Επικοινωνήστε μαζί μας

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Χορήγηση επιμισθίου στους εκπαιδευτικούς του εξωτερικού

Δημοσιεύθηκε

στις

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΒΟΡΕΙΑΣ ΡΗΝΑΝΙΑΣ-ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ

Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών Π.Ε Β.Ρ.Β  επιστολή στον υπουργό με Θέμα: «Χορήγηση του ειδικού επιμισθίου στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με απόσπαση στο εξωτερικό».

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ/ Αξιότιμη Κυρία Υφυπουργέ,

Έπειτα από σειρά αιτημάτων, κοινοποίηση των θέσεων μας, επιστολές και συναντήσεις και του Δ.Σ. του Συλλόγου μας με εσάς, με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την εξαγγελία σας για παράταση της χορήγησης του ειδικού επιμισθίου κατά ένα έτος, με ισχύ από την επόμενη σχολική χρονιά για όσους εκπαιδευτικούς υπηρετούν με απόσπαση στο εξωτερικό αλλά και για όσους πρόκειται να αποσπαστούν για πρώτη φορά. Διαφαίνεται ότι γίνονται αντιληπτές από την πλευρά σας οι υπαρκτές και αντικειμενικές δυσκολίες που προσπαθούν να ξεπεράσουν οι εκπαιδευτικοί κατά την εγκατάστασή τους στο εξωτερικό.

 

Είναι φανερό ότι το πάγιο αίτημά μας για χορήγηση του ειδικού επιμισθίου για τουλάχιστον 5 έτη ικανοποιείται μερικώς. Θεωρούμε όμως ότι η χορήγηση του ειδικού επιμισθίου για 5 έτη, θα λειτουργήσει ως πραγματικό κίνητρο για να υπηρετήσει κάποιος εκπαιδευτικός με απόσπαση στο εξωτερικό και θα αποτελέσει ουσιαστική και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα λύση στην κατεύθυνση κάλυψης των λειτουργικών κενών σε εκπαιδευτικούς. Στις σχολικές μονάδες οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο να αφοσιωθούν και να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά στο έργο τους και στα καθήκοντά τους και θα εξασφαλιστεί η παιδαγωγική συνέχεια που είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία τους.

 

Παρ’ όλα αυτά και προκειμένου να αποφευχθεί διάκριση μεταξύ των εκπαιδευτικών που υπηρετούν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό αλλά και να υπάρξει αίσθημα δικαίου στην εκπαιδευτική κοινότητα, κρίνουμε σκόπιμο η επικείμενη ρύθμιση για την 4ετή χορήγηση επιμισθίου να συμπεριλάβει όλους τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με απόσπαση αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό και διανύουν είτε το 1ο, 2ο ή 3ο έτος, είτε και το 4ο έτος απόσπασης και φυσικά δεν έχουν λάβει πάνω από τρία έτη επιμίσθιο.

Έχει ιδιαίτερη αξία η άμεση (εντός Απριλίου) θεσμοθέτηση της χορήγησης επιμισθίου πέρα του τρίτου έτους, για την έγκαιρη και αποτελεσματική οργάνωση της παραμονής των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, γιατί όπως σας έχουμε ενημερώσει με προηγούμενες επιστολές μας, για θέματα στέγης, οι Γερμανοί απαιτούν τρεις μήνες πριν να γνωρίζουν αν κάποιος θα παραμείνει ή όχι στην κατοικία του. Αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις οικονομικές, αλλά και σε επίπεδο οικογενειακού προγραμματισμού των ενδιαφερόμενων.

Oι παραπάνω προτάσεις δε λύνουν όλα τα προβλήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό όπως έχουμε αναδείξει με σχετικά υπομνήματά μας, όμως αποτελούν ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση αναβάθμισής της.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ/ Αξιότιμη Κυρία Υφυπουργέ,

Αναμένουμε την άμεση υλοποίηση και εφαρμογή της εξαγγελίας σας με τρόπο που θα ικανοποιεί το σύνολο των εκπαιδευτικών, που αν συνδυαστεί και με έγκαιρη ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών, η νέα σχολική χρονιά 2019 – 2020 αναμένεται να ξεκινήσει με πολύ καλές προϋποθέσεις.

 

Με εκτίμηση  Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                    Ο Γ. Γραμματέας

Δρ. Νικόλαος Βουδρισλής                                  Νικόλαος Ράμμος

 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Επτά πόλεις στη Γερμανία για ρομαντικούς ταξιδιώτες

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Εάν έχετε βαρεθεί τα πολύβουα τουριστικά κέντρα, τους πανύψηλους ουρανοξύστες και την τρελή κίνηση στους δρόμους καιρός να κάνετε κάτι διαφορετικό. Είτε είστε ρομαντικός χαρακτήρας, είτε απλώς επιζητάτε λίγη ησυχία και χαλάρωση, οι παρακάτω επιλογές είναι αυτό που χρειάζεστε. Επτά πόλεις για να ζήσετε το δικό σας παραμύθι! 

 

 1. Rothenburg ob der Tauber

Αυτή η μικρή και όμορφη πόλη βρίσκεται στη Βαυαρία, δυτικά της Νυρεμβέργης και είναι η καλύτερα διατηρημένη μεσαιωνική οχυρωμένη πόλη της Γερμανίας. Θα δείτε στενά με πύργους, επιβλητικά τείχη και σοκάκια πλακόστρωτα.

 1. Bamberg

Αν είστε στη Βαυαρία μη χάσετε την ευκαιρία να την επισκεφτείτε. Η  αρχιτεκτονική αυτής της ελκυστικής μικρής πόλης είναι ασύγκριτη σχεδόν οπουδήποτε αλλού στη Γερμανία. Ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ η παλιά πόλη είναι απαλλαγμένη από σύγχρονες δομές. Δέκα ζυθοποιεία βρίσκονται διάσπαρτα γύρω από την πόλη προσφέροντας τη διάσημη καπνιστή μπύρα.

 1. Miltenberg

Θεωρείται από τις πιο όμορφες πόλεις στη Βαυαρία. Είναι φημισμένη για την κατασκευή βιολιών και έγινε γνωστή ως «το χωριό των Χιλίων Βιολιών». Αυτή η μικρή πόλη μπορεί να υπερηφανεύεται για μερικά από τα πιο γοητευτικά δημιουργήματα αρχιτεκτονικής στη χώρα, με την πλατεία της αγοράς να έχει προβληθεί σε πολλές ταινίες.

 1. Michelstadt

Βρίσκεται στη μέση του πάρκου Odenwald. Είναι από τους παλαιότερους οικισμούς στην περιοχή και περιέχει μερικές εντυπωσιακές μεσαιωνικές δομές, όπως το κάστρο της και το ιστορικό δημαρχείο της πόλης, τα οποία είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο.

 1. Rüdesheim am Rhein

Αυτή η όμορφη μικρή πόλη είναι κρυμμένη στο φαράγγι του Ρήνου και είναι γνωστή για την οινοποιΐα της. Όπως πολλές γραφικές πόλεις η Rüdesheim am Rhein είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το εκπληκτικό τοπίο γύρω από την πόλη είναι αρκετό για να την επισκεφθείτε, εκτός από το εξαιρετικό κρασί της περιοχής και την υπέροχη παλιά πόλη.

 1. Goslar

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η Goslar, που βρίσκεται στην Κάτω Σαξονία είναι μια δημοφιλής τουριστική πόλη και αγαπητή στους Γερμανούς. Φημίζεται για τις υπέροχες πύλες της και τα παλιά τείχη της, το μεσαιωνικό αυτοκρατορικό παλάτι και τις ρωμαϊκές εκκλησίες της. Πάνω από 47 κωδωνοστάσια εκκλησιών φτάνουν προς τον ουρανό, δίνοντας στη Goslar το ψευδώνυμο της «Ρώμης του Βορρά».

 1. Cochem

Είναι μία ειδυλλιακή παραποτάμια μικρή πόλη που φημίζεται για το επιβλητικό της, ρομαντικό κάστρο που χτίστηκε τον 11ο αιώνα. Το τοπίο μοιάζει βγαλμένο κατ ‘ευθείαν από παραμύθι.

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Herbrechtingen: Οι Πόντιοι πρεσβευτές παραδοσιακών συνταγών(PIC)

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ποντιακός Σύλλογος Ακρίτες Herbrechtingen: Σεμινάριο παραδοσιακών συνταγών foto: © Ποντιακός Σύλλογος Ακρίτες Herbrechtingen

Ποντιακός Σύλλογος Ακρίτες Herbrechtingen:

Εντυπωσιασμένοι οι συμμετέχοντες με τις παραδοσιακές Ελληνικές συνταγές

 

Με μεγάλη ανταπόκριση από Γερμανούς συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο μαγειρικής του Ποντιακού Συλλόγου Ακρίτες στις εγκαταστάσεις του συλλόγου στο Herbrechtingen

 

Ακόμη μια επιτυχημένη εκδήλωση πραγματοποίησε ο Ποντιακός Σύλλογος Ακρίτες. Αυτή τη φορά μάλιστα με τους Γερμανούς συμμετέχοντες να αποχορούν ευχαριστημένοι, οι οποίοι μάλιστα εξέφρασαν την επιθυμία τους να διοργανώνονται περισσότερες εκδηλώσεις τέτοιου τύπου από το Σύλλογο.

 

Συνταγές του τύπου ωτία, λαχανοντολμάδες, διάφορα μαγειρευτά φαγητά και πολλά γλυκά φτιαγμένα όλα από τις γυναίκες του Συλλόγου έδωσαν στους συμμετέχοντες μια άλλη εικόνα για την Ελληνική κουζίνα, όπου τα συνηθισμένα στο εξωτερικό είναι το σουβλάκι, ο γύρος και το τζατζίκι.

«Θα ήταν ωραίο να μπορούσαμε σε Ελληνικά εστιατόρια εδώ στη Γερμανία να γευόμαστε τέτοιου τύπου φαγητά», δήλωσε μεταξύ άλλων ένα ζευγάρι Γερμανών.

Το Δ.Σ. του Ποντιακού Συλλόγου Ακρίτες θέλει να ευχαριστήσει θερμά όλους όσους συνέβαλαν για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια αυτή με μεγάλη επιτυχία και υπόσχεται να πραγματοποιήσει και στο μέλλον κι’ άλλες εκδηλώσεις που θα αναδεικνύουν την παράδοση και την Ελληνική κουλτούρα.

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Ένα πλήρες γερμανικό λεξικό στο κινητό σας δωρεάν

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Θέλετε να μάθετε γερμανικά ή να βελτιώσετε τις γνώσεις σας; Όμως, παράλληλα δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα ή δεν έχετε χρόνο να παρακολουθήσετε μαθήματα σε κάποιο κέντρο εκμάθησης ξένων γλωσσών; Σας έχουμε τη λύση. Ακολουθούν οκτώ εφαρμογές, τις οποίες μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν στο κινητό σας και οι οποίες υπόσχονται να σας λύσουν τα χέρια στην καθημερινή σας επικοινωνία. Το σημαντικότερο; Μπορείτε να εξασκηθείτε οπουδήποτε. Στη βόλτα, στη δουλειά, στο μετρό ή όταν ξεκουράζεστε στο σπίτι! Ρίξτε μια ματιά στο άρθρο που ακολουθεί και διαλέξτε εκείνη την εφαρμογή  που σας ταιριάζει καλύτερα.

Anki

Έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να μάθετε καινούριο λεξιλόγιο μέσω καρτών με εικόνες, τις οποίες μπορείτε να «επεξεργαστείτε» οποιαδήποτε στιγμή στο κινητό σας. Μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με το τι σας ενδιαφέρει ή να ακολουθήσετε την προκαθορισμένη σειρά ανά θέμα. Το Anki μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να μελετήσετε τα γερμανικά πολιτιστικά και ιστορικά γεγονότα. Στην πραγματικότητα ο ιστότοπος της εφαρμογής μπορεί να υπερηφανεύεται για το γεγονός ότι σας βοηθά να απομνημονεύσετε σχεδόν τα πάντα. ( https://apps.ankiweb.net/ )

Memrise

Πρόκειται για ακόμη μία εφαρμογή, η οποία βασίζεται στην απομνημόνευση. Το Memrise δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Ed Cooke. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ένα ισχυρό κοινωνικό στοιχείο. Ποιο είναι αυτό; Κερδίζετε πόντους ενώ μαθαίνετε, μπορείτε να συναγωνίζεστε τους φίλους σας αλλά και να αξιολογείτε άλλες λίστες που δημιουργούνται από τους χρήστες. Το Memrise περιλαμβάνει επίσης χιλιάδες επιλογές προγραμμάτων, οπότε μόλις ολοκληρώσετε την εκμάθηση γερμανικών, μπορείτε να περάσετε σε άλλο θέμα ενδιαφέροντος. ( https://www.memrise.com/ )

WordPic

Αυτή η απλή εφαρμογή χρησιμοποιεί φωτογραφίες για να σας «εκπαιδεύσει» σε νέο λεξιλόγιο, ενώ περιλαμβάνει και μια σύγχρονη λειτουργία, η οποία αντλεί φωτογραφίες από το instagram αντί της βάσης δεδομένων της εφαρμογής για να σας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να κάνετε πρακτική την προφορά σας. ( https://play.google.com/store/apps/details?id=com.smartician.wordpic.german&hl=en )

 

Babbel

Προσφέρει εκπαίδευση στο λεξιλόγιο μέσω μικρών ασκήσεων πολλαπλών επιλογών. Όλες οι γερμανικές φράσεις διαβάζονται δυνατά από την εφαρμογή για να σας βοηθήσει με την προφορά, αλλά οι ασκήσεις ξεκινούν με φράσεις και όχι μεμονωμένες λέξεις, γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στους αρχάριους. Περιλαμβάνει αναγνώριση ομιλίας και  λεξιλόγιο λίγο πιο δύσκολου επιπέδου. ( https://www.babbel.com/course-description/learn-german-online )

 

DeutschAkademie

Αυτή η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να εξασκηθούν στο επίπεδο (A1-C2), κείμενο και θεματική ενότητα. Υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής της προόδου σας, ενώ περιλαμβάνει 22.000 ασκήσεις γραμματικής και λεξιλογίου και πάνω από 800 ώρες διαδραστικών online μαθημάτων. Στο φόρουμ γερμανοί καθηγητές μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις και ολόκληρο το μάθημα βασίζεται στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες. Προτείνεται για πρακτική, όμως δεν ενδείκνυται ως κύριο εργαλείο διδασκαλίας. ( https://play.google.com/store/apps/details?id=da.app.grammatiktrainer&hl=en )

 

MindSnack’s Learn German

Αυτή η εφαρμογή που βασίζεται στο παιχνίδι βοηθά τους χρήστες να μάθουν μια γλώσσα μέσω εννέα παιχνιδιών που έχουν σχεδιαστεί για να διδάξουν λεξιλόγιο και συνομιλία. Ωστόσο, μόνο το πρώτο μάθημα είναι δωρεάν και είναι διαθέσιμη μόνο για συσκευές Apple. ( https://itunes.apple.com/us/app/id473825665?mt=8 )

 

Busuu

Το Busuu είναι ένα κοινωνικό δίκτυο σχεδιασμένο να υποστηρίζει τους μαθητές εκμάθησης  ξένων γλωσσών και περιλαμβάνει εφαρμογές για πρακτική εξάσκηση μέσω κινητού. Συγκεκριμένα, προσφέρει πρακτική εξάσκηση με φυσικούς ομιλητές, ακρόαση, ανάγνωση, γραφή και ασκήσεις ομιλίας. Προσφέρει τόσο δωρεάν όσο και αναβαθμισμένα (επί πληρωμή) μοντέλα εκμάθησης. ( https://www.busuu.com/de/ )

 

Duolingo

Δεν υπάρχουν διαφημίσεις, δεν υπάρχουν συνδρομές αλλά ένα γρήγορο και εύκολο μάθημα εκμάθησης ξένων γλωσσών. Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό; Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Duolingo. Η εταιρεία στην οποία ανήκει η καινοτόμος επιχειρηματική ιδέα έχει φροντίσει να το διαθέτει δωρεάν και να είναι διασκεδαστικό. ( https://www.duolingo.com/ )

 

Τώρα αν δεν σας αρκούν τα παραπάνω ακολουθούν δύο links μέσω των οποίων μπορείτε να παρακολουθήσετε online μαθήματα γερμανικών, επίσης δωρεάν:

https://www.deutschland.de/en/topic/knowledge/learning-german-free-of-charge-online-courses-videos-and-apps

https://www.deutschland.de/en/topic/knowledge/learning-german-an-easier-way-of-remembering-vocabulary-and-articles

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Γερμανία:Σε ποιες περιπτώσεις κινδυνεύετε να βρεθείτε μπλεγμένοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Κάθε χώρα έχει τις δικές της … παραξενιές! Εμείς, συγκεντρώσαμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τη Γερμανία. Αλήθεια, είναι ικανά να σας κάνουν να την αγαπήσετε; Ή μήπως γίνουν αφορμή να τη μισήσετε;

Ακολουθεί μία λίστα με 12 παράξενα πράγματα που συμβαίνουν στη Γερμανία. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται να είστε περισσότερο προσεκτικοί για να μην βρεθείτε μπλεγμένοι χωρίς να το καταλάβετε!

 1. Τα μαξιλάρια θεωρούνται … όπλα

Σύμφωνα με τους νόμους της Γερμανίας, ένα μαξιλάρι μπορεί να θεωρηθεί ως “παθητικό” όπλο. Το να χτυπήσει κανείς κάποιον με μαξιλάρια μπορεί να τον οδηγήσει στη Δικαιοσύνη κατηγορούμενο για επίθεση. Έτσι, λοιπόν θα χρειαστεί να το σκεφτείτε διπλά πριν αποφασίσετε να συμμετέχετε σε μαξιλαροπόλεμο στη Γερμανία.

 1. Η Ανατολική και η Δυτική Γερμανία εξακολουθούν να φαίνονται διαφορετικές από το διάστημα

Πριν η Δυτική και η Ανατολική Γερμανία γίνουν ένα, τα φώτα στους δρόμους  ήταν διαφορετικά. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, η εναέρια άποψη αυτών των περιοχών εξακολουθεί να φαίνεται διαφορετική.

 1. Περίπου 5.500 βόμβες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανακαλύπτονται ετησίως – Δηλαδή 15 ανά ημέρα

Υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες βόμβες στη Γερμανία, οι οποίες προέρχονται από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και είναι θαμμένες στο έδαφος. Περίεργο ε; Και όμως αληθινό!

 1. Δώστε στο barman το σωστό «σήμα» για να σας σερβίρει το σωστό αριθμό ποτηριών μπύρας

Όταν βρίσκεστε σε μια γερμανική pub πρέπει να κάνετε τα σωστά σήματα με τα δάχτυλά σας για να πάρετε τον σωστό αριθμό ποτηριών μπύρας. Για να πάρετε μια μπύρα πρέπει να δείξετε τον αντίχειρά σας. Για να πάρετε δεύτερη δείξτε το πρώτο σας δάχτυλο. Απλό δεν είναι;

 1. Το Oktoberfest του Μονάχου αρχίζει τον Σεπτέμβριο

Το Oktoberfest είναι ένα πολύ δημοφιλές και το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο. Πραγματοποιείται  ετησίως στην πόλη του Μονάχου . Το περίεργο είναι ότι ξεκινά τον Σεπτέμβριο και όχι τον Οκτώβριο όπως λέει και το όνομά του. Το φεστιβάλ αρχίζει στα μέσα ή στα τέλη Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, αποτελώντας ένα σημαντικό μέρος του βαυαρικού πολιτισμού από το 1810. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι παρευρίσκονται στη γιορτή από διάφορα μέρη του κόσμου.

 1. Ποτέ… τρυπάνι τις Κυριακές

Είναι αντίθετο με το νόμο της Γερμανίας να τρυπήσετε τους τοίχους σας τις Κυριακές. Αυτός ο νόμος τέθηκε σε ισχύ επειδή οι Κυριακές θεωρούνται σημαντικές για την ξεκούραση των Γερμανών. Οι Γερμανοί προτιμούν μια σιωπηρή Κυριακή. Οι Γερμανοί προτιμούν επίσης να μην πλύνουν τα ρούχα τους τις Κυριακές από φόβο μην προκαλέσουν θόρυβο λόγω της λειτουργίας του πλυντηρίου.

 1. Είναι παράνομο να ξεμείνετε από καύσιμα στο γερμανικό αυτοκινητόδρομο

Για να είμαστε ακριβείς απαγορεύεται να σταματήσετε στους γρήγορους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Η στάση ή η έλλειψη καυσίμων συνεπάγεται κινδύνους για τους άλλους οδηγούς. Είναι επίσης παράνομο να περπατήσει κάποιους σε αυτούς τους θρυλικούς αυτοκινητόδρομους. Αυτός ο περίεργος νόμος, εάν παραβιαστεί, μπορεί να σας οδηγήσει σε πρόστιμο κοντά στα 100 ευρώ.

 1. Οι αποδράσεις από τις φυλακές δεν τιμωρούνται από το νόμο

Στις περισσότερες χώρες είναι παράνομη και τιμωρείται η απόδραση από τις φυλακές. Όμως, αυτό δεν συμβαίνει στη Γερμανία. Αν δραπετεύσετε από τη φυλακή και σας πιάσουν, θα επιστρέψετε για να εκτίσετε την ποινή σας από εκεί που διεκόπη. Είναι απολύτως δικαιολογημένο να ξεφύγετε από την φυλακή στη Γερμανία. Ο νόμος αυτός χρονολογείται από το 1880, όταν η γερμανική κυβέρνηση σκέφτηκε ότι είναι ανθρώπινο ένστικτο να τρέχει κάποιος προς την ελευθερία.

 1. Το κολλέγιο είναι δωρεάν για όλους στη Γερμανία

Τα δίδακτρα είναι δωρεάν στη Γερμανία. Αυτό δεν είναι κάτι παράξενο αλλά πολύ χρήσιμο για την κοινωνία. Το περίεργο πράγμα είναι ότι η παρακολούθηση μαθημάτων στο κολλέγιο είναι δωρεάν και για τους ξένους φοιτητές. Μάλιστα, πολλοί φοιτητές από άλλες χώρες, ειδικά από τις Η.Π.Α., επιδιώκουν να γίνουν δεκτοί στα γερμανικά πανεπιστήμια για να γλιτώσουν χιλιάδες δολάρια στις σπουδές τους.

 1. «Ψεύτικες» στάσεις λεωφορείων

Οι φαινομενικά ψεύτικες στάσεις λεωφορείων είναι πραγματικές στη Γερμανία. Τα γερμανικά νοσηλευτικά ιδρύματα και η κυβέρνηση κατέληξαν σε μια στρατηγική για την εγκατάσταση πολλών «ψεύτικων» στάσεων λεωφορείων για να βοηθήσουν τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ να μην περιπλανιούνται άδικα. Αυτό μπορεί να ακούγεται παράξενο και αστείο, αλλά η συγκεκριμένη στρατηγική βοηθά πραγματικά τους ασθενείς. Όσοι πάσχουν από Alzheimer έχουν βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, ενώ μπορούν να θυμούνται τα μακροπρόθεσμα γεγονότα. Αυτό τους βοηθά να θυμούνται ότι οι στάσεις των λεωφορείων είναι για να επιστρέψουν στο σπίτι. Αυτά τα πράσινα και κίτρινα σημάδια στις στάσεις των λεωφορείων λοιπόν, βοηθούν αυτούς τους ασθενείς να θυμούνται ότι πρέπει να περιμένουν στο συγκεκριμένο σημείο για να πάνε στο σπίτι τους.

 

 1. Το να ευχηθείς σε κάποιον “Happy Birthday” ετεροχρονισμένα θεωρείται κακή τύχη

Οι Γερμανοί  θεωρούν κακή τύχη όταν κάποιος ευχηθεί “Happy Birthday” σε κάποιον πριν από την πραγματική ημέρα γενεθλίων.

 1. Η κυβέρνηση μπορεί να απορρίψει τα παράξενα ονόματα μωρών

Αυτό είναι το πιο περίεργο σε αυτή τη λίστα. Η Κυβέρνηση μπορεί να απορρίψει περίεργα ονόματα μωρών. Αυτός είναι ο λόγος που οι Γερμανοί έχουν κοινά ονόματα. Στην πραγματικότητα, παραβιάζει κάποιος τον νόμο αν επιλέξει παράξενα ονόματα για μωρά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή, η κυβέρνηση δεν θέλει τα μωρά να αισθάνονται αμηχανία για τα ονόματά τους στο μέλλον. Για παράδειγμα, τα ονόματα Stompie, Woodstock και Grammophon έχουν απορριφθεί, ενώ τα περίεργα Speedy, Lafayette και Jazz επιτρέπονται.

Συνέχεια

Europolitis TV

Μαρία Παπακωνσταντίου Γενική Πρόξενος της Ελλάδος Ντύσσελντορφ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Μαρία Παπακωνσταντίου Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ ©Europolitis

Μαρία Παπακωνσταντίου Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ

Τιμώντας  την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου του1821: Χαιρετισμός στην δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα δεξιώσεων της   Tonhalle στο  Düsseldorf  της Γερμανίας 25 März 2019

Μήνυμα για μια ειρηνική και ενωμένη Ευρώπη.

 

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Prowein 2019: Το ποιοτικό ελληνικό κρασί δυναμώνει

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Prowein 2019

Prowein 2019, για 25η συνεχή χρόνιά η διεθνή έκθεση δημιουργεί ευκαιρίες, παρουσιάζει τάσεις, ανοίγει  παράθυρο στο κόσμο του εμπορίου για το κρασί, αποστάγματα και τα παράγωγα του κλάδου. Σε αυτό το ραντεβού δεν θα μπορούσε να λείπει η ελληνική παρουσία, μια παρουσία αξιοπρεπή, δυναμική, ελκυστική. Μπορεί να μην έχουμε τον μεγάλο κλήρο και την ποσότητα, σίγουρα όμως η ποιότητα της Ελλάδος και των ελληνικών οινοποιείων έχει θέσει στην διεθνή αγορά.

 

Από το μακρινό 1994 που άνοιξε τις πόρτες της με την ονομασία PROVINS, παίρνοντας μέρος μόλις 321 προμηθευτές κρασιού, αφρώδους οίνου και αλκοολούχων ποτών από εννέα χώρες και έχοντας 1.517 επισκέπτες, έφτασε το 2019 να φιλοξενεί περισσότερους από 6.800 εκθέτες και να ξεπεράσει τις 60.000 επισκέπτες.

Με την πολυτελή  ατμόσφαιρα των 50 περίπου περιπτέρων του Champagne Lounge, την ζώνη δοκιμών MUNDUS VINI παρουσιάζοντας τα βραβευμένα κρασιά και παρουσιάζοντας  περισσότερους από 300 βιολογικούς προμηθευτές. Τις 500 και άνω γευσιγνωσίες στα περίπτερα ή στα Forum της έκθεσης, ακόμη και την ανίχνευση των τάσεων της αγοράς «Stuart Pigott» και η «Paula Sidore» «κρασιά από μεγάλο υψόμετρο,» η επιστροφή των «Πεδίο μείγματα» και τις ποικιλίες σταφυλιών «Chenin Blanc & Gamay». Ακόμη την χρήση της συσκευασίας με “Κονσερβοποιημένα κρασιά” με απλό και γρήγορο άνοιγμα, εύκολο στην αποθήκευση, για να κάνει το κρασί δροσερό και μοντέρνο ποτό, είναι από τα στοιχεία εκείνα που δίνονται εφόδια στον παραγωγό να γίνει πιο ανταγωνιστικός.

 

Η Ελλάδα συγκροτημένη  με μια αξιοπρεπή παρουσία, περίπου  100 παραγωγών προμηθευτών από όλες τις γωνιές της επικράτειας, ήτανε συγκεντρωμένη κατά κύριο λόγο στην Η17. Εδωσε  το δικό της χρώμα και άρωμα , παρουσιάζοντας από την ακριτική Θράκη έως την Κρήτη  τις γηγενείς ποικιλίες και αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού αμπελώνα.

Ρεπορτάζ: Ο Ευρωπολίτης ήτανε εκεί και μίλησε με τους πρωταγωνιστές

 

O Γρηγόρης Στεργιούλης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Entrerprise Greece ©EUROPOLITIS

Γρηγόρης Στεργιούλης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Entrerprise Greece, μιλάει στον εκδότη του Ευρωπολίτη Βασίλη Βούλγαρη για την πρόοδο των ελληνικών κρασιών και τον στρατηγικό ρόλο της Γερμανίας στις εξαγωγές:

«Θα ήθελα να σας πω ότι η Γερμανία δεν είναι για εμάς απλά μια χώρα στην οποία εξάγουμε προϊόντα, είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγικός εταίρος μας 1ον και κυριότερα ο μεγαλύτερος επενδυτικός εταίρος, από την άποψη αυτή η Γερμανία έχει ιδιαίτερη σημασία.

Η συμμετοχή μας στην Prowein δεν περιορίζεται μόνο στα πολύ καλά κρασιά και αποστάγματα για πρώτη φορά φέτος που προωθούμε, αλλά επεκτείνετε πολύ περισσότερο στις γενικότερες σχέσεις μας με την Γερμανία. ¨όπως λέγαμε και προηγουμένος είναι μια από τις δράσεις  που θέλουμε να κάνουμε στην φίλη χώρα την Γερμανία για να προωθήσουμε τις ελληνικές εξαγωγές  να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς με την  γερμανική οικονομία και με πρεσβευτή το κρασί μας το οποίο κρασί μας χαίρομε να σας ανακοινώσω ότι πλέον θεωρείται γκουρμέ προϊόν.

Η άνοδος της μέσης τιμής του ελληνικού κρασιού είναι μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή από οποιοδήποτε κρασί, επομένως αναγνωρίζεται πλέον σε ένα ιδιαίτερο προϊόν που δεν έχει μεγάλες ποσότητες, αλλά έχει καταπληκτική ποιότητα και αυτός είναι ο στόχος μας… Εδώ βλέπετε μια άλλη Ελλάδα, μια Ελλάδα που είναι στη πρώτη γραμμή μια Ελλάδα που αγωνίζεται.»

 

Βασίλης Αναστασόπουλος Εμπορικός Διευθυντής της εταιρίας Κατώγι Αβέρωφ

Βασίλης Αναστασόπουλος Εμπορικός Διευθυντής της εταιρίας Κατώγι Αβέρωφ ένα από τα πιο ιστορικά οινοποιεία της ελληνικής αγοράς: «Το Κατώγι Αβέρωφ με 60 χρόνια παρουσία στην ελληνική αγορά παράγει ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, στην έκθεση παρουσιάζουμε μια γκάμα του οινοποιείου, όπως την κλασική σειρά Κατώγι, Από ελληνικές ποικιλίες παράγουμε το Αθήρι, Ασύρτικο, Ξινόμαυρο, την Νεγκόσκα μια όχι ευρέως γνωστή ποικιλία  από την περιοχή της Γουμένισσας.

Ο σκοπός μας είναι να επεκταθούμε στην διεθνή αγορά στα μέτρα του δυνατού και στα μέτρα που μπορεί να σηκώσει το εμφιαλωμένο ποιοτικό κρασί που παράγουμε, γιατί είμαστε ένα οινοποιείο στην περιοχή του Μετσόβου,  δεν έχουμε τις τεράστιές εκτάσεις για να μπορέσεις να καλλιεργήσεις αμπελώνες λόγο του  ιδιόμορφου της περιοχής και των κλιματολογικών συνθηκών. Οπότε σκοπός μας είναι η διαφύλαξη της ποιότητας και σε δεύτερη φάση η ανάπτυξη σε μεγάλο όγκο.»

 

Η Κρήτη ανερχόμενη δύναμη στους αμπελώνες και το ελληνικό κρασί είχε μια καλή παρουσία με 8 παραγωγούς στο περίπτερο και ένα Weinbar που έδινε την δυνατότητα στον επισκέπτη να δοκιμάσει κρασιά όλων των μελών του συνδέσμου, από την Σητεία μέχρι τα Χανιά.

Νίκος Μηλιαράκης

Νίκος  Μηλιαράκης: «Στόχος είναι το κρητικό κρασί να γίνει πιο διαδεδομένο και να κερδίσει ποσοστά αγοράς σε ξένες χώρες. Ξεκινώντας από τις ενωμένες πολιτείες, περνώντας από την Κίνα,  σε κάποιες χώρες ευρωπαϊκές όπως είναι η Νορβηγία η Γερμανία, φέτος για πρώτη χρονιά θα έχουμε παρουσία και στην έκθεση του Λονδίνου. Ο στόχος είναι αυτός να φανεί το κρητικό κρασί ακόμα περισσότερο με συνέχεια και με συνέπεια. »

 

 

 

Νίκος Δουλουφάκης

Νίκος Δουλουφάκης πρόεδρος του συνδέσμου οινοποιών Κρήτης: «Οι παρουσίες μας στις διεθνείς εκθέσεις δείχνει την άνοδο της Κρήτης στο ποιοτικό κρασί. Δημιουργούμε μια εικόνα σαν Κρήτη πάρα πολύ σημαντική, υπερτερούν βέβαια κάποιες ποικιλίες όπως το Βιδιανό το οποίο κερδίζει σημαντική θέση στην αγορά και περιμένουμε αρκετά.»

 

 

 

 

Ο πρόεδρος της ένωσης οινοπαραγωγών αμπελών Αττικής Ανδρέας Γκίκας μας μίλησε για κάποιες από τις δράσεις της ένωσης που αριθμεί 40 οινοποιεία και συμμετείχαν στην έκθεση με 10 μονάδες.:

Ανδρέας Γκίκας

Ανδρέας Γκίκας : «Εκπροσωπώντας την καινούργια τάση του αττικού αμπελώνα η οποία τάση έχει σχέση με το Σαββατιανό από την μια πλευρά και από την άλλη πλευρά με την ρετσίνα της νέας γενιάς.

Η ρετσίνα νέας γενιάς έχει το χαρακτηριστικό ότι μπορείς να διακρίνεις τα αρώματα της ποικιλίας από την μια πλευρά και τα αρώματα της ρετσίνας από την άλλη. Δημιουργώντας μια τέτοια ισορροπία που να μπορεί να συνοδέψει φαγητά τα οποία η παλιά ρετσίνα δεν μπορούσε να τα συνοδεύσει γιατί ήτανε πολύ δυνατή.

Να δώσω μια πληροφορία από την προηγούμενη εβδομάδα φτιάξαμε το Club  της Ρετσίνας είμαστε 12 οινοποιεία της Αττικής με ενιαία μορφή που εκεί θα κάνουμε προώθηση της σύγχρονης ρετσίνας.»

 

 

Στο κλείσιμο του ρεπορτάζ μιλήσαμε με τον Θωμά Κυπαρίση υπεύθυνο εξαγωγών στην Μεγάλη Βρετανία της εταιρίας Τσάνταλη.

 

Θωμάς Καρπενίσης εταιρία TSANTALIS

Θωμάς Κυπαρίσης: «Είμαστε η 1η εταιρία από την Ελλάδα που συμμετέχουμε 25χρόνια συνεχώς. Η Prowein είναι η μεγαλύτερη έκθεση στον κόσμο συναντάμε πελάτες και συνεργάτες από όλο τον κόσμο. Προωθούμε το ελληνικό εμφιαλωμένο ποιοτικό κρασί, ελληνικές ποικιλίες, ελληνικοί αμπελώνες, ξεχωριστοί. Ο κόσμος ενθουσιάζετε που δοκιμάζει καινούργιες γεύσεις δεν είναι ένα ακόμα κρασί από τα πολλά. Κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια σε όλους τους τομείς με κύριο λόγο να αναδείξουμε τις ελληνικές ποικιλίες, η Ελλάδα έχει πάνω από 300 δικιές της ποικιλίες μοναδικές.

Γι΄ αυτό το λόγο θα μπορούσαν να δοκιμάσουν το Ασύρτικο, έχουμε για παράδειγμα βιολογικό Ασύρτικο από τον αμπελώνα της Χαλκιδικής, πάρα πολύς κόσμος ενδιαφέρετε να δοκιμάσει βιολογικά κρασιά οπότε αυτό είναι μια πάρα πολύ ωραία πρόταση, μια άλλη πολύ ωραία ποικιλία είναι το Μαυρούδη από την Θράκη, μια ποικιλία χιλιάδων χρόνων και γνωστή από τα Ομηρικά χρόνια και τον Οδυσσέα με το ΚΑΝΕΝΑΣ που είπε στον Κύκλωπα και η εταιρία μας την ξαναέφερε στο προσκήνιο.

Το Λημνιό (μπορεί και η αρχαιότερη ποικιλία στο κόσμο) που έχουμε μαζί με τα χαρμάνια του Αγιου Ορους είναι κρασιά που είναι καταγεγραμμένα στην ιστορία  και δίνουνε το μύθο του ελληνικού κρασιού που μαζί με τα ποιοτικά ελληνικά κρασιά νομίζω είναι ένας πολύ καλός συντελεστής για την επιτυχία όλων των Ελλήνων παραγωγών ελληνικού κρασιού».

 

Η έκθεση έκλεισε βρίσκοντας ικανοποιημένους τους συμμετέχοντες δημιουργώντας τους ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες, μιας που πραγματικά αυτό που συναντούμε σε τέτοιου είδους εκθέσεις δεν είναι τίποτα άλλο από την Ελλάδα της δημιουργίας, της παραγωγής, της εξωστρέφειας, μια Ελλάδας που όταν θελήσει μπορεί και κάνει μεγάλα άλματα.

Video

Βασίλης Βούλγαρης.

 

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
Advertisement Europolitis
Advertisement