Επικοινωνήστε μαζί μας

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Γερμανία:Σε ποιες περιπτώσεις κινδυνεύετε να βρεθείτε μπλεγμένοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Κάθε χώρα έχει τις δικές της … παραξενιές! Εμείς, συγκεντρώσαμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τη Γερμανία. Αλήθεια, είναι ικανά να σας κάνουν να την αγαπήσετε; Ή μήπως γίνουν αφορμή να τη μισήσετε;

Ακολουθεί μία λίστα με 12 παράξενα πράγματα που συμβαίνουν στη Γερμανία. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται να είστε περισσότερο προσεκτικοί για να μην βρεθείτε μπλεγμένοι χωρίς να το καταλάβετε!

 1. Τα μαξιλάρια θεωρούνται … όπλα

Σύμφωνα με τους νόμους της Γερμανίας, ένα μαξιλάρι μπορεί να θεωρηθεί ως “παθητικό” όπλο. Το να χτυπήσει κανείς κάποιον με μαξιλάρια μπορεί να τον οδηγήσει στη Δικαιοσύνη κατηγορούμενο για επίθεση. Έτσι, λοιπόν θα χρειαστεί να το σκεφτείτε διπλά πριν αποφασίσετε να συμμετέχετε σε μαξιλαροπόλεμο στη Γερμανία.

 1. Η Ανατολική και η Δυτική Γερμανία εξακολουθούν να φαίνονται διαφορετικές από το διάστημα

Πριν η Δυτική και η Ανατολική Γερμανία γίνουν ένα, τα φώτα στους δρόμους  ήταν διαφορετικά. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, η εναέρια άποψη αυτών των περιοχών εξακολουθεί να φαίνεται διαφορετική.

 1. Περίπου 5.500 βόμβες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανακαλύπτονται ετησίως – Δηλαδή 15 ανά ημέρα

Υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες βόμβες στη Γερμανία, οι οποίες προέρχονται από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και είναι θαμμένες στο έδαφος. Περίεργο ε; Και όμως αληθινό!

 1. Δώστε στο barman το σωστό «σήμα» για να σας σερβίρει το σωστό αριθμό ποτηριών μπύρας

Όταν βρίσκεστε σε μια γερμανική pub πρέπει να κάνετε τα σωστά σήματα με τα δάχτυλά σας για να πάρετε τον σωστό αριθμό ποτηριών μπύρας. Για να πάρετε μια μπύρα πρέπει να δείξετε τον αντίχειρά σας. Για να πάρετε δεύτερη δείξτε το πρώτο σας δάχτυλο. Απλό δεν είναι;

 1. Το Oktoberfest του Μονάχου αρχίζει τον Σεπτέμβριο

Το Oktoberfest είναι ένα πολύ δημοφιλές και το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο. Πραγματοποιείται  ετησίως στην πόλη του Μονάχου . Το περίεργο είναι ότι ξεκινά τον Σεπτέμβριο και όχι τον Οκτώβριο όπως λέει και το όνομά του. Το φεστιβάλ αρχίζει στα μέσα ή στα τέλη Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, αποτελώντας ένα σημαντικό μέρος του βαυαρικού πολιτισμού από το 1810. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι παρευρίσκονται στη γιορτή από διάφορα μέρη του κόσμου.

 1. Ποτέ… τρυπάνι τις Κυριακές

Είναι αντίθετο με το νόμο της Γερμανίας να τρυπήσετε τους τοίχους σας τις Κυριακές. Αυτός ο νόμος τέθηκε σε ισχύ επειδή οι Κυριακές θεωρούνται σημαντικές για την ξεκούραση των Γερμανών. Οι Γερμανοί προτιμούν μια σιωπηρή Κυριακή. Οι Γερμανοί προτιμούν επίσης να μην πλύνουν τα ρούχα τους τις Κυριακές από φόβο μην προκαλέσουν θόρυβο λόγω της λειτουργίας του πλυντηρίου.

 1. Είναι παράνομο να ξεμείνετε από καύσιμα στο γερμανικό αυτοκινητόδρομο

Για να είμαστε ακριβείς απαγορεύεται να σταματήσετε στους γρήγορους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Η στάση ή η έλλειψη καυσίμων συνεπάγεται κινδύνους για τους άλλους οδηγούς. Είναι επίσης παράνομο να περπατήσει κάποιους σε αυτούς τους θρυλικούς αυτοκινητόδρομους. Αυτός ο περίεργος νόμος, εάν παραβιαστεί, μπορεί να σας οδηγήσει σε πρόστιμο κοντά στα 100 ευρώ.

 1. Οι αποδράσεις από τις φυλακές δεν τιμωρούνται από το νόμο

Στις περισσότερες χώρες είναι παράνομη και τιμωρείται η απόδραση από τις φυλακές. Όμως, αυτό δεν συμβαίνει στη Γερμανία. Αν δραπετεύσετε από τη φυλακή και σας πιάσουν, θα επιστρέψετε για να εκτίσετε την ποινή σας από εκεί που διεκόπη. Είναι απολύτως δικαιολογημένο να ξεφύγετε από την φυλακή στη Γερμανία. Ο νόμος αυτός χρονολογείται από το 1880, όταν η γερμανική κυβέρνηση σκέφτηκε ότι είναι ανθρώπινο ένστικτο να τρέχει κάποιος προς την ελευθερία.

 1. Το κολλέγιο είναι δωρεάν για όλους στη Γερμανία

Τα δίδακτρα είναι δωρεάν στη Γερμανία. Αυτό δεν είναι κάτι παράξενο αλλά πολύ χρήσιμο για την κοινωνία. Το περίεργο πράγμα είναι ότι η παρακολούθηση μαθημάτων στο κολλέγιο είναι δωρεάν και για τους ξένους φοιτητές. Μάλιστα, πολλοί φοιτητές από άλλες χώρες, ειδικά από τις Η.Π.Α., επιδιώκουν να γίνουν δεκτοί στα γερμανικά πανεπιστήμια για να γλιτώσουν χιλιάδες δολάρια στις σπουδές τους.

 1. «Ψεύτικες» στάσεις λεωφορείων

Οι φαινομενικά ψεύτικες στάσεις λεωφορείων είναι πραγματικές στη Γερμανία. Τα γερμανικά νοσηλευτικά ιδρύματα και η κυβέρνηση κατέληξαν σε μια στρατηγική για την εγκατάσταση πολλών «ψεύτικων» στάσεων λεωφορείων για να βοηθήσουν τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ να μην περιπλανιούνται άδικα. Αυτό μπορεί να ακούγεται παράξενο και αστείο, αλλά η συγκεκριμένη στρατηγική βοηθά πραγματικά τους ασθενείς. Όσοι πάσχουν από Alzheimer έχουν βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, ενώ μπορούν να θυμούνται τα μακροπρόθεσμα γεγονότα. Αυτό τους βοηθά να θυμούνται ότι οι στάσεις των λεωφορείων είναι για να επιστρέψουν στο σπίτι. Αυτά τα πράσινα και κίτρινα σημάδια στις στάσεις των λεωφορείων λοιπόν, βοηθούν αυτούς τους ασθενείς να θυμούνται ότι πρέπει να περιμένουν στο συγκεκριμένο σημείο για να πάνε στο σπίτι τους.

 

 1. Το να ευχηθείς σε κάποιον “Happy Birthday” ετεροχρονισμένα θεωρείται κακή τύχη

Οι Γερμανοί  θεωρούν κακή τύχη όταν κάποιος ευχηθεί “Happy Birthday” σε κάποιον πριν από την πραγματική ημέρα γενεθλίων.

 1. Η κυβέρνηση μπορεί να απορρίψει τα παράξενα ονόματα μωρών

Αυτό είναι το πιο περίεργο σε αυτή τη λίστα. Η Κυβέρνηση μπορεί να απορρίψει περίεργα ονόματα μωρών. Αυτός είναι ο λόγος που οι Γερμανοί έχουν κοινά ονόματα. Στην πραγματικότητα, παραβιάζει κάποιος τον νόμο αν επιλέξει παράξενα ονόματα για μωρά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή, η κυβέρνηση δεν θέλει τα μωρά να αισθάνονται αμηχανία για τα ονόματά τους στο μέλλον. Για παράδειγμα, τα ονόματα Stompie, Woodstock και Grammophon έχουν απορριφθεί, ενώ τα περίεργα Speedy, Lafayette και Jazz επιτρέπονται.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

18 Αυγούστου,Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Οι ανοικτοί φάροι της Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση των πολιτών γιά τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτικών βοηθημάτων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, αλλά και η προβολή του έργου που επιτελούν οι φαροφύλακες, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Την ημέρα αυτή οι φάροι είναι ανοικτοί για το κοινό, με την πραγματοποίηση διαφόρων εκδηλώσεων, που στοχεύουν και στην ανάδειξη τους ως μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας.

Η Ελλάδα συμμετέχει στον φετινό εορτασμό με 28 φάρους, οι οποίοι θα είναι ανοικτοί για το κοινό από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Πρόκειται για τους εξής φάρους:

Αγ. Νικολάου – Κέας

Ακρωτηρίου – Θήρας

Αρκίτσας – Φθιώτιδας

Μουδαρίου – Κυθήρων

Βρυσακίου – Λαυρίου

Φισκάρδου – Κεφαλλονιάς

Γουρουνιού – Σκοπέλου

Δρεπάνου – Αχαΐας

Δρεπάνου – Χανίων

Κασσάνδρας – Χαλκιδικής

Κατακόλου – Ηλείας

Σκιναρίου – Ζακύνθου

Κρανάης – Γυθείου

Μεγάλου Εμβόλου – Θεσσαλονίκης

Μελαγκάβι – Λουτρακίου

Πλάκας – Λήμνου

Κόρακα – Πάρου

Κοκκινοπούλου – Ψαρών

Αλεξανδρούπολη – Αλεξανδρούπολης

Ταινάρου – Λακωνίας

Κόπραινας – Άρτας

Κακής Κεφαλής – Χαλκίδας

Μονεμβασιάς – Λακωνίας

Λάκκας – Παξών

Βασιλίνας – Ευβοίας

Πάππα – Ικαρίας

Σπαθιού – Σερίφου και

Δουκάτου – Λευκάδας

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

10 λόγοι για να επισκεφθείτε το ιστορικό και γραφικό Quedlinburg

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το Quedlinburg είναι μια από τις καλύτερα διατηρημένες πόλεις με σπίτια κατασκευασμένα από ξύλο στη Γερμανία. Η πόλη κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, άνω των 1000 ετών, έχει «δει» βασιλιάδες και αυτοκράτορες, επιβίωσε από μία απειλητική αποσύνθεση, ενώ από το 1994 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Κολλεγιακή εκκλησία και κάστρο

Το κέντρο και οι ρίζες του Quedlinburg βρίσκονται στο λόφο με το κάστρο και την κολλεγιακή εκκλησία. Το τμήμα των κοσμικών κειμηλίων δημιουργήθηκε από τον μελλοντικό αυτοκράτορα Όθωνα Ι για τον εορτασμό του αείμνηστου πατέρα του, του Ερρίκου Α, και το παρέδωσε στη χήρα του Mathilde και τις άγαμες κόρες της. Η πόλη που προέκυψε παρέμεινε μια σημαντική προσωρινή κατοικία για τους πλανόδιους ηγεμόνες για δύο αιώνες.

10 λόγοι για να επισκεφθείτε το ιστορικό και γραφικό Quedlinburg

Μια κρύπτη για το βασιλικό ζευγάρι

Το έτος 919, 1100 χρόνια πριν, ο Henry the Fowler, Δούκας της Σαξονίας, έγινε ο πρώτος Γερμανός βασιλιάς. Σύμφωνα με το μύθο, ήταν σε κυνήγι πουλιών στο Quedlinburg όταν συνέβη. Στην κρύπτη της Κολλεγιακής Εκκλησίας του Αγίου Σερβέτιου, έχουν θαφτεί η Mathilde και ο Henry, το πρώτο γερμανικό βασιλικό ζευγάρι. Με την απλότητα και τις στρογγυλές καμάρες της αρχαίας ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής, το δωμάτιο είναι πολύ εντυπωσιακό.

Βασιλική κατοικία

Κάθε χρόνο μια ιστορική πομπή το Πάσχα τιμά την παράδοση του Quedlinburg ως κατοικία των αυτοκρατόρων και βασιλιάδων του Μεσαίωνα. Υπήρχαν προσωρινά ανάκτορα σε όλη τη Γερμανία, περίπου μια μέρα διαδρομή από το ένα στο άλλο, αλλά το Quedlinburg ήταν ο προτιμώμενος προορισμός για τον εορτασμό του σημαντικού φεστιβάλ του Πάσχα.

10 λόγοι για να επισκεφθείτε το ιστορικό και γραφικό Quedlinburg

Μεσαιωνικό μνημείο

Το Quedlinburg παρέμεινε ως επί το πλείστον αλώβητο κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και επειδή στα κομμουνιστικά προγράμματα της Ανατολικής Γερμανίας δεν υλοποιήθηκαν τα σχέδια κατεδάφισης, η πόλη είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα σύνολα με ημι- ξύλινα σπίτια στη Γερμανία. Από τη δεκαετία του 1990 πολλά κτίρια που ήταν υπό κατάρρευση έχουν αποκατασταθεί. Το 1994, η UNESCO κήρυξε την περιοχή της Παλιάς Πόλης σε τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς.

Πλατεία αγοράς

Η πλατεία της αγοράς αναδιαμορφώθηκε γύρω στο 2013. Βρίσκεται στη λεγόμενη Νέα πόλη, η οποία είναι πραγματικά αρκετά παλιά, καθώς ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα. Στα τέλη του Μεσαίωνα, το Quedlinburg έγινε μια οικονομική δύναμη μέσω μεταξύ άλλων, των μηχανικών και των εμπόρων υφασμάτων της, ως μέλος της Χανσεατικής Ένωσης.

10 λόγοι για να επισκεφθείτε το ιστορικό και γραφικό Quedlinburg

Δημαρχείο

Μέρη αυτού του γοτθικού πέτρινου κτιρίου χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα και είναι μια από τις παλαιότερες δημαρχίες στην κεντρική Γερμανία. Το κτίριο όχι μόνο στέγαζε τη διοίκηση της πόλης, χρησίμευσε επίσης ως χώρος για ειδικές εκδηλώσεις, από θεολογικές συζητήσεις μετά την προτεσταντική αναμόρφωση μέχρι ασυνήθιστες παρουσιάσεις.

Το 1645, για παράδειγμα, μια πηγή αναφέρει την έκθεση ενός λιονταριού από την Αίγυπτο.

Το Ständerbau

Τα 1200 ιστορικά διατηρημένα κτίρια στο Quedlinburg περιλαμβάνουν ξυλόγλυπτα σπίτια από έξι αιώνες. Ένα από τα παλαιότερα από αυτά, μία δομή με ψηλά, κάθετα υποστηρίγματα (Ständerbau), χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Στεγάζει το Μουσείο της πόλης για την αρχιτεκτονική των ημι- ξύλινων σπιτιών, το οποίο παρέχει πληροφορίες για την ιστορία αυτής της μεθόδου οικοδόμησης.

Γκαλερί Lyonel Feininger

Αυτή η γκαλερί παρουσιάζει έργα του Γερμανο-Αμερικανικού καλλιτέχνη Bauhaus Lyonel Feininger, ο οποίος έζησε στη Γερμανία μέχρι το 1937. Λίγο πριν επιστρέψει στις ΗΠΑ, ο Feininger άφησε μεγάλο αριθμό έργων του σε έναν φίλο του στο Quedlinburg, ο οποίος τα έσωσε από καταστροφή από τους Ναζί. Η γκαλερί είναι το μοναδικό μουσείο στην Ευρώπη που αφιερώνεται στον Feininger.

10 λόγοι για να επισκεφθείτε το ιστορικό και γραφικό Quedlinburg

Χριστουγεννιάτικη αγορά

Φυσικά, ένα τέτοιο φιλόδοξο σκηνικό δεν μπορεί να είναι χωρίς Χριστουγεννιάτικη αγορά. Έχει ήδη τιμηθεί δύο φορές ως η πιο όμορφη στην πολιτεία της Σαξονίας-Άνχαλτ. Επιπλέον, για την “Advent in the Courtyards”, οι κλειστές ιστορικές εσωτερικές αυλές είναι ανοιχτές στο κοινό, προσφέροντας στους επισκέπτες τα πάντα, από τα χειροτεχνήματα μέχρι την κουζίνα.

Σιδηρόδρομος Harz Narrow Gauge

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Harz Narrow Gauge είναι ο ιδανικός τρόπος για να ταξιδέψετε από και προς το Quedlinburg. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή ο χώρος στάθμευσης για λεωφορεία και αυτοκίνητα είναι περιορισμένος στην πόλη και επίσης επειδή το τρένο ατμού ταιριάζει τέλεια σε αυτό το ιστορικό περιβάλλον.

 

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

9 Αυγούστου: Διεθνής Ημέρα Αυτόχθονων Λαών

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Υπάρχουν περίπου 370 εκατομμύρια αυτόχθονων στον κόσμο, που ζουν σε 90 χώρες. Αποτελούν λιγότερο από 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά αντιπροσωπεύουν 15% των φτωχότερων. Μιλούν τη συντριπτική πλειονότητα των εκτιμώμενων 7.000 γλωσσών στον κόσμο και αντιπροσωπεύουν 5.000 διαφορετικές κουλτούρες.

Όπως αναφέρεται από τον ΟΗΕ, οι αυτόχθονες λαοί έχουν κληρονομήσει και αντιπροσωπεύουν μοναδικούς πολιτισμούς και τρόπους που σχετίζονται με τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Έχουν διατηρήσει κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που διαφέρουν από εκείνα των κυρίαρχων κοινωνιών στις οποίες ζουν. Παρά τις πολιτιστικές τους διαφορές, οι αυτόχθονες πληθυσμοί από όλο τον κόσμο μοιράζονται κοινά προβλήματα που σχετίζονται με την προστασία των δικαιωμάτων τους ως ξεχωριστοί λαοί.

Οι αυτόχθονες λαοί επιδιώκουν εδώ και χρόνια την αναγνώριση της ταυτότητάς τους, του τρόπου ζωής και του δικαιώματός τους σε παραδοσιακά εδάφη, περιοχές και φυσικούς πόρους, αλλά σε όλη την ιστορία τα δικαιώματά τους πάντοτε παραβιάζονταν. Οι αυτόχθονες πληθυσμοί σήμερα είναι αναμφίβολα από τις πιο μειονεκτικές και ευάλωτες ομάδες ανθρώπων στον κόσμο. Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ότι απαιτούνται ειδικά μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων τους και τη διατήρηση των ξεχωριστών πολιτισμών και τρόπων ζωής τους.

Η φετινή Διεθνής Ημέρα είναι αφιερωμένη στις γλώσσες των αυτόχθονων λαών, ενώ ολόκληρο το 2019 έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνές Έτος των Ιθαγενών Γλωσσών.

9 Αυγούστου: Διεθνής Ημέρα Αυτόχθονων Λαών

Διεθνές Έτος Ιθαγενών Γλωσσών

Οι γλώσσες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην καθημερινή ζωή όλων των λαών, είναι ζωτικής σημασίας στους τομείς της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της οικοδόμησης της ειρήνης και της αειφόρου ανάπτυξης, μέσω της διασφάλισης της πολιτιστικής πολυμορφίας και του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Ωστόσο, παρά την τεράστια αξία τους, οι γλώσσες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να εξαφανίζονται με ανησυχητικό ρυθμό λόγω ποικίλων παραγόντων.

Η μεγάλη πλειονότητα των γλωσσών που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της εξαφάνισης, μιλιούνται από αυτόχθονες πληθυσμούς.

Εκτιμάται ότι κάθε δύο εβδομάδες, εξαφανίζεται μια γλώσσα που μιλιόταν από αυτόχθονες, θέτοντας σε κίνδυνο τα αντίστοιχα πολιτισμικά συστήματα και συστήματα γνώσης που υποστήριζε. Γι ‘αυτό, επισημαίνεται από τον ΟΗΕ, σε αυτή τη Διεθνή Ημέρα, «ο στόχος είναι να επιστήσουμε την προσοχή στην κρίσιμη απώλεια των γηγενών γλωσσών και στην επείγουσα ανάγκη διατήρησης, αναζωογόνησης και προώθησής τους τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο».

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Freiburg: Η «πράσινη» πόλη – «κόσμημα» της Γερμανίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

«Φωλιασμένο» στη μακρινή νοτιοδυτική γωνία της Γερμανίας, που περιβάλλεται από τους όμορφους λόφους του Μέλανα Δρυμού και με ένα μικροκλίμα που κρατά τα πάντα ήπια, το ιστορικό Freiburg είναι ένα γερμανικό κόσμημα. Είναι επίσης μια από τις πιο προοδευτικές, καινοτόμες και πράσινες πόλεις του κόσμου.

Μια μακρά ιστορία τεχνολογικής καινοτομίας σε συνδυασμό με ένα ακμάζον πανεπιστήμιο και μία ηθική αντιμετώπιση υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος συνθέτουν την καθημερινότητα του Freiburg. Μιας πόλης, η οποία έχει ως … σημαία της την οικολογία πολύ πριν γίνει τάση.

Freiburg: Η «πράσινη» πόλη – «κόσμημα» της Γερμανίας

Για να είμαστε ακριβείς οι ιδέες αυτές «έτρεχαν» στο Freiburg από τη δεκαετία του 1970 όταν ακόμα θεωρούνταν εκκεντρικές ή και επικίνδυνες. Η πόλη προσελκύει εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θέλουν να δουν πως μοιάζει μια πράσινη πόλη και πώς μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους εκδοχή.

Freiburg: Η «πράσινη» πόλη – «κόσμημα» της Γερμανίας

Το Freiburg πρωτοπορεί στην πράσινη ζωή σε μεγάλο βαθμό. Η ανανεώσιμη ενέργεια είναι πανταχού παρούσα και σε πολλά τεχνολογικά πάρκα επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πραγματοποιούν έρευνες και κατασκευάζουν προϊόντα τα οποία αποστέλλονται παγκοσμίως. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα τραμ και η ποδηλασία βρίσκονται στο επίκεντρο, τα αυτοκίνητα απαγορεύονται στο κέντρο.

Freiburg: Η «πράσινη» πόλη – «κόσμημα» της Γερμανίας

Οι άνθρωποι ανακυκλώνουν και επαναχρησιμοποιούν υλικά, οργανικές αγορές εμφανίζονται παντού και ολόκληρες συνοικίες της πόλης, όπως το φημισμένο Vauban, εμφανίζουν το πιο πράσινο από πράσινα διαπιστευτήρια, με κτίρια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, συλλογή όμβριων υδάτων, τηλεθέρμανση και πρότυπα passivhaus (σπίτια που δεν διαρρέουν θερμότητα).

Ένας από τους σημαντικότερους οικολογικούς εμπειρογνώμονες του Freiburg είναι ο Hans-Jörg Schwander, ο οποίος εργάζεται στην Ακαδημία Καινοτομίας και φιλοξενεί διεθνείς αντιπροσωπείες στην πόλη. Σε συνέντευξή του στο Euronews μας εξηγεί γιατί το Freiburg πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας:

Πώς η Ακαδημία Καινοτομίας βοηθά το Freiburg να είναι μια «καινοτόμος» και «πράσινη» πόλη;

«Θέλουμε να παρουσιάσουμε στους ανθρώπους την καλύτερη πρακτική, την εργασία που κάνουν οι άνθρωποι στο Freiburg – να πούμε ότι ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός παντού. Οι πελάτες μας είναι 7268 επισκέπτες από περίπου 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Είμαστε πέντε εργαζόμενοι και 10 ελεύθεροι επαγγελματίες».

Γιατί κάνετε αυτό το έργο;

«Θέλουμε να εργαστούμε σε θέματα όπως η αειφορία και η προστασία του κλίματος. Είναι τόσο σημαντικά. Συνεπώς, συνεργαζόμαστε επίσης με την GreenCity Freiburg (μια οργάνωση που προωθεί τις ιδέες οικολογικών πόλεων του Freiburg).

Freiburg: Η «πράσινη» πόλη – «κόσμημα» της Γερμανίας

Ποιες καινοτομίες πρωτοστατούν;

«Τα διαφορετικά μας θέματα είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο πολεοδομικός σχεδιασμός, η κινητικότητα, η ηλιακή αρχιτεκτονική, ο εκσυγχρονισμός των παλαιών κτιρίων, η διαχείριση των αποβλήτων, η διαχείριση των υδάτων, η προστασία της φύσης».

Είναι το Freiburg η πιο πράσινη πόλη στον κόσμο;

«Φυσικά το Freiburg δεν είναι η πιο πράσινη πόλη του κόσμου. Υπάρχουν πόλεις στο Μπαγκλαντές και την Αφρική με λιγότερες εκπομπές CO2 ανά κάτοικο απ’ ό, τι στο Freiburg. Αλλά από τις βιομηχανικές χώρες το Freiburg είναι σίγουρα μια από τις πιο πράσινες πόλεις στον κόσμο».

Πως είναι να ζεις στην πράσινη πόλη του Freiburg;

«Υπάρχει η ατμόσφαιρα μιας μεσαιωνικής πόλης. Μπορείτε να απολαύσετε τη ζωή, υπάρχει μειωμένη κίνηση, μια μεγάλη πεζοδρομημένη ζώνη, υπάρχει η περιοχή του κρασιού, καλύτερος καιρός, ωραίο τοπίο γύρω από την πόλη με το Μέλανα Δρυμό, το Kaiserstuhl, την Αλσατία, ενώ δεν απέχει πολύ από την Ελβετία και τη Γαλλία».

Freiburg: Η «πράσινη» πόλη – «κόσμημα» της Γερμανίας

Μπορεί το Freiburg να κάνει ακόμη περισσότερα για να είναι ακόμα πιο πράσινο;

«Ναι, βεβαίως. Μπορεί να μειωθεί ακόμα περισσότερο η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και να αυξηθούν τα ποδήλατα ή οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, μερικές ακόμα πρωτοβουλίες μπορεί να είναι οι εξής: Μείωση της κατανάλωσης κρέατος, ρούχων, συσκευών κ.λπ. Μείωση της γκρίζας ενέργειας: Δεν υπάρχει δικό μου πλυντήριο, ο καταψύκτης μου, το δικό μου αυτοκίνητο, το δικό μου στεγνωτήριο. Είναι καλύτερο να μοιραζόμαστε τις συσκευές σε πολυκατοικίες.

Ανάπτυξη μιας άλλης συνειδητοποίησης, ενός άλλου στόχου για μια ζωή χωρίς να δουλεύει για ασήμαντα πράγματα και συσκευές. Μάθηση στο σχολείο για την καλλιέργεια λαχανικών και την προετοιμασία υπέροχων γευμάτων. Αύξηση του ρυθμού εκσυγχρονισμού παλαιών κτιρίων. Για την κατασκευή περισσότερων ανεμόμυλων και ηλιακών συλλεκτών στην οροφή. Απαγόρευση πλαστικών σακουλών».

 

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Επτά πόλεις στη Γερμανία για ρομαντικούς ταξιδιώτες

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Εάν έχετε βαρεθεί τα πολύβουα τουριστικά κέντρα, τους πανύψηλους ουρανοξύστες και την τρελή κίνηση στους δρόμους καιρός να κάνετε κάτι διαφορετικό. Είτε είστε ρομαντικός χαρακτήρας, είτε απλώς επιζητάτε λίγη ησυχία και χαλάρωση, οι παρακάτω επιλογές είναι αυτό που χρειάζεστε. Επτά πόλεις για να ζήσετε το δικό σας παραμύθι! 

 

 1. Rothenburg ob der Tauber

Αυτή η μικρή και όμορφη πόλη βρίσκεται στη Βαυαρία, δυτικά της Νυρεμβέργης και είναι η καλύτερα διατηρημένη μεσαιωνική οχυρωμένη πόλη της Γερμανίας. Θα δείτε στενά με πύργους, επιβλητικά τείχη και σοκάκια πλακόστρωτα.

 1. Bamberg

Αν είστε στη Βαυαρία μη χάσετε την ευκαιρία να την επισκεφτείτε. Η  αρχιτεκτονική αυτής της ελκυστικής μικρής πόλης είναι ασύγκριτη σχεδόν οπουδήποτε αλλού στη Γερμανία. Ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ η παλιά πόλη είναι απαλλαγμένη από σύγχρονες δομές. Δέκα ζυθοποιεία βρίσκονται διάσπαρτα γύρω από την πόλη προσφέροντας τη διάσημη καπνιστή μπύρα.

 1. Miltenberg

Θεωρείται από τις πιο όμορφες πόλεις στη Βαυαρία. Είναι φημισμένη για την κατασκευή βιολιών και έγινε γνωστή ως «το χωριό των Χιλίων Βιολιών». Αυτή η μικρή πόλη μπορεί να υπερηφανεύεται για μερικά από τα πιο γοητευτικά δημιουργήματα αρχιτεκτονικής στη χώρα, με την πλατεία της αγοράς να έχει προβληθεί σε πολλές ταινίες.

 1. Michelstadt

Βρίσκεται στη μέση του πάρκου Odenwald. Είναι από τους παλαιότερους οικισμούς στην περιοχή και περιέχει μερικές εντυπωσιακές μεσαιωνικές δομές, όπως το κάστρο της και το ιστορικό δημαρχείο της πόλης, τα οποία είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο.

 1. Rüdesheim am Rhein

Αυτή η όμορφη μικρή πόλη είναι κρυμμένη στο φαράγγι του Ρήνου και είναι γνωστή για την οινοποιΐα της. Όπως πολλές γραφικές πόλεις η Rüdesheim am Rhein είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το εκπληκτικό τοπίο γύρω από την πόλη είναι αρκετό για να την επισκεφθείτε, εκτός από το εξαιρετικό κρασί της περιοχής και την υπέροχη παλιά πόλη.

 1. Goslar

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η Goslar, που βρίσκεται στην Κάτω Σαξονία είναι μια δημοφιλής τουριστική πόλη και αγαπητή στους Γερμανούς. Φημίζεται για τις υπέροχες πύλες της και τα παλιά τείχη της, το μεσαιωνικό αυτοκρατορικό παλάτι και τις ρωμαϊκές εκκλησίες της. Πάνω από 47 κωδωνοστάσια εκκλησιών φτάνουν προς τον ουρανό, δίνοντας στη Goslar το ψευδώνυμο της «Ρώμης του Βορρά».

 1. Cochem

Είναι μία ειδυλλιακή παραποτάμια μικρή πόλη που φημίζεται για το επιβλητικό της, ρομαντικό κάστρο που χτίστηκε τον 11ο αιώνα. Το τοπίο μοιάζει βγαλμένο κατ ‘ευθείαν από παραμύθι.

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Herbrechtingen: Οι Πόντιοι πρεσβευτές παραδοσιακών συνταγών(PIC)

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ποντιακός Σύλλογος Ακρίτες Herbrechtingen: Σεμινάριο παραδοσιακών συνταγών foto: © Ποντιακός Σύλλογος Ακρίτες Herbrechtingen

Ποντιακός Σύλλογος Ακρίτες Herbrechtingen:

Εντυπωσιασμένοι οι συμμετέχοντες με τις παραδοσιακές Ελληνικές συνταγές

 

Με μεγάλη ανταπόκριση από Γερμανούς συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο μαγειρικής του Ποντιακού Συλλόγου Ακρίτες στις εγκαταστάσεις του συλλόγου στο Herbrechtingen

 

Ακόμη μια επιτυχημένη εκδήλωση πραγματοποίησε ο Ποντιακός Σύλλογος Ακρίτες. Αυτή τη φορά μάλιστα με τους Γερμανούς συμμετέχοντες να αποχορούν ευχαριστημένοι, οι οποίοι μάλιστα εξέφρασαν την επιθυμία τους να διοργανώνονται περισσότερες εκδηλώσεις τέτοιου τύπου από το Σύλλογο.

 

Συνταγές του τύπου ωτία, λαχανοντολμάδες, διάφορα μαγειρευτά φαγητά και πολλά γλυκά φτιαγμένα όλα από τις γυναίκες του Συλλόγου έδωσαν στους συμμετέχοντες μια άλλη εικόνα για την Ελληνική κουζίνα, όπου τα συνηθισμένα στο εξωτερικό είναι το σουβλάκι, ο γύρος και το τζατζίκι.

«Θα ήταν ωραίο να μπορούσαμε σε Ελληνικά εστιατόρια εδώ στη Γερμανία να γευόμαστε τέτοιου τύπου φαγητά», δήλωσε μεταξύ άλλων ένα ζευγάρι Γερμανών.

Το Δ.Σ. του Ποντιακού Συλλόγου Ακρίτες θέλει να ευχαριστήσει θερμά όλους όσους συνέβαλαν για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια αυτή με μεγάλη επιτυχία και υπόσχεται να πραγματοποιήσει και στο μέλλον κι’ άλλες εκδηλώσεις που θα αναδεικνύουν την παράδοση και την Ελληνική κουλτούρα.

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
Advertisement Europolitis
Advertisement