Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμβόλιο για τον ιό Epstein Barr αναπτύσσουν επιστήμονες

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ένα νέο εμβόλιο για τον ιό Epstein Barr, που συχνά μολύνει στον άνθρωπο και μπορεί να προκαλέσει από λοιμώδη μονοπυρήνωση μέχρι σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, ακόμα και ορισμένους τύπους καρκίνου, φαίνεται υποσχόμενο έπειτα από δοκιμές του σε ποντίκια.

Η σχετική έρευνα παρουσιάζεται στο περιοδικό «Nature Communications».

Μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί κανένα εμβόλιο για την προστασία από αυτόν τον ευρέως διαδεδομένο ιό της οικογένειας των ερπητοϊών.

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σάλιου και είναι γνωστό ότι μολύνει τουλάχιστον το 95% του ενήλικου παγκόσμιου πληθυσμού.

Σε αντίθεση με άλλους ιούς, ο συγκεκριμένος δεν απομακρύνεται από το ανοσοποιητικό σύστημα μετά την πρωτογενή λοίμωξη και ο φορέας τον μεταφέρει για όλη του τη ζωή.

Η μόλυνση με τον ιό Epstein Barr αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη σκλήρυνσης κατά πλάκας, λεμφώματος Hodgkin και ορισμένων καρκίνων του λαιμού και της μύτης.

Ο Ρατζίβ Κάνα, από το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Μπεργκόφερ της Αυστραλίας και η ομάδα του σχεδίασαν ένα εμβόλιο που στοχεύει στους λεμφαδένες και κατά τη δοκιμή του σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι η χορήγηση του εμβολίου είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή ισχυρών αντισωμάτων και Τ κυττάρων, τα οποία διατηρήθηκαν για τουλάχιστον επτά μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Επίσης, οι ερευνητές κατέδειξαν την ικανότητα του εμβολίου να προκαλεί ανοσία για τον έλεγχο της εξάπλωσης των όγκων που σχετίζονται με τον ιό.

Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί πόσο καλά λειτουργεί το εμβόλιο στην πρωτογενή λοίμωξη και πόσο καλά θα είναι τα αποτελέσματά του στον άνθρωπο, καθώς και η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της ανοσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερευνητές δημιούργησαν τη μεγαλύτερη τρισδιάστατη ανακατασκευή τμήματος εγκεφάλου

Published

on

Από

Photo credits: paihub / pixabay

Τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα τρισδιάστατη ανακατασκευή τμήματος του ανθρώπινου εγκεφάλου που δείχνει με μεγάλη λεπτομέρεια κάθε κύτταρο και πλέγμα των νευρωνικών συνδέσεων, δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και της Google Research.

Το επίτευγμά τους περιγράφεται σε δημοσίευση στο περιοδικό «Science».

Η ανακατασκευή αφορά ένα κυβικό χιλιοστό εγκεφαλικού ιστού από τον κροταφικό φλοιό, που ωστόσο περιέχει περίπου 57.000 κύτταρα, 230 χιλιοστά αιμοφόρων αγγείων και σχεδόν 150 εκατομμύρια συνάψεις.

Το δείγμα ελήφθη από έναν ασθενή με επιληψία, ο οποίος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.


Εκ γενετής κωφό μωρό ξαναβρήκε την ακοή του χάρη σε γονιδιακή θεραπεία


Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα, οι συγγραφείς ανακάλυψαν προηγουμένως υποτιμημένες πτυχές του κροταφικού φλοιού, μεταξύ των οποίων μεγάλο αριθμό νευρογλοιακών κυττάρων πάνω από τους νευρώνες, αλλά και ένα σπάνιο, αλλά ισχυρό σύνολο αξόνων που συνδέονται με έως και 50 συνάψεις.

Η χαρτογράφηση θα ανοίξει το δρόμο προς νέες γνώσεις για τη λειτουργία και τις ασθένειες του εγκεφάλου για τις οποίες οι επιστήμονες γνωρίζουν ακόμη πολύ λίγα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προειδοποίηση για προβλήματα στη λειτουργία των δορυφόρων από την γεωμαγνητική καταιγίδα

Published

on

Από

Photo credits: geralt / pixabay

Μια ηλιακή καταιγίδα σπάνιας έντασης κατευθύνεται προς τη Γη και θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στα δίκτυα του ηλεκτρικού και τους δορυφόρους, αλλά και να δημιουργήσει ένα φαντασμαγορικό βόρειο σέλας, προειδοποίησαν οι αμερικανικές αρχές.

«Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι φορτισμένα ηλιακά σωματίδια που βγήκαν από την κορόνα του Ήλιου κατευθύνονται προς τη Γη», εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο Σον Νταλ, του Κέντρου Προβλέψεων Διαστημικού Καιρού (SWPC).

Το Κέντρο εξέδωσε προειδοποίηση για γεωμαγνητική καταιγίδα 4ου βαθμού (στην πεντάβαθμη κλίμακα), κάτι που δεν έχει ξαναγίνει από το 2005.

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η ακριβής έναρξη του φαινομένου, όμως θα διαρκέσει όλο το Σαββατοκύριακο.



«Μπορεί να επηρεάσει τις υποδομές», είπε ο Νταλ, διευκρινίζοντας ότι το φαινόμενο αυτό είναι «πολύ σπάνιο». «Ενημερώσαμε όλους τους παρόχους με τους οποίους συνεργαζόμαστε, εκείνους που χειρίζονται δορυφόρους, επικοινωνίες και, φυσικά, το ηλεκτρικό δίκτυο της βόρειας Αμερικής», πρόσθεσε.

Ο Ήλιος βρίσκεται αυτήν την περίοδο κοντά στην κορύφωση της δραστηριότητάς του με βάση τον 11ετή κύκλο του.

Αυτές οι στεμματικές εκπομπές μάζας, εκ των οποίων τουλάχιστον επτά κατευθύνονται προς τη Γη, προέρχονται από μια ηλιακή κηλίδα που έχει μέγεθος περίπου 16 φορές τη διάμετρο της Γης. Κινούνται με ταχύτητα πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Όταν θα φτάσουν στους αμερικανικούς δορυφόρους θα είναι δυνατόν να προβλεφθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ένταση του φαινομένου, δηλαδή περίπου 20-45 λεπτά πριν φτάσει στη Γη, εξήγησε ο Σον Νταλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκ γενετής κωφό μωρό ξαναβρήκε την ακοή του χάρη σε γονιδιακή θεραπεία

Published

on

Από

Photo credits: freestocks-photos / pixabay

Η μικρή Οπαλ Σάντι από την Βρετανία είναι η πρώτη εκ γενετής κωφή που ανέκτησε την ακοή της χάρη σε μία πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία που εφαρμόσθηκε στο πλαίσιο παγκόσμιας δοκιμής, ανακοίνωσε το NHS.

Τα αποτελέσματά της χαρακτηρίσθηκαν «θεαματικά» από τον επικεφαλής της μελέτης. Είναι μία εξέλιξη που σύμφωνα με τους γιατρούς σηματοδοτεί μία νέα εποχή στην αντιμετώπιση της κώφωσης.

Το κοριτσάκι γεννήθηκε με μία γενετική νόσο, μία ακουστική νευροπάθεια, που προκαλείται από την διατάραξη της μεταβίβασης των νευρικών σημάτων του έσω ωτός προς τον εγκέφαλο.

Περί τα 20.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία, την Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία πάσχουν από την ανωμαλία ενός γονιδίου που παράγει την ωτοφερίνη, πρωτεΐνη αναγκαία στα τριχωτά κύτταρα του έσω ωτός για την επικοινωνία με το ακουστικό νεύρο.



Σε τέσσερις εβδομάδες μετά την εγχείρηση, που συνίσταται σε ένεση στον κοχλία (τμήμα του έσω ωτός) υπό γενική αναισθησία, η Οπαλ αντιδρούσε στους ήχους.

Έπειτα από 24 εβδομάδες, η ακοή της ήταν σχεδόν φυσιολογική στους ήπιους ήχους, όπως το μουρμούρισμα.

Και άλλες παρόμοιες μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη ή ξεκίνησαν στις αρχές του έτους στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη και στην Κίνα. Ορισμένες έχουν θετικά αποτελέσματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δραματική αύξηση καρκίνων του παχέος εντέρου σε νέους την τελευταία 20ετία

Published

on

Από

Photo credits: julientromeur / pixabay

Δραματική αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέους εντέρου στις ΗΠΑ, ιδίως στα παιδιά και τους έφηβους, εντόπισαν ερευνητές σε μελέτη, που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο «Digestive Disease Week» στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, μεταξύ του 1999 και του 2020 το ποσοστό των καρκίνων του παχέος εντέρου αυξήθηκε κατά 500% στα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, κατά 333% στους έφηβους ηλικίας 15-19 ετών και κατά 185% στους νέους ενήλικες ηλικίας 20-24 ετών.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βάση «Wonder Database» των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών στις ΗΠΑ, οι ερευνητές υπολόγισαν τις τάσεις στα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου για άτομα ηλικίας 10-44 ετών από το 1999 ως το 2020.

Το 2020 0,6 παιδιά ηλικίας 10-14 ετών ανά 100.000 πληθυσμού διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με 0,1 ανά 100.000 το 1999. Οι διαγνώσεις στους έφηβους 15-19 ετών αυξήθηκαν από 0,3 σε 1,3 ανά 100.000 και στους νέους ενήλικες 20-24 ετών από 0,7 σε 2 ανά 100.000.



Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά και τους έφηβους δεν είναι αρκετά υψηλός για να προτείνεται η ευρεία χρήση κολονοσκόπησης, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν πιο εξατομικευμένες προσεγγίσεις.

Κλιμάκωση διαπιστώθηκε επίσης στις μεγαλύτερες ηλικίες, με τα ποσοστά να αυξάνονται κατά 71% στις ηλικίες 30-34 ετών, κατά 58% στις ηλικίες 35-39 ετών και κατά 37% στις ηλικίες 40-44 ετών.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τη χρήση καπνού, την κατανάλωση αλκοόλ και τις διατροφικές συνήθειες, όπως χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων και ζαχαρούχων ποτών και διατροφή με πολλά λιπαρά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει με ακρίβεια τη δομή πρωτεϊνών και άλλων βιομορίων

Published

on

Από

Photo credits: felixioncool / pixabay

Η τελευταία εξέλιξη του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης AlphaFold, το οποίο έφερε επανάσταση στην πρόβλεψη της τρισδιάστατης δομής των πρωτεϊνών, παρουσιάζεται σε δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, το AlphaFold 3, που έχει αναπτυχθεί από την Google DeepMind και την Isomorphic Labs, έχει την ικανότητα να παράγει εξαιρετικά ακριβείς προβλέψεις της τρισδιάστατης δομής των πρωτεϊνών σε σχέση με προηγούμενα εργαλεία αλλά και της δομής ενός ευρέος φάσματος βιομορίων.

Συγκεκριμένα, μπορεί να προβλέψει σύμπλοκα πρωτεϊνών με άλλες πρωτεΐνες, νουκλεϊκά οξέα, μικρά μόρια, ιόντα και τροποποιημένα πρωτεϊνικά κατάλοιπα, καθώς και αλληλεπιδράσεις αντισώματος-αντιγόνου.



Όπως επισημαίνεται, για τις αλληλεπιδράσεις των πρωτεϊνών με άλλους τύπους μορίων υπάρχει τουλάχιστον 50% βελτίωση σε σύγκριση με τις υπάρχουσες μεθόδους πρόβλεψης και για ορισμένες σημαντικές κατηγορίες αλληλεπίδρασης η ακρίβεια πρόβλεψης έχει διπλασιαστεί.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η ικανότητα υπολογιστικού προσδιορισμού πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων μεταξύ πρωτεϊνών και άλλων μορίων θα διευρύνει την κατανόησή μας για τις βιολογικές διεργασίες και θα μπορούσε να διευκολύνει την ανάπτυξη φαρμάκων.

Οι δυνατότητες του νέου αυτού συστήματος τεχνητής νοημοσύνης είναι δωρεάν διαθέσιμες στους ερευνητές μέσω της πλατφόρμας AlphaFold Server.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναβλήθηκε η πρώτη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση του διαστημοπλοίου Starliner

Published

on

Από

Photo credits: WikiImages / pixabay

Η πρώτη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση του διαστημοπλοίου Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα από την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε η NASA.

Η προγραμματισμένη για χθες εκτόξευση ανεβλήθη, μετά από ένα τεχνικό πρόβλημα στον πύραυλο-φορέα Atlas V που θα θέσει σε τροχιά τη νέα διαστημική κάψουλα.

Η πρώτη διαστημική αποστολή του CST-100 Starliner που θα μεταφέρει αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) αναμένεται εδώ και καιρό, καθώς η Boeing ανταγωνίζεται με την SpaceX του Ίλον Μασκ για ένα μεγαλύτερο μερίδιο στα μεγάλα συμβόλαια επιχειρηματικών συνεργασιών που υπογράφει η NASA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 ώρες ago

Από ανανεώσιμες πηγές παρήχθη το 30% της ενέργειας παγκοσμίως

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ7 ώρες ago

Ερευνητές δημιούργησαν τη μεγαλύτερη τρισδιάστατη ανακατασκευή τμήματος εγκεφάλου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ9 ώρες ago

Eurovision 2024: Η σειρά εμφάνισης των 26 χωρών στον μεγάλο τελικό

ΓΕΡΜΑΝΙΑ10 ώρες ago

Διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν στο εργοστάσιο της Tesla στο Βερολίνο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ11 ώρες ago

Προειδοποίηση για προβλήματα στη λειτουργία των δορυφόρων από την γεωμαγνητική καταιγίδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Εκ γενετής κωφό μωρό ξαναβρήκε την ακοή του χάρη σε γονιδιακή θεραπεία

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Vanity Fair και Conde Nast Traveller προτείνουν Ίο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Δραματική αύξηση καρκίνων του παχέος εντέρου σε νέους την τελευταία 20ετία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Προσωρινή απαλλαγή από τον έλεγχο της στρατολογικής κατάστασης των Ελλήνων του εξωτερικού

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

ΕΟΔΥ: Οδηγίες προφύλαξης από την αφρικανική σκόνη

Europolitis TV4 εβδομάδες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV1 μήνα ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV12 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis