Connect with us

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Αρρωστήσατε; Απλά βήματα για να βρείτε τον κατάλληλο γιατρό

Published

on

Έχετε αρρωστήσει και ψάχνετε να βρείτε τον κατάλληλο γιατρό; Θα πρέπει να ξέρετε ότι στη Γερμανία έχετε πολλές επιλογές

Και πώς να μην έχετε αφού η χώρα συγκεντρώνει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γιατρών ανά κάτοικο. Είτε λοιπόν πρόκειται για μία απλή γρίπη ή για κάτι πιο σύνθετο, μην ανησυχείτε! Όλο το ιατρικό προσωπικό της χώρας είναι στη διάθεσή σας. 

Επίσης, αναμφισβήτητα το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γερμανία είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Οι κάτοικοι έχουν υποχρεωτικά ασφάλιση υγείας, αλλά μπορούν να επιλέξουν το δικό τους πάροχο, όσοι συγκεντρώνουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις (π.χ. όσοι έχουν εισόδημα άνω των 57.600 ευρώ ή είναι αυτοαπασχολούμενοι). Έτσι, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ιδιωτική αντί της υποχρεωτικής ασφάλισης υγείας.

Όσοι είναι εγγεγραμμένοι σε νόμιμο πάροχο ασφάλισης υγείας μπορούν να επιλέξουν οποιονδήποτε γιατρό εγγεγραμμένο στην Ένωση Νομοθετημένων Ιατρών Ασφάλισης, η οποία περιλαμβάνει περισσότερους από 145.000 γενικούς ιατρούς και ειδικούς στην ιατρική περίθαλψη.  

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βρείτε γιατρούς στη Γερμανία

Προσωπικές συστάσεις από γείτονες, φίλους και συναδέλφους  στη δουλειά μπορεί να είναι χρήσιμες, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο για τους μετανάστες που δεν έχουν άμεσο δίκτυο στη Γερμανία. Οι ξένοι μπορούν επίσης να επισκεφθούν την πρεσβεία της χώρας τους, παρόλο που ενδέχεται να έχουν περιορισμένες πληροφορίες ή να παρέχουν ενημέρωση για τους γιατρούς μόνο στις μεγαλύτερες πόλεις.

Υπάρχουν επίσης διάφορες βάσεις δεδομένων που μπορούν να αναζητηθούν γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων:

Σύνδεσμος των νόμιμων ιατρών ασφάλισης υγείας: Παρέχει πληροφορίες για γιατρούς σε διάφορες περιοχές συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της Βαυαρίας, του Βερολίνου και του Αμβούργου. Σας παραθέτουμε το συγκεκριμένο link, το οποίο όμως είναι στα γερμανικά. https://www.kbv.de/html/arztsuche.php. 

DocInsider:

Πρόκειται για μια βάση δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης, μέσω της  οποίας μπορείτε επίσης να αξιολογήσετε τους γιατρούς και άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Απαιτεί εγγραφή και είναι διαθέσιμη μόνο στα γερμανικά. https://www.docinsider.de/. 

Jameda:

Μια βάση δεδομένων για τους ιατρούς με βάση το όνομα, την ειδικότητα και πολλά άλλα. Δεν απαιτείται εγγραφή, αλλά διατίθεται μόνο στα γερμανικά. https://www.jameda.de/. 

Ωστόσο, η ιδανική λύση είναι ο πάροχος ασφάλισης υγείας σας. Μπορούν να σας παρέχουν κατάλογο συνιστώμενων γιατρών, είτε κατόπιν αιτήματος είτε μέσω διαδικτύου. Μερικοί επιλεγμένοι πάροχοι ασφάλισης υγείας μπορούν ακόμη να παρέχουν εξειδικευμένες συμβουλές για την επιλογή ενός γιατρού, κάτι που μπορεί να είναι ανεκτίμητο για ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να ψάξουν μόνοι τους στις βάσεις δεδομένων.

Βρείτε έναν γιατρό στη Γερμανία που να μιλάει τη γλώσσα σας

Πολλοί ασθενείς αισθάνονται πιο άνετα να συζητούν ιατρικά θέματα στη γλώσσα τους για να εξασφαλίσουν ότι  καταλαβαίνουν τον γιατρό και μπορούν να περιγράφουν με ακρίβεια τα συμπτώματα, χωρίς  περιθώρια παρεξηγήσεων.

Οι γιατροί στη Γερμανία πρέπει φυσικά να μιλούν γερμανικά, αλλά υπάρχει επίσης ένας αυξανόμενος αριθμός ξένων ιατρών που ασκούν τη δραστηριότητά τους στη χώρα. Σύμφωνα με τη Γερμανική Ιατρική Εταιρεία, το 11% των ασκούμενων ιατρών στη Γερμανία έχει ξένη εθνικότητα. Επιπλέον, οι Γερμανοί έχουν γενικά αρκετά υψηλό επίπεδο αγγλικής επάρκειας. Για τους μετανάστες στη Γερμανία, αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες να βρουν έναν γιατρό που να μιλάει τη μητρική τους γλώσσα ή μια γλώσσα την οποία καταλαβαίνουν καλύτερα.

Πολλές από τις προαναφερθείσες βάσεις δεδομένων, και ιδίως οι βάσεις δεδομένων από την Ένωση Νομοθετημένων Ιατρών Ασφάλισης, προσφέρουν πεδία που περιορίζουν την αναζήτησή σας ανά γλώσσα, επιτρέποντάς σας να επιλέξετε έναν γιατρό με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε στη γλώσσα που επιθυμείτε.

Ώρες γραφείου και διαθεσιμότητα

Οι μετανάστες που εργάζονται με σταθερό ωράριο εργασίας θα πρέπει να πάρουν λίγη ώρα άδεια για να επισκεφθούν κάποιο γιατρό. Ωστόσο, σε μερικές κατηγορίες επαγγελμάτων κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πιο δύσκολο. Μερικοί γιατροί στη Γερμανία συνήθως παρατείνουν τις ώρες γραφείου τους  ή μπορεί να είναι πιο ευέλικτοι κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεων από ασθενείς. Όπως και να έχει καλό είναι να κλείσετε προηγουμένως κάποιο ραντεβού.

Επίσης, μπορείτε να καλέσετε την ιατρική υπηρεσία στο 116 117 για να μιλήσετε με κάποιο γιατρό για περιστατικά που δεν χαρακτηρίζονται ως επείγοντα αλλά ωστόσο είναι κρίσιμα. Εάν αντιμετωπίσετε μια ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καλέστε το 112. Οι κλήσεις μπορούν να γίνουν στα γερμανικά ή τα αγγλικά, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, και η τοποθεσία σας θα σημειωθεί αμέσως. Οι νόμιμοι φορείς ασφάλισης υγείας θα αναλάβουν το κόστος της επείγουσας αντίδρασης, αλλά να είστε έτοιμοι για μια μικρή συνδρομή.

Βεβαιωθείτε ότι η επιλογή του γιατρού σας είναι σωστή

Για τους μετανάστες, και ιδιαίτερα για εκείνους με χρόνιες παθήσεις που απαιτούν συχνές επισκέψεις στο γιατρό, είναι σημαντικό να επιλέξουν  τον ιδανικό επιστήμονα. Οι ασθενείς μπορούν να ελέγξουν τις ιστοσελίδες DocInsider και  Jameda για κριτικές από άλλους ασθενείς, αλλά ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας όλων είναι να βρεθεί ένας γιατρός που να σας αντιμετωπίζει ως ισότιμο «σύντροφο» στη θεραπεία. Υπάρχουν επίσης και κάποια άλλα θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

Τοποθεσία: Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το γραφείο του γιατρού βρίσκεται σε λογική απόσταση, ειδικά εάν έχετε χρόνιες παθήσεις και πρέπει να τον επισκέπτεστε συχνά. 

Χαρακτήρας: Τόσο ο γιατρός όσο και το ιατρικό  προσωπικό θα πρέπει να είναι φιλικοί και να αντιμετωπίζουν με σεβασμό τους ασθενείς τους. Ανάλογη συμπεριφορά θα πρέπει να επιδεικνύουν και μεταξύ τους.

Επιλογή θεραπείας: Οι ασθενείς στη Γερμανία έχουν το δικαίωμα να καθορίσουν την πορεία της θεραπείας τους και ο γιατρός θα πρέπει να σας αφήσει να επιλέξετε ελεύθερα χωρίς πίεση. Θα πρέπει επίσης να σας επιτρέψουν να έχετε όσο χρόνο χρειάζεστε ώστε να λάβετε τεκμηριωμένη απόφαση για την κατάσταση της υγείας σας.

Ασφαλιστική κάλυψη: Ο γιατρός θα πρέπει να είναι σε θέση να σας ενημερώσει εάν η θεραπεία καλύπτεται από την ασφάλειά σας. Θα πρέπει επίσης να είστε σε θέση να λάβετε απλές πληροφορίες σχετικά με τις μεμονωμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, ή IGeL, για τις οποίες πρέπει να πληρώσετε από την τσέπη σας.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Ποια είναι η αρχαιότερη γλώσσα στον κόσμο;

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Στον πλανήτη Γη υπάρχουν πάνω από 7.100 γλώσσες. Το 40% από αυτές κινδυνεύουν με εξαφάνιση (αυτό σημαίνει ότι οι πληθυσμοί που ομιλούν αυτές τις γλώσσες μειώνονται). Υπάρχουν γλώσσες που τις μιλάνε λιγότερα από χίλια άτομα.

Από την άλλη, παραπάνω από τους μισούς κατοίκους του πλανήτη μιλάνε μόλις τις 23 ευρύτατα διαδεδομένες γλώσσες.

Οι ομιλούμενες και μη γλώσσες είναι μία ιστορία ανθρώπινης επικοινωνίας. Για το λόγο αυτό στο ερώτημα για το ποια γλώσσα είναι η αρχαιότερη δεν είναι εύκολο να δοθεί μία ολοκληρωμένη απάντηση.

Για παράδειγμα, οι γλωσσολόγοι στην προσπάθειά τους να αποκρυπτογραφήσουν τις πήλινες πλακέτες ή για να μελετήσουν την εξέλιξη των ζωντανών γλωσσών, αναγκαστικά, ξεπερνούν τα στενά πλαίσια της γλωσσολογίας.

Το συναρπαστικό είναι ότι κατά την διάρκεια της αποκρυπτογράφησης της άγνωστης γλώσσας αποκαλύπτονται μυστικά των αρχαίων πολιτισμών και ξεκινούν νέες έντονες συζητήσεις μεταξύ των επιστημόνων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μελέτη των αρχαίων ή σύγχρονων γλωσσών παίζει καθοριστικό ρόλο στην κατανόηση του παρελθόντος: βοηθάει να καταγράψουμε τους δρόμους της μετανάστευσης των λαών και τις ιστορικές επαφές διαφορετικών πολιτισμών.

Μία γλώσσα έχει πολλές εκφράσεις: η ομιλία, η γραφή, η γλώσσα των χειρονομιών, η κάθε γλώσσα έχει τα χαρακτηριστικά της. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν διαφορετικούς μεθόδους για να προσδιορίσουν την ηλικία μιας γλώσσας και την καταγωγή της.

Λόγου χάρη, όταν έχει εντοπιστεί η χρονική περίοδος κατά την οποία οι δύο διάλεκτοι της ίδιας γλώσσας αρχίζουν να αυτονομούνται και να απομακρύνονται η μία από την άλλη, τότε μιλάμε για την στιγμή της γέννηση μιας καινούργιας γλώσσας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Αγγλικά και τα Γερμανικά που προέρχονται από τα Πρωτογερμανικά.

Δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια ποια γλώσσα τελικά είναι η πιο αρχαία. Μερίδα επιστημόνων θεωρεί ότι όλες οι γλώσσες προέρχονται από μία αρχική πανανθρώπινη “πρωτόγλωσσα”. Αν είναι έτσι, τότε όλες οι γλώσσες, κατά κάποιον τρόπο, έχουν μία πηγή. Η σκέψη αυτή μένει σαν υπόθεση και είναι πολύ δύσκολο να τεκμηριωθεί.

Από τα πιο αρχαία δείγματα γραφής, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η λεγόμενη σφηνοειδής γραφή στους πολιτισμούς των Σουμερίων και Ακκάδων (το λιγότερο πριν 4.600 χρόνια) και ιερογλυφικά των Αιγυπτίων (περίπου την ίδια περίοδο).

Μερίδα επιστημόνων της παγκόσμιας κοινότητας των γλωσσολόγων προτείνει να χαρακτηρίζεται ως η πιο αρχαία εκείνη η γλώσσα πού πρώτη απόκτησε γραφή.

Στα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ. φαίνεται πως τοποθετούνται οι κρητικές συλλαβικές γραφές, οι αναφερόμενες έως τώρα ως Μινωικές γραφές, δηλαδή 500 χρόνια πριν από την καθιερωμένη άποψη, η οποία τις τοποθετούσε στο 1900 πΧ.

Έτσι λοιπόν, οι γραφές αυτές χρονολογούνται παράλληλα με τη γραφή στην κοιλάδα του Ινδού ποταμού περί το 2400 πΧ, ενώ τα Αιγυπτιακά Ιερογλυφικά τοποθετούνται περίπου στο 3000 π.Χ.

Πηγή: ertnews.gr

Continue Reading

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Προκήρυξη θέσης εργασίας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ προκηρύσσει μία (1) θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου χρόνου, διαρκείας δύο (2) ετών, και συγκεκριμένα μία (1) θέση μεταφραστή/μεταφράστριας, με μεικτές αποδοχές 2250 Ευρώ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι ενδιαφερόμενοι/νες θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος ηλικίας τους και να διαθέτουν τα εξής προσόντα:

 1. Να είναι μόνιμες/οι κάτοικοι Γερμανίας με Ελληνική ή Γερμανική ιθαγένεια. Τυχόν υποψηφιότητες από πρόσωπα ιθαγένειας τρίτης χώρας θα εξετασθούν, εφόσον πιστοποιείται νόμιμη διαμονή στη Γερμανία, με δυνατότητα εργασίας.
 2. Να είναι κάτοχοι Απολυτήριου Λυκείου ή ισοδύναμου τίτλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της αλλοδαπής. Τυχόν πρόσθετες σπουδές, επαγγελματική εμπειρία και προϋπηρεσία σε ανάλογη θέση θα συνεκτιμηθούν.
 3. Να έχουν άριστη γνώση της Ελληνικής και της Γερμανικής. Η επαρκής γνώση της Αγγλικής
  θα θεωρηθεί πρόσθετο προσόν.
 4. Να έχουν πλήρη επάρκεια χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή και εξοικείωση με τη χρήση
  μέσων κοινωνικής δικτύωσης
  (Facebook, Twitter, Instagram).
 5. Να έχουν λευκό ποινικό μητρώο (ελληνικό ή γερμανικό, κατά περίπτωση), απόσπασμα του
  οποίου θα πρέπει να προσκομισθεί.
 6. Να διαθέτουν σοβαρότητα, εχεμύθεια, προσήλωση, ακρίβεια και ευσυνειδησία, ιδίως ως
  προς την τήρηση χρονικών προθεσμιών.
 7. Να έχουν εκπληρώσει, εφόσον πρόκειται για άρρενες Έλληνες πολίτες, τις στρατιωτικές
  τους υποχρεώσεις ή να έχουν νόμιμα απαλλαγεί από αυτές.

Οι ενδιαφερόμενοι/νες παρακαλούνται να αποστείλουν επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αντίγραφο Διαβατηρίου ή Ταυτότητας, βιογραφικό σημείωμα, καθώς και υπεύθυνη δήλωση δια της οποίας δεσμεύονται να προσκομίσουν τα απαραίτητα πρωτότυπα δικαιολογητικά, εφόσον τους ζητηθούν.

Στην επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα πρέπει να αναγράφονται οπωσδήποτε τα βασικά στοιχεία επικοινωνίας (ταχυδρομική διεύθυνση, αριθμ. τηλεφώνου και e-mail).

Ο φάκελος, στον οποίον θα περιλαμβάνεται το σύνολο των στοιχείων που, κατά την κρίση των ενδιαφερομένων, τεκμηριώνει την καταλληλότητά τους για την πλήρωση της ως άνω θέσεως θα πρέπει να έχει αποσταλεί έως την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, ως ακολούθως:

Ταχυδρομικά, στη διεύθυνση: Generalkonsulat von Griechenland, Willi-Becker-Allee 11, 40224 Düsseldorf ή

– Ηλεκτρονικά, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: grgencon.ddf@mfa.gr (Θέμα: Προκήρυξη πλήρωσης Θέσεως μεταφραστή).

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν την αίτηση και τα υποστηρικτικά έγγραφα σε ένα μόνον e-mail και σε format .pdf ή .zip.

Σύμφωνα με το Γενικό Προξενείο, αριθμός επιλεγέντων που πληρούν τα τυπικά προσόντα θα κληθούν σε συνέντευξη. Η γλωσσομάθεια και τα λοιπά προαναφερθέντα προσόντα θα εκτιμηθούν βάσει των προσκομιζομένων πιστοποιητικών ή στο πλαίσιο προφορικής συνέντευξης ή πρακτικής δοκιμασίας.

Σημειώνεται ότι ο/η προσλαμβανόμενος/η, εφόσον έχει ελληνική ιθαγένεια, μπορεί με αίτησή του να υπαχθεί στην ελληνική νομοθεσία περί κοινωνικών ασφαλίσεων ή να ασφαλισθεί σε επιτόπιο ασφαλιστικό φορέα.

Το ασφαλιστικό καθεστώς πολιτών έτερης ιθαγένειας διέπεται από την επιτόπια νομοθεσία. Οι ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ εισφορές, σε κάθε περίπτωση, βαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο, καταλήγει η προκήρυξη.

Continue Reading

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Ενθαρρύνοντας την ειλικρίνεια στα παιδιά

Published

on

Από

Μέσω της ειλικρίνειας το παιδί ενισχύει την συναισθηματική του νοημοσύνη αλλά και την αυτοπεποίθησή του. Νιώθει αληθινό, έντιμο, περήφανο, και βλέπει πως οι γύρω του το αντιμετωπίζουν ως ένα άτομο που μπορούν να εμπιστευτούν και να στηριχτούν πάνω του.

Είναι σημαντικό, ως πρότυπα, γονείς και δάσκαλοι να αποφεύγουν να λένε ασκόπως ψέματα στα παιδιά. Αν επιθυμείτε τα παιδιά σας να είναι αυτάρκη, υπεύθυνα και γεμάτα αυτοπεποίθηση, είναι απαραίτητο να προτιμάτε την οδό της ειλικρίνειας και της ανοιχτότητας, του διαλόγου και της επικοινωνίας. Μεγαλώνοντας, το παιδί θα μάθει πόση διαφορά κάνει ένα ψέμα από μια αλήθεια, πόσο σεβασμό αντανακλά η ειλικρίνεια, και συνειδητοποιεί ότι ο κόσμος των ενηλίκων συχνά «εγκρίνει» και χρησιμοποιεί το ψέμα για να πετύχει τους στόχους του, «συγχωρώντας» τον εαυτό του κατά τη στιγμή που το κάνει.

Το κλειδί κατά τη διδασκαλία της αξίας της ειλικρίνειας είναι:

 1. Μην κρίνεις! Τα παιδιά δεν έχουν ποτέ κακή πρόθεση. Πριν κρίνεις την συμπεριφορά του παιδιού καλύτερα δες από απόσταση και με καθαρό μυαλό την κατάσταση και συζήτησε μαζί του.
 2. Ενεργητική ακρόαση. Η ενεργητική ακρόαση βοηθά τους ενήλικες να ακούσουν προσεκτικά το παιδί. Έτσι, θα καταλάβεις αν λέει την αλήθεια ή αν φαντάζεται ιστορίες.
 3. Αποφυγή επισήμανσης. Μην αποκαλείς το παιδί σου ψεύτη. Με τον καιρό και την επανάληψη ίσως το πιστέψει και αρχίσει να ενεργεί με βάση αυτό που περιμένεις: το ψέμα!
 4. Μίλα στο παιδί από πολύ μικρή ηλικία, για την ειλικρίνεια και την αξία της σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Το ψέμα «σπάει» την εμπιστοσύνη στην οικογένεια και τα μέλη της πρέπει να μπορούν να πιστεύουν το ένα το άλλο.
 5. Επαίνεσε την ειλικρίνεια! Όταν το παιδί ενεργεί σωστά και με ειλικρινή, καθαρή διάθεση, επιβράβευσέ το, ώστε να επαναλάβει αυτή τη συμπεριφορά και να την καταγράψει ως θεμιτή και εκτιμητέα.

Να θυμάσαι πως, ως ενήλικες, εμείς είμαστε τα πρότυπα των παιδιών και από εμάς μαθαίνουν. Ας δώσουμε, λοιπόν, ένα γερό και διαρκές μάθημα περήφανης ειλικρίνειας.

Γράφει η Κατερίνα Παπαϊωάννου

Απόφοιτος του ανώτατου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος κεφαλονιάς με πτυχίο τεχνολογίας ήχου και μουσικών οργάνων, έκανα τη διπλωματική μου εργασία με θέμα το παραδοσιακό παιδικό τραγούδι

life coaching για γονείς και δασκάλους και παιδιά

LinkedIn:www.linkedin.com/in/katerina-papaioannou-90b704221

Instagram:katerina.papaioannou.kidscoach

Facebook: Katerina Papaioannou – Kids Life Coach

Website:https://katerina-papaioannou.com/

Email:info@katerina-papaioannou.com

Τηλέφωνο:+4916092873010

Continue Reading

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Η αλλαγή ισορροπιών στο Κογκρέσο και η θέση της Ελλάδας: Του Τιμολέοντα Ζιώγκα

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τα αποτελέσματα της 8ης Νοεμβρίου, σήμερα οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα κληθούν να ανανεώσουν ολοκληρωτικά την Βουλή Αντιπροσώπων, όπως επίσης και συγκεκριμένες θέσεις που βγαίνουν προς ψηφοφορία στην Γερουσία. Παράλληλα, έχουν στηθεί κάλπες για τους Κυβερνήτες και αιρετούς πολιτειακούς αξιωματούχους, σε μια συγκυρία κατά την οποία η επιλογή του εκλογικού σώματος λαμβάνει την μορφή άτυπου “δημοψηφίσματος” για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν.

Το κόμμα του Προέδρου φαίνεται ότι θα έχει απώλειες στις ενδιάμεσες εκλογές. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς είναι ένα μοτίβο το οποίο φαίνεται να επαναλαμβάνεται στην αμερικανική πολιτική Ιστορία. Παρόλα αυτά, το εύρος των απωλειών αυτών και μια ενδεχόμενη ολοκληρωτική ήττα, ενδέχεται να προκαλέσουν τριγμούς, στον δρόμο για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Την τελευταία διετία, οι Δημοκρατικοί είχαν τον έλεγχο του Κονγκρέσσου, καθώς πλειοψηφούσαν στην Βουλή ενώ έλεγχαν και την Γερουσία, έστω και με τον αστερίσκο της παρουσίας δυο πιο συντηρητικών Γερουσιαστών (Σίνεμα – Μάντσιν) που δεν άφησαν μεγάλο χώρο για πιο τολμηρές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Κυβέρνηση Μπάιντεν γνώριζε πως και οι δυο πτέρυγες του Κονγκρέσσου ήταν φίλα προσκείμενες, με αποτέλεσμα να μην απαιτούνται συμβιβασμοί που θα ολίσθαιναν εκτός πολιτικής ατζέντας.

Από την άλλη πλευρά, οι οιωνοί δεν είναι οι καλύτεροι δυνατοί για την σημερινή μάχη· Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, μια σχεδόν βέβαιη απώλεια του ελέγχου της Βουλής, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες το μομέντουμ των Ρεπουμπλικανών άλλαξε τον συσχετισμό και στην Γερουσία. Ήδη οι Ρεπουμπλικανοί φαίνεται πως προστατεύουν το Ουισκόνσιν και διεκδικούν τη Νεβάδα, την Τζόρτζια και την Αριζόνα, την ώρα που μόνο η Πενσυλβάνια – με τον φίλο του Ερντογάν, Δρα. Οζ, ως αμφιλεγόμενο υποψήφιο – μπορεί να αλλάξει χέρια, προς όφελος των Δημοκρατικών.

Εφόσον το μομέντουμ που προβλέπεται από τους δημοσκόπους επιβεβαιωθεί και το Δημοκρατικό Κόμμα υποστεί βαριά ήττα, πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ίσως και να επέλθει το “πολιτικό τέλος” του Τζο Μπάιντεν, αφού θα αναζητηθεί ένας νέος υποψήφιος ούτως ώστε να έρθει αντιμέτωπος με τον Τραμπ ή τους “κλώνους” του Τραμπ (Ντε Σάντις;) που θα διεκδικήσουν την προεδρία το 2024.

Πάντως, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η διακυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται πως απέτυχε να προσφέρει πειστικές λύσεις και εξηγήσεις για τον πληθωρισμό και την εξαντλητική ακρίβεια. Την ώρα που δεν φαίνεται να έχει επικοινωνηθεί επαρκώς στην κοινωνία το ενδεχόμενο να απειληθούν υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους και, ασφαλώς, κεκτημένα όπως το δικαίωμα της επιλογής των γυναικών στην άμβλωση, που πλήττεται από την σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, μια ενδεχόμενη ήττα του Δημοκρατικού Κόμματος στην Γερουσία, ιδίως αν συνδυαστεί με νίκη του Δρα. Οζ στην Πενσυλβάνια, αναμένεται να έχει οδυνηρές συνέπειες, να αποδυναμώσει το “όπλο” που λέγεται Ρόμπερτ Μενέντεζ, με παράλληλη ενίσχυση του Ερντογάν.

Στην δε Βουλή, το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στα πρόσωπα, αφού, εκτός από την Κάρολιν Μαλόνεϊ, που ηττήθηκε στις προκριματικές εκλογές, η Ελλάδα κινδυνεύει, περισσότερο ή λιγότερο, να χάσει τους Κρις Πάπας και Ντίνα Τάιτους. Ιδίως μια απώλεια του Πάπας θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα, αφού με τις κομβικές παρεμβάσεις του έχει ηγηθεί σε σημαντικά εθνικά θέματα, όπως οι όροι για την αναβάθμιση του τουρκικού στόλου των F-16, ενώ φέρεται να προορίζεται και ως ο επόμενος επικεφαλής του “Ελληνικού Συμβουλίου” (Hellenic Caucus). Αντίθετα, μόνο ευνοϊκή θεωρείται η επικείμενη εκλογή του Ρόμπερτ Μενέντεζ του Νεότερου στην περιφέρεια που είχε πρωτοεκλεγείο πατέρας του, στο Νιού Τζέρσει.

Συμπερασματικά, αυτό που καθίσταται σαφές είναι οτι οι σημερινές εκλογές εχουν ιδιαίτερη σημασία πρωτίστως για την αμερικανική πολιτική σκηνή και ως εκ τουτου κοινωνία αλλά και για τις εξελίξεις σε μείζονα θέματα που αφορούν τη θέση της Ελλάδας. Μια ενδεχομένη βαριά ήττα θα επηρεάσει τόσο το δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο των πολίτικων επιλογών αλλά και τις διπλωματικές δυνατότητες της Ελλάδας για επίλυση σοβαρών προβλημάτων με τους γείτονες της.

Τιμολέων Ζιώγκας
Continue Reading

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Πανεπιστημιούπολη : Της Ελενας Παρασκευοπούλου

Published

on

Από

…Τη ρωτάω τι γίνεται μου λέει “απλώς πηγαίνω στη σχολή μου”
“Στη χοροεσπερίδα, στη συνέλευση, στη φιλοσοφική μου”..

   

Στο τραγούδι του «Αυτή που περνάει», δίχως μάλλον να το αντιληφθεί, ο Φοίβος Δεληβοριάς απεικονίζει τη ζωηρή πραγματικότητα του Σεπτέμβρη και του Οκτώβρη στις μεγάλες και μικρές φοιτητουπόλεις της Ελλάδας. Χιλιάδες φοιτητές στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, στην Πάτρα και το Βόλο, υποδέχονται το νέο εξάμηνο με νέες ελπίδες για το πτυχίο, εκείνο το ακατόρθωτο πεντάρι στην άλγεβρα και εκείνη τη πενθήμερη με την παρέα που σχεδιάζεται ξανά και ξανά από το πρώτο έτος.

    Τα πανεπιστήμια γίνονται για άλλη μια χρονιά πόλος έλξης για αυτούς που αγαπούν την γνώση και μοχθούν να γίνουν καλύτεροι. Ταυτίζονται με τις ατελείωτες ώρες μελέτης στη βιβλιοθήκη, αλλά και τους καφέδες στο κυλικείο του πολυτεχνείου και την μυρωδιά του φρέσκου ποπ κορν στην κινηματογραφική λέσχη της νομικής. Φεστιβάλ και συναυλίες, αλλά και κάτι αξέχαστα βράδια του Σεπτέμβρη όπου η βαβούρα της πόλης μοιάζει να σωπαίνει εκεί που μαζεύονται ανέμελοι φοιτητές με κιθάρες, μπύρες και τραγούδια που αποχαιρετούν ένα ακόμη καλοκαίρι που έδυσε.

    Ο κόσμος των φοιτητών, αυτός ο ονειροπόλος και ο ανέμελος, διαφέρει από τον κόσμο των μεγάλων. Είναι γεμάτος σχέδια και αισιοδοξία για εκείνο το καλύτερο μέλλον που μας υπόσχονταν σαν είμασταν παιδιά. Οι φοιτητές, λοιπόν, αρνούνται να κληρονομήσουν τον άλλο κόσμο, εκείνον στον οποίο οι άνθρωποι ακόμη πολεμούν και καταπατούν την ελευθερία και την ισότητα. Μέσα στα πανεπιστήμια, στους πυλώνες του πνεύματος και της εξέλιξης, ετοιμάζουν την επανάστασή τους και όχι άδικα. Κάποια συναυλία ειρήνης σβήστηκε με δακρυγόνα. Σε κάποια χώρα μια γυναίκα έσβησε γιατί δεν κάλυψε σωστά τα μαλλιά της. Οι νέοι φωνάζουν «ποτέ ξανά».

    Και αυτόν τον Σεπτέμβρη, οι φοιτητές κατακλύζουν τον πολύπλευρο κόσμο των πανεπιστημίων με τις μουσικές νύχτες που μυρίζουν γιασεμί στα γρασίδια της φιλοσοφικής και τις πορείες με τα συνθήματα. Τα αμφιθέατρα γεμίζουν ηλιοκαμένα πρόσωπα, τετράδια και σημειώσεις. Ένα ακόμη έτος ξεκινά και απρόβλεπτο καθώς είναι θα φέρει χαρές αλλά και καινούργιες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν. Χωρίς ποτέ να φοβούνται. Όπως είχε γράψει τότε ο Νίκος Καρούζος, «Να μη λυπάσαι που πέφτουν τα φύλλα φθινόπωρο. Η δική σου τρυφερότητα θα τα φέρει και πάλι στα δέντρα».

Ελενα Παρασκευοπούλου Φοιτήτρια Αγγλικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Continue Reading

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Aθώωση των εμπλεκόμενων στον σκάνδαλο Siemens, μια απο τα ίδια… : του Γιάννη Καστελιανου

Published

on

Από

Η ελληνική δικαιοσύνη, για άλλη μια φορά πιστοποίησε οτι νοσεί βαριά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο οτι σύμφωνα με τους δείκτες διεθνών οργανισμών (Rule of Law Index) η εγκυρότητα της είναι στα επίπεδα της Μποτσουάνας και Νότια Αφρικής και χειρότερη απο την Ρουμανία, Ρουάντα και Ναμίμπια…. Η ελληνική δικαιοσύνη έχει αφήσει άναυδους με αποφάσεις της τους Έλληνες πολίτες και όχι μόνο, ουκ ολίγες φορές. Η κάθε κυβέρνηση διατείνεται για την ανεξαρτησία της αλλά ισχύει αυτό; Πολλοί θα διαφωνήσουν.

Οι βασικοί κατηγορούμενοι της υπόθεσης Siemens αυτο-βαφτίστηκαν ένοχοι, φεύγοντας απο την χώρα και είναι κρυμμένοι ακόμα. Γιατί η ελληνική δικαιοσύνη τους απάλλαξε; Ποιους εξυπηρετεί μια τέτοια απόφαση; Αρκετά άλλα κράτη για ανάλογες κατηγορίες της Siemens, φυσικά και έστειλαν στην φυλακή τους υπαίτιους. Βέβαια είναι απορίας άξιον οτι παρατηρώντας τα κοινωνικά δίκτυα οι αντιδράσεις ήταν ήπιες. Ίσως και ο ελληνικός λαός να έχει χάσει την ελπίδα του και να λέει «μια απο τα ίδια».

Δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες που για διάφορες υποθέσεις, στο παρελθόν είτε απλά κατηγορήθηκαν χωρίς να λογοδοτήσουν, είτε απλά αθωώθηκαν… σκανδαλωδώς.  Φυσικά όσο πιο ισχυροί οι κατηγορούμενοι τόσο πιο πιθανό είναι να έχουμε τέτοια φαινόμενα. Βέβαια ενα απο τα πιο δυναμικά κομμάτια της κοινωνίας, οι τίμιοι και σκληρά εργαζόμενοι υπάλληλοι / εργάτες, μετανάστες και φέρελπεις επιστήμονες, φυσικά και έτσι χάνουν την πίστη τους στο κράτος. Φυσικά και αναρωτιούνται θα βρω άραγε το δίκιο μου αν χρειαστεί με αντικειμενικά κριτήρια; Αν ο αντίπαλος στην δικαστική αίθουσα έχει ισχυρό κοινωνικό έρεισμα, η πιο πιθανή απάντηση είναι ΟΧΙ βάσει της ιστορίας. Έτσι με την πρώτη ευκαιρία οι πολίτες αυτοί θα φύγουν απο την χώρα.

Το ίδιο έκαναν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες νέοι τα τελευταία χρόνια. Ανάλογη τάση παρατηρείται και στην Τουρκία. Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση, η οποία, διώχνει το πιο δυναμικό κομμάτι κάθε χώρας, αλλά και η παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης στους κύριους θεσμούς, όπως η δικαιοσύνη.

Η ελληνική δικαιοσύνη χρήζει άμεσα αναδιάρθρωσης έτσι ώστε να ανταποκριθεί στην σωστότερη απόδοση δικαιοσύνη σε κάθε κοινωνικό κλιμάκιο ανεξαιρέτως. Αυτό είναι μια διαχρονική πληγή στην Ελλάδα. Την πάταξη της διαφθοράς, αξιοκρατία και διαφάνεια θεωρούν βασικούς παράγοντες να γυρίσουν πίσω οι εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες που έφυγαν πρόσφατα απο την χώρα. Είναι το αμάγαλμα της ελληνικής κοινωνία. Το μήνυμα είναι συγκεκριμένο για το τι πρέπει να γίνει για να έρθουν πίσω αλλά και ίσως ένας απο τους λόγους που έφυγαν. Θα πρέπει να είναι απο τις υψηλότερες προτεραιότητες για το ελληνικό κράτος να διευθετηθεί η δικαιοσύνη και τα μεγαλύτερα στοιχήματα.  


Γιάννης Ν. Καστελιανός
YKastelianos@gmail.com
Ανώτερος διευθυντής πληροφορικής 
Φρανκφούρτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πυρκαγιές και αναδάσωση … οτι δεν κάνει το κράτος

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ32 λεπτά ago

Eurostat: Οι Έλληνες δουλεύουν τις περισσότερες ώρες στην ΕΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 ώρες ago

Νίκος Ανδρουλάκης: «Να αγωνιστούμε μαζί για να αλλάξει η πατρίδα μας πορεία»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 ώρες ago

Γαλλογερμανική έκθεση: «Η ΕΕ δεν είναι σε θέση να υποδεχτεί νέα κράτη μέλη»

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ7 ώρες ago

Δωρεάν μαθήματα γερμανικών από την Κοινότητα των Ελλήνων στο Βούπερταλ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ23 ώρες ago

Επιστήμονες ανέπτυξαν «έξυπνη» σκουριά που καθαρίζει το νερό από τους ρύπους και τις βλαβερές ορμόνες

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Το ψηφιακό διαβατήριο δοκιμάζει η Φινλανδία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: “Εθνική Ημέρα Διαμαρτυρίας” για την επιβίωση των κλινικών

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το Ζαγόρι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Κανονικά οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια σήμερα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

10 βήματα που πρέπει να κάνουμε αν έχουμε πέσει θύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος»

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσης εργασίας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για τα ελληνόπουλα της Βορείου Ρηνανίας Βεστφαλίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Ευκολότερη η χορήγηση υπηκοότητας μετά την έγκριση νομοσχεδίου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Τη Βασική Ασφάλεια Τέκνων θεσπίζει η κυβέρνηση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Γιατί τα αεροπορικά εισιτήρια είναι τόσο ακριβά;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Βρετανικό Μουσείο: “Περίπου 2.000” αντικείμενα έχουν κλαπεί, κάποια έχουν ήδη εντοπιστεί

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Ξεπέρασαν τους 19.000 οι πολίτες που επισκέφθηκαν 29 φάρους της Ελλάδας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Πυροβολισμοί στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βούπερταλ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Συμφωνία Ρωσίας – ΗΠΑ για πρόσθετη αποστολή αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

30 βαθμούς μέσα σε τέσσερις ημέρες έπεσε η θερμοκρασία στην Ελβετία!

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis