Επικοινωνήστε μαζί μας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

“Παράθυρα” Ιστορίες Εκπατρισμού: Μια διαδικτυακή παράσταση αυτοσχεδιασμού με προσωπικά βιώματα κι εμπειρίες

Δημοσιεύθηκε

στις

Η θεατρική ομάδα αυτοσχεδιασμού Playback Ψ σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου μας προσκαλεί σε μία διαδικτυακή παράσταση αυτοσχεδιασμού, βασισμένη σε προσωπικά βιώματα κι εμπειρίες σε σχέση με την διαμονή στην Γερμανία και τα αισθήματα για την πατρίδα, την Ελλάδα.

Οι ιστορίες σας θα γίνουν βιβλίο μαζί με άλλες ιστορίες από διαφορετικές ελληνικές κοινότητες του κόσμου“, αναφέρεται στην πρόσκληση της παράστασης.

Η παράσταση θα διεξαχθεί στη διαδικτυακή πλατφόρμα του ΖΟΟΜ.

Την Κυριακή 24/10/2021, στις 18.00, συνδεθείτε με την παράσταση πατώντας απευθείας στον παρακάτω σύνδεσμο: https://us02web.zoom.us/j/83737196631

Εναλλακτικά, αν επιλέξετε να ανοίξετε το ΖΟΟΜ, μπορείτε να συνδεθείτε με το παρακάτω Meeting ID: 837 3719 6631.

“Ανυπομονούμε να συναντηθούμε διαδικτυακά και παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή
στο E-Mail της κοινότητας info@gr-gemeinde.de ή τηλεφωνικώς στο 030-7929587“, σημειώνουν οι διοργανωτές.

Λίγα λόγια για την παράσταση

“ΠΑΡΑΘΥΡΑ”

Διαδικτυακές παραστάσεις Θεάτρου Playback από την ομάδα Playback Ψ και την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Όταν έπαυσαν οι θεατρικές σκηνές, ξεκίνησε μια μεγάλη κουβέντα.

Όταν έπαυσαν οι θεατρικές σκηνές, ξεκίνησε μια μεγάλη κουβέντα.

Όταν φύγαμε από το γνώριμο θεατρικό μας χώρο, βρεθήκαμε στο σπίτι για πρόβες.

Όταν σβήσαμε για λίγο το φως, ανάψαμε τις κάμερες.

Τώρα κλείνουμε διαδικτυακό ραντεβού και… ανοίγουμε τα «Παράθυρα» στην πλατφόρμα του ZOOM για να μπει φρέσκος αέρας: ιστορίες, σκέψεις, εμπειρίες, όνειρα!

Το θέατρο Playback είναι μια παράσταση που δεν έχει έτοιμο κείμενο, αλλά τη χτίζουμε μαζί, με τις δικές σας ιστορίες. Πρόκειται για ένα είδος θεάτρου που δίνει “φωνή” σε όλους, φωτίζοντας τη μοναδική ιστορία του καθενός. Θες να μοιράσεις ρόλους στους ηθοποιούς και να δεις κάτι από τη δική σου διαδρομή πάνω στη σκηνή;

Μπορείς φυσικά να παρακολουθήσεις ως θεατής τις ιστορίες των άλλων και ίσως κάπου εκεί να συναντήσεις και τον εαυτό σου.

Στο θέατρο Playback, με την καθοδήγηση του συντονιστή, οι θεατές μοιράζονται τις δικές τους σκέψεις και ιστορίες και κατόπιν, οι ηθοποιοί ζωντανεύουν αυτές τις αφηγήσεις στη σκηνή. Μαζί με τους ηθοποιούς αυτοσχεδιάζει ζωντανά πάνω στις ιστορίες του κοινού και ένας μουσικός.

Η παράσταση φτιάχνεται στο “εδώ” και στο “τώρα” δίνοντας την ευκαιρία σε όποιον θεατή θέλει να μοιραστεί τη δική του μικρή ή μεγάλη αφήγηση, δημιουργώντας μαζί με τους καλλιτέχνες το έργο της παράστασης.

Πηγή φωτογραφιών: Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Κωνσταντινούπολη για την Θρονική Εορτή ο Υφυπουργός Εξωτερικών Αν. Κατσανιώτης

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Τον Σταυρό του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως απένειμε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στον Υφυπουργό Εξωτερικών και βουλευτή Αχαΐας Ανδρέα Κατσανιώτη.

Αμέσως μετά την τιμητική διάκριση ο Υφυπουργός ανέφερε: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με τίμησε απονέμοντάς μου τον Σταυρό του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της πορείας μου».

Ο κ. Κατσανιώτης βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελληνική Κυβέρνηση στην Θρονική Εορτή, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021.

Αμέσως μετά την Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό, για την εορτή του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, ο Υφυπουργός έγινε δεκτός από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κατσανιώτης ανέφερε προς τον Παναγιώτατο: «Είναι σαφές ότι η από αιώνων πορεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορική Γη της Κωνσταντινούπολης στην οποία συνεχίζει και θα συνεχίζει την υψηλή οικουμενική αποστολή του. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κατά τον 20ο αιώνα, κατέδειξε το πόσο σημαντικός είναι ο διάλογος και η σχέση αγάπης μεταξύ των χριστιανικών Εκκλησιών και μεταξύ των θρησκειών αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Έτσι, εκεί που οι διενέξεις φαίνονταν αξεπέραστες, απάντησε με το «ειρήνη ημίν». Εκεί που τα προβλήματα εμφανίζονταν ακανθώδη, προέτεινε χείρα συμφιλίωσης. Εκεί που η προκατάληψη ύψωνε τείχη απομόνωσης, προέταξε τον ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο, ανοίγοντας νέες οδούς. Δημιουργώντας νέους ορίζοντες επικοινωνίας.

Η παρουσία Αντιπροσωπείας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σήμερα, εκφράζει το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών που ξεκίνησαν επί του Μακαριστού Πατριάρχου Αθηναγόρα, συνεχίστηκαν επί Μακαριστού Πατριάρχου Δημητρίου και κορυφώθηκαν κατά την πατριαρχία σας».

Παράλληλα, ο κ. Κατσανιώτης συναντήθηκε και με τους Διευθυντές των Ομογενειακών Σχολείων Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου. Παρόντες ήταν η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή καθώς και οι Γενικοί Γραμματείς Απόδημου Ελληνισμού και Θρησκευμάτων Γιάννης Χρυσουλάκης και Γιώργος Καλαντζής αντίστοιχα.

Ο κ. Κατσανιώτης δήλωσε σχετικά «Είναι η 2η φορά σε έναν μήνα που συναντώ τους Διευθυντές των ομογενειακών σχολείων Κωνσταντινούπολης & Ίμβρου. Αυτή την φορά μαζί με την Υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή και τους γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού και Θρησκευμάτων κ.κ. Χρυσουλάκη και Καλατζή.

Ακούσαμε και καταγράψαμε όλα τα προβλήματα. Οι εκπρόσωποι των ιστορικών σχολείων μας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δείχνει εμπράκτως διάθεση να βρεθούν ρεαλιστικές λύσεις. Στεκόμαστε δίπλα σε δασκάλους και μικρούς μαθητές»

Τέλος, ο Υφυπουργός παρευρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής των Droug Paterson και Tim Vyner με θέμα το Άγιο Όρος που φιλοξενείται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

«Το Σισμανόγλειο Μέγαρο, πέραν του διπλωματικού χαρακτήρα του, έχει πλέον καθιερωθεί και ως τόπος του πολιτισμού και του πνεύματος. Αποτελεί επίκεντρο της πνευματικής ζωής αυτής της πόλης, τόπο συνάντησης προσωπικοτήτων και καλλιτεχνών. Σημείο ανταλλαγής απόψεων και πνευματικών αναζητήσεων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσανιώτης.

Πηγή φωτογραφιών: Γραφείο Τύπου Υφυπουργού Εξωτερικών

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα: Σχεδόν οι μισοί Έλληνες κάτοχοι διδακτορικού που ζουν στο εξωτερικό, σχεδιάζουν να επιστρέψουν

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Σχεδόν οι μισοί Έλληνες κάτοχοι διδακτορικού που ζουν στο εξωτερικό (το 46,3%), σκοπεύουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Αυτό, μεταξύ άλλων, προκύπτει από μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη γεωγραφική, επιστημονική και επαγγελματική κινητικότητα των Ελλήνων διδακτόρων, την οποία δίνει μια απογραφική έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), σε συνεργασία με την Ερευνητική Μονάδα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικής (ΕΜΠΑΠ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 10.295 Έλληνες διδάκτορες, δείχνει ότι κατέχουν κατά κανόνα περισσότερους από έναν τίτλους σπουδών, εμφανίζουν πολύ υψηλό ποσοστό απασχόλησης (97,5%), κυρίως στον δημόσιο τομέα (66%), ενώ σε σημαντικό ποσοστό (31,3%) διαθέτουν εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό.

Το 14,8% εξακολουθούν να εργάζονται στο εξωτερικό, διατηρώντας ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα, ενώ το 46,3% σκοπεύουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Αναλυτικότερα, το 10,4% έχουν δεύτερο πτυχίο, το 74,4% μεταπτυχιακό, το 14,9% είναι κάτοχοι δεύτερου μεταπτυχιακού, το 0,8% έχουν αποκτήσει και δεύτερο διδακτορικό, ενώ το 11,2% έχουν διενεργήσει μεταδιδακτορική έρευνα (postdoc).

Τα πτυχία τους είναι κυρίως στις Επιστήμες Υγείας, στις Φυσικές Επιστήμες, στα Μαθηματικά και τη Στατιστική.

Σε σημαντικό ποσοστό, απέκτησαν τα πτυχία τους στο εξωτερικό: το 8% πήραν το πρώτο πτυχίο τους στο εξωτερικό, το 22,4% το μεταπτυχιακό τους, το 2,8% το διδακτορικό τους και το 26,3% το μεταδιδακτορικό τους.

Το 95,7% των διδακτόρων που συμμετείχαν στην έρευνα, εργάζονται, κυρίως στον δημόσιο τομέα (66%) και σε μικρότερο ποσοστό στον ιδιωτικό (33,8%).

Σημαντικό ποσοστό τους εργάζονται σε πανεπιστήμια (32,4%) ή ερευνητικά κέντρα (7,4%), ενώ το 21,4% σε επιχειρήσεις.

Το 31,3% εργάστηκαν για κάποιο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό και το 14,8% εξακολουθούν να ζουν και να εργάζονται σήμερα εκτός Ελλάδας. Το 68,7% των διδακτόρων δεν έφυγαν ποτέ από την Ελλάδα και το 82,2% δεν έχουν πρόθεση μετακίνησης στο εξωτερικό.

Από τους διδάκτορες που ζουν στην Ελλάδα, κατά 42,9% εργάζονται ως «Επαγγελματίες», κατά 27,6% ως «Διδακτικό προσωπικό ανώτατων εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων», κατά 15% ως «Ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη», κατά 7,6% ως «Υπάλληλοι (δημόσιοι ή ιδιωτικοί)» και κατά 5,7% ως «Ερευνητές».

Όσον αφορά τους διδάκτορες που ζουν στο εξωτερικό, το 40,3% εργάζονται ως «Διδακτικό προσωπικό ανώτατων εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων», το 32,2% ως «Επαγγελματίες», το 15% ως «Ερευνητές», το 9,5% ως «Ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη» και το 2,6% ως «Υπάλληλοι (δημόσιοι ή ιδιωτικοί)».

Το 73,8% από τους διδάκτορες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, είχαν εργαστεί στην Ελλάδα πριν φύγουν για το εξωτερικό. Οι περισσότεροι έφυγαν από την Ελλάδα μετά το 2011 (72,8%), για λόγους που συνδέονται άμεσα με την εργασία (επαγγελματική ανέλιξη, καλύτερες εργασιακές συνθήκες, καλύτερες οικονομικές απολαβές και εργασία στο αντικείμενό τους), ενώ για τους ίδιους λόγους επέλεξαν και τη χώρα στην οποία εγκαταστάθηκαν.

Οι Έλληνες κάτοχοι διδακτορικού ζουν/έζησαν σε πάνω από 50 χώρες, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και στη Γαλλία (το 30,8% σε περισσότερες από μία χώρες), καθώς και σε περισσότερες από 500 πόλεις, κυρίως στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Βοστώνη, στη Λευκωσία και στη Νέα Υόρκη.

Πρόθεση επιστροφής στην Ελλάδα

Το 46,3% όσων ζουν στο εξωτερικό, απάντησαν ότι σκοπεύουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Το 61,4% σκέφτονται να επιστρέψουν άμεσα, συγκεκριμένα το 39% σε «ένα-δύο χρόνια» και το 22,4% «φέτος».

Σε ποσοστό 95% έρχονται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο στην Ελλάδα.

Το 69,7% δήλωσαν ότι θα επέστρεφαν εάν έβρισκαν «εργασία ανάλογη με τα προσόντα τους στην Ελλάδα», το 43% θα επέστρεφαν για «οικογενειακούς λόγους» και το 35,6% εάν «ένας από τους δύο συντρόφους έβρισκε εργασία στην Ελλάδα που ήταν οικονομικά ικανοποιητική».

Στο ερώτημα τι μπορεί να κάνει το κράτος για να βοηθήσει την επιστροφή τους, το 60,7% δήλωσαν «να προκηρυχθούν νέες θέσεις εργασίας στα ΑΕΙ/ Ερευνητικά Κέντρα» και το 58,4% να βελτιωθούν οι γενικότερες συνθήκες στη χώρα (κοινωνικές υποδομές, βελτίωση της οικονομίας κ.λπ.). Το 37,2% θεωρούν ότι πρέπει «να βελτιωθούν οι δυνατότητες διασύνδεσής τους με την ελληνική ερευνητική κοινότητα» και το 29,2% ότι χρειάζεται «διαφάνεια και αμεσότητα στην ενημέρωση για κίνητρα-υποτροφίες που προσφέρονται στην Ελλάδα».

Μόνο το 9,2% δήλωσαν πως δεν ενδιαφέρονται καθόλου να επιστρέψουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αναβολή εκδηλώσεων μηνός Νοεμβρίου της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Την αναβολή των εκδηλώσεων του Νοεμβρίου, λόγω των νέων μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας αλλά και για την ασφάλεια όλων, ανακοίνωσε η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου.

Συγκεκριμένα αναβάλλονται οι εκδηλώσεις:

– Ζωντανή μουσική με το μουσικό γκρουπ «Λαϊκοί Δρόμοι», που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, 27/11/2021 στην Ελληνική Κοινότητα.

– ¨Ανάγνωση παραμυθιών για ενήλικες¨ στα γερμανικά, από την κ. Σιμόνε Νάουκ που ήταν προγραμματισμένη για αύριο, 28/11/2021 στην Ελληνική Κοινότητα.

Πηγή φωτογραφιών: Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οικουμενικό Μνημόσυνο αναφοράς στα θύματα της Γενοκτονίας των Χριστιανικών Κοινοτήτων της Ανατολίας στο Νταχάου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Οι Σύλλογοι Ποντίων Βαυαρίας και η Επιτροπή Γενοκτονίας και Νεολαίας Ο.Σ.Ε.Π.Ε. διοργάνωσαν Οικουμενικό Μνημόσυνο αναφοράς στα θύματα της Γενοκτονίας των Χριστιανικών Κοινοτήτων της Ανατολίας στο πρώην Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου, στις 14 Νοεμβρίου 2021.

Στην ανέσπερη χειμερινή δυστοπία του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης Νταχάου, εμείς οι απόγονοι των λαών της Ανατολίας, ανταμώσαμε τις σκιές και μοιραστήκαμε τις κοινές μνήμες.

Έλληνες, Αρμένιοι, Αραμαίοι, Ασσύριοι και Εβραίοι προσευχηθήκαμε προσευχή πανανθρώπινη.

Για τις κοινότητες του κόσμου όλου, που γενοκτονήθηκαν και ολοκαυτώθηκαν, βορά του διαχρονικού ρατσιστικού ζόφου, της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και της εθνικιστικής βίας.

Και είπαμε Δεν Ξεχνώ και είπαμε Nie Wieder-Ποτέ Ξανά.

Και πάλι δώσαμε ραντεβού στους αγώνες για δημοκρατία, ανοιχτές κοινωνίες, απελεύθερη παιδεία, αξιοπρέπεια των όλων, αποδοχή των άλλων και ανθρώπινα δικαιώματα.

Και χαιρετηθήκαμε με αλληλεγγύη στα βλέμματα και γνεύσαμε με αλληλεγγύη στο λόγο.

Για την αγωνία δικαίωσης της Μνήμης με συνασπισμό των πολλών, δράσεις διεθνοποίησης και δικτύωση ακτιβιστικών φορέων.

(Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο, Dr. Γκουλούσης Βασίλειος)

Για την προάσπιση της Δημοκρατίας, την αντίταξη στη ξενοφοβία και στο ρατσισμό, την αλληλεγγύη της Ισραηλιτικής κοινότητας στον αγώνα δικαίωσης της προγονικής μνήμης Αρμενίων, Ποντίων, Αραμαίων, Ασσυροχαλδαίων.

(Dr.h.c. Charlotte Knobloch, πρόεδρος της Ισραηλιτικής κοινότητας Μονάχου και Άνω Βαυαρίας)

Για την ιερή μνήμη των κολασμένων του Νταχάου, των μεταξύ αυτών εκ Πόντου και Μικράς Ασίας καταγόμενων Ελλήνων, αιώνιου φάρου στην πάλη τανάντι των ολοκληρωτισμών.

(Dr. Christoph Thonfeld, εκπρόσωπος της διεύθυνσης του πρώην σ.σ Νταχάου)

Για την καλλιέργεια της Μνήμης ως κοινωνικό ανακλαστικό πρόληψης των φαινομένων εθνοδογματικού ρατσισμού.

(Herr Florian Hartmann, υπερδήμαρχος πόλης Νταχάου)

Για την ανάγκη ονομαστικής διάκρισης στο δημόσιο διάλογο των λαών που γενοκτονήθηκαν και τη γερμανική ομολογία συνενοχής στο έγκλημα της Ανατολίας μεταξύ 1915-1923

(Frau Gabriele Triebel, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων στη Βαυαρία).

Στην ανέσπερη χειμερινή δυστοπία του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης Νταχάου, εμείς οι απόγονοι των λαών της Ανατολίας ξεναγηθήκαμε στις Αχερουσίες οδούς από τις σκιές και τις διαβήκαμε σιωπηλοί, σαν τότε στον ματωμένο δρόμο το 19 στο Μπούχενβαλντ.

Με Χοράρχισσα σαν έτοιμη από πάντοτε τη νιότη (Παρθένα Ιορδανίδου, υπεύθυνη νεολαίας Ο.Σ.Ε.Π.Ε), όρθιοι στο στασίδι προσευχηθήκαμε Die Heimat wurde mir entrissen – Την Πατρίδα μ’ έχασα (Χριστίνα Gugenhan, στέλεχος νεολαίας Ο.Σ.Ε.Π.Ε) και με Ρωμιοσύνης φρόνημα αποφωνήσαμε, ως ελληνική δημοκρατία θεσμικά προϊστάμενη της τελετής, στεφάνι καταθέτοντας στο διεθνές μνημείο του ολοκαυτώματος των Εβραίων.

(Dr. Γκουλούσης Βασίλειος, Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο, εκπρόσωπος ΥΠΕΞ Ελλάδας)

Που είναι και δικό μας το μνημείο. Που είναι των λαών που γενοκτονούνται καθημερινά, θύματα κάθε εθνικισμού, κάθε υποκρισίας των ισχυρών της γης, κάθε απληστίας των κεφαλαιοκρατών του κόσμου, κάθε πλεονεξίας των επεκτατιστών της γεωπολιτικής, κάθε ιδεοληπτικής υπεροχής και ευγονικής.

Με βαθιά επίγνωση της πολιτικής ευθύνης μας σε στιγμιότυπα όπως το χτεσινό στο Νταχάου, θ’ αποδελτιώνουμε διαρκώς την παρασημαντική τους στην καθημερινότητα. Αγώνας για τη διεθνοποίηση της Μνήμης των γενοκτονημένων προγόνων μας, σημαίνει αγώνας για τη ζωή, τη δημοκρατία, τον πολιτισμό, την ευρύνοη παιδεία, τη διαρκή επιμόρφωση, τις κοινωνίες διαλόγου, ισότητας, δικαιωμάτων και ισαποδοχής του αλλόχρωου, του αλλόθρησκου, του αλλοεθνή, του πρόσφυγα, των ΛΟΑΤΚΙ, των ΑΜΕΑ και κάθε αποκλίνοντος από τις στερεοτυπικές, φοβικές και βολικές αναγνώσεις των ομοίων.

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης Cardinal Bessario

Η θρησκευτική τελετή, στο παρεκκλήσι της μονής Karmel Heilig Blut, τελέστηκε με κατάνυξη από τους ιερείς π. Αντώνιο Βήχο και Pfarrer Markus Zaya.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν την κ. Σοφία Κυριακίδου, δημοτική σύμβουλο της πόλης του Νταχάου, για την πολύτιμη βοήθειά της στην προετοιμασία της εκδήλωσης, ενώ παραμένουν ευγνώμονες στις ευγενείς και φιλόξενες αδελφές της Μονής.

Aυτονόητα η ημερίδα ήταν στο σύνολό της γερμανόγλωσση (παρακλήσεις, χαιρετισμοί κλπ) καθώς την παρακολούθησαν θεσμικοί εκπρόσωποι, παράγοντες τοπικής αυτοδιοίκησης, απεσταλμένοι εκκλησιών, μέλη σωματείων, νεολαία και πολίτες της ελληνικής, εβραϊκής, ασσυριακής, αρμενικής και βαυαρικής κοινότητας.

Σημείωση ΣΠΝ:

Στην κολλεκτίβα των ψυχών μας, στην πόλη του Τραπεζούντιου ουμανιστή φιλόσοφου Βησσαρίωνα Γραμματικού, στη Νυρεμβέργη, θα δηλώνουμε συνάμα, τώρα και πάντοτε, συμπάσχοντες στην οδύνη των αδικαίωτων Γυναικών της Στρεμπρένιτσα.

Θα συμμετέχουμε, στο χορό της οιμωγής, για τα παιδιά, τ’ αδέλφια και συζύγους που χάθηκαν στη γενοκτονία του λαού τους, των μουσουλμάνων της Βοσνίας.

Πέρα για πέρα πεισμένοι για την ταυτότητα του κοινού μας θύτη.

Πέρα για πέρα δραματικά πολύπειροι του κοινού μας θρήνου.

Πηγή φωτογραφιών: Χαράλαμπος Φωτιάδης

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σειρά συναντήσεων είχε στο Παρίσι ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Με στόχο την ενδυνάμωση και προώθηση των ελληνογαλλικών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης επισκέφτηκε το Παρίσι (18-21 Νοεμβρίου), όπου είχε σειρά επαφών με φορείς πολιτισμού και διακεκριμένους εκπροσώπους γαλλικών ακαδημαϊκών κύκλων.

Είχε, παράλληλα, την ευκαιρία να συμμετάσχει σε Συμπόσιο της UNESCO και να συναντηθεί με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων και της Εκκλησίας και να συζητήσει μαζί τους θέματα τρέχοντος ενδιαφέροντος της ελληνικής Διασποράς.

Εκπροσωπώντας τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Νίκο Δένδια, ο κ. Χρυσουλάκης συμμετείχε στο Συμπόσιο “Greece and Cultural Heritage” που συνδιοργανώθηκε στο πλαίσιο της 41ης Συνόδου της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO από το Ίδρυμα Μ.Β. Βαρδινογιάννη και την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO, στο περιθώριο του οποίου συναντήθηκε με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO κα Audrey Azoulay και την Πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO, κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Σε εκδήλωση υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Γαλλία, που έλαβε χώρα ενώπιον πολυάριθμου ακροατηρίου στο «Σπίτι της Ελλάδας», παρουσία του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Παρίσι, κ. Γ. Σιακκαλή, ο κ. Χρυσουλάκης συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου «Les Enfants du Lievre» του κ. Νικόλα Χριστοδούλου, Προέδρου της ΑΜΟΡΑ και διευθυντικού στελέχους στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής και κυπριακής κοινότητας και της γαλλικής διανόησης.

Όπως τόνισε στο χαιρετισμό του ο κ. Χρυσουλάκης, «η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας στηρίζει τη δημιουργικότητα των συμπατριωτών μας, Ελλήνων και Κυπρίων, σε όποιο μέρος της γης κι αν βρίσκονται και διαπρέπουν. Είμαστε και θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους και προσβλέπουμε στη συνεχή συνεργασία μας».

Στο πλαίσιο ανάπτυξης επαφών με ακαδημαϊκούς κύκλους της Γαλλίας, ο κ. Χρυσουλάκης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους καθηγητές της Σορβόννης που συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου, κ. Oliviet Soutet, γλωσσολόγο και πρύτανη στο Τμήμα Φιλολογίας του Institut Catholique de Paris και κ. Denis Labouret, καθηγητή σύγχρονης λογοτεχνίας.

Ο κ. Χρυσουλάκης επισκέφθηκε το Νεοελληνικό Ινστιτούτο που υπάγεται στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, όπου παρακολούθησε μάθημα ελληνικής γλώσσας, συνομίλησε με Γάλλους φοιτητές του Τμήματος και ξεναγήθηκε από τον καθηγητή Ελληνικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, κ. Patrice Hammon.

Ο ελληνιστής καθηγητής μαζί με μεταπτυχιακούς φοιτητές ξενάγησαν τον Γενικό Γραμματέα στην εντυπωσιακή βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου, στην οποία υπάρχουν πάνω από 38.000 σπάνια βιβλία εγκυκλοπαίδειες και λεξικά, αναδεικνύοντας τη σημασία του ελληνικού στοιχείου και πολιτισμού στο κορυφαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα της Γαλλίας.

Ο κ. Χρυσουλάκης απευθυνόμενος στο Γάλλο καθηγητή, σημείωσε ότι «είναι χαρά και τιμή του που συνομιλεί με έναν φιλέλληνα και συνέλληνα, καθόσον μετέχει της ελληνικής παιδείας και έχει θητεύσει στην Ελλάδα. Είναι πολύ ενθαρρυντικό και τιμητικό το γεγονός ότι σε αυτόν τον ιστορικό χώρο, με το κύρος αιώνων, τη Σορβόννη, διδάσκονται σήμερα τα Ελληνικά, η αρχαία Ελληνική Γραμματεία, η Ιστορία και Αρχαιολογία, ο Ελληνικός Πολιτισμός της Αρχαιότητας, τα Νέα Ελληνικά και η σύγχρονη κουλτούρα της Ελλάδας».

Ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όχι μόνον παρέχονται στους φοιτητές του Τμήματος άριστη κατάρτιση και όλα τα εφόδια για μια λαμπρή σταδιοδρομία, αλλά τους εμπνέεται και η αγάπη για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Είναι ένα απτό παράδειγμα, αλλά και μια απόδειξη της μακραίωνης φιλίας που συνδέει την Ελλάδα με τη Γαλλία και των άρρηκτων, αδιασάλευτων δεσμών μας».

Ο κ. Χρυσουλάκης επισκέφθηκε, επίσης, παρουσία της Πρέσβεως της Ελλάδας στο Παρίσι, κας Αγλαΐας Μπαλτά, το πρόσφατα ανακαινισμένο Ελληνικό Ίδρυμα της Πανεπιστημιούπολης Παρισίων, Fondation Hellénique, όπου από το 1932 φιλοξενούνται Έλληνες φοιτητές και ερευνητές που πραγματοποιούν τις μεταπτυχιακές σπουδές τους στη γαλλική πρωτεύουσα.

Συνομίλησε με την Πρόεδρο του Ιδρύματος, κα Μαρία Γράβαρη-Μπάρμπα, τονίζοντας την έμφαση που δίνει ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο brain gain των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, και μετέφερε την πρόθεση της Γενικής Γραμματείας να δικτυώσει τους Έλληνες φοιτητές, όπου και αν βρίσκονται.

Στo «Σπίτι της Ελλάδας», ο κ. Χρυσουλάκης είχε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων και Περιχώρων, της Οργάνωσης «Daughters of Penelope Paris» και της AHEPANS Γαλλίας, κατά τη διάρκεια των οποίων ενημερώθηκε για τις δράσεις τους και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, τους ανέπτυξε τις μελλοντικές δράσεις της Γενικής Γραμματείας στον τομέα του πολιτισμού, αλλά και τη δικτύωση των Ελλήνων του εξωτερικού και τους διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται δίπλα σε κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο να ενώνει τους Έλληνες του εξωτερικού και να προάγει την ελληνογαλλική φιλία.

Μιλώντας με τους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, ο κ. Χρυσουλάκης, αναφερόμενος στους μακροχρόνιους δεσμούς της ελληνογαλλικής φιλίας, επισήμανε ότι «καθώς φέτος είναι η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, δεν μπορεί να μη γίνει μνεία, στο πλαίσιο αυτό, αφενός στους Έλληνες λογίους και εμπόρους που μετέφεραν τα μηνύματα του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης στο υπόδουλο Έθνος μας. Αλλά και, αφετέρου, στους Γάλλους Φιλέλληνες: που είτε ως άνθρωποι του Πνεύματος και της Τέχνης υποστήριξαν με φλόγα τις ελληνικές θέσεις και τον Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Είτε ως ένθερμοι αγωνιστές ήλθαν στην Ελλάδα και τάχθηκαν στο πλευρό των Ελλήνων, πολεμώντας, θυσιάζοντας τη ζωή τους ή μεταδίδοντας τη στρατιωτική τους εκπαίδευση. Τους είμαστε ευγνώμονες», κατέληξε.

Ο κ. Χρυσουλάκης ενημερώθηκε αναλυτικά και συζήτησε με το Προεδρείο της Ελληνικής Κοινότητας για τις μελλοντικές δράσεις τους και τα ζητήματα που τους απασχολούν, προκειμένου η Γενική Γραμματεία να συμβάλλει ενεργά στην επίλυσή τους και να στηρίξει το έργο τους.

Με την ευκαιρία της συνάντησης, προσέφερε στην Πρόεδρο, κα Σέτα Θεοδωρίδου, την εξαιρετική δίγλωσση έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς με Γαλλικά δελτία ειδήσεων για την Ελληνική Επανάσταση. Πρόκειται για ένα πόνημα που παρουσιάζει άγνωστες πλευρές και γεγονότα του Αγώνα που συλλέχθηκαν με μεράκι και αγάπη και φωτίζουν μοναδικά το έργο και τη δράση των Γάλλων Φιλελλήνων στην Ελλάδα κατά τα δύο πρώτα έτη της Επανάστασης.

Ο κ. Χρυσουλάκης συναντήθηκε, επίσης, με τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, κα Φωτεινή Κολλάρα, με την οποία συζήτησε όλα τα θέματα παροχής ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στα παιδιά των ομογενών και την προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης της ποιότητάς της.

Ο κ. Χρυσουλάκης παρέστη στη Θεία Λειτουργία της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου Παρισίων, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Γαλλίας, κ. Δημήτριου, με τον οποίο είχε στη συνέχεια κατ’ ιδίαν συνάντηση, τον συνεχάρη για την πρόσφατη ενθρόνιση του και του ευχήθηκε μακροημέρευση και καλή επιτυχία στο ποιμαντικό έργο του.

Μιλώντας στο εκκλησίασμα, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι, «η Ορθόδοξη Εκκλησία, παρούσα σε κάθε γωνιά της γης, όπου υπάρχουν Έλληνες, είναι ο σταθερός και πολύτιμος εταίρος της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, όπου υπάρχει Ελληνορθόδοξη παιδεία, όπου υπάρχουν συμπατριώτες μας σε ανάγκη. Συμπορευόμαστε μαζί, συνεργαζόμαστε και συμπράττουμε, ώστε οι Έλληνες της Γαλλίας να αισθάνονται την ασφάλεια και την αγκαλιά της Πατρίδας».

Οι συμπατριώτες μας στη Γαλλία «είναι φορείς και φάροι των ελληνικών αξιών, της θρησκείας, του πολιτισμού και της ιστορικής μας μνήμης. Κρατάνε ζωντανή τη γλώσσα μας, τις παραδόσεις και τα έθιμά μας», αλλά ταυτόχρονα «εμπλουτίζουν με αυτά τη φίλη χώρα, τη Γαλλία, που τους φιλοξενεί. Συνεισφέρουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στη διατήρηση των δεσμών φιλίας και αδελφοσύνης που μας συνδέουν από αιώνες στον ιστορικό, πολιτιστικό και πολιτικό τομέα».

Ο κ. Χρυσουλάκης επισκέφθηκε, τέλος, την έκθεση «Paris-Athènes: Naissance de la Grèce moderne 1675 – 1919» στο Μουσείο του Λούβρου, την οποία εγκαινίασαν πριν από μερικές εβδομάδες ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, κ. Emmanuel Macron, και αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που προβάλλει τη χώρα μας στη φίλη χώρα Γαλλία.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Παρίσι, ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε, επίσης, με την Πρέσβη της Ελλάδας στην UNESCO, κα Μαρία Διαμαντοπούλου και με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, Πρέσβη κ. Γεώργιο Πρεβελάκη.

Πηγή φωτογραφιών: Γ. Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας / Υπουργείο Εξωτερικών

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αναγνώσεις παραμυθιών για παιδιά τον Δεκέμβριο στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Κάθε Κυριακή του Δεκεμβρίου, στις 14:00 μ.μ., στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου θα πραγματοποιούνται αναγνώσεις παραμυθιών για παιδιά, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

5.12.2021

Ο Ευάγγελος Τσιάπλης διαβάζει το παραμύθι „Ο Θησέας και ο Μινώταυρος“.

Κάθε χρόνο αποστέλλονται εφτά νεαροί και εφτά νεαρές στη Κρήτη για να κατευνάσουν τον τρομερό Μινώταυρο. Κανείς δεν έχει γυρίσει από αυτό το ταξίδι. Θα καταφέρει ο Θησέας με τη βοήθεια της Αριάδνης να βγει νικητής;

19.12.2021

Η Κατερίνα Χιωτίνη, ηθοποιός- δασκάλα ορθοφωνίας, διαβάζει ¨Βάτραχους¨ του Αριστοφάνη σε διασκευή για παιδιά της Σοφίας Ζαραμπουκά.

19.12.2021

Η Άσπα Ανωγιάτη και η Ειρήνη Σταυράκη συναντήθηκαν στο Βερολίνο και δημιούργησαν τις ΠΑΡΑΜΥΘΟΜΑΝΕΣ, μια δημιουργική ομάδα μουσικοθεατρικής αφήγησης.

Το “ΣΙΓΑ Τ’ ΑΥΓΑ!” είναι το πρώτο τους αφηγηματομουσικοθεατρικό γέννημα. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο και διαδραστικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους που έγραψαν πολύ πρόσφατα και σκηνοθέτησαν οι ίδιες, με κεντρικό ήρωα ένα κοτοπουλάκι που δεν ήθελε να βγει από το αυγό.

Anschrift: Mittelstr. 33 Steglitz 12167 Berlin

Email: info@gr-gemeinde.de

Πηγή φωτογραφιών: Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.

Συνέχεια
Advertisement
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ25 λεπτά πριν

Ξεκίνησε η χαρτογράφηση των διαδρομών του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ5 ώρες πριν

Γερμανία: Τρεις τραυματίες από έκρηξη στο Μόναχο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ8 ώρες πριν

Στην Κωνσταντινούπολη για την Θρονική Εορτή ο Υφυπουργός Εξωτερικών Αν. Κατσανιώτης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ9 ώρες πριν

Γερμανία: Αργό ίντερνετ; Πληρώνεις λιγότερα και με το νόμο!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ10 ώρες πριν

Προς υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 οδεύει η Γερμανία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

Έρευνα: Σχεδόν οι μισοί Έλληνες κάτοχοι διδακτορικού που ζουν στο εξωτερικό, σχεδιάζουν να επιστρέψουν

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα πριν

Γερμανία: Συνταγματικοί οι περιορισμοί για την αντιμετώπιση της Covid-19

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα πριν

Ηλιακός άνεμος και διαστημική σκόνη μπορεί να εξηγούν πώς δημιουργήθηκε το νερό στη Γη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα πριν

Γερμανία: Πρόβλημα οι αναβολές των εγχειρήσεων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

Βρετανία: Νέα μέτρα κατά της COVID-19 τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ1 εβδομάδα πριν

Dr.med. Γιώργος Γήτας : Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Για κίνδυνο κατάρρευσης της αλυσίδας εφοδιασμού προειδοποιούν οι εταιρίες μεταφορών

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 ημέρες πριν

Γερμανία: Για lockdown προειδοποιεί ο Σταϊνμάιερ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Αυστηρότερους κανόνες για τους ανεμβολίαστους αποφασίζουν τα κρατίδια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Στην Γερμανία θα στηθούν 9 κάλπες για τις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Στο τραπέζι αυστηρότερα μέτρα για ανεμβολίαστους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Τρεις τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι σε τρένο στη Βαυαρία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γενικό Προξενείο Μονάχου: Μέτρα για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 κατά την προσέλευση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Προς επαναλαμβανομένες απεργίες πριν από τα Χριστούγεννα οδεύει η Amazon

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες πριν

Τριπλή αρχιερατική παρουσία και ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στις Ενορίες Μονάχου και στο Πανεπιστήμιο Μονάχου

Europolitis TV8 μήνες πριν

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Europolitis TV8 μήνες πριν

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV10 μήνες πριν

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV1 έτος πριν

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Europolitis TV2 έτη πριν

E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 έτη πριν

CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Advertisement Europolitis
Advertisement