Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: Πόσο κινδυνεύουμε; Πώς προφυλασσόμαστε;

Published

on

Στα πιο συχνά ερωτήματα για τη γρίπη απαντά η Σχολή Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ συνιστώντας στις ευπαθείς ομάδες αντιγριπικό εμβολιασμό έστω και καθυστερημένα

Να εμβολιαστούν κατά της γρίπης έστω και καθυστερημένα συνιστά στους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, λόγω της έξαρσης του ιού, με επικρατέστερο τον Α(Η1Ν1).

Στοχεύοντας στην έγκυρη ενημέρωση του κοινού η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις, που τίθενται για τη γρίπη.

Γρίπη: Πόσο κινδυνεύουμε; Πώς προφυλασσόμαστε;

Η γρίπη είναι μια εποχική λοίμωξη του αναπνευστικού, που μπορεί να κυμαίνεται από πολύ ελαφριά, σαν κοινό κρυολόγημα, έως πολύ σοβαρή -όπως πνευμονία ή οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού γρίπη. Οι περισσότερες από αυτές οφείλονται σε πολλούς άλλους ιούς, εκείνες όμως που οφείλονται σε ιό γρίπης είναι οι πιο επικίνδυνες.

Στην Ελλάδα η πραγματική γρίπη κυκλοφορεί από το τέλος Δεκεμβρίου μέχρι τις αρχές Απριλίου με κορύφωση από αρχές Φεβρουαρίου μέχρι μέσα Μαρτίου.  Η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευομένων και των θανόντων είναι ανεμβολίαστοι.

Από τη γρίπη κινδυνεύουν μόνον οι υπερήλικες;

Όχι μόνον αυτοί. Μεγάλο κίνδυνο βαριάς συμπτωματολογίας ή και κίνδυνο ζωής διατρέχουν επίσης οι πάσχοντες από σοβαρές χρόνιες καταστάσεις, οι παχύσαρκοι, τα βρέφη, οι έγκυες, αλλά μερικές φορές και οποιοσδήποτε άλλος, υγιής, νέος ή μεσήλικας.

Μπορεί κάποιος να αποφύγει τη γρίπη;

Καθένας μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο νόσησης α) αποφεύγοντας τον συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, β) πλένοντας συχνά τα χέρια με απλό σαπούνι, κυρίως αν έχει έρθει σε επαφή με κοινόχρηστα αντικείμενα, γ) προσπαθώντας να μην αγγίζει στόμα, μύτη και μάτια με άπλυτα χέρια.

Το αντιγριπικό εμβόλιο προφυλάσσει σίγουρα;

Οι ιοί της γρίπης παρουσιάζουν συνεχώς μεταβολές. Έτσι υπάρχει περίπτωση κάποια χρονιά το εμβόλιο να μην προστατεύσει από τον ιό που θα κυκλοφορήσει εκείνη την περίοδο. Γενικά πάντως κάθε εμβολιασμένος έχει πιθανότητες 60% να μη νοσήσει καθόλου από τον ιό της γρίπης. Όμως ακόμη και αν τελικά πάθει γρίπη, τα συμπτώματα θα είναι πολύ πιο ήπια απ’ ό,τι αν δεν είχε εμβολιασθεί.

Μήπως πάθω γρίπη από το ίδιο το εμβόλιο;

Αποκλείεται. Το εμβόλιο αποτελείται όχι από ολόκληρους ιούς, αλλά από μια χημική ουσία της επιφανείας τους. Είναι αδύνατον να νοσήσει κάποιος μόνον από μία καθαρή χημική ουσία.

Μήπως το εμβόλιο με κάνει τελικά πιο ευαίσθητο;

Ασφαλώς όχι. Το εμβόλιο απλώς εμποδίζει τον ιό της γρίπης -και μόνον αυτόν- να μας προσβάλει, για όσο διάστημα διαρκεί η προστασία του εμβολίου. Υπάρχει όμως πάντα η πιθανότητα να νοσήσουμε από οποιονδήποτε άλλο ιό του αναπνευστικού είτε έχουμε εμβολιαστεί για τη γρίπη είτε όχι.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τραυματική εγκεφαλική βλάβη παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η τραυματική εγκεφαλική βλάβη συσχετίζεται με την καρδιαγγεική νόσο, όπως διαπιστώνεται σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Lancet Neurology».

Η τραυματική εγκεφαλική βλάβη αποτελεί κύρια αιτία μακροχρόνιας αναπηρίας και πρόωρου θανάτου, ιδίως μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού και των ατόμων που συμμετέχουν σε αθλήματα επαφής.

Έρευνες έχουν εξετάσει τις οξείες και χρόνιες νευρολογικές συνέπειες της τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης, ωστόσο οι μη νευρολογικές καταστάσεις δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, η δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος, η νευροφλεγμονή, οι αλλαγές στη σύνδεση εγκεφάλου – εντέρου και οι συννοσηρότητες μετά τον τραυματισμό μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τόσο καρδιαγγειακών όσο και γνωστικών δυσλειτουργιών στους επιζώντες από τραυματική εγκεφαλική βλάβη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

«Παρά τις δεκαετίες εκτεταμένης έρευνας με επίκεντρο την τραυματική εγκεφαλική βλάβη, έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος στον μετριασμό των μακροπρόθεσμων συνεπειών και της θνησιμότητας έπειτα από τραυματισμούς.

Οι καρδιαγγειακές επιδράσεις της τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης μπορεί να είναι ένας κρίκος που λείπει στην εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης ποιότητας ζωής και τη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας στους ασθενείς», εξηγεί ο Σαέφ Ίζι, γιατρός στο Κέντρο Stroke and Cerebrovascular Center στο νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Υπάρχουν πολλές πιθανές συνδέσεις μεταξύ της τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης και της καρδιαγγειακής και γνωστικής δυσλειτουργίας.

Οι νευροφλεγμονώδεις οδοί που προκαλούνται από την εγκεφαλική βλάβη θα μπορούσαν να προδιαθέτουν τα άτομα σε αθηροσκλήρωση.

Η αύξηση του βάρους και οι διαταραχές του ύπνου έπειτα από έναν τραυματισμό θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανεξάρτητους ή πρόσθετους κινδύνους. Επιπλέον, οι διαταραχές στις συνδέσεις μεταξύ του νευρικού και του γαστρεντερικού συστήματος θα μπορούσαν να διαταράξουν την ισορροπία των μικροβίων στο έντερο συμβάλλοντας σε γνωστικές και καρδιαγγειακές επιπτώσεις.

Παραμένει ασαφής ο τρόπος με τον οποίοι οι μεμονωμένοι τραυματισμοί έναντι των επαναλαμβανόμενων, η ηλικία κατά τον τραυματισμό, η σοβαρότητα της βλάβης και άλλες συννοσηρότητες επηρεάζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Σημειώνεται ότι προοπτικές μελέτες μπορούν να αποσαφηνίσουν ποιοι παράγοντες κινδύνου και βιοδείκτες μπορεί να είναι πιο σημαντικοί για την καρδιαγγειακή δυσλειτουργία έπειτα από τραυματική εγκεφαλική βλάβη.

Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για μελλοντική καρδιαγγειακή έρευνα, παρακολούθηση και παρέμβαση σε άτομα που έχουν υποστεί τραυματική εγκεφαλική βλάβη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεχνητή νοημοσύνη: Το μικροσκόπιο ARM της Google ανιχνεύει καρκινικά κύτταρα σε δευτερόλεπτα

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Google και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ συνεργάστηκαν χρόνια για να κατασκευάσουν ένα μικροσκόπιο που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του καρκίνου.

Σύμφωνα με έκθεση του CNBC, το Μικροσκόπιο Επαυξημένης Πραγματικότητας (ARM) κόστισε 90.000 -100.000 δολάρια και είναι ένα ελπιδοφόρο εργαλείο για μικρά νοσοκομεία και εγκαταστάσεις για έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία του καρκίνου. Η Google έχει επίσης κάνει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το εργαλείο.

Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, με σχεδόν 10 εκατομμύρια θανάτους το 2020. Οι πιο συχνές μορφές καρκίνου αφορούν το μαστό, τον πνεύμονα, το κόλον, τον προστάτη, το δέρμα και το στομάχι.

Κάθε χρόνο, περίπου 400.000 παιδιά εμφανίζουν καρκίνο.

Το ARM της Google μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο σε δευτερόλεπτα. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί αυτό το μικροσκόπιο είναι ότι ενισχύει τον «χάρτη θερμότητας» στο οπτικό πεδίο όταν ο πιθανός καρκινικός ιστός τοποθετείται στο χώρο του δείγματος για παρατήρηση.

Ο χάρτης θερμότητας βοηθά τον γιατρό να χαρακτηρίσει το δείγμα καθώς κατευθύνει την προσοχή του σε περιοχές ενδιαφέροντος που είναι ιδιαίτερα πιθανό να είναι καρκινικές. Επιπλέον, εάν ο παθολόγος θέλει να κάνει μεγέθυνση στην περιοχή του θερμικού χάρτη, μια νέα εικόνα θα καταγραφεί σε πραγματικό χρόνο και ένας νέος χάρτης θερμότητας θα προστεθεί στο οπτικό πεδίο. Αυτό θα βοηθούσε τον γιατρό να διερευνήσει περαιτέρω το δείγμα.

Η τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να εμπλέκεται όταν οι ψηφιακές εικόνες που καταγράφονται από την κάμερα του μικροσκοπίου παρέχονται σε μια υπολογιστική μονάδα.

Η υπολογιστική μονάδα περιλαμβάνει έναν αναγνωριστικό προτύπων μηχανικής μάθησης εκπαιδευμένο σε μεγάλα σύνολα δεδομένων – σε αυτήν την περίπτωση, εικόνες μικροσκοπίου καρκινικών δειγμάτων. Ο αναγνωριστής προτύπων εκπαιδεύεται να αναγνωρίζει περιοχές ενδιαφέροντος σε μια εικόνα, όπως καρκινικά κύτταρα ή ιστοί, ιοί ή βακτήρια κ.λπ.

Η αναφορά του CNBC αναφέρει ότι το ARM δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και είναι ακόμα σε νηπιακό στάδιο. Όμως, η αρχική έρευνα είναι πολλά υποσχόμενη και θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο για παθολόγους σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε μια δεύτερη γνώμη.

Ένα θεμελιώδες πρόβλημα με τον καρκίνο είναι ότι συχνά διαγιγνώσκεται αργά. Ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες με συστήματα υγείας και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, ο καρκίνος συχνά ανιχνεύεται στο τελευταίο στάδιο. Αυτό κάνει πολύ πιο δύσκολη τη δουλειά του γιατρού καθώς ο καρκίνος αντιμετωπίζεται πιο εύκολα όταν ανιχνεύεται έγκαιρα.

Υπάρχουν 13 ARMs στον κόσμο, ένα από τα οποία σε μια εγκατάσταση της Mitre λίγο έξω από την Ουάσιγκτον. Η Mitre είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συνεργάζεται με κυβερνητικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων που αφορούν την τεχνολογία, ανέφερε η έκθεση του CNBC.

«Δεν είναι μόνο η δουλειά σου να λες “Αυτός είναι καρκίνος, είναι αυτό το είδος καρκίνου”. Μέρος της δουλειάς είναι να λες “Αποκλείεται να είναι καρκίνος” που μπορεί να σας τρομάζει κάποιον που δουλεύει μόνος. Θα μου άρεσε πολύ να έχω ένα μικροσκόπιο επαυξημένης πραγματικότητας στο Γκουάμ, μόνο και μόνο για να υπάρχει κάποιος άλλος που βοηθάει», δήλωσε ο Δρ. Niels Olson, επικεφαλής ιατρός της Μονάδας Αμυντικής Καινοτομίας του Υπουργείου Άμυνας, που δημιουργήθηκε το 2015 για να βοηθήσει τον στρατό να ενσωματώσει και να φέρει στο κοινό την σύγχρονη εμπορική τεχνολογία αιχμής.

Πηγή: ertnews.gr

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο τεστ για τον εντοπισμό δύσκολα ανιχνεύσιμων καρκίνων του τραχήλου της μήτρας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ένα τεστ για την ανίχνευση ενός τύπου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που συχνά δεν εντοπίζεται από το τεστ ΠΑΠ ανέπτυξαν επιστήμονες του αμερικανικού Κέντρου Καρκίνου Montefiore Einstein.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Journal of the National Cancer Institute».

Το τεστ φαίνεται αποτελεσματικό στην ανίχνευση του αδενοκαρκινώματος του τραχήλου της μήτρας (ADC), καθώς και των πρόδρομων βλαβών του που συχνά εξελίσσονται σε ADC.

Αυτός ο τύπος καρκίνου, αν και αντιπροσωπεύει έως και το 25% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, συχνά δεν εντοπίζεται στις τρέχουσες μεθόδους ελέγχου και έχει υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τον πιο κοινό καρκίνο από πλακώδη κύτταρα.

Το τεστ εξετάζει τρεις τύπους των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), που ευθύνονται για πάνω από το 90% των περιπτώσεων ADC, αξιολογώντας τους με ένα νέο τρόπο: την εξέταση των επιπέδων μεθυλίωσης, ενός μηχανισμού ρύθμισης των κυτταρικών λειτουργιών.

Σημειώνεται ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας παραμένει ο τέταρτος συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες, με την επιβάρυνση να είναι σημαντικά υψηλότερη στις περιοχές με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα προϊόντα καθαρισμού εκλύουν εκατοντάδες επικίνδυνες χημικές ουσίες

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Τα οικιακά προϊόντα καθαρισμού μπορεί να εκλύουν εκατοντάδες επικίνδυνες χημικές ουσίες, σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγαν επιστήμονες της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Environmental Working Group» και δημοσιεύεται στο περιοδικό «Chemosphere».

Στο πλαίσιο της μελέτης αναλύθηκαν 30 προϊόντα καθαρισμού, όπως καθαριστικά πολλαπλών χρήσεων, καθαριστικά για τζάμια και αποσμητικά χώρου, και προέκυψε ότι αυτά απελευθερώνουν εκατοντάδες επικίνδυνες πτητικές οργανικές ενώσεις, γνωστές ως VOC.

Οι πτητικές οργανικές ενώσεις στα προϊόντα καθαρισμού επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Ωστόσο, μολύνουν τον αέρα των εσωτερικών χώρων δύο έως πέντε φορές περισσότερο από τον εξωτερικό αέρα, ενώ ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δέκα φορές περισσότερο. Ορισμένα προϊόντα εκπέμπουν πτητικές οργανικές ενώσεις για ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες.

Οι ερευνητές εξέτασαν τόσο συμβατικά προϊόντα όσο και «πράσινα» προϊόντα καθαρισμού και εντόπισαν συνολικά 530 μοναδικές VOC στα προϊόντα αυτά. Από αυτές οι 193 ήταν επικίνδυνες.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι τα προϊόντα με την ένδειξη «πράσινα» εκλύουν λιγότερες πτητικές οργανικές ενώσεις, περίπου τις μισές κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με τα συμβατικά προϊόντα. Τα πράσινα προϊόντα που κατηγοριοποιήθηκαν και ως «χωρίς άρωμα» είχαν σχεδόν οκτώ φορές λιγότερες VOC από τα συμβατικά προϊόντα και τέσσερις φορές λιγότερες από τα πράσινα προϊόντα που περιείχαν άρωμα στην ετικέτα τους.

Το μοτίβο αυτό ίσχυε και για τον αριθμό των επικίνδυνων VOC. Τα πράσινα προϊόντα εκλύουν κατά μέσο όρο τέσσερις χημικές ουσίες που ταξινομούνται ως επικίνδυνες, σε σύγκριση με περίπου 15 στα πράσινα προϊόντα με άρωμα και 22 στα συμβατικά προϊόντα.

«Αυτή η μελέτη είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για τους καταναλωτές, τους ερευνητές και τις ρυθμιστικές αρχές, ώστε να γνωρίζουν καλύτερα τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τις πολυάριθμες χημικές ουσίες που εισέρχονται στον αέρα εσωτερικών χώρων», δηλώνει η Αλέξις Τέμκιν, ανώτερη τοξικολόγος στο «Environmental Working Group».

Όπως προσθέτει η ίδια, «τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν έναν τρόπο για να μειωθεί η έκθεση σε επικίνδυνες πτητικές οργανικές ενώσεις, επιλέγοντας προϊόντα που είναι “πράσινα”, ειδικά εκείνα που είναι “πράσινα” και “χωρίς άρωμα”».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η προγεννητική έκθεση των εμβρύων στην ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τα μωρά μετά τη γέννησή τους

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η έκθεση των εμβρύων στην ατμοσφαιρική ρύπανση όσο βρίσκονται στη μήτρα επηρεάζει τις κυτταρικές διεργασίες των μωρών μετά τη γέννησή τους και οδηγεί σε μείωση πρωτεϊνών που προστατεύουν από τη φλεγμονή, το στρες και τη γήρανση.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε η Όλγα Γκορλάνοβα, γιατρός και ερευνήτρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων του Πανεπιστημίου της Βασιλείας στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Μιλάνο, η έκθεση των εγκύων σε υψηλότερο διοξείδιο του αζώτου (NO2), ρύπο που προέρχεται κυρίως από τις εκπομπές των οχημάτων, συνδέεται με αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης Beclin-1, που παίζει ρόλο στην έναρξη της αυτοφαγίας, δηλαδή της ανανέωσης των κυττάρων.

Επίσης, συνδέθηκε με μειωμένα επίπεδα της πρωτεΐνης SIRT1, που διαδραματίζει προστατευτικό ρόλο στην αντίσταση στο στρες, τη φλεγμονή και τη γήρανση, και της πρωτεΐνης IL-8, που δραστηριοποιείται σε ορισμένα φλεγμονώδη κύτταρα.

Για την έρευνα η επιστημονική ομάδα εξέτασε 11 πρωτεΐνες που βρέθηκαν στο ομφαλοπλακουντιακό αίμα 449 υγιών νεογέννητων μωρών.

Σε προηγούμενες έρευνες η κ. Γκορλάνοβα και οι συνεργάτες της είχαν εντοπίσει ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των πνευμόνων και το ανοσοποιητικό σύστημα των νεογέννητων.

Η Μαριέλ Πίγνενμπουργκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ στην Ολλανδία και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας για την Παιδιατρική, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, σχολιάζει ότι «έχουμε ήδη αρκετά στοιχεία από αυτή και άλλες μελέτες, ώστε να στείλουμε ένα μήνυμα δυνατά και ξεκάθαρα στις κυβερνήσεις και τους φορείς χάραξης πολιτικής ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει την υγεία των ανθρώπων και οι επιπτώσεις φαίνονται πριν από τη γέννηση.

Θα πρέπει όλοι μας να διπλασιάσουμε εκ νέου τις προσπάθειές μας για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα και περισσότερο.

Αυτό όχι μόνο θα βελτιώσει την υγεία των πληθυσμών και θα μειώσει το κόστος που συνδέεται με τη θεραπεία ασθενειών που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά θα βοηθήσει και το περιβάλλον σε μια εποχή που η κλιματική κρίση γίνεται όλο και πιο εμφανής κάθε μέρα που περνάει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρήση αντιφλεγμονωδών παράλληλα με αντισυλληπτικά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβων

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντιφλεγμονώδη παυσίπονα, παράλληλα με ορμονική αντισύλληψη, φαίνεται να διατρέχουν μικρό αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος, γνωστό ως φλεβική θρομβοεμβολή, όπως διαπιστώνει μεγάλη μελέτη που διεξήχθη στη Δανία και δημοσιεύεται στο περιοδικό «The BMJ».

Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος στις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν συνδυασμένα αντισυλληπτικά από το στόμα που περιείχαν προγεστίνη τρίτης ή τέταρτης γενιάς, αλλά μικρότερος στις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν μόνο προγεστίνη σε χάπια, εμφυτεύματα και σπείρες.

Επίσης, η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη για τις γυναίκες που λάμβαναν δικλοφενάκη σε σύγκριση με την ιβουπροφαίνη και τη ναπροξένη.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο απόλυτος κίνδυνος εμφάνισης σοβαρού θρόμβου είναι χαμηλός, ακόμη και στις γυναίκες που χρησιμοποιούν ορμονική αντισύλληψη υψηλού κινδύνου.

Δεδομένης όμως της ευρείας χρήσης τόσο της ορμονικής αντισύλληψης όσο και των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων υπογραμμίζουν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να ενημερώνονται γι’ αυτή την πιθανή αλληλεπίδραση των φαρμάκων.

Για την έρευνα οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν εθνικά ιατρικά αρχεία για να παρακολουθήσουν τις διαγνώσεις φλεβικής θρομβοεμβολής για πρώτη φορά μεταξύ δύο εκατομμυρίων γυναικών ηλικίας 15-49 ετών που ζούσαν στη Δανία μεταξύ 1996 και 2017 και δεν είχαν ιστορικό θρόμβων αίματος, καρκίνου, υστερεκτομής ή θεραπείας γονιμότητας.

Πάντως, σημειώνουν ότι στην έρευνα υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί, όπως η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με το κάπνισμα και την παχυσαρκία, που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ώρες ago

Πρεμιέρα κάνουν την Δευτέρα οι νέες ταυτότητες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 ώρες ago

Το Βερολίνο ζητά εξηγήσεις από την Πολωνία για τις βίζες έναντι ανταλλάγματος

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ5 ώρες ago

Ημερίδα με θέμα “Ελληνόγλωσση εκπαίδευση και σύγχρονες προκλήσεις” στο Βερολίνο

ΕΛΛΑΔΑ6 ώρες ago

Η αποξήρανση της Κωπαΐδας, το μεγαλύτερο εγγειοβελτιωτικό έργο της αρχαιότητας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ23 ώρες ago

Από υπόγειο ωκεανό προέρχεται το διοξείδιο του άνθρακα στην επιφάνεια της Ευρώπης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα ago

Έκκληση βοήθειας για την καταστροφή στην Θεσσαλία από την Ελληνική Κοινότητα Solingen και την Ακαδημία Αξιών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Η Volvo σταματάει την παραγωγή όλων των πετρελαιοκίνητων μοντέλων της

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ μηνιαίου ύψους βροχόπτωσης στη Μακρινίτσα Πηλίου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Η τραυματική εγκεφαλική βλάβη παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Τεχνητή νοημοσύνη: Το μικροσκόπιο ARM της Google ανιχνεύει καρκινικά κύτταρα σε δευτερόλεπτα

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσης εργασίας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για τα ελληνόπουλα της Βορείου Ρηνανίας Βεστφαλίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Τη Βασική Ασφάλεια Τέκνων θεσπίζει η κυβέρνηση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Γιατί τα αεροπορικά εισιτήρια είναι τόσο ακριβά;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Βρετανικό Μουσείο: “Περίπου 2.000” αντικείμενα έχουν κλαπεί, κάποια έχουν ήδη εντοπιστεί

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Πυροβολισμοί στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βούπερταλ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Συμφωνία Ρωσίας – ΗΠΑ για πρόσθετη αποστολή αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

30 βαθμούς μέσα σε τέσσερις ημέρες έπεσε η θερμοκρασία στην Ελβετία!

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Μονή Οσίου Λουκά: Ξεκινούν οι επεμβάσεις αποκατάστασης μετά την πυρκαγιά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Η υπόθεση των κλαπεισών αρχαιοτήτων εγείρει ηθικά ζητήματα για το Βρετανικό Μουσείο

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis