Επικοινωνήστε μαζί μας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Γερμανοί κάνουν οικονομία και μάλιστα τους αρέσει.

Δημοσιεύθηκε

στις

  “97% κάνουν οικονομία στα ψώνια. 9 στους 10 δε θέλουν να ξοδέψουν περισσότερο από το απαραίτητο. Στους 7 από τους 10 αρέσει να κάνουν οικονομία.”

Εκπτώσεις, Groupon ή σύγκριση τιμών στο διαδίκτυο- 97% των Γερμανών χρησιμοποιούν έναν τρόπο για να κάνουν οικονομία. Σχεδόν όλοι και αυτοί που κερδίζουν πάνω από τον μέσο όρο.

Η έκπληξη! Οι Γερμανοί δεν κάνουν οικονομία για να αγοράσουν απλά ένα αυτοκίνητο, να πάνε διακοπές ή να αγοράσουν ακίνητο, άλλα λόγω αρχών. Εννιά στους δέκα ερωτηθέντων στην έρευνα που έγινε για λογαριασμό της εταιρίας Idealo, δε θέλουν να ξοδέψουν περισσότερο από όσο είναι απαραίτητο. Και το 72% νιώθει ευχαρίστηση στο να κάνει οικονομία. Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις τιμές είναι προφανώς ευρέως διαδεδομένη.

Οι καταναλωτές βρίσκουν τις πιο ελκυστικές προσφορές στο Διαδίκτυο

Αλλά πώς ακριβώς κάνουν οικονομία οι Γερμανοί; Η δημοσκόπηση της idealo δείχνει: Οι εκπτώσεις παραμένουν δημοφιλείς, ειδικά στη μόδα και τα αξεσουάρ. Τα Outlet χρησιμοποιούνται μόνο από το 30%. Επίσης τουλάχιστον οι μισοί απάντησαν ότι σπάνια ή και ποτέ δε χρησιμοποιούν εκπτωτικά κουπόνια από περιοδικά και εφημερίδες

Πολύ δημοφιλές είναι το κλασικό φυλλάδιο με ειδικές προσφορές. Το 69 τοις εκατό των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί τέτοια φυλλάδια, ειδικά προτού αγοράσουν αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως είδη τροφίμων ή καλλυντικών. Εν τω μεταξύ, οι ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών στο Διαδίκτυο είναι εξίσου διαδεδομένες με τα φυλλάδια – το 67% των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί δικτυακές πύλες για να εξοικονομήσουν χρήματα ενώ ψωνίζουν. Αυτοί που ψάχνουν προσφορές συχνά βρίσκουν το ηλεκτρονικό εμπόριο πιο προσοδοφόρο από το λιανικό.

Οι γονείς και οι υψηλά αμειβόμενοι κάνουν ιδιαίτερα οικονομία

Σχεδόν όλοι δίνουν προσοχή στην τιμή κατά την αγορά – αλλά δεν προτιμούν όλοι τους ίδιους τρόπους εξοικονόμησης. Για παράδειγμα, οι πύλες σύγκρισης τιμών στο διαδίκτυο χρησιμοποιούνται πολύ περισσότερο από τους άνδρες απ’ ό τι από τις γυναίκες (72% και 62%, αντίστοιχα). Οι γονείς είναι ιδιαίτερα παθιασμένοι αποταμιευτές: εκείνοι που έχουν παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν μία από τις δημοφιλείς μεθόδους αποταμίευσης. Το 79 τοις εκατό των γονέων λένε επίσης ότι απολαμβάνουν την εξοικονόμηση – εννέα ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από αυτούς που δεν έχουν παιδιά.

Η κατάσταση είναι παρόμοια με τους υψηλόμισθους: Οι άνθρωποι με μηνιαίο καθαρό εισόδημα μεταξύ τριών και πέντε χιλιάδων ευρώ αγαπούν ιδιαίτερα την αποταμίευση. Και όταν ψωνίζουν, χρησιμοποιούν πιο συχνά μεθόδους εξοικονόμησης όπως κουπόνια έκπτωσης, ειδικές προσφορές, πόντους ανταμοιβής κτλ . Ακόμη και εκείνοι που κερδίζουν καλά δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα χρήματα στη Γερμανία.

Πηγή: Τα δεδομένα, έχουν συλλεχθεί από το ινστιτούτο έρευνας της αγοράς Norstat για λογαριασμό της idealo internet GmbH. Στην online έρευνα που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2018 , συμμετείχαν 1.023 άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω.

LIFE STYLE

Γάμος α λα … γερμανικά! Νοικιάστε ένα κάστρο & ζήστε το παραμύθι

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Σχεδιάζετε τη δεξίωση του γάμου σας ή ένα πάρτι για μια ειδική περίσταση; Ενοικιάστε ένα κάστρο. Ναι, και όμως! Είναι η ιδανική λύση, η οποία μάλιστα κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές στη Γερμανία.

Αν και η διασκέδαση σε ένα κάστρο μπορεί να ακούγεται ως προνόμιο αποκλειστικά για την ελίτ της κοινωνίας, ωστόσο πολλά από τα κάστρα στη Γερμανία μπορούν στην πραγματικότητα να ενοικιαστούν σε λογικό κόστος.

Είτε λοιπόν πρόκειται για γαμήλια δεξίωση ή για τα γενέθλια του μπαμπά σας, μπορείτε να κάνετε ένα ξεχωριστό πάρτι όπως οι ευγενείς σε μία από τις αίθουσες του κάστρου. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν μερικά πράγματα πριν προγραμματίσουν μία τέτοια εκδήλωση.

Ενώ τα διάσημα κάστρα και τα παλάτια είναι συνήθως ανοιχτά μόνο για εκδρομές, τα μικρότερα, λιγότερο γνωστά μπορούν συχνά να ενοικιαστούν για ιδιωτικές εκδηλώσεις.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται αμέσως για το Neuschwanstein ή το Sanssouci, αλλά υπάρχουν πολλά μικρότερα πανέμορφα «πετράδια» για να ανακαλύψουν», δηλώνει η Martina Binhack, εκπρόσωπος της Γερμανικής Εθνικής Υπηρεσίας Τουρισμού της Φρανκφούρτης.

Το κόστος της διοργάνωσης ενός πάρτι σε ένα κάστρο εξαρτάται από το αν θέλετε ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών ή απλώς τη χρήση των κατάλληλων χώρων για να γιορτάσετε. Στην τελευταία περίπτωση, οι διοργανωτές θα πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι για το φαγητό και τα ποτά τους και να βρουν κάπου αλλού να διανυκτερεύσουν.

Το κάστρο Hohenstein, ένα ξενοδοχείο – κάστρο στο βαυαρικό δήμο Ahorn, είναι ένα καλό μέρος για όσους θέλουν να κάνουν ένα πάρτι με πριγκιπική μεγαλοπρέπεια. Μέχρι και 150 άτομα μπορούν να γευτούν σαμπάνια στο πάρκο του Ροκοκό πριν δειπνήσουν στην αίθουσα καθρεφτών του κάστρου. Η τιμή είναι περίπου 100 ευρώ (127 δολάρια) ανά άτομο.

«Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για γάμους  – οι γυναίκες θα νιώσουν σαν πριγκίπισσες για μια μέρα», επισημαίνει ο Michael Koetterl, co- manager του Hohenstein. Το κάστρο έχει το δικό του παρεκκλήσι για γαμήλιες τελετές.

Η ατμόσφαιρα είναι πιο ρουστίκ στο κάστρο Pyrmont, κοντά στον δήμο Roes στο γερμανικό κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο. Αν θέλετε, μπορείτε να διαλέξετε μία τελετή μεσαιωνικού στιλ με παραστάσεις από ζογκλέρ και ανθρώπους που καταπίνουν φωτιές.

Το σύνολο του κάστρου και των λόφων του μπορεί να ενοικιαστεί για ιδιωτικές εκδηλώσεις. «Έχετε πραγματικά όλο το μέρος στη διάθεσή σας», σημειώνει ο Ingeborg Scholz, μέλος της ομάδας management του Pyrmont. Το κάστρο διαθέτει δωμάτια μόνο για 20 άτομα. Οπότε αν οι καλεσμένοι σας είναι περισσότεροι θα πρέπει να βρουν να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχεία της γύρω περιοχής.

Το κάστρο Tannenburg, κοντά στον δήμο Nenterhausen στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης, μοιάζει περισσότερο με την εποχή των Ιπποτών. Εδώ, τα ζευγάρια μπορούν να ανταλλάξουν όρκους αιώνιας πίστης ντυμένα ως πρίγκιπες και πριγκίπισσες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να παντρευτούν σε ένα μεσαιωνικό περιβάλλον ντυμένοι ως minnesingers ή άλλοι διάσημοι οπαδοί του Μεσαίωνα.

Το Tannenburg δεν έχει κρεβάτια, έτσι οι επισκέπτες περνούν τη νύχτα σε σκηνές στο δρόμο, δηλώνει ο Stefan Uhe, ένας από τους υπευθύνους του κάστρου. Ένα σαββατοκύριακο με πλήρη διατροφή κοστίζει 42 ευρώ ανά άτομο.

Οι επισκέπτες στο Κάστρο Lohra στο γερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας μπορούν να κάνουν πάρτι όπως επιθυμούν. Το κόστος είναι μόνο 8 έως 10 ευρώ ανά άτομο ανά διανυκτέρευση και οι ξενύχτηδες μπορούν να κοιμηθούν στα σπίτια, εκτός του κάστρου, όπου κάποτε έμεναν οι οδηγοί από τα γαϊδουράκια. Όλες οι υπόλοιπες λεπτομέρειες πρέπει να διευθετηθούν από τους ίδιους τους επισκέπτες.

Να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις στα κάστρα απαιτούν μεγάλη προετοιμασία. Ο σχεδιασμός θα πρέπει να γίνει πολύ νωρίτερα.

Όταν μπείτε στη διαδικασία να νοικιάσετε ένα κάστρο βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις. Σε μερικά κάστρα, για παράδειγμα, το κάπνισμα δεν επιτρέπεται επειδή προστατεύονται ως ιστορικοί χώροι.

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα χαμένο πορτοφόλι, με πολλά χρήματα, πιθανότερο να επιστραφεί

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πόσο μεγάλη είναι η πιθανότητα να επιστρέψει κανείς ένα πορτοφόλι που θα βρει στον δρόμο του; Όσα περισσότερα χρήματα αυτό έχει, τόσο πιθανότερο είναι ότι αυτός που θα το βρει, θα φανεί τίμιος, σύμφωνα με μια νέα πρωτότυπη διεθνή έρευνα, την πρώτη του είδους της.

Οι Αμερικανοί και Ελβετοί ερευνητές αποδίδουν το μάλλον απρόσμενο εύρημα στο ότι όσο αυξάνει το ποσό στο πορτοφόλι, τόσο αυξάνεται το ψυχολογικό κόστος για αυτόν που θα το βρει, αν δεν επιδείξει τιμιότητα, με συνέπεια να υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα η εικόνα που ο ίδιος έχει για τον εαυτό του.

Η κλασική οικονομική θεωρία προβλέπει ότι οι άνθρωποι – ως πρωτίστως ορθολογικά (δηλαδή ωφελιμιστικά) και όχι ηθικά όντα – θα κρατήσουν ένα χαμένο πορτοφόλι και μάλιστα όσο μεγαλύτερη είναι η αξία του λόγω των χρημάτων που περιέχει, τόσο μεγαλύτερο είναι και το οικονομικό κίνητρο για να μην το επιστρέψουν.

Όμως η νέα έρευνα έρχεται να δείξει ότι στην πραγματικότητα ο μέσος άνθρωπος δεν λειτουργεί έτσι.

Οι επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Ζυρίχης, του Μίσιγκαν και της Γιούτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, πραγματοποίησαν ένα τεράστιο πείραμα με – υποτίθεται – χαμένα πορτοφόλια σε 355 πόλεις 40 χωρών, μεταξύ των οποίων αρκετές πόλεις της Ελλάδας.

Οι ερευνητές παρέδωσαν 17.303 «χαμένα» πορτοφόλια (με διαφορετικά ποσά χρημάτων, από μηδενικά έως 94 δολάρια) σε ρεσεψιόν ξενοδοχείων, τράπεζες, μουσεία, θέατρα, ταχυδρομεία, αστυνομικά τμήματα κ.α. Κάθε πορτοφόλι περιείχε μια κάρτα με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη ή το e-mail του, καθώς και μια λίστα με ψώνια (για να είναι πιο αληθοφανής η απώλεια).

Οι ερευνητές μελέτησαν κατά πόσο ειδοποιήθηκαν οι ιδιοκτήτες των πορτοφολιών (στην πραγματικότητα οι ίδιοι οι ερευνητές) για να τα παραλάβουν ή τα πορτοφόλια κατακρατήθηκαν και ποτέ δεν επιστράφηκαν.

Τα ποσοστά τιμιότητας διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα, αλλά η βασική διαπίστωση με σχεδόν παγκόσμια ισχύ (στις 38 από τις 40 χώρες όπου έγινε το πείραμα) είναι ότι πορτοφόλια με μικροποσά είναι ευκολότερο να μην επιστραφούν ποτέ, αντίθετα όσα περιέχουν πολλά χρήματα, είναι πιθανότερο να ξαναγυρίσουν στην τσέπη του ιδιοκτήτη.

Σε διεθνές επίπεδο, οι μισοί άνθρωποι (51%) στους οποίους παραδόθηκε ένα χαμένο πορτοφόλι με μικροποσό χρημάτων, το επέστρεψαν, ενώ όταν το πορτοφόλι περιείχε περισσότερα χρήματα, τότε σχεδόν τρεις στους τέσσερις (72%) το επέστρεψαν.

Σε χώρες όπως η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία επιστράφηκαν στους «ιδιοκτήτες» το 70% ως 85% των πορτοφολιών, έναντι ποσοστού μόνο 8% ως 20% σε χώρες όπως η Κίνα, το Περού, το Καζακστάν και η Κένυα.

Στην Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση, με ποσοστό κοντά στο 55%, όσον αφορά την επιστροφή πορτοφολιών με χρήματα και λίγο κάτω από 40% χωρίς χρήματα. Με άλλα λόγια στη χώρα μας, υπάρχει τουλάχιστον μία στις δύο πιθανότητες να επιστραφεί σε κάποιον το χαμένο πορτοφόλι με χρήματα.

Τέσσερις παράγοντες παίζουν ρόλο στο αν θα επιστραφεί ένα πορτοφόλι: πόσα χρήματα περιέχει, πόση προσπάθεια πρέπει να κάνει κανείς για να βρει τον ιδιοκτήτη του, πόσο αλτρουιστικά θα σκεφτεί κανείς για τον ιδιοκτήτη του, καθώς και πόσο μεγάλο θα είναι το ψυχολογικό κόστος της έλλειψης τιμιότητας γι’ αυτόν κρατά το χαμένο πορτοφόλι (καθώς κάτι τέτοιο θεωρείται κλοπή στα μάτια πολλών ανθρώπων).

Παύλος Δρακόπουλος

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

LIFE STYLE

«Το κλειδί για ένα τέλειο καλοκαίρι είναι να μην κάνουμε σχέδια»

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Στην κουλτούρα της βιασύνης που κυριαρχεί στις ημέρες μας, οι πιο πλούσιοι είναι εκείνοι που ελέγχουν την καθημερινότητά τους. Παρόλο που αισθανόμαστε όμως πολύ απασχολημένοι, που παραπονούμαστε για στρες και το μόνο που θέλουμε στην πραγματικότητα να κάνουμε είναι να βλέπουμε Netflix, γεμίζουμε τις ημέρες μας με σχέδια και δεν αφήνουμε ούτε μια ώρα άδεια από τον φόβο μη βαρεθούμε.

Αυτό το καλοκαίρι, ακολουθήστε την αντίθετη προσέγγιση. Μην κάνετε σχέδια. Ξεχάστε το ημερολόγιο. Μην ανεβείτε στο Κιλιμάντζαρο ή στο Έβερεστ, με τις ατελείωτες ουρές του. Ξεχάστε τον στόχο να ζήσετε στην Πορτογαλία σαν ντόπιος, παρόλο που θα είστε τουρίστας.

Μην κλείσετε τίποτα μέσω Airbnb. Απολαύστε το να μην ξέρετε πού θα πάτε και τι θα κάνετε κι αφήστε τον χρόνο να κυλήσει. Όσο περισσότερο φοβάστε ότι θα βαρεθείτε, τόσο πιθανότερο είναι ότι αυτό ακριβώς το είδος διαλείμματος θα σας απελευθερώσει και θα σας οδηγήσει σε νέα ύψη δημιουργικότητας και χαλάρωσης.

Η ανία κάνει καλό στην υγεία. Ένας λόγος που πολλοί από εμάς νιώθουμε ιδιαίτερα αγχωμένοι είναι ότι η τεχνολογία μάς ψυχαγωγεί διαρκώς. Ο εγκέφαλός μας είναι συνηθισμένος να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες περιεχομένου και σπανίως αποσυνδεόμαστε από τα εξωτερικά ερεθίσματα.

Το αποτέλεσμα είναι να αισθανόμαστε ότι πάντα κάνουμε κάτι, μεγάλο μέρος αυτής της κατανάλωσης όμως δεν μας αποφέρει τίποτα. Γεμίζει απλώς τον χρόνο, αυτό το πράγμα που λέμε πάντα ότι είναι πολύτιμο αλλά το ξοδεύουμε απλόχερα.

Η ανία κάνει καλό στην εγκέφαλο, στη φαντασία και στην παραγωγικότητα, υποστηρίζει η Σάντι Μαν, συγγραφέας του βιβλίου «The Upside of Downtime» και λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire.

Η ανία είναι «μια αναζήτηση νευρικής διέγερσης που δεν ικανοποιείται», είπε στο περιοδικό ΤΙΜΕ. Η έρευνά της, όπως και οι έρευνες άλλων κοινωνικών επιστημόνων, δείχνει ότι η χαλάρωση του εγκεφάλου οδηγεί σε έμπνευση και ανανέωση.

Το επιχείρημα ότι δεν μπορούμε να μην κάνουμε σχέδια επειδή πρέπει να κρατάμε απασχολημένα τα παιδιά μας και επειδή οι ημέρες της άδειάς μας είναι πολύτιμες δεν στέκει. Πρώτα απ’ όλα, οι ψυχολόγοι λένε ότι κάνει καλό στα παιδιά να βαριούνται στις καλοκαιρινές τους διακοπές, καθώς χρησιμοποιούν τη φαντασία τους για να ψυχαγωγηθούν.

Ύστερα, το να προσθέτουμε ένα πλήρες χρονοδιάγραμμα διακοπών σε μια έτσι κι αλλιώς φορτωμένη ζωή υπονομεύει την ίδια την ιδέα των διακοπών.

Όταν ξοδεύουμε τις ημέρες που είμαστε ελεύθεροι τρέχοντας να κάνουμε πράγματα που υποτίθεται ότι θα μας διασκεδάσουν, δεν ανακαλύπτουμε ποτέ το βάθος της προσωπικότητάς μας, δεν σκάβουμε ποτέ στην επινοητικότητά μας και επιστρέφουμε από τις διακοπές πιο εξαντλημένοι απ’ όταν φύγαμε.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη χαλαρώνουμε και να νιώθουμε διαρκώς αγχωμένοι.

Παρόλο λοιπόν που σας φαίνεται εφιαλτικό, κλείστε αυτό το καλοκαίρι το ημερολόγιό σας. Αποφύγετε τις υποχρεώσεις που δεν προκύπτουν αυθόρμητα. Ίσως αυτό να είναι το καλύτερό σας καλοκαίρι εδώ και χρόνια, ιδιαίτερα αν βαριέστε μέχρι θανάτου και πιστεύετε ότι δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε.

Της Εphrat Livni

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεχνητή νοημοσύνη παρακολουθεί την καρδιά για πιθανή ανακοπή

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ το πρώτο «έξυπνο» εργαλείο που παρακολουθεί τους ανθρώπους ανέπαφα για πιθανή καρδιακή ανακοπή, ενώ αυτοί κοιμούνται.

Το σύστημα, που χρησιμοποιεί ένα ειδικό αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, βασίζεται σε ένα «έξυπνο» φορητό ηχείο (όπως το Amazon Alexa και το Google Home) ή σε ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο για να ανιχνεύει τον ήχο της αναπνοής και να καλέσει αυτόματα για επείγουσα βοήθεια, αν χρειαστεί.

Ανιχνεύει – από απόσταση έως έξι μέτρων – σωστά το 97% των περιπτώσεων αναπνευστικών συμβάντων που προδιαθέτουν για καρδιακή ανακοπή, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα που παρουσιάσθηκε στο περιοδικό ψηφιακής υγείας “npj Digital Medicine”.

Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από ανακοπή, συχνά μόνοι στο σπίτι τους, όταν η καρδιά τους σταματά να χτυπά. Περίπου οι μισοί εμφανίζουν, λίγο πριν, αγωνιώδη αναπνοή, καθώς αγωνίζονται να πάρουν οξυγόνο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η έγκαιρη καρδιοπνευμονική ανάνηψη μπορεί να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει τα επίπεδα επιβίωσης. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι παρίσταται κάποιος τη στιγμή που η ανακοπή συμβαίνει.

Η μελέτη δείχνει ότι το νέο σύστημα ανιχνεύει σωστά τις αναπνευστικές ανωμαλίες κατά 97%, όταν η συσκευή τοποθετείται σε απόσταση έως έξι μέτρων από την πηγή του ήχου.

Ο νέος αλγόριθμος θα μπορούσε να λειτουργήσει είτε σαν μια αυτόνομη εφαρμογή (app) είτε σαν μια λειτουργία σε ένα «έξυπνο» ηχείο ή smartphone, που θα «τρέχει» παθητικά και θα παρακολουθεί την αναπνοή, ενώ οι άνθρωποι κοιμούνται.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ύπνος: Πόσο σημαντική είναι η ώρα που κοιμάστε

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η μελέτη των πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Medicine, διαπιστώνει ότι το να κοιμάστε νωρίς είναι πράγματι καλύτερο για την υγεία σας, ακόμη και αν ο αριθμός των ωρών που κοιμάστε δεν αλλάζει.

Σε διάστημα τριών εβδομάδων, οι ερευνητές ακολούθησαν μία μικρή ομάδα 22 συμμετεχόντων που κοιμούνταν αργά, περίπου στις 2:30 π.μ. και ξυπνούσαν στις 10:15 π.μ.

Όλοι καθοδηγήθηκαν ώστε να κοιμούνται και να ξυπνάνε περίπου δύο έως τρεις ώρες νωρίτερα, ενώ ταυτόχρονα παρακινήθηκαν να μεγιστοποιήσουν την έκθεση στον ήλιο τα πρωινά και να ελαχιστοποιήσουν το τεχνητό φως τη νύχτα. Είχαν επίσης οδηγίες να ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα τα Σαββατοκύριακα και τις καθημερινές και να ελαχιστοποιούν τα σνακ αργά το βράδυ.

Αυτή η ολιστική ανανέωση του ύπνου είχε οφέλη για το μυαλό και το σώμα: Αν και τεχνικά δεν κοιμούνταν περισσότερο από πριν, οι συμμετέχοντες ανέφεραν βελτιωμένη ψυχική και σωματική λειτουργία τα πρωινά, καλύτερες διατροφικές συνήθειες και μειωμένα συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους.

Οι αλλαγές δεν φαίνεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ικανότητα μιας απλής μη φαρμακολογικής παρέμβασης να παρακινούν όσους ξενυχτούν, να μειώσουν τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και την υπνηλία, καθώς και να χειριστούν τους χρόνους απόδοσης στον πραγματικό κόσμο», δήλωσε ο ερευνητής Elise Facer-Childs.

Ένας ακόμη από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Andrew Bagshaw, πιστεύει ότι όσοι κοιμούνται αργά βιώνουν τα ανεπιθύμητα συμπτώματα, όπως η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και η κακή ψυχική υγεία.

Μπορεί επίσης να επηρεαστεί ο κιρκαδικός τους ρυθμός. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει όσοι ακολουθούν το βιολογικό ρολόι του σώματός τους, έχουν μειωμένες πιθανότητες για εμφάνιση παχυσαρκίας, διαβήτη και κατάθλιψης.

Πηγή: onmed.gr

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτεθείτε σωστά στον Ήλιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Βρισκόμαστε μία ανάσα πριν από τις διακοπές. Απαραίτητο αξεσουάρ το αντηλιακό.

Ο ήλιος έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό, όπως τη βιοσύνθεση της Βιταμίνης D, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη μείωση του επιπέδου της χοληστερόλης στο αίμα, την αύξηση της μεταφοράς οξυγόνου, την ενεργοποίηση έκκρισης ορμονών και φυσικά την αντικαταθλιπτική δράση.

Η παρατεταμένη, όμως, έκθεση στον ήλιο σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση του στρώματος του όζοντος μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην επιδερμίδα. Για το λόγο αυτό η σωστή χρήση αντηλιακών προϊόντων είναι απαραίτητη.

Η υπεριώδης ακτινοβολία UVΑ προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος, επηρεάζει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τον καρκίνο του δέρματος, ενώ η ακτινοβολία UVB ευθύνεται για τα ηλιακά εγκαύματα.

Η αντιηλιακή προστασία είναι απαραίτητη

Ακόμα κι αν είναι συννεφιασμένος ο καιρός δεν πρέπει να βγαίνετε εκτός σπιτιού χωρίς το αντιηλιακό σας.

Οι ακτίνες UV προκαλούν βλάβες στο δέρμα και μπορούν να προκαλέσουν διάφορους τύπους καρκίνου του δέρματος.

Το απροστάτευτο δέρμα μπορεί να πάθει βλάβη μέσα σε μόνο 15 λεπτά, τονίζουν ειδικοί δερματολόγοι.

Όλοι οι δερματικοί τόνοι πρέπει να βάζουν αντιηλιακό

Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων με σκουρότερο τόνο δέρματος θεωρούν πως δεν έχουν λόγο να ανησυχούν για καρκίνο του δέρματος, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αν έχετε ανοιχτό τόνο δέρματος και κοκκινίζετε εύκολα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να χρησιμοποιείτε υψηλό δείκτη προστασίας.

Ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους βάλτε αντιηλιακό

Ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους θυμηθείτε πως το τζάμι δεν μπλοκάρει τις ακτίνες UV, οπότε πρέπει να φοράτε αντιηλιακό είτε εργάζεστε σε γραφείο, είτε οδηγείτε το αυτοκίνητό σας.

Χρησιμοποιήστε δείκτη τουλάχιστον SPF 30

Ο ακριβής δείκτης προστασίας που χρειάζεστε κυμαίνεται ανάλογα με το σε πόση ώρα καίγεστε από τον ήλιο.

Αν το δέρμα σας καίγεται σε 15 λεπτά τότε ένα αντιηλιακό με δείκτη 30 θα καθυστερήσει το κάψιμο για 15 λεπτά x 30 = 450 λεπτά, δηλαδή για 7,5 ώρες.

Όμως, καθώς οι καιρικές συνθήκες έκθεσης και οι δραστηριότητες διαφέρουν, συνίσταται να βάζετε αντιηλιακό κάθε 2 ώρες.

Το αντιηλιακό είναι αποτελεσματικό όταν εφαρμόζεται τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την ηλιοθεραπεία

Είναι πλήρως λειτουργικό μόνο όταν εφαρμόζεται 20 λεπτά τουλάχιστον πριν βγείτε εκτός σπιτιού. Τοποθετήστε το μετά την κρέμα που βάζετε συνήθως και πριν το μακιγιάζ σας.

Τέλος το αντηλιακό δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι, αφού ενώ η άμμος αντανακλά μόλις το 25% των ακτίνων του ήλιου, το χιόνι αντανακλά το 80%.

 

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
Advertisement Europolitis
Advertisement