Επικοινωνήστε μαζί μας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Γερμανία τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου του 2020

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποκλειστικό: Συνέντευξη του Προέδρου και του Διευθύνοντα Συμβούλου της Διεθνής Εκθεσης Θεσσαλονίκης στον Ευρωπολίτη

Η ΔΕΘ μπορεί και πρέπει να γίνει το  μεγαλύτερο στρατηγικό εργαλείο στην Νοτιανατολική Ευρώπη

 

 

Στους χώρους της Διεθνής Εκθεσης της Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος κ. Αναστάσιος Τζήκας μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Κυριάκος Ποζρικίδης φιλοξενούν και μιλούν με τον εκδότη του Ευρωπολίτη κ Βασίλη Βούλγαρη για τα μελλοντικά σχέδια και στόχους της έκθεσης μετά  την ανάπλαση που θα ξεκινήσει το 2022 , την στρατηγική σημασία της τιμώμενης χώρας για το 2020 στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, που είναι η Γερμανία, το όραμα για νέους ορίζοντες με νέες ελκυστικές δράσεις και προϊόντα.

 

Βασίλης Βούλγαρης: Θα θέλαμε να δώσουμε το στίγμα της έκθεσης  μετά το 2019, το ρόλο που μπορεί να παίξει στα Βαλκάνια, αλλά και στην  Νοτιανατολική Ευρώπη;

 

Αναστάσιος Τζήκας: Κατ’ αρχάς ευχαριστούμε και εμείς κ. Βούλγαρη για τη δυνατότητα που μας δίνετε να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας, στη μεγάλη αγορά της Γερμανίας και αυτό συμπίπτει με μια πρωτοβουλία που έχουμε πάρει να είναι τιμώμενη χώρα του χρόνου το 2020 στη Διεθνή Έκθεση του Σεπτεμβρίου η Γερμανία. Είναι μια σημαντική συγκυρία που και εμείς χρειάζεται να παρουσιάσουμε την δουλειά μας στη Γερμανική Αγορά.

Τώρα όσο αφορά στο βασικό ερώτημα που βάζετε, που είναι η στρατηγική μας για την επόμενη μέρα, όπως το είπατε στόχος μας, το  όραμά μας, είναι να μπορέσει η Θεσσαλονίκη να γίνει ένα εκθεσιακό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.  Aυτό είναι μια πολύ μεγάλη αγορά βλέποντας από την Νοτιοανατολική Ευρώπη μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, είναι μια αγορά από 100.000.000 μέχρι πάνω από 200.000.000.

Aυτό είναι το όραμά μας, τα τελευταία χρόνια από το 2013 η προσπάθειά μας, μετά την ενοποίηση των δύο εταιρειών της ΔΕΘ με την HELEXPO, είναι να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα και να διευρύνουμε το αντικείμενο της εταιρίας. Το πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να γίνουμε το εκθεσιακό κέντρο όχι της Ελλάδας αλλά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, είναι η ανάπλαση του εκθεσιακού μας κέντρου.

Ο στόχος μας είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 να προκηρύξουμε τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για να κάνουμε το νέο εκθεσιακό κέντρο.

Το νέο εκθεσιακό κέντρο θα γίνει εδώ που είμαστε σήμερα στο κέντρο της πόλης στα 165 στρέμματα που στεγαζόμαστε, με προοπτική το μισό οικόπεδο να γίνει πάρκο  και στο άλλο μισό στο βόρειο τμήμα, να γίνει το νέο εκθεσιακό κέντρο.

Θα είναι ένα εμβληματικό εκθεσιακό κέντρο, μαζί με ένα επιχειρηματικό κέντρο, ένα υπόγειο Parking και ένα ξενοδοχείο. Αυτό λοιπόν θα αλλάξει την πόλη και θα χαρακτηρίσει τη Θεσσαλονίκη των επόμενων 100 χρόνων.

Για εμάς είναι ένα πρότζεκτ πολύ σημαντικό που παράλληλα με την αναβάθμιση της έκθεσης, θα οδηγήσει τη Θεσσαλονίκη στον επόμενο αιώνα.

 

 

Βασίλης Βούλγαρης: Άρα ο οργανισμός εκτός από την επιχειρηματική και στρατηγική του δραστηριότητα έχει και ουσιαστικό κοινωνικό ρόλο, με τη δημιουργία πάρκου στον ιστό της πόλης.

 

Πρόεδρος ΔΕΘ Αναστάσιος Τζήκας

Αναστάσιος Τζήκας: Η Θεσσαλονίκη έτσι και αλλιώς ιστορικά είναι συνδεδεμένη με την εκθεσιακή δραστηριότητα, αυτό το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο με τις παράλληλες υποδομές που σχεδιάζουμε θα την βοηθήσει να παίξει πραγματικά αυτό το ρόλο για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο που τόσα χρόνια σχεδιάζουμε και περιμένουμε.

 

 

Απευθυνόμενος στον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Ποζρικίδη και ρωτώντας τον  για τις εκθέσεις που σχεδιάζονται και τι θα ήταν αυτό που θα τους πρόσδιδε μια μεγαλύτερη αίγλη, μας απαντά.  

 

Κυριάλος Πορζικίδης Διευθύνοντας Σύμβουλος ΔΕΘ

Κυριάκος Ποζρικίδης: Στο πορτφόλιο έχουμε εκτός από εκθέσεις, τα συνέδρια, τα θεματικά πάρκα, κάτι στο οποίο μπήκαμε τα τελευταία χρόνια. Όσο αφορά τις εκθέσεις έχουμε ένα μοναδικό προτέρημα θα έλεγα και πλεονέκτημα για εμάς, να διοργανώνουμε την γενική έκθεση του Σεπτεμβρίου, το οποίο δεν είναι ένα κλασικό γεγονός όπως αυτά που ξέρουν οι Έλληνες και οι Γερμανοί πολίτες στη Γερμανία ως ένα  κλαδικό γεγονός το οποίο εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο  τομέα οικονομικής δράσης, όπως η BAUMA στο Μόναχο ή η ANUGA για τα τρόφιμα  στη Κολωνία ή διάφορες άλλες εκθέσεις.

Είναι ένα γεγονός το οποίο είναι πολυσυλλεκτικό, λειτουργεί σαν θερμοκοιτίδα διαφόρων κλάδων και επίσης  συνδυάζει τη δουλειά, αυτό που λέμε B2B, επιχείρηση με επιχείρηση και το B2C παρουσία στον τελικό καταναλωτή. Με 300.000 κόσμο δεν υπάρχει γεγονός τουλάχιστον στην ευρύτερη περιοχή που να συγκεντρώνει τόσο μεγάλα νούμερα επισκεψημότητας. Και βεβαίως έχει και την πολιτική του διάσταση, γιατί όπως βλέπουμε με τις τιμώμενες χώρες εκτός από την ελληνική πλευρά που έρχεται ο Πρωθυπουργός, ανακοινώνει την οικονομική πολιτική, η αξιωματική αντιπολίτευση όλοι οι Υπουργοί, Επίτροποι κλπ , έρχονται πάρα πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τα Βαλκάνια και βεβαίως οι τιμώμενες χώρες  με μια πολύ υψηλή αποστολή και αυτό αναμένουμε από τη Γερμανία να γίνει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

 

Βασίλης Βούλγαρης: : Φτάσαμε στο κύριο σημείο τιμώμενη χώρα για το 2020 η Γερμανία. Που βρίσκεται ο σχεδιασμός της έκθεσης; τι στοχεύετε;  Ποιες οι άμεσες ενέργειες και δράσεις και τι περιμένετε από τη συμμετοχή της Γερμανίας;

 

Κυριάκος Ποζρικίδης: Κοιτάξτε, το να επιλέξεις και να σε επιλέξουνε, γιατί είναι αμφίδρομα τα πράγματα το να προτείνεις σε κάποια να γίνει η τιμώμενη χώρα και να αποδεχθεί ή να σου προτείνει και να αποδεχθείς, είναι μια διαδικασία που δε γίνεται την τελευταία στιγμή. Αυτό έχει ξεκινήσει τα τελευταία δύο χρόνια και πέρσι εάν θέλετε ήταν και η τελική απόφαση ότι τιμώμενη χώρα για το 2020 θα είναι η Γερμανία, άρα ξεκινήσαμε πάρα πολύ νωρίς.

Άλλωστε και οι Γερμανοί φημίζονται για την οργανωτικότητά τους και θέλανε εκ των προτέρων να το γνωρίζουν, ώστε να είναι σίγουροι για το καλό αποτέλεσμα.

Εμείς έχουμε ήδη ξεκινήσει με τη Γερμανία και μάλιστα το υπουργείο οικονομικών που είναι υπεύθυνο, ανέθεσε στην έκθεση της Κολωνίας  να οργανώσει τη συμμετοχή. Ήδη έχουνε γίνει τρείς με τέσσερις συναντήσεις εδώ στη Θεσσαλονίκη και ήταν εδώ κατά τη διάρκεια της έκθεσης του 2019 που ήταν τιμώμενη χώρα η Ινδία. Άρα έχουν μια πρωτογενή εμπειρία τι συμβαίνει  σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της πόλης. Στο Μόναχο είμασταν την περασμένη εβδομάδα και με τη βοήθεια του κυρίου Κουναλάκη (Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ) των διπλωματικών αρχών της χώρας μας εκεί , κάναμε κάποια πολύ σημαντικά ραντεβού και σε μεγάλες εταιρίες και στο εμπορικό βιομηχανικό επιμελητήριο του Μονάχου και με *Cluster  της Γερμανίας, γιατί οι Γερμανοί θέλουν να δείξουν πλέον αυτό το πρόσωπο του μέλλοντος που έρχεται.

Δηλαδή  Cluster σε σχέση με την καινοτομία, Cluster σε σχέση με την τεχνολογία, σε σχέση με την διαχείριση του περιβάλλοντος, φιλικό προς το περιβάλλον, κυκλική οικονομία, όλα αυτά τα ζητήματα απασχολούν τη Γερμανία και νομίζω ότι αυτά θα αναδείξει και θα αναδείξουμε μαζί στη συμμετοχή της τον προσεχή Σεπτέμβριο.

 

Βασίλης Βούλγαρης: Θα ήθελα να ρωτήσω τον Πρόεδρο έχοντας πέσει στην αντίληψή μου ότι σχεδιάζετε έκθεση με στόχευση την υψηλή τεχνολογία, πως το φαντάζεστε;

Αναστάσιος Τζήκας: Κοιτάξτε ιστορικά η έκθεση ασχολιότανε με εκθέσεις υψηλής τεχνολογίας, για περίπου 20 χρόνια οργανώναμε την infosystem, μια πολύ σημαντική έκθεση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια.

Τώρα πια με βάση τα νέα δεδομένα , την 4η βιομηχανική επανάσταση, το internet of things, τα DATA Analytics, τα Robotics με αυτό το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, αποφασίσαμε φέτος και το ανακοινώσαμε ήδη το γνωρίζει ο Πρωθυπουργός και οι ανάλογοι Υπουργοί, θα οργανώσουμε τον Οκτώβριο του 2020 μια νέα έκθεση τεχνολογίας, η οποία θα αφορά star ups, θα αφορά εταιρείες που παράγουν προϊόντα με βάση τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, στην πληροφορική και τις επικοινωνίες. Αυτή λοιπόν θα είναι η πρώτη διεθνής έκθεση τεχνολογίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Θα διοργανωθεί τον Οκτώβριο του 2020, είναι ένα νέο προϊόν για εμάς θα είναι απόλυτα διεθνής, πιστεύουμε θα έχουμε συμμετοχές από όλον τον κόσμο και κυρίως από την περιοχή. Έχουμε συμφωνήσει και σχεδιάζουμε ένα ταξίδι με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο στο Σαν Φρανσίσκο  για να έχουμε τιμώμενη πόλη το Σαν Φρανσίσκο  και πιθανώς τιμώμενη πολιτεία την Καλιφόρνια. Άρα λοιπόν ένα νέο προϊόν που αφορά τις νέες τεχνολογίες και την διοργάνωση μιας νέας διεθνούς έκθεσης που θα γίνει τον Οκτώβριο του 2020.

 

Βασίλης Βούλγαρης:

Η ανάγκη της διασύνδεσης και αξιοποίησης μέσα από μια κεντρική πλατφόρμα όλου του επιστημονικού, παραγωγικού και επιχειρηματικού δυναμικού της χώρας εντός και εκτός συνόρων στο θέμα της επιχειρηματικότητας είναι ο σκοπός της ΔΕΘ , τουλάχιστον όταν μιλάμε για Κεντρική Ευρώπη και για Γερμανία, που είναι και ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Ελλάδος.

Αυτό προσπαθεί να κάνει η ΔΕΘ, να κάνει μια πλατφόρμα που δεν θα φέρει μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά θα γνωρίσει και την ελληνική παραγωγή με τους Έλληνες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Αναστάσιος Τζήκας: Η Διεθνής έκθεση της Θεσσαλονίκης είναι μια πλατφόρμα επικοινωνίας και επειδή φέτος έχουμε τιμώμενη χώρα τη Γερμανία νομίζω ότι είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα της Γερμανίας να συμμετάσχει,  να ‘ρθεί στη Θεσσαλονίκη  και για να προωθήσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.  Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία όλη αυτή η κοινότητα που έχει ελληνική μετοχική σύνθεση να παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο στην Θεσσαλονίκη. Το πρώτο βήμα θα ήταν να υπάρχει μια συμμετοχή γερμανικών εταιρειών, ελληνικών συμφερόντων στην Διεθνή Εκθεση του Σεπτεμβρίου του 2020.

 

Βασίλης Βούλγαρης voulgaris@europolitis.eu

 

 

 

 

 

* Cluster : Oνομάζεται ένας επιχειρηματικός συνεργατικός σχηματισμός που προωθεί την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα

Advertisement
Σχολιάστε

Γράψτε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Dr.med. Γιώργος Γήτας : Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

“ Το σημερινό μας άρθρο (συνέντευξη) εστιάζει στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η ελληνική κοινωνία από την κρίση των τελευταίων ετών.  Η ελληνική κρίση δεν ήταν μόνο οικονομική, έτσι ξεκίνησε και ξεσκέπασε όλες τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας.”

Ο Γιώργος Γήτας απέκτησε τον τίτλο του ειδικού Μαιευτήρα-Γυναικολόγου 2012-2017 και έγινε διδάκτορας του πανεπιστήμιου Saarland της Γερμανίας.  Στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στην γυναικολογική ογκολογία, χειρουργική μαστού, ουρογυναικολογία, λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική. Διεύθυνε και εξέλιξε το ενδοσκοπικό κέντρο, το κέντρο ενδομητρίωσης  καθώς και το ουρογυναικολογικό κέντρο του πανεπιστημίου του Lübeck, ένα από τα πιο ιστορικά πανεπιστήμια στο χώρο της γυναικολογίας. Επί του παρόντος διευθύνει το γυναικολογικό κέντρο του πανεπιστημίου του Βερολίνου Charite Campus Mitte, το πιο ξακουστό πανεπιστήμιο στην Ευρώπη, και όλα αυτά στην ηλικία των 35 χρόνων, καθιστώντας τον ίσως τον νεότερο ιατρό που φτάνει σε αυτό το επίπεδο πανευρωπαϊκά. Ο Γιώργος Γήτας ξεκίνησε πρόσφατα να παραδίδει ελληνογερμανικά μαθήματα ενδοσκόπησης και ρομποτικής χειρουργικής στο School of Gynaecological Endoscopy του πανεπιστήμιο του Kiel με σκοπό να μεταλαμπαδεύσει την γνώση του σε Έλληνες συναδέρφους.

.

Το σημερινό μας άρθρο (Συνέντευξη) εστιάζει στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η ελληνική κοινωνία από την κρίση των τελευταίων ετών.  Η ελληνική κρίση δεν ήταν μόνο οικονομική, έτσι ξεκίνησε και ξεσκέπασε όλες τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας.

Η μεγαλύτερη ελληνική πληγή των τελευταίων ετών είναι η απώλεια πτυχιούχων που στρέφονται στο εξωτερικό ώστε να εξελιχθούν, το αλλιώς γνωστό ως Brain-Drain. 

Τι καλύτερο από το να παρουσιάσουμε ένα προσωποποιημένο παράδειγμα ώστε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

Ο λόγος γίνεται για τον Γιώργο Γήτα, μαιευτήρα-γυναικολόγο κάτοχο διευθυντικής θέσης στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου Charite στην ηλικία των 35 χρόνων. Ο Γιώργος Γήτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη όπου και σπούδασε στην ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (2004-2010) μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων. Μετά το πέρας της στρατιωτικής του θητείας προσαρτήστηκε  ως επιστημονικός συνεργάτης στην Α’ πανεπιστημιακή κλινική μαιευτικής-γυναικολογίας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Στην ολιγόμηνη παραμονή του εκεί, πήρε την απόφαση να μην περιμένει στην λίστα αναμονής για μια θέση ειδικευομένου στην Ελλάδα και να φύγει στο εξωτερικό για να ειδικευθεί. 

.

  • Γιώργο τι σε οδήγησε στην απόφαση σου να φύγεις στο εξωτερικό; Παράτησες μια σχετικά προνομιούχα θέση, όπως και ένα διδακτορικό.

«Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν γίνεται αλλιώς, παίρνεις το ρίσκο και πάντα κάτι θυσιάζεις. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, πιστεύω ότι όσο παρατείνει κάποιος την απόφαση να φύγει τόσο πιο πολύπλοκη γίνεται η κατάσταση στην πορεία. Η δίψα να γνωρίσω το διεθνές στερέωμα και να ζυγίσω τις δυνατότητες μου ήταν αυτό που με ώθησε σε αυτή την απόφαση. Δυστυχώς η έλλειψη σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού και η οργανωτική ανεπάρκεια των νοσοκομείων στην Ελλάδα, δεν μου προσέφερε αυτή την δυνατότητα. Από την άλλη, οι δυνατοί οικογενειακοί δεσμοί, χαρακτηριστικό των Ελλήνων, καθώς και η ιδέα ότι δεν θα μπορώ να έχω κάθε ώρα και στιγμή τα αγαπημένα μου πρόσωπα, δυσκόλεψαν πολύ την απόφαση αυτή. Εκεί χρειάζεται λίγο φιλοσοφία ώστε η χιλιομετρική απόσταση να μετατραπεί σε ένα νέο ορίζοντα για όλη την οικογένεια. Πιστεύω ότι αύτη την εμπειρία πρέπει να την επιδιώξει κάθε επαγγελματίας. Ακόμα και στο χειρότερο σενάριο, οι εμπειρίες που αποκομίζει κάποιος, καθώς και η αίσθηση ότι προσπάθησε, αξίζουν σίγουρα την διαδικασία».

.

  • Πως είναι η εμπειρίας σου στο εξωτερικό; Πως αντιμετωπίστηκες; Έχεις συμβουλές για τους νεότερους που σκοπεύουν να βγουν στο εξωτερικό;

«Όπως είναι φυσικό κάθε αρχή έχει και τις δυσκολίες της. Η γλωσσική ανεπάρκεια και η διαφορά στον επικοινωνιακό κώδικα την έκανε ακόμα πιο δύσκολη. Σαν χθες θυμάμαι που πήγαινα σε συνεντεύξεις για την θέση του ειδικευομένου έχοντας αποστηθίσει 10 προτάσεις στα Γερμανικά ώστε να μπορέσω να ανταπεξέλθω. Στην πορεία υπήρχαν ‘τρικλοποδιές’, κάτι που θα το χαρακτήριζα ως αναμενόμενο και θα το απέδιδα πιο πολύ στην ανθρώπινη φύση, ένστικτα ανταγωνισμού και φθόνου, παρά σε ρατσιστικό υπόβαθρο. Ο ρατσισμός δυστυχώς υπάρχει και είναι παγκόσμιο φαινόμενο, σε άλλες χώρες περισσότερο και σε άλλες λιγότερο. Από την άλλη, πολλές φορές ο όρος θύμα ρατσισμού χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία για καλύψουμε τις αποτυχίες μας, όποτε θα συμβούλευα τους νέους συναδέρφους μου να μην ασχολούνται καθόλου με το θέμα και να επικεντρωθούν στους στόχους τους, έτσι στο τέλος θα δικαιωθούν. Φυσικά, όταν ανήκεις σε μειονότητα είναι πιο εύκολο να στοχοποιηθείς, παρόλα αυτά θεωρώ την Γερμανία μια σχετικά δίκαιη χώρα που καταφέρνει να αξιοποιεί και να προσαρμόζεται σε ότι είναι προς όφελος της. Τίποτα δεν σου χαρίζεται αλλά από την άλλη όταν υπερέχεις από τους ‘ανταγωνιστές’ σου αργά η γρήγορα θα σου αναγνωριστεί. Θα μπορούσα να πω ότι δεν πιστεύω στον παράγοντα τύχη, θεωρώ ότι σε όλους παρουσιάζονται ευκαιρίες απλά άλλοι τις βλέπουν ή ακόμα καλύτερα τις δημιουργούν και άλλοι όχι.

Αυτό που έχω να προτείνω σε νέα παιδιά που θα δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό, είναι να παραμείνουν αισιόδοξοι, πεισματάρηδες και να σέβονται το διαφορετικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα προσαρμόσουν τα πιστεύω τους και θα αλλοιώσουν τον χαρακτήρα τους. Θεωρώ ότι οι Έλληνες είμαστε ένας χαρισματικός λαός και αυτό αναδεικνύεται περισσότερο σε συνθήκες εκτός Ελλάδας. Την πίεση και τις δυσκολίες πρέπει να τις απορροφήσουν, από αυτές να δυναμώσουν και στην συνέχεια να τις αξιοποιήσουν!»

.

  • Γιώργο μίλησε μας σε παρακαλώ για την καθημερινότητα σου στην δουλειά, τις συνθήκες εργασίας και  τι νομίζεις ότι μας λείπει από την Ελλάδα.

«Όπως σχεδόν όλες οι υπηρεσίες στην Γερμανία έτσι και τα νοσοκομεία είναι πολύ καλά οργανωμένα. Κατά την άποψη μου, αυτό οφείλεται στο ότι όλα τα νοσοκομεία στην Γερμανία είναι ιδιωτικού δικαίου και έτσι δημιουργούνται οι συνθήκες ανταγωνισμού, οι οποίες οδηγούν σε συνθήκες πίεσης αλλά και συνεχής βελτίωσης. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να τα συνδυάζει όλα, δηλαδή να υπάρχουν χαλαρές συνθήκες εργασίας, ανταγωνιστικό επίπεδο εκπαίδευσης και υψηλές αμοιβές, πάντα κάτι θα λείπει ώστε να υπάρχουν τα υπόλοιπα. Όσο για το ελληνικό σύστημα υγείας, δυστυχώς δεν διαφέρει από την παθογένεια της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Βασικό στοιχείο πιστεύω που αποτελεί τροχοπέδη για την εξυγίανση του συστήματος είναι η αλλαγή στην θεμελιώδης αρχές, να προτάξουμε επιτέλους στην Ελλάδα το κοινό καλό από το ατομικό συμφέρον. Μια τέτοια αλλαγή είναι προϋπόθεση ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν οι κανόνες χωρίς εξαιρέσεις και να έρθει η εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας και ο μόνος τρόπος να το πετύχουμε είναι μέσα από την παιδεία! Σαν παράδειγμα θα σας αναφέρω ότι ο Γερμανός ασθενής δεν ρωτάει ποτέ ποιος θα τον χειρουργήσει, γιατί εμπιστεύεται το σύστημα. Θα χειρουργηθεί όμως σε 2-3 εβδομάδες χωρίς επιπλέον έξοδα. Ποιος φταίει στην Ελλάδα? Οι γιατροί που αμείβονται με 1500 ευρώ τον μήνα? Οι ασθενείς που περιμένουν ένα χρόνο για να χειρουργηθούν? Φυσικά και φταίει το σύστημα άλλα όλοι είναι συνυπεύθυνοι…

.

 Η καθημερινότητα μου στο Πανεπιστήμιο του Charite Campus Mitte είναι ευχάριστη και πολύ δημιουργική. Πολύπλοκα ογκολογικά περιστατικά, παθήσεις του μαστού, προχωρημένα στάδια ενδομητρίωσης, ουρογυναικολογικά περιστατικά με εφαρμογή της ρομποτικής και λαπαροσκοπικής χειρουργικής, είναι η καθημερινότητα μας. Όχι μόνο χρησιμοποιούμε τις τελευταίες τεχνικές παγκοσμίως αλλά είμαστε μέρος της δημιουργίας των επόμενων. Η αλήθεια είναι ότι τα ‘δύσκολα χρόνια’ για εμένα έχουν περάσει. Λόγω της θέσης μου και της εξειδίκευσης μου στην γυναικολογική ογκολογία αναλαμβάνω συγκεκριμένα ή περίπλοκα περιστατικά, κάτι που μου προσφέρει ποιοτικό χρόνο στην δουλειά μου. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν είμαι καθημερινά μέχρι αργά το απόγευμα απασχολημένος. Στην Γερμάνια όσο πιο ‘ψηλά’ φτάνεις τόσο μεγαλώνουν οι ευθύνες και ο χρόνος ενασχόλησης με την δουλειά σου, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Ο μεγάλος αριθμός περιστατικών σε τέτοια ιατρικά ‘εργοστάσια’ έχει ως αποτέλεσμα την καταξίωση σε κορυφαίο επίπεδο, αλλά από την άλλη πλευρά γίνεται η καθημερινότητα μας τόσο απρόσωπη, που το να μην ξέρεις πως μοιάζει ο ασθενής που χειρουργείς είναι σχεδόν δεδομένο. Εκεί κάπου χάνεται η μαγεία, η επαφή με τον ασθενή και η ψυχική ανταμοιβή.»

.

  • Τι στόχους έχεις για την συνέχεια; Είναι πιθανή η επιστροφή σου στην Ελλάδα; Έχεις συμβουλές για τους Έλληνες επιστήμονες που έφυγαν από την Ελλάδα;

«Από τότε που έγινα πατέρας, η επιστροφή μου στην Ελλάδα είναι δεδομένη και χρονικά περιορισμένη μέχρι να ξεκινήσουν τα παιδιά μου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Προτεραιότητα μου είναι τα παιδιά μου να μεγαλώσουν σαν Έλληνες και να πάρουν όλα τα θετικά στοιχεία που έχει να τους προσφέρει ο ελληνικός κοινωνικός ιστός. Είχα την ευτυχία να γίνω τρεις φορές πατέρας και από τότε για μένα όλα άλλαξαν. Πλέον ζω και αναπνέω για τα παιδιά μου και η καριέρα μου έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Από την άλλη, όταν είσαι ψυχικά ‘γεμάτος’, αποδίδεις καλύτερα και επαγγελματικά, οπότε πιστεύω ότι το ένα δεν απορρίπτει ή επισκιάζει το άλλο.

Στόχος μου βραχυπρόθεσμα είναι να εξελιχθώ στην Γερμανία ακαδημαϊκά ξεκινώντας την διαδικασία για την βαθμίδα του καθηγητή πανεπιστήμιου και μεσοπρόθεσμα να εγκατασταθώ στην Ελλάδα με επαγγελματικές συνθήκες που να μου επιτρέπουν να ασκήσω την επιστήμη μου. Μακροπρόθεσμα σχέδια δεν κάνω…

Αυτό που θα έλεγα στους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού είναι να συνεχίσουν να παλεύουν, να αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό και μετά να επιστρέψουν στην πατρίδα, μεταφέροντας ότι θετικό έχουν να συμβάλλουν ώστε να φτάσει η Ελλάδα και οι Έλληνες εκεί που τους αξίζει, ψηλά!»

georgios.gitas@charite.de

.

.

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει στον Ευρωπολίτη: «Προτεραιότητά μου είναι να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές στην πολιτική ζωή της χώρας»

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

«Η πρόβλεψη για να μπορούν οι απόδημοι να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους δεν μπορεί να είναι η μόνη πρόβλεψη που έχουμε. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την πλούσια εμπειρία που έχουν αποχτήσει οι Έλληνες του εξωτερικού»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι από το Ηράκλειο της Κρήτης. Έχει σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στη Ξάνθη με Μεταπτυχιακό στα «Νέα Υλικά» από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί ως πολιτικός μηχανικός και στον κλάδο του τουρισμού ενώ έχει διδάξει και στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Το 2013 εκλέχτηκε Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και το 2014 εκλέχτηκε για πρώτη φορά Ευρωβουλευτής. Το 2019 επανεκλέχτηκε με 180.000 σταυρούς στο Ευρωκοινοβούλιο όπου είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας καθώς και στην Επιτροπή για τις σχέσεις με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Όπως πρόσφατα δήλωσε ο ίδιος ήταν «πάντα στο κέντρο της παράταξης, αλλά συγχρόνως στο περιθώριο της εξουσίας».

 Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ Νίκος  Ανδρουλάκης μιλάει  στον Ευρωπολίτη και τον Βασίλη Βούλγαρη.

Οι Σοσιαλιστές φαίνεται πως ανακάμπτουν στην Ευρώπη με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη νίκη του SPD στη Γερμανία. Μπορεί η Σοσιαλδημοκρατία να πρωταγωνιστήσει ξανά και στην Ελλάδα και να αποτελέσει απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο;

   «Είμαι περήφανος Σοσιαλοδημοκράτης, γιατί η ιδεολογία αυτή όπου εφαρμόστηκε, επέτρεψε τη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις ώστε οι κοινωνίες να περάσουν από την ανασφάλεια στην ευημερία. Η Σοσιαλδημοκρατία, δεν είναι μία ιδεολογία του παρελθόντος, όπως ισχυρίζονταν διάφοροι αναλυτές έως την έλευση της πανδημίας. Αντιθέτως, πιστεύω ότι είναι η απάντηση για τις προκλήσεις του μέλλοντος. Να μιλήσουμε, δηλαδή, για μία ανταγωνιστική και ανθεκτική στις διεθνείς πιέσεις παραγωγική βάση, με δίκαιη και προοδευτική φορολόγηση του πλούτου, εκεί που παράγεται και όχι σε φορολογικούς παραδείσους.

Η πρόσφατη συμφωνία για έναν ενιαίο κατώτατο φορολογικό συντελεστή των μεγάλων επιχειρήσεων, σε παγκόσμια κλίμακα, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, θα καταφέρουμε να χρηματοδοτήσουμε ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, ώστε να καταπολεμήσουμε τις συνεχώς αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες αλλά και να περάσουμε από την εποχή της απόκλισης σε αυτή της κοινωνικής και περιφερειακή

-Κύριε Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έχει δεχτεί σημαντικό πλήγμα κατά την τελευταία δεκαετία, στην οποία έχει γνωρίσει και μια σημαντική «διαρροή» στελεχών και ψηφοφόρων. Μπορεί να τους κερδίσει πίσω και να ανακτήσει την δυναμική του;

   «Αυτός είναι και ο λόγος που είμαι υποψήφιος. Γιατί πιστεύω ότι το Κίνημά μας μπορεί και πρέπει να γίνει ξανά το μέσο έκφρασης και σημείο αναφοράς των  προοδευτικών πολιτών της χώρας. Ιδιαίτερα τώρα που οι πολίτες βιώνουν καθημερινά την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της αύξησης των τιμών, ενώ παράλληλα δεν βλέπουν καμία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η ευκαιρία μας να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές. Αφήνοντας οριστικά στο παρελθόν καθεστωτικές νοοτροπίες και πρακτικές που πλήγωσαν τον κόσμο μας, με νέα, αξιόλογα και αξιόπιστα πρόσωπα, όπως επίσης και με ένα συνεκτικό πρόγραμμα που θα αγκαλιάσει τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις για ένα καλύτερο μέλλον του λαού μας.»

Η ιστορική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ

είναι σπουδαία και ενώνει διαφορετικές

γενιές

-Και μετά τις εκλογές με ποιον, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ;

   «Προτεραιότητά μου είναι να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές στην πολιτική ζωή της χώρας. Και αυτό δεν θα γίνει λοξοκοιτώντας προς τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κοιτώντας μόνο μπροστά. Αλλάζοντας αυτά που πλήγωσαν τον κόσμο της παράταξης, με ανανεωμένο πολιτικό προσωπικό και αξιόπιστες προγραμματικές θέσεις, πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς.»

-ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ; Θα ξαναδούμε τον Πράσινο Ήλιο;

    «Δεν θεωρώ ότι τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτά που πλήγωσαν και απομάκρυναν τον κόσμο από το Κίνημά μας. Το αντίθετο. Γνωρίζω πολύ καλά τη συναισθηματική αξία του ονόματος και των συμβόλων μας. Η ιστορική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ είναι σπουδαία και ενώνει διαφορετικές γενιές.

Για την αναγέννησή μας, λοιπόν, δεν είναι το όνομα και τα σύμβολα που πρέπει να αλλάξουμε, αλλά τις νοοτροπίες, τις συμπεριφορές και τα λάθη του παρελθόντος. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι μπορούμε να τα συνδυάσουμε μαζί με μία οργανωτική δομή που δεν θα περιθωριοποιεί όλους αυτούς με τους οποίους συναντηθήκαμε και συμπορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια.»

-Ας περάσουμε τώρα και σε λίγο πιο ειδικά ζητήματα. Οι απόδημοι Έλληνες για πολλά χρόνια νιώθουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός τους έχει πολλαπλασιαστεί με χιλιάδες νέους να έχουν φύγει στο εξωτερικό. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας το κομμάτι αυτό του Ελληνισμού;

    «Τα τελευταία χρόνια οι Ελληνικές Κοινότητες στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο ενισχύθηκαν από χιλιάδες νέους που έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Μαζί με τις παλαιότερες γενιές, αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού. Δυστυχώς, τα πολλά τελευταία χρόνια οι Ελληνικές κυβερνήσεις ουσιαστικά αδιαφορούν για τον απόδημο Ελληνισμό.

Η πρόβλεψη για να μπορούν οι απόδημοι να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους δεν μπορεί να είναι η μόνη πρόβλεψη που έχουμε.

Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την πλούσια εμπειρία που έχουν αποχτήσει οι Έλληνες του εξωτερικού, ιδιαίτερα αυτοί της πρώτης γενιάς δίνοντας τους την ευκαιρία να επιστρέψουν πίσω. Πριν από κάποια χρόνια είχα διοργανώσει στις Βρυξέλλες μία εκδήλωση με αυτό ακριβώς το θέμα, πως το Brain drain θα μετατραπεί σε Brain gain. Χρειαζόμαστε την εμπειρία τους και τις γνώσεις τους.

Να δούμε ακόμα πως θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τον Ελληνισμό της διασποράς στο επιχειρηματικό πεδίο. Επίσης, για όσους Έλληνες αποφασίσουν να παραμείνουν στο εξωτερικό θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε ζωντανό τον σύνδεσμο με την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει καλύτερες και εκσυγχρονισμένες προξενικές αρχές.

Να λύσουμε το θέμα της θεσμικής εκπροσώπησής τους. Ακόμα πρέπει να λάβουμε ιδιαίτερα μέτρα, σε συνεργασία με τις χώρες όπου διαβιούν Έλληνες ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εκμάθησης των Ελληνικών ως δεύτερης γλώσσας, για να μη χαθεί αυτός ο τόσο σημαντικός σύνδεσμος που είναι η γλώσσα.»

Κίνημα Εθελοντών Νίκου Ανδρουλάκη – Εξωτερικό

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνικό σχολείο Μάνχαϊμ : «Πρέπει να επαγρυπνούμε ώστε να δίνουμε βάσεις στη νέα γενιά́ για να μη χάσει την ελληνική́ της ταυτότητα… »

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Συζητώντας με τον   Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του ελληνικού σχολείου Μάνχαϊμ  (μια βιομηχανική πόλη  στη βορειοδυτική  πλευρά του κρατιδίου της Βάδης- Βυρτεμβέργης στη Γερμανία).”

Η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας είναι κοινό αποδεκτό σε όλους ότι είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο διατήρησης της ταυτότητας για τους ελληνόπαιδες που γεννήθηκαν στην αλλοδαπή ή μετακόμισαν οικογενειακός για οποιοδήποτε λόγο.

Στην Γερμανία από κρατίδιο σε κρατίδιο διαφέρει η δυνατότητα εκμάθησης της ελληνικής ή ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.  Ο Ευρωπολίτης βρέθηκε και συνομίλησε με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων  του ελληνικού σχολείου Μάνχαϊμ (Βάδης- Βυρτεμβέργης)  και την εκπαιδευτικό, για τις δυνατότητες στις ευκαιρίες  και τις δυσκολίες που υπάρχουν.

E: Πόσα χρόνια υπάρχει το σχολείο στο Μάνχαϊμ με το μάθημα ελληνικής μητρικής γλώσσας;

Σ.Γ: «Το σχολείο ιδρύθηκε από την πρώτη γενιά μεταναστών το 1977. Είναι από τα πρώτα μοντέλα εκμάθησης ελληνικής μητρικής γλώσσας παράλληλα στο ημερήσιο πρόγραμμα του γερμανικού σχολείου.»

E: Το σχολείο του Μάνχαϊμ ξεχωρίζει από τα σχολεία της περιοχή σας, διότι τα Ελληνικά είναι ενσωματωμένα στο ημερήσιο γερμανικό σχολικό πρόγραμμα. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Σ.Γ: «Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι το σχολείο μας είναι ενταγμένο σε ένα πλήρως γερμανικό σχολείο (Waldhofgrundschule Mannheim), όπου τα παιδιά διδάσκονται επιπλέον την ελληνική μητρική τους γλώσσα. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα για αμιγείς ελληνικές τάξεις. Eάν συμπληρωθεί ανά τάξη ένας αριθμός Ελληνόπουλων, μπορούν να δημιουργηθούν αμιγώς ελληνικές τάξεις. Επομένως, τα παιδιά δημιουργούν από μικρή ηλικία σταθερές παρέες και με τα παιδιά των ομογενών. Σημαντικότατο είναι ότι η εκπαίδευση δε σταματάει στο μάθημα της Γλώσσας. Συμπεριλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, ήθη και έθιμα, εθνικές εορτές, εκδρομές, κτλ.»

Η αγάπη για την πατρίδα, την γλώσσα μας και τον ελληνικό πολιτισμό μας δίνει  δύναμη:

«Πρέπει να επαγρυπνούμε ώστε να δίνουμε βάσεις στη νέα γενιά για να μη χάσει την ελληνική της ταυτότητα… »

E: Ενδιαφέροντα ακούγονται όλα αυτά. Είναι δηλαδή ένα πολύ δυνατό μοντέλο! Όμως ακούγεται συχνά ότι το σχολείο θα κλείσει ή θα γίνει απογευματινό.


Σ.Γ:«
Όχι, αυτό δεν ισχύει. Απλά γίνεται μια μετάβαση από το ενταγμένο στο προξενιακόμοντέλο και συνεχίζει να λειτουργεί κανονικότατα. Εδώ βλέπουμε άλλο ένα πλεονέκτημα. Τα παιδιά δεν αναγκάζονται από το γερμανικό σχολείο να μεταφερθούν σε άλλο σχολείο για την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας. Τότε, ναι, θα λεγόταν απογευματινό μοντέλο.»

Ε: Πώς είναι οργανωμένο το μάθημα της ελληνικής γλώσσας στο σχολείο σας και μέχρι ποια τάξη μπορούν τα παιδιά να παρακολουθήσουν Ελληνικά παράλληλα με τα Γερμανικά;

Σ.Γ:  «Τα παιδιά διδάσκονται Ελληνικά (με τα ίδια βιβλία της Ελλάδας) από 1η μέχρι 4η Δημοτικού και έχουμε δυνατότητα και για γυμνασιακές τάξεις! Εδώ παίζουν οι γονείς και οι εγγραφές πάντα πρωταρχικό ρόλο.»

Ε: Είχατε στήριξη από την πολιτεία ή κάποιον άλλο φορέα στη μεταβατική φάση από το ενταγμένο σε προξενικό μοντέλο;


Σ.Γ: «Ναι, απόλυτα. Από την πόλη του Μάνχαϊμ, τη διεύθυνση του σχολείου,  και από την ορθόδοξη εκκλησία του Μάνχαϊμ και τον αξιότιμο Πατέρα Γεώργιο (κατά κόσμον κ. Μπασιούδη Γεώργιο).

Επίσης, συνεργαστήκαμε άψογα με τη Συνομοσπονδία και Ομοσπονδία Γονέων Βάδης – Βυρτεμβέργης η οποία μας ενημέρωνε για όλα τα εκπαιδευτικά θέματα, στην οποία είμαστε και μέλος.»

Ε:Εσείς που μεγαλώσατε στη Γερμανία, τι εμπειρίες είχατε σε αυτό το σχολείο και
πόσο σημαντικό είναι για σας το μάθημα ελληνικής γλώσσα, τόσο για τα παιδιά που γεννήθηκαν στη Γερμάνια όσο και για τα παιδιά που έρχονται από Ελλάδα;

Σ.Γ: «Ενσωματώθηκα στο γερμανικό σύστημα νιώθοντας παράλληλα Έλληνας, γιατί μου δόθηκε δυνατότητα να μεγαλώσω μαθαίνοντας παράλληλα με τη γερμανική, τη μητρική μου γλώσσα.

Η παλιά γενιά Ελληνοπαίδων είναι η σημερινή γενιά γονέων. Η εκμάθηση της γλώσσας μας, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά που γεννηθήκαν εδώ, διότι λόγω του πλούτου της, ανοίγονται εκπαιδευτικοί και επαγγελματικοί ορίζοντες, σε πολλά επίπεδα.

Στα νεοφερμένα Ελληνόπουλα, προσφέρει τη δυνατότητα να ενσωματωθούν στο γερμανικό σχολείο μαθαίνοντας ταυτόχρονα και τις δυο γλώσσες, ιδιαίτερα βοηθούμενα από τους Έλληνες συμμαθητές τους που ήδη γνωρίζουν γερμανικά.

Αντιλαμβάνεστε τελικά, ότι μόνο πλεονεκτήματα έχει αυτό το σχολείο.»

Ε: Ποια είναι η συνεργασία με το αρμόδιο Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης και ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε κατά την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών;

Σ.Γ: «Η μη έγκαιρη τοποθέτηση εκπαιδευτικών δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες. Τα μαθήματα ξεκινάνε αργότερα, εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό δημιουργεί κυρίος ανασφάλεια στους γονείς.»

Ε: Τι ρόλο έπαιξε και πώς συνδέεται η παλιά με τη νέα γενιά;

Σ.Γ: «Η πρώτη γενιά, οι γονείς μας, με ελάχιστες δυνατότητες εκείνη την εποχή, κατάφεραν να δημιουργήσουν ελληνικά σχολεία. Η μόνη ανταμοιβή τους είναι να συνεχίσουμε το έργο τους! Πρέπει να επαγρυπνούμε ώστε να δίνουμε βάσεις στη νέα γενιά για να μη χάσει την ελληνική της ταυτότητα…»

Ερώτηση προς την εκπαιδευτικό κυρία Ελένη Κυριακογιαννάκη

Ε: Πώς σας αντιμετώπισε η ελληνική ομογένεια και ποια η εμπειρία σας εδώ;

Ε. Κ: «Προερχόμενη από την Ελλάδα, ήταν πρωτόγνωρο για μένα. Εδώ οι Έλληνες θεωρούν την Ελληνίδα δασκάλα μέλος της οικογένειά τους.

Η αγάπη για τη χώρα, τη γλώσσα και τη θρησκεία τους είναι πολύ πιο αναπτυγμένη και αδιαπραγμάτευτη από των Ελλήνων της Ελλάδας.

Είναι φορές που νιώθω έκπληκτη πόσο ζωτικής σημασίας γι ́ αυτούς είναι η επαφή τους με την καταγωγή και την παράδοσή τους και γι ́ αυτό πολεμούν για τη διατήρησή τους αδιάκοπα… »

Βασίλης Βούλγαρης (Ευρωπολίτης) :Τίποτα δεν είναι αυτονόητο και εύκολο όταν έχεις να κάνεις με δύσκολες συνθήκες , εργασίας, αποστάσεων, ανελαστικών υποχρεώσεων.

Η αγάπη όμως των γονέων που στέκονται δίπλα στα παιδιά τους για να μάθουνε την ελληνική γλώσσα είναι κάτι που δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια .

Η ελληνική πολιτεία και οι Έλληνες γονείς πρέπει να σταθούν δίπλα και να στηρίζουν τις κοιτίδες ελληνικού πολιτισμού σε κάθε άκρη της Γερμανίας και στα πέρατα της γης.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και αντιγραφή της συνέντευξης χωρίς ενεργό Ling.

 O EUROPOLITIS  έχει την έγγραφη και ενυπόγραφη έγκριση των γονέων για τις φωτογραφίες των μαθητών , για τις ανάγκες της συνέντευξης παρουσίασης του σχολείου.

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συνέντευξη Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Κωνσταντίνου Βλάση.

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού αποτελεί πράξη δικαιοσύνης και ισονομίας, αλλά αποτελεί και πράξη ουσιαστικής αναγνώρισης της τεράστιας προσφοράς τους στην Πατρίδα.

Ε: Πρόσφατα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε στη Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους. Η πρότασή σας δεν συγκέντρωσε τις απαραίτητες ψήφους για να γίνει πράξη. Πως σχολιάζετε την εξέλιξη αυτή;

Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κατάφεραν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουν το αυτονόητο και δίκαιο αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού, που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να προτάξουν τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα και να αγνοήσουν το πάγιο αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού, αντιμετωπίζοντάς τους ως πολίτες β’ κατηγορίας. Μου προκαλεί πραγματικά έκπληξη το γεγονός ότι δεν αφουγκράστηκαν το «θέλω» των συμπατριωτών μας, ένα «θέλω» που εκφράστηκε τόσο στη συνεδρίαση της επιτροπής στη Βουλή όσο και μέσω επίσημων επιστολών φορέων, οργανώσεων και κοινοτήτων, αλλά και με τη διαδικτυακή συλλογή δεκάδων χιλιάδων υπογραφών.

Η διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησής μας και γι αυτό πριν 15 μήνες προχωρήσαμε προς την κατεύθυνση αυτή με τον νόμο 4648/2019.

Για να πετύχουμε, μάλιστα, τότε την απαραίτητη συναίνεση κάναμε τους αναγκαίους συμβιβασμούς, τονίζοντας, ωστόσο, διαρκώς ότι ο εν λόγω νόμος αποτελούσε για την κυβέρνησή μας ένα πρώτο βήμα και όχι μια τελική διευθέτηση.

Δεν σταματήσαμε να δηλώνουμε πως όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε το αίτημα των συμπατριωτών μας για την άρση των περιορισμών του νόμου 4648/2019.

Τη δέσμευσή μας αυτή κάναμε πράξη με την πρόσφατη νομοθετική μας πρωτοβουλία, την οποία όμως δεν στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Θεωρήσαμε ότι στην παρούσα φάση και σε συνέχεια των δηλώσεων που έκανε η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για τους Απόδημους Έλληνες κ. Τζάκρη, θα μπορούσε να πρυτανεύσει η λογική και η ευαισθησία και γι αυτό προσήλθαμε στη συζήτηση της νομοθετικής μας πρωτοβουλίας με πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας.

Δυστυχώς, όμως, με τη στάση της η αξιωματική αντιπολίτευση απέδειξε στην πράξη ότι η συνέπεια λόγων και πράξεων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Η κυβέρνησή μας, όμως, δεν θα σταματήσει να προσπαθεί. Η διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού αποτελεί πράξη δικαιοσύνης και ισονομίας, αλλά αποτελεί και πράξη ουσιαστικής αναγνώρισης της τεράστιας προσφοράς τους στην Πατρίδα.

Ε : O Πρωθυπουργός σας εμπιστεύτηκε το χαρτοφυλάκιο του Απόδημου Ελληνισμού από τον Δεκέμβριο του 2019, είναι γνωστές οι δυσκολίες και οι συνθήκες λόγω της πανδημίας του COVID-19, παρ΄ όλα αυτά η ζωή προχωράει. Θα ήθελα να μας πείτε  ποιες ήτανε οι πρωτοβουλίες και δράσεις σας σε αυτό το χρονικό διάστημα.

O Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Κωνσταντίνος Βλάσης

Η τιμή και η ευθύνη ήταν μεγάλη, όταν τον Δεκέμβριο του 2019 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μου εμπιστεύθηκε το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Κεντρικός άξονας της πολιτικής της Κυβέρνησης είναι να φέρουμε την Ομογένεια πιο κοντά στη Μητέρα Πατρίδα και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε καθημερινά.

Παρά τις δυσκολίες που δημιούργησαν οι συνθήκες της πανδημίας τον τελευταίο χρόνο, το έργο που επιτελείται προς όφελος των Αποδήμων Ελλήνων είναι πολυεπίπεδο και εκτείνεται σε πολλούς τομείς δράσης.

Ως βασική μας προτεραιότητα θέσαμε τη βελτίωση της προξενικής εξυπηρέτησης των Ελλήνων του εξωτερικού, ιδίως εν μέσω της πανδημίας. Πρόκειται για μία ανάγκη που διαπίστωσα από την πρώτη στιγμή και ο ίδιος μέσα από τη διαρκή προσωπική επικοινωνία με τις πρεσβείες, τα προξενεία και τους ομογενειακούς φορείς σε όλο τον κόσμο.

Έτσι, τα πρώτα βήματα για την απλοποίηση και την επιτάχυνση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών έγιναν ήδη μέσα από δύο εφαρμογές.

Πρόκειται για την πλατφόρμα «MyConsulLive», που δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να διεκπεραιώνουν διοικητικές πράξεις στο Προξενείο εξ αποστάσεως, μέσω προγραμματισμένης βιντεοκλήσης με τον αρμόδιο προξενικό υπάλληλο, καθώς και για την υπηρεσία «Ψηφιακού Βοηθού Εικονικής Υποβοήθησης» (Chatbot), που δίνει επί 24ώρου βάσεως πληροφορίες για σειρά προξενικών θεμάτων.

Με αυτόν τον τρόπο οι Έλληνες του εξωτερικού θα αποφεύγουν τις χρονοβόρες και κοστοβόρες μετακινήσεις και θα μπορούν να εξυπηρετούνται ταχύτερα από τις Αρχές μας.

Μεγάλη σημασία αποδίδουμε, επίσης, στην ελληνομάθεια και στην προώθηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας, που αποτελεί τον συνδετικό δεσμό των απανταχού Ελλήνων.

Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες δημιουργήσαμε, μαζί με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού και σε συνεργασία με την Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο Πανεπιστήμιο «Simon Fraser» του Βανκούβερ, την πλατφόρμα «staellinika», ένα πολύτιμο εργαλείο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής μυθολογίας και του πολιτισμού που απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες.

Επιπλέον, κύριο μέλημά μας για την ενίσχυση της ελληνομάθειας είναι η εύρυθμη και συνεχής λειτουργία των εδρών ελληνικών σπουδών σε όλο τον κόσμο και η απρόσκοπτη λειτουργία των ομογενειακών σχολείων, καθώς αποτελούν άσβεστες εστίες διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να αναφερθώ στην πρόσφατη έγκριση λειτουργίας τριών νέων Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας στη Γερμανία, και συγκεκριμένα στις περιοχές Bühlertal, Nürtingen και Gerlingen της Βάδης Βυτεμβέργης, που αποτελούσε μακροχρόνιο αίτημα των ελληνικών κοινοτήτων.

Ε: Υπάρχει  διάθεση να δημιουργηθεί μια μακροπρόθεσμη  Εθνική Στρατηγική που να μπορεί να στηρίξει και να προωθήσει ο Απόδημος Ελληνισμός;

Ο Απόδημος Ελληνισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και αυτό αποτυπώνεται στο νέο Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, στον οποίο συμπεριλάβαμε και την Δημόσια Διπλωματία στον τομέα ευθύνης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Μέσω αυτής της αναβάθμισης της Γενικής Γραμματείας επιδιώκουμε την κατάρτιση στοχευμένης επικοινωνιακής στρατηγικής, όπως επίσης και την προώθηση των επίσημων θέσεων της Ελλάδας στο εξωτερικό και στη διεθνή κοινή γνώμη. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος και η συμβολή της Ομογένειας είναι, αναμφισβήτητα, καίριας σημασίας για τη διάδοση των ελληνικών αξιών, του πολιτισμού και των εθνικών δικαίων, καθώς και για τη δημιουργία διαύλων φιλίας με τις χώρες διαμονής τους.

Οι απανταχού Έλληνες και Ομογενείς που κατέχουν καίριες θέσεις, σε πολιτικό και όχι μόνο επίπεδο, βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και κινητοποίηση προωθώντας τις ελληνικές θέσεις στις πολιτικές ηγεσίες των χωρών που διαβιούν αποδεικνύοντας, κάθε φορά, το υψηλό εθνικό φρόνημα που τους διακρίνει.

Για αυτήν τους τη στάση έχω χρέος να τους ευχαριστήσω, καθώς είναι οι πλέον κατάλληλοι να υποστηρίξουν και να αναδείξουν τις ελληνικές θέσεις σε πάγια εθνικά ζητήματα και έτσι να επηρεάσουν την κοινή γνώμη διασφαλίζοντας την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη των θέσεων της χώρας από το διεθνές κοινό.

Παρά τις δυσκολίες που δημιούργησαν οι συνθήκες της πανδημίας, οι οποίες δεν επέτρεψαν τη μετάβασή μου στο εξωτερικό και τη δια ζώσης επαφή με την ελληνική Ομογένεια, παραμένω σε επικοινωνία με το σύνολο των ομογενειακών οργανώσεων και των επιφανών ομογενών, καθώς ο ρόλος τους στην προώθηση των ελληνικών θέσεων είναι καταλυτικός και προς όφελος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ε: Το 2013 ο Ευρωπολίτης πρώτος είδε και πρόβαλε  τον νέο τρόπο λειτουργίας και εξυπηρέτησής του Γενικού Προξενείου Ντύσσελντορφ (με τα τηλεφωνικά ραντεβού και την χορήγηση εντύπων με ηλεκτρονική μορφή).  Σήμερα έχουμε πάει ένα βήμα παρακάτω, με  τηλεδιάσκεψη (myConsulLive) γίνεται η ταυτοποίηση και πραγματοποιούνται  πράξεις. Πιστεύεται ότι θα μπορέσει  να  απλοποιηθεί ακόμα  περισσότερο για να έχουμε καλύτερα και πιο γρήγορα αποτελέσματα;

O Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Κωνσταντίνος Βλάσης με τον εκδότη της ομογενειακής εφημερίδας EUROPOLITISΒασίλη Βούλγαρη τηρώντας τα μέτρα προστασίας για το COVID-19

Τον τελευταίο χρόνο, μέσα από συνεχείς και εντατικές προσπάθειες για την αναβάθμιση και τη ψηφιοποίηση των παρεχόμενων προξενικών υπηρεσιών προς τους Έλληνες του εξωτερικού, προσπαθούμε να είμαστε διαρκώς δίπλα στους απανταχού Έλληνες και να ενισχύουμε τους δεσμούς τους με τη Μητέρα Πατρίδα.

Τα πρώτα βήματα στη διαδικασία ψηφιοποίησης των προξενικών υπηρεσιών έχουν γίνει μέσω της πλατφόρμας «MyConsulLive» και του «Ψηφιακού Βοηθού Εικονικής Υποβοήθησης» (Chatbot), και έχει πλέον ανοίξει ο δρόμος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πρεσβειών μας και των προξενικών μας αρχών στο εξωτερικό.

Η εφαρμογή «MyConsulLive», η δυνατότητα εξυπηρέτησης με ψηφιακό ραντεβού, πλέον διατίθεται συνολικά από 42 Πρεσβείες και προξενικές Αρχές σε 20 χώρες. Στόχος μας είναι σύντομα να επεκταθεί στο σύνολο των Πρεσβειών και προξενικών Αρχών που διαθέτει η Ελλάδα.

Οι Έλληνες της Γερμανίας και πολλών άλλων χωρών έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με προξενικό υπάλληλο μέσω προγραμματισμένης βιντεοκλήσης και να διεκπεραιώσουν διοικητικές πράξεις, για τις οποίες δεν απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία στο Προξενείο.

Οι υπηρεσίες, που παρέχονται μέσω της πλατφόρμας, είναι το πιστοποιητικό μόνιμου κάτοικου εξωτερικού, η βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης / γέννησης / διαμονής, το αντίγραφο ή απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης, η δήλωση δικαιούχου σύνταξης, καθώς και αιτήσεις / αναφορές.

Το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών αναβαθμίζεται και μέσω της υπηρεσίας του «Ψηφιακού Βοηθού Εικονικής Υποβοήθησης», που επίσης στοχεύουμε στο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στο σύνολο των Προξενικών Αρχών.

Ο ψηφιακός βοηθός θα συμβάλλει περαιτέρω στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς πρόκειται για μία εφαρμογή που δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι, προσφέρει οδηγίες για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων τους και  θα επιτρέπει την ψηφιακή υποβολή εγγράφων, ενώ μπορεί να προγραμματίζει ραντεβού με υπαλλήλους της εκάστοτε αρχής εφόσον απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία.

Σε επόμενο στάδιο, η εν λόγω υπηρεσία θα λειτουργήσει και ως πύλη πρόσβασης σε σειρά υπηρεσιών, καθώς προγραμματίζεται να διασυνδεθεί με υφιστάμενες ή σχεδιαζόμενες πλατφόρμες.

E: Θα ήθελα να κλείσουμε με τα επόμενα σχέδιά σας;

Η ενίσχυση των σχέσεων των Ελλήνων της Διασποράς με την Ελλάδα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της Κυβέρνησής μας και γι’ αυτό το λόγο καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς των απανταχού Ελλήνων με την Πατρίδα μας.

Το έργο για τη ψηφιοποίηση των προξενικών υπηρεσιών εξελίσσεται και επεκτείνεται ώστε να καλύπτει τις ανάγκες όλο και περισσότερων Ομογενών, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι δράσεις μας για τη διάδοση και την προώθηση της ελληνικής γλώσσας είναι συνεχείς, καθώς η γλώσσα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας και μία φυσική γέφυρα της Ομογένειας με την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζονται προγράμματα ανταλλαγής, εκμάθησης γλώσσας και φιλοξενίας των μαθητών των ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού στην Ελλάδα, τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν, εφόσον οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν.

Οι ψηφιακές δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση συνεχίζονται σε όλη τη διάρκεια του έτους, με την ενεργό συμμετοχή του Απόδημου Ελληνισμού.

Στα άμεσα σχέδια είναι και η δημιουργία ενός Μητρώου Απόδημου Ελληνισμού, που θα αποτελέσει την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια χαρτογράφησης των Ελλήνων του εξωτερικού.

Στόχος είναι η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας καταγραφής των Ελλήνων που διαβιούν στο εξωτερικό, όπου η εγγραφή θα είναι εθελοντική-οικειοθελής.

Η υλοποίηση του έργου θα γίνει μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία θα αποτελεί, ταυτόχρονα, ψηφιακή πύλη για τους Ομογενείς μας παρέχοντάς τους χρήσιμες πληροφορίες και διευκολύνοντας την επικοινωνία τους με δημόσιες αρχές στην Ελλάδα.

Το χαρτοφυλάκιο του Αποδήμου Ελληνισμού κρύβει από πίσω του μια δεύτερη Ελλάδα και για το λόγο αυτό συνεχίζουμε να εργαζόμαστε συστηματικά προκειμένου να σφυρηλατήσουμε σχέσεις ενότητας και εμπιστοσύνης με τους απανταχού Έλληνες, ενώ όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα προσπαθήσω να επισκεφθώ και την τελευταία γωνιά του πλανήτη, καθώς η ελληνική Πολιτεία είναι παρούσα και συμπαραστέκεται σε όλο τον Ελληνισμό.

O Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Κωνσταντίνος Βλάσης με τον εκδότη της ομογενειακής εφημερίδας EUROPOLITISΒασίλη Βούλγαρη τηρώντας τα μέτρα προστασίας για το COVID-19

Συνέχεια

Europolitis TV

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Είμασταν και είμαστε παρών για όλες τις δύσκολες ώρες μας δήλωσε  Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου Παναγιώτης Ματλής μιλώντας στον Βασίλη Βούλγαρη και τον Ευρωπολίτη.

 

Εδώ χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας στο Βερολίνο

 

-Ελληνική κοινότητα Βερολίνου μετράει 60 χρόνια παρουσίας στη πόλη. Από το 1992 έχει το δικό της πολιτιστικό κέντρο, έναν χώρο που στεγάζει  15 συλλόγους 6 με 7 ομάδες  και διάφορα χορευτικά γκρουπ.

-Η κρίση της Ελλάδος τροφοδότησέ με νέο αίμα και μέλη τον φορέα δίνοντάς του νέα ώθηση. Αυξάνοντας  τον ελληνικό πληθυσμό της πόλης σε (  25.000 περίπου από 10.000-11.000 που ήτανε) από το 2010 και μετά.

Στην κοινότητα υπάρχει εθελοντική ομάδα μελών που βοηθούνε τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όχι μόνο τώρα με την πανδημία. Η Ελληνική Κοινότητα είναι ενεργό μέλος στους τοπικούς φορείς βοήθειας.

Π.Μ «Ο Έλληνα γιατρός Χαράλαμπος Μενενάκος μέλος της κοινότητας, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από τα τέλη Ιανουαρίου… Κλείσαμε το πολιτιστικό κέντρο αλλά δεν αναστείλαμε την δράση της κοινότητας….  Στη κοινότητα υπάρχει διαχρονικά ομάδα εθελοντών που βοηθάει ηλικιωμένους  και ευπαθείς ομάδες  και όχι μόνο Ελλήνων»

«Το Βερολίνο πλήρωσε σε τρείς ημέρες 1,3 Δις σε  151.000 επιχειρήσεις και ετοιμάζετε να δώσει άλλα 3 Δις για στήριξη της αγοράς…. Η Θεία λειτουργία των άγιων ημερών του Πάσχα θα μεταδοθεί ζωντανά από την σελίδα του Facebook της ενορίας του Βερολίνου»

 

Περισσότερα παρακολουθήστε το Video.

Ωρες και τρόποι εξυπηρέτησης κοινού:

Ωράριο εξυπηρέτησης τηλεφωνικά στο 030 79 29 587

Δευτέρα 12.00 – 14.00

Τρίτη 17.00- 19.00

Πέμπτη 11.00- 13.00

Στο e-mail: info@gr-gemeinde.de

και μέσω Facebook:

FB: Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου – Hellenische Gemeinde zu Berlin e.v

Συνέχεια

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ: To ΚΘΒΕ… ανοίγει την «αγκαλιά» του στην ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ: To ΚΘΒΕ… ανοίγει την «αγκαλιά» του στην ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

To ΚΘΒΕ… ανοίγει την «αγκαλιά» του στην ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Με περιοδείες έργων στων ΕΛΛΗΝΩΝ τις ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ… Με ειδικά προγράμματα γνωριμίας των ελληνοπαίδων με την Τέχνη του Θεάτρου.

 

Με εκδηλώσεις και αφιερώματα, διαλέξεις και ημερίδες, σε συνεργασία με φορείς και οργανώσεις , συλλόγους, Σχολεία και Έδρες Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ανά τον κόσμο. «Είναι ένα απ΄ τα μεγάλα στοιχήματα που έθεσα στον εαυτό μου μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου», μας αναφέρει ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ, που τον συναντήσαμε στο γραφείου του στη Θεσσαλονίκη και μας παραχώρησε την πρώτη αποκλειστική συνέντευξή στον Ευρωπολίτη

ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ

 

«Πιστεύω ακράδαντα –συνεχίζει- στη διαφορετική πνοή που θα προσδώσει στον Ελληνισμό το «άνοιγμά μας» προς την Διασπορά. Εμπνευσμένα έργα, δημοφιλείς πρωταγωνιστές με δυνατές σκηνοθετικές υπογραφές και παραγωγές αξιώσεων, ευελπιστούμε πως θα «ταξιδέψουν» στην άλλη Ελλάδα, που διεκδικεί, δημιουργεί, προοδεύει και ξεχωρίζει φυλάσσοντας και πολιτισμικές Θερμοπύλες… Κι αν συνεργαστούμε συντεταγμένα ο στόχος θα επιτευχθεί στο έπακρο.

Έχουμε τη θέληση, έχουμε το δυναμικό, θέλουμε να δει ο μετανάστης της πρώτης –δεύτερης γενιάς, ο γιος κι ο εγγονός του, αλλά και ο πολίτης του κόσμου -νεοφερμένος στην «οικεία ξένη» πως η χώρα του, που φώτισε με τα πανανθρώπινα ιδεώδη την οικουμένη αντιστέκεται, παράγει, πρωτοπορεί ».

 

 

Ε: Πιστεύετε ότι το έχουν μεγάλη ανάγκη;

 

Νίκος Κολοβός: «Όταν η βρύση είναι μακριά και κάποιος διψά δεν τον αφήνεις να αργοπεθαίνει από …αφυδάτωση. Του πηγαίνεις ένα ποτήρι καθαρό νερό πηγής να ξεδιψάσει… Η λαχτάρα των ανθρώπων που διαβιούν χιλιόμετρα μακριά να κρατήσουν γλώσσα και πολιτισμό, αξίες ελληνισμού και να τα μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους είναι δεδηλωμένα ασίγαστη.

Την διατρανώνουν χρόνια τώρα με ζέση και ήθος εργογραφώντας από κάθε μετερίζι , είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά, κι είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας. Είναι καιρός λοιπόν, ένας φορέας όπως το Κρατικό μας Θέατρο , να τους αγκαλιάσει εμπράκτως…»

 

Ε: Θα υπάρξει διάδραση στον στόχο αυτό;

 

ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ

Νίκος Κολοβός: «Φυσικά! Άμεση προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουμε τους χώρους τους ΚΘΒΕ σε δημιουργούς πολιτισμού, ελληνικής καταγωγής απ’ όλο τον κόσμο. Ξέρετε, εδώ εμείς μπορεί να μην έχουμε εικόνα για το μεγαλείο τους, στην αλλοδαπή όμως οι άνθρωποι αυτοί, με τα έργα και τις ημέρες τους, είναι ξεχωριστοί.

Θέλουμε να τους γνωρίσουμε… Να μάθουμε την ιστορία τους…. Να επικοινωνήσουν στο κοινό της χώρας καταγωγής τη δουλειά τους… σκηνοθέτες, ηθοποιοί , μουσικά σύνολα, γλύπτες, ζωγράφοι… βραβεύονται, διακρίνονται, ονειρουργώντας Ελλάδα… Ας περιποιήσουμε τιμή κι εμείς λοιπόν στη διαδρομή τους… δεν ήταν εύκολη, ούτε σπαρμένη απ’ αρχής με δάφνες. Το να δημιουργείς στον τόπο σου φαντάζει αν όχι εύκολο, τουλάχιστον εφικτό.

Το να ξεχωρίζεις όμως με ξένο διαβατήριο στην «άλλη πατρίδα» είναι από μόνο του τίτλος τιμής».

Χ.Σ

Συνέχεια
Advertisement

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ11 ώρες πριν

Τα τηλεσκόπια Webb και Hubble φωτογράφισαν ταυτόχρονα τον “βομβαρδισμό” του αστεροειδούς Δίμορφου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ13 ώρες πριν

Το bitcoin γίνεται όλο και πιο ενεργειακά επιβαρυντικό

ΓΕΡΜΑΝΙΑ16 ώρες πριν

Δέκα πράγματα που κάνουν την Γερμανία να ξεχωρίζει

ΕΙΔΗΣΕΙΣ19 ώρες πριν

Έκτακτα μέτρα για τη μείωση των τιμών της ενέργειας στην ΕΕ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ20 ώρες πριν

Σύσκεψη Δ.Σ. Κοινοτήτων – μελών της ΟΕΚ από τη Βαυαρία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

Το Juno έκανε το κοντινότερο πέρασμα από τον δορυφόρο Ευρώπη του Δία

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες πριν

Κάλεσμα για συμμετοχή στις εκλογές και στήριξη των Ελλήνων υποψηφίων για το νέο Συμβούλιο Κοινωνικής Ένταξης και Μετανάστευσης της Νυρεμβέργης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες πριν

Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων: Αύξηση 188% των ατόμων άνω των 65 ετών προβλέπεται μέχρι το 2050

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Βρετανία: Παραλύει το σιδηροδρομικό δίκτυο λόγω απεργίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες πριν

Διαδικτυακή εκδήλωση της Π.Ο.Ε. με θέμα «Μνήμη, καταλλαγή και δημιουργική συνύπαρξη»

ΓΕΡΜΑΝΙΑ5 ημέρες πριν

Γερμανία: Τι πρέπει να ξέρετε πριν πάτε για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Γνωρίστε την Γερμανία: Αυτή είναι η πόλη που βγήκε από παραμύθι

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες πριν

Τα λάθη των οδηγών με τη χρήση του συμπλέκτη κατά την οδήγηση

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες πριν

Δεν έχουν όλες οι ομάδες αίματος τον ίδιο κίνδυνο για πρώιμο εγκεφαλικό πριν τα 60

ΓΕΡΜΑΝΙΑ16 ώρες πριν

Δέκα πράγματα που κάνουν την Γερμανία να ξεχωρίζει

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες πριν

Οι λόγοι που οι οδηγοί επιλέγουν SUV και τετρακίνητα οχήματα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Μέτρα 65 δις ευρώ κατά του υψηλού πληθωρισμού

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Το Oktoberfest επέστρεψε μετά από δύο χρόνια απουσίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

Στο φως «υποθαλάσσιο μουσείο» έξι ναυαγίων στην Κάρπαθο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Ο αγωγός Nord Stream κλείνει επ’ αόριστον

Europolitis TV1 έτος πριν

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Europolitis TV1 έτος πριν

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV2 έτη πριν

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV2 έτη πριν

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Europolitis TV2 έτη πριν

E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 έτη πριν

CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Advertisement Europolitis
Advertisement