Επικοινωνήστε μαζί μας

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

«Πρωτάρης» στη Γερμανία- Τα dos και don’ts

Δημοσιεύθηκε

στις

Σας παραθέτουμε έναν χρήσιμο οδηγό με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε όταν πρόκειται να ταξιδέψετε στη Γερμανία για πρώτη φορά!

 

Η Γερμανία είναι μια θαυμάσια χώρα με διαφορές από πόλη σε πόλη. Ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού είναι πάντα μια έξυπνη κίνηση. Κάντε στον εαυτό σας την εξής ερώτηση: «Τι θα χρειαστώ για να ταξιδέψω στη Γερμανία;». Από τις γενικές ταξιδιωτικές συμβουλές μέχρι τη διευθέτηση των κρατήσεων σε ξενοδοχεία ή hostels, τα χρήματα και τη γλώσσα, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν μπείτε στο αεροπλάνο με προορισμό τη Γερμανία!

 

Γενικές πληροφορίες σχετικά με τη Γερμανία

 

Η Γερμανία, βρίσκεται στη Δυτική / Κεντρική Ευρώπη. Οι τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας είναι το Βερολίνο, το Αμβούργο και το Μόναχο, με το Βερολίνο να είναι η πρωτεύουσα.

 

Η Γερμανία έχει πληθυσμό περίπου 82 εκατομμύρια κατοίκους. Η χώρα χωρίζεται σε 16 «Bundesländer» όπως η Βαυαρία, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία κλπ. που έχουν αρμοδιότητα για κάποιους τομείς όπως είναι η εκπαίδευση. Σκεφτείτε τα «κράτη» αν είστε Αμερικανός ή τις “επαρχίες” αν είστε Καναδός. Ωστόσο, για τους επισκέπτες αυτό δεν έχει σημασία, αλλά μπορεί να είναι σημαντικό αν ταξιδεύετε με ειδικό εισιτήριο τρένου το οποίο επιτρέπει απεριόριστες μετακινήσεις μέσα σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Ενώ η γερμανική είναι η γλώσσα που ομιλείται, υπάρχουν πολλές διαφορετικές διάλεκτοι. Οι μεγαλύτερες διαφορές είναι μεταξύ του Βορρά και του Νότου της Γερμανίας. Έτσι, εάν δεν μπορείτε να καταλάβετε κάποιον λόγω της διαλέκτου – μην ανησυχείτε. Μερικές φορές, ακόμη και οι Γερμανοί από το Βορρά δεν μπορούν να καταλάβουν ένα άτομο από το νότο όταν μιλάει σε βαυαρική διάλεκτο.

 

Πληροφορίες για Visa

 

Χρειάζεται visa για να ταξιδέψει κάποιος στη Γερμανία για τουρισμό; Αυτή είναι μια καλή ερώτηση και σίγουρα θα πρέπει να έχετε μία ξεκάθαρη απάντηση αφού συχνά για να βγάλει κάποιος μία visa απαιτείται περίπλοκη διαδικασία. Όσον αφορά τη Γερμανία η απάντηση είναι ότι εξαρτάται. Η Γερμανία βρίσκεται στη Ζώνη Σένγκεν.

Η Ζώνη Σένγκεν είναι μια περιοχή στην ηπειρωτική Ευρώπη των 26 χωρών όπου επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των πολιτών, που ανήκουν σε αυτές τις χώρες. Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί αλλά και οι Καναδοί κάτοχοι διαβατηρίου έχουν 90 ημέρες ελεύθερης πρόσβασης πριν αναχωρήσουν πάλι. Ορισμένα διαβατήρια δεν μπορούν να λάβουν free- visa για τη Ζώνη Σένγκεν και απαιτείται η Schengen Visa προκειμένου να μπορέσει να ταξιδέψει κάποιος. Επομένως είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε την πρεσβεία της χώρας σας.

 

Απομυθοποιήστε τα στερεότυπα

 

Πολλοί θεωρούν ότι η Γερμανία είναι ένα γιγαντιαίο Oktoberfest καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επίσης, δεν φοράνε όλοι dirndl και Lederhosn, δεν πίνουν Weißbier (μπύρα σιταριού) και δεν τρώνε Brezln (pretzel) όλη την ώρα. Ενώ αυτό γίνεται σίγουρα σε ορισμένες περιπτώσεις και σε ορισμένες περιοχές, δεν αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της χώρας στο σύνολό της.

 

Πληρωμές και φιλοδωρήματα στη Γερμανία

 

Το νόμισμα που χρησιμοποιείται στη Γερμανία είναι το ευρώ. Παρόλο που πιθανότατα θα είστε σε θέση να πληρώσετε με πιστωτική κάρτα στα περισσότερα εστιατόρια, ίσως δεν είναι πάντα μια επιλογή – ειδικά σε καφετέριες. Σε κάθε περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας κάποια μετρητά ανά πάσα στιγμή και θα είστε εντάξει.

 

Στη Γερμανία, είναι φυσιολογικό να δίνετε φιλοδώρημα. Όταν βρίσκεστε σε ένα καφέ και ο λογαριασμός είναι μικρός, καλό είναι να κάνετε την στρογγυλοποίηση μέχρι το επόμενο ευρώ ή εναλλακτικά μπορείτε να δώσετε 50 λεπτά. Εάν ο λογαριασμός είναι πιο αυξημένος μπορείτε να δώσετε 2 ευρώ ή εναλλακτικά το 10% του συνολικού ποσού.

Δημόσιες συγκοινωνίες

 

Σε γενικές γραμμές, η Γερμανία διαθέτει ένα καλό σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών. Αν ταξιδεύετε μόνο σε μεγαλύτερες πόλεις, θα είναι πολύ καλύτερα να χρησιμοποιήσετε λεωφορείο, τραμ, S-Train ή μετρό. Οι περισσότερες από τις πόλεις έχουν επίσης εφαρμογές για το σύστημα δημόσιων μεταφορών τους, οι οποίες μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες για να μάθετε πώς να φτάσετε από το Α στο Β.

 

Η Γερμανία διαθέτει επίσης ένα πολύ καλό σιδηροδρομικό δίκτυο και ένα εξίσου καλό σύστημα υπεραστικών λεωφορείων. Εάν θέλετε να πάρετε το τρένο από μια πόλη στην άλλη ή να πάτε μια ημερήσια εκδρομή, μπορείτε να δείτε το χρονοδιάγραμμα τρένων. Μπορείτε να αγοράσετε το εισιτήριό σας εκ των προτέρων και να το εκτυπώσετε ή να κατεβάσετε την εφαρμογή και να την εμφανίσετε στο τηλέφωνό σας.

Αν πρόκειται για τρένα μικρής απόστασης, μπορείτε επίσης να αγοράσετε ένα εισιτήριο στο μηχάνημα στο σιδηροδρομικό σταθμό. Ωστόσο, για συνδέσεις μεγάλων αποστάσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός ICE (τα γρήγορα τρένα), υπάρχει ένα ορισμένο ποσό “εισιτηρίων εξοικονόμησης χρημάτων” το οποίο μπορεί να είναι σημαντικά φθηνότερο από το αρχικό εισιτήριο. Μόλις αυτά τα εισιτήρια τελειώσουν, θα πρέπει να πληρώσετε το πρότυπο ναύλο που μπορεί να είναι αρκετά ακριβότερο. Έτσι, αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε σε μεγάλη απόσταση ενώ βρίσκεστε στη Γερμανία, κρατήστε το εισιτήριο σας εκ των προτέρων, όπου είναι δυνατόν.

 

Τι να κάνετε αν δεν μιλάτε Γερμανικά

 

Αν ταξιδεύετε στη Γερμανία για πρώτη φορά ως αγγλόφωνοι, θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότεροι νέοι σε μεγαλύτερες πόλεις μιλούν αρκετά καλά αγγλικά. Επίσης, όσοι εργάζονται στον κλάδο των υπηρεσιών ή στον τομέα του τουρισμού συνήθως μιλούν αρκετά καλά αγγλικά.

 

Αν ταξιδεύετε σε μικρότερες πόλεις και χρειαστεί να επικοινωνήσετε με πιο μεγάλα σε ηλικία άτομα ίσως είναι χρήσιμο να μάθετε μερικές γερμανικές φράσεις πριν το ταξίδι σας.

 

Ασφάλεια στη Γερμανία

 

Γενικά, η Γερμανία είναι μια ασφαλής χώρα. Ωστόσο, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα πρέπει να προσέχετε τα υπάρχοντά σας όταν περπατάτε μέσα από τουριστικά μέρη αφού υπάρχουν πορτοφολάδες.

 

Ενοικίαση αυτοκινήτου και οδήγηση στο Autobahn

 

Αν σχεδιάζετε να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι περισσότεροι Γερμανοί οδηγούν αυτοκίνητα με ταχύτητες. Αυτό είναι και το προεπιλεγμένο αυτοκίνητο που μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα ενοικίασης. Εάν γνωρίζετε να οδηγείτε μόνο αυτόματα αυτοκίνητα θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητο που θα παραλάβετε είναι αυτό που «κλείσατε» online.

 

Μια συμβουλή: Εάν οδηγείτε στον αυτοκινητόδρομο (Autobahn) πιο αργά από τα άλλα αυτοκίνητα βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στη δεξιά λωρίδα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο απογοητευτικό από τα αργά αυτοκίνητα που οδηγούν στη μέση ή την αριστερή λωρίδα και καθυστερούν και τους υπόλοιπους.

Δεδομένου ότι σε ορισμένα σημεία του Autobahn δεν υπάρχει όριο ταχύτητας, αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και να οδηγήσει σε ατυχήματα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει επίσης να το γνωρίζετε.

 

Μικρές συζητήσεις

 

Οι Γερμανοί δεν συνηθίζουν να κάνουν μικρές συζητήσεις. Η κοπέλα στο ταμείο του σούπερ μάρκετ πιθανότατα δεν θα σας ρωτήσει πώς είστε και φυσικά δεν περιμένει από εσάς να την ρωτήσετε κάτι αντίστοιχο. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είστε ευγενικοί. Σίγουρα, θα πρέπει να πείτε ευχαριστώ στο τέλος! Μερικές φορές, οι υπάλληλοι ενός καταστήματος μπορεί να σας ευχηθούν να έχετε ένα όμορφο βράδυ. Φυσικά, πρέπει να τους απαντήσετε. Αλλά μην περιμένετε κάτι περισσότερο!

 

Καλό σας ταξίδι και καλή διαμονή!

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Επτά πόλεις στη Γερμανία για ρομαντικούς ταξιδιώτες

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Εάν έχετε βαρεθεί τα πολύβουα τουριστικά κέντρα, τους πανύψηλους ουρανοξύστες και την τρελή κίνηση στους δρόμους καιρός να κάνετε κάτι διαφορετικό. Είτε είστε ρομαντικός χαρακτήρας, είτε απλώς επιζητάτε λίγη ησυχία και χαλάρωση, οι παρακάτω επιλογές είναι αυτό που χρειάζεστε. Επτά πόλεις για να ζήσετε το δικό σας παραμύθι! 

 

 1. Rothenburg ob der Tauber

Αυτή η μικρή και όμορφη πόλη βρίσκεται στη Βαυαρία, δυτικά της Νυρεμβέργης και είναι η καλύτερα διατηρημένη μεσαιωνική οχυρωμένη πόλη της Γερμανίας. Θα δείτε στενά με πύργους, επιβλητικά τείχη και σοκάκια πλακόστρωτα.

 1. Bamberg

Αν είστε στη Βαυαρία μη χάσετε την ευκαιρία να την επισκεφτείτε. Η  αρχιτεκτονική αυτής της ελκυστικής μικρής πόλης είναι ασύγκριτη σχεδόν οπουδήποτε αλλού στη Γερμανία. Ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ η παλιά πόλη είναι απαλλαγμένη από σύγχρονες δομές. Δέκα ζυθοποιεία βρίσκονται διάσπαρτα γύρω από την πόλη προσφέροντας τη διάσημη καπνιστή μπύρα.

 1. Miltenberg

Θεωρείται από τις πιο όμορφες πόλεις στη Βαυαρία. Είναι φημισμένη για την κατασκευή βιολιών και έγινε γνωστή ως «το χωριό των Χιλίων Βιολιών». Αυτή η μικρή πόλη μπορεί να υπερηφανεύεται για μερικά από τα πιο γοητευτικά δημιουργήματα αρχιτεκτονικής στη χώρα, με την πλατεία της αγοράς να έχει προβληθεί σε πολλές ταινίες.

 1. Michelstadt

Βρίσκεται στη μέση του πάρκου Odenwald. Είναι από τους παλαιότερους οικισμούς στην περιοχή και περιέχει μερικές εντυπωσιακές μεσαιωνικές δομές, όπως το κάστρο της και το ιστορικό δημαρχείο της πόλης, τα οποία είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο.

 1. Rüdesheim am Rhein

Αυτή η όμορφη μικρή πόλη είναι κρυμμένη στο φαράγγι του Ρήνου και είναι γνωστή για την οινοποιΐα της. Όπως πολλές γραφικές πόλεις η Rüdesheim am Rhein είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το εκπληκτικό τοπίο γύρω από την πόλη είναι αρκετό για να την επισκεφθείτε, εκτός από το εξαιρετικό κρασί της περιοχής και την υπέροχη παλιά πόλη.

 1. Goslar

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η Goslar, που βρίσκεται στην Κάτω Σαξονία είναι μια δημοφιλής τουριστική πόλη και αγαπητή στους Γερμανούς. Φημίζεται για τις υπέροχες πύλες της και τα παλιά τείχη της, το μεσαιωνικό αυτοκρατορικό παλάτι και τις ρωμαϊκές εκκλησίες της. Πάνω από 47 κωδωνοστάσια εκκλησιών φτάνουν προς τον ουρανό, δίνοντας στη Goslar το ψευδώνυμο της «Ρώμης του Βορρά».

 1. Cochem

Είναι μία ειδυλλιακή παραποτάμια μικρή πόλη που φημίζεται για το επιβλητικό της, ρομαντικό κάστρο που χτίστηκε τον 11ο αιώνα. Το τοπίο μοιάζει βγαλμένο κατ ‘ευθείαν από παραμύθι.

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Herbrechtingen: Οι Πόντιοι πρεσβευτές παραδοσιακών συνταγών(PIC)

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ποντιακός Σύλλογος Ακρίτες Herbrechtingen: Σεμινάριο παραδοσιακών συνταγών foto: © Ποντιακός Σύλλογος Ακρίτες Herbrechtingen

Ποντιακός Σύλλογος Ακρίτες Herbrechtingen:

Εντυπωσιασμένοι οι συμμετέχοντες με τις παραδοσιακές Ελληνικές συνταγές

 

Με μεγάλη ανταπόκριση από Γερμανούς συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο μαγειρικής του Ποντιακού Συλλόγου Ακρίτες στις εγκαταστάσεις του συλλόγου στο Herbrechtingen

 

Ακόμη μια επιτυχημένη εκδήλωση πραγματοποίησε ο Ποντιακός Σύλλογος Ακρίτες. Αυτή τη φορά μάλιστα με τους Γερμανούς συμμετέχοντες να αποχορούν ευχαριστημένοι, οι οποίοι μάλιστα εξέφρασαν την επιθυμία τους να διοργανώνονται περισσότερες εκδηλώσεις τέτοιου τύπου από το Σύλλογο.

 

Συνταγές του τύπου ωτία, λαχανοντολμάδες, διάφορα μαγειρευτά φαγητά και πολλά γλυκά φτιαγμένα όλα από τις γυναίκες του Συλλόγου έδωσαν στους συμμετέχοντες μια άλλη εικόνα για την Ελληνική κουζίνα, όπου τα συνηθισμένα στο εξωτερικό είναι το σουβλάκι, ο γύρος και το τζατζίκι.

«Θα ήταν ωραίο να μπορούσαμε σε Ελληνικά εστιατόρια εδώ στη Γερμανία να γευόμαστε τέτοιου τύπου φαγητά», δήλωσε μεταξύ άλλων ένα ζευγάρι Γερμανών.

Το Δ.Σ. του Ποντιακού Συλλόγου Ακρίτες θέλει να ευχαριστήσει θερμά όλους όσους συνέβαλαν για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια αυτή με μεγάλη επιτυχία και υπόσχεται να πραγματοποιήσει και στο μέλλον κι’ άλλες εκδηλώσεις που θα αναδεικνύουν την παράδοση και την Ελληνική κουλτούρα.

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Ένα πλήρες γερμανικό λεξικό στο κινητό σας δωρεάν

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Θέλετε να μάθετε γερμανικά ή να βελτιώσετε τις γνώσεις σας; Όμως, παράλληλα δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα ή δεν έχετε χρόνο να παρακολουθήσετε μαθήματα σε κάποιο κέντρο εκμάθησης ξένων γλωσσών; Σας έχουμε τη λύση. Ακολουθούν οκτώ εφαρμογές, τις οποίες μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν στο κινητό σας και οι οποίες υπόσχονται να σας λύσουν τα χέρια στην καθημερινή σας επικοινωνία. Το σημαντικότερο; Μπορείτε να εξασκηθείτε οπουδήποτε. Στη βόλτα, στη δουλειά, στο μετρό ή όταν ξεκουράζεστε στο σπίτι! Ρίξτε μια ματιά στο άρθρο που ακολουθεί και διαλέξτε εκείνη την εφαρμογή  που σας ταιριάζει καλύτερα.

Anki

Έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να μάθετε καινούριο λεξιλόγιο μέσω καρτών με εικόνες, τις οποίες μπορείτε να «επεξεργαστείτε» οποιαδήποτε στιγμή στο κινητό σας. Μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με το τι σας ενδιαφέρει ή να ακολουθήσετε την προκαθορισμένη σειρά ανά θέμα. Το Anki μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να μελετήσετε τα γερμανικά πολιτιστικά και ιστορικά γεγονότα. Στην πραγματικότητα ο ιστότοπος της εφαρμογής μπορεί να υπερηφανεύεται για το γεγονός ότι σας βοηθά να απομνημονεύσετε σχεδόν τα πάντα. ( https://apps.ankiweb.net/ )

Memrise

Πρόκειται για ακόμη μία εφαρμογή, η οποία βασίζεται στην απομνημόνευση. Το Memrise δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Ed Cooke. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ένα ισχυρό κοινωνικό στοιχείο. Ποιο είναι αυτό; Κερδίζετε πόντους ενώ μαθαίνετε, μπορείτε να συναγωνίζεστε τους φίλους σας αλλά και να αξιολογείτε άλλες λίστες που δημιουργούνται από τους χρήστες. Το Memrise περιλαμβάνει επίσης χιλιάδες επιλογές προγραμμάτων, οπότε μόλις ολοκληρώσετε την εκμάθηση γερμανικών, μπορείτε να περάσετε σε άλλο θέμα ενδιαφέροντος. ( https://www.memrise.com/ )

WordPic

Αυτή η απλή εφαρμογή χρησιμοποιεί φωτογραφίες για να σας «εκπαιδεύσει» σε νέο λεξιλόγιο, ενώ περιλαμβάνει και μια σύγχρονη λειτουργία, η οποία αντλεί φωτογραφίες από το instagram αντί της βάσης δεδομένων της εφαρμογής για να σας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να κάνετε πρακτική την προφορά σας. ( https://play.google.com/store/apps/details?id=com.smartician.wordpic.german&hl=en )

 

Babbel

Προσφέρει εκπαίδευση στο λεξιλόγιο μέσω μικρών ασκήσεων πολλαπλών επιλογών. Όλες οι γερμανικές φράσεις διαβάζονται δυνατά από την εφαρμογή για να σας βοηθήσει με την προφορά, αλλά οι ασκήσεις ξεκινούν με φράσεις και όχι μεμονωμένες λέξεις, γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στους αρχάριους. Περιλαμβάνει αναγνώριση ομιλίας και  λεξιλόγιο λίγο πιο δύσκολου επιπέδου. ( https://www.babbel.com/course-description/learn-german-online )

 

DeutschAkademie

Αυτή η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να εξασκηθούν στο επίπεδο (A1-C2), κείμενο και θεματική ενότητα. Υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής της προόδου σας, ενώ περιλαμβάνει 22.000 ασκήσεις γραμματικής και λεξιλογίου και πάνω από 800 ώρες διαδραστικών online μαθημάτων. Στο φόρουμ γερμανοί καθηγητές μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις και ολόκληρο το μάθημα βασίζεται στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες. Προτείνεται για πρακτική, όμως δεν ενδείκνυται ως κύριο εργαλείο διδασκαλίας. ( https://play.google.com/store/apps/details?id=da.app.grammatiktrainer&hl=en )

 

MindSnack’s Learn German

Αυτή η εφαρμογή που βασίζεται στο παιχνίδι βοηθά τους χρήστες να μάθουν μια γλώσσα μέσω εννέα παιχνιδιών που έχουν σχεδιαστεί για να διδάξουν λεξιλόγιο και συνομιλία. Ωστόσο, μόνο το πρώτο μάθημα είναι δωρεάν και είναι διαθέσιμη μόνο για συσκευές Apple. ( https://itunes.apple.com/us/app/id473825665?mt=8 )

 

Busuu

Το Busuu είναι ένα κοινωνικό δίκτυο σχεδιασμένο να υποστηρίζει τους μαθητές εκμάθησης  ξένων γλωσσών και περιλαμβάνει εφαρμογές για πρακτική εξάσκηση μέσω κινητού. Συγκεκριμένα, προσφέρει πρακτική εξάσκηση με φυσικούς ομιλητές, ακρόαση, ανάγνωση, γραφή και ασκήσεις ομιλίας. Προσφέρει τόσο δωρεάν όσο και αναβαθμισμένα (επί πληρωμή) μοντέλα εκμάθησης. ( https://www.busuu.com/de/ )

 

Duolingo

Δεν υπάρχουν διαφημίσεις, δεν υπάρχουν συνδρομές αλλά ένα γρήγορο και εύκολο μάθημα εκμάθησης ξένων γλωσσών. Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό; Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Duolingo. Η εταιρεία στην οποία ανήκει η καινοτόμος επιχειρηματική ιδέα έχει φροντίσει να το διαθέτει δωρεάν και να είναι διασκεδαστικό. ( https://www.duolingo.com/ )

 

Τώρα αν δεν σας αρκούν τα παραπάνω ακολουθούν δύο links μέσω των οποίων μπορείτε να παρακολουθήσετε online μαθήματα γερμανικών, επίσης δωρεάν:

https://www.deutschland.de/en/topic/knowledge/learning-german-free-of-charge-online-courses-videos-and-apps

https://www.deutschland.de/en/topic/knowledge/learning-german-an-easier-way-of-remembering-vocabulary-and-articles

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Χορήγηση επιμισθίου στους εκπαιδευτικούς του εξωτερικού

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΒΟΡΕΙΑΣ ΡΗΝΑΝΙΑΣ-ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ

Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών Π.Ε Β.Ρ.Β  επιστολή στον υπουργό με Θέμα: «Χορήγηση του ειδικού επιμισθίου στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με απόσπαση στο εξωτερικό».

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ/ Αξιότιμη Κυρία Υφυπουργέ,

Έπειτα από σειρά αιτημάτων, κοινοποίηση των θέσεων μας, επιστολές και συναντήσεις και του Δ.Σ. του Συλλόγου μας με εσάς, με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την εξαγγελία σας για παράταση της χορήγησης του ειδικού επιμισθίου κατά ένα έτος, με ισχύ από την επόμενη σχολική χρονιά για όσους εκπαιδευτικούς υπηρετούν με απόσπαση στο εξωτερικό αλλά και για όσους πρόκειται να αποσπαστούν για πρώτη φορά. Διαφαίνεται ότι γίνονται αντιληπτές από την πλευρά σας οι υπαρκτές και αντικειμενικές δυσκολίες που προσπαθούν να ξεπεράσουν οι εκπαιδευτικοί κατά την εγκατάστασή τους στο εξωτερικό.

 

Είναι φανερό ότι το πάγιο αίτημά μας για χορήγηση του ειδικού επιμισθίου για τουλάχιστον 5 έτη ικανοποιείται μερικώς. Θεωρούμε όμως ότι η χορήγηση του ειδικού επιμισθίου για 5 έτη, θα λειτουργήσει ως πραγματικό κίνητρο για να υπηρετήσει κάποιος εκπαιδευτικός με απόσπαση στο εξωτερικό και θα αποτελέσει ουσιαστική και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα λύση στην κατεύθυνση κάλυψης των λειτουργικών κενών σε εκπαιδευτικούς. Στις σχολικές μονάδες οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο να αφοσιωθούν και να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά στο έργο τους και στα καθήκοντά τους και θα εξασφαλιστεί η παιδαγωγική συνέχεια που είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία τους.

 

Παρ’ όλα αυτά και προκειμένου να αποφευχθεί διάκριση μεταξύ των εκπαιδευτικών που υπηρετούν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό αλλά και να υπάρξει αίσθημα δικαίου στην εκπαιδευτική κοινότητα, κρίνουμε σκόπιμο η επικείμενη ρύθμιση για την 4ετή χορήγηση επιμισθίου να συμπεριλάβει όλους τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με απόσπαση αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό και διανύουν είτε το 1ο, 2ο ή 3ο έτος, είτε και το 4ο έτος απόσπασης και φυσικά δεν έχουν λάβει πάνω από τρία έτη επιμίσθιο.

Έχει ιδιαίτερη αξία η άμεση (εντός Απριλίου) θεσμοθέτηση της χορήγησης επιμισθίου πέρα του τρίτου έτους, για την έγκαιρη και αποτελεσματική οργάνωση της παραμονής των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, γιατί όπως σας έχουμε ενημερώσει με προηγούμενες επιστολές μας, για θέματα στέγης, οι Γερμανοί απαιτούν τρεις μήνες πριν να γνωρίζουν αν κάποιος θα παραμείνει ή όχι στην κατοικία του. Αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις οικονομικές, αλλά και σε επίπεδο οικογενειακού προγραμματισμού των ενδιαφερόμενων.

Oι παραπάνω προτάσεις δε λύνουν όλα τα προβλήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό όπως έχουμε αναδείξει με σχετικά υπομνήματά μας, όμως αποτελούν ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση αναβάθμισής της.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ/ Αξιότιμη Κυρία Υφυπουργέ,

Αναμένουμε την άμεση υλοποίηση και εφαρμογή της εξαγγελίας σας με τρόπο που θα ικανοποιεί το σύνολο των εκπαιδευτικών, που αν συνδυαστεί και με έγκαιρη ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών, η νέα σχολική χρονιά 2019 – 2020 αναμένεται να ξεκινήσει με πολύ καλές προϋποθέσεις.

 

Με εκτίμηση  Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                    Ο Γ. Γραμματέας

Δρ. Νικόλαος Βουδρισλής                                  Νικόλαος Ράμμος

 

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Γερμανία:Σε ποιες περιπτώσεις κινδυνεύετε να βρεθείτε μπλεγμένοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Κάθε χώρα έχει τις δικές της … παραξενιές! Εμείς, συγκεντρώσαμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τη Γερμανία. Αλήθεια, είναι ικανά να σας κάνουν να την αγαπήσετε; Ή μήπως γίνουν αφορμή να τη μισήσετε;

Ακολουθεί μία λίστα με 12 παράξενα πράγματα που συμβαίνουν στη Γερμανία. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται να είστε περισσότερο προσεκτικοί για να μην βρεθείτε μπλεγμένοι χωρίς να το καταλάβετε!

 1. Τα μαξιλάρια θεωρούνται … όπλα

Σύμφωνα με τους νόμους της Γερμανίας, ένα μαξιλάρι μπορεί να θεωρηθεί ως “παθητικό” όπλο. Το να χτυπήσει κανείς κάποιον με μαξιλάρια μπορεί να τον οδηγήσει στη Δικαιοσύνη κατηγορούμενο για επίθεση. Έτσι, λοιπόν θα χρειαστεί να το σκεφτείτε διπλά πριν αποφασίσετε να συμμετέχετε σε μαξιλαροπόλεμο στη Γερμανία.

 1. Η Ανατολική και η Δυτική Γερμανία εξακολουθούν να φαίνονται διαφορετικές από το διάστημα

Πριν η Δυτική και η Ανατολική Γερμανία γίνουν ένα, τα φώτα στους δρόμους  ήταν διαφορετικά. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, η εναέρια άποψη αυτών των περιοχών εξακολουθεί να φαίνεται διαφορετική.

 1. Περίπου 5.500 βόμβες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανακαλύπτονται ετησίως – Δηλαδή 15 ανά ημέρα

Υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες βόμβες στη Γερμανία, οι οποίες προέρχονται από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και είναι θαμμένες στο έδαφος. Περίεργο ε; Και όμως αληθινό!

 1. Δώστε στο barman το σωστό «σήμα» για να σας σερβίρει το σωστό αριθμό ποτηριών μπύρας

Όταν βρίσκεστε σε μια γερμανική pub πρέπει να κάνετε τα σωστά σήματα με τα δάχτυλά σας για να πάρετε τον σωστό αριθμό ποτηριών μπύρας. Για να πάρετε μια μπύρα πρέπει να δείξετε τον αντίχειρά σας. Για να πάρετε δεύτερη δείξτε το πρώτο σας δάχτυλο. Απλό δεν είναι;

 1. Το Oktoberfest του Μονάχου αρχίζει τον Σεπτέμβριο

Το Oktoberfest είναι ένα πολύ δημοφιλές και το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο. Πραγματοποιείται  ετησίως στην πόλη του Μονάχου . Το περίεργο είναι ότι ξεκινά τον Σεπτέμβριο και όχι τον Οκτώβριο όπως λέει και το όνομά του. Το φεστιβάλ αρχίζει στα μέσα ή στα τέλη Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, αποτελώντας ένα σημαντικό μέρος του βαυαρικού πολιτισμού από το 1810. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι παρευρίσκονται στη γιορτή από διάφορα μέρη του κόσμου.

 1. Ποτέ… τρυπάνι τις Κυριακές

Είναι αντίθετο με το νόμο της Γερμανίας να τρυπήσετε τους τοίχους σας τις Κυριακές. Αυτός ο νόμος τέθηκε σε ισχύ επειδή οι Κυριακές θεωρούνται σημαντικές για την ξεκούραση των Γερμανών. Οι Γερμανοί προτιμούν μια σιωπηρή Κυριακή. Οι Γερμανοί προτιμούν επίσης να μην πλύνουν τα ρούχα τους τις Κυριακές από φόβο μην προκαλέσουν θόρυβο λόγω της λειτουργίας του πλυντηρίου.

 1. Είναι παράνομο να ξεμείνετε από καύσιμα στο γερμανικό αυτοκινητόδρομο

Για να είμαστε ακριβείς απαγορεύεται να σταματήσετε στους γρήγορους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Η στάση ή η έλλειψη καυσίμων συνεπάγεται κινδύνους για τους άλλους οδηγούς. Είναι επίσης παράνομο να περπατήσει κάποιους σε αυτούς τους θρυλικούς αυτοκινητόδρομους. Αυτός ο περίεργος νόμος, εάν παραβιαστεί, μπορεί να σας οδηγήσει σε πρόστιμο κοντά στα 100 ευρώ.

 1. Οι αποδράσεις από τις φυλακές δεν τιμωρούνται από το νόμο

Στις περισσότερες χώρες είναι παράνομη και τιμωρείται η απόδραση από τις φυλακές. Όμως, αυτό δεν συμβαίνει στη Γερμανία. Αν δραπετεύσετε από τη φυλακή και σας πιάσουν, θα επιστρέψετε για να εκτίσετε την ποινή σας από εκεί που διεκόπη. Είναι απολύτως δικαιολογημένο να ξεφύγετε από την φυλακή στη Γερμανία. Ο νόμος αυτός χρονολογείται από το 1880, όταν η γερμανική κυβέρνηση σκέφτηκε ότι είναι ανθρώπινο ένστικτο να τρέχει κάποιος προς την ελευθερία.

 1. Το κολλέγιο είναι δωρεάν για όλους στη Γερμανία

Τα δίδακτρα είναι δωρεάν στη Γερμανία. Αυτό δεν είναι κάτι παράξενο αλλά πολύ χρήσιμο για την κοινωνία. Το περίεργο πράγμα είναι ότι η παρακολούθηση μαθημάτων στο κολλέγιο είναι δωρεάν και για τους ξένους φοιτητές. Μάλιστα, πολλοί φοιτητές από άλλες χώρες, ειδικά από τις Η.Π.Α., επιδιώκουν να γίνουν δεκτοί στα γερμανικά πανεπιστήμια για να γλιτώσουν χιλιάδες δολάρια στις σπουδές τους.

 1. «Ψεύτικες» στάσεις λεωφορείων

Οι φαινομενικά ψεύτικες στάσεις λεωφορείων είναι πραγματικές στη Γερμανία. Τα γερμανικά νοσηλευτικά ιδρύματα και η κυβέρνηση κατέληξαν σε μια στρατηγική για την εγκατάσταση πολλών «ψεύτικων» στάσεων λεωφορείων για να βοηθήσουν τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ να μην περιπλανιούνται άδικα. Αυτό μπορεί να ακούγεται παράξενο και αστείο, αλλά η συγκεκριμένη στρατηγική βοηθά πραγματικά τους ασθενείς. Όσοι πάσχουν από Alzheimer έχουν βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, ενώ μπορούν να θυμούνται τα μακροπρόθεσμα γεγονότα. Αυτό τους βοηθά να θυμούνται ότι οι στάσεις των λεωφορείων είναι για να επιστρέψουν στο σπίτι. Αυτά τα πράσινα και κίτρινα σημάδια στις στάσεις των λεωφορείων λοιπόν, βοηθούν αυτούς τους ασθενείς να θυμούνται ότι πρέπει να περιμένουν στο συγκεκριμένο σημείο για να πάνε στο σπίτι τους.

 

 1. Το να ευχηθείς σε κάποιον “Happy Birthday” ετεροχρονισμένα θεωρείται κακή τύχη

Οι Γερμανοί  θεωρούν κακή τύχη όταν κάποιος ευχηθεί “Happy Birthday” σε κάποιον πριν από την πραγματική ημέρα γενεθλίων.

 1. Η κυβέρνηση μπορεί να απορρίψει τα παράξενα ονόματα μωρών

Αυτό είναι το πιο περίεργο σε αυτή τη λίστα. Η Κυβέρνηση μπορεί να απορρίψει περίεργα ονόματα μωρών. Αυτός είναι ο λόγος που οι Γερμανοί έχουν κοινά ονόματα. Στην πραγματικότητα, παραβιάζει κάποιος τον νόμο αν επιλέξει παράξενα ονόματα για μωρά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή, η κυβέρνηση δεν θέλει τα μωρά να αισθάνονται αμηχανία για τα ονόματά τους στο μέλλον. Για παράδειγμα, τα ονόματα Stompie, Woodstock και Grammophon έχουν απορριφθεί, ενώ τα περίεργα Speedy, Lafayette και Jazz επιτρέπονται.

Συνέχεια

Europolitis TV

Μαρία Παπακωνσταντίου Γενική Πρόξενος της Ελλάδος Ντύσσελντορφ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Μαρία Παπακωνσταντίου Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ ©Europolitis

Μαρία Παπακωνσταντίου Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ

Τιμώντας  την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου του1821: Χαιρετισμός στην δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα δεξιώσεων της   Tonhalle στο  Düsseldorf  της Γερμανίας 25 März 2019

Μήνυμα για μια ειρηνική και ενωμένη Ευρώπη.

 

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
Advertisement Europolitis
Advertisement