Connect with us

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Αλλαγή σελίδας στην Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης (Π.Ο.Ε)

Published

on

Το νέοεκλεγμένο Δ.Σ της Π.Ο.Ε με τον απερχόμενο πρόεδρο φωτογραφία: Π.Ο.Ε

Με άρωμα γυναίκας, νιότης, δυναμισμού αλλά και εμπειρίας η σύνθεση του νέου Δ.Σ της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης (Π.Ο.Ε).

 

Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Φρανκφούρτης η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, μια συνέλευση που αφήνει ένα ιδιαίτερο στίγμα, μια και κλείνει έναν κύκλο μεγαλύτερο των 20 ετών.

Εναν κύκλο με πολλές διακυμάνσεις δράσεων, προβολής, στήριξης και αγάπης της Κρήτης από τους Κρητικούς που ζούνε στην Ευρώπη, μέχρι την ατονία και απραξία ακολουθώντας την φυσιολογική φθορά και αλλαγές του χρόνου. Μια παρουσία που κάποιοι θα ήτανε εύκολο να κάνουνε βιαστικά  στείρα κριτική σε ανθρώπους που ανιδιοτελώς πρόσφεραν και κράτησαν όσο μπορούσανε την σπίθα αναμμένη.

Ηρθε η ώρα: Το πλήρωμα του χρόνου έκλεισε έναν κύκλο και ανοίγει έναν νέο παραδίνοντας τη σκυτάλη σε νέα πρόσωπα, φρέσκα μυαλά με ορμή, αγάπη και διάθεση να συνεχίσουνε να κρατάνε ψηλά την αγάπη για τον τόπο τους, τον πολιτισμό τα ήθη και έθιμά τους.

Με στόχο όχι μόνο να κρατήσουνε και να διδάξουν  τον μοναδικό Κρητικό πολιτισμό στα παιδιά τους, αλλά και να τον μεταλαμπαδεύσουνε στους Ευρωπαίους φίλους στις χώρες που ζουν, κατοικούν και εργάζονται.

Τα αποτελέσματα των εκλογών έχρησαν Πρόεδρο μια δυναμική γυναίκα , μητέρα τεσσάρων παιδιών, επιστήμονα με πολυετή παρουσία στα κοινά από τα μαθητικά της χρόνια. Μια παρουσία που η συνέπειά και το έργο της έχει επιβραβευτεί και από την τοπική κοινωνία της πόλης του Αμβούργου, οπού ζει. Εχει διατελέσει δημοτική σύμβουλος, ενώ στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές τον Φεβρουάριο του 2020 είναι υποψήφια για μια θέση στην τοπική βουλή του Αμβούργου με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), την κα Ευτυχία Ολόφσον – Σαβιολάκη.

 

Η σύνθεση του Νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε έχει ως εξής:

Πρόεδρος:  Ευτυχία Ολόφσον-Σαβιολάκη Αμβούργο

Αντιπρόεδρος: Ευάγγελος Βουρβαχάκης  Λουντβικσχάφεν

Γραμματέας: Δημήτριος Γιανναδάκης, Στουτγκάρδη

Ταμίας: Γεώργιος Γρηγοράκης, Βερολίνο

Γραμματέας Οργανωτικού: Μανώλης  Κατσαμάνης, Μπίλεφελντ

Εφορος Πολιτισμού :Σεβαστή Παπαδόπουλου Λουντβικσχάφεν

Εφορος Νεολαίας: Γεώργιος Ολόφσον Αμβούργο

Μέλη: Ηλίας Τσαμπικάκης απο το σύλλογο Μονάχου

Αντώνης Ιγγλεζάκης Κύπρο

Αλεξάνδρα Σαριδάκη Λουξεμβούργο

και Σταύρος Περδίκης Βέλγιο.

 

 

Από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση το νέο συμβούλιο εκτός από την προτεραιότητα στόχων, όπως τον καλύτερο  συντονισμό, συνεργασία και δράσεις των  πρωτοβάθμιων οργάνων με την  Ομοσπονδία, είχανε και το ψήφισμα εναντία στην συμφωνία για τη ψήφο των ομογενών έτσι όπως πάει να πραγματοποιηθεί, ακολουθώντας και στηρίζοντας την απόφαση  του Παγκόσμιου Συμβούλιου Κρητών.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Γιάννης Επιτροπάκης  συγκινημένος κάνοντας αναφορά στο έργο της ομοσπονδίας ευχαρίστησε όλους όσους γνώρισε και συνεργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια.

 

Ευτυχία Ολόφσον – Σαβιολάκη Πρόεδρος Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης (Π.Ο.Ε) ©Europolitis

Η νέα Πρόεδρος κα. Ευτυχία Ολόφσον-Σαβιολάκη από τις πρώτες της δηλώσεις έκανε ξεκάθαρο το στόχο για συνεργασία  και καλύτερη προβολή της Κρήτης:

«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν όσοι αντιπρόσωποι ήταν παρόντες και συμμετείχαν στις διαδικασίες .
Είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος σε δευτεροβάθμια εθνικοτοπική Ομοσπονδία που ιδρύθηκε πριν από 45 Χρόνια!
Χαίρομαι πολύ για τη σύσταση του ΔΣ, συγχαίρω όλα τα μέλη που εκλέχθηκαν.

Τους εύχομαι καλή συνεργασία. Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι θα πέτυχουμε τους στόχους μας.
Θα αγωνιστούμε για να συνεχίσουμε το έργο σας και να ανεβάσουμε το τιμημένο νησί μας ακόμη πιο ψηλά.»

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφιών από το αρχείο του Κωνσταντίνοu Ανδρικόπουλοu

Ενα ταξίδι στον χρόνο από τις έντυπες εκδόσεις του Ευρωπολίτη Νοεμβρίου & Δεκεμβρίου 2010

Görlitz” Καλοκαίρι 1917 Οι “φωνές αυτές από το παρελθόν ”, άρχισαν να μου “μιλάνε”

του Κωνσταντίνοu Ανδρικόπουλοu

Ο  τίτλος του άρθρου μου, θα μπορούσε  κάλλιστα να είναι και „Ένα τραγούδι συνδέει πολλές ανθρώπινες ιστορίες“! Τα τραγούδια που θα σας παρουσιάσω έχουν κάνει μεγάλα ταξίδια στον χώρο και στον χρόνο, έχουν συνοδέψει πολλά ανθρώπινα βιώματα κι έχουν εκφράσει πολλά συναισθήματα, μεταφέροντας σοφία ως τις μέρες μας, καταφέρνοντας να επιβιώσουν, σε αντίθεση με άλλα τραγούδια, τα οποία στηρίχτηκαν στις κατά καιρούς μόδες και στην ανθρώπινη ματαιοδοξία. Είναι παραδοσιακά τραγούδια, των οποίων η διάρκεια ξεπερνά κατά πολύ τη δική μας βιολογική διάρκεια, μας δίνουν και μας παίρνουν, ανανεώνονται, μας αφήνουν πίσω και συνεχίζουν το ταξίδι τους πιο σοφά από πριν. Έζησαν μαζί με τους προγόνους μας, θα ζήσουν και με τους απογόνους μας και θα συνεχίσουν να ζουν, όσο τα χρειαζόμαστε και μας εκφράζουν, όσο υπάρχει έρωτας, αγάπη, πόλεμος, αδικία, ταξίδι, ξενιτιά, χωρισμός, θάνατος…

  Τα τραγούδια αυτά μοιάζουν με μηνύματα σε μπουκάλια που άφησαν ναυαγοί. Μηνύματα σαν αυτά των ονείρων της στέρησης (του τόπου, των συνηθειών, της γυναίκας που σε νιώθει, της ειρήνης, της αλήθειας, της δικαιοσύνης) ή των προφητικών ονείρων, όπως συμβαίνει στην  πρώτη ιστορία μας,  όπου οι στίχοι επαληθεύονται στο τέλος με τρόπο παράδοξο και εξωπραγματικό. Το σημαντικότερο όμως μήνυμα που μεταφέρουν τα τραγούδια αυτά, είναι η ελπίδα που μένει ζωντανή και οδηγεί τους ανθρώπους ακόμα κι όταν περνούν από τα πιο σκοτεινά μονοπάτια του πολέμου, της μοναξιάς, της αδικίας. Όχι η ελπίδα η οποία αποκοιμίζει, δικαιολογεί την  απραξία και την αδράνεια, αλλά η ελπίδα της πίστης, του αγώνα και της τελικής νίκης της ζωής!

  Ανακάλυψα αυτά τα τραγούδια στα τέλη του 2003 στο Lautarchiv του Βερολίνου και στις αρχές του 2004 κατάφερα να πάρω 23 ηχογραφήσεις μουσικού κυρίως περιεχομένου στα χέρια μου, σαν πρώτος Έλληνας ερευνητής. Να σημειώσω εδώ πως επίσημοι ελληνικοί φορείς, είχαν ενημερωθεί για την ύπαρξη των ηχογραφήσεων και προσωπικά από την Dr. Ziegler (Εθνολογικό Μουσείο του Βερολίνου) ήδη από την δεκαετία του ΄80 αλλά… δεν, ως συνήθως.

  Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή.  Τον Σεπτέμβρη του 1916 το Δ΄ Σώμα του Ελληνικού Στρατού, που ήταν σταθμευμένο στη Βόρεια Ελλάδα, παραδόθηκε  στους Γερμανούς και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη μικρή πόλη Görlitz στα Γερμανοπολωνικά σύνορα. Οι 6.500 στρατιώτες και αξιωματικοί  παρέμειναν εκεί μέχρι το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (Την ιστορία του Δ΄ Σώματος Στρατού περιγράφω με πολλές λεπτομέρειες, μέσα από μοναδικές μαρτυρίες και οπτικοακουστικό υλικό, που συνέλεξα και συλλέγω από το 2003, στην ιστοσελίδα μου : http://paradoxon-klangorchester.de

  Την περίοδο 1915-1919, η Φωνογραφική Επιτροπή του Βασιλείου της Πρωσσίας επισκέπτεται τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και ηχογραφεί ξένες γλώσσες και μουσικές με σκοπό να ιδρύσει ένα Μουσείο Των Φωνών Των Λαών.  Από 12 έως 17 Ιουλίου 1917 στο “Ελληνικό στρατόπεδο του Görlitz” ηχογραφεί 70 δίσκους των 78 στροφών με στρατιώτες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς του Δ΄ Σώματος Στρατού. 

 Η ιστορία των Ελλήνων του Γκοέρλιτς και των ηχογραφήσεων με μάγεψε από την πρώτη στιγμή για πολλούς λόγους. Κυρίως για το σχεδόν άγνωστο νεοελληνικό, ιστορικό πλαίσιο της εποχής,  τη μουσικολογική και λαογραφική  αξία των ηχογραφήσεων, τις ομοιότητες – τηρουμένων των αναλογιών – με τη δικιά μου ζωή (νεομετανάστης της δεκαετίας του ΄90 στη Γερμανία) και τα ενδιαφέροντά μου, σε σχέση με την παραδοσιακή, λαϊκή μας μουσική και την μελέτη της.

  Ακούγοντας για πρώτη φορά αυτές τις ηχογραφήσεις,  ανατρίχιασα, το κεφάλι μου γέμισε με χίλιες εικόνες και έντονα συναισθήματα με κυρίεψαν! Οι “φωνές αυτές από το παρελθόν ”, άρχισαν να μου “μιλάνε” και μου θέτουν αμέτρητες ερωτήσεις. Εντυπωσιασμένος και παράλληλα με τη μουσικολογική έρευνα (καταγραφή στίχων, κατηγοριοποίηση, κ.λ.π.), αναζητώ, ψάχνω και βρίσκω επαφή με κάποιες από τις οικογένειες των στρατιωτών και αξιωματικών που πήραν μέρος στις ηχογραφήσεις του ΄17, γυρεύοντας  τις απαντήσεις. Γράφω γράμματα, στέλνω ηλεκτρονικά μηνύματα, τηλεφωνώ ασταμάτητα και ταξιδεύω για τον λόγο αυτό τρεις φορές στην Ελλάδα. Ορισμένα από αυτά τα τραγούδια  θα  σας παρουσιάσω μέσα από τις σελίδες του “Ευρωπολίτη”, συνδέοντάς τα με τις ανθρώπινες ιστορίες που τα συνοδεύουν και τη δική μου εμπειρία, δολιχοδρομώντας στο κατόπι τους μετά από σχεδόν έναν αιώνα.

  Στις 12 Ιουλίου 1917 ο Μιχαήλ Ντούβας ετών 40 από το Σταυρί, δήμου Οιτύλου, νομού Λακωνίας, ηχογραφήθηκε τραγουδώντας δυο μυρολόγια*. Ογδονταεπτά χρόνια αργότερα, έχοντας φτάσει μαζί με την γυναίκα μου στο χωριό του μ΄ ένα παλιό αυτοκινούμενο, σημειώνω στο ημερολόγιο μου:  „01.09.2004.

Είναι 3 μ.μ., γράφω μέσα στην Αργώ (έχει όνομα το αυτοκίνητό μου!) και βρισκόμαστε στο Σταυρί.

Στο Χωριό δεν βρίσκεις άνθρωπο. Έχουμε παρκάρει στο καφενεδάκι, δίπλα στην εκκλησούλα, στην είσοδο του χωριού.

Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πάω στο νεκροταφείο. Βρήκα δύο τάφους παλιούς.

Ο ένας είναι του Ντούβα Κ. Μιχαήλ και ο άλλος του Ντούβα Κ. Παναγιώτη. Ημερομηνία θανάτου για τον Μιχαήλ, δεν αναγράφεται. Αναγράφεται για τους δύο γιούς του, που πέθαναν κι οι δύο 23 ετών…

Πήγαμε με την Αργώ για διανυκτέρευση στο τέλος του δρόμου, μετά την Αγία Κυριακή , στο γκρεμό…“. Εκεί, μπροστά στο γκρεμό των εκατό μέτρων, ατενίζοντας το πέλαγος ανάμεσα στο  ακρωτήριο Τηγάνι και το ακρωτήριο Δρόσος, αναρωτιόμουν… „ Είχε αποκτήσει κι άλλα παιδιά; Πώς πέθαναν οι δύο γιοί του τόσο  νέοι; Ωραία, το νεκροταφείο μου έδωσε τις πρώτες πληροφορίες, πως να συνεχίσω τώρα;“

  Η επαφή με τους ντόπιους δύσκολη. Κλειστός και δύσπιστος κόσμος. Μανιάτες με τ΄ όνομα!

Σιγά-σιγά όμως, με ευγένεια, ειλικρίνεια και υπομονή, έκανα τις πρώτες επαφές και γνώρισα τους πρώτους συγγενείς. Στο μικρό ξενοδοχείο του χωριού, τους έβαλα να ακούσουν τη φωνή του „παππού“ Μιχαήλ. Η συγκίνησή τους μεγάλη! Τέντωσαν τα αυτιά τους, το βλέμμα τους έγινε απλανές, άρχισαν να σιγανομυρολογούν, ακολουθώντας τη φωνή από το παρελθόν. Συμπλήρωνα τους στίχους με τις λέξεις που δεν είχα καταλάβει μέχρι τότε, σημείωνα κάθε πληροφορία που μου έδιναν! Η στιγμή ήταν οριακή για όλους μας! Ο πάγος έλιωσε, η δυσπιστία έφυγε και κει μαθαίνω για την εν ζωή κόρη του Μιχαήλ Ντούβα, τη γιαγιά Σοφία (  +  ) ! ….

Στο Σταυρί και στα γύρω χωριά, είχε ήδη κυκλοφορήσει η είδηση και ο λόγος  του ερχομού μου, το ταβερνάκι του χωριού γέμιζε τα βράδια και όλο και περισσότεροι με πλησίαζαν με ερωτήσεις αλλά και πληροφορίες για το θέμα.

Η συνάντηση με την γιαγιά Σοφία όμως, μόνο εύκολη δεν ήταν. Χρειάστηκαν μέρες επιμονής δικής μου αλλά και οι παρεναίσεις των συγγενών, ώστε να εμφανιστεί, να δεχτεί να φωτογραφηθεί μαζί μου και να μας επιτρέψει να την κινηματογραφήσουμε.

Από το στόμα  της “Η ΠΕΤΡΙΝΗ ΓΙΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”!!! όπως την ονόμασα,  δεν βγήκαν πάνω από δύο-τρεις προτάσεις. „Τι να πω ΄γω παιδί μου;“, „Άλλα χρόνια τότε!“.

Η μικροσκοπική, αδύνατη, βιβλική, μαυροφορεμένη, αμίλητη παρουσία της και τα εξωπραγματικά, θαλασσιά μάτια της, μου έδωσαν να καταλάβω περισσότερα. Οι ξακουστές τραγωδίες των Σοφοκλή, Αισχύλου και Ευριπίδη, ωχριούν μπροστά στην ιστορία της ζωής της και αυτήν του πατέρα της! Αν μιά εικόνα μπορούσε να περιγράψει τα μυρολόγια, που τραγούδησε ο  πατέρας της Μιχαήλ στο Γκοέρλιτς, αυτή θα ήταν σίγουρα η δική της μορφή! 

Τα μυρολόγια του ΄17, εκτός από το μεγάλο παρελθόν, είχαν ρίξει με τη σοφία τους και μια ματιά στο μέλλον, είχαν δει τη μορφή της πέτρινης γιαγιάς Σοφίας… Γι αυτήν τραγουδούσαν!

Οι δικοί της, συγγενείς και  απόγονοι του Μιχαήλ, σαν τον χορό της αρχαίας τραγωδίας πάνω σε δωρικό ρυθμό, με σκηνικό τις πέτρες και τη κάψα του τοπίου που ρουφούσε κάθε υγρασία, ξεραίνοντας κορμί και σκέψη, μου διηγήθηκαν την ιστορία της.

Ο Μιχαήλ Ντούβας με την στρατιωτική στολή και το ξίφος του σε αναμνηστική φωτογραφία της εποχής

„Έχασε την μητέρα της και τον θείο της νωρίς. Τους δύο αδελφούς της 23 χρονών και μάλιστα τον έναν, λίγες μέρες πριν παντρευτεί!

Παντρεύτηκε στα είκοσι της χρόνια και μετά από ένα χρόνο έχασε τον άντρα της… Σαράντα μέρες μετά τον θάνατό του έχασε και το παιδί τους! Μια ζωή στα μαύρα ρούχα,….

Στη προσπάθειά μου να καταλάβω τα αίτια όλων αυτών των θανάτων, συναντούσα βλέμ-ματα που με διαπερνούσαν, κεφάλια που κουνιόντουσαν πάνω κάτω, μισόλογα για αρρώστιες και αντερωτήσεις του τύπου

Ε, δε καταλαβαίνεις;“ ή „Τι να λέμε τώρα;“. Ο ακριβής λόγος των θανάτων πλανιόταν στον αέρα… Ένα αόρατο, αμολόγητο πέπλο κάλυπτε την σκληρή και ματωβαμμένη τοπική παράδοση.

Ο Μιχαήλ Ντούβας, πρωταγωνιστής της τραγικής αυτής ιστορίας, της προτραγουδισμένης απ΄ τον ίδιο, επαληθεύει αργότερα και τον τελευταίο στίχο του μυρολογιού. Μαθαίνοντας πως ο γιος του πριν πεθάνει, είχε αφήσει έγκυο μιά κοπέλλα στην Καλαμάτα, την βρίσκει και την πείθει να του δώσει το εγγόνι του για να το αναθρέψει αυτός. Οι εποχές ήταν πράγματι „άλλες“. Η ανύπαντρη, νεαρή μητέρα ήταν καταδικασμένη σε μιά τέτοια κοινωνία και το παιδί στιγματισμένο. Αυτόν τον Μιχαήλ Ντούβα και „τελευταίο των Μοϊκανών“ συνάντησα σε βαθιά γεράματα στον Πειραιά το 2004, περήφανο για τον παππού του και ευγνώμονα απέναντί του.

 

Του Αχουμακακου

Θεέ μου και Παναγία μου, να πέσ΄ αράπικη βλογιά,

να πέσ΄ αράπικη βλογιά εκεί στο πάνου μαχαλά.

Κι άντε να φύγει από κει, να πάει στο Πάνω Μπουλαριούς

να πάει στο Πάνω Μπουλαριούς, στου Αχουμακάκη του Θεριού.

Αχουμακάκο Θοδωρή, α βρε ρίξε βρεκόλακα,

Α βρε ρίξε βρεκόλακα όπου αγόρασες το Γκρας*,

όπου αγόρασες το Γκρας κι έκαμες χήρες μ΄ορφανά

κι έκαμες χήρες μ΄ορφανά και τ΄ορφανά αναστήνονται

και τ΄ορφανά αναστήνονται χήρες ματαπαντρεύονται…

Του Δημαρογγονα**

Καλώς τονε το Κύριακα, φίλε του Δημαρόγγονα,

φίλε του Δημαρόγγονα, που τις αμάδες παίζατε,

που τις αμάδες*** παίζατε και τονε καβαλίκευες

και τονε καβαλίκευες σα νάταν παλιογάϊδουρο.


του Κωνσταντίνοu Ανδρικόπουλοu
Πρωτοβουλία „Παράδοξον“
www.paradoxon.gr
www.paradoxon-klangorche.de
 

*Ο Γρας ή Γκρας ή Γράδα: Ήταν εμπροστόγεμο όπλο του Ελληνικού Στρατού στα τέλη του 19 αιώνα που πήρε τ΄ όνομά του από τον Γάλλο κατασκευαστή του Μπ. Γκρας.

** Το μυρολόι αυτό αναφέρεται έμμεσα στο Λία το Δημαρόγγονα που΄ταν φυγόδικος φονιάς και κεντρικό πρόσωπο σε πολλά μυρολόγια. Χαρακτηριστικό της περιοχής, η σύνθετη αυτή ονομασία (εγγονός του Δημαρά = Δημαρόγγονας)

*** Αμάδες: παιχνίδι με πέτρες (συχνά στοιχημάτιζαν και λεφτά)

*Δέχομαι σαν ορθή γραφή τη λέξη “μυρολόι”, τραγούδι δηλαδή που συνοδεύει το μύρομα του νεκρού και δεν έχει να κάνει με την μοίρα. Στην νεοελληνική μας ορθογραφία, έχει επικρατήσει το “μοιρολόι” (λέω/προβλέπω το μέλλον).  Παραδόξως, στην ιστορία του Μ. Ντούβα το μυρολόι λειτούργησε και σαν μοιρολόι, προβλέποντας το μέλλον.

Το μανιάτικο μοιρολόι βασίζεται σε 16σύλλαβο στίχο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ


Continue Reading

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Παιδιά και Νέοι: Μαθαίνοντας πώς να παίρνουν έξυπνες αποφάσεις

Published

on

Από

Η ικανότητα λήψης σοφών αποφάσεων αποτελεί σημαντικό μέρος στην ανάπτυξη ενός ατόμου. Παιδιά και νέοι έρχονται αντιμέτωποι με πολλές επιλογές καθημερινά, είτε αυτές προκύπτουν στο σχολείο είτε στον ελεύθερο χρόνο τους σε σχέση με τους φίλους τους ή μια δραστηριότητα.

Η υγιής αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση αποτελούν τη βάση για τη σωστή λήψη αποφάσεων. Τα άτομα που πιστεύουν στον εαυτό τους κι έχουν επίγνωση των δυνατοτήτων τους, διαθέτουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις και να τις υπερασπίζονται, αναγνωρίζοντας το γιατί και την ευθύνη πίσω από την επιλογή. Οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι φροντιστές μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση, ενθαρρύνοντας τα παιδιά κι ενισχύοντας θετικά τη σκέψη και τη βούλησή τους.

Η ικανότητα για επιλογές κι αξιολόγηση των πιθανών συνεπειών είναι μια άλλη κρίσιμη πτυχή της λήψης αποφάσεων. Τα παιδιά και οι νέοι μαθαίνουν να σκέφτονται λογικά, να σταθμίζουν τους διάφορους παράγοντες και να αναγνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους, τις συνέπειες μιας απόφασης και την έκβαση. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να προσφέρουν πρακτικά παραδείγματα αλλά και ασκήσεις, ενισχύοντας αυτές τις δεξιότητες.



Είναι εξίσου σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των αποφάσεών τους. Είτε εγγράφονται σε ένα άθλημα είτε αποφασίζουν για τις σπουδές τους, είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους και τα αποτελέσματα που απορρέουν από αυτές. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία και τον χώρο για «λάθος» αποφάσεις!

Μεταξύ άλλων, τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες, ευαισθησίες και τα συναισθήματα των γύρω τους. Η ενσυναίσθηση και η επικοινωνία παίζουν καθοριστικό ρόλο εδώ. Μαθαίνοντας να κατανοούν τις προοπτικές και πιθανές εκβάσεις, τα παιδιά θα λάβουν αποφάσεις που θα αποδειχτούν με τον καιρό εξυπνότερες. Η πίεση για λήψη αποφάσεων είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά και οι νέοι τις λαμβάνουν. Σε στρεσογόνες καταστάσεις, είναι σημαντικό να τα ενθαρρύνετε ώστε να μάθουν να ενεργούν προσεκτικά και ψύχραιμα, βρίσκοντας λύσεις ακόμη και υπό πίεση.



Ο ρόλος των γονέων και των κηδεμόνων είναι κρίσιμος για την καλλιέργεια μιας θετικής κουλτούρας λήψης αποφάσεων. Δημιουργώντας ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, τα παιδιά ενθαρρύνονται ώστε να ενεργούν με αυτοπεποίθηση κι υπευθυνότητα.

Οι πρακτικές ασκήσεις και τα παιχνίδια προσφέρουν μια ιδανική ευκαιρία για την προώθηση της λήψης αποφάσεων σε παιδιά και νέους. Είτε στο σχολείο είτε στην καθημερινή οικογενειακή ζωή, αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν τους νέους να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους για έξυπνη λήψη αποφάσεων μέσω του παιχνιδιού. Φτιάξτε μια λίστα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για μια συγκεκριμένη απόφαση, κάντε παιχνίδι ρόλων, ομαδικές συζητήσεις, χαρτογράφηση μυαλού, συμβούλιο αποφάσεων…

Η ικανότητα λήψης σοφών αποφάσεων είναι μια δια βίου δεξιότητα που συνοδεύει τα παιδιά και τους νέους στην πορεία τους προς την ανεξαρτησία και την υπευθυνότητα.

Της Κατερίνας Παπαϊωάννου Απόφοιτος του ανώτατου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος κεφαλονιάς με πτυχίο τεχνολογίας ήχου και μουσικών οργάνων, έκανα τη διπλωματική μου εργασία με θέμα το παραδοσιακό παιδικό τραγούδι life coaching για γονείς και δασκάλους και παιδιά, LinkedIn:www.linkedin.com/in/katerina-papaioannou-90b704221, Instagram:katerina.papaioannou.kidscoach, Facebook: Katerina Papaioannou – Kids Life Coach Website:https://katerina-papaioannou.com/ –
Email:info@katerina-papaioannou.com Τηλέφωνο:+4916092873010

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Continue Reading

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ– ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝOI ΔΩΡΕΑΝ

Published

on

Από

Η  κρατική ασφάλιση υγείας είναι ελκυστική για τις οικογένειες, διότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τα μέλη της οικογένειας μπορούν να ασφαλιστούν στην οικογενειακή ασφάλιση χωρίς να καταβάλλουν επιπλέον εισφορές.

Το ασφαλισμένο μέλος πρέπει απλώς να εγγράψει τον συγγενή στην ασφαλιστική εταιρεία υγείας του. Ο συγγενής λαμβάνει τη δική του κάρτα ασφάλισης υγείας και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της νόμιμης ασφαλιστικής εταιρείας υγείας.

Δεν υπάρχει οικογενειακή ασφάλιση στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Εδώ, τα μέλη της οικογένειας πρέπει να ασφαλιστούν με πρόσθετο συμβόλαιο.

Ποιες προϋποθέσεις υπάρχουν για την οικογενειακή ασφάλιση;

  • Το μέλος της οικογένειας που θα ασφαλιστεί πρέπει να έχει τον μόνιμο τόπο διαμονής του στη Γερμανία.
  • Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη ασφάλιση υγείας που να εξαιρεί την οικογενειακή ασφάλιση, για παράδειγμα την υποχρεωτική ασφάλιση ως μισθωτού ή συνταξιούχου.
  • Ως οικογενειακός ασφαλισμένος συγγενής, επιτρέπεται να έχετε μόνο ένα μικρό εισόδημα το πολύ 505 ευρώ το μήνα το 2024. Ειδικοί κανονισμοί ισχύουν για τους mini-jobbers. Εάν ένα μέλος της οικογένειας έχει εργασία μερικής απασχόλησης, το επιτρεπόμενο συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο mini-job. Αυτό θα είναι 538 ευρώ το μήνα το 2024.



Συμβουλή: Μπορείτε να υπερβείτε αυτά τα όρια έως και δύο φορές το χρόνο. Το γονικό επίδομα δεν υπολογίζεται επίσης ως εισόδημα για ασφάλιση υγείας, επομένως εξακολουθείτε να είστε ασφαλισμένοι στην οικογένειά σας εάν τα εισοδηματικά όρια ξεπεραστούν αποκλειστικά και μόνο λόγω του γονικού επιδόματος.

Η αυτοαπασχόληση πλήρους απασχόλησης εξαιρεί την οικογενειακή ασφάλιση.

Δεν μπορείτε να εξαιρεθείτε από την υποχρεωτική υποχρέωση ασφάλισης υγείας κατόπιν αίτησης (απαλλαγή από την υποχρέωση ασφάλισης).

Επιπλέον, άτομα από ορισμένες επαγγελματικές ομάδες όπως δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστές, στρατιώτες ή κληρικοί δεν μπορούν να ενταχθούν στην οικογενειακή ασφάλιση.

Ποιος μπορεί να πάρει οικογενειακή ασφάλιση;

Εάν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, οι σύζυγοι ή οι σύντροφοι ζωής μπορούν να ασφαλιστούν δωρεάν στην εκ του νόμου νόμιμη ασφάλιση υγείας του συγγενή τους σύμφωνα με τον νόμο περί εταιρικής σχέσης ζωής.

Μέχρι την τελεσίδικη απόφαση του διαζυγίου, και οι δύο σύζυγοι μπορούν να παραμείνουν στην οικογενειακή ασφάλιση – ακόμα κι αν ζουν χωριστά.

Τα παιδιά μπορούν γενικά να ασφαλιστούν με οικογενειακή ασφάλιση μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Αυτό ισχύει επίσης για τα θετά τέκνα και τα εγγόνια, εάν το μέλος τα υποστηρίζει κυρίως, και για τα ανάδοχα παιδιά στο σπίτι. Ο χρόνος παρατείνεται ακόμη και μέχρι την ηλικία των 23 ετών εάν το παιδί δεν απασχολείται, π.χ. Β. λόγω φοίτησης στο σχολείο και μέχρι την ηλικία των 25 ετών εάν βρίσκονται σε εκπαίδευση ή σπουδές.

Εάν η εκπαίδευση διακοπεί από στρατιωτική θητεία, εθελοντική θητεία ή εργασία ως αναπτυξιακός, είναι δυνατή η παράταση για άλλους δώδεκα μήνες. Τα παιδιά που δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους λόγω αναπηρίας παραμένουν ασφαλισμένα στην οικογένειά τους για απεριόριστο χρονικό διάστημα.



Πότε δεν μπορούν τα παιδιά να καλύπτονται από οικογενειακή ασφάλιση;

Εάν ο ένας γονέας έχει ιδιωτική ασφάλιση και ο άλλος έχει νόμιμη ασφάλιση, η οικογενειακή ασφάλιση αποκλείεται εάν:

ο ιδιώτης ασφαλισμένος γονέας κερδίζει περισσότερα από τον νόμιμα ασφαλισμένο και

το συνολικό μηνιαίο εισόδημα του ιδιώτη ασφαλισμένου γονέα υπερβαίνει τακτικά το ένα δωδέκατο του ετήσιου ορίου μισθού (JAEG) (2024: 5.775 ευρώ το μήνα).

Continue Reading

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Προκήρυξη θέσης εργασίας στην Ελληνική Κοινότητα του Βερολίνου

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου προκηρύσσει θέση εργασίας για την κάλυψη αναγκών της. Ακολουθεί η προκήρυξη με τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη θέση και τα απαιτούμενα προσόντα:

Die Hellenische Gemeinde zu Berlin e. V. sucht zum 01.01.2024 eine/n Projektmitarbeiter*in für 15 Stunden/Woche. Vergütung je nach Qualifikation bis zu TV-L E8. Die Stelle ist zunächst befristet bis zum 31.12.2024.

Aufgaben:

– Mitarbeit bei der Koordination und Durchführung des vom Senat geförderten Projekts „SoViA“ und des Büros der Hellenischen Gemeinde zu Berlin e. V.

– Mitarbeit bei der Planung, Organisation, Durchführung und Dokumentation von Veranstaltungen

– Mitarbeit bei der Öffentlichkeitsarbeit und Aktualisierung der Webseite und Social Media

– Mitarbeit bei der Beratungstätigkeit

– Mitarbeit bei der Koordination der Mitglieder, Vereine, Gruppen des Griechischen Kulturzentrums

– Administrative und organisatorische Tätigkeiten

– Recherche und Allgemeine Verwaltungstätigkeiten

Fachliche Qualifikationen und Anforderungen:

– Abgeschlossenes Studium, Ausbildung oder vergleichbare Qualifikation im Bereich Öffentlichkeitsarbeit, Veranstaltungsmanagement, Social Media, Medien

– Erfahrung im Bereich Integration, Soziale Arbeit

– Sehr gute Deutsch- und Griechisch-Kenntnisse in Wort und Schrift

– Gute Kommunikationsfähigkeit

– Bereitschaft zur flexiblen Arbeitszeit, teilweise in den Abendstunden und am Wochenende

– Kenntnisse in den gängigen MS Office und sonstigen Programmen

Bitte senden Sie Ihre Bewerbung per Mail oder Post bis spätestens 30.11.2023 an die angegebenen Adressen.

Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V. Email:  info@gr-gemeinde.de

Web:  http://www.gr-gemeinde.de

Continue Reading

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

H Ομογένεια: Με Αλληλεγγύη-Αγάπη-Προσφορά κοντά στην πληγωμένη Ελλάδα

Published

on

Από

Βοήθεια στους πυρόπληκτους της Αλεξανδρούπολης και τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

Από την πρώτη στιγμή που άνοιξαν οι ουρανοί και το φαινόμενο Daniel έπνιξε μέσα σε λίγες ώρες την Θεσσαλία, από την πρώτη κιόλας στιγμή παρόλο το σοκ και το πάγωμα της ψυχής όλων μας, η ομογένεια της Γερμανίας  ( όπως και όλη η υπόλοιπη Ελλάδα) έδωσαν και δίνουν το παρόν συγκεντρώνοντας  χρήματα και αγαθά για τους πληγέντες.

Ανακοινώσεις , καλέσματα & δράσεις

Για το θέμα η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών προέβη σε ενημερωτική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει:

“Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» σε συνεργασία με τα μέλη της, μόλις αντίκρισαν τις πρωτοφανείς καταστροφές που έπληξαν την ιδιαίτερη πατρίδα μας τη ΘΕΣΣΑΛΙΑ σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, αποφάσισαν να δράσουν άμεσα δημιουργώντας μια συνεχή γέφυρα αλληλεγγύης για να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς και να καλυφτούν ανάγκες σε μέρη που έχουν πληγεί στη Θεσσαλία, δηλαδή σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, Τρικάλων, Λαρίσης και Καρδίτσας.

Συγκέντρωση χρημάτων για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας από την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου με αφορμή τις πρωτόγνωρες και ιδιαίτερα καταστροφικές πλημμύρες των περασμένων ημερών προχωρά στη συγκέντρωση χρημάτων που θα σταλούν στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

Οι δωρεές για τους πλημμυροπαθείς μπορούν να κατατεθούν στον ακόλουθο λογαριασμό:

Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.
ΙΒΑΝ: DE 04100100100536885101
Konto Nr.: 536885101 – BLZ: 10010010
Verwendungszweck: Flutkatastrophe in Griechenland 2023

Η Κοινότητα, με ανακοίνωσή της, ενημερώνει ότι θα φροντίσει ώστε η οικονομική ενίσχυση να φτάσει άμεσα στους πληγέντες όπως έγινε

Α) Με τον έρανο για το Μάτι Αττικής, (2018) όπου τα χρήματα διανεμήθηκαν σε 38 μαθητές πυροπαθών οικογενειών από το 12/ΘΕΣΙΟ Δημοτικό Σχολείο ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ.

Β) και με τον έρανο που έκανε η Ελληνική κοινότητα Βερολίνου (για τους πυρόπληκτους της Β. Εύβοιας το 2021). Mε τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν αγοράστηκε ελαιόλαδο και μοιράστηκε στις 90 πυροπαθής οικογένειες της τοπικής κοινότητας Παπάδες (κάηκε ολοσχερώς) του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας)

Η ελληνοβαυαρική κοινότητα Μονάχου στο πλευρό των πληγέντων στην Ελλάδα

Έκκληση για φιλανθρωπική βοήθεια προς τους πληγέντες από τις φωτιές και τις πλημμύρες που έπληξαν την Ελλάδα, απευθύνει η ελληνοβαυαρική κοινότητα Μονάχου.

“Οι πληγέντες έχουν αντιμετωπίσει ανείπωτο πόνο, απώλειες και καταστροφή της περιουσίας τους. Είναι καθήκον μας, ως πολίτες μιας ενωμένης κοινωνίας, να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν χάσει τα πάντα” σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ελληνοβαυαρική κοινότητα Μονάχου και προσθέτει: “Οι εικόνες που έχουν αποτυπωθεί στα μέσα ενημέρωσης είναι συγκλονιστικές.

Οι πυρκαγιές κατέστρεψαν δάση, καλλιέργειες και σπίτια σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή δημιούργησαν οι πλημμύρες, που άφησαν πίσω τους εκτεταμένες καταστροφές σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας.

Οι πληγέντες χρειάζονται την υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας. Μπορούμε και επιβάλλεται να βοηθήσουμε. Κάθε μικρή πράξη φιλανθρωπίας μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή κάποιου που έχει χάσει τα πάντα.”

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνοβαυαρική κοινότητα Μονάχου ξεκίνησε μια φιλανθρωπική εκστρατεία με σκοπό την συγκέντρωση προμηθειών και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες.

Συγκεκριμένα συλλέγει:

  • Τρόφιμα μακράς διάρκειας.
  • Κουβέρτες και κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, υπνόσακους.

Σημείο συλλογής των ειδών πρώτης ανάγκης είναι το γραφείο της ελληνοβαυαρικής κοινότητας στο Μόναχο 80335 Bayer Str 13, στον τρίτο όροφο, από τις 10:00 το πρωί έως τις 16:00 το μεσημέρι, καθημερινά.

Τηλέφωνο επικοινωνίας 00 49 89 23025848

AXION-Akademie der Werte

Έκκληση βοήθειας για την καταστροφή στη Θεσσαλία Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία που βρήκαν την Ελλάδα, λίγες μέρες μετά τις πολυήμερες και επίσης καταστροφικές δασικές πυρκαγιές μας αφήνει άφωνους. Οι εικόνες που αντικρίζουμε, δείχνουν το μέγεθος της βιβλικής αυτής καταστροφής. Νιώθουμε, ανησυχούμε και συμπάσχουμε με τους παθόντες και τους συγγενείς μας στην περιοχή. Πολλοί από εμάς καταγόμαστε από τη Θεσσαλία, έχουμε εκεί συγγενείς και φίλους, που είναι παθόντες και έχασαν, ό,τι είχαν. Στην πόλη μας στο Solingen ζήσαμε πριν δύο χρόνια την καταστροφή της πλημμύρας και γνωρίζουμε τί σημαίνει αυτή η καταστροφή. Μετά τον απεγκλωβισμό, την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαμονής και την παροχή άμεσης βοήθειας, έρχεται η αντιμετώπιση των προβλημάτων μακράς διάρκειας, αφού θα χρειαστεί μεγάλο βάθος χρόνου για την αντιμετώπιση των συνεπειών. Οι σκέψεις μας είναι κοντά στους παθόντες, στους εμπλεκόμενους στην οργάνωση της παροχής βοήθειας και κοντά σε όλους τους εθελοντές και εθελόντριες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Η βοήθεια όλων μας είναι αναγκαία.

Όποιος επιθυμεί, μπορεί με ένα έμβασμα στον παρακάτω λογαριασμό να βοηθήσει ή να παραδώσει για αυτό τον σκοπό τη δωρεά του στους υπεύθυνους. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους σε αυτή την περιοχή και ιδιαιτέρως να υποστηρίξουμε οικογένειες με παιδιά και εκπαιδευτικά ιδρύματα στη διαδικασία ανασυγκρότησης. Συνεργαζόμαστε στην Ελλάδα με την „Ακαδημία Helphellas“, (Helphellas.org), η οποία προωθεί τον εθελοντισμό, παρέχει άμεση βοήθεια, στηρίζει και επιμορφώνει εθελοντές και εθελόντριες καθώς με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών, με τους „Γιατρούς του Κόσμου“ και με τοπικούς φορείς.

Λογαριασμοί τράπεζας:

 AXION-Akademie der Werte „Flutkatastrophe Thessalien“ Stadt-Sparkasse Solingen IBAN: DE76 3425 0000 0001 57 40 37 BIC: SOLSDE 33XXX

Doctors of the World-Greece „Überschwemmung Thessalien“ National Bank of Greece IBAN: GR27 0110 1410 0000 1412 9611 217 / SWIFT: ETHNGRA

Υπεύθυνες: Ιωάννα Ζαχαράκη, Iδρύτρια της Ακαδημίας Αξιών, τηλ.: 0160 93 3535 73 Ιωάννα Κουμουλίδου, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Solingen, Τηλ.: 0212 22148667

S.O.S Βοηθάει και το Αννόβερο

Με το μήνυμα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ και  την ανακοίνωση  λίστας ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων μακράς διαρκείας οι συντονιστές αλληλεγγύης στο Αννόβερο συγκεντρώνουν υλικά στην εταιρία του κου Μικρούλη  ( Mikroulis Groß und Einzelhandel  Fränkische Str. 34, 30455 Hannover)

Έχοντας ξεκινήσει κιόλας τις πρώτες αποστολές, συγκεντρώνοντας τα πράγματα μέχρι Τρίτη για αναχώρηση Τετάρτη.

Υπεύθυνοι συντονισμού: Ιωάννης Ξανθός 01739305086 και Μαρία Ραμιώτη 017631303561

Αμβούργο:  Στην όμορφη πόλη του Αμβούργου η εταιρία  METEORA GmbH συγκεντρώνει αγαθά για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας στους χώρους της   Bei der Neuen Münze 20, 22145 καθημερινά από 8:00- 16:00

Γέφυρα Αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους στην Αλεξανδρούπολη από την Ελληνική Κοινότητα Έρλαγκεν

Πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση χρηματικής βοήθειας για τους πυρόπληκτους των πρόσφατων πυρκαγιών στην Αλεξανδρούπολη, ανέλαβε η Ελληνική Κοινότητα Έρλαγκεν.

“Η Αλεξανδρούπολη χρειάζεται την βοήθειά μας και η Ελληνική Κοινότητα Έρλαγκεν αισθάνεται την υποχρέωση να βοηθήσει άμεσα τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές” τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Κοινότητα και απευθύνει κάλεσμα σε όλους για στήριξη της κοινής προσπάθειας, καταθέτοντας ένα χρηματικό ποσό στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό της Ελληνικής Κοινότητας Έρλαγκεν.

Σημειώνεται ότι μετά την κατάθεση θα εκδοθεί απόδειξη (QUITTUNG) και για τον λόγο αυτό η Ελληνική Κοινότητα Έρλαγκεν καλεί τους ενδιαφερόμενους να στείλουν τα στοιχεία με τα οποία θα εκδοθεί η απόδειξη.

GRIECHISCHE GEMEINDE ERLANGEN

Stadt- und Kreissparkasse Erlangen

IBAN: DE84 7635 0000 0034 0000 90 – BIC: BYLADEM1ERH

ZWECK: HELP FOR ALEXANDROUPOLI

Η Ελληνική Κοινότητα Έρλαγκεν ήδη έχει ξεκινήσει να διερευνήσει τις πρώτες ανάγκες και να βρει τρόπους για να γίνει άμεση και απευθείας βοήθεια χωρίς γραφειοκρατία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην σελίδα της Ελληνικής Κοινότητας Έρλαγκεν θα δημοσιεύεται η κάθε κατάθεση καθώς και η κάθε βοήθεια.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΧΟΥ ΚΕΝΤΡΩΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ

(17 καὶ 24 Σεπτεμβρίου 2023)

Μς εγκύλιο επιστολή του σεβασμιότατου Μητροπολίτου Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης  Αυγουστίνου, ζητήθηκε η συμβολή  του σεβαστού κλήρου και λαού της Ιεράς Μητροπόλεως για την ενίσχυση των περιοχών που χτυπήθηκαν από τις φυσικές καταστροφές.

Για τον σκοπό αυτό, τις Κυριακές 17 και 24 Σεπτεμβρίου το αποτέλεσμα της διακονίας από τον δίσκο που  περιάχθει στις ενορίες της Ιεράς Μητρόπολης, όπως και οι καταθέσεις στον ειδικό λογαριασμό της Μητρόπολης με την ένδειξη «Brand- und Flutkatastrophe – Griechenland» θα διατεθεί μέσω των φιλανθρωπικών δομών που βρίσκονται στην περιφερειακή ενότητα Ρόδου και στους νομούς Έβρου, Λαρίσης, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας.

«Brand- und Flutkatastrophe – Griechenland»

Τραπεζικός λογαριασμός:

Δικαιούχος: Griechisch-Orthodoxe Metropolie von Deutschland

IBAN: DE09 3708 0040 0221 3436 00

BIC: DRESDEFF370

Τράπεζα: Commerzbank Köln

Νυρεμβέργη: Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νυρεμβέργης και Περιχώρων «Δωδώνη» συγκεντρώνει ανθρωπιστική βοήθεια για τους πλημμυροπαθείς του Δήμου Παλαμά Καρδίτσας.

Στους χώρους του γραφείου του συλλόγου Adam-Klein str.6, 90429 Nürnberg στον 3ο όροφο. Από την Τετάρτη  20 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου.

Βασίλης Βούλγαρης Εκδότης Δημοσιογράφος Ευρωπολίτη voulgaris@europolitis.eu

https://www.europolitis.eu/ebook/2023/EUROPOLITIS_107/mobile/index.html#p=1
Continue Reading

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Ελλάδα: Οδηγίες προστασίας από καταιγίδα της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Published

on

Από

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει τους  πολίτες τι θα πρέπει να  κάνουν κατά την διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων και πως να προστατεύονται από καταιγίδες.

Οδηγίες προστασίας

ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Πώς να εκτιμήσετε την απόσταση από μια καταιγίδα

  • Μετρήστε το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της αστραπής και της βροντής σε δευτερόλεπτα. Διαιρέστε το χρόνο που μετρήσατε με το 3 ώστε να υπολογίσετε την απόσταση της καταιγίδας σε χιλιόμετρα.
  • Λάβετε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα, πριν η καταιγίδα σας πλησιάσει. Η απόσταση είναι ενδεικτική καθώς η καταιγίδα μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα πάνω από την περιοχή στην οποία βρίσκεστε.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Ασφαλίστε αντικείμενα, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Ελέγξτε τον τρόπο στερέωσης διαφημιστικών πινακίδων που τυχόν έχετε αναρτήσει.
  • Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης

  • Προφυλαχθείτε αμέσως. Μην εγκαταλείψετε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθείτε ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

0030 2431020000 – 0030 2431076711, 12, 13, 15

Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ17 ώρες ago

ΠΟΥ: Σχεδόν ένα παιδί στα έξι έχει πέσει θύμα παρενόχλησης μέσω διαδικτύου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ18 ώρες ago

Eurostat: Μεγάλες οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ21 ώρες ago

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

ΓΕΡΜΑΝΙΑ22 ώρες ago

Νεκροί και τραυματίες σε τροχαίο δυστύχημα σε μεγάλο αυτοκινητόδρομο κοντά στη Λειψία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ22 ώρες ago

Οικισμός στη Ροδόπη ιδρύθηκε το 6.300 π.Χ., σύμφωνα με έρευνα που θα παρουσιαστεί σε Αρχαιολογικό Συνέδριο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Έχει νόημα η απαγόρευση κινητών στο σχολείο;

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ2 ημέρες ago

Παιδιά και Νέοι: Μαθαίνοντας πώς να παίρνουν έξυπνες αποφάσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Το Συμβούλιο των Υπουργών υποστηρίζει τη στοχευμένη αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής

ΑΡΘΡΑ2 ημέρες ago

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

Ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς Φίλιππος Φόρτωμας σε επίσημη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Έρευνα: Ο αστεροειδής Δίμορφος μετά το πείραμα της NASA

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa

BUSINESS-Kleinanzeigen2 εβδομάδες ago

EVERGETIKON at the BEAUTY exhibition
of DÜSSELDORF March 22-24

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Δοξολογία για την Επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας στην Ενορία Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου: “Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος”!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέες απεργίες στους σιδηροδρόμους και στην Lufthansa

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Διαφωνίες στην Deutsche Bank μετά την απόφαση για περιορισμό της τηλεργασίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ6 ημέρες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Η Nissan πρωτοπορεί με ενέργεια από βιοαιθανόλη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία των μηχανοδηγών από το βράδυ της Τετάρτης

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis