Επικοινωνήστε μαζί μας

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

TO LASER ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ : Από την Μαρίνα Γραμματικοπούλου (Οδοντίατρος στην Νυρεμβέργη)

Δημοσιεύθηκε

στις

TO LASER ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ©Fotolia.com/Robert

“Το Laser είναι η τελευταία και πιο εξελιγμένη από τις πηγές φωτός. Η λέξη Laser είναι ακρωνύμιο του Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation.(Ενίσχυση Φωτός με Εξαναγκασμένη Εκπομπή Ακτινοβολίας .)”

Τα λέιζερ παράγουν συμφασικό, μονοχρωματικό φως (δηλαδή φως με συγκεκριμένο μήκος κύματος/χρώμα), το οποίο διαδίδεται σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, σχηματίζοντας στενές δέσμες.

Η λειτουργία των λέιζερ ερμηνεύεται από τη θεωρία της κβαντικής μηχανικής και της θερμοδυναμικής.

Σήμερα υπάρχουν Laser με διάφορα σχήματα, μεγέθη και χρήση. Εγώ , λόγω του επαγγέλματος μου , θα σας μιλήσω φυσικά για την χρήση του Laser στην οδοντιατρική.

Ο βέλτιστος συνδυασμός είναι ο συνδυασμός των Er: YAG και η Diode της τεχνολογίας laser για χρήση στην οδοντιατρική. Προσφέρει μέγιστο αριθμό θεραπειών για σκληρούς και μαλακούς ιστούς.

Αυτά τα οδοντιατρικά λέιζερ, λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών τους , δεν έχουν ανάλογά. Το laser μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Ενδοδοντία, στη Χειρουργική, στα Εμφυτεύματα, στην Περιοδοντολογία και για Λεύκανση. Το laser αυτό έχει σχεδιαστεί για εφαρμογές σε όλους τους τομείς της οδοντιατρικής.

Λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων τους αυτά τα Laser που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική ,ανήκουν στον εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας και χρησιμοποιούνται σε πάνω από 100 εφαρμογές στην οδοντιατρική.

Η ακρίβεια της κοπής, η δυνατότητα για άμεση διακοπή της αιμορραγίας, μια ισχυρή αντιβακτηριδιακή δράση της ακτινοβολίας λέιζερ και την ικανότητα να διεγείρει τις διαδικασίες αναγέννησης ιστών (biostimulating) κάνουν το λέιζερ ένα εξαιρετικό εργαλείο στη σύγχρονη οδοντιατρική. Μια ανώδυνη διαδικασία, συχνά χωρίς να απαιτείται αναισθησία και ράμματα βοηθά στην ελαχιστοποίηση του τραύματος και την αποφυγή της ψυχολογικής δυσφορίας.

Για τη θεραπεία των ριζικών σωλήνων κατά την ενδοδοντική θεραπεία που χρησιμοποιούνται αποστειρωτικές ιδιότητες του λέιζερ, η οποίες εγγυώνται την απουσία μόλυνσης στο κανάλι και ως εκ τούτου – την έλλειψη των επιπλοκών. Θεραπεία για υπερευαισθησία δοντιών, για άφθες, για έρπει και στοματίτιδα είναι πολύ πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική από τις παραδοσιακές μεθόδους.

Εδώ είναι ένα πεδίο στο οποίο η αποτελεσματικότητα του λέιζερ Diode είναι ιδιαίτερα εμφανής χάρη στην καταπληκτική πρωτοφανές αντιφλεγμονώδη, βακτηριοκτόνο και αναλγητική του δράση αφού σχεδόν αμέσως μετά την εφαρμογή του λέιζερ ο πόνος και το τσούξιμο εξαφανίζονται.

Η βακτηριοκτόνος δράση του λέιζερ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στο ριζικό σωλήνα, στην περιοδοντολογία ,σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις κλπ. όποτε έχει σαν αποτέλεσμα την επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης σε σύγκριση με τις παραδοσιακές θεραπείες.

Χάρη στην απολυμαντική του δράση το λέιζερ επιτρέπει μια ευρεία και γρήγορη απολύμανση των ούλων , με σημαντική μείωση των βακτηρίων . Μέσα από το φυσικό αναλγητικό και biostimulating του λέιζερ, οι ασθενείς έχουν συνήθως ελάχιστη μετεγχειρητική δυσφορία. Στην εμφυτευματολογία η εφαρμογή της τεχνολογίας λέιζερ έχει ανοίξει νέες δυνατότητες.

Με το λέιζερ είναι δυνατόν να εκτελεστεί μια αναίμακτη χειρουργική επέμβαση με πλήρη αιμόσταση και αποτελεσματική απολύμανση του ιστού.

Αυτά τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα που συνδέονται με την ταχύτερη επούλωση και μείωση του οιδήματος φέρνει πιο προβλέψιμα αποτελέσματα. Σε σύγκριση με ηλεκτρικό ή παραδοσιακό νυστέρια, το λέιζερ δεν προκαλεί καμία βλάβη του μυϊκού ιστού.

Επίσης το Erbium λέιζερ μπορεί να λειτουργήσει εύκολα και με ακρίβεια στον σκληρό ιστό με λιγότερα τραύματα και μειωμένες μετεγχειρητικές επιπλοκές από τα συμβατικά χειρουργικά εργαλεία.

Ένα από τα πιο αγαπημένα αποτελέσματα της ενέργειας λέιζερ είναι αξιοσημείωτο βακτηριοκτόνο δράση της. Αυτή η δράση, μαζί με την ικανότητα του λέιζερ να αποφεύγετε η αύξηση της θερμοκρασίας στον ιστό έχει ως αποτέλεσμα να διασφαλίζετε η διαφύλαξη των βιολογικών ιδιοτήτων του οστού, χωρίς νέκρωση ή αλλοίωση στην σύνθεση του.

Το Laser διαθέτει επίσης μια αξιοσημείωτη ικανότητα biostimulating ( ικανότητα να διεγείρει τις διαδικασίες αναγέννησης ιστών ), η οποία επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης, ενισχύοντας τον μεταβολισμό και τη βελτίωση της μεταφοράς οξυγόνου μέσω των αγγείων. Αυτό βελτιώνει εξαιρετικά την μετεγχειρητική πορεία (και γενικός την πορεία μετά από οποιαδήποτε εφαρμογή με το λέιζερ) και έχει πολύ σημαντική μείωση του πόνου.

Έτσι, το λέιζερ διεγείρει την άμυνα του οργανισμού και τον κάνει να ανταποκρίνεται καλύτερα. Το λέιζερ είναι αναμφίβολα ο πιο γρήγορος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για την επίτευξη του πιο φυσικού λευκού χαμόγελου. Το φως λέιζερ διαπερνά το σμάλτο των δοντιών και αυξάνει την επίδραση του ζελέ λεύκανσης στα δόντια.

Η παρουσία του οξειδίου του τιτανίου στο ζελέ προστατεύει το σμάλτο, ελαχιστοποιεί τον πόνο και κατά συνέπεια μειώνει σημαντικά την ευαισθησία των δοντιών. Το μήκος κύματος του λέιζερ απορροφάτε κυρίως από νερό και έχει αφομοιωθεί σε μεγάλο βαθμό και από υδροξυαπατίτη.

Για αυτό το λόγο το λέιζερ είναι πολύ αποτελεσματικό για την απομάκρυνση των σκληρών ιστών (όπως παράδειγμα όταν αφαιρούμε την τερηδόνα).

Η αφαίρεσή τις τερηδόνας μπορεί να είναι εξαιρετικά επιλεκτική, λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού στην τερηδονισμένη περιοχή της αδαμαντίνης και οδοντίνης.

Το laser Er: YAG μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί σε πολλές διαφορετικές εφαρμογές πάνω στο σκληρό ιστό (μεταμόσχευση, ακρορριζεκτομή, ανύψωση ιγμορείου κλπ.).

Σήμερα μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ,ότι τα Laser έχουν σημαντικές θετικότατες βιολογικές επιδράσεις. Σήμερα ξέρουμε σίγουρα πως τα Laser δεν έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες στα χέρια ενός σωστά εκπαιδευμένου γιατρού.

Μαρίνα Γραμματικοπούλου (Zahnarztpraxis Am Plärrer 19/21, D-90443 στην Νυρεμβέργη – Tel.: 0911- 68 87 067)

 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Αμερικανίδα κολύμπησε 4 φορές την Μάγχη, χωρίς να σταματήσει

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Μια Αμερικανίδα, η οποία επέζησε από καρκίνο του μαστού, είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που κατάφερε να διασχίσει την Μάγχη κολυμπώντας τέσσερις φορές χωρίς να σταματήσει, επιτυγχάνοντας το εγχείρημα αυτό σε 54 ώρες.

Η Σάρα Τόμας από το Κολοράντο, στις δυτικές ΗΠΑ, έφτασε το πρωί της Τρίτης κοντά στο Ντόβερ, στη νότια Αγγλία, καταχειροκροτούμενη από τη μικρή ομάδα ανθρώπων που την υποδέχθηκε. “Αισθάνομαι λίγο άρρωστη”, ακούγεται να λέει σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Facebook.

Η 37χρονη κολυμβήτρια ανοιχτής θαλάσσης, η οποία πέτυχε τον στόχο της αυτόν έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας της για καρκίνο του μαστού, αφιέρωσε το επίτευγμά της στους άλλους ανθρώπους που έχουν επιζήσει μετά την εμφάνιση καρκίνου.

“Ο καρκίνος σου προκαλεί έναν φόβο που δεν φεύγει ποτέ”, εμπιστεύτηκε η Αμερικανίδα, αλλά ο στόχος της να διασχίσει τέσσερις φορές την Μάγχη την βοήθησε να συνεχίσει την μάχη της κατά της νόσου.

“Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να έχω έναν στόχο και όνειρα πέρα από τον καρκίνο”, είπε.

Πριν από την Τόμας, τέσσερις κολυμβητές είχαν καταφέρει να διασχίσουν την Μάγχη τρεις φορές συνεχόμενα.

Κατά το εγχείρημά της να γίνει ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που θα κατάφερνε να την διασχίσει τέσσερις φορές συνεχόμενα, η Τόμας κατανάλωνε μόνον υγρά. Η ομάδα υποστήριξής της που την ακολουθούσε με σκάφος, της πετούσε ανά διαστήματα ένα μπουκάλι που περιείχε ένα μείγμα υδατανθράκων, ηλεκτρολυτών και λίγη καφεΐνη, με λίγο χυμό μήλου για να έχει καλύτερη γεύση.

Σε δηλώσεις που έκανε στο BBC είπε ότι αισθάνεται εξαντλημένη και μουδιασμένη και ότι το αλάτι της θάλασσας της είχε ξεράνει τον λαιμό. Επίσης την είχε τσιμπήσει μέδουσα στο πρόσωπο.

Ο κολυμβητής ανοιχτής θαλάσσης Λιούις Πιου χαιρέτισε σε μήνυμά του στο Twitter το “εξαιρετικό, εκπληκτικό και υπεράνθρωπο” επίτευγμα της Αμερικανίδας κολυμβήτριας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Αυτό το Σάββατο η μικρότερη πανσέληνος του 2019

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, στις 07:33 ώρα Ελλάδας, θα υπάρξει η μικρότερη πανσέληνος του 2019, κάτι που οφείλεται στο ότι περίπου 15 ώρες νωρίτερα το φεγγάρι θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς του από τη Γη (στο απόγειο του).

Η Σελήνη θα φαίνεται μικρότερη στον ουρανό από ό,τι σε προηγούμενες πανσελήνους, π.χ. περίπου 12% μικρότερη από τη μεγάλη πανσέληνο του φετινού Φεβρουαρίου. Η μικρότερη πανσέληνος ενός έτους ονομάζεται και μικρο-σελήνη.

Φέτος στις 14 Σεπτεμβρίου η Σελήνη θα βρίσκεται περίπου 49.000 χιλιόμετρα μακρύτερα από τη Γη από ό,τι η κοντινότερη φετινή Νέα Σελήνη στις 30 Αυγούστου.

Το 2020 η πιο μακρινή και πιο μικρή πανσέληνος θα πέσει στις 31 Οκτωβρίου.

 

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Αυτό είναι το πιο ηλεκτροφόρο ζώο στον πλανήτη μας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Επιστήμονες ανακάλυψαν στη Νότια Αμερική ένα ηλεκτροφόρο χέλι που παράγει ρεύμα τάσης έως 860 βολτ – τη μεγαλύτερη από κάθε άλλο γνωστό ζώο στον πλανήτη μας.

Υπάρχουν τουλάχιστον τρία είδη ηλεκτροφόρων χελιών στη Γη και όχι ένα όπως προηγουμένως νόμιζαν οι επιστήμονες. Ανακαλύφθηκαν άλλα δύο, από τα οποία το ένα παράγει ρεύμα 860 βολτ.

Πρόκειται για το είδος που ονομάσθηκε Electrophorus voltai και το οποίο αποτελεί την ισχυρότερη έμβια «γεννήτρια» βιοηλεκτρισμού στη Γη.

Πρώτη φορά είχε αναφερθεί ηλεκτροφόρο χέλι το 1766, από τον διάσημο Σουηδό επιστήμονα Κάρολο Λινναίο. Έκτοτε είχε θεωρηθεί ότι υπάρχει μόνο ένα είδος, που ονομάστηκε Electrophorus electricus το οποίο παράγει ρεύμα έως 650 βολτ.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Νταβίντ ντε Σαντάνα του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν της Ουάσιγκτον, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, εξέτασαν 107 δείγματα ηλεκτροφόρων χελιών από την περιοχή του Αμαζονίου.

Βρήκαν έτσι, ότι υπάρχουν τρία είδη χελιών που παράγουν ηλεκτρισμό. Τα E.electricus (στη βόρεια Αμαζονία), E.voltai (κυρίως στη Βραζιλία) και E.varii (στον κάτω Αμαζόνιο). Το τελευταίο παράγει ρεύμα 151 έως 572 βολτ.

Τα ηλεκτροφόρα χέλια φθάνουν σε μήκος τα δυόμισι μέτρα. Χρησιμοποιούν τον ηλεκτρισμό για να κυνηγήσουν τη λεία τους, για άμυνα, για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και για να προσανατολισθούν.

Παρά την υψηλή τάση του ρεύματος τους, η ένταση του ρεύματος είναι χαμηλή (περίπου 1 αμπέρ) και έτσι δεν είναι επικίνδυνο για ένα γερό άνθρωπο, εκτός και πάσχει από κάποιο πρόβλημα (π.χ. καρδιολογικό).

Το χέλι παράγει εναλλασσόμενο ρεύμα και, μετά από ένα πλήγμα που θα καταφέρει, χρειάζεται χρόνο για να «φορτιστεί» ξανά. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι πολλά ηλεκτροφόρα χέλια μαζί, μπορεί να συνεργαστούν για να «κεραυνοβολήσουν» μαζί ένα στόχο.

Τα χέλια αυτά συνήθως ζουν σε ποτάμια και βάλτους.

Επιστήμονες μελετούν ηλεκτροφόρα χέλια και ψάρια με στόχο να αξιοποιήσουν τα ευρήματα σε νευροεκφυλιστικές διαταραχές ή στην ανάπτυξη νέου τύπου μπαταριών που θα παράγουν δικό τους ρεύμα.

Άλλωστε, τα ηλεκτρικά χέλια είχαν εμπνεύσει τη δημιουργία της πρώτης μπαταρίας το 1799.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Αδρία: Η χαμένη ήπειρος, θαμμένη κάτω από τη Νότια Ευρώπη

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η μυθική χαμένη ήπειρος Ατλαντίδα έχει το διάσημο όνομα, αλλά η Αδρία είναι μια πραγματική χαμένη ήπειρος που είναι θαμμένη σε μεγάλο βαθμό κάτω από τη Νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο, συνεπώς κάτω και από την Ελλάδα.

Για πρώτη φορά οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι είναι σε θέση να ανακατασκευάσουν πια αρκετά ολοκληρωμένα την ιστορία της χαμένης ηπείρου, διάρκειας σχεδόν 250 εκατομμυρίων ετών, μελετώντας τα λιγοστά απομεινάρια της που είναι ακόμη πάνω από την επιφάνεια.

Σήμερα από την λεγόμενη Ευρύτερη Αδρία έχουν απομείνει ορατά μόνο ορισμένα ασβεστολιθικά και άλλα πετρώματα στις οροσειρές της Νότιας Ευρώπης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτοί οι βράχοι αρχικά ήσαν θαλάσσια ιζήματα, που κάποια στιγμή ανυψώθηκαν μέσω της σύγκρουσης των τεκτονικών πλακών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ολλανδό γεωλόγο Ντάου βαν Χινσμπέργκεν του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Gondwana Research, σύμφωνα με το “Science”, αφιέρωσαν πάνω από δέκα χρόνια κυρίως στη Μεσόγειο, συλλέγοντας δείγματα και μελετώντας παλαιομαγνητικά και άλλα στοιχεία για πετρώματα που θεωρούνται ότι προέρχονται από την Αδρία.

Η Ευρύτερη Αδρία φαίνεται πως είχε μια βίαιη και πολύπλοκη ιστορία. Κάποια εποχή, πριν περίπου 240 εκατομμύρια χρόνια, αυτονομήθηκε από την νότια υπερήπειρο Γκοντβάνα (που κάλυπτε την περιοχή της σημερινής Αφρικής, Νότιας Αμερικής, Αυστραλία, Ανταρκτικής, Ινδίας και Αραβικής χερσονήσου) και άρχισε να μετακινείται βορειότερα. Ήταν περισσότερο ένα αρχιπέλαγος νησιών, «μια περιοχή κατάλληλη για καταδύσεις», σύμφωνα με τον Χινσμπέργκαν.

Πριν 140 εκατομμύρια χρόνια είχε περίπου το μέγεθος της Γροιλανδίας και σε μεγάλο βαθμό ήταν βυθισμένη κάτω από μια ρηχή τροπική θάλασσα, όπου σταδιακά συσσωρεύτηκαν ιζήματα και αργά μετατράπηκαν σε πετρώματα. Η Ευρύτερη Αδρία ανήκε στην αφρικανική τεκτονική πλάκα, αλλά δεν αποτελούσε μέρος της Αφρικής, καθώς ένας ωκεανός χώριζε τις δύο ηπείρους.

Στη συνέχεια, καθώς η Αδρία συγκρούστηκε με τη μάζα ξηράς που αποτελεί σήμερα την Ευρώπη, με ρυθμό έως τεσσάρων εκατοστών ετησίως, κάτι που συνέβη πριν από 100 έως 120 εκατομμύρια χρόνια, έσπασε σε κομμάτια και βυθίστηκε. Μόνο ένα μέρος των πάχους 100 χιλιομέτρων πετρωμάτων της Ευρύτερης Αδρίας παρέμειναν στην επιφάνεια της Γης και σήμερα οι γεωλόγοι τα αναζητούν κυρίως στη Νότια Ευρώπη. Τα πετρώματα αυτά πιστεύεται ότι είναι διεσπαρμένα σε πάνω από 30 χώρες (και στην Ελλάδα), από την Ισπανία και τις ‘Αλπεις μέχρι το Ιράν.

Μέχρι πρόσφατα, οι γεωλόγοι δεν είχαν το εξελιγμένο λογισμικό που θα τους επέτρεπε να συνθέσουν τα διαθέσιμα στοιχεία και να αναπαραστήσουν σε υπολογιστή την ιστορία της Αδρίας, πολύ περισσότερο που, κατά τον Χινσμπέργκεν, «η περιοχή της Μεσογείου είναι απλούστατα ένα γεωλογικό χάος». Η νέα μελέτη κάνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Εκτιμάται ότι σήμερα τμήματα της Αδρίας βρίσκονται σε βάθος έως 1.500 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Το κοινό “μόντεμ” της γλώσσας: Ο ρυθμός μεταφοράς των πληροφοριών

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Είτε μιλάει κανείς με ρυθμό “πολυβόλου”, όπως οι Έλληνες ή οι Ιταλοί, είτε… χελώνας όπως οι Γερμανοί, μεταφέρει τελικά με την ομιλία του τις ίδιες πληροφορίες και αυτό ισχύει για όλες τις γλώσσες οπουδήποτε στη Γη, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, την πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα.

Ο ρυθμός μετάδοσης πληροφοριών φαίνεται πως είναι σχεδόν ίδιος για όλες τις γλώσσες, ανεξάρτητα από την προέλευση και τη δομή τους: 39 bits ανά δευτερόλεπτο, περίπου διπλάσιος από τον κώδικα Μορς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον εξελικτικό γλωσσολόγο Φρανσουά Πελεγκρινό του Εργαστηρίου Δυναμικής της Γλώσσας του Πανεπιστημίου της Λιόν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science Advances”, σύμφωνα με το “Science” και το “New Scientist”, ανέλυσαν 17 ευρωπαϊκές και ασιατικές γλώσσες, οι οποίες διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, όσον αφορά τον αριθμό των βασικών ήχων, των συλλαβών και άλλων χαρακτηριστικών.

Για παράδειγμα, υπάρχουν 6.949 διακριτές συλλαβές στα αγγλικά, αλλά μόνο 643 στα ιαπωνικά.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν τη λεγόμενη πληροφοριακή πυκνότητα κάθε γλώσσας, δηλαδή πόση πληροφορία (σε bits) μεταφέρει ανά συλλαβή. Διαπιστώθηκε ότι αυτό διαφέρει από τα πέντε bits ανά συλλαβή στα βασκικά έως τα οκτώ bits ανά συλλαβή στα βιετναμέζικα.

Στη συνέχεια, δέκα άνθρωποι κλήθηκαν να μιλήσουν τη μητρική γλώσσα τους (συνολικά 170 άνθρωποι για τις 17 γλώσσες που μελετήθηκαν) και να διαβάσουν 15 κείμενα. Διαπιστώθηκε ότι ο ρυθμός ομιλίας (συλλαβές ανά δευτερόλεπτο) ποίκιλε από ομιλητή σε ομιλητή, καθώς όσοι μιλούσαν γλώσσες με μεγαλύτερη πληροφοριακή πυκνότητα, μιλούσαν κατά μέσο όρο πιο αργά από εκείνους που μιλούσαν γλώσσες, οι οποίες μεταφέρουν λιγότερες πληροφορίες ανά συλλαβή. Το ρεκόρ ταχύτητας ήταν οι 9,1 συλλαβές ανά δευτερόλεπτο, ενώ ο πιο αργός ρυθμός ήταν οι 4,3 συλλαβές ανά δευτερόλεπτο.

Για παράδειγμα, οι Βάσκοι μιλάνε με ταχύτητα οκτώ συλλαβών το δευτερόλεπτο και οι Ιταλοί μπορούν να φθάσουν τις εννέα συλλαβές, ενώ οι Βιετναμέζοι και οι Γερμανοί μιλάνε με ρυθμό πέντε έως έξι συλλαβών το δευτερόλεπτο (δηλαδή με ταχύτητα αντιστρόφως ανάλογη του πόσο «μεστή» είναι κάθε συλλαβή σε πληροφορίες).

Με άλλα λόγια, γλώσσες «ελαφριές» σε πληροφορίες όπως τα ιταλικά (λίγα bits ανά συλλαβή) μιλιούνται πιο γρήγορα, ενώ γλώσσες «βαριές» σε πληροφορίες (πολλά bits ανά δευτερόλεπτο) μιλιούνται πιο αργά. Μια γλώσσα πυκνή σε πληροφορίες δεν μπορεί να μιληθεί γρήγορα, ούτε μια γλώσσα αραιή σε πληροφορίες να μιληθεί αργά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτει τελικά ένας περίπου ενιαίος σε όλο τον κόσμο ρυθμός μετάδοσης πληροφοριών μέσω οποιασδήποτε γλώσσας, ο οποίος είναι 39,15 bits ανά δευτερόλεπτο. Το bit είναι η ίδια η μονάδα που χρησιμοποιείται στα κινητά τηλέφωνα, στους υπολογιστές και στα μόντεμ για να υπολογιστεί η ταχύτητα μετάδοσης των ψηφιακών πληροφοριών.

Συγκριτικά, το πρώτο μόντεμ υπολογιστή που εμφανίσθηκε το 1959, είχε ρυθμό μετάδοσης 110 bits το δευτερόλεπτο, ενώ σήμερα πια ένα τυπικό οικιακό μόντεμ φθάνει τα 100 megabits (100 εκατομμύρια bits) το δευτερόλεπτο.

«Το ξεκάθαρο συμπέρασμα είναι ότι καμία γλώσσα δεν είναι πιο αποτελεσματική από τις άλλες στην μετάδοση της πληροφορίας», δήλωσε ο Πελεγκρινό. Γιατί αυτό συμβαίνει, είναι ένα θέμα προς συζήτηση και πιθανώς έχει να κάνει με τα βιολογικά όρια του ανθρώπου, κυρίως πόσες πληροφορίες μπορεί να δεχτεί και να παράγει ο εγκέφαλος. Πρόσφατη έρευνα νευροεπιστημόνων φαίνεται να το επιβεβαιώνει αυτό, δείχνοντας ότι το ανώτατο όριο του ακουστικού κέντρου του εγκεφάλου είναι οι εννέα συλλαβές ανά δευτερόλεπτο στην αγγλική γλώσσα.

Από την άλλη, οι ερευνητές διευκρίνισαν το αυτονόητο, ότι, άσχετα με τη μητρική γλώσσα, δεν μιλάνε όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο ρυθμό της γλώσσας τους. Υπάρχουν, για παράδειγμα, άνθρωποι που μιλάνε τα ελληνικά πολύ γρήγορα και άλλοι πολύ αργά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Οι «χρυσοί» κανόνες γιατη μετακίνηση των παιδιών με το αυτοκίνητο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Σε πολύ μεγάλο ποσοστό, που αγγίζει το 100%, τα παιδιά δεν ταξιδεύουν σωστά ή με ασφάλεια όταν ταξιδεύουν με αυτοκίνητο, σύμφωνα με τη βρετανική οργάνωση Child Seat Safety. Δεν έχει να κάνει μόνο με το αν χρησιμοποιούν οι γονείς παιδικό καθισματάκι, αλλά με μια σειρά από άλλα λάθη που είτε τα κάνουν κατ’ εξακολούθηση είτε το έχουν κάνει έστω και για μία φορά.

Για παράδειγμα, η συγκεκριμένη μελέτη επισημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιείται ένα ανεπαρκές σύστημα συγκράτησης σε περίπτωση ατυχήματος ή βίαιου φρεναρίσματος με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην συγκρατούνται σωστά.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες οδικής ασφάλειας στην Ισπανία, η διαφορά μεταξύ σωστής και εσφαλμένης χρήσης του παιδικού καθίσματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ατυχήματος κατά 75% και τους τραυματισμούς κατά 90%. Αρκεί να υπάρξουν μια σειρά από κανόνες οι οποίοι πρέπει να τηρούνται ευλαβικά από τους γονείς.

Πρώτα από όλα οι γονείς-οδηγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν πιστοποιημένο παιδικό κάθισμα σύμφωνα με το ύψος και το βάρος. Η ηλικία μόνο δεν καθορίζει τον τύπο καθίσματος που θα χρησιμοποιηθεί, αλλά το βάρος και το ύψος του παιδιού.

Το παιδικό κάθισμα πρέπει να μπαίνει μόνο στα πίσω καθίσματα. Παρότι το κάθισμα του συνοδηγού είναι εφοδιασμένο με σύστημα συγκράτησης παιδιών, συνιστάται να το χρησιμοποιείτε μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Για παράδειγμα όταν τα πίσω καθίσματα είναι ήδη κατειλημμένα από άλλα παιδιά. Στην περίπτωση αυτή, ο αερόσακος πρέπει πρώτα να απενεργοποιηθεί και κατόπιν να τοποθετηθεί το παιδικό κάθισμα.

Το παιδικό κάθισμα θα πρέπει να στερεώνεται καλά και ο οδηγός να έχει διαβάσει πρώτα όλες τις οδηγίες εγκατάστασης. Η ευκολότερη και πιο βολική μέθοδος είναι το Isofix. Εάν το κάθισμα απαιτεί εγκατάσταση με τη ζώνη ασφαλείας, πρέπει ο γονέας να βεβαιωθεί ότι έχει μπει σωστά, να είναι σωστά συντηρημένη και να έχει μπει πρώτα ο ιμάντας στις ειδικές θέσεις υποδοχής.

Οι ιμάντες στα παιδικά καθισματάκια είναι συχνά αρκετά χαλαροί. Αυτό έχει ως συνέπεια να μπορούν σε ανύποπτη στιγμή τα παιδιά εν αγνοία τους να ελευθερώσουν τη ζώνη και τους ιμάντες, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση σύγκρουσης. Οι ιμάντες πρόσδεσης πρέπει να σφίγγονται και να προσαρμόζονται στενά στο σώμα.

Οι μετακινήσεις από το σπίτι στο σχολείο αντιπροσωπεύουν την υψηλότερη συχνότητα επικίνδυνης συμπεριφοράς από πλευράς γονέων. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το Royal Automobile Club της Ισπανίας, το 37% των οδηγών παραδέχονται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μεταφέρουν παιδιά χωρίς παιδικό κάθισμα.

Για ταξίδια που διαρκούν μόνο λίγα λεπτά, πολλά παιδιά τοποθετούνται απλά στα πίσω καθίσματα ενώ φορούν ακόμα ένα παλτό ή ακόμα και ένα σακίδιο, το οποίο εμποδίζει τη ζώνη να παραμείνει αγκαλιασμένη στο σώμα του παιδιού και μπορεί να εμποδίσει τη σωστή λειτουργία της. Παρότι ο προορισμός βρίσκεται σε μικρή απόσταση, δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι ο κίνδυνος ελλοχεύει.

Οι αποσκευές και τα αντικείμενα που αφήνονται στα καθίσματα, ειδικά όταν είναι αρκετά βαριά μπορεί σε κάποια στιγμή να προκαλέσουν τραυματισμό σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος ή σύγκρουσης.

Η οδική παιδεία πάντα έπαιζε και εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην αποφυγή ατυχημάτων. Οι ζώνες ασφαλείας πρέπει να χρησιμοποιούνται από όλους. Τα παιδιά θα μιμηθούν τη συμπεριφορά των γονιών τους όταν τους βλέπουν να χρησιμοποιούν τις ζώνες ασφαλείας επειδή οι ενέργειες μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια.

Τέλος, όποτε είναι δυνατόν, τα παιδιά πρέπει να απομακρύνονται από το αυτοκίνητο στο κάθισμά τους. Δεν θα πρέπει οι γονείς να τα παίρνουν στην αγκαλιά τους εκτός εάν υπάρχει άμεσος κίνδυνος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ώρες πριν

Τα κινητά καταστρέφουν τον ελεύθερο χρόνο αλλά και τη λίμπιντο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 ώρες πριν

Ένα εκατομμύριο ηλεκτροκίνητα οχήματα σχεδιάζει να βγάλει η BMW

ΕΙΔΗΣΕΙΣ21 ώρες πριν

Και όμως! Τα Τρίκαλα έχουνε την δική τους παραλία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα πριν

Δήμαρχος υποχρεώνει τους συμπολίτες του να είναι… χαρούμενοι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

Εξαρθρώθηκε τεράστιο δίκτυο πειρατείας συνδρομητικών καναλιών

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα πριν

Συμπληρωματικές αποσπάσεις & παρατάσεις σε σχολεία του εξωτερικού

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα πριν

Γερμανία: Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες πριν

ΟΣΕΠΕ:«Η μπάντα» Ένα ντοκιμαντέρ που δεν πρέπει να χάσει κανένας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Τα αεροδρόμια της Ευρώπης με τις περισσότερες καθυστερήσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Οι παράγοντες φύλου & γεωγραφίας που εμποδίζουν την ανάπτυξη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 εβδομάδες πριν

Νέαδιαρροή δεδομένων που αφορούν εκατομμύρια χρήστες του Facebook

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: “Συνελήφθη” η κόμπρα που αναστάτωσε μια κωμόπολη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Η Γερμανία στις 10 χώρες με την καλύτερη φήμη παγκοσμίως

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

Εξαρθρώθηκε τεράστιο δίκτυο πειρατείας συνδρομητικών καναλιών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 εβδομάδα πριν

Ο μεσημεριανός ύπνος συνδέεταιμε μειωμένο κίνδυνο καρδιακών νόσων

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Ψύχωση στην πόλη Χέρνε για τη δηλητηριώδη κόμπρα που αγνοείται

Διατροφή1 εβδομάδα πριν

Διατροφή και αντιγήρανση: Το μυστικό της νεότητας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 εβδομάδες πριν

Στήριξη των αυτοκινητοβιομηχανιών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Γερμανία: Τροχαίο δυστύχημα προκάλεσε αντιπαράθεση για τα SUV

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες πριν

Υπόμνημα Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας

Advertisement Europolitis
Advertisement