχες ζώνες ασφαλείας υπάρχουν και στα πίσω καθίσματα.

Ένα ακόμη σύστημα ασφαλείας είναι τα προσκέφαλα που αποδεικνύονται σημαντικά κατά τη διάρκεια σύγκρουσης, σταθεροποιώντας τον αυχένα. Αρκεί να βρίσκονται στο σωστό ύψος. Τα πρωτοπαρουσίασε σε μοντέλο της η Volvo το 1968.

Ο αερόσακος ως πατέντα υπήρχε από τη δεκαετία του 1960. Όμως μετά από πολύχρονες βελτιώσεις από την Bosch, το 1980 παρουσιάστηκε από την Mercedes στην S-Class που κυκλοφόρησε ως το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής με τον αερόσακο να ανοίγει σε κάποιο βαθμό σύγκρουσης.

Σήμερα όλα τα οχήματα έχουν μπροστινούς αερόσακους, αλλά και πολλά εξ αυτών περιλαμβάνουν και πλευρικούς. Μέχρι και αερόσακος στο κέντρο μεταξύ οδηγού και συνοδσηγού υπάρχει για να μην έρχονται σε επαφή οδηγός και συνοδηγός κατά τη διάρκεια σύγκρουσης.

Εξέλιξη του ABS είναι το ESP που δεν επιτρέπει το αυτοκίνητο να ξεφύγει από την προκαθορισμένη τροχιά, φρενάροντας τον κάθε τροχό ξεχωριστά, βελτιώνοντας στο έπακρο το φρενάρισμα. Ως σύστημα ασφαλείας είναι υποχρεωτικό για τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη από το 2014.

Σήμερα τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS) προσφέρουν πολλά περισσότερα απ’ ότι είχε ο σκεφτεί ανθρώπινος νους πριν από αρκετά χρόνια.

Πλέον ένα σύγχρονο αυτοκίνητο μπορεί να βλέπει εμπρός εμπόδια, να διακρίνει πεζούς και ποδηλάτες και να ενεργεί μόνο του ανάλογα, να φρενάρει όταν διαπιστώσει ότι υπάρχει εμπόδιο, να φρενάρει επίσης μόνο του όταν κάνει ο οδηγός οπισθοπορεία και εκείνη την στιγμή κάθετα υπάρχει εμπόδιο ή αυτοκίνητο, να διατηρεί την πορεία του στην λωρίδα κυκλοφορίας του, να ανάβει μόνο του τα φώτα, ακόμη και αν χρειάζεται μεγάλη σκάλα, να επικοινωνεί με άλλα αυτοκίνητα για να συγκεντρώνει χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση του δρόμου ή να διακρίνει την κατάσταση του οδηγού και να του προτείνει να ξεκουραστεί ή να αναλαμβάνει την οδήγηση για κάποια απόσταση (σε μερικά εξελιγμένα ηλεκτρικά πολυτελή ηλεκτρικά αυτοκίνητα).

Όλα αυτά είναι μέρος της επόμενης γενιάς αυτοκινήτων και της αυτόνομης οδήγησης, επιπέδου 4 και 5.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ θέλει να απαγορέψει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τους νομοθέτες της ΕΕ να απαγορεύσουν τη χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, καθώς και άλλα εργαλεία παρακολούθησης που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο από τις Αρχές.

Οι ευρωβουλευτές εσχάτως εισήγαγαν και υπερψήφισαν ένα μέτρο που απαιτεί τη μόνιμη απαγόρευση τεχνολογιών «αυτοματοποιημένης ανάλυσης και/ή αναγνώρισης» από «αστυνομικές και δικαστικές Αρχές για ποινικές υποθέσεις».

Με βάση αυτό το σενάριο, οι αρχές της επιβολής του νόμου δεν θα επιτρέπεται να διενεργούν βιομετρική παρακολούθηση σε δημόσιους χώρους – και θα τεθεί αυστηρός περιορισμός στη χρήση της τεχνολογίας που συλλέγει προσωπικά δεδομένα μέσω αποτυπωμάτων, φωνής, DNA και άλλων βιομετρικών στοιχείων.

Το μέτρο προτείνει επίσης την απαγόρευση των βάσεων δεδομένων αναγνώρισης προσώπου που λειτουργούν από ιδιωτικές εταιρείες.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου δεν είναι έτοιμη και ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο για τη διαφύλαξη της ιδιωτικότητας πριν χρησιμοποιηθεί από την αστυνομία.

Γενικότερα, η Ευρώπη κάνει σημαντικές προσπάθειες για να θεσπίσει ένα αυστηρό πλαίσιο της προστασίας των δικαιωμάτων απορρήτου, κάτι που δεν σημειώνεται σε καμία περίπτωση στην Αμερική.

Πηγή: techgear.gr

Συνέχεια
Advertisement
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ13 ώρες πριν

«Η Ελληνίδα φωτογράφος που προβάλλει τον Εύζωνα»

ΓΕΡΜΑΝΙΑ14 ώρες πριν

Η Opel αποφεύγει την δικαστική οδό για το σκάνδαλο diesel και καταβάλει πρόστιμο

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ20 ώρες πριν

“Παράθυρα” Ιστορίες Εκπατρισμού: Μια διαδικτυακή παράσταση αυτοσχεδιασμού με προσωπικά βιώματα κι εμπειρίες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ21 ώρες πριν

Γερμανία: Αντιμέτωποι με περικοπές οι πολίτες λόγω των αυξανόμενων τιμών ενέργειας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ22 ώρες πριν

Καλύτερες υπηρεσίες περιαγωγής και φθηνότερες κλήσεις προς χώρες της ΕΕ ζητούν οι καταναλωτές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Ελβετία: Οι παγετώνες έχασαν όγκο παρά τις έντονες χιονοπτώσεις

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες πριν

Η εργονομία ενός αυτοκινήτου αποτελεί σημαντικό κομμάτι του σχεδιασμού του

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Γερμανία: Περισσότερες γυναίκες και μέλη κάτω των 40 ετών περιλαμβάνει η νέα βουλή

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Γερμανία: Λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας εισηγείται τον Νοέμβριο ο υπουργός Υγείας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες πριν

Νέα «υπερηχητική» μέθοδος θεραπείας κατά του καρκίνου του εγκεφάλου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Τρίωρος αποκλεισμός για το αεροδρόμιο του Μονάχου λόγω… οπλοβομβίδας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Έντονες αντιδράσεις έπειτα από δολοφονία με αφορμή τη χρήση μάσκας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Η Lufthansa συνιστά στους επιβάτες να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο του Βερολίνου τέσσερις ώρες πριν την αναχώρηση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

69χρονη ανέκτησε το τυχερό «ξυστό» μετά από απόπειρα κλοπής!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Μια βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου περιπλέκει την ψηφοφορία στο Βούπερταλ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 εβδομάδα πριν

Εντυπωσιακή παρέλαση Ομογενών και Φιλελλήνων στη Στουτγάρδη για τα 200 χρόνια από το 1821

ΓΕΡΜΑΝΙΑ7 ημέρες πριν

UBS: Στη Φρανκφούρτη ο μεγαλύτερος κίνδυνος “φούσκας” στην αγορά ακινήτων

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Η αιώνια διαμάχη για το όριο ταχύτητας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Επαναπατρισμός δύο εικόνων από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

Πρόσκληση προς τους Ομογενείς να βοηθήσουν στον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia

Europolitis TV6 μήνες πριν

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Europolitis TV6 μήνες πριν

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV8 μήνες πριν

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV11 μήνες πριν

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Europolitis TV1 έτος πριν

E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Europolitis TV1 έτος πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 έτη πριν

CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement