ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αυξήθηκαν το 2021 τα απομιμητικά προϊόντα που δεσμεύτηκαν στην ΕΕ

Οι συνηθέστερες κατηγορίες δεσμευμένων απομιμητικών προϊόντων ως προς τον αριθμό τους σε ολόκληρη την ΕΕ ήταν, το 2021, τα υλικά συσκευασίας, τα τσιγάρα, οι ετικέτες, οι κάρτες και τα αυτοκόλλητα, τα είδη ένδυσης και τα παιχνίδια ενώ, όσον αφορά στην εκτιμώμενη αξία των ειδών, πρώτα στην κατάταξη ήταν τα είδη ένδυσης, ακολουθούμενα από τα ρολόγια χειρός, τις συσκευές ήχου/βίντεο, τα κλωστοϋφαντουργικά είδη και τα μη αθλητικά υποδήματα.
Σύμφωνα με την μελέτη του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική του σελίδα, ο ετήσιος αριθμός δεσμεύσεων εμπορευμάτων που πραγματοποίησαν οι τελωνειακές αρχές στα σύνορα της ΕΕ, επειδή θεώρησαν ότι παραβίαζαν κάποιο δικαίωμα διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΙ), αυξήθηκαν ελαφρώς το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (από περίπου 70.000 το 2020 σε περίπου 75.000 το 2021).
Ο αριθμός των διαδικασιών που κινήθηκαν αυξήθηκε επίσης από περίπου 102.000 το 2020 σε περίπου 124.000 το 2021 ενώ εντονότερη εξέλιξη παρατηρεί κανείς όσον αφορά τον αριθμό των αντικειμένων που δεσμεύτηκαν (από περίπου 27 εκατομμύρια το 2020 σε περίπου 42 εκατομμύρια το 2021), ξεπερνώντας ακόμη και τα επίπεδα που καταγράφηκαν το 2019 πριν από την πανδημία COVID-19. Ωστόσο, η εκτιμώμενη αξία των δεσμευμένων αντικειμένων σημείωσε μέτρια μόνο αύξηση (από περίπου 778 εκατομμύρια ευρώ σε περίπου 806 εκατομμύρια ευρώ).
Η μικρή αύξηση της εκτιμώμενης αξίας των δεσμευμένων αγαθών το 2021 οφείλεται αφενός στην αλλαγή της σύνθεσης του «καλαθιού» των δεσμευμένων προϊόντων, το οποίο περιλάμβανε φθηνότερα είδη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και, αφετέρου, στη μείωση της εκτιμώμενης τιμής μονάδας ορισμένων κατηγοριών δεσμευθέντων προϊόντων (κάτι που αφορούσε τόσο την πλειοψηφία των αντικειμένων όσο και τα ακριβότερα αντικείμενα).
Αυτό, όπως σημειώνεται, συνέβη παρά την τεράστια αύξηση του αριθμού των αντικειμένων που δεσμεύτηκαν το συγκεκριμένο έτος, το οποίο ήταν το δεύτερο έτος της πανδημίας COVID-19.
Όλες αυτές οι αυξήσεις αναφέρθηκαν παρά την έλλειψη υποβολής στοιχείων για τις δεσμεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στα ελληνικά σύνορα.
Όσον αφορά στον αριθμό των διαδικασιών, οι υποκατηγορίες προϊόντων που εμφανίζονται συχνότερα ήταν συνήθη καταναλωτικά προϊόντα (είδη ένδυσης και υπόδησης, συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών και των μη αθλητικών υποδημάτων) και προϊόντα πολυτελείας (τσάντες, πορτοφόλια, αρώματα, καλλυντικά και ρολόγια χειρός).
Σχετικά με τον αριθμό των αντικειμένων που δεσμεύτηκαν, τις πέντε πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι υποκατηγορίες στις οποίες τα είδη ανά τεμάχιο είναι συνήθως μικρότερα σε μέγεθος και αξία, η δε μεταφορά τους γίνεται κυρίως σε μεγάλα φορτία με εμπορευματοκιβώτια (υλικά συσκευασίας, άλλα εμπορεύματα, εξαρτήματα κινητών τηλεφώνων, παιχνίδια και άλλα είδη περιποίησης σώματος).
Για την εκτιμώμενη αξία των προϊόντων που δεσμεύτηκαν αναφέρεται ότι, τις πρώτες θέσεις, κατέλαβαν με διαφορά τα προϊόντα πολυτελείας, των οποίων το αντίστοιχο αυθεντικό προϊόν είχε υψηλή μοναδιαία εγχώρια τιμή λιανικής (κυρίως λόγω των σχετικών εμπορικών επωνυμιών), όπως ρολόγια χειρός, είδη ένδυσης, τσάντες, πορτοφόλια και κοσμήματα.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και ένα ασυνήθιστο προϊόν (τα εξαρτήματα κινητών τηλεφώνων), λόγω του μεγάλου αριθμού κατασχεθέντων αντικειμένων στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων.
Όσον αφορά την προέλευση των εισερχομένων στην ΕΕ ειδών που παραβιάζουν ΔΔΙ, από τις ποσότητές τους προκύπτει ότι η Κίνα, η Τουρκία και το Χονγκ Κονγκ διατηρούν σταθερά τα πρωτεία ως χώρες προέλευσης με την Κίνα να είναι η κυρίαρχη χώρα προέλευσης για τις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων.
Επιπλέον, στην πρώτη θέση των εντοπισθέντων προϊόντων με προέλευση την Κίνα που δεσμεύθηκαν διότι παραβίαζαν δικαιώματα ΔΙ βρίσκονται και τα υλικά συσκευασίας και μεταξύ των αντικειμένων με προέλευση την Τουρκία, στην πρώτη θέση βρίσκονται τα είδη ένδυσης ενώ τα εντοπισθέντα αντικείμενα που δεσμεύθηκαν με προέλευση το Χονγκ Κονγκ (Κίνα), είναι στην πλειοψηφία τους ετικέτες, κάρτες και αυτοκόλλητα.
Όσον αφορά στα μέσα μεταφοράς αυτών των προϊόντων, ο μεγαλύτερος αριθμός υποθέσεων δέσμευσης το 2021 εξακολούθησε να αφορά συνήθη καταναλωτικά προϊόντα που μεταφέρονται μέσω ταχυδρομείου και υπηρεσιών ταχυμεταφοράς. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι περιπτώσεις δέσμευσης προϊόντων που μεταφέρονται ταχυδρομικώς μειώνονται συνεχώς, ενώ οι περιπτώσεις δέσμευσης προϊόντων που μεταφέρονται μέσω υπηρεσιών ταχυμεταφοράς έχουν αυξηθεί.
Ως προς τον αριθμό των προϊόντων παραποίησης/απομίμησης, τα αντικείμενα που μεταφέρονται με θαλάσσια και οδικά μέσα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία του συνόλου των δεσμευμένων αντικειμένων, ενώ παρατηρείται αύξηση στις εναέριες και ταχυδρομικές μεταφορές καθώς και στις υπηρεσίες ταχυμεταφοράς.
Τέλος, από τις δεσμεύσεις που πραγματοποιήθηκαν προκύπτει ότι τα σήματα (είτε πρόκειται για σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε για εθνικό και/ή διεθνές σήμα) εξακολουθούν να αποτελούν, με διαφορά, τα δικαιώματα (ΔΔΙ) που παραβιάζονται συχνότερα.
Ωστόσο, υπογραμμίζεται στην μελέτη πως, τα προϊόντα που αναφέρθηκε πως δεσμεύθηκαν στα σύνορα της ΕΕ λόγω παραβίασης δικαιωμάτων ΔΙ εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν επί σειρά ετών μόνο ένα κλάσμα των προϊόντων παραποίησης/απομίμησης και πειρατείας που εκτιμάται ότι εισήλθαν στην αγορά της ΕΕ.
Δεσμεύσεις στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ
Η τάση δέσμευσης εμπορευμάτων που προσβάλλουν ΔΔΙ στην εσωτερική αγορά της ΕΕ ενισχύθηκε το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που υπέβαλαν οι αστυνομικές αρχές, τα τελωνεία και οι αρχές εποπτείας της αγοράς, ο αριθμός των δεσμευμένων εμπορευμάτων που παραβίασαν ΔΔΙ ήταν κατά σχεδόν 7 εκατομμύρια μεγαλύτερος σε σχέση με το 2020 (46 εκατομμύρια), σημειώνοντας ετήσια αύξηση 16%.
Παρά την εν λόγω αύξηση στον αριθμό των δεσμευμένων αντικειμένων, η εκτιμώμενη αξία τους (περίπου 1253εκατ.EUR) μειώθηκε κατά 46 εκατ. ευρώ, ήτοι κατά 3,5% σε ετήσια βάση, λόγω της αλλαγής στη σύνθεση των υποκατηγοριών του «καλαθιού» των δεσμευμένων προϊόντων, το οποίο περιλάμβανε φθηνότερα είδη.
Όσον αφορά τον αριθμό των δεσμευμένων ειδών και την εκτιμώμενη αξία, στα έξι κράτη μέλη με τον μεγαλύτερο αριθμό δεσμεύσεων που αναφέρθηκαν αναλογούσε πάνω από το 95% του συνόλου των δεσμεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην εσωτερική αγορά κατά το 2021.
Όσον αφορά τον αριθμό των δεσμευμένων ειδών, η Ιταλία προηγείται κατά πολύ, με ποσοστό σχεδόν 62% ως προς τον αριθμό των δεσμευμένων ειδών και με 63% ως προς την εκτιμώμενη αξία.
Η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Ουγγαρία βρίσκονται επίσης στις έξι πρώτες θέσεις τόσο ως προς τον αριθμό των δεσμευμένων αντικειμένων όσο και την εκτιμώμενη αξία τους, ενώ η Πορτογαλία και η Ελλάδα συμπληρώνουν την εξάδα τόσο ως προς τον αριθμό των δεσμευμένων αντικειμένων όσο και την εκτιμώμενη αξία αντίστοιχα.
Οι υποκατηγορίες προϊόντων που βρίσκονται στις πέντε πρώτες θέσεις είναι, τα «Άλλα εμπορεύματα» στην πρώτη θέση από την άποψη του αριθμού των ειδών που δεσμεύθηκαν στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς της και ακολουθούν τα τσιγάρα και οι ετικέτες, οι κάρτες και τα αυτοκόλλητα, τα είδη ένδυσης και, σε μικρότερο βαθμό, οι συσκευές ήχου/βίντεο.
Όσον αφορά την εκτιμώμενη αξία τους, οι τέσσερις υποκατηγορίες μιας ομάδας (κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, είδη ένδυσης, συσκευές ήχου/βίντεο και μη αθλητικά παπούτσια) μοιράζονται την πρώτη θέση παρουσιάζοντας παρόμοια συνολικά ποσοστά, ακολουθούμενα από τα τσιγάρα.
Τέλος, τα σήματα αποτελούν το είδος ΔΔΙ που παραβιάστηκε περισσότερο στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην εσωτερική αγορά της ΕΕ (άνω του 93 % των δεσμευμένων ειδών). Μεταξύ των λοιπών παραβιαζόμενων ΔΔΙ στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς συγκαταλέγονται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (περίπου 6 % των δεσμευμένων ειδών) και τα σχέδια και υποδείγματα (περίπου 0,7%).
Συνολικά στοιχεία για δεσμεύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2021
Οι ποσότητες των πλαστών ειδών που δεσμεύθηκαν και δεν διατέθηκαν στην αγορά της ΕΕ ανήλθε σε σχεδόν 86 εκατομμύρια είδη το 2021. Αυτό δείχνει ότι ο αριθμός των αναφερθέντων ειδών που δεσμεύθηκαν και δεν διατέθηκαν αυξήθηκε κατά σχεδόν 31% σε σύγκριση με το 2020 (66 εκατομμύρια είδη).
Σχεδόν το 62% των ειδών δεσμεύθηκαν στην εσωτερική αγορά και τα υπόλοιπα στα σύνορα της ΕΕ.
Η εκτιμώμενη αξία των πλαστών ειδών που δεσμεύτηκαν στην ΕΕ ξεπέρασε τα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η αξία αυτή μειώθηκε κατά σχεδόν 3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρά την αύξηση στον αριθμό των αντικειμένων που δεσμεύτηκαν.
Η αντίφαση αυτή συνάδει με τη γενική εικόνα των δεσμεύσεων αντικειμένων παραποίησης/απομίμησης στην εσωτερική αγορά, όπως εξηγήθηκε προηγουμένως. Το 2021, περίπου το 65% της συνολικής αξίας των δεσμευμένων ειδών αναλογούσε σε δεσμεύσεις στις εθνικές αγορές, ενώ το υπόλοιπο σε δεσμεύσεις στα σύνορα της ΕΕ. Τα ποσοστά αυτά συνάδουν με εκείνα του 2020.
Στα 10 κράτη μέλη με τον μεγαλύτερο αριθμό δεσμεύσεων που αναφέρθηκαν αναλογούσε περίπου το 97% των ποσοτήτων και πάνω από το 93% της εκτιμώμενης αξίας των ειδών που δεσμεύτηκαν.
Η Ιταλία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό δεσμεύσεων για τα επιμέρους είδη, πραγματοποιώντας το 39% του συνολικού αριθμού δεσμεύσεων και πάνω από το 41% των δεσμεύσεων με βάση την εκτιμώμενη αξία.
Γενικά, οι πέντε συνηθέστερες υποκατηγορίες δεσμευμένων προϊόντων ως προς τον αριθμό τους σε ολόκληρη την ΕΕ ήταν τα υλικά συσκευασίας, τα τσιγάρα, οι ετικέτες, οι κάρτες και τα αυτοκόλλητα, τα είδη ένδυσης και τα παιχνίδια. Οι πέντε αυτές υποκατηγορίες αντιπροσώπευαν ποσοστό άνω του 53% των προϊόντων που καταγράφηκαν.
Όσον αφορά στην εκτιμώμενη αξία των ειδών, οι πρώτες σε σειρά υποκατηγορίες εντοπισθέντων προϊόντων ήταν τα είδη ένδυσης, ακολουθούμενα από τα ρολόγια χειρός, τις συσκευές ήχου/βίντεο, τα κλωστοϋφαντουργικά είδη και τα μη αθλητικά υποδήματα.
Οι πέντε υποκατηγορίες αυτές αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 54% της εκτιμώμενης αξίας των δεσμεύσεων που αναφέρθηκαν το 2021.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πιθανή πηγή βαρυτικών κυμάτων τα “κουκούλια” των ετοιμοθάνατων αστεριών

Πηγή φωτογραφίας: Ore Gottlieb / CIERA / Northwestern University
Τα “κουκούλια” που σχηματίζονται καθώς τα τεράστια ετοιμοθάνατα αστέρια αποβάλλουν συντρίμμια, πιθανόν να εκπέμπουν βαρυτικά κύματα, σύμφωνα ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν τη μελέτη τους κατά την 242η Συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας.
Επικεφαλής της έρευνας είναι ο Όρε Γκότλιμπ, υπότροφος στο Κέντρο Διεπιστημονικής Εξερεύνησης και Έρευνας στην Αστροφυσική (CIERA) του Πανεπιστημίου του Νορθουέστερν. Ανάμεσα στους συν-συγγραφείς της μελέτης είναι και η Ελληνίδα αστροφυσικός και διευθύντρια του CIERA, Βίκυ Καλογερά.
Μέχρι στιγμής οι αστροφυσικοί έχουν ανιχνεύσει βαρυτικά κύματα μόνο από δυαδικά συστήματα, τις συγχωνεύσεις μαύρων τρυπών ή δυο αστέρων νετρονίων. Αν και θεωρητικά οι αστροφυσικοί θα έπρεπε να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν βαρυτικά κύματα από μια μόνο, μη δυαδική πηγή, δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα αυτά τα σήματα.
Τώρα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Νορθουέστερν προτείνουν ότι πρέπει να στραφεί η προσοχή σε ένα νέο, απροσδόκητο και εντελώς ανεξερεύνητο μέρος: τα ταραχώδη, ενεργητικά κουκούλια που περιβάλλουν ετοιμοθάνατους αστέρες μεγάλης μάζας.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις τελευταίας τεχνολογίας για να μοντελοποιήσουν την κατάρρευση ενός αστέρα μεγάλης μάζας. Όταν τα αστέρια αυτά καταρρέουν σε μαύρες τρύπες, μπορεί να δημιουργήσουν ισχυρές εκροές (ή πίδακες) σωματιδίων που ταξιδεύουν κοντά στην ταχύτητα του φωτός. Στις προσομοιώσεις μοντελοποιήθηκε αυτή η διαδικασία από τη στιγμή που το άστρο καταρρέει μέχρι τη διαφυγή του πίδακα.
«Όταν υπολόγισα τα βαρυτικά κύματα από την περιοχή της μαύρης τρύπας, βρήκα μια άλλη πηγή που διέκοπτε τους υπολογισμούς μου, το κουκούλι. Προσπάθησα να το αγνοήσω, αλλά διαπίστωσα ότι ήταν αδύνατο να το αγνοήσω. Τότε συνειδητοποίησα ότι το κουκούλι ήταν μια ενδιαφέρουσα πηγή βαρυτικών κυμάτων», αναφέρει ο Όρε Γκότλιμπ. Μάλιστα, όπως σημειώνεται στη μελέτη, το Παρατηρητήριο Βαρυτικών Κυμάτων LIGO με το συμβολόμετρο λέιζερ μπορεί να είναι σε θέση να ανιχνεύσει αυτά τα βαρυτικά κύματα.
Ο κ. Γκότλιμπ επισημαίνει ότι «η μελέτη μας είναι ένα κάλεσμα προς την κοινότητα να εξετάσει τα κουκούλια ως πηγή βαρυτικών κυμάτων» και προσθέτει: «Μελετώντας τα, θα μπορούσαμε να μάθουμε περισσότερα για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό των άστρων, τις ιδιότητες των πιδάκων και την επικράτησή τους στις αστρικές εκρήξεις».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Αρκτική μπορεί να μην έχει θαλάσσιους πάγους τον Σεπτέμβριο ήδη από το 2030

Ο Αρκτικός Ωκεανός είναι πιθανό να μην έχει πάγους τον Σεπτέμβριο ήδη από τη δεκαετία του 2030, δηλαδή περίπου μια δεκαετία νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communications».
Το σενάριο αυτό φαίνεται πιθανό να ισχύσει ακόμα και στην περίπτωση που θα υπάρχουν χαμηλές εκπομπές ρύπων και αυτό παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις στην έκτη έκθεση αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) δεν προέβλεπαν κάτι τέτοιο σε περίπτωση που υπάρχουν χαμηλές εκπομπές ρύπων.
Αυτό το εύρημα υπογραμμίζει τον σημαντικό αντίκτυπο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην Αρκτική και καταδεικνύουν τη σημασία του σχεδιασμού και της προσαρμογής στο σενάριο αυτό στο εγγύς μέλλον.
Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής μειώνεται ραγδαία σε όλες τις εποχές κατά τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η μείωση είναι αυξημένη από το 2000 και μετά.
Μια Αρκτική χωρίς θαλάσσιο πάγο θα επηρεάσει τις ανθρώπινες κοινωνίες και τα φυσικά οικοσυστήματα τόσο εντός όσο και εκτός της Αρκτικής.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σουνγκ-Κι Μιν από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Πόχανγκ της Νότιας Κορέας, χρησιμοποίησαν δεδομένα παρατήρησης μεταξύ 1979-2019 για τις προσομοιώσεις κλιματικών μοντέλων.
Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι ο ανθρώπινος αντίκτυπος στη μείωση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική μπορεί να φανεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η συμβολή των αερολυμάτων και των φυσικών παραγόντων, όπως η ηλιακή και η ηφαιστειακή δραστηριότητα, βρέθηκε να είναι πολύ χαμηλότερη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Επιστημονικά Βραβεία από το Ίδρυμα Μποδοσάκη σε τέσσερις νέους Έλληνες που διαπρέπουν διεθνώς

Τα Επιστημονικά Βραβεία 2023 του Ιδρύματος Μποδοσάκη φέρνουν στο προσκήνιο το έργο τεσσάρων νέων Ελλήνων επιστημόνων που πρωτοπορούν στον παγκόσμιο ερευνητικό στίβο και έχουν ήδη συνεισφέρει σημαντικά στην πρόοδο της επιστήμης με τις κορυφαίες επιδόσεις τους.
Ο θεσμός των Επιστημονικών Βραβείων, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αναδεικνύει, κάθε δύο έτη, το έργο Ελληνίδων και Ελλήνων, κατά την ιθαγένεια ή το γένος, επιστημόνων ηλικίας, έως 40 ετών, οι οποίοι διακρίνονται για την εξαιρετική συμβολή τους στους τομείς των Βασικών Επιστημών, των Βιοεπιστημών, των Εφαρμοσμένων Επιστημών και της Τεχνολογίας και των Κοινωνικών Επιστημών.
Η τελετή απονομής των Επιστημονικών Βραβείων 2023 του Ιδρύματος Μποδοσάκη θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου στο Ζάππειο Μέγαρο.
Επιστημονικά Βραβεία Ιδρύματος Μποδοσάκη 2023
Στον τομέα των Βιοεπιστημών και τον κλάδο των Βιοϊατρικών Επιστημών, το Επιστημονικό Βραβείο 2023 απονέμεται στον ελληνικής καταγωγής Edward Chouchani, αναπληρωτή καθηγητή Βιολογίας του Καρκίνου, Dana-Farber Cancer Institute και αναπληρωτή καθηγητή Κυτταρικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Harvard.
Ο Edward Chouchani, ένας εξαιρετικός επιστήμονας στον τομέα του μεταβολισμού, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι μηχανισμοί του μεταβολισμού ρυθμίζουν τις φυσιολογικές διεργασίες. Στόχος της έρευνάς του είναι η αξιοποίηση αυτών των νεοανακαλυφθέντων μηχανισμών στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για μεταβολικές, φλεγμονώδεις και μεταστατικές ασθένειες.
Για τις ανακαλύψεις του έχει δημοσιεύσει πάνω από 60 εργασίες σε κορυφαία περιοδικά και έχει υπάρξει συνιδρυτής τριών εταιρειών βιοτεχνολογίας, οι οποίες συγκέντρωσαν χρηματοδότηση άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Για τα ερευνητικά του επιτεύγματα, έχει κερδίσει σειρά βραβείων, όπως η υποτροφία Pew, το Heidi Helmholtz Diabetes Award, το Biochemical Society Early Career Investigator Award, το Armen H. Tashjian Award for Excellence in Endocrine Research, το Glenn Foundation for Medical Research Breakthroughs in Gerontology (BIG) Award και το Vilcek Prize for Creative Promise.
Στον τομέα των Βασικών Επιστημών και στον κλάδο της Χημείας, το Επιστημονικό Βραβείο 2023 απονέμεται στον Κωνσταντίνο Βογιατζή, αναπληρωτή καθηγητή της Θεωρητικής και Υπολογιστικής Χημείας του University of Tennessee.
Το ερευνητικό έργο του Κωνσταντίνου Βογιατζή επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων υπολογιστικών μεθόδων που βασίζονται στην κβαντική χημεία και στην τεχνητή νοημοσύνη για την περιγραφή χημικών διεργασιών που προωθούν καθαρές τεχνολογίες για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο απώτερος στόχος είναι η αποσαφήνιση των θεμελιωδών φυσικών αρχών που διέπουν τη χημική δραστικότητα, κατάλυση και προσρόφηση. Το 2020 και το 2022 τιμήθηκε με το Ffrancon Williams Endowed Faculty Award in Chemistry, το 2021 με το OpenEye Outstanding Junior Faculty Award της Αμερικάνικης Ένωσης Χημικών και το 2022 με το CAREER Award της National Science Foundation των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στις Κοινωνικές Επιστήμες και τον κλάδο Οικονομικής Επιστήμης ή Πολιτικής Επιστήμης, το Επιστημονικό Βραβείο 2023 Βραβείο απονέμεται στον ελληνικής καταγωγής Philipp Strack, καθηγητή Οικονομικών Επιστημών στο Yale University.
Το πρωτοποριακό και ιδιαίτερα ευρύ έργο του Philipp Strack ανήκει στον χώρο της μικροοικονομικής θεωρίας και μελετά κυρίως το πώς οι άνθρωποι λαμβάνουν αποφάσεις και αλληλεπιδρούν σε δυναμικά περιβάλλοντα.
Η έρευνά του βασίζεται στην οικονομική θεωρία και τα συμπεριφορικά οικονομικά και οι διεργασίες που μελετά έχουν εφαρμογή σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με άμεσο αντίκτυπο για την κοινωνία όπως, μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις της υπερβολικής αυτοπεποίθησης και άλλων παρανοήσεων στη λήψη αποφάσεων, οι ψυχολογικοί μηχανισμοί πίσω από την προκατάληψη, ο σχεδιασμός των διασταυρούμενων μεταμοσχεύσεων, η δυναμική τιμολόγηση των αγαθών, η βέλτιστη οργάνωση και λειτουργία των lockdown σε μια πανδημία, ο σχεδιασμός των κρυπτονομισμάτων, οι βέλτιστοι φόροι για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα χωρίς να βλάπτονται οι φτωχοί.
Το έργο του περιλαμβάνει πάνω από 30 δημοσιεύσεις σε διακεκριμένα επιστημονικά περιοδικά στο χώρο της οικονομικής επιστήμης, ενώ από το 2023 είναι μέλος της Econometric Society.
Στον τομέα Εφαρμοσμένων Επιστημών/Τεχνολογίας και τον κλάδο Applications of Artificial Intelligence Methods and Technologies in Engineering Disciplines, το Επιστημονικό Βραβείο 2023 απονέμεται στον Βασίλειο Συργκάνη, επίκουρο καθηγητή Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Stanford University, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών (by courtesy), James and Anna Marie Spilker Faculty Fellow.
Η έρευνά του έγκειται στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, της θεωρίας παιγνίων και της θεωρίας των αλγορίθμων, με απώτερο στόχο τη βέλτιστη λήψη αποφάσεων με τη χρήση δεδομένων.
Το έργο του συνεισφέρει σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων όπως η μηχανική μάθηση, η οικονομετρία, η στατιστική, η θεωρία της μάθησης, η θεωρία παιγνίων και ο σχεδιασμός μηχανισμών. Με την ερευνητική του ομάδα εργάζεται σε θέματα μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης, με επίκεντρο την ανακάλυψη σχέσεων αιτιότητας και τη λήψη αποφάσεων, χρησιμοποιώντας δεδομένα μεγάλων διαστάσεων, με κύριες εφαρμογές στη βιοϊατρική, στη διοίκηση επιχειρήσεων και στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Έχει λάβει βραβεία «καλύτερης δημοσίευσης» (“Best Paper” awards) σε κορυφαία συνέδρια στον τομέα ειδίκευσής του: EC, COLT και NeurIPS.
«Με τα Επιστημονικά Βραβεία, το Ίδρυμα Μποδοσάκη αναδεικνύει το ελληνικό πνεύμα που διακρίνεται στον διεθνή επιστημονικό στίβο και τιμά τα επιστημονικά επιτεύγματα των νέων επιστημόνων», τονίζει η πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Αθηνά Δεσύπρη. «Οι διακρίσεις των νέων επιστημόνων μπορούν να εμπνεύσουν και να ανοίξουν τους ορίζοντες της επιστημονικής εξέλιξης και αριστείας, στη στήριξη των οποίων το Ίδρυμα Μποδοσάκη παραμένει διαχρονικά προσηλωμένο».
Ο θεσμός των Επιστημονικών Βραβείων Ιδρύματος Μποδοσάκη
Ο θεσμός των Επιστημονικών Βραβείων εντάσσεται στο πλαίσιο των κοινωφελών σκοπών του Ιδρύματος Μποδοσάκη για την προαγωγή τής παιδείας και την ανάδειξη της επιστημονικής αριστείας. Κριτήρια για την απονομή των Επιστημονικών Βραβείων Μποδοσάκη αποτελούν η εξαιρετική επίδοση των υποψηφίων στον επιστημονικό τομέα τους, στον οποίο έχουν να παρουσιάσουν ολοκληρωμένο έργο, η συμβολή των υποψηφίων στην πνευματική, επιστημονική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, καθώς και η συμβολή τους στη διεθνή προβολή της Ελλάδας με το ήθος και το έργο τους. Από το 1992 έως σήμερα, τα Επιστημονικά Βραβεία έχουν απονεμηθεί σε 61 Έλληνες και Ελληνίδες επιστήμονες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Κλειστά τα φαρμακεία στις 14 Ιουνίου

Κλειστά θα παραμείνουν στις 14 Ιουνίου τα φαρμακεία σε όλη τη Γερμανία, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Γερμανικών Ενώσεων Φαρμακείων (ABDA), διαμαρτυρόμενη για τα προβλήματα στην προμήθεια φαρμάκων, τη γραφειοκρατική επιβάρυνση των φαρμακοποιών και τη μείωση του κέρδους, η οποία οδηγεί σε συρρίκνωση του αριθμού των φαρμακείων.
Η ABDA κατηγορεί την κυβέρνηση για αδράνεια στις περιπτώσεις έλλειψης φαρμάκων και τα ασφαλιστικά ταμεία για «μανία λιτότητας» στην προμήθεια φαρμάκων.
«Τα φαρμακεία καταστρέφονται από τη λιτότητα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ABDA, ενώ η πρόεδρός της Γκαμπριέλε Οφερβιούινγκ δηλώνει ότι «τα προβλήματα με τα σπάνια φάρμακα, η επιδεινούμενη κατάσταση στην προμήθεια φαρμάκων και η υπερβολική γραφειοκρατία θα κάνουν την κατάσταση δυσμενέστερη για τα γερμανικά φαρμακεία».
Αυτοί είναι και οι λόγοι που συνεχώς μειώνεται ο αριθμός των φαρμακείων, εξηγεί η πρόεδρος της Ομοσπονδίας και ζητά μεγαλύτερη ευελιξία για τους φαρμακοποιούς στην επιλογή φαρμάκου.
Το 2022 έκλεισαν 293 φαρμακεία και ο συνολικός αριθμός τους σήμερα ανέρχεται σε 17.939. Το 2021 αντιστοιχούσαν 23 φαρμακεία σε 100.000 κατοίκους, κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ενδεικτικά την «καταστροφική» κατάσταση στα παιδικά αντιβιοτικά, τα οποία είναι εξαιρετικά δυσεύρετα, ενώ προειδοποιούν και για το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, το οποίο εκτιμούν ότι θα εξελιχθεί μελλοντικά σε «πολύ σοβαρό».
Πολλοί φαρμακοποιοί αναζητούν διάδοχο για να αναλάβει το φαρμακείο τους μετά τη συνταξιοδότησή τους, αλλά δυσκολεύονται, καθώς το επάγγελμα δεν θεωρείται πλέον τόσο προσοδοφόρο.
Στις 14 Ιουνίου, Ημέρα των Φαρμακείων, τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τα φαρμακεία έκτακτης ανάγκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Παλαιοντολόγος υποστηρίζει ότι ανακάλυψε ταφές παλαιότερες από εκείνες του Homo sapiens

Η είδηση, εφόσον αποδειχθεί αληθής, θα μπορούσε να κλονίσει τις επικρατούσες αντιλήψεις για την εξέλιξη του ανθρώπου: ο φημισμένος παλαιοντολόγος Λι Μπέργκερ ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε στη Νότια Αφρική προϊστορικές ταφές, παλαιότερες κατά τουλάχιστον 100.000 χρόνια από εκείνες που γνώριζαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.
Σε εμβρυακή στάση, κουλουριασμένοι σε κόγχες σκαμμένες στο άκρο ενός δικτύου στενών στοών, καμιά τριανταριά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, οι μακρινοί ξάδελφοι του σύγχρονου ανθρώπου βρέθηκαν απολιθωμένοι στους τάφους τους στις ανασκαφές που ξεκίνησαν το 2018.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι τάφοι ήταν γεμισμένοι με το χώμα που είχε σκαφτεί αρχικά για να ανοιχτούν οι τρύπες, απόδειξη, όπως λένε, ότι τα σώματα αυτών των ανθρωπιδών ενταφιάστηκαν σκόπιμα.
Πρόκειται για τις αρχαιότερες ταφές που έχουν βρεθεί, παλαιότερες κατά τουλάχιστον 100.000 χρόνια από τις ταφές του «Σοφού» ανθρώπου, του Homo sapiens, υποστηρίζουν στα άρθρα τους, που δεν έχουν ακόμη μελετηθεί από ομότιμούς τους πριν από τη δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση eLife.
Οι ανασκαφές έγιναν στο «Λίκνο της Ανθρωπότητας», μια τοποθεσία που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco και βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ.
Οι παλαιότεροι τάφοι που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα, κυρίως στη Μέση Ανατολή και την Κένυα, είναι ηλικίας περίπου 100.000 ετών και σε αυτούς ενταφιάστηκαν Homo sapiens.
Οι τάφοι της Νότιας Αφρικής είναι 200.000-300.000 ετών. Περιέχουν οστά ανθρωπιδών Homo naledi, ενός είδους που έχει εκλείψει και είχε ύψος περίπου 1,50 μέτρο και εγκέφαλο σε μέγεθος πορτοκαλιού.
Το είδος αυτό ανακαλύφθηκε το 2013 από τον Αμερικανό, πολιτογραφημένο Νοτιοαφρικανό, παλαιοανθρωπολόγο Λι Μπέργκερ και έθεσε σε αμφισβήτηση τη γραμμική εξέλιξη του ανθρώπου. Για τους επιστήμονες, παραμένει ακόμη μυστήριο.
Ο Homo naledi (που σημαίνει «αστέρι», σε μια τοπική γλώσσα της Νότιας Αφρικής), είχε χαρακτηριστικά άλλων πρωτόγονων ειδών, όπως η οδοντοστοιχία του, αλλά πόδια παρόμοια με τα δικά μας και χέρια ικανά να χειρίζονται εργαλεία.
«Αυτές οι ανακαλύψεις δείχνουν ότι οι ταφικές πρακτικές δεν ήταν αποκλειστικό προνόμιο του Homo sapiens ή άλλων ανθρωπιδών που διέθεταν εγκέφαλο μεγαλύτερου μεγέθους», εκτιμούν οι επιστήμονες.
Η θεωρία αυτή, που έρχεται σε αντίθεση με την κοινώς αποδεκτή αντίληψη ότι η συνείδηση του θανάτου και οι πρακτικές που τον συνοδεύουν κάνουν κάποιον “άνθρωπο”, είχε διατυπωθεί από τον Μπέργκερ και παλαιότερα, όταν παρουσίασε τον Homo naledi στον κόσμο, το 2015.
Τότε, είχε προκαλέσει σάλο και πολλοί ειδικοί αμφισβήτησαν την εγκυρότητα των ανακαλύψεων του προβεβλημένου Αμερικανού επιστήμονα, ο οποίος στηρίζεται από το National Geographic.
«Πήγαινε πάρα πολύ για τους επιστήμονες εκείνη την εποχή», σχολίασε ο Μπέργκερ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ήταν πεπεισμένοι πως όλα αυτά συνδέονται με τον μεγάλο εγκέφαλο και ότι έγιναν πολύ πρόσφατα, πριν από λιγότερα από 100.000 χρόνια», εξήγησε. «Βρισκόμαστε στο σημείο να πούμε στον κόσμο ότι αυτό δεν αληθεύει», πρόσθεσε, πηγαίνοντας ακόμη μακρύτερα. Υποστηρίζει ότι στα χωρίσματα των τάφων βρέθηκαν γεωμετρικά σύμβολα, τετράγωνα, τρίγωνα ή σταυροί, χαραγμένα προσεκτικά με κάποιο αιχμηρό εργαλείο.
«Αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι δεν είναι οι μόνοι που ανέπτυξαν συμβολικές πρακτικές, αλλά ίσως δεν ήταν καν εκείνοι που επινόησαν αυτή τη συμπεριφορά», είπε.
Η Κάρολ Γουόρντ, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι, σχολίασε ότι «τα αποτελέσματα αυτά, εάν επιβεβαιωθούν, θα έχουν μεγάλη σημασία».
«Ανυπομονώ να μάθω πώς η θέση των λειψάνων αποκλείει άλλες πιθανές εξηγήσεις, πέρα από τη σκόπιμη ταφή τους, και να δω τα αποτελέσματα αφού θα έχουν μελετηθεί από ομοτίμους μας», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια μεσαιωνική πόλη που βυθίστηκε στη Βόρεια Θάλασσα το 1362

Ο θρύλος λέει ότι η άλλοτε ακμάζουσα πόλη, η οποία τώρα βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της βόρειας Γερμανίας, βυθίστηκε μέσα σε μία νύχτα μετά από σφοδρή καταιγίδα.
Αρχαιολόγοι χαρτογράφησαν για πρώτη φορά τη μεσαιωνική πόλη Ρούνγκχολτ (Rungholt) που είχε βυθιστεί στη Βόρεια Θάλασσα το 1362.
Ο θρύλος λέει ότι η άλλοτε ακμάζουσα πόλη, η οποία τώρα βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της βόρειας Γερμανίας, βυθίστηκε μέσα σε μία νύχτα μετά από σφοδρή καταιγίδα, η οποία ήρθε ως τιμωρία για τις αμαρτίες των κατοίκων της. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, οι αμαρτίες αυτές περιλάμβαναν μέθη, ασέβεια και επίδειξη πλούτου.
Το τέλος ήρθε γύρω στα Χριστούγεννα, όταν μια συμμορία νεαρών μέθυσων προσπάθησε να αναγκάσει έναν ιερέα να μεταλάβει ένα ετοιμοθάνατο γουρούνι. Ο κληρικός πήγε στην εκκλησία, προσευχήθηκε και ζήτησε από τον Θεό να τιμωρήσει τους νεαρούς.
Ο ίδιος έφυγε από την πόλη την επόμενη μέρα, και το ίδιο βράδυ μια μεγάλη καταιγίδα εξαφάνισε το Ρούνγκχολτ από προσώπου γης. Σύμφωνα με τους μεσαιωνικούς θρύλους, ο ήχος του καμπαναριού ακουγόταν από τα βάθη της Βόρειας Θάλασσας.
Ενώ ορισμένοι ιστορικοί έχουν αμφισβητήσει την ύπαρξη της πόλης, μια νέα μελέτη αποκάλυψε τα απομεινάρια της στη Θάλασσα του Βάντεν.
Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Christian-Albrecht του Κιέλου χαρτογράφησαν περίπου 1,9 χιλιόμετρα μεσαιωνικών τύμβων γύρω από το νησί Südfall χρησιμοποιώντας διάφορες γεωφυσικές μεθόδους.
Τα νέα ευρήματα περιλαμβάνουν ένα λιμάνι, τα θεμέλια μιας μεγάλης εκκλησίας και συστήματα αποχέτευσης.
Οι έρευνες συνεχίζουν να φέρνουν στο φως σημαντικά νέα ευρήματα και παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Ωστόσο οι αρχαιολόγοι εντείνουν την έρευνα καθώς οι συνθήκες διαβρώνουν συνεχώς τα ευρήματα.
«Τα κατάλοιπα των μεσαιωνικών οικισμών έχουν ήδη διαβρωθεί σε μεγάλο βαθμό και συχνά εντοπίζονται μόνο ως αρνητικά αποτυπώματα», δήλωσε η Χάνα Χάντλερ, η οποία εργάζεται στο Ινστιτούτο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Mainz.