Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό στους άνω των 75 ετών

Published

on

Οι άνθρωποι άνω των 75 ετών που παίρνουν στατίνες – τα συχνότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα παγκοσμίως για τη μείωση της χοληστερίνης – έχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Αρκετές μελέτες μέχρι σήμερα είχαν δείξει ότι οι στατίνες μπορούν να αποτρέψουν εμφράγματα, εγκεφαλικά και πρόωρους θανάτους μεταξύ των ανθρώπων μέσης ηλικίας. Όμως, στις 28 μεγάλες κλινικές δοκιμές έως τώρα, μόνο το 2% των συμμετεχόντων ήταν άνω των 75 ετών, συνεπώς παρέμενε ασαφές κατά πόσο οι στατίνες έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα και στα άτομα προχωρημένης τρίτης ηλικίας.

Η νέα μελέτη από ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham & Women’s της Βοστώνης και του Συστήματος Υγείας Βετεράνων της ίδιας πόλης, με επικεφαλής τη δρα Αριέλα Όρκαμπι, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA» (Journal of American Medical Association), φωτίζει τον προστατευτικό ρόλο που παίζουν οι στατίνες ακόμη και σε πολύ ηλικιωμένους χωρίς προηγούμενο έμφραγμα.

Η μελέτη, η οποία έγινε σε περίπου 57.000 ηλικιωμένους βετεράνους άνω των 75 ετών, έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ήταν κατά μέσο όρο 25% μικρότερος για όσους έπαιρναν στατίνες, σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν.

Επίσης, ο κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου (από έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.ά.) ήταν 20% μικρότερος για τους πρώτους. Τα οφέλη των στατινών φαίνεται να παραμένουν ακόμη και μετά την ηλικία των 90 ετών.

«Με βάση τα ευρήματα, η ηλικία δεν συνιστά αιτία για να μη συνταγογραφεί κανείς στατίνες. Βρήκαμε ότι οι στατίνες ωφελούν, ανεξάρτητα από το εάν κάποιος είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος, έαν έχει άνοια ή όχι», δήλωσε η δρ. Όρκαμπι.

Ενώ οι στατίνες είναι εν γένει καλά ανεκτές, πολλοί άνθρωποι νιώθουν πόνους ως παρενέργειες, πράγμα που ωθεί μερικούς να σταματήσουν να τις παίρνουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπεία της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

«Μάθε για την Υπνική ‘Απνοια. Συμβουλέψου τον Πνευμονολόγο σου για να σε παραπέμψει στο Ειδικό Ιατρείο Ύπνου». Αυτό είναι φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, το μήνυμα της Ομάδας Εργασίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) για τη «Μελέτη διαταραχών αναπνοής στον ύπνο».

Στόχος της ΕΠΕ είναι να τονίσει τη σημασία που έχει η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας (ΑΥΑ) από τον ειδικό Ιατρό Ύπνου.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου είναι αφιερωμένη στην ισότητα στον ύπνο, καθώς κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε έναν επαρκή, αναζωογονητικό ύπνο, ανεξάρτητα από την κοινωνικο-οικονομική του κατάσταση, τις πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις, τις περιβαλλοντικές συνθήκες, τις διαπροσωπικές σχέσεις και τις ατομικές συμπεριφορές, διευκρινίζει η Γεωργία Τρακαδά MD, PhD, MSc, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας με εξειδίκευση στην Ιατρική Ύπνου, Γενική Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Υπνολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Θεραπευτική Κλινική.

«Ο ύπνος είναι μια βασική ανθρώπινη ανάγκη και κάτι που πάντα χρειαζόμαστε για να λειτουργούμε στην καθημερινή ζωή. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε μια σημαντική επιδείνωση του ύπνου, καθώς πολλοί άνθρωποι εργάστηκαν από το σπίτι χάνοντας τη ρουτίνα ύπνου – εγρήγορσης, με αποτέλεσμα τα πρότυπα ύπνου να χειροτερεύουν συνολικά.

Ο σταθερός κύκλος ύπνου – εγρήγορσης, ειδικά όταν είναι προσαρμοσμένος στον χρονότυπο κάθε ατόμου (πρωινός ή βραδινός τύπος), έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία και αυξημένη μακροζωία», επισημαίνει η κα Τρακαδά.



Σύμφωνα με το Sleep Foundation | Better Sleep for a Better You, απαιτείται συγκεκριμένος χρόνος ύπνου (ώρες/24ωρο) σε κάθε ηλικία:

● Νεογέννητα 0-3 μηνών 14-17 ώρες ● Βρέφη 4-11 μηνών 12-15 ώρες ● Νήπια 1-2 ετών 11-14 ώρες ● Παιδιά 3-5 ετών 10-13 ώρες ● Παιδιά 6-13 ετών 9-11 ώρες ● Έφηβοι 14-17 ετών 8-10 ώρες ● Νεαροί ενήλικες 18-25 7-9 ώρες ● Ενήλικες 26-64 ετών 7-9 ώρες και ● Ενήλικες 65+ 7-8 ώρες.

Το ένα τρίτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ αναφέρει ότι συνήθως κοιμάται λιγότερο από τη συνιστώμενη διάρκεια. Επίσης, το 37% δηλώνει ότι κοιμήθηκε χειρότερα εντός του 2023, σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Η σιωπηλή πανδημία της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας

Η Αποφρακτική Υπνική ‘Απνοια (ΑΥΑ) στον Ύπνο είναι η πιο συνηθισμένη διαταραχή του ύπνου. Πρόκειται για ένα χρόνιο νόσημα που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια ολικής ή μερικής απόφραξης του ανώτερου αεραγωγού κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα την υποξυγοναιμία και τις αφυπνίσεις που προκαλούν κατακερματισμό του ύπνου, όπως εξηγεί ο Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας της ΕΠΕ Πέτρος Μπακάκος, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.

«Είναι πολύ συχνό στον γενικό πληθυσμό. Η συχνότητά του είναι παρόμοια με αυτή του Σακχαρώδη Διαβήτη, ωστόσο υποδιαγιγνώσκεται σε μεγάλο βαθμό αφού υπολογίζεται ότι το 85% των πασχόντων είναι μη διαγνωσμένοι.

Το Σύνδρομο ‘Απνοιας στον Ύπνο ευθύνεται για σοβαρή νοσηρότητα (κυρίως από το καρδιαγγειακό) και πρώιμη θνητότητα. Προκαλεί υπνηλία, που μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα (στον χώρο εργασίας, τροχαία κλπ.), μειωμένη παραγωγικότητα και κοινωνική απομόνωση».



Υπολογίζεται ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΑΥΑ.

Ειδικότερα, ο ένας στους δύο άνδρες και μία στις τέσσερις γυναίκες μπορεί να εμφανίζουν ΑΥΑ, ενώ τα ποσοστά εξισώνονται μετά την εμμηνόπαυση. Παρ’ όλα αυτά, μόνο το 20% των ανθρώπων γνωρίζει την ΑΥΑ.

Οι πάσχοντες από ΑΥΑ, κυρίως οι άνδρες, ροχαλίζουν κατά το 80%.

Το 70% των πασχόντων εμφανίζουν παρατηρημένες διακοπές της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου και το 40% αναφέρουν σοβαρή ημερήσια υπνηλία, ιδίως οι γυναίκες.

Ο ένας στους δύο ή τρεις με ΑΥΑ αναφέρει συμπτώματα αϋπνίας, ειδικά οι γυναίκες, ενώ όσοι πάσχουν από ΑΥΑ διατρέχουν μιάμιση φορά μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης νυχτερινής συχνουρίας.

Η ΑΥΑ αυξάνει τον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος κατά 2 έως 3 φορές περισσότερο συγκριτικά με τους μη πάσχοντες, επισημαίνει η Υπεύθυνη της Ομάδας Εργασίας της ΕΠΕ Κατερίνα Βλάμη, MD MSc. MPH, ESRS Somnologist, Διευθύντρια ΕΣΥ Πνευμονολογίας, Υπεύθυνη Μονάδας Μελέτης Ύπνου, Β’ ΠΠΚ, ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ.

«Ο ένας στους δύο νοσηλευόμενους με έμφραγμα, αρρυθμία, καρδιακή ανεπάρκεια, έχουν προηγούμενη αδιάγνωστη ΑΥΑ, ενώ στο 70% των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή και στο 80% των ασθενών με συστηματική αρτηριακή υπέρταση ανθεκτική στα φάρμακα, υποκρύπτεται ΑΥΑ.

Πάνω από ένας στους δύο με προδιαβήτη υποκρύπτει ΑΥΑ, ενώ σε ασθενείς με σοβαρή ΑΥΑ είναι κατά 30% αυξημένος ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη. Πάσχοντες από ΑΥΑ διατρέχουν τριπλάσιο σχετικό κίνδυνο να εμφανίσουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τέλος, ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας στις μεγάλες ηλικίες είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερος συγκριτικά με τους μη έχοντες ΑΥΑ, ενώ σε πάσχοντες από γνωσιακές διαταραχές υπάρχει τριπλάσια πιθανότητα ύπαρξης ΑΥΑ».



Στους κύριους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης ΑΥΑ συγκαταλέγονται η μεγάλη ηλικία, το ανδρικό φύλο και η παχυσαρκία.

Όσο αυξάνεται η παχυσαρκία, η συχνότητα της ΑΥΑ εκτοξεύεται από το 3,6% στους έχοντες ιδανικό σωματικό βάρος, στο 60% στους άνδρες 50-70 ετών με νοσογόνο παχυσαρκία.

Το 86% των παχύσαρκων διαβητικών ασθενών εμφανίζει ΑΥΑ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν συσχετιστεί με την ΑΥΑ: για παράδειγμα, αύξηση του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) στον ατμοσφαιρικό αέρα κατά 10 ppb αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της ΑΥΑ κατά 40%.

Η ΑΥΑ έχει οικονομικές επιπτώσεις εξαιτίας της ανάγκης για υπηρεσίες υγείας, αλλά και από τη μειωμένη εργασιακή απόδοση του πάσχοντος. Το κόστος της αδιάγνωστης ΑΥΑ υπολογίστηκε ότι ανέρχεται σε 150 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ.

Οι αδιάγνωστοι ασθενείς με ΑΥΑ κοστίζουν στο υγειονομικό σύστημα μιας χώρας δύο φορές περισσότερο συγκριτικά με τους υγιείς. Μετα-ανάλυση έδειξε ότι κατά το έτος 2000, το προκύπτον οικονομικό κόστος από 800.000 τροχαία ατυχήματα που στοίχισαν 1.400 ζωές, με εμπλεκόμενους οδηγούς με ΑΥΑ, ανέρχεται, προσαρμοσμένο στο 2020, σε 24 δισ. δολάρια.

Ως αποτέλεσμα των διαθέσιμων στοιχείων και της γνώσης των κινδύνων που σήμερα πλέον έχουμε σχετικά με την ΑΥΑ, η Ομάδα Εργασίας «Μελέτη διαταραχών αναπνοής στον ύπνο» καταλήγει στο γενικό συμπέρασμα ότι «υπάρχει αυξημένη ανάγκη ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού και ανάληψης μέτρων από τους εμπλεκόμενους υγειονομικούς και πολιτικούς φορείς για την ΑΥΑ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Τα ζαχαρούχα ποτά συνδέονται με τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού, διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology».

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια κατάσταση κατά την οποία η καρδιά χτυπά ακανόνιστα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά πέντε φορές.

Περισσότεροι από δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να έχουν κολπική μαρμαρυγή μέχρι το 2030, σύμφωνα με τις στατιστικές της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών έχει συνδεθεί με τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία σε προηγούμενες έρευνες, ωστόσο αυτή είναι μία από τις πρώτες μεγάλες μελέτες που αξιολογούν μια πιθανή σχέση τους με την κολπική μαρμαρυγή.



Μια ανάλυση σε δεδομένα υγείας για περισσότερους από 200.000 ενήλικες ηλικίας 37-73 ετών, από τη βρετανική βιοϊατρική τράπεζα δεδομένων Biobank διαπιστώνει 20% υψηλότερο κίνδυνο ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού, γνωστού ως κολπική μαρμαρυγή, μεταξύ των ενηλίκων που δήλωσαν ότι έπιναν δύο λίτρα ή περισσότερα την εβδομάδα ποτών με τεχνητά γλυκαντικά σε σχέση με όσους έπιναν μικρότερη ποσότητα τέτοιων ποτών.

Την ίδια ώρα, ο κίνδυνος ήταν 10% υψηλότερος μεταξύ των ατόμων που δήλωσαν ότι έπιναν παρόμοιες ποσότητες ποτών με ζάχαρη.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για δέκα χρόνια. Συλλέχθηκαν δείγματα αίματος για τη μέτρηση του γενετικού κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή και οι συμμετέχοντες απάντησαν και σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος ήταν υψηλός ανεξάρτητα από τη γενετική ευαισθησία των συμμετεχόντων στην έρευνα.



Το κάπνισμα μπορεί επίσης να επηρεάζει τον κίνδυνο, καθώς οι καπνιστές που έπιναν περισσότερα από δύο λίτρα ζαχαρούχων ποτών την εβδομάδα είχαν 31% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.

Αντίθετα, η κατανάλωση ενός λίτρου ή λιγότερου φυσικού, μη σακχαρούχου, χυμού φρούτων ή λαχανικών την εβδομάδα συσχετίστηκε με 8% χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν πάντως ότι η μελέτη δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αν τα ζαχαρούχα ποτά προκαλούσαν κολπική μαρμαρυγή, ωστόσο η συσχέτιση παρέμεινε μετά τη συνεκτίμηση της γενετικής ευαισθησίας ενός ατόμου στη συγκεκριμένη πάθηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο Γκίνες ένας 57χρονος ως ο ασθενής που έχει επιζήσει περισσότερα χρόνια έπειτα από μεταμόσχευση καρδιάς

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Τέσσερις δεκαετίες αφότου διαγνώστηκε με ένα σοβαρό καρδιακό νόσημα και οι γιατροί του έδιναν έξι μήνες ζωής, ο Μπερτ Γιάνσεν σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες ως ο ασθενής που έχει επιζήσει περισσότερα χρόνια έπειτα από μεταμόσχευση καρδιάς.

“Θέλω να αποτελώ παράδειγμα για τους ανθρώπους”, λέει ο Ολλανδός ο οποίος ήταν 17 ετών όταν διαγνώστηκε με καρδιομυοπάθεια, μία προοδευτική ασθένεια του μυοκαρδίου (του καρδιακού μυός) κατά την οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καρδιακός μυς εξασθενεί και είναι αδύναμος να εξωθήσει το αίμα στο υπόλοιπο σώμα όπως θα έπρεπε.

Ο Γιάνσεν λέει ότι αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη ότι είναι δυνατό να ζήσει κάποιος πολλά χρόνια έπειτα από μεταμόσχευση καρδιάς.

Το 1984 στην Ολλανδία δεν είχε ακόμη πραγματοποιηθεί μεταμόσχευση καρδιάς και έτσι ο καρδιολόγος Άλμπερτ Μάταρτ παρέπεμψε τον έφηβο ασθενή του στο νοσοκομείο Χέρφιλντ της Αγγλίας.

Τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς ο Γιάνσεν υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς όταν βρέθηκε δότης έπειτα από ένα τροχαίο δυστύχημα στο οποίο σκοτώθηκαν δύο νέοι.



Η σωτήρια για τη ζωή του επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τον πρωτοπόρο των μεταμοσχεύσεων Μαγκντί Γιακούμπ.

“Εκείνη την ημέρα την θεωρώ σημαντικότερη από τα γενέθλιά μου”, λέει σήμερα ο Γιάνσεν στα 57 του χρόνια, παντρεμένος και πατέρας δύο γιων και… δεινός πιλότος ανεμόπτερου. “Ποτέ μου δεν κοίταζα τόσο μακροπρόθεσμα”, σχολιάζει.

Παρότι είναι υγιής και σε καλή κατάσταση, τα φάρμακα που λαμβάνει για την καρδιά του έχουν παρενέργειες και τα τελευταία χρόνια χρειάστηκε να μειώσει τους ρυθμούς του.

“Εξακολουθώ να κάνω ό,τι θέλω, σε γενικές γραμμές, αλλά με διαφορετικό ρυθμό”, εξηγεί.

Το προσδόκιμο ζωής, κατά μέσο όρο, για τους καρδιοπαθείς μετά την μεταμόσχευση είναι 16 χρόνια, σύμφωνα με τον καρδιολόγο που παρακολουθεί σήμερα τον Γιάνσεν, τον Κάσπερ Ίαρλινγκς.

Τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες αναγνώρισαν επισήμως το επίτευγμα του Γιάνσεν να ζήσει 39 χρόνια και 100 ημέρες μετά την μεταμόσχευση καρδιάς.



Το προηγούμενο ρεκόρ των 34 ετών και 359 ημερών, σύμφωνα με το Γκίνες, είχε πετύχει ο Καναδός Χάροντ Σοκίρκα το 2021.

Οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς “πρέπει να ακολουθούν έναν υγιή τρόπο ζωής και να είναι δραστήριοι. Αυτό έκανε ο κ. Γιάνσεν”, λέει ο Ίαρλινγκς.

Ο Γιακούμπ έχει ευχαριστήσει έκτοτε τον Γιάνσεν για το κατόρθωμά του και την αφοσίωσή του στην παγκόσμια υγεία. “Όμως εγώ είμαι αυτός που θα έπρεπε να τον ευχαριστώ”, καταλήγει ο Γιάνσεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Η θεραπευτική άσκηση βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των νεφροπαθών

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Αναγκαία θεωρεί τη θεραπευτική άσκηση για τους νεφροπαθείς, η οποία μάλιστα θα πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής θεραπείας τους, ο δρ. Γεώργιος Κ. Σακκάς, Κλινικός Εργοφυσιολόγος – Ερευνητής, καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η ενασχόληση του με τους ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ξεκίνησε το 1997 στην Αγγλία, συνεχίστηκε το 2001 στην Καλιφόρνια, ΗΠΑ ενώ από το 2005 πραγματοποιεί κλινικές μελέτες στην περιοχή της Θεσσαλίας στο ΤΕΦΑΑ.

Κάνοντας μια αποτίμηση αυτής της πολύχρονης έρευνας και ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού στις 14 Μαρτίου, τονίζει πως οι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια παρουσιάζουν χαμηλή ποιότητα ζωής, μειωμένη σωματική επάρκεια (αντοχή και δύναμη), αυξημένα επίπεδα μυϊκής ατροφίας (δηλ. μειωμένη μυϊκή μάζα), αυξημένα επίπεδα καμάτου (δηλ. κουράζονται πολύ εύκολα), χαμηλή οστική πυκνότητα (άρα οστεοπόρωση – εύθραυστα οστά ), μυϊκές και νευρολογικές διαταραχές (αδυναμία, μουδιάσματα στα άκρα), διαταραχές του ύπνου (υπνηλία, αϋπνίες και λήθαργο), καρδιακή Ανεπάρκεια και αυξημένο κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο.

Όλα τα παραπάνω προβλήματα φυσικά και επιδεινώνονται όταν οι ασθενείς, τονίζει, αποκλίνουν από τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών τους ή υιοθετούν ένα ανθυγιεινό τρόπο ζωής.



Οι πιο συχνές αρνητικές συνήθειες σχετίζονται με τη μεγάλη κατανάλωση υγρών, την αυξημένη κατανάλωση φρούτων, την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών πλούσιες σε αλάτι αλλά και συνήθειες όπως το κάπνισμα και ο καθιστικός τρόπος ζωής. 

Ωστόσο, οι περισσότερες από τις διαταραχές προλαμβάνονται ή και είναι αναστρέψιμες, ως κάποιο βαθμό, ενώ η βελτίωση των προβλημάτων αυτών σχετίζεται άμεσα με την βελτίωση της υγείας των νεφροπαθών και συνεπώς με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής τους (καλύτερα και περισσότερα χρόνια).

Στις κλινικές μελέτες μας, σημειώνει ο δρ. Σακκάς, χρησιμοποιούμε την «θεραπευτική άσκηση» ως μέσο επιβράδυνσης και αναστροφής της πτωτικής πορείας της υγείας των νεφροπαθών με τελικό στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής και της γενικότερης υγείας τους.

Η θεραπευτική άσκηση γίνεται, σύμφωνα με τον ίδιο, κατά την διάρκεια της αιμοκάθαρσης μεταξύ 1ης και 3ης ώρας και εφαρμόζεται αρχικά για 10 λεπτά και προοδευτικά αυξάνεται έως στην 1 ώρα. Οι ασθενείς συμμετέχουν ακόμα και σε ασκήσεις ενδυνάμωσης με λάστιχα και βαράκια. 

Μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει στις μελέτες εκατοντάδες αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς με πολύ σημαντικά θετικά αποτελέσματα για την υγεία τους.



Η ερευνητική δουλειά έχει αποδείξει με επιστημονικές εργασίες ότι η εφαρμογή της θεραπευτικής άσκησης στους ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να:

– Βελτιώσει σημαντικά τους δείκτες ποιότητας ζωής

– Αυξήσει την σωματική δύναμη και αντοχή

– Αναστρέψει την μυϊκή ατροφία και αυξήσει την μάζα των μυών

– Μειώσει την γενική αίσθηση της κόπωσης

 – Σταθεροποιήσει την οστική πυκνότητα

– Βελτιώσει τους δείκτες καρδιακής λειτουργίας

– Βελτιώσει την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου

– Μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο

Συμπερασματικά, τονίζει ο δρ. Σακκάς, η θεραπευτική άσκηση πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής θεραπείας των ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και όχι προαιρετική επιλογή.

Θα πρέπει να δούμε ολιστικά την αντιμετώπιση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου λαμβάνοντας υπόψη, όχι μόνο τις «κλινικές» ανάγκες του χρόνιου πάσχοντα, αλλά και τις ιδιαιτερότητες της ζωής του και τις προτιμήσεις του σε θέματα τρόπου ζωής. Η εξατομικευμένη φροντίδα των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο αφορά και την αλλαγή του τρόπου ζωής προς όφελος μιας ισορροπημένης αντιμετώπισης, καταλήγει ο επιστήμονας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Τα παιδιά εκτίθενται σε κινδύνους για την υγεία τους από τη λάθος χρήση ακουστικών

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Σε εθνική δημοσκόπηση που διεξήχθη στις ΗΠΑ, δύο στους τρεις γονείς δήλωσαν ότι τα παιδιά τους ηλικίας δημοτικού ή γυμνασίου χρησιμοποιούν συσκευές ήχου, ενώ είναι όλο και πιο διαδεδομένο να φορούν ακουστικά.

Ωστόσο, αυτό ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Όπως προέκυψε από τη δημοσκόπηση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου C.S.Mott του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, δύο στους τρεις γονείς δηλώνουν ότι το παιδί τους ηλικίας 5-12 ετών χρησιμοποιεί προσωπικές συσκευές ήχου.

Μεταξύ των γονέων που ανέφεραν ότι τα παιδιά τους χρησιμοποιούν ακουστικά κεφαλής (headphones) και ακουστικά ψείρες (earbuds), οι μισοί δήλωσαν ότι τα παιδιά περνούν τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα χρησιμοποιώντας τα, ενώ ένας στους έξι είπε ότι μία τυπική ημέρα για το παιδί του περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο ώρες χρήσης.

Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές στο σπίτι, στο σχολείο και στο αυτοκίνητο, ενώ λιγότερο από το 10% των γονέων δηλώνει ότι τα παιδιά τις χρησιμοποιούν στο λεωφορείο, έξω ή στο κρεβάτι τους.

Οι μισοί γονείς επισημαίνουν ότι τα ακουστικά βοηθούν το παιδί τους να ψυχαγωγείται.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, περισσότεροι γονείς παιδιών ηλικίας 9-12 ετών από ό,τι 5-8 ετών αναφέρουν ότι το παιδί τους χρησιμοποιεί ακουστικά, ενώ η καθημερινή χρήση ήταν επίσης πιθανότερο να είναι υψηλότερη στην μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα.



Ωστόσο, η παρατεταμένη ή ακραία έκθεση σε υψηλές εντάσεις θορύβου, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας ακοής ή εμβοών.

Επίσης, η έκθεση σε θόρυβο μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο των παιδιών, την μάθησή τους, τη γλώσσα, τα επίπεδα άγχους, ακόμη και την αρτηριακή τους πίεση.

«Οι κίνδυνοι έκθεσης σε θόρυβο για τα μικρά παιδιά αφορούσαν ιστορικά δυνατές μεμονωμένες εκδηλώσεις με δυνατό ήχο, όπως συναυλίες ή πυροτεχνήματα, αλλά οι γονείς μπορεί να υποτιμούν την πιθανή βλάβη από την υπερβολική χρήση συσκευών ακρόασης», δηλώνει η παιδίατρος του νοσοκομείου, Σούζαν Γούλφορντ και συνδιευθύντρια της δημοσκόπησης.

Η ίδια εξηγεί ότι «τα μικρά παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε πιθανή βλάβη από την έκθεση σε θόρυβο, επειδή το ακουστικό τους σύστημα είναι ακόμη σε ανάπτυξη. Οι ακουστικοί τους πόροι είναι, επίσης, μικρότεροι από των ενηλίκων, εντείνοντας τα αντιληπτά επίπεδα ήχου».

Μόνο οι μισοί γονείς που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση ανέφεραν ότι έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν τη χρήση συσκευών ήχου από το παιδί τους. Οι γονείς των οποίων το παιδί χρησιμοποιεί ακουστικά για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα είναι επίσης λιγότερο πιθανό να θέσουν όρια χρόνου ή έντασης σε σύγκριση με τους γονείς που αναφέρουν λιγότερη χρήση ακουστικών από το παιδί τους.



Η κ. Γούλφορντ σημειώνει τέσσερις συμβουλές για τη μείωση των κινδύνων έκθεσης των παιδιών σε θόρυβο μέσω ακουστικών:

Να παρακολουθούν και να ρυθμίζουν οι γονείς την ένταση του ήχου και τον χρόνο χρήσης των συσκευών από το παιδί ακολουθώντας τον κανόνα 60/60, δηλαδή τα παιδιά να περιορίζονται σε όχι περισσότερα από 60 λεπτά χρήσης συσκευών ήχου την ημέρα σε ένταση που δεν υπερβαίνει το 60% της μέγιστης έντασης.

– Να αγοράζουν οι γονείς για τα παιδιά ακουστικά ακύρωσης θορύβου ή περιορισμού της έντασης ήχου.

– Να βοηθούν οι γονείς τα παιδιά να κάνουν διαλείμματα από τις προσωπικές συσκευές ακρόασης.

– Να είναι οι γονείς σε εγρήγορση για τα πρώιμα σημάδια απώλειας ακοής, λόγω της χρήσης συσκευών ήχου και να απευθύνονται σε παιδίατρο, ωτορινολαρυγγολόγο ή ακουολόγο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού από τα 40 σώζει ζωές

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού που αρχίζει από την ηλικία των 40 ετών και συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 79 ετών έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη μείωση της θνησιμότητας, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής «Radiology».

Ο καρκίνος του μαστού είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες στις ΗΠΑ. Παρά τις έρευνες που αποδεικνύουν ότι η συνεπής συμμετοχή σε προληπτική μαστογραφία μπορεί να μειώσει τους θανάτους από καρκίνο του μαστού κατά 40%, μόνο το 50% ή λιγότερο των γυναικών συμμετέχουν στον ετήσιο προληπτικό έλεγχο.

Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Ακτινολογίας στη Σχολή Ιατρικής Geisel School of Medicine του Dartmouth College στο Ανόβερο του Νιου Χαμσάιρ, Ντέμπρα Μοντιτσιόλο, η σύσταση της Ομάδας Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ το 2009 να γίνεται έλεγχος κάθε δύο χρόνια αρχής γενομένης από την ηλικία των 50 ετών είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί σε εθνικό επίπεδο η συμμετοχή στον έλεγχο.

Στις νέες συστάσεις της το 2023 η Ομάδα Εργασίας προτείνει στις γυναίκες να συμμετέχουν σε διετή έλεγχο μεταξύ 40 και 74 ετών.

Ωστόσο, το Αμερικανικό Κολέγιο Ακτινολογίας, η Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού και το Εθνικό Ολοκληρωμένο Δίκτυο Καρκίνου συνιστούν ετήσιο έλεγχο για γυναίκες μέσου κινδύνου για καρκίνο του μαστού ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών και συνεχίζοντας όσο η γυναίκα είναι καλά στην υγεία της.

Στη μελέτη η κ. Μοντιτσιόλο και οι συνεργάτες της εκτίμησαν τα αποτελέσματα του προσυμπτωματικού ελέγχου σε διάφορες συχνότητες και ηλικίες έναρξης στις ΗΠΑ συγκρίνοντας τα οφέλη του προσυμπτωματικού ελέγχου σε τέσσερα διαφορετικά σενάρια: διετή έλεγχο γυναικών 50-74 ετών, διετή έλεγχο γυναικών 40-74 ετών, ετήσιο έλεγχο 40-74 ετών και ετήσιο έλεγχο 40-79 ετών.

Οι εκτιμήσεις έδειξαν ότι ο ετήσιος έλεγχος των γυναικών 40-79 ετών είτε με ψηφιακή μαστογραφία είτε με τρισδιάστατη τομοσύνθεση οδηγεί σε μείωση της θνησιμότητας κατά 41,7%.

Ο διετής έλεγχος των γυναικών 50-74 και 40-74 έδειξε μείωση της θνησιμότητας κατά 25,4% και 30%, αντίστοιχα.

Επίσης, ο ετήσιος έλεγχος των γυναικών 40-79 ετών έδειξε τις χαμηλότερες ανά μαστογραφία ψευδώς θετικές εξετάσεις (6,5%) και καλοήθεις βιοψίες (0,88%) σε σύγκριση με άλλα σενάρια ελέγχου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 λεπτά ago

Το προφίλ της παγκόσμιας αυτοκίνησης το 2023

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ώρα ago

Γερμανία: Αντιδράσεις προκαλεί η δήλωση της Υπ. Παιδείας για προετοιμασία των μαθητών για το ενδεχόμενο πολέμου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ώρα ago

Μελέτη: Οι ευρωπαϊκές πόλεις μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων στα αστικά κέντρα έως και 90%

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ19 ώρες ago

Ένα γαστρονομικό γεύμα στη… στρατόσφαιρα, το στοίχημα ενός σεφ για το 2025

ΕΙΔΗΣΕΙΣ22 ώρες ago

Ισλανδία: Συνεχίζεται η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη χερσόνησο Ρέικιανες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ23 ώρες ago

Γερμανία: Εφικτός ο κλιματικός στόχος του 2030, εκτιμά η κυβέρνηση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Το πείραμα της εβδομάδας τεσσάρων ημερών εργασίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Μελέτη: Το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζουν οι νευρολογικές παθήσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Γυναίκα 103 ετών συνελήφθη καθώς οδηγούσε χωρίς δίπλωμα και ασφάλιση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Ισλανδία: Νέα έκρηξη του ηφαιστείου της χερσονήσου Ρέικιανες

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές 2024

ΥΓΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού από τα 40 σώζει ζωές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απεργούν 28 Φεβρουαρίου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα 24ωρη απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa την Τρίτη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Απεργίες στα τοπικά μέσα μεταφοράς για την επόμενη εβδομάδα αποφάσισε η Ver.di

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου: “Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος”!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Σε εξέλιξη η νέα απεργία στα αεροδρόμια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Έρευνα: Ο αστεροειδής Δίμορφος μετά το πείραμα της NASA

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Ψηφίστηκε από την Bundestag η μερική νομιμοποίηση της κάνναβης

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis