Επικοινωνήστε μαζί μας

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

«Πρωτάρης» στη Γερμανία- Τα dos και don’ts

Δημοσιεύθηκε

στις

Σας παραθέτουμε έναν χρήσιμο οδηγό με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε όταν πρόκειται να ταξιδέψετε στη Γερμανία για πρώτη φορά!

 

Η Γερμανία είναι μια θαυμάσια χώρα με διαφορές από πόλη σε πόλη. Ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού είναι πάντα μια έξυπνη κίνηση. Κάντε στον εαυτό σας την εξής ερώτηση: «Τι θα χρειαστώ για να ταξιδέψω στη Γερμανία;». Από τις γενικές ταξιδιωτικές συμβουλές μέχρι τη διευθέτηση των κρατήσεων σε ξενοδοχεία ή hostels, τα χρήματα και τη γλώσσα, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν μπείτε στο αεροπλάνο με προορισμό τη Γερμανία!

 

Γενικές πληροφορίες σχετικά με τη Γερμανία

 

Η Γερμανία, βρίσκεται στη Δυτική / Κεντρική Ευρώπη. Οι τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας είναι το Βερολίνο, το Αμβούργο και το Μόναχο, με το Βερολίνο να είναι η πρωτεύουσα.

 

Η Γερμανία έχει πληθυσμό περίπου 82 εκατομμύρια κατοίκους. Η χώρα χωρίζεται σε 16 «Bundesländer» όπως η Βαυαρία, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία κλπ. που έχουν αρμοδιότητα για κάποιους τομείς όπως είναι η εκπαίδευση. Σκεφτείτε τα «κράτη» αν είστε Αμερικανός ή τις “επαρχίες” αν είστε Καναδός. Ωστόσο, για τους επισκέπτες αυτό δεν έχει σημασία, αλλά μπορεί να είναι σημαντικό αν ταξιδεύετε με ειδικό εισιτήριο τρένου το οποίο επιτρέπει απεριόριστες μετακινήσεις μέσα σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Ενώ η γερμανική είναι η γλώσσα που ομιλείται, υπάρχουν πολλές διαφορετικές διάλεκτοι. Οι μεγαλύτερες διαφορές είναι μεταξύ του Βορρά και του Νότου της Γερμανίας. Έτσι, εάν δεν μπορείτε να καταλάβετε κάποιον λόγω της διαλέκτου – μην ανησυχείτε. Μερικές φορές, ακόμη και οι Γερμανοί από το Βορρά δεν μπορούν να καταλάβουν ένα άτομο από το νότο όταν μιλάει σε βαυαρική διάλεκτο.

 

Πληροφορίες για Visa

 

Χρειάζεται visa για να ταξιδέψει κάποιος στη Γερμανία για τουρισμό; Αυτή είναι μια καλή ερώτηση και σίγουρα θα πρέπει να έχετε μία ξεκάθαρη απάντηση αφού συχνά για να βγάλει κάποιος μία visa απαιτείται περίπλοκη διαδικασία. Όσον αφορά τη Γερμανία η απάντηση είναι ότι εξαρτάται. Η Γερμανία βρίσκεται στη Ζώνη Σένγκεν.

Η Ζώνη Σένγκεν είναι μια περιοχή στην ηπειρωτική Ευρώπη των 26 χωρών όπου επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των πολιτών, που ανήκουν σε αυτές τις χώρες. Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί αλλά και οι Καναδοί κάτοχοι διαβατηρίου έχουν 90 ημέρες ελεύθερης πρόσβασης πριν αναχωρήσουν πάλι. Ορισμένα διαβατήρια δεν μπορούν να λάβουν free- visa για τη Ζώνη Σένγκεν και απαιτείται η Schengen Visa προκειμένου να μπορέσει να ταξιδέψει κάποιος. Επομένως είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε την πρεσβεία της χώρας σας.

 

Απομυθοποιήστε τα στερεότυπα

 

Πολλοί θεωρούν ότι η Γερμανία είναι ένα γιγαντιαίο Oktoberfest καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επίσης, δεν φοράνε όλοι dirndl και Lederhosn, δεν πίνουν Weißbier (μπύρα σιταριού) και δεν τρώνε Brezln (pretzel) όλη την ώρα. Ενώ αυτό γίνεται σίγουρα σε ορισμένες περιπτώσεις και σε ορισμένες περιοχές, δεν αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της χώρας στο σύνολό της.

 

Πληρωμές και φιλοδωρήματα στη Γερμανία

 

Το νόμισμα που χρησιμοποιείται στη Γερμανία είναι το ευρώ. Παρόλο που πιθανότατα θα είστε σε θέση να πληρώσετε με πιστωτική κάρτα στα περισσότερα εστιατόρια, ίσως δεν είναι πάντα μια επιλογή – ειδικά σε καφετέριες. Σε κάθε περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας κάποια μετρητά ανά πάσα στιγμή και θα είστε εντάξει.

 

Στη Γερμανία, είναι φυσιολογικό να δίνετε φιλοδώρημα. Όταν βρίσκεστε σε ένα καφέ και ο λογαριασμός είναι μικρός, καλό είναι να κάνετε την στρογγυλοποίηση μέχρι το επόμενο ευρώ ή εναλλακτικά μπορείτε να δώσετε 50 λεπτά. Εάν ο λογαριασμός είναι πιο αυξημένος μπορείτε να δώσετε 2 ευρώ ή εναλλακτικά το 10% του συνολικού ποσού.

Δημόσιες συγκοινωνίες

 

Σε γενικές γραμμές, η Γερμανία διαθέτει ένα καλό σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών. Αν ταξιδεύετε μόνο σε μεγαλύτερες πόλεις, θα είναι πολύ καλύτερα να χρησιμοποιήσετε λεωφορείο, τραμ, S-Train ή μετρό. Οι περισσότερες από τις πόλεις έχουν επίσης εφαρμογές για το σύστημα δημόσιων μεταφορών τους, οι οποίες μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες για να μάθετε πώς να φτάσετε από το Α στο Β.

 

Η Γερμανία διαθέτει επίσης ένα πολύ καλό σιδηροδρομικό δίκτυο και ένα εξίσου καλό σύστημα υπεραστικών λεωφορείων. Εάν θέλετε να πάρετε το τρένο από μια πόλη στην άλλη ή να πάτε μια ημερήσια εκδρομή, μπορείτε να δείτε το χρονοδιάγραμμα τρένων. Μπορείτε να αγοράσετε το εισιτήριό σας εκ των προτέρων και να το εκτυπώσετε ή να κατεβάσετε την εφαρμογή και να την εμφανίσετε στο τηλέφωνό σας.

Αν πρόκειται για τρένα μικρής απόστασης, μπορείτε επίσης να αγοράσετε ένα εισιτήριο στο μηχάνημα στο σιδηροδρομικό σταθμό. Ωστόσο, για συνδέσεις μεγάλων αποστάσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός ICE (τα γρήγορα τρένα), υπάρχει ένα ορισμένο ποσό “εισιτηρίων εξοικονόμησης χρημάτων” το οποίο μπορεί να είναι σημαντικά φθηνότερο από το αρχικό εισιτήριο. Μόλις αυτά τα εισιτήρια τελειώσουν, θα πρέπει να πληρώσετε το πρότυπο ναύλο που μπορεί να είναι αρκετά ακριβότερο. Έτσι, αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε σε μεγάλη απόσταση ενώ βρίσκεστε στη Γερμανία, κρατήστε το εισιτήριο σας εκ των προτέρων, όπου είναι δυνατόν.

 

Τι να κάνετε αν δεν μιλάτε Γερμανικά

 

Αν ταξιδεύετε στη Γερμανία για πρώτη φορά ως αγγλόφωνοι, θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότεροι νέοι σε μεγαλύτερες πόλεις μιλούν αρκετά καλά αγγλικά. Επίσης, όσοι εργάζονται στον κλάδο των υπηρεσιών ή στον τομέα του τουρισμού συνήθως μιλούν αρκετά καλά αγγλικά.

 

Αν ταξιδεύετε σε μικρότερες πόλεις και χρειαστεί να επικοινωνήσετε με πιο μεγάλα σε ηλικία άτομα ίσως είναι χρήσιμο να μάθετε μερικές γερμανικές φράσεις πριν το ταξίδι σας.

 

Ασφάλεια στη Γερμανία

 

Γενικά, η Γερμανία είναι μια ασφαλής χώρα. Ωστόσο, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα πρέπει να προσέχετε τα υπάρχοντά σας όταν περπατάτε μέσα από τουριστικά μέρη αφού υπάρχουν πορτοφολάδες.

 

Ενοικίαση αυτοκινήτου και οδήγηση στο Autobahn

 

Αν σχεδιάζετε να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι περισσότεροι Γερμανοί οδηγούν αυτοκίνητα με ταχύτητες. Αυτό είναι και το προεπιλεγμένο αυτοκίνητο που μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα ενοικίασης. Εάν γνωρίζετε να οδηγείτε μόνο αυτόματα αυτοκίνητα θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητο που θα παραλάβετε είναι αυτό που «κλείσατε» online.

 

Μια συμβουλή: Εάν οδηγείτε στον αυτοκινητόδρομο (Autobahn) πιο αργά από τα άλλα αυτοκίνητα βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στη δεξιά λωρίδα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο απογοητευτικό από τα αργά αυτοκίνητα που οδηγούν στη μέση ή την αριστερή λωρίδα και καθυστερούν και τους υπόλοιπους.

Δεδομένου ότι σε ορισμένα σημεία του Autobahn δεν υπάρχει όριο ταχύτητας, αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και να οδηγήσει σε ατυχήματα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει επίσης να το γνωρίζετε.

 

Μικρές συζητήσεις

 

Οι Γερμανοί δεν συνηθίζουν να κάνουν μικρές συζητήσεις. Η κοπέλα στο ταμείο του σούπερ μάρκετ πιθανότατα δεν θα σας ρωτήσει πώς είστε και φυσικά δεν περιμένει από εσάς να την ρωτήσετε κάτι αντίστοιχο. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είστε ευγενικοί. Σίγουρα, θα πρέπει να πείτε ευχαριστώ στο τέλος! Μερικές φορές, οι υπάλληλοι ενός καταστήματος μπορεί να σας ευχηθούν να έχετε ένα όμορφο βράδυ. Φυσικά, πρέπει να τους απαντήσετε. Αλλά μην περιμένετε κάτι περισσότερο!

 

Καλό σας ταξίδι και καλή διαμονή!

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

18 Αυγούστου,Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Οι ανοικτοί φάροι της Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση των πολιτών γιά τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτικών βοηθημάτων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, αλλά και η προβολή του έργου που επιτελούν οι φαροφύλακες, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Την ημέρα αυτή οι φάροι είναι ανοικτοί για το κοινό, με την πραγματοποίηση διαφόρων εκδηλώσεων, που στοχεύουν και στην ανάδειξη τους ως μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας.

Η Ελλάδα συμμετέχει στον φετινό εορτασμό με 28 φάρους, οι οποίοι θα είναι ανοικτοί για το κοινό από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Πρόκειται για τους εξής φάρους:

Αγ. Νικολάου – Κέας

Ακρωτηρίου – Θήρας

Αρκίτσας – Φθιώτιδας

Μουδαρίου – Κυθήρων

Βρυσακίου – Λαυρίου

Φισκάρδου – Κεφαλλονιάς

Γουρουνιού – Σκοπέλου

Δρεπάνου – Αχαΐας

Δρεπάνου – Χανίων

Κασσάνδρας – Χαλκιδικής

Κατακόλου – Ηλείας

Σκιναρίου – Ζακύνθου

Κρανάης – Γυθείου

Μεγάλου Εμβόλου – Θεσσαλονίκης

Μελαγκάβι – Λουτρακίου

Πλάκας – Λήμνου

Κόρακα – Πάρου

Κοκκινοπούλου – Ψαρών

Αλεξανδρούπολη – Αλεξανδρούπολης

Ταινάρου – Λακωνίας

Κόπραινας – Άρτας

Κακής Κεφαλής – Χαλκίδας

Μονεμβασιάς – Λακωνίας

Λάκκας – Παξών

Βασιλίνας – Ευβοίας

Πάππα – Ικαρίας

Σπαθιού – Σερίφου και

Δουκάτου – Λευκάδας

 

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

10 λόγοι για να επισκεφθείτε το ιστορικό και γραφικό Quedlinburg

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το Quedlinburg είναι μια από τις καλύτερα διατηρημένες πόλεις με σπίτια κατασκευασμένα από ξύλο στη Γερμανία. Η πόλη κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, άνω των 1000 ετών, έχει «δει» βασιλιάδες και αυτοκράτορες, επιβίωσε από μία απειλητική αποσύνθεση, ενώ από το 1994 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Κολλεγιακή εκκλησία και κάστρο

Το κέντρο και οι ρίζες του Quedlinburg βρίσκονται στο λόφο με το κάστρο και την κολλεγιακή εκκλησία. Το τμήμα των κοσμικών κειμηλίων δημιουργήθηκε από τον μελλοντικό αυτοκράτορα Όθωνα Ι για τον εορτασμό του αείμνηστου πατέρα του, του Ερρίκου Α, και το παρέδωσε στη χήρα του Mathilde και τις άγαμες κόρες της. Η πόλη που προέκυψε παρέμεινε μια σημαντική προσωρινή κατοικία για τους πλανόδιους ηγεμόνες για δύο αιώνες.

10 λόγοι για να επισκεφθείτε το ιστορικό και γραφικό Quedlinburg

Μια κρύπτη για το βασιλικό ζευγάρι

Το έτος 919, 1100 χρόνια πριν, ο Henry the Fowler, Δούκας της Σαξονίας, έγινε ο πρώτος Γερμανός βασιλιάς. Σύμφωνα με το μύθο, ήταν σε κυνήγι πουλιών στο Quedlinburg όταν συνέβη. Στην κρύπτη της Κολλεγιακής Εκκλησίας του Αγίου Σερβέτιου, έχουν θαφτεί η Mathilde και ο Henry, το πρώτο γερμανικό βασιλικό ζευγάρι. Με την απλότητα και τις στρογγυλές καμάρες της αρχαίας ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής, το δωμάτιο είναι πολύ εντυπωσιακό.

Βασιλική κατοικία

Κάθε χρόνο μια ιστορική πομπή το Πάσχα τιμά την παράδοση του Quedlinburg ως κατοικία των αυτοκρατόρων και βασιλιάδων του Μεσαίωνα. Υπήρχαν προσωρινά ανάκτορα σε όλη τη Γερμανία, περίπου μια μέρα διαδρομή από το ένα στο άλλο, αλλά το Quedlinburg ήταν ο προτιμώμενος προορισμός για τον εορτασμό του σημαντικού φεστιβάλ του Πάσχα.

10 λόγοι για να επισκεφθείτε το ιστορικό και γραφικό Quedlinburg

Μεσαιωνικό μνημείο

Το Quedlinburg παρέμεινε ως επί το πλείστον αλώβητο κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και επειδή στα κομμουνιστικά προγράμματα της Ανατολικής Γερμανίας δεν υλοποιήθηκαν τα σχέδια κατεδάφισης, η πόλη είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα σύνολα με ημι- ξύλινα σπίτια στη Γερμανία. Από τη δεκαετία του 1990 πολλά κτίρια που ήταν υπό κατάρρευση έχουν αποκατασταθεί. Το 1994, η UNESCO κήρυξε την περιοχή της Παλιάς Πόλης σε τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς.

Πλατεία αγοράς

Η πλατεία της αγοράς αναδιαμορφώθηκε γύρω στο 2013. Βρίσκεται στη λεγόμενη Νέα πόλη, η οποία είναι πραγματικά αρκετά παλιά, καθώς ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα. Στα τέλη του Μεσαίωνα, το Quedlinburg έγινε μια οικονομική δύναμη μέσω μεταξύ άλλων, των μηχανικών και των εμπόρων υφασμάτων της, ως μέλος της Χανσεατικής Ένωσης.

10 λόγοι για να επισκεφθείτε το ιστορικό και γραφικό Quedlinburg

Δημαρχείο

Μέρη αυτού του γοτθικού πέτρινου κτιρίου χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα και είναι μια από τις παλαιότερες δημαρχίες στην κεντρική Γερμανία. Το κτίριο όχι μόνο στέγαζε τη διοίκηση της πόλης, χρησίμευσε επίσης ως χώρος για ειδικές εκδηλώσεις, από θεολογικές συζητήσεις μετά την προτεσταντική αναμόρφωση μέχρι ασυνήθιστες παρουσιάσεις.

Το 1645, για παράδειγμα, μια πηγή αναφέρει την έκθεση ενός λιονταριού από την Αίγυπτο.

Το Ständerbau

Τα 1200 ιστορικά διατηρημένα κτίρια στο Quedlinburg περιλαμβάνουν ξυλόγλυπτα σπίτια από έξι αιώνες. Ένα από τα παλαιότερα από αυτά, μία δομή με ψηλά, κάθετα υποστηρίγματα (Ständerbau), χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Στεγάζει το Μουσείο της πόλης για την αρχιτεκτονική των ημι- ξύλινων σπιτιών, το οποίο παρέχει πληροφορίες για την ιστορία αυτής της μεθόδου οικοδόμησης.

Γκαλερί Lyonel Feininger

Αυτή η γκαλερί παρουσιάζει έργα του Γερμανο-Αμερικανικού καλλιτέχνη Bauhaus Lyonel Feininger, ο οποίος έζησε στη Γερμανία μέχρι το 1937. Λίγο πριν επιστρέψει στις ΗΠΑ, ο Feininger άφησε μεγάλο αριθμό έργων του σε έναν φίλο του στο Quedlinburg, ο οποίος τα έσωσε από καταστροφή από τους Ναζί. Η γκαλερί είναι το μοναδικό μουσείο στην Ευρώπη που αφιερώνεται στον Feininger.

10 λόγοι για να επισκεφθείτε το ιστορικό και γραφικό Quedlinburg

Χριστουγεννιάτικη αγορά

Φυσικά, ένα τέτοιο φιλόδοξο σκηνικό δεν μπορεί να είναι χωρίς Χριστουγεννιάτικη αγορά. Έχει ήδη τιμηθεί δύο φορές ως η πιο όμορφη στην πολιτεία της Σαξονίας-Άνχαλτ. Επιπλέον, για την “Advent in the Courtyards”, οι κλειστές ιστορικές εσωτερικές αυλές είναι ανοιχτές στο κοινό, προσφέροντας στους επισκέπτες τα πάντα, από τα χειροτεχνήματα μέχρι την κουζίνα.

Σιδηρόδρομος Harz Narrow Gauge

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Harz Narrow Gauge είναι ο ιδανικός τρόπος για να ταξιδέψετε από και προς το Quedlinburg. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή ο χώρος στάθμευσης για λεωφορεία και αυτοκίνητα είναι περιορισμένος στην πόλη και επίσης επειδή το τρένο ατμού ταιριάζει τέλεια σε αυτό το ιστορικό περιβάλλον.

 

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

9 Αυγούστου: Διεθνής Ημέρα Αυτόχθονων Λαών

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Υπάρχουν περίπου 370 εκατομμύρια αυτόχθονων στον κόσμο, που ζουν σε 90 χώρες. Αποτελούν λιγότερο από 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά αντιπροσωπεύουν 15% των φτωχότερων. Μιλούν τη συντριπτική πλειονότητα των εκτιμώμενων 7.000 γλωσσών στον κόσμο και αντιπροσωπεύουν 5.000 διαφορετικές κουλτούρες.

Όπως αναφέρεται από τον ΟΗΕ, οι αυτόχθονες λαοί έχουν κληρονομήσει και αντιπροσωπεύουν μοναδικούς πολιτισμούς και τρόπους που σχετίζονται με τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Έχουν διατηρήσει κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που διαφέρουν από εκείνα των κυρίαρχων κοινωνιών στις οποίες ζουν. Παρά τις πολιτιστικές τους διαφορές, οι αυτόχθονες πληθυσμοί από όλο τον κόσμο μοιράζονται κοινά προβλήματα που σχετίζονται με την προστασία των δικαιωμάτων τους ως ξεχωριστοί λαοί.

Οι αυτόχθονες λαοί επιδιώκουν εδώ και χρόνια την αναγνώριση της ταυτότητάς τους, του τρόπου ζωής και του δικαιώματός τους σε παραδοσιακά εδάφη, περιοχές και φυσικούς πόρους, αλλά σε όλη την ιστορία τα δικαιώματά τους πάντοτε παραβιάζονταν. Οι αυτόχθονες πληθυσμοί σήμερα είναι αναμφίβολα από τις πιο μειονεκτικές και ευάλωτες ομάδες ανθρώπων στον κόσμο. Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ότι απαιτούνται ειδικά μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων τους και τη διατήρηση των ξεχωριστών πολιτισμών και τρόπων ζωής τους.

Η φετινή Διεθνής Ημέρα είναι αφιερωμένη στις γλώσσες των αυτόχθονων λαών, ενώ ολόκληρο το 2019 έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνές Έτος των Ιθαγενών Γλωσσών.

9 Αυγούστου: Διεθνής Ημέρα Αυτόχθονων Λαών

Διεθνές Έτος Ιθαγενών Γλωσσών

Οι γλώσσες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην καθημερινή ζωή όλων των λαών, είναι ζωτικής σημασίας στους τομείς της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της οικοδόμησης της ειρήνης και της αειφόρου ανάπτυξης, μέσω της διασφάλισης της πολιτιστικής πολυμορφίας και του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Ωστόσο, παρά την τεράστια αξία τους, οι γλώσσες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να εξαφανίζονται με ανησυχητικό ρυθμό λόγω ποικίλων παραγόντων.

Η μεγάλη πλειονότητα των γλωσσών που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της εξαφάνισης, μιλιούνται από αυτόχθονες πληθυσμούς.

Εκτιμάται ότι κάθε δύο εβδομάδες, εξαφανίζεται μια γλώσσα που μιλιόταν από αυτόχθονες, θέτοντας σε κίνδυνο τα αντίστοιχα πολιτισμικά συστήματα και συστήματα γνώσης που υποστήριζε. Γι ‘αυτό, επισημαίνεται από τον ΟΗΕ, σε αυτή τη Διεθνή Ημέρα, «ο στόχος είναι να επιστήσουμε την προσοχή στην κρίσιμη απώλεια των γηγενών γλωσσών και στην επείγουσα ανάγκη διατήρησης, αναζωογόνησης και προώθησής τους τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο».

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Freiburg: Η «πράσινη» πόλη – «κόσμημα» της Γερμανίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

«Φωλιασμένο» στη μακρινή νοτιοδυτική γωνία της Γερμανίας, που περιβάλλεται από τους όμορφους λόφους του Μέλανα Δρυμού και με ένα μικροκλίμα που κρατά τα πάντα ήπια, το ιστορικό Freiburg είναι ένα γερμανικό κόσμημα. Είναι επίσης μια από τις πιο προοδευτικές, καινοτόμες και πράσινες πόλεις του κόσμου.

Μια μακρά ιστορία τεχνολογικής καινοτομίας σε συνδυασμό με ένα ακμάζον πανεπιστήμιο και μία ηθική αντιμετώπιση υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος συνθέτουν την καθημερινότητα του Freiburg. Μιας πόλης, η οποία έχει ως … σημαία της την οικολογία πολύ πριν γίνει τάση.

Freiburg: Η «πράσινη» πόλη – «κόσμημα» της Γερμανίας

Για να είμαστε ακριβείς οι ιδέες αυτές «έτρεχαν» στο Freiburg από τη δεκαετία του 1970 όταν ακόμα θεωρούνταν εκκεντρικές ή και επικίνδυνες. Η πόλη προσελκύει εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θέλουν να δουν πως μοιάζει μια πράσινη πόλη και πώς μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους εκδοχή.

Freiburg: Η «πράσινη» πόλη – «κόσμημα» της Γερμανίας

Το Freiburg πρωτοπορεί στην πράσινη ζωή σε μεγάλο βαθμό. Η ανανεώσιμη ενέργεια είναι πανταχού παρούσα και σε πολλά τεχνολογικά πάρκα επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πραγματοποιούν έρευνες και κατασκευάζουν προϊόντα τα οποία αποστέλλονται παγκοσμίως. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα τραμ και η ποδηλασία βρίσκονται στο επίκεντρο, τα αυτοκίνητα απαγορεύονται στο κέντρο.

Freiburg: Η «πράσινη» πόλη – «κόσμημα» της Γερμανίας

Οι άνθρωποι ανακυκλώνουν και επαναχρησιμοποιούν υλικά, οργανικές αγορές εμφανίζονται παντού και ολόκληρες συνοικίες της πόλης, όπως το φημισμένο Vauban, εμφανίζουν το πιο πράσινο από πράσινα διαπιστευτήρια, με κτίρια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, συλλογή όμβριων υδάτων, τηλεθέρμανση και πρότυπα passivhaus (σπίτια που δεν διαρρέουν θερμότητα).

Ένας από τους σημαντικότερους οικολογικούς εμπειρογνώμονες του Freiburg είναι ο Hans-Jörg Schwander, ο οποίος εργάζεται στην Ακαδημία Καινοτομίας και φιλοξενεί διεθνείς αντιπροσωπείες στην πόλη. Σε συνέντευξή του στο Euronews μας εξηγεί γιατί το Freiburg πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας:

Πώς η Ακαδημία Καινοτομίας βοηθά το Freiburg να είναι μια «καινοτόμος» και «πράσινη» πόλη;

«Θέλουμε να παρουσιάσουμε στους ανθρώπους την καλύτερη πρακτική, την εργασία που κάνουν οι άνθρωποι στο Freiburg – να πούμε ότι ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός παντού. Οι πελάτες μας είναι 7268 επισκέπτες από περίπου 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Είμαστε πέντε εργαζόμενοι και 10 ελεύθεροι επαγγελματίες».

Γιατί κάνετε αυτό το έργο;

«Θέλουμε να εργαστούμε σε θέματα όπως η αειφορία και η προστασία του κλίματος. Είναι τόσο σημαντικά. Συνεπώς, συνεργαζόμαστε επίσης με την GreenCity Freiburg (μια οργάνωση που προωθεί τις ιδέες οικολογικών πόλεων του Freiburg).

Freiburg: Η «πράσινη» πόλη – «κόσμημα» της Γερμανίας

Ποιες καινοτομίες πρωτοστατούν;

«Τα διαφορετικά μας θέματα είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο πολεοδομικός σχεδιασμός, η κινητικότητα, η ηλιακή αρχιτεκτονική, ο εκσυγχρονισμός των παλαιών κτιρίων, η διαχείριση των αποβλήτων, η διαχείριση των υδάτων, η προστασία της φύσης».

Είναι το Freiburg η πιο πράσινη πόλη στον κόσμο;

«Φυσικά το Freiburg δεν είναι η πιο πράσινη πόλη του κόσμου. Υπάρχουν πόλεις στο Μπαγκλαντές και την Αφρική με λιγότερες εκπομπές CO2 ανά κάτοικο απ’ ό, τι στο Freiburg. Αλλά από τις βιομηχανικές χώρες το Freiburg είναι σίγουρα μια από τις πιο πράσινες πόλεις στον κόσμο».

Πως είναι να ζεις στην πράσινη πόλη του Freiburg;

«Υπάρχει η ατμόσφαιρα μιας μεσαιωνικής πόλης. Μπορείτε να απολαύσετε τη ζωή, υπάρχει μειωμένη κίνηση, μια μεγάλη πεζοδρομημένη ζώνη, υπάρχει η περιοχή του κρασιού, καλύτερος καιρός, ωραίο τοπίο γύρω από την πόλη με το Μέλανα Δρυμό, το Kaiserstuhl, την Αλσατία, ενώ δεν απέχει πολύ από την Ελβετία και τη Γαλλία».

Freiburg: Η «πράσινη» πόλη – «κόσμημα» της Γερμανίας

Μπορεί το Freiburg να κάνει ακόμη περισσότερα για να είναι ακόμα πιο πράσινο;

«Ναι, βεβαίως. Μπορεί να μειωθεί ακόμα περισσότερο η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και να αυξηθούν τα ποδήλατα ή οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, μερικές ακόμα πρωτοβουλίες μπορεί να είναι οι εξής: Μείωση της κατανάλωσης κρέατος, ρούχων, συσκευών κ.λπ. Μείωση της γκρίζας ενέργειας: Δεν υπάρχει δικό μου πλυντήριο, ο καταψύκτης μου, το δικό μου αυτοκίνητο, το δικό μου στεγνωτήριο. Είναι καλύτερο να μοιραζόμαστε τις συσκευές σε πολυκατοικίες.

Ανάπτυξη μιας άλλης συνειδητοποίησης, ενός άλλου στόχου για μια ζωή χωρίς να δουλεύει για ασήμαντα πράγματα και συσκευές. Μάθηση στο σχολείο για την καλλιέργεια λαχανικών και την προετοιμασία υπέροχων γευμάτων. Αύξηση του ρυθμού εκσυγχρονισμού παλαιών κτιρίων. Για την κατασκευή περισσότερων ανεμόμυλων και ηλιακών συλλεκτών στην οροφή. Απαγόρευση πλαστικών σακουλών».

 

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Επτά πόλεις στη Γερμανία για ρομαντικούς ταξιδιώτες

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Εάν έχετε βαρεθεί τα πολύβουα τουριστικά κέντρα, τους πανύψηλους ουρανοξύστες και την τρελή κίνηση στους δρόμους καιρός να κάνετε κάτι διαφορετικό. Είτε είστε ρομαντικός χαρακτήρας, είτε απλώς επιζητάτε λίγη ησυχία και χαλάρωση, οι παρακάτω επιλογές είναι αυτό που χρειάζεστε. Επτά πόλεις για να ζήσετε το δικό σας παραμύθι! 

 

  1. Rothenburg ob der Tauber

Αυτή η μικρή και όμορφη πόλη βρίσκεται στη Βαυαρία, δυτικά της Νυρεμβέργης και είναι η καλύτερα διατηρημένη μεσαιωνική οχυρωμένη πόλη της Γερμανίας. Θα δείτε στενά με πύργους, επιβλητικά τείχη και σοκάκια πλακόστρωτα.

  1. Bamberg

Αν είστε στη Βαυαρία μη χάσετε την ευκαιρία να την επισκεφτείτε. Η  αρχιτεκτονική αυτής της ελκυστικής μικρής πόλης είναι ασύγκριτη σχεδόν οπουδήποτε αλλού στη Γερμανία. Ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ η παλιά πόλη είναι απαλλαγμένη από σύγχρονες δομές. Δέκα ζυθοποιεία βρίσκονται διάσπαρτα γύρω από την πόλη προσφέροντας τη διάσημη καπνιστή μπύρα.

  1. Miltenberg

Θεωρείται από τις πιο όμορφες πόλεις στη Βαυαρία. Είναι φημισμένη για την κατασκευή βιολιών και έγινε γνωστή ως «το χωριό των Χιλίων Βιολιών». Αυτή η μικρή πόλη μπορεί να υπερηφανεύεται για μερικά από τα πιο γοητευτικά δημιουργήματα αρχιτεκτονικής στη χώρα, με την πλατεία της αγοράς να έχει προβληθεί σε πολλές ταινίες.

  1. Michelstadt

Βρίσκεται στη μέση του πάρκου Odenwald. Είναι από τους παλαιότερους οικισμούς στην περιοχή και περιέχει μερικές εντυπωσιακές μεσαιωνικές δομές, όπως το κάστρο της και το ιστορικό δημαρχείο της πόλης, τα οποία είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο.

  1. Rüdesheim am Rhein

Αυτή η όμορφη μικρή πόλη είναι κρυμμένη στο φαράγγι του Ρήνου και είναι γνωστή για την οινοποιΐα της. Όπως πολλές γραφικές πόλεις η Rüdesheim am Rhein είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το εκπληκτικό τοπίο γύρω από την πόλη είναι αρκετό για να την επισκεφθείτε, εκτός από το εξαιρετικό κρασί της περιοχής και την υπέροχη παλιά πόλη.

  1. Goslar

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η Goslar, που βρίσκεται στην Κάτω Σαξονία είναι μια δημοφιλής τουριστική πόλη και αγαπητή στους Γερμανούς. Φημίζεται για τις υπέροχες πύλες της και τα παλιά τείχη της, το μεσαιωνικό αυτοκρατορικό παλάτι και τις ρωμαϊκές εκκλησίες της. Πάνω από 47 κωδωνοστάσια εκκλησιών φτάνουν προς τον ουρανό, δίνοντας στη Goslar το ψευδώνυμο της «Ρώμης του Βορρά».

  1. Cochem

Είναι μία ειδυλλιακή παραποτάμια μικρή πόλη που φημίζεται για το επιβλητικό της, ρομαντικό κάστρο που χτίστηκε τον 11ο αιώνα. Το τοπίο μοιάζει βγαλμένο κατ ‘ευθείαν από παραμύθι.

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Herbrechtingen: Οι Πόντιοι πρεσβευτές παραδοσιακών συνταγών(PIC)

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ποντιακός Σύλλογος Ακρίτες Herbrechtingen: Σεμινάριο παραδοσιακών συνταγών foto: © Ποντιακός Σύλλογος Ακρίτες Herbrechtingen

Ποντιακός Σύλλογος Ακρίτες Herbrechtingen:

Εντυπωσιασμένοι οι συμμετέχοντες με τις παραδοσιακές Ελληνικές συνταγές

 

Με μεγάλη ανταπόκριση από Γερμανούς συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο μαγειρικής του Ποντιακού Συλλόγου Ακρίτες στις εγκαταστάσεις του συλλόγου στο Herbrechtingen

 

Ακόμη μια επιτυχημένη εκδήλωση πραγματοποίησε ο Ποντιακός Σύλλογος Ακρίτες. Αυτή τη φορά μάλιστα με τους Γερμανούς συμμετέχοντες να αποχορούν ευχαριστημένοι, οι οποίοι μάλιστα εξέφρασαν την επιθυμία τους να διοργανώνονται περισσότερες εκδηλώσεις τέτοιου τύπου από το Σύλλογο.

 

Συνταγές του τύπου ωτία, λαχανοντολμάδες, διάφορα μαγειρευτά φαγητά και πολλά γλυκά φτιαγμένα όλα από τις γυναίκες του Συλλόγου έδωσαν στους συμμετέχοντες μια άλλη εικόνα για την Ελληνική κουζίνα, όπου τα συνηθισμένα στο εξωτερικό είναι το σουβλάκι, ο γύρος και το τζατζίκι.

«Θα ήταν ωραίο να μπορούσαμε σε Ελληνικά εστιατόρια εδώ στη Γερμανία να γευόμαστε τέτοιου τύπου φαγητά», δήλωσε μεταξύ άλλων ένα ζευγάρι Γερμανών.

Το Δ.Σ. του Ποντιακού Συλλόγου Ακρίτες θέλει να ευχαριστήσει θερμά όλους όσους συνέβαλαν για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια αυτή με μεγάλη επιτυχία και υπόσχεται να πραγματοποιήσει και στο μέλλον κι’ άλλες εκδηλώσεις που θα αναδεικνύουν την παράδοση και την Ελληνική κουλτούρα.

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
Advertisement Europolitis
Advertisement