ΚΟΣΜΟΣ
Αστυνομικοί χρησιμοποίησαν φίδι για να αποσπάσουν ομολογία

Οι αρχές της Ινδονησίας ξεκίνησαν έρευνα αφού αξιωματούχος της αστυνομίας παραδέχθηκε ότι αστυνομικοί σε τμήμα της Παπούας χρησιμοποίησαν ένα φίδι για να τρομάξουν έναν ύποπτο για κλοπές και να τον αναγκάσουν να ομολογήσει
Ένα βίντεο που έχει αναρτηθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τον ύποπτο, που φέρεται να είχε κλέψει κινητά τηλέφωνα, να κάθεται στο πάτωμα με χειροπέδες, ενώ το φίδι τον περικύκλωνε. Ο άνδρας ακούγεται να ουρλιάζει την ώρα που ένας αστυνόμος τον ρωτά: «Πόσες φορές έχεις κλέψει κινητά τηλέφωνα;». «Μόνο δύο», απαντά.
Ο αστυνομικός φαίνεται να θέλει να βάλει το φίδι στο στόμα του υπόπτου, την ώρα που συνάδελφοί του παρακολουθούν τη σκηνή και γελούν, σύμφωνα με το βίντεο αυτό. «Ένας αστυνόμος ανακρίνεται από το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας της Παπούας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του αστυνομικού, ούτε να διευκρινίσει αν διεξάγεται έρευνα εις βάρος και άλλων συναδέλφων του.
Ο διοικητής της αστυνομίας της περιοχής όπου σημειώθηκε το περιστατικό, ζήτησε συγγνώμη σε ανακοίνωσή του. Εξήγησε όμως ότι, αν και η συμπεριφορά του αστυνομικού ήταν αντιεπαγγελματική, ο ύποπτος δεν κινδύνευσε ποτέ καθώς το φίδι ήταν ήμερο και όχι δηλητηριώδες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος των αστυνομικών, που έδρασαν έπειτα από δική τους πρωτοβουλία, ήταν «να εξάγουν την ομολογία το συντομότερο δυνατό», ενώ πρόσθεσε ότι δεν χτύπησαν τον άνδρα. Ωστόσο τόνισε ότι «στο μέλλον θα εργαστούμε με πιο επαγγελματικό τρόπο» και επεσήμανε ότι «έχουμε λάβει δράση εναντίον του προσωπικού». Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ινδονησίας κατηγορούνται συχνά για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας των Παπουανών.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει εξωδικαστικές εκτελέσεις ακτιβιστών και διαδηλωτών
Σύμφωνα με τη δικηγόρο και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Βερόνικα Κόμαν, το βίντεο αυτό επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες Παπουανών ακτιβιστών. «Γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι η αστυνομία και ο στρατός χρησιμοποιούν ερπετά» στις ανακρίσεις τους, τόνισε. Η απομονωμένη Παπούα είναι μια από τις πιο φτωχές επαρχίες της Ινδονησίας, της οποίας έγινε μέρος το 1969. Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί πολλά βίαια επεισόδια καθώς αυτονομιστές αντάρτες μάχονται για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από την Ινδονησία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ισπανία: Δύο συλλήψεις για την κλοπή εκατοντάδων ζαμπόν

Δύο άνθρωποι συνελήφθησαν κοντά στη Μαδρίτη, καθώς κατηγορούνται ότι έκλεψαν περισσότερα από 700 τεμάχια ιβηρικού χαμόν υψηλής ποιότητας, ενός εμβληματικού προϊόντος της Ισπανίας, ανακοίνωσε η ισπανική Πολιτοφυλακή.
Η συνολική αξία της λείας εκτιμάται σε σχεδόν 200.000 ευρώ. Πρόκειται για αλλαντικά Los Pedroches, ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης, όπως εξήγησε η ισπανική αστυνομία.
Σε εικόνες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισπανικές αρχές διακρίνονται ολόκληρα τεμάχια ιβηρικού χαμόν στοιβαγμένα στο εσωτερικό ενός μικρού φορτηγού.
Τα αλλαντικά εκλάπησαν το πρωί της περασμένης Τετάρτης στο Βιγιανουέβα ντε Κόρδοβα, στο νότιο τμήμα της χώρας.
Ένα μέρος των κλοπιμαίων βρέθηκε σε δύο φορτηγάκια στο Χετάφε, στα νότια προάστια της Μαδρίτης και ένα άλλο μέρος στη Βιγιανουέβα ντε Κόρδοβα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πόλη στην Αλάσκα δε θα ξαναδεί το φως του ήλιου για 66 ημέρες!

Μια μικρή πόλη στην Αλάσκα, το Ουτκιάγβικ, δε θα ξαναδεί τον ήλιο για αρκετό καιρό, αφού το Σάββατο έδυσε για τελευταία φορά και δεν θα γίνει ξανά ορατός μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, καθώς ο Αρκτικός Κύκλος διανύει τις λεγόμενες πολικές νύχτες.
Η πόλη δεν θα είναι εντελώς σκοτεινή, καθώς το αστικό λυκόφως θα επικρατεί για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το αστικό λυκόφως αρχίζει όταν το κέντρο του Ήλιου βρίσκεται σε απόσταση 6 μοιρών κάτω από τον ορίζοντα.
Η επόμενη φορά που ο ήλιος θα ανατείλει πάνω από το Ουτκιάγβικ θα είναι στις 23 Ιανουαρίου 2024.
Η ανατολή του ήλιου θα πραγματοποιηθεί γύρω στη 1:09 μ.μ. (τοπική ώρα) και θα είναι ορατή για περίπου μία ώρα.
Η ποσότητα του φωτός κατά τη διάρκεια της μέρας θα αυξάνεται σταθερά την άνοιξη και θα φτάσει στο σημείο του λεγόμενου «ήλιου του μεσονυκτίου» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Το καλοκαίρι, η πόλη βιώνει το αντίθετο φαινόμενο απ′ ότι τον χειμώνα έχοντας 24 ώρες ηλιοφάνειας.
Σύμφωνα με τους ντόπιους, το σκοτάδι κατά τη διάρκεια του χειμώνα τείνει να έχει αρνητική επίδραση στους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή.
Η βιταμίνη D και οι λαμπτήρες φωτοθεραπείας είναι κοινές μορφές θεραπειών που προστίθενται στο πρόγραμμα των ανθρώπων μέχρι να επιστρέψει το φως της ημέρας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γιατί τα ουράνια σώματα έχουν στρογγυλό σχήμα;

Μέσω τηλεσκοπίων στη Γη και στο διάστημα, οι αστρονόμοι μπορούν να ρίξουν μια ματιά στις μακρινές περιοχές του σύμπαντος. Και ανεξάρτητα από το πόσο μακριά ή πόσο παράξενος είναι ένας πλανήτης, τουλάχιστον ένα πράγμα φαίνεται να ισχύει στο διάστημα: πολλά πράγματα είναι σφαιρικά.
Τι κάνει λοιπόν αυτά τα ουράνια σώματα στρογγυλά; Εν ολίγοις, είναι η βαρύτητα.
«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι γνωρίζουμε τόσα πολλά πράγματα που βρίσκονται γύρω από το διάστημα», δήλωσε στο Live Science ο Anjali Tripathi, αστροφυσικός στο Πρόγραμμα Εξερεύνησης Εξωπλανητών της NASA, που εργάζεται στο Jet Propulsion Laboratory στην Καλιφόρνια.
Η επίδραση της βαρύτητας για να είναι ένα αντικείμενο σφαιρικό είναι αποτέλεσμα της αυτοβαρύτητας, της βαρύτητας που ασκεί ένα αντικείμενο – σε αυτή την περίπτωση, ένα ουράνιο σώμα – στον εαυτό του.
Μόλις ένας πλανήτης, ή ίσως ένα φεγγάρι, συσσωρεύσει αρκετή μάζα, η αυτοβαρύτητά του θα το κάνει να έχει σχήμα σφαίρας.
Τα σώματα του σύμπαντος σχηματίστηκαν μετά την έκρηξη του Big Bang πριν από περίπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης που κυκλοφορούσαν σε τεράστια σύννεφα σκόνης σε σχήμα ντόνατ άρχισαν να συγκρούονται.
Εάν η σύγκρουση ήταν αρκετά ήπια, σύμφωνα με τη NASA, τα σωματίδια σκόνης συγχωνεύτηκαν.
Η μία σύγκρουση μετά την άλλη δημιούργησε ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας. Όσο περισσότερη μάζα συσσώρευε ένας εκκολαπτόμενος πλανήτης, τόσο περισσότερο αυξανόταν η βαρύτητά του και τόσο περισσότερη ύλη προσέλκυε.
Αυτή η «βαρύτητα τραβά όλη την ύλη προς το κέντρο βάρους», δήλωσε ο Bruno Merín, αστρονόμος και επικεφαλής του Κέντρου Επιστημονικών Δεδομένων ESAC του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στη Μαδρίτη. Είναι σαν τον νεροχύτη της κουζίνας, είπε: «Όλο το νερό θα ρέει μέσα από την τρύπα στο κάτω μέρος». Στην περίπτωση των πλανητών, «κάθε κομμάτι ύλης προσπαθεί να πλησιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο στο κέντρο βάρους».
Τα πλανητικά σώματα θα συνεχίσουν να μετατοπίζουν την ύλη μέχρι να βρουν μια ισορροπία, μια κατάσταση στην οποία κάθε σημείο είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κέντρο.
Και το μόνο σχήμα που επιτυγχάνει αυτό το είδος ισορροπίας στο διάστημα είναι μια σφαίρα, δήλωσε ο Merín στο Live Science.
Ο Ερμής και η Αφροδίτη είναι σχεδόν τέλειες σφαίρες επειδή είναι περιστρεφόμενοι πλανήτες από βράχο.
Οι πλανήτες πάγου τείνουν επίσης να είναι σχεδόν τέλεια στρογγυλοί, καθώς το «στρώμα πάγου κατανέμεται πολύ ομοιόμορφα», δήλωσε ο Merin.
Αλλά «στρογγυλό» δεν σημαίνει ότι κάθε πλανήτης είναι μια τέλεια σφαίρα. Οι αέριοι γίγαντες Δίας και Κρόνος διογκώνονται στον ισημερινό τους επειδή περιστρέφονται γρήγορα.
Αντί για μια τέλεια σφαίρα, ο Κρόνος μοιάζει με μια μπάλα μπάσκετ στην οποία κάθεται κάποιος, σύμφωνα με τη NASA. Ακόμη και η Γη έχει μια μικροσκοπική διόγκωση μικρότερη από 1%, λόγω της φυγόκεντρης δύναμης, της εξωτερικής δύναμης σε ένα περιστρεφόμενο αντικείμενο.
Έτσι η Γη είναι πεπλατυσμένη, ή μια ελαφρώς πεπλατυσμένη σφαίρα.
Αν και το σύμπαν βρίθει από σφαίρες, πολλά σώματα στο διάστημα δεν είναι καν σφαιρικά.
Οι αστεροειδείς και οι κομήτες μπορούν να έρθουν σε οποιοδήποτε σχήμα, μεταβαλλόμενοι από συντριβές και διαστρική περιστροφή. Ο Άρης έχει ένα φεγγάρι σε σχήμα… πατάτας που ονομάζεται Φόβος.
Στην πραγματικότητα, μόνο περίπου 20 από τα σχεδόν 300 γνωστά φεγγάρια στο ηλιακό σύστημα έχουν το γνωστό στρογγυλό σχήμα που περιμένουμε, τα υπόλοιπα είναι πιο ακανόνιστα.
Ο λόγος για όλα αυτά τα μη σφαιρικά σώματα: Η χαμηλότερη μάζα τους σημαίνει ότι δεν έχουν αρκετή βαρύτητα για να εξομαλύνουν το σχήμα τους, δήλωσε ο Tripathi.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
SpaceX: “Αποτυχημένη” η εκτόξευση του μη επανδρωμένου διαστημόπλοιου Starship

Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Starship της SpaceX το οποίο αναπτύχθηκε για τη μεταφορά αστροναυτών στο φεγγάρι, αλλά και πέρα από αυτό, έφτασε στο διάστημα για πρώτη φορά χθες, αλλά η προσπάθεια φαίνεται ότι απέτυχε λίγα λεπτά αργότερα.
Επρόκειτο για τη δεύτερη προσπάθεια, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στην πρώτη προσπάθεια για την επίτευξη διαστημικής πτήσης.
Ο πυραυλικός φορέας δύο ορόφων εκτοξεύτηκε από το πεδίο εκτοξεύσεων Starbase της εταιρίας του Ίλον Μασκ που βρίσκεται κοντά στην Μπόκα Τσίκα στο Τέξας, στη διάρκεια μιας προγραμματισμένης διαστημικής πτήσης 90 λεπτών.
Ωστόσο, η επικοινωνία μεταφοράς δεδομένων από το διαστημικό σκάφος χάθηκε περίπου 10 λεπτά μετά από την εκτόξευσή του, όπως ανακοίνωσε η SpaceX.
“Χάσαμε τα δεδομένα από το δεύτερο στάδιο…, νομίζουμε ότι είναι ενδεχόμενο να χάσαμε το δεύτερο στάδιο”, δήλωσε ο Τζον Ίνσπρουκερ, παρουσιαστής της απευθείας μετάδοσης της SpaceX.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Έρευνα εντόπισε μικροπλαστικά ακόμα και στα σύννεφα

Ακόμα και σε σύννεφα πάνω από βουνά εντοπίστηκαν μικροπλαστικά και φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάζουν ακόμα και τον καιρό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας «ACS Environmental Science & Technology Letters».
Τα μικροπλαστικά, θραύσματα πλαστικού μικρότερα από πέντε χιλιοστά, προέρχονται από εκατομμύρια αντικείμενα που χρησιμοποιούνται καθημερινά, όπως ρούχα, συσκευασίες και ελαστικά αυτοκινήτων.
Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε δείγματα από τα σύννεφα στην κορυφή του όρους Τάι στην ανατολική Κίνα.
Μετά την ανάλυση των δειγμάτων διαπίστωσαν ότι τα πυκνότερα σύννεφα και τα σύννεφα σε χαμηλό υψόμετρο περιείχαν μεγαλύτερες ποσότητες μικροπλαστικών.
Τα μικροπλαστικά έτειναν να έχουν μήκος μικρότερο από 100 μικρόμετρα, αν και ορισμένα είχαν μήκος έως και 1.500 μικρόμετρα. Τα παλαιότερα, πιο τραχιά σωματίδια είχαν περισσότερο μόλυβδο, υδράργυρο και οξυγόνο προσκολλημένα στις επιφάνειές τους, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές θα μπορούσε να διευκολύνει την ανάπτυξη συννέφων.
Για να διερευνήσουν από πού προήλθαν τα σωματίδια στα σύννεφα, οι ερευνητές ανέπτυξαν υπολογιστικά μοντέλα με τα οποία προσέγγισαν τον τρόπο με τον οποίο τα σωματίδια ταξίδεψαν στο όρος Τάι.
Τα μοντέλα υπέδειξαν ότι η κύρια πηγή των θραυσμάτων ήταν η ροή του αέρα από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της ενδοχώρας και όχι από τον ωκεανό ή από άλλα κοντινά βουνά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μια έκλαμψη ακτίνων γάμμα «χτύπησε» τη Γη

Photo Credits: ESA/ATG Europe; CC BY-SA 3.0 IGO
Η ισχυρότερη έκλαμψη ακτίνων γάμμα (Gamma-Ray Burst, GRB), που έχει καταγραφεί ποτέ, έπληξε τη Γη δημιουργώντας ερωτήματα για τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια έκρηξη αστέρα στον πλανήτη μας.
Στις 9 Οκτωβρίου 2022, στις 3:21 μ.μ. ώρα Ελλάδας, μια εξαιρετικά φωτεινή και μακράς διάρκειας έκλαμψη GRB εντοπίστηκε από πολλούς από τους δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη, συμπεριλαμβανομένου του διαστημικού τηλεσκοπίου Integral του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) που ανιχνεύει τέτοιες εκρήξεις.
Αυτή η έκρηξη, που ονομάστηκε GRB 221009A, κάθε άλλο παρά συνηθισμένη ήταν.
«Ήταν ίσως η πιο φωτεινή έκλαμψη ακτίνων γάμμα που έχουμε εντοπίσει ποτέ», σημειώνει ο Μίρκο Πιερσάντι από το Πανεπιστήμιο της Λ’ Άκουιλα στην Ιταλία, και επικεφαλής συγγραφέας της ομάδας που δημοσιεύει αυτά τα αποτελέσματα στο περιοδικό «Nature Communications».
Ένας από τους συγγραφείς, ο Πιέτρο Ουμπερτίνι από το Εθνικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής στη Ρώμη και κύριος ερευνητής για το όργανο IBIS του Integral τη χαρακτηρίζει ως «την ισχυρότερη» GRB που έχει μετρηθεί ποτέ.
Στατιστικά μία έκλαμψη GRB τέτοιου μεγέθους φτάνει στη Γη μόνο μία φορά κάθε 10.000 χρόνια.
Αυτή η έκλαμψη ήταν το αποτέλεσμα έκρηξης ενός αστέρα που απέχει σχεδόν δύο δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Η έκρηξη ενεργοποίησε τους ανιχνευτές κεραυνών στην Ινδία, πάνω από την οποία καταγράφηκε το απόγειο της GRB.
Η ροή φωτονίων τής έκλαμψης φώτιζε την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και μέρος της Αυστραλίας, ενώ όργανα στη Γερμανία εντόπισαν σημάδια ότι η ιονόσφαιρα της Γης διαταράχθηκε για αρκετές ώρες από την έκρηξη.
Η ιονόσφαιρα είναι το στρώμα της ανώτερης ατμόσφαιρας της Γης, σε υψόμετρο από 50 χιλιόμετρα έως 950 χιλιόμετρα, που περιέχει ηλεκτρικά φορτισμένα αέρια (πλάσμα).
Η σταθερότητα του ιονισμού της γήινης ατμόσφαιρας διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο για την εξέλιξη και διατήρηση της ζωής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε ισχυρή μεταβολή του ηλεκτρικού πεδίου στην επάνω πλευρά της ιονόσφαιρας και αύξηση του ιονισμού στην κάτω πλευρά της ιονόσφαιρας.
Η ESA υπογραμμίζει ότι η ανάλυση των επιπτώσεων της έκρηξης θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες για τις μαζικές εξαφανίσεις στην ιστορία της Γης.
Επίσης, το συγκεκριμένο συμβάν ενισχύει την ιδέα ότι μια έκρηξη αστέρα σουπερνόβα στον δικό μας Γαλαξία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, βλάπτοντας το στρώμα του όζοντος και επιτρέποντας στην επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου να φτάσει στην επιφάνεια της Γης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ