Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο μοναδικός στην Ελλάδα ναός αφιερωμένος στον Ακάθιστο Ύμνο που γιορτάζει σήμερα

Published

on

Στην καρδιά της πανέμορφης παλιάς πόλης της Ξάνθης, με τα εναπομείναντα αρχοντικά και διατηρητέα κτίσματα, μάρτυρες της λαμπρής εποχής του καπνεμπορίου, μακριά από την τουριστική διαδρομή που συνήθως ακολουθούν οι περισσότεροι επισκέπτες, δεσπόζει μια γραφική πετρόχτιστη εκκλησία, μοναδική στην Ελλάδα, που σήμερα εορτάζει και πανηγυρίζει καθώς τιμά την Παναγία του Ακαθίστου Ύμνου.

Το απόγευμα σε όλους τους ορθόδοξους χριστιανικούς ναούς θα ψαλεί ο Ακάθιστος Ύμνος, αυτό το αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας αφιερωμένο στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Στην παλιά πόλη της Ξάνθης, ο ιερός ναός του Ακαθίστου Ύμνου, αποτελεί το επίκεντρο του βυζαντινού εορτασμού με την προσέλευση δεκάδων πιστών στον περικαλλή ναό για να τιμήσουν το πρόσωπο της Θεοτόκου, βιώνοντας ταυτόχρονα τη μεγαλοπρέπεια της εξύμνησης της ενανθρώπισης του Θεού μέσω της Παναγίας.

Ο ναός του Ακαθίστου Ύμνου Ξάνθης, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή του στη δυτική πλευρά, εγκαινιάστηκε το 1861. Κατασκευάστηκε πάνω στα ερείπια ενός μικρότερου ναού που καταστράφηκε ολοσχερώς το 1829 από πυρκαγιά , η οποία ακολούθησε ενός μεγάλου σεισμού που είχε ισοπεδώσει τότε τα μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

Εξαρχής ο ναός δεν ήταν αφιερωμένος στον Ακάθιστο Ύμνο αλλά στην Παναγία. Όπως εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εφημέριος του ναού π. Θεολόγος Παπαϊωάννου «από το προσκλητήριο ενός γάμου του 1902 που διασώθηκε γνωρίζουμε ότι μέχρι τότε ο ναός ήταν αφιερωμένος στην Παναγία τη Γοργοεπήκοο. Δεν υπάρχουν μαρτυρίες που να μας πληροφορούν πότε ο ναός αφιερώθηκε στον Ακάθιστο Ύμνο. Εικάζουμε ωστόσο ότι αυτό μπορεί να έγινε μετά την απελευθέρωση της πόλης.

Είναι ελάχιστα τα αρχεία και τα κειμήλια που διασώζονται κι αυτό γιατί τα Βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής απογύμνωσαν το ναό από κάθε αντικείμενο αξίας όπως λειτουργικά σκεύη και εικόνες. Οπότε, όποιες πληροφορίες υπάρχουν για την ιστορία του ναού τις έχουμε από προφορικές μαρτυρίες».

Η μεγάλη εφέστια εικόνα της Θεοτόκου που σώθηκε από την πυρκαγιά

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεγάλη εφέστια εικόνα της Θεοτόκου της Βρεφοκρατούσας που διασώθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1829 και σήμερα βρίσκεται στο ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι στην αριστερή πλευρά του ναού κοντά στο σολέα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συντηρητών και μελετητών η εικόνα χρονολογείται από τον 14ο αιώνα μ.Χ., κατά άλλους από τον 16ο αιώνα μ.Χ. ωστόσο παρουσιάζει επιζωγραφίσεις που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα μ.Χ. Επίσης, πάνω στην εικόνα δεν υπάρχει ευδιάκριτη υπογραφή από την οποία να φαίνεται ποιος είναι ο αγιογράφος της.

Ο ναός του Ακάθιστου Ύμνου εντυπωσιάζει επίσης τον επισκέπτη με την αρχιτεκτονική του καθώς η πρώτη εντύπωση που δίνει από μακριά είναι ότι πρόκειται για ένα μοναστήρι αφού είναι περιτοιχισμένος με μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή είσοδο κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ξύλο.

Όπως τονίζει ο π. Θεολόγος, με καταγωγή από τα Λιμενάρια της Θάσου, που υπηρετεί στο ναό περισσότερο από είκοσι χρόνια «όπως οι περισσότερες εκκλησίες που κατασκευάστηκε την οθωμανική περίοδο έτσι και αυτή είναι τρίκλητη Βασιλική χωρίς τρούλο. Να σημειωθεί πως εκείνη την εποχή οι οθωμανικές αρχές έδιναν άδειες για ανέγερση νέων ναών αλλά χωρίς τρούλο και χωρίς καμπαναριό. Για το λόγο αυτό και το καμπαναριό του ναού είναι πολύ μεταγενέστερο».

Πάνω από την κεντρική είσοδο του ναού μετά το νάρθηκα βρίσκεται μια άλλη ανάγλυφη εικόνα της Θεοτόκου με επιγραφή χρονολόγησης της ανοικοδόμησης του ναού το έτος 1860.

Στο κεντρικό διάδρομο του ναού δεσπόζουν τέσσερις πολυέλαιοι. Ο μπρούτζινος ήρθε από την Οδησσό, ενώ ο μεγαλύτερος από τους τρεις, ο κρυστάλλινος, ήρθε από την Αυστρία όλοι με δαπάνες των εμπόρων και των καπνεμπόρων της Ξάνθης που διέμεναν κατά κύριο λόγο στα αρχοντικά της (παλιάς) πόλης στα μέσα του 19ου αιώνα.

Ο π. Θεολόγος σημειώνει πως πρόκειται για τον μοναδικό στην Ελλάδα μεγάλο ενοριακό ναό αφιερωμένο στην Ακάθιστο Ύμνο, ωστόσο έχουν καταγραφεί και ορισμένα μικρά ξωκλήσια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Επιδρομή της αστυνομίας σε σπίτια υπόπτων για συμμετοχή στην οργάνωση “Πολίτες του Ράιχ”

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε νωρίτερα σήμερα κατά τη διάρκεια επιδρομής των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας (SΕΚ) σε χώρους των «Πολιτών του Ράιχ» (Reichsbürger) στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Η SEK πραγματοποίησε σήμερα εφόδους σε 22 ακίνητα σε όλη τη Γερμανία, ενώ έρευνες για την οργάνωση γύρω από τον πρίγκιπα Ερρίκο 13ου του Ρόις, ο οπoίος σχεδίαζε ένοπλη εισβολή στην Bundestag και τελικά ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, πραγματοποιούνται και στην Ελβετία.

Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία έδωσε σήμερα εντολή για τη δεύτερη έρευνα σε σπίτια υπόπτων για συμμετοχή στην οργάνωση.

Κατά τη διάρκεια εφόδου σε διαμέρισμα υπόπτου στη Βάδη – Βυρτεμβέργη, ο ένοικος πυροβόλησε έναν αστυνομικό και τον τραυμάτισε.

Ο αστυνομικός διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, ενώ ο δράστης συνελήφθη άμεσα. Στο πλαίσιο της σημερινής ομοσπονδιακής έρευνας έχουν συλληφθεί ήδη πέντε άτομα.

Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ερευνά εδώ και μήνες την υπόθεση, με την «υποψία του σχηματισμού τρομοκρατικής οργάνωσης», ενώ εκτιμά ότι ο στόχος που είχαν θέσει οι ίδιοι οι «Πολίτες του Ράιχ» ήταν «να υπερβούν την ισχύουσα κρατική τάξη στη Γερμανία», ακόμη και με τη χρήση «στρατιωτικών μέσων και βίας εναντίον εκπροσώπων του κράτους».

Σύμφωνα με την BILD, μεταξύ των υπόπτων βρίσκονται ακόμη εν ενεργεία αστυνομικοί και στρατιωτικοί.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης επιδρομής τον περασμένο Δεκέμβριο, σε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες στον χώρο της ακροδεξιάς στη Γερμανία, συνελήφθησαν 25 άνδρες και γυναίκες, μεταξύ των οποίων και ο θεωρούμενος ως επικεφαλής της οργάνωσης, Ερρίκος 13ος του Ρόις.

Η οργάνωση χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση ως «ιδιαίτερα επικίνδυνη τρομοκρατική», με την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ να κάνει λόγο για «άβυσσο τρομοκρατικής απειλής».

Ιδιαίτερο ρόλο στη ριζοσπαστικοποίηση των «Πολιτών του Ράιχ» εκτιμάται ότι έχει διαδραματίσει η οργάνωση συνωμοσιολογίας QAnon, η οποία τον Ιανουάριο του 2021 παρακίνησε τον όχλο να εισβάλει στο Καπιτώλιο, στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λ. Αυγενάκης από την παρουσίαση του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας: Με το βλέμμα στο επόμενο πετάλι μας, πάμε την Ελλάδα ψηλά

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Οργανωτική Επιτροπή Διοργανώσεων Ποδηλασίας

Παρουσιάστηκαν όλα τα… μυστικά του φετινού ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας σε λαμπρή εκδήλωση στο ΔΕΗ ΑΗΣ Ν. Φαλήρου – Ενας πρόλογος και 4 ετάπ σε 660,6 χλμ οι διαδρομές του φετινού αγώνα.

Από τις 2 έως και τις 6 Μαΐου, με έναν πρόλογο και τέσσερα ετάπ (που φέτος καλύπτουν και την Πελοπόννησο), συνεχίζει ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας το όμορφο «ταξίδι» του στα διεθνή μονοπάτια της αγωνιστικής ποδηλασίας δρόμου.

Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας, που ξεκίνησε πέρυσι μετά από απουσία 10 ετών, και μάλιστα αναβαθμισμένος σε 2,1 στο καλεντάρι της UCI, εντάσσει φέτος νέες διαδρομές και υπόσχεται πως κάθε χρόνο θα συμπεριλαμβάνει και ένα νέο κομμάτι της Ελλάδας.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγένακης, ο άνθρωπος που υλοποίησε την αναβίωση του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου, και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Cycling Greece, υποδέχτηκαν χθες, Τρίτη, στο ΔΕΗ ΑΗΣ Φαλήρου τους συντελεστές του Αγώνα, τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης των περιοχών απ’ όπου διέρχονται τα φετινά ετάπ (διαδρομές), αλλά και τους χορηγούς της διοργάνωσης, καθώς και πλήθος φίλων του ποδηλάτου.

Οι δημοσιογράφοι Εύη Φραγκάκη και Τάκης Πουρναράκης συντόνισαν την εκδήλωση στην οποία αποκαλύφθηκαν τα φετινά… μυστικά της.

Πέντε αγωνιστικές ημέρες, 660,6 χλμ (7.174 υψομετρικά), τρεις Περιφέρειες (Κρήτη, Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα), 13 Δήμοι και συνολικά 23 πόλεις και κωμοπόλεις, 20 ομάδες (6 ProTour, 11 Continental και 3 Εθνικές), 120 αθλητές.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Αφουγκραστήκαμε ένα πάγιο αίτημα της αθλητικής κοινότητας, συνεργαστήκαμε με τις τοπικές κοινωνίες για να το υλοποιήσουμε και δεν τρομάξαμε από τις τεράστιες απαιτήσεις του. Πήγαμε πιο ψηλά, πιο δυνατά. Αντιληφθήκαμε τις σύγχρονες προκλήσεις και νιώσαμε ότι το ποδήλατο δεν εκπροσωπεί απλά ένα ακόμη άθλημα.

Το ποδήλατο είναι η συντροφιά του αναβάτη, είτε αυτός είναι αθλητής είτε είναι ένας απλός πολίτης. Μπορεί να είναι μέσο μετακίνησης, ψυχαγωγίας, άθλησης αλλά και τρόπος να ταξιδεύει το μυαλό. Η ρόδα του είναι ένα κινητοσκόπιο, σαν αυτά που έδωσαν τις πρώτες εικόνες στον σινεμά. Μας ταξιδεύει, μας περνάει από μέρη και τα εξερευνά, μας θυμίζει ιστορίες.

Αυτή η ιδιαίτερή του πλευρά, η δυνατότητά του να μας γνωρίζει τόπους, να μας αφήνει μυρωδιές, ήταν και εκείνη που ανέδειξε το άθλημα της ποδηλασίας και ειδικά της αγωνιστικής ποδηλασίας δρόμου, σε μία συναρπαστική δραστηριότητα άθλησης και ψυχαγωγίας, στην οποία διεθνώς επενδύουν εκατοντάδες χώρες.

Η Ελλάδα, η χώρα των αντιθέσεων, των χρωμάτων, των συνδυασμών και των ανεξίτηλων ιστορικών στιγμών έχει πλέον τον δικό της μεγάλο Γύρο. Εργαζόμαστε όλοι σκληρά γι’ αυτό και στοχεύουμε να τον πάμε ακόμα ψηλότερα, και να τον κάνουμε ακόμα πιο δυνατό. Οι φετινές διαδρομές αναδεικνύουν την «αιώνια» Ελλάδα, εκείνη που τραγουδήθηκε στα έπη του Ομήρου και ακούστηκε στα πέρατα της Γης» ενώ καταλήγοντας σημείωσε πως «με το βλέμμα στο επόμενο πετάλι μας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι σε κάθε εγχείρημά μας, όσο παράτολμο και αν φαίνεται, στόχος μας είναι να διεκδικούμε το παραπάνω, το περισσότερο, ώσπου να φτάσουμε στο τέλειο, που είναι ο σκοπός μας.

Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος συνεχίζει να αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση. Στόχος να φτάσει να συναγωνίζεται τους μεγαλύτερους Γύρους του κόσμου».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν ο πρόεδρος της Cycling Greece Γιώργος Λεβεντάκης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, Βασίλης Διαμαντόπουλος, οι οποίοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους που ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος καθιερώνεται, επισημαίνοντας τον καταλυτικό του ρόλο στην ενίσχυση της ποδηλατικής συνείδησης αλλά και της διάδοσης του επίπονου αθλήματος του ποδηλάτου.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο ταμίας της Σάββας Τσοπόρουγλου απένειμαν τιμητική πλακέτα στον Υφυπουργό Αθλητισμό, Λευτέρη Αυγενάκη, για την προσφορά του στον αθλητισμό

Σημειώνεται πως ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2023 συνεχίζει έχοντας στο πλευρό του τη ΔΕΗ ως μεγάλο χορηγό του.

Από την πλευρά της διευθύντρια των Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ Σοφία Δήμτσα καλωσόρισε τους παριστάμενους στον πολύ ιδιαίτερο χώρο του Παλαιού Ατμοηλεκτρικού Εργαστασίου της ΔΕΗ, καλώντας τους να τον εξερευνήσουν και τόνισε την αμέριστη στήριξη της ΔΕΗ σε ένα γεγονός που αποφέρει πολλαπλά οφέλη στη χώρα.

Στο χορηγικό κομμάτι τη ΔΕΗ πλαισιώνουν και σημαντικές εταιρείες με μεγάλη δυναμική στον χώρο τους, όπως ο Κωτσόβολος και η Betsson, η SIXT, η COSTA NAVARINO, η AEGEAN, σε αγαστή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, τις Περιφέρειες και τους Δήμους, ενώ ο ΕΟΤ παραμένει στρατηγικός σύμμαχος του Υφυπουργείου Αθλητισμού.

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και Αστυνομία πάντα δίπλα στο Υφυπουργείο Αθλητισμού

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δρ. Αντώνιος Αυγερινός. Ο κ. Αυγερινός σταθερά δίπλα στις δράσεις του Υφυπουργείου Αθλητισμού μίλησε εκ μέρους όλων των Εθελοντών, που είναι καταλυτικοί παράγοντες για την επιτυχία μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.

Στο πρόσωπο των ανθρώπων της Ελληνικής Αστυνομίας που συμβάλουν για την όσο το δυνατόν αρτιότερη διεξαγωγή του Αγώνα ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, βράβευσε έξι πρόσωπα που πέρσι είχαν την ευθύνη καθ’ όλη τη διάρκεια του Γύρου για τη συνοδεία και την ασφάλεια του πελοτόν :

Ανθυπαστυνόμος – Καλτσάς Αναστάσιος (Διεύθυνση Τροχαίας Αθηνών)

Αρχιφύλακας – Τζιότζιας Κωνσταντίνος (Διεύθυνση Τροχαίας Αθηνών)

Αρχιφύλακας- Φελεμέγκας Γεώργιος (Διεύθυνση Τροχαίας Αθηνών)

Υπαρχιφύλακας- Ροδίτης Ηλίας (Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής, ΔΙΑΣ Αθηνών-Δυτικής)

Αστυφύλακας- Μητάκης Κωνσταντίνος (Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής, ΔΙΑΣ Αθηνών-Δυτικής)

Αρχιφύλακας Σεχάτης Νικόλαος (Διεύθυνση Αστυνομίας Κέρκυρας / Τ.Σ.Φ.)

Στην εκδήλωση, σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού και Ενέργειας Πελοποννήσου Γιώργος Οικονόμου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο Δήμαρχος Αργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάστιος Βασιλόπουλος και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Το αγωνιστικό προφίλ του ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος 2023

Ο Διευθυντής του Αγώνα, Βλαδίμηρος Πέτσας, ανέλυσε τις φετινές διαδρομές, τα χιλιόμετρα, τα υψομετρικά, τις περιοχές, ενώ το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, Βασίλης Αναστόπουλος, εξήγησε τις φανέλες των νικητών, αποκάλυψε τις ομάδες που θα συμμετάσχουν και μίλησε για τη δική του… επέτειο των 20 ετών από το 2003 όταν και κέρδισε τη γενική κατάταξη στον Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας στη Μεγαλόπολη. Πιο αναλυτικά:

Πρόλογος: Καρτερός-Καρτερός, 8,1 km (78μ. υψομετρικά)
1ο ετάπ: Ηράκλειο-Ηράκλειο, 187,7 km (2.561μ υψομετρικά)
  • Σπριντ ευθείας 1: km 81,6 / Τυμπάκι
  • Σπριντ ευθείας 2: km 117,3 / Χάρακας
  • Σπριντ ανάβασης 1: km 54,8 / Θεματικό Πάρκο “Ο Κρηταγενής Δίας”
  • Σπριντ ανάβασης 2: km 164,7 / Μελέσες
2ο ετάπ: Μυκήνες-Καλαμάτα, 178,3 km (1.825μ υψομετρικά)
  • Σπριντ ευθείας 1: km 34,5 / Μύλοι
  • Σπριντ ευθείας 2: km 79,9 / Τρίπολη
  • Σπριντ ανάβασης 1: km 55,8 / Αχλαδόκαμπος
  • Σπριντ ανάβασης 2: km 105,6 / Βίγλες
  • Σπριντ ανάβασης 3: km 129,5 / Παραδείσια
3ο ετάπ: Costa Navarino-Κυπαρισσία, 153 km (1.621μ υψομετρικά)
  • Σπριντ ευθείας 1: km 28 / Φοινικούντα
  • Σπριντ ευθείας 2: km 88,4 / Αεροδρόμιο Καλαμάτας
  • Σπριντ ανάβασης 1: km 37 / Πόρος
  • Σπριντ ανάβασης 2: km 133,2 / Κοπανάκι
4ο ετάπ: Costa Navarino-Αρχαία Ολυμπία, 133,5 km (1.089μ υψομετρικά)
  • Σπριντ ευθείας 1: km 32,2 / Μαραθόπολη
  • Σπριντ ευθείας 2: km 85,4 / Ζαχάρω
  • Σπριντ ανάβασης 1: km 14,8 / Πύργος Τριφυλίας
  • Σπριντ ανάβασης 2: km 98,9 / Σαμικό

Τέλος, στην εκδήλωση βιντεομηνύματα απέστειλαν ο νικητής του περυσινού αγώνα Aaron Gate και ο αθλητής της Εθνικής μας ομάδας Πολυχρόνης Τζωρτζάκης με τις θερμές τους ευχές για καλή επιτυχία του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακόμα «ζωντανή» η Αφροδίτη: Τι ανακαλύφθηκε στον πλανήτη

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Μια νέα ανάλυση εικόνων από ραντάρ που είχαν αποκτηθεί πάνω από τρεις δεκαετίες πριν απέδωσε νέα στοιχεία ως προς την Αφροδίτη, τον πλανήτη – «κόλαση» που αποτελεί αρκετά κοντινό «γείτονα» της Γης: Όπως προκύπτει, είναι ακόμα ηφαιστειακά ενεργή – ένας δυναμικός κόσμος, με εκρήξεις και ροές λάβας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εικόνες του ραντάρ από το διαστημόπλοιο Magellan της NASA έδειχναν πως μια ηφαιστειακή ρωγμή πλάτους περίπου 1,6 χλμ στην επιφάνεια του πλανήτη επεκτεινόταν και άλλαζε σχήμα μέσα σε χρονικό διάστημα οκτώ μηνών το 1991.

Η ρωγμή βρίσκεται στο Όρος Μάατ (Maat Μons), που, με ύψος 9 χλμ, είναι το υψηλότερο ηφαίστειο του πλανήτη και το δεύτερο υψηλότερο βουνό του.

Μια εικόνα του Φεβρουαρίου του 1991 έδειχνε τη ρωγμή ως έναν κυκλικό σχηματισμό που κάλυπτε περίπου 2,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μια εικόνα από τον Οκτώβριο του 1991 έδειχνε τη ρωγμή με ένα άτακτο σχήμα, να καλύπτει περίπου 3,9 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

«Αυτό που μπορούμε σίγουρα να επιδείξουμε είναι πως μια ηφαιστειακή ρωγμή μεγάλωσε και φαίνεται να άλλαξε από κωνική και με βάθος εκατοντάδων μέτρων στο εσωτερικό της σε ένα επίπεδο, σχεδόν γεμάτο εσωτερικό» είπε ο Ρόμπερτ Χέρικ, καθηγητής στο University of Alaska Fairbanks Geophysical Institute και κύριος συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Science.

«Η ερμηνεία μας είναι πως υπάρχει μια νέα εισροή μάγματος σε έναν θάλαμο κάτω από τη ρωγμή, και αυτό οδηγεί στον σχηματισμό μιας ευρύτερης, ακανόνιστης καλντέρας που έχει ακόμα μια ενεργή λίμνη λάβας τη στιγμή που καταγράφεται η δεύτερη εικόνα» είπε ο Χέρικ.

Η ρωγμή βρίσκεται στο βόρειο τμήμα μιας μεγαλύτερης ηφαιστειακής δομής κοντά στην κύρια κορυφή του Όρους Μάατ.

«Αν και είναι δυνατόν η κατάρρευση να μην σχετίζεται με ενεργή ηφαιστειότητα, στη Γη μια τόσο μεγάλη κατάρρευση συνήθως σχετίζεται με κάποιου είδους κίνηση μάγματος, και ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι είναι πιθανό εδώ να ισχύει αυτό» είπε ο Σκοτ Χένσλεϊ, ένας εκ των συντελεστών της έρευνας και ερευνητής που ειδικεύεται στο radar remote sensing στο Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Καλιφόρνια.

Η Αφροδίτη είναι καλυμμένη με κρατήρες, ηφαίστεια, βουνά και πεδιάδες λάβας.

Το Magellan κατέγραψε εικόνες από τμήματά της μέχρι και τρεις φορές σε διάστημα 24 μηνών από το 1990 ως το 1992. Οι εξελίξεις στις δυνατότητες των υπολογιστών έχουν καταστήσει ευκολότερη την ανάλυση αυτών των δεδομένων τα τελευταία χρόνια.

Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι υπάρχουν εκρήξεις στην Αφροδίτη κάθε λίγους μήνες, όπως σε μερικά ηφαίστεια στη Γη, σε μέρη όπως η Χαβάη, τα Κανάρια και η Ισλανδία. Επίσης, τα στοιχεία υποδεικνύουν πως η Αφροδίτη δεν είναι ο γεωλογικά ανενεργός πλανήτης που κάποτε οι επιστήμονες πίστευαν ότι είναι.

Άλλη μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε το 2020, υποδείκνυε 37 ηφαιστειακές δομές που φαίνονται ενεργές μέσα στα τελευταία 2-3 εκατομμύρια χρόνια.

Η Αφροδίτη, με διάμετρο περίπου 12.000 χλμ, είναι λίγο μικρότερη από τη Γη. Η πυκνή της ατμόσφαιρα, αποτελούμενη κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα, παγιδεύει τη θερμότητα σε ένα ασταμάτητο φαινόμενο του θερμοκηπίου, κάτι που την καθιστά τον πιο θερμό πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για έκτη συνεχή φορά!

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η παγκόσμια έκθεση για την ευτυχία είναι ένας δείκτης μέτρησης για την ευτυχία που δημοσιοποιείται από το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών κάθε χρόνο από το 2012.

Για έκτη συνεχή φορά, η Φινλανδία κατέλαβε τη θέση της πιο ευτυχισμένης χώρας στον κόσμο σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη που συντάσσεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και που αποκάλυψε ότι η καλοσύνη βρίσκεται σε σημαντική άνοδο στην Ουκρανία αλλά υποχωρεί στη Ρωσία.

Στην Ουκρανία, παρά τα «εκτεταμένα δεινά και τις καταστροφές» μετά τη ρωσική εισβολή το 2022, υπάρχει «μια ισχυρότερη αίσθηση κοινού στόχου, καλοσύνης και εμπιστοσύνης στην ουκρανική ηγεσία», απ’ ό,τι μετά την προσάρτηση της Κριμαία το 2014 από τη Ρωσία, δήλωσε ο καθηγητής Γιαν-Εμανουέλ Ντε Νεβ, εκ των συντακτών της μελέτης.

Το 2022, «η καλοσύνη ενισχύθηκε σημαντικά στην Ουκρανία αλλά υποχώρησε στη Ρωσία», σύμφωνα με τον ίδιο, αναφερόμενος σε ενέργειες όπως το να βοηθά κάποιος έναν άγνωστο ή να κάνει μια δωρεά.

Ενώ η κατηγοριοποίηση της Ουκρανίας διαμορφώθηκε από το 98 στο 92 συγκριτικά με την έκθεση της περασμένης χρονιάς – που ολοκληρώθηκε πριν από τη ρωσική εισβολή – η συνολική της βαθμολογία πήγε από το 5.084 στο 5.071, σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 10.

Ενώ γενικά οι ίδιες χώρες βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης τον έναν χρόνο μετά τον άλλο, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν τις χώρες της Βαλτικής ως αυτές που καταγράφουν γρήγορη πρόοδο προς τα επίπεδα της δυτικής Ευρώπης.

Η μοναδική νέα χώρα μεταξύ των 20 πιο ευτυχισμένων είναι η Λιθουανία, η οποία ανέβηκε στην 20η θέση αφήνοντας τη Γαλλία στην 21η, ενώ η κατάταξη της Εσθονίας έφτασε από την 66η θέση το 2017 στην 31η το 2023.

Η Ελλάδα παρέμεινε στην 58η θέση στη σχετική έκθεση.

Το Αφγανιστάν που έχει σημαδευτεί από δεκαετίες πολέμου και που βρίσκεται στην τελευταία θέση στον ετήσιο δείκτη από το 2020, έχει γνωρίσει επιδείνωση της ανθρωπιστικής του κρίσης μετά την επιστροφή στην εξουσία των ταλιμπάν το 2021 μετά την αποχώρηση των υπό αμερικανική διοίκηση στρατευμάτων.

Η έκθεση για την παγκόσμια ευτυχία, που δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2012, βασίζεται στο πώς οι ίδιοι οι πολίτες αξιολογούν την ευτυχία τους καθώς και σε οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα.

Η έκθεση λαμβάνει υπόψιν έξι παράγοντες-κλειδιά: την κοινωνική στήριξη, το εισόδημα, την υγεία, την ελευθερία, τη γενναιοδωρία και την έλλειψη διαφθοράς. Δίδει μια βαθμολογία ικανοποίησης με βάση έναν μέσο όρο δεδομένων σε μια περίοδο τριών ετών.

Φέτος, η βόρεια Ευρώπη κυριάρχησε και πάλι στις πρώτες θέσεις – με τη Δανία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τη Φινλανδία και να ακολουθεί η Ισλανδία. Η τέταρτη θέση καταλαμβάνεται από το Ισραήλ που ανέβηκε πέντε θέσεις σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Ολλανδία (5η), η Σουηδία (6η), η Νορβηγία (7η), η Ελβετία (8η), το Λουξεμβούργο στην 9η θέση και η Νέα Ζηλανδία. Η Γερμανία βρέθηκε στη 16 θέση, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο στη 19η.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση Ν. Ανδρουλάκη με τον πρόεδρο του SPD: «Στενοί οι δεσμοί των κομμάτων μας»

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: D.IOANNOU photography

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του SPD, Λαρς Κλινγκμπάιλ, είχε το πρωί της Δευτέρας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης στην Αθήνα.

Υποδεχόμενος τον κ. Κλινγκμπάιλ ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως η συνάντηση γίνεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα «μετά την απίστευτη τραγωδία στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες Έλληνες πολίτες, κυρίως νέους ανθρώπους. Μια τραγική στιγμή για την πατρίδα μας που αναδεικνύει το έλλειμμα σε υποδομές αλλά παράλληλα και σε αξιοκρατία και διαφάνεια».

Ο κ. Ανδρουλάκης συμπλήρωσε πως διακύβευμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές αποτελεί η διασφάλιση «μιας στρατηγικής ενίσχυσης του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών θεσμών και βέβαια της υγείας, της παιδείας ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανισότητες, που προέκυψαν μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση καθώς και την ενεργειακή κρίση».

Πηγή φωτογραφίας: D.IOANNOU photography

Με φόντο την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «αξίζει να θυμηθούμε το βιβλίο του Πρόεδρου του SPD και πρώην Καγκελαρίου Χέλμουτ Σμίτ για την αυτοδύναμη Ευρώπη. Αυτό είναι το όραμα κάθε δημοκράτη φιλοευρωπαίου, που θέλει να ζούμε μαζί, με αλληλεγγύη, δημοκρατία και αξιοπρέπεια.

Αυτοδύναμη Ευρώπη σημαίνει μια Ευρώπη με ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία που θα δημιουργήσει μια ισχυρή ανταγωνιστική βάση και θα αντιμετωπίσει την εξάρτησή της από τρίτα κράτη. Μια Ευρώπη που θα προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές, μια Ευρώπη που θα έχει κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή πολιτική άμυνας για να αντιμετωπίσει προκλήσεις, όπως αυτές που βλέπουμε να κλιμακώνονται τα τελευταία χρόνια. Αυτή την Ευρώπη οφείλουμε να υπηρετήσουμε ως Ευρωπαίοι Δημοκράτες και Σοσιαλιστές».

Πηγή φωτογραφίας: D.IOANNOU photography

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι όπως το SPD σε δύσκολες στιγμές ήταν ένα κόμμα ευθύνης, έτσι και το ΠΑΣΟΚ σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα κράτησε ψηλά την ευθύνη για να υπάρχει η ισχυρή παρουσία της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπογράμμισε πως «μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες για το μέλλον των λαών μας και το μέλλον των λαών της Ευρώπης».

«Είμαστε ένα κόμμα ιστορικό, ένα κόμμα το οποίο προσπάθησε να αλλάξει με μεταρρυθμίσεις την Ελλάδα, το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, και αυτό φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε για πολλά χρόνια. Είμαστε δύναμη προόδου, αλλαγής, μιας παράταξης που υπηρετεί τη δημοκρατία, τους θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του SPD, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είχα υποσχεθεί στην προ μηνών συνάντησή μας ότι θα επισκεφτώ την Αθήνα για να εκφράσω την υποστήριξη μας στην προεκλογική εκστρατεία σας.

Πηγή φωτογραφίας: D.IOANNOU photography

Για μένα ήταν πολύ σημαντικό να στείλω ένα ισχυρό σήμα σήμερα, εδώ από την Αθήνα, ότι είμαστε φίλοι, συνεργαζόμαστε στενά με το ΠΑΣΟΚ και επιθυμούμε ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ. Νωρίτερα το πρωί έλαβα το τηλεφώνημα του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και σας μεταφέρω τις ευχές του για ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζει τους στενούς δεσμούς μεταξύ των κομμάτων μας.

Ένα από τα θέματα, που θα μας απασχολήσουν, είναι και το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Εκφράζω τη συμπαράσταση μας στον ελληνικό λαό. Ήταν ένα δυστύχημα, που μας σόκαρε. Όπως ανέφερε και ο Νίκος, είναι σημαντική η ευρωπαϊκή ενοποίηση. Χρειάζεται να γίνουν νέα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Παλαιολιθική κληρονομιά της Λέσβου: ευρήματα και προοπτικές

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: https://www.palaeolithiclesbos.org

Στο πολύ μακρινό παρελθόν του πλανήτη και ταυτόχρονα στην προσπάθεια «εξανθρωπισμού» των προϊστορικών ανθρώπων της Παλαιολιθικής εποχής, των ανθρωπιδών, που έζησαν στη σημερινή Λέσβο πριν από τριακόσιες και περισσότερα χιλιάδες χρόνια «ταξίδεψε» τους πολίτες που παρακολούθησαν τη διάλεξη, στο αμφιθέατρο του νέου αρχαιολογικού μουσείου Μυτιλήνης, της καθηγήτριας προϊστορικής αρχαιολογίας του τμήματος ιστορίας και αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης Νένας Γαλανίδου.

Η διάλεξη διοργανώθηκε στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης «Διαλέξεις στο Μουσείο» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και είχε θέμα «η Παλαιολιθική κληρονομιά της Λέσβου: ευρήματα και προοπτικές».

Η κ. Γαλανίδου, από το 2012 ερευνά τις απαρχές της κατοίκησης στο Αιγαίο μέσω ενός προγράμματος του Πανεπιστημίου της Κρήτης, σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επίκεντρο των ερευνών της, η συστηματική ανασκαφή στα Ροδαφνίδια, μία υπαίθρια θέση στον Κόλπο της Καλλονής, στρατηγικά τοποθετημένη δίπλα στις θερμές πηγές του Λισβορίου.

Όπως η κ. Γαλανίδου ανέφερε, η ανασκαφή στη Λέσβο αποκαλύπτει συνέχεια πολλά δείγματα λιθοτεχνίας της Αχελαίας τεχνικής παράδοσης, που για πρώτη φορά απαντάται στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η αρχαιότερη μαρτυρία για την λιθοτεχνική αυτή παράδοση χρονολογείται στα 1,76 εκατ. χρόνια στο Kokiselei της Κένυας, και λίγο αργότερα, στα 1,7 εκατ. χρόνια, στο Konso της Αιθιοπίας.

Πήρε το όνομα της από τη θέση St. Acheul της Γαλλίας και χαρακτηριστικό της είναι τα Μεγάλα Κοπτικά Εργαλεία που προστίθενται και εμπλουτίζουν την προϋπάρχουσα εργαλειακή γκάμα.

Είναι η μακροβιότερη τεχνολογική κατάκτηση του ανθρώπινου γένους, καθώς επιβιώνει για ενάμιση εκατομμύριο χρόνια. Και είναι αυτή που θα συνοδέψει τα προγονικά είδη του προϊστορικού ανθρώπου στην πρώτη έξοδό τους από την Αφρική και στην κατάκτηση της Ευρασίας.

Πρόκειται δηλαδή για την αρχαιότερη τεχνολογία που χρησιμοποιούν και οι πρώτοι κάτοικοι του Αιγαίου στη Λέσβο, στην οποία περνάν νομάδες όντες από τις απέναντι ακτές μέσω λωρίδων γης που εμφανίζονται κατά καιρούς όταν πέφτει η θαλάσσια στάθμη της Αιγαιακής λεκάνης.

Η ανασκαφή δηλαδή, τροφοδοτεί με αρχαιολογικό υλικό, στρωματογραφημένο και χρονολογημένο με απόλυτες και σχετικές μεθόδους τη συζήτηση για τον πρώιμο αποικισμό της Ευρώπης και τις μεταναστεύσεις στην Ευρασία. Και αναδεικνύει το σημερινό Αιγαίο ως έναν χώρο που συνέδεε τη νότια Βαλκανική Χερσόνησο με την Ανατολία.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα από τα Ροδαφνίδια είναι λίθινα εργαλεία που περιλαμβάνουν έναν μεγάλο αριθμό, συνολικά περίπου 300, μεγάλων κοπτικών εργαλείων, χειροπελέκεις, τρίεδρα και κοπείς.

Πέρα από τη λιθοτεχνία η ανασκαφή αποκαλύπτει λιγοστά μικροπαλαιοντολογικά κατάλοιπα, ορατά μόνο με μικροσκοπική παρατήρηση. Θραύσματα δοντιών τρωκτικών, θραύσματα κελυφών γαστεροπόδων, χαρόφυτα. Η παρουσία τέλος δύο ειδών οστρακωδών αποδεικνύει επίσης την παρουσία γλυκού νερού στα Ροδαφνίδια.

Ιδιαίτερη αναφορά η κ. Γαλανίδου έκανε στον χειροπέλεκυ, εργαλείο συμμετρικό ή σχεδόν – συμμετρικό ως προς τον επιμήκη του άξονα. Ο χειροπέλεκυς σύμφωνα με την κ. Γαλανίδου είναι ένα πολύ-λειτουργικό εργαλείο που το χειρίζεται εξ επαφής το ανθρώπινο χέρι, συγκεντρώνει το σύνολο της εφαρμοσμένης τεχνολογίας της εποχής, κάτι σαν τα σημερινά έξυπνα τηλέφωνα.

Η ικανότητα του προϊστορικού ανθρώπου να συλλάβει και να υλοποιήσει την ιδέα του αμφιπρόσωπα δουλεμένου συμμετρικού σχήματος του χειροπέλεκυ, η πλαισίωση σε κάποιες περιπτώσεις ενός φυσικού στοιχείου του πετρώματος που τοποθετείται στο κέντρο, ακόμα και η γλυπτική μερικές φορές απόδοση μορφών ζώων, μαρτυρούν κατά τη κ. Γαλανίδου «μια αλλαγή στην κοινωνική ομάδα και ένα άλμα στη γνώση.

Ενώ πέρα από τη στενή λειτουργία του ως εργαλείου κοπής φυτών και ξύλου και τεμαχισμού κρέατος από θηράματα, ο χειροπέλεκυς φαίνεται να λειτουργούσε και ως μέσο εξωτερίκευσης της σκέψης, μεταφοράς μηνυμάτων και διάκρισης.

Αρκετοί ερευνητές υποστηρίζουν μάλιστα ότι με τη χειροποίητη συμμετρία του χειροπέλεκυ ξεκινά η αισθητική αναζήτηση στην ιστορία της τέχνης και του πολιτισμού».

Η ανασκαφή του Πανεπιστημίου Κρήτης στα Ροδαφνίδια φέρνει στο φως τα ευρήματα σε ποταμοχειμάριες αποθέσεις, σε ένα χώρο πολλών στρεμμάτων δίπλα στις θερμές πηγές του Αϊ-Γιάννη και μόλις ένα χιλιόμετρο από τη νοτιοανατολική ακτή του Κόλπου της Καλλονής.

«Ο αρχαιολογικός χώρος μπορεί να αποτελέσει έναν συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο πολύ μακρινό χτες και στο σήμερα. Να βοηθήσει στην ερμηνεία της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, να επαναπροσδιορίσει την αντίληψη μας για τον “πρωτόγονο” άνθρωπο» κατέληξε η κ. Γαλανίδου.

Στο πλαίσιο της υβριδικής σχέσης αρχαιολογίας και κοινωνίας, η έρευνα για την παλαιολιθική κληρονομιά της Λέσβου καταθέτει μια φρέσκια αντίληψη για τη συνάντησή της αρχαιολογικής επιστήμης με το σύγχρονο κόσμο και τις ανάγκες του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ώρα ago

Γερμανία: Επιδρομή της αστυνομίας σε σπίτια υπόπτων για συμμετοχή στην οργάνωση “Πολίτες του Ράιχ”

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 ώρες ago

Λ. Αυγενάκης από την παρουσίαση του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας: Με το βλέμμα στο επόμενο πετάλι μας, πάμε την Ελλάδα ψηλά

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ4 ώρες ago

Έντονη ζήτηση για τις προτάσεις εναλλακτικού τουρισμού του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής στη Διεθνή Έκθεση I.T.B.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ16 ώρες ago

Συναυλία του διεθνούς φήμης Έλληνα βαρυτόνου Άρη Αργύρη στη Βιέννη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ20 ώρες ago

Ακόμα «ζωντανή» η Αφροδίτη: Τι ανακαλύφθηκε στον πλανήτη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ21 ώρες ago

Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για έκτη συνεχή φορά!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Συνάντηση Ν. Ανδρουλάκη με τον πρόεδρο του SPD: «Στενοί οι δεσμοί των κομμάτων μας»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Η Παλαιολιθική κληρονομιά της Λέσβου: ευρήματα και προοπτικές

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

Εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου από την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να «μας αφήσει» το όχημά μας στο δρόμο

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

«Η μητέρα του σταθμού»: Ιστορίες γυναικών που μετανάστευσαν στη Γερμανία το ’60 μέσα από το ντοκιμαντέρ της Κωστούλας Τωμαδάκη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ4 εβδομάδες ago

ΧΡΥΣΑ ΣΑΜΟΥ: ΟΙ ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΟΧΟΥ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ερώτηση στη Βουλή για την ταλαιπωρία των Ελλήνων της Γερμανίας στην προσπάθεια έκδοσης διαβατηρίου

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

KOFFERKINDER: Στις 24 Μαρτίου η πρεμιέρα της μεγάλου μήκους ταινίας της Ε.Κ.ΛΕ Νυρεμβέργης

ΥΓΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας για όσους κάνουν συχνή χρήση καθαρτικών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Το κέντρο της Γης είναι μια σιδερένια σφαίρα με ακτίνα 650 χλμ, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις

Διατροφή3 εβδομάδες ago

Διατροφικές συμβουλές για την Καθαρά Δευτέρα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Χωρίς πρόστιμο η υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Τα αμπέλια άρχισαν να καλλιεργούνται πριν 11.000 χρόνια σε δύο διαφορετικά μέρη

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis