Επικοινωνήστε μαζί μας

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Αρρωστήσατε; Απλά βήματα για να βρείτε τον κατάλληλο γιατρό

Δημοσιεύθηκε

στις

Έχετε αρρωστήσει και ψάχνετε να βρείτε τον κατάλληλο γιατρό; Θα πρέπει να ξέρετε ότι στη Γερμανία έχετε πολλές επιλογές

Και πώς να μην έχετε αφού η χώρα συγκεντρώνει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γιατρών ανά κάτοικο. Είτε λοιπόν πρόκειται για μία απλή γρίπη ή για κάτι πιο σύνθετο, μην ανησυχείτε! Όλο το ιατρικό προσωπικό της χώρας είναι στη διάθεσή σας. 

Επίσης, αναμφισβήτητα το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γερμανία είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Οι κάτοικοι έχουν υποχρεωτικά ασφάλιση υγείας, αλλά μπορούν να επιλέξουν το δικό τους πάροχο, όσοι συγκεντρώνουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις (π.χ. όσοι έχουν εισόδημα άνω των 57.600 ευρώ ή είναι αυτοαπασχολούμενοι). Έτσι, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ιδιωτική αντί της υποχρεωτικής ασφάλισης υγείας.

Όσοι είναι εγγεγραμμένοι σε νόμιμο πάροχο ασφάλισης υγείας μπορούν να επιλέξουν οποιονδήποτε γιατρό εγγεγραμμένο στην Ένωση Νομοθετημένων Ιατρών Ασφάλισης, η οποία περιλαμβάνει περισσότερους από 145.000 γενικούς ιατρούς και ειδικούς στην ιατρική περίθαλψη.  

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βρείτε γιατρούς στη Γερμανία

Προσωπικές συστάσεις από γείτονες, φίλους και συναδέλφους  στη δουλειά μπορεί να είναι χρήσιμες, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο για τους μετανάστες που δεν έχουν άμεσο δίκτυο στη Γερμανία. Οι ξένοι μπορούν επίσης να επισκεφθούν την πρεσβεία της χώρας τους, παρόλο που ενδέχεται να έχουν περιορισμένες πληροφορίες ή να παρέχουν ενημέρωση για τους γιατρούς μόνο στις μεγαλύτερες πόλεις.

Υπάρχουν επίσης διάφορες βάσεις δεδομένων που μπορούν να αναζητηθούν γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων:

Σύνδεσμος των νόμιμων ιατρών ασφάλισης υγείας: Παρέχει πληροφορίες για γιατρούς σε διάφορες περιοχές συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της Βαυαρίας, του Βερολίνου και του Αμβούργου. Σας παραθέτουμε το συγκεκριμένο link, το οποίο όμως είναι στα γερμανικά. https://www.kbv.de/html/arztsuche.php. 

DocInsider:

Πρόκειται για μια βάση δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης, μέσω της  οποίας μπορείτε επίσης να αξιολογήσετε τους γιατρούς και άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Απαιτεί εγγραφή και είναι διαθέσιμη μόνο στα γερμανικά. https://www.docinsider.de/. 

Jameda:

Μια βάση δεδομένων για τους ιατρούς με βάση το όνομα, την ειδικότητα και πολλά άλλα. Δεν απαιτείται εγγραφή, αλλά διατίθεται μόνο στα γερμανικά. https://www.jameda.de/. 

Ωστόσο, η ιδανική λύση είναι ο πάροχος ασφάλισης υγείας σας. Μπορούν να σας παρέχουν κατάλογο συνιστώμενων γιατρών, είτε κατόπιν αιτήματος είτε μέσω διαδικτύου. Μερικοί επιλεγμένοι πάροχοι ασφάλισης υγείας μπορούν ακόμη να παρέχουν εξειδικευμένες συμβουλές για την επιλογή ενός γιατρού, κάτι που μπορεί να είναι ανεκτίμητο για ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να ψάξουν μόνοι τους στις βάσεις δεδομένων.

Βρείτε έναν γιατρό στη Γερμανία που να μιλάει τη γλώσσα σας

Πολλοί ασθενείς αισθάνονται πιο άνετα να συζητούν ιατρικά θέματα στη γλώσσα τους για να εξασφαλίσουν ότι  καταλαβαίνουν τον γιατρό και μπορούν να περιγράφουν με ακρίβεια τα συμπτώματα, χωρίς  περιθώρια παρεξηγήσεων.

Οι γιατροί στη Γερμανία πρέπει φυσικά να μιλούν γερμανικά, αλλά υπάρχει επίσης ένας αυξανόμενος αριθμός ξένων ιατρών που ασκούν τη δραστηριότητά τους στη χώρα. Σύμφωνα με τη Γερμανική Ιατρική Εταιρεία, το 11% των ασκούμενων ιατρών στη Γερμανία έχει ξένη εθνικότητα. Επιπλέον, οι Γερμανοί έχουν γενικά αρκετά υψηλό επίπεδο αγγλικής επάρκειας. Για τους μετανάστες στη Γερμανία, αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες να βρουν έναν γιατρό που να μιλάει τη μητρική τους γλώσσα ή μια γλώσσα την οποία καταλαβαίνουν καλύτερα.

Πολλές από τις προαναφερθείσες βάσεις δεδομένων, και ιδίως οι βάσεις δεδομένων από την Ένωση Νομοθετημένων Ιατρών Ασφάλισης, προσφέρουν πεδία που περιορίζουν την αναζήτησή σας ανά γλώσσα, επιτρέποντάς σας να επιλέξετε έναν γιατρό με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε στη γλώσσα που επιθυμείτε.

Ώρες γραφείου και διαθεσιμότητα

Οι μετανάστες που εργάζονται με σταθερό ωράριο εργασίας θα πρέπει να πάρουν λίγη ώρα άδεια για να επισκεφθούν κάποιο γιατρό. Ωστόσο, σε μερικές κατηγορίες επαγγελμάτων κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πιο δύσκολο. Μερικοί γιατροί στη Γερμανία συνήθως παρατείνουν τις ώρες γραφείου τους  ή μπορεί να είναι πιο ευέλικτοι κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεων από ασθενείς. Όπως και να έχει καλό είναι να κλείσετε προηγουμένως κάποιο ραντεβού.

Επίσης, μπορείτε να καλέσετε την ιατρική υπηρεσία στο 116 117 για να μιλήσετε με κάποιο γιατρό για περιστατικά που δεν χαρακτηρίζονται ως επείγοντα αλλά ωστόσο είναι κρίσιμα. Εάν αντιμετωπίσετε μια ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καλέστε το 112. Οι κλήσεις μπορούν να γίνουν στα γερμανικά ή τα αγγλικά, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, και η τοποθεσία σας θα σημειωθεί αμέσως. Οι νόμιμοι φορείς ασφάλισης υγείας θα αναλάβουν το κόστος της επείγουσας αντίδρασης, αλλά να είστε έτοιμοι για μια μικρή συνδρομή.

Βεβαιωθείτε ότι η επιλογή του γιατρού σας είναι σωστή

Για τους μετανάστες, και ιδιαίτερα για εκείνους με χρόνιες παθήσεις που απαιτούν συχνές επισκέψεις στο γιατρό, είναι σημαντικό να επιλέξουν  τον ιδανικό επιστήμονα. Οι ασθενείς μπορούν να ελέγξουν τις ιστοσελίδες DocInsider και  Jameda για κριτικές από άλλους ασθενείς, αλλά ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας όλων είναι να βρεθεί ένας γιατρός που να σας αντιμετωπίζει ως ισότιμο «σύντροφο» στη θεραπεία. Υπάρχουν επίσης και κάποια άλλα θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

Τοποθεσία: Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το γραφείο του γιατρού βρίσκεται σε λογική απόσταση, ειδικά εάν έχετε χρόνιες παθήσεις και πρέπει να τον επισκέπτεστε συχνά. 

Χαρακτήρας: Τόσο ο γιατρός όσο και το ιατρικό  προσωπικό θα πρέπει να είναι φιλικοί και να αντιμετωπίζουν με σεβασμό τους ασθενείς τους. Ανάλογη συμπεριφορά θα πρέπει να επιδεικνύουν και μεταξύ τους.

Επιλογή θεραπείας: Οι ασθενείς στη Γερμανία έχουν το δικαίωμα να καθορίσουν την πορεία της θεραπείας τους και ο γιατρός θα πρέπει να σας αφήσει να επιλέξετε ελεύθερα χωρίς πίεση. Θα πρέπει επίσης να σας επιτρέψουν να έχετε όσο χρόνο χρειάζεστε ώστε να λάβετε τεκμηριωμένη απόφαση για την κατάσταση της υγείας σας.

Ασφαλιστική κάλυψη: Ο γιατρός θα πρέπει να είναι σε θέση να σας ενημερώσει εάν η θεραπεία καλύπτεται από την ασφάλειά σας. Θα πρέπει επίσης να είστε σε θέση να λάβετε απλές πληροφορίες σχετικά με τις μεμονωμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, ή IGeL, για τις οποίες πρέπει να πληρώσετε από την τσέπη σας.

Advertisement
Σχολιάστε

Γράψτε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Επτά πόλεις στη Γερμανία για ρομαντικούς ταξιδιώτες

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Εάν έχετε βαρεθεί τα πολύβουα τουριστικά κέντρα, τους πανύψηλους ουρανοξύστες και την τρελή κίνηση στους δρόμους καιρός να κάνετε κάτι διαφορετικό. Είτε είστε ρομαντικός χαρακτήρας, είτε απλώς επιζητάτε λίγη ησυχία και χαλάρωση, οι παρακάτω επιλογές είναι αυτό που χρειάζεστε. Επτά πόλεις για να ζήσετε το δικό σας παραμύθι! 

 

 1. Rothenburg ob der Tauber

Αυτή η μικρή και όμορφη πόλη βρίσκεται στη Βαυαρία, δυτικά της Νυρεμβέργης και είναι η καλύτερα διατηρημένη μεσαιωνική οχυρωμένη πόλη της Γερμανίας. Θα δείτε στενά με πύργους, επιβλητικά τείχη και σοκάκια πλακόστρωτα.

 1. Bamberg

Αν είστε στη Βαυαρία μη χάσετε την ευκαιρία να την επισκεφτείτε. Η  αρχιτεκτονική αυτής της ελκυστικής μικρής πόλης είναι ασύγκριτη σχεδόν οπουδήποτε αλλού στη Γερμανία. Ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ η παλιά πόλη είναι απαλλαγμένη από σύγχρονες δομές. Δέκα ζυθοποιεία βρίσκονται διάσπαρτα γύρω από την πόλη προσφέροντας τη διάσημη καπνιστή μπύρα.

 1. Miltenberg

Θεωρείται από τις πιο όμορφες πόλεις στη Βαυαρία. Είναι φημισμένη για την κατασκευή βιολιών και έγινε γνωστή ως «το χωριό των Χιλίων Βιολιών». Αυτή η μικρή πόλη μπορεί να υπερηφανεύεται για μερικά από τα πιο γοητευτικά δημιουργήματα αρχιτεκτονικής στη χώρα, με την πλατεία της αγοράς να έχει προβληθεί σε πολλές ταινίες.

 1. Michelstadt

Βρίσκεται στη μέση του πάρκου Odenwald. Είναι από τους παλαιότερους οικισμούς στην περιοχή και περιέχει μερικές εντυπωσιακές μεσαιωνικές δομές, όπως το κάστρο της και το ιστορικό δημαρχείο της πόλης, τα οποία είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο.

 1. Rüdesheim am Rhein

Αυτή η όμορφη μικρή πόλη είναι κρυμμένη στο φαράγγι του Ρήνου και είναι γνωστή για την οινοποιΐα της. Όπως πολλές γραφικές πόλεις η Rüdesheim am Rhein είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το εκπληκτικό τοπίο γύρω από την πόλη είναι αρκετό για να την επισκεφθείτε, εκτός από το εξαιρετικό κρασί της περιοχής και την υπέροχη παλιά πόλη.

 1. Goslar

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η Goslar, που βρίσκεται στην Κάτω Σαξονία είναι μια δημοφιλής τουριστική πόλη και αγαπητή στους Γερμανούς. Φημίζεται για τις υπέροχες πύλες της και τα παλιά τείχη της, το μεσαιωνικό αυτοκρατορικό παλάτι και τις ρωμαϊκές εκκλησίες της. Πάνω από 47 κωδωνοστάσια εκκλησιών φτάνουν προς τον ουρανό, δίνοντας στη Goslar το ψευδώνυμο της «Ρώμης του Βορρά».

 1. Cochem

Είναι μία ειδυλλιακή παραποτάμια μικρή πόλη που φημίζεται για το επιβλητικό της, ρομαντικό κάστρο που χτίστηκε τον 11ο αιώνα. Το τοπίο μοιάζει βγαλμένο κατ ‘ευθείαν από παραμύθι.

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Herbrechtingen: Οι Πόντιοι πρεσβευτές παραδοσιακών συνταγών(PIC)

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ποντιακός Σύλλογος Ακρίτες Herbrechtingen: Σεμινάριο παραδοσιακών συνταγών foto: © Ποντιακός Σύλλογος Ακρίτες Herbrechtingen

Ποντιακός Σύλλογος Ακρίτες Herbrechtingen:

Εντυπωσιασμένοι οι συμμετέχοντες με τις παραδοσιακές Ελληνικές συνταγές

 

Με μεγάλη ανταπόκριση από Γερμανούς συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο μαγειρικής του Ποντιακού Συλλόγου Ακρίτες στις εγκαταστάσεις του συλλόγου στο Herbrechtingen

 

Ακόμη μια επιτυχημένη εκδήλωση πραγματοποίησε ο Ποντιακός Σύλλογος Ακρίτες. Αυτή τη φορά μάλιστα με τους Γερμανούς συμμετέχοντες να αποχορούν ευχαριστημένοι, οι οποίοι μάλιστα εξέφρασαν την επιθυμία τους να διοργανώνονται περισσότερες εκδηλώσεις τέτοιου τύπου από το Σύλλογο.

 

Συνταγές του τύπου ωτία, λαχανοντολμάδες, διάφορα μαγειρευτά φαγητά και πολλά γλυκά φτιαγμένα όλα από τις γυναίκες του Συλλόγου έδωσαν στους συμμετέχοντες μια άλλη εικόνα για την Ελληνική κουζίνα, όπου τα συνηθισμένα στο εξωτερικό είναι το σουβλάκι, ο γύρος και το τζατζίκι.

«Θα ήταν ωραίο να μπορούσαμε σε Ελληνικά εστιατόρια εδώ στη Γερμανία να γευόμαστε τέτοιου τύπου φαγητά», δήλωσε μεταξύ άλλων ένα ζευγάρι Γερμανών.

Το Δ.Σ. του Ποντιακού Συλλόγου Ακρίτες θέλει να ευχαριστήσει θερμά όλους όσους συνέβαλαν για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια αυτή με μεγάλη επιτυχία και υπόσχεται να πραγματοποιήσει και στο μέλλον κι’ άλλες εκδηλώσεις που θα αναδεικνύουν την παράδοση και την Ελληνική κουλτούρα.

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Ένα πλήρες γερμανικό λεξικό στο κινητό σας δωρεάν

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Θέλετε να μάθετε γερμανικά ή να βελτιώσετε τις γνώσεις σας; Όμως, παράλληλα δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα ή δεν έχετε χρόνο να παρακολουθήσετε μαθήματα σε κάποιο κέντρο εκμάθησης ξένων γλωσσών; Σας έχουμε τη λύση. Ακολουθούν οκτώ εφαρμογές, τις οποίες μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν στο κινητό σας και οι οποίες υπόσχονται να σας λύσουν τα χέρια στην καθημερινή σας επικοινωνία. Το σημαντικότερο; Μπορείτε να εξασκηθείτε οπουδήποτε. Στη βόλτα, στη δουλειά, στο μετρό ή όταν ξεκουράζεστε στο σπίτι! Ρίξτε μια ματιά στο άρθρο που ακολουθεί και διαλέξτε εκείνη την εφαρμογή  που σας ταιριάζει καλύτερα.

Anki

Έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να μάθετε καινούριο λεξιλόγιο μέσω καρτών με εικόνες, τις οποίες μπορείτε να «επεξεργαστείτε» οποιαδήποτε στιγμή στο κινητό σας. Μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με το τι σας ενδιαφέρει ή να ακολουθήσετε την προκαθορισμένη σειρά ανά θέμα. Το Anki μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να μελετήσετε τα γερμανικά πολιτιστικά και ιστορικά γεγονότα. Στην πραγματικότητα ο ιστότοπος της εφαρμογής μπορεί να υπερηφανεύεται για το γεγονός ότι σας βοηθά να απομνημονεύσετε σχεδόν τα πάντα. ( https://apps.ankiweb.net/ )

Memrise

Πρόκειται για ακόμη μία εφαρμογή, η οποία βασίζεται στην απομνημόνευση. Το Memrise δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Ed Cooke. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ένα ισχυρό κοινωνικό στοιχείο. Ποιο είναι αυτό; Κερδίζετε πόντους ενώ μαθαίνετε, μπορείτε να συναγωνίζεστε τους φίλους σας αλλά και να αξιολογείτε άλλες λίστες που δημιουργούνται από τους χρήστες. Το Memrise περιλαμβάνει επίσης χιλιάδες επιλογές προγραμμάτων, οπότε μόλις ολοκληρώσετε την εκμάθηση γερμανικών, μπορείτε να περάσετε σε άλλο θέμα ενδιαφέροντος. ( https://www.memrise.com/ )

WordPic

Αυτή η απλή εφαρμογή χρησιμοποιεί φωτογραφίες για να σας «εκπαιδεύσει» σε νέο λεξιλόγιο, ενώ περιλαμβάνει και μια σύγχρονη λειτουργία, η οποία αντλεί φωτογραφίες από το instagram αντί της βάσης δεδομένων της εφαρμογής για να σας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να κάνετε πρακτική την προφορά σας. ( https://play.google.com/store/apps/details?id=com.smartician.wordpic.german&hl=en )

 

Babbel

Προσφέρει εκπαίδευση στο λεξιλόγιο μέσω μικρών ασκήσεων πολλαπλών επιλογών. Όλες οι γερμανικές φράσεις διαβάζονται δυνατά από την εφαρμογή για να σας βοηθήσει με την προφορά, αλλά οι ασκήσεις ξεκινούν με φράσεις και όχι μεμονωμένες λέξεις, γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στους αρχάριους. Περιλαμβάνει αναγνώριση ομιλίας και  λεξιλόγιο λίγο πιο δύσκολου επιπέδου. ( https://www.babbel.com/course-description/learn-german-online )

 

DeutschAkademie

Αυτή η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να εξασκηθούν στο επίπεδο (A1-C2), κείμενο και θεματική ενότητα. Υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής της προόδου σας, ενώ περιλαμβάνει 22.000 ασκήσεις γραμματικής και λεξιλογίου και πάνω από 800 ώρες διαδραστικών online μαθημάτων. Στο φόρουμ γερμανοί καθηγητές μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις και ολόκληρο το μάθημα βασίζεται στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες. Προτείνεται για πρακτική, όμως δεν ενδείκνυται ως κύριο εργαλείο διδασκαλίας. ( https://play.google.com/store/apps/details?id=da.app.grammatiktrainer&hl=en )

 

MindSnack’s Learn German

Αυτή η εφαρμογή που βασίζεται στο παιχνίδι βοηθά τους χρήστες να μάθουν μια γλώσσα μέσω εννέα παιχνιδιών που έχουν σχεδιαστεί για να διδάξουν λεξιλόγιο και συνομιλία. Ωστόσο, μόνο το πρώτο μάθημα είναι δωρεάν και είναι διαθέσιμη μόνο για συσκευές Apple. ( https://itunes.apple.com/us/app/id473825665?mt=8 )

 

Busuu

Το Busuu είναι ένα κοινωνικό δίκτυο σχεδιασμένο να υποστηρίζει τους μαθητές εκμάθησης  ξένων γλωσσών και περιλαμβάνει εφαρμογές για πρακτική εξάσκηση μέσω κινητού. Συγκεκριμένα, προσφέρει πρακτική εξάσκηση με φυσικούς ομιλητές, ακρόαση, ανάγνωση, γραφή και ασκήσεις ομιλίας. Προσφέρει τόσο δωρεάν όσο και αναβαθμισμένα (επί πληρωμή) μοντέλα εκμάθησης. ( https://www.busuu.com/de/ )

 

Duolingo

Δεν υπάρχουν διαφημίσεις, δεν υπάρχουν συνδρομές αλλά ένα γρήγορο και εύκολο μάθημα εκμάθησης ξένων γλωσσών. Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό; Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Duolingo. Η εταιρεία στην οποία ανήκει η καινοτόμος επιχειρηματική ιδέα έχει φροντίσει να το διαθέτει δωρεάν και να είναι διασκεδαστικό. ( https://www.duolingo.com/ )

 

Τώρα αν δεν σας αρκούν τα παραπάνω ακολουθούν δύο links μέσω των οποίων μπορείτε να παρακολουθήσετε online μαθήματα γερμανικών, επίσης δωρεάν:

https://www.deutschland.de/en/topic/knowledge/learning-german-free-of-charge-online-courses-videos-and-apps

https://www.deutschland.de/en/topic/knowledge/learning-german-an-easier-way-of-remembering-vocabulary-and-articles

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Χορήγηση επιμισθίου στους εκπαιδευτικούς του εξωτερικού

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΒΟΡΕΙΑΣ ΡΗΝΑΝΙΑΣ-ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ

Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών Π.Ε Β.Ρ.Β  επιστολή στον υπουργό με Θέμα: «Χορήγηση του ειδικού επιμισθίου στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με απόσπαση στο εξωτερικό».

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ/ Αξιότιμη Κυρία Υφυπουργέ,

Έπειτα από σειρά αιτημάτων, κοινοποίηση των θέσεων μας, επιστολές και συναντήσεις και του Δ.Σ. του Συλλόγου μας με εσάς, με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την εξαγγελία σας για παράταση της χορήγησης του ειδικού επιμισθίου κατά ένα έτος, με ισχύ από την επόμενη σχολική χρονιά για όσους εκπαιδευτικούς υπηρετούν με απόσπαση στο εξωτερικό αλλά και για όσους πρόκειται να αποσπαστούν για πρώτη φορά. Διαφαίνεται ότι γίνονται αντιληπτές από την πλευρά σας οι υπαρκτές και αντικειμενικές δυσκολίες που προσπαθούν να ξεπεράσουν οι εκπαιδευτικοί κατά την εγκατάστασή τους στο εξωτερικό.

 

Είναι φανερό ότι το πάγιο αίτημά μας για χορήγηση του ειδικού επιμισθίου για τουλάχιστον 5 έτη ικανοποιείται μερικώς. Θεωρούμε όμως ότι η χορήγηση του ειδικού επιμισθίου για 5 έτη, θα λειτουργήσει ως πραγματικό κίνητρο για να υπηρετήσει κάποιος εκπαιδευτικός με απόσπαση στο εξωτερικό και θα αποτελέσει ουσιαστική και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα λύση στην κατεύθυνση κάλυψης των λειτουργικών κενών σε εκπαιδευτικούς. Στις σχολικές μονάδες οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο να αφοσιωθούν και να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά στο έργο τους και στα καθήκοντά τους και θα εξασφαλιστεί η παιδαγωγική συνέχεια που είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία τους.

 

Παρ’ όλα αυτά και προκειμένου να αποφευχθεί διάκριση μεταξύ των εκπαιδευτικών που υπηρετούν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό αλλά και να υπάρξει αίσθημα δικαίου στην εκπαιδευτική κοινότητα, κρίνουμε σκόπιμο η επικείμενη ρύθμιση για την 4ετή χορήγηση επιμισθίου να συμπεριλάβει όλους τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με απόσπαση αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό και διανύουν είτε το 1ο, 2ο ή 3ο έτος, είτε και το 4ο έτος απόσπασης και φυσικά δεν έχουν λάβει πάνω από τρία έτη επιμίσθιο.

Έχει ιδιαίτερη αξία η άμεση (εντός Απριλίου) θεσμοθέτηση της χορήγησης επιμισθίου πέρα του τρίτου έτους, για την έγκαιρη και αποτελεσματική οργάνωση της παραμονής των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, γιατί όπως σας έχουμε ενημερώσει με προηγούμενες επιστολές μας, για θέματα στέγης, οι Γερμανοί απαιτούν τρεις μήνες πριν να γνωρίζουν αν κάποιος θα παραμείνει ή όχι στην κατοικία του. Αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις οικονομικές, αλλά και σε επίπεδο οικογενειακού προγραμματισμού των ενδιαφερόμενων.

Oι παραπάνω προτάσεις δε λύνουν όλα τα προβλήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό όπως έχουμε αναδείξει με σχετικά υπομνήματά μας, όμως αποτελούν ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση αναβάθμισής της.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ/ Αξιότιμη Κυρία Υφυπουργέ,

Αναμένουμε την άμεση υλοποίηση και εφαρμογή της εξαγγελίας σας με τρόπο που θα ικανοποιεί το σύνολο των εκπαιδευτικών, που αν συνδυαστεί και με έγκαιρη ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών, η νέα σχολική χρονιά 2019 – 2020 αναμένεται να ξεκινήσει με πολύ καλές προϋποθέσεις.

 

Με εκτίμηση  Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                    Ο Γ. Γραμματέας

Δρ. Νικόλαος Βουδρισλής                                  Νικόλαος Ράμμος

 

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Γερμανία:Σε ποιες περιπτώσεις κινδυνεύετε να βρεθείτε μπλεγμένοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Κάθε χώρα έχει τις δικές της … παραξενιές! Εμείς, συγκεντρώσαμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τη Γερμανία. Αλήθεια, είναι ικανά να σας κάνουν να την αγαπήσετε; Ή μήπως γίνουν αφορμή να τη μισήσετε;

Ακολουθεί μία λίστα με 12 παράξενα πράγματα που συμβαίνουν στη Γερμανία. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται να είστε περισσότερο προσεκτικοί για να μην βρεθείτε μπλεγμένοι χωρίς να το καταλάβετε!

 1. Τα μαξιλάρια θεωρούνται … όπλα

Σύμφωνα με τους νόμους της Γερμανίας, ένα μαξιλάρι μπορεί να θεωρηθεί ως “παθητικό” όπλο. Το να χτυπήσει κανείς κάποιον με μαξιλάρια μπορεί να τον οδηγήσει στη Δικαιοσύνη κατηγορούμενο για επίθεση. Έτσι, λοιπόν θα χρειαστεί να το σκεφτείτε διπλά πριν αποφασίσετε να συμμετέχετε σε μαξιλαροπόλεμο στη Γερμανία.

 1. Η Ανατολική και η Δυτική Γερμανία εξακολουθούν να φαίνονται διαφορετικές από το διάστημα

Πριν η Δυτική και η Ανατολική Γερμανία γίνουν ένα, τα φώτα στους δρόμους  ήταν διαφορετικά. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, η εναέρια άποψη αυτών των περιοχών εξακολουθεί να φαίνεται διαφορετική.

 1. Περίπου 5.500 βόμβες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανακαλύπτονται ετησίως – Δηλαδή 15 ανά ημέρα

Υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες βόμβες στη Γερμανία, οι οποίες προέρχονται από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και είναι θαμμένες στο έδαφος. Περίεργο ε; Και όμως αληθινό!

 1. Δώστε στο barman το σωστό «σήμα» για να σας σερβίρει το σωστό αριθμό ποτηριών μπύρας

Όταν βρίσκεστε σε μια γερμανική pub πρέπει να κάνετε τα σωστά σήματα με τα δάχτυλά σας για να πάρετε τον σωστό αριθμό ποτηριών μπύρας. Για να πάρετε μια μπύρα πρέπει να δείξετε τον αντίχειρά σας. Για να πάρετε δεύτερη δείξτε το πρώτο σας δάχτυλο. Απλό δεν είναι;

 1. Το Oktoberfest του Μονάχου αρχίζει τον Σεπτέμβριο

Το Oktoberfest είναι ένα πολύ δημοφιλές και το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο. Πραγματοποιείται  ετησίως στην πόλη του Μονάχου . Το περίεργο είναι ότι ξεκινά τον Σεπτέμβριο και όχι τον Οκτώβριο όπως λέει και το όνομά του. Το φεστιβάλ αρχίζει στα μέσα ή στα τέλη Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, αποτελώντας ένα σημαντικό μέρος του βαυαρικού πολιτισμού από το 1810. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι παρευρίσκονται στη γιορτή από διάφορα μέρη του κόσμου.

 1. Ποτέ… τρυπάνι τις Κυριακές

Είναι αντίθετο με το νόμο της Γερμανίας να τρυπήσετε τους τοίχους σας τις Κυριακές. Αυτός ο νόμος τέθηκε σε ισχύ επειδή οι Κυριακές θεωρούνται σημαντικές για την ξεκούραση των Γερμανών. Οι Γερμανοί προτιμούν μια σιωπηρή Κυριακή. Οι Γερμανοί προτιμούν επίσης να μην πλύνουν τα ρούχα τους τις Κυριακές από φόβο μην προκαλέσουν θόρυβο λόγω της λειτουργίας του πλυντηρίου.

 1. Είναι παράνομο να ξεμείνετε από καύσιμα στο γερμανικό αυτοκινητόδρομο

Για να είμαστε ακριβείς απαγορεύεται να σταματήσετε στους γρήγορους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Η στάση ή η έλλειψη καυσίμων συνεπάγεται κινδύνους για τους άλλους οδηγούς. Είναι επίσης παράνομο να περπατήσει κάποιους σε αυτούς τους θρυλικούς αυτοκινητόδρομους. Αυτός ο περίεργος νόμος, εάν παραβιαστεί, μπορεί να σας οδηγήσει σε πρόστιμο κοντά στα 100 ευρώ.

 1. Οι αποδράσεις από τις φυλακές δεν τιμωρούνται από το νόμο

Στις περισσότερες χώρες είναι παράνομη και τιμωρείται η απόδραση από τις φυλακές. Όμως, αυτό δεν συμβαίνει στη Γερμανία. Αν δραπετεύσετε από τη φυλακή και σας πιάσουν, θα επιστρέψετε για να εκτίσετε την ποινή σας από εκεί που διεκόπη. Είναι απολύτως δικαιολογημένο να ξεφύγετε από την φυλακή στη Γερμανία. Ο νόμος αυτός χρονολογείται από το 1880, όταν η γερμανική κυβέρνηση σκέφτηκε ότι είναι ανθρώπινο ένστικτο να τρέχει κάποιος προς την ελευθερία.

 1. Το κολλέγιο είναι δωρεάν για όλους στη Γερμανία

Τα δίδακτρα είναι δωρεάν στη Γερμανία. Αυτό δεν είναι κάτι παράξενο αλλά πολύ χρήσιμο για την κοινωνία. Το περίεργο πράγμα είναι ότι η παρακολούθηση μαθημάτων στο κολλέγιο είναι δωρεάν και για τους ξένους φοιτητές. Μάλιστα, πολλοί φοιτητές από άλλες χώρες, ειδικά από τις Η.Π.Α., επιδιώκουν να γίνουν δεκτοί στα γερμανικά πανεπιστήμια για να γλιτώσουν χιλιάδες δολάρια στις σπουδές τους.

 1. «Ψεύτικες» στάσεις λεωφορείων

Οι φαινομενικά ψεύτικες στάσεις λεωφορείων είναι πραγματικές στη Γερμανία. Τα γερμανικά νοσηλευτικά ιδρύματα και η κυβέρνηση κατέληξαν σε μια στρατηγική για την εγκατάσταση πολλών «ψεύτικων» στάσεων λεωφορείων για να βοηθήσουν τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ να μην περιπλανιούνται άδικα. Αυτό μπορεί να ακούγεται παράξενο και αστείο, αλλά η συγκεκριμένη στρατηγική βοηθά πραγματικά τους ασθενείς. Όσοι πάσχουν από Alzheimer έχουν βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, ενώ μπορούν να θυμούνται τα μακροπρόθεσμα γεγονότα. Αυτό τους βοηθά να θυμούνται ότι οι στάσεις των λεωφορείων είναι για να επιστρέψουν στο σπίτι. Αυτά τα πράσινα και κίτρινα σημάδια στις στάσεις των λεωφορείων λοιπόν, βοηθούν αυτούς τους ασθενείς να θυμούνται ότι πρέπει να περιμένουν στο συγκεκριμένο σημείο για να πάνε στο σπίτι τους.

 

 1. Το να ευχηθείς σε κάποιον “Happy Birthday” ετεροχρονισμένα θεωρείται κακή τύχη

Οι Γερμανοί  θεωρούν κακή τύχη όταν κάποιος ευχηθεί “Happy Birthday” σε κάποιον πριν από την πραγματική ημέρα γενεθλίων.

 1. Η κυβέρνηση μπορεί να απορρίψει τα παράξενα ονόματα μωρών

Αυτό είναι το πιο περίεργο σε αυτή τη λίστα. Η Κυβέρνηση μπορεί να απορρίψει περίεργα ονόματα μωρών. Αυτός είναι ο λόγος που οι Γερμανοί έχουν κοινά ονόματα. Στην πραγματικότητα, παραβιάζει κάποιος τον νόμο αν επιλέξει παράξενα ονόματα για μωρά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή, η κυβέρνηση δεν θέλει τα μωρά να αισθάνονται αμηχανία για τα ονόματά τους στο μέλλον. Για παράδειγμα, τα ονόματα Stompie, Woodstock και Grammophon έχουν απορριφθεί, ενώ τα περίεργα Speedy, Lafayette και Jazz επιτρέπονται.

Συνέχεια

Europolitis TV

Μαρία Παπακωνσταντίου Γενική Πρόξενος της Ελλάδος Ντύσσελντορφ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Μαρία Παπακωνσταντίου Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ ©Europolitis

Μαρία Παπακωνσταντίου Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ

Τιμώντας  την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου του1821: Χαιρετισμός στην δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα δεξιώσεων της   Tonhalle στο  Düsseldorf  της Γερμανίας 25 März 2019

Μήνυμα για μια ειρηνική και ενωμένη Ευρώπη.

 

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
Advertisement Europolitis
Advertisement