Διατροφή
Σπόροι Chia : Το απόλυτο superfood.
Δημοσιεύθηκε
12 μήνες πρινστις
Αυτό το ανθοφόρο φυτό, ανήκει στην οικογένεια της μέντας και καλλιεργείται για εμπορικούς σκοπούς. Έχει χαρακτηριστεί ως το απόλυτο superfood και είναι πραγματικά θαυματουργό καθώς προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Διατροφική αξία
Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, λινολεϊκό οξύ, αντιοξειδωτικά κι Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστά για την ευεργετική τους δράση στην υγεία της καρδιάς. Συνήθως, οι σπόροι chia είναι μικροί, οβάλ, με διάμετρο περίπου 1 mm. Μια κουταλιά της σούπας, περιέχει 60 θερμίδες, 5gr φυτικών ινών και 3gr πρωτεΐνης. Επίσης, περιέχουν σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, φωσφόρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο σε μεγάλες ποσότητες κι εκπληκτικές αναλογίες: 3 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, 15 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το μπρόκολο, 2 φορές περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες και έχει τόσο ασβέστιο όσο 3 φλιτζάνια γάλακτος. Επιπλέον, δεν περιέχει γλουτένη. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι περίπου 1-1,5 κουταλιά της σούπας κάθε μέρα.
Ιδιότητες & οφέλη για την υγεία
- Συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και ελαστικότητας του δέρματος. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν επιταχύνουν τα συστήματα ανάπλασης του δέρματος και αποτρέπουν την περαιτέρω φθορά.
- Οι υδρόφιλες ιδιότητες τους βοηθούν στη ρύθμιση των ηλεκτρολυτών του οργανισμού.
- Αποτελούν καλό σύμμαχο στο αδυνάτισμα. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν προάγουν το αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα την κατανάλωση μικρότερης ποσότητας τροφής.
- Συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
- Την ίδια στιγμή οι φυτικές ίνες μαζί με την πρωτεΐνη και τους σύνθετους υδατάνθρακες επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης και ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Με λίγα λόγια, συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου του αίματος.
- Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη, μπορεί να βοηθήσει όσους γυμνάζονται και θέλουν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα και να κάνουν γράμμωση.
Οι σπόροι chia καταναλώνονται με πολλούς τρόπους: ωμοί, ψητοί, αλεσμένοι και αναμεμειγμένοι με νερό.
Πως να τους καταναλώσετε
- Προσθέστε σπόρους chia στο αλεύρι όταν κάνετε ψωμί ή ακόμη και στο μείγμα για pancakes ή κρέπες.
- Προσθέστε τους σε χυμούς και smoothies.
- Προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας στα smoothies ή στα πρωτεϊνικά shakes σας.
- Δημιουργείστε μάφινς και μπισκότα με σπόρους chia.
- Προσθέστε τους σε ανάμεικτες σαλάτες αλλά και σε σάλτσες.
- Πασπαλίστε τους σπόρους chia στα δημητριακά, στη βρώμη ή και στο γιαούρτι σας.
- Ακόμη μπορείτε να τους προσθέσετε στα όσπρια και στις σούπες σας για να πήξουν.
Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Προτεινόμενα
Έρευνα: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ανοίγει τον δρόμο για το κάπνισμα στους νέους
Έρευνα: Αυξημένος κίνδυνος δεύτερου καρκίνου για όσους επιβίωσαν από τον πρώτο
Η διαβίωση σε περιοχές με πολύ πράσινο αυξάνει την πιθανότητα να κόψει κάποιος το κάπνισμα
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο για χρόνια νεφρική νόσο
Νέα μελέτη συνδέει το κάδμιο με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από γρίπη και πνευμονία
Διατροφή
10 Συμβουλές για να χάσουμε το περιττό βάρος, χωρίς να σκεφτόμαστε ότι κάνουμε δίαιτα!
Δημοσιεύθηκε
3 ημέρες πρινστις
19 Ιανουαρίου 2021Εάν η τήρηση ενός συμβατικού προγράμματος διατροφής σας φαίνεται δύσκολη, ακολουθήστε μερικές διατροφικές συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να διώξετε το περιττό βάρος.
Να πίνουμε άφθονο νερό, ιδιαίτερα πριν τα γεύματα.
Πολλές φορές μπερδεύουμε την δίψα με την πείνα μας. Αυτό συμβαίνει υποσυνείδητα, οπότε καλό είναι να είμαστε πάντα ενυδατωμένοι. Για να το πετύχουμε αυτό, μπορούμε να έχουμε ως καθημερινό στόχο 8-10 ποτήρια. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τους χυμούς του εμπορίου που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και πάντα με τον καφέ μας να πίνουμε ακόμη ένα ποτήρι νερό από όσο θα πίναμε.
Να ελαττώσουμε τη ζάχαρη.
Για να χάσουμε βάρος, πρέπει να ελαττώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τη ζάχαρη από τη διατροφή μας. Εκτός από τα γλυκά, πρέπει να προσέχουμε και τα έτοιμα φαγητά που μπορεί να φαίνονται υγιεινά, αλλά πολλές φορές είναι γεμάτα ζάχαρη. Επίσης να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των ροφημάτων του εμπορίου για την ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν.
Να χρησιμοποιούμε μικρότερα πιάτα.
Μπορεί να φαίνεται κάπως περίεργο αλλά καταναλώνοντας σε μικρότερα πιάτα τα γεύματα μας, μπορεί αυτομάτως να τρώμε λιγότερες θερμίδες. Επιπλέον, εάν το πιάτο είναι και γαλάζιο, μας βοηθά να τρώμε με μεγαλύτερη ηρεμία. Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε σαλάτες με τα γεύματά σας.
Να καταναλώνουμε περισσότερες φυτικές ίνες.
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην απώλεια βάρους και την αύξηση της αίσθησης της πληρότητας. Επίσης, βοηθούν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα που ακολουθεί μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες.
Να αντιμετωπίζουμε τον εθισμό μας με το φαγητό.
Αν είμαστε εθισμένοι με το φαγητό, θα πρέπει να αναζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια πριν ξεκινήσουμε κάποια διατροφή.
Να καταναλώνουμε πιο αργά το φαγητό μας.
Αν τρώμε πιο αργά και πιο συνειδητά το φαγητό μας, θα νιώσουμε κορεσμό πιο γρήγορα, άρα θα έχουμε καταναλώσει λιγότερο φαγητό. Θα ήταν καλό, σε όλα τα γεύματα μας, να αποφεύγουμε την ταυτόχρονη παρακολούθηση τηλεόρασης ή/και οτιδήποτε μας αποσπά την προσοχή.
Να αποφεύγουμε όλα τα είδη των αναψυκτικών.
Η ζάχαρη και τα οξέα των αναψυκτικών διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών μας. Πέρα από αυτό, περιέχουν εκατοντάδες κενές θερμίδες που δεν βοηθούν καθόλου την απώλεια βάρους. Αντικαθιστώντας τα αναψυκτικά με νερό, έχετε κάνει το πρώτο και μεγαλύτερο βήμα στην μακροπρόθεσμη απώλεια κιλών.
Να κοιμόμαστε σωστά το βράδυ.
Η μικρή διάρκεια ύπνου (λιγότερο από 6 ώρες) αλλά και ο υπερβολικός ύπνος (πάνω από 8 ώρες) μπορεί να αυξήσουν σταδιακά το βάρος μας και να οδηγηθούμε στη παχυσαρκία.
Να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
Τα λαχανικά και τα φρούτα έχουν χαμηλές θερμίδες και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Η προσθήκη τους στη διατροφή μας βοηθά στην απώλεια βάρους και βελτιώνει γενικά την υγεία μας.
Να μην κάνουμε εξαντλητικές δίαιτες.
Είναι πολύ σημαντικό να μην κάνετε εξαντλητικές δίαιτες αλλά να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία θα περιέχει τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά έτσι ώστε να σας κρατούν χορτάτους όλη την ημέρα. Αν για παράδειγμα σταματήσετε να τρώτε βραδινό, το σώμα θα στείλει μήνυμα στον εγκέφαλο πως λιμοκτονεί και έτσι το σώμα θα αντιδράσει επιβραδύνοντας τον μεταβολικό ρυθμό προκειμένου να διατηρηθεί η υπάρχουσα ενεργειακή κατάσταση. Το χειρότερο όμως είναι ότι εάν συνεχιστεί η εξαντλητική δίαιτα που ακολουθείτε, ο οργανισμός θα αρχίσει να καίει μυϊκό ιστό και όχι λίπος.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :
Σπλαχνικό λίπος: Τι κινδύνους κρύβει και πως θα το μειώσετε.
Κακές διατροφικές συνήθειες – Πώς να απαλλαγούμε από αυτές.
Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail : mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο : 0030-694 386 5544
Ακολουθήστε μας στα Social Media
Διατροφή
Κοιλιοκάκη: τι είναι και με τι σχετίζεται.
Δημοσιεύθηκε
3 εβδομάδες πρινστις
30 Δεκεμβρίου 2020Η κοιλιοκάκη (εντεροπάθεια από γλουτένη) είναι μία ασθένεια στην οποία η κατανάλωση δημητριακών -σίκαλης, κριθαριού, σιταριού και βρώμης- προκαλεί βλάβη στην εσωτερική επιφάνεια του λεπτού εντέρου. Ο κατεστραμμένος βλεννογόνος χαρακτηρίζεται ως «επίπεδος».
Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στην κοιλιοκάκη, πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο λεπτό μας έντερο λόγω της επιπεδοποίησης.
Στο λεπτό έντερο φυσιολογικά υπάρχουν οι λάχνες. Αυτές, αποτελούνται από αγγεία και επιθηλιακά κύτταρα, που η κύρια λειτουργία τους είναι η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών κατά τη διέλευση της τροφής από τον εντερικό σωλήνα. Στην περίπτωση λοιπόν που οι λάχνες καταστραφούν, έχουμε δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών.
Η εντερική βλάβη μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε μερικούς μήνες μετά από την έκθεση στη γλουτένη σε περίπτωση που κάποιος έχει κοιλιοκάκη.
Τι είναι η γλουτένη :
Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη του ενδοσπερμίου του μαλακού σιταριού, κριθαριού, σίκαλης και γενικά πολλών δημητριακών καρπών, η οποία αποτελείται από τη γλοιαδίνη και γλουτελίνη.
Η απομάκρυνση της γλουτένης, από τη διατροφή ενός ατόμου με κοιλιοκάκη, επιτρέπει την αποκατάσταση του εντερικού βλεννογόνου.
Όμως, σε φυσιολογικές καταστάσεις δεν υπάρχει λόγος να αφαιρέσουμε αποκλειστικά τη γλουτένη από τη διατροφή μας νομίζοντας ότι έτσι θα μειωθεί το βάρος μας ή το πρήξιμο στη κοιλιά.
Το να αποκλείσουμε εξ’ ολοκλήρου τη γλουτένη από τη καθημερινότητά μας, μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Αν δεν υπάρχει καθόλου αυτή η πρωτεΐνη στον οργανισμό μας, αδρανοποιείται το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τη διάσπασή της και σε περίπτωση επιστροφής σε αυτή, δεν θα έχει το συγκεκριμένο ένζυμο τη ικανότητα να λειτουργήσει όπως πρέπει.
Διάγνωση:
Η διάγνωση της νόσου βασίζεται στη βιοψία του λεπτού εντέρου όπου διαπιστώνεται η ατροφία των λαχνών.
Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης συνήθως υποχωρούν μέσα σε δύο εβδομάδες από την έναρξη της ειδικής δίαιτας χωρίς γλουτένη. Εντούτοις, οι περισσότεροι άνθρωποι με κοιλιοκάκη πρέπει να κάνουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους για να αποφύγουν την γλουτένη.
Πιο συγκεκριμένα, η διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει :
- Κρέας, πουλερικά
- Αυγά
- Φρούτα, φυσικοί χυμοί, λαχανικά
- Ξηρούς καρπούς, κάστανα, χαρούπια
- Ψάρια και θαλασσινά
- Όσπρια
- Λίπη και έλαια
- Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (αν δεν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη)
- Ρύζι και καλαμπόκι
- Ζάχαρη, μέλι
- Βότανα, τσάι, μπαχαρικά
- Φαγόπυρο, κινόα, σπόροι chia
- Τρόφιμα με την ένδειξη «χωρίς γλουτένη»
Προσοχή! Σε αρκετά τρόφιμα αναγράφεται ότι μπορεί να περιέχουν ίχνη γλουτένης, οπότε είναι πολύ σημαντικό να γίνεται εξαιρετικά προσεκτική επιλογή προϊόντων.
Δείτε επίσης : Οστεοπόρωση. Διατροφή & άσκηση για γερά οστά.
Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail : mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο : 0030-694 386 5544
Διατροφή
Σπλαχνικό λίπος: Τι κινδύνους κρύβει και πως θα το μειώσετε.
Δημοσιεύθηκε
1 μήνα πρινστις
13 Δεκεμβρίου 2020Το σπλαχνικό λίπος δεν είναι μόνο θέμα αισθητικό. Οι υψηλές τιμές αποτελούν παράγοντα ρίσκου και αυξάνουν τον κίνδυνο πολλών παθήσεων.
Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αποθηκεύσει λίπος με 2 διαφορετικούς τρόπους.
1) Το λίπος που φαίνεται και είναι αυτό που συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα μας, το οποίο ονομάζεται υποδόριο και τα κύρια σημεία εναπόθεσής του είναι οι γοφοί, τα οπίσθια και η κοιλιά.
2) Tο λίπος που δεν φαίνεται και βρίσκεται εσωτερικά στην κοιλία, στην σπλαχνική περιοχή και ονομάζεται σπλαχνικό λίπος. Αυτού του είδους το εναποθηκευμένο λίπος βοηθά στην προστασία των οργάνων (συκώτι, πάγκρεας κ.λπ.), αλλά όσο περισσότερο είναι, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εμφανιστεί στεφανιαία νόσος, διαβήτης, εγκεφαλικό επεισόδιο ή υπέρταση.
Οι ειδικοί, ζητούν την αφύπνιση του κοινού ως προς το σπλαχνικό λίπος διότι η απώλεια σπλαχνικού λίπους δεν είναι θέμα ομορφιάς, είναι θέμα υγείας.
Προβλήματα υγείας & Σπλαχνικό λίπος
Φαίνεται πως το λίπος που συσσωρεύεται στην περιοχή των σπλάχνων, μπορεί να εκκρίνει λιποκυτοκίνες (πχ. λεπτίνη και αδιπονεκτίνη) όταν τα άτομα είναι παχύσαρκα και έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη.
Όμως το σπλαχνικό λίπος είναι αυτό που εκκρίνει φλεγμονώδεις κυτοκίνες σε παχύσαρκα άτομα και αυτές συμβάλλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στην αρτηριοσκλήρωση.
Βλέπουμε λοιπόν ότι το πρώτο σχετίζεται άμεσα με το δεύτερο. Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα αδιπονεκτίνης είναι συσχετισμένα με υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, συστολικής αρτηριακής πίεσης και γλυκόζης.
Πώς δημιουργείται το σπλαχνικό – κοιλιακό λίπος;
- Η καθιστική ζωή, χωρίς την παρουσία άσκησης συμβάλει στην αύξηση του κοιλιακού λίπους.
- Διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνες και αυξημένη σε υδατάνθρακες.
- Κατά την εμμηνόπαυση. Στην περίοδο αυτή, τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται δραματικά, προκαλώντας την αποθήκευση λίπους στην κοιλιακή χώρα παρά στους γοφούς και τους μηρούς.
- Το στρες (υπάρχουν ορμόνες που παράγονται από το άγχος), το κάπνισμα και ο ύπνος.
Με ποιόν τρόπο θα διώξετε το σπλαχνικό λίπος;
- Κινηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε.
- Ελέγξτε τους υδατάνθρακες που καταναλώνετε, αποφύγετε γλυκά, αλκοόλ, αναψυκτικά και περιορίστε το φαγητό από ταχυφαγεία (fast food).
- Βάλτε ως στόχο να κοιμάστε 8 ώρες το βράδυ.
- Μειώστε τα επίπεδα του άγχους σας.
- Διατηρείστε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα.
- Πιείτε περισσότερο νερό (τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά)
Σημαντικό : Ακόμη και μια μικρή απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία σας.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Κακές διατροφικές συνήθειες – Πώς να απαλλαγούμε από αυτές
Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail : mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο : 0030-694 386 5544
Διατροφή
Κακές διατροφικές συνήθειες – Πώς να απαλλαγούμε από αυτές
Δημοσιεύθηκε
2 μήνες πρινστις
7 Δεκεμβρίου 2020Όλοι μας έχουμε κάποια ή κάποιες κακές διατροφικές συνήθειες που ξέρουμε πως μας βλάπτουν, αλλά νιώθουμε πως όσο κι αν θέλουμε, δεν μπορούμε να τις κόψουμε και να απαλλαγούμε από αυτές.
Καταργώντας σιγά – σιγά από τη διατροφή μας κάποια προϊόντα, η μετάβαση σε μια πιο σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα έρθει ανώδυνα.
Η ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι , με υψηλό γλυκαιμικό όγκο υδατάνθρακες, τροφοδοτούν τις ορμόνες που θέτουν την όρεξη εκτός ελέγχου. Καταργώντας λοιπόν για μερικές εβδομάδες τέτοιες τροφές , αλλάζετε τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζετε την διατροφή σας.
Καταργώντας τα τρανς λιπαρά θα μπορέσετε να υιοθετήσετε μια διατροφή χωρίς επεξεργασμένες τροφές και βλαβερές για τον οργανισμό. Τα τρανς λιπαρά μοιράζονται πολλά από τα χαρακτηριστικά των κορεσμένων λιπαρών, συμπεριλαμβανομένης της αρνητικής επίδρασής τους στα επίπεδα της χοληστερόλης και την τάση να φράζουν τις αρτηρίες. Αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καθώς και τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Το αλκοόλ δρα ως κατασταλτικό στον εγκέφαλο, που είναι το κέντρο ελέγχου του σώματος. Μπορεί αρχικά να προκαλέσει ένα αίσθημα ευφορίας, αλλά αυτό διαρκεί για λίγο. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το αλκοόλ αποπροσανατολίζει από τις τροφές. Αυτός είναι και ο λόγος που στα εστιατόρια προσφέρουν πρώτα το αλκοόλ και το ψωμί. Το κρασί και το ψωμί μας κάνουν εν τέλει να τρώμε περισσότερο.
Καταργώντας τη ζάχαρη, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τα τρανς λιπαρά και το αλκοόλ θα μπορέσετε να νιώσετε καλύτερα μακροπρόθεσμα, οι λιγούρες θα υποχωρήσουν και σταδιακά θα μειώσετε και το βάρος σας.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Θετικές σκέψεις για αποτελεσματική δίαιτα
Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail : mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο : 0030 694 386 5544
Η κανέλα δεν είναι γνωστή μόνο για το ιδιαίτερο και μοναδικό της άρωμα, αλλά κυρίως για τα οφέλη για την υγεία μας.
Η προέλευσή της κανέλας
Η κανέλα είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Υπάρχουν αναφορές ότι από το 2000 π.Χ. εισαγόταν από την Αίγυπτο. Η πρώτη ελληνική αναφορά, συναντάται τον 7ο αιώνα π.Χ. σε ένα ποίημα της Σαπφούς και συγκεκριμένα αναφέρεται στην κασσία. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, τόσο η κανέλα όσο και η κασσία φύτρωναν στην Αραβία, μαζί με το μύρο, το λιβάνι και το λάβδανο τα οποία φυλάσσονταν από φτερωτά φίδια.
Κανέλα Κεϋλάνης
Η Κεϋλάνη, έχει βραβευτεί ως μπαχαρικό μαγειρικής παρόλα αυτά δεν είναι ευρύτερα γνωστή ενώ είναι αρκετά ακριβή. Η αυθεντική κανέλα Κεϋλάνης έχει μακριά λεπτά ξυλαράκια σε πολλές στρώσεις σαν ρόδο, με λεπτό και γλυκό άρωμα, ενώ το χρώμα της είναι ανοιχτό καφέ ή μπεζ. Αντίθετα, η κασσία, δηλαδή η κανέλα που χρησιμοποιούμε περισσότερο, έχει πιο σκούρο χρώμα, καστανοκόκκινο, σκληρό ξύλο και εσωτερικά είναι κούφια. Το άρωμά της είναι αρκετά έντονο και ελαφρώς πικάντικο.
Σε τι μορφές βρίσκεται;
- Σε σκόνη η οποία διατηρείται σε ξηρό μέρος, χωρίς υγρασία, έτσι ώστε να διατηρείται η ποιότητα, το άρωμα και η γεύση της.
- Σε ξυλάκια τα οποία διατηρούνται μέχρι και για 1 χρόνο.
- Σε φαρμακευτικά σκευάσματα κανέλας (π.χ. κάψουλες) σε ορισμένα φαρμακεία.
Θεραπευτικές ιδιότητες
- Έχει διουρητική δράση
- Προστατεύει από το έλκος
- Βοηθά την χώνεψη
- Έχει αντιοξειδωτική δράση
- Βοηθά στην αντιμετώπιση λοιμώξεων από βακτήρια και μύκητες.
Πού τη χρησιμοποιούμε;
- Στη μαγειρική όπως π.χ. στα κοκκινιστά κρέατα για να δώσει άρωμα και γεύση.
- Στη ζαχαροπλαστική, όπως στις σοκολάτες, κρέμες και σε άλλα γλυκίσματα.
- Σε φρυγανιές και δημητριακά πρωινού.
- Σε ροφήματα και ποτά, όπως στο κόκκινο κρασί, στο τσάι ή στον καφέ.
Προσοχή(!) Σε μεγάλες ποσότητες, η κανέλα
μπορεί να επηρεάσει την ηπατική λειτουργία.
Δείτε επίσης : Ο κουρκουμάς και τα σημαντικά του οφέλη για την υγεία μας
Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail : mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο : 0030 694 386 5544
Διατροφή
14 Νοεμβρίου : Παγκόσμια ημέρα κατά του Διαβήτη
Δημοσιεύθηκε
2 μήνες πρινστις
14 Νοεμβρίου 2020Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων δηλαδή αδυναμία του οργανισμού να τους χρησιμοποιήσει, με αποτέλεσμα αύξηση της τιμής της γλυκόζης του αίματος. Παρά την ονομασία της, η διαταραχή αυτή δεν αφορά μόνο το μεταβολισμό των υδατανθράκων αλλά και των άλλων βασικών συστατικών των τροφών που είναι τα λίπη και οι πρωτεΐνες. Στη βάση αυτού του προβλήματος βρίσκεται η ανεπάρκεια μιας ορμόνης του παγκρέατος, της ινσουλίνης. Η ανεπάρκεια αυτή αφορά είτε μειωμένη παραγωγή της ορμόνης, είτε αυξημένες ανάγκες του οργανισμού στις οποίες το πάγκρεας δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
Διαβήτης τύπου 1
Ο ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός διαβήτης χαρακτηρίζεται από καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος, που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης, με αποτέλεσμα ολική έλλειψη ή ελάχιστη έκκριση ινσουλίνης. Η ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη είναι συνήθως φυσιολογική, ιδιαίτερα στα πρώιμα στάδια. Ο τύπος αυτός αποτελεί την κυριότερη αιτία διαβήτη σε παιδιά, μπορεί όμως να προσβάλλει και τους ενήλικες.
Διαβήτης τύπου 2
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η συχνότερη αιτία διαβήτη στους ενηλίκους. Στον διαβήτη τύπου 2 τα επίπεδα της γλυκόζης παραμένουν υψηλά και ο οργανισμός αδυνατεί να τα μειώσει λόγω του ότι η ινσουλίνη που παράγεται είναι λίγη ή για κάποιο λόγο βρίσκει αντίσταση και δεν αναγνωρίζεται από τα κύτταρα με αποτέλεσμα να είναι αναποτελεσματική.
Πως μπορεί να διαγνωστεί ο διαβήτης ;
Ο πιο ακριβής τρόπος είναι η μέτρηση του σακχάρου νηστείας. Δηλαδή η μέτρηση που θα γίνει αφού κάποιος έχει μείνει 10-12 ώρες νηστικός. Τα πιο συχνά συμπτώματα του ΣΔ που αφορούν τις αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα είναι:
- Πολυουρία
- Πολυδιψία
- Ξηροστομία
- Πολυφαγία
- Απώλεια βάρους
- Θάμβος όρασης
- Κόπωση
Γενικές οδηγίες
Το ότι κάποιος έχει διαβήτη δε σημαίνει ότι θα στερηθεί αγαπημένες του τροφές εκτός από τα συμπυκνωμένα γλυκά , ούτε ότι πρέπει να τρώει «διαβητικές τροφές»
Το διαβητικό άτομο θα πρέπει :
- Να απευθυνθεί σε έναν διαιτολόγο ώστε να φτιάξει ένα πρόγραμμα διατροφής βασισμένο στις ανάγκες του.
- Να μην παραλείπει γεύματα.
- Να είναι αισιόδοξο και να μην απογοητεύεται αν χαλάσει τη δίαιτά του.
- Να πίνει οινοπνευματώδη ποτά με μέτρο και σύνεση.
- Να προσπαθεί ώστε να έχει ένα φυσιολογικό σταθερό βάρος σώματος.
- Να προσπαθεί να κάνει συστηματική άσκηση.
- Να μην ξεχνά να πίνει νερό.
- Να αποφεύγει τα υπερβολικά ώριμα φρούτα.
- Να προτιμά υποκατάστατα ζάχαρης για τα ροφήματά του.
- Να αποφεύγει τους χυμούς φρούτων.
Η υγεία μας είναι το μεγαλύτερο αγαθό. Προστατέψτε τον εαυτό σας και μην αμελείτε το ραντεβού με τον γιατρό σας. Αν έχετε διαβήτη, μπορείτε να μάθετε να ελέγχετε εσείς την ασθένεια και όχι αυτή εσάς. Αυτό επιτυγχάνεται, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής και ήπιας άσκησης, καθώς επίσης κάνοντας συχνές εξετάσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε : Διαβήτης Τύπου II και Παχυσαρκία
Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail : mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο : 0030 694 386 5544


Like us on Facebook
Für mehr
Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.
Danke fürs Abonnieren.
Something went wrong.
Wir respektieren Ihre Privatsphäre und natürlich sind wir gegen Spam!