Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Απ. Μαλαμούσης: Πολεμάμε με τον ιμάμη ξενοφοβία και ρατσισμό

Published

on

O ιερέας Απόστολος Μαλαμούσης και ο ιμάμης Βενιαμίν Ιντριτς είναι δύο καλοί φίλοι και όχι μόνο: σε δύσκολες εποχές έχουν συστρατευθεί εναντίον του θρησκευτικού φανατισμού και υπέρ της αρμονικής συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων στον τόπο όπου ζουν, τη Βαυαρία.

Ο πατήρ Απόστολος, αρχιερατικός επίτροπος στη Βαυαρία, ανταποκρίνεται δίχως αναστολές στις προσκλήσεις του ιμάμη να παραστεί σε θρησκευτικές εκδηλώσεις των μουσουλμάνων και ο Ιντριτς, με καταγωγή από τα Σκόπια, δεν διστάζει να περάσει το κατώφλι της ορθόδοξης Εκκλησίας του Μονάχου. Οι δυο τους, δε, παίρνουν ενεργά μέρος και μάλιστα στην πρώτη γραμμή, σε συγκεντρώσεις και πορείες εναντίον του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της τρομοκρατίας.

«Ερχονται αυτοί, πάμε εμείς, έτσι γίνεται» λέει στην «Κ» ο δραστήριος ιερωμένος. Τούτη την εποχή ο πατήρ Απόστολος βοηθάει τον θρησκευτικό ηγέτη των μουσουλμάνων να χτίσει ένα μεγάλο τζαμί και μουσουλμανικό κέντρο στο Μόναχο, συμμετέχοντας μάλιστα, με έγκριση του μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, μαζί με άλλες εξέχουσες προσωπικότητες της Βαυαρίας στο ανώτατο ιδρυτικό συμβούλιο του τεμένους!

– Τι δουλειά έχετε εσείς ένας χριστιανός παπάς στα τζαμιά και να τρέχετε να βοηθάτε για να χτίζονται τεμένη; Μια τέτοια πρωτοβουλία στην Ελλάδα θα ήταν μάλλον αδιανόητη για έναν ιερωμένο.

Εμείς εδώ καλλιεργούμε τις διαθρησκειακές και διεκκλησιαστικές σχέσεις. Εχω πολύ καλές επαφές με τους καθολικούς, τους ευαγγελικούς, όπως και με ανθρώπους που ανήκουν σε διάφορα θρησκεύματα, όπως ο ιουδαϊσμός, ο βουδισμός κ.λπ. Μέχρι σήμερα τα αυτοσχέδια τζαμιά που έχουν οι μουσουλμάνοι εδώ στο Μόναχο είναι στις «πίσω αυλές» σπιτιών, όπου κανείς δεν ξέρει τι γίνεται εκεί πέρα. Υπάρχει ένα μικρό τζαμί στην άκρη του Μονάχου αλλά δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες των μουσουλμάνων. Γι’ αυτό είπαμε σε συνεργασία και με τις πολιτικές και δημοτικές αρχές να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να ασκούν με αξιοπρέπεια τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Μπορούμε έτσι να ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται και να καλλιεργούμε τον διαθρησκευτικό διάλογο επί ίσοις όροις. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους μουσουλμάνους να έχουν τη δυνατότητα όχι στα κρυφά αλλά δημόσια να εκφράσουν τα πιστεύω τους, τις απόψεις τους και εμείς θα έχουμε έναν ανοιχτό διάλογο μαζί τους. Το βρίσκω λοιπόν πάρα πολύ σοβαρό και σωστό να συμμετέχω σε μια τέτοια διαδικασία.

– Οπως γνωρίζετε στην Ελλάδα η ιεραρχία δεν πετάει το «καλημαύχι» της στην ιδέα ανέγερσης τζαμιού στην Αθήνα. Τι λέτε γι’ αυτό;

Το να γίνει ένα τζαμί είναι απαραίτητο, τώρα μπορεί να συζητήσει κανείς για τον χώρο όπου θα  κτιστεί. Εκεί θα πρέπει να βρεις κάποια λύση. Σίγουρα όμως χρειαζόμαστε και στην Ελλάδα έναν χώρο συνάθροισης και διαλόγου, επίσημο χώρο. Και νομίζω ότι ένα τζαμί με σωστές προδιαγραφές και με μια καλή παρουσίαση θα βοηθήσει στην καλή συμβίωση Ελλήνων χριστιανών και μουσουλμάνων.

– Και ο Αγιος Θεσσαλονίκης αντιτίθεται στην ίδρυση Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Πώς το σχολιάζετε;

Εμένα με προβλημάτισε αυτό που είπε ότι αν ανοίξουν οι Τούρκοι τη Θεολογική σχολή της Χάλκης τότε συζητάμε. Δεν μου άρεσε αυτή η αντιδιαστολή. Διότι άλλο είναι η Χάλκη που πρέπει να ανοίξει και όλοι μας προσευχόμαστε γι’ αυτό και άλλο η ίδρυση ενός μουσουλμανικού κέντρου στο οποίο θα μπορεί να αναπτυχθεί διάλογος και σε επιστημονικό επίπεδο. Δεν με βρίσκει λοιπόν σύμφωνο η επιχειρηματολογία του.

– Κατά τη γνώμη σας μπορεί να «ταιριάξει» η ορθόδοξη χριστιανική θεολογία με το ισλάμ;

Οχι. Για μας όμως δεν είναι μόνο η θεολογία, είναι η καθημερινή πράξη. Ζουν στο Μόναχο εξήντα χιλιάδες Τούρκοι και αν βάλεις και τους μουσουλμάνους άλλων εθνοτήτων ξεπερνούν τους ογδόντα χιλιάδες. Με αυτούς πρέπει να συμβιώσουμε γι’ αυτό και οι κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις έχουν για μας μεγάλη σημασία. Γιατί δεν θέλουμε ακρότητες, δεν θέλουμε αντιπερισπασμούς, δεν θέλουμε αντιπαλότητες, θέλουμε και εμείς και τα παιδιά μας να ζήσουμε ήρεμα και ειρηνικά στα επόμενα χρόνια γι’ αυτό και καλλιεργούμε τον διάλογο. Ο θεολογικός διάλογος είναι κάτι άλλο. Μπορεί να συνεχιστεί και τα επόμενα εκατό και διακόσια χρόνια, αλλά η ζωή μας κυλάει εδώ και τώρα.

Οι άνθρωποι κυκλοφορούν, αισθανόμαστε ασφαλείς…

– Αισθάνεστε να άλλαξε κάτι στη Γερμανία με τα όσα έγιναν την Πρωτοχρονιά στην Κολωνία;

Υπάρχει γενικά κάποιος φόβος τρομοκρατικού χτυπήματος γι’ αυτό και η ψυχολογία έχει λιγάκι αλλάξει. Βεβαίως, οι αρχές προσπαθούν να καταπολεμήσουν αυτό το κλίμα, λέγοντας ότι η Γερμανία είναι ασφαλής χώρα και οι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται. Προσοχή μεν αλλά όχι φόβος. Γι’ αυτό και στις επίσημες εκδηλώσεις που γίνονται, η παρουσία της αστυνομίας είναι μεν ισχυρή αλλά διακριτική έως αφανής θα έλεγα. Να μην προκληθεί πανικός δηλαδή.

– Οι Γερμανοί άρχισαν να κοιτάζουν με «μισό μάτι» τους μουσουλμάνους, τους Αραβες γενικότερα;

Η πλειονότητα των Γερμανών όχι, διότι οι ίδιοι έχουν ιστορική ευθύνη να βοηθήσουν και βοηθούν. Βεβαίως, υπάρχουν κάποιες νεοναζιστικές οργανώσεις και κινήσεις, οι οποίες ανοιχτά και με φωνή δυνατή μιλούν ενάντια στους ξένους. Απέναντί τους όμως στέκονται οι δημοκράτες Γερμανοί, οι οποίοι προσπαθούν με διάφορες εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις να πουν όχι στον ρατσισμό, στην ξενοφοβία και στη μισαλλοδοξία. Και είναι αυτό ένα πολύ ευχάριστο γεγονός ότι ξεσηκώνονται πολλοί άνθρωποι και βγαίνουν στους δρόμους για να προβούν σε εκδηλώσεις δημοκρατικής ευθύνης. Εδώ στο Μόναχο έγιναν και γίνονται πολλές εκδηλώσεις κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, στις οποίες είμαι στην πρώτη γραμμή και είναι κάτι που το χαιρόμαστε όλοι γιατί θέλουμε έτσι να πούμε ένα δυνατό όχι σε φωνές μίσους.

– Πώς αντιμετώπισε η κοινωνία του Μονάχου την απειλή για τρομοκρατικό χτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό; Υπέστη σοκ;

Βγήκαν ο αρχηγός της αστυνομίας του Μονάχου και ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας και έκαναν επίσημες δηλώσεις, ότι δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη πληροφορία για χτύπημα στη Βαυαρία. Αυτό καθησύχασε τον κόσμο γι’ αυτό και όπως βλέπετε οι άνθρωποι κυκλοφορούν άνετα έξω. Ακόμα και όταν κάνουμε δημόσιες συναθροίσεις και εκδηλώσεις αισθανόμαστε ασφαλείς. Οπωσδήποτε υπάρχει φρούρηση αλλά σε διακριτικά επίπεδα. Υπάρχουν παντού μυστικοί της αστυνομίας που παρακολουθούν αλλά βέβαια είναι με πολιτικά για να μην προκαλούν πανικό.

– Δεν επηρεάστηκε δηλαδή η καθημερινότητα των ανθρώπων μετά τα γεγονότα στον σταθμό.

Οσον αφορά το Μόναχο, όχι. Κάναμε και εμείς δημόσιες εκδηλώσεις όπως ο αγιασμός των υδάτων στον Ιζαρ χωρίς φόβο και με πολύ κόσμο. Εγιναν μαζικές συγκεντρώσεις ως απάντηση στην τρομοκρατία, στείλαμε μήνυμα ότι αισθανόμαστε ασφαλείς σ’ αυτή τη χώρα, ότι δεν θα μας αναγκάσουν να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας.

Στη Βαυαρία λένε ότι πρέπει η Ελλάδα να ενισχυθεί για τους πρόσφυγες

Με το που άρχισαν να καταφθάνουν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου τα πρώτα τρένα με πρόσφυγες από την Αυστρία, ο πατήρ Απόστολος φόρεσε το ράσο και έσπευσε στην αποβάθρα της γραμμής 23, όπου γινόταν η αποβίβαση. «Θέλαμε να τους δείξουμε ως ορθόδοξοι χριστιανοί, ότι είμαστε στο πλευρό τους. Πολλοί με το που κατέβαιναν έρχονταν να μου φιλήσουν το χέρι, προφανώς ήταν χριστιανοί, και αρκετοί ήταν αυτοί που ήρθαν στη ρίψη του Τιμίου Σταυρού τα Θεοφάνια στον ποταμό Ιζαρ στο κέντρο του Μονάχου» μας λέει.

– Τα άλλα δόγματα, οι καθολικοί, οι ευαγγελιστές πώς αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες, οι ορθόδοξοι πώς βοηθάμε;

H καθολική εκκλησία και η ευαγγελική έχoυν φτιάξει δομές και διαθέτουν πολλά χρήματα για τη φιλοξενία προσφύγων. Εμείς ως ορθόδοξη εκκλησία ζούμε με πολύ πενιχρά μέσα, όπου όμως χρειαστούν τη δικιά μας συμπαράσταση την έχουν και μάλιστα σε διάφορα συμβούλια καλούν και εμάς σαν εκκλησία που έχει εμπειρία από διωγμούς, για να πούμε τη γνώμη μας και να βοηθήσουμε όπου μπορούμε. Διαθέτουν κτίρια για στέγαση, αίθουσες, φαγητό, ρουχισμό, υπάρχει μια υποδομή που βοηθάει πάρα πολύ τους πρόσφυγες και μάλιστα το βαυαρικό κράτος έχει εκφράσει δημόσια την ευγνωμοσύνη του προς την καθολική και την ευαγγελική εκκλησία, τα προγράμματα που τρέχουν για τους πρόσφυγες.

– Ωστόσο, η Βαυαρία εμφανίζεται κάπως σκληρή στο θέμα των προσφύγων.

Επειδή η Βαυαρία είναι η πύλη εισόδου προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη Γερμανία, ξεκαθάρισε από την αρχή τη θέση της, ότι από μόνο του το βαυαρικό κρατίδιο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλο αυτό το κύμα. Θα πρέπει και τα άλλα κρατίδια να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο, όπως και τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η Βαυαρία λέει πως αν όλοι βοηθήσουν, τότε τα πράγματα θα πάνε καλά, αν όμως πέσει όλο το βάρος σ’ εμάς θα είναι δύσκολο να το επωμιστούμε. Η Βαυαρία δεν θέλει να την αφήσουν μόνη της και το λέει ανοιχτά αυτό. Δεν υπάρχει διαφορετική πολιτική από το Βερολίνο, απλώς υπάρχει μια διαφωνία ως προς τον αριθμό που μπορεί να φιλοξενήσει η Βαυαρία.

– Πώς είδατε την ενέργεια του Βαυαρού πολιτικού να γεμίσει ένα λεωφορείο με πρόσφυγες και να τους πάει στην καγκελαρία;

Για μένα ήταν μια ανόητη κίνηση, μια αψυχολόγητη ενέργεια που μας ξάφνιασε. Τι ήθελε να πει δηλαδή σ’ αυτούς τους ανθρώπους; Θα σας πάω εκεί για να σας λύσουν το πρόβλημά σας; Τους καλλιέργησε φρούδες ελπίδες. Ηταν κωμωδία όλο αυτό που έκανε.

– Παρακολουθείτε φαντάζομαι ότι η Ελλάδα πιέζεται πολύ στο θέμα των προσφύγων και υπάρχει και μια μάλλον υπερβολική ρητορική εναντίον της από ευρωπαϊκές χώρες. Τι κλίμα υπάρχει εδώ, μέμφονται τους Ελληνες ότι αφήνουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να περνάνε ελεύθερα;

Στη Βαυαρία λένε ότι πρέπει η Ελλάδα να ενισχυθεί στην προσπάθειά της, αυτούς τους πρόσφυγες που φτάνουν όπως φτάνουν στο έδαφός της να μπορεί να τους υποδεχθεί και σιγά σιγά να τους προωθεί στις άλλες χώρες. Εχουμε αλληλεγγύη σε αυτό το θέμα από τους Γερμανούς. Και όχι μόνο εμείς οι Ελληνες αλλά και οι Ιταλοί.

Με τον πατέρα Απόστολο περπατήσαμε μαζί στον σταθμό του Μονάχου όπου αποβιβάζονται από τα τρένα οι πρόσφυγες. Με οδήγησε πρώτα στη γραμμή 11, εκεί όπου τη δεκαετία του ’60 το «Ακρόπολις» ξεφόρτωνε κατά εκατοντάδες τους Ελληνες μετανάστες. Μου έδειξε και το υπόγειο «μπούνκερ», κλειστό πλέον, όπου οδηγούνταν για ιατρικές εξετάσεις, λίγη ξεκούραση, πρόχειρο φαγητό και διαχωρισμό για τις περιοχές όπου σύμφωνα με τη σύμβαση που είχαν υπογράψει θα εργάζονταν.

Μιλήσαμε για πολλά άλλα θέματα. Από την πολιτική, την Αγκελα Μέρκελ, της οποίας τυγχάνει συνομιλητής καθώς συμμετέχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Ενσωμάτωσης της Γερμανίας για λογαριασμό της ορθόδοξης Μητρόπολης που έχει ιδρύσει η καγκελαρία, την αύρα του ελληνικού πολιτισμού που διαχέεται έντονη στο Μόναχο από την εποχή του Λουδοβίκου ακόμα, μέχρι τους Ελληνες νεομετανάστες για τους οποίους κάνει ό,τι μπορεί, κινητοποιώντας αρχές και φορείς, για να βοηθήσει. Ολα αυτά υπό την πνευματική καθοδήγηση του μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου. Ο ιερέας Απόστολος Μαλαμούσης είναι μια προσωπικότητα στη Βαυαρία, τιμημένος από τους πάντες για τις πλούσιες ανθρωπιστικές, πολιτιστικές και βεβαίως θρησκευτικές δραστηριότητές του. Μέχρι και ο σύλλογος Τούρκων της Γερμανίας του έδωσε παράσημο. Είναι πάνω απ’ όλα (και) ένας χρήσιμος Ελληνας.

Η συνάντηση
Η συνέντευξη έγινε στο φημισμένο εστιατόριο RathausKeller (κελάρι του δημαρχείου) στη Μάριεν Πλατς. Ο ιμάμης Ιντριτς δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας όπως είχαμε συμφωνήσει, καθώς παρέτεινε ξαφνικά την παραμονή του στη Σαουδική Αραβία. Φάγαμε κότσι και λουκάνικα, ήπια μία μπίρα, ήπιε νερό. Πλήρωσε εκείνος (επέμενε…) με κάρτα. Μας σέρβιρε Ελληνας από την Αριδαία, ΠΑΟΚτζής και καζαντζιδικός κατά δήλωσή του.

Oι σταθμοί του

1947
Γεννιέται στο Μούρεσι του Πηλίου.

1972
Μεταναστεύει στη Γερμανία στις 30 Οκτωβρίου.
Χειροτονείται διάκονος στις 26 Δεκεμβρίου, στην πόλη Ρόιτλινγκεν και πρεσβύτερος στις 31 Δεκεμβρίου, στο Τρόισντορφ κοντά στη Βόννη.

1999
Επειτα από πολύχρονη δικαστική διαμάχη πετυχαίνει την κατοχύρωση στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, του ιστορικού ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, γνωστής ως «Σαλβατορκίρχε» στο κέντρο του Μονάχου.

2000
Κάνει την πρώτη περιφορά του Αγίου Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή στη φημισμένη Μάριεν Πλατς στο κέντρο του Μονάχου και αγιάζει τα Θεοφάνια τα νερά του ποταμού Ιζαρ που διασχίζει την πόλη.

2005
Καθιερώνει την ελληνοβαυαρική Ημέρα Πολιτισμού.

Εικονογράφηση: TITINA XAΛMATZH
Από την εφημερίδα “Καθημερινή”

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βάδης-Βυρτεμβέργης

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΒΑΔΗΣ - ΒΥΡΤΕΜΒΕΡΓΗΣ α. Σ.

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 η τακτική γενική συνέλευση και οι εκλογές της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βάδης-Βυρτεμβέργης, στο πνευματικό κέντρο της ενορίας Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στο Feuerbach.

Στην συνέλευση παρέστησαν 72 εκπρόσωποι από 21 συλλόγους-μέλη, οι οποίοι σε πνεύμα ενότητας συζήτησαν εκτενώς το μέλλον και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.

Οι εκπρόσωποι είχαν την δυνατότητα να τοποθετηθούν και να εκφράσουν τις απόψεις και προτάσεις τους, τις οποίες δέχθηκαν με χαρά τα διοικητικά συμβούλια και έθεσαν προς συζήτηση στο σώμα.

Η παρουσίαση του απολογισμού των δράσεων του θεσμού προκάλεσε ενθουσιασμό και μεγάλη ικανοποίηση στην πλειοψηφία των μελών, τα οποία εξέφρασαν την αφοσίωσή τους και στήριξη των δράσεων της Ομοσπονδίας και στο μέλλον.

Στην συνέλευση διανεμήθηκε το τελευταίο περιοδικό των θεσμών, το τρίτο στη σειρά, με πολλές πληροφορίες για τα σχολεία της περιοχής αλλά και τις δράσεις των τελευταίων 2 ετών.



“Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλα τα μέλη μας για την μαζική και δυναμική τους παρουσία. Δεσμευόμαστε ότι και η επόμενη διετία θα υπάρξει τόσο παραγωγική όσο και τα προηγούμενα χρόνια. Θερμές ευχαριστίες και στην Διακονία της Ενορίας και τον πάτερ Βασίλειο στο Feuerbach για την φιλοξενία” σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βάδης-Βυρτεμβέργης και προσθέτει:

“Ενθαρρύνουμε τους συλλόγους, που μέχρι τώρα πορεύονται ανεξάρτητα, να συμπράξουν στην προσπάθειά μας για την επίτευξη του κοινού μας στόχου. Ευελπιστούμε ότι όλοι μαζί θα συνεχίσουμε αυτό το δύσκολο έργο, ώστε να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Γερμανία.”

Ολοκληρώνοντας την ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία, παραθέτει ένα ρητό του Αριστοτέλη: “Ο κάθε ένας από εμάς οφείλει να έχει ενεργό ρόλο, να είναι δημιουργικός, να έχει ηθική συνείδηση και να συμβαδίζει με τους κανόνες.”

Τα αποτελέσματα των Εκλογών

ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ:

Θέση Ονοματεπώνυμο
Πρόεδρος Ελένη Ραφαηλίδου
Αντιπρόεδρος Αναστάσιος Ροδίντσης
Γραμματέας Μαρία Καραμπίδου
Ταμίας Αποστόλης Γερόπουλος
Μέλος Αντωνίου Θωμαή
Μέλος Βασιλείου Ιωάννης
Μέλος Ηλιάδου Πολυχρονία

Εκπρόσωποι για την Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας:

Ονοματεπώνυμο
1. Κωνσταντίνος Καχριμανίδης
2. Ιωάννης Αμαραντίδης


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Προβολή ντοκιμαντέρ «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Αγώνας για τη Μικρά Ασία» στο Αμβούργο

Published

on

Από

Photo credits: onkelglocke / pixabay

Πρεμιέρα θα κάνει την Τρίτη 7 Μαΐου 2024 το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Αγώνας για τη Μικρά Ασία» στο Αμβούργο της Γερμανίας.

Σημειώνεται ότι η προβολή πραγματοποιείται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας του Αμβούργου και αποτελεί μια από τις εκδηλώσεις των Ελληνικών Συλλόγων (Hamburger Griechen).

Την πρωτοβουλία για την προβολή της ταινίας είχε η Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης και ο Σύλλογος Κρητών Αμβούργου και Περιχώρων, μέσω της προέδρου κυρίας Ευτυχίας Όλοφσον-Σαβιολάκη, η οποία είχε έρθει σε επικοινωνία με το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στα Χανιά, το οποίο με μεγάλη ευχαρίστηση δέχτηκε να παραχωρήσει την ταινία υποστηρίζοντας έτσι αυτή την προσπάθεια. 



«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που φέραμε  αυτήν την πολύ ιδιαίτερη ταινία με πολύ αξιόλογες ιστορικές πληροφορίες / Ντοκουμέντα στη Γερμανία. Ξεκινάμε από το Αμβούργο και θα συνεχιστούν προβολές και σε άλλες Πόλεις της Γερμανίας δεδομένης, βέβαια, της άδειας του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Ίδρυμα αλλά και ιδιαίτερα τον Γενικό Διευθυντή κ. Παπαδάκη για την άψογη συνεργασία και την ευγενική παραχώρηση της ταινίας. Να επισημάνω ότι για την προβολή αυτή το Ίδρυμα προέβη σε διαδικασία υποτιτλισμού της ταινίας στη γερμανική γλώσσα.

Επίσης στο Αμβούργο έχει προσέλθει και η μουσειοσκευή του Ιδρύματος με δανειστικό εκπαιδευτικό υλικό με σκοπό να ταξιδεύσει από σχολείο σε σχολείο Ελληνοπαίδων στην Ευρώπη. 

Είναι μεγάλη μας χαρά αλλά και πρωταρχικός στόχος μας να πράττουμε τέτοιες συνεργασίες που συμβάλλουν ιδιαίτερα στην μεταλαμπάδευση της ιστορίας μας στη νέα γενιά.

Φέτος συμπληρώνονται 160 χρόνια από τη Γέννηση του Εθνάρχη μας και με τέτοιες δραστηριότητες θέλουμε να φωτίσουμε την προσωπικότητα του, και το σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην ιστορία της νεότερης  Ελλάδας» σημείωσε η Πρόεδρος της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης και του Συλλόγου Κρητών Αμβούργου Ευτυχία Όλοφσον-Σαβιολάκη.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομάδα Ενδυνάμωσης Γυναικών από την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου διοργανώνει μία νέα Ομάδα Ενδυνάμωσης Γυναικών με στόχο την συνδιαλλαγή, την άντληση δύναμης και την παροχή στήριξης σε γυναίκες.

Ο χαρακτήρας της ομάδας θα είναι ψυχο – εκπαιδευτικός και βιωματικός. 

Οι συναντήσεις θα διεξάγονται: 
  • μία φορά την εβδομάδα, 
  • κάθε Τετάρτη, στις 18:00,
  • η διάρκεια θα είναι περίπου 1 ώρα και 
  • θα είναι στην ελληνική γλώσσα. 


Μεταξύ των θεματικών με τις οποίες θα ασχοληθεί η ομάδα συμπεριλαμβάνονται: η έκφραση αναγκών, η ενίσχυση της αυτό – εκτίμησης, η αναγνώριση των ορίων και η οριοθέτηση, οι δεξιότητες διεκδικητικότητας, η ψυχική ανθεκτικότητα, η έκφραση συναισθημάτων (άγχος, φόβος, θυμός), μετανάστευση- ταυτότητα και δίκτυα υποστήριξης. 

Συντονίστριες της ομάδας θα είναι: 
  • η Μαρία Ματσαρόκου, ψυχολόγος, τελειόφοιτη Μεταπτυχιακού «Συμβουλευτικής Ψυχολογίας» και 
  • η Άννα Κουρούκουνη, ψυχολόγος, πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ομάδα γίνεται με προσωπικό μήνυμα στο E-Mail: psych.hgb@gmail.com


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Λιτανεία του Επιταφίου στην Ελληνική Κοινότητα του Έρλανγκεν

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Διαμαντής Γκίκας / Ελληνική Κοινότητα Έρλαγκεν

Την Μ. Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, και ώρα 19:00, θα γίνει η Λιτανεία του Επιταφίου της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Ιερό Ναό St. Bonifaz (Sieboldstr. 1).

«Ω γλυκύ μου έαρ, Αι γενεαί πάσαι»

Η Ελληνική κοινότητα του Έρλανγκεν μαζί με τον Σύλλογο Μουσικής Erlangen Büchenbach θα τιμήσουν την κατανυκτική Λιτανεία του Επιταφίου μας και θα ήταν μεγάλη τιμή μας να έχουμε μαζί μας και όλους εσάς ακόμα μια χρονιά για να πορευτούμε με ειρήνη και αγάπη προς το Άγιο Πάσχα” σημειώνει στην πρόσκλησή της η Ελληνική κοινότητα του Έρλανγκεν.


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τη σύνδεση του ακαδημαϊκού κόσμου της Ελλάδας με την Ομογένεια

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Διπλωματικό Γραφείο Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Κώτσηρα

Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τη σύνδεση του ακαδημαϊκού κόσμου της Ελλάδας με την Ελληνική Ομογένεια και την υποστήριξη της διεθνοποίησης της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης υπέγραψαν την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας και ο Πρόεδρος της «Study in Greece» Χρήστος Μιχαλακέλης.

Μέσα από τη θεσμοθέτηση της διμερούς αυτής συνεργασίας επιδιώκεται, αφενός, η προώθηση στο εξωτερικό των ελληνικών ΑΕΙ και των διεθνών προγραμμάτων σπουδών τους και αφετέρου η ανάπτυξη επαφών μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων για τον σχεδιασμό και υλοποίηση κοινών προγραμμάτων και δράσεων και την από κοινού διεξαγωγή έρευνας.

Όπως δήλωσε ο κ. Κώτσηρας, «Μέσω της συνεργασίας μας με τη Study in Greece επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις των ελληνικών πανεπιστημίων με τους Έλληνες της Διασποράς και να δώσουμε την ευκαιρία σε ομογενείς και ξένους φοιτητές και ερευνητές να γνωρίσουν καλύτερα την ελληνική ιστορία, τον ελληνικό πολιτισμό και τη σύγχρονη Ελλάδα.

Πρόκειται για μια συνεργασία που υπηρετεί τον στόχο μας για διατήρηση της ελληνικότητας και εντάσσεται στον Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στην αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων για την αποτελεσματικότερη διάχυση της πληροφορίας σχετικά με τις ολοένα αυξανόμενες εκπαιδευτικές και ερευνητικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας, καθώς και για την ισχυρότερη διασύνδεση των ακαδημαϊκών κοινοτήτων Ελλάδας και εξωτερικού. Στηρίζοντας τη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων, ενισχύουμε τη διεθνή παρουσία της χώρας μας και φέρνουμε τους νέους της Διασποράς πιο κοντά στην Ελλάδα».

Πηγή φωτογραφίας: Διπλωματικό Γραφείο Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Κώτσηρα

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχαλακέλης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «Η υπογραφή του παρόντος μνημονίου έρχεται να επισημοποιήσει και να αναδείξει με εμφατικό τρόπο τη μακρά και εξαιρετική συνεργασία της Study in Greece με το Υπουργείο Εξωτερικών, εξασφαλίζοντας περαιτέρω τη θεσμική στήριξη της ελληνικής πολιτείας.

Η δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων της Διασποράς και των Φιλελλήνων απανταχού της γης με τα ελληνικά πανεπιστήμια θα συμβάλει τόσο στη διεθνή προβολή της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης όσο και στη σύνδεση της διεθνοποίησης των πανεπιστημίων μας με την προώθηση της γλώσσας και του πολιτισμού της Ελλάδας».



Όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, η «Study in Greece» από κοινού με το Υπουργείο Εξωτερικών θα συμβάλουν στην προώθηση των ελληνικών πανεπιστημίων και των διεθνών προγραμμάτων τους με τη δημιουργία ψηφιακού προωθητικού υλικού και την αξιοποίηση των ψηφιακών πλατφορμών που έχει αναπτύξει η «Study in Greece» για την υποστήριξη της διεθνοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Θα προωθηθεί η δικτύωση Ελλήνων και φιλελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στη διασύνδεση των Κέντρων Ελληνικών Σπουδών ανά τον κόσμο.

Επίσης, επιδιώκεται η υλοποίηση θερινών και χειμερινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων με έμφαση στους Έλληνες της Διασποράς και ο συνδυασμός διαδικτυακών και δια ζώσης μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού σε συνεργασία με ενδιαφερόμενα ελληνικά πανεπιστήμια.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος: Οι δυσκολίες της ζωής, οι σταυροί που σηκώνουμε οι άνθρωποι όλων των εποχών, αποκτούν νόημα

Published

on

Από

“Ο Χριστὸς πάτησε μὲ τὸν θάνατό του τὸν θάνατο, ὄχι γιὰ νὰ κάνει μιὰ ἐπίδειξη τῆς θεϊκῆς δύναμής Του, ἀλλὰ γιὰ νὰ μᾶς δωρίσει τὴ μεγαλύτερη ἀπόδειξη τῆς ἀπέραντης ἀγάπης τοῦ Θεοῦ γιὰ τὸν κάθε ἄνθρωπο προσωπικά. Ἀπὸ ἐκείνη τὴ στιγμὴ ἀλλοιώθηκε ὁριστικὰ ἡ φύση τοῦ θανάτου” αναφέρει στο Πασχαλινὸ Mήνυμά του ο Μητροπολίτης Γερμανίας και Έξαρχος Kεντρώας Eυρώπης Αυγουστίνος.

“Κι ἐπιπλέον: οἱ δυσκολίες τῆς ζωῆς, οἱ σταυροὶ ποὺ σηκώνουμε οἱ ἄνθρωποι ὅλων τῶν ἐποχῶν, ἀποκτοῦν νόημα. Ὁ πόνος, ἡ θλίψη, ὁ στεναγμὸς δὲν ἔχουν τὸν τελευταῖο λόγο. Γι᾽ αὐτὸ ὁμολογοῦμε στὸ Σύμβολο τῆς Πίστεώς μας ὅτι προσδοκοῦμε τὴν ἀνάσταση τῶν νεκρῶν, δηλαδὴ καὶ τὴ δική μας προσωπικὴ ἀνάσταση.

Ὁμολογοῦμε, μὲ ἄλλα λόγια, ὅτι στὸ κατώφλι τοῦ προσωπικοῦ μας θανάτου δὲν μᾶς περιμένει τὸ ἄγνωστο ἢ ἡ ἀνυπαρξία, ἀλλὰ τὸ φιλάνθρωπο χέρι τοῦ Θεοῦ, ἕτοιμο νὰ σκουπίσει τὰ δάκρυά μας καὶ νὰ μᾶς καλωσορίσει στὸ ἀνέσπερο φῶς τῆς Βασιλείας Του” τονίζει χαρακτηριστικά ο κ.κ. Αυγουστίνος.

Πασχαλινὸ Mήνυμα 2024

Mητροπολίτου Γερμανίας καὶ Ἐξάρχου Kεντρῴας Eὐρώπης

Aὐγουστίνου

* * *

Ἀγαπητοί μου Χριστιανοὶ Ὀρθόδοξοι τῆς Γερμανίας!

Σήμερα ὁλοκληρώνεται ἡ πορεία μας πρὸς τὸ Πάσχα. Στὸ ταξίδι αὐτό, κατὰ τὴ Μ. Σαρακοστὴ καὶ τὴ Μεγάλη Ἑβδομάδα, ἡ Ἐκκλησία μᾶς προετοίμασε γιὰ νὰ γιορτάσουμε ἀληθινά. Καὶ τότε συμμετέχουμε πραγματικὰ στὴ γιορτή, ὅταν, ὅπως τὸ λέει ἕνας ὕμνος σήμερα, «δοξάζουμε τὸν Σωτῆρα μας Χριστὸ μὲ καθαρὴ καρδιά».

Εἴχαμε, λοιπόν, τὴν εὐκαιρία νὰ ἀναζωογονήσουμε τὴν πίστη μας, νὰ ἀναθερμάνουμε τὴν ἐλπίδα μας καὶ νὰ ἀνανεώσουμε τὴν ἀγάπη μας, πρὸς τὸν Θεό, τοὺς πλησίον καὶ τὸν ἑαυτό μας. Εἴδαμε τὴ δύναμη τῆς αὐτογνωσίας σὲ συνδυασμὸ μὲ τὴν ταπείνωση ποὺ μᾶς δίδαξε ὁ Χριστός, ἐκείνη ποὺ βλέπει τὶς δικές μας ἀδυναμίες καὶ δὲν κρίνει ἢ δὲν κατακρίνει τὶς ἀδυναμίες τῶν ἄλλων. Μάθαμε, μέσα ἀπὸ τὴ νηστεία, νὰ ἐκτιμοῦμε ὅσα ἔχουμε καὶ νὰ τὰ μοιραζόμαστε μὲ ὅσους δὲν ἔχουν. Γευτήκαμε τὴν ὀμορφιὰ τῆς συγχώρησης ποὺ ὁ Θεὸς χαρίζει ἁπλόχερα σ᾽ ἐκείνους ποὺ συγχωροῦν ὅσους τοὺς φταίξανε. Ἀπολαύσαμε τὶς κατανυκτικὲς ἀκολουθίες τῆς περιόδου αὐτῆς, ποὺ συνέβαλαν νὰ βροῦμε τὸν χαμένο μας ἑαυτό, νὰ σκεφτοῦμε περισσότερο τοὺς διπλανούς μας, ποὺ τοὺς θεωροῦμε αὐτονόητους ἢ κάποτε τοὺς ἀγνοοῦμε, καὶ ν᾽ ἀγαπήσουμε περισσότερο τὸν Θεὸ ποὺ πρῶτος Αὐτὸς μᾶς ἀγάπησε.

Καὶ τώρα, ποὺ ἦρθε ἡ ὥρα γιὰ τὴν γιορτὴ τῶν γιορτῶν, μὲ καθαρὴ καὶ χαρούμενη καρδιὰ θὰ διακηρύξουμε ἐπανειλημμένα: ὁ Χριστὸς πάτησε μὲ τὸν θάνατό του τὸν θάνατο, ὄχι γιὰ νὰ κάνει μιὰ ἐπίδειξη τῆς θεϊκῆς δύναμής Του, ἀλλὰ γιὰ νὰ μᾶς δωρίσει τὴ μεγαλύτερη ἀπόδειξη τῆς ἀπέραντης ἀγάπης τοῦ Θεοῦ γιὰ τὸν κάθε ἄνθρωπο προσωπικά. Ἀπὸ ἐκείνη τὴ στιγμὴ ἀλλοιώθηκε ὁριστικὰ ἡ φύση τοῦ θανάτου. Τὸ φρικτὸ καὶ ἀδυσώπητο τέλος ἔγινε ἁπαλὸ καὶ παρήγορο πέρασμα στὴν ἀτελεύτητη ζωή.

Κι ἐπιπλέον: οἱ δυσκολίες τῆς ζωῆς, οἱ σταυροὶ ποὺ σηκώνουμε οἱ ἄνθρωποι ὅλων τῶν ἐποχῶν, ἀποκτοῦν νόημα. Ὁ πόνος, ἡ θλίψη, ὁ στεναγμὸς δὲν ἔχουν τὸν τελευταῖο λόγο. Γι᾽ αὐτὸ ὁμολογοῦμε στὸ Σύμβολο τῆς Πίστεώς μας ὅτι προσδοκοῦμε τὴν ἀνάσταση τῶν νεκρῶν, δηλαδὴ καὶ τὴ δική μας προσωπικὴ ἀνάσταση. Ὁμολογοῦμε, μὲ ἄλλα λόγια, ὅτι στὸ κατώφλι τοῦ προσωπικοῦ μας θανάτου δὲν μᾶς περιμένει τὸ ἄγνωστο ἢ ἡ ἀνυπαρξία, ἀλλὰ τὸ φιλάνθρωπο χέρι τοῦ Θεοῦ, ἕτοιμο νὰ σκουπίσει τὰ δάκρυά μας καὶ νὰ μᾶς καλωσορίσει στὸ ἀνέσπερο φῶς τῆς Βασιλείας Του.

Κρατώντας σφιχτὰ αὐτὴν τὴν πίστη, δίνουμε νόημα καὶ ὀμορφιὰ στὸ τόσο σημαντικὸ καὶ ἀνεπανάληπτο ταξίδι μας πάνω στὴ γῆ. Γι᾽ αὐτὸν τὸν λόγο ψάλλουμε σήμερα πὼς ὅλα τώρα γέμισαν μὲ φῶς: ὁ οὐρανός, ἡ γῆ καὶ ὅσα βρίσκονται κάτω καὶ πέρα ἀπὸ αὐτήν. Καὶ δὲν χορταίνουμε νὰ ἐπαναλαμβάνουμε ὅτι ὁ Χριστὸς ἀναστήθηκε ἀπὸ τοὺς νεκρούς, πάτησε μὲ τὸν θάνατό Του τὸν θάνατο καὶ χάρισε σὲ ὅλους, ὅσοι βρίσκονται ἢ θὰ βρεθοῦν στὰ μνήματα, ζωή.

Εὔχομαι ὁλόψυχα τὸ ἀσύγκριτο αὐτὸ δῶρο τοῦ Χριστοῦ νὰ μᾶς γεμίζει μὲ πηγαία καὶ ἀναφαίρετη χαρὰ ὅλες τὶς ἡμέρες τῆς ζωῆς μας. Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί, καλὴ ἀνάσταση!

Ὁ Μητροπολίτης σας

† ὁ Γερμανίας Αὐγουστῖνος


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ39 λεπτά ago

Σε λειτουργία η πλατφόρμα stop-bullying

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ώρες ago

Γερμανία: Αρχίζει σήμερα το τριήμερο συνέδριο του CDU

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 ώρες ago

Γερμανία: Έκτακτη διάσκεψη με θέμα τα μέτρα προστασίας των πολιτικών ενόψει των ευρωεκλογών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 ώρες ago

Στην ομηρική διάλεκτο και σε δώδεκα γλώσσες διαβάστηκε απόσπασμα του Αναστάσιμου Ευαγγελίου

ΕΥΡΩΠΗ23 ώρες ago

Στο Πιεστάνυ το πρώτο ξενοδοχείο Spa στην Ευρώπη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Ολλανδία: Εκτόξευση των τιμών των θέσεων στάθμευσης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Επιθέσεις με πολιτικά κίνητρα ερευνά η αστυνομία στην Δρέσδη

Deutsch1 ημέρα ago

Frauen-Empowerment-Gruppe bei der Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Πατριαρχική Απόδειξη: Κεντρικό χαρακτηριστικό της ορθοδόξου ζωής είναι ο αναστάσιμος παλμός της

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βάδης-Βυρτεμβέργης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

auf Deutsch3 εβδομάδες ago

Eine informative Presseveranstaltung für den Naxos g.U. Graviera fand mit großem Erfolg im Illuseum in Berlin statt.

Europolitis TV3 εβδομάδες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ελληνική βραδιά στο Volksfest της Νυρεμβέργης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Copernicus: Ρεκόρ θερμοκρασιών για δέκατο συνεχή μήνα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Ολική έκλειψη ηλίου τη Δευτέρα 8 Απριλίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Έρευνα: Η ακαδημαϊκή ελευθερία υποχωρεί στον κόσμο

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Άνδρος και Αλόννησος στα 15 μέρη της Ευρώπης με τις ομορφότερες παραλίες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Ήρθε καλοκαίρι την … άνοιξη στη Γερμανία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

ΕΕ: Οι επαρχιακοί δρόμοι πιο επικίνδυνοι για τροχαία ατυχήματα

Europolitis TV3 εβδομάδες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV1 μήνα ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis