Επικοινωνήστε μαζί μας

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Νίκος Κούλης (Εστιατορίο Pratirio Βερολίνο) «Πρέπει ο παραγωγός να καταλάβει ότι πρέπει να δώσει για να πάρει.»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Νίκος Κούλης από την Αμαλιάδα, 21 χρόνια στην Ελληνική Γαστρονομία., ιδιοκτήτης του εστιατορίου Pratirio στο Βερολίνο. «Εδώ έρχεσαι όχι για να χορτάσεις στα γρήγορα και να φύγεις αλλά για να περάσεις καλά, να απολαύσεις, να ξεφύγεις από την καθημερινότητα.»

– Βερολίνο μια πολιτισμική πρωτεύουσα, με χρώμα, πολιτισμό και με πολλές διαφορές σε κοινωνικές ομάδες. Πόσο δυναμική είναι η παρουσία των Ελλήνων γαστρονόμων και τί είναι αυτό που δίνει η Ελληνική Γαστρονομία;

Ν.Κ.: Είναι λυπηρό αυτό που θα πω, αλλά θα περάσουν πολλά χρόνια ακόμη για να καταφέρουμε να κάνουμε τη διαφορά στα εστιατόριά μας. Η πλειοψηφία των γαστρονόμων είναι 20 χρόνια πίσω στη δεκαετία του 80 /90.

“Πρέπει κάποια στιγμή όσοι έχουν την κοινή ανησυχία προώθησης της Ελληνικής Κουζίνας και των προϊόντων να βρεθούν όλοι μαζί”

-Τί θα πρέπει να κάνουμε για να πάμε μπροστά;

Ν.Κ.: Σκέψεις υπάρχουν. Δε συμπίπτουν όμως με την πλειοψηφία. Ξεκινήσαμε κάποιοι από εμάς να κάνουμε το δικό μας σύλλογο, Σύλλογο Ελλήνων Γαστρονόμων που δυστυχώς έχει μείνει και αυτός στάσιμος. Είναι κρίμα γιατί ζούμε σε μια πρωτεύουσα και πραγματικά θα μπορούσαμε να δώσουμε πολλά, όπως έδωσε η Ελληνική Γαστρονομία στο Λονδίνο.

– Τί έδωσε ο Νίκος στο εστιατόριο Pratirio;

Ν.Κ.: Το εστιατόριο ξεκίνησε αρχικά σα μεζεδοπωλείο. Διαπίστωσα όμως ότι οι Γερμανοί θα αργήσουν πολύ να μπουν στη φιλοσοφία του μεζεδοπωλείου. Το έχω παντρέψει με το καθαρό εστιατόριο το Ελληνικό. Παράλληλα με τα μεζεδάκια προσφέρω καθαρά Ελληνική κουζίνα. Με προϊόντα φυσικά, ρίγανη, θυμάρι, αλεύρι, ελαιόλαδο, γεύσεις και αρώματα Ελλάδας. Δεν πουλάμε γύρο όπως και δεν κερνάμε πλέον ούζο. Δεν μπορώ να δεχτώ αυτό που λέγεται ότι πρέπει να έχουμε ως ελληνικό εστιατόριο οπωσδήποτε γύρο. Υπάρχουν τα γυράδικα (Imbiss ) γι’ αυτό.

Τα εστιατόρια χρειάζονται ποιότητα, τόσο στο φαγητό όσο και στο σέρβις και η ποιότητα έχει και την ανάλογη τιμή. Τίποτα δεν είναι τσάμπα. Το κάθε τι που προσφέρεται παραπάνω στον πελάτη π.χ. το τραπεζομάντηλο, το ποιοτικό κρέας, ο επαγγελματίας μάγειρας μεταφέρετται στο κοστολόγιο του πιάτου. Είναι απαράδεκτο να κοιτάμε να αγοράζουμε ό,τι πιο φτηνό για το μαγαζί μας.

-Ποια είναι η ιδιαίτερη πρόταση του μαγαζιού;

N.K.: Εδώ και 7 χρόνια έχουμε βάλει τον λεγόμενο “κυπριακό μεζέ.” Δε σημαίνει ότι προέρχεται από την Κύπρο αλλά προσφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Είναι διάφορα μεζεδάκια που έρχονται στο τραπέζι ανά 10 λεπτά 4 πιατάκια. Συνολικά 17 διαφορετικές προτάσεις. Ξεκινάς στην αρχή με ουζάκι ή τσίπουρο, επειδή ακολουθούν ψαρικά συνοδεύεται με λευκό κρασί και τελειώνεις με ένα κόκκινο όμορφο κρασί που συνοδεύει τα κρεατικά. Στο επιδόρπιο έρχεται γλυκό ή γιαούρτι. Αυτό το μενού όμως προϋποθέτει ότι θα πρέπει να έχεις χρόνο για να απολαύσεις 1,2,3 ώρες. Είμαστε εστιατόριο όχι Imbiss,

Εδώ έρχεσαι όχι για να χορτάσεις στα γρήγορα και να φύγεις αλλά για να περάσεις καλά, να απολαύσεις, να ξεφύγεις από την καθημερινότητα.

– Τί θα πρότεινες σε συναδέλφους;

Ν.Κ.: Πρέπει κάποια στιγμή όσοι έχουν την κοινή ανησυχία προώθησης της Ελληνικής Κουζίνας και των προϊόντων να βρεθούν όλοι μαζί και από διαφορετικές πόλεις, να ανταλλάξουν απόψεις και να οργανώσουν δράσεις. Η Ελληνική πολιτεία δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει δράσεις ουσίας.

– Ας δώσουμε και ένα στίγμα στον Έλληνα παραγωγό. Τί πρέπει να κάνει για το ελληνικό προϊόν;

Ν.Κ.: Έχουμε πολύ ποιοτικά, ιδιαίτερα προϊόντα. Δεν φτάνει όμως αυτό. Εδώ στο μαγαζί η μπύρα έδωσε δάνειο για το μαγαζί και πουλάω κρασί όχι μπύρα. Για να κάνουμε μια κάρτα κρασιού πρέπει να παρακαλάμε για να πάρουμε 2 κρασιά ή για να μας φτιάξουν την κάρτα. Πρέπει ο παραγωγός να καταλάβει ότι πρέπει να δώσει για να πάρει. Το ίδιο κάνουμε άλλωστε και εμείς στα μαγαζιά μας.

Europolitis TV

Europolitis: Prowein 2019 – Θωμάς Καρπενίσης εταιρία TSANTALIS

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Θωμάς Καρπενίσης εταιρία TSANTALIS foto:Europolitis

Οινοποιεία TSANTALIS Μια ιστορία 125 ετών. Η οικογένεια Τσάνταλη είναι μια από τις παλαιότερες οικογένειες οινοποιών της Ελλάδας.

25 χρόνια συνεπείς παρουσίας στην Prowein

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

Europolitis TV

Prowein 2019: Γρηγόρης Στεργιούλης Πρόεδρος Entrerprise Greece

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

O Γρηγόρης Στεργιούλης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Entrerprise Greece ©EUROPOLITIS

O Γρηγόρης Στεργιούλης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Entrerprise Greece στο πλαίσιο της διεθνής έκθεσης Prowein 2019 στο Ντύσσεντορφ της Γερμανίας, μιλάει στον εκδότη του Ευρωπολίτη Βασίλη Βούλγαρη για την πρόοδο των ελληνικών κρασιών και τον στρατηγικό ρόλο της Γερμανίας στις εξαγωγές.

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Το «DNA» της ελληνικής φέτας περιέχει 489 διαφορετικές πρωτεΐνες

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Αποκωδικοποιήθηκε το «DNA» της ελληνικής φέτας και περιέχει 489 διαφορετικές πρωτεΐνες

Ερευνητές του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) ανέλυσαν την ελληνική φέτα, αποκρυπτογραφώντας, για πρώτη φορά σε μοριακό επίπεδο, το περιεχόμενο, την αξία και τις διατροφικές ιδιότητές της. (περισσότερα…)

Συνέχεια

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Δείτε το «μυστικό» στο γλυκό του κουταλιού με κεράσια!

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

«Γλυκαίνει» περισσότερο το γλυκό του κουταλιού, το πιο παραδοσιακό κέρασμα της ελληνικής γαστρονομίας, μετά τα αποτελέσματα προκαταρκτικής έρευνας που πραγματοποίησε στα εργαστήρια του Κολεγίου “Perrotis” της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ομάδα σπουδαστών του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. (περισσότερα…)

Συνέχεια

ΝΕΑ

Γύρος «GUROS» ένα δυνατό Brand

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο γύρος είναι ένα προϊόν που είναι στενά συνδεδεμένο με την ελληνική γαστρονομία

Μετά τη φέτα και ο γύρος εξελίσσεται σε εθνικό μας προϊόν!

 

Ο γύρος είναι ένα προϊόν που είναι στενά συνδεδεμένο με την ελληνική γαστρονομία. Το αγαπημένο γρήγορο, χορταστικό αλλά και οικονομικό φαγητό μικρών και μεγάλων έχει ξεπεράσει τον ελλαδικό χώρο και έχει γίνει σύμβολο της Ελλάδας σε παγκόσμιο γαστρονομικό επίπεδο. Τώρα λοιπόν εξελίσσεται και με πιστοποίηση σε εθνικό προϊόν. Μια που παρασκευάζεται με ειδικό τρόπο , που αντιστοιχεί στην παραδοσιακή πρακτική και παράγεται από συγκεκριμένες πρώτες ύλες.

Μέχρι τις 22 Μαρτίου 2019 τίθεται σε διαβούλευση ο φάκελος για την αναγνώρισης του «Γύρου» ως το πρώτο Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ). Στη συνέχεια, ο φάκελος θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκτιμάται ότι μετά από την πάροδο 12-18 μηνών θα μπει στην «τελική ευθεία» για την πιστοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με την ολοκλήρωσή , ο γύρος θα είναι το πρώτο προϊόν ΕΠΙΠ της Ελλάδος στον επίσημο κατάλογο των ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι θα περιλαμβάνει

H ονομασία «Γύρος» αφορά τόσο το ωμό προϊόν κρέατος, όσο και το ψημένο προϊόν κρέατος, που αποτελείται από λεπτές φέτες κρέατος, ολόκληρων τεμαχίων, το οποίο περιστρέφεται γύρω από μία θερμική εστία. Ο γύρος διακρίνεται από τα άλλα προϊόντα λόγω του τρόπου ψησίματός του, καθώς τα κομμάτια κρέατος περιστρέφονται κάθετα, αργά, μπροστά από θερμαινόμενες εστίες.

Οι φέτες του κρέατος υπόκεινται σε επεξεργασία και προετοιμασία ώστε να λάβουν τη μορφή φύλλων. Ονομάζεται «γύρος»  από την ελληνική γύρα ή αλλιώς περιστροφή που κάνει το κρέας στην κατακόρυφη μεταλλική σούβλα που περνιέται για να ψηθεί γύρω από τον άξονά της, με τη φωτιά στη μια πλευρά. Προσφέρεται τυλιγμένος σε πίτα, αλλά και ως μερίδα. Σερβίρεται με διάφορες σαλάτες – χαρακτηριστικότερη το τζατζίκι – ντομάτα, κρεμμύδι και τηγανητές πατάτες.

Η προέλευση του κρέατος είναι κατά βάση το χοιρινό κρέας.  Μπορεί να είναι και από βοδινό, πρόβατο ή κοτόπουλο.

Συνέχεια

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Φιλέτο Μαύρου χοίρου από τον Chef Βασίλη Μπερμπεράκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Φιλέτο Μαύρου χοίρου τυλιγμένο σε χοιρομέρι καπνιστό από τον Chef Βασίλη Μπερμπεράκη

Φιλέτο Μαύρου χοίρου τυλιγμένο σε χοιρομέρι καπνιστό, γεμιστό με μανιτάρια, μαρμελάδα ντομάτας και μαστιχοτύρι Άνδρου

 

Εκτέλεση:

Ανοίγουμε τα φιλέτα μαύρου χοίρου σχίζοντας με προσοχή το κρέας κυλινδρικά ώστε να γίνει μια μεγάλη φέτα. Αλατοπιπερώνουμε και από τις 2 μεριές και προσθέτουμε κατά μήκος τα μανιτάρια, τη μαρμελάδα ντομάτας, το μαστιχοτύρι Άνδρου και τυλίγουμε. Απλώνουμε τις φέτες από το χοιρομέρι το καπνιστό κολλητά, τοποθετούμε το φιλέτο και τυλίγουμε σφιχτά προσέχοντας μην διαλυθεί το χοιρομέρι.

Το δένουμε με λίγο σπάγκο σε 3- 4 σημεία για να μην ανοίξει.

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το κρασί, το κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια, το δαφνόφυλλο, το σκόρδο κοπανισμένο, το μέλι και το ελαιόλαδο και τοποθετούμε τα ρολά να μαριναριστούν.

Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε, τα σωτάρουμε ελαφρώς, τα περνάμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος μαζί με τη μαρινάδα και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Προσέχουμε να γυρίσουμε το ρολό 2- 3 φορές για να πάρει παντού χρώμα.

Υλικά για 4 άτομα:

 • 1 κιλό φιλέτο μαύρου χοίρου
 • 150γρ μαστιχοτύρι Άνδρου
 • 120γρ μαρμελάδα ντομάτας
 • 100γρ μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
 • 1 κρεμμύδι
 • 1 φύλλο δάφνης
 • 1 σκελίδα σκόρδο
 • Αλάτι
 • Πιπέρι
 • 100ml κρασί κόκκινο γλυκό
 • 20γρ μέλι
 • 100ml ελαιόλαδο
 • 8 λεπτές φέτες καπνιστό χοιρομέρι

Chef Βασίλης Μπερμπεράκης

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

Πώς οι Γερμανίδες μαμάδες μεγαλώνουν ανεξάρτητα παιδιά

Χωρίς κατηγορία7 ημέρες πριν

Βιογραφικό σημείωμα: Eτσι το θέλουν οι Γερμανοί εργοδότες

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

«Πρωτάρης» στη Γερμανία- Τα dos και don’ts

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

Πήρα την απόφαση να αφήσω την Ελλάδα και να μετακομίσω στο Μόναχο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Ποια πόλη της Γερμανίας είναι η πιο ασφαλής για να ζήσει κάποιος;

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Το σχέδιο του Βερολίνου για να σταματήσει την άνοδο των ενοικίων

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

4+1 πράγματα που αλλάζουν στην Γερμανία τον Μάρτιο

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γενικό Προξενείο Ντύσσελντορφ:Ανακοίνωση για Δευτέρα 4 Μαρτίου

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Επτά events που δεν πρέπει να χάσετε τον Μάρτιο στη Γερμανία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 ημέρες πριν

Τρομοκρατικό χτύπημα με νεκρούς στην Ουτρέχτη

Advertisement Europolitis
Advertisement