Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρίκαλα: Οι γειτονιές και η ιστορία τους (Μπάρα ή Καραγάτσι, Ντάπια ή Ντάπια Αη-Ληά) 2o

Published

on

©Δήμος Τρικκαίων

Τα σημερινά Τρίκαλα δεν μοιάζουν σε τίποτα με τα Τρίκαλα του 19ου αιώνα. Στα τέλη της Τουρκοκρατίας την πόλη αποτελούσαν διάφορες συνοικίες που εκτείνονταν στις πλαγιές του Φρουρίου προς τα ανατολικά μέχρι τη πεδιάδα, αλλά κύρια στη βόρεια όχθη του Ληθαίου και προς τα νοτιοδυτικά, στη νότια όχθη του ποταμού.

Πολλοί κάτοικοι της πόλης αλλά και των άλλων περιοχών, ειδικότερα οι νεότεροι αγνοούν εντελώς κάποιες συνοικίες, συνοικισμούς ή ακόμη και γειτονιές, και είτε να μην γνωρίζουν που βρίσκονται αυτές, είτε να μην τις έχουν καν ακουστά.

 

Μπάρα ή Καραγάτσι: Συνοικία βόρεια του κέντρου της πόλης και εκατέρωθεν της οδού Κονδύλη. Το όνομα ίσως επειδή υπήρχαν έλη και λίμναζαν νερά. Παλαιότερα ονομάζονταν Καραγάτσι επειδή υπήρχε δάσος από φτελιές.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 60 οι εκτάσεις μέχρι το 1ο Γυμνάσιο ήταν λαχανόκηποι. Εδώ ήταν και τα Αλώνια της συνοικίας μέχρι το 1960.

Εκεί όπου βρίσκεται η Τεχνική Σχολή ονομαζόταν Κεραμαριά διότι έφτιαχναν κεραμίδια. Κοντά στα Κεραμαριά κατά τον 19ο αιώνα εκεί ήταν ο σκουπιδότοπος του Δήμου.

Οι πρώτοι κάτοικοι της Μπάρας ήταν κυρίως από τα Χάσια. Δίπλα αναπτύχθηκε μεταπολεμικά ο νέος οικισμός Ομόνοια (στη θέση του παλαιού ονόματος Κεραμαριά).

 

Ντάπια ή Ντάπια Αη-Ληά: Ο πευκόφυτος λόφος του Προφήτη Ηλία ή Αη-Λιάς, αποτελεί ένα ιδιαίτερα όμορφο και πολύ γραφικό κομμάτι των Τρικάλων. Βρίσκεται στα βορεινά κράσπεδα της πόλης μας και δεσπόζει αυτής από πολύ μεγάλη απόσταση.

Στο λόφο αυτό βρίσκεται το εκκλησάκι του «Αη-Λιά» κτισμένο μέσα σε πευκόφυτη έκταση και σε υψόμετρο 200 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Πρόκειται για ένα από τα γραφικότερα εκκλησάκια με θαυμάσια και πανοραματική θέα. Αληθινό στολίδι για την πόλη.

Λέγεται ότι ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα ανοικοδόμησης του Ναού ήταν ο Κων. Μασούρας, υποδηματοποιός περίπου το 1895.

Αλλά το υπουργείο Στρατιωτικών δεν επέτρεπε την ανοικοδόμηση του Ναού, διότι θεωρούσε ότι βλάπτονταν το οχυρό που υπήρχε, από την επιστράτευση του 1886 και είχε περιβληθεί με οχυρωματικά έργα. Επίσης στους δύο λόφους υπήρχαν δύο ντάπιες (πυροβολοστάσια).

Τελικά το υπουργείο Στρατιωτικών πείστηκε και επέτρεψε την ανοικοδόμηση του Ναού με το επιχείρημα ότι όχι μόνον δεν βλάπτονταν το οχυρό, αλλά τουναντίον ενισχύονταν με την ανοικοδόμηση του Ναού, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμεύσει σε καιρό πολέμου σαν αποθήκη υλικού ή ως νοσοκομείο.

Έτσι το 1896 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος και ανοικοδομήθηκε μέχρι τη στέγη αλλά δεν πρόφθασαν όμως να τον τελειώσουν, διότι επήλθαν τα λυπηρά γεγονότα του πολέμου του 1897 και ο ναός έμεινε άστεγος.

Τον Μάιο του 1897 τελικά καταλήφθηκαν τα Τρίκαλα από τα τουρκικά στρατεύματα και ο λόφος του Προφήτη Ηλία μεταβλήθηκε σε στρατόπεδο των Τούρκων, η δε εκκλησία χρησίμευσε σαν αποθήκη υλικού των Τούρκων.

Η τουρκική εκείνη κατοχή βάσταξε 14 μήνες και ήταν πολύ σκληρή για τα Τρίκαλα. Στην διάρκεια αυτής έγιναν από μέρους των Τούρκων πολλές βαρβαρότητες, από τις όποιες οι Τρικαλινοί κυριολεκτικά μαρτύρησαν αφάνταστα.

Μετά την αποχώρηση των Τούρκων το 1898 και για μερικά χρόνια το εκκλησάκι του Αη-Λιά έμεινε στην κατάσταση που το άφησαν οι βάρβαροι καταχτητές, τελείως ερειπωμένο. Στο μεταξύ όμως πέθανε ο Μασούρας, ο άνθρωπος που είχε δείξει ζωηρό ενδιαφέρον για την ανοικοδόμηση του. Και το 1902 εδέησε να γίνει η αποπεράτωση του. Έγινε η στέγη και ο εξωτερικός του τρούλος. Σ’ αυτό βοήθησε πολύ ο τότε δήμαρχος Παναγιώτης Χατζηγάκης.

 

Αρχικά η μικρή αυτή εκκλησία είχε την δικιά της ενορία, αργότερα όμως προσαρτήθηκε στην ενορία της Αγίας Μαρίνας της οποίας αποτέλεσε ένα απλό εξωκκλήσι που λειτουργεί μόνο 3 φορές τον χρόνο, τη μέρα της γιορτής του Προφήτη Ηλία, στις 20 Ιουλίου, του Αγίου Αχίλλειου και την Κυριακή του Θωμά. Όλες σχεδόν οι εικόνες πού υπάρχουν στο μικρό αυτό σήμερα εξωκκλήσι είναι φτιαγμένες το 1912 από τον Τρικαλινό ζωγράφο Β. Βούλγαρη και έγιναν οι περισσότερες από δωρεές και «τάματα» των υποδηματοποιών της πόλης καθώς και άλλων συμπολιτών.

Το δασύλλιο του Αη-Λιά άρχισε να φυτεύεται τον Ιανουάριο του 1931 επί Δημάρχου Χρ. Χατζηγάκη. Η επιτυχία της αναδασώσεως ήταν καταπληκτική. Τα μικρά δεντράκια (πεύκα, κουκουναριές και κυπαρίσσια) αναπτύχτηκαν πολύ γρήγορα και μέσα σε 2—3 χρόνια είχαν φουντώσει με αποτέλεσμα να μεταβάλουν σε παράδεισο την όλη περιοχή. Συνολικά φυτεύτηκε το 1931 έκταση 17 περίπου στρεμμάτων.

 

Το 1934 μια πυρκαγιά εξερράγη στο πευκόφυτο αυτό, κατάστρεψε μια έκταση δύο στρεμμάτων περίπου. Η έκταση αυτή αναδασώθηκε αμέσως. Λίγο αργότερα, το 1936, αναλήφθηκε από τον τότε δήμαρχο Θεοδόσιο Θεοδοσόπουλο πρωτοβουλία για την αναδάσωση της υπόλοιπης έκτασης γύρω από τον Αη-Λιά και του γειτονικού συνεχόμενου λόφου της Ντάπιας.

 

Στην σταυροφορία αυτή πήραν μέρος το Δασαρχείο Τρικάλων και όλα τα σχολεία και το γυμνάσιο της πόλης. Μαθητές, μαθήτριες, δάσκαλοι, δασκάλες, καθηγητές, δούλεψαν με ζήλο για πολύ καιρό και χάρις σ’ αυτούς δημιουργήθηκε το σημερινό πευκόφυτο του Αη-Λιά και της «Ντάπιας». Συγκεκριμένα φυτεύτηκαν στους γύρω από τον Αη-Λιά λόφους 6.000 πεύκα, 300 κυπαρίσσια, 1000 ευκάλυπτοι και 500 άλλα φυλλοβόλα και στον γύρω από το Φρούριο χώρο 3300 πεύκα, 760 κυπαρίσσια και 700 φυλλοβόλα.

 

Λίγα χρόνια μετά το δενδροφύτευμα του Αη-Λιά ξέσπασε ο πόλεμος του 40 και ακλούθησε η μαύρη κατοχή. Κατά την διάρκεια της Ιταλογερμανικής κατοχής τα πευκόφυτα του Αη-Λιά και της Ντάπιας έπαθαν πάρα πολλές καταστροφές από τους κατακτητές.

 

Οι Γερμανοί, ένα χρόνο προτού φύγουν, γύρω στα 1943, τοποθέτησαν στην κορυφή της Ντάπιας ένα τεράστιο κανόνι με αρκετά μεγάλη ακτίνα βολής και με αυτό μέρα και νύχτα βομβάρδιζαν τον γύρω κάμπο και περισσότερο τα χωριά Μεγαλοχώρι, Φλαμούλι, Ριζαριό, Λυγαριά, Πηγή, Κηπάκι, Κρινίτσα, Πύργο, Πυργετό κ.ά. όπου γίνονταν συγκεντρώσεις ανταρτών.

 

Το ναρκοπέδιο -μια άλλη σοβαρή αιτία καταστροφής- που κάλυπτε ολόκληρο σχεδόν το πευκόφυτο του Αη-Λιά και της Ντάπιας είχε καταστήσει το μέρος αυτό το άλλοτε ειδυλλιακό και παραδεισένιο τελείως απρόσιτο και επικίνδυνο και όποιος το πλησίαζε κινδύνευε να ανατιναχτεί στον αέρα από τις πολυάριθμες νάρκες πού ήτανε διασκορπισμένες.

Ακόμα και όταν έφυγαν οι Γερμανοί για αρκετά χρόνια η περιοχή ήτανε πολύ επικίνδυνη. Στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου στην Ντάπια είχανε εγκατασταθεί στρατιωτικά φυλάκια και διατηρήθηκε το ναρκοπέδιο.

Η εκκαθάριση έγινε πολύ αργότερα και ως τότε σημειώθηκαν στην περιοχή αυτή πολυάριθμα θύματα από εκρήξεις ναρκών κυρίως παιδιών.

Πίσω από την Ντάπια, από τη μεριά του εβραϊκού νεκροταφείου και του Σελίμογλου υπάρχει ένα παλιό νταμάρι (λατομείο). Σ’ αυτό γίνονταν κατά καιρούς οι εκτελέσεις θανατοποινιτών. Εκεί στην κατοχή οι Ιταλογερμανοί σκότωναν συχνά Τρικαλινούς πατριώτες και εκεί στα χρόνια του εμφυλίου σπαραγμού σκοτώνονταν οι καταδικασμένοι σε θάνατο από τα στρατοδικεία αντάρτες.

Το 1986 κτίστηκε Δημοτικό Περίπτερο το οποίο λειτούργησε για αρκετά χρόνια ως αναψυκτήριο. Μετέπειτα στεγάστηκε το ΚΠΕ (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) Τρικάλων – Περτουλίου.

 

ΕΡΕΥΝΑ – ΚΕΙΜΕΝΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ Α. ΜΠΑΚΟΒΑΣΙΛΗΣ

Δήμος Τρικκαίων

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΑΠΘ ανέπτυξε σύστημα τηλεμετρίας που προβλέπει σε πραγματικό χρόνο την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ένα νέο εργαλείο για την πρόβλεψη και διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και δύναται να ενισχύσει την Πολιτική Προστασία της χώρας, θα δοκιμαστεί μέσα στον Οκτώβριο στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ, με ελεγχόμενη πρόκληση φωτιάς.

Πρόκειται για το σύστημα τηλεμετρίας «Maestro», που υποστηρίζει την πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς σε δασικές εκτάσεις με βάση μετρήσεις των καιρικών συνθηκών, οι οποίες συλλέγονται από ασύρματα δίκτυα (κόμβους) αισθητήρων, τοποθετημένων στις δασικές περιοχές.

Το πλεονέκτημά του σε σχέση με τα συστήματα από τα οποία η πολιτική προστασία αντλεί πληροφορία για την έκδοση των χαρτών πρόβλεψης κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς συνίσταται στο ότι παρέχει σε πραγματικό χρόνο γεωγραφικά εντοπισμένη πληροφορία μέσα από το δάσος, ενώ σε περίπτωση πυρκαγιάς, οι κόμβοι αισθητήρων λειτουργούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με συχνότερες μετρήσεις για πρόβλεψη της εξάπλωσης της πυρκαγιάς και αποτελεσματική διαχείριση των δυνάμεων πυρόσβεσης και του πληθυσμού.

Το «Maestro» αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Δικτύων και Συστημάτων Επικοινωνιών και τον Τομέα Λογισμικού, Υλικού και Θεμελιώσεων του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ και το Εργαστήριο Υλωρικής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ σε συνεργασία με την εταιρεία Pragma IoT.

Η ερευνητική ομάδα Maestro του Τομέα Λογισμικού, Υλικού και Θεμελιώσεων ΑΠΘ
με τον Διευθυντή του Τομέα Καθ. Π. Κατσαρό.
Πηγή φωτογραφίας: Αν. καθηγητής Πληροφορικής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Κατσαρός / ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ξεκινήσαμε πριν από τρία χρόνια. Έχουμε προχωρήσει στη σχεδίαση και ανάπτυξη του συστήματος, το οποίο αποτελείται από κόμβους αισθητήρων που τοποθετούνται σε δασικές περιοχές. Κάθε κόμβος αισθητήρων είναι μία συσκευή, που συλλέγει και αποστέλλει μέσω διαδικτύου μετρήσεις θερμοκρασίας, υγρασίας, ταχύτητας και διεύθυνσης ανέμου, ανίχνευσης φλόγας και καπνού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αν. καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Κατσαρός, σημειώνοντας ότι τα δεδομένα ανά τακτά χρονικά διαστήματα αποστέλλονται σε κεντρικό εξυπηρετητή, όπου μετατρέπονται σε πληροφορία διαθέσιμη στα επιχειρησιακά σχέδια και στον προληπτικό σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας.

«Σήμερα υπάρχουν χάρτες πρόβλεψης, με βάση τις προγνώσεις καιρικών συνθηκών, υπάρχουν προσπάθειες επιτήρησης δασικών περιοχών με ιπτάμενα μέσα. Αυτό που επιπρόσθετα μπορεί να συνδράμει το σύστημα που αναπτύξαμε είναι η πρόβλεψη κινδύνου με μετρήσεις πολύ περισσότερο εντοπισμένες γεωγραφικά, καθώς μπορούμε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή σε μία περιοχή τις συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας, ανέμου, να συσχετίζουμε με τα δεδομένα π.χ. για τις περιόδους ξηρασίας, κι όλα αυτά να δίνουν πολύ πιο συγκεκριμένη πρόβλεψη σε ό,τι αφορά την επικινδυνότητα.

Επίσης, καθώς το σύστημα διαθέτει αισθητήρα ταχύτητας και διεύθυνσης ανέμου, μπορούμε να παίρνουμε πληροφορία από τη γεωγραφική θέση του κόμβου για το πώς μεταβάλλεται ο άνεμος οπότε με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να τρέξουμε μαθηματικά μοντέλα που να προβλέπουν την εξάπλωση κάθε πυρκαγιάς σε πραγματικό χρόνο», διευκρίνισε ο κ. Κατσαρός.

Ο κόμβος αισθητήρων Maestro (περιλαμβάνει φωτοβολταϊκό, επαναφορτιζόμενη μπαταρία,
επικοινωνία LoRa και αισθητήρες καιρικών συνθηκών, φωτιάς και καπνού).
Πηγή φωτογραφίας: Αν. καθηγητής Πληροφορικής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Κατσαρός / ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Δοκιμή στο πεδίο με ελεγχόμενη πυρκαγιά στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ»

Η πρώτη εφαρμογή του Maestro στο πεδίο, πρόκειται να γίνει στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ τις επόμενες ημέρες, όπου μετά από σχετική άδεια από το Δασαρχείο και εφόσον οριστικοποιηθεί η καταλληλότητα των καιρικών συνθηκών, θα προκληθεί ελεγχόμενη φωτιά ώστε να μελετηθεί η ευαισθησία των αισθητήρων.

Την πειραματική εφαρμογή του συστήματος στο αγρόκτημα του ΑΠΘ θα επιβλέψει ο καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.

«Θα ελεγχθεί ο ακριβής βαθμός ευαισθησίας των αισθητήρων. Θέλουμε να δούμε σε πόσα μέτρα από τον κόμβο οι αισθητήρες φλόγας και καπνού, στέλνουν μετρήσεις για το ότι υπάρχει πυρκαγιά», διευκρίνισε ο κ. Κατσαρός, σημειώνοντας ακόμη πως οι κόμβοι αισθητήρων είναι μία χαμηλού κόστους λύση για αξιόπιστη επιτήρηση των δασικών περιοχών, καθώς το κόστος κάθε κόμβου κυμαίνεται στα 150-200 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρόβλημα με την υπερθέρμανση στα νέα iPhone και η θέση της Apple

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο αμερικανικός κολοσσός δηλώνει ότι έχει εντοπίσει το πρόβλημα το οποίο καταγγέλλουν οι καταναλωτές.

Η Apple κάνει λόγο για σφάλμα λογισμικού και άλλα ζητήματα που συνδέονται με δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Instagram και η Uber, για την υπερθέρμανση των μοντέλων iPhone 15 που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, και έχουν προκαλέσει παράπονα των καταναλωτών.

Η εταιρεία δήλωσε το Σάββατο ότι εργάζεται σε μια ενημέρωση του συστήματος iOS17 που τροφοδοτεί τη σειρά iPhone 15 για να αποτρέψει το να ζεσταθούν οι συσκευές και ότι εργάζεται με εφαρμογές που εκτελούνται με τρόπους που «προκαλούν υπερφόρτωση του συστήματος».

Το Instagram, που ανήκει στη Meta Platforms, τροποποίησε την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να αποτρέψει τη θέρμανση της συσκευής στο πιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημα iPhone.

Η Uber και άλλες εφαρμογές, όπως το βιντεοπαιχνίδι Asphalt 9, βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία κυκλοφορίας των ενημερώσεών τους, δήλωσε η Apple.

Δεν διευκρίνισε το χρονοδιάγραμμα για το πότε θα εκδοθεί η δική της επιδιόρθωση λογισμικού, αλλά είπε ότι κανένα πρόβλημα ασφάλειας δεν θα πρέπει να εμποδίζει τους κατόχους iPhone 15 να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους ενώ αναμένουν την ενημέρωση.

«Έχουμε εντοπίσει ορισμένες συνθήκες που μπορούν να προκαλέσουν το iPhone να λειτουργεί πιο ζεστά από το αναμενόμενο», αναφέρει η Apple σε μια σύντομη δήλωση που δόθηκε στο Associated Press μετά από αναφορές και λεπτομερείς καταγγελίες υπερθέρμανσης.

Η Wall Street Journal ενίσχυσε τις ανησυχίες αναφέροντας το πρόβλημα υπερθέρμανσης στη δική της δοκιμή των νέων iPhone, τα οποία κυκλοφόρησαν πριν από μια εβδομάδα.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τα νέα iPhone να ζεσταίνονται άβολα κατά τις πρώτες ημέρες χρήσης ή όταν αποκαθίστανται με εφεδρικές πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο cloud.

Οι συσκευές μπορούν επίσης να ζεσταθούν όταν χρησιμοποιούν εφαρμογές όπως βιντεοπαιχνίδια και τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας που απαιτούν μεγάλη επεξεργαστική ισχύ, αλλά τα προβλήματα θέρμανσης με τα μοντέλα iPhone 15 έχουν ξεπεράσει αυτές τις τυπικές καταστάσεις.

Στην ανακοίνωσή της, η Apple τόνισε ότι το πρόβλημα δεν σχετίζεται με το περίβλημα από τιτάνιο στα iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max αντί για τον ανοξείδωτο χάλυβα που χρησιμοποιείται σε παλαιότερα smartphone.

Η Apple απέρριψε επίσης τις εικασίες ότι το πρόβλημα υπερθέρμανσης στα νέα μοντέλα μπορεί να συνδέεται με μια μετατόπιση από το ιδιόκτητο καλώδιο φόρτισης Lightning σε αυτό (usb-c) που της επέτρεπε να συμμορφωθεί με εντολή που εκδόθηκε από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

Πηγή: euronews.com

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμφυτεύματα δοκιμάζονται συνδυαστικά για πρώτη φορά για να μπορέσει ένας τετραπληγικός να κινήσει τα χέρια του

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Για πρώτη φορά, δοκιμάζεται ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα σε συνδυασμό με ένα εμφύτευμα που διεγείρει τον νωτιαίο μυελό ώστε ένας τετραπληγικός ασθενής να μπορέσει να κινήσει και πάλι τα χέρια και τα δάχτυλά του με τη σκέψη, ανακοίνωσε η ολλανδική εταιρεία Onward.

Ο συνδυασμός αυτών των τεχνολογιών επέτρεψε ήδη σε έναν παραπληγικό ασθενή να ανακτήσει κάποιον έλεγχο στα πόδια του και να περπατήσει, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάιο στην επιστημονική επιθεώρηση Nature. Είναι όμως η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται για τα άνω άκρα.

«Η κινητικότητα των χεριών είναι πιο περίπλοκη» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η χειρουργός Τζόσλιν Μπλοκ, η οποία πραγματοποίησε τις εμφυτεύσεις.

Σε σχέση με το βάδισμα, σε αυτήν την περίπτωση δεν τίθεται θέμα ισορροπίας αλλά το μυικό σύστημα των χεριών είναι πολύ διαφορετικό, με πολλούς μικρούς, διαφορετικούς μύες, οι οποίοι ενεργοποιούνται ταυτόχρονα για να γίνουν κάποιες κινήσεις.

Ο ασθενής, που θέλει να παραμείνει ανώνυμος, είναι ένας 46χρονος Ελβετός ο οποίος έμεινε τετραπληγικός έπειτα από πτώση. Οι δύο επεμβάσεις έγιναν τον περασμένο μήνα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό Κέντρο Βοντουά (CHUV) της Λοζάνης. Η πρώτη αφορούσε την τοποθέτηση του εγκεφαλικού εμφυτεύματος, διαστάσεων μερικών εκατοστών, το οποίο αναπτύχθηκε από τη γαλλική εταιρεία CEA-Clinatech. Η δεύτερη έγινε για να τοποθετηθούν τα ηλεκτρόδια που κατασκεύασε η Onward στον νωτιαίο μυελό.

Το εγκεφαλικό εμφύτευμα (ή διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή, BCI), καταγράφει τις περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν ο ασθενής «σκέφτεται» μια κίνηση και μεταφέρει την πληροφορία στα ηλεκτρόδια, δημιουργώντας ένα είδος «ψηφιακής γέφυρας».

Το πείραμα «προς το παρόν πάει καλά», είπε η Μπλοκ, που ήταν εκ των ιδρυτών της Onward και παραμένει σύμβουλος της εταιρείας. «Καταγράφουμε την εγκεφαλική δραστηριότητα και ξέρουμε ότι η διέγερση λειτουργεί (…) Αλλά είναι πολύ νωρίς να χαρακτηρίσουμε πρόοδο αυτό που μπορεί να κάνει (ο ασθενής) μέχρι στιγμής», πρόσθεσε.

Ο ασθενής είναι στη φάση της «εκπαίδευσης» ώστε το εγκεφαλικό εμφύτευμα να μάθει πώς να αναγνωρίζει τις διάφορες κινήσεις που επιθυμεί να κάνει. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα χρειαστούν «μερικοί μήνες», είπε η Δρ Μπλοκ.

Στη δοκιμή πρόκειται να συμμετάσχουν άλλοι δύο ασθενείς και τα πλήρη αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα.

Εγκεφαλικά εμφυτεύματα έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη και επέτρεψαν σε έναν ασθενή να «χειριστεί» έναν εξωσκελετό.

Ο οργανισμός Battelle χρησιμοποίησε ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα για να αποκαταστήσει την κίνηση του χεριού ενός ασθενή, αλλά με ηλεκτρόδια συνδεδεμένα στον πήχη, ώστε να διεγείρουν απευθείας τους μύες.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Onward, η τεχνολογία της εταιρείας αυτής είναι «μοναδική» επειδή αποκαθιστά την κίνηση με διέγερση του νωτιαίου μυελού, σε συνδυασμό με εγκεφαλικό εμφύτευμα. Η τεχνολογία θα μπορούσε να αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη: Οι έμφυλες ανισότητες επιδεινώνουν την πρόσβαση των γυναικών στην ανίχνευση και περίθαλψη του καρκίνου

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο καρκίνος κατατάσσεται στις τρεις πρώτες αιτίες πρόωρου θανάτου των γυναικών σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Lancet» διαπιστώνει ότι η ανισότητα των φύλων επηρεάζει αρνητικά την έκθεση των γυναικών σε παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, την πρόσβασή τους σε ακριβείς πληροφορίες για την υγεία και σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Η ανάλυση διαπιστώνει ότι από τα 2,3 εκατομμύρια γυναίκες που πεθαίνουν πρόωρα από καρκίνο κάθε χρόνο, 1,5 εκατομμύρια θα μπορούσαν να σωθούν μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης και διάγνωσης ή μέσω της εξάλειψης της έκθεσής τους σε βασικούς παράγοντες κινδύνου.

Ακόμα 800.000 θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν όλες οι γυναίκες είχαν πρόσβαση στη βέλτιστη φροντίδα για τον καρκίνο.

Περίπου 1,3 εκατομμύρια γυναίκες όλων των ηλικιών πέθαναν το 2020 εξαιτίας τεσσάρων από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο (καπνό, αλκοόλ, παχυσαρκία και λοιμώξεις).

Η επιβάρυνση του καρκίνου που προκαλείται από αυτούς τους τέσσερις παράγοντες κινδύνου είναι ευρέως υποτιμημένη. Αναφέρεται ως παράδειγμα ότι μελέτη του 2019 διαπίστωσε πως μόνο το 19% των γυναικών που συμμετείχαν στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού στο Ηνωμένο Βασίλειο γνώριζαν ότι το αλκοόλ αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού.

Όπως επισημαίνεται, η ανισότητα μεταξύ των φύλων και οι διακρίσεις επηρεάζουν τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες των γυναικών να αποφύγουν τους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο και εμποδίζουν την ικανότητά τους να αναζητήσουν και να λάβουν έγκαιρη διάγνωση και ποιοτική φροντίδα για τον καρκίνο.

Επιπλέον, οι έμφυλες ανισότητες έχουν οδηγήσει σε ένα μη αμειβόμενο εργατικό δυναμικό φροντίδας που είναι κυρίως γυναίκες, εμποδίζοντας την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών στην έρευνα και τη χάραξη πολιτικής για τον καρκίνο.

Τονίζεται ότι χρειάζεται μεγαλύτερος έλεγχος των αιτιών και των παραγόντων κινδύνου για τον καρκίνο στις γυναίκες. Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που υποδηλώνουν σύνδεση μεταξύ εμπορικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται κυρίως από γυναίκες, όπως ορισμένοι τύποι εμφυτευμάτων στήθους, προϊόντα λεύκανσης του δέρματος και ισιωτικές κρέμες μαλλιών (hair relaxers), με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Την ίδια ώρα σε παγκόσμιο επίπεδο οι γυναίκες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όσον αφορά στην εκπαίδευση και τις ευκαιρίες απασχόλησης και είναι πιθανότερο να έχουν λιγότερους οικονομικούς πόρους για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Όταν το άτομο που πάσχει από καρκίνο ανήκει επίσης σε περιθωριοποιημένη εθνοτική ομάδα ή έχει διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου, μπορεί επιπλέον να αντιμετωπίσει περισσότερες προκαταλήψεις.

Μια νέα επιτροπή του Lancet για τις γυναίκες, την εξουσία και τον καρκίνο ζητά να υπάρξει μια φεμινιστική προσέγγιση για τη φροντίδα του καρκίνου και το φύλο, βιολογικό και κοινωνικό, να αποτελεί μέρος όλων των πολιτικών και των κατευθυντήριων γραμμών που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγαλύτερο το κόστος των ελαστικών που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Τα ελαστικά που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαρκούν 10.000 χιλιόμετρα λιγότερο σε σχέση με τα αντίστοιχα ελαστικά που χρησιμοποιούνται στα συμβατικά αυτοκίνητα, παράγοντας που αυξάνει το κόστος τους.

Αυτά ήταν τα ευρήματα της έρευνας που βασίστηκαν σε δεδομένα από την διαχείριση συντήρησης οχημάτων της εταιρείας epyx, η οποία διαχειρίζεται στόλους αυτοκινήτων και φορτηγών άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων οχημάτων.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η πρώτη αλλαγή ελαστικών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πραγματοποιείται κατά μέσο όρο στα 28.776 χλμ. και αυτή γίνεται κατά μέσο όρο στις 551 ημέρες σε σύγκριση με 38.936 χλμ. και τις 670 ημέρες που πραγματοποιούνται στα συμβατικά αυτοκίνητα.

Το κόστος της συχνότερης αντικατάστασης ελαστικών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλότερες επιδόσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και στο μεγαλύτερο βάρος, παράγοντες που αυξάνουν την φθορά των ελαστικών.

Για να μειωθεί η γρήγορη φθορά των ελαστικών, να αντέξουν τις μεγάλες πιέσεις και το μεγάλο βάρος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων λόγω των μπαταριών, τα τοιχώματα των ελαστικών έχουν μεγαλύτερη ενίσχυση.

Είναι διαφορετική και η γόμα. Αυτή η επιπλέον ενίσχυση και η ποιότητα αυξάνει και το κόστος.

Επίσης χρησιμοποιείται ειδική τεχνική επικόλλησης των ελαστικών για να μειωθεί ο θόρυβος και για να υπάρχει χαμηλότερη αντίσταση κύλισης. Ορισμένα ελαστικά EV μπορεί να έχουν ακόμη και μειωμένο βάθος πέλματος, το οποίο θα επηρεάσει επίσης τον κύκλο αντικατάστασής τους.

Τα δεδομένα των στοιχείων της μελέτης έδειξαν ότι το μέσο ελαστικό αντικατάστασης που τοποθετήθηκε στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήταν 19 ίντσες, με το ένα ελαστικό να κοστίζει περίπου 240 ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα ελαστικά για τα συμβατικά αυτοκίνητα ήταν 17 ιντσών και στοιχίζει το ένα ελαστικό κατά μέσο όρο γύρω στα 150 ευρώ.

Ωστόσο τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν περιθώρια απόκλισης, καθώς τα συμβατικά αυτοκίνητα στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ήταν μικρότερα από τα ηλεκτρικά, που συνήθως είναι μεγαλύτερα, ψηλότερα και βαρύτερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΑΡΘΡΑ

Πού πάμε; Τί θέλουμε; Τί θα γίνει;

Published

on

Από

©Europolitis

Ομογένεια: Κοινωνική αναλγησία από την μία, συμπόνια και προσφορά στις καταστροφές από την άλλη.

Φθινόπωρο, μια από τις ομορφότερες εποχές του χρόνου και η επανεκκίνηση για πολλές δραστηριότητες του ελληνισμού στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Η μουντάδα  θαμπώθηκε από την λάμψη του καλοκαιρινού ήλιου και την ραστώνη των διακοπών , βοηθώντας ακόμα μια φορά την ανυπαρξία να φαίνεται σαν κάτι.

Με αυτές τις πρώτες γραμμές ξεκινάω να γράφω έχοντας έναν κόμπο στο στομάχι και να ζητώ απαντήσεις:  Πού πάμε; Τί θέλουμε; Τί θα γίνει;

Πέρασαν λίγοι μήνες που για πρώτη φορά  οι απόδημοι Έλληνες είχανε τη δυνατότητα         (όσοι την είχανε) να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στη χώρα διαμονής τους (και όπου μπορούσανε, δες χιλιομετρικές αποστάσεις κ.λ.π) και τί μ’αυτό;  Η μηδαμινή συμμετοχή (25.000 περίπου ψηφοφόροι  κοντά στις 50.000 οι αιτήσεις) απόδειξε ότι είμαστε μόνο για στείρα κριτική και άναρχες κραυγές.

Αυτό βέβαια εξυπηρέτησε τα κόμματα που διεκδίκησαν την ψήφο μας,  μιας και οι περισσότεροι  αν όχι όλοι,  είχαν σε ανυποληψία τον απόδημο ελληνισμό. Γιατί το λέω αυτό; Μα μια ματιά στα προεκλογικά τους προγράμματα, στους υποψηφίους που επέλεξαν οι αρχηγοί, τις θέσεις, τοποθέτησής τους και γενικά την έλλειψη διαλόγου και  την παρουσία που δεν υπήρχε σε γενικές γραμμές το αποδεικνύει.

Μα τί γράφω τώρα,  εδώ στην ίδια τη χώρα αντί για προγράμματα και θέσεις αναλώσαμε δύο εκλογικές περιόδους στην πρώτη ποιος θα πάει με ποιόν και στην δεύτερη μάθαμε την Ροδόπη, ξεχνώντας την ακρίβεια, τις αποτυχίες του επιτελικού κράτους (δες φωτιές, Τέμπη τώρα ήρθαν και οι πλημμύρες, ο μη σεβασμός της ανθρώπινης ζωής κ.λ.π).

Η καλοκαιρινή ραστώνη και το βόλεμα της εξουσίας, της πολιτείας να ασκεί πολιτική με επικοινωνιακά μέσα, γέννησαν νέους αυτόαποκαλούμενους χώρους και φορείς  που το μοναδικό συνεκτικό στοιχείο ανάμεσα στο ετερόκλητο πλήθος που το απαρτίζουν  είναι η λατρεία για εξουσία και προβολή.

Καλώ μέσα από αυτές τις γραμμές να αναλογιστούμε όλοι,  ποιοι είναι και ποιοι τους αφήνουν και γιατί τους αφήνουν  να αυτοαποκαλούνται εκπρόσωποι της ομογένειας στη Γερμανία και κατ’επέκταση στην Ευρώπη, μπορεί και σε όλο τον κόσμο.

Αυτό το γεννάει η κοινωνική αναλγησία, ο «ωχ αδελφισμός» και το να κοιτάμε την πάρτη μας λες και όταν έχει φτάσει η φωτιά στο σπίτι του γείτονα το δικό μας εκ θαύματος θα τη γλυτώσει.

Από την άλλη όμως δεν μπορώ να μη δώσω „τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ“, οι φονικές πλημμύρες στην Ελλάδα ελέω Ντάνιελ και ενδεχομένως ανικανότητα διαχείρισης  πόρων, σχεδιασμού και έργων βλέπουμε το τελευταίο διάστημα δύο πάρα πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία .

 1ο ότι η νέα γενιά ήταν και είναι παρούσα ουσιαστικά στις πληγείσες περιοχές ( καθήκον και χρέος όλων να τους στηρίξει να μείνουν στην περιοχή τους και να σταθούν στα πόδια τους, πόδια που ανήκουν στην ελληνική οικονομία) .

2ο Η ομογένεια και ιδιαίτερα της Γερμανίας που ζω καθημερινά από την πρώτη στιγμή είτε μέσα από προσωπικές πρωτοβουλίες ατόμων, φορέων , επιχειρήσεων αναδεικνύουν το „Όταν θέλουμε μπορούμε“.  Η συγκέντρωση αγαθών και οικονομικών πόρων προς τους πληγέντες συμπατριώτες μας, μεγάλη και συγκινητική.

Εάν μπορούσαμε όλοι να διαθέσουμε λίγο προσωπικό χρόνο και πόρους εδώ που ζούμε, να δημιουργήσουμε περισσότερα ελληνικά πολιτιστικά κέντρα, να ενισχύσουμε σε υποδομές τους χώρους των ελληνόγλωσσων σχολείων και της ελληνομάθειας, να στηρίζαμε με περισσότερο ζήλο την ελληνική εξωστρέφεια στις τοπικές κοινωνίες που ζούμε, αλλά και να εκλέξουμε τους δικούς μας αντιπροσώπους, αυτούς που εμείς θα κρίνουμε ότι μπορούν να μας εκπροσωπήσουν στηρίζοντάς τους, αλλά και κρίνοντας το έργο και την παρουσία τους.

Αφήνοντας παρακαταθήκη  στις νεότερες γενναίες  την συμμετοχή και προσφορά μέσα από τις ιδέες και τα έργα.

www.europolitis.eu
Βασίλης Βούλγαρης Εκδότης Δημοσιογράφος Ευρωπολίτη voulgaris@europolitis.eu
Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ34 λεπτά ago

Σε ενίσχυση και διεύρυνση των διμερών σχέσεων στοχεύει ο νέος πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ17 ώρες ago

Νέο Χειμερινό Πρόγραμμα με 9 νέα δρομολόγια και 3 νέες χώρες από την AEGEAN

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ19 ώρες ago

Έλληνες του εξωτερικού: Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για εγγραφή σε ΑΕΙ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ21 ώρες ago

Düsseldorf: Eκθεση τέχνης “Πατριδογνωσία του Πόντου – Η Ρωμιοσύνη της Ανατολής” της Σοφίας Αμπερίδου

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ21 ώρες ago

Η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει στην έκθεση τροφίμων και ποτών «ANUGA 2023».

Deutsch21 ώρες ago

Die einzigartigen Produkte der Region Attika werden auf der weltweit größten Messe für Lebensmittel und Getränke – “ANUGA 2023” – hervorgehoben.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ23 ώρες ago

Γερμανία: Επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2024 προβλέπουν οικονομικά ινστιτούτα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Περαιτέρω μείωση κατά 10,3% σημείωσαν οι γεννήσεις στην Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Το ΑΠΘ ανέπτυξε σύστημα τηλεμετρίας που προβλέπει σε πραγματικό χρόνο την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ2 ημέρες ago

Οι TIMES προτείνουν την Ελλάδα ως φθινοπωρινό προορισμό

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Πυροβολισμοί στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βούπερταλ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Από το 2024 η απαγόρευση θέρμανσης με φυσικό αέριο και πετρέλαιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν αύριο οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Copernicus για την αποτύπωση των πλημμυρών στη Θεσσαλία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Κατατέθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: «Ναι» στην ενίσχυση της οικονομίας, «όχι» στη λιτότητα λέει η κυβέρνηση

Διατροφή4 εβδομάδες ago

Κυδώνια: τα χρυσά μήλα του Φθινοπώρου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Τα άτομα με παθήσεις των πνευμόνων αντιμετωπίζουν επιπλέον κινδύνους από την κλιματική αλλαγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Παγκόσμιο ρεκόρ: Βέλγος κολύμπησε 131χλμ χωρίς διακοπή στον Κορινθιακό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

AEGEAN και Emirates επεκτείνουν τη συνεργασία τους προσθέτοντας την πτήση Αθήνα ‑ Νέα Υόρκη

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis