Connect with us

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ: To ΚΘΒΕ… ανοίγει την «αγκαλιά» του στην ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Published

on

ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ: To ΚΘΒΕ… ανοίγει την «αγκαλιά» του στην ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

To ΚΘΒΕ… ανοίγει την «αγκαλιά» του στην ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Με περιοδείες έργων στων ΕΛΛΗΝΩΝ τις ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ… Με ειδικά προγράμματα γνωριμίας των ελληνοπαίδων με την Τέχνη του Θεάτρου.

 

Με εκδηλώσεις και αφιερώματα, διαλέξεις και ημερίδες, σε συνεργασία με φορείς και οργανώσεις , συλλόγους, Σχολεία και Έδρες Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ανά τον κόσμο. «Είναι ένα απ΄ τα μεγάλα στοιχήματα που έθεσα στον εαυτό μου μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου», μας αναφέρει ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ, που τον συναντήσαμε στο γραφείου του στη Θεσσαλονίκη και μας παραχώρησε την πρώτη αποκλειστική συνέντευξή στον Ευρωπολίτη

ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ

 

«Πιστεύω ακράδαντα –συνεχίζει- στη διαφορετική πνοή που θα προσδώσει στον Ελληνισμό το «άνοιγμά μας» προς την Διασπορά. Εμπνευσμένα έργα, δημοφιλείς πρωταγωνιστές με δυνατές σκηνοθετικές υπογραφές και παραγωγές αξιώσεων, ευελπιστούμε πως θα «ταξιδέψουν» στην άλλη Ελλάδα, που διεκδικεί, δημιουργεί, προοδεύει και ξεχωρίζει φυλάσσοντας και πολιτισμικές Θερμοπύλες… Κι αν συνεργαστούμε συντεταγμένα ο στόχος θα επιτευχθεί στο έπακρο.

Έχουμε τη θέληση, έχουμε το δυναμικό, θέλουμε να δει ο μετανάστης της πρώτης –δεύτερης γενιάς, ο γιος κι ο εγγονός του, αλλά και ο πολίτης του κόσμου -νεοφερμένος στην «οικεία ξένη» πως η χώρα του, που φώτισε με τα πανανθρώπινα ιδεώδη την οικουμένη αντιστέκεται, παράγει, πρωτοπορεί ».

 

 

Ε: Πιστεύετε ότι το έχουν μεγάλη ανάγκη;

 

Νίκος Κολοβός: «Όταν η βρύση είναι μακριά και κάποιος διψά δεν τον αφήνεις να αργοπεθαίνει από …αφυδάτωση. Του πηγαίνεις ένα ποτήρι καθαρό νερό πηγής να ξεδιψάσει… Η λαχτάρα των ανθρώπων που διαβιούν χιλιόμετρα μακριά να κρατήσουν γλώσσα και πολιτισμό, αξίες ελληνισμού και να τα μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους είναι δεδηλωμένα ασίγαστη.

Την διατρανώνουν χρόνια τώρα με ζέση και ήθος εργογραφώντας από κάθε μετερίζι , είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά, κι είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας. Είναι καιρός λοιπόν, ένας φορέας όπως το Κρατικό μας Θέατρο , να τους αγκαλιάσει εμπράκτως…»

 

Ε: Θα υπάρξει διάδραση στον στόχο αυτό;

 

ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ

Νίκος Κολοβός: «Φυσικά! Άμεση προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουμε τους χώρους τους ΚΘΒΕ σε δημιουργούς πολιτισμού, ελληνικής καταγωγής απ’ όλο τον κόσμο. Ξέρετε, εδώ εμείς μπορεί να μην έχουμε εικόνα για το μεγαλείο τους, στην αλλοδαπή όμως οι άνθρωποι αυτοί, με τα έργα και τις ημέρες τους, είναι ξεχωριστοί.

Θέλουμε να τους γνωρίσουμε… Να μάθουμε την ιστορία τους…. Να επικοινωνήσουν στο κοινό της χώρας καταγωγής τη δουλειά τους… σκηνοθέτες, ηθοποιοί , μουσικά σύνολα, γλύπτες, ζωγράφοι… βραβεύονται, διακρίνονται, ονειρουργώντας Ελλάδα… Ας περιποιήσουμε τιμή κι εμείς λοιπόν στη διαδρομή τους… δεν ήταν εύκολη, ούτε σπαρμένη απ’ αρχής με δάφνες. Το να δημιουργείς στον τόπο σου φαντάζει αν όχι εύκολο, τουλάχιστον εφικτό.

Το να ξεχωρίζεις όμως με ξένο διαβατήριο στην «άλλη πατρίδα» είναι από μόνο του τίτλος τιμής».

Χ.Σ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΧΡΥΣΑ ΣΑΜΟΥ: ΟΙ ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΟΧΟΥ

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφειών: Χρύσα Σάμου

Οι Κουδουνοφόροι του ΣΟΧΟΥ: ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τοπόσημο για τον Βορειοελλαδικό χώρο κι όχι μόνο, βίωμα για τους κατοίκους, και εμπειρία παράδοσης για τους επισκέπτες τις ημέρες της Αποκριάς, το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ του ΣΟΧΟΥ, με την από αιώνια άφθαρτη ταυτότητά του, αποτελεί και φέτος προορισμό για όσους αποζητούν το «γνήσιο» και το αυθεντικό.

Γιατί οι ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΙ του ΣΟΧΟΥ, είναι δρώμενο, με ρίζες που χάνονται στη Διονυσιακή λατρεία, με εμβόλιμα στοιχεία του Χριστιανισμού, και αδιάκοπη παρουσία, παρά τους όποιους χαλεπούς καιρούς και τις πάσης φύσεως απαγορεύσεις.

Ενταγμένο στον ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ της ΑΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ της ΕΛΛΑΔΟΣ, έχει ξεπεράσει σε φήμη τα γεωγραφικά όρια της χώρας μας, κι οι κάτοικοί του, με πρωτοστάτη την καταγόμενη απ’ το Σοχό, δημοσιογράφο της ΕΡΤ3, ΧΡΥΣΑ ΣΑΜΟΥ (εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ»), που ως Αντιδήμαρχος, κατόρθωσε την ένταξή του, έχουν ως μέλημα, να ακολουθήσει η αναγνώρισή του και απ’ την UNESCO.

ΧΡΥΣΑ ΣΑΜΟΥ : Και με τα πόδια θα ΄ρθουν απ’ τονπλανήτη όλο οι συντοπίτες μου στον τόπο μας τις μέρες της Αποκριάς αν χρειαστεί, φθάνει να «γίνουν» με το Σοχινό «πρέπος» ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΙ

«Εμείς δεν αναβιώνουμε τίποτε απολύτως –μας λέει ορθά κοφτά-.  Εμείς –συμπληρώνει- βιώνουμε την γονιδιακή μας παρακαταθήκη, και ζούμε στα όρια της ιεροπραξίας ότι μας παραδόθηκε ως στολίδι απ’ τους προγόνους, με μέλημά μας, οι επίγονοι να ζώνονται με την ίδια ευλάβεια τα ήθη και τα έθιμά μας».

Τελευταία εβδομάδα Αποκριάς, και την συναντούμε, βράδυ Παρασκευής, λίγο πριν την παρουσίαση του θεατρικού έργου του συντοπίτη της ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΤΤΑ, στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΣΟΧΟΥ.

Κι ενώ είναι υπ ‘ ατμόν (της έχει ανατεθεί η παρουσίαση του έργου «ΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΑΓΚΑΘΙ» που πλαισιώνουν η ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ και κάτοικοι του Σοχού) μας βάζει στο κλίμα:

«Εδώ, μαζί με τα δώρα για την γέννηση των παιδιών μας, φροντίζουμε να έχουν και μια σωστή ντουζίνα με κουδούνια, καλπάκι, σαγιάκια, τσαρούχια και εσάρπες χειροποίητες»

Τέτοιο είναι το μεράκι τους, που φυσικά, μας διευκρινίζει ότι ακολουθεί τους κατοίκους του ορεινού χωριού, που βρίσκεται χτισμένο στους πρόποδες του όρους Βερτίσκος, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους:

«Οι ντουζίνες είναι τοποθετημένες σε περίοπτη θέση στα σαλόνια των σπιτιών μας, αφού δεν εννοείται νοικοκύρης στο Σοχό που δεν έχει φροντίσει να προικίσει το σπίτι του με το σύμβολο της καλοχρονιάς της ευγονίας και της καλοτυχίας»

-Την ρωτάμε να μας περιγράψει το δρώμενο και μας παραπέμπει σε κείμενό της που συνόδεψε την εξαίρετη φωτογράφιση της ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΜΠΛΙΩΝΗ και του ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (το παραθέτουμε αυτολεξεί) :

“Στα καλντερίμια της κωδωνόκρουστης αλήθειας μας»….

Ο απόαιώνων ήχος της προγονικής αφθαρσίας σε πεντατονικό προσκύνημα ευετηριακής μέθεξης, σαγηνεύει γονιδιακές ρίζες, ξυπνά μνήμες σε μικρούς και μεγάλους, ατσαλώνοντας θέληση αέναης συνοχής και συλλογικότητας…

Εδώ, εγκόσμια και απόκοσμα συνυπάρχουν, με θρύλους, μύθους, παραδόσεις, υλικές και άυλες κληρονομιές, σε ένα εύηχο μέταλλο εν-συναίσθησης που ευλαβικά θαρρείς φυλάσσεται για έναν ολάκερο χρόνο σε περίοπτη θέση στα σπιτικά μας…

Τις Απόκριες ξεσκαλώνεται… μαζί με τις ιστορήσεις που φοριούνται κατάσαρκα …μας ζώνουν απ’ τα μύχια της καρδιάς ως τη μέση …και εκκωφαντικά ξεχύνονται στα καλντερίμια της ιδιαίτερης όσο και μοναδικής μας αλήθειας..

Όλα τα χρώματα της ψυχής επικεφαλής… η πανδαισία του απόλυτου ρυθμού της καρδιάς μας υψικόρυφα… παλέτα μ’ άπειρους συμβολισμούς ωσάν δυο χέρια αντάμα σε κωνική παράκληση προς τα ουράνια – κέλευσμα συμπαντικό για ευγονία, καλοχρονιά, καλοτυχία…

Σταυρός βαρύς η ευθύνη…

Τον φυλάμε στο πρόσωπο…

Κέντημα τα περασμένα στις μορφές μας…

… Φορτιό βαρύτιμο…

Oγκωδέστερο κι απ’ το «μπατάλι»…

Kρατά διαφορετικό «ισοκράτημα»

Πάλλεται ανάμεσα στη διονυσιακή λατρεία και τις Χριστιανικές μαρτυρίες…

Κάθε σιρίτι ασημοκέντητο κι ένας αναστεναγμός… ένα χαμόγελο… ένα δάκρυ … μια προσμονή

…και προσευχές αμέτρητες…

Να γεννούν με «πρέπος» όλα!!!

Και πέρσι και φέτος και για πάντα…

Ευθύνη καθολική το μεράκι μας…

Πανηγυρίζουμε στα στενοσόκακα της ιστορίας μας κραδαίνοντας τη διάθεσή μας να μεταφέρουμε το χθες στο σήμερα κιαύριο πάλι να μην αναβιώσουμε αλλά να ζήσουμε: τους ήχους μας… τα τραγούδια μας… τα κεράσματά μας… την βαθιάυπόκλιση στις αξίες μας… στην αγάπη… στον έρωτα… στην φιλία… στην προγονική τιμή και την συγγένεια εξ’ αίματος…που σαν γάργαρο νερό ξεπηδά απ’ τις ασβεστωμένες κρήνες και μας ξεδιψά…

“Ασημένια κρύα βρύση

πώς βαστάς κρύο νερό,

το βαστώ και δεν το χύνω

για της αγάπης τον καημό…”

Και τη συγχώρεση… τον επαναπροσδιορισμό της κοινωνίας του ουμανισμού όπου οι τελεστές κερνούν και ξεχνούν… παραγράφουν και λησμονούν τα ευτελή των λόγων, τις οξύτητες των περασμένων και ξαναφορούν τα ουσιώδη των πράξεων…

Κάτω απ΄ την φαινομενικά τρομακτική τραγόμορφη αμφίεση που με … «το φως του λύκου επανέρχεται» (τα υγρά μάτια, τα σκληρά ακατέργαστα κάποτε δέρματα, τα τσαρούχια στα πόδια και το σχοινένιο ζωνάρι), η ατσάλινη σαν των συμπαγών «κυπριών» φιλοπρόοδη θέληση για ζωή..

… κι ο έρωτας ηχηρό στοιχείο του δρωμένου να λαμποκοπά στο άλικο χρώμα του… εκλογή της υφάντρας που τον τραγούδαγε μερόνυχτα στον αργαλειό υπό το αχνό φως της γκαζόλαμπας τρυπώντας με σαϊτιές τα ακροδάχτυλά της … σταλάζοντας κι αυτά με τη σειρά τους εικονικά ρανίδες αίματος για να περιποιήσουν τιμή στο ύψιστο συναίσθημα…

Μες το πυκνό σκοτάδι της μεταμεσονύκτιας παρρησίας το βήμα θα φέρει το παλικάρι στην εξώθυρα της αγαπημένης του… την νηνεμία της σιγαλιάς θα δονήσει η κρυφή ελπίδα να την κρυφοκοιτάξει.. καθώς το ένα φύλλο θα ανοιχτεί …οι ηθικοί νόμοι της μικρής κοινωνίας θα καταρριφθούν… οι εδικοί της θα τον καλοδεχθούν μ’ ότι τους βρίσκεται εύκαιρο… θα τον τρατάρουν κι εκείνος για πρώτη φορά χωρίς λαβές για σχόλια …ανενόχλητος… θα μπει στο σπίτι που φυλάει όλα του τα όνειρα κι ίσως την επαύριο στείλει το προξενιό…

“κόρη ‘μ καιρός για φίλημα,

καιρός για μαύρα μάτια,

εσύ αν θέλεις φίλημα,

αν θέλεις μαύρα μάτια,

σύρε να πεις τη μάνα σου

φλουριά να μ’ αραδιάσει…”

Όχι τα Καρναβάλια τα δικά μας στο Σοχό δεν είναι μουσειακό είδος…

Είναι η ζώσα μας πραγματικότητα…”

Όσο για τις φετινές εκδηλώσεις (τις πρώτες ελεύθερα διοργανωμένες  μετά το παρατεταμένο lock down ελέω covid, που όμως δεν σταμάτησαν το δρώμενο) προγραμματίστε:

Την τελευταία εβδομάδα της ΑΠΟΚΡΙΑΣ, οι εκδηλώσεις ξεκινούν απ’ το απόγευμα της ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ όπου στις 16.00΄΄ οι βενιαμίν θα έχουν τον πρώτο λόγο στον πάντα μαγικό ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΧΟΡΟ τους, για να ακολουθήσει στις 19.00΄΄μμ η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «Στο προξενιό τριαντάφυλλο, μα στη ζωή αγκάθι», σε σενάριο – σκηνοθεσία του εκπαιδευτικού ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΤΤΑ, που πλαισιωμένος από μέλη της ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΟΧΟΥ αλλά και κατοίκους του χωριού με περισσή φροντίδα και μεράκι πολύ θ’ ανέβουν στο σανίδι του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ μας ΘΕΑΤΡΟΥ, για να γυρίσουν μέσω της μυθοπλασίας τον χρόνο πίσω πολλές δεκαετίες, να ενδυθούν τις παραδόσεις μας, την ντοπιολαλιά μας, και να αναδείξουν στοιχεία της καθημερινότητας των ηθών και των εθίμων ενός τόπου που υπήρξε κεφαλοχώρι και σημείο αναφοράς για τον Βορειοελλαδικό χώρο. Φιγούρες γνώριμες, για τους παλαιότερους, στιγμιότυπα αστεία, περιπαιχτικά, δοσμένα από αφηγήσεις, αλλοιωμένα σε πρόσωπα και καταστάσεις δίκην «θεατρικού λόγου», και περιπέτειες χαρακτήρων που οι νεότεροι θα γνωρίσουν έτσι όπως θα ενσαρκωθούν μέσα απ’ τους ρόλους μιας τυπικής κοινωνίας έναν αιώνα πριν…

Το ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΦΛΕΒΑΡΗ ο χορός των δρωμένων ξεκινά στις 17.00΄΄ απ’ την ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΧΟΥ, εμψυχωμένος απ’ τα μέλη του ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ» που σταχυολογούν πατήματα ντόπιας παράδοσης, για να εξελιχθεί στην πατροπαράδοτη «ΡΟΥΜΠΑ» που αναβιώνει κάθε χρόνο. Συνοδεία ζουρνάδων, με την ορχήστρα του ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ και του ΓΙΑΝΝΗ ΖΟΥΡΝΑΤΖΗ, το νυφικό του γάμου, μεταφέρεται απ’ το σπίτι του γαμπρού (ακίνητο οικογένειας ΕΛΕΝΗΣ ΠΡΟΙΚΑ) δια χειρός μελών ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΟΧΟΥ, στο σπίτι της νύφης (ακίνητο οικογένειας ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΚΟΛΗ), δια των μελών του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΟΧΟΥ. Στήνεται ένα ατόφιο παραδοσιακό γλέντι γάμου, με τους εκπολιτιστικούς συλλόγους κατοίκους περίοικους και επισκέπτες να … «χαρεύουν» εν χοροις κι οργάνοις σε πομπή.

Το γλέντι ατέρμονο κορυφώνεται στις 20.00μμ με το παραδοσιακό «ΖΑΠΟΥΣ», το άναμμα δηλαδή της φωτιάς στην τοποθεσία «ΚΟΥΜΛΟΥΚ» (ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ) για να επέλθει η «κάθαρση» όπως συνηθίζεται να ετυμολογείται ο συμβολισμός της. Εκεί οι ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΟΧΟΥ αναμιγνύονται με θεατές και θιασώτες, και αποκορύφωμα της βραδιάς είναι οι «ΑΡΑΠΚΕΣ» που βγαίνουν γλεντώντας μεταμφιεσμένες στην Πλατεία για να πειράξουν και να περιπαίξουν περαστικούς κι ανυποψίαστους κρατώντας πάντα επτασφράγιστο μυστικό την αληθινή τους ταυτότητα.

«ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΙΑ», την ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ απ’ τις 11.00 ως τις 12.30 το πρωί οι ΣΥΛΛΟΓΟΙ : ΚΡΗΤΩΝ ΒΡΑΚΟΦΟΡΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙΟΥ, ΑΥΓΗΣ και ΚΟΛΧΙΚΟΥ «ΒΑΛΑΧΤΣΙΑ» συνοδεία του αξεπέραστου ΘΑΝΑΣΗ ΣΕΡΚΟΥ και της πολυμελούς ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ με τα ΧΑΛΚΙΝΑ ΠΝΕΥΣΤΑ, θα μας … «μερακλώσουν» προετοιμάζοντάς μας για την ΠΑΡΩΔΙΑ ΓΑΜΟΥ στη διάρκεια της οποίας όλο το χωριό πια είναι … στο πόδι… αφού απ’ την ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ όπου τελείται ΤΟ ΞΥΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΠΡΟΥ, τα ΔΥΟ ΤΑ ΒΡΥΣΙΑ όπου ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΥΜΠΑΡΟΥ τον ετοιμάζουν για το μέγα … μυστήριο… ως το ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ στο ακίνητο Γ. ΚΑΡΑΟΛΗ όπου τα μέλη του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΟΧΟΥ νουθετούν προετοιμάζουν χορεύουν και τραγουδούν την ΝΥΦΗ – ΑΡΑΠΚΑ με κάθε επισημότητα…κάθε παριστάμενος ενδύεται κι από έναν ρόλο σε μια ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΠΟΜΠΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ και ΓΛΕΝΤΙΟΥ!!

Φυσικά σε όλα μας τα προαναφερόμενα ΣΤΕΚΙΑ, χάλκινα, ζουρνάδες και νταούλια, άφθονο ποτό κεράσματα και πολύ κέφι συνθέτουν ένα ανεπανάληπτο σκηνικό!!!

Κορύφωση όλων των προηγούμενων ημερών αποτελεί για τον κόσμο του ΣΟΧΟΥ και τους επισκέπτες του η ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΤΥΕΡΑ.

Προετοιμαστείτε λοιπόν απ’ το πρωί με τον ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ και τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΣΟΧΟΥ που θα βηματίσουν τις παραδόσεις μας, για να ακολουθήσει 13.00-14.30 το μοίρασμα της ΦΑΣΟΛΑΔΑΣ και των ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ που θα γευτείτε ΔΩΡΕΑΝ ως ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ, καθώς και τα ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ που ειδικά τη μέρα αυτή προσφέρονται αφού αναβιώνουμε ΤΟ «ΠΡΟΣΤΑΒΑΝΙ» ένα ΕΘΙΜΟ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΩΣ μιας και μπαίνουμε στην περίοδο της Σαρακοστιανής Νηστείας που θέλει οι νεότεροι να επισκέπτονται τους μεγαλύτερους ηλικιακά συγγενείς προκειμένου να τους χαρίσουν ένα πορτοκάλι να τους φιλήσουν το χέρι και να ζητήσουν συγχώρεση για να ακούσουν το «συγχωρεμένα να ‘ναι …»

14.30 ακριβώς ξεκινά η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ με τα ΠΕΖΟΠΟΡΑ και άλλα ΤΜΗΜΑΤΑ που έχουν προετοιμάσει κάτοικοι φορείς και συλλογικότητες του τόπου μας, όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία Δημοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Σοχού) καθώς και φιλοξενούμενων Πολιτιστικών Ομάδων, ενώ δρώμενο του ΤΜΗΜΑΤΟΣ LATIN ΧΟΡΟΥ θα επιμεληθεί η επικεφαλής του ΜΑΡΙΑ ΠΟΙΡΑΖΗ με λιλιπούτειους καρναβαλιστές για να ακολουθήσει το έθιμο του ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΣΟΧΙΝΟΥ ΓΑΜΟΥ.

Τέλος στις 15.30 τον τόπο θα δονήσουν μεταφορικά και κυριολεκτικά οι εκατοντάδες μικροί και μεγάλοι τελεστές μας, που θα ξεχυθούν στα ΚΑΛΤΕΡΙΜΙΑ ΤΗΣ ΚΩΔΩΝΟΚΡΟΥΣΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ μας, με τον ΗΧΟ ΤΗΣ ΑΠΟ ΑΙΩΝΩΝ ΑΦΘΑΡΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΣΟΧΟΥ, που αποτελεί ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Continue Reading

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Dr.med. Γιώργος Γήτας : Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία

Published

on

Από

“ Το σημερινό μας άρθρο (συνέντευξη) εστιάζει στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η ελληνική κοινωνία από την κρίση των τελευταίων ετών.  Η ελληνική κρίση δεν ήταν μόνο οικονομική, έτσι ξεκίνησε και ξεσκέπασε όλες τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας.”

Ο Γιώργος Γήτας απέκτησε τον τίτλο του ειδικού Μαιευτήρα-Γυναικολόγου 2012-2017 και έγινε διδάκτορας του πανεπιστήμιου Saarland της Γερμανίας.  Στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στην γυναικολογική ογκολογία, χειρουργική μαστού, ουρογυναικολογία, λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική. Διεύθυνε και εξέλιξε το ενδοσκοπικό κέντρο, το κέντρο ενδομητρίωσης  καθώς και το ουρογυναικολογικό κέντρο του πανεπιστημίου του Lübeck, ένα από τα πιο ιστορικά πανεπιστήμια στο χώρο της γυναικολογίας. Επί του παρόντος διευθύνει το γυναικολογικό κέντρο του πανεπιστημίου του Βερολίνου Charite Campus Mitte, το πιο ξακουστό πανεπιστήμιο στην Ευρώπη, και όλα αυτά στην ηλικία των 35 χρόνων, καθιστώντας τον ίσως τον νεότερο ιατρό που φτάνει σε αυτό το επίπεδο πανευρωπαϊκά. Ο Γιώργος Γήτας ξεκίνησε πρόσφατα να παραδίδει ελληνογερμανικά μαθήματα ενδοσκόπησης και ρομποτικής χειρουργικής στο School of Gynaecological Endoscopy του πανεπιστήμιο του Kiel με σκοπό να μεταλαμπαδεύσει την γνώση του σε Έλληνες συναδέρφους.

.

Το σημερινό μας άρθρο (Συνέντευξη) εστιάζει στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η ελληνική κοινωνία από την κρίση των τελευταίων ετών.  Η ελληνική κρίση δεν ήταν μόνο οικονομική, έτσι ξεκίνησε και ξεσκέπασε όλες τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας.

Η μεγαλύτερη ελληνική πληγή των τελευταίων ετών είναι η απώλεια πτυχιούχων που στρέφονται στο εξωτερικό ώστε να εξελιχθούν, το αλλιώς γνωστό ως Brain-Drain. 

Τι καλύτερο από το να παρουσιάσουμε ένα προσωποποιημένο παράδειγμα ώστε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

Ο λόγος γίνεται για τον Γιώργο Γήτα, μαιευτήρα-γυναικολόγο κάτοχο διευθυντικής θέσης στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου Charite στην ηλικία των 35 χρόνων. Ο Γιώργος Γήτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη όπου και σπούδασε στην ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (2004-2010) μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων. Μετά το πέρας της στρατιωτικής του θητείας προσαρτήστηκε  ως επιστημονικός συνεργάτης στην Α’ πανεπιστημιακή κλινική μαιευτικής-γυναικολογίας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Στην ολιγόμηνη παραμονή του εκεί, πήρε την απόφαση να μην περιμένει στην λίστα αναμονής για μια θέση ειδικευομένου στην Ελλάδα και να φύγει στο εξωτερικό για να ειδικευθεί. 

.

  • Γιώργο τι σε οδήγησε στην απόφαση σου να φύγεις στο εξωτερικό; Παράτησες μια σχετικά προνομιούχα θέση, όπως και ένα διδακτορικό.

«Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν γίνεται αλλιώς, παίρνεις το ρίσκο και πάντα κάτι θυσιάζεις. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, πιστεύω ότι όσο παρατείνει κάποιος την απόφαση να φύγει τόσο πιο πολύπλοκη γίνεται η κατάσταση στην πορεία. Η δίψα να γνωρίσω το διεθνές στερέωμα και να ζυγίσω τις δυνατότητες μου ήταν αυτό που με ώθησε σε αυτή την απόφαση. Δυστυχώς η έλλειψη σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού και η οργανωτική ανεπάρκεια των νοσοκομείων στην Ελλάδα, δεν μου προσέφερε αυτή την δυνατότητα. Από την άλλη, οι δυνατοί οικογενειακοί δεσμοί, χαρακτηριστικό των Ελλήνων, καθώς και η ιδέα ότι δεν θα μπορώ να έχω κάθε ώρα και στιγμή τα αγαπημένα μου πρόσωπα, δυσκόλεψαν πολύ την απόφαση αυτή. Εκεί χρειάζεται λίγο φιλοσοφία ώστε η χιλιομετρική απόσταση να μετατραπεί σε ένα νέο ορίζοντα για όλη την οικογένεια. Πιστεύω ότι αύτη την εμπειρία πρέπει να την επιδιώξει κάθε επαγγελματίας. Ακόμα και στο χειρότερο σενάριο, οι εμπειρίες που αποκομίζει κάποιος, καθώς και η αίσθηση ότι προσπάθησε, αξίζουν σίγουρα την διαδικασία».

.

  • Πως είναι η εμπειρίας σου στο εξωτερικό; Πως αντιμετωπίστηκες; Έχεις συμβουλές για τους νεότερους που σκοπεύουν να βγουν στο εξωτερικό;

«Όπως είναι φυσικό κάθε αρχή έχει και τις δυσκολίες της. Η γλωσσική ανεπάρκεια και η διαφορά στον επικοινωνιακό κώδικα την έκανε ακόμα πιο δύσκολη. Σαν χθες θυμάμαι που πήγαινα σε συνεντεύξεις για την θέση του ειδικευομένου έχοντας αποστηθίσει 10 προτάσεις στα Γερμανικά ώστε να μπορέσω να ανταπεξέλθω. Στην πορεία υπήρχαν ‘τρικλοποδιές’, κάτι που θα το χαρακτήριζα ως αναμενόμενο και θα το απέδιδα πιο πολύ στην ανθρώπινη φύση, ένστικτα ανταγωνισμού και φθόνου, παρά σε ρατσιστικό υπόβαθρο. Ο ρατσισμός δυστυχώς υπάρχει και είναι παγκόσμιο φαινόμενο, σε άλλες χώρες περισσότερο και σε άλλες λιγότερο. Από την άλλη, πολλές φορές ο όρος θύμα ρατσισμού χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία για καλύψουμε τις αποτυχίες μας, όποτε θα συμβούλευα τους νέους συναδέρφους μου να μην ασχολούνται καθόλου με το θέμα και να επικεντρωθούν στους στόχους τους, έτσι στο τέλος θα δικαιωθούν. Φυσικά, όταν ανήκεις σε μειονότητα είναι πιο εύκολο να στοχοποιηθείς, παρόλα αυτά θεωρώ την Γερμανία μια σχετικά δίκαιη χώρα που καταφέρνει να αξιοποιεί και να προσαρμόζεται σε ότι είναι προς όφελος της. Τίποτα δεν σου χαρίζεται αλλά από την άλλη όταν υπερέχεις από τους ‘ανταγωνιστές’ σου αργά η γρήγορα θα σου αναγνωριστεί. Θα μπορούσα να πω ότι δεν πιστεύω στον παράγοντα τύχη, θεωρώ ότι σε όλους παρουσιάζονται ευκαιρίες απλά άλλοι τις βλέπουν ή ακόμα καλύτερα τις δημιουργούν και άλλοι όχι.

Αυτό που έχω να προτείνω σε νέα παιδιά που θα δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό, είναι να παραμείνουν αισιόδοξοι, πεισματάρηδες και να σέβονται το διαφορετικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα προσαρμόσουν τα πιστεύω τους και θα αλλοιώσουν τον χαρακτήρα τους. Θεωρώ ότι οι Έλληνες είμαστε ένας χαρισματικός λαός και αυτό αναδεικνύεται περισσότερο σε συνθήκες εκτός Ελλάδας. Την πίεση και τις δυσκολίες πρέπει να τις απορροφήσουν, από αυτές να δυναμώσουν και στην συνέχεια να τις αξιοποιήσουν!»

.

  • Γιώργο μίλησε μας σε παρακαλώ για την καθημερινότητα σου στην δουλειά, τις συνθήκες εργασίας και  τι νομίζεις ότι μας λείπει από την Ελλάδα.

«Όπως σχεδόν όλες οι υπηρεσίες στην Γερμανία έτσι και τα νοσοκομεία είναι πολύ καλά οργανωμένα. Κατά την άποψη μου, αυτό οφείλεται στο ότι όλα τα νοσοκομεία στην Γερμανία είναι ιδιωτικού δικαίου και έτσι δημιουργούνται οι συνθήκες ανταγωνισμού, οι οποίες οδηγούν σε συνθήκες πίεσης αλλά και συνεχής βελτίωσης. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να τα συνδυάζει όλα, δηλαδή να υπάρχουν χαλαρές συνθήκες εργασίας, ανταγωνιστικό επίπεδο εκπαίδευσης και υψηλές αμοιβές, πάντα κάτι θα λείπει ώστε να υπάρχουν τα υπόλοιπα. Όσο για το ελληνικό σύστημα υγείας, δυστυχώς δεν διαφέρει από την παθογένεια της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Βασικό στοιχείο πιστεύω που αποτελεί τροχοπέδη για την εξυγίανση του συστήματος είναι η αλλαγή στην θεμελιώδης αρχές, να προτάξουμε επιτέλους στην Ελλάδα το κοινό καλό από το ατομικό συμφέρον. Μια τέτοια αλλαγή είναι προϋπόθεση ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν οι κανόνες χωρίς εξαιρέσεις και να έρθει η εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας και ο μόνος τρόπος να το πετύχουμε είναι μέσα από την παιδεία! Σαν παράδειγμα θα σας αναφέρω ότι ο Γερμανός ασθενής δεν ρωτάει ποτέ ποιος θα τον χειρουργήσει, γιατί εμπιστεύεται το σύστημα. Θα χειρουργηθεί όμως σε 2-3 εβδομάδες χωρίς επιπλέον έξοδα. Ποιος φταίει στην Ελλάδα? Οι γιατροί που αμείβονται με 1500 ευρώ τον μήνα? Οι ασθενείς που περιμένουν ένα χρόνο για να χειρουργηθούν? Φυσικά και φταίει το σύστημα άλλα όλοι είναι συνυπεύθυνοι…

.

 Η καθημερινότητα μου στο Πανεπιστήμιο του Charite Campus Mitte είναι ευχάριστη και πολύ δημιουργική. Πολύπλοκα ογκολογικά περιστατικά, παθήσεις του μαστού, προχωρημένα στάδια ενδομητρίωσης, ουρογυναικολογικά περιστατικά με εφαρμογή της ρομποτικής και λαπαροσκοπικής χειρουργικής, είναι η καθημερινότητα μας. Όχι μόνο χρησιμοποιούμε τις τελευταίες τεχνικές παγκοσμίως αλλά είμαστε μέρος της δημιουργίας των επόμενων. Η αλήθεια είναι ότι τα ‘δύσκολα χρόνια’ για εμένα έχουν περάσει. Λόγω της θέσης μου και της εξειδίκευσης μου στην γυναικολογική ογκολογία αναλαμβάνω συγκεκριμένα ή περίπλοκα περιστατικά, κάτι που μου προσφέρει ποιοτικό χρόνο στην δουλειά μου. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν είμαι καθημερινά μέχρι αργά το απόγευμα απασχολημένος. Στην Γερμάνια όσο πιο ‘ψηλά’ φτάνεις τόσο μεγαλώνουν οι ευθύνες και ο χρόνος ενασχόλησης με την δουλειά σου, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Ο μεγάλος αριθμός περιστατικών σε τέτοια ιατρικά ‘εργοστάσια’ έχει ως αποτέλεσμα την καταξίωση σε κορυφαίο επίπεδο, αλλά από την άλλη πλευρά γίνεται η καθημερινότητα μας τόσο απρόσωπη, που το να μην ξέρεις πως μοιάζει ο ασθενής που χειρουργείς είναι σχεδόν δεδομένο. Εκεί κάπου χάνεται η μαγεία, η επαφή με τον ασθενή και η ψυχική ανταμοιβή.»

.

  • Τι στόχους έχεις για την συνέχεια; Είναι πιθανή η επιστροφή σου στην Ελλάδα; Έχεις συμβουλές για τους Έλληνες επιστήμονες που έφυγαν από την Ελλάδα;

«Από τότε που έγινα πατέρας, η επιστροφή μου στην Ελλάδα είναι δεδομένη και χρονικά περιορισμένη μέχρι να ξεκινήσουν τα παιδιά μου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Προτεραιότητα μου είναι τα παιδιά μου να μεγαλώσουν σαν Έλληνες και να πάρουν όλα τα θετικά στοιχεία που έχει να τους προσφέρει ο ελληνικός κοινωνικός ιστός. Είχα την ευτυχία να γίνω τρεις φορές πατέρας και από τότε για μένα όλα άλλαξαν. Πλέον ζω και αναπνέω για τα παιδιά μου και η καριέρα μου έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Από την άλλη, όταν είσαι ψυχικά ‘γεμάτος’, αποδίδεις καλύτερα και επαγγελματικά, οπότε πιστεύω ότι το ένα δεν απορρίπτει ή επισκιάζει το άλλο.

Στόχος μου βραχυπρόθεσμα είναι να εξελιχθώ στην Γερμανία ακαδημαϊκά ξεκινώντας την διαδικασία για την βαθμίδα του καθηγητή πανεπιστήμιου και μεσοπρόθεσμα να εγκατασταθώ στην Ελλάδα με επαγγελματικές συνθήκες που να μου επιτρέπουν να ασκήσω την επιστήμη μου. Μακροπρόθεσμα σχέδια δεν κάνω…

Αυτό που θα έλεγα στους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού είναι να συνεχίσουν να παλεύουν, να αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό και μετά να επιστρέψουν στην πατρίδα, μεταφέροντας ότι θετικό έχουν να συμβάλλουν ώστε να φτάσει η Ελλάδα και οι Έλληνες εκεί που τους αξίζει, ψηλά!»

georgios.gitas@charite.de

.

.

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει στον Ευρωπολίτη: «Προτεραιότητά μου είναι να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές στην πολιτική ζωή της χώρας»

Published

on

Από

«Η πρόβλεψη για να μπορούν οι απόδημοι να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους δεν μπορεί να είναι η μόνη πρόβλεψη που έχουμε. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την πλούσια εμπειρία που έχουν αποχτήσει οι Έλληνες του εξωτερικού»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι από το Ηράκλειο της Κρήτης. Έχει σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στη Ξάνθη με Μεταπτυχιακό στα «Νέα Υλικά» από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί ως πολιτικός μηχανικός και στον κλάδο του τουρισμού ενώ έχει διδάξει και στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Το 2013 εκλέχτηκε Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και το 2014 εκλέχτηκε για πρώτη φορά Ευρωβουλευτής. Το 2019 επανεκλέχτηκε με 180.000 σταυρούς στο Ευρωκοινοβούλιο όπου είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας καθώς και στην Επιτροπή για τις σχέσεις με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Όπως πρόσφατα δήλωσε ο ίδιος ήταν «πάντα στο κέντρο της παράταξης, αλλά συγχρόνως στο περιθώριο της εξουσίας».

 Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ Νίκος  Ανδρουλάκης μιλάει  στον Ευρωπολίτη και τον Βασίλη Βούλγαρη.

Οι Σοσιαλιστές φαίνεται πως ανακάμπτουν στην Ευρώπη με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη νίκη του SPD στη Γερμανία. Μπορεί η Σοσιαλδημοκρατία να πρωταγωνιστήσει ξανά και στην Ελλάδα και να αποτελέσει απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο;

   «Είμαι περήφανος Σοσιαλοδημοκράτης, γιατί η ιδεολογία αυτή όπου εφαρμόστηκε, επέτρεψε τη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις ώστε οι κοινωνίες να περάσουν από την ανασφάλεια στην ευημερία. Η Σοσιαλδημοκρατία, δεν είναι μία ιδεολογία του παρελθόντος, όπως ισχυρίζονταν διάφοροι αναλυτές έως την έλευση της πανδημίας. Αντιθέτως, πιστεύω ότι είναι η απάντηση για τις προκλήσεις του μέλλοντος. Να μιλήσουμε, δηλαδή, για μία ανταγωνιστική και ανθεκτική στις διεθνείς πιέσεις παραγωγική βάση, με δίκαιη και προοδευτική φορολόγηση του πλούτου, εκεί που παράγεται και όχι σε φορολογικούς παραδείσους.

Η πρόσφατη συμφωνία για έναν ενιαίο κατώτατο φορολογικό συντελεστή των μεγάλων επιχειρήσεων, σε παγκόσμια κλίμακα, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, θα καταφέρουμε να χρηματοδοτήσουμε ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, ώστε να καταπολεμήσουμε τις συνεχώς αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες αλλά και να περάσουμε από την εποχή της απόκλισης σε αυτή της κοινωνικής και περιφερειακή

-Κύριε Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έχει δεχτεί σημαντικό πλήγμα κατά την τελευταία δεκαετία, στην οποία έχει γνωρίσει και μια σημαντική «διαρροή» στελεχών και ψηφοφόρων. Μπορεί να τους κερδίσει πίσω και να ανακτήσει την δυναμική του;

   «Αυτός είναι και ο λόγος που είμαι υποψήφιος. Γιατί πιστεύω ότι το Κίνημά μας μπορεί και πρέπει να γίνει ξανά το μέσο έκφρασης και σημείο αναφοράς των  προοδευτικών πολιτών της χώρας. Ιδιαίτερα τώρα που οι πολίτες βιώνουν καθημερινά την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της αύξησης των τιμών, ενώ παράλληλα δεν βλέπουν καμία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η ευκαιρία μας να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές. Αφήνοντας οριστικά στο παρελθόν καθεστωτικές νοοτροπίες και πρακτικές που πλήγωσαν τον κόσμο μας, με νέα, αξιόλογα και αξιόπιστα πρόσωπα, όπως επίσης και με ένα συνεκτικό πρόγραμμα που θα αγκαλιάσει τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις για ένα καλύτερο μέλλον του λαού μας.»

Η ιστορική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ

είναι σπουδαία και ενώνει διαφορετικές

γενιές

-Και μετά τις εκλογές με ποιον, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ;

   «Προτεραιότητά μου είναι να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές στην πολιτική ζωή της χώρας. Και αυτό δεν θα γίνει λοξοκοιτώντας προς τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κοιτώντας μόνο μπροστά. Αλλάζοντας αυτά που πλήγωσαν τον κόσμο της παράταξης, με ανανεωμένο πολιτικό προσωπικό και αξιόπιστες προγραμματικές θέσεις, πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς.»

-ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ; Θα ξαναδούμε τον Πράσινο Ήλιο;

    «Δεν θεωρώ ότι τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτά που πλήγωσαν και απομάκρυναν τον κόσμο από το Κίνημά μας. Το αντίθετο. Γνωρίζω πολύ καλά τη συναισθηματική αξία του ονόματος και των συμβόλων μας. Η ιστορική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ είναι σπουδαία και ενώνει διαφορετικές γενιές.

Για την αναγέννησή μας, λοιπόν, δεν είναι το όνομα και τα σύμβολα που πρέπει να αλλάξουμε, αλλά τις νοοτροπίες, τις συμπεριφορές και τα λάθη του παρελθόντος. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι μπορούμε να τα συνδυάσουμε μαζί με μία οργανωτική δομή που δεν θα περιθωριοποιεί όλους αυτούς με τους οποίους συναντηθήκαμε και συμπορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια.»

-Ας περάσουμε τώρα και σε λίγο πιο ειδικά ζητήματα. Οι απόδημοι Έλληνες για πολλά χρόνια νιώθουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός τους έχει πολλαπλασιαστεί με χιλιάδες νέους να έχουν φύγει στο εξωτερικό. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας το κομμάτι αυτό του Ελληνισμού;

    «Τα τελευταία χρόνια οι Ελληνικές Κοινότητες στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο ενισχύθηκαν από χιλιάδες νέους που έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Μαζί με τις παλαιότερες γενιές, αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού. Δυστυχώς, τα πολλά τελευταία χρόνια οι Ελληνικές κυβερνήσεις ουσιαστικά αδιαφορούν για τον απόδημο Ελληνισμό.

Η πρόβλεψη για να μπορούν οι απόδημοι να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους δεν μπορεί να είναι η μόνη πρόβλεψη που έχουμε.

Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την πλούσια εμπειρία που έχουν αποχτήσει οι Έλληνες του εξωτερικού, ιδιαίτερα αυτοί της πρώτης γενιάς δίνοντας τους την ευκαιρία να επιστρέψουν πίσω. Πριν από κάποια χρόνια είχα διοργανώσει στις Βρυξέλλες μία εκδήλωση με αυτό ακριβώς το θέμα, πως το Brain drain θα μετατραπεί σε Brain gain. Χρειαζόμαστε την εμπειρία τους και τις γνώσεις τους.

Να δούμε ακόμα πως θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τον Ελληνισμό της διασποράς στο επιχειρηματικό πεδίο. Επίσης, για όσους Έλληνες αποφασίσουν να παραμείνουν στο εξωτερικό θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε ζωντανό τον σύνδεσμο με την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει καλύτερες και εκσυγχρονισμένες προξενικές αρχές.

Να λύσουμε το θέμα της θεσμικής εκπροσώπησής τους. Ακόμα πρέπει να λάβουμε ιδιαίτερα μέτρα, σε συνεργασία με τις χώρες όπου διαβιούν Έλληνες ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εκμάθησης των Ελληνικών ως δεύτερης γλώσσας, για να μη χαθεί αυτός ο τόσο σημαντικός σύνδεσμος που είναι η γλώσσα.»

Κίνημα Εθελοντών Νίκου Ανδρουλάκη – Εξωτερικό

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνικό σχολείο Μάνχαϊμ : «Πρέπει να επαγρυπνούμε ώστε να δίνουμε βάσεις στη νέα γενιά́ για να μη χάσει την ελληνική́ της ταυτότητα… »

Published

on

Από

Συζητώντας με τον   Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του ελληνικού σχολείου Μάνχαϊμ  (μια βιομηχανική πόλη  στη βορειοδυτική  πλευρά του κρατιδίου της Βάδης- Βυρτεμβέργης στη Γερμανία).”

Η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας είναι κοινό αποδεκτό σε όλους ότι είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο διατήρησης της ταυτότητας για τους ελληνόπαιδες που γεννήθηκαν στην αλλοδαπή ή μετακόμισαν οικογενειακός για οποιοδήποτε λόγο.

Στην Γερμανία από κρατίδιο σε κρατίδιο διαφέρει η δυνατότητα εκμάθησης της ελληνικής ή ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.  Ο Ευρωπολίτης βρέθηκε και συνομίλησε με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων  του ελληνικού σχολείου Μάνχαϊμ (Βάδης- Βυρτεμβέργης)  και την εκπαιδευτικό, για τις δυνατότητες στις ευκαιρίες  και τις δυσκολίες που υπάρχουν.

E: Πόσα χρόνια υπάρχει το σχολείο στο Μάνχαϊμ με το μάθημα ελληνικής μητρικής γλώσσας;

Σ.Γ: «Το σχολείο ιδρύθηκε από την πρώτη γενιά μεταναστών το 1977. Είναι από τα πρώτα μοντέλα εκμάθησης ελληνικής μητρικής γλώσσας παράλληλα στο ημερήσιο πρόγραμμα του γερμανικού σχολείου.»

E: Το σχολείο του Μάνχαϊμ ξεχωρίζει από τα σχολεία της περιοχή σας, διότι τα Ελληνικά είναι ενσωματωμένα στο ημερήσιο γερμανικό σχολικό πρόγραμμα. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Σ.Γ: «Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι το σχολείο μας είναι ενταγμένο σε ένα πλήρως γερμανικό σχολείο (Waldhofgrundschule Mannheim), όπου τα παιδιά διδάσκονται επιπλέον την ελληνική μητρική τους γλώσσα. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα για αμιγείς ελληνικές τάξεις. Eάν συμπληρωθεί ανά τάξη ένας αριθμός Ελληνόπουλων, μπορούν να δημιουργηθούν αμιγώς ελληνικές τάξεις. Επομένως, τα παιδιά δημιουργούν από μικρή ηλικία σταθερές παρέες και με τα παιδιά των ομογενών. Σημαντικότατο είναι ότι η εκπαίδευση δε σταματάει στο μάθημα της Γλώσσας. Συμπεριλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, ήθη και έθιμα, εθνικές εορτές, εκδρομές, κτλ.»

Η αγάπη για την πατρίδα, την γλώσσα μας και τον ελληνικό πολιτισμό μας δίνει  δύναμη:

«Πρέπει να επαγρυπνούμε ώστε να δίνουμε βάσεις στη νέα γενιά για να μη χάσει την ελληνική της ταυτότητα… »

E: Ενδιαφέροντα ακούγονται όλα αυτά. Είναι δηλαδή ένα πολύ δυνατό μοντέλο! Όμως ακούγεται συχνά ότι το σχολείο θα κλείσει ή θα γίνει απογευματινό.


Σ.Γ:«
Όχι, αυτό δεν ισχύει. Απλά γίνεται μια μετάβαση από το ενταγμένο στο προξενιακόμοντέλο και συνεχίζει να λειτουργεί κανονικότατα. Εδώ βλέπουμε άλλο ένα πλεονέκτημα. Τα παιδιά δεν αναγκάζονται από το γερμανικό σχολείο να μεταφερθούν σε άλλο σχολείο για την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας. Τότε, ναι, θα λεγόταν απογευματινό μοντέλο.»

Ε: Πώς είναι οργανωμένο το μάθημα της ελληνικής γλώσσας στο σχολείο σας και μέχρι ποια τάξη μπορούν τα παιδιά να παρακολουθήσουν Ελληνικά παράλληλα με τα Γερμανικά;

Σ.Γ:  «Τα παιδιά διδάσκονται Ελληνικά (με τα ίδια βιβλία της Ελλάδας) από 1η μέχρι 4η Δημοτικού και έχουμε δυνατότητα και για γυμνασιακές τάξεις! Εδώ παίζουν οι γονείς και οι εγγραφές πάντα πρωταρχικό ρόλο.»

Ε: Είχατε στήριξη από την πολιτεία ή κάποιον άλλο φορέα στη μεταβατική φάση από το ενταγμένο σε προξενικό μοντέλο;


Σ.Γ: «Ναι, απόλυτα. Από την πόλη του Μάνχαϊμ, τη διεύθυνση του σχολείου,  και από την ορθόδοξη εκκλησία του Μάνχαϊμ και τον αξιότιμο Πατέρα Γεώργιο (κατά κόσμον κ. Μπασιούδη Γεώργιο).

Επίσης, συνεργαστήκαμε άψογα με τη Συνομοσπονδία και Ομοσπονδία Γονέων Βάδης – Βυρτεμβέργης η οποία μας ενημέρωνε για όλα τα εκπαιδευτικά θέματα, στην οποία είμαστε και μέλος.»

Ε:Εσείς που μεγαλώσατε στη Γερμανία, τι εμπειρίες είχατε σε αυτό το σχολείο και
πόσο σημαντικό είναι για σας το μάθημα ελληνικής γλώσσα, τόσο για τα παιδιά που γεννήθηκαν στη Γερμάνια όσο και για τα παιδιά που έρχονται από Ελλάδα;

Σ.Γ: «Ενσωματώθηκα στο γερμανικό σύστημα νιώθοντας παράλληλα Έλληνας, γιατί μου δόθηκε δυνατότητα να μεγαλώσω μαθαίνοντας παράλληλα με τη γερμανική, τη μητρική μου γλώσσα.

Η παλιά γενιά Ελληνοπαίδων είναι η σημερινή γενιά γονέων. Η εκμάθηση της γλώσσας μας, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά που γεννηθήκαν εδώ, διότι λόγω του πλούτου της, ανοίγονται εκπαιδευτικοί και επαγγελματικοί ορίζοντες, σε πολλά επίπεδα.

Στα νεοφερμένα Ελληνόπουλα, προσφέρει τη δυνατότητα να ενσωματωθούν στο γερμανικό σχολείο μαθαίνοντας ταυτόχρονα και τις δυο γλώσσες, ιδιαίτερα βοηθούμενα από τους Έλληνες συμμαθητές τους που ήδη γνωρίζουν γερμανικά.

Αντιλαμβάνεστε τελικά, ότι μόνο πλεονεκτήματα έχει αυτό το σχολείο.»

Ε: Ποια είναι η συνεργασία με το αρμόδιο Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης και ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε κατά την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών;

Σ.Γ: «Η μη έγκαιρη τοποθέτηση εκπαιδευτικών δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες. Τα μαθήματα ξεκινάνε αργότερα, εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό δημιουργεί κυρίος ανασφάλεια στους γονείς.»

Ε: Τι ρόλο έπαιξε και πώς συνδέεται η παλιά με τη νέα γενιά;

Σ.Γ: «Η πρώτη γενιά, οι γονείς μας, με ελάχιστες δυνατότητες εκείνη την εποχή, κατάφεραν να δημιουργήσουν ελληνικά σχολεία. Η μόνη ανταμοιβή τους είναι να συνεχίσουμε το έργο τους! Πρέπει να επαγρυπνούμε ώστε να δίνουμε βάσεις στη νέα γενιά για να μη χάσει την ελληνική της ταυτότητα…»

Ερώτηση προς την εκπαιδευτικό κυρία Ελένη Κυριακογιαννάκη

Ε: Πώς σας αντιμετώπισε η ελληνική ομογένεια και ποια η εμπειρία σας εδώ;

Ε. Κ: «Προερχόμενη από την Ελλάδα, ήταν πρωτόγνωρο για μένα. Εδώ οι Έλληνες θεωρούν την Ελληνίδα δασκάλα μέλος της οικογένειά τους.

Η αγάπη για τη χώρα, τη γλώσσα και τη θρησκεία τους είναι πολύ πιο αναπτυγμένη και αδιαπραγμάτευτη από των Ελλήνων της Ελλάδας.

Είναι φορές που νιώθω έκπληκτη πόσο ζωτικής σημασίας γι ́ αυτούς είναι η επαφή τους με την καταγωγή και την παράδοσή τους και γι ́ αυτό πολεμούν για τη διατήρησή τους αδιάκοπα… »

Βασίλης Βούλγαρης (Ευρωπολίτης) :Τίποτα δεν είναι αυτονόητο και εύκολο όταν έχεις να κάνεις με δύσκολες συνθήκες , εργασίας, αποστάσεων, ανελαστικών υποχρεώσεων.

Η αγάπη όμως των γονέων που στέκονται δίπλα στα παιδιά τους για να μάθουνε την ελληνική γλώσσα είναι κάτι που δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια .

Η ελληνική πολιτεία και οι Έλληνες γονείς πρέπει να σταθούν δίπλα και να στηρίζουν τις κοιτίδες ελληνικού πολιτισμού σε κάθε άκρη της Γερμανίας και στα πέρατα της γης.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και αντιγραφή της συνέντευξης χωρίς ενεργό Ling.

 O EUROPOLITIS  έχει την έγγραφη και ενυπόγραφη έγκριση των γονέων για τις φωτογραφίες των μαθητών , για τις ανάγκες της συνέντευξης παρουσίασης του σχολείου.

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συνέντευξη Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Κωνσταντίνου Βλάση.

Published

on

Από

Η διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού αποτελεί πράξη δικαιοσύνης και ισονομίας, αλλά αποτελεί και πράξη ουσιαστικής αναγνώρισης της τεράστιας προσφοράς τους στην Πατρίδα.

Ε: Πρόσφατα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε στη Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους. Η πρότασή σας δεν συγκέντρωσε τις απαραίτητες ψήφους για να γίνει πράξη. Πως σχολιάζετε την εξέλιξη αυτή;

Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κατάφεραν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουν το αυτονόητο και δίκαιο αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού, που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να προτάξουν τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα και να αγνοήσουν το πάγιο αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού, αντιμετωπίζοντάς τους ως πολίτες β’ κατηγορίας. Μου προκαλεί πραγματικά έκπληξη το γεγονός ότι δεν αφουγκράστηκαν το «θέλω» των συμπατριωτών μας, ένα «θέλω» που εκφράστηκε τόσο στη συνεδρίαση της επιτροπής στη Βουλή όσο και μέσω επίσημων επιστολών φορέων, οργανώσεων και κοινοτήτων, αλλά και με τη διαδικτυακή συλλογή δεκάδων χιλιάδων υπογραφών.

Η διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησής μας και γι αυτό πριν 15 μήνες προχωρήσαμε προς την κατεύθυνση αυτή με τον νόμο 4648/2019.

Για να πετύχουμε, μάλιστα, τότε την απαραίτητη συναίνεση κάναμε τους αναγκαίους συμβιβασμούς, τονίζοντας, ωστόσο, διαρκώς ότι ο εν λόγω νόμος αποτελούσε για την κυβέρνησή μας ένα πρώτο βήμα και όχι μια τελική διευθέτηση.

Δεν σταματήσαμε να δηλώνουμε πως όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε το αίτημα των συμπατριωτών μας για την άρση των περιορισμών του νόμου 4648/2019.

Τη δέσμευσή μας αυτή κάναμε πράξη με την πρόσφατη νομοθετική μας πρωτοβουλία, την οποία όμως δεν στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Θεωρήσαμε ότι στην παρούσα φάση και σε συνέχεια των δηλώσεων που έκανε η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για τους Απόδημους Έλληνες κ. Τζάκρη, θα μπορούσε να πρυτανεύσει η λογική και η ευαισθησία και γι αυτό προσήλθαμε στη συζήτηση της νομοθετικής μας πρωτοβουλίας με πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας.

Δυστυχώς, όμως, με τη στάση της η αξιωματική αντιπολίτευση απέδειξε στην πράξη ότι η συνέπεια λόγων και πράξεων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Η κυβέρνησή μας, όμως, δεν θα σταματήσει να προσπαθεί. Η διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού αποτελεί πράξη δικαιοσύνης και ισονομίας, αλλά αποτελεί και πράξη ουσιαστικής αναγνώρισης της τεράστιας προσφοράς τους στην Πατρίδα.

Ε : O Πρωθυπουργός σας εμπιστεύτηκε το χαρτοφυλάκιο του Απόδημου Ελληνισμού από τον Δεκέμβριο του 2019, είναι γνωστές οι δυσκολίες και οι συνθήκες λόγω της πανδημίας του COVID-19, παρ΄ όλα αυτά η ζωή προχωράει. Θα ήθελα να μας πείτε  ποιες ήτανε οι πρωτοβουλίες και δράσεις σας σε αυτό το χρονικό διάστημα.

O Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Κωνσταντίνος Βλάσης

Η τιμή και η ευθύνη ήταν μεγάλη, όταν τον Δεκέμβριο του 2019 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μου εμπιστεύθηκε το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Κεντρικός άξονας της πολιτικής της Κυβέρνησης είναι να φέρουμε την Ομογένεια πιο κοντά στη Μητέρα Πατρίδα και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε καθημερινά.

Παρά τις δυσκολίες που δημιούργησαν οι συνθήκες της πανδημίας τον τελευταίο χρόνο, το έργο που επιτελείται προς όφελος των Αποδήμων Ελλήνων είναι πολυεπίπεδο και εκτείνεται σε πολλούς τομείς δράσης.

Ως βασική μας προτεραιότητα θέσαμε τη βελτίωση της προξενικής εξυπηρέτησης των Ελλήνων του εξωτερικού, ιδίως εν μέσω της πανδημίας. Πρόκειται για μία ανάγκη που διαπίστωσα από την πρώτη στιγμή και ο ίδιος μέσα από τη διαρκή προσωπική επικοινωνία με τις πρεσβείες, τα προξενεία και τους ομογενειακούς φορείς σε όλο τον κόσμο.

Έτσι, τα πρώτα βήματα για την απλοποίηση και την επιτάχυνση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών έγιναν ήδη μέσα από δύο εφαρμογές.

Πρόκειται για την πλατφόρμα «MyConsulLive», που δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να διεκπεραιώνουν διοικητικές πράξεις στο Προξενείο εξ αποστάσεως, μέσω προγραμματισμένης βιντεοκλήσης με τον αρμόδιο προξενικό υπάλληλο, καθώς και για την υπηρεσία «Ψηφιακού Βοηθού Εικονικής Υποβοήθησης» (Chatbot), που δίνει επί 24ώρου βάσεως πληροφορίες για σειρά προξενικών θεμάτων.

Με αυτόν τον τρόπο οι Έλληνες του εξωτερικού θα αποφεύγουν τις χρονοβόρες και κοστοβόρες μετακινήσεις και θα μπορούν να εξυπηρετούνται ταχύτερα από τις Αρχές μας.

Μεγάλη σημασία αποδίδουμε, επίσης, στην ελληνομάθεια και στην προώθηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας, που αποτελεί τον συνδετικό δεσμό των απανταχού Ελλήνων.

Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες δημιουργήσαμε, μαζί με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού και σε συνεργασία με την Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο Πανεπιστήμιο «Simon Fraser» του Βανκούβερ, την πλατφόρμα «staellinika», ένα πολύτιμο εργαλείο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής μυθολογίας και του πολιτισμού που απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες.

Επιπλέον, κύριο μέλημά μας για την ενίσχυση της ελληνομάθειας είναι η εύρυθμη και συνεχής λειτουργία των εδρών ελληνικών σπουδών σε όλο τον κόσμο και η απρόσκοπτη λειτουργία των ομογενειακών σχολείων, καθώς αποτελούν άσβεστες εστίες διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να αναφερθώ στην πρόσφατη έγκριση λειτουργίας τριών νέων Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας στη Γερμανία, και συγκεκριμένα στις περιοχές Bühlertal, Nürtingen και Gerlingen της Βάδης Βυτεμβέργης, που αποτελούσε μακροχρόνιο αίτημα των ελληνικών κοινοτήτων.

Ε: Υπάρχει  διάθεση να δημιουργηθεί μια μακροπρόθεσμη  Εθνική Στρατηγική που να μπορεί να στηρίξει και να προωθήσει ο Απόδημος Ελληνισμός;

Ο Απόδημος Ελληνισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και αυτό αποτυπώνεται στο νέο Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, στον οποίο συμπεριλάβαμε και την Δημόσια Διπλωματία στον τομέα ευθύνης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Μέσω αυτής της αναβάθμισης της Γενικής Γραμματείας επιδιώκουμε την κατάρτιση στοχευμένης επικοινωνιακής στρατηγικής, όπως επίσης και την προώθηση των επίσημων θέσεων της Ελλάδας στο εξωτερικό και στη διεθνή κοινή γνώμη. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος και η συμβολή της Ομογένειας είναι, αναμφισβήτητα, καίριας σημασίας για τη διάδοση των ελληνικών αξιών, του πολιτισμού και των εθνικών δικαίων, καθώς και για τη δημιουργία διαύλων φιλίας με τις χώρες διαμονής τους.

Οι απανταχού Έλληνες και Ομογενείς που κατέχουν καίριες θέσεις, σε πολιτικό και όχι μόνο επίπεδο, βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και κινητοποίηση προωθώντας τις ελληνικές θέσεις στις πολιτικές ηγεσίες των χωρών που διαβιούν αποδεικνύοντας, κάθε φορά, το υψηλό εθνικό φρόνημα που τους διακρίνει.

Για αυτήν τους τη στάση έχω χρέος να τους ευχαριστήσω, καθώς είναι οι πλέον κατάλληλοι να υποστηρίξουν και να αναδείξουν τις ελληνικές θέσεις σε πάγια εθνικά ζητήματα και έτσι να επηρεάσουν την κοινή γνώμη διασφαλίζοντας την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη των θέσεων της χώρας από το διεθνές κοινό.

Παρά τις δυσκολίες που δημιούργησαν οι συνθήκες της πανδημίας, οι οποίες δεν επέτρεψαν τη μετάβασή μου στο εξωτερικό και τη δια ζώσης επαφή με την ελληνική Ομογένεια, παραμένω σε επικοινωνία με το σύνολο των ομογενειακών οργανώσεων και των επιφανών ομογενών, καθώς ο ρόλος τους στην προώθηση των ελληνικών θέσεων είναι καταλυτικός και προς όφελος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ε: Το 2013 ο Ευρωπολίτης πρώτος είδε και πρόβαλε  τον νέο τρόπο λειτουργίας και εξυπηρέτησής του Γενικού Προξενείου Ντύσσελντορφ (με τα τηλεφωνικά ραντεβού και την χορήγηση εντύπων με ηλεκτρονική μορφή).  Σήμερα έχουμε πάει ένα βήμα παρακάτω, με  τηλεδιάσκεψη (myConsulLive) γίνεται η ταυτοποίηση και πραγματοποιούνται  πράξεις. Πιστεύεται ότι θα μπορέσει  να  απλοποιηθεί ακόμα  περισσότερο για να έχουμε καλύτερα και πιο γρήγορα αποτελέσματα;

O Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Κωνσταντίνος Βλάσης με τον εκδότη της ομογενειακής εφημερίδας EUROPOLITISΒασίλη Βούλγαρη τηρώντας τα μέτρα προστασίας για το COVID-19

Τον τελευταίο χρόνο, μέσα από συνεχείς και εντατικές προσπάθειες για την αναβάθμιση και τη ψηφιοποίηση των παρεχόμενων προξενικών υπηρεσιών προς τους Έλληνες του εξωτερικού, προσπαθούμε να είμαστε διαρκώς δίπλα στους απανταχού Έλληνες και να ενισχύουμε τους δεσμούς τους με τη Μητέρα Πατρίδα.

Τα πρώτα βήματα στη διαδικασία ψηφιοποίησης των προξενικών υπηρεσιών έχουν γίνει μέσω της πλατφόρμας «MyConsulLive» και του «Ψηφιακού Βοηθού Εικονικής Υποβοήθησης» (Chatbot), και έχει πλέον ανοίξει ο δρόμος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πρεσβειών μας και των προξενικών μας αρχών στο εξωτερικό.

Η εφαρμογή «MyConsulLive», η δυνατότητα εξυπηρέτησης με ψηφιακό ραντεβού, πλέον διατίθεται συνολικά από 42 Πρεσβείες και προξενικές Αρχές σε 20 χώρες. Στόχος μας είναι σύντομα να επεκταθεί στο σύνολο των Πρεσβειών και προξενικών Αρχών που διαθέτει η Ελλάδα.

Οι Έλληνες της Γερμανίας και πολλών άλλων χωρών έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με προξενικό υπάλληλο μέσω προγραμματισμένης βιντεοκλήσης και να διεκπεραιώσουν διοικητικές πράξεις, για τις οποίες δεν απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία στο Προξενείο.

Οι υπηρεσίες, που παρέχονται μέσω της πλατφόρμας, είναι το πιστοποιητικό μόνιμου κάτοικου εξωτερικού, η βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης / γέννησης / διαμονής, το αντίγραφο ή απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης, η δήλωση δικαιούχου σύνταξης, καθώς και αιτήσεις / αναφορές.

Το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών αναβαθμίζεται και μέσω της υπηρεσίας του «Ψηφιακού Βοηθού Εικονικής Υποβοήθησης», που επίσης στοχεύουμε στο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στο σύνολο των Προξενικών Αρχών.

Ο ψηφιακός βοηθός θα συμβάλλει περαιτέρω στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς πρόκειται για μία εφαρμογή που δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι, προσφέρει οδηγίες για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων τους και  θα επιτρέπει την ψηφιακή υποβολή εγγράφων, ενώ μπορεί να προγραμματίζει ραντεβού με υπαλλήλους της εκάστοτε αρχής εφόσον απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία.

Σε επόμενο στάδιο, η εν λόγω υπηρεσία θα λειτουργήσει και ως πύλη πρόσβασης σε σειρά υπηρεσιών, καθώς προγραμματίζεται να διασυνδεθεί με υφιστάμενες ή σχεδιαζόμενες πλατφόρμες.

E: Θα ήθελα να κλείσουμε με τα επόμενα σχέδιά σας;

Η ενίσχυση των σχέσεων των Ελλήνων της Διασποράς με την Ελλάδα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της Κυβέρνησής μας και γι’ αυτό το λόγο καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς των απανταχού Ελλήνων με την Πατρίδα μας.

Το έργο για τη ψηφιοποίηση των προξενικών υπηρεσιών εξελίσσεται και επεκτείνεται ώστε να καλύπτει τις ανάγκες όλο και περισσότερων Ομογενών, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι δράσεις μας για τη διάδοση και την προώθηση της ελληνικής γλώσσας είναι συνεχείς, καθώς η γλώσσα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας και μία φυσική γέφυρα της Ομογένειας με την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζονται προγράμματα ανταλλαγής, εκμάθησης γλώσσας και φιλοξενίας των μαθητών των ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού στην Ελλάδα, τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν, εφόσον οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν.

Οι ψηφιακές δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση συνεχίζονται σε όλη τη διάρκεια του έτους, με την ενεργό συμμετοχή του Απόδημου Ελληνισμού.

Στα άμεσα σχέδια είναι και η δημιουργία ενός Μητρώου Απόδημου Ελληνισμού, που θα αποτελέσει την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια χαρτογράφησης των Ελλήνων του εξωτερικού.

Στόχος είναι η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας καταγραφής των Ελλήνων που διαβιούν στο εξωτερικό, όπου η εγγραφή θα είναι εθελοντική-οικειοθελής.

Η υλοποίηση του έργου θα γίνει μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία θα αποτελεί, ταυτόχρονα, ψηφιακή πύλη για τους Ομογενείς μας παρέχοντάς τους χρήσιμες πληροφορίες και διευκολύνοντας την επικοινωνία τους με δημόσιες αρχές στην Ελλάδα.

Το χαρτοφυλάκιο του Αποδήμου Ελληνισμού κρύβει από πίσω του μια δεύτερη Ελλάδα και για το λόγο αυτό συνεχίζουμε να εργαζόμαστε συστηματικά προκειμένου να σφυρηλατήσουμε σχέσεις ενότητας και εμπιστοσύνης με τους απανταχού Έλληνες, ενώ όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα προσπαθήσω να επισκεφθώ και την τελευταία γωνιά του πλανήτη, καθώς η ελληνική Πολιτεία είναι παρούσα και συμπαραστέκεται σε όλο τον Ελληνισμό.

O Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Κωνσταντίνος Βλάσης με τον εκδότη της ομογενειακής εφημερίδας EUROPOLITISΒασίλη Βούλγαρη τηρώντας τα μέτρα προστασίας για το COVID-19

Continue Reading

Europolitis TV

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Published

on

Από

Είμασταν και είμαστε παρών για όλες τις δύσκολες ώρες μας δήλωσε  Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου Παναγιώτης Ματλής μιλώντας στον Βασίλη Βούλγαρη και τον Ευρωπολίτη.

 

Εδώ χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας στο Βερολίνο

 

-Ελληνική κοινότητα Βερολίνου μετράει 60 χρόνια παρουσίας στη πόλη. Από το 1992 έχει το δικό της πολιτιστικό κέντρο, έναν χώρο που στεγάζει  15 συλλόγους 6 με 7 ομάδες  και διάφορα χορευτικά γκρουπ.

-Η κρίση της Ελλάδος τροφοδότησέ με νέο αίμα και μέλη τον φορέα δίνοντάς του νέα ώθηση. Αυξάνοντας  τον ελληνικό πληθυσμό της πόλης σε (  25.000 περίπου από 10.000-11.000 που ήτανε) από το 2010 και μετά.

Στην κοινότητα υπάρχει εθελοντική ομάδα μελών που βοηθούνε τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όχι μόνο τώρα με την πανδημία. Η Ελληνική Κοινότητα είναι ενεργό μέλος στους τοπικούς φορείς βοήθειας.

Π.Μ «Ο Έλληνα γιατρός Χαράλαμπος Μενενάκος μέλος της κοινότητας, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από τα τέλη Ιανουαρίου… Κλείσαμε το πολιτιστικό κέντρο αλλά δεν αναστείλαμε την δράση της κοινότητας….  Στη κοινότητα υπάρχει διαχρονικά ομάδα εθελοντών που βοηθάει ηλικιωμένους  και ευπαθείς ομάδες  και όχι μόνο Ελλήνων»

«Το Βερολίνο πλήρωσε σε τρείς ημέρες 1,3 Δις σε  151.000 επιχειρήσεις και ετοιμάζετε να δώσει άλλα 3 Δις για στήριξη της αγοράς…. Η Θεία λειτουργία των άγιων ημερών του Πάσχα θα μεταδοθεί ζωντανά από την σελίδα του Facebook της ενορίας του Βερολίνου»

 

Περισσότερα παρακολουθήστε το Video.

Ωρες και τρόποι εξυπηρέτησης κοινού:

Ωράριο εξυπηρέτησης τηλεφωνικά στο 030 79 29 587

Δευτέρα 12.00 – 14.00

Τρίτη 17.00- 19.00

Πέμπτη 11.00- 13.00

Στο e-mail: info@gr-gemeinde.de

και μέσω Facebook:

FB: Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου – Hellenische Gemeinde zu Berlin e.v

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ώρες ago

Πιθανή πηγή βαρυτικών κυμάτων τα “κουκούλια” των ετοιμοθάνατων αστεριών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 ώρες ago

Η Αρκτική μπορεί να μην έχει θαλάσσιους πάγους τον Σεπτέμβριο ήδη από το 2030

ΕΛΛΑΔΑ8 ώρες ago

Ιστορικό υποβρύχιο εντοπίστηκε στο Αιγαίο έπειτα από πολυετή έρευνα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ10 ώρες ago

Επιστημονικά Βραβεία από το Ίδρυμα Μποδοσάκη σε τέσσερις νέους Έλληνες που διαπρέπουν διεθνώς

ΓΕΡΜΑΝΙΑ11 ώρες ago

Γερμανία: Κλειστά τα φαρμακεία στις 14 Ιουνίου

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ1 ημέρα ago

Ιδιαίτερα δημοφιλείς στην αμερικανική και καναδική αγορά η Μήλος, η Τήνος και η Πάρος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Παλαιοντολόγος υποστηρίζει ότι ανακάλυψε ταφές παλαιότερες από εκείνες του Homo sapiens

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια μεσαιωνική πόλη που βυθίστηκε στη Βόρεια Θάλασσα το 1362

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Στην 9η θέση παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την πολιτική του σε θέματα «Ισότητας των φύλων»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Τι πρέπει να προσέχουν όσοι αγοράζουν τουριστικές υπηρεσίες και προϊόντα από το διαδίκτυο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Εβδομάδα 4 ημερών, το μέλλον της εργασίας;

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ1 εβδομάδα ago

Ενθαρρύνοντας την ειλικρίνεια στα παιδιά

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Προς απλοποίηση η απόκτηση γερμανικής υπηκοότητας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία προς τιμήν του Αγίου Χριστοφόρου στο Μπόχουμ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Αύξηση του κόστους κατασκευής θα επιφέρει η εφαρμογή του Euro 7 στα οχήματα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ6 ημέρες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Το χωριό Χάλστατ ύψωσε φράχτη για να εμποδίζει τους τουρίστες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024 θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Στο Κρέφελντ η έκθεση «1821. Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση»

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βερολίνο για την ψήφο των Αποδήμων

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis