Επικοινωνήστε μαζί μας

Χωρίς κατηγορία

Το έτος 2018 θα είναι η τέταρτη πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ

Δημοσιεύθηκε

στις

Το έτος 2018 θα είναι το τέταρτο πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ, προειδοποίησε  ο ΟΗΕ υπογραμμίζοντας τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP24.

Στην προσωρινή έκθεσή του για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO) παρατηρεί πως η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη κατά τους πρώτους 10 μήνες του έτους ήταν υψηλότερη κατά σχεδόν 1 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή (1850-1900), με αποτέλεσμα «το 2018 να προαναγγέλλεται ως η 4η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ».

«Πρέπει να το τονίζουμε ξανά και ξανά: είμαστε η πρώτη γενιά που καταλαβαίνει καλά τις κλιματικές αλλαγές και η τελευταία που μπορεί να αντιδράσει στις συνέπειές τους», υπογράμμισε ο Τααλάς, γενικός γραμματέας του WMO

Καθώς οι συγκεντρώσεις των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθοριστικός παράγοντας της ανόδου της θερμοκρασίας, πηγαίνουν από ρεκόρ σε ρεκόρ, «η θερμοκρασία υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί κατά 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, αν η τάση συνεχισθεί, προειδοποίησε μερικές ημέρες πριν από την COP24

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, είναι πραγματικά δυνατό να επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, εφόσον αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, τα ενεργειακά συστήματα και τα δίκτυα μεταφορών.

Κρύο και ζέστη

Στο μεταξύ, η άνοδος της θερμοκρασίας συνεχίζεται αδιάκοπα, επιφέροντας άνοδο της στάθμης της θάλασσας, οξίνιση των ωκεανών και λιώσιμο των αιώνιων πάγων και των παγετώνων.

Η έκθεση εξηγεί για παράδειγμα πως η έκταση των αιώνιων πάγων στην Αρκτική είναι από την αρχή του χρόνου πολύ μικρότερη από το φυσιολογικό, με χαμηλά ρεκόρ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Και η μέγιστη παγοκάλυψη, η οποία παρατηρήθηκε στα μέσα Μαρτίου, είναι η τρίτη μικρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

 

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters 

Χωρίς κατηγορία

Σκύλοι βοηθοί στην υπηρεσία ατόμων με άνοια ή Alzheimer

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Jackie. Πηγή: ΑΜΠΕ

Η Αθηνά και ο Jackie βοηθούν ηλικιωμένους με άνοια ή Alzheimer να ανακτήσουν τις ξεχασμένες αναμνήσεις τους, αλλά και να δουν τα επίπεδα της μοναχικότητας και της κατάθλιψής τους να μειώνονται

Πρόκειται για ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά βοηθείας, τα οποία “εργάζονται” στη Θεσσαλονίκη και επισκέπτονται δομές, όπου, με την συμμετοχή των εκπαιδευτών τους, θεραπευτών, ψυχολόγων, φυσικοθεραπευτών, γυμναστών κλπ, κάνουν ομαδικές ή μεμονωμένες συνεδρίες σε άτομα τρίτης ηλικίας που έχουν άνοια. Οι συνεδρίες στοχεύουν στην ενδυνάμωση της μνήμης και της φυσικής τους κατάστασης αλλά και στην τόνωση της αυτοπεποίθησής τους.

“Ως σκύλος βοηθείας ορίζεται ο εκπαιδευμένος ή εκπαιδευόμενος σκύλος για άτομα με ορατές και μη ορατές αναπηρίες και αναγνωρίζεται από το ειδικό σαμάρι εργασίας και τα απαραίτητα πιστοποιητικά του. Οι σκύλοι βοηθείας έχουν ελεύθερη πρόσβαση παντού βάσει νόμου” αναφέρει η εκπαιδεύτρια σκύλων Έλενα Παλάγκα, παρουσιάζοντας στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Alzheimer τη “δουλειά” που κάνουν τα σκυλιά αυτά.

Οι σκύλοι αυτοί μπορούν να βοηθήσουν με πολλούς τρόπους άτομα τρίτης ηλικίας με άνοια

• Βοηθούν στην ανάκτηση ξεχασμένων αναμνήσεων (άνθρωποι με προβλήματα μνήμης αλληλοεπιδρούν και διηγούνται ιστορίες από παλιά).

• Βοηθούν στο να μειωθούν τα επίπεδα κατάθλιψης και μοναχικότητας

• Η φυσική επαφή με το ζώο κάνει καλό, προσφέρει συναισθηματική κάλυψη, παράλληλα ηρεμεί και μειώνει τον καρδιακό ρυθμό.

• Οι σκύλοι βοηθοί μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να διακόπτουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Να αποσπούν την προσοχή των ατόμων σε τέτοιες περιπτώσεις και να ειδοποιούν σε περίπτωση ανάγκης μέλη της οικογένειας.

• Βοηθούν στην ασφάλεια και προστασία του ατόμου (ατομική προστασία του ατόμου που επιτυγχάνεται με την ειδική ζώνη πρόσδεσης του ιδίου του ατόμου με τον σκύλο). Ο χειριστής του σκύλου έχει τη δυνατότητα, κρατώντας το λουρί, να δώσει εντολές και να καθοδηγήσει όλη την ομάδα. Ένα δεύτερο λουρί μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το ίδιο το άτομο, ως βοήθημα για να του υπενθυμίζει ότι πρέπει να παραμείνει κοντά στο σκύλο κατά την διάρκεια της βόλτας, π.χ. όταν βρίσκονται σε πολυσύχναστους χώρους κτλ.

• Βοηθούν στην έρευνα και στον εντοπισμό του ατόμου (tracking).

Ο σκύλος εκπαιδεύεται να ειδοποιεί τον χειριστή όταν το άτομο προσπαθεί να απομακρυνθεί π.χ. όταν πλησιάζει κοντά στην πόρτα (γαβγίζοντας). Αν το άτομο απομακρυνθεί και χαθεί, ο σκύλος μπορεί να το εντοπίσει σε εξωτερικό και εσωτερικό χώρο.

Αθηνά, Πηγή: ΑΜΠΕ

Υπάρχουν δύο κατηγορίες σκύλων βοηθείας για άτομα τρίτης ηλικίας με άνοια

Η πρώτη κατηγορία είναι σκυλιά που αφού περάσουν από ειδική εκπαίδευση που διαρκεί δύο χρόνια δίνονται σε άτομα με άνοια με την προϋπόθεση να έχει εκπαιδευτεί στον χειρισμό του σκύλου και ο φροντιστής του ανοϊκού. Προς το παρόν στην Ελλάδα , παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αιτήματα, δεν έχουν ακόμη δοθεί σκύλοι βοηθείας να μείνουν με ανοϊκούς γιατί θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν οι οικογένειες αυτές ως προς το αν θα μπορέσουν να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο στην Αμερική, την Σκοτία και το Ισραήλ έχουν δοθεί πιστοποιημένοι σκύλοι σε άτομα με άνοια ή Alzheimer και μένουν μαζί τους εφ όρου ζωής.

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι επίσης εκπαιδευμένοι σκύλοι βοηθοί οι οποίοι προορίζονται για ομαδικές ή ατομικές συνεδρίες με ανοϊκούς σε διάφορες δομές για άτομα τρίτης ηλικίας.

Στη Θεσσαλονίκη σκύλοι αυτής της κατηγορίας, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος “Σκύλοι Βοηθοί Συνεδριών”, επισκέπτονται δομές ηλικιωμένων, όπου κάνουν ασκήσεις και παιχνίδια και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους δίνοντας αυτοπεποίθηση τα άτομα με άνοια αλλά και συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της μνήμης και της φυσικής τους κατάστασης

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

Χωρίς κατηγορία

Νέους ορίζοντες στη Νευροχειρουργική ανοίγουν Σουηδοί επιστήμονες

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση σοβαρών τραυματισμών στον νωτιαίο μυελό δημιουργεί πρωτοποριακή μελέτη Σουηδών επιστημόνων του πανεπιστημίου Karolinska

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, οι Σουηδοί επιστήμονες κατάφεραν να επιμηκύνουν νευρικές απολήξεις και να τις ενώσουν με άλλα νευρικά κύτταρα του νωτιαίου μυελού. Το ιατρικό αυτό επίτευγμα είχε σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της κινητικότητας στα πειραματόζωα, με σοβαρό τραυματισμό στον νωτιαίο μυελό. Γεννά δε μελλοντικά ελπίδες για τη σωτηρία εκατομμυρίων ανθρώπων με σοβαρό τραυματισμό στον νωτιαίο μυελό.

«Πράγματι τα πρώτα στοιχεία είναι εντυπωσιακά και θέλω να πιστεύω ότι οι μελέτες που θα ακολουθήσουν θα δώσουν τη δυνατότητα, κάποια στιγμή στο μέλλον, να εφαρμόσουμε το επίτευγμα αυτό για ανάρρωση ασθενών έπειτα από βλάβες του νωτιαίου μυελού» αναφέρει ο στρατιωτικός γιατρός, νευροχειρουργός σπονδυλικής στήλης στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Παναγιώτης Κυριακόγγονας. Εξηγεί ότι στον νωτιαίο μυελό αναπτύσσεται ένας ειδικός ουλώδης ιστός, ο οποίος εμποδίζει την αναγέννηση των νευρικών αξόνων.

Οι Σουηδοί ερευνητές βρήκαν ότι η ιδιότητα αυτή του ουλώδους ιστού οφείλεται στην ύπαρξη συγκεκριμένων κυττάρων γύρω από τα νεοδημιουργούμενα αιμοφόρα αγγεία. Τα κύτταρα αυτά είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία του μεγαλύτερου τμήματος του ουλώδους ιστού. Έτσι, σε πειράματα σε ποντίκια στόχευσαν τα κύτταρα αυτά με ειδικούς αναστολείς, μειώνοντας την ποσότητα του δημιουργούμενου ουλώδους ιστού και έτσι κατάφεραν να επιμηκυνθούν νευρικές απολήξεις, οι οποίες διαπερνώντας τον ουλώδη ιστό ενώθηκαν με άλλα νευρικά κύτταρα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την άμεση βελτίωση της κινητικότητας στα πειραματόζωα.

Η ολοκλήρωση της πρωτοποριακής μελέτης των Σουηδών επιστημόνων ανοίγει νέους ορίζοντες στην νευροχειρουργική, ωστόσο μέχρι τότε οι νευροχειρουργοί προτείνουν ότι η άμεση χειρουργική αντιμετώπιση των τραυματισμών του νωτιαίου μυελού μειώνει τους κινδύνους παράλυσης

«Η όσο το δυνατόν γρηγορότερη και πληρέστερη αντιμετώπιση των παθήσεων (τραυματισμοί-ασθένειες) του νωτιαίου μυελού, περιορίζει τη δημιουργία ουλώδους ιστού και μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις» προσθέτει ο κ Κυριακόγγονας και εξηγεί: «Αυτό σημαίνει ότι όταν μιλάμε για τραυματισμό του νωτιαίου μυελού- μετά από κάποιο τροχαίο ατύχημα για παράδειγμα- μεταφράζεται σε άμεση χειρουργική επέμβαση σε διάστημα λίγων ωρών.

Αντίθετα, όταν μιλάμε για την πιο συνηθισμένη περίπτωση της μυελοπάθειας- από κάποια δισκοκήλη ή στένωση (πιο χρόνιες δηλαδή καταστάσεις)- όσο πιο νωρίς γίνεται η αντιμετώπιση, από την στιγμή της διάγνωσης της πάθησης τόσο το καλύτερο». Η εξέλιξη της τεχνολογίας, τα τελευταία χρόνια, έχει βοηθήσει καθοριστικά στην ανάπτυξη της νευροχειρουργικής.

Σήμερα, οι νευροχειρουργοί έχουν στη διάθεσή τους για την πραγματοποίηση περίπλοκών επεμβάσεων στη σπονδυλική στήλη και τον αυχένα εξελιγμένα τεχνικά μέσα. Η σημαντική αυτή βοήθεια έχει αυξήσει κατακόρυφα την αποτελεσματικότητα των χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιεί ο νευροχειρουργός, με αποτέλεσμα την καλύτερη πορεία και βελτίωση της κλινικής εικόνας των ασθενών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια

ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα: Το ζιζανιοκτόνο που σπέρνει…ζιζάνια

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

 Σύμβουλος βιολογικής γεωργίας και αειφόρου ανάπτυξης περιγράφει στην έρευνα πώς βρέθηκε «γλυφοσάτη σε 12 γερμανικές μπύρες»

Η χρήση του glyphosate απασχολεί άμεσα τον αγροτικό πληθυσμό του πλανήτη καθώς το συγκεκριμένο προϊόν της Monsanto-Bayer έχει χαρακτηρισθεί από το 2015 «πιθανό καρκινογόνο» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν να απαγορευθεί το ζιζανιοκτόνο roundup που περιέχει τη δραστική ουσία γλυφοσάτη μέσα στο 2021.

Roundup: Η ναυαρχίδα της Monsanto-Bayer

Το Roundup αποτελεί τη ναυαρχίδα των προϊόντων της Monsanto με τζίρο εκατοντάδων εκατομμυρίων στην Ευρώπη. Είναι το πιο διαδεδομένο στον πλανήτη, και με μεγάλη χρήση σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζεται ότι το περιθώριο κέρδους στην Ελλάδα είναι διπλάσιο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αγγίζει το 30%

Η υπεύθυνη της Greenpeace για την εκστρατεία της βιώσιμης γεωργίας, επιβεβαιώνει τα «μεγάλα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το προϊόν «που χαρακτηρίζει «δηλητήριο».

Από την πλευρά του ο γεωπόνος Ηλίας Κάνταρος, σύμβουλος βιολογικής γεωργίας και αειφόρου ανάπτυξης περιγράφει στην έρευνα πώς βρέθηκε «γλυφοσάτη σε 12 γερμανικές μπύρες».

«Βρέθηκαν ίχνη glyphosate, κάτω βέβαια από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, αλλά σε κάποιες μπύρες, ήταν 300 φορές από ό,τι επιτρέπεται στο πόσιμο νερό». Το γεγονός αυτό, όπως και η καταδίκη της Monsanto τον περασμένο Αύγουστο στο Σαν Φραντζίσκο να πληρώσει περίπου 290 εκατομμύρια δολάρια στον κηπουρό Ντίγουιντ Τζόνσον καθώς αναγνωρίσθηκε από τους ένορκους ότι το glyphosate ήταν βασικά υπεύθυνο για τον καρκίνο που προσβλήθηκε ο άτυχος αμερικανός, έφεραν σε δύσκολη θέση την εταιρεία.

Παρόλα αυτά η δεσπόζουσα άποψη, τουλάχιστον σε μια σειρά χώρες της ΕΕ είναι ότι δεν αποδεικνύεται επαρκώς καθώς συνεχίζουν οι αντικρουόμενες απόψεις των εμπειρογνωμόνων.

Σύγκρουση συμφερόντων

«Εγώ εδώ και τριάντα χρόνια έρχομαι σε επαφή με φυτοφάρμακα, μεταξύ αυτών και το glyphosate και είμαι πολύ χαρούμενος να βρίσκομαι στην σημερινή κατάσταση. Είμαι ακόμη εδώ, συνεπώς δεν είναι τόσο επικίνδυνο.» υποστήριξε ο βρετανός ευρωβουλευτής ‘Αγκνιου ενώ η βελγίδα των πρασίνων Φρεντερίκ Ράϊς δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το 46% των εμπειρογνωμόνων σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και φόρα που καλούνται να δώσουν έγκυρες απαντήσεις βρέθηκαν μια ή περισσότερες φορές με αντικρουόμενα συμφέροντα.

Στην έρευνα του ΑΠΕ καταγράφεται η περίπτωση του φημισμένου παγκοσμίως επιστήμονα Νταίηβηντ Κίρκλαντ ο οποίος εκπόνησε έκθεση υπέρ του glyphosate, η οποία όμως, όπως αποδείχθηκε, ήταν παραγγελία της Monsanto και πληρώθηκε με 18.000 ευρώ.

Η έντονη παρουσία του Ντ.Κίρκλαντ αλλά και του Στιούαρτ ‘Αγκνιου στις συνεδριάσεις του Ευρωκοινοβουλίου υπέρ της γλυφοσάτης δείχνει πάντως γιατί η Μονσάντο περιφρονεί τέτοιες συζητήσεις και προτιμά να δηλώνει απών.

Η Ελλάδα υπέρ της κατάργησης με περίοδο προσαρμογής

Στην τηλεοπτική έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ μιλάει για το glyphosate και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αναχωρίτης. «Η θέση της χώρας είπε είναι ξεκάθαρη. Ζητάμε την κατάργησή του, αλλά με μία περίοδο προσαρμογής μία 5ετία».

Ο υπουργός τόνισε ότι είναι ευρέως διαδεδομένο προϊόν στους αγρότες ως «καθολικό ζιζανιοκτόνο, το οποίο είναι οικονομικό», κάτι που σημαίνει ότι δεν αυξάνει το κόστος καλλιέργειας για το οποίο έχουμε πρόβλημα στην Ελλάδα. Από την άλλη, ως εμπορικό σκεύασμα έχει κατηγορηθεί ότι «αφήνει μια υπολειμματικότητα στα προϊόντα και έχει σχετισθεί με διάφορες επιπτώσεις στην υγεία τού καταναλωτή.

Οι μελέτες δεν δίνουν ξεκάθαρη απάντηση για να μπορέσουν να αποφασίσουν οι χώρες. Γιατί, κάποιες μελέτες κατηγορούν ένα μόριο συνοδευτικό του glyphosate, άλλες φορές το ίδιο το glyphosate και κάποιες για τον τρόπο που μπαίνει στην αλυσίδα».

Ο κ. Αναχωρίτης επισημαίνει τις διαφωνίες που υπάρχουν αλλά υπογραμμίζει ότι από τη στιγμή που υπάρχουν έστω και υποψίες, σε κάθε περίπτωση «οφείλουμε σαν πολιτική ηγεσία εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του καταναλωτή, να είμαστε προσεκτικοί και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. Γι αυτό και η χώρα προτείνει την κατάργηση του, με την 5ετή μεταβατική περίοδο». Σε ερώτηση για τα συμφέροντα πίσω από το προϊόν και τη δράση των λόμπι ο κ Αναχωρίτης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η μεγαλύτερη πίεση είναι από τους ίδιους τους αγρότες, τους παραγωγούς. Γιατί θεωρείται ένα καλό μόριο για την καλλιέργεια.»

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΟΣΕΠΕ: Σύσκεψη προέδρων Ποντιακών Σωματείων Β.Β

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η Γενική Πρόξενος της Στουτγκάρδης Ελένη Λιανίδου με τους προέδρους των Ποντιακών συλλόγων και τον πρόεδρο της ΟΣΕΠΕ Ανέστη Οσιπίδη

Σύσκεψη προέδρων Ποντιακών Σωματείων Β.Β  με θέμα την  προετοιμασία για τα 100χρόνια της Γενοκτονίας από την ΟΣΕΠΕ

 

Την  Κυριακή 27η Ιανουαρίου στην φιλόξενη πόλη της Στουτγάρδης η ΟΣΕΠΕ πραγματοποίησε σύσκεψη προέδρων των σωματείων μελών με αντικείμενο τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας και τις προετοιμασίες του Φεστιβάλ των Ποντιακών Χορών που θα λάβει χώρα στην πόλη του Bietigheim στην Ege Arena το Σάββατο 1η Ιουνίου 2019 και θα έχει επετειακό χαρακτήρα με ειδικές αναφορές και παρουσιάσεις για τα 100χρονα της Γενοκτονίας καθώς και προσαρμοσμένο πρόγραμμα με επίκεντρο την Εθνική Μνήμη με την συμμετοχή ειδικών και καλλιτεχνών που θα διευρύνουν τον εικαστικό και μουσικό ορίζοντα του Φεστιβάλ απόλυτα εναρμονισμένου στην απαίτηση της απόδοσης τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας.

Σημαντική παράμετρος της συνάντησης ήταν η παρουσία της νέας Γενικής προξένου Ελένης Λιανίδου η οποία ενημερώθηκε για τις δράσεις των συλλόγων και της Ομοσπονδίας.

Αποφασίσθηκε η συνέχιση της ενημέρωσης με σκοπό την δημιουργική συνεργασία στα ζητήματα που αφορούν το καταστατικό της ΟΣΕΠΕ και τις δράσεις των σωματείων μελών

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Έντονα τα προβλήματα από τις απεργίες στα αεροδρόμια

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Έντονα προβλήματα προκαλούνται σήμερα για τρίτη φορά σε λιγότερο από δέκα ημέρες λόγω απεργιακής κινητοποίησης του προσωπικού ασφαλείας σε 8 αεροδρόμια της Γερμανίας, μεταξύ των οποίων αυτό της Φρανκφούρτης, με αίτημα την αύξηση των αποδοχών του.

Η στάση εργασίας που πραγματοποίησε σήμερα το προσωπικό ασφαλείας των αεροδρομίων μετά το κάλεσμα του συνδικάτου Verdi, αφορά εκτός από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το πρώτο σε αριθμό επιβατών στη χώρα, αυτά του Ανόβερου, της Βρέμης, του Αμβούργου, της Λειψίας, της Δρέσδης, της Ερφούρτης και του Μονάχου και δείχνει μια επιδείνωση της κοινωνικής αυτής σύγκρουσης, η οποία προκάλεσε ήδη εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων την περασμένη εβδομάδα.

Στην Φρανκφούρτη, 610 πτήσεις ακυρώθηκαν από τις 1.200 προγραμματισμένες για σήμερα, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της διεύθυνσης του αεροδρομίου.

Στο Αμβούργο σχεδόν οι μισές από τις 357 πτήσεις που προβλέπονταν για σήμερα ακυρώθηκαν, ενώ οι αρχές του αεροδρομίου του Ανόβερου ζήτησαν από τους επιβάτες να “μην πάρουν αν είναι δυνατό χειραποσκευές ή να τις παραδώσουν” ώστε να μειωθεί η διάρκεια του ελέγχου επιβατών.

Η ομοσπονδία αεροδρομίων καταδίκασε την κινητοποίηση αυτή ως “ανεύθυνη” και “δυσανάλογη”, ενώ η Lufthansa, μια από τις εταιρείες που πλήττονται περισσότερο, κατηγόρησε το συνδικάτο Verdi, ότι δεν δείχνει “κανένα ενδιαφέρον για να συμβάλει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Γερμανίας στις αερομεταφορές”.

Πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν ήδη από την περασμένη εβδομάδα στα δύο αεροδρόμια της πρωτεύουσας, το Τέγκελ και το Σένεφελντ, όπως και στην Κολωνία, στο Ντίσελντορφ και στη Στουτγάρδη, προκαλώντας την ακύρωση πολλών εκατοντάδων πτήσεων.

“Οι εργοδότες δεν αντέδρασαν στις πρώτες απεργίες και δεν παρουσίασαν μια καλύτερη πρόταση”, δήλωσε σήμερα στη δημόσια τηλεόραση η Ούτε Κίτελ του συνδικάτου Verdi.

Το συνδικάτο, το οποίο εκπροσωπεί 23.000 εργαζομένους στην ασφάλεια των αεροδρομίων, διεκδικεί οι αποδοχές τους να ανέλθουν σε 20 ευρώ την ώρα σε όλη τη χώρα, ενώ τώρα αυτές διαφέρουν πολύ μεταξύ των διαφόρων περιοχών της Γερμανίας από 14 ως 17 ευρώ.

“Η ασφάλεια και οι μισθωτοί στην Ανατολή δεν θα πρέπει να αξίζουν λιγότερο από αυτούς στη Δύση”, σημείωσε η Κίτελ.

Για αυτούς που έχουν τις χαμηλότερες αποδοχές, το αίτημα για 20 ευρώ αντιστοιχεί σε αύξηση 30%.

Η Ομοσπονδιακή Ένωση των Εταιρειών Αεροπορικής Ασφάλειας (BDLS) πρότεινε από την πλευρά της αυξήσεις στις αποδοχές που μπορεί να φτάσουν σε 6,4% ετησίως.

Διαπραγματεύσεις μεταξύ του Verdi και της BDLS αναμένεται να διεξαχθούν στις 23 Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τέσα Γκάνσερερ: η πρώτη διεμφυλική βουλευτής στη Γερμανία

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η φωτογραφία της προεκλογικής αφίσας του Μάρκου Γκάνσερερ- Markus Ganserer Wahlplakat Foto LTW 2018

Στα επίσημα έγγραφα η Τέσα Γκάνσερερ είναι ακόμη Μάρκους. Η διεμφυλική γυναίκα Τέσα Γκάνσερερ θα γράψει ιστορία στη Γερμανία όταν λάβει τη θέση της στην περιφερειακή Βουλή της Βαυαρίας την επόμενη εβδομάδα, τρεις μήνες μετά την επανεκλογή της ως Μάρκους Γκάνσερερ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt εξελέγη μέλος της Βουλής της Βαυαρίας για δεύτερη φορά ως άνδρας με το όνομα Μάρκους Γκάνσερερ με το κόμμα των Πρασίνων. Και τώρα, το 2019, το μικρό της όνομα είναι Τέσα και είναι η πρώτη διεμφυλική (transgender, όρος συνώνυμος του transsexual, αλλά με έμφαση στην ταυτότητα και όχι στη σεξουαλικότητα) με έδρα σε περιφερειακή ή εθνική βουλή όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα η 41χρονη Τέσα Γκάνσερερ έκανε την πρώτη της εμφάνιση ενώπιον του Τύπου και μίλησε για την αλλαγή ταυτότητας. “Η ταυτότητα φύλου είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα” δήλωσε στους δημοσιογράφους, προτρέποντας για επικαιροποίηση του νόμου για τα τρανσέξουαλ άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών. Προς το παρόν οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να εξασφαλίσουν γνωμάτευση από δύο γιατρούς για να αλλάξουν επίσημα το φύλο τους.

Η Τέσα Γκάνσερερ είναι ίσως και το πρώτο μέλος νομοθετικού σώματος στη Γερμανία που άλλαξε το φύλο του ενώ κατέχει το βουλευτικό αξίωμα.

“Δεν το κάνω αυτό για διασκέδαση – δεν επέλεξα να είμαι γυναίκα” δήλωσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην οποία εμφανίστηκε με καστανόξανθη περούκα, με ανοιχτόχρωμη μπλούζα, μαύρο σακάκι, ροζ παντελόνι και μαύρες μπότες. Παρόντες στη συνέντευξη ήταν η πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας για την τρανς ταυτότητα και διεμφυλικότητα, Πέτρα Βάιτζελ και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος των Πρασίνων Χόλγκερ Λάσκα.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες είχε πει ότι τόσο ο Μάρκους όσο και η Τέσα παραμένουν κομμάτι της. Αλλά πρόσθεσε ότι από εδώ και πέρα ελπίζει να ζήσει ως γυναίκα πολιτικός, σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών. “Είμαι γυναίκα με κάθε ίνα του σώματός μου και τώρα είμαι γυναίκα περιφερειακή βουλευτής επίσης” έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook στις αρχές Ιανουαρίου ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να αναλάβει βουλευτικά καθήκοντα ως γυναίκα.

Ενώ η Βαυαρία θεωρείται αυστηρά συντηρητική περιοχή με πληθυσμό κατά πλειοψηφία καθολικό, η πρόεδρος της περιφερειακής Βουλής, Ίλσε Άιγκνερ από την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) στήριξε την αλλαγή, σύμφωνα με το AFP.

“Η κ. Γκάνσερερ έχει λάβει μια πολύ γενναία και εξαιρετικά προσωπική απόφαση” δήλωσε η Ίλσε Άιγκνερ. “Το CSU συνήθως παίρνει πολύ συντηρητικές θέσεις σε κοινωνικά ζητήματα και αντιτάσσεται στον ομοσπονδιακό νόμο περί ομοφυλοφιλικών γάμων” σημειώνει το AFP.

“Ο άνδρας συνάδελφός μας γίνεται γυναίκα συνάδελφος, αυτό δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα στη Βουλή” τόνισε η Άιγκνερ σε δήλωσή της μετά από συνάντηση με την Γκάνσερερ. “Η προσωπικότητα ενός ατόμου είναι πάντα πιο σημαντική από το φύλο του” υπογράμμισε η πρόεδρος της περιφερειακής Βουλής της Βαυαρίας.

Στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Ιανουαρίου, η βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων θα εγγραφεί ως γυναίκα.

Η Τέσα Γκάνσερερ δήλωσε νωρίτερα στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung (SZ) ότι “ανακάλυψε” τον εαυτό της ως γυναίκα πριν από 10 χρόνια στον καθρέφτη όταν φόρεσε ένα φόρεμα. Δύο χρόνια αργότερα μίλησε για όλα στη σύζυγό του. Από τότε επέλεξε τον δρόμο της μέσα από διαφορετικούς ρόλους, ως άνδρας, πατέρας, σύζυγος, γυναίκα, σύζυγος και μητέρα. Χρειάστηκε να περάσουν άλλα οκτώ χρόνια για να το αποκαλύψει στον κύκλο φίλων, γνωστών και συναδέλφων.

Στους δύο γιους της 11 και 6 ετών είπε ότι “από εδώ και πέρα θα είμαι πάντα έτσι”.

“Τα παιδιά δεν έχουν προκαταλήψεις, αν τους παρουσιάσετε τον κόσμο φιλικά, θα τον δεχτούν όπως είναι” δήλωσε η Τέσα Γκάνσερερ. Ο Μάρτιν Χάγκεν από το FDP την αποκάλεσε “drag queen”, πιθανότατα ως αστείο, αναφέρεται στο δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Γιοακίμ Χέρμαν την αποκάλεσε “κύριο Γκάνσερερ” εκείνη τον διόρθωσε λέγοντας “κυρία Γκάνσερερ” και ο υπουργός, ο οποίος βρέθηκε σε αμηχανία της ζήτησε συγγνώμη. Δεν σχεδιάζει να υποβληθεί σε ιατρικές διαδικασίες, αλλά για να σηματοδοτήσει την οριστική άφιξη της Τέσα, η Γκάνσερερ έκανε ένα σημαντικό βήμα: έβαλε όλες τις γραβάτες της, τα πουκάμισα και τα σακάκια κοστουμιών σε βαλίτσες και τα έδωσε σε έναν φίλο.

Ο Μάρκους Γκάνσερερ έπαψε να υπάρχει στις 12 Δεκεμβρίου του 2018. Το Κοινοβούλιο της Γερμανίας θέσπισε τον περασμένο μήνα νόμο για το τρίτο φύλο στα πιστοποιητικά γέννησης μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία πρέπει να υπάρχει σεβασμός για τα διεμφυλικά άτομα. Το καλοκαίρι του 2017 το Γερμανικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

Χειμώνας Γερμανία:Φράσεις που πρέπει να ξέρετε για να«επιβιώσετε»

ΓΕΡΜΑΝΙΑ9 ώρες πριν

Νέος προορισμός από την Aegean Airlines στη Γερμανία

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Εύκολα και ανέξοδα: Απλοί τρόποι για να μάθετε γερμανικά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες πριν

Πρόστιμο ρεκόρ, 50 εκατ.ευρώ στην Google για παραβίαση του GDPR

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

Επίθεση στον I. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Esslingen (VIDEO)

Europolitis TV4 εβδομάδες πριν

Γενικό Προξενείο του Ντύσσελντορφ Αγιασμός και κοπή Βασιλόπιτας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα πριν

Η Ιστορία των Ελληνίδων και Ελλήνων του Κάστροπ-Ράουξελ

ΥΓΕΙΑ3 εβδομάδες πριν

Πετσέτα μπάνιου: πόσες φορές μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 ημέρες πριν

Είναι ακριβή χώρα η Γερμανία; Ε, δεν είναι και Ελβετία…

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

Μόνο στα Προξενεία εξουσιοδοτήσεις και το γνήσιο υπογραφής

Europolitis TV3 εβδομάδες πριν

Η Στεπάνοβα διχάζει γυμνή ή όχι; (Video)

Europolitis TV4 εβδομάδες πριν

Γενικό Προξενείο του Ντύσσελντορφ Αγιασμός και κοπή Βασιλόπιτας

Europolitis TV4 εβδομάδες πριν

Συναυλίες στην Γερμανία για τα Καλάβρυτα Κολωνία,23.01.2019 VIDEO

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

Επίθεση στον I. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Esslingen (VIDEO)

Europolitis TV4 εβδομάδες πριν

Düsseldorf: Οι GreekBASKETS πετάνε προς τον τίτλο (VIDEO)

Europolitis TV4 μήνες πριν

Νέοι στόχοι της ΕΕ για την ανανεώσιμη ενέργεια με κάλυψη του 32% των αναγκών έως το 2030

Europolitis TV4 μήνες πριν

Πίστη, Αγάπη, Αρετή το μήνυμα του Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Europolitis TV4 μήνες πριν

Οι Ριζίτες του Μονάχου τιμήσανε την «Ημέρα του Βοσκού»

Europolitis TV4 μήνες πριν

Δυνατοί γυναικείοι χαρακτήρες διαγωνίζονται για το Κινηματογραφικό βραβείο LUX

Europolitis TV4 μήνες πριν

H 23η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας Ευρώπης (VID)

Advertisement Europolitis
Advertisement