ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο μοναδικός στην Ελλάδα ναός αφιερωμένος στον Ακάθιστο Ύμνο που γιορτάζει σήμερα

Στην καρδιά της πανέμορφης παλιάς πόλης της Ξάνθης, με τα εναπομείναντα αρχοντικά και διατηρητέα κτίσματα, μάρτυρες της λαμπρής εποχής του καπνεμπορίου, μακριά από την τουριστική διαδρομή που συνήθως ακολουθούν οι περισσότεροι επισκέπτες, δεσπόζει μια γραφική πετρόχτιστη εκκλησία, μοναδική στην Ελλάδα, που σήμερα εορτάζει και πανηγυρίζει καθώς τιμά την Παναγία του Ακαθίστου Ύμνου.
Το απόγευμα σε όλους τους ορθόδοξους χριστιανικούς ναούς θα ψαλεί ο Ακάθιστος Ύμνος, αυτό το αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας αφιερωμένο στην Υπεραγία Θεοτόκο.
Στην παλιά πόλη της Ξάνθης, ο ιερός ναός του Ακαθίστου Ύμνου, αποτελεί το επίκεντρο του βυζαντινού εορτασμού με την προσέλευση δεκάδων πιστών στον περικαλλή ναό για να τιμήσουν το πρόσωπο της Θεοτόκου, βιώνοντας ταυτόχρονα τη μεγαλοπρέπεια της εξύμνησης της ενανθρώπισης του Θεού μέσω της Παναγίας.
Ο ναός του Ακαθίστου Ύμνου Ξάνθης, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή του στη δυτική πλευρά, εγκαινιάστηκε το 1861. Κατασκευάστηκε πάνω στα ερείπια ενός μικρότερου ναού που καταστράφηκε ολοσχερώς το 1829 από πυρκαγιά , η οποία ακολούθησε ενός μεγάλου σεισμού που είχε ισοπεδώσει τότε τα μεγαλύτερο μέρος της πόλης.
Εξαρχής ο ναός δεν ήταν αφιερωμένος στον Ακάθιστο Ύμνο αλλά στην Παναγία. Όπως εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εφημέριος του ναού π. Θεολόγος Παπαϊωάννου «από το προσκλητήριο ενός γάμου του 1902 που διασώθηκε γνωρίζουμε ότι μέχρι τότε ο ναός ήταν αφιερωμένος στην Παναγία τη Γοργοεπήκοο. Δεν υπάρχουν μαρτυρίες που να μας πληροφορούν πότε ο ναός αφιερώθηκε στον Ακάθιστο Ύμνο. Εικάζουμε ωστόσο ότι αυτό μπορεί να έγινε μετά την απελευθέρωση της πόλης.
Είναι ελάχιστα τα αρχεία και τα κειμήλια που διασώζονται κι αυτό γιατί τα Βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής απογύμνωσαν το ναό από κάθε αντικείμενο αξίας όπως λειτουργικά σκεύη και εικόνες. Οπότε, όποιες πληροφορίες υπάρχουν για την ιστορία του ναού τις έχουμε από προφορικές μαρτυρίες».
Η μεγάλη εφέστια εικόνα της Θεοτόκου που σώθηκε από την πυρκαγιά
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεγάλη εφέστια εικόνα της Θεοτόκου της Βρεφοκρατούσας που διασώθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1829 και σήμερα βρίσκεται στο ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι στην αριστερή πλευρά του ναού κοντά στο σολέα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συντηρητών και μελετητών η εικόνα χρονολογείται από τον 14ο αιώνα μ.Χ., κατά άλλους από τον 16ο αιώνα μ.Χ. ωστόσο παρουσιάζει επιζωγραφίσεις που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα μ.Χ. Επίσης, πάνω στην εικόνα δεν υπάρχει ευδιάκριτη υπογραφή από την οποία να φαίνεται ποιος είναι ο αγιογράφος της.
Ο ναός του Ακάθιστου Ύμνου εντυπωσιάζει επίσης τον επισκέπτη με την αρχιτεκτονική του καθώς η πρώτη εντύπωση που δίνει από μακριά είναι ότι πρόκειται για ένα μοναστήρι αφού είναι περιτοιχισμένος με μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή είσοδο κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ξύλο.
Όπως τονίζει ο π. Θεολόγος, με καταγωγή από τα Λιμενάρια της Θάσου, που υπηρετεί στο ναό περισσότερο από είκοσι χρόνια «όπως οι περισσότερες εκκλησίες που κατασκευάστηκε την οθωμανική περίοδο έτσι και αυτή είναι τρίκλητη Βασιλική χωρίς τρούλο. Να σημειωθεί πως εκείνη την εποχή οι οθωμανικές αρχές έδιναν άδειες για ανέγερση νέων ναών αλλά χωρίς τρούλο και χωρίς καμπαναριό. Για το λόγο αυτό και το καμπαναριό του ναού είναι πολύ μεταγενέστερο».
Πάνω από την κεντρική είσοδο του ναού μετά το νάρθηκα βρίσκεται μια άλλη ανάγλυφη εικόνα της Θεοτόκου με επιγραφή χρονολόγησης της ανοικοδόμησης του ναού το έτος 1860.
Στο κεντρικό διάδρομο του ναού δεσπόζουν τέσσερις πολυέλαιοι. Ο μπρούτζινος ήρθε από την Οδησσό, ενώ ο μεγαλύτερος από τους τρεις, ο κρυστάλλινος, ήρθε από την Αυστρία όλοι με δαπάνες των εμπόρων και των καπνεμπόρων της Ξάνθης που διέμεναν κατά κύριο λόγο στα αρχοντικά της (παλιάς) πόλης στα μέσα του 19ου αιώνα.
Ο π. Θεολόγος σημειώνει πως πρόκειται για τον μοναδικό στην Ελλάδα μεγάλο ενοριακό ναό αφιερωμένο στην Ακάθιστο Ύμνο, ωστόσο έχουν καταγραφεί και ορισμένα μικρά ξωκλήσια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Το CDU ενέκρινε την προγραμματική συμφωνία με το SPD

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) ενέκρινε χθες την προγραμματική συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), σε συνέδριο που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.
Η συμφωνία έχει εγκριθεί ήδη από την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) της Βαυαρίας, ενώ σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία ψηφοφορίας των 358.000 μελών του SPD για το ίδιο θέμα. Το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη και, εκτός απροόπτου, στις 6 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του Φρίντριχ Μερτς από την Bundestag ως νέου καγκελάριου.
Αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους «από την πρώτη μέρα», ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Γερμανίας, οικονομική επιτυχία και διεκδίκηση του πολιτικού κέντρου υποσχέθηκε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και κατά πάσα πιθανότητα επόμενος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος μιλώντας σε συνέδριο του κόμματός του αιτιολόγησε την εγκατάλειψη του «φρένου χρέους» και πρότεινε στις ΗΠΑ εναρμόνιση των τεχνολογικών προτύπων ώστε να μην απαιτείται ολοκληρωμένος τεχνικός έλεγχος.
Αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα της Γερμανίας, ο Φρίντριχ Μερτς παραδέχθηκε ότι δεν οφείλονται μόνο στην απερχόμενη κυβέρνηση, «αλλά επιδεινώθηκαν από ιδεολογικά καθοδηγούμενες οικονομικές πολιτικές, από μη κυβερνητικές οργανώσεις που είχαν μεγαλύτερο λόγο στα περισσότερα υπουργεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από ό,τι οι ειδικοί στην οικονομική πολιτική».
Εξέφρασε επίσης την κατανόησή του για την απογοήτευση πολλών ψηφοφόρων του CDU από την αλλαγή της στάσης του για το «φρένο χρέους» και τόνισε ότι «με το έργο που ξεκινά, πρέπει να ξεκινήσει και το έργο της πειθούς ώστε οι πολίτες να δουν αυτό το βήμα ως απαραίτητο, τουλάχιστον εκ των υστέρων».
Στην Γερμανία «βιώνουμε ένα κράτος που δεν αποδίδει πλέον. Μια οικονομία που χάνει την ηγετική της θέση στην παγκόσμια αγορά και ένα κοινωνικό σύστημα που κινδυνεύει όλο και περισσότερο να μην είναι πλέον προσιτό.
Ο κόσμος δικαίως περιμένει από εμάς να το αλλάξουμε αυτό. Η κυβέρνηση έχει καθήκον να πετύχει», πρόσθεσε και, αναφερόμενος στην άνοδο της ακροδεξιάς, προειδοποίησε για τον κίνδυνο, «αν δεν αποκτήσουμε μια κυβέρνηση με το έργο της οποίας η πλειοψηφία θα είναι ικανοποιημένη, να καταλήξουμε σε καταστάσεις με τις οποίες πολλοί ευρωπαίοι γείτονες είναι ήδη εξοικειωμένοι, με κυβερνήσεις οι οποίες κινδυνεύουν να χάσουν την ικανότητά τους να λειτουργούν, λόγω των ισχυρών ακροδεξιών κομμάτων».
Το CDU και το SPD έχουν «κοινό καθήκον» να αποτρέψουν μια περαιτέρω επιτυχία της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), δήλωσε ο μελλοντικός καγκελάριος.
Ο Φρίντριχ Μερτς υποσχέθηκε ακόμη αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους «από την πρώτη μέρα της θητείας» του, αναγνωρίζοντας ότι το μεταναστευτικό απασχολεί τη χώρα εδώ και δέκα χρόνια, χωρίς να έχει βρεθεί απάντηση.
Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο αρχηγός του CDU επανέλαβε ότι η Γερμανία «δεν εμπλέκεται στον πόλεμο και δεν σκοπεύει να εμπλακεί, αλλά δεν είναι και ένας αμέτοχος τρίτος».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γερμανία: Το CDU ενέκρινε την προγραμματική συμφωνία με το SPD
- Η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά σε Ισπανία και Πορτογαλία
- Landesregierung stärkt Deutsch und Mathematik an Grundschulen
- Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Γαλλία με συλλήψεις σε όλη τη χώρα
- Βιέννη: Η κεντροαριστερά προηγείται, όμως η ακροδεξιά τριπλασιάζει το ποσοστό της
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά σε Ισπανία και Πορτογαλία

Η ηλεκτροδότηση αρχίζει να αποκαθίσταται σταδιακά στη Χώρα των Βάσκων και σε περιοχές της Βαρκελώνης, σύμφωνα με μάρτυρες τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, όμως δεν είναι προς το παρόν σαφές πότε θα αποκατασταθεί πλήρως η βλάβη που προκάλεσε μπλακάουτ σε όλη την Ιβηρική χερσόνησο.
Τα νοσοκομεία σε Μαδρίτη και Καταλονία ανέστειλαν όλες τις προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις αλλά είναι σε θέση να φροντίζουν τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, χάρη στις γεννήτριές τους.
Πολλά διυλιστήρια διέκοψαν τη λειτουργία τους και ορισμένα πολυκαταστήματα έκλεισαν και στις δύο χώρες, όπως τα σουπερμάρκετ Lidl και το ΙΚΕΑ.
Η Τράπεζα της Ισπανίας ανέφερε ότι τα ηλεκτρονικά τραπεζικά συστήματα λειτουργούν «επαρκώς» χάρη στα εφεδρικά συστήματά τους, όμως κάποιοι κάτοικοι λένε ότι οι οθόνες των ΑΤΜ είχαν σβήσει.
Στην Πορτογαλία, η εταιρεία ύδρευσης EPAL ανέφερε ότι ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα και με την υδροδότηση. Στα καταστήματα ο κόσμος σχημάτιζε ουρές για να αγοράσει φακούς, γεννήτριες και μπαταρίες.
Ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Ισπανία μετέδωσαν ότι το μετρό της Μαδρίτης εκκενώθηκε.
Καθώς οι φωτεινοί σηματοδότες έσβησαν, στο κέντρο της πόλης επικρατούσε ένα τεράστιο μποτιλιάρισμα. Κάποιοι άνθρωποι με φωσφοριζέ γιλέκα στέκονταν στις διασταυρώσεις για να κατευθύνουν τη ροή της κυκλοφορίας.
Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης. Υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία γύρω από κτίρια κρίσιμης σημασίας. Ένας από τους τέσσερις ουρανοξύστες όπου στεγάζεται η Βρετανική Πρεσβεία εκκενώθηκε.
Οι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί έκαναν επίσης λόγο για ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν σε ανελκυστήρες και σε συρμούς του μετρό. Οι υπηρεσίες διάσωσης έκαναν 286 απεγκλωβισμούς, μόνο στην περιοχή της Μαδρίτης.
Η πορτογαλική αστυνομία ανέφερε ότι οι φωτεινοί σηματοδότες έσβησαν σε όλη τη χώρα. Το μετρό δεν λειτουργεί στη Λισαβόνα και το Πόρτο και τα δρομολόγια των τρένων διακόπηκαν.
Μια πηγή της αεροπορικής εταιρείας TAP Air είπε ότι το αεροδρόμιο της Λισαβόνας λειτουργεί με εφεδρικές γεννήτριες. Η ΑΕΝΑ, που διαχειρίζεται 46 αεροδρόμια στην Ισπανία, ανέφερε καθυστερήσεις στις πτήσεις σε όλη τη χώρα.
Τέτοια εκτεταμένα, πολύωρα μπλακάουτ είναι σπάνια στην Ευρώπη. Το 2003 ένα πρόβλημα σε μια γραμμή υδροηλεκτρικού σταθμού μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας προκάλεσε μπλακάουτ 12 ωρών στην ιταλική χερσόνησο.
Το 2006 από υπερφόρτωση του δικτύου στη Γερμανία σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές της χώρας, καθώς επίσης και στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, ακόμη και το Μαρόκο.
Ο φορέας του πορτογαλικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας REN ανακοίνωσε πως ένα σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο στην Ισπανία, με ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στο εσωτερικό της χώρας, προκάλεσε το μαζικό μπλακάουτ σήμερα σε ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP
- Γερμανία: Το CDU ενέκρινε την προγραμματική συμφωνία με το SPD
- Η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά σε Ισπανία και Πορτογαλία
- Landesregierung stärkt Deutsch und Mathematik an Grundschulen
- Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Γαλλία με συλλήψεις σε όλη τη χώρα
- Βιέννη: Η κεντροαριστερά προηγείται, όμως η ακροδεξιά τριπλασιάζει το ποσοστό της
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Γαλλία με συλλήψεις σε όλη τη χώρα

Περισσότερες από 20 συλλήψεις έγιναν σήμερα σε όλη τη Γαλλία, στο πλαίσιο των επιθέσεων που έχουν διαπραχθεί από τις 13 Απριλίου εναντίον φυλακών και σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Στο στάδιο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί 22 συλλήψεις, αναφέρεται σε ανακοίνωση της εθνικής αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας (PNAT).
Οι συλλήψεις αυτές έγιναν στην περιφέρεια του Παρισιού, στη Μασσαλία (νοτιοανατολικά), τη Λιόν (κεντροανατολικά) και το Μπορντό (νοτιοδυτικά) διευκρινίσθηκε από την πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.
Διεξάγονται επίσης έρευνες, σύμφωνα με την PNAT, η οποία έχει καταγράψει γύρω στις 15 επιθέσεις σε φυλακές από τις 13 ως τις 21 Απριλίου.
Εδώ και 15 ημέρες, μια οργάνωση «Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων των Γάλλων Φυλακισμένων», τα αρχικά της οποίας, DDPF, βρέθηκαν κοντά στις φυλακές που στοχοθετήθηκαν, έχει στοχοθετήσει σωφρονιστικά ιδρύματα και σωφρονιστικούς υπαλλήλους, δημοσιοποιώντας βίντεο και απειλές στο Telegram.
Μολονότι ο τρόπος δράσης φέρει σε ορισμένες περιπτώσεις τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος, άλλες ενέργειες φέρνουν στο νου την άκρα αριστερά, είχε δηλώσει αστυνομική πηγή, σύμφωνα με την οποία ορισμένοι μαχητικοί ακροαριστεροί φαίνεται πως είχαν συμμετάσχει στην αρχική εκστρατεία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters
- Γερμανία: Το CDU ενέκρινε την προγραμματική συμφωνία με το SPD
- Η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά σε Ισπανία και Πορτογαλία
- Landesregierung stärkt Deutsch und Mathematik an Grundschulen
- Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Γαλλία με συλλήψεις σε όλη τη χώρα
- Βιέννη: Η κεντροαριστερά προηγείται, όμως η ακροδεξιά τριπλασιάζει το ποσοστό της
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Βιέννη: Η κεντροαριστερά προηγείται, όμως η ακροδεξιά τριπλασιάζει το ποσοστό της

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPÖ), στο οποίο ανήκει ο απερχόμενος δήμαρχος της Βιέννης, ο Μίχαελ Λούντβιχ, παρέμενε μπροστά χθες Κυριακή, μετά τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην αυστριακή πρωτεύουσα, ωστόσο είδε το ποσοστό του να πέφτει, ενώ η άκρα δεξιά τριπλασίασε το δικό της.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι κυβερνούν τον δήμο της πρωτεύουσας αδιαλείπτως από το 1945, εξασφάλιζαν 39,5% των ψήφων, ποσοστό αισθητά χαμηλότερο από το 42% που είχαν καταγράψει το 2020, κατά τα αποτελέσματα με το 99,8% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.
Το κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ, άκρα δεξιά) καταλάμβανε τη δεύτερη θέση με το 20,4% των ψήφων, σημειώνοντας εντυπωσιακό άλμα σε σύγκριση με το 7% που είχε εξασφαλίσει πριν από πέντε χρόνια, όταν συνταρασσόταν από σκάνδαλο διαφθοράς.
Το FPÖ για πρώτη φορά ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία το 2024, όταν έλαβε σχεδόν το ένα τρίτο των ψήφων, πάντως δεν κατάφερε να βρει εταίρους για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ο κ. Λούντβιχ, 64 ετών, αποκλείει κάθε ενδεχόμενο να κυβερνήσει τον δήμο της Βιέννης σε συνεργασία με το FPÖ. Στην προηγούμενη θητεία του, σχημάτισε συμμαχία με τους φιλελεύθερους του NEOS.
Οι Πράσινοι κατέλαβαν την τρίτη θέση με το 14,5% των ψήφων, ενώ το NEOS, με το 9,9% των ψήφων, ξεπέρασε τους συντηρητικούς (9,7%). Αυτοί οι τελευταίοι, που συγκυβερνούν τη χώρα με το SPÖ και το NEOS, υπέστησαν καθίζηση σε σύγκριση με το 20% που είχαν εξασφαλίσει το 2020.
Πόλη γνωστή για την κοινωνική κατοικία που προσφέρει και για τις δημόσιες συγκοινωνίες της, η Βιέννη χαρακτηρίζεται συχνά υποδειγματική πόλη ως προς το επίπεδο και την ποιότητα ζωής της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Γερμανία: Το CDU ενέκρινε την προγραμματική συμφωνία με το SPD
- Η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά σε Ισπανία και Πορτογαλία
- Landesregierung stärkt Deutsch und Mathematik an Grundschulen
- Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Γαλλία με συλλήψεις σε όλη τη χώρα
- Βιέννη: Η κεντροαριστερά προηγείται, όμως η ακροδεξιά τριπλασιάζει το ποσοστό της
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μελέτη: Ραγδαία μείωση του καπνίσματος στους νέους ενήλικες στις ΗΠΑ

Ραγδαία μείωση του καπνίσματος τσιγάρων στους νέους ενήλικες στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι η μείωση αυτή «αποτελεί σαφή απόδειξη ότι η επιδημία του καπνίσματος θα λάβει τέλος στη διάρκεια της ζωής μας».
Αντίθετα, η πρόοδος στη διακοπή του καπνίσματος είναι πολύ πιο αργή στους ενήλικες άνω των 50 ετών.
Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «JAMA Network Open», ερευνήθηκαν δεδομένα για 1,77 εκατομμύρια άτομα. Διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν μεγάλες διαφορές στα ποσοστά καπνίσματος μεταξύ των πολιτειών των ΗΠΑ τόσο τη δεκαετία του 1990 όσο και το 2022, όταν οι συντάκτες της μελέτης έλαβαν τις εκτιμήσεις για τον επιπολασμό του καπνίσματος.
Η πιο σημαντική μείωση του καπνίσματος συνέβη σε πολιτείες με ιστορικά υψηλά ποσοστά καπνίσματος.
Από τη δεκαετία του 1950, όταν οι ερευνητές συνέδεσαν για πρώτη φορά το κάπνισμα με τον καρκίνο του πνεύμονα, τα εθνικά ποσοστά καπνίσματος έχουν μειωθεί δραματικά.
Το 1955, το 56,9% των ενηλίκων των ΗΠΑ κάπνιζε. Μέχρι την αλλαγή του αιώνα, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί περισσότερο από το μισό και μέχρι το 2022 είχε μειωθεί και πάλι κατά 50%. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, με τα ποσοστά καπνίσματος να προβλέπεται να μειωθούν και πάλι στο μισό μέχρι το 2035.
Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολιτείες που έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στη μείωση του καπνίσματος έχουν επίσης δει τις μεγαλύτερες μειώσεις στη θνησιμότητα από καρκίνο του πνεύμονα-συνήθως με καθυστέρηση 16 ετών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γερμανία: Το CDU ενέκρινε την προγραμματική συμφωνία με το SPD
- Η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά σε Ισπανία και Πορτογαλία
- Landesregierung stärkt Deutsch und Mathematik an Grundschulen
- Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Γαλλία με συλλήψεις σε όλη τη χώρα
- Βιέννη: Η κεντροαριστερά προηγείται, όμως η ακροδεξιά τριπλασιάζει το ποσοστό της
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ρώμη: Δύο ώρες αναμονή για είσοδο στην Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε!

Δυο ώρες είναι ο μέσος χρόνος αναμονής των πιστών για να μπορέσουν να μπουν στην Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε και να προσευχηθούν στον τάφο του εκλιπόντα πάπα Φραγκίσκου.
Στον ναό βρέθηκαν καθολικοί καρδινάλιοι, για να προσκυνήσουν το μνήμα του Αργεντινού ποντίφικα.
Από σήμερα το πρωί, εισήλθαν στην εκκλησία πάνω από 35.000 πιστοί. Όπως έγινε γνωστό, σε σχέση με τις περασμένες ημέρες, οι επισκέπτες έχουν τουλάχιστον δεκαπλασιαστεί.
Ο πρωθυπουργός του Βατικανού, καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, απευθυνόμενος σήμερα στους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, τόνισε ότι ο Θεός αγαπά τους πάντες και πως “η κληρονομιά του Φραγκίσκου πρέπει να γίνει καθημερινή ζωή και πράξη”.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, ο καρδινάλιος Παρολίν είναι ένα από τα “φαβορί “, για την διαδοχή του Αργεντινού εκλιπόντα ποντίφικα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γερμανία: Το CDU ενέκρινε την προγραμματική συμφωνία με το SPD
- Η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά σε Ισπανία και Πορτογαλία
- Landesregierung stärkt Deutsch und Mathematik an Grundschulen
- Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Γαλλία με συλλήψεις σε όλη τη χώρα
- Βιέννη: Η κεντροαριστερά προηγείται, όμως η ακροδεξιά τριπλασιάζει το ποσοστό της
You must be logged in to post a comment Login