Επικοινωνήστε μαζί μας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Παχύσαρκος ένας στους τέσσερις Γερμανούς

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένας στους τέσσερις ενήλικες στη Γερμανία είναι υπέρβαρος. Με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να ζουν κατά μέσο όρο 2,6 χρόνια λιγότερο λόγω των περιττών κιλών. 

Η παχυσαρκία αποτελεί το 10,7% των δαπανών υγείας στη χώρα, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι δαπάνες για την υγεία των παχύσαρκων ατόμων δεν προβλέπεται να μειωθούν μέσα στα επόμενα χρόνια αφού φαίνεται έως το 2050 να σταθεροποιούνται στο 11%.

Επίσης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η παχυσαρκία είναι υπεύθυνη στη Γερμανία για τη μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 3%. Για να καλυφθεί αυτό το κόστος κάθε Γερμανός πολίτης πληρώνει επιπλέον 431 ευρώ σε φόρους κάθε χρόνο.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν από την έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2019 αναφορικά με την παχυσαρκία στη Γερμανία.

Τα παχύσαρκα αγόρια είναι λιγότερο πιθανό να ολοκληρώσουν τις ανώτατες σπουδές τους έως την ηλικία των 29 ετών σε ποσοστό 58%.

Για την αντιμετώπιση της επιδημίας της παχυσαρκίας, η Γερμανία έχει δημιουργήσει έναν αριθμό πολιτικών. Συμπεριλαμβανομένων των οδηγών για δίαιτες και σωστή σωματική δραστηριότητα, κοινοποίηση περιορισμών και ενδείξεων για τα συστατικά των προϊόντων στο πίσω μέρος της συσκευασίας.

Η εφαρμογή επικοινωνιακής πολιτικής για την υποχρεωτική επισήμανση των συστατικών των συσκευασιών με διαφημιστικές και επικοινωνιακές εκστρατείες θα μπορούσε να αποτρέψει 218 χιλιάδες μη μεταδοτικές ασθένειες μέχρι το 2050, να εξοικονομήσει 170 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε κόστος υγείας και να αυξήσει σε ετήσια βάση την απασχόληση και την παραγωγικότητα ενός αριθμού εργαζομένων περίπου 11 χιλιάδων με 8ωρο ωράριο εργασίας.

Η επίτευξη μειώσεως των θερμίδων κατά 20% για τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι, θερμίδες και κορεσμένα λίπη θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόληψη 921.000 μη μεταδοτικών ασθενειών έως το 2050, με εξοικονόμηση 581 εκατ. ευρώ ετησίως για την υγεία ως προς το κόστος και να αυξήσει την απασχόληση και την παραγωγικότητα 29 χιλιάδων εργαζομένων 8ωρου ανά έτος.

Συμπερασματικά:

– Ο αριθμός των υπέρβαρων ατόμων συνεχίζει να αυξάνεται λόγω της ανθυγιεινής διατροφής, της έλλειψης φυσικής δραστηριότητας και του καθιστικού τρόπου ζωής

– Το υπερβολικό βάρος έχει τεράστιο (και αυξανόμενο) αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και την οικονομία καθώς και κοινωνικές επιπτώσεις στην κοινωνία και στα μεμονωμένα άτομα.

– Έχουν γίνει πολλά προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του φαινομένου, αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα. Να ενισχυθούν οι ισχύουσες πολιτικές και να κλείσουν τα κενά πολιτικής σε ορισμένους τομείς.

– Χρήσιμο θα ήταν να μπουν σε εφαρμογή πακέτα πολιτικών για την προώθηση μιας πιο υγιεινής διατροφής και ενός ενεργού τρόπου ζωής. Ειδικά εκείνων που παράλληλα στηρίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, είναι εξαιρετική επένδυση.

Πηγή: oecd.org

 

Advertisement
Σχολιάστε

Γράψτε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ρεκόρ απασχόλησης στη Γερμανία

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Σε καθοδική τροχιά εξακολουθεί να βρίσκεται η ανεργία στη Γερμανία. Λόγω όμως της διαφαινόμενης οικονομικής ύφεσης το 2020 η απασχόληση θα αυξηθεί με χαμηλότερους ρυθμούς, εκτιμά η γερμανική στατιστική υπηρεσία.

Στη Γερμανία εργάζονται σήμερα περισσότεροι από 45,4 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε σχέση με τον πληθυσμό των σχεδόν 83 εκατομμυρίων κατοίκων, οι εργαζόμενοι στη χώρα αγγίζουν το 55%.

Το γεγονός ότι οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν και πάλι τους τελευταίους μήνες οφείλεται, σύμφωνα πάντα με την γερμανική στατιστική υπηρεσία, στην «τόνωση» της αγοράς εργασίας τους φθινοπωρινούς μήνες. Αυτό οδήγησε σε αύξηση των θέσεων εργασίας, κυρίως στην παροχή υπηρεσιών.

Συνολικά οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν από τις αρχές του έτους κατά 356.000.

Λόγω της «κακής», για τα γερμανικά δεδομένα, οικονομικής συγκυρίας ο αριθμός των εργαζομένων αναμένεται να αυξηθεί πιο αργά το 2020. Η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank) προβλέπει στασιμότητα για την γερμανική οικονομία μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς.

Εξέλιξη που θα έχει επιπτώσεις στην αγορά εργασίας

Στην παρούσα φάση, όμως, δεν μπορούμε να μιλάμε για οικονομική ύφεση, μιας και οι οικονομολόγοι μιλούν για ύφεση μόνο όταν αυτή καταγραφεί για δύο συνεχή τρίμηνα.

Την άνοιξη η στατιστική υπηρεσία κατέγραψε μεν συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,2%.

Ένα τρίμηνο νωρίτερα όμως, μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, η ισχνή ανάπτυξη κατάφερε αμυδρά να υπερπηδήσει το όριο της στασιμότητας και να διαμορφωθεί στο 0,1%, κυρίως χάρη στην κατανάλωση.

Πρόβλεψη για 135.000 νέους εργαζόμενους το 2020

Η διαφαινόμενη «κρίση» στην γερμανική οικονομία δεν μπορεί όμως παρά να έχει εν τέλει συνέπειες και στην απασχόληση.

Έτσι εξηγείται ότι η αύξηση των εργαζομένων είναι πλέον πιο αργή από ό,τι την περασμένη άνοιξη.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, που αποτελείται από τους αποκαλούμενους «σοφούς» της γερμανικής οικονομίας, τοποθετεί την αύξηση των εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2019 στις 371.000.

Για την ερχόμενη χρονιά όμως οι προβλέψεις των ειδικών κάνουν λόγο για μόλις 135.000.

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα του Άνδρα, την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία δημοσίευσε στοιχεία και ως προς τα επαγγέλματα που επιλέγουν στη Γερμανία άνδρες και γυναίκες. Η εικόνα της γερμανικής αγοράς εργασίας παραμένει παραδοσιακή, βάσει των στοιχείων.

Στα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη βιομηχανική παραγωγή μηχανημάτων και αυτοκινήτων εξακολουθεί να δεσπόζει το ανδρικό φύλο με 89%.

Στον τομέα της Παιδείας όμως, μόλις 200.000 άνδρες είναι δάσκαλοι σε δημοτικά, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 9%.

Ενδιαφέρον έχει ότι στα επαγγέλματα που σχετίζονται με την φροντίδα ηλικιωμένων και παιδιών το ποσοστό των ανδρών αυξήθηκε ελαφρά και βρίσκεται σήμερα στο 16% και 6% αντίστοιχα.

Πηγή: dw.com

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Το Ντίσελντορφ στις πιο έξυπνες πόλεις του κόσμου για το 2019

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το Ντίσελντορφ αναδείχτηκε στην δέκατη θέση της λίστας με τις πιο έξυπνες πόλεις του κόσμου για το 2019, σύμφωνα με το IMD Smart City Index. Το Βερολίνο κατέκτησε την 39η θέση.

Την ίδια στιγμή, η Σιγκαπούρη ψηφίστηκε ως η πιο έξυπνη πόλη στον κόσμο σε σύνολο 102, με την Αθήνα να καταλαμβάνει την 95η θέση, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο το αστικό περιβάλλον χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την ενίσχυση των ωφελειών και τη μείωση των αδυναμιών της αστικοποίησης.

Η έρευνα βασίστηκε στο πως οι πολίτες κρίνουν τις υποδομές και την τεχνολογία αλλά και τις υπηρεσίες που τους παρέχονται.

Επίσης, η έρευνα συμπεριέλαβε κατηγορίες όπως η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών, οι επιλογές μετακίνησης, οι διαθέσιμες δραστηριότητες και οι ευκαιρίες που δίνονται για νέες καθώς και ο τρόπος που λειτουργεί η διοίκηση της κάθε πόλης.

Η Σιγκαπούρη κατάφερε να διακριθεί σε όλες τις κατηγορίες καθώς επίσης και σε αυτές που αφορούν στους διαθέσιμους χώρους πρασίνου, ευκαιρίες για δια βίου μάθηση αλλά και το πόσο παρέχει στους πολίτες online πρόσβαση σε ευκαιρίες για εργασία.

Δεύτερη στη λίστα μετά τη Σιγκαπούρη τοποθετήθηκε η Ζυρίχη, τρίτο τα Όσλο και τέταρτη η Γενεύη. Την πέμπτη θέση «κέρδισε» η Κοπεγχάγη, την έκτη το Ώκλαντ, την 7η η Ταιπέι, την 8η το Ελσίνκι και την ένατη το Μπιλμπάο.

Πηγή: ceoworld.biz

 

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Αυτά είναι τα must πιάτα του φθινοπώρου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το φθινόπωρο στη Γερμανία μπορεί να απολαύσει κανείς γευστικά, ζεστά πιάτα. Τα πιο δημοφιλή είναι η σούπα κολοκύθας και τα ρολά «Rouladen». Όμως, υπάρχουν και πολλές ακόμη επιλογές, τις οποίες θα μάθετε αν διαβάσετε παρακάτω. Και καλή σας όρεξη!

Kürbissuppe

Γερμανία: Αυτά είναι τα must πιάτα του φθινοπώρου

Ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα του φθινοπώρου στη Γερμανία είναι η σούπα κολοκύθας. Μπορεί να συνδυαστεί με σχεδόν κάθε γεύμα.

Συχνά η σούπα κολοκύθας σερβίρεται ως ορεκτικό ή ως κύριο πιάτο. Η συνταγή μπορεί να ποικίλει από απλή κολοκύθα με κρέμα και μπαχαρικά μέχρι παραλλαγές με γάλα καρύδας ή κάρυ.

Συνήθως, κολοκύθα hokkaido χρησιμοποιείται για αυτό το πιάτο, αλλά και οι Halloween ή butternut κολοκύθες μπορούν επίσης να σας βγάλουν ασπροπρόσωπους. Αυτές οι ποικιλίες κολοκύθας μπορούν να αγοραστούν στο σούπερ μάρκετ ή στο «Kirmes».

Το «Kirmes» ξεκίνησε αρχικά ως εορτασμός της εκκλησίας, αλλά σήμερα οι άνθρωποι αναφέρονται κυρίως σε αυτό ως αγορά τροφίμων. Και στις αγορές «Erntefest» μπορεί επίσης να βρει κάποιος κολοκύθες με σχέδια για το Halloween.

Martin Gans

Γερμανία: Αυτά είναι τα must πιάτα του φθινοπώρου

Το παραδοσιακό φαγητό του φθινοπώρου είναι το «Sankt Martins Gans» (χήνα του Αγίου Μάρτιν).

Η 11η Νοεμβρίου μνημονεύει τον Άγιο Μάρτιν, ο οποίος, σύμφωνα με το θρύλο, κρύφτηκε μαζί με χήνες για να αποφύγει να χειροτονηθεί επίσκοπος αλλά αποκαλύφθηκε όταν οι χήνες άρχισαν να φωνάζουν. Από τότε οι χήνες σερβίρονται για δείπνο που μετατράπηκε σε γιορτή προς τιμήν του Αγίου Μαρτίνου.

Η χήνα μαγειρεύεται ως κύριο πιάτο, συχνά γεμιστή με μήλα ή δαμάσκηνα. Το πιάτο παραδοσιακά σερβίρεται με Rotkohl (κόκκινο λάχανο) και βραστές πατάτες, αλλά συχνά με πρόσθετα όπως Rosenkohl, Semmelknödel, Grünkohl και Maronen (κάστανα).

Αυτή η μέρα μνήμης περιλαμβάνει επίσης την παραδοσιακή Martinsumzug, κατά την οποία τα παιδιά και οι γονείς περπατούν στους δρόμους με σπιτικά φαναράκια, τραγουδώντας τραγούδια για τον Άγιο Μαρτίνο.

Rouladen

Γερμανία: Αυτά είναι τα must πιάτα του φθινοπώρου

Ένα πολύ νόστιμο πιάτο είναι το «Rouladen», το οποίο μπορεί να σερβιριστεί είτε ως ροδέλες λάχανου γεμιστές με κρέας (Kohlrouladen) είτε ως ρολάκια κρέατος γεμιστά με λαχανικά (Fleischrouladen).

Η προετοιμασία αυτού του γεύματος είναι ελαφρώς χρονοβόρα. Τα ρολάκια σερβίρονται με πατάτες και σάλτσα.

Gulasch

Γερμανία: Αυτά είναι τα must πιάτα του φθινοπώρου

Αυτό το γεύμα προέρχεται από την Ουγγαρία, αλλά έχει αγαπηθεί πολύ από τους Γερμανούς, και πλέον θεωρείται γερμανικό.

Το gulasch αποτελείται από ψημένο κρέας, κυρίως βοδινό ή χοιρινό, το οποίο συνοδεύεται από μία καφετιά σάλτσα.

Συχνά σερβίρεται με Knödel (ζυμαρικά) ή με Spätzle (ένα είδος noodle με αυγό). Το Spätzle είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της Σουηβίας (νοτιοδυτική Γερμανία) που πηγαίνει υπέροχα με οποιαδήποτε παχύρευστη σάλτσα.

Linseneintopf

Γερμανία: Αυτά είναι τα must πιάτα του φθινοπώρου

Το Linseneintopf (φακές) δεν είναι το πιο ελκυστικό πιάτο με την πρώτη ματιά, αλλά είναι ένα πολύ ικανοποιητικό γεύμα για μια κρύα μέρα του φθινοπώρου. Συχνά περιέχει λαχανικά σε κύβους όπως πατάτες, σέλινο και καρότα και κομμάτια μπέικον ή λουκάνικο.

Μπορείτε να το ετοιμάσετε μόνοι σας, αλλά για ένα χαλαρό απόγευμα, το κονσερβοποιημένο φαγητό με φακές είναι εξίσου ορεκτικό.

Kartoffelsuppe

Γερμανία: Αυτά είναι τα must πιάτα του φθινοπώρου

Οι Γερμανοί αγαπούν τις πατάτες τους. Το «Kartoffelsuppe» (σούπα πατάτας) είναι ένα υπέροχο γεύμα για να γεμίσει και να ζεστάνει την κοιλιά σας.

Φυσικά, μπορεί να ποικίλει με την προσθήκη λαχανικών ή κρέατος.

Apfelstrudel

Γερμανία: Αυτά είναι τα must πιάτα του φθινοπώρου

Το Applestrudel προέρχεται παραδοσιακά από την Αυστρία, αλλά σήμερα είναι ένα διεθνές επιδόρπιο. Η Γερμανία έχει εναλλάξει το κλασσικό apple strudel και δημιούργησε το «Bayerischer Apfelstrudel» (apple strudel Βαυαρίας).

Αυτή η παραλλαγή προσθέτει ξινή κρέμα, κανονική κρέμα γάλακτος ή γάλα στην κλασική συνταγή που δημιουργεί μια πιο κρεμώδη υφή.

Το κλασικό apple strudel επικεντρώνεται περισσότερο στη γεύση του μήλου και του strudel, ενώ η βαυαρική συνταγή προσθέτει ένα καθημερινό συστατικό που δημιουργεί ένα επιδόρπιο πιο κοντά σε κέικ ή τούρτα.

Hefeplinse

Γερμανία: Αυτά είναι τα must πιάτα του φθινοπώρου

Αυτή η γερμανική συνταγή είναι παρόμοια με το «Eierkuchen» (τηγανίτες σε ρολά), αλλά με μαγιά. Μπορείτε να τις φάτε είτε «Klassisch mit Butter, Zimt und Zucker» (κλασικές με βούτυρο, ζάχαρη και κανέλα) είτε με μήλο kompott.

Εάν σας αρέσουν οι αλμυρές τηγανίτες, δοκιμάστε τες με βούτυρο και λίγο αλάτι.

 

Πηγή: thelocal.de

 

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στα δέκα καλύτερα «Golden Age» το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Είναι τα … «baby boomers» της ακαδημαϊκής κοινότητας αφού «γεννήθηκαν» τις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μία περίοδο ταχείας ανάπτυξης της ανώτατης εκπαίδευσης σε πολλές χώρες.

Η Times Higher Education χρησιμοποίησε την ίδια μεθοδολογία που εφαρμόζει στις παγκόσμιες κατατάξεις πανεπιστημίων για να βαθμολογήσει τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Χρυσής Εποχής (Golden Age) στον κόσμο για το 2019.

Τα πανεπιστήμια που ιδρύθηκαν μεταξύ των ετών 1945 και 1967 και τα οποία τώρα είναι μεταξύ 50 και 80 χρόνων.

Υπάρχουν 271 πανεπιστήμια της «Golden Age». Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ινδία έχουν βαριά παρουσία στο τραπέζι, αλλά η Ιαπωνία είναι το πιο εκπροσωπούμενο έθνος της λίστας για το 2019 με 46 ακαδημαϊκά ινστιτούτα.

Η Αυστραλία παίρνει τρεις από τις κορυφαίες θέσεις στην δεκάδα. Δύο πηγαίνουν στις ΗΠΑ, ενώ η Κίνα, η Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, η Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν από μία θέση στην κατάταξη.

Ας δούμε λεπτομερέστερα τι συμβαίνει με την Γερμανία, η οποία «κέρδισε» την 10η θέση με το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Βερολίνο διαιρέθηκε σε περιοχές που ελέγχονταν από τους νικητές συμμάχους. Το Πανεπιστήμιο Unter den Linden στο Βερολίνο βρέθηκε στη σοβιετική ζώνη.

Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου ιδρύθηκε ως εναλλακτική λύση στο Δυτικό Βερολίνο το 1948. Έχει πάνω από 32.000 σπουδαστές, περίπου 5.000 ακαδημαϊκούς και προσφέρει πάνω από 150 προγράμματα σπουδών.

Η δεκάδα της «Golden Age»

Στην πρώτη θέση της λίστας είναι το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, στην δεύτερη το Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο και στην τρίτη το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Τέταρτο επιλέχθηκε το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, πέμπτο το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ στο Ηνωμένο Βασίλειο, έκτο το Πανεπιστήμιο Μονάς στην Αυστραλία, έβδομο το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, όγδοο το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν, ένατο το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας και δέκατο το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Πηγή: weforum.org

 

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Πώς θα γίνει «carbon-free» έως το 2050

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Έως το 2050 η Γερμανία μπορεί να επιτύχει το στόχο της να παραμείνει σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένη από τη χρήση άνθρακα εάν συνεχίσει να επεκτείνει την ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και εισάγει μια οικονομία υδρογόνου. Αυτό δήλωσε πρόσφατα ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας.

Παρουσιάζοντας μια μελέτη για τη μετάβαση σε άλλες μορφές ενέργειας στα μέσα του αιώνα στο Βερολίνο, εμπειρογνώμονες του Forschungszentrum (FZ) Juelich, οι οποίοι βρίσκονται σε στενή επαφή με την κυβέρνηση, ανέφεραν επίσης ότι το κόστος της μετάβασης θα μπορούσε να περιοριστεί.

«Μπορούμε να επιτύχουμε μια ανανεώσιμη μετατροπή σε εξοικονόμηση άνθρακα 95% σε αποδεκτό κόστος σε σχέση με το ΑΕΠ», δήλωσε ο Detlef Stolten, διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας και Κλιματικής Έρευνας στο FZ Juelich με έδρα τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.

Σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η Γερμανία δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 55% από τα επίπεδα του 1990 και κατά 80% έως 95% μέχρι το 2050.

Εναλλακτική λύση το υδρογόνο

Τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας ήρθαν στο πλαίσιο της κλιματικής νομοθεσίας ορόσημο που συμφωνήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο μέσα στον Οκτώβριο και πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Απώτερος στόχος είναι η υιοθέτηση μιας στρατηγικής για το υδρογόνο, η οποία αναμένεται να υπογραφεί πριν αλλάξει το έτος.

Ο υπουργός οικονομίας αναγνώρισε το υδρογόνο ως μια πράσινη εναλλακτική λύση για τα ορυκτά καύσιμα.

Διαχωρίζοντας κυρίως την πλεονάζουσα ανανεώσιμη ενέργεια σε οξυγόνο και υδρογόνο, η ηλεκτρόλυση με βάση το νερό μπορεί να παράγει μηδενικά καύσιμα άνθρακα που είναι εύκολο να αποθηκευτούν και να μεταφερθούν.

Το μοντέλο FZ Juelich συνεπάγεται ότι η Γερμανία προσθέτει 6,6 gigawatts (GW) ανεμογεννητριών και 3,9 GW χωρητικότητας ηλιακής ενέργειας κάθε χρόνο από το 2020 και μετά, για να βοηθήσει στην ηλεκτροδότηση της οικονομίας.

Αυτό είναι απότομο, δεδομένου ότι το 2018 ανέβηκε στα 2,2 GW και το 2019 στα 0,5 GW, ενώ οι ηλιακές προσθήκες κυμάνθηκαν γύρω στα 3 GW και στα δύο χρόνια λόγω γραφειοκρατίας και σκεπτικισμού έναντι των νομοθετικών μέτρων και των αποδεκτών εμποδίων.

«Αλλά χωρίς την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ιστορία είναι νεκρή», δήλωσε ο Martin Robinius, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης διαδικασιών και συστημάτων στο ινστιτούτο Stolten.

Το Juelich προέβλεψε τη ζήτηση υδρογόνου κατά 12 εκατομμύρια τόνους έως το 2050, σε σύγκριση με 1,7 εκατομμύρια προς το παρόν, και τους αγωγούς, τους τερματικούς σταθμούς προσγείωσης και τις μονάδες αποθήκευσης, ώστε να είναι δυνατή η εισαγωγή περίπου του μισού αυτού όγκου.

Η εγχώρια βιομάζα θα μπορούσε να αποτελέσει πρώτη ύλη για την εξασφάλιση της ασφαλούς παραγωγής ενέργειας σε περιόδους χαμηλού ανέμου και ηλιοφάνειας.

Η ανοικοδόμηση της υποδομής με αυτό τον τρόπο θα κοστίσει 1,1 έως 2,8% του ΑΕΠ ετησίως, στο εύρος του 1,9% του ΑΕΠ που η Γερμανία πλήρωσε για τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων το 2018.

Πηγή: reuters.com

 

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Τρύγος στα αμπέλια – Που θα κυμανθεί φέτος η παραγωγή

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Είναι φθινόπωρο … Η συγκομιδή σταφυλιών έχει αρχίσει σε πολλές περιοχές της Γερμανίας όπου υπάρχουν αμπελώνες. Η … ειδικός του κρασιού της Βαυαρίας, Romana Echensperger, εξηγεί στην Deutsche Welle τις τελευταίες τάσεις στα γερμανικά κρασιά, από τα chardonnay μέχρι τα αφρώδη.

«Ήταν μία πολύ καλή χρονιά αναφορικά με την καλλιέργεια των αμπελιών», λέει η Romana Echensperger για να συμπληρώσει ότι «ωστόσο, οι αμπελοκαλλιεργητές αντιμετώπισαν ορισμένες προκλήσεις που οφείλονταν κυρίως στο κύμα καύσωνα – αρκετά σταφύλια κάηκαν από τον ήλιο.

Αν και η διαδικασία ωρίμανσης επιβραδύνθηκε λίγο σε σύγκριση με το 2018, είναι σχετικά φυσιολογική. Έτσι μπορούμε να προσβλέπουμε σε μία πολύ ελπιδοφόρα παραγωγή κρασιού. Πέρυσι η απόδοση ήταν μεγάλη, φέτος θα είναι λίγο μικρότερη, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται εντός των κανονικών ορίων».

Σε ερώτηση της Deutsche Welle για το ποιες είναι οι βασικές τάσεις των γερμανικών αμπελώνων φέτος, η Echensperger τονίζει ότι «το γερμανικό αφρώδες κρασί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Η ποιότητα έχει γίνει εξαιρετικά καλή. Χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και οι αμπελοκαλλιεργητές μαθαίνουν πώς να φτιάχνουν εξαιρετικό αφρώδες κρασί».

Η ίδια προσθέτει ότι «το Chardonnay είναι μια άλλη τάση. Σήμερα, το σταφύλι καλλιεργείται σε 2.000 εκτάρια γης, σε σύγκριση με περίπου 200 εκτάρια στη δεκαετία του 1990. Αυτό το κρασί επιστρέφει με ένα νέο στυλ, όχι τόσο πλούσιο, αλλά φρέσκο, με μια μικρή προσθήκη βελανιδιάς. Αυτά τα κρασιά είναι απίστευτα καλά και ισορροπημένα. Γενικά, ο λευκός οίνος είναι ολοένα και πιο δημοφιλής στη Γερμανία. Πριν από είκοσι χρόνια, το κόκκινο κρασί αυξανόταν, αλλά σήμερα οι άνθρωποι στη Γερμανία πίνουν περισσότερο λευκό από το κόκκινο κρασί».

Γερμανία: Τρύγος στα αμπέλια – Που θα κυμανθεί φέτος η παραγωγή

Ξεχωριστή η κάθε χρονιά

Το 2018 ήταν επίσης ένα έτος ζεστό και ξηρό, όπως και το 2019 με επιπτώσεις στα φυτά αλλά και το κρασί. Τι λέει γι’ αυτό η ειδικός;

«Η αμπελοκαλλιέργεια γίνεται σαφώς πιο δύσκολη. Οι αμπελοκαλλιεργητές αγωνίζονται πραγματικά με ακραίες καιρικές συνθήκες. Το 2017, υπήρχε πολλή βροχή ακολουθούμενη από χρόνια θερμότητας και λίγες βροχοπτώσεις. Το 2017, οι αμπελοκαλλιεργητές απομάκρυναν το φύλλωμα γύρω από τα σταφύλια, έτσι ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί, η υγρασία να εξαφανιστεί και να αποφευχθεί η εμφάνιση μυκητιακών νόσων.

Το 2019, έκαναν σχεδόν το ίδιο – και σε μερικές περιοχές έχασαν το 30% των σταφυλιών λόγω του δυνατού ήλιου! Αυτό που ήταν σωστό το 2017 ήταν εντελώς λανθασμένο το 2019. Ο αμπελουργός πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και να ενεργεί με σύνεση και ταχύτητα. Στο τέλος, χρειάζεται πάντα λίγη τύχη, επίσης» υπογραμμίζει η Echensperger.

Σύμφωνα με την ίδια, οι αμπελοκαλλιεργητές έχουν σχεδόν σταματήσει να χρησιμοποιούν το ζιζανιοκτόνο glyphosate, για περιβαλλοντικούς λόγους.

Άραγε, οι αμπελοκαλλιεργητές στη Γερμανία θα πρέπει να επανεξετάσουν τις ποικιλίες που αναπτύσσουν ως προς τις κλιματικές αλλαγές;

«Αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση αυτή τη στιγμή, τα αμπελοοινικά μέτρα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Ωστόσο, πάρτε τα σταφύλια του Riesling, για παράδειγμα, μεγαλώνουν σε πολύ θερμότερες περιοχές. Όσον αφορά τις ποικιλίες σταφυλιών, δεν θα υπάρξουν αλλαγές προς το παρόν.

Αλλά φυσικά, η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέα προβλήματα και θα πρέπει να βρούμε νέες λύσεις.

Ταξίδεψα στην περιοχή του κρασιού Palatinate, η οποία αγωνίζεται με την ασθένεια σταφυλιών Esca. Ένα είδος βακτηρίου επιτίθεται στον κορμό της αμπέλου, προκαλώντας το θάνατο του φυτού μέσα σε λίγους μήνες. Η Esca καταστρέφει ένα καλό μέρος του αμπελώνα, αλλά οι επιστήμονες δεν ξέρουν το γιατί. Στο παρελθόν, η νόσος ήταν γνωστή μόνο στη νότια Ευρώπη, για παράδειγμα στο Μπορντό και τη Σικελία. Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, το πρόβλημα φαίνεται να έχει εξαπλωθεί στη Γερμανία. Οι αμπελώνες υφίστανται τεράστιες απώλειες» σημειώνει η Romana Echensperger.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές από τις κύριες εξαγωγικές αγορές γερμανικών κρασιών είναι η Κίνα και οι ΗΠΑ, ενώ η Σκανδιναβία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Η Γερμανία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος προμηθευτής κρασιού στη Νορβηγία.

Πηγή: dw.com

 

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 ημέρες πριν

Νέες απευθείας πτήσεις της Eurowings από τη Γερμανία στην Ελλάδα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 ημέρες πριν

Το Ντίσελντορφ στις πιο έξυπνες πόλεις του κόσμου για το 2019

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες πριν

40 χρόνια ιεροσύνης του εφημέριου π. Γεράσιμου Φραγκουλάκη

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες πριν

Aγιογραφία: Ιερή Τέχνη στο Ντίσελντορφ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Ευρώπη: 20.000 δωρεάν εισιτήρια σε 18χρονους για ταξίδια με τρένο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ7 ημέρες πριν

Γερμανία: Αυτά είναι τα must πιάτα του φθινοπώρου

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 εβδομάδα πριν

Οι Έλληνες Πόντιοι του Αμβούργου στα κάγκελα εναντίον του Δήμου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Σκοτώθηκε 30χρονος- Τον έσπρωξαν στις γραμμές του μετρό

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες πριν

5 αντικείμενα στο σπίτι που επηρεάζουν αρνητικά το σήμα του WiFi

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Η αστυνομία εντείνει τους τυχαίους ελέγχους στα σύνορα

Europolitis TV1 μήνα πριν

H Γενική Πρόξενος Μαρίας Παπακωνσταντίνου στην Anuga 2019(Video)

Europolitis TV1 μήνα πριν

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στον Ευρωπολίτη

9ο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών1 μήνα πριν

9o Συνέδριο Χαιρετισμός Προέδρου Π.Σ.Κρητών Μανώλη Κουγιουμουτζή

Europolitis TV2 μήνες πριν

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στην Anuga

Europolitis TV2 μήνες πριν

Αναστασία Σίμου- Τάσιου « Ηπειρος… πλούσια σε φυσικό κάλλος»

9ο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών2 μήνες πριν

Επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη

9ο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών2 μήνες πριν

Τράπεζα Εδεσμάτων με υλικά και πιάτα του 17ου αιώνα

Europolitis TV5 μήνες πριν

38ο Φ.Π.Ε: Μητροπολίτης Ζάμπιας κ Ιωάννης Τσαφταρίδης

Europolitis TV5 μήνες πριν

Συνέντευξη: Του προέδρου Π.Σ.Κ Μανώλη Κουγιουμουτζή

Europolitis TV6 μήνες πριν

1ος Χορός Κρητικού Συλλόγου Μπήλεφελντ 11 Μάϊου 2019

Advertisement Europolitis
Advertisement