ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το στρες μπορεί πράγματι να ασπρίσει απότομα τα μαλλιά
Όταν το 1793 η Μαρία Αντουανέτα έπεσε στα χέρια των εξεγερμένων στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης και άκουσε ότι θα οδηγηθεί στη γκιλοτίνα, τα μαλλιά της λέγεται πως έγιναν σχεδόν άσπρα μέσα σε μια νύχτα.
Εδώ και πολλά χρόνια κυκλοφορούν τέτοιες ιστορίες που συνδέουν το απότομο γκριζάρισμα των μαλλιών – γνωστό και ως «σύνδρομο Μαρίας Αντουανέτας» – με κάποιες πολύ δυσάρεστες ή τραυματικές προσωπικές εμπειρίες.
Τώρα, για πρώτη φορά, επιστήμονες των πανεπιστημίων Χάρβαρντ των ΗΠΑ και Σάο Πάολο της Βραζιλίας όχι μόνο επιβεβαίωσαν το φαινόμενο, αλλά βρήκαν και τον βιολογικό μηχανισμό που το εξηγεί.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια βιολογίας Για-Τσίεχ Χσου, που έκαναν σχετικά πειράματα σε (στρεσαρισμένα) ποντίκια και τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, ανακάλυψαν ότι το έντονο στρες μπορεί να ενεργοποιήσει νεύρα, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν μόνιμη βλάβη στα βλαστικά κύτταρα των θυλάκων των τριχών (υπάρχουν περίπου 100.000 στο ανθρώπινο κεφάλι), με τελικό αποτέλεσμα τον αποχρωματισμό και το γκριζάρισμα των μαλλιών.
Οι κυρίαρχες, έως τώρα, θεωρίες ήταν ότι το γρήγορο γκριζάρισμα των μαλλιών οφείλεται είτε σε αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, είτε σε ορμονικές διαταραχές.
Οι ερευνητές εστίασαν στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα που ελέγχει στον οργανισμό την αντίδραση «μάχης ή φυγής» απέναντι στους κινδύνους και τα νεύρα του οποίου φθάνουν σε κάθε θύλακα τρίχας στο δέρμα.
Το στρες προκαλεί έκλυση μιας χημικής ουσίας-νευροδιαβιβαστή, της νορεπινεφρίνης (γνωστής και ως νοραδρεναλίνης), η οποία απορροφάται από τα γειτονικά βλαστικά κύτταρα που λειτουργούν ως «ρεζερβουάρ» για τα κύτταρα (μελανινοκύτταρα) που παράγουν τη χρωστική ουσία μελανίνη των τριχών.
Όταν οι τρίχες αναγεννιούνται και μεγαλώνουν, ορισμένα βλαστικά κύτταρα μετατρέπονται σε τέτοια εξειδικευμένα κύτταρα που δίνουν στα μαλλιά το χρώμα τους.
Όμως η νορεπινεφρίνη που έχει παραχθεί λόγω του στρες, προκαλεί την υπερβολική ενεργοποίηση των βλαστικών κυττάρων, με συνέπεια πολλά από αυτά να μετατρέπονται γρήγορα σε κύτταρα παραγωγής χρωστικών ουσιών και τελικά το «ρεζερβουάρ» να αδειάζει πρόωρα. Το αποτέλεσμα είναι το πρόωρο γκριζάρισμα, το οποίο μάλιστα μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η επιζήμια επίπτωση του στρες στο σώμα είναι πέρα από ό,τι είχαμε φανταστεί. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες, είναι δυνατό να χαθούν όλα τα βλαστικά κύτταρα που αναγεννούν το χρώμα και από τη στιγμή που χάνονται, δεν ξαναγεννιέται το χρώμα των μαλλιών. Η βλάβη είναι μόνιμη», ανέφερε η Χσου.
Τα μαλλιά αρχίζουν σταδιακά να γκριζάρουν – στην αρχή ανεπαίσθητα – μεταξύ 30-40 ετών, μια διαδικασία που επιταχύνεται μετά τα 50. Πέρα από το στρες και τη φυσιολογική γήρανση, άλλοι παράγοντες που γκριζάρουν τα μαλλιά σε μερικούς ανθρώπους περισσότερο και πιο γρήγορα από ό,τι σε άλλους, είναι γενετικοί, η ελλιπής διατροφή και ορισμένες παθήσεις.
Οι εξελικτικοί βιολόγοι και ψυχολόγοι υποστηρίζουν πάντως ότι υπάρχει ένα πιθανό εξελικτικό πλεονέκτημα σε όσους βλέπουν το κεφάλι τους ξαφνικά να ασπρίζει: επειδή τα γκριζόασπρα μαλλιά σχετίζονται παραδοσιακά με τους ηλικιωμένους, ένα τέτοιο κεφάλι μεταφέρει στους γύρω του το μήνυμα της εμπειρίας, της ηγετικής ικανότητας και της εμπιστοσύνης.
Ίσως και να χρυσώνουν το χάπι…
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Έκρηξη σε μαύρη τρύπα προκαλεί ισχυρούς αστρικούς ανέμους
Μια πρωτοφανή έκρηξη σε υπερμεγέθη μαύρη τρύπα εντόπισαν τα διαστημικά τηλεσκόπια ακτίνων Χ XMM-Newton και XRISM. Μέσα σε λίγες ώρες από την έκρηξη, προκλήθηκαν ισχυροί άνεμοι εκτοξεύοντας υλικό στο Διάστημα με ταχύτητες 60.000 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο.
Η γιγάντια μαύρη τρύπα βρίσκεται μέσα στον σπειροειδή γαλαξία NGC 3783, που απεικονίστηκε πρόσφατα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA και της ESA.
Όπως περιγράφεται σε σχετική ανακοίνωση της ESA, οι αστρονόμοι εντόπισαν μια φωτεινή έκλαμψη ακτίνων Χ να εκρήγνυται από τη μαύρη τρύπα πριν εξασθενίσει γρήγορα. Καθώς εξασθενούσε, όμως, εμφανίστηκαν ισχυροί άνεμοι, που έτρεχαν με το ένα πέμπτο της ταχύτητας του φωτός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης: Στήριξη και Δράση για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση
- Περισσότερα από 600 αντικείμενα σημαντικής πολιτιστικής αξίας κλάπηκαν από μουσείο στο Μπρίστολ
- Καταγγελία της ΔΕΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ: Τουρκικό Ίδρυμα Maarif στη Χιμάρα – Στόχος η Διατάραξη της Συμβίωσης;
- Η ιταλική κουζίνα αναγνωρίσθηκε ως άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας
- Ο πληθυσμός της Γερμανίας μειώνεται και γερνάει
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
140 χρόνια από το πρώτο της αυτοκίνητο γιορτάζει η Mercedes το 2026
Το 2026 η Mercedes γιορτάζει 140 χρόνια από τη «γέννηση» του πρώτου αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης.
Η χρονιά αυτή θα αποτελέσει το σημείο, όπου η γερμανική εταιρεία θα παρουσιάσει, όπως επισημαίνει, ολοκαίνουρια μοντέλα, που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα στην γκάμα της, θα εισάγει μια ανανεωμένη σχεδιαστική γλώσσα και θα χαράξει μια πιο σύγχρονη, πιο τολμηρή πορεία για το μέλλον της αυτοκίνησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης: Στήριξη και Δράση για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση
- Περισσότερα από 600 αντικείμενα σημαντικής πολιτιστικής αξίας κλάπηκαν από μουσείο στο Μπρίστολ
- Καταγγελία της ΔΕΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ: Τουρκικό Ίδρυμα Maarif στη Χιμάρα – Στόχος η Διατάραξη της Συμβίωσης;
- Η ιταλική κουζίνα αναγνωρίσθηκε ως άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας
- Ο πληθυσμός της Γερμανίας μειώνεται και γερνάει
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Google: Οι αναζητήσεις που ξεχώρισαν στην Ελλάδα το 2025
Το Year in Search 2025 της Google παρουσιάζει τις αναζητήσεις με τη μεγαλύτερη αύξηση ενδιαφέροντος στην χώρα μας.
Στην κορυφή των γενικών αναζητήσεων βρέθηκαν όροι όπως «Σεισμός τώρα», «Κοινωνικός Τουρισμός 2025», «Προσωπικός Αριθμός» και «ΕΝΦΙΑ 2025», ενώ ψηλά διατηρήθηκαν και οι «Βάσεις 2025» και το «Labubu».
Στα πρόσωπα, πρώτες στις αναζητήσεις εμφανίζονται η Κλαυδία, η Χρυσή Βαρδινογιάννη και ο Γιώργος Μαζωνάκης, ενώ στις εκλιπούσες διασημότητες ξεχωρίζουν Αλέξης Κούγιας, ο Ozzy Osbourne, ο David Lynch, η Καίτη Γκρέυ και ο Μίμης Δομάζος.
Ιδιαίτερη παρουσία είχαν και τα αθλητικά γεγονότα, με το Eurobasket και τις αναμετρήσεις ελληνικών ομάδων να κυριαρχούν, όπως ΑΕΚ εναντίον Ολυμπιακός και Ολυμπιακός εναντίον Παναθηναϊκός.
Στις σειρές και τις ταινίες αναδείχθηκαν τίτλοι όπως «Να με λες μαμά», «’Αγιος Έρωτας», “Squid Game”, “Nosferatu” και “Anora”, ενώ υψηλό ενδιαφέρον κατέγραψαν και αναζητήσεις για συνταγές, ορισμούς («Τι σημαίνει») και πληροφορίες («Ποια είναι»).
Η Google παρουσίασε το Year in Search 2025, την ετήσια ανασκόπηση που αναδεικνύει τις αναζητήσεις με τη μεγαλύτερη αύξηση ενδιαφέροντος στην Ελλάδα.
Η φετινή εικόνα αποτυπώνει ξεκάθαρα τις τάσεις που διαμόρφωσαν τις προτιμήσεις του κοινού, αναδεικνύοντας δύο βασικούς άξονες: αφενός την αυξανόμενη ανάγκη για έγκαιρη ενημέρωση – με θέματα όπως ο σεισμός και η φορολογία να κυριαρχούν – και αφετέρου το ενδιαφέρον για ψυχαγωγία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης: Στήριξη και Δράση για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση
- Περισσότερα από 600 αντικείμενα σημαντικής πολιτιστικής αξίας κλάπηκαν από μουσείο στο Μπρίστολ
- Καταγγελία της ΔΕΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ: Τουρκικό Ίδρυμα Maarif στη Χιμάρα – Στόχος η Διατάραξη της Συμβίωσης;
- Η ιταλική κουζίνα αναγνωρίσθηκε ως άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας
- Ο πληθυσμός της Γερμανίας μειώνεται και γερνάει
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η φωτορύπανση από δορυφόρους απειλεί τις αστρονομικές παρατηρήσεις
Οι εικόνες που λαμβάνουν διαστημικά τηλεσκόπια θα μπορούσαν να αλλοιωθούν λόγω της φωτορύπανσης που δημιουργούν οι τεχνητοί δορυφόροι, όπως διαπιστώνει έρευνα επιστημόνων της NASA που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.
Ο αριθμός των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη έχει αυξηθεί σε 15.000, ενώ το 2019 ήταν μόλις 2.000.
Προβλέπεται, σύμφωνα με βάση δεδομένων με σχεδιαζόμενες εκτοξεύσεις δορυφόρων, ότι την επόμενη 15ετία οι δορυφόροι που θα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη μπορεί να φτάσουν τους 560.000.
Την ώρα που οι δορυφόροι βρίσκονται σε τροχιά, τα διαστημικά τηλεσκόπια που μοιράζονται τον ίδιο χώρο ενδέχεται να καταγράψουν ραβδώσεις φωτός, οπότε οι εικόνες να μην είναι χρήσιμες για ερευνητικούς σκοπούς.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η φωτορύπανση από δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη πρέπει να ελαχιστοποιηθεί για την επιτυχή αστρονομική έρευνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης: Στήριξη και Δράση για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση
- Περισσότερα από 600 αντικείμενα σημαντικής πολιτιστικής αξίας κλάπηκαν από μουσείο στο Μπρίστολ
- Καταγγελία της ΔΕΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ: Τουρκικό Ίδρυμα Maarif στη Χιμάρα – Στόχος η Διατάραξη της Συμβίωσης;
- Η ιταλική κουζίνα αναγνωρίσθηκε ως άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας
- Ο πληθυσμός της Γερμανίας μειώνεται και γερνάει
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι χάρτες των ανθρώπινων γονιδίων στερούνται παγκόσμιας εκπροσώπησης
Οι χάρτες ανθρώπινων γονιδίων περιέχουν σημαντικά κενά, επειδή δημιουργήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις αλληλουχίες DNA ατόμων με ευρωπαϊκή καταγωγή, όπως διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications».
Οι ερευνητές ανακάλυψαν χιλιάδες απούσες μεταγραφές (τα μόρια RNA που μεταφέρουν τις οδηγίες ενός γονιδίου) σε άτομα από πληθυσμούς της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής, που πιθανώς συμπεριλαμβάνουν και στοιχεία εντελώς νέων γονιδίων, τα οποία οι επιστήμονες δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη.
Ορισμένες από αυτές τις μεταγραφές εμφανίζονται επίσης σε γονίδια που σχετίζονται με ασθένειες διαφορετικές ανάλογα με την καταγωγή, όπως ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και το άσθμα και χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την χοληστερόλη.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μέρος της αιτίας για την οποία ορισμένες ασθένειες εμφανίζονται πιο συχνά ή συμπεριφέρονται διαφορετικά σε συγκεκριμένους πληθυσμούς μπορεί να είναι επειδή τα γονίδιά τους παράγουν διαφορετικές μεταγραφές και ενδεχομένως διαφορετικές πρωτεΐνες μέσω ορισμένων διαδικασιών.
Αυτές οι μοριακές παραλλαγές ήταν ουσιαστικά αόρατες στους υπάρχοντες χάρτες γονιδίων, αφήνοντας δυνητικά σημαντικές πληροφορίες για τον κίνδυνο ασθενειών εκτός.
Για να ανακαλύψουν τι λείπει από τους υπάρχοντες χάρτες γονιδίων, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα μόρια RNA που δείχνουν πώς χρησιμοποιούνται τα γονίδια μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα.
Οι προηγούμενες μέθοδοι κατέγραφαν μόνο μικροσκοπικά θραύσματα, γεγονός που καθιστούσε την ανακατασκευή των μεταγραφών εξαιρετικά δύσκολη και οδηγούσε σε αμφίβολα αποτελέσματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης: Στήριξη και Δράση για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση
- Περισσότερα από 600 αντικείμενα σημαντικής πολιτιστικής αξίας κλάπηκαν από μουσείο στο Μπρίστολ
- Καταγγελία της ΔΕΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ: Τουρκικό Ίδρυμα Maarif στη Χιμάρα – Στόχος η Διατάραξη της Συμβίωσης;
- Η ιταλική κουζίνα αναγνωρίσθηκε ως άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας
- Ο πληθυσμός της Γερμανίας μειώνεται και γερνάει
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ένα ρακούν… διαρρήκτης τα έκανε γυαλιά-καρφιά σε κάβα και κατέληξε μεθυσμένο στην τουαλέτα!
Ένα ρακούν διέρρηξε μια κάβα και κατέληξε, τύφλα στο μεθύσι, στην τουαλέτα του καταστήματος, αφήνοντας πίσω του σπασμένα μπουκάλια μπέρμπον, μέσα σε απερίγραπτο χάος.
Ο… θρασύτατος δράστης αυτής της εισβολής αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, αφού προηγουμένως κοιμήθηκε για καμπόσες ώρες, μέχρι να ξεμεθύσει.
Το καταφύγιο και κέντρο προστασίας ζώων της κομητείας Χανόβερ, στη Βιρτζίνια, ανέφερε ότι το ρακούν μπήκε σε μια κάβα στην πόλη Άσλαντ, που ήταν κλειστή για τη γιορτή των Ευχαριστιών. Οι ιδιοκτήτες κάλεσαν το καταφύγιο το Σάββατο αφού διαπίστωσαν ότι ο «ύποπτος» λεηλάτησε τα ράφια και μετά πήρε έναν υπνάκο στην τουαλέτα.
«Αφού κοιμήθηκε μερικές ώρες και καθώς δεν υπήρχε κάποια ένδειξη τραυματισμού (αν εξαιρέσουμε ίσως το hangover), αφέθηκε ελεύθερο με ασφάλεια στη φύση. Ας ελπίσουμε ότι κατάλαβε πως η διάρρηξη δεν είναι λύση» έγραψε το καταφύγιο στο Facebook.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης: Στήριξη και Δράση για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση
- Περισσότερα από 600 αντικείμενα σημαντικής πολιτιστικής αξίας κλάπηκαν από μουσείο στο Μπρίστολ
- Καταγγελία της ΔΕΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ: Τουρκικό Ίδρυμα Maarif στη Χιμάρα – Στόχος η Διατάραξη της Συμβίωσης;
- Η ιταλική κουζίνα αναγνωρίσθηκε ως άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας
- Ο πληθυσμός της Γερμανίας μειώνεται και γερνάει
















You must be logged in to post a comment Login