Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης: 100 Ημέρες- όραμα για μια ΝΕΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Published

on

«Το στοίχημα της αναγέννησης»

„…δουλεύουμε μαζί για να δημιουργήσουμε το κοινό μας μέλλον“ το όραμα και το στοίχημα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου  της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης, με το κλείσιμο των πρώτων 100 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του και μέσα στο πλαίσιο του ευρύτερου οράματός του, προχώρησε στη σύσταση και οργάνωση Ομάδων Εργασίας, υλοποιώντας τη δέσμευσή του για άνοιγμα της Κοινότητας στην κοινωνία.

 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης, κ. Γεώργιος Βαβρίτσας, χαρακτήρισε πολύ θετικό το βήμα και τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «έγινε η αρχή, ώστε η Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης να γίνει πραγματικά μια Κοινότητα από όλους για όλους. Η συμμετοχή σε πρώτη φάση 50 μελών ή φίλων, επί το πλείστον γνώστες ή ακόμη και ειδικοί σε κάθε θέμα, το δείχνει έμπρακτα».

Ο δε Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης κ. Δημήτριος Βαρδακάς τόνισε, ότι «Με την κίνηση αυτή γίνεται μία προσπάθεια αναβάθμισης του μέχρι τώρα τρόπου λειτουργίας της Ε.Κ.Ν., αξιοποιώντας κατάλληλα τις ικανότητες και δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού των μελών της».

Στη συνέχεια σας παρουσιάζουμε τις ομάδες εργασίας όπως αυτές συστάθηκαν, τους υπεύθυνους καθεμιάς και μία αναφορά στις επιδιώξεις και στους στόχους που έθεσαν.

 

Οι Ομάδες εργασίας και οι υπεύθυνοι:

 

 1. «Προξενείο» – Σακελλαρίου Θεοχάρης
 2. «Εκπαίδευση» – Βαρδακάς Δημήτριος
 3. «Αλλαγή Καταστατικού» – Γκίκας Διαμαντής
 4. «Αθλητισμός και Νεολαία» – Πανίδης Γεώργιος
 5. «Υγεία και Ασφαλιστικά Θέματα» – Πανίδης Γεώργιος
 6. «Εορτασμός 200 Χρόνια Ελληνική Επανάσταση» – Οικονόμου Στέργιος
 7. «Πολιτιστική Πρωτεύουσα Νυρεμβέργη N2025» – Βαβρίτσας Γεώργιος
 8. 8 «Πολιτισμός και Τέχνη» – Γκίκας Διαμαντής
 1. 9. «Επιχειρήσεις» – Βαβρίτσας Γεώργιος
 2. «Συμβουλευτικό Γραφείο» – Βαβρίτσας Γεώργιος
 3. 11. «Εκμάθηση Γερμανικής Γλώσσας» – Τζιόλης Φώτιος
 4. 12. «Εκμάθηση Παραδοσιακών Χορών» – Αθανασιάδης Αθανάσιος
 5. «Οικονομικός Έλεγχος» – Δημοπούλου Μαρία
 6. 14. «Λάουφ» – Πανίδης Γεώργιος
 7. «Σβάμπαχ» – Γκίκας Διαμαντής

 

Ομάδα Εργασίας «Προξενείο»

Προσπάθεια και στόχος της ομάδας αυτής είναι η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την επαναλειτουργία του Επίτιμου Ελληνικού Προξενείου της Νυρεμβέργης, ώστε να μπει ένα τέλος στη δεκαετή ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας.

Για το καυτό αυτό ζήτημα, η ομάδα, ανεξάρτητα από τηλειτουργία των νέων ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχει ήδη η Ελληνική Κυβέρνηση, θα προχωρήσει άμεσα σε μία σειρά από επαφές με όλες τις αρμόδιες Αρχές και τα Υπουργεία στην Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία, καταθέτοντας όλα τα επιχειρήματα για την αναγκαιότητα της ύπαρξης του Προξενείου στην πόλη μας.

Ένας θεσμός, ο οποίος ήταν και είναι απαραίτητος για την εξυπηρέτηση των Ελλήνων της Νυρεμβέργης, αλλά και όλης της Βόρειας Βαυαρίας.

Υπεύθυνος: Σακελλαρίου Θεοχάρης.

Μέλη: Δεληγιώργης Γεώργιος, Κασφίκη Ελένη και Καίσαρη Σπυριδούλα.

 

Ομάδα Εργασίας «Εκπαίδευση»

Η ομάδα εργασίας «Εκπαίδευση» έχει ως βασικό της σκοπό την ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης, το οποίο θα συμβάλει στην ενίσχυση της ποιότητας της παρεχόμενης ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στα σχολεία της Νυρεμβέργης και των περιχώρων αυτής.

Το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει αρχικά μία σειρά επαφών με φορείς, με στόχο τη συγκέντρωση πληροφοριών, στη συνέχεια την αξιολόγησή τους και τον προσδιορισμό προτεραιοτήτων και τέλος όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση του βασικού σκοπού με επαφές σε όλα τα επίπεδα.

Υπεύθυνος: Βαρδακάς Δημήτριος.

Μέλη: Βαβρίτσας Γεώργιος, Παναγιωτίδης Αντώνιος και Τζιόλης Φώτιος.

 

Ομάδα Εργασίας «Αλλαγή Καταστατικού»

Στόχος της ομάδας αυτής είναι η επικαιροποίηση και ο εκσυγχρονισμός του Καταστατικού της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης, ώστε να είναι περισσότερο συμβατό με τα καινούρια δεδομένα και τις ανάγκες του Ελληνισμού της Νυρεμβέργης.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει αρχικά διατύπωση γραπτών προτάσεων, στη συνέχεια θα ακολουθήσει ενημέρωση με ανοιχτό διάλογο και διαβούλευση επί των προτάσεων, ώστε κάθε παρευρισκόμενο μέλος να εκφράσει, τεκμηριωμένα, τις απόψεις του.

Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα επεξεργαστούν από τα μέλη της Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί και θα συνταχτεί σχετική έκθεση.

Τέλος θα ξεκινήσει η προετοιμασία της καταστατικής Γενικής Συνέλευσης για αλλαγή καταστατικού με προηγούμενη έγκριση από το Δ. Σ.

Υπεύθυνος: Γκίκας Διαμαντής.

Μέλη: Αθανασιάδης Αθανάσιος, Δεληγιώργης Γεώργιος, Καίσαρη Σπυριδούλα, Κερλίδης Αντώνιος και Τσακμακίδης Χαράλαμπος.

 

Ομάδα Εργασίας «Αθλητισμός και Νεολαία»

Στον τομέα του Αθλητισμού, η ομάδα έχει ως στόχο, μέσα από την επαφή με τα ελληνικά αθλητικά σωματεία της περιοχής, καταγράφοντας τις ανάγκες και τους οραματισμούς τους να συμβάλλει στην αναβάθμισή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στόχος του προγράμματος Νεολαία είναι η προσέγγιση των νέων της πόλης μας και δραστηριοποίησή τους στην Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης, αναδεικνύοντας τις ικανότητες, τις δεξιότητες, αλλά και τους οραματισμούς τους, για τη μετάβαση στη νέα εποχή, δημιουργώντας από κοινού το αύριο για το μέλλον του Ελληνισμού στην πόλη μας.

Υπεύθυνος: Πανίδης Γεώργιος.

Μέλη: Αναστασιάδης Χαράλαμπος, Λαζαρίδης Σάββας, Στεργιανούδης Θεμελής και Τάνιος Δημήτριος.

 

Ομάδα Εργασίας «Υγεία και Ασφαλιστικά Θέματα»

Η ομάδα ‹‹Υγεία και Ασφαλιστικά θέματα›› έχει ως στόχο τη σωστή και τεκμηριωμένη ενημέρωση των Ελλήνων της πόλη μας, σε σημαντικά θέματα που αφορούν μικρούς και μεγάλους. Μέσα από εκδηλώσεις ενημέρωσης και ανοιχτού διαλόγου, γιατροί όλων σχεδόν τον ειδικοτήτων αλλά και ειδικοί σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν γνώσεις, στοιχεία αλλά και πληροφορίες σχετικά.

Υπεύθυνος: Πανίδης Γεώργιος.

Μέλη: Αυγερίδης Χρήστος, Γκόλιας Παρασκευάς και Κασφίκη Ελένη.

 

Ομάδα Εργασίας «Εορτασμός 200 Χρόνια Ελληνική Επανάσταση»

Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη πτυχών του Αγώνα του Έθνους μέσα από ένα πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Η επικοινωνία με την επιτροπή Ελλάδα 2021 θα βοηθήσει αμέριστα στο συντονισμό των δράσεων.

Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν μια εκδήλωση/δεξίωση θα ήταν επιθυμητή. Θεωρούμε αυτονόητη την προσπάθεια μας για κοινή δράση με τις κοινότητες Φυρτ και Ερλανγκεν, ώστε όλος ο Ελληνισμός της περιοχής να κινηθεί στο θέμα αυτό συντονισμένα.

Υπεύθυνος: Οικονόμου Στέργιος

Μέλη: Δρ. Ευθύμιος Παπαχρήστος και Dr. Gustav Auernheimer

 

Ομάδα Εργασίας «Πολιτιστική Πρωτεύουσα Νυρεμβέργη N2025»

Η ομάδα θα συνδράμει στην προσπάθεια της πόλης της Νυρεμβέργης για ανάδειξή της ως πολιτιστική πρωτεύουσα του 2025. Βασική επιδίωξη είναι η δημιουργία θετικής φήμης για τον τόπο και παροχή δυνατότητας προβολής των ελκτικών του στοιχείων.

Σε άμεση επικοινωνία με το γραφείο διεκδίκησης της πόλης και με υποβολή προτάσεων εκ μέρους μας για πιθανές εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώμενα υποστηρίζουμε έμπρακτα την προσπάθεια.

Υπεύθυνος: Βαβρίτσας Γεώργιος.

Μέλη: Βλάχου Όλγα και Καντζούρα Κική.

 

Ομάδα Εργασίας «Πολιτισμός και Τέχνη»

Η ομάδα στοχεύει στην ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και ενότητας της Ελληνικής Κοινότητας

Νυρεμβέργης με όλους τους πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς Συλλόγους της πόλης και στο συντονισμό με αλληλοενημέρωση των δραστηριοτήτων τους, για τον καλύτερο προγραμματισμό και την υλοποίηση κοινών εκδηλώσεων.

Υπεύθυνος: Γκίκας Διαμαντής.

Μέλη: Κασφίκη Ελένη και Κρέστας Χρήστος.

 

Ομάδα Εργασίας «Επιχειρήσεις»

Η ομάδα αποβλέπει σε συντονισμένη δράση και μέσα από συνεννόηση με τους επιχειρηματίες της περιοχής, αλλά και φορείς της πόλης, στη χαρτογράφηση του ελληνικού επιχειρηματικού χώρου της Νυρεμβέργης.

Στόχος είναι: α) η καλύτερη προβολή του τόσο στην πόλη μας, όσο και μέσω εταιρειών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα, β) η ανάδειξη και στήριξη νέων επιχειρηματιών, γ) η προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας δ) η επίλυση τυχόν προβλημάτων και ε) η ενημέρωση των επιχειρηματιών για θέματα που τους αφορούν.

Υπεύθυνος: Βαβρίτσας Γεώργιος.

Μέλη: Γιαννίκης Ευάγγελος, Καλαμάρας Νικόλαος, Καραδήμας Γεώργιος, Καρράς Χρυσοβαλάντης,

Μπολόσης Βασίλειος, Ξυγκάς Γεώργιος, Πανίδης Γεώργιος, Παπαδόπουλος Κώστας και Σαρρής Βασίλειος.

 

Ομάδα Εργασίας «Συμβουλευτικό Γραφείο»

Στόχος της ομάδας είναι η βελτίωση της παροχής συμβουλευτικής υπηρεσίας – πληροφόρησης στους Έλληνες δημότες της Νυρεμβέργης σε θέματα που τους προβληματίζουν και αφορούν διάφορες διοικητικές υπηρεσίες των γερμανικών, αλλά και των ελληνικών αρχών.

Η όλη αυτή προσπάθεια δεν θα περιοριστεί μόνο στην (έντυπη, δια ζώσης, ηλεκτρονική) πληροφόρηση, αν και αποτελεί σημαντικό εργαλείο δράσης, αλλά επιδίωξη είναι και η διεύρυνση της επικοινωνίας, μέσα από ενημερωτικές εκδηλώσεις, έχοντας πάντατις πόρτες ανοιχτές για όλους.

Υπεύθυνος: Βαβρίτσας Γεώργιος.

Μέλη: Αθανασίου Γεωργία, Βαρδακάς Δημήτριος, Λαζαρίδης Σάββας, Μπανδέλη Ιωάννα, Πανίδης Γεώργιος, Σακελλαρίου Θεοχάρης και Τζιόλης Φώτιος.

 

Ομάδα Εργασίας «Εκμάθηση Γερμανικής Γλώσσας»

Βασικός σκοπός της ομάδας είναι η αναδιάρθρωση των τμημάτων εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας με κύρια στόχευση την ενίσχυση της εκπαίδευσης, η οποία θα συνοδεύεται από τα προσδοκώμενα

αποτελέσματα. Βασικές επιδιώξεις είναι α) η στοχευμένη κατάρτιση των τμημάτων, κατά τρόπο τέτοιο που να δίνει έμφαση στο υπόβαθρο των γνώσεων, ώστε το μάθημα να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες και τις προσδοκίες των ενδιαφερόμενων και β) η διδασκαλία να γίνεται από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι διαθέτουν ολοκληρωμένη πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά και συγκεκριμένη ειδίκευση. Τα μαθήματα θα απευθύνονται τόσο σε ενδιαφερόμενες/νους που δεν μιλούν καθόλου τη γερμανική γλώσσα, σε επίπεδο αρχάριων, όσο και σε εκείνες/ους που έχουν κάποια προηγούμενη γνώση γερμανικών και θέλουν να τη βελτιώσουν, ώστε να ανταποκρίνονται με περισσότερη άνεση στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής.

Υπεύθυνος: Τζιόλης Φώτιος.

Μέλη: Βλάχου Όλγα, Καίσαρη Σπυριδούλα και Κρέστας Χρήστος.

 

Ομάδα Εργασίας «Εκμάθηση Παραδοσιακών Χορών»

Η ομάδα έχει ως στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής μας παράδοσης, την προβολή των ηθών και των εθίμων, καθώς και τη μετάδοση στους νεότερους την αγάπη για τους παραδοσιακούς χορούς και το τραγούδι, με τη δημιουργία χορευτικής ομάδας, την εκμάθηση παραδοσιακών χορών από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και τον προγραμματισμό και υλοποίηση χορευτικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με τους Συλλόγους και τους φορείς της πόλης μας.

Υπεύθυνος: Αθανασιάδης Αθανάσιος.

Μέλη: Γκίκας Διαμαντής.

 

Ομάδα Εργασίας «Οικονομικός Έλεγχος»

Επιδίωξη της ομάδας είναι η καλύτερη αξιοποίηση πόρων από φορείς της πόλης, η επεξεργασία αρχείων για δράσεις και παροχές που υπήρχαν στο παρελθόν και δε συνεχίστηκαν. Βασικός όμως στόχος, κατά τη διάρκεια της θητείας της, είναι ο έλεγχος της διαχείρισης των οικονομικών της Ε.Κ.Ν.

Υπεύθυνος: Δημοπούλου Μαρία.

Μέλη: Θεοδωρίδης Ευάγγελος, Κρικέλης Δημήτριος και Στεργιανούδης Θεμελής.

 

Ομάδα Εργασίας «Λάουφ»

Στόχος της ομάδας είναι η ενσωμάτωση του Ελληνισμού του Λάουφ στο έργο της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης, η συνεργασία με τους φορείς και τους Συλλόγους της και ο προγραμματισμός και υλοποίηση εκδηλώσεων σε συνδιοργάνωση με φορείς από το Λάουφ.

Υπεύθυνος: Πανίδης Γεώργιος

Μέλη: Κίτσιος Ιωάννης και Πασαλίδης Στέλιος.

 

Ομάδα Εργασίας «Σβάμπαχ»

Στόχος της ομάδας είναι η ενσωμάτωση του Ελληνισμού του Σβάμπαχ στο έργο της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης, η συνεργασία με τους φορείς και τους Συλλόγους της και ο προγραμματισμός και υλοποίηση εκδηλώσεων σε συνδιοργάνωση με φορείς από το Σβάμπαχ.

Υπεύθυνος: Γκίκας Διαμαντής

Μέλη: Γεωργαλής Χρήστος, Μανταρλής Θωμάς και Μπούση Ελένη.

 

Αγαπητά μέλη και αγαπητοί φίλοι της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης,

ως Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, γιατί σύμφωνα με το στρατηγικό σχεδιασμό για τη διοίκηση της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης αποτελούσε και αποτελεί η ομαδικότητα και η ανάδειξη του συνεργατικού πνεύματος.

«Υποστηρίζουμε τη δυναμική της ομάδας, και πιστεύουμε στη συνεργασία, στον σεβασμό και

στην κοινωνική συνεισφορά. Δεν είμαστε ειδικοί σε όλα, αλλά εμπιστευόμαστε το κάθε μέλος

της ομάδας για όσα γνωρίζει καλύτερα από εμάς».

Σήμερα ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο, για την αναβάθμιση της Ε.Κ.Ν. και θα πρέπει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο, αλλά και να εκφράσουμε ένα ευχαριστώ από καρδιάς σε όλους τους συμμετέχοντες στη νέα αυτή προσπάθεια. Βρισκόμαστε όλοι μας εδώ, κυρίως, γιατί μας ενώνει η αγωνία μας για το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού της πόλης μας. Θα το κάνουμε, δουλεύοντας ως ομάδα ανθρώπων που διαθέτουν αλληλοκατανόηση και μοιράζονται ένα κοινό όραμα!

 

Στοιχεία επικοινωνίας με την κοινότητα : Adam-Klein-Str.6, 90429 Nürnberg – D Tel.: 0911 8100460 Fax: 0911 8100461, e-mail: info@griechische-gemeinde-nuernberg.org

 

Ώρες λειτουργίας γραφείου

Τρίτη: 16:00 μέχρι 19:00
Παρασκευή: 16:00 μέχρι 19:00
Σάββατο : 10:30 μέχρι 13:30

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Published

on

Από

Από αριστερά ο Β’ Αντιπρόεδρος του συλλόγου Δρ. Φαίδωνας Κατινάκης, ο Πρόεδρος Δρ. Ιωάννης Γιαννακόπουλους δίπλα του η Δρ. Έλενα Ζιώγα η Δρ. Αδρεανή Νερούλια το μέλος του συλλόγου Δρ. Αλεξάνδρα Βαρθρολομαίου ή Δρ. Μαργαρίτα Αχνούλα ή Δρ. Μαρία Θέμελη και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του συλλόγου Ιωάννης Κανάκης

Το Σάββατο 13 Απριλίου πραγματοποιήθηκε το 5ο Ιατρικό φόρουμ με διοργανωτές τον Ιατρικό Σύλλογο Ελλήνων και Κυπρίων γιατρών,  Γένεσις (Genesis e.V) της Βόρειας Ρηνανίας Βεσφαλίας, στους χώρους του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ. Με θέμα «Γυναίκες στην Ιατρική (WomeninMedicine)»  και σύνθημα «ΣΠΑΣΤΕ ΤΗΝ ΓΥΑΛΙΝΗ ΟΡΟΦΗ»

Συνεπής στις δράσεις για την ενδυνάμωση της δικτύωσης και του διαλόγου μεταξύ συναδέλφων, για τις προκλήσεις και τα προβλήματα που συναντούν στον κλάδο, το 5ο φόρουμ αφιερωμένο στην γυναίκα, μητέρα, σύζυγο,  επιστήμονα και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει στον κλάδο ακόμα και σήμερα στον ανεπτυγμένο κόσμο, όπως θέλουμε να λέμε τη Δύση του 21ου αιώνα.  Με προκατάληψη και επιφύλαξη σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους τους. Ταμπού ή οι ίδιες αδικούν τον εαυτό τους; Ποιοι οι λόγοι; Ποιος ο ρόλος του συζύγου ή  συντρόφου στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους; Αυτά και άλλα πολλά ειπώθηκαν μέσα από μια διαδικασία διαλόγου με ομιλήτριες  τέσσερις καταξιωμένες γυναίκες επιστήμονες, την  Δρ. Μαρία Θέμελη Αν. Καθηγήτρια Αιματολογίας του Πανεπιστημιακού Κέντρου Καρκίνου Άμστερνταμ,  την Δρ. Μαργαρίτα Αχνούλα Γυναικολόγο / Διευθύντρια Τμήματος Μαστού στο Ντισλάγκεν, την Δρ. Αδρεανή Νερούλια Επιμελήτρια/ Αγγειοχειρούργο στο Νοσοκομείο Ανγκούστα του Ντύσσελντορφ και την Δρ. Έλενα Ζιώγα  Επιμελήτρια/ Ω.Ρ.Λ του Νοσοκομείου Μαρία Χιλφ της πόλης του Μενχενγκλαντμπαχ.

Την εκδήλωση- συζήτηση  συντόνισαν ο Πρόεδρος του συλλόγου Δρ. Ιωάννης Γιαννακόπουλος και ο Α‘ Αντιπρόεδρος  Δρ. Ιωάννης Κανάκης .

Στο τέλος  του φόρουμ πραγματοποιήθηκε συζήτηση γνωριμίας, συνεργασίας με την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος στον Τομέα Υγείας  Δρ.  `Αννα Μαστροράκου.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό και ενημέρωση για τις ευρωεκλογές, τη σημασία της συμμετοχής σε αυτές από την ομογένεια, μέσα από τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, ο οικοδεσπότης Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Βασίλης Κοΐνης: « Μια σημαντική συμμετοχή των εκτός Ελλάδος Ελλήνων  δείχνεικαι εξασθενεί τα επιχειρήματα των εντός Ελλάδος Ελλήνων, ότι οι Έλληνες του εξωτερικού  έχουν χαμηλότερη βαρύτητα ως προς τις εκλογές άρα δεν θα έπρεπε να ψηφίζουν….. έως 29 Απριλίου, είναι η καταληκτική ημερομηνία, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε εάν επιθυμείτε να ψηφίσετε είναι να μπείτε στο ψηφίζω με επιστολική και δεν χρειάζεται πάνω από 5 λεπτά.»

Βασίλης Κοΐνης Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ


Εκ μέρος του  Συλλόγου Genesis ο Β’ Αντιπρόεδρος  Δρ. Φαίδωνας Κατινάκης

Δρ. Φαίδωνας Κατινάκης Β΄Αντιπρόεδρος συλλόγου Genesis

τόνισε ότι  η εκδήλωση είναι αφιερωμένη και προς τιμή των Ελληνίδων Γιατρών. Ευχαρίστησε τον Γενικό Πρόξενο για την αιγίδα και τη συμβολή του, με την παραχώρηση του χώρου του Γενικού Προξενείου για τα Ιατρικά Φόρουμ , το προσωπικό του Προξενείου που αγόγγυστα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε μέρες, που το Προξενείο είναι εκτός λειτουργίας και τον κ. Βασίλη Βούλγαρη Εκδότη- Δημοσιογράφο  του Ευρωπολίτη για την κάλυψη  δράσεων και στήριξη στο σύλλογο.

Φ.Κ: « Στα Medical Forum ιδιαίτερα σημαντική είναι η γνωριμία και σύναψη σχέσεων μεταξύ των μελών, το γνωστό Net Working. Η σημερινή εκδήλωση σε ακόμη ποιο έντονο Net Working με τις Ελληνίδες γιατρούς τόσο μεταξύ τους, όσο και με τα μέλη του συλλόγου μας. Ο σύλλογός μας στηρίζει όλες τις βασικές αρχές της ισότητας των φύλλων και επίσης των ίσων δικαιωμάτων για όλους, για μια πετυχημένη καριέρα στην ιατρική. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους στο πανεπιστήμιο το 65% των φοιτητών είναι γυναίκες ενώ σε διευθυντικές θέσεις είναι μόνο το 20%.»

Πριν να προχωρήσουν στο κύριο μέρος της εκδήλωσης καλέστηκε για χαιρετισμό η επίτιμη προσκεκλημένη κυρία Ιωάννα Ζαχαράκη (Φιλόλογος – Κοινωνιολόγος) δημοτική σύμβουλος της πόλης Σόλιγκεν και κάτοχος του τιμητικού τίτλου της Δημάρχου της πόλης, όπως και πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Ευρώπης « ΙΝΙΟΧΟΣ».

Ιωάννα Ζαχαράκη δημοτική σύμβουλος της πόλης Σόλιγκεν και κάτοχος του τιμητικού τίτλου της Δημάρχου της πόλης, όπως και πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Ευρώπης « ΙΝΙΟΧΟΣ».

Η κα Ζαχαράκη ευχαρίστησε για την πρόσκληση και την ευκαιρία να απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση, αναφέρθηκε σε αντίστοιχη εκδήλωση που διοργάνωσε το Δικτύου Αιρετών την ημέρα της γυναίκας, τόνισε τη δραστηριοποίηση στα κοινά της τοπικής αυτοδιοίκησης και την ενίσχυση της δικτύωσης. Ολοκλήρωσε με κάλεσμα για πιο ενεργή συμμετοχή και στα πολιτικά δρώμενα της Γερμανίας.5ο Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική»

Ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιαννακόπουλος ξεκίνησε ζητώντας από τις γυναίκες μεγαλύτερη συμμετοχή σε δράσεις του συλλόγου και εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι μετά την εκδήλωση, θα υπάρχει μεγαλύτερη επιθυμία και κίνητρο.

Παρουσίαζε και απεύθυνε μια ερώτηση σε κάθε ομιλήτρια, ξεκινώντας από  την  Δρ. Μαρία Θέμελη Αν. Καθηγήτρια Αιματολογίας του Πανεπιστημιακού Κέντρου Καρκίνου Άμστερνταμ και ερευνήτριας, που το 2017 βραβεύτηκε ως η επιστήμονας της χρονιάς στην Ολλανδία, για  έρευνα που έχει κάνει στον τομέα της ανοσοθεραπείας.

 • Πώς καταφέρνει να γίνει κάποιος επιστήμονας της χρονιάς; Τι χρειάζεται γι’ αυτό;
Δρ. Μαρία Θέμελη Αν. Καθηγήτρια Αιματολογίας του Πανεπιστημιακού Κέντρου Καρκίνου Άμστερνταμ

Δρ. Μαρία Θέμελη: «Βρέθηκα σε μια χώρα που το μόνο κριτήριο ήταν, μια γυναίκα η οποία έχει μια ιδέα και αυτή την ιδέα την πραγματοποιεί. Έκριναν το έργο και δεν είχαν κάποιο πρόβλημα να δώσουν αυτό το βραβείο και ας μην ήμουν Ολλανδέζα, ότι ερχόμουν από μια άλλη χώρα και αυτό το εκτίμησα ιδιαίτερα από τους Ολλανδούς.»

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η αναφορά της  « Θα ήθελα να ζω σε έναν κόσμο στον οποίο δεν θα υπάρχουν βραβεία για γυναίκες. Αισθάνομαι σαν να είμαι ένα πουλί που του έχουν κόψει τα φτερά και του λένε μπράβο που πέταξες, γιατί; Εγώ θέλω να έχω τα φτερά εξαρχής. Οπότε θα ήθελα βραβεία για άντρες και γυναίκες, όπου και οι δύο θα έχουμε ισότιμα την ευκαιρία να δείξουμε ποιες είναι οι δυνατότητές μας, ποιο είναι το έργο μας.»

Η Δρ. Μαργαρίτα Αχνούλα Γυναικολόγος / Διευθύντρια Τμήματος Μαστού στο Ντισλάγκεν η οποία δουλεύει και σε ιατρείο, έχει καταφέρει από το 2008 να υπάρξει σε θέση ιεραρχίας,  Υποδιευθύντρια και Διευθύντρια κλινικής γυναικολογίας, έχοντας αποδείξει ότι ΝΑΙ μπορεί να είναι άξια μια γυναίκα στις θέσεις αυτές.

Δρ. Μαργαρίτα Αχνούλα Γυναικολόγος / Διευθύντρια Τμήματος Μαστού στο Ντισλάγκεν

Η ερώτηση ήταν απλή: Πώς γίνεται αυτό;

Δρ. Μαργαρίτα Αχνούλα: « Πώς γίνεται; Με μεγάλη επιμονή.»

Έκανε αναφορά για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε όπως και το αίσθημα απογοήτευσης και κόψιμο στα φτερά της που έχει ζήσει. Τις δυσκολίες να βρει θέση εργασίας, τότε δεν υπήρχαν πολλές κενές θέσεις, υπήρχε και η προκατάληψη του ότι ήταν γυναίκα και της έλεγαν: « Δε σε θέλω γιατί είσαι γυναίκα, θα κάνεις παιδιά και θα φύγεις»

Για να τα καταφέρει υποχρεώθηκε και πήρε μια θέση στην οποία εργαζόταν 150% ενώ αμειβόταν στο 50% μόνο και μόνο για να μπορέσει από κάπου να ξεκινήσει. Γινόταν πρόσληψη νέων επιμελητών που αμειβόταν πολύ καλύτερα από την ίδια. «Πιστεύω ότι σήμερα δεν είναι ίδιες οι συνθήκες αλλά και πάλι οι γυναίκες το ζούνε, ότι πρέπει να αγωνίζονται πιο πολύ, ότι δεν αναγνωρίζεται αυτό που κάνουν, ότι προτιμούν τους άντρες για τις μεγάλες θέσεις. Χρειάζεται επιμονή, επιμονή, επιμονή καλή οικογένεια που σε στηρίζει καλούς φίλους που σε στηρίζουν »

Η Δρ. Αδρεανή Νερούλια Επιμελήτρια/ Αγγειοχειρούργος στο Νοσοκομείο Ανγκούστα του Ντύσσελντορφ, μια ειδικότητα που είναι ιδιαίτερα ανδροκρατούμενη, ρωτήθηκε  πόσο εύκολο είναι να κατακτάς και να προχωράς την σταδιοδρομία σε αυτό το περιβάλλον;

Δρ. Αδρεανή Νερούλια: «Δεν είναι εύκολο. Η πρώτη μου εμπειρία ήταν Αδρεανούλα πήγαινε φέρε καφέδες, το οποίο στην Ελλάδα το ζεις πολύ έντονα. Φυσικά έχουμε και το θέμα των σχέσεων το οποίο εγώ δεν μπορούσα να το δουλέψω και κάποια στιγμή συνειδητοποιείς ότι οκ, εάν θέλω να εξελιχθώ, η μόνη μου επιλογή είναι το εξωτερικό.»

Δρ. Αδρεανή Νερούλια Επιμελήτρια/ Αγγειοχειρούργο στο Νοσοκομείο Ανγκούστα του Ντίσελντορφ

Δρ. Αδρεανή Νερούλια Επιμελήτρια/ Αγγειοχειρούργος στο Νοσοκομείο Ανγκούστα του Ντίσελντορφ

Η Δρ. Νερούλια επεσήμανε  ότι όλα είναι καλά όσο βρίσκεσαι υπό την προστασία κάποιου, αλλά όταν αποφασίζεις ότι θέλεις και εσύ να ανοίξεις τα φτερά σου και να γίνεις αητός, αρχίζουν και δυσκολεύουν τα πράγματα, οπότε ο μόνος τρόπος είναι η ΕΠΙΜΟΝΗ.

«Δεν είναι η μητρότητα που πρέπει να προσαρμοστεί στο σύστημα είναι το σύστημα που πρέπει να προσαρμοστεί στην μητρότητα. Δεν γινόμαστε μητέρες, μόνο για το καλό το δικό μας και της οικογένειάς μας. Είναι της κοινωνίας το καλό.»Στην Δρ. Έλενα Ζιώγα  Επιμελήτρια/ Ω.Ρ.Λ του Νοσοκομείου Μαρία Χιλφ της πόλης του Μενχενγκλαντμπαχ έγινε η ερώτηση, ποιο είναι το στρατηγικό πλάνο για να μπορέσει να συνεχίσει την καριέρα της, να εξελιχθεί και να ανελιχθεί ώστε να κατακτήσει και τις επόμενες κορυφές;

Η Δρ. Έλενα Ζιώγα έκανε αναφορά στο πρόγραμμα Εράσμους και την δυνατότητα που τις έδωσε να έρθει σε επαφή με το Γερμανικό σύστημα υγείας, όπως και το ότι η Γερμανία θεωρείται η «Μέκκα» στον τομέα του Ωτορινολαρυγγολογικού και χειρουργικού σε πανεπιστημιακό επίπεδο, σε ότι αφορά την ιατρική εξέλιξη των ιατρικών μηχανημάτων .   

  


Δρ. Έλενα Ζιώγα  Επιμελήτρια/ Ω.Ρ.Λ

«Έπρεπε να αποφασίσω σαν Έλενα ανάμεσα  σε τρεις δρόμους ο πρώτος να μείνω στην κλινική που ήμουν σαν ειδικός, να περιμένω σταδιακά να έρθει το επόμενο βήμα, σ’ένα για εμένα οικείο περιβάλλον, είτε να κάνω το επόμενο βήμα, να κάνω τα χαρτιά μου σε μια ανοικτή θέση και να δοκιμαστώ και να δοκιμάσω τον εαυτό μου, είτε να πάω στην πρωτοβάθμια υγεία… Επέλεξα να κάνω το επόμενο βήμα που είναι να κάνω τα χαρτιά μου και μπορώ να πω ότι είχα την τύχη, να μην ερωτηθώ στην συνέντευξη ούτε εάν έχω παιδιά, ούτε ποια είναι η προσωπική μου ζωή, ούτε εάν θέλω να κάνω παιδιά, ούτε εάν σκέφτομαι να γυρίσω στην Ελλάδα. Γι’αυτό θεωρώ ότι υπάρχουν πράγματα που αλλάζουν αυτή την στιγμή στο Γερμανικό σύστημα υγείας.»

Το στρατηγικό της πλάνο ως κλινικός γιατρός είναι να παραμείνει στην κλινική  να μπορεί να μαθαίνει στους ειδικευόμενους, αλλά και να μαθαίνει από συναδέλφους που έχουνε μεγαλύτερη εμπειρία. Η πορεία της Ω.Ρ.Λ τα τελευταία 10 χρόνια εξελίσσεται, δημιουργώντας όμορα, αλλά αυτόνομα τμήματα μέσα στον ίδιο τον τομέα, οπότε για να μπορέσει να ανέλθει, μένει στην κλινική για να ζήσει της εξελίξεις.Η διαδραστική συζήτηση που ακολούθησε είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί προσέγγισε κοινωνικά και όχι στενά επιστημονικά τα διάφορα θέματα. Έγιναν αναφορές στο οικονομικό θέμα και την φορολογική διαφορά, που δημιουργεί μεγάλο κόστος στην οικογένεια από τη στιγμή που δεν υπάρχουν και οι ανάλογες υποδομές για να μπορείς να αφήσεις το παιδί και αναγκάζει αυτόν που βγάζει τα περισσότερα και είναι συνήθως ο άντρας, να συνεχίζει να εργάζεται. Η οικογένεια θα πρέπει να μπορεί να βρει τις ισορροπίες της και να μπορέσει ο κάθε ένας να βρει τον χώρο του. Να σκεφτούν πολύ καλά οι νέες γυναίκες τί θέλουν και εάν θέλουν να κάνουν καριέρα, να το διεκδικήσουν, να αναζητήσουν την ενημέρωση και συμβουλή, για να υπάρχει πιο γρήγορη ανέλιξη.  Με κάποιον-α  άλλον-η ποιο έμπειρο-η στο πλάι τους, θα είναι πιο εύκολο για αυτές. Από τις κύριες θυσίες που χρειάζεται η επιτυχία, είναι ο χρόνος. Απαραίτητος και ο  ενθουσιασμός γι΄αυτό που κάνουν. Το θάρρος να πουν θέλω να προχωρήσω.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την  απονομή αναμνηστικών πλακετών στις 4 ομιλήτριες και τις καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες.


Από αριστερά ο Β’ Αντιπρόεδρος του συλλόγου Δρ. Φαίδωνας Κατινάκης, ο Πρόεδρος Δρ. Ιωάννης Γιαννακόπουλους δίπλα του η  Δρ. Έλενα Ζιώγα η Δρ. Αδρεανή Νερούλια το μέλος του συλλόγου Δρ. Αλεξάνδρα Βαρθρολομαίου ή Δρ. Μαργαρίτα Αχνούλα ή Δρ. Μαρία Θέμελη και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του συλλόγου Ιωάννης Κανάκης
 

Όπως συνηθίζεται στα τελευταία φόρουμ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις συνεργασίες με τον ιατρικό χώρο της Ελλάδος. Έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε συζήτηση γνωριμίας, συνεργασίας με την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος στον Τομέα Υγείας  Δρ.  `Αννα Μαστροράκου.

Η κα Μαστροράκου ευχαρίστησε για την πρόσκληση και φιλοξενία, συνεχάρη το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του συλλόγου για το έργο τους.

Έκανε αναφορά για την αφοσίωση του Έλληνα γιατρού και ιατρικού προσωπικού που μέσα από την αυτοθυσία, κράτησε το σύστημα υγείας στην δύσκολή περίοδο της πανδημίας.

Όπως και ότι στον πολιτικό και θεσμικό χώρο στον οποίο δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες, χρειάζεται τσαγανό, ατσάλινα νεύρα, γιατί ο πόλεμος και ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος.

Η δικτύωση των φορέων μπορούν να δώσουν λύσεις, οπότε οι συνεργασίες είναι πολύ σημαντικές και για τα δύο μέρη.

Η κα Μαστροράκου αναφέρθηκε στο πολιτικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί το οικοσύστημα του ιατρικού χώρου, αλλά δεν αναγνωρίζει  την αξία του και είναι μεγάλο θέμα, βλέποντας την αποζημίωση των Ελλήνων ιατρών, που έμεινε μόνο στα χειροκροτήματα.


Από αριστερά ο Α΄ Αντιπρόεδρος του συλλόγου Ιωάννης Κανάκης ο Πρόεδρος Δρ. Ιωάννης Γιαννακόπουλους δίπλα του η Δρ.  `Αννα Μαστροράκου το μέλος του συλλόγου Δρ. Αλεξάνδρα Βαρθρολομαίου και ο Β’ Αντιπρόεδρος του συλλόγου Δρ. Φαίδωνας Κατινάκης

Από την πλευρά του ο σύλλογος επενδύει στην εκπαίδευση συνδέοντας την πρωτοβάθμια με τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, ώστε να δώσει καλύτερες λύσεις και αποφόρτιση του συστήματος, όπως και την καλύτερη εικόνα και ενημέρωση για την κατάσταση του ασθενούς, οπότε να υπάρχει γρηγορότερη ίαση και λιγότερες επανεισαγωγές.

Ολοκλήρωσε καλώντας τους γιατρούς να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την επιστροφή στη χώρα.

Του Βασίλη Βούλγαρη Εκδότη-Δημοσιογράφο Ευρωπολίτη voulgaris@europolitis.eu

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

https://youtube.com/watch?v=KuDbUa1HxKY%3Fsi%3DvqSUkt0RnYKrKm99

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επίσημη επίσκεψη Φ. Φόρτωμα στη Ν. Υόρκη και επαφές με την Ελληνική Ομογένεια

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Επίσημο ταξίδι στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Φίλιππος Φόρτωμας, συμμετέχοντας στην εθνική αποστολή της Βουλής για τους εορτασμούς της ελληνικής Παλιγγενεσίας που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από την Ομοσπονδία των Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Φέτος, οι εορτασμοί ήταν αφιερωμένοι στα 50 χρόνια παράνομης κατοχής της βόρειας Κύπρου από την Τουρκία.

Ο κύκλος των επαφών και επισκέψεων ξεκίνησε με τη συμμετοχή του κ. Φόρτωμα στην τελευταία πανηγυρική πανομογενειακή συνεδρίαση, στην οποία έλαβε μέρος το άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, στο χώρο του Σταθάκειου Μεγάρου, στην Αστόρια.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Εκεί, την εθνική αποστολή υποδέχθηκαν εκπρόσωποι των ομογενειακών μας σωματείων που κρατούν τη φλόγα του ελληνισμού αναμμένη, συνεχίζοντας και τιμώντας τις παραδόσεις και τα έθιμά μας.

Την Κυριακή, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, παρακολούθησε την  πανηγυρική δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και στη συνέχεια παρευρέθηκε στην παρέλαση.  

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Στο περιθώριο των εορτασμών, ο κ. Φόρτωμας, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο, με τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών  Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ρόμπερτ Μενέντεζ Τζούνιορ, τον πρωταθλητή του αμερικανικού ποδοσφαίρου (NFL) Γιώργο Καρλαύτη, καθώς και με εκπροσώπους των ομογενειακών σωματείων και κυκλαδίτικων οργανώσεων.

Ο κ. Φόρτωμας τους κάλεσε σε συστράτευση δυνάμεων, ώστε η φωνή των Ελλήνων του εξωτερικού να γίνει ακόμη πιο δυνατή και να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη επιρροή, προς όφελος της προώθησης των εθνικών μας συμφερόντων.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Τις ημέρες της παρουσία του στη Νέα Υόρκη, ο βουλευτής Κυκλάδων επισκέφθηκε το Hellenic Charter School στο Brooklyn  και ξεναγήθηκε επίσης στις εγκαταστάσεις του Α. Frantis Parochial School.

Οι εκπαιδευτικοί των δύο ιδρυμάτων, αλλά και πολλών άλλων ακόμη, επιτελούν ένα καθοριστικής σημασίας έργο, καθώς η  διατήρηση της γλώσσας μας και η εκμάθησή της από τις νεότερες γενιές ομογενών αλλά και μαθητές άλλων εθνικοτήτων, συμβάλουν ουσιαστικά στη διατήρηση ισχυρών δεσμών με την μητροπολιτική Ελλάδα και βοηθούν στο φιλελληνικό κίνημα ανά την υφήλιο.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Και στις δυο παραπάνω επισκέψεις, ο κ. Φόρτωμας συνοδευόταν από την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Αμερικής κ. Στέλλα Κοκόλη και την κ. Παναγιώτα Πεχλιβανίδου, Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης. 

Τέλος, σημαντικός και συγκινητικός σταθμός της επίσκεψης  ήταν η έπαρση της ελληνικής σημαίας στο Bowling Green του ιστορικού Square Public Park στην περιοχή του  Lower Manhattan.

Πηγή φωτογραφιών: Φίλιππος Φόρτωμας

Με την ολοκλήρωση του ταξιδιού του, ο κ. Φόρτωμας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είμαι πολύ συγκινημένος που συμμετείχα στις εορταστικές εκδηλώσεις για την ελληνική παλιγγενεσία, οι οποίες πραγματοποιούνται παραδοσιακά κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη. Είμαι όμως και ιδιαιτέρως χαρούμενος που  συνάντησα από κοντά ελληνόπουλα δεύτερης και τρίτης γενιάς που κουβαλούν μέσα τους την πατρίδα, ακόμη και τόσα χιλιόμετρα μακριά.

Το έργο που επιτελείται από τα Ελληνικά σωματεία, την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την Εκκλησία, τους παροικιακούς συλλόγους είναι ανεκτίμητης αξίας!».


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

Published

on

Από

Στο Ντύσσελντορφ και συγκεκριμένα στην Ενορία του Αποστόλου Αγίου Ανδρέα παραβρέθηκαν ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας 2004 Άγγελος Μπασινάς και ο διοργανωτής της εορταστικής εκδήλωσης  για την 20η επέτειο από την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλου το 2004 από την Εθνική μας ομάδα κ. Αλέξης Πολίτης.

Ενημερώνοντας ότι η Εθνική ομάδα στο σύνολό της με τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο, τον προπονητή τον `Οττο Ρεχάγκελ και τον Γιάννη Τοπαλίδη, θα γιορτάσει την επέτειο παίζοντας φιλικό αγώνα με αντίπαλο την ομάδα επίλεκτων της Ουέφα,  με την συμμετοχή μεγάλων ονομάτων.

Προσκαλώντας επίσης την ομογένεια να απολαύσει αλλά και να συμπαρασταθεί, όπως αυτή ξέρει σε αυτό το μεγάλο γεγονός 

Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουλίου στην πόλη του `Εσσεν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η καρδιά του ελληνισμού χτύπησε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο ελληνισμός της Νέας Υόρκης, όπως κάθε χρόνο, τίμησε την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας με μια μεγαλειώδη παρέλαση στην καρδιά του Μανχάταν.

Η 5η Λεωφόρος απέκτησε ελληνικό παλμό με τους Έλληνες ομογενείς να παρελαύνουν υπό τους ήχους εμβατηρίων, μεταξύ αυτών και το «Μακεδονία Ξακουστή».

Η φετινή παρέλαση ήταν αφιερωμένη στην συμπλήρωση των πενήντα ετών από την τουρκική εισβολή και κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου.Δεκάδες ομογενειακές οργανώσεις, κοινότητες, σχολεία, σύλλογοι και οργανισμοί του ελληνισμού και χιλιάδες πολίτες ντυμένοι με εθνικές ενδυμασίες και κρατώντας ελληνικές σημαίες στα χέρια γέμισαν με γαλανόλευκα χρώματα τους δρόμους της Νέας Υόρκης δίνοντας δυναμικό παρών σε μία εμβληματική εκδήλωση του Απόδημου Ελληνισμού.

Τα βλέμματα όλων τράβηξε το άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς που παρέλασαν περήφανοι και καμαρωτοί σε άψογο σχηματισμό.

Στην παρέλαση συμμετείχαν περισσότεροι από εκατό οργανισμοί με 56 άρματα και έντεκα φιλαρμονικές, μεταξύ αυτών η Παλαιά Φιλαρμονική της Κέρκυρας που ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη με 90 μουσικούς για να πλαισιώσει την παρέλαση και τις παράλληλες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ομογένεια.Προηγουμένως είχε τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και παρουσία του αντιπροέδρου της βουλής των Ελλήνων Γιάννη Πλακιωτάκη, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, των βουλευτών Φίλιππου Φόρτωμα, Νίνας Κασιμάτη, Θεόφιλου Ξανθόπουλου, Μιλένας Αποστολάκη, Ρένας Δούρου, της πρέσβειρας της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αικατερίνης Νασίκα, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Ντίνου Κωνσταντίνου και του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Αυτιά.

Τελετάρχης της φετινής παρέλασης ήταν ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος όμως λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή αναχώρησε εσπευσμένα για την Ελλάδα το βράδυ του Σαββάτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Γ. Κώτσηρας: Εξωστρεφής και ενεργητική εξωτερική πολιτική με σύμμαχο τον Απόδημο Ελληνισμό

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Διπλωματικό Γραφείο Υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Κώτσηρα

Την τελευταία πενταετία, υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει αναμφίβολα μεγεθύνει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα, τονίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Απογευματινή της Κυριακής» ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας.

Εν μέσω αβεβαιότητας και αλλεπάλληλων κρίσεων, η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, με αναβαθμισμένο ρόλο στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις και ουσιαστική συμβολή στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, σημειώνει ο Υφυπουργός Εξωτερικών και προσθέτει:

Η εξωστρεφής και ενεργητική διπλωματία της Ελλάδας αποτυπώνεται και στην πολιτική μας για τον Απόδημο Ελληνισμό. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη μιας συντεταγμένης πολιτικής για τους Έλληνες της διασποράς, εκπονήσαμε πρώτη φορά στο Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με τον Υπουργό Γιώργο Γεραπετρίτη, ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό με ορίζοντα τετραετίας, με συγκεκριμένους στόχους και δράσεις που θα αξιολογούνται και θα επικαιροποιούνται διαρκώς.

Στους βασικούς άξονες του Σχεδίου περιλαμβάνονται η υποστήριξη των δικτύων και δομών της Ομογένειας, η ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμoύ, με έμφαση στη νέα γενιά, η ενδυνάμωση των δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας, η αναβάθμιση των προξενικών υπηρεσιών και η αξιοποίηση των ομογενών για την προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος. 

Για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου θα λάβουμε υπόψη τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις και προτάσεις των φορέων και μεμονωμένων πολιτών.Στο μεταξύ, υλοποιούνται ήδη δράσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των αποδήμων και την προώθηση της ελληνομάθειας, με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και μέσω συνεργειών και με άλλα υπουργεία και φορείς.

Η δημιουργία ειδικής ενότητας για τους Έλληνες του εξωτερικού στον ιστότοπο gov.gr, η ψηφιοποίηση των προξενικών υπηρεσιών και η επέκταση της διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας staellinika.com είναι μερικές μόνο από τις πρωτοβουλίες μας για τη στήριξη των αποδήμων, τονίζει ο κ. Κώτσηρας και συνεχίζει:

Παράλληλα, αναδεικνύουμε τον ρόλο της διπλωματίας της διασποράς για την προώθηση των ελληνικών θέσεων ανά την υφήλιο. Ως πολύτιμοι πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό, οι Έλληνες της διασποράς κατέχουν καίρια θέση στην υπό διαμόρφωση Εθνική Στρατηγική για τη Δημόσια Διπλωματία, που αποσκοπεί στην προβολή της σύγχρονης Ελλάδας στον κόσμο με τρόπο συντεταγμένο.

Μέσα από συντονισμένες δράσεις των διπλωματικών μας αρχών και των Γραφείων Δημόσιας Διπλωματίας και αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναδεικνύουμε τόσο τα παραδοσιακά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας – τη φυσική ομορφιά, την ιστορία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό – όσο και λιγότερο προβεβλημένες επιτυχίες της Ελλάδας σε όλους τους τομείς.Ενδεικτικά, για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας υλοποιήθηκαν πάνω από 100 δράσεις ανά τον κόσμο, ενώ  αναβαθμίστηκαν οι ξενόγλωσσες ενημερωτικές ιστοσελίδες του Υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίες προβάλλουν συστηματικά θετικές ειδήσεις για τη σύγχρονη  Ελλάδα, που πρωτοστατεί πλέον στην επίλυση διεθνών προβλημάτων.

Αξιοσημείωτο παράδειγμα, που καταδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας στην προστασία του περιβάλλοντος, είναι η διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference» στην Αθήνα.

Ασκώντας εξωστρεφή, δυναμική και αξιόπιστη εξωτερική πολιτική, η Ελλάδα πορεύεται με αυτοπεποίθηση και προοδεύει διαρκώς. Το μεγάλο στοίχημα είναι να κάνουμε τη θετική πορεία της χώρας μας μη αναστρέψιμη.

Επενδύοντας στον πατριωτισμό της ευθύνης, ενδυναμώνοντας τις σχέσεις με τους Έλληνες της διασποράς και ενισχύοντας τη δημόσια διπλωματία, μπορούμε να κάνουμε ακόμα πιο ισχυρή τη φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο, αναφέρει καταλήγοντας ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας.


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ι. Χρυσουλάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Επενδύουμε σταθερά στην ενίσχυση της φωνής του Απόδημου Ελληνισμού

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Νίκος Νομικός

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, εκπροσωπώντας τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κώτσηρα, συμμετείχε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε συζήτηση με θέμα «Οικουμενικός Ελληνισμός: Γεφυρώνοντας την απόσταση – Εθνικές στρατηγικές για την ενίσχυση των δεσμών με την Ελληνική Διασπορά».

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τζ. Τσούνης και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης.

Ο Γενικός Γραμματέας παρουσίασε την πολιτική και το σχεδιασμό της κυβέρνησης για το μείζον θέμα του Οικουμενικού Ελληνισμού σε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων με ειδήμονες για την Ομογένεια.

Όπως τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης, η πολυπληθής και γεμάτη ζωντάνια Ομογένειά μας συνιστά ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα μας και, ως εκ τούτου, αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Με την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ομογενών και τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές καθώς και με την κατάρτιση μιας Εθνικής Στρατηγικής για τους Απόδημους Έλληνες, η Ελλάδα προχωρά μπροστά με σταθερά βήματα, με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεών της με τη Διασπορά και τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των Ελλήνων του εξωτερικού.Επενδύουμε σταθερά στην ενίσχυση της φωνής του Απόδημου Ελληνισμού και των δεσμών του με την πατρίδα και υποστηρίζουμε τη συνεργασία των δικτύων και δομών των Ομογενών μας.

Το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό για τα έτη 2024-2027 διαμορφώνει για πρώτη φορά μια συνολική και συνεκτική πολιτική για την Ομογένεια, με χρονικό ορίζοντα τετραετίας, στρατηγικούς στόχους και επιχειρησιακές δράσεις.

Διαρθρώνεται γύρω από έξι στρατηγικούς στόχους: την υποστήριξη και ανάπτυξη των δικτύων και δομών της Διασποράς, την αξιοποίηση της παρουσίας της Διασποράς για την προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος, την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, των παραδόσεων και του πολιτισμού μας με έμφαση στη νέα γενιά, τη διατήρηση και ενίσχυση των δεσμών με τα Ορθόδοξα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα, την ενίσχυση των διμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας των Ομογενών μας και τέλος την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις Προξενικές Αρχές.

Ο κάθε στόχος αναλύεται περαιτέρω σε πυλώνες, για τους οποίους προβλέπονται συγκεκριμένες δράσεις.Το Στρατηγικό Σχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση, έτσι ώστε Ομογενείς και ομογενειακές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο να συνδράμουν από κοινού στην ανάπτυξή του.

Επιπλέον, επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας, στόχος είναι να υποστηρίξουμε τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, καθώς και να μεγεθύνουμε και να προαγάγουμε τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη βρίσκεται υπό σχεδιασμό μια εθνική στρατηγική Δημόσιας Διπλωματίας με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των Ελλήνων της Διασποράς ως βασικών δρώντων στην διαμόρφωση ενός σύγχρονου αφηγήματος για την χώρας μας – η οποία διαθέτει πλέον ένα ανανεωμένο brand name -, καθώς και η προώθηση αυτής της εθνικής εικόνας στην διεθνή κοινή γνώμη.

Δημόσια Διπλωματία και Διασπορά αποτελούν δύο πεδία δράσης συμπληρωματικά μεταξύ τους. Οι κοινότητες της ελληνικής Διασποράς συνιστούν παράγοντες – κλειδί στην διεθνή πολιτική σκηνή και μια διακριτή μορφή «ήπιας ισχύος».


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ώρες ago

Εντοπίστηκε η πιο ογκώδης αστρική μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 ώρες ago

Γερμανία: Τέλος στα σενάρια απαγόρευσης κυκλοφορίας των αυτοκινήτων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ6 ώρες ago

Σε μείωση άνω του 10% του προσωπικού της σε όλο τον κόσμο προχωρά η Tesla

ΓΕΡΜΑΝΙΑ8 ώρες ago

Γερμανία: Δίκτυο διακίνησης μεταναστών εξάρθρωσε η αστυνομία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ9 ώρες ago

Σε εξέλιξη η 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ1 ημέρα ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Βερολίνο: Τα μουσεία περιορίζουν τις ημέρες και τις ώρες λειτουργίας τους

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα ago

Επίσημη επίσκεψη Φ. Φόρτωμα στη Ν. Υόρκη και επαφές με την Ελληνική Ομογένεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Επιφυλακτική η κυβέρνηση περί νομιμοποίησης της άμβλωσης εντός των πρώτων 12 εβδομάδων κύησης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Σε εξέλιξη η “Εβδομάδα Ταχύτητας” στη Γερμανία

ΑΡΘΡΑ3 εβδομάδες ago

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΒΙΝΤΕΟ3 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΑΡΘΡΑ4 εβδομάδες ago

Απογοητευτικά τα νούμερα συμμέτοχής μέχρι τώρα από τους απόδημους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Η νομιμοποίηση της κάνναβης πέρασε και από την Bundestag

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες ago

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Συμφωνία Deutsche Bahn – μηχανοδηγών για μείωση των ωρών εργασίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Το προφίλ της παγκόσμιας αυτοκίνησης το 2023

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Μήνυμα ΠτΔ Κατ. Σακελλαροπούλου προς τον Απόδημο Ελληνισμό για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

KKE: Εκδηλώσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Γερμανία

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ1 ημέρα ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

ΒΙΝΤΕΟ3 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis