Connect with us

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Διαβήτης Τύπου II και Παχυσαρκία

Published

on

 

Η παγκόσμια ημέρα Διαβήτη γιορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο και σαν στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του κόσμου στη πάθηση, στη πληροφόρηση καθώς και στην κινητοποίηση όλων μας για προληπτικές εξετάσεις.

 

 

Παχυσαρκία

 

Ως «παχυσαρκία» ορίζεται η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα, ενώ ως «υπερβάλλον βάρος» το πλεόνασμα του σωματικού βάρους σε σχέση με το ύψος.

Πλέον η παχυσαρκία, έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας στις κοινωνίες της αφθονίας των τροφών σε σύγκριση με  τα πεινασμένα και σκελετωμένα παιδιά του τρίτου κόσμου. Στη διαχρονική αντίληψη της κοινωνίας για την παχυσαρκία, ξεκινώντας από τις προϊστορικές κοινωνίες της στέρησης και της λιμοκτονίας στην παλαιολιθική εποχή και καταλήγοντας σε εκείνες του δυτικού τύπου, κοινωνίες, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι βιοπολιτισμικές παράμετροι του φαινομένου. Η αντίληψη μιας κοινωνίας για την παχυσαρκία δεν καθορίζεται μόνο από τους επικρατούντες υγειονομικούς κανόνες, αλλά επηρεάζεται, κυρίως, από οικονομικούς, κοινωνικούς και άλλους πολιτισμικούς παράγοντες.

 

 

 

Διαβήτης τύπου 2

 

Ο Διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος από την οποία προκαλείται μεγάλη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, τόσο ώστε μακροπρόθεσμα προκαλούνται βλάβες στα αγγεία και τους ιστούς ολόκληρου του σώματος.  Ο διαβήτης τύπου 2 ευθύνεται για το 90% περίπου των περιπτώσεων  διαβήτη.  Το υπόλοιπο 10% οφείλεται κυρίως στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και το διαβήτη κύησης.  Στον  διαβήτη τύπου 2 τα επίπεδα της γλυκόζης παραμένουν υψηλά και ο οργανισμός αδυνατεί να τα μειώσει λόγω του ότι  η ινσουλίνη που παράγεται είναι λίγη ή για κάποιο λόγο βρίσκει αντίσταση και δεν αναγνωρίζεται από τα κύτταρα με αποτέλεσμα να είναι αναποτελεσματική.

 

 

 

Γλυκαιμικός  δείκτης

 

Σήμερα όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι αυτό που χρειάζεται ένα διαβητικό άτομο είναι η σωστή διατροφή (αποφυγή κορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων, συνετή κατανάλωση μονοακόρεστων και ω-3 λιπαρών οξέων, ικανοποιητική πρόσληψη φυτικών ινών , υδατανθράκων και αλατιού) σε συνδυασμό με συχνή φυσική δραστηριότητα  και σωστό σωματικό βάρος.

 

Όμως, το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα για ένα διαβητικό άτομο, ακόμη και αν εφαρμόζει όλα τα παραπάνω, είναι οι υδατάνθρακες. Ο Γλυκαιμικός Δείκτης είναι πολύ χρήσιμος σε αυτό, αφού μας βοηθά να επιλέξουμε τι είδους υδατανθρακούχες τροφές θα καταναλώσουμε.  Πολλοί πιστεύουν ότι τα άτομα με διαβήτη πρέπει α προσέχουν και να αποφεύγουν μόνο την κατανάλωση λευκής ζάχαρης. Κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτα σωστό. Πέρα από τη σακχαρόζη (ζάχαρη) υπάρχουν και άλλες μορφές υδατανθράκων, πιο απλοί και πιο σύνθετοι, που βρίσκονται σε τροφές όπως είναι η πατάτα, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια και τα αμυλώδη προϊόντα.

 

Οι υδατάνθρακες είναι το πιο δύσκολο και το πιο σημαντικό κεφάλαιο στη διαβητική δίαιτα. Διότι αρχικά καταλαμβάνουν το 50-55% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης και αποτελούν τη βάση της διατροφικής πυραμίδας. Ταυτόχρονα όμως είναι εκείνο το διατροφικό στοιχείο που επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, άρα και εκείνο που προσέχουν πολύ, ‘φοβούνται ‘ και συχνά αποφεύγουν τα άτομα με διαβήτη.

 

 

 

Γλυκαιμική αντίδραση. Λίπος και Πρωτεΐνη.

 

Το λίπος και η πρωτεΐνη (ιδιαίτερα το λίπος), είναι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη γλυκαιμική αντίδραση της τροφής. Το λίπος έχει την ικανότητα να καθυστερεί την κένωση του στομάχου ενώ οι πρωτεΐνες διεγείρουν την έκκριση ινσουλίνης. Η διαφορά ανάμεσα στο γλυκαιμικό δείκτη του ψωμιού και των μπισκότων μπορεί πιο σωστά να συσχετιστεί με τη μεγάλη παρουσία λίπους στα μπισκότα παρά με τη διαφορά στο είδος του αμύλου στα δυο αυτά προϊόντα δημητριακών και αμύλου. Βέβαια και πάλι η ικανότητα του λίπους να μειώνει το γλυκαιμικό δείκτη εξαρτάται από τον τρόπο που το λίπος μπερδεύεται με τους υδατάνθρακες. Για παράδειγμα, αλλιώς θα αντιδράσει ο οργανισμός όταν το λίπος έχει τη μορφή μαργαρίνης σε μια φέτα ψωμί και αλλιώς αν αναμιχθεί και ψηθεί μαζί με το αλεύρι.

 

 

Γενικές οδηγίες

Το ότι κάποιος έχει διαβήτη δε σημαίνει ότι θα στερηθεί αγαπημένες του τροφές εκτός από τα συμπυκνωμένα γλυκά , ούτε ότι πρέπει να τρώει «διαβητικές τροφές»

 

Το διαβητικό άτομο θα πρέπει :

  • Να απευθυνθεί σε έναν διαιτολόγο ώστε να φτιάξει ένα πρόγραμμα διατροφής  βασισμένο στις ανάγκες του.
  • Να μην παραλείπει γεύματα.
  • Να είναι αισιόδοξο και να μην απογοητεύετε αν χαλάσει τη δίαιτά του.
  • Να πίνει οινοπνευματώδη ποτά με μέτρο και σύνεση.
  • Να προσπαθεί ώστε να έχει ένα φυσιολογικό σταθερό βάρος σώματος.
  • Να προσπαθεί να κάνει συστηματική άσκηση.
  • Να μην ξεχνά να πίνει νερό.
  • Να αποφεύγει τα υπερβολικά ώριμα φρούτα.
  • Να προτιμά υποκατάστατα ζάχαρης για τα ροφήματά του.
  • Να αποφεύγει τους χυμούς φρούτων.

 

 

 

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Προκήρυξη θέσεων εργασίας στο Γενικό Προξενείο του Ντύσσελντορφ

Published

on

Από

Photo credits: natalysaga / pixabay

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ προκηρύσσει την πρόσκληση υποβολής ενδιαφέροντος για την πλήρωση δύο θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα:

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ προκηρύσσει μία (1) θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου χρόνου, διαρκείας δύο (2) ετών, που αφορά: Μία (1) θέση οδηγού, με μεικτές αποδοχές 2.400 Ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι/νες θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος ηλικίας τους και να διαθέτουν τα εξής προσόντα:

Να είναι μόνιμες/οι κάτοικοι Γερμανίας με Ελληνική ή Γερμανική ιθαγένεια. Τυχόν υποψηφιότητες από πρόσωπα ιθαγένειας τρίτης χώρας θα εξετασθούν, εφόσον πιστοποιείται νόμιμη διαμονή στη Γερμανία, με δυνατότητα εργασίας.
Να είναι κάτοχοι Αδείας Οδήγησης (Γερμανικής ή ΚΜ ΕΕ) σε ισχύ. Να έχουν επαγγελματική εμπειρία ή προϋπηρεσία σε ανάλογη θέση.
Να είναι κάτοχοι Απολυτήριου Λυκείου ή ισοδύναμου τίτλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της αλλοδαπής. Τυχόν πρόσθετες σπουδές, επαγγελματική εμπειρία και προϋπηρεσία σε ανάλογη θέση θα συνεκτιμηθούν.
Να έχουν άριστη γνώση της Ελληνικής και της Γερμανικής. Η επαρκής γνώση της Αγγλικής θα θεωρηθεί πρόσθετο προσόν.
Να έχουν λευκό ποινικό μητρώο (ελληνικό ή γερμανικό, κατά περίπτωση), απόσπασμα του οποίου θα πρέπει να προσκομισθεί.
Να διαθέτουν σοβαρότητα, εχεμύθεια, προσήλωση, ακρίβεια και ευσυνειδησία, ιδίως ως προς την τήρηση χρονικών προθεσμιών.
Να έχουν εκπληρώσει, εφόσον πρόκειται για άρρενες Έλληνες πολίτες, τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν νόμιμα απαλλαγεί από αυτές.



Παράλληλα, το Γενικό Προξενείο προκηρύσσει μία (1) θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου χρόνου, διαρκείας δύο (2) ετών, για Μία (1) θέση φύλακα/θυρωρού, με μεικτές αποδοχές 2.300 Ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι/νες θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος ηλικίας τους και να διαθέτουν τα εξής προσόντα:

Να είναι μόνιμες/οι κάτοικοι Γερμανίας με Ελληνική ή Γερμανική ιθαγένεια. Τυχόν υποψηφιότητες από πρόσωπα ιθαγένειας τρίτης χώρας θα εξετασθούν, εφόσον πιστοποιείται νόμιμη διαμονή στη Γερμανία, με δυνατότητα εργασίας.
Να είναι κάτοχοι Απολυτήριου Λυκείου ή ισοδύναμου τίτλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της αλλοδαπής. Τυχόν πρόσθετες σπουδές, επαγγελματική εμπειρία και προϋπηρεσία σε ανάλογη θέση θα συνεκτιμηθούν.
Να έχουν άριστη γνώση της Ελληνικής και της Γερμανικής. Η επαρκής γνώση της Αγγλικής θα θεωρηθεί πρόσθετο προσόν.
Να έχουν πλήρη επάρκεια χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή και εξοικείωση με τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram).
Να έχουν λευκό ποινικό μητρώο (ελληνικό ή γερμανικό, κατά περίπτωση), απόσπασμα του οποίου θα πρέπει να προσκομισθεί.
Να διαθέτουν σοβαρότητα, εχεμύθεια, προσήλωση, ακρίβεια και ευσυνειδησία, ιδίως ως προς την τήρηση χρονικών προθεσμιών.
Εφόσον πρόκειται για άρρενες Έλληνες πολίτες, να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν νόμιμα απαλλαγεί από αυτές.



Οι ενδιαφερόμενοι/νες για τις παραπάνω θέσεις παρακαλούνται να αποστείλουν επιστολή ή e-mail εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στο/στην θα συμπεριλαμβάνονται: α) αντίγραφο Διαβατηρίου ή Ταυτότητας, β) βιογραφικό σημείωμα, καθώς και γ) υπεύθυνη δήλωση δια της οποίας δεσμεύονται να προσκομίσουν τα απαραίτητα πρωτότυπα δικαιολογητικά, εφόσον τους ζητηθούν.

Στην επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα πρέπει να αναγράφονται οπωσδήποτε τα βασικά στοιχεία επικοινωνίας (ταχυδρομική διεύθυνση, αριθμ. τηλεφώνου και e-mail).

Ο φάκελος, στον οποίον θα περιλαμβάνεται το σύνολο των στοιχείων που, κατά την κρίση των ενδιαφερομένων, τεκμηριώνει την καταλληλότητά τους για την πλήρωση της ως άνω θέσεως θα πρέπει να έχει αποσταλεί έως την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, ως ακολούθως:
Ταχυδρομικά, στη διεύθυνση: Generalkonsulat von Griechenland, Willi-Becker-Allee 11, 40227 Düsseldorf ή Ηλεκτρονικά, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: grgencon.ddf@mfa.gr (Θέμα: Προκήρυξη πλήρωσης Θέσεως φύλακα θυρωρού). Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν την αίτηση και τα υποστηρικτικά έγγραφα σε ένα μόνον e-mail και σε format .pdf ή .zip .

Αριθμός επιλεγέντων που πληρούν τα τυπικά προσόντα θα κληθούν σε συνέντευξη.

Η γλωσσομάθεια και τα λοιπά προαναφερθέντα προσόντα θα εκτιμηθούν βάσει των προσκομιζομένων πιστοποιητικών ή στο πλαίσιο προφορικής συνέντευξης ή πρακτικής δοκιμασίας.

Σημειώνεται τέλος, ότι ο/η προσλαμβανόμενος/η, εφόσον έχει ελληνική ιθαγένεια, μπορεί με αίτησή του/της να υπαχθεί στην ελληνική νομοθεσία περί κοινωνικών ασφαλίσεων ή να ασφαλισθεί σε επιτόπιο ασφαλιστικό φορέα. Το ασφαλιστικό καθεστώς πολιτών έτερης ιθαγένειας διέπεται από την επιτόπια νομοθεσία. Οι ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ εισφορές, σε κάθε περίπτωση, βαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο.


Continue Reading

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Προκήρυξη τριών θέσεων εργασίας στο Γενικό Προξενείο Στουτγάρδης

Published

on

Από

Photo credits: jonathansautter / pixabay

Την προκήρυξη τριών θέσεων εργασίας για το Γενικό Προξενείο Στουτγάρδης ανακοίνωσε η Προξενική Αρχή.

Οι τρεις θέσεις αφορούν μία θέση Μεταφραστή/Μεταφράστριας, μία θέση Οδηγού καθώς και μία θέση Φύλακα-Θυρωρού.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, τα απαραίτητα προσόντα που πρέπει να έχουν οι ενδιαφερόμενοι είναι:

  1. Μόνιμοι κάτοικοι Γερμανίας, με ελληνική ή γερμανική υπηκοότητα.
  2. Κατώτατο όριο ηλικίας το 21ο έτος συμπληρωμένο.
  3. Για τους άρρενες υποψηφίους, εφόσον είναι Έλληνες πολίτες, να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν νόμιμα απαλλαγεί από αυτές.

Στα επιμέρους προσόντα, σε ότι αφορά τη θέση Μεταφραστή/Μεταφράστριας:

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν:

    Α) Πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών συναφή με το αντικείμενο της θέσης

    Β) Άριστη γνώση γερμανικής και ελληνικής γλώσσας (στον γραπτό και προφορικό λόγο)

    Γ) Άριστη γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή



    Για τη θέση του Οδηγού:

    Οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν:

      Α) Απολυτήριο ελληνικού Λυκείου ή ισοτίμου γερμανικού σχολείου.

      Β) Δίπλωμα οδήγησης επαγγελματικής κατηγορίας

      Γ) Καλή γνώση ελληνικής ή/και γερμανικής γλώσσας

      Δ) Γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή

      Για τη θέση του Φύλακα-Θυρωρού:

      Οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν:

      Α) Απολυτήριο ελληνικού Λυκείου ή ισοτίμου γερμανικού σχολείου

      Β) Πολύ καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας (στον γραπτό και προφορικό λόγο). Γνώση της γερμανικής γλώσσας θα συνεκτιμηθεί θετικά.

      Γ) Πολύ καλή γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή

      Σημειώνεται ότι κατά την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων θα συνεκτιμηθεί η ύπαρξη επιπλέον τίτλων σπουδών, η γνώση περισσότερων γλωσσών, η σχετική με το αντικείμενο εμπειρία /προϋπηρεσία /επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και η ύπαρξη τυχόν άλλων, συναφών με την συγκεκριμένη θέση, προσόντων. Απαραίτητη είναι η διάθεση/δυνατότητα για εργασία πέραν του συνήθους εργασιακού ωραρίου της Αρχής, εφ’ όσον αυτό απαιτηθεί.



      Δικαιολογητικά:

      Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι/ες να αποστείλουν με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση grgencon.stu@mfa.gr ή ταχυδρομικώς στην διεύθυνση του Γενικού Προξενείου (Generalkonsulat von Griechenland, Hauptstätter Str. 54, 70178 Stuttgart Deutschland), το αργότερο μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2024, τα κατωτέρω δικαιολογητικά:

      1. Επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος
      2. Βιογραφικό σημείωμα
      3. Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου Γερμανίας (και Ελλάδας, αν είναι Έλληνες υπήκοοι)
      4. Στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμός τηλεφώνου)
      5. Λοιπά αποδεικτικά στοιχεία σπουδών/γνώσεων και εργασιακής εμπειρίας ή, εναλλακτικά, υπεύθυνη δήλωση με την οποία δεσμεύονται να προσκομίσουν τα εν λόγω στοιχεία, εφόσον τους ζητηθεί.

      Ασφάλιση:

      Ο/η προσλαμβανόμενος/η, εφόσον έχει την ελληνική ιθαγένεια, μπορεί με αίτησή του/της να υπαχθεί στην ελληνική νομοθεσία περί κοινωνικών ασφαλίσεων ή να ασφαλιστεί σε επιτόπιο ασφαλιστικό φορέα. Το ασφαλιστικό καθεστώς των αλλοδαπών πολιτών διέπεται από την επιτόπια νομοθεσία. Οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές βαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο.

      Περισσότερες πληροφορίες καθώς και τις προκηρύξεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του Γενικού Προξενείου Στουτγάρδης.


      Continue Reading

      ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

      ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ : ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

      Published

      on

      Από

      Γράφει η Ελένη Σκιαδά Οικονομολόγος ΜΒΑ- Μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη Διαχείριση Αποβλήτων -Υπεύθυνη Διαχείρισης και Επικοινωνίας Βιοαποβλήτων – Δήμο Πεντέλης 2019-2023

      Η σημασία της μείωσης των αποβλήτων και της σωστής ανακύκλωσης

      Τα απορρίμματα στον αναπτυγμένο κόσμο στον οποίο ανήκει και η Ελλάδα, αυξάνονται διαρκώς ανάλογα και με το βιοτικό επίπεδο και τις καταναλωτικές συνήθειες των κατοίκων.

      Τα τελευταία χρόνια, τόσο σε Ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές αλλά και σε εθνικό επίπεδο γίνονται προσπάθειες έτσι ώστε τα απορρίμματα από πρόβλημα να μετατραπούν σε ευκαιρία, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την οικονομία.

      Ο καθένας μας «παράγει» 524 κιλά απόβλητα το χρόνο.

      Σχεδόν το 78% αυτών των αποβλήτων οδηγείται σε χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων και μόνο το 21% οδηγείται στην ανακύκλωση.

      Ο δήμος Πεντέλης την χρονική περίοδο 2019-2023 ήταν πρωτοπόρος στην ορθολογική διαχείριση αποβλήτων με βάση τις αρχές τις κυκλικής οικονομίας. Μέσω του προγράμματος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων αλλά και της ενίσχυσης μέσω ενημερωτικών δράσεων σε  νοικοκυριά, στα σχολεία, εκδηλώσεις κλπ. αλλά και της προμήθειας απαραίτητου εξοπλισμού της ανακύκλωσης όχι μόνο στο μπλε κάδο αλλά και σε επιμέρους ρεύματα ΑΗΗΕ, μπαταρίας, ηλεκτρικών συσκευών κλπ., μειώθηκαν τα απόβλητα που διατίθενται για ταφή, εξοικονομώντας χιλιάδες ευρώ για τους πολίτες του Δήμου, ενώ παράλληλα παρήχθησαν νέα προϊόντα όπως το ΚΟΜΠΟΣΤ που μοιράστηκε δωρεάν στους δημότες και χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες του πρασίνου του Δήμου.

      Με τους καφέ κάδους γίνεται η περισυλλογή των οργανικών αποβλήτων, δηλαδή τα « σκουπίδια» της κουζίνας του κάθε νοικοκυριού αλλά και των επιχειρηματιών . 

      Η χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων στους καφέ κάδους επιτρέπει την παραγωγή κομπόστ, οργανικού λιπάσματος, που μπορεί να καλύψει την υψηλή ζήτηση σε χημικά λιπάσματα και να χρησιμοποιηθεί σε πάρκα και κοινόχρηστους χώρους από τον εκάστοτε Δήμο. Ταυτόχρονα  περιορίζεται η ρύπανση του εδάφους, προστατεύεται το περιβάλλον,  ευνοείται η συμμόρφωση με τους κανόνες της Ε.Ε.

      Με γνώμονα την ενίσχυση της περιβαλλοντικής του ταυτότητας το κάθε νοικοκυριό προμηθεύτηκε έναν μικρό κάδο 10L για την κουζίνα, μαζί με βιοδιασπώμενες σακούλες για την  συλλογή  μόνο των υπολειμμάτων τροφών όπως φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρια, ζυμαρικά κλπ. καθώς και ένα φυλλάδιο οδηγιών για τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων .

      Η αποκομιδή του περιεχομένου των καφέ κάδων της κάθε γειτονιάς  γίνονταν μέρα παρά μέρα   στις τρεις τοπικές κοινότητες( Μελίσσια, Νέα Πεντέλη, Πεντέλη)  ενώ στα κεντρικά σημεία καθημερινά.

      Οι καφέ κάδοι συνήθως τοποθετούνται  δίπλα στους πράσινους για σύμμεικτα απορρίμματα ,και τους μπλε για ανακύκλωση.


      Στους ΚΑΦΕ κάδους  πετάμε:

      • Δημητριακά, ρύζι, άλευρα, υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών, υπολείμματα από φίλτρα καφέ και φακελάκι τσάι, λαχανικά, φρούτα, φλούδες, γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς, τσόφλι αυγού, μικρές ποσότητες υπολειμμάτων κήπου (γκαζόν, φύλλα, μικρά κλαδιά, κ.λπ.).

      ΔΕΝ πετάμε:

      • Οικοδομικά υλικά, ξύλινα αντικείμενα, ηλεκτρικές συσκευές, πάνες, μπαταρίες, τροφές και περιττώματα κατοικίδιων, λάδια, μαργαρίνες, βούτυρο, λίπη, αποτσίγαρα.
      • Πλαστικό, γυαλί, χάρτινες συσκευασίες, μέταλλο – τα πετάμε στους μπλε κάδους.

       Αξίζει να σημειωθεί ότι με  επιτυχία διανεμήθηκε κατά την χρονική περίοδο 2019-2023 στους δημότες  Πεντέλης εντελώς δωρεάν και κάδοι κομποστοποίησης οικιακών απορριμμάτων, με στόχο τη μείωση του όγκου των οικιακών αποβλήτων και την παραγωγή λιπάσματος.

      Οι κάδοι  χωρητικότητας 310lt, είναι κατάλληλοι για την ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων, όπως φλούδες από φρούτα και λαχανικά, κομμένα κλαδιά, φυτά, χόρτα, κουρεμένο γρασίδι, φύλλα, κλπ., τα οποία ακολούθως  μετατρέπονται σε ένα είδος εδαφοβελτιωτικού (κόμποστ) που χρησιμεύει ως λίπασμα.

      Ο συγκεκριμένος κάδος πρέπει να τοποθετηθεί σε κήπο, πάνω στο χώμα, όχι πάνω σε μπετόν, άσφαλτο ή πέτρα. Η παράδοση του κάδου  γίνονταν  από υπαλλήλους του δήμου Πεντέλης, στην οικία των ενδιαφερομένων και είχαν  παροχή τεχνικής υποστήριξης για οποιαδήποτε περίπτωση χρειαστούν βοήθεια σχετικά με τη διαχείριση του κομποστοποιητή.

      Η προμήθεια του εξοπλισμού έχει πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης πράξης (κωδικός ΟΠΣ 5051036) του ΕΣΠΑ, ύψους 2εκ. με δικαιούχο τον Δήμο Πεντέλης

      Η μετάβαση σε μια καθαρή και πράσινη κυκλική οικονομία διαχείρισης αποβλήτων είναι ευθύνη όλων μας.

      Γράφει η Ελένη Σκιαδά 
Οικονομολόγος ΜΒΑ- Μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη Διαχείριση Αποβλήτων
Υπεύθυνη Διαχείρισης και Επικοινωνίας Βιοαποβλήτων – Δήμο Πεντέλης 2019-2023

      Γράφει η Ελένη Σκιαδά
      Οικονομολόγος ΜΒΑ- Μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη Διαχείριση Αποβλήτων
      Υπεύθυνη Διαχείρισης και Επικοινωνίας Βιοαποβλήτων – Δήμο Πεντέλης 2019-2023

      ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


      Continue Reading

      ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

      1ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης»

      Published

      on

      Από

      Φωτο: Οι μαθητές της έκτης τάξης από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας παρουσιάζουν την εργασία τους Πηγή: Δ.Σ Σητείας

      Στις 6 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε το 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο “Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης” στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης με συμμετοχή πολυάριθμων ελληνικών σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν δια ζώσης 2119 μαθητές/τριες από 117 σχολικές μονάδες της χώρας (27 Πρωτοβάθμιας και 90 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).

      Του Γιώργου Μπαμπασίδη εκπαιδευτικού

      Το Συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π.Ε. και Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, τη Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τη Δ.Δ.Ε. Πέλλας και το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου.

      Σκοπός του Μαθητικού Συνεδρίου ήταν να λειτουργήσει ως πεδίο συνεργασίας, εκπαίδευσης και δημιουργικού διαλόγου μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας στη βάση της ατζέντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στα σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας.



      Ως στόχος του συνεδρίου τέθηκε η ενεργοποίηση των μαθητών σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος, τόσο με την έννοια του φυσικού περιβάλλοντος όσο και με την ευρύτερη έννοια αυτού, όπως προσδιορίζεται από την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Επίσης, να δώσει την ευκαιρία σε μαθητές/τριες ελληνικών και ομογενειακών σχολείων να «συναντηθούν», να εκφραστούν δημιουργικά και να επικοινωνήσουν θέματα περιβαλλοντικού και κοινωνικού γραμματισμού, εκπαίδευσης, τοπικής ιστορίας, πολιτιστικής κληρονομιάς συμβάλλοντας στη διάχυση του έργου που παράγεται στα σχολεία στο πλαίσιο υλοποίησης καινοτόμων Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

      Οι θεματικοί άξονες του Συνεδρίου και οι θεματικές ενότητες με τις οποίες ασχολήθηκαν οι μαθητές ήταν τέσσερις (4): περιβαλλοντικό, ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι.



      Στο πλαίσιο του Συνεδρίου υλοποιήθηκαν επίσης σειρά παράπλευρων εκπαιδευτικών δράσεων – επισκέψεων σε χώρους περιβαλλοντικού, θρησκευτικού (όπως Αγιά Σοφιά, Παναγία Βλαχερνών κ.α.), ιστορικού ενδιαφέροντος (π.χ. Τα Τείχη της Πόλης), γραμμάτων (Θεολογική Σχολή Χάλκης) και πολιτισμικής αναφοράς (Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Βυζαντινής Ιστορίας, Οικουμενικό Πατριαρχείο (Φανάρι), Εκπαιδευτήρια της Πόλης κ.ά.).

      Από την Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε και το δικό μας σχολείο το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας με έξι (6) μαθητές της έκτης (Στ΄) τάξης παρουσιάζοντας την περιβαλλοντική δράση του σχολείου μας με θέμα «Ο σχολικός μας κήπος».

      Να αναφέρουμε όμως εδώ ιδιαίτερα και το γεγονός ότι την Παρασκευή 5 Απριλίου οι μαθητές μας – όπως και όλοι σχεδόν οι μαθητές του συνεδρίου (περίπου 2000 άτομα!) – με τη συνοδεία των υπεύθυνων δασκάλων και των γονέων τους (για μαθητές Δημοτικού) παρακολούθησαν την Ακολουθία των Χαιρετισμών στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι λαμβάνοντας στο τέλος και την ευλογία του Παναγιωτάτου Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

      ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

      Continue Reading

      ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

      Ο Πόλεμος και ο φόβος: Σκιές στην ΕΕ ( Γράφει η Μαρία Τολίκα)

      Published

      on

      Από

      von Joachim Schnurle auf Pixabay

      Η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται και την αυξανόμενη ένταση σε άλλες περιοχές, δημιουργεί μια ανησυχητική ατμόσφαιρα αβεβαιότητας.

      Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ – Παλαιστίνης στη Λωρίδας της Γάζας είναι περίπλοκη και μεταβάλλεται πολύ γρήγορα. Η πιθανότητα γενίκευσης του πολέμου, είτε με άμεση εμπλοκή περισσότερων χωρών, όπως προσφάτως το Ιράν, είτε μέσω οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων, γίνεται ολοένα και πιο ορατή. Αυτή η πιθανότητα προμηνύει μια σειρά από ανησυχητικές συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωπαϊκή αγορά.



      Η διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας και η επιβολή κυρώσεων σε βασικούς παραγωγούς αγαθών και ενέργειας, όπως η Ρωσία, οδήγησε σε σημαντική αύξηση των τιμών. Αυτό τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, μειώνοντας περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και πλήττοντας τις επιχειρήσεις. Η ανησυχία και η αβεβαιότητα που επικρατούν καθώς και τα παιχνίδια των κερδοσκόπων, έχουν σαν αποτέλεσμα την αυξημένη μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές, με πτώσεις στις τιμές μετοχών και αύξηση του επιτοκίου.

      Η σοβούσα κρίση και ύφεση αυξάνει τα ποσοστά φτώχειας, ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, την κοινωνική δυσαρέσκεια και οδηγεί σε κοινωνικές αναταραχές. Παράλληλα, η αναγέννηση της τρομοκρατίας με την έξαρση του φαινομένου των μοναχικών λύκων ενισχύει τον φόβο στους απλούς πολίτες του Δυτικού κόσμου, ενώ ταυτόχρονα η αναζήτηση ασφάλειας και καλύτερων συνθηκών διαβίωσης αυξάνει δραματικά τις μεταναστευτικές ροές προς χώρες με πιο σταθερές οικονομίες και πολιτικά συστήματα.



      Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί στενή διεθνή συνεργασία και ισχυρή ηγεσία από τους κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες. Ωστόσο, η προετοιμασία της ΕΕ αυτή τη στιγμή δεν αφορά τη διαπραγμάτευση για τερματισμό των συρράξεων.

      Αντιθέτως, η ΕΕ φαίνεται να εξοπλίζεται και να προετοιμάζεται για πιο ουσιαστική ανάμειξη στα πεδία των μαχών με αποστολή στατού κλπ. Χωρίς ενιαία πολιτική, χωρίς πολιτική βούληση για ειρήνευση και διαπραγματεύσεις –εξάλλου ούτε το διακύβευμα των διαπραγματεύσεων δεν έχει οριστεί ούτε πρόκειται να υπάρξει κοινό για τα κράτη μέλη-, άλλη μια φορά η ΕΕ ακολουθεί και δεν διαμορφώνει τις εξελίξεις.



      Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα περισσότερο από ποτέ απομακρισμένοι από την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης και της παγκόσμιας ειρήνης, με εσωστρέφεια και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ενισχύουν τον ευρωσκεπτικισμό, και καλούν τους φοβισμένους Ευρωπαίους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στις ευρωεκλογές για ένα αβέβαιο ευρωπαϊκό μέλλον. Ειρωνεία και φόβος παράλληλα με φτώχεια και ανασφάλεια διαμορφώνουν στην Ευρώπη ένα σκηνικό πολύ διαφορετικό από όσα οραματίστηκαν οι ηγέτες της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

       Αν θυμηθούμε τα λόγια του Βίλι Μπραντ:
       «όσο γίνονται διαπραγματεύεσεις, δεν ακούγονται πυροβολισμοί».
      
      Δρ. Μαρία Τολίκα, Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ., Επίκουρη Καθηγήτρια στο Ecole Supérieure du Commerce Extérieur, International Business School, Paris, France.

      ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

      Continue Reading

      ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

      ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

      Published

      on

      Από

      Πηγή φωτογραφιών από το αρχείο του Κωνσταντίνοu Ανδρικόπουλοu

      Ενα ταξίδι στον χρόνο από τις έντυπες εκδόσεις του Ευρωπολίτη Νοεμβρίου & Δεκεμβρίου 2010

      Görlitz” Καλοκαίρι 1917 Οι “φωνές αυτές από το παρελθόν ”, άρχισαν να μου “μιλάνε”

      του Κωνσταντίνοu Ανδρικόπουλοu

      Ο  τίτλος του άρθρου μου, θα μπορούσε  κάλλιστα να είναι και „Ένα τραγούδι συνδέει πολλές ανθρώπινες ιστορίες“! Τα τραγούδια που θα σας παρουσιάσω έχουν κάνει μεγάλα ταξίδια στον χώρο και στον χρόνο, έχουν συνοδέψει πολλά ανθρώπινα βιώματα κι έχουν εκφράσει πολλά συναισθήματα, μεταφέροντας σοφία ως τις μέρες μας, καταφέρνοντας να επιβιώσουν, σε αντίθεση με άλλα τραγούδια, τα οποία στηρίχτηκαν στις κατά καιρούς μόδες και στην ανθρώπινη ματαιοδοξία. Είναι παραδοσιακά τραγούδια, των οποίων η διάρκεια ξεπερνά κατά πολύ τη δική μας βιολογική διάρκεια, μας δίνουν και μας παίρνουν, ανανεώνονται, μας αφήνουν πίσω και συνεχίζουν το ταξίδι τους πιο σοφά από πριν. Έζησαν μαζί με τους προγόνους μας, θα ζήσουν και με τους απογόνους μας και θα συνεχίσουν να ζουν, όσο τα χρειαζόμαστε και μας εκφράζουν, όσο υπάρχει έρωτας, αγάπη, πόλεμος, αδικία, ταξίδι, ξενιτιά, χωρισμός, θάνατος…

        Τα τραγούδια αυτά μοιάζουν με μηνύματα σε μπουκάλια που άφησαν ναυαγοί. Μηνύματα σαν αυτά των ονείρων της στέρησης (του τόπου, των συνηθειών, της γυναίκας που σε νιώθει, της ειρήνης, της αλήθειας, της δικαιοσύνης) ή των προφητικών ονείρων, όπως συμβαίνει στην  πρώτη ιστορία μας,  όπου οι στίχοι επαληθεύονται στο τέλος με τρόπο παράδοξο και εξωπραγματικό. Το σημαντικότερο όμως μήνυμα που μεταφέρουν τα τραγούδια αυτά, είναι η ελπίδα που μένει ζωντανή και οδηγεί τους ανθρώπους ακόμα κι όταν περνούν από τα πιο σκοτεινά μονοπάτια του πολέμου, της μοναξιάς, της αδικίας. Όχι η ελπίδα η οποία αποκοιμίζει, δικαιολογεί την  απραξία και την αδράνεια, αλλά η ελπίδα της πίστης, του αγώνα και της τελικής νίκης της ζωής!

        Ανακάλυψα αυτά τα τραγούδια στα τέλη του 2003 στο Lautarchiv του Βερολίνου και στις αρχές του 2004 κατάφερα να πάρω 23 ηχογραφήσεις μουσικού κυρίως περιεχομένου στα χέρια μου, σαν πρώτος Έλληνας ερευνητής. Να σημειώσω εδώ πως επίσημοι ελληνικοί φορείς, είχαν ενημερωθεί για την ύπαρξη των ηχογραφήσεων και προσωπικά από την Dr. Ziegler (Εθνολογικό Μουσείο του Βερολίνου) ήδη από την δεκαετία του ΄80 αλλά… δεν, ως συνήθως.

        Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή.  Τον Σεπτέμβρη του 1916 το Δ΄ Σώμα του Ελληνικού Στρατού, που ήταν σταθμευμένο στη Βόρεια Ελλάδα, παραδόθηκε  στους Γερμανούς και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη μικρή πόλη Görlitz στα Γερμανοπολωνικά σύνορα. Οι 6.500 στρατιώτες και αξιωματικοί  παρέμειναν εκεί μέχρι το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (Την ιστορία του Δ΄ Σώματος Στρατού περιγράφω με πολλές λεπτομέρειες, μέσα από μοναδικές μαρτυρίες και οπτικοακουστικό υλικό, που συνέλεξα και συλλέγω από το 2003, στην ιστοσελίδα μου : http://paradoxon-klangorchester.de

        Την περίοδο 1915-1919, η Φωνογραφική Επιτροπή του Βασιλείου της Πρωσσίας επισκέπτεται τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και ηχογραφεί ξένες γλώσσες και μουσικές με σκοπό να ιδρύσει ένα Μουσείο Των Φωνών Των Λαών.  Από 12 έως 17 Ιουλίου 1917 στο “Ελληνικό στρατόπεδο του Görlitz” ηχογραφεί 70 δίσκους των 78 στροφών με στρατιώτες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς του Δ΄ Σώματος Στρατού. 

       Η ιστορία των Ελλήνων του Γκοέρλιτς και των ηχογραφήσεων με μάγεψε από την πρώτη στιγμή για πολλούς λόγους. Κυρίως για το σχεδόν άγνωστο νεοελληνικό, ιστορικό πλαίσιο της εποχής,  τη μουσικολογική και λαογραφική  αξία των ηχογραφήσεων, τις ομοιότητες – τηρουμένων των αναλογιών – με τη δικιά μου ζωή (νεομετανάστης της δεκαετίας του ΄90 στη Γερμανία) και τα ενδιαφέροντά μου, σε σχέση με την παραδοσιακή, λαϊκή μας μουσική και την μελέτη της.

        Ακούγοντας για πρώτη φορά αυτές τις ηχογραφήσεις,  ανατρίχιασα, το κεφάλι μου γέμισε με χίλιες εικόνες και έντονα συναισθήματα με κυρίεψαν! Οι “φωνές αυτές από το παρελθόν ”, άρχισαν να μου “μιλάνε” και μου θέτουν αμέτρητες ερωτήσεις. Εντυπωσιασμένος και παράλληλα με τη μουσικολογική έρευνα (καταγραφή στίχων, κατηγοριοποίηση, κ.λ.π.), αναζητώ, ψάχνω και βρίσκω επαφή με κάποιες από τις οικογένειες των στρατιωτών και αξιωματικών που πήραν μέρος στις ηχογραφήσεις του ΄17, γυρεύοντας  τις απαντήσεις. Γράφω γράμματα, στέλνω ηλεκτρονικά μηνύματα, τηλεφωνώ ασταμάτητα και ταξιδεύω για τον λόγο αυτό τρεις φορές στην Ελλάδα. Ορισμένα από αυτά τα τραγούδια  θα  σας παρουσιάσω μέσα από τις σελίδες του “Ευρωπολίτη”, συνδέοντάς τα με τις ανθρώπινες ιστορίες που τα συνοδεύουν και τη δική μου εμπειρία, δολιχοδρομώντας στο κατόπι τους μετά από σχεδόν έναν αιώνα.

        Στις 12 Ιουλίου 1917 ο Μιχαήλ Ντούβας ετών 40 από το Σταυρί, δήμου Οιτύλου, νομού Λακωνίας, ηχογραφήθηκε τραγουδώντας δυο μυρολόγια*. Ογδονταεπτά χρόνια αργότερα, έχοντας φτάσει μαζί με την γυναίκα μου στο χωριό του μ΄ ένα παλιό αυτοκινούμενο, σημειώνω στο ημερολόγιο μου:  „01.09.2004.

      Είναι 3 μ.μ., γράφω μέσα στην Αργώ (έχει όνομα το αυτοκίνητό μου!) και βρισκόμαστε στο Σταυρί.

      Στο Χωριό δεν βρίσκεις άνθρωπο. Έχουμε παρκάρει στο καφενεδάκι, δίπλα στην εκκλησούλα, στην είσοδο του χωριού.

      Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πάω στο νεκροταφείο. Βρήκα δύο τάφους παλιούς.

      Ο ένας είναι του Ντούβα Κ. Μιχαήλ και ο άλλος του Ντούβα Κ. Παναγιώτη. Ημερομηνία θανάτου για τον Μιχαήλ, δεν αναγράφεται. Αναγράφεται για τους δύο γιούς του, που πέθαναν κι οι δύο 23 ετών…

      Πήγαμε με την Αργώ για διανυκτέρευση στο τέλος του δρόμου, μετά την Αγία Κυριακή , στο γκρεμό…“. Εκεί, μπροστά στο γκρεμό των εκατό μέτρων, ατενίζοντας το πέλαγος ανάμεσα στο  ακρωτήριο Τηγάνι και το ακρωτήριο Δρόσος, αναρωτιόμουν… „ Είχε αποκτήσει κι άλλα παιδιά; Πώς πέθαναν οι δύο γιοί του τόσο  νέοι; Ωραία, το νεκροταφείο μου έδωσε τις πρώτες πληροφορίες, πως να συνεχίσω τώρα;“

        Η επαφή με τους ντόπιους δύσκολη. Κλειστός και δύσπιστος κόσμος. Μανιάτες με τ΄ όνομα!

      Σιγά-σιγά όμως, με ευγένεια, ειλικρίνεια και υπομονή, έκανα τις πρώτες επαφές και γνώρισα τους πρώτους συγγενείς. Στο μικρό ξενοδοχείο του χωριού, τους έβαλα να ακούσουν τη φωνή του „παππού“ Μιχαήλ. Η συγκίνησή τους μεγάλη! Τέντωσαν τα αυτιά τους, το βλέμμα τους έγινε απλανές, άρχισαν να σιγανομυρολογούν, ακολουθώντας τη φωνή από το παρελθόν. Συμπλήρωνα τους στίχους με τις λέξεις που δεν είχα καταλάβει μέχρι τότε, σημείωνα κάθε πληροφορία που μου έδιναν! Η στιγμή ήταν οριακή για όλους μας! Ο πάγος έλιωσε, η δυσπιστία έφυγε και κει μαθαίνω για την εν ζωή κόρη του Μιχαήλ Ντούβα, τη γιαγιά Σοφία (  +  ) ! ….

      Στο Σταυρί και στα γύρω χωριά, είχε ήδη κυκλοφορήσει η είδηση και ο λόγος  του ερχομού μου, το ταβερνάκι του χωριού γέμιζε τα βράδια και όλο και περισσότεροι με πλησίαζαν με ερωτήσεις αλλά και πληροφορίες για το θέμα.

      Η συνάντηση με την γιαγιά Σοφία όμως, μόνο εύκολη δεν ήταν. Χρειάστηκαν μέρες επιμονής δικής μου αλλά και οι παρεναίσεις των συγγενών, ώστε να εμφανιστεί, να δεχτεί να φωτογραφηθεί μαζί μου και να μας επιτρέψει να την κινηματογραφήσουμε.

      Από το στόμα  της “Η ΠΕΤΡΙΝΗ ΓΙΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”!!! όπως την ονόμασα,  δεν βγήκαν πάνω από δύο-τρεις προτάσεις. „Τι να πω ΄γω παιδί μου;“, „Άλλα χρόνια τότε!“.

      Η μικροσκοπική, αδύνατη, βιβλική, μαυροφορεμένη, αμίλητη παρουσία της και τα εξωπραγματικά, θαλασσιά μάτια της, μου έδωσαν να καταλάβω περισσότερα. Οι ξακουστές τραγωδίες των Σοφοκλή, Αισχύλου και Ευριπίδη, ωχριούν μπροστά στην ιστορία της ζωής της και αυτήν του πατέρα της! Αν μιά εικόνα μπορούσε να περιγράψει τα μυρολόγια, που τραγούδησε ο  πατέρας της Μιχαήλ στο Γκοέρλιτς, αυτή θα ήταν σίγουρα η δική της μορφή! 

      Τα μυρολόγια του ΄17, εκτός από το μεγάλο παρελθόν, είχαν ρίξει με τη σοφία τους και μια ματιά στο μέλλον, είχαν δει τη μορφή της πέτρινης γιαγιάς Σοφίας… Γι αυτήν τραγουδούσαν!

      Οι δικοί της, συγγενείς και  απόγονοι του Μιχαήλ, σαν τον χορό της αρχαίας τραγωδίας πάνω σε δωρικό ρυθμό, με σκηνικό τις πέτρες και τη κάψα του τοπίου που ρουφούσε κάθε υγρασία, ξεραίνοντας κορμί και σκέψη, μου διηγήθηκαν την ιστορία της.

      Ο Μιχαήλ Ντούβας με την στρατιωτική στολή και το ξίφος του σε αναμνηστική φωτογραφία της εποχής

      „Έχασε την μητέρα της και τον θείο της νωρίς. Τους δύο αδελφούς της 23 χρονών και μάλιστα τον έναν, λίγες μέρες πριν παντρευτεί!

      Παντρεύτηκε στα είκοσι της χρόνια και μετά από ένα χρόνο έχασε τον άντρα της… Σαράντα μέρες μετά τον θάνατό του έχασε και το παιδί τους! Μια ζωή στα μαύρα ρούχα,….

      Στη προσπάθειά μου να καταλάβω τα αίτια όλων αυτών των θανάτων, συναντούσα βλέμ-ματα που με διαπερνούσαν, κεφάλια που κουνιόντουσαν πάνω κάτω, μισόλογα για αρρώστιες και αντερωτήσεις του τύπου

      Ε, δε καταλαβαίνεις;“ ή „Τι να λέμε τώρα;“. Ο ακριβής λόγος των θανάτων πλανιόταν στον αέρα… Ένα αόρατο, αμολόγητο πέπλο κάλυπτε την σκληρή και ματωβαμμένη τοπική παράδοση.

      Ο Μιχαήλ Ντούβας, πρωταγωνιστής της τραγικής αυτής ιστορίας, της προτραγουδισμένης απ΄ τον ίδιο, επαληθεύει αργότερα και τον τελευταίο στίχο του μυρολογιού. Μαθαίνοντας πως ο γιος του πριν πεθάνει, είχε αφήσει έγκυο μιά κοπέλλα στην Καλαμάτα, την βρίσκει και την πείθει να του δώσει το εγγόνι του για να το αναθρέψει αυτός. Οι εποχές ήταν πράγματι „άλλες“. Η ανύπαντρη, νεαρή μητέρα ήταν καταδικασμένη σε μιά τέτοια κοινωνία και το παιδί στιγματισμένο. Αυτόν τον Μιχαήλ Ντούβα και „τελευταίο των Μοϊκανών“ συνάντησα σε βαθιά γεράματα στον Πειραιά το 2004, περήφανο για τον παππού του και ευγνώμονα απέναντί του.

       

      Του Αχουμακακου

      Θεέ μου και Παναγία μου, να πέσ΄ αράπικη βλογιά,

      να πέσ΄ αράπικη βλογιά εκεί στο πάνου μαχαλά.

      Κι άντε να φύγει από κει, να πάει στο Πάνω Μπουλαριούς

      να πάει στο Πάνω Μπουλαριούς, στου Αχουμακάκη του Θεριού.

      Αχουμακάκο Θοδωρή, α βρε ρίξε βρεκόλακα,

      Α βρε ρίξε βρεκόλακα όπου αγόρασες το Γκρας*,

      όπου αγόρασες το Γκρας κι έκαμες χήρες μ΄ορφανά

      κι έκαμες χήρες μ΄ορφανά και τ΄ορφανά αναστήνονται

      και τ΄ορφανά αναστήνονται χήρες ματαπαντρεύονται…

      Του Δημαρογγονα**

      Καλώς τονε το Κύριακα, φίλε του Δημαρόγγονα,

      φίλε του Δημαρόγγονα, που τις αμάδες παίζατε,

      που τις αμάδες*** παίζατε και τονε καβαλίκευες

      και τονε καβαλίκευες σα νάταν παλιογάϊδουρο.


      του Κωνσταντίνοu Ανδρικόπουλοu
      Πρωτοβουλία „Παράδοξον“
      www.paradoxon.gr
      www.paradoxon-klangorche.de
       

      *Ο Γρας ή Γκρας ή Γράδα: Ήταν εμπροστόγεμο όπλο του Ελληνικού Στρατού στα τέλη του 19 αιώνα που πήρε τ΄ όνομά του από τον Γάλλο κατασκευαστή του Μπ. Γκρας.

      ** Το μυρολόι αυτό αναφέρεται έμμεσα στο Λία το Δημαρόγγονα που΄ταν φυγόδικος φονιάς και κεντρικό πρόσωπο σε πολλά μυρολόγια. Χαρακτηριστικό της περιοχής, η σύνθετη αυτή ονομασία (εγγονός του Δημαρά = Δημαρόγγονας)

      *** Αμάδες: παιχνίδι με πέτρες (συχνά στοιχημάτιζαν και λεφτά)

      *Δέχομαι σαν ορθή γραφή τη λέξη “μυρολόι”, τραγούδι δηλαδή που συνοδεύει το μύρομα του νεκρού και δεν έχει να κάνει με την μοίρα. Στην νεοελληνική μας ορθογραφία, έχει επικρατήσει το “μοιρολόι” (λέω/προβλέπω το μέλλον).  Παραδόξως, στην ιστορία του Μ. Ντούβα το μυρολόι λειτούργησε και σαν μοιρολόι, προβλέποντας το μέλλον.

      Το μανιάτικο μοιρολόι βασίζεται σε 16σύλλαβο στίχο

      ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ


      Continue Reading
      Advertisement Europolitis

      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

      Advertisement Europolitis
      Advertisement Europolitis
      Advertisement Europolitis

      ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

      Like us on Facebook

      Advertisement
      ΕΙΔΗΣΕΙΣ35 λεπτά ago

      Σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας έως το Σάββατο 12 Οκτωβρίου

      ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ2 ώρες ago

      Την Τετάρτη η απονομή του Διεθνούς Βραβείου «Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026» στην Περιφέρεια Κρήτης

      ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 ώρες ago

      Δοξολογία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Ενορία Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ

      ΕΛΛΑΔΑ19 ώρες ago

      Η Κάρπαθος ανάμεσα στους καλύτερους ανερχόμενους προορισμούς του κόσμου

      ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ20 ώρες ago

      Συνεχής η αύξηση των ανακυκλωμένων πλαστικών στην αυτοκινητοβιομηχανία

      ΕΙΔΗΣΕΙΣ22 ώρες ago

      Οι σημερινές ξηρασίες και πλημμύρες αποτελούν «πρόγευση» του μέλλοντος, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

      ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

      18 επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην λίστα των κορυφαίων 2% Ερευνητών του Κόσμου

      ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

      Πρωταγωνίστρια η Κρήτη σε αφίξεις και διεθνή τουριστικά βραβεία

      ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

      Επιστήμονες στην Ανταρκτική θα στείλει για πρώτη φορά η Ελλάδα

      ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

      Εντοπίστηκε βρετανικό υποβρύχιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε μεγάλο βάθος στο Ικάριο Πέλαγος

      ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 εβδομάδες ago

      Προκήρυξη θέσεων εργασίας στο Γενικό Προξενείο του Ντύσσελντορφ

      ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

      Νέο Δ.Σ. στην Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας

      ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

      Το Starliner της Boeing επέστρεψε στη Γη χωρίς αστροναύτες

      ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

      Vertigo: Η έντονη μεταβλητότητα της εποχής μας με την ματιά των Ναταλία Μαντά και Δημήτρη Ταμπάκη

      ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

      National Geographic: Αυθεντική ελληνική νησιωτική εμπειρία η Μήλος

      ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

      Γερμανία: “Θεμελιωδώς διαφορετική” πολιτική για τη μετανάστευση ζητά η συντριπτική πλειοψηφία

      ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

      Σπάνια ευρήματα ανακαλύφθηκαν σε νεολιθική θέση στη Λίμνη Πλαστήρα

      ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

      Γερμανία: Ελέγχους σε όλα τα σύνορα ζητά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση

      ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

      Τα αυστηρότερα μέτρα για τις εκπομπές CO2 πονοκεφαλιάζουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες

      ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

      Γερμανία: Ο καγκελάριος απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή ψήφου εμπιστοσύνης

      Europolitis TV6 μήνες ago

      5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

      Europolitis TV6 μήνες ago

      Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

      Europolitis TV1 έτος ago

      Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

      Europolitis TV2 έτη ago

      Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

      Europolitis TV3 έτη ago

      (E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

      Deutsch3 έτη ago

      «This is Arcadia»

      Deutsch3 έτη ago

      Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

      Deutsch3 έτη ago

      200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

      Europolitis TV3 έτη ago

      Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

      Europolitis TV4 έτη ago

      RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

      Advertisement Europolitis
      Advertisement Europolitis