Διατροφή
Οστεοπόρωση. Διατροφή & άσκηση για γερά οστά.

Η οστεοπόρωση είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού του ασβεστίου των οστών. Πρόκειται για παθολογική κατάσταση κατά την οποία το ισοζύγιο του ασβεστίου στα οστά διαταράσσεται και υπερισχύει η διεργασία της απομάκρυνσής του από τα οστά έναντι της διεργασίας εναπόθεσης του σε αυτά. Σύμφωνα με σύγχρονες απόψεις η οστεοπόρωση δεν είναι μόνο μια ποσοτική διαταραχή του οστού, αλλά και ποιοτική. Η αντίληψη αυτή έχει σχέση με την θεραπεία την οποία πρέπει να ακολουθήσει κάποιος με οστεοπόρωση. Έτσι, στόχος μιας σύγχρονης θεραπείας πρέπει να είναι η αύξηση της αντοχής του οστού και όχι τόσο η αύξηση της πυκνότητας.
Έχει παρατηρηθεί πως η οστεοπόρωση προσβάλλει κυρίως γυναίκες. Το 20% των γυναικών πάνω από 65 ετών έχουν οστεοπόρωση και το 30% των γυναικών πάνω από 75 ετών έχουν υποστεί κατάγματα εξαιτίας της. Μπορεί σαφώς να θεωρηθεί μια πάθηση που έχει τις ρίζες της στην Β παιδική ηλικία και αυτό σχετίζεται με το πόσο υψηλή μπορεί να είναι η κορυφαία οστική πυκνότητα (Κ.Ο.Π.) Έχει αποδειχθεί ότι η επίτευξη πολύ υψηλής Κ.Ο.Π. καθιστά την πιθανότητα εμφάνισης της οστεοπόρωσης στην μετέπειτα ζωή ελάχιστη. Αυτό εξαρτάται κυρίως από την διατροφή.
Διατροφή
Ιδιαίτερα η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D. Η διατροφή με επαρκείς ποσότητες ασβεστίου από την παιδική ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη υψηλής Κ.Ο.Π. Οι σημερινές ανάγκες για Ca έχουν απασχολήσει πολλούς ερευνητές. Μια πρόσφατη έρευνα αναφέρεται σε πρόσληψη 1.500 mg Ca/ ημέρα από την παιδική ηλικία η οποία είναι ικανή για πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Η καλύτερη πηγή πρόσληψης Ca , είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πράσινα λαχανικά και τα δημητριακά. Οι τροφές που πρέπει να καταναλώνονται πρέπει να είναι πλούσιες σε μαγνήσιο. Σε νάτριο , ψευδάργυρο και χαλκό.
Από γαλακτοκομικά προϊόντα, το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος και η κρέμα τυριού είναι τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο, περιέχουν δε επιπλέον πολλά λιπαρά. Η υψηλή απορρόφηση ασβεστίου από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, σχετίζεται και με την περιεκτικότητα σε βιταμίνη D και την παρουσία λακτόζης που και οι δυο ευνοούν την απορρόφηση Ca από το έντερο. Η μέση απορρόφηση του Ca του γάλακτος είναι γύρω στο 35% – για άτομα που έχουν έλλειψη ενζύμου λακτάσης- και 25% -σε άτομα χωρίς έλλειψη-.
Γνωρίζοντας ότι στην περίοδο της ταχύτερης επίτευξης της Κ.Ο.Π., η εναπόθεση ασβεστίου στα οστά γίνεται με ρυθμό 400mg / ημέρα για τις γυναίκες και 550mg/ ημέρα για τους άντρες, επιβεβαιώνουμε την υποχρεωτική λήψη 1500mg/ ημέρα Ca με τις διάφορες τροφές (περίοδος της ταχύτερης επίτευξης της Κ.Ο.Π. θεωρείται για τους άντρες και τις γυναίκες η ηλικία των 15 ~ 17 ετών. )
Βέβαια δεν είναι δυνατόν από την παιδική ηλικία να πετύχουμε αμέσως λήψη 1500mg Ca/ημέρα αλλά σταδιακά, αρχίζοντας από 700mg/ημέρα και φτάνοντας τα 1200mg/ημέρα στην εφηβική ηλικία με 1500mg Ca / ημέρα, ανώτατο όριο ημερήσιας πρόσληψης.
Τα 1200mg Ca/ ημέρα καλό είναι να τα εξασφαλίζουμε από την παιδική ηλικία, χορηγώντας 3 ποτήρια γάλα την ημέρα και τρώγοντας 50-75 gr τυριού.
Ο ρόλος της άσκησης ως μέσο πρόληψης και αποκατάστασης της Οστεοπόρωσης
Η άσκηση είναι ένα πολύ δυνατό όπλο κατά της οστεοπόρωσης. Αποτελεί πρόληψη γιατί αυξάνει την οστική μάζα μέχρι και κατά τη διάρκεια της εφηβείας, στοχεύοντας στην απόκτηση μέγιστης οστικής πυκνότητας ως και την ηλικία των 30 ετών. Τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες, το γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τα μεγαλύτερα επίπεδα οστικής πυκνότητας κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.
Επιπλέον κατά την ενηλικίωση η άσκηση είναι και θεραπεία γιατί :
- Διατηρεί την οστική πυκνότητα στον ενήλικα
- Μειώνει την απώλεια οστικής πυκνότητας στην εμμηνόπαυση
- Αργοπορεί το ρυθμό απώλειας οστικής πυκνότητας με αύξηση της ηλικίας κατά τη μέση και γεροντική ηλικία
- Αυξάνει τη μυική δύναμη
- Διορθώνει τη στάση
- Αυξάνει την ευκαμψία
- Βελτιώνει την ικανότητα ισορροπίας και προφυλάσσει από τις πτώσεις
- Μειώνει την κόπωση και ανακουφίζει από τους πόνους
- Βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα και φυσικά βελτιώνει την ποιότητα της ζωής
Εν κατακλείδι, η οστεοπόρωση είναι ένα πολύ σημαντικό νόσημα που χρήζει άμεσης θεραπείας. Σκοπός της θεραπείας είναι η μείωση του πόνου, η επιβράδυνση της οστικής απώλειας και η μείωση του καταγματικού κινδύνου.
Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες και ιδιαίτερα την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Η διατροφή και η άσκηση είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της πρόληψης όχι μόνο για την οστεοπόρωση αλλά και για την υγεία μας γενικότερα.
Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Διατροφή
10 + 1 Υγιεινά σνακ για το σχολείο

Οι διατροφικές συνήθειες χτίζονται από μικρή ηλικία. Όσο πιο νωρίς μπουν οι σωστές βάσεις, τόσο το καλύτερο για το μέλλον των παιδιών, διότι οι υγιεινές διατροφικές επιλογές θα τα συντροφεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Αυτά που επιτυγχάνονται με τη σωστή και υγιεινή διατροφή των παιδιών είναι σημαντικά καθώς:
- Ενισχύεται η σωματική και πνευματική ανάπτυξή τους.
- Επιτυγχάνεται ένα ισορροπημένο σωματικό βάρος.
- Θωρακίζεται η υγεία τους.
- Προλαμβάνονται πιθανά χρόνια νοσήματα.
Θα πρέπει να δοθεί η πρέπουσα σημασία στην υγιεινή διατροφή των παιδιών, διότι η κακή διατροφή είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας.
Η παχυσαρκία είναι η επιδημία του αιώνα μας και δυστυχώς η Ελλάδα πρωτοστατεί. Μελέτες της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας έχουν δείξει ότι είναι μεγάλο το ποσοστό των παιδιών σχολικής και εφηβικής ηλικίας που είναι παχύσαρκα. Περίπου 1 στους 4 εφήβους και 1 στα 3 παιδιά (5-9 ετών) είναι είτε υπέρβαρα είτε παχύσαρκα.
Οι παράγοντες, οι οποίοι έχουν αναγνωριστεί ότι μπορούν να επιδράσουν στην εξέλιξη της παχυσαρκίας στα παιδιά είναι πολλοί:
- Η κληρονομικότητα. Τόσο τα γονίδια όσο και το περιβάλλον έχουν άμεση επίδραση στην παχυσαρκία. Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι το γενετικό περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να του δοθεί ιδιαίτερη προσοχή , κυρίως όταν θέλουμε να ελέγξουμε την επιδημιολογία της παχυσαρκίας. Ωστόσο, η γενετική βάση της παχυσαρκίας, η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στο φάσμα των παρεμβάσεων δεν θα πρέπει να επισκιάσει το γεγονός ότι η διεθνής αύξηση της επιδημίας και η αύξηση της συχνότητάς της θα πρέπει να σχετίζεται περισσότερο με τις αλλαγές στο περιβάλλον, παρά με τις αλλαγές στα ανθρώπινα γονίδια.
- Οι συνήθειες των γονιών. Τα παιδιά έχουν τους γονείς τους ως παράδειγμα. Αυτό σημαίνει ότι θα προσπαθήσουν να τους μιμηθούν. Όχι μόνο στον τρόπο που μιλάνε και συμπεριφέρονται, αλλά και στον τρόπο που τρώνε. Αν οι γονείς τρώνε βιαστικά, καταναλώνουν αναψυκτικά, γλυκά και έτοιμα γεύματα, αυτομάτως το παιδί ξεκινά μια κακή διατροφική συμπεριφορά, η οποία συνήθως συνεχίζεται και στο σχολείο.
- Ψυχολογική κόπωση. Ένα σημαντικό πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας είναι η ψυχολογική κόπωση, η οποία μπορεί να προέλθει από τον συχνό αποκλεισμό του παχύσαρκου παιδιού από τις ομαδικές δραστηριότητες, λόγω του ότι, τόσο ο αποκλεισμός αυτός όσο και τα συνοδευόμενα μεταβολικά νοσήματα, συνδέονται συχνά με την παχυσαρκία.
- Η δραστηριότητα. Υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά συνηθίζουν να έχουν μια πιο καθιστική ζωή και να βλέπουν περισσότερες ώρες τηλεόραση σε σχέση με παιδιά που έχουν φυσιολογικά επίπεδα βάρους. Ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει πλήθος και ποικιλία τροφίμων υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, σε μεγάλες μερίδες, που προωθούν την υπερβολική αύξηση του βάρους και της παχυσαρκίας, ενώ ταυτόχρονα οι καθιστικές δραστηριότητες έχουν πάρει τη θέση της σωματικής κίνησης.
Η παχυσαρκία γενικότερα συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση ασθενειών (όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, αυξημένη χοληστερίνη, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιοπάθεια κ.α.) και ελαττώνει το προσδόκιμο ζωής.
Η κακή διατροφή, πέρα από τα γονίδια και τον δυτικό τρόπο ζωής (καθιστική ζωή, μηδαμινή άσκηση και πολύ άγχος), είναι ένας παράγοντας που ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας.
Γιατί είναι σημαντική η κατανάλωση σνακ από τα παιδιά;
Η κατανάλωση σνακ φαίνεται να έχει σημαντικά οφέλη για τα παιδιά διότι τα βοηθά να διαχειριστούν το αίσθημα της πείνας τους και την αποφυγή υπερπρόσληψης τροφής στο επόμενο γεύμα ή δείπνο. Τους δίνει επαρκή θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την καλή τους υγεία, ιδίως όταν πρόκειται για υγιεινά σνακ. Και τέλος, τους δίνει ενέργεια για βέλτιστη σωματική και πνευματική απόδοση.
Ποιά σνακ να προτιμήσετε για το σχολείο;
Αρχικά πρέπει να σκεφτούμε πως το παιδί δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ένα τρόφιμο το οποίο δεν υπάρχει στο σπίτι και πως δύσκολα θα καταναλώσει κάτι που οι γονείς του δεν το τρώνε. Οπότε θα πρέπει να γίνετε το καλό παράδειγμα πρώτα εσείς, ώστε το παιδί να έχει μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και να καταναλώνει μια ποικιλία τροφίμων. Το κλειδί στην ισορροπημένη διατροφή είναι ο συνδυασμός διαφορετικών ομάδων τροφίμων, καθώς κάθε ομάδα θα εφοδιάσει το παιδί με διαφορετικά θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή του υγεία.
Οι επιλογές που θα μπορούσε το παιδί να έχει από το σπίτι:
- Φρούτο εποχής & ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης
- Αραβική πίτα ολικής με τυρί και αγγούρι & φρούτο εποχής
- Γιαούρτι με κράκερ ή φρυγανιές ή δημητριακά ολικής άλεσης & φρούτο εποχής
- Αραβική πίτα με τόνο, κάπαρη και ψητά λαχανικά
- Τορτίγια με ψητό κοτόπουλο, ψητά λαχανικά και μοτσαρέλα
Οι επιλογές που θα μπορούσε το παιδί να έχει από το κυλικείο του σχολείου:
- Τοστ με τυρί και τομάτα & φρούτο εποχής
- Παστέλι & φρούτο εποχής
- Κουλούρι με τυρί και τομάτα & φρούτο εποχής
- Ανάμεικτους ξηρούς καρπούς & φρουτοσαλάτα
- Μπάρα δημητριακών & φρούτο εποχής
- Γιαούρτι με μέλι & ξηρούς καρπούς
Δείτε επίσης: Παιδική Διατροφή – Συμβουλές για γονείς

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc, MSc
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail: mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο: 0030 694 386 5544
Διατροφή
Νοέμβριος: αυτά είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά της εποχής

Επιλέγοντας φρέσκα φρούτα και λαχανικά στην εποχής τους, από τη μία καταναλώνουμε τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και από την άλλη δεν προσλαμβάνουμε τις χημικές ουσίες τις οποίες τα τρόφιμα αυτά ενδέχεται να περιέχουν, λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας.
Τα φρούτα και λαχανικά εποχής είναι πιο οικονομικά, έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αφού δε χρειάζεται να φυλαχθούν για μήνες στο ψυγείο ή να ταξιδέψουν από μακριά.
Φρούτα
Λαχανικά
- Λεμόνια
- Κουνουπίδι
- Μπρόκολο
- Κολοκύθα
- Παντζάρια
- Μανιτάρια
- Λάχανο
- Σπανάκι
- Άγρια ρόκα
- Πράσα
- Σέλινο
- Σέσκουλα
Επιπλέον, θα βρείτε κάστανα, καρύδια, αμύγδαλα, σταφίδες και φουντούκια.
Δείτε επίσης: Σωστή διατροφή ενάντια στον κρύο καιρό

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail: mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο: 0030 694 386 5544
Διατροφή
Οκτώβριος: αυτά είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά της εποχής

Επιλέγοντας φρέσκα φρούτα και λαχανικά στην εποχής τους, από τη μία καταναλώνουμε τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και από την άλλη δεν προσλαμβάνουμε τις χημικές ουσίες τις οποίες τα τρόφιμα αυτά ενδέχεται να περιέχουν, λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας.
Τα φρούτα και λαχανικά εποχής είναι πιο οικονομικά, έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αφού δε χρειάζεται να φυλαχθούν για μήνες στο ψυγείο ή να ταξιδέψουν από μακριά.
Φρούτα Οκτωβρίου
Σιγά – σιγά κάνουν την εμφάνισή τους και τα πορτοκάλια ενώ στα ράφια υπάρχουν ακόμη φραγκόσυκα και σταφύλια.
Λαχανικά Οκτωβρίου
- Μπρόκολο
- Κουνουπίδι
- Πατάτες
- Κολοκύθες
- Λάχανα
- Παντζάρια
- Πράσα
- Μαϊντανός
- Μάραθος
- Μαρούλι
- Μανιτάρια
- Σπανάκι
- Φασολάκια
Ενώ ακόμη στα ράφια θα βρείτε μελιτζάνες, ντομάτες, κολοκυθάκια, λεμόνια, πιπεριές, φινόκιο και ραπανάκια.
Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε φρέσκα καρύδια, αμύγδαλα και κάστανα.
Δείτε επίσης: Αϋπνία: οι τροφές που την νικούν!

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail: mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο: 0030 694 386 5544
Διατροφή
Κυδώνια: τα χρυσά μήλα του Φθινοπώρου

Το χρυσό μήλο όπως αναφέρεται το κυδώνι στην αρχαία ελληνική μυθολογία, ήταν το σύμβολο του έρωτα και της γονιμότητας. Ο μύθος λέει ότι ο Πάρις το δώρισε στην θέα Αφροδίτη ώστε ως αντάλλαγμα να του δοθεί η ωραία Ελένη. Έτσι καθιερώθηκε το κυδώνι να δίνεται ως δώρο στις νύφες την πρώτη ημέρα του γάμου τους.
Τα κυδώνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως και κάλιο, ενώ περιέχουν βιταμίνη C, A και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά βρίσκεται επίσης ο φωσφόρος και ο σίδηρος.

Περιέχουν φυτικές ίνες σε γενναιόδωρες ποσότητες και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη (διαλυτή φυτική ίνα) η οποία βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα.
Έπειτα, φαίνεται να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μια διατροφή πλούσια σε κάλιο προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά και των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης.
Πώς να διαλέξετε τα καλύτερα κυδώνια:
Διαλέξτε τα κυδώνια που είναι μεγάλα, σκληρά και κίτρινα (με λίγα ή καθόλου σημεία πράσινου) και απαραίτητα λεία και γυαλιστερά. Οποιαδήποτε απόχρωση πράσινου σημαίνει ότι είναι άγουρα και κατά συνέπεια θα είναι και στυφά στη γεύση. Η περίοδος συγκομιδής ξεκινά από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο, ανάλογα με την ποικιλία και την τοποθεσία του δέντρου.
Τρόποι μαγειρέματος:
- Δυστυχώς το κυδώνι δεν τρώγεται ωμό, όμως είναι πολύ οικονομικό και αν μαγειρευτεί με τον σωστό τρόπο είναι πολύ νόστιμο.
- Δοκιμάστε τα με το αρνί, το χοιρινό, το μοσχάρι ή το κοτόπουλο για να τους δώσετε μια γλυκόξινη γεύση.
- Με τα κυδώνια μπορείτε επίσης να φτιάξετε μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, κομπόστα, ζελέ και λικέρ.
- Ο πολτός φρούτων μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε μαγειρευτά, ως προσθήκη σε παρασκευάσματα θαλασσινών ως αρωματική βάση.
Προσοχή: Οι σπόροι του κυδωνιού είναι δηλητηριώδεις και δεν πρέπει να καταναλώνονται.
Δείτε επίσης: Πώς να αποφύγεις την κυτταρίτιδα!

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail: mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο: 0030 694 386 5544
Διατροφή
Σεπτέμβριος: αυτά είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά της εποχής

Επιλέγοντας φρέσκα φρούτα και λαχανικά στην εποχής τους, από τη μία καταναλώνουμε τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και από την άλλη δεν προσλαμβάνουμε τις χημικές ουσίες τις οποίες τα τρόφιμα αυτά ενδέχεται να περιέχουν, λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας.
Τα φρούτα και λαχανικά εποχής είναι πιο οικονομικά, έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αφού δε χρειάζεται να φυλαχθούν για μήνες στο ψυγείο ή να ταξιδέψουν από μακριά.
Φρούτα Σεπτεμβρίου:
- Σταφύλια
- Σύκα
- Φραγκόσυκα
- Αχλάδια
- Μήλα
- Βατόμουρα
- Κυδώνια
- Ρόδια
- Δαμάσκηνα
- Βανίλιες
Λαχανικά Σεπτεμβρίου:
- Σπανάκι
- Κρεμμύδια
- Πατάτες
- Γλυκοπατάτες
- Καρότα
- Πιπεριές
- Πράσα
- Παντζάρια
- Κολοκύθα
- Αμπελοφάσουλα
- Μπάμιες
- Μελιτζάνες
- Αγγούρια
Τέλος, από φρέσκους ξηρούς καρπούς μπορείτε να βρείτε φυστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα και καρύδια ενώ μπορείτε να βρείτε και κάστανα τα οποία ωριμάζουν στις αρχές του Σεπτεμβρίου!
Δείτε επίσης: Πεντανόστιμη συνταγή για μπισκότα βρώμης!

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail: mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο: 0030 694 386 5544
Διατροφή
Συνταγή: Μπισκότα βρώμης με κανέλα

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε την ημέρα σας, από το να καταναλώσετε βρώμη που θα σας κρατήσει χορτάτους για αρκετή ώρα και θα σας γεμίσει θρεπτικά συστατικά. Είναι μια πολύ καλή πηγή ινών, ειδικά β-γλυκάνης και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Γι’ αυτό το λόγο μια τόσο γρήγορη συνταγή θα σας λύσει τα χέρια!
Έτοιμα μπισκότα βρώμης μόνο σε 10 λεπτά.
Υλικά
- ½ φλιτζάνι βούτυρο
- 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 φλιτζάνι αλεύρι φαρίνα
- 1 κ.γ. κανέλα
- 2κ.σ. μέλι
- 3 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης
- Προαιρετικά ξηροί καρποί ή/και καρύδα
Εκτέλεση
- Ανάβουμε το φούρνο στον αέρα στους 160°C για να προθερμαίνεται
- Αφού κοσκινίσουμε το αλεύρι το προσθέτουμε μαζί με την κανέλα στο μείγμα και ανακατεύοντας προσθέτουμε και τη βρώμη
- Έπειτα, βάζουμε ξηρούς καρπούς ή καρύδα και ανακατεύουμε ξανά με ένα κουτάλι
- Τέλος, πλάθουμε και δίνουμε σχήμα στα μπισκότα κάνοντάς τα μικρές μπάλες και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα
- Ψήνουμε στους 160°C στον αέρα, για 10 λεπτά
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Δείτε επίσης: Παγωτό: κάνει το παιδί μου να τρώει συνέχεια;

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc, MSc
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail: mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο: 0030 694 386 5544