ΥΓΕΙΑ
Το τρέξιμο αυξάνει την πιθανότητα μακροζωίας

Δεν έχει σημασία αν τρέχει κανείς πολύ ή λίγο, αρκεί να τρέχει. Έτσι μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.
Οι επιστήμονες συνιστούν το τρέξιμο ως βασικό σύμμαχο για τη μακροζωία.
Μεταξύ των επιστημόνων είναι και ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Εμμανουήλ Σταματάκης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.
Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής “British Journal of Sports Medicine”.
Επικεφαλής της έρευνας είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Ζέλικο Πέντισιτς του Πανεπιστημίου Βικτώρια της Μελβούρνης στην Αυστραλία.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 14 έρευνες από διάφορες χώρες, που αφορούσαν συνολικά 232.150 ανθρώπους. Η υγεία τους είχε παρακολουθηθεί για 5 έως 35 χρόνια.
Η μελέτη κατέληξε ότι το συχνό τρέξιμο – ανεξαρτήτως διάρκειας – σχετίζεται και στα δύο φύλα κατά μέσο όρο με μείωση κατά 27% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους δεν τρέχουν καθόλου.
Ειδικότερα για το θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια ο κίνδυνος είναι μειωμένος κατά 30%, ενώ από καρκίνο κατά 23%.
Ακόμη και μικρές «δόσεις» τρεξίματος, για παράδειγμα έως μια φορά την εβδομάδα, με διάρκεια λιγότερα από 50 λεπτά τη φορά και με ταχύτητα κάτω των οκτώ χιλιομέτρων την ώρα, αυξάνουν την πιθανότητα μακροζωίας.
Αν περισσότεροι άνθρωποι έπαιρναν την απόφαση να αρχίσουν να τρέχουν – όχι κατ’ ανάγκη γρήγορα – τότε θα υπήρχαν σημαντικά οφέλη για την υγεία του πληθυσμού και για το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Σε κάθε περίπτωση, το βασικό μήνυμα είναι ότι το ελάχιστο τρέξιμο είναι καλύτερο από το καθόλου τρέξιμο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΥΓΕΙΑ
500 έξτρα βήματα τη μέρα μειώνουν 14% τον κίνδυνο για την καρδιά ενός ηλικιωμένου

Οι άνθρωποι άνω των 70 ετών που κάνουν 500 επιπρόσθετα βήματα καθημερινά, έχουν 14% μικρότερη πιθανότητα για καρδιαγγειακή νόσο, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Σε σύγκριση με όσους κάνουν λιγότερα από 2.000 βήματα τη μέρα συνολικά, εκείνοι που ξεπερνούν τα 4.500 βήματα καθημερινά, έχουν 77% μικρότερο κίνδυνο για κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας Έριν Ντούλι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε ιατρικό συνέδριο της American Heart Association στη Βοστώνη, μελέτησαν 452 ανθρώπους με μέση ηλικία 78 ετών, που φόρεσαν ειδική συσκευή καταγραφής των βημάτων τους σε καθημερινή βάση για μερικές μέρες.
Ο μέσος αριθμός βημάτων των συμμετεχόντων ήταν περίπου 3.500 βήματα τη μέρα.
Σε βάθος 3,5 ετών το 7,5% των ατόμων εμφάνισαν στεφανιαία νόσο, έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια ή άλλο καρδιαγγειακό περιστατικό.
Σχεδόν το 12% των ανθρώπων με λιγότερα από 2.000 βήματα εμφάνισαν καρδιαγγειακό πρόβλημα, έναντι μόνο του 3,5% μεταξύ όσων έκαναν πάνω από 4.500 βήματα καθημερινά.
“Είναι σημαντικό να διατηρούμε τη σωματική δραστηριότητα μας όσο μεγαλώνουμε, όμως θα πρέπει επίσης να βάζουμε στόχους όσον αφορά τα βήματα μας μέσα στη μέρα.
Εκπλαγήκαμε που βρήκαμε ότι για κάθε έξτρα 500 βήματα ημερησίως, υπήρξε τόσο ισχυρό όφελος για την υγεία της καρδιάς. Μολονότι δεν θέλουμε να υποβαθμίσουμε τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας μεγαλύτερης έντασης, η ενθάρρυνση των μικρών αυξήσεων στα καθημερινά βήματα έχει επίσης σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη.
Αν είστε άνω των 70 ετών, αρχίστε να προσπαθείτε να κάνετε 500 περισσότερα βήματα κάθε μέρα. Τα βήματα είναι ένας εύκολος τρόπος να μετρήσει κανείς τη σωματική δραστηριότητα του και όσα περισσότερα κάνει ένας ηλικιωμένος, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακού περιστατικού”, ανέφερε η δρ Ντούλι.
Για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, οι ειδικοί συνιστούν οκτώ βασικά πράγματα: υγιεινή διατροφή, σωματική δραστηριότητα, όχι κάπνισμα, επαρκής ύπνος, διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, έλεγχος χοληστερίνης, σακχάρου και πίεσης αίματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΥΓΕΙΑ
Αρκούν 11 λεπτά γρήγορου περπατήματος καθημερινά για να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου

Ο ένας στους δέκα πρόωρους θανάτους θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν όλοι οι άνθρωποι ήταν περισσότερο δραστήριοι σωματικά, εκτιμά μια νέα επιστημονική μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της.
Σύμφωνα με την έρευνα, 11 λεπτά τη μέρα (75 λεπτά την εβδομάδα) σωματικής δραστηριότητας μέτριας έως μεγάλης έντασης, όπως το γρήγορο περπάτημα, το ποδήλατο, ο χορός και το τένις, είναι αρκετά για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικού, καρκίνων και, κατ’ επέκταση, πρόωρου θανάτου.
Οι ερευνητές της Μονάδας Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τη δρα Σόρεν Μπράγκε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής “British Journal of Sports Medicine”, ανέλυσαν τα ευρήματα 94 σχετικών ερευνών που αφορούσαν συνολικά περισσότερους από 30 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Διαπιστώθηκε ότι, πέρα από τη σωματική δραστηριότητα που σχετίζεται με την επαγγελματική εργασία, τα δύο τρίτα περίπου των ανθρώπων δεν ασκούνται τα 150 λεπτά την εβδομάδα που συνιστούν οι ειδικοί.
Ποσοστό κάτω του 10% των ανθρώπων ασκείται πάνω από 300 λεπτά την εβδομάδα.
Η νέα μελέτη (συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση) βρήκε ότι πέρα από τα 150 λεπτά άσκησης μέτριας έως μεγάλης έντασης εβδομαδιαίως, τα επιπρόσθετα οφέλη από την άσκηση για την υγεία και την αποφυγή πρόωρου θανάτου είναι μάλλον οριακά.
Από την άλλη, ακόμη κι αν κανείς ασκείται τα μισά λεπτά (75) από τα συνιστώμενα μέσα στην εβδομάδα, αποκομίζει σημαντικά οφέλη, έχοντας 23% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Τα 75 λεπτά είναι επίσης αρκετά για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά 17% και του καρκίνου κατά 7%.
Για μερικούς καρκίνους (κεφαλιού-λαιμού, λευχαιμίας, μυελώματος κ.α.) η μείωση του κινδύνου είναι ακόμη μεγαλύτερη (14-26%), ενώ για άλλους κινδύνους (πνευμόνων, ήπατος, ενδομητρίου, παχέος εντέρου, μαστού κ.α.) η μείωση του κινδύνου κυμαίνεται μεταξύ 3% και 11%.
“Αν κάποιος βρίσκει κάπως αποθαρρυντική την ιδέα των 150 λεπτών άσκησης με μέτρια έως μεγάλη ένταση μέσα στην εβδομάδα, τότε τα ευρήματα μας θα πρέπει να είναι καλό νέο γι’ αυτόν. Ακόμη και η λιγότερη σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερη από την καθόλου. Τα 75 λεπτά είναι μια καλή βάση για ξεκίνημα και μετά κανείς μπορεί να προσπαθήσει να αυξήσει σταδιακά τα λεπτά άσκησης εωσότου φτάσει τα 150″, δήλωσε η δρ Μπράγκε.
Οι καρδιαγγειακές ασθένειες αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, ευθυνόμενες για περίπου 18 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, έναντι σχεδόν 10 εκατομμυρίων θανάτων από καρκίνους.
Η σωματική δραστηριότητα, ιδίως η έντονη, μειώνει τον κίνδυνο τόσο για καρδιαγγειακά περιστατικά όσο και για καρκίνο.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν όλοι οι άνθρωποι ασκούνταν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα με μέτρια έως μεγάλη ένταση, τότε ένας στους έξι πρόωρους θανάτους περίπου (το 16%) θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, καθώς επίσης το 11% των περιστατικών καρδιαγγειακής νόσου και το 5% των περιπτώσεων καρκίνου.
Αν όλοι ασκούνταν τουλάχιστον 75 λεπτά, τότε θα είχαν προληφθεί το 10% των πρόωρων θανάτων, καθώς επίσης το 5% των καρδιαγγειακών περιστατικών και το 3% των καρκίνων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΥΓΕΙΑ
Έρευνα: Με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής συνδέεται η καλή ποιότητα ύπνου

Καλός ύπνος σημαίνει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και όσο καλύτερος είναι ο ύπνος, τόσα περισσότερα χρόνια μπορεί κανείς να προσθέσει στον βίο του, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Ακόμη και όσοι νέοι έχουν πιο υγιεινές συνήθειες ύπνου, έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.
Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το 8% των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία θα μπορούσαν να αποδοθούν εν μέρει στον κακό ύπνο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φρανκ Τσιαν του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε διεθνές καρδιολογικό συνέδριο στις ΗΠΑ, μελέτησαν στοιχεία για 172.321 ανθρώπους με μέση ηλικία 50 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο επί τέσσερα έτη, στη διάρκεια των οποίων 8.681 άτομα πέθαναν.
Το 30% των θανάτων οφείλονταν σε καρδιαγγειακά αίτια, το 24% σε καρκίνους και το 46% σε άλλες αιτίες.
Η πιθανότητα θανάτου συσχετίστηκε με πέντε παράγοντες καλού ύπνου: διάρκεια επτά έως οκτώ ωρών τα βράδια, δυσκολία ύπνου όχι πάνω από δύο φορές την εβδομάδα, δυσκολία διατήρησης του ύπνου όχι πάνω από δύο φορές την εβδομάδα, όχι χρήση φαρμάκων για να κοιμηθεί κανείς, αίσθημα ξεκούρασης μετά το ξύπνημα.
Όσους περισσότερους από τους πέντε αυτούς παράγοντες συγκεντρώνει κανείς και όσο μεγαλύτερη “βαθμολογία” έχει σε καθέναν ξεχωριστά (σε μια κλίμακα 0-5), τόσο πιο ποιοτικός και ωφέλιμος για την υγεία θεωρείται ο ύπνος. Στο άλλο άκρο υπάρχει κακός ύπνος ή διαταραχή ύπνου.
Η μελέτη βρήκε ότι, σε σχέση με όσους έχουν κανέναν ή μόνο έναν ευνοϊκό παράγοντα ύπνου, εκείνοι που έχουν και τους πέντε, είναι 30% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία, 21% από καρδιαγγειακή νόσο, 19% από καρκίνο και 40% από άλλη αιτία (δυστύχημα, μόλυνση, νευροεκφυλιστική πάθηση όπως άνοια και Πάρκινσον κ.α.).
Μεταξύ όσων είχαν και τους πέντε ποιοτικούς παράγοντες ύπνου, το προσδόκιμο ζωής ήταν κατά μέσο όρο 4,7 χρόνια μεγαλύτερο για τους άνδρες και 2,4 χρόνια για τις γυναίκες, σε σχέση με όσους είχαν κανέναν ή μόνο έναν παράγοντα καλού ύπνου.
Περισσότερη έρευνα χρειάζεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, για να κατανοηθεί γιατί οι άνδρες που κοιμούνται πολύ καλά, έχουν διπλάσια αύξηση προσδόκιμου ζωής σε σύγκριση με τις γυναίκες που κάνουν πολύ καλό ύπνο.
“Αν οι άνθρωποι έχουν όλες αυτές τις ιδανικές συμπεριφορές στον ύπνο τους, είναι πιθανότερο να ζήσουν περισσότερο. Συνεπώς αν μπορούμε να βελτιώσουμε γενικά τον ύπνο – και γι’ αυτό είναι σημαντικό να εντοπίζουμε τις διαταραχές του ύπνου – μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να προλάβουμε σε έναν βαθμό αυτούς τους πρόωρους θανάτους”, δήλωσε ο δρ Τσιαν.
“Ακόμη και από νεαρή ηλικία, αν οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν αυτές τις καλές συνήθειες ύπνου, αυτό μπορεί να τους ωφελήσει στην υγεία τους σε βάθος χρόνου. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι νέοι ότι οι υγιεινές συμπεριφορές λειτουργούν σωρευτικά στον χρόνο. Όπως λέμε ότι ποτέ δεν είναι αργά για ασκηθεί κανείς ή για να κόψει το κάπνισμα, το ίδιο ισχύει και για τον ύπνο”, ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής. “Επίσης πρέπει να δώσουμε έμφαση στο ότι δεν αρκεί να κοιμάται κανείς αρκετές ώρες. Πρέπει κανείς να ξεκουράζεται πραγματικά στον ύπνο του και να μην έχει πρόβλημα είτε να αποκοιμηθεί, είτε να μείνει κοιμισμένος”, πρόσθεσε.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τόσο ο λίγος όσο και ο υπερβολικός ύπνος μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την καρδιά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας

Ο σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας Genesis.ev έκοψαν τη βασιλόπιτά τους
Στην πόλη του Ντύσσελντορφ πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων και Κυπρίων Ιατρών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας το Σάββατο 11 Φλεβάρη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκατοντάδες μέλη και φίλοι του συλλόγου, όπως και ο Γενικός Πρόξενος του Ελληνικού Προξενείου κ. Βασίλης Κοΐνης , οι πρόεδροι των ελληνικών κοινοτήτων του Ντύσσελντορφ κ. Αριστοφάνης Οσμανλής και Βούπερταλ κ. Γιώργος Παρίδης. Tη βασιλόπιτα ευλόγησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Θεοφάνης Λάππας.
Ο Πανωσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Θεοφάνης Λάππας ευλογώντας την βασιλόπιτα ευχαρίστησε τους Έλληνες γιατρούς για το έργο και την προσφορά τους κάνοντας αναφορά για τα μηνύματα που λαμβάνει από την κοινωνία με τα παρακάτω λόγια :«Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί επισκεπτόμενος καθημερινά ασθενείς είτε στα σπίτια τους, είτε σε νοσοκομεία, αντιλαμβάνομαι την ευγνωμοσύνη των ανθρώπων τους οποίους έχετε βοηθήσει αυτό μας κάνει περήφανους ως ομογενείς ζώντας στο εξωτερικό. Το ίδιο έχω ακούσει και από τη γερμανική πλευρά μέσα από υπηρεσιακές επαφές, είναι ευγνώμονες για την παρουσία μας εδώ, είναι ευγνώμονες για την ποιότητα της προσφοράς σας.»
–Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος πρόεδρος του συλλόγου, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους κάνοντας αναφορά για τα τελευταία δύσκολά χρόνια λόγω της πανδημίας και την ανάγκη πραγματοποίησης της εκδήλωσης ώστε να έρθουν ακόμα μια φορά πιο κοντά. Δράττοντας της ευκαιρίας έκανε αναφορά για τις δράσεις του συλλόγου που παρ’όλες τις δυσκολίες ήτανε πολλές και πολυδιάστατες.

Κοπή Βασιλόπιτας, ενημέρωσης και καλέσματος για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον σε μια βραδιά διασκέδασης και επαφής.
Ο σύλλογος διοργάνωσε διαδικτυακά σεμινάρια, σεμινάρια πρώτων βοηθειών σε 6 ελληνικά σχολεία της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας σε συνεργασία με τον Γενικό Πρόξενο κ. Βασίλη Κοΐνη. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα μέλη του συλλόγου και Δ.Σ κ. Κανάκη Ιωάννη και κ. Κατινάκη Φαίδωνα που τα οργάνωσαν και τα πραγματοποίησαν.
–Την καθιέρωση και πραγματοποίηση του Ιατρικού φόρουμ στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο του Ντύσσελντορφ . Συνδιοργάνωσαν και συμμετείχαν στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης τον Ιούλιο του 2021.
–Συμμετοχή στη διαρκή επιτροπή των Ελλήνων Ιατρών της διασποράς, όπως την παρουσίαση των δράσεων και θέσεων, προτάσεων και αναγκαίων αλλαγών στην ελληνική βουλή, ώστε η χώρα να γίνει ξανά ελκυστική για την επιστροφή των Ελλήνων ιατρών που διαπρέπουν στο εξωτερικό.
–Συνεργασία με τους ελληνικούς ιατρικούς συλλόγους της χώρας.
–Η οργάνωση, υποστήριξη επαφής μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, η αρωγή και καθοδήγηση σε νέους συναδέλφους, κοινωνικές επαφές μέσα από ταξίδια, αλλά και η φιλανθρωπική δράση που από τον πρώτο κιόλας καιρό της ίδρυσης του συλλόγου πραγματοποιούν, τους κάνουν ιδιαίτερα ενεργούς, αναγκαίους και παράδειγμα προς μίμηση για όλο τον ελληνισμό της διασποράς.
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος του Ντύσσελντορφ κ. Βασίλης Κοΐνης στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι είναι ευλογία για έναν Γενικό Πρόξενο να υπάρχει και να συνεργάζεται με ένα τόσο δραστήριο συγκρότημα.
Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν ως δωρεάν στον σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ στην Ελλάδα.
Βασίλης Βούλγαρης
ΥΓΕΙΑ
Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας για όσους κάνουν συχνή χρήση καθαρτικών

Η τακτική χρήση καθαρτικών, μίας κοινής θεραπείας για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, μπορεί να αυξήσει κατά 50% τον κίνδυνο άνοιας, όπως δείχνει μία νέα κινεζική επιστημονική μελέτη, η πρώτη που κάνει αυτήν τη συσχέτιση.
Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για όσους χρησιμοποιούν συχνά οσμωτικά καθαρτικά, τα οποία προσελκύουν νερό στο έντερο για να μαλακώσει τα κόπρανα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φενγκ Σα του Ινστιτούτου Προηγμένης Τεχνολογίας Σεντσέν της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στη Γκουαντόνγκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 502.229 ανθρώπους με μέση ηλικία 57 ετών που δεν είχαν άνοια στην αρχή της έρευνας και από τους οποίους οι 18.235 (3,6%) έκαναν συχνή χρήση κάποιου καθαρτικού.
Στο διάστημα των επόμενων δέκα ετών, 218 από τους τακτικούς χρήστες καθαρτικού (το 1,3%) εμφάνισαν άνοια, έναντι 1.969 (το 0,4%) μεταξύ όσων δεν έκαναν καθόλου χρήση καθαρτικών. Υπολογίστηκε, έτσι, ότι τα καθαρτικά αύξαναν κατά 51% τον κίνδυνο άνοιας.
Όσα περισσότερα διαφορετικά είδη καθαρτικών χρησιμοποιούσε κάποιος, τόσο μεγαλύτερη ήταν η αύξηση του μελλοντικού κινδύνου άνοιας.
Συγκεκριμένα, 28% για εκείνους που έκαναν χρήση μόνο ενός είδους καθαρτικού, έναντι 90% για όσους έπαιρναν πάνω από δύο είδη. Από όσους χρησιμοποιούσαν μόνο έναν τύπο καθαρτικού, τον μεγαλύτερο κίνδυνο (αύξηση 64%) είχε η συχνή χρήση οσμωτικού καθαρτικού.
«Περισσότερη έρευνα χρειάζεται για να μελετηθεί περαιτέρω η σχέση που βρήκε η μελέτη μας ανάμεσα στα καθαρτικά και στην άνοια. Εάν τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν, οι γιατροί θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να θεραπεύουν τη δυσκοιλιότητα μέσα από αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η κατανάλωση περισσότερου νερού, η αύξηση των ινών στη διατροφή τους και η αύξηση της δραστηριότητας στην καθημερινή ζωή τους», δήλωσε ο δρ Σα.
«Η τακτική χρήση καθαρτικού μπορεί να αλλάξει το μικροβίωμα του εντέρου, κάτι που πιθανώς επηρεάζει τα νευρικά σήματα από το έντερο προς τον εγκέφαλο ή αυξάνει την παραγωγή τοξινών του εντέρου που ίσως επηρεάσουν τον εγκέφαλο», πρόσθεσε και επεσήμανε ότι ενώ η χρήση ορισμένων καθαρτικών δεν ενδείκνυται να είναι συχνή, μερικοί άνθρωποι παρ’ όλα αυτά τα παίρνουν τακτικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΥΓΕΙΑ
Οποιαδήποτε τακτική σωματική δραστηριότητα οδηγεί σε καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου

Κάθε είδους τακτική σωματική δραστηριότητα στη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου σε οποιαδήποτε ηλικία συνδέεται με καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.
Η τήρηση μιας ρουτίνας άσκησης καθ’ όλη την ενήλικη ζωή φαίνεται πως είναι ό,τι καλύτερο για τη διατήρηση σε βάθος χρόνου ενός κοφτερού μυαλού με καλή μνήμη, δείχνει η έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Σάρα-Ναόμι Τζέιμς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας, νευροχειρουργικής και ψυχιατρικής «Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry», μελέτησαν 1.417 ανθρώπους, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε γνωστικά τεστ (προσοχής, προσανατολισμού, γλώσσας, ομιλίας, μνήμης, ταχύτητας επεξεργασίας δεδομένων κ.α.) στην ηλικία των 69 ετών.
Είχε προηγηθεί η αξιολόγηση της σωματικής δραστηριότητάς τους στις ηλικίες διαδοχικά των 36, 45, 53, 60, 64 και 69 ετών.
Οι συμμετέχοντες κατατάχθηκαν σε κατηγορίες: αδρανείς, μέτρια δραστήριοι (1-4 φορές άσκηση τον μήνα) και πιο δραστήριοι (πάνω από πέντε φορές μηνιαίως), βαθμολογούμενοι με ένα τελικό σκορ από 0 (αδρανείς σε όλες τις ηλικίες) έως 5 (δραστήριοι σε όλες τις ηλικίες).
Το 11% βαθμολογήθηκαν με μηδέν (μόνιμα αδρανείς), το 15% με πέντε (πάντα δραστήριοι ανεξαρτήτως ηλικίας), ενώ οι υπόλοιποι κάπου ανάμεσα.
Διαπιστώθηκε ότι οι βαθμολογηθέντες με «άριστα» στη σωματική δραστηριότητα (δραστήριοι σε όλες τις ηλικίες) είχαν καλύτερες γνωστικές επιδόσεις και καλύτερη μνήμη στα 69 τους, ενώ – σε σχέση με τους αδρανείς – οι έστω και μέτρια δραστήριοι είχαν πιο υγιή εγκέφαλο και νου.
«Η ενθάρρυνση των αδρανών ενηλίκων να γίνουν πιο δραστήριοι σε οποιαδήποτε ηλικία, καθώς και η ενθάρρυνση των ήδη δραστήριων ενηλίκων να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους, μπορούν να αποφέρουν οφέλη στην κατοπινή γνωστική λειτουργία», συμπέραναν οι ερευνητές.
Η τακτική σωματική άσκηση και γενικότερα δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο άνοιας και γνωστικής εξασθένησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ