Χωρίς κατηγορία
Το ΚΑΠΗ του δήμου Θεσσαλονίκης «τρέχει» στον 4ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο της πόλης
Το ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης θα έχει τη δική του περίοπτη θέση στην εκκίνηση του 4ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών.
Έχοντας 14 παραρτήματα, γεωγραφικά κατανεμημένα μέσα στο Δήμο Θεσσαλονίκης, το ΚΑΠΗ εντάσσεται για πρώτη φορά φέτος στο πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς της διοργάνωσης και απευθύνει κάλεσμα στα μέλη του, αλλά και σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, ώστε να μη λείψει κανείς από τη μεγάλη νυχτερινή γιορτή της πόλης. Η ομάδα δρομέων (running team) του ΚΑΠΗ δέχεται ήδη δηλώσεις συμμετοχής από όλους τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι μέσα από την εγγραφή τους θα ενισχύσουν οικονομικά τον φορέα, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους ίδιους: Για κάθε ολοκληρωμένη εγγραφή, η Οργανωτική Επιτροπή θα προσφέρει στο ΚΑΠΗ το ποσό των 5 ευρώ.
Η πρόεδρος του ΚΑΠΗ Δήμου Θεσσαλονίκης και Δημοτική Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, κυρία Άννα Αγγελίδου – Πολυχρονιάδου, μίλησε με ενθουσιασμό για αυτή την σύμπραξη, που φέρνει πολλαπλά οφέλη.
«Είναι μεγάλη μας χαρά που θα συμμετέχουμε ως ΚΑΠΗ σ’ αυτή την εξαιρετική δράση που λέγεται Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος. Πρόκειται για έναν αγώνα που ενώνει όλους τους Θεσσαλονικείς, προωθεί τον αθλητισμό όπως όλοι τον ονειρευόμαστε και επίσης δίνει σε όλες τις ηλικίες τη δυνατότητα να αθληθούμε, είτε μέσα από τα 5.000 μ. δυναμικού βαδίσματος, είτε μέσα από τον Ημιμαραθώνιο, για όσους έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση», τόνισε η κυρία Αγγελίδου – Πολυχρονιάδου και συμπλήρωσε:
«Παράλληλα, με την συμμετοχή του, το ΚΑΠΗ Δήμου Θεσσαλονίκης προωθεί την ιδέα του ενεργού γήρατος. Ενεργό γήρας σημαίνει ότι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας δραστηριοποιούνται, δεν είναι στο περιθώριο, λένε ‘όχι’ στη μοναξιά και την εγκατάλειψη και θέτουν σε λειτουργία τόσο το σώμα όσο και το μυαλό τους».
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην έννοια της αλληλεγγύης και συνύπαρξης των γενεών, αφού μικροί και μεγάλοι θα έχουν θέση σ’ αυτή τη μοναδική γιορτή:
«Με την συμμετοχή των ηλικιωμένων ανθρώπων, γίνεται πράξη η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Είχα τη χαρά να τρέξω στο Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο σε προηγούμενες χρονιές και είδα άτομα κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους πολλούς γονείς με μικρά παιδιά. Τώρα συνειδητά βάζουμε μέσα την τρίτη ηλικία, ώστε να επιτευχθεί ακόμα καλύτερα η συνύπαρξη των γενεών».
Η πρόεδρος του ΚΑΠΗ Δήμου Θεσσαλονίκης ολοκλήρωσε υπογραμμίζοντας την σημασία της οικονομικής στήριξης από πλευράς της Οργανωτικής Επιτροπής του 4ου Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης, η οποία προσφέρει στο ΚΑΠΗ το ποσό των 5 ευρώ για κάθε ολοκληρωμένη εγγραφή δρομέα στην ομάδα (running team) του φορέα:
«Ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές, που μας ενέταξαν στους ωφελούμενους φορείς κοινωνικής προσφοράς και μας δίνουν τη δυνατότητα να αντλήσουμε οικονομική υποστήριξη για τους άπορους και χαμηλοσυνταξιούχους ηλικιωμένους. Σε μια κρίσιμη στιγμή, που όλοι μας ζούμε με τα απολύτως απαραίτητα, η Οργανωτική Επιτροπή του Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία και κάνει μέρος της δουλειάς που θα έπρεπε να κάνει το κοινωνικό κράτος, το οποίο δεν υφίσταται. Είναι η καλύτερη απόδειξη ότι πλέον μπορούμε να πετύχουμε πράγματα μόνο μέσα από την συλλογικότητα και αυτό ισχύει σε όλα τα επίπεδα».
Εγγραφές στην ομάδα δρομέων (running team) του ΚΑΠΗ Δήμου Θεσσαλονίκης γίνονται μέχρι την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου. Αναλυτικές πληροφορίες – εγγραφές:
Γραφείο Κ.Α.Π.Η., Παπαρρηγοπούλου 7, τηλ. 2310 519 584, FAX 2310 519 584.
Χωρίς κατηγορία
25 αρχιτεκτονικά μέλη επιστρέφουν μετά από 21 αιώνες στον αρχαίο περίβολο του Τύμβου Καστά

Ολοκληρώνεται η διδακτική αποκατάστασης τμήματος του αρχαίου περιβόλου του Τύμβου Καστά, η οποία υλοποιείται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του έργου στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, βάσει της εγκεκριμένης αρχιτεκτονικής μελέτης του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή, ταυτίστηκαν και αποδόθηκαν στην αρχική τους θέση 25 διάσπαρτα μαρμάρινα μέλη από τα 375 που, το 2019, συγκεντρώθηκαν, ομαδοποιήθηκαν και διευθετήθηκαν στα δυτικά του Τύμβου, στοιχισμένα σε ομάδες κατά τον τύπο και τον δόμο στον οποίον ανήκαν στην αρχαία τοιχοποιία.
Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα, Μενδώνη, «τα 25 αυτά αρχιτεκτονικά μέλη, επιστρέφουν στην αρχική τους θέση μετά από 21 αιώνες, έχοντας μεταφερθεί, κατά περιόδους, χιλιόμετρα μακριά από το μνημείο, φέροντας τη φθορά του χρόνου, αλλά και ζημίες στις επιφάνειές του, από ανθρώπινες επεμβάσεις, εξαιτίας των αλλεπάλληλων αλλαγών χρήσης. Για τη διατήρηση της αυθεντικότητάς τους, τα διάσπαρτα μαρμάρινα μέλη τοποθετήθηκαν στις θέσεις ταύτισής τους ως έχουν, χωρίς συμπληρώματα, ώστε να μαρτυρούν πάντοτε τη μακραίωνη ιστορία τους».
Όπως ενημερώνει η ίδια ανακοίνωση, «για την απόδοση των μελών στο σημείο που ανήκαν, έγινε αρχιτεκτονική τεκμηρίωση του διάσπαρτου υλικού και του αντιθήματος, η οποία υπέδειξε ότι τα μεγαλύτερα ύψη μελών ανήκουν στο νότιο τμήμα του περιβόλου, πλησίον του Ταφικού Μνημείου. Επίσης, βασική παράμετρος απόδοσης ήταν η αλλαγή της φοράς των γόμφων και των μοχλοβοθρίων, που υποδήλωνε την αντίθετη φορά τοποθέτησης των μελών του περιβόλου, από δύο τουλάχιστον διαφορετικά συνεργεία, κατά την οικοδόμηση του».
Από τη μελέτη προέκυψε ότι το σημείο στο οποίο αποδόθηκαν τα μέλη, στο νότιο τμήμα του περιβόλου και 22 μ. δυτικά του Ταφικού Μνημείου, κατέληγαν οι δύο αντίθετες, μεταξύ τους, φορές τοποθέτησης, κατά την οικοδόμηση.
Η πλειοψηφία των μαρμάρινων μελών βρίσκονται σε καλή δομική κατάσταση, εκτός από δύο: Έναν ορθοστάτη και μια βάση με θραυσμένα τμήματα, στα οποία δεν απαιτήθηκε συμπλήρωση για την τοποθέτησή τους.
Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, «για τη στήριξη των μαρμάρινων μελών έγιναν συμπληρώσεις με τεχνητό λίθο στις θραυσμένες ελλείπουσες μάζες των λιθοπλίνθων του πώρινου αντιθήματος και επαναχρησιμοποιήθηκαν οι τόρμοι και οι αύλακες των αρχαίων συνδέσμων».
Η συνδρομή των έξι εμπειρότατων μαρμαροτεχνιτών του ΥΠΠΟ, που ήλθαν από τη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης των Αθηνών στην Αμφίπολη για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου, έπαιξε «καθοριστικότατο ρόλο» στην εκτέλεσή του, όπως τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.
Στο πλαίσιο του έργου, συνεχίζονται οι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του Ταφικού Μνημείου και το εξωτερικό κέλυφος του Χώρου 1 από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ
H Ομογένεια: Με Αλληλεγγύη-Αγάπη-Προσφορά κοντά στην πληγωμένη Ελλάδα

Βοήθεια στους πυρόπληκτους της Αλεξανδρούπολης και τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.
Από την πρώτη στιγμή που άνοιξαν οι ουρανοί και το φαινόμενο Daniel έπνιξε μέσα σε λίγες ώρες την Θεσσαλία, από την πρώτη κιόλας στιγμή παρόλο το σοκ και το πάγωμα της ψυχής όλων μας, η ομογένεια της Γερμανίας ( όπως και όλη η υπόλοιπη Ελλάδα) έδωσαν και δίνουν το παρόν συγκεντρώνοντας χρήματα και αγαθά για τους πληγέντες.
Ανακοινώσεις , καλέσματα & δράσεις
Για το θέμα η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών προέβη σε ενημερωτική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει:
“Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» σε συνεργασία με τα μέλη της, μόλις αντίκρισαν τις πρωτοφανείς καταστροφές που έπληξαν την ιδιαίτερη πατρίδα μας τη ΘΕΣΣΑΛΙΑ σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, αποφάσισαν να δράσουν άμεσα δημιουργώντας μια συνεχή γέφυρα αλληλεγγύης για να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς και να καλυφτούν ανάγκες σε μέρη που έχουν πληγεί στη Θεσσαλία, δηλαδή σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, Τρικάλων, Λαρίσης και Καρδίτσας.
Συγκέντρωση χρημάτων για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας από την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου
Οι δωρεές για τους πλημμυροπαθείς μπορούν να κατατεθούν στον ακόλουθο λογαριασμό:
Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.
ΙΒΑΝ: DE 04100100100536885101
Konto Nr.: 536885101 – BLZ: 10010010
Verwendungszweck: Flutkatastrophe in Griechenland 2023
Η Κοινότητα, με ανακοίνωσή της, ενημερώνει ότι θα φροντίσει ώστε η οικονομική ενίσχυση να φτάσει άμεσα στους πληγέντες όπως έγινε
Α) Με τον έρανο για το Μάτι Αττικής, (2018) όπου τα χρήματα διανεμήθηκαν σε 38 μαθητές πυροπαθών οικογενειών από το 12/ΘΕΣΙΟ Δημοτικό Σχολείο ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ.
Β) και με τον έρανο που έκανε η Ελληνική κοινότητα Βερολίνου (για τους πυρόπληκτους της Β. Εύβοιας το 2021). Mε τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν αγοράστηκε ελαιόλαδο και μοιράστηκε στις 90 πυροπαθής οικογένειες της τοπικής κοινότητας Παπάδες (κάηκε ολοσχερώς) του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας)
Η ελληνοβαυαρική κοινότητα Μονάχου στο πλευρό των πληγέντων στην Ελλάδα
“Οι πληγέντες έχουν αντιμετωπίσει ανείπωτο πόνο, απώλειες και καταστροφή της περιουσίας τους. Είναι καθήκον μας, ως πολίτες μιας ενωμένης κοινωνίας, να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν χάσει τα πάντα” σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ελληνοβαυαρική κοινότητα Μονάχου και προσθέτει: “Οι εικόνες που έχουν αποτυπωθεί στα μέσα ενημέρωσης είναι συγκλονιστικές.
Οι πυρκαγιές κατέστρεψαν δάση, καλλιέργειες και σπίτια σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή δημιούργησαν οι πλημμύρες, που άφησαν πίσω τους εκτεταμένες καταστροφές σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας.
Οι πληγέντες χρειάζονται την υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας. Μπορούμε και επιβάλλεται να βοηθήσουμε. Κάθε μικρή πράξη φιλανθρωπίας μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή κάποιου που έχει χάσει τα πάντα.”
Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνοβαυαρική κοινότητα Μονάχου ξεκίνησε μια φιλανθρωπική εκστρατεία με σκοπό την συγκέντρωση προμηθειών και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες.
Συγκεκριμένα συλλέγει:
- Τρόφιμα μακράς διάρκειας.
- Κουβέρτες και κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, υπνόσακους.
Σημείο συλλογής των ειδών πρώτης ανάγκης είναι το γραφείο της ελληνοβαυαρικής κοινότητας στο Μόναχο 80335 Bayer Str 13, στον τρίτο όροφο, από τις 10:00 το πρωί έως τις 16:00 το μεσημέρι, καθημερινά.
Τηλέφωνο επικοινωνίας 00 49 89 23025848
Έκκληση βοήθειας για την καταστροφή στη Θεσσαλία Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία που βρήκαν την Ελλάδα, λίγες μέρες μετά τις πολυήμερες και επίσης καταστροφικές δασικές πυρκαγιές μας αφήνει άφωνους. Οι εικόνες που αντικρίζουμε, δείχνουν το μέγεθος της βιβλικής αυτής καταστροφής. Νιώθουμε, ανησυχούμε και συμπάσχουμε με τους παθόντες και τους συγγενείς μας στην περιοχή. Πολλοί από εμάς καταγόμαστε από τη Θεσσαλία, έχουμε εκεί συγγενείς και φίλους, που είναι παθόντες και έχασαν, ό,τι είχαν. Στην πόλη μας στο Solingen ζήσαμε πριν δύο χρόνια την καταστροφή της πλημμύρας και γνωρίζουμε τί σημαίνει αυτή η καταστροφή. Μετά τον απεγκλωβισμό, την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαμονής και την παροχή άμεσης βοήθειας, έρχεται η αντιμετώπιση των προβλημάτων μακράς διάρκειας, αφού θα χρειαστεί μεγάλο βάθος χρόνου για την αντιμετώπιση των συνεπειών. Οι σκέψεις μας είναι κοντά στους παθόντες, στους εμπλεκόμενους στην οργάνωση της παροχής βοήθειας και κοντά σε όλους τους εθελοντές και εθελόντριες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Η βοήθεια όλων μας είναι αναγκαία.
Όποιος επιθυμεί, μπορεί με ένα έμβασμα στον παρακάτω λογαριασμό να βοηθήσει ή να παραδώσει για αυτό τον σκοπό τη δωρεά του στους υπεύθυνους. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους σε αυτή την περιοχή και ιδιαιτέρως να υποστηρίξουμε οικογένειες με παιδιά και εκπαιδευτικά ιδρύματα στη διαδικασία ανασυγκρότησης. Συνεργαζόμαστε στην Ελλάδα με την „Ακαδημία Helphellas“, (Helphellas.org), η οποία προωθεί τον εθελοντισμό, παρέχει άμεση βοήθεια, στηρίζει και επιμορφώνει εθελοντές και εθελόντριες καθώς με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών, με τους „Γιατρούς του Κόσμου“ και με τοπικούς φορείς.
Λογαριασμοί τράπεζας:
AXION-Akademie der Werte „Flutkatastrophe Thessalien“ Stadt-Sparkasse Solingen IBAN: DE76 3425 0000 0001 57 40 37 BIC: SOLSDE 33XXX
Doctors of the World-Greece „Überschwemmung Thessalien“ National Bank of Greece IBAN: GR27 0110 1410 0000 1412 9611 217 / SWIFT: ETHNGRA
Υπεύθυνες: Ιωάννα Ζαχαράκη, Iδρύτρια της Ακαδημίας Αξιών, τηλ.: 0160 93 3535 73 Ιωάννα Κουμουλίδου, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Solingen, Τηλ.: 0212 22148667
S.O.S Βοηθάει και το Αννόβερο

Με το μήνυμα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ και την ανακοίνωση λίστας ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων μακράς διαρκείας οι συντονιστές αλληλεγγύης στο Αννόβερο συγκεντρώνουν υλικά στην εταιρία του κου Μικρούλη ( Mikroulis Groß und Einzelhandel Fränkische Str. 34, 30455 Hannover)
Έχοντας ξεκινήσει κιόλας τις πρώτες αποστολές, συγκεντρώνοντας τα πράγματα μέχρι Τρίτη για αναχώρηση Τετάρτη.
Υπεύθυνοι συντονισμού: Ιωάννης Ξανθός 01739305086 και Μαρία Ραμιώτη 017631303561
Αμβούργο: Στην όμορφη πόλη του Αμβούργου η εταιρία METEORA GmbH συγκεντρώνει αγαθά για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας στους χώρους της Bei der Neuen Münze 20, 22145 καθημερινά από 8:00- 16:00
Γέφυρα Αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους στην Αλεξανδρούπολη από την Ελληνική Κοινότητα Έρλαγκεν
Πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση χρηματικής βοήθειας για τους πυρόπληκτους των πρόσφατων πυρκαγιών στην Αλεξανδρούπολη, ανέλαβε η Ελληνική Κοινότητα Έρλαγκεν.
“Η Αλεξανδρούπολη χρειάζεται την βοήθειά μας και η Ελληνική Κοινότητα Έρλαγκεν αισθάνεται την υποχρέωση να βοηθήσει άμεσα τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές” τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Κοινότητα και απευθύνει κάλεσμα σε όλους για στήριξη της κοινής προσπάθειας, καταθέτοντας ένα χρηματικό ποσό στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό της Ελληνικής Κοινότητας Έρλαγκεν.
Σημειώνεται ότι μετά την κατάθεση θα εκδοθεί απόδειξη (QUITTUNG) και για τον λόγο αυτό η Ελληνική Κοινότητα Έρλαγκεν καλεί τους ενδιαφερόμενους να στείλουν τα στοιχεία με τα οποία θα εκδοθεί η απόδειξη.
GRIECHISCHE GEMEINDE ERLANGEN
Stadt- und Kreissparkasse Erlangen
IBAN: DE84 7635 0000 0034 0000 90 – BIC: BYLADEM1ERH
ZWECK: HELP FOR ALEXANDROUPOLI
Η Ελληνική Κοινότητα Έρλαγκεν “ήδη έχει ξεκινήσει να διερευνήσει τις πρώτες ανάγκες και να βρει τρόπους για να γίνει άμεση και απευθείας βοήθεια χωρίς γραφειοκρατία.“
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην σελίδα της Ελληνικής Κοινότητας Έρλαγκεν θα δημοσιεύεται η κάθε κατάθεση καθώς και η κάθε βοήθεια.
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΧΟΥ ΚΕΝΤΡΩΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ
(17 καὶ 24 Σεπτεμβρίου 2023)
Μς εγκύλιο επιστολή του σεβασμιότατου Μητροπολίτου Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης Αυγουστίνου, ζητήθηκε η συμβολή του σεβαστού κλήρου και λαού της Ιεράς Μητροπόλεως για την ενίσχυση των περιοχών που χτυπήθηκαν από τις φυσικές καταστροφές.
Για τον σκοπό αυτό, τις Κυριακές 17 και 24 Σεπτεμβρίου το αποτέλεσμα της διακονίας από τον δίσκο που περιάχθει στις ενορίες της Ιεράς Μητρόπολης, όπως και οι καταθέσεις στον ειδικό λογαριασμό της Μητρόπολης με την ένδειξη «Brand- und Flutkatastrophe – Griechenland» θα διατεθεί μέσω των φιλανθρωπικών δομών που βρίσκονται στην περιφερειακή ενότητα Ρόδου και στους νομούς Έβρου, Λαρίσης, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας.
«Brand- und Flutkatastrophe – Griechenland»
Τραπεζικός λογαριασμός:
Δικαιούχος: Griechisch-Orthodoxe Metropolie von Deutschland
IBAN: DE09 3708 0040 0221 3436 00
BIC: DRESDEFF370
Τράπεζα: Commerzbank Köln
Νυρεμβέργη: Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νυρεμβέργης και Περιχώρων «Δωδώνη» συγκεντρώνει ανθρωπιστική βοήθεια για τους πλημμυροπαθείς του Δήμου Παλαμά Καρδίτσας.
Στους χώρους του γραφείου του συλλόγου Adam-Klein str.6, 90429 Nürnberg στον 3ο όροφο. Από την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου.


ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Ντύσσελντορφ: Συζήτηση ενημέρωση του κόσμου της Ιατρικής με θέμα (Καθοδήγηση)

3ο Medical Forum με θέμα «Mentoring»
Το τελευταίο Σάββατο του Μάη πραγματοποιήθηκε μετά από ενέργειες του συλλόγου Γένεσις. e.v και την υποστήριξη του Γενικού Ελληνικού Προξενείου της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ ανοικτή συζήτηση- ενημέρωση με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και υποστήριξη των Ελλήνων και Κύπριων ιατρών που θέλουν να σταδιοδρομήσουν στην Γερμανία.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ήτανε προγραμματισμένη η υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, με αναφορά και ενημέρωση για τον ρόλο του στο άνοιγμα της αγορά εργασίας στην Γερμανία.
Τις εργασίες του Forum συντόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιωάννης Γιαννακόπουλος αναπληρωτής διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής στο Δημοτικό Νοσοκομείο του Νέτεταλ. Ρόλο καθοδηγητών είχαν ο Καθηγητής Ξενοφών Μπαραλιάκος, διευθυντής του κέντρου ρευματολογίας στην πόλη Χέρνε, ο καθηγητής Χρήστος Κρόγιας διευθυντής Νευροχειρουργικής στο St.Marien Hospital στην πόλη Λούνεν, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γούσιας Διευθυντής Νευροχειρουργικής στο Λούνεν, ο Ιωάννης Δημητρίου διευθυντής της χειρουργικής κλινικής στο Sankt Marien Hospitak και στο St. Barbara Hospital στο Γκλαντμεκ και η Dr. Αλεξάνδρα Βαρθολομαίου, γυναικολόγος στο νοσοκομείο Bethanien στην πόλη του Μερς.

Την εκδήλωση άνοιξε και χαιρέτησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ Βασίλης Κοίνης ο οποίος εκτός από του διοργανωτές με τους οποίους έχει στενή συνεργασία και παρευρισκόμενους ευχαρίστησε τους συνεργάτες του που ακόμα ένα σαββατοκύριακο ήταν παρών στηρίζοντας τις δράσεις του Γενικού Προξενείου.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Ιωάννης Γιαννακόπουλος με την σειρά του ευχαρίστησεγια την συνεργασία και φιλοξενία τον Γενικό Πρόξενο και ξεκίνησε τις εργασίες της εκδήλωσης που είχε τις παραπάνω δύο θεματικές ενότητες.
Ως προς την ενότητα του «Mentoring» πραγματοποιήθηκαν ερωτήσεις και με την σειρά τους ο κάθε ένας από τους καθοδηγητές καθηγητές κατέθεσαν τις απόψεις και εμπειρίες τους.
Το θέμα της πρώτης ερώτησης ήτανε:
- Ποια η σημασία της επιστημονικής έρευνας στην καριέρα κάποιου που θα έρθει στην Γερμανία;
Ξ.Μ: «Εάν δεν ξέρεις καλά την κλινική πλευρά δεν μπορείς να κάνεις έρευνα, αλλά εάν δεν κάνεις έρευνα δεν θα γίνεις ποτέ τόσο καλός ειδικός.»

Η επιστημονική έρευνα βοηθάει ιδιαίτερα, δίνοντας ιδιαίτερα αξία σε δύο βαθμίδες 1η ανάδειξή στον τομέα σου ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο, 2η βοηθάει να μάθεις τον τομέα σου καλύτερα ώστε επιστημονικά και επαγγελματικά να δίνει η γνώση σου μεγαλύτερη εξέλιξη από μια απλή ειδικότητα.
Δεν θα πρέπει κανείς να πτοείται, να κάνει την κατάλληλη έρευνα το πού θα μπορέσει να του δοθεί η δυνατότητα και οι πολλές θυσίες που χρειάζονται από τον προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο για να μπορέσεις πραγματικά να αποδόσεις και να αναδειχθείς μέσα από τον τομέα της έρευνας.
2η Ερώτηση: Πόσο σημαντικό είναι να κάνει κανείς και μετεκπαιδεύσεις;
Χ.Κ: « Θα μπορούσε να εξηγήσει κάποιος στους ειδικευόμενους ότι είναι καλό να πάρουν κάποια πιστοποιητικά ώστε να μπορέσει να κάνει στην καριέρα του το επόμενο βήμα »

Η μετεκπαίδευση και πιστοποίηση παρέχει δύο οφέλη, το 1ο ότι μαθαίνει τον τομέα από εξειδικευμένο κάτι που δείχνει ότι ο εκπαιδευτής κατέχει τον τομέα το 2ο και πολύ σημαντικό είναι ότι εάν προχωρήσει, το μάθει καλά και πάρει ο ίδιος πιστοποιητικό αυτό ίσως στο τέλος της ειδικότητας του να κάνει την διαφορά με τους άλλους συναδέλφους στην ανέλιξη του.
3η Ερώτηση: Πώς θα μπορούσε κάποιος να κάνει καριέρα στην Γερμάνια;
Κ.Γ: «Δεν υπάρχει συνταγή που οδηγεί σε μια καριέρα, ο κάθε ένας πρέπει να βρει το δικό του δρόμο. »

Σημαντικός παράγοντας στο να μπορέσεις να βρει τον δρόμο του γρήγορα και να σταδιοδρομήσει είναι η αναγνώριση των προσωπικών του λαθών ώστε να μπορεί έγκαιρα να τα διορθώνει και να οδηγηθεί στην επιτυχία.
Κάποιες σύντομες προτάσεις για τους νέους που επιλέγουν την Γερμανία είναι από το ποιο νοσοκομείο επιλέγουμε που θα κάνουμε την ειδικότητα μας (από ένα μικρό περιφερειακό μέχρι ένα μεγάλο πανεπιστημιακό).
Δίνοντας το παράδειγμα ότι σε ένα πανεπιστημιακό υπάρχουν πιο μεγάλες δυνατότητες ωστόσο όμως υπάρχει και πιο μεγάλος ανταγωνισμός.
Ιδιαίτερα για διευθυντές και επιμελητές στην Γερμανία δεν θα περιμένουν να τα ξέρεις όλα, αλλά θα περιμένουν κάθε ημέρα να είσαι και καλύτερος.
4η Ερώτηση: Τι ρόλο παίζει για την ανέλιξη σε διευθυντικές θέσεις η εξειδίκευση και η οργάνωσή τους;
Ι.Δ: «Το θέμα της μετεκπαίδευσης είναι το ποιο σημαντικό για να κάνεις καριέρα στην Γερμανία»

Πολύ σημαντικό μετά την ειδικότητα είναι να δουλεύεις σε ένα νοσοκομείο που θα σου δίνει πολλές ευκαιρίες για μετεκπαίδευση . Με την μετεκπαίδευση αποκτούνται προσόντα που αναγκάζουν την αγορά εργασίας να σου προσφέρουν θέσεις ευθύνης, θέσεις που πρέπει να έχουν για να μπορούν να χαρακτηριστούν και να ξεχωρίσουν στον τομέα τους.

5η Ερώτηση: Πως μπορούμε να εμπιστευτούμε την γυναίκα και μητέρα συνάδελφο που θέλει να κάνει καριέρα;
Α.Β: «Για τις γυναίκες, μητέρες μετά την απόκτηση παιδιού υπάρχει μια καμπή στην καριέρα»

Η σύγχρονη γυναίκα και μητέρα που κάνει καριέρα θα πρέπει να υποστηριχθεί ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που δημιουργούνται με την έλευση ενός παιδιού. Αλλιώς οι πολλές υποχρεώσεις και η πίεση δημιουργεί στρες, ένα στρες που σε αποτρέπει από το να κάνεις καριέρα.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε μέσα σε έναν γόνιμο κύκλου διαλόγου ερωτήσεων, απαντήσεων του κοινού και των διευθυντών γιατρών.
Στο δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας της Ένωσης Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας «ΓΕΝΕΣΙΣ» με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και τους εκπροσώπους του τον Πρόεδρο Νικόλαο Νίτσα όπως και τον πρόεδρο του πειθαρχικού συμβουλίου και πρώην πρόεδρο του συλλόγου Ι.Σ.Θ Δημήτριο Τσάμη.
Έγινε αναφορά στο πρώτο ξεκίνημα συνεργασίας με τον χώρο της Γερμανίας το 2011 όπου μέσα στην οικονομική Κρίση, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αναζήτησε παράθυρα ευκαιρίας και ελπίδας για τους νέους συναδέλφους. Το πρώτο βήμα έγινε σε συνεργασία τότε με τους 2 ιατρικούς συλλόγους του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και το υπουργείο υγείας του κρατιδίου, διοργανώθηκαν δύο μεγάλες ημερίδες με τα νοσοκομεία τα οποία πήγανε στην Θεσσαλονίκη και παρουσίασαν τις δυνατότητες που προσφέρουν.
Ο επόμενος στόχος όπως λέει χαρακτηριστικά δεν μπορεί παρά να είναι η ανταπόδοση.
<<Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες γιατροί που έχουν περάσει κάποια χρόνια στο εξωτερικό και έχουν γυρίσει πίσω με κατάρτιση και εμπειρίες. Η κατάρτιση έχει βοηθήσει στο να ανέβει το επίπεδο της ιατρικής, οι εμπειρίες όμως από την λειτουργία των συστημάτων υγείας δεν έχουνε μπει μέσα.
Αρα λοιπόν το θέμα της ανταπόδοσης για εμένα και τον ιατρικό σύλλογο της Θεσσαλονίκης οφείλει να είναι ο επόμενος στόχος, έχει να κάνει με την αξιοποίηση της εμπειρίας, όχι μόνο με την κατάρτιση.>>
Νικόλαος Νίτσας: Πρόεδρος Ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης
Τόνισε ότι ο Έλληνας πτυχιούχος Ιατρικής ενός ελληνικού Πανεπιστημίου δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από έναν πτυχιούχο Ιατρικής της Γερμανίας ή της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια της ειδικότητας εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς στο εξωτερικό παρέχεται μια πιο ολοκληρωμένη εκπαίδευση στην κάθε ειδικότητα ή και κάποια εξειδίκευση στην ειδικότητα. Πράγμα το οποίο στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένο, όπως είναι πολύ περιορισμένη και η δυνατότητα για έρευνα. Αυτό οφείλεται στο ότι τα διαθέσιμα κονδύλια για έρευνα στην Ελλάδα δεν είναι στο επίπεδο της Γερμανίας και για αυτό δεν υπάρχουν και τα ανάλογα ερευνητικά κέντρα.
Ως στόχο έθεσε την ενδυνάμωση της επαφής των γιατρών της Θεσσαλονίκης με τους γιατρούς εδώ της περιοχής. Μία αμφίδρομη σχέση, για να βοηθηθούν τα παιδιά που θέλουν να έρθουν εδώ. Όπως είπε χαρακτηριστικά <<Θέλουμε να κάνουμε ευκολότερο το πλαίσιο στο τι κάνω; Τι ζητάω; Τι θέλω; Και πως μπορώ να το έχω σε επίπεδο εξειδίκευσης ή ειδίκευσης της ειδικότητας που θέλω να κάνω. Από την άλλη πλευρά βλέπουμε και θέλουμε στην Ελλάδα οι γιατροί που είναι εδώ να μπορούν να έρθουν να επιστρέψουν και να βοηθήσουν σ΄ αυτό που θέλουμε. Την καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς, την βελτίωση του δημοσίου και ιδιωτικού συστήματος υγείας.
– Ευχή μας είναι να υπάρξει η δυνατότητα κάποια στιγμή και μέσα από ελεύθερες και ελαστικές σχέσεις εργασίας στο ελληνικό σύστημα υγείας, που αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν, όχι μόνο να γυρίσουν Έλληνες οι οποίοι είναι εδώ και θέλουν να γυρίσουν μόνιμα, αλλά να μπορούνε και επιστήμονες να στελεχώσουν το σύστημα υγείας μέσα από μια ποιο ελαστική σχέση. >>
Ιωάννης Γιαννακόπουλος: Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου ΓΕΝΕΣΙΣ. e.V
Επισήμανε <<Υπάρχουνε πάρα πολλά κίνητρα, έχουμε ανοίξει πλέον διαύλους. Αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι να προσφέρουμε από την γνώση και την εμπειρία που έχουμε. >>

Αριστερά ο Πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης κος Νικόλαος Νίτσας με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων και Κυπρίων Ιατρών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας «ΓΕΝΕΣΙΣ»


ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Ο.Ε.Κ: 23ο Τακτικό Συνέδριό στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2022

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία διοργανώνει το 23ο Τακτικό Συνέδριό της στο Πόρτς της Κολωνίας (Köln-Porz) στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2022, στην αίθουσαOtto-Lilienthal-Realschule bzw. dem Maximilian-Kolbe-Gymnasium,Albert-Schweitzer-Str., 51147 Köln
Πρόγραμμα Συνεδρίου
Σάββατο:
12:00 – 13:00 Προσέλευση, αναγνώριση αντιπροσώπων
13:00 – 13:15 Έναρξη – Συγκρότηση σε σώμα
13:15 – 13:45 Εκλογή προεδρείου του Συνεδρίου και Εφορευτικής Επιτροπής
13:45 – 14-15 Απολογισμός Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) της ΟΕΚ και έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής (Ε.Ε.)
14:15 – 16:15 Ερωτήσεις, Τοποθετήσεις και συζήτηση επί των απολογισμών
16:15 – 18:00 Αλλαγή άρθρων του Καταστατικού με βάση τις προτάσεις του απερχόμενου Δ.Σ.
18:00 Απαλλαγή Δ. Σ. και Ε. Ε.
19:00 Δείπνο
Κυριακή
10:00 – 12:00 Το μέλλον των Ελληνικών Κοινοτήτων και της ΟΕΚ
12:00 – 12:30 Αποφάσεις – Ψηφίσματα
12:30- 13:30 Γεύμα
13:30 – 14:30 Εκλογή νέου Δ.Σ. και Ε.Ε.
Λήξη εργασιών συνεδρίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης στο συνέδριο του PES (Βερολίνο)

Συνάντηση Νίκου Ανδρουλάκη με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα – τετ α τετ με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.
Νίκος Ανδρουλάκης: «Κοινή παραγγελία φυσικού αερίου για να μειωθούν οι τιμές και ένα νέο ταμείο ανάκαμψης, όπου χρήματα σε μορφή επιδοτήσεων θα στηρίξουν την εγχώρια παραγωγή και τα ευάλωτα νοικοκυριά»
Η ενεργειακή κρίση και θέματα εξωτερικής πολιτικής με φόντο την όξυνση που παρατηρείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα τελευταία ημέρα των εργασιών του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Βερολίνο.
«Ζούμε σε μία εποχή πολλαπλών κρίσεων -γεωπολιτικών, οικονομικών, ενεργειακών- που εντείνουν την ανασφάλεια των ευρωπαϊκών λαών. Ο μόνος τρόπος για να τις ξεπεράσουμε είναι η ισχυρή αλληλεγγύη. Γι’ αυτό έθεσα στους ευρωπαίους σοσιαλιστές το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Χρειάζεται μία ολοκληρωμένη απάντηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας. Και βέβαια τα θέματα της ενεργειακής κρίσης. Πρέπει να κάνουμε μία κοινή παραγγελία φυσικού αερίου, που θα ρίξει τις τιμές και ένα νέο ταμείο ανάκαμψης, όπου χρήματα σε μορφή επιδοτήσεων θα στηρίξουν την εγχώρια παραγωγή και τα ευάλωτα νοικοκυριά. Ο μόνος δρόμος για να σφυρηλατήσουμε το κοινό μας μέλλον είναι να κάνουμε περισσότερα μαζί, αλλά να τα κάνουμε το γρηγορότερο δυνατόν. Όσο χάνεται χρόνος, τόσο τα προβλήματα κλιμακώνονται» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης σε δηλώσεις του.

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στο περιθώριο του δείπνου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είχε σύντομο διάλογο με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Πηγή- Φωτογραφίες ΠΑΣΟΚ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Συνέντευξη Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Κωνσταντίνου Βλάση.

Η διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού αποτελεί πράξη δικαιοσύνης και ισονομίας, αλλά αποτελεί και πράξη ουσιαστικής αναγνώρισης της τεράστιας προσφοράς τους στην Πατρίδα.
Ε: Πρόσφατα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε στη Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους. Η πρότασή σας δεν συγκέντρωσε τις απαραίτητες ψήφους για να γίνει πράξη. Πως σχολιάζετε την εξέλιξη αυτή;
Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κατάφεραν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουν το αυτονόητο και δίκαιο αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού, που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να προτάξουν τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα και να αγνοήσουν το πάγιο αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού, αντιμετωπίζοντάς τους ως πολίτες β’ κατηγορίας. Μου προκαλεί πραγματικά έκπληξη το γεγονός ότι δεν αφουγκράστηκαν το «θέλω» των συμπατριωτών μας, ένα «θέλω» που εκφράστηκε τόσο στη συνεδρίαση της επιτροπής στη Βουλή όσο και μέσω επίσημων επιστολών φορέων, οργανώσεων και κοινοτήτων, αλλά και με τη διαδικτυακή συλλογή δεκάδων χιλιάδων υπογραφών.
Η διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησής μας και γι αυτό πριν 15 μήνες προχωρήσαμε προς την κατεύθυνση αυτή με τον νόμο 4648/2019.
Για να πετύχουμε, μάλιστα, τότε την απαραίτητη συναίνεση κάναμε τους αναγκαίους συμβιβασμούς, τονίζοντας, ωστόσο, διαρκώς ότι ο εν λόγω νόμος αποτελούσε για την κυβέρνησή μας ένα πρώτο βήμα και όχι μια τελική διευθέτηση.
Δεν σταματήσαμε να δηλώνουμε πως όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε το αίτημα των συμπατριωτών μας για την άρση των περιορισμών του νόμου 4648/2019.
Τη δέσμευσή μας αυτή κάναμε πράξη με την πρόσφατη νομοθετική μας πρωτοβουλία, την οποία όμως δεν στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης.
Θεωρήσαμε ότι στην παρούσα φάση και σε συνέχεια των δηλώσεων που έκανε η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για τους Απόδημους Έλληνες κ. Τζάκρη, θα μπορούσε να πρυτανεύσει η λογική και η ευαισθησία και γι αυτό προσήλθαμε στη συζήτηση της νομοθετικής μας πρωτοβουλίας με πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας.
Δυστυχώς, όμως, με τη στάση της η αξιωματική αντιπολίτευση απέδειξε στην πράξη ότι η συνέπεια λόγων και πράξεων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Η κυβέρνησή μας, όμως, δεν θα σταματήσει να προσπαθεί. Η διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού αποτελεί πράξη δικαιοσύνης και ισονομίας, αλλά αποτελεί και πράξη ουσιαστικής αναγνώρισης της τεράστιας προσφοράς τους στην Πατρίδα.
Ε : O Πρωθυπουργός σας εμπιστεύτηκε το χαρτοφυλάκιο του Απόδημου Ελληνισμού από τον Δεκέμβριο του 2019, είναι γνωστές οι δυσκολίες και οι συνθήκες λόγω της πανδημίας του COVID-19, παρ΄ όλα αυτά η ζωή προχωράει. Θα ήθελα να μας πείτε ποιες ήτανε οι πρωτοβουλίες και δράσεις σας σε αυτό το χρονικό διάστημα.
O Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Κωνσταντίνος Βλάσης
Η τιμή και η ευθύνη ήταν μεγάλη, όταν τον Δεκέμβριο του 2019 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μου εμπιστεύθηκε το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό.
Κεντρικός άξονας της πολιτικής της Κυβέρνησης είναι να φέρουμε την Ομογένεια πιο κοντά στη Μητέρα Πατρίδα και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε καθημερινά.
Παρά τις δυσκολίες που δημιούργησαν οι συνθήκες της πανδημίας τον τελευταίο χρόνο, το έργο που επιτελείται προς όφελος των Αποδήμων Ελλήνων είναι πολυεπίπεδο και εκτείνεται σε πολλούς τομείς δράσης.
Ως βασική μας προτεραιότητα θέσαμε τη βελτίωση της προξενικής εξυπηρέτησης των Ελλήνων του εξωτερικού, ιδίως εν μέσω της πανδημίας. Πρόκειται για μία ανάγκη που διαπίστωσα από την πρώτη στιγμή και ο ίδιος μέσα από τη διαρκή προσωπική επικοινωνία με τις πρεσβείες, τα προξενεία και τους ομογενειακούς φορείς σε όλο τον κόσμο.
Έτσι, τα πρώτα βήματα για την απλοποίηση και την επιτάχυνση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών έγιναν ήδη μέσα από δύο εφαρμογές.
Πρόκειται για την πλατφόρμα «MyConsulLive», που δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να διεκπεραιώνουν διοικητικές πράξεις στο Προξενείο εξ αποστάσεως, μέσω προγραμματισμένης βιντεοκλήσης με τον αρμόδιο προξενικό υπάλληλο, καθώς και για την υπηρεσία «Ψηφιακού Βοηθού Εικονικής Υποβοήθησης» (Chatbot), που δίνει επί 24ώρου βάσεως πληροφορίες για σειρά προξενικών θεμάτων.
Με αυτόν τον τρόπο οι Έλληνες του εξωτερικού θα αποφεύγουν τις χρονοβόρες και κοστοβόρες μετακινήσεις και θα μπορούν να εξυπηρετούνται ταχύτερα από τις Αρχές μας.
Μεγάλη σημασία αποδίδουμε, επίσης, στην ελληνομάθεια και στην προώθηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας, που αποτελεί τον συνδετικό δεσμό των απανταχού Ελλήνων.
Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες δημιουργήσαμε, μαζί με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού και σε συνεργασία με την Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο Πανεπιστήμιο «Simon Fraser» του Βανκούβερ, την πλατφόρμα «staellinika», ένα πολύτιμο εργαλείο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής μυθολογίας και του πολιτισμού που απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες.
Επιπλέον, κύριο μέλημά μας για την ενίσχυση της ελληνομάθειας είναι η εύρυθμη και συνεχής λειτουργία των εδρών ελληνικών σπουδών σε όλο τον κόσμο και η απρόσκοπτη λειτουργία των ομογενειακών σχολείων, καθώς αποτελούν άσβεστες εστίες διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.
Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να αναφερθώ στην πρόσφατη έγκριση λειτουργίας τριών νέων Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας στη Γερμανία, και συγκεκριμένα στις περιοχές Bühlertal, Nürtingen και Gerlingen της Βάδης Βυτεμβέργης, που αποτελούσε μακροχρόνιο αίτημα των ελληνικών κοινοτήτων.
Ε: Υπάρχει διάθεση να δημιουργηθεί μια μακροπρόθεσμη Εθνική Στρατηγική που να μπορεί να στηρίξει και να προωθήσει ο Απόδημος Ελληνισμός;
Ο Απόδημος Ελληνισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και αυτό αποτυπώνεται στο νέο Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, στον οποίο συμπεριλάβαμε και την Δημόσια Διπλωματία στον τομέα ευθύνης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.
Μέσω αυτής της αναβάθμισης της Γενικής Γραμματείας επιδιώκουμε την κατάρτιση στοχευμένης επικοινωνιακής στρατηγικής, όπως επίσης και την προώθηση των επίσημων θέσεων της Ελλάδας στο εξωτερικό και στη διεθνή κοινή γνώμη. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος και η συμβολή της Ομογένειας είναι, αναμφισβήτητα, καίριας σημασίας για τη διάδοση των ελληνικών αξιών, του πολιτισμού και των εθνικών δικαίων, καθώς και για τη δημιουργία διαύλων φιλίας με τις χώρες διαμονής τους.
Οι απανταχού Έλληνες και Ομογενείς που κατέχουν καίριες θέσεις, σε πολιτικό και όχι μόνο επίπεδο, βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και κινητοποίηση προωθώντας τις ελληνικές θέσεις στις πολιτικές ηγεσίες των χωρών που διαβιούν αποδεικνύοντας, κάθε φορά, το υψηλό εθνικό φρόνημα που τους διακρίνει.
Για αυτήν τους τη στάση έχω χρέος να τους ευχαριστήσω, καθώς είναι οι πλέον κατάλληλοι να υποστηρίξουν και να αναδείξουν τις ελληνικές θέσεις σε πάγια εθνικά ζητήματα και έτσι να επηρεάσουν την κοινή γνώμη διασφαλίζοντας την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη των θέσεων της χώρας από το διεθνές κοινό.
Παρά τις δυσκολίες που δημιούργησαν οι συνθήκες της πανδημίας, οι οποίες δεν επέτρεψαν τη μετάβασή μου στο εξωτερικό και τη δια ζώσης επαφή με την ελληνική Ομογένεια, παραμένω σε επικοινωνία με το σύνολο των ομογενειακών οργανώσεων και των επιφανών ομογενών, καθώς ο ρόλος τους στην προώθηση των ελληνικών θέσεων είναι καταλυτικός και προς όφελος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Ε: Το 2013 ο Ευρωπολίτης πρώτος είδε και πρόβαλε τον νέο τρόπο λειτουργίας και εξυπηρέτησής του Γενικού Προξενείου Ντύσσελντορφ (με τα τηλεφωνικά ραντεβού και την χορήγηση εντύπων με ηλεκτρονική μορφή). Σήμερα έχουμε πάει ένα βήμα παρακάτω, με τηλεδιάσκεψη (myConsulLive) γίνεται η ταυτοποίηση και πραγματοποιούνται πράξεις. Πιστεύεται ότι θα μπορέσει να απλοποιηθεί ακόμα περισσότερο για να έχουμε καλύτερα και πιο γρήγορα αποτελέσματα;
O Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Κωνσταντίνος Βλάσης με τον εκδότη της ομογενειακής εφημερίδας EUROPOLITISΒασίλη Βούλγαρη τηρώντας τα μέτρα προστασίας για το COVID-19
Τον τελευταίο χρόνο, μέσα από συνεχείς και εντατικές προσπάθειες για την αναβάθμιση και τη ψηφιοποίηση των παρεχόμενων προξενικών υπηρεσιών προς τους Έλληνες του εξωτερικού, προσπαθούμε να είμαστε διαρκώς δίπλα στους απανταχού Έλληνες και να ενισχύουμε τους δεσμούς τους με τη Μητέρα Πατρίδα.
Τα πρώτα βήματα στη διαδικασία ψηφιοποίησης των προξενικών υπηρεσιών έχουν γίνει μέσω της πλατφόρμας «MyConsulLive» και του «Ψηφιακού Βοηθού Εικονικής Υποβοήθησης» (Chatbot), και έχει πλέον ανοίξει ο δρόμος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πρεσβειών μας και των προξενικών μας αρχών στο εξωτερικό.
Η εφαρμογή «MyConsulLive», η δυνατότητα εξυπηρέτησης με ψηφιακό ραντεβού, πλέον διατίθεται συνολικά από 42 Πρεσβείες και προξενικές Αρχές σε 20 χώρες. Στόχος μας είναι σύντομα να επεκταθεί στο σύνολο των Πρεσβειών και προξενικών Αρχών που διαθέτει η Ελλάδα.
Οι Έλληνες της Γερμανίας και πολλών άλλων χωρών έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με προξενικό υπάλληλο μέσω προγραμματισμένης βιντεοκλήσης και να διεκπεραιώσουν διοικητικές πράξεις, για τις οποίες δεν απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία στο Προξενείο.
Οι υπηρεσίες, που παρέχονται μέσω της πλατφόρμας, είναι το πιστοποιητικό μόνιμου κάτοικου εξωτερικού, η βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης / γέννησης / διαμονής, το αντίγραφο ή απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης, η δήλωση δικαιούχου σύνταξης, καθώς και αιτήσεις / αναφορές.
Το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών αναβαθμίζεται και μέσω της υπηρεσίας του «Ψηφιακού Βοηθού Εικονικής Υποβοήθησης», που επίσης στοχεύουμε στο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στο σύνολο των Προξενικών Αρχών.
Ο ψηφιακός βοηθός θα συμβάλλει περαιτέρω στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς πρόκειται για μία εφαρμογή που δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι, προσφέρει οδηγίες για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων τους και θα επιτρέπει την ψηφιακή υποβολή εγγράφων, ενώ μπορεί να προγραμματίζει ραντεβού με υπαλλήλους της εκάστοτε αρχής εφόσον απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία.
Σε επόμενο στάδιο, η εν λόγω υπηρεσία θα λειτουργήσει και ως πύλη πρόσβασης σε σειρά υπηρεσιών, καθώς προγραμματίζεται να διασυνδεθεί με υφιστάμενες ή σχεδιαζόμενες πλατφόρμες.
E: Θα ήθελα να κλείσουμε με τα επόμενα σχέδιά σας;
Η ενίσχυση των σχέσεων των Ελλήνων της Διασποράς με την Ελλάδα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της Κυβέρνησής μας και γι’ αυτό το λόγο καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς των απανταχού Ελλήνων με την Πατρίδα μας.
Το έργο για τη ψηφιοποίηση των προξενικών υπηρεσιών εξελίσσεται και επεκτείνεται ώστε να καλύπτει τις ανάγκες όλο και περισσότερων Ομογενών, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι δράσεις μας για τη διάδοση και την προώθηση της ελληνικής γλώσσας είναι συνεχείς, καθώς η γλώσσα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας και μία φυσική γέφυρα της Ομογένειας με την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζονται προγράμματα ανταλλαγής, εκμάθησης γλώσσας και φιλοξενίας των μαθητών των ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού στην Ελλάδα, τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν, εφόσον οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν.
Οι ψηφιακές δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση συνεχίζονται σε όλη τη διάρκεια του έτους, με την ενεργό συμμετοχή του Απόδημου Ελληνισμού.
Στα άμεσα σχέδια είναι και η δημιουργία ενός Μητρώου Απόδημου Ελληνισμού, που θα αποτελέσει την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια χαρτογράφησης των Ελλήνων του εξωτερικού.
Στόχος είναι η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας καταγραφής των Ελλήνων που διαβιούν στο εξωτερικό, όπου η εγγραφή θα είναι εθελοντική-οικειοθελής.
Η υλοποίηση του έργου θα γίνει μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία θα αποτελεί, ταυτόχρονα, ψηφιακή πύλη για τους Ομογενείς μας παρέχοντάς τους χρήσιμες πληροφορίες και διευκολύνοντας την επικοινωνία τους με δημόσιες αρχές στην Ελλάδα.
Το χαρτοφυλάκιο του Αποδήμου Ελληνισμού κρύβει από πίσω του μια δεύτερη Ελλάδα και για το λόγο αυτό συνεχίζουμε να εργαζόμαστε συστηματικά προκειμένου να σφυρηλατήσουμε σχέσεις ενότητας και εμπιστοσύνης με τους απανταχού Έλληνες, ενώ όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα προσπαθήσω να επισκεφθώ και την τελευταία γωνιά του πλανήτη, καθώς η ελληνική Πολιτεία είναι παρούσα και συμπαραστέκεται σε όλο τον Ελληνισμό.
O Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Κωνσταντίνος Βλάσης με τον εκδότη της ομογενειακής εφημερίδας EUROPOLITISΒασίλη Βούλγαρη τηρώντας τα μέτρα προστασίας για το COVID-19