Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: νεκρή 21χρονη από ασφυξία σε “καλύβα για την έμμηνο ρύση”

Published

on

Μια 21χρονη γυναίκα στο δυτικό Νεπάλ πέθανε από ασφυξία σε μια «καλύβα για την έμμηνο ρύση», όπου βάσει μιας παλιάς ινδουιστικής παράδοσης πρέπει να μένουν οι γυναίκες στη διάρκεια της περιόδου τους

Η νεαρή άναψε φωτιά για να ζεσταθεί στην καλύβα αυτή, δήλωσε ο Λάλα Μπάχαντουρ Ντάμι, διοικητής της αστυνομίας της περιοχής Ντότι. «Υποθέτουμε ότι πέθανε επειδή εισέπνευσε καπνό και έπαθε ασφυξία διότι έκλεισε την πόρτα της καλύβας που δεν έχει παράθυρα και άναψε φωτιά στο πάτωμα για να ζεσταθεί το βράδυ. Θα μάθουμε περισσότερα όταν δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της νεκροψίας», πρόσθεσε.

Την 21χρονη εντόπισε η πεθερά της, η οποία πήγε να δει αν είναι καλά. «Ήταν χαρούμενη επειδή θα τελείωνε η περίοδός της την επόμενη ημέρα. Το δύστυχο παιδί έκλεισε τα μάτια του για πάντα», δήλωσε η Λάξμι Μπογκάτι στην Kathmandu Post.

Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε τρεις εβδομάδες αφού μία άλλη γυναίκα και οι δύο γιοι της πέθαναν υπό παρόμοιες συνθήκες σε μια άλλη περιοχή του Νεπάλ

Ο Ντάμι εξήγησε ότι η 21χρονη, αφού πήγε στην κοινή καλύβα για την έμμηνο ρύση και την βρήκε γεμάτη, αποφάσισε να περάσει το βράδυ στο ισόγειο ενός εγκαταλελειμμένου σπιτιού. Η νεαρή ζούσε με την πεθερά της καθώς ο σύζυγός της εργάζεται στη Μαλαισία.

Βάσει του αρχαίου εθίμου των ινδουιστών οι γυναίκες που έχουν περίοδο ή έχουν μόλις γεννήσει θεωρούνται μιαρές και ότι προκαλούν κακή τύχη

Γι’ αυτό τις αναγκάζουν να κοιμούνται έξω σε καλύβες ή στάνες, ενώ τους απαγορεύεται να αγγίζουν κάποια τρόφιμα, θρησκευτικές εικόνες και τους άνδρες. Οι καλύβες όπου αναγκάζονται να μείνουν είναι πολύ κρύες, ενώ συχνά οι γυναίκες πέφτουν θύματα επιθέσεων.

Έχουν επίσης καταγραφεί πολλές περιπτώσεις ασφυξίας, ενώ τουλάχιστον μία έφηβη έχει πεθάνει αφού την τσίμπησε φίδι. Παρότι η πρακτική αυτή απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση του Νεπάλ το 2005 και ποινικοποιήθηκε το 2017, εξακολουθεί να τηρείται ευρέως στις αγροτικές περιοχές. Βάσει της νομοθεσίας, όποιος αναγκάζει μια γυναίκα να τηρήσει το έθιμο κινδυνεύει με τρίμηνη φυλάκιση και πρόστιμο περίπου 26 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- DPA

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

NASA: Αποστολή με ονόματα, ποίηση και έργα τέχνης θα εκτοξευθεί στο φεγγάρι του Δία

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Όταν το Europa Clipper της NASA θα εκτοξευθεί για την πολυαναμενόμενη αποστολή του σε ένα παγωμένο φεγγάρι τον Οκτώβριο, το διαστημόπλοιο θα φέρει ένα μοναδικό σχέδιο χαραγμένο με ονόματα, ποίηση και έργα τέχνης που συμβολίζουν την ανθρωπότητα.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, όπως αναφέρει το CNNi έχει μακρά ιστορία στην αποστολή ονομάτων και σημαντικών σχεδίων στον διάστημα σε αποστολές, συμπεριλαμβανομένων του Voyager, του Rover Perseverance και του Parker Solar. Τώρα, είναι η σειρά του Europa Clipper να συνεχίσει την παράδοση της μεταφοράς ενός σχεδίου που απεικονίζει γιατί οι άνθρωποι οδηγούνται στην εξερεύνηση του σύμπαντος.

Αυτή η τελευταία αποστολή κατευθύνεται προς το φεγγάρι του Δία, την Ευρώπη (Europa), έναν από τους πολλούς ωκεάνιους κόσμους του εν λόγω φεγγαριού που θεωρούνται από τα καλύτερα μέρη για την αναζήτηση ζωής πέρα από τη Γη.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάτω από το παχύ παγωμένο κέλυφος της Europa υπάρχει ένας ωκεανός με υπερδιπλάσια ποσότητα νερού σε σχέση με τους ωκεανούς της Γης. Οι ωκεανοί της Γης περιέχουν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα νερού, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.



Διακοσμημένη και από τις δύο μεριές και κατασκευασμένη από ένα σπάνιο μέταλλο, το ταντάλιο, μία τριγωνική πλάκα θα σφαγίσει τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά του διαστημόπλοιου μέσα σε μία κρύπτη για να τα προστατευτεί από την σκληρή ακτινοβολία του Δία.

Στο εσωτερικό της κρύπτης υπάρχει ένα μικροτσίπ σιλικόνης, στο οποίο έχουν αποτυπωθεί πάνω από 2,6 εκατομμύρια ονόματα που έχουν υποβληθεί από απλούς πολίτες. Στο κέντρο του σχεδίου απεικονίζεται ένα μπουκάλι, το οποίο βρίσκεται μέσα στην τροχιά του Δία και τα φεγγάρια του για να δείξει το συμβολισμό ότι φέρνει ένα κοσμικό μήνυμα σε ένα μπουκάλι.

Τεχνικοί στο εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια, χρησιμοποίησαν δέσμες ηλεκτρονίων για να αποτυπώσουν τα ονόματα σε μέγεθος μικρότερο από το ένα χιλιοστό του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας.

Κάτω από το μπουκάλι το σχέδιο αποτυπώνει το ποίημα «In Praise of Mystery: A Poem for Europa» της ποιήτριας Άντα Λιμόν, όπως και ένα πορτρέτο του Ρον Γκρίλει του πρωτοπόρου των πλανητικών επιστημών και καθηγητή του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για να μπουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη της αποστολής στη Europa.



Στην πλευρά της πλάκας που βλέπει προς το εσωτερικό της κρύπτης είναι χαραγμένη η εξίσωση του Ντρέικ η οποία αναπτύχθηκε από τον αστρονόμο Φρανκ Ντρέικ του πανεπιστημίου Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια το 1961 για να εκτιμήσει την πιθανότητα εύρεσης προηγμένης ζωής πέρα από τη Γη. Η εξίσωση παραμένει ένα σημαντικό μέρος της αστροβιολογικής έρευνας καθώς οι επιστήμονες ψάχνουν για αποδεικτικά στοιχεία για ζωή πέρα από τον πλανήτη μας.

Η εξωτερική πλευρά της πλάκας φέρει κυματομορφές, ή οπτικές αναπαραστάσεις ηχητικών κυμάτων, που απεικονίζουν τη λέξη «νερό» σε 103 γλώσσες από όλο τον κόσμο. Στην καρδιά της σπείρας υπάρχει ένα σύμβολο που σημαίνει «νερό» στην Αμερικανική Νοηματική Γλώσσα. Ο ήχος των ομιλούμενων γλωσσών που συνέλεξαν οι γλωσσολόγοι για λογαριασμό της NASA είναι διαθέσιμος στον ιστότοπό της.

Η πλάκα του Europa Clipper σχεδιάστηκε με αυτό το πνεύμα για να τιμήσει τη δυνητική σύνδεση μεταξύ του ωκεανού του φεγγαριού του Δία και των ωκεανών της Γης, σύμφωνα με τη NASA.

Μετά από ένα ταξίδι 2,6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων προς το Europa, το Europa Clipper θα περάσει τα επόμενα χρόνια πετώντας δίπλα από το παγωμένο φεγγάρι για να διαπιστώσει αν ο ωκεανός κάτω από αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει ζωή.



Το Europa Clipper πρόκειται να πραγματοποιήσει σχεδόν 50 πτήσεις γύρω από την Ευρώπη, φτάνοντας τελικά σε απόσταση 25,7 χιλιομέτρων πάνω από τον παχύ παγωμένο φλοιό της, για να εξετάσει σχεδόν το σύνολο του φεγγαριού.

Το διαστημικό σκάφος θα χρησιμοποιήσει κάμερες, φασματόμετρα, ραντάρ που διαπερνά τον πάγο και ένα θερμικό όργανο για να κατανοήσει πώς σχηματίστηκε το φεγγάρι και αν είναι δυνατόν να υπάρχει ζωή σε παγωμένους ωκεάνιους κόσμους.

Πηγή: cnn.gr


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Airbnb απαγορεύει τις κάμερες ασφαλείας στο εσωτερικό των καταλυμάτων

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Airbnb αποφάσισε να απαγορεύσει τις κάμερες ασφαλείας στο εσωτερικό καταλυμάτων που μισθώνονται στον ιστότοπό της, ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, η εταιρεία, δηλώνοντας ότι θέλει να προστατεύσει την ιδιωτική ζωή των πελατών της.

Η επιχείρηση μίσθωσης καταλυμάτων επέτρεπε προηγουμένως τις κάμερες ασφαλείας στους κοινόχρηστους χώρους, όπως οι διάδρομοι ή το σαλόνι, εφόσον ήταν σαφώς ορατές στην καταχώριση του καταλύματος.

Ωστόσο ορισμένοι πελάτες διαμαρτυρήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι βρήκαν κάμερες που ήταν κρυμμένες στο κατάλυμα που είχαν μισθώσει, και ορισμένες σε χώρους όπου πρέπει να γίνεται σεβαστή η ιδιωτική ζωή.



«Η ενημέρωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της πλατφόρμας να απλοποιήσει την πολιτική της σε σχέση με τις κάμερες ασφαλείας και άλλες συσκευές, και έτσι να προστατεύσει την ιδιωτική ζωή της κοινότητας οικοδεσποτών και ταξιδιωτών», σημειώνει η εταιρεία, που έχει την έδρα της στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, σε μήνυμα στον ιστότοπό της.

Η νέα αυτή πολιτική, όπως και η ενίσχυση των κανόνων για τις εξωτερικές κάμερες ασφαλείας, θα τεθούν σε ισχύ στις 30 Απριλίου, σύμφωνα με την επιχείρηση.

«Ο στόχος μας με αυτούς τους νέους κανόνες είναι να προσφέρουμε στην κοινότητα μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά το τι μπορεί να περιμένει στην Airbnb», σημειώνει η Τζούνιπερ Ντάουνς, υπεύθυνη κοινότητας και συμπράξεων, σε δήλωσή της η οποία αναφέρεται στο μήνυμα.



Οι κάμερες στα κουδούνια και οι συσκευές ανίχνευσης ήχου-θορύβου θα εξακολουθήσουν να επιτρέπονται από την Airbnb για την προστασία των καταλυμάτων, σύμφωνα με την επιχείρηση.

Όσον αφορά τις εξωτερικές κάμερες, θα είναι υποχρεωτικό να γνωστοποιείται η παρουσία τους και το μέρος στο οποίο είναι τοποθετημένες πριν από οποιαδήποτε επιβεβαίωση κράτησης και δεν θα επιτρέπονται σε ορισμένους χώρους, όπως τα κλειστά εξωτερικά ντους ή οι σάουνες, πρόσθεσε η επιχείρηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αστρονόμοι εντόπισαν τον παλαιότερο «νεκρό» γαλαξία που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Αστρονόμοι παρατήρησαν έναν γαλαξία που σταμάτησε ξαφνικά να σχηματίζει νέα αστέρια πριν από περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια χρόνια.

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, η ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, εντόπισε έναν γαλαξία ο οποίος είχε ήδη νεκρωθεί όταν το σύμπαν ήταν μόλις 700 εκατομμυρίων ετών. Πρόκειται για τον αρχαιότερο τέτοιο γαλαξία που έχει παρατηρηθεί ποτέ.

Αυτός ο γαλαξίας φαίνεται να έζησε γρήγορα και να πέθανε νέος: Ο σχηματισμός των άστρων έγινε γρήγορα και σταμάτησε σχεδόν το ίδιο γρήγορα, κάτι που είναι απροσδόκητο για ένα τόσο πρώιμο στάδιο της εξέλιξης του σύμπαντος.

Συγκεκριμένα, ο γαλαξίας γνώρισε μια σύντομη και έντονη φάση σχηματισμού άστρων σε μια περίοδο μεταξύ 30 και 90 εκατομμυρίων ετών. Αλλά μεταξύ 10 και 20 εκατομμυρίων ετών πριν από το χρονικό σημείο, οπότε παρατηρήθηκε με τον Webb, ο σχηματισμός των άστρων σταμάτησε ξαφνικά.



Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν αυτή η κατάσταση του γαλαξία είναι προσωρινή ή μόνιμη και τι τον έκανε να σταματήσει να σχηματίζει νέα αστέρια. Οι αστρονόμοι λένε ότι αν και φαίνεται νεκρός τη στιγμή της παρατήρησης, είναι πιθανό ότι στα 13 δισεκατομμύρια χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, ο γαλαξίας αυτός μπορεί να επανήλθε στη ζωή και να άρχισε να σχηματίζει και πάλι νέα αστέρια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αστρονόμους να κατανοήσουν πώς και γιατί οι γαλαξίες σταματούν να σχηματίζουν νέα αστέρια και αν οι παράγοντες που επηρεάζουν τον σχηματισμό των άστρων, έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια των δισεκατομμυρίων ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτοποριακή έρευνα φωτίζει τα μυστικά της γέννησης πλανητών γύρω από αστέρια

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Σε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που έγιναν ποτέ για δίσκους που σχηματίζουν πλανήτες, μια ομάδα αστρονόμων από περισσότερες από δέκα χώρες μελέτησε πάνω από 80 νεαρά αστέρια του Γαλαξία μας, τα οποία μπορεί να έχουν πλανήτες που σχηματίζονται γύρω τους.

Η έρευνα έγινε προκειμένου να ρίξει φως στη συναρπαστική και πολύπλοκη διαδικασία του σχηματισμού των πλανητών.

Μέσα από εντυπωσιακές εικόνες, που τραβήχτηκαν με τη χρήση του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLT) του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO) στη Χιλή, οι ερευνητές μελέτησαν συνολικά 86 αστέρια σε τρεις διαφορετικές αστροπαραγωγικές περιοχές του Γαλαξία μας: τον Ταύρο και τον Χαμαιλέοντα Ι, και οι δύο περίπου 600 έτη φωτός μακριά από τη Γη, και τον Ωρίωνα, ένα νέφος πλούσιο σε αέρια περίπου 1.600 έτη φωτός μακριά από εμάς, που είναι γνωστό ότι είναι τόπος γέννησης αρκετών άστρων με μεγαλύτερη μάζα από τον Ήλιο.

Για την παρατήρηση των δίσκων η ομάδα χρησιμοποίησε το εξελιγμένο όργανο SPHERE που είναι τοποθετημένο στο VLT, το οποίο αποδίδει ευκρινείς εικόνες των δίσκων.



Έτσι, η ομάδα μπόρεσε να απεικονίσει δίσκους γύρω από αστέρια με μάζα μόλις το μισό της μάζας του Ήλιου, οι οποίοι είναι συνήθως πολύ αχνοί για τα περισσότερα άλλα όργανα που είναι διαθέσιμα σήμερα.

Πρόσθετα δεδομένα ελήφθησαν με τη χρήση του οργάνου X-shooter του VLT, το οποίο επέτρεψε στους αστρονόμους να προσδιορίσουν πόσο νέοι και πόσο μαζικοί είναι οι αστέρες. Επιπλέον, η διάταξη ραδιοτηλεσκοπίων ALMA στην έρημο Ατακάμα βοήθησε την ομάδα να κατανοήσει περισσότερα για την ποσότητα σκόνης που περιβάλλει ορισμένα από τα αστέρια.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από 5.000 πλανήτες σε τροχιά γύρω από άλλα άστρα εκτός του Ήλιου, συχνά σε συστήματα που διαφέρουν σημαντικά από το δικό μας Ηλιακό Σύστημα.

Για να καταλάβουν πού και πώς προκύπτει αυτή η ποικιλομορφία, οι αστρονόμοι πρέπει να παρατηρήσουν τους πλούσιους σε σκόνη και αέρια δίσκους που περιβάλλουν νεαρά άστρα, δηλαδή τα ίδια τα λίκνα του σχηματισμού πλανητών.



Οι νέες εικόνες αναδεικνύουν αυτή την εξαιρετική ποικιλομορφία των δίσκων που σχηματίζουν πλανήτες. Η ομάδα μπόρεσε να αντλήσει αρκετές βασικές πληροφορίες από το σύνολο δεδομένων. Για παράδειγμα, στον Ωρίωνα διαπίστωσαν ότι αστέρια σε ομάδες δύο ή περισσότερων είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν μεγάλους δίσκους σχηματισμού πλανητών.

Τα δεδομένα αυτά θα βοηθήσουν τους ερευνητές στην αποκάλυψη των μυστηρίων του σχηματισμού των πλανητών. Οι τρεις εργασίες της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό «Astronomy & Astrophysics».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Ελ Νίνιο θα συμβάλει σε θερμοκρασίες υψηλότερες από το κανονικό έως τον Μάιο

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο κορυφώθηκε το Δεκέμβριο και είναι ένα από τα πέντε ισχυρότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, ο οποίος προβλέπει θερμοκρασίες πάνω από το κανονικό στην ξηρά από το Μάρτιο μέχρι το Μάιο.

«Θερμοκρασίες υψηλότερες από το κανονικό προβλέπονται σχεδόν σε όλες τις ζώνες της γης ανάμεσα στο Μάρτιο και το Μάιο», υπογραμμίζει ο οργανισμός.

Το Ελ Νίνιο «εξασθενεί σταδιακά, όμως θα συνεχίσει να έχει αντίκτυπο στο παγκόσμιο κλίμα μέσα στους επόμενους μήνες, τροφοδοτώντας τη ζέστη που είναι φυλακισμένη από τα αέρια του θερμοκηπίου που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες», διευκρινίζει ο οργανισμός.

Το Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό μετεωρολογικό φαινόμενο, το οποίο προκαλεί άνοδο της θερμοκρασίας σε μεγάλο τμήμα του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού, συμβαίνει κάθε δύο έως επτά χρόνια και διαρκεί από εννέα ως 12 μήνες.



Το εν λόγω φαινόμενο αλλάζει την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας σε πλανητική κλίμακα και ζεσταίνει μακρινές ζώνες και, υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, εκδηλώνεται μέσα στο πλαίσιο ενός κλίματος που έχει αλλάξει από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

«Υπάρχουν περίπου 60% πιθανότητες το Ελ Νίνιο να επιμείνει μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου και 80% πιθανότητες να παρατηρηθούν ουδέτερες συνθήκες (ούτε Ελ Νίνιο ούτε Λα Νίνια) από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο», ανέφερε ο οργανισμός.

«Κάθε μήνας από τον Ιούνιο 2023 έκανε νέο μηνιαίο ρεκόρ θερμοκρασίας – και το 2023 ήταν μακράν η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ», λέει η Σελέστε Σάουλο, η νέα γενική γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

«Το Ελ Νίνιο συνέβαλε σ’ αυτές τις θερμοκρασίες ρεκόρ, όμως τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και φυλακίζουν τη ζέστη είναι αναμφίβολα ο κύριος υπεύθυνος», τόνισε.

«Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών στον Ειρηνικό του Ισημερινού αντανακλούν σαφώς το Ελ Νίνιο. Όμως οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας σε άλλα μέρη του πλανήτη ήταν επίμονα και ασυνήθιστα υψηλές στη διάρκεια των 10 τελευταίων μηνών», υπενθυμίζει η μετεωρολόγος από την Αργεντινή, η οποία είναι από τον Ιανουάριο επικεφαλής του οργανισμού.



«Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας τον Ιανουάριο του 2024 ήταν μακράν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ Ιανουάριο μήνα. Είναι ανησυχητικό και δεν μπορεί να εξηγηθεί αποκλειστικά από το Ελ Νίνιο», προειδοποίησε.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός αναφέρει πως υπάρχουν πιθανότητες το φαινόμενο Λα Νίνια – το οποίο, αντίθετα με το Ελ Νίνιο, κάνει να πέφτουν οι θερμοκρασίες – να αναπτυχθεί «αργότερα φέτος» έπειτα από ουδέτερες συνθήκες (ούτε το ένα ούτε το άλλο) από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο.

Ωστόσο ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός εκτιμά ότι οι πιθανότητες είναι προς το παρόν υπερβολικά αβέβαιες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστήμη: Τα μεγάλα φωτεινά αστέρια μπορεί να εμποδίζουν τον σχηματισμό αέριων πλανητών

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Πώς σχηματίζονται τα πλανητικά συστήματα στο ηλιακό σύστημα; Για να μάθουν περισσότερα, επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), που συμμετείχαν σε μια διεθνή ερευνητική ομάδα, μελέτησαν ένα «φυτώριο» αστέρων, το Νεφέλωμα του Ωρίωνα, χρησιμοποιώντας το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb.

Παρατηρώντας έναν πρωτοπλανητικό δίσκο, τον d203-506, ανακάλυψαν τον κεντρικό ρόλο που παίζουν τα μεγάλα αστέρια στη γέννηση αυτών των συστημάτων.

Τα τεράστια αστέρια, με μάζα 10 φορές μεγαλύτερη και 100.000 πιο φωτεινά από τον Ήλιο, εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία που, ανάλογα με τη μάζα του αστεριού στο κέντρο του πλανητικού συστήματος, μπορεί είτε να βοηθήσει είτε να εμποδίσει τον σχηματισμό των πλανητών.

Στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, λόγω της έντονης ακτινοβολίας, είναι αδύνατον να σχηματιστούν γίγαντες αερίων, όπως ο Δίας, στο σύστημα d203-506.



Τα αστέρια αυτά μπορούν να «εξατμίσουν» την ύλη που απαιτείται για τον σχηματισμό γιγαντιαίων πλανητών, όπως αναφέρεται σε άρθρο της επιστημονικής επιθεώρησης Science.

Το μικρό, εκκολαπτόμενο σύστημα d203-506 βρίσκεται στην άκρη του νεφελώματος του Ωρίωνα. Είναι πολύ «νέο» και, θεωρητικά, διαθέτει ό,τι θα χρειαζόταν για να σχηματιστεί τουλάχιστον ένας γίγαντας αερίων, όπως ο Δίας ή ο Κρόνος, δηλαδή ένας πλανήτης που αποτελείται ουσιαστικά από υδρογόνο και ήλιο.

Το μικρό αστέρι στο κέντρο του περιβάλλεται από έναν πρωτοπλανητικό δίσκο, δηλαδή ένα νέφος αερίων που χρησιμεύουν ως πρώτη ύλη για τον σχηματισμό αέριων πλανητών.

Όμως, για κακή του τύχη, το σύστημα αυτό δέχεται πολύ ισχυρή υπεριώδη ακτινοβολία από τα τεράστια, κοντινά αστέρια του ανοικτού σμήνους Τραπέζιο, στο νεφέλωμα του Ωρίωνα.

Τα αστέρια αυτά είναι σχεδόν 100.000 φορές πιο φωτεινά από τον Ήλιο. Η ακτινοβολία τους θερμαίνει το νέφος αερίων και δημιουργεί το φαινόμενο της «φωτοεξάτμισης».

Τα μόρια του υδρογόνου του νέφους φτάνουν σε θερμοκρασία τόσο υψηλή που αρχίζουν να κινούνται με τέτοια ταχύτητα που επαρκεί για να ξεφύγουν από την έλξη του αστεριού. Και στη συνέχεια διασκορπίζονται στο διαστρικό διάστημα.



Σύμφωνα με τη μελέτη, οι συνέπειες της ακτινοβολίας είναι τέτοιες που τα αέρια ξεφεύγουν από τον πρωτοπλανητικό δίσκο σε διάστημα μικρότερο του ενός εκατομμυρίου ετών, δηλαδή αρκετά γρήγορα για να επηρεαστεί ο σχηματισμός γιγαντιαίων, αέριων πλανητών.

Η παρατήρηση του φαινομένου κατέστη δυνατή συνδυάζοντας τα δεδομένα που συνέλεξε το James Webb με εκείνα του ραδιοτηλεοσκοπίου ALMA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ12 ώρες ago

Ένα γαστρονομικό γεύμα στη… στρατόσφαιρα, το στοίχημα ενός σεφ για το 2025

ΕΙΔΗΣΕΙΣ14 ώρες ago

Ισλανδία: Συνεχίζεται η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη χερσόνησο Ρέικιανες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ16 ώρες ago

Γερμανία: Εφικτός ο κλιματικός στόχος του 2030, εκτιμά η κυβέρνηση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ18 ώρες ago

Γερμανία: Το πείραμα της εβδομάδας τεσσάρων ημερών εργασίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ19 ώρες ago

Μελέτη: Το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζουν οι νευρολογικές παθήσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Γυναίκα 103 ετών συνελήφθη καθώς οδηγούσε χωρίς δίπλωμα και ασφάλιση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Ισλανδία: Νέα έκρηξη του ηφαιστείου της χερσονήσου Ρέικιανες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Έρχεται το EU wallet για τους πολίτες των χωρών μελών της ΕΕ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

ΟΕΚ Γερμανίας: Είναι σημαντικό το κράτος να ακούει τις φωνές και τις ανάγκες κάθε κοινότητας του Απόδημου Ελληνισμού

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Προβολή της Μήλου στη διεθνή τουριστική έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές 2024

ΥΓΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού από τα 40 σώζει ζωές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απεργούν 28 Φεβρουαρίου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα 24ωρη απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa την Τρίτη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Απεργίες στα τοπικά μέσα μεταφοράς για την επόμενη εβδομάδα αποφάσισε η Ver.di

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου: “Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος”!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Σε εξέλιξη η νέα απεργία στα αεροδρόμια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Έρευνα: Ο αστεροειδής Δίμορφος μετά το πείραμα της NASA

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Ψηφίστηκε από την Bundestag η μερική νομιμοποίηση της κάνναβης

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis