Επικοινωνήστε μαζί μας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναπόσπαστο μέρος της αυτοκίνησης η αυτόνομη οδήγηση αρχικών επιπέδων

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, καθώς και αυτά της υποβοήθησης οδηγού (ΑDAS) που υπάρχουν στα σύγχρονα αυτοκίνητα όχι μόνο κάνουν ευκολότερη την οδήγηση του οδηγού, αλλά αυξάνουν θεαματικά και την ασφάλειά του.

Παράλληλα προσφέρουν σε μεγάλο βαθμό και κάποιου είδους οδηγική αυτονομία, επιπέδου κυρίως 2, ενώ αρκετές μάρκες διαθέτουν ήδη στην παραγωγή αυτοκίνητα που προσφέρουν αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3.

Έτσι, ενώ το 2019 υπήρχαν περίπου 31 εκατομμύρια οχήματα με κάποιο επίπεδο αυτόνομης οδήγησης παγκοσμίως, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αγγίξει τα 54 εκατομμύρια το 2024.

Και ενώ τα τελευταία δύο χρόνια η αγορά του αυτοκινήτου έχει συρρικνωθεί λόγω της πανδημίας, εντούτοις οι πωλήσεις των οχημάτων με αντίστοιχη τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης γνωρίζουν μεγάλη αύξηση.

Περίπου 18,43 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα που θα πωληθούν το 2024 θα έχουν αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 2, γεγονός που θα επιτρέπει στους οδηγούς να έχουν βοήθεια στον έλεγχο του τιμονιού, χωρίς όμως να το αφήνουν.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο νέα αυτοκίνητα που θα πωλούνται το 2024 θα έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτοματισμού. Σύμφωνα με τις έρευνες, προβλέπεται ότι το 2025 σχεδόν το 60% των νέων αυτοκινήτων που θα πωλούνται παγκοσμίως θα έχουν συστήματα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2, ενώ το 2030 τα αυτόνομα αυτοκίνητα επιπέδου 2 αναμένεται να κυριαρχήσουν στην αγορά.

Ωστόσο, τα αυτόνομα οχήματα επιπέδου 3 και επιπέδου 4 θα αντιπροσωπεύουν την ίδια χρονιά περίπου το 8% του συνόλου των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων.

Εταιρείες όπως η General Motors, η Toyota, η Nissan, η Volkswagen, η Ford και η Tesla έχουν εισέλθει στην αγορά.

Λόγω της πολυπλοκότητας της ανάπτυξης αυτόνομων οχημάτων, οι εταιρείες κάνουν συνεργασίες με άλλες εταιρείες προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στην τεχνογνωσία.

Το 2016, για παράδειγμα, η General Motors απέκτησε μια νεοσύστατη Cruise και φέτος η Toyota ανακοίνωσε την αγορά του τμήματος αυτόνομων αυτοκινήτων της Lyft. Η Argo AI, μια άλλη νεοσύστατη εταιρεία στον κλάδο, έχει λάβει σημαντική οικονομική υποστήριξη από τη Ford και τη Volkswagen.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης που πραγματοποίησε η «statista» υπολογίζεται ότι περίπου το 10% όλων των οχημάτων που θα πωλούνται στην Κίνα το 2035 θα έχουν συστήματα αυτόματης οδήγησης επιπέδου 4 ή 5, ενώ την ίδια χρονολογία το μερίδιο των πωλήσεων αυτόνομων οχημάτων όλων των επιπέδων θα ανέρχεται περίπου στο 66% των συνολικών πωλήσεων.

Τέλος, άλλη έρευνα αναφέρει ότι μόνο το 16% των ερωτηθέντων οδηγών σήμερα δεν θα είχαν πρόβλημα να χρησιμοποιήσουν ένα αυτόνομο όχημα. Ποσοστό που κρίνεται ικανοποιητικό, αν αναλογιστούμε ότι η αυτόνομη οδήγηση βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της στάδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement
Σχολιάστε

Γράψτε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαραίτητες ενέργειες του οδηγού σε βροχερές ημέρες για την οδηγική ασφάλειά του

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Τα πρωτοβρόχια έχουν ξεκινήσει και πολλές φορές φέρνουν πολλά χιλιοστά βροχής, που «οδηγούν» σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Όμως αυτές οι καιρικές συνθήκες δεν περιορίζουν τις μετακινήσεις των οδηγών που στην καθημερινή τους οδήγηση θα συναντήσουν πολλές «παγίδες», ως αποτέλεσμα μιας βροχής. Ετσι είναι απαραίτητο να είναι απόλυτα προετοιμασμένοι για να φθάσουν στον τελικό τους προορισμό με ασφάλεια.

Ο οδηγός σε ημέρες με ακραία καιρικά φαινόμενα οφείλει να χρησιμοποιεί τον δρόμο που ξέρει καλύτερα, έτσι ώστε να γνωρίζει την διαδρομή και τις ιδιαιτερότητές της. Μπορεί στην πόλη οι έντονες καιρικές συνθήκες να μην προκαλούν μεγάλο πρόβλημα, όμως οι επαρχιακοί δρόμοι είναι απρόβλεπτοι και χρειάζονται μεγάλη προσοχή.

Η χαμηλή ταχύτητα σε συνθήκες βροχής είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οδηγός, κυρίως αν τα ελαστικά του βρίσκονται προς το τέλος της ζωής τους.

Τα ελαστικά είναι αυτά που παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο και θα πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση. Η φθινοπωρινή μέρα είναι μικρότερη και καλό είναι ο οδηγός να αποφασίσει να κάνει την διαδρομή όσο υπάρχει φως. Το σκοτάδι πέφτει νωρίτερα και οι «παγίδες» του δρόμου δεν εντοπίζονται εύκολα από τον οδηγό.

Ο οδηγός θα πρέπει να οδηγεί σε καθαρό δρόμο και να αποφεύγει να πατάει πάνω σε φύλλα που αυτή την περίοδο είναι πεσμένα στο πλάι του δρόμου ή σε νερά καθώς δεν γνωρίζει αν από κάτω υπάρχει λακκούβα που μπορεί να χαλάσει την ζάντα ή να του σκίσει το ελαστικό του. Αν η ταχύτητά του είναι μικρή τότε αποφεύγει πολλές τέτοιες κακοτοπιές και έχει περισσότερο χρόνο αντίδρασης.

Η οδήγηση κάτω από τέτοιες συνθήκες προϋποθέτει πολύ καλή ποιότητα φώτων.

Μπορεί τα σύγχρονα οχήματα να έχουν προβολείς LED με πολλές δυνατότητες το βράδυ, όμως ένα μεγάλο ποσοστό αυτοκινήτων είναι πάνω από 10 ετών και πρέπει οι προβολείς να είναι σε άριστη κατάσταση. Καλό είναι να μην είναι θαμπά τα κρύσταλλα που μειώνουν την φωτεινότητα. Από την άλλη η οδήγηση πρέπει πάντα να γίνεται με φώτα ημέρας ή αν δεν διαθέτει το αυτοκίνητο την ανάλογη τεχνολογία, ο οδηγός να ανάβει τα φώτα πορείας ακόμα και όταν είναι μέρα.

Επειδή αυτή την περίοδο υπάρχουν και περιοχές με ομίχλη, τότε καλό είναι να βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση τα φώτα ομίχλης, αλλά και τα πίσω φωτιστικά σώματα.

Πριν ξεκινήσει ο οδηγός οφείλει να κάνει έναν έλεγχο των φώτων περιμετρικά για να διαπιστώσει την κατάστασή τους. Σημαντικό είναι να ελεγχθούν και οι επιφάνειες πίσω από τις οποίες βρίσκονται οι αισθητήρες ενεργοποίησης των φώτων και της αυτόματης λειτουργίας των υαλοκαθαριστήρων.

Οι υαλοκαθαριστήρες είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας για την οδηγική ασφάλεια.

Η καλή ορατότητα είναι το πρώτο στοιχείο που θα πρέπει να εξετάζει ο οδηγός. Είναι καλό να ελεγχθεί η καλή κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων. Σε περίπτωση που δεν είναι καλοί πρέπει να αλλαχθούν.

Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι μετά από ζεστό καλοκαίρι είναι πιθανόν οι ελαστικές λεπίδες να έχουν αλλοιωθεί, να αφήνουν γραμμές στο παρμπρίζ ή να μην καθαρίζουν καλά. Στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να χαράξουν την γυάλινη επιφάνεια. Αυτό συμβαίνει κυρίως στους υαλοκαθαριστήρες των πίσω παραθύρων. Το κόστος της αντικατάστασης των υαλοκαθαριστήρων είναι άλλωστε μικρό.

Ένα θέμα που το συναντάμε συχνά είναι το θόλωμα των τζαμιών του αυτοκινήτου.

Η διαφορά της θερμοκρασίας που υπάρχει μέσα και έξω από το αυτοκίνητο, μαζί με την αύξηση της υγρασίας της ατμόσφαιρας έχει ως αποτέλεσμα το θόλωμα των τζαμιών. Ο κλιματισμός λύνει το πρόβλημα. Δεν θα πρέπει ποτέ να οδηγούμε με θολωμένα τζάμια, γιατί η ορατότητα του οδηγού είναι πολύ περιορισμένη, καθώς δεν μπορούμε να εντοπίσουμε ούτε εμπόδια, ούτε ενδεχόμενα έναν ποδηλάτη ή ένα μηχανάκι.

Νωρίτερα ένας ενδελεχής έλεγχος του κλιματιστικού είναι απαραίτητος. Επίσης οι αεραγωγοί πρέπει να είναι καθαροί. Στην επίσκεψή μας στο συνεργείο πρέπει να καθαρίσουμε ή να αλλάξουμε το φίλτρο καμπίνας, το οποίο συγκρατεί σκόνη που με την λειτουργία του κλιματισμού μπαίνει στην καμπίνα.

Τέλος, η επαρκής ποσότητα καυσίμου στο αυτοκίνητο θα δώσει σιγουριά στον οδηγό, που σε περίπτωση ακινητοποίησης του οχήματος και μέχρι να έρθει η οδική βοήθεια θα μπορεί να λειτουργεί ο κινητήρας, έτσι ώστε να λειτουργούν όργανα και στοιχεία του οχήματος, όπως για παράδειγμα ο κλιματισμός και το ραδιόφωνο χωρίς να αναγκαστεί να επιβαρυνθεί η μπαταρία που – αν είναι πολλών ετών – μπορεί να αποφορτιστεί τάχιστα, νεκρώνοντας το όχημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμβουλές για σωστή και ασφαλή ολοκλήρωση μιας στροφής κατά τη διάρκεια της οδήγησης

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Για πολλούς οδηγούς, οι στροφές στους δρόμους αποτελούν μια πρόκληση που δοκιμάζουν τις οδηγικές τους ικανότητες.

Όμως υπάρχει μια σειρά από ενέργειες που πρέπει να κάνει ο/η οδηγός για να μπορέσει να την ολοκληρώσει με απόλυτη ασφάλεια, ακόμη και αν θελήσει να την περάσει γρήγορα, ακολουθώντας πάντα τα προβλεπόμενα όρια ταχύτητας.

Η μείωση της ταχύτητας πρέπει να έχει ξεκινήσει πριν από τη στροφή. Επίσης η σωστή γωνία του μπροστινού τροχού και η επιτάχυνση μετά τη στροφή είναι τα κλειδιά για την ασφαλή διέλευσή της.

Φυσικά όλα αυτά εφαρμόζονται ανάλογα με την περίπτωση και τα συστήματα ασφαλείας που διαθέτει το αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με το διευθυντή οδηγικής ασφάλειας της Seat, Αngel Suarez πρέπει πρώτα να διαθέτουμε αυτοκίνητο «που να προσφέρει το καλύτερο κράτημα, τη σταθερότητα και τη μέγιστη απόδοση για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε με ασφάλεια μια στροφή».

Ο ίδιος δίνει επτά συμβουλές για αποτελεσματικό χειρισμό των στροφών.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να γνωρίζουμε το δρόμο και την ποιότητα του οδοστρώματος. Ο οδηγός πρέπει να κοιτάει όσο το δυνατόν πιο μπροστά για να έχει τον χρόνο να προετοιμαστεί για κάθε εμπόδιο που θα του παρουσιαστεί.

Πάντα να δίνει μεγάλη βαρύτητα στα σήματα κυκλοφορίας και να παίρνει υπόψη του τις απαραίτητες προειδοποιήσεις.

Αν απαιτείται φρενάρισμα ή αλλαγή ταχύτητας προς τα κάτω, ο χρόνος για να το κάνει ο οδηγός είναι πριν από την είσοδο στη στροφή, όταν ακόμη οι τροχοί του αυτοκινήτου είναι ακόμη ίσιοι. Τα αυτοκίνητα με χαμηλό προφίλ ελαστικού ή χαμηλωμένες αναρτήσεις βοηθούν σε αυτή την περίπτωση γιατί με αυτό τον τρόπο το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου βρίσκεται χαμηλά.

Η ταχύτητα και το φρενάρισμα πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν και να αλλάζουν ανάλογα. Ο τρόπος οδήγησης για παράδειγμα είναι διαφορετικός όταν η μέρα είναι ηλιόλουστη και διαφορετικός όταν βρέχει. Ούτε είναι το ίδιο όταν υπάρχει ομίχλη ή νύχτα.

Ο καλός φωτισμός σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητος.

Ο οδηγός για να ελαχιστοποιήσει τις στροφές όσο το δυνατόν περισσότερο, είναι σημαντικό να αξιοποιήσει στο έπακρο το χώρο του στη λωρίδα, κολλώντας στο εξωτερικό της στροφής στην αρχή της για να πάρει την καλύτερη δυνατή γωνία. «Στις στροφές αριστερά, αυτό θα μας δώσει επίσης καλύτερη ορατότητα» εξηγεί ο Suarez.

Καθώς το όχημα μπαίνει στην στροφή, ο οδηγός πρέπει να κινηθεί πιο κοντά στο εσωτερικό άκρο, αφήνοντας πάντα τον προβλεπόμενο χώρο μέχρι τη διαχωριστική λωρίδα.

Τα χέρια του οδηγού πρέπει να είναι πάντα σωστά τοποθετημένα στο τιμόνι, κρατώντας το και με τα δύο χέρια. Τα αυτοκίνητα που έχουν επιλογή οδήγησης «sport» έχουν σαφέστατο πλεονέκτημα.

Τέλος, μόλις ολοκληρωθεί η στροφή και όταν οι τροχοί είναι ξανά ίσιοι, η επιτάχυνση θα βοηθήσει το αυτοκίνητο να βγει με τη μέγιστη σταθερότητα για να έχει ο οδηγός όλο τον απαραίτητο χρόνο για να προετοιμαστεί για την επόμενη στροφή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ηλικιωμένοι έχουν πιο φιλοκοινωνική συμπεριφορά από ό,τι οι νεότεροι

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι πιθανότερο – από ό,τι οι νεότεροι ενήλικες – να αναπτύξουν δράσεις και συμπεριφορές φιλοκοινωνικές, δηλαδή επωφελείς για το κοινωνικό σύνολο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει πως οι γηραιότεροι συνήθως νοιάζονται περισσότερο για τους άλλους, είναι λιγότερο εγωκεντρικοί και πιο γενναιόδωροι από τους νεότερους, αν κι έχουν στενότερο εθνικό ορίζοντα στη γενναιοδωρία τους.

Αυτό έχει σημασία εν μέσω πανδημίας, καθώς π.χ. οι ηλικιωμένοι φαίνονται πιο πρόθυμοι να τηρήσουν τα μέτρα προφύλαξης, όπως η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας. Είναι ακόμη πιο διατεθειμένοι να κάνουν διάφορες δωρεές, αν και η οπτική γωνία τους είναι συνήθως πιο στενά εθνική και λιγότερο διεθνιστική, καθώς προτιμούν την ενίσχυση εθνικών φιλανθρωπικών και κοινωνικών οργανώσεων, παρά εκείνων με διεθνή χαρακτήρα, κάτι στο οποίο τείνουν περισσότερο οι νεότεροι.

Οι ερευνητές από τρεις χώρες (Βρετανία, Αυστρία, Καναδά), με επικεφαλής την ψυχολόγο δρ Τζο Κάτλερ του Εργαστηρίου Κοινωνικής Νευροεπιστήμης του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα γήρανσης «Nature Aging», ανέλυσαν στοιχεία από τις απαντήσεις που έδωσαν το 2020 σε παγκόσμια έρευνα 46.576 άνθρωποι 18 έως 99 ετών από 67 χώρες.

Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σαφής συσχέτιση ανάμεσα στην πιο προχωρημένη ηλικία και στην πιο κοινωνικά επωφελή συμπεριφορά.

Αυτό επιβεβαιώνει ευρήματα προηγούμενων ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες οι ηλικιωμένοι στις παγκόσμιες κρίσεις, όπως τώρα μια πανδημία, επιδεικνύουν αυξημένα θετικά κοινωνικά αντανακλαστικά, κάτι που ισχύει σε πολύ διαφορετικές χώρες και κουλτούρες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι, σε σχέση με τους νέους, οι μεγαλύτεροι ενήλικες αναπτύσσουν πιο ικανοποιητικές σχέσεις, επιλύουν καλύτερα τις κοινωνικές και άλλες συγκρούσεις, ενώ είναι πιθανότερο να συγχωρήσουν τους άλλους και να κάνουν μη πληρωμένη εθελοντική εργασία.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η εποχή μας χαρακτηρίζεται από μεγάλες δημογραφικές αλλαγές, κυρίως λόγω διαρκούς αύξησης του προσδόκιμου ζωής και παράλληλης μείωσης της γεννητικότητας.

Αν αυτές οι τάσεις συνεχιστούν, έως το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός άνω των 65 ετών αναμένεται να έχει διπλασιαστεί.

Ένας πιο γερασμένος πληθυσμός θα είναι γενικά πιο φιλάνθρωπος και γενναιόδωρος, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Αρκεί οι ηλικιωμένοι να πειστούν να κατευθύνουν τη φιλανθρωπία τους και σε πιο διεθνείς υποθέσεις όπως η κλιματική αλλαγή ή η παγκόσμια φτώχεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτοκίνητο: Η εξέλιξη των συστημάτων ασφαλείας και οι καινοτομίες του παρελθόντος

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού στα σύγχρονα αυτοκίνητα σώζουν ζωές και αποτελούν απαραίτητο εξοπλισμό για όλα τα μοντέλα. Έχουν διεισδύσει σε μεγάλο βαθμό ακόμη και στα αυτοκίνητα της κατηγορίας Α, αυξάνοντας κατά πολύ τα επίπεδα ασφάλειας.

Ωστόσο, σήμερα όλα τα αυτοκίνητα, ακόμη και αυτά των προηγούμενων δεκαετιών έχουν μια σειρά από συστήματα που τα κάνουν ασφαλή. Με την πάροδο του χρόνου έχουν εξελιχθεί και κατάφεραν να σώσουν μέσα από τις καινοτομίες της εποχής εκατομμύρια ζωές.

Από το σύστημα που δεν αφήνει τους τροχούς να μπλοκάρουν την ώρα ενός βίαιου φρεναρίσματος (ABS) μέχρι και το πιο προηγμένο, που με την βοήθεια μιας κάμερας προειδοποιεί για επικείμενη σύγκρουση με το μπροστινό όχημα.

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν αξίζει να επισημάνουμε μερικά συστήματα που έχουν αλλάξει τη ζωή των οδηγών.

Ξεκινώντας από τους υαλοκαθαριστήρες που αν και υπήρχε ως επινόηση από το 1903 (γίνονταν μέχρι τότε μηχανικά), τη δεκαετία του 1920 εμφανίστηκαν οι πρώτοι ηλεκτρικοί υαλοκαθαριστήρες που απομάκρυναν το νερό από το παρμπρίζ. Αργότερα στο σύστημα ενσωματώθηκαν τα μπεκ πλυστικού υγρού.

Αρχικά ήταν στο πάνω μέρος του καπό, όμως σταδιακά εξελίχθηκαν και στα σύγχρονα οχήματα έχουν ενσωματωθεί στους βραχίονες.

Τα δισκόφρενα ήταν μια άλλη καινοτομία της εποχής. Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Citroen DS το 1955 και σήμερα θεωρούνται ο ιδανικότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος ακινητοποίησης ενός αυτοκινήτου.

Θεωρούνται άκρως αποτελεσματικά και πάνω σε αυτά έχουν προσαρμοστεί μια σειρά από συστήματα.

Ένα από αυτά τα συστήματα είναι το ΑΒS. Το περιβόητο σύστημα αντιμπλοκαρίσματος. Κάποιες δοκιμές είχαν ξεκινήσει το 1961, αλλά τελικά πιστώθηκε ως ηλεκτρονικά ελεγχόμενο από την Bosch στην Mercedes-Benz από το 1978.

Η σπουδαιότητά του στην ποιότητα του φρεναρίσματος είναι τέτοια που από το 2004 έγινε υποχρεωτικό σε όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη.

Μια ακόμη καινοτομία που αποδείχθηκε σωτήρια είναι η ζώνη ασφαλείας. Η πρώτη ζώνη τριών σημείων που παρουσιάστηκε σε επιβατικό αυτοκίνητο ήταν από την Volvo το 1959, ενώ από το 1963 αποτελούσε στάνταρ στοιχείο εξοπλισμού όλων των μοντέλων της.

Φυσικά σήμερα υπάρχουν σε όλα τα αυτοκίνητα και δεν πρέπει ένας οδηγός να διανύσει ούτε ένα μέτρο αν δεν την φορέσει. Αντίστοιχες ζώνες ασφαλείας υπάρχουν και στα πίσω καθίσματα.

Ένα ακόμη σύστημα ασφαλείας είναι τα προσκέφαλα που αποδεικνύονται σημαντικά κατά τη διάρκεια σύγκρουσης, σταθεροποιώντας τον αυχένα. Αρκεί να βρίσκονται στο σωστό ύψος. Τα πρωτοπαρουσίασε σε μοντέλο της η Volvo το 1968.

Ο αερόσακος ως πατέντα υπήρχε από τη δεκαετία του 1960. Όμως μετά από πολύχρονες βελτιώσεις από την Bosch, το 1980 παρουσιάστηκε από την Mercedes στην S-Class που κυκλοφόρησε ως το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής με τον αερόσακο να ανοίγει σε κάποιο βαθμό σύγκρουσης.

Σήμερα όλα τα οχήματα έχουν μπροστινούς αερόσακους, αλλά και πολλά εξ αυτών περιλαμβάνουν και πλευρικούς. Μέχρι και αερόσακος στο κέντρο μεταξύ οδηγού και συνοδσηγού υπάρχει για να μην έρχονται σε επαφή οδηγός και συνοδηγός κατά τη διάρκεια σύγκρουσης.

Εξέλιξη του ABS είναι το ESP που δεν επιτρέπει το αυτοκίνητο να ξεφύγει από την προκαθορισμένη τροχιά, φρενάροντας τον κάθε τροχό ξεχωριστά, βελτιώνοντας στο έπακρο το φρενάρισμα. Ως σύστημα ασφαλείας είναι υποχρεωτικό για τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη από το 2014.

Σήμερα τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS) προσφέρουν πολλά περισσότερα απ’ ότι είχε ο σκεφτεί ανθρώπινος νους πριν από αρκετά χρόνια.

Πλέον ένα σύγχρονο αυτοκίνητο μπορεί να βλέπει εμπρός εμπόδια, να διακρίνει πεζούς και ποδηλάτες και να ενεργεί μόνο του ανάλογα, να φρενάρει όταν διαπιστώσει ότι υπάρχει εμπόδιο, να φρενάρει επίσης μόνο του όταν κάνει ο οδηγός οπισθοπορεία και εκείνη την στιγμή κάθετα υπάρχει εμπόδιο ή αυτοκίνητο, να διατηρεί την πορεία του στην λωρίδα κυκλοφορίας του, να ανάβει μόνο του τα φώτα, ακόμη και αν χρειάζεται μεγάλη σκάλα, να επικοινωνεί με άλλα αυτοκίνητα για να συγκεντρώνει χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση του δρόμου ή να διακρίνει την κατάσταση του οδηγού και να του προτείνει να ξεκουραστεί ή να αναλαμβάνει την οδήγηση για κάποια απόσταση (σε μερικά εξελιγμένα ηλεκτρικά πολυτελή ηλεκτρικά αυτοκίνητα).

Όλα αυτά είναι μέρος της επόμενης γενιάς αυτοκινήτων και της αυτόνομης οδήγησης, επιπέδου 4 και 5.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ θέλει να απαγορέψει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τους νομοθέτες της ΕΕ να απαγορεύσουν τη χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, καθώς και άλλα εργαλεία παρακολούθησης που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο από τις Αρχές.

Οι ευρωβουλευτές εσχάτως εισήγαγαν και υπερψήφισαν ένα μέτρο που απαιτεί τη μόνιμη απαγόρευση τεχνολογιών «αυτοματοποιημένης ανάλυσης και/ή αναγνώρισης» από «αστυνομικές και δικαστικές Αρχές για ποινικές υποθέσεις».

Με βάση αυτό το σενάριο, οι αρχές της επιβολής του νόμου δεν θα επιτρέπεται να διενεργούν βιομετρική παρακολούθηση σε δημόσιους χώρους – και θα τεθεί αυστηρός περιορισμός στη χρήση της τεχνολογίας που συλλέγει προσωπικά δεδομένα μέσω αποτυπωμάτων, φωνής, DNA και άλλων βιομετρικών στοιχείων.

Το μέτρο προτείνει επίσης την απαγόρευση των βάσεων δεδομένων αναγνώρισης προσώπου που λειτουργούν από ιδιωτικές εταιρείες.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου δεν είναι έτοιμη και ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο για τη διαφύλαξη της ιδιωτικότητας πριν χρησιμοποιηθεί από την αστυνομία.

Γενικότερα, η Ευρώπη κάνει σημαντικές προσπάθειες για να θεσπίσει ένα αυστηρό πλαίσιο της προστασίας των δικαιωμάτων απορρήτου, κάτι που δεν σημειώνεται σε καμία περίπτωση στην Αμερική.

Πηγή: techgear.gr

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι βασικές διαφορές των ηλεκτρικών και των plug-in υβριδικών αυτοκινήτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η εποχή της ηλεκτροκίνησης ήδη έχει ξεκινήσει και η ηλεκτρική ενέργεια είναι αυτή που κινεί καθημερινά μεγάλο ποσοστό οχημάτων. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, τον Αύγουστο του 2021 το 26,1% των συνολικών πωλήσεων αφορούσε υβριδικά οχήματα και το 6,5% αποκλειστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Δύο κατηγορίες αυτοκινήτων, που ως ένα σημείο λειτουργούν παρόμοια, αλλά έχουν σημαντικές αλλαγές.

Η πρώτη κύρια διαφορά μεταξύ ενός ηλεκτρικού οχήματος και ενός υβριδικού plug-in αυτοκινήτου είναι ότι το πρώτο τροφοδοτείται αποκλειστικά από ηλεκτρικό κινητήρα και έχει μία μεγάλη μπαταρία που δίνει αυτονομία πολλών δεκάδων χιλιομέτρων, ενώ η υβριδική τεχνολογία συνδυάζει επαναφορτιζόμενες μπαταρίες (οι οποίες είναι μικρότερες σε σχέση με τα ηλεκτρικά) και έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο οποίος τίθεται σε λειτουργία κάθε φορά που η μπαταρία αγγίζει μηδενική ενέργεια.

Οι δύο τύποι έχουν αθόρυβη λειτουργία. Τα μεν ηλεκτρικά αυτοκίνητα τροφοδοτούνται πάντα από τους ηλεκτρικούς κινητήρες τους, έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων και αθόρυβη λειτουργία καθ’ όλη τη λειτουργία τους, ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει με τα plug-in οχήματα, που χρησιμοποιούν και τον παραδοσιακό κινητήρα όταν τελειώσει η ηλεκτρική ενέργεια των μπαταριών, εκπέμποντας ρύπους και θόρυβο.

Το μειωμένο κόστος ανά χιλιόμετρο στα ηλεκτρικά οχήματα τα καθιστά πιο οικονομικά στην καθημερινή χρήση, ενώ η συντήρησή τους είναι ευκολότερη. Αντίθετα, τα plug-in οχήματα απαιτούν συντήρηση σε τακτά χρονικά διαστήματα όπως τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Μία άλλη από τις μεγάλες διαφορές μεταξύ plug-in υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων είναι η ηλεκτρική αυτονομία τους.

Τα PHEV προσφέρουν περιορισμένη εμβέλεια στην ηλεκτρική λειτουργία (κοντά στα 50 χιλιόμετρα) έναντι των ηλεκτρικών που ξεκινάει από τα 250 χιλιόμετρα και πάνω. Δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η αυτονομία των ηλεκτρικών οχημάτων το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί, όμως δεν παύει να είναι περιοριστική για κάποιον που θέλει να κάνει, για παράδειγμα, τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη χωρίς στάση για επαναφόρτιση.

Αντίθετα, χάρη στην προστιθέμενη αξία που παρέχει ο παραδοσιακός κινητήρας καυσίμου σε ένα υβριδικό όχημα, η συνολική αυτονομία του είναι πολύ μεγαλύτερη και μπορεί να προσφέρει αυτονομία μεγαλύτερη από αυτή ενός παραδοσιακού οχήματος.

Ως προς τις επιδόσεις, τα plug-in προσφέρουν υψηλότερες επιδόσεις, όπως η μέγιστη ταχύτητα και το εύρος οδήγησης, ενώ η επιτάχυνση και στα δύο είναι σχεδόν παρόμοια.

Ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να παρκάρουν δωρεάν σε ρυθμιζόμενους χώρους στάθμευσης στις περισσότερες πόλεις, δεν συμβαίνει το αντίστοιχο για τα υβριδικά plug-in.

Οι διαφορές μεταξύ ηλεκτρικών οχημάτων και υβριδικών plug-in επηρεάζουν, επίσης, τον φόρο ταξινόμησης οχημάτων. Τα ηλεκτρικά οχήματα απαλλάσσονται από αυτόν τον φόρο, ενώ τα PHEV έχουν έστω και μικρό τέλος ταξινόμησης.

Τέλος, ακόμη μία διαφορά εστιάζεται στην τιμή κτήσης, καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ακριβότερα σε σχέση με τα υβριδικά.

Συνοψίζοντας και λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένες ανάγκες ενός οδηγού, τα ηλεκτρικά οχήματα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για όσους διανύουν πολλά χιλιόμετρα καθημερινά εντός πόλης ή κοντά σε αυτήν (μεγαλύτερη αυτονομία, πλεονεκτήματα στάθμευσης και δυνατότητα οδήγησης στα κέντρα των πόλεων), ενώ στο συνολικό εύρος οδήγησης τα plug-in υβριδικά είναι πιο κατάλληλα για οδηγούς που διανύουν τακτικά μεγάλες αποστάσεις και ξεπερνούν τα όρια αυτονομίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια
Advertisement
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ15 ώρες πριν

Με προσμονή για αυξημένη ζήτηση το επόμενο καλοκαίρι η British Airways ξεκινά προσλήψεις

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ18 ώρες πριν

Η Ελλάδα ως φθινοπωρινός προορισμός, σε γερμανικά δημοσιεύματα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ19 ώρες πριν

Ιταλία: Η Alitalia παρέδωσε την σκυτάλη στην Ita

ΓΕΡΜΑΝΙΑ21 ώρες πριν

Γερμανία: Το κείμενο αρχών που καλούνται να εγκρίνουν SPD, Πράσινοι και FDP

ΓΕΡΜΑΝΙΑ22 ώρες πριν

Γερμανία: Δεν είναι Αλτσχάιμερ κάθε μορφή άνοιας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Η Βρετανία χαλαρώνει τους κανόνες για τους Ευρωπαίους οδηγούς φορτηγών

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Γερμανία: Μείωση τέλους στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

ΥΠΑ: Παρατείνεται έως 22 Οκτωβρίου η NOTAM για πτήσεις εξωτερικού

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Γερμανία: Επιστήμονες ζητούν να κατοχυρωθεί συνταγματικά η προστασία της φύσης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες πριν

Επιμνημόσυνη δέηση για τον Παύλο Μελά και τους πεσόντες Μακεδονομάχους στη Βιέννη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Τρίωρος αποκλεισμός για το αεροδρόμιο του Μονάχου λόγω… οπλοβομβίδας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Μελέτη για το ελληνικό γιαούρτι στη Γερμανία: Έχει τα πρωτεία αλλά οι πωλήσεις περιορίζονται από «ελληνικού τύπου» γιαούρτια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Έντονες αντιδράσεις έπειτα από δολοφονία με αφορμή τη χρήση μάσκας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ5 ημέρες πριν

Η Lufthansa συνιστά στους επιβάτες να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο του Βερολίνου τέσσερις ώρες πριν την αναχώρηση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

69χρονη ανέκτησε το τυχερό «ξυστό» μετά από απόπειρα κλοπής!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Μια βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου περιπλέκει την ψηφοφορία στο Βούπερταλ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες πριν

19χρονη ζητάει αποζημίωση 3 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Υγείας επειδή την έδωσαν σε λάθος οικογένεια όταν γεννήθηκε!

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ6 ημέρες πριν

Εντυπωσιακή παρέλαση Ομογενών και Φιλελλήνων στη Στουτγάρδη για τα 200 χρόνια από το 1821

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Η αιώνια διαμάχη για το όριο ταχύτητας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Επαναπατρισμός δύο εικόνων από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας

Europolitis TV6 μήνες πριν

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Europolitis TV6 μήνες πριν

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV8 μήνες πριν

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV11 μήνες πριν

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Europolitis TV1 έτος πριν

E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Europolitis TV1 έτος πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 έτη πριν

CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement