Επικοινωνήστε μαζί μας

ΚΟΣΜΟΣ

Αεροσκάφος χτύπησε σε τοίχο κατά την απογείωσή του, αλλά η πτήση συνεχίστηκε

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε διαθεσιμότητα έθεσε δύο από τους πιλότους της, η αεροπορική εταιρεία Air India καθώς κατά τη διάρκεια της απογείωσης, χτύπησε σε έναν τοίχο,  ωστόσο, εκείνοι,αποφάσισαν να συνεχίσουν την πτήση για σχεδόν 4 ώρες, παρά τη ζημιά που είχε υποστεί η άτρακτος.

Το αεροσκάφος  απογειώθηκε από το Τιρουτσιραπάλι, στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού, στη νότια Ινδία, με προορισμό το Ντουμπάι με 136 επιβαίνοντες,  χτύπησε, κατά τη διάρκεια της απογείωσης, σε έναν τοίχο, εκείνοι, ωστόσο, αποφάσισαν να συνεχίσουν την πτήση για σχεδόν 4 ώρες, παρά τη ζημιά που είχε υποστεί η άτρακτος.

Το Boeing 737 της Air India απογειώθηκε από το Τιρουτσιραπάλι, στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού, στη νότια Ινδία, με προορισμό το Ντουμπάι και σύμφωνα με την ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας αξιωματούχοι του αερολιμένα «διαπίστωσαν ότι το αεροσκάφος ίσως να είχε “αγγίξει” τον περιβάλλοντα τοίχο του αεροδρομίου».

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε χωρίς προβλήματα 4 ώρες αργότερα στο Μουμπάι και οι 130 επιβάτες επιβιβάστηκαν σε άλλη πτήση για το Ντουμπάι. Οι εικόνες του αεροσκάφους με τις ζημιές άρχισαν να κυκλοφορούν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

 

πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

WWF: 430 εκατομμύρια στρέμματα δασών χάθηκαν σε 13 χρόνια

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Περίπου 430 εκατομμύρια στρέμματα δασών, δηλαδή η έκταση μιας χώρας όπως το Ιράκ, χάθηκαν στα 24 κύρια «μέτωπα» της αποψίλωσης των δασών στον κόσμο στο διάστημα από το 2004 έως το 2017, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η εμπορική γεωργία, η οποία αποψιλώνει για τις καλλιέργειες και την εκτροφή ζώων, είναι η κύρια αιτία αυτής της καταστροφής των δασών, ιδιαίτερα στη Νότια Αμερική, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

Τα ορυχεία, αλλά και οι υποδομές, ιδιαίτερα οι οδικές, η δασική βιομηχανία και οι καλλιέργειες για προϊόντα διατροφής, κυρίως στην Αφρική, αναφέρονται επίσης ως σημαντικοί παράγοντες.

Απ’ αυτά τα 24 «θερμά σημεία» της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών, τα 9 βρίσκονται στη Λατινική Αμερική, 8 στην Αφρική και 7 στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Σ’ αυτά συγκεντρώνεται πάνω από το μισό (52%) της παγκόσμιας καταστροφής των τροπικών δασών, σύμφωνα με τη μκο.

Οι ζώνες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η βραζιλιάνικη Αμαζονία και η περιοχή της Σεράντο στην Βραζιλία, η Αμαζονία της Βολιβίας, η Παραγουάη, η Αργεντινή, η Μαδαγασκάρη και τα νησιά Σουμάτρα και Βόρνεο στην Ινδονησία και τη Μαλαισία.

Εξάλλου, σχεδόν το μισό (45%) των δασών, που έχουν απομείνει σ’ αυτές τις 24 ζώνες, έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν κατατεμαχιστεί, πράγμα που τα καθιστά περισσότερο ευάλωτα, ιδιαίτερα στις πυρκαγιές, οι οποίες ενισχύονται και πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες δεκαετίες.

Η κατάσταση αυτή θέτει σε κίνδυνο τα ευάλωτα οικοσυστήματα που φιλοξενούν τα δάση και συνεπώς τις κατοικίες πολυάριθμων ειδών. Επίσης ευνοεί τις επαφές ανάμεσα σε άγρια είδη και ανθρώπους και κατά συνέπεια το πέρασμα στον άνθρωπο ασθενειών ζωικής προέλευσης (ζωονόσων), όπως φάνηκε με την πανδημία της Covid-19.

Τα δάση είναι επίσης πολύ σημαντικές αποθήκες άνθρακα, καθώς επιτρέπουν να απορροφάται σημαντική ποσότητα των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και εκλύονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Στην έκθεση καλούνται τα κράτη και ο οικονομικός τομέας να δώσουν μάχη κατά της αποψίλωσης των δασών, ιδιαίτερα μέσω της εγγύησης των δικαιωμάτων των αυτόχθονων πληθυσμών.

Καλούνται επίσης οι πληθυσμοί να αποφεύγουν τα προϊόντα που ευνοούν το φαινόμενο αυτό, κυρίως τροποποιώντας τη δίαιτά τους προς λιγότερες ζωικές πρωτεΐνες.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, ο οποίος επιβλέπει τον τομέα, προειδοποιούσε ότι τα δάση είχαν χάσει «σχεδόν 1 δισεκατομμύριο στρέμματα» μέσα σε δύο δεκαετίες στον πλανήτη, πέφτοντας στο 31,2% (41 δισεκ. στρέμματα) της γήινης επιφάνειας το 2020, από 31,5% που ήταν το 2010 και 31,9% το 2000.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ξεχασμένο password που αξίζει 200 εκατ. ευρώ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η απίστευτη ατυχία ενός προγραμματιστή, που έκανε το τεράστιο λάθος να χάσει το χαρτί με τον κωδικό πρόσβασης.

Όλοι έχουμε βρεθεί σε ανάλογη κατάσταση – να μην θυμόμαστε έναν κωδικό πρόσβασης σε κάποιο ηλεκτρονικό αρχείο ή ιστοσελίδα και να έχουμε εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες προτού μπλοκαριστούμε.

Κάτι αντίστοιχο βιώνει ο προγραμματιστής Στέφαν Τόμας αλλά στην περίπτωσή του το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο: ο ξεχασμένος κωδικός πρόσβασης είναι αυτός που – όταν και αν τον θυμηθεί – θα του επιτρέψει να ξεκλειδώσει έναν σκληρό δίσκο, ο οποίος περιέχει bitcoin αξίας 240 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 200 εκατ. ευρώ).

Η… δυστυχία του, την οποία έκαναν γνωστή οι New York Times, όπως ήταν φυσικό έγινε viral.

Ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Facebook, Αλεξ Στάμος, έχει προσφερθεί να βοηθήσει – με αντάλλαγμα το 10%.

Η αξία του bitcoin έχει εκτιναχθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες. Ενα bitcoin αξίζει επί του παρόντος 34.000 δολάρια, ήτοι 28.000 ευρώ.

Αλλά η αξία του κρυπτονομίσματος είναι ευμετάβλητη. Και οι ειδικοί είναι διχασμένοι σχετικά με το αν θα συνεχίσει να αυξάνεται ή να καταρρέει.

Πλούσιος από το πουθενά

Ο Τόμας, ο οποίος γεννήθηκε στη Γερμανία αλλά ζει στο Σαν Φρανσίσκο, πριν από μια δεκαετία έλαβε 7.002 bitcoin ως αμοιβή για τη δημιουργία ενός βίντεο που εξηγούσε πώς λειτουργεί το κρυπτονόμισμα.

Εκείνη την εποχή, άξιζαν μόνο λίγα δολάρια το καθένα. Τα αποθήκευσε, λοιπόν, σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι εντός σκληρού δίσκου.

Και έγραψε τον κωδικό πρόσβασης σε ένα κομμάτι χαρτί, το οποίο έχασε στην πορεία.

Μετά από 10 λανθασμένα password, ο κωδικός πρόσβασης θα κρυπτογραφηθεί, καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση στο πορτοφόλι.

Ο Στάμος, ο οποίος είναι τώρα καθηγητής στο Παρατηρητήριο Διαδικτύου του Στάνφορντ, έγραψε στον Τόμας: «Εεε, για 240 εκατομμύρια δολάρια σε κλειδωμένα bitcoin, δεν κάνεις 10 εικασίες του κωδικού πρόσβασης, αλλά το αφήνεις τους επαγγελματίες να βρουν τη λύση. Θα το κάνω για 10%. Κάλεσέ με».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τόμας δεν είναι ο πρώτος δυνητικός εκατομμυριούχος σε bitcoin που κλειδώνεται εκτός της περιουσίας του.

Επί του παρόντος, περίπου 140 δισεκατομμύρια δολάρια Bitcoin έχουν χαθεί ή ξεχαστεί σε ψηφιακά πορτοφόλια στα οποία δεν είναι δυνατή η πρόσβαση, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων για κρυπτονομίσματα Chainanalysis.

Και οι επιχειρήσεις που βοηθούν στην ανάκτηση του ψηφιακού νομίσματος λαμβάνουν πολλαπλά αιτήματα κάθε μέρα.

Το άρθρο των New York Times αναφέρεται επίσης σε έναν επιχειρηματία που έχασε περίπου 800 bitcoin, όταν ένας συνάδελφος του ξαναέκανε φορμάτ σε έναν φορητό υπολογιστή που περιείχε το password για το «πορτοφόλι» του.

Το 2013, ένας Ουαλός έψαχνε απεγνωσμένα σε έναν χώρο υγειονομικής ταφής, αφού πέταξε έναν σκληρό δίσκου υπολογιστή που περιείχε 7.500 bitcoin. Εκείνη την εποχή η αξία τους ήταν περίπου 4 εκατομμύρια λίρες ενώ σήμερα το ποσό αυτό αποτιμάται σε περισσότερα από 250 εκατομμύρια.

Πηγή: huffingtonpost.gr

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Στο top 10 των χωρών με τις μεγαλύτερες απώλειες τουριστικών εσόδων λόγω Covid-19

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η κρίση του κορονοϊού έβαλε «φρένο» στα διεθνή ταξίδια τους τελευταίους 10 μήνες. Χώρες σε όλο τον κόσμο βίωσαν σε μεγάλο βαθμό τις δυσμενείς επιπτώσεις.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) και την Παγκόσμια Τράπεζα, η εταιρεία Official ESTA αποκάλυψε πρόσφατα τις χώρες με τη μεγαλύτερη απώλεια εσόδων από τον τουρισμό λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid-19.

«Το προηγούμενο έτος ήταν εξαιρετικά δύσκολο για την τουριστική βιομηχανία. Η πανδημία είχε τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο στον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρεάζοντας όλες τις χώρες σε όλο τον κόσμο, καθώς και τις αεροπορικές εταιρείες, τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και άλλους παρόχους φιλοξενίας στον κλάδο» δήλωσε σχετικά η Jayne Forrester, Διευθύντρια Διεθνούς Ανάπτυξης της Official ESTA.

Δείτε την κατάταξη των κορυφαίων 10 χωρών σε σχέση με τον συνολικό αριθμό τουριστικών δολαρίων που χάθηκαν τους πρώτους δέκα μήνες του 2020.

Στην κατάταξη βρίσκεται και η Γερμανία, η οποία κατέχει την 5η θέση.

#1 ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν περισσότερες περιπτώσεις και θανάτους Covid-19 από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο από τον Ιανουάριο του 2021. Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν βιώσει τη μεγαλύτερη απώλεια εσόδων από τον τουρισμό λόγω της πανδημίας, «χάνοντας» 147,245 δισεκατομμύρια δολάρια στους πρώτους δέκα μήνες του 2020.

#2 Ισπανία

Η Ισπανία φιλοξένησε λιγότερους από 20 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες το 2020 και «είδε» τη μεγαλύτερη απώλεια τουριστικών εσόδων από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα αγγίζοντας τα 46,707 εκατομμύρια δολάρια.

#3 Γαλλία

Η χώρα με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο, η Γαλλία συνήθως φιλοξενεί πάνω από 89 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Ωστόσο, η κρίση του Covid-19 προκάλεσε δραματική μείωση του αριθμού τους το 2020, με αποτέλεσμα μια συνολική απώλεια εσόδων από τον τουρισμό 42,036 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τους πρώτους 10 μήνες του έτους.

#4 Ταϋλάνδη

Η Ταϊλάνδη άρχισε να ανοίγει τα σύνορά της με ασφάλεια σιγά-σιγά στους διεθνείς ταξιδιώτες και αυτό είναι ένα θετικό νέο αν σκεφθεί κανείς ότι έχει απώλειες 37,504 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τουριστικά έσοδα λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας.

#5 Γερμανία

Οι συνολικές απώλειες εσόδων από τον τουρισμό στη Γερμανία της τάξεως των 34,641 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2020 κατατάσσουν τη χώρα στην 5η θέση της λίστας μετά την Ισπανία και τη Γαλλία, όσον αφορά την Ευρώπη.

#6 Ιταλία

Η Ιταλία εμφανίστηκε ως hotspot του Covid-19 στα αρχικά στάδια της πανδημίας μη καταφέρνοντας να σταματήσει τις δραματικές απώλειες τουριστικών εσόδων τους μήνες που ακολούθησαν, καταγράφοντας συνολική απώλεια 29,664 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2020 αφού η χώρα παραμένει κλειστή για ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ και άλλες βασικές αγορές.

#7 Ηνωμένο Βασίλειο

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να επηρεάζεται από μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία όπως λένε οι ειδικοί φαίνεται να εξαπλώνεται πιο εύκολα από άλλες, οι απώλειες τουριστικών εσόδων της χώρας συνεχίζουν να συσσωρεύονται, φτάνοντας τα 27,889 δισεκατομμύρια δολάρια.

#8 Αυστραλία

Η Αυστραλία κατέγραψε απώλειες εσόδων ύψους 27,206 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους πρώτους δέκα μήνες του 2020.

#9 Ιαπωνία

Η τουριστική βιομηχανία της Ιαπωνίας έχει πληγεί εξίσου από την πανδημία Covid-19, η οποία ανάγκασε την αναβολή των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο για το 2021. Η συνολική απώλεια εσόδων από τον τουρισμό της Ιαπωνίας ύψους 26,027 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2020 κατατάσσει τη χώρα ένατη στη λίστα.

#10 Χονγκ Κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ επλήγη επίσης από την πανδημία με απώλεια τουριστικών εσόδων ύψους 24,069 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: travelpulse.com

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Γη γυρίζει πιο γρήγορα από ό,τι εδώ και 50 χρόνια

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο χρόνος κυλάει πλέον -ανεπαίσθητα- πιο γρήγορα, καθώς η Γη περιστρέφεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι έκανε τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η φετινή χρονιά να είναι λίγο πιο μικρή σε διάρκεια.

Το 2021, σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, αναμένεται να είναι το μικρότερης διάρκειας έτος εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Από την άλλη, ίσως χρειαστεί για πρώτη φορά οι επιστήμονες που είναι οι αρμόδιοι «φύλακες του χρόνου», να προσθέσουν στο άμεσο μέλλον ένα αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο για να διασφαλίσουν ότι τα ατομικά ρολόγια θα παραμένουν απολύτως ακριβή στον υπολογισμό της Συντονισμένης Παγκόσμιας Ώρας (UTC).

Λόγω της ταχύτερης περιστροφής του πλανήτη μας πέριξ του άξονα του, η μέση διάρκεια της μέρας φέτος αναμένεται να είναι 0,05 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη από τα 86.400 δευτερόλεπτα που απαρτίζουν ένα 24ωρο, σύμφωνα με το “Time and Date”. Στην πορεία του έτους αυτό ισοδυναμεί με μια χρονική υστέρηση σχεδόν 19 χιλιοστών του δευτερολέπτου.

Η τελευταία φορά που η μέση διάρκεια της μέρας ήταν μικρότερη των 86.400 δευτερολέπτων, ήταν το 1937.

Όταν η διάρκεια περιστροφής της Γης, που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (κίνηση πυρήνα πλανήτη, άνεμοι, ρεύματα ωκεανών, ατμοσφαιρική πίεση κ.α.), αποσυγχρονίζεται από τα ατομικά ρολόγια, τότε προκύπτει η ανάγκη να προστεθεί ή να αφαιρεθεί ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο, μία διαδικασία που ξεκίνησε το 1972 και από τότε έχει συμβεί σε 27 έτη (πάντα προσθήκη δευτερολέπτου και ποτέ αφαίρεση), δηλαδή περίπου κάθε δυόμισι χρόνια, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ. Η τελευταία φορά που χρειάστηκε, ήταν το 2016.

Μέχρι πριν μερικά χρόνια, η τάση της Γης ήταν να επιβραδύνει το ρυθμό της περιστροφής της και η μέρα να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από 24 ώρες, οπότε προέκυπτε η ανάγκη για προσθήκη εμβόλιμων δευτερολέπτων. Όμως πιο πρόσφατα, από τα μέσα της δεκαετίας του 2020, η Γη επιταχύνει συνεχώς το ρυθμό της, άρα ίσως χρειαστεί το αντίθετο, δηλαδή να αφαιρεθεί ένα δευτερόλεπτο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι 28 ταχύτερες (μικρότερες σε διάρκεια) μέρες μετά το 1960 όλες συνέβησαν το 2020. Το ρεκόρ μικρότερης διάρκειας μέρας κατέχει η 19η Ιουλίου 2020, όταν η Γη συμπλήρωσε μια περιστροφή σε 1,46 χιλιοστά του δευτερολέπτου λιγότερα από τα 86.400 δευτερόλεπτα.

Εξαιτίας της τάσης επιτάχυνσης της Γης, ίσως κάποια στιγμή θα απαιτηθεί ένα αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο, με άλλα λόγια τα ρολόγια θα «πηδήξουν» ένα δευτερόλεπτο, ώστε να συντονισθούν με την περιστροφή του πλανήτη μας.

Τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα δεν έχουν πρακτική επίπτωση στην καθημερινή ζωή, αλλά είναι πολύ σημαντικά σε πεδία όπως η αστρονομία, η πλοήγηση, οι διαστημικές πτήσεις, τα υπολογιστικά δίκτυα κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοντά σε συμφωνία Hyundai και Apple για την δημιουργία ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η Hyundai και η Apple σκοπεύουν να υπογράψουν σύμφωνο συνεργασίας για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο μέλλον. Αυτή ίσως να ολοκληρωθεί ακόμη και μέσα στον Μάρτιο, προκειμένου να ξεκινήσει η παραγωγή αυτοκινήτων το 2024 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό δημοσιοποίησε, σύμφωνα με το «Reuters», η εφημερίδα Korea IT News ως συνέχεια της επικείμενης έναρξης συνεργασίας που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Τόσο η Hyundai όσο και η Apple δεν σχολίασαν το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι παλιότερα επικεφαλής της Apple ανέφερε ότι τους ενδιαφέρει η τεχνολογία αυτοκινήτων με την παραγωγή ενός ηλεκτρικού επιβατικού οχήματος.

«Η Apple και η Hyundai βρίσκονται σε συζητήσεις, αλλά αυτές είναι πρώιμες και τίποτα δεν έχει αποφασιστεί», δήλωσε με ανακοίνωσή της την προηγούμενη Παρασκευή η Hyundai. Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με το σήμα της Apple, ωστόσο, θα μπορούσε αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για τον ηγέτη της ηλεκτροκίνησης, την Tesla.

Η Hyundai και η Apple συνεργάζονται ήδη στο CarPlay, το λογισμικό της Apple για τη σύνδεση iPhone στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

Από την άλλη, αρκετοί αναλυτές αναφέρουν ότι η Apple μπορεί να ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει την ηλεκτρική πλατφόρμα και τις εγκαταστάσεις της Hyundai προκειμένου να μειώσει το κόστος ανάπτυξης και κατασκευής οχημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστήμονες εντόπισαν καμηλοπαρδάλεις-νάνους στην Αφρική

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το ύψος είναι το κυριότερο πλεονέκτημα της καμηλοπάρδαλης, αφού της δίνει τη δυνατότητα να τρέφεται με φύλλα από τα ψηλότερα δέντρα. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι όταν εντόπισαν δύο καμηλοπαρδάλεις-νάνους σε δύο διαφορετικές περιοχές της Αφρικής.

«Είναι συναρπαστικό αυτό που βρήκαν οι ερευνητές μας», είπε ο Τζούλιαν Φένεσι, ο συνιδρυτής του Ιδρύματος Προστασίας της Καμηλοπάρδαλης. «Μείναμε έκπληκτοι», πρόσθεσε.

Οι περισσότερες καμηλοπαρδάλεις φτάνουν σε ύψος τα 4,5 – 6 μέτρα, όμως το 2018 επιστήμονες που συνεργάζονται με το Ίδρυμα ανακάλυψαν μια καμηλοπάρδαλη ύψους «μόνο» 2,6 μέτρων στη Ναμίμπια.

Τρία χρόνια νωρίτερα, είχε εντοπιστεί και μια καμηλοπάρδαλη ύψους 2,8 μέτρων σε ένα πάρκο άγριων ζώων της Ουγκάντας.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal στα τέλη Δεκεμβρίου.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι καμηλοπαρδάλεις είχαν τον συνηθισμένο μακρύ λαιμό, αλλά κοντόχοντρα πόδια. Αυτού του είδους η πάθηση, η σκελετική δυσπλασία, είναι συνήθης στους ανθρώπους και τα εξημερωμένα ζώα αλλά σπάνια εμφανίζεται σε άγρια ζώα.

«Δυστυχώς, μάλλον δεν έχουν κανένα πλεονέκτημα. Οι καμηλοπαρδάλεις ψήλωσαν για να φτάνουν τα ψηλότερα δέντρα», εξήγησε ο Φένεσι. Επιπλέον, είναι μάλλον απίθανο να καταφέρουν οι μικρόσωμες καμηλοπαρδάλεις να ζευγαρώσουν με τις άλλες του είδους τους, που είναι διπλάσιες σε μέγεθος.

Ο πληθυσμός του ψηλότερου θηλαστικού στον κόσμο έχει μειωθεί κατά 40% τα τελευταία 30 χρόνια. Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν μόνο 111.000 καμηλοπαρδάλεις στον κόσμο.

«Αυτό οφείλεται κυρίως στην απώλεια του φυσικού περιβάλλοντός τους, την αύξηση του πληθυσμού των ανθρώπων και την επέκταση των καλλιεργήσιμων γαιών. Και συνδυάζεται με τη λαθροθηρία και την κλιματική αλλαγή», σημείωσε ο Φένεσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters

 

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ώρες πριν

WWF: 430 εκατομμύρια στρέμματα δασών χάθηκαν σε 13 χρόνια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 ώρες πριν

ECDC: Μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με “πράσινες” περιοχές η Ελλάδα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ10 ώρες πριν

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,0% το 2020

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ11 ώρες πριν

Άμεση ανταπόκριση των Ηπειρωτών της Ευρώπης στον Τηλεμαραθώνιο Αγάπης για την Κιβωτό του Κόσμου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ12 ώρες πριν

Βακτήρια με ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά βρέθηκαν στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο της Σαντορίνης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

Βρετανία: Μόνο με αρνητικό τεστ covid-19 η είσοδος στους ταξιδιώτες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

Το ξεχασμένο password που αξίζει 200 εκατ. ευρώ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

Έρευνα: Οι Ευρωπαίοι μειώνουν ταξίδια και κατανάλωση κρέατος λόγω κλιματικής αλλαγής

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

Ολλανδία: Παρατείνεται έως τις 9 Φεβρουαρίου το lockdown

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες πριν

Ψηφιακή έκθεση διακριθέντων έργων του Διαγωνισμού Ζωγραφικής «κοντά ή μακριά, ΕΙΜΑΣΤΕ όλοι EΝΑ»

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Προς παράταση το εθνικό lockdown στη Γερμανία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 ημέρες πριν

Γερμανία: Το καλοκαίρι και πάλι εφικτά τα τουριστικά ταξίδια για το εξωτερικό

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Γερμανία: Παράταση και σκλήρυνση των μέτρων μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

Ξεκινά επίσημα ο χειμώνας τη Δευτέρα με το χειμερινό ηλιοστάσιο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Τέλος η δεκαήμερη καραντίνα για ταξιδιώτες;

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Όλο και πιο πιθανή η παράταση του lockdown

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Γερμανία: Οι αρχές διέλυσαν την «πιο εκτεταμένη» πλατφόρμα του παγκόσμιου Darknet

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 εβδομάδα πριν

Βρετανία: Πανεθνικό απόλυτο lockdown από αύριο

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες πριν

Προξενικό Γραφείο Βερολίνου: Πρόσκληση στρατευσίμων, γεννηθέντων το 2003

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Ανάπτυξη, αλλά με μείωση απασχόλησης το 2021

Europolitis TV2 μήνες πριν

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Europolitis TV9 μήνες πριν

E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Europolitis TV9 μήνες πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)

Europolitis TV9 μήνες πριν

Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)

Europolitis TV9 μήνες πριν

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Europolitis TV10 μήνες πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel

ΓΕΡΜΑΝΙΑ10 μήνες πριν

CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ10 μήνες πριν

Οι Κρητικές γεύσεις και αρώματα στο κέντρο του Ντύσσελντορφ,επιχειρηματικές συναντήσεις B2B(VIDEO)

Europolitis TV12 μήνες πριν

Μαγεία στην Tonhalle η ερμηνεία της Ελενας Μαραγκού με μουσική συνοδεία του Κώστα Ράπτη

Europolitis TV1 έτος πριν

Το Αιγοπρόβατο όπως δεν το ξέρουμε!

Advertisement Europolitis
Advertisement