Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Γκορμπατσόφ μίλησε στο Spiegel για Μέρκελ και Πούτιν

Published

on

Απομακρυσμένος πλέον από την τρέχουσα πολιτική σκηνή, ο 83χρονος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, καταβεβλημένος από τις απανωτές εγχειρίσεις, αποδέχθηκε την πρόταση του γερμανικού περιοδικού Spiegel για συνέντευξη, θέτοντας ωστόσο έναν όρο.

Ποιος ήταν αυτός; Να μη φωτογραφηθεί. Η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί έχει παραμορφώσει το πρόσωπο του και ο ίδιος δεν θα ήταν ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.
Ο τελευταίος ηγέτης της πάλαι ποτέ κραταιάς ΕΣΣΔ βλέπει πως δεν έχουμε μάθει τίποτα από την Ιστορία και ότι πλέον υπάρχουν όλα τα σημάδια για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Καταφέρεται εναντίον του Πούτιν λέγοντας πως θεωρεί τον εαυτό του σαν θεό, αλλά και της Γερμανίας καθώς θεωρεί πως υπάρχουν αρκετοί μέσα στη συγκεκριμένη χώρα που επιθυμούν τη διαίρεση της Ευρώπης. Ένα μέρος της συνέντευξης, όπως την αναμεταδίδει το Vima.gr, έχει ως εξής:

SPIEGEL: Συμβάλατε όσο λίγοι στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου. Τώρα επιστρέφει ως αποτέλεσμα της κρίσης της Ουκρανίας. Πόσο επώδυνο είναι αυτό;
Γκορμπατσόφ: «Έχω την αίσθηση του déjà vu. Ίσως αυτό να σας δώσει καλό τίτλο για αυτή τη συνέντευξη: Φαίνεται σαν να επαναλαμβάνονται όλα. Υπήρξε μια εποχή που χτίστηκε ένα τείχος και μια εποχή που γκρεμίστηκε. Δεν είμαι ο μόνος που πρέπει να ευχαριστήσετε για το γεγονός ότι αυτό το τείχος δεν υπάρχει πια. Η Ostpolitik (ανατολική πολιτική) του (πρώην καγκελαρίου) Βίλι Μπραντ ήταν σημαντική, όπως ήταν και οι διαδηλώσεις στην Ανατολική Ευρώπη. Τώρα, νέα τείχη χτίζονται και η κατάσταση απειλεί να κλιμακωθεί. Βλέπω πραγματικά όλα τα σημάδια ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Τα πράγματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έκρηξη ανά πάσα στιγμή, αν δεν δράσουμε. Η απώλεια της εμπιστοσύνης είναι καταστροφική. Η Μόσχα δεν εμπιστεύεται πλέον τη Δύση και η Δύση δεν εμπιστεύεται πια την Μόσχα. Αυτό είναι τρομερό».

SPIEGEL: Πιστεύετε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει άλλος ένας μεγάλος πόλεμος στην Ευρώπη;
Γκορμπατσόφ: «Δεν θα έπρεπε καν να σκεφτόμαστε ένα τέτοιο σενάριο. Ενας τέτοιος πόλεμος σήμερα θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Αλλά οι δηλώσεις και από τις δύο πλευρές και η προπαγάνδα με οδηγούν να φοβάμαι το χειρότερο. Αν η μία πλευρά χάσει την ψυχραιμία της σε αυτή την εκρηκτική ατμόσφαιρα, τότε δεν θα επιβιώσουμε τα επόμενα χρόνια».

SPIEGEL: Δεν υπερβάλλετε κάπως τα πράγματα;
Γκορμπατσόφ: «Δεν λέω τέτοια πράγματα ελαφρά τη καρδία. Είμαι ένας άνθρωπος με συνείδηση. Αλλά αυτή είναι, πραγματικά, η κατάσταση. Ανησυχώ αληθινά και βαθιά».

Ρωσικό δόγμα
SPIEGEL: Το νέο ρωσικό στρατιωτικό δόγμα περιγράφει την ανατολική επέκταση και την «ενίσχυση των επιθετικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ» ως μία από τις κύριες απειλές που αντιμετωπίζει η Ρωσία. Συμφωνείτε;
Γκορμπατσόφ: «Η προς ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ έχει καταστρέψει την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, όπως ορίστηκε στο Ελσίνκι το 1975. Η ανατολική επέκταση ήταν μια στροφή 180 μοιρών, ακύρωση της απόφασης του Χάρτη των Παρισίων του 1990, όταν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη αποφασίσαμε από κοινού να βάλουμε τέλος, για τα καλά, στον Ψυχρό Πόλεμο. Ρωσικές προτάσεις, όπως εκείνη του πρώην προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι θα πρέπει να καθίσουμε μαζί και να εργαστούμε για μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας, αγνοήθηκαν αλαζονικά από τη Δύση. Βλέπουμε τώρα τα αποτελέσματα».

SPIEGEL: Η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι κάτι προσωπικό για εσάς – και όχι μόνο για πολιτικούς λόγους.
Γκορμπατσόφ: «Ναι, είμαι κατά το ήμισυ Ουκρανός. Η μητέρα μου, και η γυναίκα μου η Ραϊσα, ήταν Ουκρανές. Μίλησα τις πρώτες μου λέξεις στα ουκρανικά, και τα πρώτα τραγούδια που άκουσα ήταν ουκρανικά. Η νότια ρωσική περιοχή της Σταυρούπολης, από όπου κατάγομαι και όπου κάποτε υπηρέτησα ως επικεφαλής του κόμματος, είχε συμμαχήσει κατά την σοβιετική περίοδο με το Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπου αυτός ο φοβερός πόλεμος μαίνεται σήμερα. Τότε προσφέραμε αμοιβαία βοήθεια ο ένας στον άλλον. Ήμασταν φίλοι και ζούσαμε σε ένα κράτος. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και σήμερα έχω φίλους και συγγενείς στην Ουκρανία – όπως και οι περισσότεροι Ρώσοι».

SPIEGEL: Ως γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, αγωνιστήκατε για την γκλάσνοστ και την περεστρόικα. Πιστεύετε ότι αυτά έχουν ερειπωθεί υπό τον Πούτιν;
Γκορμπατσόφ: «Εχω μια εντελώς διαφορετική άποψη. Η γκλάσνοστ δεν είναι νεκρή, ούτε η δημοκρατία. Μια νέα γενιά έχει μεγαλώσει στη Ρωσία κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες – και είναι πολύ πιο ελεύθερη από ό, τι στη Σοβιετική Ενωση. Το ρολόι δεν μπορεί πλέον να γυρίσει πίσω. Τίποτα δεν έχει ερειπωθεί».

SPIEGEL: Αλλά η ρωσική ηγεσία είναι πιο αυταρχική ό, τι ήταν εδώ και πολύ καιρό.
Γκορμπατσόφ: «Τι εννοείτε όταν λέτε «για πολύ καιρό»;

SPIEGEL: Από την προ-Γκορμπατσόφ εποχή στη Σοβιετική Ενωση. Υπάρχουν και πάλι όρια στην ελευθερία της γνώμης και του Τύπου, και οι εκλογές δεν είναι ελεύθερες.
Γκορμπατσόφ: «Τότε έχουμε την ίδια άποψη για τα πράγματα. Από τότε, έχω γεράσει, και έχω ένα μακρύ ταξίδι πίσω μου. Οταν έγινα μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, έγραψα ένα δοκίμιο με τίτλο: «Ο Στάλιν, η δόξα μας στον πόλεμο, ο Στάλιν μας εμπνέει, εμάς την νεολαία». Σήμερα υποστηρίζω εκείνους που αγωνίζονται κατά της λατρείας του Στάλιν».

Ο Πούτιν

SPIEGEL: Ο Πούτιν περιορίζει την δημοκρατία, αλλά η πλειοψηφία εξακολουθεί να εμφανίζεται ικανοποιημένη με την ηγεσία του. Γιατί;
Γκορμπατσόφ: «Όταν ο Πούτιν μετακόμισε στο Κρεμλίνο, βρέθηκε με μια δύσκολη κληρονομιά. Υπήρχε χάος παντού. Η οικονομία είχε γονατίσει, ολόκληρες περιοχές ήθελαν να αποσχισθούν. Η Ρωσία ήταν υπό αποσύνθεση. Ο Πούτιν σταμάτησε αυτή τη διαδικασία και αυτό θα παραμείνει το μεγαλύτερο επίτευγμα της θητείας του. Ακόμη και αν ο Πούτιν δεν είχε καταφέρει να επιτύχει οτιδήποτε άλλο, πάντα θα πιστώνεται με αυτό. Αλλά ναι, μερικές φορές καταφεύγει σε αυταρχικές μεθόδους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ήμουν αντίθετος σε μια τρίτη θητεία του στην προεδρία».

SPIEGEL: Πριν από χρόνια γράψατε ότι το μόνο που ενδιαφέρει τον Πούτιν είναι η παραμονή στην εξουσία.
Γκορμπατσόφ: «Δεν μπορώ να κοιτάξω μέσα στο μυαλό του Πούτιν, οπότε δεν ξέρω. Αλλά δεν θα προχωρήσουμε χωρίς δημοκρατία και λαϊκή συμμετοχή. Χρειαζόμαστε ελεύθερες εκλογές και τη συμμετοχή του λαού στην πολιτική διαδικασία. Τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν ως έχουν μέχρι τώρα, με ένα νόμο που συζητείται για πρώτη φορά το πρωί και ψηφίζεται το ίδιο βράδυ».

SPIEGEL: Είναι οι Ρώσοι έτοιμοι για περισσότερη δημοκρατία;
Γκορμπατσόφ: «Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να το θέσετε στην ρωσική αντιπολίτευση, η οποία δεν είναι πολύ ισχυρή».

SPIEGEL: Αλλά εμείς ρωτάμε εσάς.
Γκορμπατσόφ: «Δεν είναι όλα εντάξει, όταν εκείνοι που σκέφτονται διαφορετικά καταπιέζονται, ή όταν κάποιος σαν τον μπλόγκερ πολιτικό Αλεξέι Ναβάλνι τίθεται σε κατ ‘οίκον περιορισμό μόνο και μόνο επειδή άνοιξε το στόμα του».

SPIEGEL: Με την οικονομία στα πρόθυρα της ύφεσης και το ρούβλι να καταρρέει, νομίζετε ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να αλλάξει πορεία ο Πούτιν;
Γκορμπατσόφ: «Δεν χρειάζεται να φοβάται, γιατί είναι ακόμα πολύ δημοφιλής».

SPIEGEL: Τον Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου βιβλίου σας, είπατε ότι ο Πούτιν πάσχει από μια ασθένεια που δεν σας ήταν ξένη όταν ήσασταν στο Κρεμλίνο: την υπερβολική αυτοπεποίθηση. Ο Πούτιν, είπατε, βλέπει τον εαυτό του σαν δεύτερο θεό.
Γκορμπατσόφ: «Ισως να πιστεύει πως είναι ίσος με τον θεό (γέλια). Φυσικά ο Πούτιν δεν είναι θεός. Αλλά εκείνοι που φέρουν την ευθύνη πρέπει επίσης να είναι αποφασισμένοι και ικανοί να λαμβάνουν αποφάσεις – με άλλα λόγια, να έχουν μια υγιή αυτοπεποίθηση».

Η ΕΣΣΔ

SPIEGEL: Σας ενοχλεί που πολλοί στη χώρα σας σας βλέπουν σαν τον άνθρωπο που κατέστρεψε τη Σοβιετική Ενωση;
Γκορμπατσόφ: «Πολλοί σήμερα γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Δυστυχώς, ακούω ακόμα τέτοια υπονοούμενα και από τον πρόεδρο Πούτιν, για να μην μιλήσω για τους λεγόμενους πατριώτες, που θα ήθελαν να σύρουν εμένα και το Κομμουνιστικό Κόμμα στο δικαστήριο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας».

SPIEGEL: Θα ήταν καλύτερα αν η Σοβιετική Ενωση είχε παραμείνει άθικτη;
Γκορμπατσόφ: «Σίγουρα. Η γρήγορη κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης είναι επίσης μέρος της βαθύτερης αιτίας για την τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία».

SPIEGEL: Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία σας, προτού εγκαταλείψετε το Κρεμλίνο, στο τέλος του 1991, τονίσατε τις επιτυχίες της πολιτικής σας και είπατε ότι καμία γειτονική χώρα δεν χρειάζεται να φοβάται τα ρωσικά στρατεύματα πια. Τώρα, αυτός ο φόβος έχει επιστρέψει.
Γκορμπατσόφ: «Δυστυχώς, ξεχνάμε τα πράγματα που μας διδάσκει η ιστορία».

SPIEGEL: Ποιος φταίει γι’αυτό;
Γκορμπατσόφ: «Μου κάνετε το αιώνιο ερώτημα του ποιος φταίει, η νύφη ή η πεθερά; (γέλια). Σοβαρά όμως: Η Ρωσία και η Δύση φέρουν και οι δύο ευθύνη, αν και σε διαφορετικό βαθμό. Κανείς δεν έχει δείξει κατανόηση για την σοβαρότητα της κατάστασης».

Ο Ψυχρός Πόλεμος και οι ΗΠΑ
SPIEGEL: Δεν ήταν η Αμερική ο νικητής του Ψυχρού Πολέμου;
Γκορμπατσόφ: «Θα ήταν η Αμερική σε θέση να επιτύχει αυτές τις μαζικές αλλαγές χωρίς την Μόσχα, χωρίς εμάς; Οχι! Δείξαμε εκείνη την εποχή τί είναι δυνατόν αν εργαστούμε από κοινού: Λύσαμε περιφερειακές συγκρούσεις, επιτύχαμε την επανένωση της Γερμανίας, την απόσυρση των σοβιετικών στρατευμάτων από την Ανατολική Ευρώπη, τον πυρηνικό αφοπλισμό. Δυστυχώς, η Αμερική, στη συνέχεια άρχισε να χτίζει μια παγκόσμια αυτοκρατορία, μια μέγα-αυτοκρατορία».

SPIEGEL: Πότε άρχισε η Αμερική αυτή την πορεία;
Γκορμπατσόφ: «Οταν η Σοβιετική Ενωση κατέρρευσε, κάποιοι έχυσαν κροκοδείλια δάκρυα, τρίβοντας τα χέρια τους κάτω από το τραπέζι. Οι Αμερικανοί άρχισαν να περικυκλώνουν την Ρωσία  με τους λεγόμενους αμυντικούς δακτυλίους – με την προς ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ επενέβη στρατιωτικά στο γιουγκοσλαβικό εμφύλιο πόλεμο χωρίς τη συγκατάθεση του ΟΗΕ. Αυτή ήταν μια υπόθεση που δημιούργησε προηγούμενο. Ολα αυτά προκάλεσαν μια σπασμωδική αντίδραση στη Ρωσία. Κανένας ηγέτης του Κρεμλίνου δεν μπορεί να αγνοήσει κάτι τέτοιο».

Η Μέρκελ και η Γερμανία

SPIEGEL: Είστε απογοητευμένος από τους Γερμανούς;
Γκορμπατσόφ: «Πολλοί στη Γερμανία φαίνεται να θέλουν να συμμετάσχουν στη νέα διαίρεση της Ευρώπης. Είναι ίσως καλύτερα αν σταματήσω εδώ. Μην με προκαλείτε άλλο. Είμαι Ρώσος και δεν μπορώ να πω πάρα πολλά για τις εσωτερικές υποθέσεις της Γερμανίας».

SPIEGEL: Οι εσωτερικές υποθέσεις της Γερμανίας επηρεάζουν όλη την Ευρώπη.
Γκορμπατσόφ: «Η κατάσταση των σχέσεων μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας έχουν επιπτώσεις για το παγκόσμιο πολιτικό κλίμα. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό, και για την κρίση στην Ουκρανία».

SPIEGEL: Πώς θα έμοιαζε μια λύση σε αυτή την κρίση;
Γκορμπατσόφ: «Αμεση κατάπαυση του πυρός, που θα την ακολουθούσε μια διεθνής προσπάθεια για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών. Εάν είναι απαραίτητο, θα πρέπει να καλέσουμε τον Μπίσμαρκ και πάλι. Είχε πει ότι η Γερμανία δεν πρέπει ποτέ να κάνει πόλεμο με τη Ρωσία. Η Γερμανία έχει ήδη δοκιμάσει μία φορά κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της στην ανατολή. Ποια διδάγματα χρειάζεται ακόμη; Δεν έχουν ξεχαστεί στη χώρα μου: η μαζική καταστροφή, οι γυναίκες που περίμεναν άνδρες και γιούς που δεν γύρισαν ποτέ. Είναι καλό που οι λαοί μας έχουν συμφιλιωθεί».

SPIEGEL: Ποιά είναι η γνώμη σας για την Ανγκελα Μέρκελ;
Γκορμπατσόφ: «Μου αρέσει ως άνθρωπος και ως πολιτικός. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω το δικαίωμα να την επικρίνω, όπως ακριβώς έχει εκείνη το δικαίωμα να επικρίνει εμένα. Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις μου με τον Πούτιν. Είναι ένας έμπειρος πρόεδρος, ο οποίος έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει πολλά για τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή, πρέπει να του πούμε ανοιχτά κάποια πράγματα».

SPIEGEL: Είστε ένας ευτυχισμένος άνθρωπος σήμερα;
Γκορμπατσόφ: «Εγραψα πριν από μερικά χρόνια ότι δεν υπάρχουν πραγματικά ευτυχισμένοι μεταρρυθμιστές. Δεν ήμουν στα καλύτερα κέφια εκείνη την εποχή και επέτρεψα στον εαυτό μου να παρασυρθεί κάπως με αυτή την πρόταση. Ναι, όταν κοιτάζω πίσω, είμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Η αντιμετώπιση μεγάλων έργων και η ηγεσία ενός σημαντικού κράτους ήταν, φυσικά, μεγάλα πράγματα».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: Σύσταση ειδικών για περιορισμό των smartphones σε παιδιά και εφήβους

Published

on

Από

Photo credits: 7721622 / pixabay

Η Γαλλία θα πρέπει να περιορίσει τη χρήση των smartphone και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τα παιδιά και τους εφήβους, ανακοίνωσε μια επιτροπή ειδικών, την οποία προσέλαβε ο πρόεδρος Μακρόν.

Στα παιδιά ηλικίας κάτω των 11 ετών θα πρέπει να απαγορεύεται να έχουν κινητό τηλέφωνο, την ώρα που η χρήση των smartphone με πρόσβαση στο διαδίκτυο θα πρέπει να απαγορεύεται για οποιονδήποτε κάτω των 13 ετών, επισημαίνεται στην έκθεση.

Οι εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να απαγορεύονται για οποιονδήποτε κάτω των 15 ετών, προσθέτουν οι ειδικοί στην έκθεσή τους, και οι ανήλικοι άνω των 15 ετών θα πρέπει να έχουν πρόσβαση μονάχα σε πλατφόρμες που θεωρούνται «ηθικές».

Οι βουλευτές θα πρέπει να επιφορτιστούν με την απόφαση ποιες πλατφόρμες μπορούν να θεωρηθούν «ηθικές», επισημαίνεται.



Θέλοντας να δώσει ώθηση στα ποσοστά δημοτικότητάς του, που ολοένα και φθίνουν, ο Μακρόν δεσμεύτηκε τον Ιανουάριο να ετοιμάσει αυστηρότερη νομοθεσία για να περιορίσει τον χρόνο των παιδιών μπροστά από τις οθόνες και τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι προσπάθειές του αντανακλούν την ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία που επικρατεί διεθνώς μεταξύ γονέων, ψυχολόγων και όσων χαράσσουν πολιτική ότι οι νέες τεχνολογίες ενδέχεται να προκαλούν μεγαλύτερη βλάβη παρά οφέλη στο μυαλό των νέων.



Προς το παρόν δεν έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα για την κατάρτιση ενός νέου νομοσχεδίου και δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό ο Μακρόν θα ακολουθήσει τις συστάσεις των ειδικών.

Η έκθεση καταδεικνύει επίσης ότι η υπερβολική χρήση μιας ηλεκτρικής συσκευής έχει αντίκτυπο στον ύπνο των παιδιών και αποτελεί παράγοντα που οδηγεί στην παιδική παχυσαρκία, την ώρα που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αυξήσουν τους κινδύνους του άγχους και της κατάθλιψης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα της ΕΕ σε αεροπορικές εταιρείες για προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας

Published

on

Από

Photo credits: michalwm89 / pixabay

Η Air France, ο ολλανδικός βραχίονάς της KLM και η Brussels Airlines που ανήκει στη Lufthansa, είναι μεταξύ των 20 αεροπορικών εταιρειών που ερευνώνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενδεχόμενες παραπλανητικές πρακτικές “πράσινου ξεπλύματος” (προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας – greenwashing).

Το παραπάνω δήλωσαν οι αεροπορικές εταιρείες στο Reuters, επιβεβαιώνοντας μια έρευνα του βελγικού δικτύου RTBF.

Η ΕΕ ανέφερε πως οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να καταστήσουν σαφές σε ποιο βαθμό οι ισχυρισμοί τους ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από μία πτήση μπορούν να αντισταθμιστούν από κλιματικά σχέδια ή μέσω της χρήσης βιώσιμων καυσίμων, μπορούν να τεκμηριωθούν με βάση αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία.



Ο βιομηχανικός όμιλος Airlines for Europe (A4E) ανέφερε σε μία δήλωση πως αναγνωρίζει πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη σαφών πληροφοριών σχετικά με τη βιωσιμότητα, όμως είπε πως οι ισχύοντες κανονισμοί στην ΕΕ “διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών και εξακολουθούν να εξελίσσονται”.

Δεν είναι σαφές ποιες άλλες εταιρείες είναι υπό έρευνα. Η ΕΕ δήλωσε πως δεν θα δημοσιοποιήσει τις επωνυμίες των εταιρειών όσο αυτές βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο της έρευνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τη σύνδεση του ακαδημαϊκού κόσμου της Ελλάδας με την Ομογένεια

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Διπλωματικό Γραφείο Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Κώτσηρα

Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τη σύνδεση του ακαδημαϊκού κόσμου της Ελλάδας με την Ελληνική Ομογένεια και την υποστήριξη της διεθνοποίησης της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης υπέγραψαν την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας και ο Πρόεδρος της «Study in Greece» Χρήστος Μιχαλακέλης.

Μέσα από τη θεσμοθέτηση της διμερούς αυτής συνεργασίας επιδιώκεται, αφενός, η προώθηση στο εξωτερικό των ελληνικών ΑΕΙ και των διεθνών προγραμμάτων σπουδών τους και αφετέρου η ανάπτυξη επαφών μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων για τον σχεδιασμό και υλοποίηση κοινών προγραμμάτων και δράσεων και την από κοινού διεξαγωγή έρευνας.

Όπως δήλωσε ο κ. Κώτσηρας, «Μέσω της συνεργασίας μας με τη Study in Greece επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις των ελληνικών πανεπιστημίων με τους Έλληνες της Διασποράς και να δώσουμε την ευκαιρία σε ομογενείς και ξένους φοιτητές και ερευνητές να γνωρίσουν καλύτερα την ελληνική ιστορία, τον ελληνικό πολιτισμό και τη σύγχρονη Ελλάδα.

Πρόκειται για μια συνεργασία που υπηρετεί τον στόχο μας για διατήρηση της ελληνικότητας και εντάσσεται στον Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στην αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων για την αποτελεσματικότερη διάχυση της πληροφορίας σχετικά με τις ολοένα αυξανόμενες εκπαιδευτικές και ερευνητικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας, καθώς και για την ισχυρότερη διασύνδεση των ακαδημαϊκών κοινοτήτων Ελλάδας και εξωτερικού. Στηρίζοντας τη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων, ενισχύουμε τη διεθνή παρουσία της χώρας μας και φέρνουμε τους νέους της Διασποράς πιο κοντά στην Ελλάδα».

Πηγή φωτογραφίας: Διπλωματικό Γραφείο Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Κώτσηρα

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχαλακέλης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «Η υπογραφή του παρόντος μνημονίου έρχεται να επισημοποιήσει και να αναδείξει με εμφατικό τρόπο τη μακρά και εξαιρετική συνεργασία της Study in Greece με το Υπουργείο Εξωτερικών, εξασφαλίζοντας περαιτέρω τη θεσμική στήριξη της ελληνικής πολιτείας.

Η δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων της Διασποράς και των Φιλελλήνων απανταχού της γης με τα ελληνικά πανεπιστήμια θα συμβάλει τόσο στη διεθνή προβολή της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης όσο και στη σύνδεση της διεθνοποίησης των πανεπιστημίων μας με την προώθηση της γλώσσας και του πολιτισμού της Ελλάδας».



Όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, η «Study in Greece» από κοινού με το Υπουργείο Εξωτερικών θα συμβάλουν στην προώθηση των ελληνικών πανεπιστημίων και των διεθνών προγραμμάτων τους με τη δημιουργία ψηφιακού προωθητικού υλικού και την αξιοποίηση των ψηφιακών πλατφορμών που έχει αναπτύξει η «Study in Greece» για την υποστήριξη της διεθνοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Θα προωθηθεί η δικτύωση Ελλήνων και φιλελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στη διασύνδεση των Κέντρων Ελληνικών Σπουδών ανά τον κόσμο.

Επίσης, επιδιώκεται η υλοποίηση θερινών και χειμερινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων με έμφαση στους Έλληνες της Διασποράς και ο συνδυασμός διαδικτυακών και δια ζώσης μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού σε συνεργασία με ενδιαφερόμενα ελληνικά πανεπιστήμια.


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια χαμένη γάτα βρέθηκε στην… Amazon!

Published

on

Από

Photo credits: kaylaflam / pixabay

Εργαζόμενη σε διαμετακομιστικό κέντρο του γίγαντα της λιανικής Amazon στο Λος Άντζελες, η Μπράντι Χάντερ βλέπει κάθε μέρα να περνούν από μπροστά της αντικείμενα κάθε λογής σε δέματα.

Αλλά δεν περίμενε ποτέ να δει στο εσωτερικό δέματος… μια χαριτωμένη γάτα, πεινασμένη και διψασμένη, έπειτα από πολυήμερο περίπλου των ΗΠΑ.

Η κυρία Χάντερ πήγε την Γκαλένα, όπως ανακάλυψε πως λέγεται αργότερα, στον κτηνίατρο, που διαπίστωσε πως, παρά τη δίψα και την πείνα της έπειτα από τη μια εβδομάδα που διήρκησε το ταξίδι της μέσα στο δέμα σχεδόν από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη, το κατοικίδιο ήταν καλά.

Χάρη στο τσιπ που έφερε, ήρθε γρήγορα σε επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες της.



Αυτοί οι τελευταίοι, ανάστατοι, την έψαχναν σ’ όλη τη συνοικία τους, στη πολιτεία Γιούτα, στις δυτικές ΗΠΑ, μετά την εξαφάνισή της στα μέσα Απριλίου.

«Έτρεξα να πω στον άντρα μου πως η Γκαλένα βρέθηκε και καταρρεύσαμε όταν συνειδητοποιήσαμε πως είχε κρυφτεί σε πελώριο δέμα που ταχυδρομήσαμε», αφηγήθηκε η ιδιοκτήτρια της γάτας, η Κάρι Κλαρκ, στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KSL TV.

Το ζεύγος Κλαρκ ταξίδεψε κατόπιν στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια, όπου ξαναβρήκε την Γκαλένα σώα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι χώρες της G7 θα αρχίσουν να μειώνουν την παραγωγή του πλαστικού

Published

on

Από

Photo credits: terimakasih0 / pixabay

Η G7 θα αρχίσει να περιορίζει την παραγωγή του πλαστικού με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο την παγκόσμια ρύπανση που προκαλεί αυτό το υλικό, σύμφωνα με προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος των υπουργών Περιβάλλοντος που συνεδρίασαν στην Ιταλία.

Το πλαστικό υπάρχουν παντού στο περιβάλλον, από την κορυφή των βουνών μέχρι το βάθος των ωκεανών, καθώς και μέσα στο αίμα των ανθρώπων.

“Η G7 αναγνωρίζει για πρώτη φορά ότι το επίπεδο της μόλυνσης από το πλαστικό είναι αβάσταχτο και ότι η αύξησή του είναι ανησυχητική”, δήλωσε η γαλλική αντιπροσωπεία σε σημείωση στο περιθώριο της διήμερης αυτής συνόδου στο Τορίνο, στη βορειοδυτική Ιταλία.

Απέναντι στη διαπίστωση αυτή, η “G7 δεσμεύεται να μειώσει την παγκόσμια παραγωγή των πρωτογενών πολυμερών προκειμένου να θέσει τέλος στη ρύπανση από το πλαστικό το 2040”.



Η ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών, η οποία περιλαμβάνει την Ιταλία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα θεσπίσει “μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα που θα επιτρέπουν την επίτευξη” αυτού του στόχου, σύμφωνα με τη σημείωση αυτή, χωρίς να διευκρινίζεται ποια θα είναι τα μέτρα αυτά.

Το τελικό ανακοινωθέν της G7 αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, στο τέλος της υπουργικής συνόδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% στο α’ τρίμηνο

Published

on

Από

Photo credits: jackmac34 / pixabay

Κατά 0,2% αυξήθηκε το γερμανικό ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, προκαλώντας αισιοδοξία για βιώσιμη ανάκαμψη μετά τα προβλήματα των τελευταίων δύο ετών.

Στο τέλος του 2023, η οικονομική παραγωγή είχε μειωθεί κατά 0,5% σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο, ενώ συνολικά για το προηγούμενο έτος η γερμανική οικονομία διολίσθησε τελικά σε οριακή ύφεση -0,2%.



Σύμφωνα με την Handelsblatt, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης ενδέχεται να έχει ξεπεράσει το δυσκολότερο σημείο της.

Στην εαρινή πρόβλεψή της, η κυβέρνηση έκανε λόγο για «σημείο καμπής» και αντιστροφή της τάσης, αναθεωρώντας την εκτίμηση για ανάπτυξη από το 0,2% στο 0,3% για το τρέχον έτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ12 ώρες ago

Προβολή της Ελλάδας στην Μεγάλη Βρετανία για τουρισμό “περιπέτειας”

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ14 ώρες ago

Έρευνα: Αυτή είναι η «ιδανική» διάρκεια για μια ταινία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ17 ώρες ago

Γαλλία: Σύσταση ειδικών για περιορισμό των smartphones σε παιδιά και εφήβους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ19 ώρες ago

Έρευνα της ΕΕ σε αεροπορικές εταιρείες για προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας

Deutsch21 ώρες ago

Osterbotschaft 2024 des Metropoliten Augoustinos von Deutschland, Exarchen von Zentraleuropa

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ1 ημέρα ago

Μεγάλη διάκριση της Great Exhibitions στα φετινά Greek Exports Forum & Awards

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

Λιτανεία του Επιταφίου στην Ελληνική Κοινότητα του Έρλανγκεν

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τη σύνδεση του ακαδημαϊκού κόσμου της Ελλάδας με την Ομογένεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος: Οι δυσκολίες της ζωής, οι σταυροί που σηκώνουμε οι άνθρωποι όλων των εποχών, αποκτούν νόημα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 ημέρες ago

Μια χαμένη γάτα βρέθηκε στην… Amazon!

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

auf Deutsch2 εβδομάδες ago

Eine informative Presseveranstaltung für den Naxos g.U. Graviera fand mit großem Erfolg im Illuseum in Berlin statt.

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Ο πιο θερμός Μάρτιος τα τελευταία 15 χρόνια στην κεντρική και νότια Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Εγκαινιάστηκε η νέα διηπειρωτική απευθείας πτήση Σαγκάη – Αθήνα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Ακόμα 15 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα έκλεισε η Γερμανία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Αστρονομία: Οι γαλαξίες γίνονται πιο χαοτικοί καθώς γερνούν

Europolitis TV2 εβδομάδες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ελληνική βραδιά στο Volksfest της Νυρεμβέργης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ενημερωτικές συναντήσεις της ΟΕΚ Γερμανίας με Κοινότητες

ΥΓΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Βακτήρια του εντέρου συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου

Europolitis TV2 εβδομάδες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV1 μήνα ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis