Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Smartphones: Κακόβουλο λογισμικό και πως το αντιμετωπίζουμε

Published

on

Μπορούν τα τηλέφωνα να προσβληθούν από κακόβουλο λογισμικό; Η σύντομη απάντηση είναι: ναι, μπορείτε να έχετε κακόβουλο λογισμικό στο smartphone σας, όπως και στον υπολογιστή σας.

Τα προγράμματα αυτά στα κινητά τηλέφωνα δεν είναι τόσο κοινά όσο οι παραδοσιακοί ιοί, αλλά υπάρχουν, και η συσκευή σας είναι ευάλωτη σε πολλές άλλες κοινές απειλές.

Αν και το τηλέφωνο σας μπορεί να μην επηρεαστεί ποτέ από έναν παραδοσιακό ιό, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθεί από άλλα είδη λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας ή απειλές.

Κίνδυνοι του κακόβουλου λογισμικού σε κινητό

Σε αντίθεση με τα iPhone, τα τηλέφωνα Android περιστασιακά μολύνονται από ιούς, επομένως είναι λογικό να προστατεύσετε τη συσκευή σας.

Άλλα είδη επιβλαβών λογισμικών αποτελούν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων. Οι ιοί είναι ένας μόνο τύπος κακόβουλου λογισμικού (λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας για μικρό χρονικό διάστημα)

Οι Hackers εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες των απαρχαιωμένων λειτουργικών συστημάτων ή των προγραμμάτων περιήγησης για να στοχεύσουν το τηλέφωνό σας ή να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες στα δίκτυα Wi-Fi.

Εναλλακτικά, μπορεί να προσπαθήσουν να σας εξαπατήσουν ώστε να αποδεχτείτε λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας με τη λήψη μιας ψεύτικης εφαρμογής ή κάνοντας κλικ σε μια σύνδεση σε ένα ψευδές μήνυμα κειμένου ή email ή σε μια αμφίβολη τοποθεσία web. Η πιο κοινή τακτική είναι η απάτη στα social media.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γνωρίζουμε, και οι τεχνικές και οι τακτικές που χρησιμοποιούν οι ηλεκτρονικοί εγκληματίες εξελίσσονται συνεχώς.

Γενίκευση του κακόβουλου λογισμικού

Με απλά λόγια, ένας ιός είναι ένας τύπος λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας και το λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας είναι ένας τύπος απειλής.

Αλλά αυτοί οι όροι συχνά χρησιμοποιούνται χαλαρά. Δεν είναι ασυνήθιστο να ακούμε όλους τους τύπους λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας να αναφέρονται ως ιοί.

Ένας ιός είναι ένας συγκεκριμένος τύπος λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας που εγκαθίσταται στον υπολογιστή ή το τηλέφωνό σας. Το λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας είναι η γενική ονομασία κάθε είδους επιβλαβούς λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων των ιών.

Λειτουργίες των κακόβουλων λογισμικών

Τα λογισμικά κακόβουλης λειτουργίας σχεδιάζονται από τους ηλεκτρονικούς εγκληματίες κατά κύριο λόγο για να παράξουν έσοδα. Μπορούν να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες, να κάνουν τη συσκευή να στείλει μηνύματα SMS με μεγάλο κόστος ή να εγκαταστήσουν λογισμικό που σας αναγκάζει να προβάλλετε ιστοσελίδες ή να κάνετε λήψη εφαρμογών.

Τα λογισμικά – πληροφοριοδότες μπορούν να κλέψουν λίστες επαφών, προσωπικά στοιχεία, την τοποθεσία, τους κωδικούς πρόσβασης, ακόμα και να διεξάγουν παρακολούθηση συνομιλιών στα social media.

Με τη βοήθεια του λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας, οι Hackers & Crackers μπορούν να έχουν πρόσβαση σε συσκευές και να κλέβουν πληροφορίες για δική τους χρήση ή για να τις πουλήσουν στο dark web.

Οι hackers χρησιμοποιούν επίσης ransomware που είναι εξειδικευμένα προγράμματα που κλειδώνουν συσκευές και κρυπτογραφούν προσωπικά δεδομένα. Τότε μπορούν να απαιτήσουν μια πληρωμή από το θύμα, ώστε να ανακτήσει κάποιος την πρόσβαση στα αρχεία του.

Ενδείξεις κακόβουλου λογισμικού στο τηλέφωνο

Τα τηλέφωνα μπορεί να είναι ευάλωτα σε εξωτερικές και εσωτερικές ζημιές. Ενώ η εξωτερική βλάβη είναι συνήθως ορατή, η εσωτερική ζημιά συνήθως αποκρύπτεται από την προβολή.

Οι ιοί και τα προγράμματα κακόβουλης λειτουργίας εκτελούν επαναλαμβανόμενες εργασίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν πόρους της συσκευής.

Οι ενδείξεις λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας σε κινητό ενδέχεται να εμφανίζονται με αυτούς τους τρόπους:

  • Το τηλέφωνό να είναι πολύ αργό.
  • Η φόρτωση των εφαρμογών διαρκεί περισσότερο.
  • Η μπαταρία αποφορτίζεται ταχύτερα από το ότι συνηθίζεται.
  • Υπάρχει πληθώρα αναδυόμενων διαφημίσεων (τύπου cookies).
  • Το τηλέφωνό σας έχει εφαρμογές που δεν θυμάστε να έχετε εγκαταστήσει.
  • Παρουσιάζεται ανεξήγητη χρήση δεδομένων χωρίς την έγκριση και γνώση του χρήστη.
  • Φτάνουν υψηλότεροι λογαριασμοί και σε διάφορες περιπτώσεις υψηλές και ανεξήγητες χρεώσεις.

Έλεγχος του κινητού τηλεφώνου για ιούς

Ένας καλός τρόπος για να ελέγξετε για Malware στο τηλέφωνο σας είναι να εκτελέσετε μια σάρωση για ιούς.

Πριν αγοράσετε λογισμικό προστασίας από ιούς για το τηλέφωνό σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει υπόψη το πιο ολοκληρωμένο προϊόν που είναι διαθέσιμο για τη συσκευή σας.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για antivirus διαθέσιμες στην αγορά. Μερικά είναι δωρεάν και κάποια πωλούνται.

Είναι καλή ιδέα να κάνετε έρευνα για να διασφαλίσετε ότι το λογισμικό ασφαλείας στο οποίο επενδύετε, εκτελεί μια πλήρη σάρωση και δεν παραβλέπει τυχόν τρωτά σημεία.

Αφαίρεση κακόβουλων λογισμικών από το κινητό τηλέφωνο

Εάν νομίζετε ότι έχετε malware στο τηλέφωνό σας, είναι σημαντικό να το σταματήσετε πριν προκαλέσει περαιτέρω ζημιά.

Ακολουθούν μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε:

Απενεργοποιήστε το τηλέφωνο και επανεκκινήστε σε ασφαλή λειτουργία. Πατήστε το κουμπί κλειδώματος παρατεταμένα για να αποκτήσετε πρόσβαση στις επιλογές Power Off. Τα περισσότερα τηλέφωνα Android διαθέτουν την επιλογή επανεκκίνησης σε ασφαλή λειτουργία.

Αν και η ασφαλής λειτουργία μπορεί να διαφέρει από τηλέφωνο σε τηλέφωνο, σύμφωνα με την Google η διαδικασία είναι: Πατήστε παρατεταμένα το κουμπί κλειδώματος του τηλεφώνου σας. Όταν ξεκινήσει η κινούμενη εικόνα, πατήστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί έντασης του τηλεφώνου σας. Κρατήστε το μέχρι να τελειώσει η κινούμενη εικόνα και να επανεκκινηθεί το τηλέφωνό σας. Στο κάτω μέρος της οθόνης θα βλέπετε “Ασφαλής λειτουργία”.

Καταργήστε την εγκατάσταση της ύποπτης εφαρμογής. Βρείτε την εφαρμογή στις Ρυθμίσεις. Κάντε scroll προς τα κάτω μέχρι να δείτε την ενότητα με το όνομα ”Εφαρμογές” και πατήστε επάνω της. Μόλις βρεθείτε εκεί, αν γνωρίζετε ποια είναι, βρείτε την και εν συνεχεία επιλέξτε την και καταργήστε την. Αυτό μπορεί να μην αφαιρέσει πλήρως το κακόβουλο λογισμικό, αλλά μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω ζημιά στη συσκευή ή να μεταδώσει το λογισμικό σε άλλες συσκευές στο δίκτυό σας.

Υπάρχει πιθανότητα κάποιες εφαρμογές να έχουν μολυνθεί από το κακόβουλο λογισμικό. Αναζητήστε όσες πιστεύετε ότι έχουν μολυνθεί και διαγράψτε τις αμέσως.

Εγκαταστήστε μια ισχυρή εφαρμογή ασφαλείας για κινητές συσκευές στο τηλέφωνό σας.

Συμβουλές προστασίας κινητού τηλεφώνου από κακόβουλο λογισμικό

Ακολουθούν επτά βασικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην προστασία από μελλοντικούς κινδύνους.

Χρησιμοποιήστε λογισμικό ασφαλείας για την προστασία της συσκευής Android που διαθέτετε.

Διατηρήστε ενημερωμένα όλα τα λειτουργικά συστήματα και το λογισμικό με τις πιο πρόσφατες εκδόσεις.

Μην κάνετε κλικ σε ύποπτους ή άγνωστους συνδέσμους, σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνύματα κειμένου.

Χρησιμοποιήστε ισχυρούς, σύνθετους κωδικούς πρόσβασης ή έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης.

Να χρησιμοποιείτε πάντα ασφαλείς συνδέσεις Wi-Fi και να χρησιμοποιείτε πάντα VPN όταν συνδέεστε σε δημόσιο Wi-Fi.

Σημείωση: Η σύνδεση VPN είναι εικονικό δίκτυο το οποίο δημιουργεί μια εικονική γέφυρα μεταξύ του χρήστη (εμάς, για παράδειγμα) και ενός διακομιστή (ο οποίος βρίσκεται οπουδήποτε στη γη). Αυτό το δίκτυο μπορεί να είναι ιδιωτικό και να χρειάζεται να έχουμε λογαριασμό με πιστοποιητικά σύνδεσης VPN (όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης) ή μπορεί να είναι δημόσιο. Έτσι κατ’ αυτόν τον τρόπο οι πιθανότητες εισβολής στην συσκευής από Hackers ή Crackers ελαχιστοποιούνται σε μεγάλο βαθμό.

Πάντα να χρησιμοποιείτε λογισμικό προστασίας στο ίντερνετ σε όλες τις συσκευές που συνδέεστε.

Να εγκαθιστάτε πάντα εφαρμογές από αξιόπιστες πηγές, όπως το Play Store της Google ή το App Store της Apple.

Είναι καλή ιδέα να µην περιμένετε μέχρι η συσκευή σας να μολυνθεί. Κάντε προτεραιότητα την προστασία της συσκευής που διαθέτετε. Η ύπαρξη καλού λογισμικού προστασίας από ιούς που βοηθά στην προστασία των υπολογιστών, των tablet και άλλων συσκευών θα μπορούσε να αποτρέψει την εξάπλωση λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας από συσκευή σε συσκευή.

Πηγή: huffingtonpost.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βιταμίνη D «κλειδί» για την ανοσία κατά του καρκίνου, διαπιστώνει έρευνα με επικεφαλής Έλληνα επιστήμονα

Published

on

Από

Photo credits: mrpixel000 / pixabay

Μια απρόσμενη συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης D και του εντερικού μικροβιώματος, που συμβάλλει στην ανοσία κατά του καρκίνου και αυξάνει την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας, εντόπισε έρευνα με επικεφαλής τον Έλληνα επιστήμονα, δρ Ευάγγελο Γιαμπαζολιά.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science».

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η βιταμίνη D προωθεί την αύξηση ενός είδους βακτηρίων στο έντερο των ποντικιών, το οποίο βελτιώνει την ανοσία κατά του καρκίνου.

«Η αρχική μας παρατήρηση ήταν απρόσμενη», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαμπαζολιάς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ανοσοεπιτήρηση Καρκίνου στον βρετανικό ερευνητικό οργανισμό «Cancer Research UK Manchester Institute», μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως περιγράφει, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι ποντίκια, στα οποία έλειπε μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο πλάσμα του αίματος, γνωστή ως «Gc globulin», έδειξαν ενισχυμένη ανοσία στον καρκίνο.



Μία από τις κύριες λειτουργίες αυτής της πρωτεΐνης είναι να προσδένεται στη βιταμίνη D στο αίμα κρατώντας την μακριά από τους ιστούς. Αυτή η παρατήρηση οδήγησε τους ερευνητές στην υπόθεση ότι η αυξημένη διαθεσιμότητα βιταμίνης D στους ιστούς θα μπορούσε να ενισχύσει την ανοσία στον καρκίνο, υπόθεση την οποία επιβεβαίωσαν με τα πειράματά τους.

Ενδιαφέρον ήταν, επίσης, το γεγονός ότι η αντικαρκινική δράση της βιταμίνης D απουσίαζε σε ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με αντιβιοτικά ή μεγάλωσαν σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα με απουσία ζωντανών μικροοργανισμών.

Με βάση το εύρημα αυτό, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η βιταμίνη D προάγει την ανοσία του καρκίνου επηρεάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου, δηλαδή τους πληθυσμούς των «φιλικών» μικροοργανισμών που ζουν μέσα στα ζώα και στον άνθρωπο.



Όπως διαπίστωσαν στη συνέχεια, η βιταμίνη D δρα στα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου, οδηγώντας στην αύξηση των επιπέδων ενός βακτηρίου του εντερικού μικροβιώματος που ονομάζεται «Bacteroides fragilis».

«Δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτό το είδος βακτηρίου προάγει την αντικαρκινική ανοσία», διευκρινίζει ο κ. Γιαμπαζολιάς. «Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση μιας πιθανής σχέσης μεταξύ της βιταμίνης D, του εντερικού μικροβιώματος και της ανοσίας του καρκίνου στους ανθρώπους».

Άλλη μία σημαντική πτυχή της έρευνας είναι η επίδραση της βιταμίνης D στην επιτυχία της ανοσοθεραπείας. Κατά τη μελέτη τους σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D είναι καθοριστικός παράγοντας της ικανότητας του εντερικού μικροβιώματος να προκαλεί ανοσολογικές αποκρίσεις στον καρκίνο και να αυξάνει την επιτυχία της συγκεκριμένης θεραπείας.



Η ανοσοθεραπεία έχει φέρει «επανάσταση» στη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος και πλέον έχει εγκριθεί ως θεραπεία πρώτης γραμμής σε ένα ευρύ φάσμα κακοηθειών, συμπεριλαμβανομένων αυτών των νεφρών και των πνευμόνων. Ωστόσο, ο Έλληνας επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ανσοεπιτήρησης Καρκίνου στον βρετανικό ερευνητικό οργανισμό «Cancer Research UK Manchester Institute» εξηγεί ότι «παρά τα αξιοσημείωτα κλινικά αποτελέσματα, δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς εξίσου καλά σε αυτή τη θεραπεία και μόνο μια μικρή ομάδα εξ αυτών έχει μακροχρόνιο όφελος».

Ο Ευάγγελος Γιαμπαζολιάς υπογραμμίζει, πάντως, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι αναγκαία περαιτέρω έρευνα πριν καταλήξουμε με βεβαιότητα εάν η βιταμίνη D επηρεάζει το μικροβίωμα στον άνθρωπο και εάν αυτό έχει κάποιο θεραπευτικό ή προληπτικό όφελος για τον καρκίνο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

1ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης»

Published

on

Από

Φωτο: Οι μαθητές της έκτης τάξης από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας παρουσιάζουν την εργασία τους Πηγή: Δ.Σ Σητείας

Στις 6 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε το 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο “Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης” στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης με συμμετοχή πολυάριθμων ελληνικών σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν δια ζώσης 2119 μαθητές/τριες από 117 σχολικές μονάδες της χώρας (27 Πρωτοβάθμιας και 90 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).

Του Γιώργου Μπαμπασίδη εκπαιδευτικού

Το Συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π.Ε. και Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, τη Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τη Δ.Δ.Ε. Πέλλας και το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου.

Σκοπός του Μαθητικού Συνεδρίου ήταν να λειτουργήσει ως πεδίο συνεργασίας, εκπαίδευσης και δημιουργικού διαλόγου μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας στη βάση της ατζέντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στα σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας.



Ως στόχος του συνεδρίου τέθηκε η ενεργοποίηση των μαθητών σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος, τόσο με την έννοια του φυσικού περιβάλλοντος όσο και με την ευρύτερη έννοια αυτού, όπως προσδιορίζεται από την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Επίσης, να δώσει την ευκαιρία σε μαθητές/τριες ελληνικών και ομογενειακών σχολείων να «συναντηθούν», να εκφραστούν δημιουργικά και να επικοινωνήσουν θέματα περιβαλλοντικού και κοινωνικού γραμματισμού, εκπαίδευσης, τοπικής ιστορίας, πολιτιστικής κληρονομιάς συμβάλλοντας στη διάχυση του έργου που παράγεται στα σχολεία στο πλαίσιο υλοποίησης καινοτόμων Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Οι θεματικοί άξονες του Συνεδρίου και οι θεματικές ενότητες με τις οποίες ασχολήθηκαν οι μαθητές ήταν τέσσερις (4): περιβαλλοντικό, ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι.



Στο πλαίσιο του Συνεδρίου υλοποιήθηκαν επίσης σειρά παράπλευρων εκπαιδευτικών δράσεων – επισκέψεων σε χώρους περιβαλλοντικού, θρησκευτικού (όπως Αγιά Σοφιά, Παναγία Βλαχερνών κ.α.), ιστορικού ενδιαφέροντος (π.χ. Τα Τείχη της Πόλης), γραμμάτων (Θεολογική Σχολή Χάλκης) και πολιτισμικής αναφοράς (Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Βυζαντινής Ιστορίας, Οικουμενικό Πατριαρχείο (Φανάρι), Εκπαιδευτήρια της Πόλης κ.ά.).

Από την Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε και το δικό μας σχολείο το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας με έξι (6) μαθητές της έκτης (Στ΄) τάξης παρουσιάζοντας την περιβαλλοντική δράση του σχολείου μας με θέμα «Ο σχολικός μας κήπος».

Να αναφέρουμε όμως εδώ ιδιαίτερα και το γεγονός ότι την Παρασκευή 5 Απριλίου οι μαθητές μας – όπως και όλοι σχεδόν οι μαθητές του συνεδρίου (περίπου 2000 άτομα!) – με τη συνοδεία των υπεύθυνων δασκάλων και των γονέων τους (για μαθητές Δημοτικού) παρακολούθησαν την Ακολουθία των Χαιρετισμών στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι λαμβάνοντας στο τέλος και την ευλογία του Παναγιωτάτου Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή για δεύτερη φορά στην ιστορία

Published

on

Από

Photo credits: sasint / pixabay

Ένα γενετικά τροποποιημένο νεφρό χοίρου μεταμοσχεύθηκε, για δεύτερη φορά στην ιστορία, σε μια ασθενή στην οποία τοποθετήθηκε ταυτόχρονα και καρδιακή αντλία, στο νοσοκομείο ΝYU Langone της Νέας Υόρκης.

Η ξενομεταμόσχευση – μεταμόσχευση ιστών ζώων στον άνθρωπο – θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση στη χρόνια έλλειψη οργάνων και να δώσει ελπίδα σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται στις λίστες αναμονής για ένα συμβατό μόσχευμα.

Η ασθενής, Λάιζα Πιζάνο, ηλικίας 54 ετών, έπασχε από καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια. Δεν ήταν δυνατό να της τοποθετηθεί καρδιακή αντλία, επειδή η θνησιμότητα είναι πολύ υψηλή για τα άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Είχε όμως και τέτοια επίπεδα αντισωμάτων που θα χρειάζονταν χρόνια μέχρι να βρεθεί ένα συμβατό νεφρό για εκείνην. Λόγω της καρδιοπάθειάς της, είχε μόνο μερικές εβδομάδες ζωής ακόμη, όπως εκτιμούσαν οι γιατροί.



Οι ξενομεταμοσχεύσεις αποτελούν πρόκληση επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα του λήπτη έχει την τάση να επιτίθεται στο ξένο όργανο.

Το νεφρό του χοίρου τροποποιήθηκε γενετικά για να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος. Για πρώτη φορά εξάλλου, μεταμοσχεύθηκε και ο θύμος αδένας του χοίρου, ένα όργανο που παίζει κρίσιμο ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

34 χρόνια από την εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble

Published

on

Από

Photo credits: p2722754 / pixabay

Τριάντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εκτόξευση του θρυλικού διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble της NASA και της ESA.

Από την εκτόξευσή του το 1990 και μετά, το Hubble έχει πραγματοποιήσει 1,6 εκατομμύρια παρατηρήσεις σε πάνω από 53.000 αστρονομικά αντικείμενα. Μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευθεί 44.000 επιστημονικές εργασίες από παρατηρήσεις του και μόνο το 2023 δημοσιεύθηκαν 1.056 εργασίες.

Σε όλη τη διαδρομή του, το Hubble έχει αλλάξει την οπτική μας για το σύμπαν. Έχει τελειοποιήσει τις γνώσεις μας γύρω από την ηλικία του σύμπαντος και τον ρυθμό επέκτασής του.

Οι εικόνες του σε βαθύ πεδίο έχουν καταστήσει δυνατό να δούμε σε απόσταση δισεκατομμυρίων ετών φωτός αποκαλύπτοντας αρχαίους εφηβικούς γαλαξίες, τους οποίους μπορούμε να συγκρίνουμε με τον δικό μας γαλαξία.



Για την 34η επέτειο η ESA και η NASA εξέδωσαν φωτογραφία με στιγμιότυπο του νεφελώματος Messier 76 (M76), που βρίσκεται 3.400 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Περσέα και αποτελεί αγαπημένο στόχο λήψης για τους ερασιτέχνες αστρονόμους.

Το M76 ταξινομείται ως πλανητικό νεφέλωμα, ένα διαστελλόμενο κέλυφος από πυρακτωμένα αέρια που εκτοξεύθηκαν από ένα ετοιμοθάνατο ερυθρό γιγάντιο αστέρι. Το άστρο τελικά καταρρέει σε έναν εξαιρετικά πυκνό και καυτό λευκό νάνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου η σημερινή

Published

on

Από

Photo credits: Nickbar / pixabay

Γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου η σημερινή. Σκοπός της είναι η προώθηση και η προβολή της ανάγνωσης – και όχι μόνο της ανάγνωσης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου είναι και γιορτή των εκδοτών και των πνευματικών δικαιωμάτων.

Η ημερομηνία της 23ης Απριλίου επελέγη για πρώτη φορά το 1925 (σχεδόν εκατό χρόνια πριν) από τους βιβλιοπώλες της Καταλονίας επειδή συνέπιπτε με την ημερομηνία θανάτου του Θερβάντες.

Το 1995 η UNESCO καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου επειδή συμπίπτει με τον θάνατο και ενός άλλου κλασικού των διεθνών γραμμάτων: του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.



Ο Σαίξπηρ και ο Θερβάντες πέθαναν στις 23 Απριλίου του 1616 και το γεγονός αυτό προσδίδει ιδιαίτερη συμβολική βαρύτητα στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, που καλεί τους νέους να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της συμβολής της στην κοινωνική και την πολιτιστική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποκαθίσταται ύστερα από πέντε μήνες η επικοινωνία της NASA με το Voyager 1

Published

on

Από

Photo credits: lace0182 / pixabay

Αποκαθίσταται ύστερα από πέντε μήνες η επικοινωνία με το διαστημικό σκάφος Voyager 1, το πλέον απομακρυσμένο από τη Γη ανθρώπινο δημιούργημα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η NASA.

Το Voyager 1, το οποίο απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, δεν είχε στείλει αξιοποιήσιμα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα για την κατάστασή του από τον Νοέμβριο, εξήγησε η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι της αποστολής μπορούν να στέλνουν εντολές στο σκάφος, που εκτοξεύτηκε πριν από 46 χρόνια κι εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά.



Εξαιτίας προβλήματος στον έναν από τους υπολογιστές που ευθύνεται για τη μορφοποίηση των επιστημονικών και τεχνικών δεδομένων που μεταδίδει, το Voyager 1 έστελνε ακατανόητο κώδικα πίσω στη Γη.

Οι μηχανικοί της NASA φαίνεται όμως πως κατάφεραν να βρουν λύση ώστε να είναι αναγνώσιμα τα δεδομένα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ9 ώρες ago

Γερμανία: Το Συνέδριο του FDP δεν υιοθέτησε την πρόταση για επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ13 ώρες ago

Έδρα για τον Ελληνισμό της Ανατολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ15 ώρες ago

Επιμένει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη νοτιοανατολική Ασία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ17 ώρες ago

Επιστολική ψήφος: Εκπνέει η προθεσμία εγγραφής

ΕΙΔΗΣΕΙΣ19 ώρες ago

Αυξήθηκαν οι επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων της Δυτικής Ελλάδας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Η βιταμίνη D «κλειδί» για την ανοσία κατά του καρκίνου, διαπιστώνει έρευνα με επικεφαλής Έλληνα επιστήμονα

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

30 χρόνια Ακαδημαϊκής Αριστείας για το τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Στις αρμόδιες Αρχές το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού

ΑΝΑΚ/ΣΕΙΣ2 ημέρες ago

KKE: Στη Γερμανία ο Δ. Κουτσούμπας στις 9 – 11 Μάη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Φυσική και χημεία αποκαλύπτουν τα μυστικά που κρύβουν ενάλια ευρήματα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

ΥΓΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Έρευνα: Τα σκυλιά μπορούν να συνδέουν λέξεις με αντικείμενα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νομιμοποίηση της κάνναβης, περιορισμένη και σε στάδια

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Μια ωραία κεφαλή αγάλματος Απόλλωνα στην Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Φιλίππων

auf Deutsch1 εβδομάδα ago

Eine informative Presseveranstaltung für den Naxos g.U. Graviera fand mit großem Erfolg im Illuseum in Berlin statt.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Ελληνικές εφαρμογές αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για την παρατήρηση της Γης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Το Golf έγινε 50 ετών και είναι από τα μοντέλα με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Αντίθετος με την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ο υπουργός Οικονομικών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή: Μία ώρα μπροστά οι δείκτες των ρολογιών

Europolitis TV2 εβδομάδες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV1 μήνα ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis