Επικοινωνήστε μαζί μας

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Μικρές νύξεις αρχαίας οικολογίας»

Δημοσιεύθηκε

στις

«Μητέρα τροφός και τόπος ιερός, “ἕδος πάντων ἀσφαλές αἰεί”, η “εὐρύστερνος γαῖα”, η γη, από τους αρχαίους ήδη χρόνους θεοποιήθηκε και τιμήθηκε ως κάτι σεμνό, ανώτερο και απαραβίαστο, πολύ περισσότερο ως “διδάσκαλος” και αρωγός ζωής για κάθε έννοια ύπαρξης».

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η δόκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάσκουσα στο ECI-European Communication Institute, φιλόλογος, Αγγελική Κομποχόλη, μέσα από την ιστορία και τους μύθους, αλλά κυρίως, μέσα από την βαθιά γνώση της στην αρχαία ελληνική γραμματεία περιγράφει με γλαφυρό τρόπο στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τη σχέση των αρχαίων Ελλήνων με τη Φύση:

«Στους ήχους της ο άνθρωπος απομόνωσε τους φθόγγους του κι έφτιαξε την φωνή του, στα χρώματα και τις γεύσεις της αναβάθμισε τις αισθήσεις του κι απόλαυσε την υλικότητά του, στους αέναους κύκλους των εποχών της στήριξε τις ελπίδες του και οραματίστηκε την αιωνιότητά του: τίποτε σε αυτήν την φύση δεν χάνεται, τίποτε δεν καταργείται τα πάντα – σε περιοδική ανακύκληση – ρέουν και αναγεννιούνται με σύμμετρη γεωμετρία στην πολλαπλότητα των μορφών τους», λέει.

Και συνεχίζει: «Είναι η προστατευτική “Οἰκουμένη”, το αλάθητο δομικό πλαίσιο κυοφορίας κι επίτευξης, το θαύμα της δημιουργίας, το “ὅσιον” δέος.

Γεννά την αγάπη και γίνεται η Αρχή των όντων συνενώνοντας επάνω της τις λατρείες των θεοτήτων, των θηλυκών αρχικά.

Είναι η Τηθύς, η μητέρα των νερών και των απειράριθμων ποτάμιων θεοτήτων, η Ρέα, η θεά της γονιμότητας και της ευφορίας, η Ήρα, η θεά της σύζευξης, η Μαία, η ωραιότερη των Πλειάδων, η Νύμφη που ο χορός της φέρνει την βροχή, η Δήμητρα, η θεά του θερισμού και της καλλιέργειας, η “Ἑστία”, η θέα του οίκου (και μεταφορικά της γης), η “καλλιγένεια”, η “χλοόμορφος”, η αειθαλής δύναμη. Τα χώματά της δωρίζουν απλόχερα τους καρπούς της και γεννούν την ανταποδοτική ευγνωμοσύνη στις ονομασίες που τους δίνονται: Είναι η “ἔρα (και «ἐρᾶν, τό ἐπιθυμεῖν», που «πρῶτον ἀπό τῆς γῆς ἐλέχθη») η “ἀμμάς”, η ποθητή, η αρχέγονη, υλική μάνα, η “φερέσβιος”, αυτή που συντηρεί τη ζωή η “δαῖα”, η γη που ακριβοδίκαια προσφέρει την συγκομιδή της -από το πανάρχαιο εκείνο ομηρικό “δαίω”, ρήμα που σημαίνει μοιράζω, από όπου και οι μεταγενέστεροι τύποι “δᾶ”, “δῆ”, αλλά και “δᾶμος”, “δῆμος”, με τον άνθρωπο να γίνεται μαθητής της και να εμπεδώνει τα μαθήματα δημοκρατίας που πρώτη αυτή του διδάσκει».

Για τους αρχαίους Έλληνες, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τον μοναδικό της τρόπο η κ. Κομποχόλη, «όπως η φύση παρέχει κοινή σε όλους κι ελεύθερη την τροφή, άρα και την ζωή, με τον ίδιο τρόπο ο άνθρωπος μετέχει στα διδάγματά της, όταν αγωνίζεται να διασφαλίσει την ισότητα στην λήψη κάθε έννοιας αγαθού. Για κάθε ύπαρξη.

Αυτό και το “κατά φύσιν ζῆν” ως αίτημα της αρχαίας ελληνικής σκέψης, αυτό και το περιεχόμενο της αρχαίας οικολογικής συνείδησης, περισσότερο από ποτέ επίκαιρο και αναγκαίο στις ημέρες μας.

Πουθενά δεν επιτρέπεται η άκριτη παρέμβαση, αν αυτή δεν υπαγορεύεται από επιτακτικούς όρους βιωσιμότητας.

“Φυτόν ἥμερον, μήτε φθίνειν μήτε σίνεσθαι, μηδέ ζῶον, ὅ μή βλάπτει ἀνθρώπους”, συμβουλεύει ρητά ο Πυθαγόρας, ενώ η αρχαία ιστορία του Ερυσίχθονα, ο οποίος δενδροτομώντας το αρχαίο άλσος της Δήμητρας δέχεται την αυστηρή τιμωρία της θεάς, επικυρώνει μυθολογικά την παραπάνω άποψη. Η φύση ως ζωντανός θεϊκός οργανισμός πρέπει να γίνεται σεβαστή και να φυλάσσεται: “Ἄσθετο Δαμάτηρ, ὅτι ξύλον ἱερόν ἄλγει, εἶπε δέ χωσαμένα: τίς μοι καλά δένδρεα κόπτει;”».

 «Στην ίδια λογική», συνεχίζει η καθηγήτρια, «τα ποτάμια, οι λίμνες, οι πηγές, όλα τα υδάτινα νάματα κατοικούνται από Νύμφες κι έτσι ιεροποιούνται, ακριβώς για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενη, μελλοντική, απειλή μόλυνσης.

Ο αγροτικός Ησιόδος στο έργο του “Ἕργα καί Ἡμέραι” συμβουλεύει τους ανθρώπους να μην ρυπαίνουν τα ποτάμια και να τα προστατεύουν, γιατί “με βόρβορο αν μιάνεις το νερό δεν θα βρεις να πιείς”, ενώ ο Σκάμανδρος, ποτάμιος θεός στην Τρωάδα, θυμώνει και ορμά να πνίξει τον Αχιλλέα, όταν ο τελευταίος, μέσα στην εκδικητική του μανία, γεμίζει τον ποταμό με κουφάρια νεκρών και αίματα εμποδίζοντας την ροή των υδάτων του στην θάλασσα».

Όπως επισημαίνει η δρ. Κομποχόλη, «ανάλογες απαγορεύσεις ισχύουν και για την ηχορρύπανση και η προφορική παράδοση μαρτυρεί πως ο θεός Παν τιμωρεί αυστηρότατα τους “συρίζοντας ἤ αὐλοῦντας κατά τήν μεσημβρίαν ὡς ταράττοντας τόν μεσημβρινόν ὕπνον”.

Στον θεό Πάνα, θεό του σύμπαντος και της ολότητας, αλλά και της γενετικής δύναμης της ζωής, στην αρσενική εκπόρευσή της, προσεύχεται και ο Σωκράτης στις όχθες του Ιλισσού ποταμού, κάτω από έναν πλάτανο, ιερό δέντρο του θεού, ζητώντας ηθική βελτίωση κι εσωτερική γαλήνη.

Εδώ η δύναμη και η σταθερότητα του δένδρου, βαθιά ριζωμένου στη γη, καθαγιασμένου από τη θεϊκή συμμετοχή, γίνεται συνυποδηλωτικά ο στυλοβάτης στη σκέψη που αναπέμπει αίτημα».

Σύμφωνα με την δρ. Κομποχόλη: «Η έμψυχη θεώρηση των πάντων, ιδίως των ζώων και των φυτών, και η συμβολική σύνδεσή τους με τη λατρεία των θεών, σύνδεση που διατρέχει την αρχαία ελληνική σκέψη, αναδεικνύουν μία έξοχη οικολογική συνείδηση (και συμπεριφορά), που προσδιορίζει γόνιμα την σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του».

 «Η ύπαρξή μας δεν πρέπει να νοείται ανθρωποκεντρικά, καθώς “πᾶν ὅτιπερ ἄν μετάσχῃ τοῦ ζῆν”, αποκτά ισοδύναμη αξία, “ζῷον μέν ἄν ἐν δίκῃ λέγοιτο ὀρθότατα”, και ύστερα τον “κόσμον πλήρη δαιμόνων εἶναι”, ο κόσμος δηλαδή κυριαρχείται από την θεϊκότητα» καταλήγει η κ. Κομποχόλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement
Σχολιάστε

Γράψτε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Κόκκινα αυγά: Λαογραφία και παράδοση

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Τα κόκκινα βαμμένα αυγά, που βρίσκονται ήδη βαλμενα στο τραπέζι μας για τη βραδιά της Ανάστασης και για την Κυριακή του Πάσχα, ανήκουν σε μια μακρά λαογραφική παράδοση.

Αν το βρασμένο αυγό αποτελεί το σύμβολο του σταυρικού θανάτου του Ιησού, το τσόφλι του είναι ο τάφος του Κυρίου.

Με το τσούγκρισμα των αυγών κατά τη διάρκεια της Ανάστασης σπάει το κάλυμμα του τάφου για να υποδεχτούμε τον αναστημένο Θεάνθρωπο γεμάτο από ελπίδα για ζωή και έτοιμο να εξαγγείλει τη σωτήρια υπόσχεσή του για έναν καινούργιο και άδολο κόσμο.

Βέβαια, τα «αυγά και τα πασχάλια», όπως ονομάτιζε τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα ο Γεώργιος Σουρής τα βαμμένα κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα αυγά, διεκδικούν θέση σε πολλές λαογραφικές παραδόσεις πριν και μετά την έλευση του Χριστού επί της γης: από τους Πέρσες και τους αρχαίους Αιγυπτίους μέχρι τους Σκανδιναβούς.

Το κόκκινο χρώμα είναι ταυτισμένο, ήδη από τα προχριστιανικά χρόνια, με την ανανέωση και την ανθοφορία της φύσης κι όταν αρχίζει να παραπέμπει στο αίμα του θυσιασμένου Χριστού τα κόκκινα αυγά μετατρέπονται σε κεντρικό στοιχείο της πασχαλινής τελετουργίας.

Τέλη του 19ου αιώνα, την ίδια περίπου εποχή με τον Σουρή, ο Εμμανουήλ Ροΐδης αναλαμβάνει να εξηγήσει την τελετουργία των κόκκινων αυγών σε ένα κείμενό του με παρόμοιο τίτλο.

Γράφει ο μέγας σατιρικός: «Διατί δε βάφονται τα αυγά κόκκινα, τούτο εξηγούσαν οι Ραβίνοι διδάσκοντες ότι, κατά τον Μωσαϊκόν νόμον, όχι μόνον όλα τα τρωγόμενα την ημέραν του Πάσχα, αλλά και αυτοί οι τοίχοι των οικιών πρέπει να κοκκινίζωνται με το αίμα του σφαζομένου αρνίου, προς εξιλέωσιν του Αγγέλου της καταστροφής.

Κατά τον Αίλιον όμως Λαμπίδιον οι Ραβίνοι δεν ηξεύρουν τι λέγουσι, τα δε πρώτα ερυθρά αυγά δεν εβάφησαν, αλλ’ εγεννήθησαν κόκκινα από τας αυτοκρατορικάς όρνιθας την ημέραν της γεννήσεως του Αλεξάνδρου Σεύκρου, ως χαρμόσυνος οιωνός της μελλούσης φιλίας του προς τους χριστιανούς […].

Τας πλείστας άλλας της απορίας ταύτης λύσεις δεν έχω προχείρους εις την μνήμην μου, πλην μόνης της του Πανοσιωτάτου Εξάρχου του Αγίου Τάφου εν Βλαχία Ναθαναήλ, όστις, ερωτηθείς εν πασχαλινώ συμποσίω περί των κοκκίνων αυγών, μοι απήντησεν: ‘’Τρώγε και μη ερεύνα’’».

Πάντοτε στα τέλη του 19ου αιώνα, στο διήγημα «Πάσχα στα πέλαγα», ο Ανδρέας Καρκαβίτσας γράφει για μιαν Ανάσταση εν πλω, σ’ ένα καράβι όπου ακούμε το αναστάσιμο μήνυμα και παρακολουθούμε τη λαμπρότητα του φωτισμένου πλοίου μαζί με την απόλαυση της μαγειρίτσας και των κόκκινων αυγών.

Και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, όμως, στο διήγημα «Χωρίς στεφάνι», όταν πια κλείνει ο 19ο αιώνας, βάζει την ηρωίδα του Χριστίνα να μιλήσει για το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη.

Στη διερεύνηση του αινίγματος των κόκκινων αυγών θα πάρει μέρος και ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, λίγο νωρίτερα από τον Παπαδιαμάντη, γράφοντας στο αγαπημένο του περιοδικό «Η Διάπλασις των Παίδων» τα εξής: «Και τα βάφουμε κόκκινα τ’ αυγά του Πάσχα, είτε για να τα κάμουμε ακόμα πιο χαρούμενα σύμβολα, αφού το κόκκινο είναι το χρώμα της χαράς, είτε γιατί κι αυτό, μαζί με τόσα άλλα, το πήραμε απ’ τους Εβραίους που έβαφαν το Πάσχα όλα τους τα πράγματα κόκκινα, ακόμα και τους τοίχους των σπιτιών τους […].

Αυτά τέλος πάντων λένε οι σοφοί για την καταγωγή των κόκκινων αυγών. Καθώς βλέπετε, είναι κάπως δύσκολο να εξακριβωθεί η αλήθεια. Αλλά τι μας μέλει! Φτάνει που το έθιμο είν’ όμορφο κι αθώο. Ούτ’ αίμα χύνει ούτε πόνο προξενεί. Λίγη βαφή στο τσουκάλι που θα βράσουν, και τ’ αυγά βγαίνουν από κει μέσα πασχαλιάτικα».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συνέχεια

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

17 Νοέμβρη 1973: Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα.


Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου 1973, όταν ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές της Αθήνας και συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο. Ζητούσαν την κατάργηση του Ν.1347, ο οποίος προέβλεπε την υποχρεωτική στράτευση όσων ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η αστυνομία, παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, εισήλθε στο χώρο του ιδρύματος, συνέλαβε 11 φοιτητές και τους παρέπεμψε σε δίκη με την κατηγορία της «περιύβρισης αρχής». Οι 8 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές, ενώ περίπου 100 άλλοι αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους και να ντυθούν στο χακί.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 21 Φεβρουαρίου οι φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής σχολής στην Αθήνα, προβάλλοντας τα συνθήματα «Δημοκρατία», «Κάτω η Χούντα» και «Ζήτω η Ελευθερία». Αν και η συγκέντρωση ήταν πιο μαχητική καθώς ακολούθησε την προηγούμενη στο Πολυτεχνείο, τελικά έληξε και πάλι με την παρέμβαση της αστυνομίας.

Η εξέγερση που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973 επρόκειτο να αποτελέσει την κορύφωση των αντιδικτατορικών εκδηλώσεων. Το πρωί εκείνης της ημέρας οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Πολυτεχνείου και αποφάσισαν την κήρυξη αποχής από τα μαθήματα, με αίτημα να γίνουν εκλογές για τους φοιτητικούς συλλόγους τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Οι συνελεύσεις σε Ιατρική και Νομική λειτούργησαν καταλυτικά καθώς εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και οι φοιτητές κατευθύνθηκαν προς το Πολυτεχνείο όπου ενώθηκαν με τους συναδέλφους τους. Το απόγευμα πάρθηκε η απόφαση για κατάληψη του Πολυτεχνείου. Οι πόρτες έκλεισαν και από τότε άρχισε η οργάνωση της εξέγερσης.

Το πρώτο βήμα ήταν η εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία μετείχαν 22 φοιτητές και 2 εργάτες, με σκοπό να καθοδηγήσει τον αγώνα. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν επιτροπές σε όλες τις σχολές για να οργανώσουν την κατάληψη και την επικοινωνία με την ελληνική κοινωνία.

Το πρωί της 15ης Νοεμβρίου βρήκε την Αθήνα πολύ διαφορετική. Το Πολυτεχνείο είχε μετατραπεί στο κέντρο της πόλης. Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώνονταν στο οδόστρωμα της Πατησίων εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη τους προς τους εξεγερμένους φοιτητές και παράλληλα λειτουργώντας ανασταλτικά για την περίπτωση βίαιης επέμβασης από τις αστυνομικές δυνάμεις. Παράλληλα, στους γύρω δρόμους σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και πολιτών.

Την ίδια μέρα ξεκίνησε να λειτουργεί και ο θρυλικός ραδιοφωνικός σταθμός των φοιτητών, μέσω του οποίου ζητούσαν την έμπρακτη στήριξη του λαού αρχικά στο κτίριο του Χημικού και αργότερα στο κτίριο των Μηχανολόγων, με εκφωνητές τη Μαρία Δαμανάκη και τον Δημήτρη Παπαχρήστου.

Στις 16 Νοεμβρίου, η στήριξη αποκτά διαστάσεις λαϊκής εξέγερσης. Υπολογίζεται να είναι σε κινητοποίηση γύρω στις 150.000. Παράλληλα, μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις επιτίθενται εναντίον του πλήθους που ήταν συγκεντρωμένο έξω από το Πολυτεχνείο, με γκλομπς, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.

Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, όταν διαπίστωσε ότι η αστυνομία αδυνατούσε να εισέλθει στο Πολυτεχνείο, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το στρατό. Κοντά στο σταθμό Λαρίσης συγκεντρώθηκαν τρεις μοίρες ΛΟΚ και μία μοίρα αλεξιπτωτιστών από τη Θεσσαλονίκη. Τρία άρματα μάχης κατέβηκαν από του Γουδή προς το Πολυτεχνείο. Τα δύο στάθμευσαν στις οδούς Τοσίτσα και Στουρνάρα, αποκλείοντας τις πλαϊνές πύλες του ιδρύματος και το άλλο έλαβε θέση απέναντι από την κεντρική πύλη. Η Συντονιστική Επιτροπή των φοιτητών ζήτησε διαπραγματεύσεις, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοέμβρη το άρμα λαμβάνει την εντολή να εισβάλλει στον χώρο. Αστυνομικοί, ασφαλίτες, ΕΣΑτζήδες και ΛΟΚατζήδες, εισβάλλουν στον χώρο του Πολυτεχνείου κυνηγώντας τους φοιτητές.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, στις 17 Νοεμβρίου συνελήφθησαν 840 άτομα. Όμως, μετά τη Μεταπολίτευση, αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανακρινόμενοι, ανέφεραν ότι οι συλληφθέντες ξεπέρασαν τα 2400 άτομα. Οι νεκροί επισήμως ανήλθαν σε 34 άτομα.

Η δικτατορία κατέρρευσε στις 23 Ιουλίου του 1974, αφού είχε ήδη προηγηθεί η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο Γκιζίκης και ο αντιστράτηγος Ντάβος, διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού, κάλεσαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να επιστρέψει στην Ελλάδα για να επαναφέρει τη δημοκρατική διακυβέρνηση.

Συνέχεια

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Σαν σήμερα: 117 χρόνια από την ίδρυση της Μπαρτσελόνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η Μπαρτσελόνα ή Μπάρτσα είναι πασίγνωστη για το ποδοσφαιρικό της τμήμα και δευτερευόντως για την ομάδα του μπάσκετ. Διατηρεί, επίσης, τμήματα στίβου, ράγκμπι, μπέιζμπολ, χόκεϊ σάλας, χόκεϊ επί πάγου και επί χόρτου, χάντμπολ, παγοδρομιών, ποδηλασίας, βόλεϊμπολ και ποδοσφαίρου σάλας (φούτσαλ).

Είναι ο δεύτερος πλουσιότερος σύλλογος του κόσμου, με έσοδα που αγγίζουν τα 420 εκατομμύρια ευρώ (2006). Στη φανέλα της δεν διαφημίζει εμπορική φίρμα, αλλά την Unicef, την οποία ενισχύει με 1,2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Διαθέτει 156.366 εγγεγραμμένα μέλη, που εκλέγουν τον πρόεδρο του συλλόγου και 1.782 λέσχες φίλων της σε όλο τον κόσμο (2006).

Η Μπαρτσελόνα δεν είναι απλώς μια ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά μια ιδέα, ένα σύμβολο. Σύμβολο υπερηφάνειας των Καταλανών και του πόθου τους για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία από τη Μαδρίτη, σύμβολο κοινωνικών και αντιδικτατορικών αγώνων. Και φυσικά, η αιώνια αντίπαλός της Ρεάλ (Ελ Κλάσικο), που εκπροσωπεί την κεντρική εξουσία της Μαδρίτης και το Στέμμα, αλλά και της συμπολίτισσάς της Εσπανιόλ, που αντιπροσωπεύει τους βασιλόφρονες και τους κεντριστές της Καταλωνίας.

Η Μπαρτελόνα ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ελβετού επιχειρηματία Χανς Γκάμπερ. Στις 22 Οκτωβρίου 1899, ο Γκάμπερ δημοσίευσε μια αγγελία στις εφημερίδες της περιοχής, αναζητώντας ποδοσφαιριστές για τη δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας. Στις 29 Νοεμβρίου 1899 οι ενδιαφερόμενοι συγκεντρώθηκαν στο Γυμνάσιο Σόλε και ίδρυσαν την ομάδα που πήρε το όνομα της πόλης. Στη συνάντηση εκείνη επελέγησαν και τα χρώματα της Μπαρτσελόνα, το μπλε και το γκρενά, που ήταν τα χρώματα της ελβετικής Βασιλείας (FC Basel), της ομάδας που υποστήριζε ο Γκάμπερ. Εξ ου και το προσωνύμιο μπλαουγκράνα, με το οποίο είναι γνωστή η Μπαρτσελόνα.

Γρήγορα, η νέα ομάδα, υπό την καθοδήγηση του Γκάμπερ, ξεπέρασε τα σύνορα της Καταλωνίας κι έγινε μία από τις μεγάλες δυνάμεις του ισπανικού ποδοσφαίρου. Το 1902 αγωνίστηκε στον πρώτο μεγάλο τελικό της ιστορίας της, στο Κύπελλο του Βασιλιά (Copa del Rey), όπως ονομάζεται ο θεσμός του Κυπέλλου στην Ισπανία, αλλά έχασε από τη Βισκάγια με 2-1. Στις 14 Μαρτίου 1909 η Μπαρτσελόνα απέκτησε το πρώτο της γήπεδο χωρητικότητας 6.000 θέσεων, αλλά μέχρι το τέλος του χρόνου οι ανάγκες της είχαν μεγαλώσει, καθώς τα μέλη της είχαν ξεπεράσει τα 10.000.

Έτσι, μετακόμισε στο Λες Κορτς, χωρητικότητας 20.000 θέσεων, που με την πάροδο του χρόνου έφθασε τις 60.000 και τη φιλοξένησε ως τις αρχές της δεκαετίας του ’50. Την εποχή αυτή στην ομάδα αγωνίστηκε ο Παουλίνο Αλκάνταρα, που με 356 γκολ στο ενεργητικό του παραμένει ο πρώτος σκόρερ της Μπαρτσελόνα. Ως το 1925 που ο Γκάμπερ παρέμεινε στην προεδρία της ομάδα, η Μπαρτσελόνα κατέκτησε 5 Κύπελλα Ισπανίας και άλλα μικρότερα έπαθλα, καθώς το πρωτάθλημα, η γνωστή μας Σέριε, άρχισε το 1928. Στην ομάδα αγωνίστηκαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, όπως οι Σαχίρμπαμπα, Σαμιτιέρ, Ζαμόρα, Πλάτκο και Σεσούμαγκα.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’20 η Μπαρτσελόνα οπισθοχωρεί και χάνει την αίγλη της για πολιτικούς λόγους. Στις 14 Ιουνίου 1925 οι οπαδοί της σε μια έκρηξη καταλανικού εθνικισμού γιουχάρουν τον ισπανικό εθνικό ύμνο και ο δικτάτορας Πρίμο Ντε Ριβέρα επιβάλλει εξάμηνη διακοπή των λειτουργιών της και την αποβολή του Γκάμπερ από την προεδρία της. Η ομάδα αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα και από τη μείωση των μελών της.

Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου (1936 – 1939), η Μπαρτσελόνα, όπως και όλη η Καταλωνία, τάσσεται με το πλευρό των Δημοκρατικών. Ο πρόεδρός της Ζόζεπ Σουνιόλ εκτελείται από τους εθνικιστές του στρατηγού Φράνκο. Η ομάδα περιοδεύει στις ΗΠΑ και το Μεξικό, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για τον αγώνα. Συχνά, τα γραφεία των συνδέσμων της γίνονται στόχος βομβιστικών επιθέσεων από τους Φαλαγγίτες του Φράνκο.

Με την επικράτηση του Φράνκο το 1939 αρχίζουν τα μαύρα χρόνια για την Μπαρτσελόνα, καθώς ο δικτάτορας πριμοδοτούσε σκανδαλωδώς την αγαπημένη του Ρεάλ Μαδρίτης, που αποτελούσε το σύμβολο της ενωμένης Ισπανίας, σε αντίθεση με την Μπαρτσελόνα, που αντιπροσώπευε τις αποσχιστικές τάσεις της Καταλωνίας. Η Μπαρτσελόνα τότε εξαναγκάστηκε να αφαιρέσει την καταλανική σημαία από το σήμα της και να ισπανοποιήσει το όνομά της. Όμως, το γήπεδό της παρέμεινε ένα από τα λίγα μέρη, που μπορούσε ο κόσμος να μιλήσει ελεύθερα τα καταλανικά.

Χαρακτηριστικό είναι και το επεισόδιο του 1943. Στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ισπανίας η Μπαρτσελόνα νίκησε 3-0 τη Ρεάλ. Στον επαναληπτικό της Μαδρίτης οι παίκτες της δέχθηκαν στα αποδυτήρια την επίσκεψη ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Φράνκο, ο οποίος τους υπενθύμισε ότι «παίζουν ποδόσφαιρο χάρις στη μεγαλοψυχία του καθεστώτος». Οι ποδοσφαιριστές της Μπάρτσα πανικοβλήθηκαν και έχασαν με κατεβασμένα τα χέρια 11-1.

Παρά τη δύσκολη πολιτική κατάσταση, η ομάδα σήκωσε κεφάλι και πέτυχε αξιόλογες διακρίσεις τη δεκαετία του ’40 και του ’50. Τη φανέλα της φόρεσαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, όπως οι Σέζαρ, Ράμαλετς, Βελάσκο, Τσίμπορ, Κότσιτς και Κουμπάλα, που από πολλούς θεωρείται ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που φόρεσε την κυανέρυθρη φανέλα. Το 1954 η ομάδα μετακόμισε στο αχανές Καμπ Νου και το 1958 είχε και την πρώτη της ευρωπαϊκή διάκριση με την κατάκτηση του Κυπέλλου Εκθέσεων (νυν Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ).

Το 1978 ήταν μια σημαδιακή χρονιά για την Μπαρτσελόνα. Στην προεδρία του συλλόγου εξελέγη ο 56χρονος εργολάβος οικοδομών Ζοζέπ Νούνιεζ, που υποσχέθηκε να κάνει την Μπάρτσα παγκόσμια δύναμη και οικονομικά αυτάρκη. Το 2000, όταν παρέδωσε την προεδρία στον Ζοάν Γκασπάρτ, είχε επιτύχει και τους δύο στόχους του. Η Μπαρτσελόνα με 7 πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα, 5 σούπερ κύπελλα Ισπανίας, 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 3 Κύπελλα Κυπελλούχων και 2 Ευρωπαϊκά Σουπερ – Καπ ήταν η ομάδα που ονειρεύονταν οι οπαδοί της.

Τη φανέλα της την περίοδο Νούνιεζ φόρεσαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, όπως οι Σούστερ, Θουμπιθαρέτα, Γκουαρντιόλα, Μπακέρο, Λίνεκερ, Μπεγκιριστάιν, Γκοϊγκοετσέα, Χάτζι, Κούμαν, Λάουντρουπ, Ρομάριο, Στόιτσκοφ, Μαραντόνα, Φίγκο, Κλάιφερτ, Τζιοβάνι (Ολυμπιακός, Εθνικός) και Ριβάλντο (Ολυμπιακός, ΑΕΚ). Πιο επιτυχημένος προπονητής ήταν ο παλιός της παίχτης Γιόχαν Κρόιφ με 11 τίτλους.

Μετά την παρένθεση Γκασπάρτ (2000 – 2003), η Μπαρτσελόνα ξαναβρέθηκε στο δρόμο των επιτυχιών, με πρόεδρο τον Ζοάν Λαπόρτα, προπονητή τον Φρανκ Ράικαρντ και παίκτες, όπως οι Ροναλντίνιο, Ανρί, Μέσι, Ντέκο, Ετό, Ζιουλί, Πουγιόλ Ινιέστα και Τσάβι.

Το 2008 ξεκίνησε η τετραετία των μεγάλων επιτυχιών και του «εξωπραγματικού» ποδοσφαίρου («ποδόσφαιρο playstation» ονομάστηκε) για την Μπαρτσελόνα, με προπονητή τον παλιό της παίχτη Πεπ Γκουαρντιόλα και μεγάλο αστέρι τον αργεντίνο Λιονέλ Μέσι. Έως τις 27 Απριλίου 2012, οπότε ολοκληρώθηκε η εποχή Γκουαρντιόλα στους «μπλαουγκράνα», η Μπαρτσελόνα κατέκτησε 14 από τους 19 τίτλους που διεκδίκησε.

Τίτλοι

Πρωταθλήματα Ισπανίας (23): 1929, 1945, 1948, 1949, 1952, 1953, 1959, 1960, 1974, 1985, 1991, 1992, 1993, 1994, 1998, 1999, 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013, 2015.
Κύπελλα Ισπανίας (27): 1910, 1912, 1913, 1920, 1922, 1925, 1926, 1928, 1942, 1951, 1952, 1953, 1957, 1959, 1963, 1968, 1971, 1978, 1981, 1983, 1988, 1990, 1997, 1998, 2009, 2012, 2015.
Σούπερ-Κύπελλα Ισπανίας (11): 1983, 1991, 1992, 1994, 1996, 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013.
Λιγκ-Καπ Ισπανίας (2): 1982, 1986.
Τσάμπιονς Λιγκ (5): 1992, 2006, 2009, 2011, 2015.
Κύπελλα Κυπελλούχων (4): 1979, 1982, 1989, 1997.
Κύπελλα ΟΥΕΦΑ (3): 1958, 1960, 1966.
Ευρωπαϊκά Σούπερ-Καπ (4): 1992, 1997, 2009, 2011.
Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων (3): 2009, 2011, 2015.

Συνέχεια

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

SV Hellas 94 Bietigheim: Μισός αιώνας προσφοράς στον ελληνισμό

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Οταν στα μέσα της δεκαετίας του 1960 οι πρώτοι Ελληνες μετανάστες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Bietigheim-Bissingen της Βάδης Βυρτεμβέργης βασικό μέλημα ήταν να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη της πατρίδας αλλά και να αναπτύξουν δεσμούς ο ένας με τον άλλον.

Το να ιδρύσουν ένα σύλλογο που θα έπιναν έναν καφέ τα σαββατοκύριακα δεν ήταν αρκετό και το δημοφιλέστερο και μαζικότερο άθλημα, το ποδόσφαιρο, ήταν το όχημα για να πετύχουν το σκοπό τους, που τότε ήταν η ταχεία ενσωμάτωση. Από το 1964 αρχίζει η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου στην περιοχή, και μέχρι τη δεκαετία του 1990 υπήρχαν ο Πανελλήνιος Bietigheim και η Ολυμπία Bietigheim.

Διανύοντας το 51ο έτος, έχουν αλλάξει πολλά. Οι δύο αυτοί σύλλογοι από τις 18/12/1994 είναι πλέον ένα και η νέα ομάδα που δημιουργήθηκε είναι η SV Hellas 94 Bietigheim. Ο δρόμος ήταν ανηφορικός, τίποτα δε χαρίστηκε, όμως οι συμπατριώτες μας κατάφεραν να αναπτύξουν έναν όμορφο αθλητικό οργανισμό που σήμερα μετέχει στην κορυφαία κατηγορία της περιοχής Bietigheim-Bissingen. Αυτό δεν είναι το καλύτερο που έχουν καταφέρει στην ιστορία του συλλόγου, αφού πριν από μια τριετία έφτασε και στην Verbandsliga της Βάδης Βυρτεμβέργης.

Ομως, η εμπειρία των ανθρώπων αυτών τους καθοδηγεί και φέτος η SV Hellas 94 Bietigheim διεκδικεί με αξιώσεις την άνοδο στην Landesliga. Εχοντας διανύσει παραπάνω από το μισό δρόμο, παίζοντας 16 από τα 30 παιχνίδια της σεζόν για την ακρίβεια, η ελληνική ομάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 36 πόντους, έξι λιγότερους από τον πρωτοπόρο και τρεις περισσότερους από τους διώκτες. Η πρώτη θέση του πρωταθλήματος Bezirksliga Enz / Murr δίνει απευθείας την άνοδο ενώ η δεύτερη οδηγεί στα μπαράζ. Οι άνθρωποι το συλλόγου δεν κρύβουν τις υψηλές βλέψεις που έχουν και γι’αυτό το ρόστερ έχει ποιοτικούς παίκτες, διαφόρων ηλικιών, ενώ εκτός από Ελληνες υπάρχουν και ξένοι. Γερμανός είναι ο προπονητής, ο Benjamin Thimm που ανέλαβε τα ηνία την 1η Νοεμβρίου και με τον οποίον η ομάδα έχει να επιδείξει πολύ καλή πορεία.

«Ακουσα την καρδιά μου και είπα το “ναι”»
Ο Thimm αν και μόλις 31 ετών, έχει ένα πλούσιο βιογραφικό έχοντας προπονήσει αρκετές ομάδες στη Βάδη Βυρτεμβέργη και μιλώντας στον Europolitis δεν έκρυψε πως ήταν ιδιαίτερα εύκολο γι’αυτό να απαντήσει θετικά στην πρόταση που του έγινε. «Ακουσα την καρδιά μου και δέχθηκα», είπε ο φέρελπις προπονητής και προσέθεσε για τις πρώτες του στιγμές στην ομάδα: «Με υποδέχθηκαν όλοι πολύ ζεστά και μ’έκαναν να νιώσω όμορφα. Οι άνθρωποι και ο κόσμος γενικότερα γύρω από το σύλλογο είναι πραγματικά σπουδαίοι».

Ενα από τα χαρακτηριστικά της SV Hellas 94 Bietigheim είναι η ευχέρεια στο σκοράρισμα, αφού οι ποδοσφαιριστές της έχουν βρει 51 φορές τα αντίπαλα δίχτυα, διαθέτοντας την δεύτερη καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα, αλλά και αμυντικά είναι εξαιρετικοί, έχοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση με μόλις 19 τέρματα παθητικό. Ο Thimm αναφέρεται στη φιλοσοφία του και τη στρατηγική που προσπαθεί να περάσει στους παίκτες: «Παίζουμε επιθετικό ποδόσφαιρο, όμορφο. Ετσι θέλω να βλέπω την ομάδα μου, να έχουμε την κατοχή της μπάλας και να κάνουμε παιχνίδι. Αυτό σημαίνει πως πρέπει όλοι να δείχνουν μεγάλη θέληση, να τρέχουν, να πρεσάρουν».
Η επανέναρξη του πρωταθλήματος, μετά τη χειμερινή διακοπή, είναι προγραμματισμένη για τις 6 Μαρτίου και πρώτος αντίπαλος θα είναι η πρωτοπόρος του βαθμολογικού πίνακα TV Pflugfelden, ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ματς που μπορεί να κρίνει πολλά.

Θριάμβευσε στο Κύπελλο
Η SV Hellas 94 Bietigheim θριάμβευσε πέρυσι στο τοπικό Κύπελλο, αφού κέρδισε στον τελικό του Bezirkspokal στα πέναλτι με 5-3 την FV Ingersheim και σκόρπισε τη χαρά στους φίλους της και σε όλους τους συμπατριώτες μας.
Μια μεγάλη επιτυχία για μια ομάδα που με σταθερά βήματα καταξιώνετε στο χώρο και βάζει πλώρη για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες έχοντας στήριξη και βοήθεια από τους Ελληνες της περιοχής. Ετσι, έφτασε στη μεγάλη αυτή επιτυχία και για πρώτη φορά κατέκτησε το Κύπελλο.
Οπως γίνεται αντιληπτό, ακολούθησε μεγάλο ελληνικό γλέντι, απολύτως δικαιολογημένα για τους μεγάλους θριαμβευτές.

Συνέχεια

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

FC Hellas München: Τιμά τα ελληνικά χρώματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το μεράκι για το ποδόσφαιρο, η αγάπη για την πατρίδα και η ανάγκη να μπουν σωστές βάσεις στα μικρά ελληνόπουλα του Μονάχου ώθησε μια παρέα Ελλήνων να αναγεννήσουν από τις στάχτες της την ομάδα της FC Hellas München που τα τελευταία χρόνια πορεύεται με σίγουρα βήματα στην επιτυχία.

Στο Μόναχο των χιλιάδων Ελλήνων, το 1991 ιδρύθηκε ο σύλλογος που αρχικά είχε ως στόχο να φέρει πιο κοντά τους συμπατριώτες και μια ομάδα ποδοσφαίρου θα μπορούσε να καλύψει δύο κενά, τον αθλητισμό και βέβαια τη σύσφιξη σχέσεων ανάμεσα στους Ελληνες. Η προσπάθεια αυτή έφερε καρπούς τα πρώτα χρόνια, ωστόσο σταδιακά η φλόγα άρχισε να μειώνεται με αποτέλεσμα να φτάσει η παρακμή και τα πέτρινα χρόνια στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν έμειναν ελάχιστοι παίκτες να στελεχώνουν τις δύο αντρικές ομάδες.
Το 2006, όταν η ομάδα είχε πέσει στην Β’ Klasse (β’ τοπικό) αρχίζει να ασχολείται με την ομάδα ο Γιώργος Κίτσιος και η σημερινή διοίκηση. Έχοντας σαν όπλο την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο και την ανάγκη να αθληθούν και οι ίδιοι, μάζεψαν φίλους και γνωστούς και κατάφεραν να συμπληρώσουν τις δύο ομάδες. Με τον καιρό, με προσωπικές επαφές και με σκληρή δουλειά κατάφεραν να αναστηλώσουν τον σύλλογο και σήμερα υπάρχουν δύο πλήρεις ανδρικές ομάδες καθώς και μία παλαίμαχων.
Ο Γιώργος Κίτσιος, πρόεδρος της ομάδας, μιλώντας στον Europolitis για την προσπάθεια που κάνει η διοίκηση, τονίζει: «Αναλάβαμε το 2006 έναν υπό διάλυση Σύλλογο που δε συμπλήρωνε 11άδα και αφού αποτρέψαμε την τελευταία στιγμή τη διάλυσή του καταφέραμε σήμερα να έχουμε 8 παιδικές ομάδες. Φυσικά και με ενδιαφέρει η πρώτη ομάδα, αυτή άλλωστε είναι η «βιτρίνα» του συλλόγου, αλλά περισσότερο απ’ όλα με ενδιαφέρει να έρχονται μικρά παιδιά και να αθλούνται μαζί μας. Ειλικρινά συγκινούμαι βλέποντας παιδιά του δημοτικού να φιλάνε τη φανέλα της ομάδας με σήμα το εθνόσημο όταν σκοράρουν».
Στο τέλος, αναφέρεται και στο όνειρό του, που είναι πραγματικά ξεχωριστό και δείχνει την αγάπη του για την ομάδα: «Ανυπομονώ να μεγαλώσει ο νεογέννητος γιος μου για να γίνει μέλος αυτής της όμορφης παρέας».

omadiki1
Τα νέα παιδιά
Τη σημερινή διοίκηση όμως, δεν την απασχολεί τόσο το σήμερα, άλλωστε η ανδρική ομάδα έχει βρει το δρόμο της, όσο το αύριο. Και γι’αυτό το αύριο εργάζονται όλοι όσοι ασχολούνται ενεργά και κατόρθωσαν να δημιουργήσουν οκτώ παιδικές ομάδες επενδύοντας στο μέλλον. Ο στόχος είναι σε μερικά χρόνια η ανδρική ομάδα να αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από παίκτες που προέρχονται από τα σπλάχνα της, από παίκτες που μεγάλωσαν μέσα στην ομάδα και πονάνε την ομάδα περισσότερο από κάθε άλλον.

Για το λόγο αυτό, έχει δοθεί τεράστια σημασία στην επιλογή των προπονητών των ακαδημιών και όλοι είναι απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα το ποδόσφαιρο. Επικεφαλής είναι η δόξα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ και της Εθνικής ομάδας Άρης Καρασαββίδης ενώ εδώ και 2,5 χρόνια υπάρχει συνεργασία με τις σχολές ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού και κάθε φθινόπωρο οι ακαδημίες «κατεβαίνουν» στην Αθήνα για να πάρουν μέρος σε τουρνουά αντιμετωπίζοντας τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού, του Πανιωνίου, της ΑΕΚ, του Ατρόμητου κλπ.

Ο Καρασαββίδης αναφέρθηκε στο κίνητρο που έχει και ο ίδιος ώστε να δώσει τον καλύτερό του εαυτό και να αναδειχθούν νέα ταλέντα: «Εμένα με ενδιαφέρει το μέλλον. Όταν μίλησα με τον Γιώργο (σ.σ. τον πρόεδρο της ομάδας Γ. Κίτσιο) σχετικά με την προοπτική να τεθώ επικεφαλής των Ακαδημιών της FC Hellas κατάλαβα ότι το πρώτο μέλημά τους είναι τα παιδιά. Αν κερδίσουμε τα παιδιά, έχουμε κερδίσει τα πάντα. Μακάρι να καταφέρουμε να βγάλουμε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές από αυτήν την ομάδα. Εγώ, με βάση αυτά που βλέπω, είμαι κάτι παραπάνω από αισιόδοξος».
Τα ίδια θετικά συναισθήματα έχει και ο υπεύθυνος των ακαδημιών, Γιάννης Τσουλτσίδης που δηλώνει: «Νιώθω πολύ τυχερός που έχω να κάνω με παιδιά τέτοιας ηλικίας. Είναι παιδιά που διψάνε να παίξουν μπάλα, που διψάνε να μάθουν, που διψάνε για Ελλάδα. Στις ακαδημίες γίνεται απίστευτη δουλειά. Δουλειά που θα φανεί σε λίγα χρόνια.  Ήδη η πρώτη ομάδα έχει κάποιους παίχτες που προέρχονται από τα ίδια της τα σπλάχνα και αυτό θα συνεχιστεί με αυξανόμενο ρυθμό στο μέλλον».

simaiaki

Σταθεροποιήθηκε στην Kreisklasse
Οι υπεύθυνοι της FC Hellas München έχουν ρίξει το βάρος στις ακαδημίες και το αύριο του συλλόγου, αυτό όμως δε σημαίνει πως η μεγάλη ομάδα δεν τα πάει καλά. Παρά τις ατυχίες, φέτος έχει κάνει μια πολύ καλή προσπάθεια και βρίσκεται στο μέσο της βαθμολογίας χωρίς να έχει χαθεί τίποτα. Είναι ενδεικτικό της προσπάθειας που γίνεται τα τελευταία χρόνια πως η πορεία είναι συνεχώς ανοδική. Την περίοδο 2006-07, όταν μετά την «παρ’ ολίγο διάλυση» ανέλαβε η τωρινή διοίκηση η ομάδα έχασε την άνοδο την τελευταία αγωνιστική και κατετάγη 3η. Η άνοδος στην Α’ Klasse ήρθε την επόμενη σεζόν, ενώ το 2012με τρομερή πορεία στο δεύτερο γύρο όταν σημείωσε 11 διαδοχικές νίκες, με 47-6, τέρματα έφτασε στην κορυφή και πανηγύρισε την άνοδο στην Kreisklasse (περιφερειακό πρωτάθλημα), όπου βρίσκεται και σήμερα.

Όπως δηλώνει ο προπονητής, Δημήτρης Κυριαζίδης: «Αυτό που ζητάω από τους παίχτες μου είναι προσπάθεια και επιμονή μέχρι να σφυρίξει για τελευταία φορά ο διαιτητής. Ζητάω να κυνηγάνε το γκολ μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα με την ίδια ένταση. Νομίζω πως το έχω καταφέρει. Πρόσφατα μάλιστα κερδίσαμε ένα παιχνίδι σκοράροντας στο 89’. Για μένα όλοι στην ομάδα είναι ίσοι και όλοι δικαιούνται τις ίδιες ευκαιρίες. Πάνω απ’ όλα όμως, όλοι μα όλοι έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις. Υποχρεώσεις που ξεκινάνε αμέσως μετά τη λήξη ενός αγώνα. Οφείλουν να παίρνουν μέρος στις προπονήσεις και να μοχθούν. Φυσικά καταλαβαίνω ότι πολλοί έχουν τις δουλειές τους και ως ερασιτέχνες δε μπορούν να βρίσκονται πάντα παρόντες, αλλά έχουμε οργανώσει έτσι τις ώρες των προπονήσεων ώστε να βολεύουν όλους».
Άγχος για άνοδο στην πιο πάνω κατηγορία δεν υπάρχει. Έτσι κι αλλιώς, το χρονοδιάγραμμα λέει ότι «τώρα πλάθουμε τη μαγιά για να μπορέσει η ομάδα να ανέβει κατηγορία σε δύο χρόνια».
Αλλωστε, η διοίκηση θέλει να βάλει γερά θεμέλια, αφού η επόμενη κατηγορία είναι πολύ απαιτητική και χρειάζονται περισσότερα χρήματα. Για παράδειγμα, οι αμοιβές των διαιτητών (οι οποίες πληρώνονται από τη γηπεδούχο) είναι πολύ μεγαλύτερες, οι μετακινήσεις για τους εκτός έδρας αγώνες είναι πολύ πιο μακρινές με τεράστιο κόστος κλπ.

Ήδη η ομάδα καλύπτει οριακά τα έξοδά της τα οποία είναι αποκλειστικά οι συνδρομές και οι δωρεές και χορηγίες ιδιωτών και εταιρειών. Εδώ και τρία χρόνια χρηματοδοτεί την ομάδα με ένα σεβαστό ποσό ετησίως η εταιρεία «Άτλας» καθώς και αρκετές άλλες μικρότερες. Προ ημερών προστέθηκε στους χορηγούς και η ναυτιλιακή εταιρεία «ΑΝΕΚ Lines».

Προβολή και μεγαλύτερη απήχηση
Από το Σεπτέμβρη του 2014 η ομάδα έχει έρθει σε συμφωνία με την εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών «Hellas TV / Video Art Munich» (www.hellastv.de) για την τηλεοπτική κάλυψη των εντός έδρας αγώνων της κάνοντας έτσι ένα «δώρο» στους φίλους της ομάδας που λόγω υποχρεώσεων ή απόστασης δε μπορούν να έρθουν στο γήπεδο. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να δουν τα καλύτερα στιγμιότυπα των αγώνων και φυσικά προσφέρουμε μεγαλύτερη προβολή στους χορηγούς μας.
Παράλληλα, στον τομέα της προώθησης έχει προστεθεί μια  πολύ καλαίσθητη ιστοσελίδα (www.fchellas.eu) όπου ενημερώνεται με τα νέα όλων των τμημάτων του συλλόγου. Αλλά πολλή καλή δουλειά γίνεται και στο facebook όπου η συμμετοχή του κόσμου είναι άμεση και μεγάλη.

* Ευχαριστούμε πολύ τον κ.Φώτη Μάραντο για τη σημαντική βοήθεια που μας προσέφερε στο αφιέρωμα με τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες από την ομάδα

  Αλέξανδρος ΘεοδοσιάδηςΑλέξανδρος Θεοδοσιάδης

Βαγγέλης ΑρπατζήςΒαγγέλης Αρμπατζής

Βασίλης ΑλεξίουΒασίλης Αλεξίου

Γιώργος ΝτόσταςΓιώργος Ντόστας

Δημήτρης ΣούφηςΔημήτρης Σούφης

Ευτύχιος ΠαπαπαναγιώτουΕυτύχιος Παπαπαναγιώτου

Ηλίας ΚονοσίδηςΗλίας Κονοσίδης

Ηλίας ΚρικέληςΗλίας Κρικέλης

Θανάσης ΕντζικίδηςΘανάσης Εντζικίδης

Κώστας Εμμανουηλίδης

Κώστας Εμμανουηλίδης

Μιχάλης ΖορπίδηςΜιχάλης Ζορπίδης

Στέριος ΣπυρίδηςΣτέργιος Σπυρίδης

Φάνης ΠαπαστεργίουΦάνης Παπαστεργίου

Γιώργος Κίτσιος (πρόεδρος)

Γιώργος Κίτσιος (Πρόεδρος)

Κώστας Απαζίδης (τεχνικός διευθυντής)

Κώστας Απαζίδης (Τεχνικός Διευθυντής)

Xρήστος Φιλέντας (ταμίας)

Χρήστος Φιλέντας (Ταμίας)

Δημήτρης Κυριαζίδης (προπονητής)

Δημήτρης Κυριαζίδης (Προπονητής)

Μπάμπης Εμμανουηλίδης (φροντιστής)

Μπάμπης Εμμανουηλίδης (Φροντιστής)

Συνέχεια
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ14 ώρες πριν

Γερμανία: 30 χρόνια ανακύκλωση συσκευασιών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ17 ώρες πριν

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Οι αλλαγές που ισχύουν από φέτος

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ18 ώρες πριν

Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο έχει φθάσει ο αριθμός των καπνιστών

ΓΕΡΜΑΝΙΑ19 ώρες πριν

Γερμανία: Η Χριστιανική Ένωση διευρύνει το προβάδισμά της έναντι των Πρασίνων

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ20 ώρες πριν

Avatars για τη διαφήμιση ελληνικών προορισμών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Γιγάντιο άστρο που «αναβοσβήνει» ανακαλύφθηκε στον γαλαξία μας

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ2 ημέρες πριν

Απευθείας πτήσεις προς την Σκιάθο ανακοίνωσε η Alitalia

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

VW: Διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα 3,3 εκατ. πελατών σε ΗΠΑ και Καναδά

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες πριν

4ος Διεθνής Λογοτεχνικός Διαγωνισμός «200 χρόνια Λευτεριάς και Ελληνισμού»

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Γερμανία: Τέσσερις περιφέρειες της Ελλάδας και η Κύπρος εκτός «περιοχών κινδύνου»

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 εβδομάδα πριν

Στην Ελληνίδα αστροφυσικό Χρ. Κουβελιώτου το διεθνές βραβείο Αστρονομίας Shaw για το 2021

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 εβδομάδα πριν

Δημιουργήθηκαν οι πρώτες ψηφιακές ίνες υφάσματος που αποθηκεύουν αρχεία στα ρούχα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Θα λήξουν σύντομα οι περιορισμοί της ελευθερίας, εκτιμά η υπ. Δικαιοσύνης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

ΥΠΑ: Νέα παράταση των notams – Προϋποθέσεις εισόδου και οδηγίες για ταξίδια σε νησιά

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Επτά νέοι ελληνικοί προορισμοί στο φετινό πτητικό πρόγραμμα της Lufthansa

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Εκτεταμένη χαλάρωση μόνο εφόσον ο δείκτης κρουσμάτων πέσει κάτω από το 20, προανήγγειλε ο υπ. Υγείας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Άρση του “φρένου έκτακτης ανάγκης” στις 30 Ιουνίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Η Ελλάδα ενεργοποιεί από σήμερα το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Πώς θα λειτουργεί το πράσινο πιστοποιητικό και πώς θα το λαμβάνουν οι πολίτες

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ2 εβδομάδες πριν

Ανδρος: Διεθνής προβολή και άνοδος στις κρατήσεις

Europolitis TV2 μήνες πριν

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Europolitis TV2 μήνες πριν

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV4 μήνες πριν

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV7 μήνες πριν

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Europolitis TV1 έτος πριν

E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Europolitis TV1 έτος πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)

Europolitis TV1 έτος πριν

Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)

Europolitis TV1 έτος πριν

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Europolitis TV1 έτος πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 έτος πριν

CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis