Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια πρώτη για ελληνικό Πανεπιστήμιο και τον καθηγητή Ν. Στεργιούλα στην ανίχνευση νέας υποψήφιας πηγής βαρυτικών κυμάτων

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: Καθηγητής Νίκος Στεργιούλας / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ήταν Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, 10.11 το πρωί, ώρα Ελλάδος. Μία ιστορική στιγμή για ερευνητική ομάδα ελληνικού πανεπιστημίου και μια στιγμή απερίγραπτης χαράς για τον καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκο Στεργιούλα.

Ήταν η πρώτη φορά που η ανίχνευση μιας νέας υποψήφιας πηγής βαρυτικών κυμάτων από τους ανιχνευτές LIGO στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε από ερευνητές ελληνικού πανεπιστημίου, μέσω του General Coordinates Circular (GCN) της NASA!

Η ανακοίνωση (με πρώτη εκτίμηση σφάλματος 1 στα 100 χρόνια) αφορά την πιθανή ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων από τη συγχώνευση ενός διπλού συστήματος μελανών οπών και στάλθηκε μέσω του GCN, από τον κ. Στεργιούλα.

«Η τυχερή βάρδια… που το Σύμπαν συνωμότησε ελληνικά»

«Είχα τη μεγάλη χαρά να στείλω την ανακοίνωση. Είναι η πρώτη φορά που στάλθηκε από ελληνικό πανεπιστήμιο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στεργιούλας – εμφανώς συγκινημένος – ενθυμούμενος ότι «ξεκίνησα ως θεωρητικός αστροφυσικός, το διδακτορικό μου ήταν στη θεωρητική και υπολογιστική μελέτη στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας και σε αυτό το αντικείμενο εργάστηκα τα περισσότερα χρόνια, όμως από το 2015 που για πρώτη φορά ανιχνεύτηκαν βαρυτικά κύματα είχα την επιθυμία να συμμετάσχω σε μια πραγματική ανακάλυψη, να νοιώσω αυτή τη χαρά που νοιώθει κάποιος όταν ανακαλύπτει κάτι καινούριο και δεν το μελετάει μόνο θεωρητικά».

«Πήραμε μεγάλη χαρά, γιατί είμαστε τρία χρόνια σε αυτό το πείραμα (σ.σ. το διεθνές πείραμα ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων LIGO-Virgo-KAGRA) ως ομάδα, αλλά ήταν σε φάση αναβάθμισης οι πειραματικές διατάξεις.

Οι παρατηρήσεις μέσα από βάρδιες των ερευνητικών ομάδων ξεκίνησαν περί τα τέλη Μάιου, φέτος. Υπάρχουν πλέον ανιχνεύσεις βαρυτικών κυμάτων περίπου δύο φορές την εβδομάδα κατά μέσο όρο και με βάση την αναβάθμιση που κάναμε υπολογίζουμε ότι θα υπάρχουν και πιο συχνά και στα τέλη του 2024 ευελπιστούμε να έχουμε κάποια ανίχνευση περίπου ανά μιάμιση μέρα», εξήγησε ο καθηγητής.

«Είναι η πρώτη φορά που ερευνητική ομάδα από ελληνικό πανεπιστήμιο συμμετέχει σε ανιχνεύσεις βαρυτικών κυμάτων», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι «η διαδικασία που ακολουθείται είναι ότι υπάρχει η λεγόμενη βάρδια, δηλαδή ανά 8 ώρες εναλλάσσεται ο υπεύθυνος που παρακολουθεί πώς εξελίσσεται το πείραμα, αν υπάρχει κάποια ανίχνευση και μετά είναι υπεύθυνος να συντονίσει την επεξεργασία των δεδομένων, να συγκαλέσει συμβούλιο με άλλους ερευνητές, και να εκδώσει τελικά ανακοίνωση μέσω της υπηρεσίας GCN της NASA».

Η Ομάδα του ΑΠΘ τα τελευταία δύο χρόνια συμμετέχει σε όλες τις δημοσιεύσεις του πειράματος και η συγκεκριμένη ανίχνευση θα αναλυθεί περαιτέρω και πρόκειται να συμπεριληφθεί σε μελλοντική δημοσίευση του πειράματος, στην οποία και θα συμμετέχει.

Οι ανακοινώσεις της υπηρεσίας GCN της NASA αποστέλλονται και ανακοινώνονται διαδικτυακά προς όλους τους αστρονόμους παγκοσμίως, ώστε να έχουν την ευκαιρία να κάνουν επιπλέον παρατηρήσεις κάποιας νέας πηγής με την ελπίδα να βρεθεί κι άλλου είδους ακτινοβολία από μια τέτοια συγχώνευση, όπως συνέβη το 2017 με τη συγχώνευση δύο αστέρων νετρονίου.

«Στο παγκόσμιο πείραμα ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων συμμετέχουν ερευνητές από την Αμερική μέσω ανιχνευτών Ligo, από την Ευρώπη μέσω Virgo στον οποίο ανήκουμε, από την Ασία όπου έχουμε στην Ινδία τον LIGO India και στην Ιαπωνία τον Kagra, ενώ υπάρχουν και στην Αυστραλία.

Στη διάρκεια ενός 24ωρου υπάρχουν τρεις οκτάωρες βάρδιες πους συμπίπτουν με την αντίστοιχη ηλιοφάνεια σε κάθε ήπειρο. Εμείς ξεκινάμε πρωί μέχρι το απόγευμα, μετά η παρατήρηση συνεχίζεται από την Ασία και την Αμερική», διευκρίνισε ο κ. Στεργιούλας.

Μέλη της ομάδας του είχαν αρκετές βάρδιες στη διάρκεια καλοκαιριού αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η πρώτη φορά που το σύμπαν … συνωμότησε υπέρ τους και έγινε η ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων.

Πηγή φωτογραφίας: Καθηγητής Νίκος Στεργιούλας / ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η εθνική ομάδα των … διαστημικών επιτυχιών»

Η ερευνητική ομάδα βαρυτικών κυμάτων του κ. Στεργιούλα στο ΑΠΘ είναι πολυάριθμη, ενώ έχει και δύο ερευνητές από Αθήνα. Επικεντρώνεται τα τελευταία χρόνια στην εφαρμογή της Μηχανικής Μάθησης στην Αστρονομία Βαρυτικών Κυμάτων, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα Βαθιάς Μάθησης του καθηγητή Αναστασίου Τέφα στο Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ.

Η ομάδα συμμετέχει στο διεθνές πείραμα βαρυτικών κυμάτων LIGO-Virgo-KAGRA καθώς και στον διαστημικό ανιχνευτή LISA της ESA.

Το διπλό σύστημα μελανών οπών που με πιθανότητα μεγαλύτερη του 99% συγχωνεύτηκε θα έπρεπε να βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Δηλαδή, τα βαρυτικά κύματα θα πρέπει να ξεκίνησαν το ταξίδι τους όταν το Σύμπαν ήταν κατά πολύ νεότερο, για να φτάσουν σήμερα στη Γη και να ανιχνευτούν στις 10:11 π.μ. ώρα Ελλάδος από τους ανιχνευτές LIGO.

«Δημιουργήσαμε την ομάδα βαρυτικών κυμάτων στο ΑΠΘ, σε συνεργασία με τον συνάδελφο Αναστάσιο Τέφα, καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής που ειδικεύεται στη βαθειά μάθηση (Deep learning). Δημιουργήσαμε την ομάδα το 2020 και πλέον επικεντρωνόμαστε σε εξελιγμένους αλγορίθμους για την ανάλυση δεδομένων που παράγουν τα πειράματα ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων.

Στην πράξη έχουμε δημιουργήσει έναν κώδικα μηχανικής μάθησης που αυτοματοποιεί τη διαδικασία της ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων, τον οποίο αυτή τη στιγμή τον ελέγχουμε με βάση παλαιότερες ανιχνεύσεις και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα μπει στην πραγματική παραγωγή», επισήμανε ο κ. Στεργιούλας.

Υπάρχουν αρκετές ερευνητικές ομάδες στο εξωτερικό που προσπαθούν να δημιουργήσουν τέτοιους κώδικές, όμως ο κώδικας που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ ήταν εκείνος που διακρίθηκε ως ο καλύτερος ανάμεσα σε τέσσερις που έγιναν δεκτοί σε διαγωνιστική διαδικασία που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Max Planck στη Γερμανία.

«Ο δικός μας κώδικας ξεχώρισε πετυχαίνοντας την καλύτερη επίδοση σε σχέση με άλλους και υπήρξε και η σχετική δημοσίευση. Θέλω να εξάρω την κρίσιμη συμβολή της Δρ Παρασκευής Νούση, μέλους της ομάδας Τέφα που έγραψε τον συγκεκριμένο κώδικα.

Μετά τη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού μας ανατέθηκε και διοργανώσαμε τον Μάρτιο 2023 ένα σχολείο για ερευνητές από όλη την Ευρώπη που ήλθαν στη Θεσσαλονίκη, στο ΑΠΘ για να διδαχθούν αυτές τις νέες μεθόδους εφαρμογής της μηχανικής μάθησης στα βαρυτικά κύματα και είχαμε μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία στη διοργάνωση αυτή», κατέληξε ο καθηγητής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο που θα συλλέξει δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Published

on

Από

Photo credits: PIRO4D / pixabay

Η Κίνα εκτόξευσε σήμερα ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο με στόχο να συλλέξει δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, σε μια ιστορική αποστολή που θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικό άλμα για το φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της χώρας.

Ο πύραυλος που μεταφέρει το διαστημικό όχημα Chang’e 6, εκτοξεύθηκε από το Διαστημικό Κέντρο του Ουεντσάνγκ, στο τροπικό νησί Χαϊνάν, λίγο πριν από τις 17.30 τοπική ώρα (11.30 ώρα Ελλάδας), μετέδωσε το πρακτορείο «Νέα Κίνα».

Στόχος της αποστολής αυτής είναι να συλλεχθούν περίπου δύο κιλά δειγμάτων από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης και να μεταφερθούν στη Γη για ανάλυση. Πρόκειται για μια τεχνικά σύνθετη αποστολή, που θα διαρκέσει 53 ημέρες.

Το 2019 η Κίνα είχε προσσεληνώσει ένα διαστημικό σκάφος στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, όμως δεν είχε συλλέξει δείγματα.



Το Chang’e 6 θα προσεδαφιστεί στον νότιο πόλο της Σελήνης, στον κρατήρα Άιτκεν, έναν από τους μεγαλύτερους στο ηλιακό σύστημα. Στη συνέχεια θα συλλέξει χώμα και πέτρες και θα κάνει πειράματα στη ζώνη αυτή. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, θα επιστρέψει στη Γη για να προσγειωθεί στο Ουεντσάνγκ.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιστρέψουν στη Σελήνη με μια επανδρωμένη αποστολή το 2026. Η Κίνα θέλει επίσης να στείλει αστροναύτες στον δορυφόρο της Γης κάποια στιγμή μέχρι το 2030.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημαντικές διακρίσεις για τους Έλληνες μαθητές στην 41η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα

Published

on

Από

Photo credits: Dx21 / pixabay

Σημαντικές διακρίσεις πέτυχαν οι Έλληνες μαθητές που συμμετείχαν στην 41η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, η οποία διοργανώθηκε από τις 27 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου, στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, για μια ακόμη χρονιά όλοι οι Έλληνες μαθητές κατάφεραν να διακριθούν σε αυτόν τον ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό διαγωνισμό, κατακτώντας 1 χρυσό 1 αργυρό, 2 χάλκινα μετάλλια και μια εύφημη μνεία.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν ο Ορέστης Λιγνός (Εκπαιδευτήρια Ελληνική Παιδεία), το αργυρό ο Διονύσιος Πετράκης (Γενικό Λύκειο Κανήθου) τα δύο χάλκινα ο Σωκράτης Ηλιάδης (Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων) και ο Ιωάννης Γαλαμάτης (Πειραματικό Σχολείο Παν/μίου Θεσ/νίκης) και την εύφημη μνεία ο Ανδρέας Καβαλλάρης (Εράσμειος Ελληνογερμανική Σχολή).



Οι Βαλκανικές Μαθηματικές Ολυμπιάδες είναι ένας σημαντικός θεσμός διεθνούς αναγνώρισης στις οποίες συμμετέχουν ομάδες από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με παράδοση επιτυχιών σε Μαθηματικές Ολυμπιάδες.

Ευρωπαϊκές χώρες με σημαντικές επιδόσεις στα Μαθηματικά, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία συμμετείχαν επίσης στην 41η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα.

Αρχηγός της Ελληνικής αποστολής ήταν ο μαθηματικός Αλέξανδρος Συγκελάκης και υπαρχηγός ο μαθηματικός Μηνάς Μαργαρίτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: Σύσταση ειδικών για περιορισμό των smartphones σε παιδιά και εφήβους

Published

on

Από

Photo credits: 7721622 / pixabay

Η Γαλλία θα πρέπει να περιορίσει τη χρήση των smartphone και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τα παιδιά και τους εφήβους, ανακοίνωσε μια επιτροπή ειδικών, την οποία προσέλαβε ο πρόεδρος Μακρόν.

Στα παιδιά ηλικίας κάτω των 11 ετών θα πρέπει να απαγορεύεται να έχουν κινητό τηλέφωνο, την ώρα που η χρήση των smartphone με πρόσβαση στο διαδίκτυο θα πρέπει να απαγορεύεται για οποιονδήποτε κάτω των 13 ετών, επισημαίνεται στην έκθεση.

Οι εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να απαγορεύονται για οποιονδήποτε κάτω των 15 ετών, προσθέτουν οι ειδικοί στην έκθεσή τους, και οι ανήλικοι άνω των 15 ετών θα πρέπει να έχουν πρόσβαση μονάχα σε πλατφόρμες που θεωρούνται «ηθικές».

Οι βουλευτές θα πρέπει να επιφορτιστούν με την απόφαση ποιες πλατφόρμες μπορούν να θεωρηθούν «ηθικές», επισημαίνεται.



Θέλοντας να δώσει ώθηση στα ποσοστά δημοτικότητάς του, που ολοένα και φθίνουν, ο Μακρόν δεσμεύτηκε τον Ιανουάριο να ετοιμάσει αυστηρότερη νομοθεσία για να περιορίσει τον χρόνο των παιδιών μπροστά από τις οθόνες και τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι προσπάθειές του αντανακλούν την ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία που επικρατεί διεθνώς μεταξύ γονέων, ψυχολόγων και όσων χαράσσουν πολιτική ότι οι νέες τεχνολογίες ενδέχεται να προκαλούν μεγαλύτερη βλάβη παρά οφέλη στο μυαλό των νέων.



Προς το παρόν δεν έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα για την κατάρτιση ενός νέου νομοσχεδίου και δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό ο Μακρόν θα ακολουθήσει τις συστάσεις των ειδικών.

Η έκθεση καταδεικνύει επίσης ότι η υπερβολική χρήση μιας ηλεκτρικής συσκευής έχει αντίκτυπο στον ύπνο των παιδιών και αποτελεί παράγοντα που οδηγεί στην παιδική παχυσαρκία, την ώρα που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αυξήσουν τους κινδύνους του άγχους και της κατάθλιψης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα της ΕΕ σε αεροπορικές εταιρείες για προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας

Published

on

Από

Photo credits: michalwm89 / pixabay

Η Air France, ο ολλανδικός βραχίονάς της KLM και η Brussels Airlines που ανήκει στη Lufthansa, είναι μεταξύ των 20 αεροπορικών εταιρειών που ερευνώνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενδεχόμενες παραπλανητικές πρακτικές “πράσινου ξεπλύματος” (προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας – greenwashing).

Το παραπάνω δήλωσαν οι αεροπορικές εταιρείες στο Reuters, επιβεβαιώνοντας μια έρευνα του βελγικού δικτύου RTBF.

Η ΕΕ ανέφερε πως οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να καταστήσουν σαφές σε ποιο βαθμό οι ισχυρισμοί τους ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από μία πτήση μπορούν να αντισταθμιστούν από κλιματικά σχέδια ή μέσω της χρήσης βιώσιμων καυσίμων, μπορούν να τεκμηριωθούν με βάση αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία.



Ο βιομηχανικός όμιλος Airlines for Europe (A4E) ανέφερε σε μία δήλωση πως αναγνωρίζει πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη σαφών πληροφοριών σχετικά με τη βιωσιμότητα, όμως είπε πως οι ισχύοντες κανονισμοί στην ΕΕ “διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών και εξακολουθούν να εξελίσσονται”.

Δεν είναι σαφές ποιες άλλες εταιρείες είναι υπό έρευνα. Η ΕΕ δήλωσε πως δεν θα δημοσιοποιήσει τις επωνυμίες των εταιρειών όσο αυτές βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο της έρευνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τη σύνδεση του ακαδημαϊκού κόσμου της Ελλάδας με την Ομογένεια

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Διπλωματικό Γραφείο Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Κώτσηρα

Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τη σύνδεση του ακαδημαϊκού κόσμου της Ελλάδας με την Ελληνική Ομογένεια και την υποστήριξη της διεθνοποίησης της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης υπέγραψαν την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας και ο Πρόεδρος της «Study in Greece» Χρήστος Μιχαλακέλης.

Μέσα από τη θεσμοθέτηση της διμερούς αυτής συνεργασίας επιδιώκεται, αφενός, η προώθηση στο εξωτερικό των ελληνικών ΑΕΙ και των διεθνών προγραμμάτων σπουδών τους και αφετέρου η ανάπτυξη επαφών μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων για τον σχεδιασμό και υλοποίηση κοινών προγραμμάτων και δράσεων και την από κοινού διεξαγωγή έρευνας.

Όπως δήλωσε ο κ. Κώτσηρας, «Μέσω της συνεργασίας μας με τη Study in Greece επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις των ελληνικών πανεπιστημίων με τους Έλληνες της Διασποράς και να δώσουμε την ευκαιρία σε ομογενείς και ξένους φοιτητές και ερευνητές να γνωρίσουν καλύτερα την ελληνική ιστορία, τον ελληνικό πολιτισμό και τη σύγχρονη Ελλάδα.

Πρόκειται για μια συνεργασία που υπηρετεί τον στόχο μας για διατήρηση της ελληνικότητας και εντάσσεται στον Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στην αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων για την αποτελεσματικότερη διάχυση της πληροφορίας σχετικά με τις ολοένα αυξανόμενες εκπαιδευτικές και ερευνητικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας, καθώς και για την ισχυρότερη διασύνδεση των ακαδημαϊκών κοινοτήτων Ελλάδας και εξωτερικού. Στηρίζοντας τη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων, ενισχύουμε τη διεθνή παρουσία της χώρας μας και φέρνουμε τους νέους της Διασποράς πιο κοντά στην Ελλάδα».

Πηγή φωτογραφίας: Διπλωματικό Γραφείο Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Κώτσηρα

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχαλακέλης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «Η υπογραφή του παρόντος μνημονίου έρχεται να επισημοποιήσει και να αναδείξει με εμφατικό τρόπο τη μακρά και εξαιρετική συνεργασία της Study in Greece με το Υπουργείο Εξωτερικών, εξασφαλίζοντας περαιτέρω τη θεσμική στήριξη της ελληνικής πολιτείας.

Η δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων της Διασποράς και των Φιλελλήνων απανταχού της γης με τα ελληνικά πανεπιστήμια θα συμβάλει τόσο στη διεθνή προβολή της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης όσο και στη σύνδεση της διεθνοποίησης των πανεπιστημίων μας με την προώθηση της γλώσσας και του πολιτισμού της Ελλάδας».



Όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, η «Study in Greece» από κοινού με το Υπουργείο Εξωτερικών θα συμβάλουν στην προώθηση των ελληνικών πανεπιστημίων και των διεθνών προγραμμάτων τους με τη δημιουργία ψηφιακού προωθητικού υλικού και την αξιοποίηση των ψηφιακών πλατφορμών που έχει αναπτύξει η «Study in Greece» για την υποστήριξη της διεθνοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Θα προωθηθεί η δικτύωση Ελλήνων και φιλελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στη διασύνδεση των Κέντρων Ελληνικών Σπουδών ανά τον κόσμο.

Επίσης, επιδιώκεται η υλοποίηση θερινών και χειμερινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων με έμφαση στους Έλληνες της Διασποράς και ο συνδυασμός διαδικτυακών και δια ζώσης μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού σε συνεργασία με ενδιαφερόμενα ελληνικά πανεπιστήμια.


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια χαμένη γάτα βρέθηκε στην… Amazon!

Published

on

Από

Photo credits: kaylaflam / pixabay

Εργαζόμενη σε διαμετακομιστικό κέντρο του γίγαντα της λιανικής Amazon στο Λος Άντζελες, η Μπράντι Χάντερ βλέπει κάθε μέρα να περνούν από μπροστά της αντικείμενα κάθε λογής σε δέματα.

Αλλά δεν περίμενε ποτέ να δει στο εσωτερικό δέματος… μια χαριτωμένη γάτα, πεινασμένη και διψασμένη, έπειτα από πολυήμερο περίπλου των ΗΠΑ.

Η κυρία Χάντερ πήγε την Γκαλένα, όπως ανακάλυψε πως λέγεται αργότερα, στον κτηνίατρο, που διαπίστωσε πως, παρά τη δίψα και την πείνα της έπειτα από τη μια εβδομάδα που διήρκησε το ταξίδι της μέσα στο δέμα σχεδόν από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη, το κατοικίδιο ήταν καλά.

Χάρη στο τσιπ που έφερε, ήρθε γρήγορα σε επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες της.



Αυτοί οι τελευταίοι, ανάστατοι, την έψαχναν σ’ όλη τη συνοικία τους, στη πολιτεία Γιούτα, στις δυτικές ΗΠΑ, μετά την εξαφάνισή της στα μέσα Απριλίου.

«Έτρεξα να πω στον άντρα μου πως η Γκαλένα βρέθηκε και καταρρεύσαμε όταν συνειδητοποιήσαμε πως είχε κρυφτεί σε πελώριο δέμα που ταχυδρομήσαμε», αφηγήθηκε η ιδιοκτήτρια της γάτας, η Κάρι Κλαρκ, στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KSL TV.

Το ζεύγος Κλαρκ ταξίδεψε κατόπιν στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια, όπου ξαναβρήκε την Γκαλένα σώα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ16 ώρες ago

Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο που θα συλλέξει δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ18 ώρες ago

Προβολή ντοκιμαντέρ «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Αγώνας για τη Μικρά Ασία» στο Αμβούργο

Deutsch22 ώρες ago

Litanei des Epitaphs in der Griechische Gemeinde Erlangen

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ24 ώρες ago

Ομάδα Ενδυνάμωσης Γυναικών από την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Σημαντικές διακρίσεις για τους Έλληνες μαθητές στην 41η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Προβολή της Ελλάδας στην Μεγάλη Βρετανία για τουρισμό “περιπέτειας”

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Έρευνα: Αυτή είναι η «ιδανική» διάρκεια για μια ταινία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Γαλλία: Σύσταση ειδικών για περιορισμό των smartphones σε παιδιά και εφήβους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Έρευνα της ΕΕ σε αεροπορικές εταιρείες για προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας

Deutsch2 ημέρες ago

Osterbotschaft 2024 des Metropoliten Augoustinos von Deutschland, Exarchen von Zentraleuropa

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

auf Deutsch2 εβδομάδες ago

Eine informative Presseveranstaltung für den Naxos g.U. Graviera fand mit großem Erfolg im Illuseum in Berlin statt.

Europolitis TV3 εβδομάδες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ελληνική βραδιά στο Volksfest της Νυρεμβέργης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ενημερωτικές συναντήσεις της ΟΕΚ Γερμανίας με Κοινότητες

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

“Το Μπαλκόνι”: Προβολή ταινίας στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Η Σάμος ανάμεσα στους ποιοτικούς προορισμούς της Ευρώπης για το 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΜΠΛΟΥΖΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Απευθείας πτήσεις Ηράκλειο – Λάρνακα από τη SKY express

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

National Geographic: Μήλος και Τήνος ανάμεσα στα καλύτερα ελληνικά νησιά για διακοπές

Europolitis TV3 εβδομάδες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV1 μήνα ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis