Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Διοίκηση στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών – Νέος Πρόεδρος ο Γιάννης Νικολακάκης

Published

on

Την ετήσια εκλογική Συνέλευση πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες μέσω τηλεδιάσκεψης με την στήριξη του Πανεπιστημίου Κρήτης τα μέλη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών τα οποία είναι οι Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης, Παγκρητική Ένωση Αμερικής, η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας και η Παγκρήτια Ένωση Αθηνών, η Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας και η Αδελφότητα Κρητών Πειραιάς «Ομόνοια» και η Παγκρήτια Ένωση Νότιας Αφρικής.

Μετά την προσέλευση των αντιπροσώπων και μελών του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών στην τηλεδιάσκεψη, την Συνέλευση άνοιξε με το καλωσόρισμα του ο απερχόμενος Πρόεδρος του Π.Σ.Κ. κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής ο οποίος ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους για την παρουσία τους.

Στην συνέχεια τον λόγο πήραν οι επίσημοι καλεσμένοι οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους και απεύθυναν και χαιρετισμό μέσω Ζοομ. Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ελευθέριος Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, η Διευθύντρια του ΚΕΜΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης κα. Μαρία Κιούση και ο Υπεύθυνος των Αποδήμων της Περιφέρειας Κρήτης κ. Κώστας Φασουλάκης.

Μετά την αποχώρηση των επισήμων καλεσμένων άρχισαν οι εσωτερικές εργασίες της Συνέλευσης.

Στην συνέλευση προήδρευσε ο πρώην Προέδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης ενώ χρέη γραμματέα έκανε η κα. Εύα Γκότση στα Αγγλικά και ο κ. Μανώλης Βανταράκης στα Ελληνικά.

Αφού έγινε η ανάγνωση και η επικύρωση των 34 αντιπροσώπων των μελών Σωματείων από το Προεδρείο της Συνέλευσης τον λόγο πήρε ο Απερχόμενος Πρόεδρος του Π.Σ.Κ. κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής και έκανε την εκτεταμένη και λεπτομερή αναφορά του στον απολογισμό του για την τετραετία 2017-2021 δίνοντας σε όλους μια εικόνα για τα έργα που κατάφεραν. Εκ μέρους της Ελεγκτικής Επιτροπής τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Μανδαλενάκης ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα του ελέγχου της Επιτροπής μετα την σύντομη αναφορά της Ταμίας κας. Αλεξάνδρας Σαριδάκη.

Στην συνέχεια οι Πρόεδροι των Κρητικών Ομοσπονδιών άνα τον κόσμο έκαναν μια σύντομη αναφορά στις δράσεις και τα πεπραγμένα τον οργανισμών κατά το τελευταίο έτος που πέρασε.

Συγκεκριμένα η Πρόεδρος της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης κα. Ευτυχία Σαβιολάκη-Olowson, ο Πρόεδρος της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής κ. Ιάκωβος Μπούτζουκας, ο Πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας κ. Αντώνης Τσουρδαλακης, ο Πρόεδρος της Παγκρητικής Ενωσης Αθηνών κ. Γεώργιος Μαριδάκης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιάς «Ομόνοια » κ. Θεόδωρος Τσόντος και ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας κ. Πέτρος Πετρακάκης.

Απουσίαζε από την Τηλεδιάσκεψη ο Πρόεδρος της Παγκρητιας Ενωσης Νότιας Αφρικής Δρ. Μιχαήλ Παυλάκης.

Στην συνέχεια το Προεδρείο της Συνέλευσης σύμφωνα με το καταστατικό ανακοίνωσε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την θητεία 2021 έως και 2024. Αναλυτικά:

Γιάννης Νικολακάκης Πρόεδρος Ωκεανία

Μιχάλης Φραντζεσκάκης Αντιπρόεδρος Ωκεανία

Εύα Γκότση-Γαγάνη Γραμματέας Ωκεανία

Νίκος Μαρκογιαννάκης Ταμίας Ωκεανία

Γιάννης Μάνος Αντιπρόεδρος Αμερικής Αμερική

Βαγγέλης Βουρβαχάκης Αντιπρόεδρος Ευρώπης Ευρώπη

Πέτρος Πετρακάκης Αντιπρόεδρος Ελλάδος Ελλάδα

Ιπποκράτης Μπελαδάκης Κοσμήτορας Αμερική

Σταύρος Περδίκης Υπεύθυνος Τύπου Ευρώπη

Γιάννης Μαρακης Μέλος Αμερική

Γιωργος Olowson Μέλος Ευρώπη

Ο νέος πρόεδρος κ. Γιάννης Νικολακάκης αφού ευχαρίστησε τους αντιπροσώπους για την εκλογή του και την ψήφο εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του, εκ μέρους των Κρητικών της Ωκεανίας, ανάφερε τους στόχους και τον προγραμματισμό του για την νέα τριετία ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους απερχόμενους Προέδρους και τα Διοικητικά Συμβούλια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών για τις υπηρεσίες που προσέφεραν βάζοντας τα θεμέλια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.

Μεταξύ άλλων ο κ. Γιάννης Νικολακάκης ανάφερε ότι στους άμεσους στόχους της νέας Διοίκησης είναι η άμεση δραστηριοποίηση και προσέγγιση στις Νεολαίες των Κρητικών Σωματείων άνα τον κόσμο με την επαναλειτουργία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητικών Νεολαιών το οποίο ιδρύθηκε το 1998, την συνεχή επιτυχημένη αντιπροσώπευση στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Ομογενειακών Οργανισμών, την συνεχή έκδοση του περιοδικού ΚΡΗΤΑΕΙΣ, τον προγραμματισμό του επόμενου Παγκοσμίου Συνεδρίου στον Νομό Λασιθίου το 2023 γιορτάζοντας τα 40 Χρόνια από την ίδρυση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Κρητών, την παγκόσμια μάζωξη Κρητικής Νεολαίας στην Ευρώπη και την συνεχή στήριξη στα θέματα που αφορούν την Κρήτη και όχι μόνο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗΣ

Ο Γιάννης Νικολακάκης γιος του Νικολάου και της Πολύμνιας Νικολακάκη με καταγωγή από τα Νεριανά Κισσάμου και Βρύσες Αποκορώνου αντίστοιχα γεννήθηκε το 1969 στην Μελβούρνη της Αυστραλίας και είναι μέλος μιας μεγάλης οικογένειας με αδέλφια την Ευτυχία και τον Σπύρο.

Απόφοιτος του Λυκείου, ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία με τα κοινά με συμμετοχή στο χορευτικό και την Νεολαία της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μελβούρνης. Αργότερα υπηρέτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης από την θέση του Προέδρου το 2006 έως το 2008, το 2012 έως και το 2014 και το 2018 έως και το 2020.

Το 2010 οι Κρήτες της Ωκεανίας των εκλέγουν Πρόεδρο της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας μέχρι και το 2012. Ο Γιάννης είναι παντρεμένος με την Αλεξάνδρα Σταμπουλάκη και έχουν δυο κόρες την Πολύμνια και την Έλενα. Και οι δυο κόρες του Γιάννη συμμετέχουν στα Κρητικά Δρώμενα της ομογένειας, η δε Πολύμνια είναι Πρόεδρος της Κρητικής Νεολαίας Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας και η Έλενα είναι Γραμματέας της Κρητικής Νεολαίας Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας. Είναι πετυχημένος επιχειρηματίας διατηρώντας οικογενειακά μια μεγάλη πολυεθνική εταιρία εισαγωγής και διανομής αντικείμενων σε όλο τον κόσμο.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΡΑΝΤΕΣΚΑΚΗΣ

Ο Μιχάλης Φραντζεσκάκης του Στυλιανού και της Έλλης με καταγωγή από το Σέμπρωνα Χανιων και Ζουρνάκι Χανίων αντίστοιχα γεννήθηκε στην Μελβούρνη το 1966 και εχει μια αδελφή την Βασιλική.

Από νεαρή ηλικία συμμετέχει στα παραδοσιακά δρώμενα των Κρητικών με συμμετοχή στο Χορευτικό και στην Νεολαία της Κρητικής Αδελφότητας Μελβούρνης. Αρκετά χρόνια αργότερα συμμετείχε στα Διοικητικά Συμβούλια της Κρητικής Αδελφότητας ενώ το 2012 εκλέγετε Αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης. Το 2015 διορίζετε Αντιπρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νεα Ζηλανδίας. Ο Μιχάλης ασχολήθηκε με μεγάλο ζήλο στον τομέα της Νεολαίας και του Αθλητισμού.

Είναι απόφοιτος Πανεπιστημίου με πτυχίο στις Εφαρμοσμένες Επιστήμες ενώ σε επαγγελματικό επίπεδο ο Μιχάλης διατηρεί δική του επιχείρηση ως Διευθύνων Προγραμματιστής και Διευθύνων Σύμβουλος σε προπονητικά κέντρα ποδοσφαίρου.

Είναι παντρεμένος με την Δήμητρα Κατόπα και έχουν δυο παιδιά τον Στέλιο και την Έλενα τα οποία και αυτά συμμετέχουν δυναμικά στις Νεολαίες και τα χορευτικά της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης.

ΕΥΑ ΓΚΟΤΣΗ – ΓΑΓΑΝΗ

Η Εύα Γκότση κόρη του Σταύρου και της Ελευθερίας Γαγάνη με καταγωγή από τα Φρατζεσκιανά Μετόχια Ρεθύμνης και Μουρνιές Χανιων αντίστοιχα γεννήθηκε στην Μελβούρνη το 1965 και εχει ένα αδελφό τον Βασίλη.

Απόφοιτη Πανεπιστημίου σε κοινωνικές επιστήμες συμμετείχε δυναμικά στα Κρητικά δρώμενα της Μελβούρνης με την παρότρυνση των γονέων της από πολλή μικρή ηλικία, ενώ έχει εργαστεί στην Ελλάδα για ένα αρκετό χρονικό διάστημα διδάσκοντας Αγγλικά.

Διατηρεί δική της επιχείρηση με συμβουλευτικό Γραφείο βοηθώντας νέους επισκέπτες στην Αυστραλία στον τομέα της Διεθνής Εκπαίδευσης και σε αιτήσεις χορήγησης Βίζας. Είναι παντρεμένη με τον Σταύρο Γκότση και έχουν δυο κόρες την Καλλιόπη και την Ελευθερία όπου συμμετέχουν στα κοινά των Κρητικών Σωματείων και όχι μόνο.

Συγκεκριμενα η Ελευθερία είναι και Πρόεδρος της Νεολαίας της Κρητικής Αδελφότητας Μελβούρνης. Σήμερα κατέχει την θέση της Αντιπροέδρου της Κρητικής Αδελφότητας Μελβούρνης & Βικτωρίας.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Ο Νίκος Μαρκογιαννάκης γιος του Ευάγγελου και της Φλώρας με καταγωγή από το Χρωμοναστήρι Ρεθύμνης, γεννήθηκε στην Μελβούρνη το 1967. Μέλος μιας μεγάλης οικογένειας με αδέλφια την Πελαγία, τον Μανώλη και την Δήμητρα.

Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τα κοινά με συμμετοχή στο χορευτικό και την Νεολαία της Κρητικής Αδελφότητας Μελβούρνης ενώ αργότερα υπηρέτησε το Συμβούλιο από την θέση του Γραμματέα το 1995. Σήμερα ο Νίκος είναι ελεύθερος επαγγελματίας στον χώρο της οικοδομής με ειδικότητα στις πισίνες.

Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Ανδρουλιδάκη και έχουν τρία άξια παιδιά τον Ευάγγελο, την Ελπίδα και τον Χαράλαμπο.

Πηγή φωτογραφιών: ΚΡΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ & ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

1ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης»

Published

on

Από

Φωτο: Οι μαθητές της έκτης τάξης από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας παρουσιάζουν την εργασία τους Πηγή: Δ.Σ Σητείας

Στις 6 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε το 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο “Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης” στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης με συμμετοχή πολυάριθμων ελληνικών σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν δια ζώσης 2119 μαθητές/τριες από 117 σχολικές μονάδες της χώρας (27 Πρωτοβάθμιας και 90 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).

Του Γιώργου Μπαμπασίδη εκπαιδευτικού

Το Συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π.Ε. και Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, τη Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τη Δ.Δ.Ε. Πέλλας και το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου.

Σκοπός του Μαθητικού Συνεδρίου ήταν να λειτουργήσει ως πεδίο συνεργασίας, εκπαίδευσης και δημιουργικού διαλόγου μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας στη βάση της ατζέντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στα σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας.



Ως στόχος του συνεδρίου τέθηκε η ενεργοποίηση των μαθητών σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος, τόσο με την έννοια του φυσικού περιβάλλοντος όσο και με την ευρύτερη έννοια αυτού, όπως προσδιορίζεται από την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Επίσης, να δώσει την ευκαιρία σε μαθητές/τριες ελληνικών και ομογενειακών σχολείων να «συναντηθούν», να εκφραστούν δημιουργικά και να επικοινωνήσουν θέματα περιβαλλοντικού και κοινωνικού γραμματισμού, εκπαίδευσης, τοπικής ιστορίας, πολιτιστικής κληρονομιάς συμβάλλοντας στη διάχυση του έργου που παράγεται στα σχολεία στο πλαίσιο υλοποίησης καινοτόμων Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Οι θεματικοί άξονες του Συνεδρίου και οι θεματικές ενότητες με τις οποίες ασχολήθηκαν οι μαθητές ήταν τέσσερις (4): περιβαλλοντικό, ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι.



Στο πλαίσιο του Συνεδρίου υλοποιήθηκαν επίσης σειρά παράπλευρων εκπαιδευτικών δράσεων – επισκέψεων σε χώρους περιβαλλοντικού, θρησκευτικού (όπως Αγιά Σοφιά, Παναγία Βλαχερνών κ.α.), ιστορικού ενδιαφέροντος (π.χ. Τα Τείχη της Πόλης), γραμμάτων (Θεολογική Σχολή Χάλκης) και πολιτισμικής αναφοράς (Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Βυζαντινής Ιστορίας, Οικουμενικό Πατριαρχείο (Φανάρι), Εκπαιδευτήρια της Πόλης κ.ά.).

Από την Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε και το δικό μας σχολείο το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας με έξι (6) μαθητές της έκτης (Στ΄) τάξης παρουσιάζοντας την περιβαλλοντική δράση του σχολείου μας με θέμα «Ο σχολικός μας κήπος».

Να αναφέρουμε όμως εδώ ιδιαίτερα και το γεγονός ότι την Παρασκευή 5 Απριλίου οι μαθητές μας – όπως και όλοι σχεδόν οι μαθητές του συνεδρίου (περίπου 2000 άτομα!) – με τη συνοδεία των υπεύθυνων δασκάλων και των γονέων τους (για μαθητές Δημοτικού) παρακολούθησαν την Ακολουθία των Χαιρετισμών στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι λαμβάνοντας στο τέλος και την ευλογία του Παναγιωτάτου Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή για δεύτερη φορά στην ιστορία

Published

on

Από

Photo credits: sasint / pixabay

Ένα γενετικά τροποποιημένο νεφρό χοίρου μεταμοσχεύθηκε, για δεύτερη φορά στην ιστορία, σε μια ασθενή στην οποία τοποθετήθηκε ταυτόχρονα και καρδιακή αντλία, στο νοσοκομείο ΝYU Langone της Νέας Υόρκης.

Η ξενομεταμόσχευση – μεταμόσχευση ιστών ζώων στον άνθρωπο – θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση στη χρόνια έλλειψη οργάνων και να δώσει ελπίδα σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται στις λίστες αναμονής για ένα συμβατό μόσχευμα.

Η ασθενής, Λάιζα Πιζάνο, ηλικίας 54 ετών, έπασχε από καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια. Δεν ήταν δυνατό να της τοποθετηθεί καρδιακή αντλία, επειδή η θνησιμότητα είναι πολύ υψηλή για τα άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Είχε όμως και τέτοια επίπεδα αντισωμάτων που θα χρειάζονταν χρόνια μέχρι να βρεθεί ένα συμβατό νεφρό για εκείνην. Λόγω της καρδιοπάθειάς της, είχε μόνο μερικές εβδομάδες ζωής ακόμη, όπως εκτιμούσαν οι γιατροί.



Οι ξενομεταμοσχεύσεις αποτελούν πρόκληση επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα του λήπτη έχει την τάση να επιτίθεται στο ξένο όργανο.

Το νεφρό του χοίρου τροποποιήθηκε γενετικά για να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος. Για πρώτη φορά εξάλλου, μεταμοσχεύθηκε και ο θύμος αδένας του χοίρου, ένα όργανο που παίζει κρίσιμο ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

34 χρόνια από την εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble

Published

on

Από

Photo credits: p2722754 / pixabay

Τριάντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εκτόξευση του θρυλικού διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble της NASA και της ESA.

Από την εκτόξευσή του το 1990 και μετά, το Hubble έχει πραγματοποιήσει 1,6 εκατομμύρια παρατηρήσεις σε πάνω από 53.000 αστρονομικά αντικείμενα. Μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευθεί 44.000 επιστημονικές εργασίες από παρατηρήσεις του και μόνο το 2023 δημοσιεύθηκαν 1.056 εργασίες.

Σε όλη τη διαδρομή του, το Hubble έχει αλλάξει την οπτική μας για το σύμπαν. Έχει τελειοποιήσει τις γνώσεις μας γύρω από την ηλικία του σύμπαντος και τον ρυθμό επέκτασής του.

Οι εικόνες του σε βαθύ πεδίο έχουν καταστήσει δυνατό να δούμε σε απόσταση δισεκατομμυρίων ετών φωτός αποκαλύπτοντας αρχαίους εφηβικούς γαλαξίες, τους οποίους μπορούμε να συγκρίνουμε με τον δικό μας γαλαξία.



Για την 34η επέτειο η ESA και η NASA εξέδωσαν φωτογραφία με στιγμιότυπο του νεφελώματος Messier 76 (M76), που βρίσκεται 3.400 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Περσέα και αποτελεί αγαπημένο στόχο λήψης για τους ερασιτέχνες αστρονόμους.

Το M76 ταξινομείται ως πλανητικό νεφέλωμα, ένα διαστελλόμενο κέλυφος από πυρακτωμένα αέρια που εκτοξεύθηκαν από ένα ετοιμοθάνατο ερυθρό γιγάντιο αστέρι. Το άστρο τελικά καταρρέει σε έναν εξαιρετικά πυκνό και καυτό λευκό νάνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου η σημερινή

Published

on

Από

Photo credits: Nickbar / pixabay

Γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου η σημερινή. Σκοπός της είναι η προώθηση και η προβολή της ανάγνωσης – και όχι μόνο της ανάγνωσης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου είναι και γιορτή των εκδοτών και των πνευματικών δικαιωμάτων.

Η ημερομηνία της 23ης Απριλίου επελέγη για πρώτη φορά το 1925 (σχεδόν εκατό χρόνια πριν) από τους βιβλιοπώλες της Καταλονίας επειδή συνέπιπτε με την ημερομηνία θανάτου του Θερβάντες.

Το 1995 η UNESCO καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου επειδή συμπίπτει με τον θάνατο και ενός άλλου κλασικού των διεθνών γραμμάτων: του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.



Ο Σαίξπηρ και ο Θερβάντες πέθαναν στις 23 Απριλίου του 1616 και το γεγονός αυτό προσδίδει ιδιαίτερη συμβολική βαρύτητα στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, που καλεί τους νέους να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της συμβολής της στην κοινωνική και την πολιτιστική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποκαθίσταται ύστερα από πέντε μήνες η επικοινωνία της NASA με το Voyager 1

Published

on

Από

Photo credits: lace0182 / pixabay

Αποκαθίσταται ύστερα από πέντε μήνες η επικοινωνία με το διαστημικό σκάφος Voyager 1, το πλέον απομακρυσμένο από τη Γη ανθρώπινο δημιούργημα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η NASA.

Το Voyager 1, το οποίο απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, δεν είχε στείλει αξιοποιήσιμα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα για την κατάστασή του από τον Νοέμβριο, εξήγησε η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι της αποστολής μπορούν να στέλνουν εντολές στο σκάφος, που εκτοξεύτηκε πριν από 46 χρόνια κι εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά.



Εξαιτίας προβλήματος στον έναν από τους υπολογιστές που ευθύνεται για τη μορφοποίηση των επιστημονικών και τεχνικών δεδομένων που μεταδίδει, το Voyager 1 έστελνε ακατανόητο κώδικα πίσω στη Γη.

Οι μηχανικοί της NASA φαίνεται όμως πως κατάφεραν να βρουν λύση ώστε να είναι αναγνώσιμα τα δεδομένα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνική μελέτη αποκαλύπτει τις… γεωγραφικές συμπάθειες στη Eurovision

Published

on

Από

Photo credits: tommumf / pixabay

Τις γεωγραφικές συμπάθειες μεταξύ χωρών στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη χρήση αλγορίθμων, στη γλώσσα προγραμματισμού R και με βάση τα δεδομένα των βαθμολογιών των χωρών σε όλους τους διαγωνισμούς από το 1975 μέχρι το 2023.

Σύμφωνα με τη μαθηματικό, υποψήφια διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Καβάλας, Μαρία Κοτρώτσιου, από τις βαθμολογίες που έδινε κάθε χώρα στις υπόλοιπες προέκυψαν συνδέσεις μεταξύ των χωρών, ενώ «επιβεβαιώθηκαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα ότι οι σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Σουηδία) αλληλοϋποστηρίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού από το 1975 μέχρι το 2023».

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, βρέθηκε ακόμα μια σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, στην οποία προστέθηκε και η Μάλτα κατά τα τελευταία χρόνια του διαγωνισμού, ενώ ισχυρή σύνδεση υπάρχει και μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας.



Με αφορμή την παρουσίαση της εργασίας στο συνέδριο της 14ης Μαθηματικής Εβδομάδας, η κ. Κοτρώτσιου επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από τις γεωγραφικές αυτές συμπάθειες «μπορούμε να καταλάβουμε ότι ίσως έχουμε και οικονομικά ή γεωγραφικά συμφέροντα από πίσω. Εκτός από το ότι το τραγούδι μπορεί να άρεσε ή όχι, σίγουρα οι χώρες επηρεάζονται και από τη γεωγραφική τους θέση».

Παράλληλα ανέφερε ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα αποτελέσματά της δείχνουν να μην διαφοροποιούνται στον χρόνο, ενώ οι όποιες μικρές αλλαγές, αποδίδονται στη μη συμμετοχή όλων των χωρών στον τελικό του διαγωνισμού κάθε χρόνο.

«Ξεκίνησα την έρευνα στο πλαίσιο της διπλωματικής που εκπόνησα στο μεταπτυχιακό μου. Εκείνη τη χρονιά δεν είχε γίνει ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision λόγω του covid και ήταν ένα θέμα που μου είχε τραβήξει το ενδιαφέρον.

Το μεγαλύτερο ζήτημα που με απασχόλησε ήταν κατά πόσο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βασίζεται μόνο στο κομμάτι του τραγουδιού, ή αν από πίσω κρύβονται και άλλοι παράγοντες. Και έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό», σημείωσε η κ. Κοτρώτσιου.



Παράλληλα σχολίασε ότι απαραίτητα εργαλεία για την έρευνα ήταν τα μαθηματικά και ο προγραμματισμός ενώ υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους υπολογισμοί εφαρμόζονται στην επιστήμη της βιολογίας και στις περιπτώσεις ασθενειών αλλά και σε κοινωνικά συστήματα, ακόμη και σε δίκτυα με πολέμους και συμμαχίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ9 ώρες ago

Αυξημένες κρατήσεις προς την Ελλάδα από Ολλανδία και Βέλγιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ11 ώρες ago

Eurostat: Πολύ χαμηλό το ποσοστό απασχόλησης για Ελληνίδες και Έλληνες παρά τα προσόντα τους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ14 ώρες ago

Γερμανία: Η κυβέρνηση αναθεωρεί την εκτίμηση ανάπτυξης στο 0,3%

ΕΙΔΗΣΕΙΣ16 ώρες ago

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας από τον Πειραιά στην Μασσαλία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ17 ώρες ago

ΠΟΥ Ευρώπης: “Ανησυχητικά” ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων στις ηλικίες 11-15 ετών

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ1 ημέρα ago

1ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Πρώτη ημέρα εφαρμογής του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Εγκρίθηκε η νομοθεσία για βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε πλατφόρμες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Επεμβάσεις στερέωσης στο «Μικρό Ανάκτορο» της Κνωσού

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή για δεύτερη φορά στην ιστορία

ΒΙΝΤΕΟ4 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Αναθεωρείται πτωτικά η πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Βρετανικό Μουσείο: Νέος διευθυντής μετά το σκάνδαλο με τις κλοπές τεχνουργημάτων

auf Deutsch4 εβδομάδες ago

Warum sollten Sie den Strom- oder Gasanbieter wechseln?

ΥΓΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Έρευνα: Τα σκυλιά μπορούν να συνδέουν λέξεις με αντικείμενα

ΥΓΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ιδίως στις γυναίκες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νομιμοποίηση της κάνναβης, περιορισμένη και σε στάδια

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Μια ωραία κεφαλή αγάλματος Απόλλωνα στην Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Φιλίππων

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ1 εβδομάδα ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

ΒΙΝΤΕΟ4 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis